facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Στον... πάγο η επιβολή Ειδικού Φόρου στο κρασί;

Στον... πάγο φαίνεται να βάζει η κυβέρνηση την επιβολή Ειδικού Φόρου στο κρασί, μετά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στους ΑΝΕΛ! Κατά του μέτρου είχε ταχθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, με συνέπεια η κυβέρνηση να αναζητεί ισοδύναμο του ισοδύναμου...

«Συζητάμε τώρα να μην επιβληθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται σε επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών για αντικατάσταση του επίμαχου μέτρου.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιβολή του φόρου εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μπουτάρης, προειδοποιώντας ότι θα ζημιώσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, και θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον οινοπαραγωγικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι αναμένουμε ακόμη δύο φόρους «έκπληξη» τους οποίους ακόμη δεν έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον... πάγο η επιβολή Ειδικού Φόρου στο κρασί;"

ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για την προστασία των κατοίκων κοντά στον Ασωπό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσει τα συναρμόδια υπουργεία να διακόψουν αμέσως την λειτουργία των βιομηχανικών και άλλων μονάδων στις οποίες δεν λειτουργεί σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ή αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί νόμιμα, να επιλύσουν το προβλήτα επεξεργασίας αποβλήτων και να λάβουν μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος στον Ασωπό ποταμό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωροπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι επηρεάζονται από την ρύπανση του Ασωπού, των παραποτάμων του και των υπογείων υδάτων.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.
Ακόμη, ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».

Οι κάτοικοι με την υπ΄ αριθμ. 3943/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώθηκαν.
Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπέξργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σε παλαιότερες αποφάσεις τους έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη ρίψη ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, κλπ.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ, στις οποίες επισημαίνεται η αναγκαιότητα να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις βιομηχανίες, κ.λπ. που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η Πολιτεία καλείται «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

1) Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

2) Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

3) Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για την προστασία των κατοίκων κοντά στον Ασωπό"

Γραβάτα δώρισε ο Ερντογάν στον Τσίπρα - «Θα την φορέσω αν πάμε μαζί στην Κύπρο»

Το μήνυμά του, ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που να οδηγεί σε περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον κ. Ερντογάν, μετά τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με το προσφυγικό πάντα στο επίκεντρο.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Άγκυρα, συμφώνησαν σε ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμό, με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν είχε υπάρξει επίσημη ενημέρωση ως προς την ώρα διεξαγωγής της, ωστόσο το ραντεβού των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα - Νταβούτογλου.

Όπως μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε στον κ. Τσίπρα μία γραβάτα. Ο πρωθυπουργός, χαριτολογώντας, απάντησε ότι θα την φορέσει, όταν επισκεφθούν μαζί την Κύπρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραβάτα δώρισε ο Ερντογάν στον Τσίπρα - «Θα την φορέσω αν πάμε μαζί στην Κύπρο»"

Υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας εξήγγειλε ο Χρ.Σπίρτζης

Τη ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας με υποθαλάσσια σήραγγα που θα κατασκευαστεί ως έργο παραχώρησης, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και γγ Δημοσίων Έργων Γιώργος Δέδες. «Είναι ένα έργο παραχώρησης που θα κουμπώσει μαζί κι ένα οδικό κομμάτι προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), για θέματα παραγωγικών επενδύσεων και έργων στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός τα έργα αυτά είναι: Η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η σιδηροδρομική Εγνατία. Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών δικτύων. Οι επεκτάσεις των προαστιακών αλλά και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών της χώρας. «Από αυτά», είπε ο υπουργός, «τίποτα δεν είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τα λιμάνια που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, το λιμάνι του Λαυρίου, η σύνδεση του λιμανιού της Ραφήνας με τον προαστιακό. Είναι μια μεγάλη λίστα έργων».

«Μετά τη συνάντηση με την ΕΤΕπ και με την Παγκόσμια Τράπεζα συναντηθήκαμε και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες για να έχουμε συνεργασία και προγραμματισμό για ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, που έχουμε σχεδιάσει και θέλουμε να τρέξει μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο προϋπολογισμός των έργων για τον οποίο συζητά, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ. Δεν υπάρχει άνω όριο για τα έργα που συζητάμε. Οι συζητήσεις θα γίνονται και οι επιτροπές που αποφασίστηκαν είναι να γίνονται ανά έργο και να εντάσσονται, είτε στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προσθετικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, είτε να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ. Εξαρτάται από το έργο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας εξήγγειλε ο Χρ.Σπίρτζης"

Τέλη κυκλοφορίας: Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε

Αυξήσεις για τα μικρά σαραβαλάκια και τα αντρρυπαντικά ΙΧ, αλλά και μειώσεις για τα παλαιά οχήματα μεγάλου κυβισμού που, εν πολλοίς, έχουν παραδώσει πινακίδες , προβλέπει η νέα κλίμακα τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε φέτος για το "σήμα" του 2016.
Με το νέο σύστημα, καθιερώνονται 4 ταχύτητες τελών κυκλοφορίας:

-        Στα πολύ παλαιά οχήματα, 15ετίας και άνω (προ του 2001) επέρχονται μειώσεις 15-90 ευρώ. Δεν γλιτώνουν απολύτως τίποτε όσοι έχουν σαραβαλάκι έως 1357 κυβικά εκατοστά. Τα πιο πολλά λεφτά τα γλιτώνουν όσοι έχουν οχήματα 4.000 κυβικών και άνω

-        Για οχήματα 2001-2005, μειώσεις προβλέπονται μόνον για δίλιτρα και άνω. Οι μειώσεις ξεκινούν από 30 ευρώ για 1.929 κυβικά και φτάνουν στα 60 ευρώ για πάνω από τα 4.000 ευρώ.

-        Για οχήματα της 5ετίας 2006-2010, μείωση δεν θα δει κανείς. Αντιθέτως έρχονται αυξήσεις 15-60 ευρώ στα τέλη για τα 1.400ρια ΙΧ και όλα τα προς τα πάνω.

-        Για οχήματα που ...μόλις αγοράστηκαν (μετά το 2011) αυξάνονται όλα γενικώς και σχεδόν για όλους, με δύο «κόλπα» που εμπνεύστηκαν στο υπουργείο Οικονομκών:

Α) καταργείται η ατέλεια για οχήματα με ρύπους έως 100 γραμμάρια. Το όριο απαλλαγής κατεβαίνει στα 90 γραμμάρια, δηλαδή αφορά ελάχιστα αυτοκίνητα  προηγμένης  τεχνολογίας. Μόνον όσοι έχουν τέτοια «καθαρά» ΙΧ οχήματα (ελάχιστα δηλαδή) δεν θα πληρώσουν τίποτε παραπάνω από πέρυσι.

Όσοι έχουν ΙΧ με ρύπους από 91-100 γραμμάρια θα πληρώνουν 81-100 ευρώ ενώ δεν πλήρωναν πριν τίποτε.

Β) αυξάνονται όλα τα τέλη για ΙΧ με ρύπους από 101 γραμμάρια και πάνω. Αυτό σημαίνει αυξήσεις που ξεκινούν από 5-10  ευρώ και φτάνουν στα 80 για «θηριώδη» ΙΧ που εκπέμπουν ρύπους πάνω από 250 γραμμάρια.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επισήμανε την μείωση των βαρών για τα παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και την αύξηση για τα νέας τεχνολογίας. «Οι αυξήσεις που έρχονται είναι μικρές» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όμως σύμφωνα με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 13.000.000 ευρώ ετησίως.
ετησίως.















Διαβάστε αναλυτικά εδώ τι προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας: Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε"

Αλλαγές στο σχεδιασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε ο Χρ.Σπίρτζης

Αλλαγές σε όλο το σχεδιασμό και τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

«Είμαστε σε συνεργασία», είπε, «με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων για να υπάρχει ένα πιο ευέλικτο σύστημα για τη στήριξη των πολιτών, όποτε έχουμε φυσικές καταστροφές».

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι κανονισμοί όσον αφορά τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αυτό, είπε, δεν μπορεί να γίνει από το σχεδιασμό και τη δομή, που είχε το κράτος μέχρι σήμερα -και θα αλλάξει, όπως τόνισε.

Είπε επίσης ότι παρατηρούνται κάποιες δυσλειτουργίες στο όλο σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών. Έφερε ως παράδειγμα το ΙΤΣΑΚ, το Ινστιτούτο που είναι ερευνητικό και εντάχθηκε στον ΟΑΣΠ.

«Αυτό έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες. Όπως γνωρίζετε η διεύθυνση του υπουργείου, που ήταν στη Βόρεια Ελλάδα καταργήθηκε και εντάχθηκε στην Περιφέρεια. Θα επανέλθει, θα ιδρυθεί άλλη μια διεύθυνση για την Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα. Το Ινστιτούτο θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και θα μετέχουν τα εργαστήρια όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, προκειμένου οι αντισεισμικοί κανονισμοί να επεκταθούν και στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις και όχι μόνο στο στατικό μέρος των κτιρίων», διευκρίνισε.

Σχετικά με τον χθεσινό σεισμό ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι περιορισμένες οι ζημιές στην Λευκάδα και την Ιθάκη και εστιάζονται σε κάποιους οικισμούς μόνο.

«Δυστυχώς», είπε, «είχαμε δύο απώλειες που δεν είχαν να κάνουν με τις κατασκευές, αλλά και με τις βραχοπτώσεις».

Όπως είπε ο υπουργός, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις τεχνικών κλιμακίων μηχανικών. Είναι ήδη σήμερα και στην Ιθάκη και στην Λευκάδα, ανέφερε.

«Στην Κεφαλονιά είναι ήδη εγκατεστημένοι από τον προηγούμενο σεισμό. Θα γίνουν οι χρονικές επεκτάσεις που απαιτούνται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο συνολικότερος σχεδιασμός που είχαμε για τα θέματα της αντισεισμικής προστασίας θα επιταχυνθεί και θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως», κατέληξε ο υπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο σχεδιασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε ο Χρ.Σπίρτζης"

«Προβληματισμό» για την φορολόγηση του οίνου εκφράζουν οι ΑΝΕΛ

Τον προβληματισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο μέτρο φορολόγησης του κρασιού εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Καμμένος επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του στηρίζει το πολυνομοσχέδιο.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιον αναξιοπαθούντα στο επίπεδο εισοδήματος φτώχειας να χάσει το σπίτι του. Αυτό δεν θα γίνει».

Ο εισηγητής του κόμματος για την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου είπε ότι «το κρασί όπως και η μπύρα είναι εξαγώγιμο προϊόν» ενώ εξήγησε ότι από το μέτρο φορολόγησης το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει έως 48 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι από την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών μπορούν να εξοικονομηθούν μεγαλύτερα ποσά και ζήτησε από την κυβέρνηση να ακούσει τους κοινωνικούς φορείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προβληματισμό» για την φορολόγηση του οίνου εκφράζουν οι ΑΝΕΛ"

Τσίπρας: Πρέπει να σταματήσει το δράμα στο Αιγαίο

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους ώμους Ελλάδας και Τουρκίας την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα και δεν θα το επωμιστούμε. Είμαστε και εμείς θύματα όπως και οι πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέντευξη των δύο ανδρών περίσσεψε η αβρότητα και το καλό κλίμα, δεν βγήκαν όμως ουσιαστικές ειδήσεις. Αμφότεροι επεσήμαναν ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία χώρα, έκαναν λόγο για μεγαλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τσα λιμενικά σώματα των δύο χωρών και τόνισαν τη σημασία που έχει να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της. 
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
«Στο πλαίσιο αυτό», συμπληρώνουν, «συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών».
Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας, δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πάντως ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο ακτοφυλακών όσο και από πλευράς σύστασης κοινών επιτροπών από τα αρμόδια υπουργεία, που θα πρέπει να συνεργαστούν. 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιτελέσουν πρωτίστως την ανθρωπιστική τους υποχρέωση και να σταματήσουν το δράμα στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να κάνουν λόγο για την ανάγκη βιώσιμης λύσης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. 

Νταβούτογλου: Είμαστε και οι δύο χώρες θύματα του προσφυγικού

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό μέλλον και κοινή θέση, αναφερόμενος στο ζήτημα των σεισμών, καθώς προ δύο ημερών έγινε μεγάλη σεισμική δόνηση και στη θάλασσα του Μαρμαρά.  
Τόνισε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σταθερή γειτνίαση και φιλία. Εμπιστεύομαι τον κύριο Τσίπρα, έχουμε ειλικρινή διάλογο, σημείωσε. 
Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών. «Θα πρέπει να επανενώσουμε τις βασικές και θεμελιακές σχέσεις μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί και ένα τρένο που θα ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις.
Σε σχέση με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μας υποστηρίξει στην ενταξιακή πολιτική μας στην Ε.Ε. «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί η στήριξη. Η ένταξή μας θα συνεισφέρει τα μάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε σχέση με το προσφυγικό, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. «Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας, δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Δεν έχουμε καμία ευθύνη. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους δικούς μας ώμους το πρόβλημα. Δεν θα το επωμιστεί η Τουρκία ή η Ελλάδα. Είμαστε θύματα, όπως και οι πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν, τόνισε ότι αποφασίστηκε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές, για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Τα υπουργεία θα πρέπει να δημιουργήσουν κοινές επιτροπές που θα συνεργαστούν σε αυτό το θέμα.
Τέλος, σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των δύο χωρών, εκφράζοντας και την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τσίπρας: Δυσβάσταχτο το βάρος του προσφυγικού 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο, τη στιγμή που ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Εχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι δυσβάσταχτο το βάρος της Τουρκίας, λόγω του σκηνικού στη Συρία. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας. Εχουμε δεχτεί τεράστιες ροές προσφύγων. Η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. ανθρώπων, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει περίπου 600.000 πρόσφυγες». 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα συντονισμού, συνεννόησης, ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών, που διαπράττουν ύβριν καθώς δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει να σταματήσει το δράμα, είναι η ανθρωπιστική μας υποχρέωση και πρέπει να ανταποκριθούμε. Ομως, τόνισε ο πρωθυπουργός, καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Η συζήτηση ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση των ροών έχει καίρια σημασία για όλους μας. Πρέπει, σημείωσε, να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία. Ομως καμία συμφωνία δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της και αναλάβει μέρος του βάρους.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες να αποφεύγουν τη διαδικασία μετάβασης μέσα από παράνομα κανάλια και διόδους, να δώσουμε ελπίδα ότι θα έχουν τη δυνατότητα μιας νόμιμης οδού μετάβασης στις χώρες προορισμού.
Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων, δημιουργώντας επιτροπές που θα συνεργαστούν άμεσα. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο λιμενικών σωμάτων για ενίσχυση του συντονισμού των δύο πλευρών.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα επιτρέπει στην επανενωμένη Κύπρο να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού με σύγχρονους όρους. Μια λύση που θα πρέπει να είναι χωρίς τρίτους εγγυητές, αλλά σε ένα πλαίσιο ασφάλειας. 
Υπογράμμισε δε ότι στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και της μη τήρησης κανόνων ασφαλούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Ακουσα τις απόψεις, υποσχέθηκα να τα ξανασυζητήσουμε όταν θα έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Στόχος είναι να βρούμε λύσεις, υπογράμμισε. 

Η Θράκη

Η Θράκη είναι δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τεμένη. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι για τους Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και τους επισκέπτες προγραμματίζεται η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα.

Αρωγός στην ενταξιακή πορεία

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών και την έναρξη των κεφαλαίων αλλά δεν θέλουν να κλείσουν άμεσα και στο πόδι. Να ανοίξουν αλλά να εκπληρωθούν οι όροι, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος.

Νταβούτογλου για τον ISIS

Δεν θα συμβάλουμε με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι σήμερα θα αρχίσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Τα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots)

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι λάθος ο όρος, γιατί δίνει την εικόνα μιας «καυτής ζώνης». Θα πρέπει να μιλήσουμε για κέντρα φιλοξενίας ή κέντρα ταυτοποίησης. 
Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν μπορεί να λυθεί με μεθόδους καταστολής λόγω του μεγέθους της ροής. Πρέπει να δούμε γιατί φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τα σπίτια τους και περνούν μια τεράστια ταλαιπωρία για να φτάσουν σε μια ξένη χώρα. Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στην πηγή του προβλήματος.
Εχουμε συνεργασία και θα συνεχίσουμε να έχουμε, είπε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ενωσης  - Τουρκίας, πέραν της συντονισμένης δράσης μεταξύ των χωρών, πρέπει να εστιάσουμε στη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ (μεταξύ αυτών και της Ελλάδας) να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία.
Πρέπει παράλληλα, σημείωσε, να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών.

Νταβούτογλου: Πρέπει να υπάρξει συνεργασία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του. Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους.
Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης. Εμείς δεν θα πρέπει να αλληλοκατηγορούμαστε για τις παραβιάσεις, αλλά να δημιουργήσουμε στο Αιγαίο μια στρατηγική που θα γίνει θάλασσα ειρήνης. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα που του τέθηκε, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για τους διακινητές.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Πρέπει να σταματήσει το δράμα στο Αιγαίο"

Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή θα προτείνει η Κομισιόν

Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σκοπός της δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, διότι, όπως είπε, αν τα εργαλεία που διαθέτει χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνει λύσεις στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα χρειάζονται βελτίωση ή αναθεώρηση, υπογράμμισε όμως ότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εκεί.

«Κανείς δεν μπορεί να εγείρει ένα φράχτη στο Αιγαίο», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωπιστικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε, παράλληλα ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των hot spots και υπενθύμισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια εργάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως Frontex, Εurojust και Εuropol.

Σημείωσε, τέλος, ότι η ανταπόκριση των κρατών-μελών στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής είναι πολύ θετική, γιατί όλες οι χώρες συνειδητοποιούν τη χρησιμότητά της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή θα προτείνει η Κομισιόν"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κηρύχθηκε η Λευκάδα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Αιτία είναι οι εκτεταμένες ζημιές στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του νησιού, μετά τη χθεσινή πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ.

Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για έξι μήνες (έως τις 17 Μαΐου 2016) και κατόπιν θα επανεξεταστεί.

Και την Τετάρτη, παραμένει έντονη στη Λευκάδα η μετασεισμική ακολουθία. Στις 2.15 το μεσημέρι σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που αναστάτωσε εκ νέου τους κατοίκους. Προερχόταν από απόσταση 289 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας και είχε ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 8 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο ∆ρακονταειδή, στο νησί υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε κτίρια, κυρίως παλαιότερης κατασκευής. Μένει δε να εκτιμηθεί από τους ειδικούς
το μέγεθος των επιπτώσεων στα δίκτυα και τις βασικές υποδομές.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους, τόσο σήμερα, όσο και την Πέμπτη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά/γυμνάσια/λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά, ώστε να ελεγχθούν τα σχολικά κτίρια για την καταλληλότητά τους.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Λευκάδας έθεσαν στη διάθεση των πολιτών ανοικτές γραμμές επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις-καταστήματα, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας 26453 60700 (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη) και 26453 60783 (Τμήμα Εμπορίου, κα Έλσα Κούρτη). Για την καταγραφή των προβλημάτων σε κατοικίες, λειτουργούν τα τηλέφωνα του Δήμου Λευκάδας 26453 60528-529 (Γραμματεία Τεχνικών Υπηρεσιών).

Από σήμερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Λευκάδας ξεκίνησαν αυτοψίες και καταγραφή των κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών, που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα συνεργεία τους θα συνδράμουν κλιμάκια του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαΐας και Λευκάδας και του ΤΕΕ Ηπείρου και Λευκάδας.

Στο μεταξύ, τη Λευκάδα επισκέπτεται κλιμάκιο της ΝΔ, προκειμένου να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές. Αποτελείται από τον βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης και συντονιστή της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου Σταύρο Καλαφάτη και τον βουλευτή Κιλκίς και τομεάρχη εσωτερικών Γεώργιο Γεωργαντά.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα"

Βούτσης: Επιμένει στη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δικαστών

Να δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, επιμένει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια κατά την συνεδρίαση ψήφισης του Προϋπολογισμού της Βουλής για το οικονομικό έτος 2016.

«Η διαφάνεια και η ανάρτηση των δηλώσεων των 300 του Κοινοβουλίου, αποτελεί κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας, ταυτοχρόνως, πως δεν πρέπει να υπάρχει ανισότητα ως προς την αντιμετώπιση των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες».

Ο κ. Βούτσης, πάντως, διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση η πρότασή του αυτή για δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των δικαστών, δεν αφορά στους Πρωτοδίκες.

Το έναυσμα για το σχετικό σχόλιο του Προέδρου της Βουλής έδωσε η επιστολή που απηύθυναν έξι δικαστικές Ενώσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με την οποία ζητούν να μην ισχύσει για εκείνους το μέτρο της δημοσιοποίησης των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Επιμένει στη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δικαστών"

Κυβέρνηση: Διευκρινήσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Με non paper κυβερνητικές πηγές απαντούν στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την συμφωνία με τους δανειστές

1. Tι ίσχυε μέχρι την διαπραγμάτευση:

Ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών τους. Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

Παράλληλα ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015.  ΟΙ δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος. 

Σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη.

2. Με την χθεσινή συμφωνία:

α. Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις. 

β. Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη):

Περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύεται πλήρως, εφ όσον:

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ

• Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων 

Επι πλέον, περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύεται εφ όσον

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ.

• Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

• Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του. Αυτό είναι μιας μορφής «κούρεμα» του δανείου. 

Επισημαίνεται η στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό. 

Όσον καιρό η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή δεν υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ καμία παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, (εταίροι, ευρωπαϊκά όργανα και αξιωματούχοι, ευρωπαϊκά κόμματα) για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Η μόνη παρέμβαση που έχει υπάρξει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατά καιρούς πίεση προς την κυβέρνηση «να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους» 

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, (για την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εντατικά όλες τις δυνατότητες που διέθετε) η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να δημαγωγήσει, μιλώντας για «χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί». Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους. 

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, καθώς και διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα, επένδυσαν για μια φορά ακόμα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης. Ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους «βγήκε» και ας σταματήσουν τις προσπάθειες παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας. 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Διευκρινήσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια"

Κόντρες και αντεγκλήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με αντεγκλήσεις ανάμεσα στην πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση συνεχίζεται η κατάθεση αστυνομικού της ΔΙΑΣ στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας Χ.Δ., μέλος της ομάδας των οκτώ αστυνομικών που έλαβαν εντολή να μεταβούν στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατέθεσε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι «εύσωμοι ναζιστές» οι οποίοι, όπως γνωρίζει από τα ΜΜΕ «επιβάλλουν το ναζισμό δια της βίας».

Επικαλούμενος επίσης πάλι τα μέσα ενημέρωσης είπε πως από τις εγκληματικές ενέργειες που καταλογίζονται στην Χρυσή Αυγή, μόνο για την δολοφονία Φύσσα άκουσε δήλωση καταδίκης. Όταν κλήθηκε από την πολιτική αγωγή να σχολιάσει φωτογραφία «μελών της Χρυσής Αυγής σε ώρα εκπαίδευσης» απάντησε πως «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπω στην εικόνα και την εκπαίδευση των αστυνομικών».

Ένταση υπήρξε όταν ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ρώτησε τον μάρτυρα εάν έχει δει μέλη της Χρυσής Αυγής να καταστρέφουν περιουσίες. Η μητέρα του θύματος Μάγδα Φύσσα σηκώθηκε από τη θέση της και άρχισε να φωνάζει πως «μεγαλύτερη περιουσία είναι το παιδί σου».

Σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στους συνηγόρους των δύο πλευρών, με την πρόεδρο να τους εγκαλεί. Μάλιστα η διαδικασία διακόπηκε για λίγο καθώς οι συνήγοροι των δύο πλευρών είχαν ζωηρή αντιπαράθεση με αφορμή ερώτηση που υπέβαλε η πολιτική αγωγή στον μάρτυρα, η οποία προκάλεσε αντίδραση από συνηγόρους υπεράσπισης που φώναζαν για «αντιδικονομικα σχόλια» της άλλης πλευράς.

Με την επανάληψη της διαδικασίας η πρόεδρος είπε σε έντονο ύφος προς όλους τους συνηγόρους «Αυτές οι διακοπές δεν εξυπηρετούν τίποτα, δεν οδηγούν πουθενά. καθυστερούμε και χάνουμε τη ροή της δίκης. Κοιτάξτε να αποφευχθούν».

Μετά το μεσημέρι οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι όταν συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ρώτησε τον αστυνομικό αν εκτός από το σύνθημα «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή» ξέρει κάποιο άλλο όπως το «ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς». Αν και η ερώτηση ήδη προκαλούσε αντιδράσεις, ο συνήγορος επέμενε στην ερώτηση. Ο μάρτυρας δεν απαντούσε αλλά στο μεταξύ άλλοι συνήγοροι από την υπεράσπιση φώναζαν «την Πηγάδα, την Πηγάδα» με αποτέλεσμα η πρόεδρος να δώσει την μεσημεριανή μισάωρη διακοπή.

Νωρίτερα ο αστυνομικός απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά κατέθεσε πως το επίμαχο βράδυ όταν είχε πλησιάσει τον δράστη ενώ ήταν κοντά στο Φύσσα ακόμη, είχε ακούσει τον μουσικό να του φωνάζει «έλα εδώ ρε π..». Κατά την εκτίμηση του αστυνομικού, τα λόγια αυτά του Παύλου Φύσσα ειπώθηκαν, ενώ ήδη ο Ρουπακιάς τον είχε μαχαιρώσει και επιχειρούσε οπισθοχωρώντας να φύγει όταν είδε να πλησιάζουν οι αστυνομικοί. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρες και αντεγκλήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής "

Συνέβη στη Λάρισα: Ελειπαν 33 από τους 38 υπαλλήλους σε δημόσια υπηρεσία

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 33 υπάλληλοι από τους 38 συνολικά έλειπαν από τις θέσεις του σε δημόσιο οργανισμό της Λάρισας, με την προϊσταμένη να δικαιολογεί καθέναν εξ αυτών και μάλιστα να διαβεβαιώνει πως η καμία περίπτωση δεν διαταράσσονταν η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος!

Σύμφωνα με το άρθρο του Σωτήρη Ζαχαριά στην εφημερίδα «Ελευθερία» το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο όταν υπήρξε απροειδοποίητη επίσκεψη της προϊσταμένης αρχής στο συγκεκριμένο τμήμα. Η προϊσταμένη δικαιολόγησε την απουσία δεκάδων συναδέλφων της με επίσημο έγγραφο, το οποίο στάλθηκε αρμοδίως, με υπογραφή, σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλου.

Στο συγκεκριμένο τμήμα υπηρετούν 38 υπάλληλοι, εκ των οποίων τη συγκεκριμένη αποφράδα ημέρα φέρεται να απουσίαζαν οι 13 με άδεια, για διάφορους λόγους, ήτοι κανονική, διοικητική, αναρρωτική κλπ, κλπ. Το ένα τρίτο δηλαδή κι ας πρόκειται για Νοέμβριο μήνα, μακριά από την κλασική περίοδο διακοπών.

Ωστόσο το τμήμα λειτουργούσε με άνεση και μάλιστα από τους εναπομείναντες 25, την ώρα της επίσκεψης των ανωτέρων βρέθηκαν στο πόστο τους μονάχα 4 εξ αυτών, μαζί και η προϊσταμένη τους. Η οποία παραθέτει εγγράφως, όπως προαναφέρθηκε, τους λόγους της απουσίας κάθε υπαλλήλου εκπλήσσοντας με την ποικιλία δικαιολογιών. Τουλάχιστον απέδειξε ότι γνώριζε επακριβώς πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο κάθε απών υφιστάμενός της.

Το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε ανέφερε:
«Στους χώρους του τμήματος παρευρίσκονταν εκτός από εμένα 4 άλλοι συνάδελφοι. Από τα υπόλοιπα 20 άτομα: 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 λόγω μειωμένου ωραρίου, 4 άτομα αποχώρησαν στις 13:00 με δίωρη άδεια, 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 με μονόωρη άδεια, 1 άτομο βρισκόταν σε παρακείμενο χώρο ανάπαυσης, 1 άτομο βρισκόταν στο Α.Τ.Μ. της Τράπεζας, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:15 με ολιγόωρη άδεια, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:35. Αναφορικά με τα λοιπά 8 άτομα, είχαν αναχωρήσει στο πλαίσιο της διευκόλυνσής τους για ενημέρωση σε εργασιακά θέματα και προκειμένου να συναντηθούν με μέλη του Σωματείου…».

Κλείνοντας, η προϊσταμένη τονίζει: «Σας διαβεβαιώνω πως σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσονταν η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Στη διάθεσή σας για περαιτέρω εξηγήσεις».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέβη στη Λάρισα: Ελειπαν 33 από τους 38 υπαλλήλους σε δημόσια υπηρεσία"

Φαρμακοβιομήχανοι: Φιάσκο η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα

Για διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση των απαιτήσεων των δανειστών σε ό,τι αφορά στις τιμές των φαρμάκων προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

«Η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό,τι αφορά στην πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΕΦ.

Όπως εξηγεί, η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον την απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών.

«Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους. Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα "προαπαιτούμενα" των δανειστών», επισημαίνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και συμπληρώνουν ότι οδηγεί σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, «η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας καλεί την ύστατη στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου «να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση».

Όπως σημειώνει, «η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακοβιομήχανοι: Φιάσκο η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα"

Αίγυπτος: Η βόμβα ήταν στην καμπίνα του ρωσικού Airbus

Η βόμβα που εξερράγη στο ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, τον περασμένο μήνα, είχε τοποθετηθεί στην καμπίνα του και όχι στον χώρο αποσκευών, όπως είχε αρχικά δημοσιευτεί, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Kommersant».

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στις έρευνες σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, αναφέρει ότι το επίκεντρο της έκρηξης φαίνεται να ήταν στο πίσω μέρος της καμπίνας, κοντά στο τμήμα της ουράς.

«Σύμφωνα με μία πρώτη εκδοχή, η βόμβα ενδεχομένως να είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα επιβάτη δίπλα στο παράθυρο. Η ενεργοποίησή της οδήγησε στην καταστροφή του πλαισίου του παραθύρου και στην αποσυμπίεση στην καμπίνα, που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη» τονίζει το δημοσίευμα.

Oι 224 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Metrojet σκοτώθηκαν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε την Τρίτη να βρει τους υπευθύνους και εντατικοποίησε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Η βόμβα ήταν στην καμπίνα του ρωσικού Airbus"

Και «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς θέλει η κυβέρνηση

Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, δεδομένης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που είναι σε εξέλιξη αλλά και του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση (που ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις) συζητήθηκε η πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη (με τις Alpha Bank και Eurobank να έχουν ήδη ολοκληρώσει τα book buildings με επιτυχία).

Παράλληλα, όμως, ίδιες πηγές αναφέρουν στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο το οποίο παρέχει πλήρη προστασία για το 25% των πλέον αδύναμων δανειοληπτών αλλά και προστασία με συγκεκριμένα κριτήρια για τους «μεσαίους», η οποία καλύπτει επιπλέον περίπου 35% των περιπτώσεων.

Παράλληλα με τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο, συζητείται μια «δέσμευση» από την πλευρά των τραπεζών, ότι δεν θα προχωρήσουν, τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο, σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο παρελθόν, όταν υπήρξε «νομοθετικό κενό» για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είχε ταχθεί κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, «για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους». Όπως είχε δηλώσει, «η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α' κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών».

Όπως είχε πει, «οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές, πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κ.λπ.».

Μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α' κατοικία. «Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται, για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση».

Ανάλογη θέση είχε πάρει και η Λούκα Κατσέλη χθες: «Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευθούν, αλλά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν και όσοι είναι συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης ζορίζονται στην αποπληρωμή».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Και «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς θέλει η κυβέρνηση"

Με τα τρακτέρ οι αγρότες στην Εφορία της Πρέβεζας

Αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πρέβεζα.

Αγρότες με τα τρακτέρ τους συγκεντρώθηκαν στον Φόρο, απ όπου ξεκίνησαν πορεία έως την Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στον προϊστάμενο της Εφορίας.

Για λίγη ώρα αποκλείστηκε το κτήριο της Εφορίας ενώ τα τρακτέρ είχαν παραταχθεί επί της Λ. Ειρήνης. Η κυκλοφορία διακόπηκε για περίπου μια ώρα και τα οχήματα με την βοήθεια της Τροχαίας εκτρέπονταν σε παράπλευρες οδούς.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν, η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΝΙΚΟΠΟΛΗ», «ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», « ΦΛΑΜΠΟΥΡΩΝ», ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιειών Δήμου Πρέβεζας, ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων (παράρτημα Πρέβεζας).

Την συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας ο αντιδήμαρχος Παύλος Σαραμπασίνας.

pamepreveza
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τα τρακτέρ οι αγρότες στην Εφορία της Πρέβεζας"

Κατάργηση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό ζητούν από την ΕΕ οι φαρμακοποιοί

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προσφεύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει το νέο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων. Σε συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες οι φαρμακοποιοί με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή καθόρισαν το πλαίσιο του αιτήματος τους, με επίκεντρο την άμεση κατάργηση της ΚΥΑ και την αντικατάστασή της από άλλη.

Συγκεκριμένα, Ο ΠΦΣ ζητά τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι όπως υποστηρίζει «επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06 οι οποίες έχουν κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων».

Επιπλέον ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, «που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών» όπως αναφέρεται στο κείμενο.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό ζητούν από την ΕΕ οι φαρμακοποιοί"

Επεισόδια στο Σύνταγμα με αγρότες και αστυνομικούς - Αίτημα για συνάντηση με Τσίπρα

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του παναγροτικού συλλαλητηρίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο,  ενώ ομάδες αγροτών προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο.
Η συγκέντρωση των αγροτών ολοκληρώθηκε, μετά και την απελευθέρωση του συναδέλφου τους που είχε προσαχθεί στην Αστυνομία, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Οι αγρότες, γνωστοποίησαν ότι θα καταθέσουν αύριο αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είχε οριστεί για σήμερα συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων. Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι «αντίθετη με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας», σημείωσε ότι «ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης» και ανέφερε ότι η συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών «θα πραγματοποιηθεί κανονικά».
Ωστόσο, οι αγρότες αρνήθηκαν να συναντήσουν τον κ. Αποστόλου, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση αστυνομικής βίας και αποχώρησαν από την πλατεία.
Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, με τους διοργανωτές και πηγές της αστυνομίας να υπολογίζουν ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 8.000.
Νωρίτερα, ομάδες συγκεντρωμένων πετούσαν πορτοκάλια και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών.
Γύρω από την πλατεία Συντάγματος σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και αγρότες.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών απώθησαν τους αγρότες που προσπάθησαν να πλησιάσουν στον περίβολο της Βουλής.
Αγρότες σχεδόν από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό "παρών" αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα τα οποία χαρακτηρίζουν ως ταφόπλακα για την πρωτογενή παραγωγή.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.Αντιπροσωπεία τους, αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο Σύνταγμα με αγρότες και αστυνομικούς - Αίτημα για συνάντηση με Τσίπρα"

Μητσοτάκης: Οι εταίροι δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του χρέους

Ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για δύο συνεχή χρόνια, δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους απέναντι στη χώρα για ελάφρυνση του χρέους, επιρρίπτει ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να σώσει τη χώρα από την καταστροφή και, στη συνέχεια, το 2013, καθώς και το 2014, κατάφερε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Αυτό θα έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να τιμήσουν την υπόσχεσή τους για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012. Το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση, ήταν άδικο και λανθασμένο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, υπό τον τίτλο «Η φιλελεύθερη εναλλακτική της Ελλάδας».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες. Όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα ανακάμψει» τονίζει επίσης ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ως προϋπόθεση, η ΝΔ να αλλάξει ριζικά σημειώνοντας πως «μόνο μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη και την ευημερία στην Ελλάδα».

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου, όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας υπό τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι αυτό δεν αποτελεί εφικτό στόχο. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν πιστεύουν στο πρόγραμμα που οι ίδιοι έχουν υπογράψει» υποστηρίζει.

«Η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ είναι μια μοναδική ευκαιρία για να εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Οι εταίροι δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του χρέους"

Πανούσης: Είναι η ώρα των θεσμών

Είναι η ώρα των θεσμών, δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή γύρω στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, προκειμένου να καταθέσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Σήμερα θα μιλήσω στην επιτροπή και αύριο στον Εισαγγελέα. Είναι η ώρα των θεσμών και όλοι θέλουν την αλήθεια. Πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι αντιεξουσιαστές δεν θα ορίσουν τη ζωή και το θάνατο είναι σημαντική και δείχνει άλλο δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Ο κ. Πανούσης, πρέπει σήμερα να απαντήσει στις ερωτήσεις της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και στις ερωτήσεις των μελών της, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στριμώξουν με ερωτήσεις τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ακόμη, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτης θα πρέπει να κατονομάσει τους δύο βουλευτές που εμπλέκονται στις καταγγελίες του, αλλά και στους διαλόγους που φέρονται ότι έγιναν μεταξύ ειδικού συμβούλου του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Παρασκευόπουλου και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης των Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που είναι έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την λήψη ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων για τους κρατούμενους.

Οι απαντήσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο κ. Πανούσης στην επιτροπή της Βουλής για την τεκμηρίωση των καταγγελιών του, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της επιτροπής. Επίσης, από τα επιχειρήματα που θα προβάλει, αλλά και τα στοιχεία που θα επικαλεστεί ο κ. Πανούσης, θα καθορίσουν εάν θα κληθούν για εξηγήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, όπως και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες της επιτροπής.

Πάντως, έμπειροι πολιτικοί ανέφεραν ότι η κλήτευση των κ.κ. Παρασκευόπουλου, Τόσκας και Ρουμπάτη θεωρείται βεβαία, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κυβέρνηση, μέσω των δύο πρώτων, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Στον αντεισαγγελέα Δημήτρη Δαούτη

Ένα 24ώρο μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Πανούσης θα πάρει το δρόμο για το γραφείο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Εκεί ο κ. Πανούσης θα απαντήσει σε ριπή ερωτήσεων του κ. Δαούτη, στο πλαίσιο των δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών ποινικών ερευνών, που διέταξε την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, σχετικά με τις αποκαλύψεις του κ. Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του, κ.λπ.

Πλέον των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στον κ. Πανούση θα πρέπει τα καταγγελλόμενά του να θεμελιωθούν με στοιχεία τα οποία οφείλει να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι δύο προκαταρκτικές έρευνες, οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας τους ανατέθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφορούν στα στοιχεία που κατέθεσε στην κυρία Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ.

Ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του, δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογένειάς του, αλλά κάνει ειδική αναφορά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέρος της πρώτης δικογραφίας που θα σχηματιστεί αποτελεί η συνέντευξη-«φωτιά» που παραχώρησε ο κ. Πανούσης στο Πρώτο ΘΕΜΑ.

Η κυρία Κουτζαμάνη, ως προς τα στοιχεία που της κατέθεσε ο κ. Πανούσης και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ, έχει παραγγείλει στον κ. Δασούλα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση διάπραξης τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Η κυρία Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να ερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

Το κακούργημα αφορά το αδίκημα της βίας κατά «του πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης» (άρθρο 1567 Ποινικού Κώδικα»). Δηλαδή, το αδίκημα καταλαμβάνει όποιον ασκεί βία ή απειλεί βία κατά αρχηγού κόμματος, υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης, κ.λπ.
Το πρώτο πλημμέλημα που θα ερευνηθεί αφορά το αδίκημα της σωματικής βίας, ή της απειλής σωματικής βίας ή της συμμετοχής σε βία.

Το δεύτερο πλημμέλημα αφορά το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, όπως είναι η Πρυτανεία Πανεπιστημίου.

Να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό αδίκημα αφορά τα περίπου 50 άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κέντρο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση ο οποίος ήτα ομιλητής και τον προπηλάκισαν.

Μετά το εν λόγω επεισόδιο ο κ. Πανούσης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.

Παράλληλα, ως προς την πρώτη αυτή έρευνα η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κύριο Δασούλα να αναζητήσει στοιχεία από τις δύο δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί και αφορούν:

α) την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο (18.2.2009) και

β) την τοποθέτηση από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο το κ. Πανούση μια εβδομάδα πριν (10.2.2009). Η βόμβα εντοπίστηκε εγκαίρως και εξουδετερώθηκε.

Ακόμη, η κυρία Κουτζαμάνη ανέφερε στον συνάδελφό ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι επίμαχες δικογραφίες αυτών των δύο υποθέσεων που αφορούν στον κ. Πανούση έχουν τεθεί στο αρχείο, τότε να ανασυρθούν και να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει.
Όμως, η δικογραφία για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Πανούσης στο Πανεπιστήμιο, έχει τεθεί στο αρχείο και δεν μπορεί να ανασυρθεί, καθώς τα όποια πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα πιθανά να είχαν διαπραχθεί τότε, έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της 5ετίας.

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την κυρία Κουτζαμάνη είναι για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.

Η μηνυτήρια αυτή αναφορά που κατέθεσαν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος, Τόσκας και Καλογήρου αφορά τα όσα γράφονται στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) για συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες,

Συγκεκριμένα, η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων με τους διαλόγους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκαν στον έντυπο Τύπο και αναπαράχθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σε καταφατική περίπτωση, τότε να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί η τέλεση αξιοποίνων πράξεων για τουλάχιστον τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, που είναι:

1) της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύτηκαν και είναι κάτοχός τους λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς του ή είναι προσιτά σε αυτόν λόγω της υπηρεσιακής του θέσης που κατέχει (άρθρο 242 Ποινικού Κώδικα).

2) της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου ή της χρησιμοποίησής του από τρίτο πρόσωπο (άρθρο 252 Ποινικού Κώδικα) και

3) της παραβίασης των διατάξεων του νόμου 3649/2008 που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και συγκεκριμένα της παραβίασαν του καθήκον της εχεμύθειας, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. ή υπάλληλοι της κρατικής αυτής υπηρεσίας.

Μετά την αυριανή κατάθεση του κ. Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα κληθούν να περάσουν από το γραφείο του κ. Δασούλα, ο διοικητής της ΕΥΠ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά και μη πρόσωπα, καθώς και οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Τόσκας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Είναι η ώρα των θεσμών"

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Πρόσκληση για απογραφή προστατευόμενων μελών

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εν όψει του νέου ασφαλιστικού έτους και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του, καλεί όλους τους εργαζόμενους - συνταξιούχους - ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα), που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, όπως προβούν στη διαδικασία απογραφής μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ταμείου.

Η εν λόγω απογραφή πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής / διαλειτουργικής υπηρεσίας με τίτλο «Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων», που είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους).

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται άμεσα, απαλλάσσοντας, όσους την επιλέγουν, από την υποχρέωση να επισκεφθούν τα υποκαταστήματα τπθ ταμείου και την προσκόμιση δικαιολογητικών που απαιτεί η χειρόγραφη διαδικασία απογραφής και απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Πρόσκληση για απογραφή προστατευόμενων μελών"

Νεκροί σε διαμέρισμα στο Παρίσι - ανατινάχθηκε γυναίκα-καμικάζι - επτά συλλήψεις

Τουλάχιστον δύο νεκροί, εκ των οποίων μία γυναίκα που ανατινάχθηκε με τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, είναι ο απολογισμός της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας σε διαμέρισμα στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες: Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και τα δίκτυα Bloomberg και CNN, που επικαλούνταν πηγές της αστυνομίας, έκαναν προηγουμένως λόγο για τρεις νεκρούς. Αργότερα η Le Monde αναθεώρησε μιλώντας για «τουλάχιστον δύο νεκρούς».

Ωστόσο, η γενική εισαγγελέας του Παρισιού έκανε λόγο για έναν νεκρό, ενώ το Associated Press και το Reuters μιλούν για δύο νεκρούς, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας.

Σε εξέλιξη έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επτά ανθρώπους, που εξετάζονται ως ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής. Ειδικότερα, τρεις άνδρες συνελήφθησαν μέσα στο διαμέρισμα, ενώ ένας άνδρας και μία γυναίκα συνελήφθησαν κοντά σε αυτό. Αργότερα ανακοινώθηκαν δύο ακόμη συλλήψεις.

Οι ταυτότητες των συλληφθέντων δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Γαλλική Αστυνομιά έγραψε στο Twitter ότι τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωνε επίσης με μήνυμα στο Twitter τον θάνατο της Ντίζελ, βελγικού ποιμενικού που ανήκε στην επίλεκτη μονάδα RAID της γαλλικής αστυνομίας. Η είδηση αναμεταδόθηκε αστραπιαία από τους χρήστες του Ιντερνετ.

«Η Diesel, λυκόσκυλο 7 ετών της #RAID σκοτώθηκε από τους τρομοκράτες κατά την επιχείρηση» ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Οι σκύλοι εφόδου και εντοπισμού εκρηκτικών είναι απαραίτητοι στις αποστολές των μελών της #RAID», αναφέρεται σε άλλο tweet στο λογαριασμό της γαλλικής αστυνομίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έκαναν νωρίς το πρωί λόγο και για έναν περαστικό που σκοτώθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση. Ωστόσο, αστυνομική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι κανένας πολίτης δεν έχει σκοτωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του L' Express, μία περαστική τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, αλλά δεν σκοτώθηκε, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Η επιχείρηση

Προηγήθηκε βροχή πυροβολισμών, επί περισσότερο από δύο ώρες, και μπαράζ εκρήξεων, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στο διαμέρισμα στο οποίο θεωρείται ότι βρισκόταν «αριθμός υπόπτων» των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στις 7.30 τοπική ώρα (8.30 ώρα Ελλάδος) ακούστηκαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Στο διαμέρισμα οι ύποπτοι αντάλλασσαν επί ώρα πυρά με αστυνομικούς.

Περίπου 50 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο βόρειο Παρίσι γύρω από το διαμέρισμα.

Εντοπίστηκε ο «εγκέφαλος»

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο βέλγος τζιχαντιστής για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής, είναι ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, δήλωσε αστυνομική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται ακόμη μέσα στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, το οποίο αποτελεί τον στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος θεωρούνταν αρχικά ότι οργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία στο Σεν Ντενί.

Ποιοι νοίκιασαν το διαμέρισμα

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV μετέδωσε ότι μίλησε με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που το νοίκιασε στους υπόπτους. Πρόκειται - κατά τον ίδιο - για «δύο άτομα από το Βέλγιο».

«Ενας φίλος μου ζήτησε να νοικιάσω το διαμέρισμα σε δύο φίλους του για λίγες ημέρες. Μου είπαν ότι θέλουν να το νοικιάσουν κι έτσι το έκανα. Δεν είχα ιδέα ότι επρόκειτο για τρομοκράτες» είπε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Την ίδια ώρα οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται η μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Ζητήθηκε «από τον πληθυσμό να αποφεύγει πάση θυσία την ζώνη του κέντρου της πόλης», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκροί σε διαμέρισμα στο Παρίσι - ανατινάχθηκε γυναίκα-καμικάζι - επτά συλλήψεις"

Μόνο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες γλυτώνει τον πλειστηριασμό

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη από τον πλειστηριασμό, περιλαμβάνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 + 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου που αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως σημειώνει η αιτιολογική έκθεση, τίθενται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη κατά τη διαδικασία ρύθμισης με απαλλαγή από τις οφειλές του.

Ο τελευταίος μπορεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση το ακίνητο υπό συγκεκριμένες και σαφείς προϋποθέσεις, δηλαδή το διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70% και η αντικειμενική αξία της κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.

Ακόμα, όσον αφορά τις δανειακές οφειλές, ο δανειολήπτης πρέπει να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου.

Αυξημένη προστασία αναγνωρίζεται στους οφειλέτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, εφόσον το διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.
Ειδικότερα, για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών προβλέπεται η δυνατότητα συνεισφοράς του δημοσίου στην εξόφληση των μηνιαίων καταβολών, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, η οποία έπεται της έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του δημοσίου, η ελάχιστη συνεισφορά του οφειλέτη καθώς και η διαδικασία εφαρμογής του συγκεκριμένου μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης θα ορισθεί με απόφαση των αρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζεται από τον δικαστή η δυνατότητα καταβολών του οφειλέτη, παρεκτός των βασικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού και στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες για διατροφή, ένδυση και υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, αγαθά και υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οικονομικές υπηρεσίες, θα περιλαμβάνονται επιπλέον οι δαπάνες εστίασης, οι δαπάνες για διαρκή αγαθά και συσκευές και οι επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού (ήτοι η τέταρτη από τέσσερις ομάδες δαπανών, όπως αυτές καταγράφονται από τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ΕΟΠ).

Ειδική μέριμνα, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, λαμβάνεται ώστε να μην βλάπτονται τα συμφέροντα των πιστωτών καθώς τίθεται ως βάση του ποσού που θα λάβουν δυνάμει του σχεδίου ρύθμισης το ποσό το οποίο θα ελάμβαναν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη. Η εκτίμηση του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται από ειδικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα ορίζεται από το δικαστήριο. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί σε κατά τόπους ειρηνοδικεία Ειδικό Μητρώο Εμπειρογνωμόνων.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή των δόσεων που ορίζονται από τον ειρηνοδίκη, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως, το αρμόδιο δικαστήριο διατάσσει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής με την οποία ορίστηκε η καταβολή των δόσεων, ή την ανάκληση κάθε άλλου προληπτικού ή ανασταλτικού μέτρου. Η αίτηση του πιστωτή για την ανάκληση κατατίθεται στο το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από τη δημιουργία του λόγου ανάκλησης.

Εφόσον υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η εκποίηση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών, ή όταν το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να παρακολουθήσει και να υποβοηθήσει την εκτέλεση των όρων ρύθμισης των οφειλών για την απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη ή την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών, ορίζεται εκκαθαριστής.

Οι οφειλέτες των οποίων η κύρια αίτηση εκκρεμεί κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου υποχρεούνται εντός 6 μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος νόμου και εφόσον μέχρι τότε δεν έχει λάβει χώρα συζήτηση της αιτήσεώς τους, να υποβάλλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου όπου τηρείται ο φάκελος της αιτήσεώς τους, επικαιροποιημένα τα στοιχεία. Η παράλειψη του οφειλέτη να ενημερώσει τα ανωτέρω στοιχεία του φακέλου θεωρείται παράβαση καθήκοντος ειλικρινούς δηλώσεως του άρθρου 10 του ν. 3869/2010.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες γλυτώνει τον πλειστηριασμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news