facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Υπό κατάρρευση οι αστικές συγκοινωνίες καταγγέλλει ο απελθών διευθύνων σύμβουλος

Υπό κατάρρευση είναι πλέον οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς ειδικά η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) που διαχειρίζονται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν είναι σε θέση να καταβάλει ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας των περίπου 5.000 εργαζομένων τους.

Αυτό καταγγέλλει στην επιστολή απολογισμού που απέστειλε στους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών και κοινοποίησε και στον Πρωθυπουργό ο έως χθες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης.
«Η οικονομική κατάσταση του Ομίλου είναι οριακή με κίνδυνο στο εγγύς μέλλον την μη καταβολή της μισθοδοσίας και τη μη πληρωμή άλλων ανελαστικών δαπανών για την ασφαλή κίνηση των Μέσων, η οποία και θα στηρίζεται σε έκτακτες επιδοτήσεις του κεντρικού κράτους» επισημαίνεται στην επιστολή.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι φορείς έχουν καταθέσει ότι οι ανάγκες επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης για να βγει η χρονιά είναι 29 εκατομμύρια ευρώ για την ΟΣΥ και 11 εκατομμύρια ευρώ για τη ΣΤΑΣΥ.
Ουσιαστικά από τον επόμενο μήνα η μισθοδοσία ειδικά της ΟΣΥ, η οποία φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβάλλεται από επιπλέον χρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στην απερχόμενη διοίκηση στο «Έθνος» «το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί συνολικά καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας αφού σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα θα οδηγηθεί σε αργό θάνατο με λεωφορεία να παροπλίζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη ο Όμιλος κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού με έλλειμμα 100,7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τονίζει μάλιστα ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 τα έσοδα ήταν 19,5 εκ. Ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν πέσει στα 17 εκατ.ευρώ.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης, πάντως, έξι είναι οι βασικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης των αστικών συγκοινωνιών:
  • Η μείωση της επιδότησης κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οι απώλειες 1-2 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
  • Απώλεια εσόδων 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις δύο εβδομάδες δωρεάν μετακίνησης του Ιουλίου.
  • Λιγότερες κατά 20,5 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις από τις οφειλές των υπουργείων.
  • Απώλειες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα από την οριζόντια δωρεάν μετακίνηση ανέργων.
  • Αύξηση εισιτηριοδιαφυγής λόγω αδυναμίας ελέγχων από την ΟΣΥ καθώς πλέον έχουν απομείνει 25 ελεγκτές για ένα δίκτυο 272 γραμμών με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως.
Για τον κίνδυνο κατάρρευσης των συγκοινωνιακών εταιριών ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό κατάρρευση οι αστικές συγκοινωνίες καταγγέλλει ο απελθών διευθύνων σύμβουλος"

Μαζί στο γήπεδο για το Τουρκία-Ελλάδα Τσίπρας και Νταβούτογλου

Σε μια κρίσιμη χρονική και πολιτική συγκυρία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και με το προσφυγικό ζήτημα σε έξαρση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, όσον αφορά στην υποδοχή και την ταυτοποίηση προσφύγων στη γείτονα χώρα, αναμένεται να καταστούν ακόμη δυσκολότερες, υπό την απειλή της τρομοκρατίας.

Σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τουρκία-Ελλάδα 0-0 (τελικό)
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 20:15 στο γήπεδο «Φατίχ Τερίμ» στο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης.

«Μελανό» σημείο, οι αποδοκιμασίες κατά την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου, την ώρα που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών φορούσαν κασκόλ στα χρώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Αύριο στις 8 το πρωί ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Άγκυρα, όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και η συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστή η ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζί στο γήπεδο για το Τουρκία-Ελλάδα Τσίπρας και Νταβούτογλου"

Anonymous: «Χακάραμε 5.500 λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους»

Οι χάκερ Anonymous επιβεβαίωσαν σήμερα ότι χάκαραν περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μετά την κήρυξη του πολέμου κατά των τζιχαντιστών ως αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

«Χακάραμε περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους» επιβεβαιώνεται στο μήνυμα. Ο τρόπος των κυβερνοεπιθέσεων αυτών δεν διευκρινίστηκε.

Οι Anonymous δημοσίευσαν τον σχετικό κατάλογο σε ένα φόρουμ με την ετικέτα #daeshbags, που παραπέμπει στην αγγλική υβριστική λέξη "douchebag", δηλαδή σκουπίδι.

Σε μια προφανή απάντηση, ένα μήνυμα αναρτήθηκε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram όπου καλούνται οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι χάκερ Anonymous απειλούν (…) ότι θα εξαπολύσουν μια ευρεία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ηλίθιοι)» γράφει το μήνυμα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Anonymous: «Χακάραμε 5.500 λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους»"

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων έπειτα από τη μαζικότατη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μπουμπουλίνας. Ακολούθησαν οδομαχίες με πετροπόλεμο και χημικά.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στην πλ. Εξαρχείων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στα Εξάρχεια"

Νοβότνι: «Αφού πέρασε το Grexit, σημασία έχει πλέον η ελάφρυνση του χρέους»

Δεν τίθεται πλέον θέμα ενός Grexit, αλλά εκείνο που τώρα έχει σημασία, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας.

Ο Έβαλντ Νοβότνι διευκρίνισε πως εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς έως το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εκκαθαριστούν με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και στην περίπτωση ενός λεγόμενου Bail-in θα υπάρξει συμμετοχή καταθετών και κατόχων ομολόγων στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη "κοινωνική εξασφάλιση" για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες.

Κατά την άποψή του, μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία - και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις που, όπως σημείωσε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε πως οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν στη χώρα, όχι μόνον χρήματα, αλλά και τεχνογνωσία, αναφέροντας ως "θετικό παράδειγμα" την μερική πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε Κινέζους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, Στέφαν Σούλμάιστερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, εκτίμησε πως ένα Grexit εξακολουθεί να είναι πιθανό, ενώ χαρακτήρισε ως "αδιανόητο αίσχος" την πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κρίση.

Σύμφωνα τέλος, με τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Έρχαρντ Μπούζεκ, (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ο οποίος επίσης συμμετείχε στη δημοσία συζήτηση για την Οικονομία στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, ένα Grexit δεν θα έλυνε απολύτως κανένα πρόβλημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοβότνι: «Αφού πέρασε το Grexit, σημασία έχει πλέον η ελάφρυνση του χρέους»"

Γάλλος τζιχαντιστής πίσω από την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Στον Γάλλο τζιχαντιστή Φαμπιέν Κλεν ανήκει η φωνή η οποία ακούγεται στο ηχητικό μήνυμα με την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, μετέδωσε την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών με καταγωγή από την Τουλούζη, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, ο οποίος σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.

Αφού εξέτασαν ενδελεχώς την ηχογράφηση διάρκειας πέντε λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, όπου ο 35χρονος διαβάζει στη γαλλική γλώσσα ένα κείμενο, οι ειδικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την φωνή του Κλεν, επιβεβαίωσαν οι πηγές.

Ο Φαμπιέν Κλεν και ο αδελφός του Ζαν Μισέλ μεγάλωσαν στην Τουλούζη. Πρόκειται για μουσουλμάνους οι οποίοι φέρονται να ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις αρχές του 2000. Κατόπιν, τους προσέγγισε μια ισλαμιστική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Γάλλος συριακής καταγωγής, ο Ολιβιέ Κορέλ, τον οποίο θεωρούσαν πνευματικό τους καθοδηγητή.

Ο Φαμπιέν Κλεν ή αλλιώς Ομάρ θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που συγκρότησαν ένα δίκτυο που έστελνε ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο 35χρονος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2009 σε κάθειρξη πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι σωφρονιστικές αρχές κατέσχεσαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο επιχείρησε να στείλει στον Μοχάμεντ Μερά, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Αφού εξέτισε την ποινή του ο Κλεν έφυγε για τη Συρία μαζί με πολλά στελέχη του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος της Τουλούζης, όπου εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Από εκεί, κράτησε επαφή με τους επίδοξους τζιχαντιστές στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που διέπραξε τον Απρίλιο εναντίον μιας εκκλησίας στο Βιγζουίφ (περιοχή του Παρισιού) ο νεαρός Αλγερινός Σιντ Άχμεντ Γκλαμ.

ΑΜΠΕ Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλλος τζιχαντιστής πίσω από την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι"

Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των Νέων ετοιμάζουν Παππάς-Σπρίτζης

Επίθεση στην εφημερίδα τα ΝΕΑ εξαπολύουν με γραπτή τους ανακοίνωση δυο υπουργοί της κυβέρνησης, οι Νίκος Παππάς (φωτ.) και Χρήστος Σπρίτζης.

Σε αυτή αναφέρουν:

Τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον μας. Αναρίθμητοι χαρακτηρισμοί αβάσιμα υπονοούμενα και συκοφαντίες συνθέτουν ένα εμετικό σκηνικό που χαρακτηρίζει τους εμπνευστές του και τη διαχρονική πορεία τους.

Μπήκαμε και εμείς στη σειρά των υπουργών που δέχονται τις προσωπικές επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι συστηματικές και καθόλου ασύνδετες με τα ακόλουθα γεγονότα:

· Πρώτο: ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες,

· Δεύτερο: ελέγχονται από τη δικαιοσύνη τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

· Τρίτον: εισπράχθηκε το τέλος χρήσης συχνοτήτων για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

· Η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών θα προχωρήσει κανονικά.

· Όσες πιέσεις και να ασκηθούν, αυτή η κυβέρνηση και τα στελέχη της δε θα παρέμβουν στη δικαιοσύνη για να διευκολύνουν τα συγκροτήματα της διαπλοκής.

Εμείς έχουμε συνηθίσει να μας χτυπούν, αυτοί δεν έχουν συνηθίσει να ελέγχονται. Καλά θα κάνουν να το συνηθίσουν.
Αυτά ως προς την πολιτική. Τα υπόλοιπα στη δικαιοσύνη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των Νέων ετοιμάζουν Παππάς-Σπρίτζης"

Τσακαλώτος: Η εμπορική αξία καθορίζει τη δόση

Τη συμφωνία με τους θεσμούς ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανάλυσή τους για τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα, το ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση».

«Η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε πράγματα συνεχίζεται», συμπλήρωσε. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τρία βήματα: την ανακεφαλαιοποίηση, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, «το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Σημείωσε, όπως αναφέρει το Εuro2day.gr, ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε. 

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε. Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο των milestones και τα επόμενα βήματα.

Οι δικλείδες ασφαλείας για πλειστηριασμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών.

Υπάρχουν, είπε τρεις δικλείδες προστασίας για όσους είναι πάνω από το 25% (σ.σ. για όσους εντάσσονται στην κατηγορία των φτωχών υπάρχει απόλυτη προστασία): το ένα είναι ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».

Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος θα ενισχυθεί για να έχουν οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Αυτό, είπε, είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.

Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Τα ποιο πολύτιμα στοιχεία των τραπεζών είναι αυτά τα δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης, υποστήριξε.

Όπως είπε θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).

Όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται να μπορούν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μπορούν να δίνουν δάνεια.



Σταθάκης: Η τρέχουσα εμπορική αξία καθορίζει τη δόση 
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε επιτυχία ότι διατηρήθηκε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας για το 60% των δανειοληπτών. 

Τόνισε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.

Στην δεύτερη κατηγορία περιέγραψε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο θα μειώνεται η δόση με κριτήριο την μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου επί τη βάση της οποίας θα προσδιορίζεται το δυνητικό «ενοίκιο» και κατά συνέπεια και η δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταθάκης, το δάνειο αναπροσαρμόζεται και μαζί η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα. 

Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, διευκρίνισε ο υπουργός. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ θα μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Η εμπορική αξία καθορίζει τη δόση"

Με φόρο στο κρασί κλείνει η «τρύπα» για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανάμεσα στην επιβολή για πρώτη φορά ΕΦΚ στο κρασί και άλλα δύο ισοδύναμα μέτρα αναζητά το υπουργείο οικονομικών τα 100 εκατ. ευρώ που λείπουν για ισοσκελιστεί ( μαζί με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια ) την απόδοση από την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να καταφέρει τελικά την μη εφαρμογή του μέτρου.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι η επιβάρυνση – αν εφαρμοστεί το μέτρο - δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά στην φιάλη και άρα δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στις πωλήσεις κρασιού το οποίο εκτός των άλλων είναι και εθνικό προϊόν με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές.

Σε ότι αφορά την αλλαγή στις 100 δόσεις που ήταν στο πακέτο της συμφωνίας που έκλεισε το χθες τα ξημερώματα με τους θεσμούς ο υπουργός είπε ότι το περιθώριο που θα έχει κάποιος να καλύψει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να μην χάσει την ρύθμισή του θα συνεχίσει να είναι 30 ημέρες για το 2015 αλλά μειωθεί στις 20 ημέρες το 2016 και το 2017 θα δίνεται η δυνατότητα να καθυστερεί μόνο μια δόση νέας οφειλής και μόνο για 10 ημέρες Παράλληλα θα ενισχυθεί και η πάγια ρύθμιση των 12 στην οποία θα μπορούν να εντάσσονται οι φορολογούμενοι πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως τα γενόσημα και οι αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και των τεσσάρων μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών .

Τα επόμενα βήματα μετά την σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group και την επικύρωση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα 48 προαπαιτούμενα θα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχέδιου μέχρι και την Πέμπτη και την Παρασκευή η νέα συνεδρίαση του Eurowokring group που θα αποδεσμεύσει τα 10 δισ. για τις Τράπεζες και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Η διάθεση των 10 δισ. θα οριστικοποιηθεί μόλις κλείσουν τα βιβλία προσφορών για τις τράπεζες και γίνει η αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα χρήαματ που θα πρέπει να συνεισφέρει το ΤΧΣ.

Το ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο 

Όπως είπε οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή ώστε να οριστικοποιηθεί και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων . Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που αφορά μέτρα που αφορούν την ενίσχυση των τραπεζών αλλά έχει μείνει πίσω σε άλλα και παραδέχθηκε ότι μέσα στα επόμενα μέτρα θα είναι και η παρουσίαση του σχεδίου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να ορστικοποιηθούν ρυθμίσεις για το φορολογικό την αγορά εργασίας και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Κόκκινα δάνεια 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στην συμφωνία για το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς χαρακτήρισε ως επιτυχία την κάλυψη περίπου το 60% των κόκκινων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς έστω και αν απτή προστασία θα έχει μόνο το 25% .

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο νέος κανονισμός δεν θα αφορά τους περίπου 170.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο παλιό νόμο Κατσέλη.

Σε ότι αφορά το νέο καθεστώς ξεχωρίζει δύο κατηγορίες δανειοληπτών και θα έχει διάρκεια τρία έτη μέχρι και το τέλος του 2018: 

-Τα κριτήρια είναι δύο και όχι τρία όπως στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, έχει φύγει το κριτήριο του συνολικού δανεισμού.

-Στην πρώτη κατηγορία του 25% θα υπάρχει κρατική αρωγή για την πληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας.

-Στη δεύτερη κατηγορία που θα καλύπτει το 35%, άρα συνολικά καλύπτεται περίπου το 60%, εισάγεται ο όρος της τρέχουσας εμπορικής αξίας με βάση την οποία θα αναπροσαρμόζεται το δάνεια. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα αξία και όχι το αρχικό δάνειο, κι έτσι θα αναπροσαρμόζεται η δόση. Αν δεν μπορεί να καλύψει τη δόση το δάνειο παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα θα μπορεί να αναδιαρθρώσει το δάνειο αλλά αν δεν προκύψει συμφωνία αίρεται η προστασία και η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να πάρει ακραίες αποφάσεις.

Οι δύο υπουργοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και νέα φορολόγηση για το θέμα της εμπλοκής των distress funds στο θέμα της εκκαθάρισης των μέσω της αγοράς κόκκινων δανείων αλλά δεν ξεκαθάρισαν αν αυτό θα αφορά μόνο επιχειρηματικά ή θα περιλαμβάνει και στεγαστικά δάνεια.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Με φόρο στο κρασί κλείνει η «τρύπα» για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση"

Δικαστικά κινείται η Ουγγαρία εναντίον απόφασης της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έδωσε την άδεια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν με νόμο που υιοθετήθηκε σήμερα να κινηθεί δικαστικά για να αμφισβητήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει αναγκαστικές ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η απόφαση αυτή, που υιοθετήθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 41 κατά και μία αποχή, σημαίνει ότι η Βουδαπέστη θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «στις αρχές Δεκεμβρίου», διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λάζλο Τοκσάνι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κείμενο επισημαίνει ότι η αρχή της επιβολής ποσοστώσεων στην μετεγκατάσταση προσφύγων «δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της επικουρικότητας και παραλείπει να δώσει στα εθνικά κοινοβούλιο την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ψήφισαν κατά του σχεδίου για τις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες χώρες στις 22 Σεπτεμβρίου. Η Σλοβακία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της απόφασης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστικά κινείται η Ουγγαρία εναντίον απόφασης της ΕΕ"

Ενοχή Γιάννου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2009 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, καθώς δεν δήλωσαν το 1,4 εκ ευρώ του λογαριασμού στην Ελβετική Τράπεζα HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του καταδικάστηκαν ο καθένας σε φυλάκιση 4 ετών όπως και πρωτόδικα εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, καθώς επίσης σε αποζημίωση υπέρ του δημοσίου για ηθική βλάβη ύψους 20.000 ευρώ και πρόστιμο άλλων 10.000 ευρώ. Επίσης θα πληρώσει τα έξοδα του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ζευγάρι δημιούργησε τραστ με τη συνεργασία offshore εταιρίας το οποίο "λειτούργησε ως μανδύας με στόχο την απόκρυψη του ποσού , ώστε να μην συμπεριληφθεί στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ".

Επίσης απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι δε γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού της συζύγου του καθώς όπως προέκυψε, τα χρήματα εμβάστηκαν στο εξωτερικό από τον πρώην στενό του συνεργάτη Γιώργο Κανδαλέπα.

Η έδρα απέρριψε και το αίτημα της υπεράσπισης να αναγνωριστούν στο ζευγάρι τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βιου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχή Γιάννου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες"

Η Ρωσία παραδέχτηκε κι επίσημα ότι υπήρξε βόμβα στο αεροπλάνο που κατέπεσε στο Σινά

Μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, η Ρωσία αποδίδει κι επίσημα την πτώση του ρωσικού Airbus της Κogalymavia στη χερσόνησο του Σινά. Στο πλαίσιο αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και έδωσε εντολή στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη είχε αναλάβει εξαρχής αιγυπτιακή τζιχαντιστική ομάδα που δρα στην περιοχή και σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Αν και αρχικά το ενδεχόμενο αυτό είχε αμφισβητηθεί, τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ είχαν κάνει ανοιχτά λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

Ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ ανακοίνωσε επίσημα ότι οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση οφείλεται η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά. «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι πρόκειται για επίθεση», ανέφερε ο Μπορτνίκοφ, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου. «Κατά τη διάρκεια της πτήσης πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ισχύος 1 κιλού TNT», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 50 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στα ίχνη των τρομοκρατών.

Στο μεταξύ, δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ κρατούνται στην Αίγυπτο, καθώς οι αρχές της χώρας υποπτεύονται ότι βοήθησαν εκείνους που τοποθέτησαν τη βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στη χερσόνησο του Σινά.

To ρωσικό Airbus συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το αεροπλάνο είναι απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ και κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία παραδέχτηκε κι επίσημα ότι υπήρξε βόμβα στο αεροπλάνο που κατέπεσε στο Σινά"

Κεφαλονιά: Μη κατοικήσιμα δέκα σπίτια από τον σεισμό

Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας στην Λευκάδα.

Τα δέκα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Μη κατοικήσιμα δέκα σπίτια από τον σεισμό"

Ντάισελμπλουμ: Έτοιμη η ευρωζώνη να δώσει τα 12 δισ. ευρώ

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα περίπου 10 δισεκ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την αποδέσμευση της υποδόσης της βοήθειας και τη μεταβίβαση των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα με τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τον σκοπό αυτόν, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα" στα οποία συμφώνησε με τους πιστωτές της, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης σήμερα πως οι διεθνείς πιστωτές αναμένεται να αποδεσμεύσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα και τις τράπεζές της μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

"Αναμένουμε ότι η οριστικοποίηση της διαδικασίας θα λάβει χώρα σύντομα μετά την ταχεία υιοθέτηση της απαραίτητης νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη", δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

"Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να οριστικοποιήσουν την αξιολόγηση της συμμόρφωσης ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τα κράτη μέλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποδέσμευση των δόσεων", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει την αποδέσμευση βοήθειας 2 δισεκ. ευρώ και περίπου 10 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

"Σήμερα είναι μια καλή ημέρα", δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Δείτε το tweet του προέδρου του Εurogroup:


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Έτοιμη η ευρωζώνη να δώσει τα 12 δισ. ευρώ"

Πανούσης: Πριν 15 ημέρες η ΕΥΠ μου είπε ότι οι απειλές για τη ζωή μου παραμένουν

Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για γις απειλές σε βάρος της ζωής του δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή “στον Ενικό” του Νίκου Χατζηνικολάου και πρόσθεσε ότι πριν προβεί στις πρόσφατες αποκαλύψεις του είχε στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι θέλει να τον συναντήσει.

“Πρέπει να μιλήσουμε, πρέπει να του αναλύσω μερικά πράγματα, τουλάχιστον να ακούσει τον άνθρωπο τον οποίο είχε εμπιστευτεί για επτά μήνες” ανέφερε για το αίτημά του προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Πανούσης ανέτρεξε στο ξεκίνημα της υπόθεσής του λέγοντας ότι ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης τον ενημέρωσε για απειλές σε βάρος της ζωή του, και ότι εκείνος του ζήτησε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Ακολούθως ανέφερε: “Ο Ρουμπάτης μου είπε ότι πήγε στον πρωθυπουργό και ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως τα είδε τα στοιχεία και προβληματίστηκε”. Ο κ. Πανούσης είπε ακόμη: “Επίσης πήγα στον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος κάλεσε τον συνεργάτη του -τον κ. Παναγιώτη Λάμπρου”.

Ο κ. Πανούσης αμφισβήτησε την διαδικασία που ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την διευθέτηση των ζητημάτων των φυλακισμένων. “Ο κ. Λάμπρου παραδέχθηκε ότι συναντιόταν με τους φυλακισμένους και μάλιστα αναγνώρισε πως ότι του ζήτησαν έγινε. Υπάρχουν θεσμοί μέσα από τους οποίους γίνονται οι επαφές με τους φυλακισμένους”, ανέφερε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία ήταν κατά παράκαμψη των θεσπισμένων οργάνων. Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στην επίμαχη περίοδο όταν συζητιόταν η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού: “Όταν έφερε τις ρυθμίσεις στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο μόνος που διαφώνησε ήμουν εγώ και μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να συμπεριληφθούν οι τροπολογίες μου στις τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο”. Ωστόσο πρόσθεσε ο πρώην υπουργός αφήνοντας υπονοούμενα “υπάρχει ένα ζήτημα με το πως παρουσιάζονταν κάποια θέματα μέσα στις φυλακές”.

Στο ερώτημα γιατί έκανε τώρα τις αποκαλύψεις είπε: “υπήρχαν πιο σοβαρά ζητήματα, στην αρχή ήταν η περίοδος του Grexit και στην συνέχεια ήταν οι εκλογές”. Σημείωσε ότι έκανε τώρα τις αποκαλύψεις γιατί ενημερώθηκε πριν από 15 μέρες από τον Γιάννη Ρουμπάτη ότι οι απειλές εναντίον της ζωής του συνεχίζονται. Είπε δε ότι η τελευταία απειλή που είχε δεχθεί όταν ήταν ακόμη υπουργός από τρομοκράτες ήταν “θα σε χτυπήσουμε είτε είσαι υπουργός είτε δεν είσαι”. Υποστήριξε δε ότι οι τελευταίες απειλές που εκτόξευσαν με τις πρόσφατες παρεμβάσεις τους οι Πυρήνες της Φωτιάς εναντίον του αναιρούν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι “γράφει μυθιστόρημα”.

Ο κ. Πανούσης επέμεινε ότι υπάρχει παρακράτος, διευκρίνησε ότι δεν σχετίζεται ο πρωθυπουργός με αυτό και αρνήθηκε να κατονομάσει πολιτικά στελέχη που εμπλέκονται.

Στράφηκε κατά των υπουργών Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημοσίας Τάξης Νίκου Τόσκα λέγοντας ότι “οι γραβατωμένοι υπουργοί έκαναν μηνυτήρια αναφορά που με φωτογραφίζει για να με φοβίσουν”. Είπε ακόμη ότι “εάν αποδειχθεί ότι φταίω έγω, θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα πληρώσω. Ελπίζω να κάνουν το ίδιο και κάποιοι άλλοι και να μην κρυφτούν πίσω από νυχτερινές τροπολογίες”. Υπογράμμισε δε ότι ήταν η δική τους μηνυτήρια αναφορά που διέρρευσε στην δημοσιότητα και όχι η δική του κατάθεση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είπε πάντως ότι τα έγγραφα που αφορούν τις απειλές κατά της ζωής του δεν αμφισβητούνται ως προς την εγκυρότητά τους και σημείωσε ότι στον βαθμό που αφορούν τη ζωή του δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για την χρήσιμοποίησή τους από τον ίδιο. Τέλος ανέφερε ότι θα ζητήσει τις κασέτες με τις συνομιλίες στις οποίες ακούγονται απειλές εναντίον του.

Ο κ. Πανούσης είπε ακόμη ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση είχε υποβάλει τρεις φορές την παραίτησή του και ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό πριν τις εκλογές είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση. Διευκρίνησε πάντως ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισε Τσίπρα και ότι είναι με τον πρωθυπουργό, ωστόσο η θεωρία κάποιων στελεχών ότι “κουβαλάω νερό στον μύλο της αντίδρασης οδηγούν στη Σοβιετική Ένωση”.

Τέλος για τις κατηγορίες ότι είναι σε συνεννόηση με Μέσα Ενημέρωσης που αυτή την εποχή βρίσκονται υπό πίεση από την κυβέρνηση λόγω των οικονομικών τους απάντησε ότι “ο κ. Μπόμπολας, ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Ψυχάρης δεν με γνωρίζουν”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Πριν 15 ημέρες η ΕΥΠ μου είπε ότι οι απειλές για τη ζωή μου παραμένουν"

Λεβέντης: Σήμερα έχουμε ένα δεύτερο Πολυτεχνείο

Τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 42 χρόνια, αλλά και σήμερα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σε δηλώσεις του, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

«Ένα δεύτερο Πολυτεχνείο έχουμε τώρα, για να καταπολεμήσουμε την πείνα και την έλλειψη δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισοπολιτείας. Και τα δυο αυτά πολυτεχνεία είναι εξίσου σπουδαία. Γιατί και σήμερα σε αυτό το νέο Πολυτεχνείο η νεολαία πρωτοστατεί» είπε ο κ. Λεβεντης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Σήμερα έχουμε ένα δεύτερο Πολυτεχνείο"

Παπαζάχος: Πάνω από 100 μετασεισμοί αναμένονται στη Λευκάδα τον επόμενο μήνα

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, είπε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας το "Πρακτορείο 104.9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο κ. Πααζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα "Λευκάδας - Κεφαλλονιάς", στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. "Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις" τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα "κινείται" νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο - βορειοανατολικά και για το λόγο αυτό δεν "κουνάνε" το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ελέγχου δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα είπε ότι είναι εδώ και πολύ καιρό βαλτωμένο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός συλλογής στοιχείων για τα δημόσια κτίρια δεν ξεπέρασε το 0,5 με 1% το χρόνο. "Αυτό σημαίνει ότι σε 100 χρόνια θα έχουμε τελειώσει. Μιλάμε μόνο για τον έλεγχο, πόσο μάλλον για την επέμβαση η οποία απαιτεί και σημαντικούς πόρους" είπε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι στα νησιά του Ιονίου, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 τα νεότερα κτίρια είτε κτίστηκαν με εμπειρικές τεχνικές ή με αυστηρούς αντισεισμικούς, οι κάτοικοι έχουν επίγνωση του κινδύνου και γενικά ο δομικός ιστός εκεί είναι πολύ καλύτερος απ΄ ότι σε άλλες περιοχές.

Στο μεταξύ, ο Θεόδωρος Χαλικιάς - αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, είπε ότι η πρώτη εντύπωση από το βόρειο τμήμα του νησιού είναι ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα όπου οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο για σημαντικές ζημίες.

"Εκεί έχει πιο παλιά σπίτια και είναι και πιο κοντά στο επίκεντρο. Πάντως, τα δημόσια κτίρια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση είχαν ελεγχθεί γι αυτό και δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα" είπε.
Ανέφερε επίσης, ότι δεν λειτουργούν τα σχολεία, πιθανόν να παραμείνουν κλειστά και αύριο για να ελεγχθούν ξανά και είπε ότι οι διευθυντές δεν ανέφεραν ζημίες, με εξαίρεση μια μικρορωγμή που στο γυμνάσιο Λευκάδας.
Εξάλλου, ο Χρήστος Κατηφόρης, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών (Λευκάδα), επιβεβαίωσε το θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας στη Βασιλική από κατολίσθηση βράχου και έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. "Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αφάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν" είπε

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαζάχος: Πάνω από 100 μετασεισμοί αναμένονται στη Λευκάδα τον επόμενο μήνα"

Δύο νεκρές και σοβαρές ζημιές από το σεισμό στη Λευκάδα

Οι κάτοικοι στη Λευκάδα συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα των 6,1 Ρίχτερ του Εγκέλαδου σήμερα το πρωί στις 9:10 που χτύπησε 13 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού. Ηδη ο σεισμός άφησε πίσω του δύο νεκρές γυναίκες. 
Συγκεκριμένα δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για μία 69χρονη γυναίκα, στην περιοχή της Βασιλικής, η οποία έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Το δεύτερο θύμα είναι μία ακόμη 82χρονη από το Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε. Παράλληλα στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί οκτώ τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. 
Στο νοσοκομείο οκτώ τραυματίες 
Οκτώ άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα  από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα. Υπενθυμίζεται πως το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.
Δρόμοι κόπηκαν στα δύο
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ασπρογερακάτα, Δράγανο, Άγιο Νικήτα και Αθάνι.
Μάλιστα σε κάποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία εξαιτίας των κατολισθήσεων.
Κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησίες 
Κάτοικος του νησιού ανέφερε στο Mega πως το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Μάλιστα τόνισε πως έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά. 
Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα
Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά. Eχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λευκάδα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία. Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη
Ζημιές όμως από την ισχυρή σεισμική δόνηση υπέστη και η Ιθάκη σε εκκλησίες, σπίτια, καταστήματα, αλλά και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού». «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Την ίδια ώρα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων 
Πολύ έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο νησί, ενδεικτικό είναι πως σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών, με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 βαθμούς με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας. Μάλιστα πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και αρκετοί μετασεισμοί.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο νεκρές και σοβαρές ζημιές από το σεισμό στη Λευκάδα"

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί - Διασώζεται ένας στους τέσσερις δανειολήπτες

Η ώρα της αλήθειας για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις αλλαγές στις 100 δόσεις έφτασε. Με τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, που επετεύχθη μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης από το Euro Working Group, ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα των προαπαιτουμένων που επιδιώκεται να ψηφιστούν ως την Πέμπτη το βράδυ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν τα 10+2 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Γκρίζες ζώνες και θολά σημεία υπάρχουν ακόμα πολλά, ενώ άγνωστο παραμένει και αν τα λεφτά θα έρθουν έως την Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup και ο ESM, αφού πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, ώστε να φανεί ποιες ανάγκες απομένει να καλυφθούν από τον «κουμπαρά» των 10 δισ. για τις τράπεζες.
 
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας, πλην των ρυθμίσεων για πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds που θα γίνουν νόμος τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσουν να αλλάζουν χέρια από τον Ιανουάριο του 2016.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει: 
1. Ποια ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ποια όχι:
 
- από πλειστηριασμούς θα εξαιρείται μόνον η πρώτη (ή κύρια) κατοικία, δηλαδή όχι τα εξοχικά ή δευτερεύουσες κατοικίες. Την πρώτη κατοικία τους υπολογίζεται ότι θα διασώσουν το 25% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι από τα 1.200.000 ενεργά δάνεια, δεν εξυπηρετούνται περίπου τα 400.000 και τα 170.000 από αυτά υπάγονται (ή εκκρεμούν να υπαχθούν) στο Νόμο Κατσέλη, θα μπορέσουν να διασωθούν περίπου 150.000-200.000 σπίτια. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 30.000-50.000 σπίτια θα αλλάξουν χέρια, μέσω πλειστηριασμών.
 
- αυτόματη και πλήρη προστασία θα απολαμβάνουν μόνον οι πιο φτωχοί. Αυτοί θα επιλεγούν με βάση το εισόδημα και την αντικειμενική αξία του σπιτιού. Θα πρέπει η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τις 170.000 ευρώ και το δηλωθέν εισόδημα τα  8.180 ευρώ προκειμένου για άγαμο, ή τα 13.917 για ζευγάρι χωρίς παιδιά, ή 17.278 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, ή τα 20.639 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και άνω (σσ: το όριο δεν αυξάνεται παραπάνω όσα παιδιά και αν έχει παραπάνω η οικογένεια)! Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% των κόκκινων δανείων).
 
- αν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτε ή ούτε την ελάχιστη δόση, το κράτος ετοιμάζει «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το ίδιο τα λεφτά των δόσεων στις τράπεζες.
 
- όποιος ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια εισοδήματος και περιουσίας, αλλάζει κατηγορία και απειλείται με πλειστηριασμό. Περίπου 100.000-150.000 δανειολήπτες θα προσπαθήσουν όμως να ενταχθούν στην δεύτερη «ταχύτητα» προστασίας, εφόσον εκπληρούν τα ειδικά όρια που θα προβλεφθούν.
 
- στην δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν όσοι έχουν ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα από την πρώτη και συγκεκριμένα, αν έχουν σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ και εφόσον δηλώνουν στην εφορία 13.906 ευρώ προκειμένου για άγαμο, 23.659 ευρώ για ζευγάρι, 29.372 ευρώ για οικογένεια με 1 παιδί ή 35.086 ευρώ για οικογένεια με επιπλέον παιδιά, όσα και αν είναι αυτά (πχ τρίτεκνες, πολύτεκνες κλπ).
 
-  στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να περάσει από ειδικά «τεστ».  Προβλέπεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (το λεγόμενο «τεστ αποτίμησης περιουσίας»), αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος με την τράπεζα, αν πλήρωνε κανονικά πριν την κρίση κλπ.
 
-  ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2018. Μετά θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος και των ορίων.
 
- την δόση θα την συμφωνήσουν διαδικαστικά τράπεζα και δανειολήπτης. Θα εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη αλλά και ως ποσοστό επό της τρέχουσας εμπορικής αξίας της κατοικίας. Και τα δύο στοιχεία που καθορίζουν την δόση, θα τα υπολογίζει η τράπεζα (πχ μέσω εμπειρογνωμόνων εκτιμητών, μεσιτών κλπ).
 
- σε περίπτωση που η τρέχουσα εμπορική αξία είναι –λόγω κρίσης- κατώτερη της αντικειμενικής που είχε συμφωνηθεί στα συμβόλαια αγορά της κατοικίας, τότε και το δάνειο θα προσαρμόζεται σε αυτήν. Άρα το δάνειο θα «κουρεύεται» και θα μειώνεται στην εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής στην οποία είχε υπολογιστεί το κάθε ακίνητο.
 
2.Αλλαγές στις 100 δόσεις: 
Αυστηροποιούνται οι όροι της ρύθμισης ώστε να την χάνουν ευκολότερα όσο δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Σήμερα ο οφειλέτης αποβάλλεται από τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιείται η σχετική ειδοποίηση. Η προθεσμία των 30 ημερών θα μειωθεί στις 15 (ή 20)  ημέρες, από τον Ιούνιο του 2016 και, μετά,  στις 15 (ή 10) μέρες από τον Ιανουάριο του 2017. Μετά το 2017, θα χάνεται την επόμενη μέρα καθυστέρησης.
 
3. Σε δόσεις και μη ληξιπρόθεσμα: 

H πάγια ρύθμιση χρεών των 12 δόσεων διευρύνεται και θα μπαίνουν και οφειλές πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Αυτό βοηθά όσους βλέπουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μαζεμένα τα χαράτσια της εφορίας. Και αν δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα, θα τα εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μηνιαίες δόσεις,  υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση μέσω taxisnet και με μια υπεύθυνη δήλωση για το τρέχον ύψος του μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών. Έτσι θα κρίνεται η αδυναμία του να πληρώσει στην ώρα της τις επόμενες οφειλές του. Δηλαδή όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή (π.χ. φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση. Η διαδικασία αυτή εν μέρει και σήμερα, αλλά χρειάζεται να γίνει στην ΔΟΥ και όχι από το σπίτι μέσω ίντερνετ.
 
4. Φόρος στον «τζόγο» αντί στην εκπαίδευση: 

Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και αντικαθίσταται με άλλα ισοδύναμα μέτρα, με βασικότερο την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Το κουαρτέτο των θεσμών όμως εκτιμά ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ. Προβάλλουν σαν επιχείρημα τον κίνδυνο πτώσης του τζίρου και κατά συνέπεια τη μείωση των εσόδων. Για το σκοπό αυτό, συζητούνται και θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες ώρες και πρόσθετα άλλα μέτρα που θα καλύψουν τις αποκλίσεις.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί - Διασώζεται ένας στους τέσσερις δανειολήπτες"

«Κλείδωσαν» και τα 48 προαπαιτούμενα

Εκλεισε χθες αργά το βράδυ η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και για τα 48 προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διήρκησαν επτά ώρες, τονίζοντας πως σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και όλες τις αλλαγές στα φορολογικά.

Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα εκτιμάται ότι θα συνέλθει και το Euro Working Group που θα επικυρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας μας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει και η εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Ειδικότερα, το φορολογικό πακέτο θα προβλέπει:

1 Κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με άλλα «ισοδύναμα» μέτρα, με βασικότερο την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.

2 Αυστηροποιούνται οι όροι για την αποβολή των οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση. Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στις 15-20 ημέρες από τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 ημέρες από τον Ιανουάριο του 2017.
Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο, των οποίων οι οφειλές δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, να τις ρυθμίζουν με την πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών.

3 Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας με αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ στα αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών και μειώσεις από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από το 2001. Επίσης, κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια.

Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη από 81 έως και 90 ευρώ. Τέλος, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10-50 ευρώ για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσαν» και τα 48 προαπαιτούμενα"

Εννέα νεκροί στην νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Νέο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες έλαβε χώρα στις 3:00 τα ξημερώματα ανοιχτά της Κω, όταν φουσκωτή λέμβος με 18 επιβαίνοντες ανατράπηκε βόρεια του Ακρωτηρίου Άγιος Φωκάς.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τρεις συνεπιβάτες τους αγνοούνται στα νερά.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 4 παιδιά, 4 γυναίκες και ένας ανδρας.

Δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και σκάφος της Φρόντεξ πραγματοποιούν απο το πρωί έρευνες για εντοπισμό πιθανόν αγνοουμένων, ενώ εως τώρα έχουν διασωθεί 7 άτομα.

Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο σούπερ πούμα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εννέα νεκροί στην νέα τραγωδία στο Αιγαίο "

Ερχεται «χαράτσι» σε 30.000 επιχειρήσεις

Μπορεί σε ενάμιση μήνα να φεύγει το 2015, όμως 30.000 επιχειρήσεις εντός των επομένων ημερών θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου η οποία βεβαιώθηκε με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, από το 80% στο 100%.

Το ποσό, διόλου ευκαταφρόνητο. Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος έξτρα φόρος για κάθε νομικό πρόσωπο να είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ, δίνοντας ένα ακόμα χαστούκι στην ήδη πιεσμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Οι πιέσεις στη ρευστότητα εντείνονται από το γεγονός ότι ο έξτρα φόρος (για την ακρίβεια η έξτρα προκαταβολή) θα πρέπει να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Νοεμβρίου και η επόμενη έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι αυξημένες προκαταβολές φόρου, για κέρδη τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014, αφορούν όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες οι οποίες είχαν παραμείνει σε προκαταβολή φόρου 80%, σε αντιδιαστολή με τράπεζες και ανώνυμες εταιρείες οι οποίες ήδη επιβαρύνονταν με προκαταβολή 100%.

Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων το καλοκαίρι, με προκαταβολή φόρου 100% επιβαρύνονται πλέον και προσωπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα καθώς και κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών. Οι υπόχρεοι σε αυξημένη προκαταβολή θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ.

Με τις αυξήσεις προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα κλείνει για φέτος ο κύκλος των εκ των υστέρων (μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων) αναδρομικών επιβαρύνσεων ο οποίος άνοιξε στα μέσα Οκτωβρίου όταν βεβαιώθηκε έξτρα φόρος περίπου 50 εκατ. ευρώ σε αγρότες (διπλασιάστηκε η προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%) και σε υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυξήθηκε ο συντελεστής από το 10% στο 13%).

Δεν τελειώσαμε όμως, γενικά. Το 2016 έρχεται νέος κύκλος επιβαρύνσεων, οι οποίες θα αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ηδη έχουν ψηφιστεί διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ότι η προκαταβολή φόρου από το 55% αυξάνεται σε 75% για κέρδη που προκύπτουν στη διάρκεια του τρέχοντος φορολογικού έτους (οι επιβαρύνσεις θα φανούν στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων που θα υποβληθούν του χρόνου) ενώ για κέρδη τα οποία θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής, η προκαταβολή φόρου θα είναι στο 100% του φόρου που αναλογεί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται «χαράτσι» σε 30.000 επιχειρήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news