facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι Λαϊκές μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης

Τους πωλητές των Λαϊκών Αγορών θα έχουν στο πλευρό τους την Τετάρτη (18/11) οι αγρότες, στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ).

«Οι λαϊκές αγορές έχουν σήμερα το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης πολλών και μικρών παραγωγών και εμπόρων αγροτικών προϊόντων, από όπου προμηθευόμαστε τα προϊόντα που διαθέτουμε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

«Ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους μας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή σε σχέση με την ποιότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί», προσθέτει και προειδοποιεί ότι αυτό ακριβώς θα χαθεί με τη μονοπώληση της αγοράς, οι λαϊκές αγορές θα είναι ακριβότερες σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτό θα σημάνει το τέλος τους.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Τετάρτης, στην πλατεία Κάνιγγος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Λαϊκές μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης"

ΘΗΤΕΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Τι αλλάζει με νομοσχέδιο που φέρνει ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας

Αλλάζουν πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις σ΄ ότι έχει να κάνει με τις μεταθέσεις των στρατευσίμων .

Νομοσχέδιο που είναι έτοιμος να καταθέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας προβλέπει αλλαγές στις μεταθέσεις ,φιλοδοξώντας να επιτύχει το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο: να σταματήσει το ρουσφέτι και να δίνει την δυνατότητα στους νέους να μπορούν να υπολογίσουν που θα μετατεθούν πριν ακόμη καταταχθούν.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου γίνονται παρεμβάσεις και για την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την εφαρμογή ενός τυποποιημένου – εύχρηστου - λειτουργικού – συστήματος μεταθέσεων των οπλιτών . Είναι η πρώτη φορά που το “ευαίσθητο” αυτό θέμα το οποίο αποτελούσε πάντα αντικείμενο…διαπλοκής πολιτών και πολιτικών -βλέπε ρουσφέτι- αποτελεί αντικείμενο νόμου.

Ποια θα είναι τα βασικά σημεία του νόμου Βίτσα για τις μεταθέσεις:

•πλήρες σύστημα μοριοδότησης προκειμένου το καθεστώς μεταθέσεων και τοποθετήσεων των οπλιτών να διέπεται από τις αρχές τις διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

•υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας σε Μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης και Μονάδες Προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Θράκης, των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας για το ΣΞ, ενώ για τους Κλάδους του ΠΝ και της ΠΑ προσδιορίζονται επίσης υπηρεσίες ή περιοχές για την καταρχήν τοποθέτηση των οπλιτών.

•εισάγονται και κατηγοριοποιούνται κριτήρια, τα οποία διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά, αντικειμενικά, τα οποία θα λαμβάνονται υπ’ όψιν με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα και θα αποτελούν τη βάση προκειμένου να εξαχθεί ο αριθμός μορίων για τον κάθε οπλίτη.

•εισάγεται διάταξη που αφορά στην αρνητική μοριοδότηση οπλίτη, που υποπίπτει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

•οι οπλίτες της ίδιας ΕΣΣΟ θα μπορούν να πληροφορούνται τα μόρια που συγκέντρωσαν οι 50 οπλίτες, που μετατίθενται και συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη μοριοδότηση.Έτσι ο κάθε νέος, πριν ακόμα καταταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί να υπολογίσει που θα μετατεθεί.

•παρέχεται η δυνατότητα στους οπλίτες ιατρούς να υπηρετήσουν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.
Με αυτή τη δυνατότητα, οι οπλίτες ιατροί θα κληθούν να εξετάζουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, αποκτώντας έτσι εργασιακή εμπειρία και περιθάλποντας άτομα, τα οποία εξ’ ορισμού είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Ανάλογη διάταξη θα προβλέπεται και για δικηγόρους στρατεύσιμους οι οποίοι εφόσον ασχοληθούν με νομικές υποθέσεις που θα τους ανατεθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους,θα μπορούν να προσμετρήσουν το χρόνο θητείας τους στο χρόνο άσκησης που προβλέπεται για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος .

•Θα προβλέπεται μοριοδότηση, απόκτησης αναγνωρισμένης εργασιακής εμπειρίας και τυχόν άλλων δυνατοτήτων στους οπλίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους,ώστε να μην είναι πλέον η θητεία αναξιοποίητος εργασιακά χρόνος.

Ρυθμίσεις για ανυπότακτους

Προωθείται η στρατολογική τακτοποίηση του ήδη μεγάλου αριθμού ανυποτάκτων εσωτερικού και εξωτερικού. το βασικό ευεργέτημα που παρέχει η επίμαχη διάταξη συνίσταται στην άρση των διοικητικών συνεπειών και συνεπώς στη διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 6.000€ . Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση παρέχεται κίνητρο, προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού, να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει χωρίς οποιοδήποτε βάρος τη στρατεύσιμη στρατιωτική του υποχρέωση και να διαγραφεί το επιβληθέν πρόστιμο. Επιπρόσθετα, για όσους έχουν καταβάλλει μέρος του χρηματικού προστίμου, προβλέπεται η διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού προς διευκρίνιση τυχόν ερμηνευτικών δυσχερειών, οι οποίες ενδεχομένως και να απέβαιναν εις βάρος των τακτοποιούμενων ανυποτάκτων.

Παρεμβάσεις στην αμυντική βιομηχανία

Η βασική και μεγάλη αλλαγή που θα γίνει με το νομοσχέδιο Βίτσα στην αμυντική βιομηχανία είναι ότι η ΕΑΒ από την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών περνά στον έλεγχο του ΥΠΕΘΑ. “διευκολύνοντας έτσι την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων της αμυντικής βιομηχανίας από το καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργείο”.

Σημαντική ρύθμιση υπάρχει και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αφού παρέχεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του συνόλου των ομολογιακών δανείων, ληξιπρόθεσμων και μη, κυριότητας ελληνικού δημοσίου. Η διάταξη αυτή είναι προαπαιτούμενο οποιασδήποτε προσπάθειας εξυγίανσης και βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΑΣ ΑΒΕΕ καθώς οι οφειλές που βαραίνουν την εταιρεία από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΘΗΤΕΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Τι αλλάζει με νομοσχέδιο που φέρνει ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας"

Απειλεί ωμά ο Ερντογάν την ΕΕ με όπλο τους πρόσφυγες, ενώ ήδη του κάνουν όλα τα χατίρια!

Ωμή απειλή στην Ευρώπη - παρά την ''διπλωματική'' γλώσσα- αποτελεί η δήλωση του Τούρκου Προέδρου κ Ερντογάν στο CNN International, με την οποία απείλησε την Ευρώπη με αύξηση του μεταναστευτικού κύματος : «Τι θα συνέβαινε εάν τα 2.2 εκ. Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται την στιγμή αυτή στην Τουρκία, πορευθούν όλοι μαζί προς την Ευρώπη?», είπε στην σκιά την πιο αιματηρής επίθεσης τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.

Επίσης, επέκρινε την Ε.Ε. για το κλείσιμο των συνόρων της, ενώ η χώρα του, όπως είπε, δίνει μάχη να αντιμετωπίσει την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών και διαμαρτυρήθηκε για ανεπαρκή συνεργασία.

Στο θέμα αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman με αιχμή την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να καλέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο σε Σύνοδο για το προσφυγικό, καθώς «επιζητούν τη βοήθειά του για την αποτροπή μιας χαοτικής ροής μεταναστών, που απειλεί την ενότητα της Ευρώπης και τα ανοιχτά σύνορα».όπως γράφει.

Όσο για τη επικείμενη Σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε. σημειώνεται ότι, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τη σημασία της, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η διοργάνωση μιας πλατφόρμας σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνομιλήσει ο κ.Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, έχει καταστεί σημαντικό στοιχείο στις συνομιλίες. «Βλέπουν την πρόθεση του (Τούρκου) Προέδρου για διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, τη στιγμή που η στάση του δέχεται σκληρή κριτική από το εξωτερικό», γράφει.


Μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται και η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, ότι είναι προφανές ότι η μόνη δυνατότητα να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές είναι η κατάληξη σε συμφωνία με την Τουρκία.

Βεβαίως ο καιροσκόπος Ερντογάν προχωρά στις απειλές και τους ωμούς εκβιασμούς ενώ ξέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη μπει πλέον σε τροχιά... γύρω από την Αγκυρα, αναβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας και κάνουν πίσω σε κάποια από τα εκβιαστικά αιτήματα του καθεστώτος Ερντογάν.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Νοεμβρίου, αποτελεί την «ολοκλήρωση» ενός φλερτ που «τρέχει» παρασκηνιακά εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, σημειώνει το ''Εθνος''. Λέγεται μάλιστα ότι πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα του ίδιου του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές συνόδους.

Βρυξέλλες και Αγκυρα έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα βραχυμεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Φρανς Τίμερμανς, να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών στην Τουρκία. Για να περάσει βέβαια από τη θεωρία στην πράξη, το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει φυσικά πρώτα να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή επισήμως και να εγκριθεί ομόφωνα από τους «28» (αλλά και από το Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωπαϊκή νομοθεσία), με ορίζοντα «ολοκλήρωσης» την επερχόμενη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Οι Ευρωπαίοι προσφέρουν: οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας (2016-2017), ταξίδια απελευθερωμένα από την υποχρέωση θεωρήσεων-βίζας στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες και άνοιγμα («επανενεργοποίηση») κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους αναλαμβάνουν, σε αντάλλαγμα, να «υποδέχονται» τα κύματα των προσφύγων σε ειδικούς καταυλισμούς στο έδαφός τους, να φυλάνε καλύτερα τα σύνορά τους και να εφαρμόζουν τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν ήδη υπογράψει με την Ελλάδα και την ΕΕ.

Το Προσφυγικό αναμένεται να μονοπωλήσει και τις συνομιλίες που πρόκειται να έχουν με τον Ερντογάν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στο περιθώριο της Συνόδου της ομάδας των G-20, στην Αττάλεια, το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να προσέλθει στο G-20 υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες»- συνεπής στο εκβιαστικό παιγνίδι για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την χώρα του σε πολλά επίπεδα,.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρεί πάντως εφικτή τη διαμόρφωση μιας «αμοιβαία συμφέρουσας σχέσης» ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μιλάει για μια «νέα κατάσταση» στη σχέση ΕΕ - Τουρκίας.

Πέρα από το όποιο «πολιτικό τίμημα» ίσως προκύψει, υπάρχουν ήδη ανοιχτά ζητήματα και διάχυτος προβληματισμός. Προβληματισμό (θα έπρεπε να) δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν στο CNN ενάντια στους Ευρωπαίους που «αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθαίνουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», όπως είπε.

Προβληματισμό προκαλούν επίσης και οι δηλώσεις της Τουρκάλας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μπερίλ Ντεντέογλου, ότι η Κομισιόν ήταν διατεθειμένη να «μαλακώσει» την τελευταία έκθεση προόδου της Τουρκίας, εάν η Αγκυρα έκανε παραχωρήσεις στο Προσφυγικό. Είναι φανερό - και από το τελευταίο- το πλαίσιο εκβιασμού

kranosgr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ωμά ο Ερντογάν την ΕΕ με όπλο τους πρόσφυγες, ενώ ήδη του κάνουν όλα τα χατίρια!"

Πυρά από τους δικηγόρους για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Τα πυρά του δικηγορικού και δικαστικού κόσμου δέχθηκε ο νέος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΔΠ), η εφαρμογή του οποίου αρχίζει με την είσοδο του νέου έτους, ενώ οι δικαστές τονίζουν ότι η εφαρμογή του νέου ΚΔΠ αντί να επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης, αντίθετα θα επιφέρει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Παράλληλα, οι δικηγόροι ζητούν να ανασταλεί τουλάχιστον για έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠΔ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε στην Αθήνα με βασικό θέμα την επικείμενη ισχύος (1.1.2016) των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Στις εργασίες της Ολομέλειας προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης Σπ. Γεωργουλέας και η πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Εφέτης Βασιλική Ανδρουλάκη.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με αναλυτικές εισηγήσεις τους ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016.

Αναλυτικότερα, ο εφέτης κ. Γεωργουλέας, τονίζοντας ότι ομιλεί ως εφαρμοστής των νόμων που έχει υπηρεσιακό και συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την αποτελεσματική υλοποίησή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
• Με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31.12.2015 προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από 1.1.2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
• Η συνύπαρξη αυτή, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών να διπλασιάσουν τις δικογραφίες που χρεώνονται μηνιαίως, από 30-40 σήμερα σε 60 ή και 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
• Με βάση τα παραπάνω, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρατήρησε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς η κατά τα ως άνω επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων.
• Αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο σε δικαστές (αυτή τη στιγμή λείπουν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για διάφορους λόγους 48 δικαστικοί λειτουργοί σε σύνολο 436 οργανικών θέσεων) όσο και υπαλλήλων (όπου έχουν καταγραφεί 310 οργανικά κενά).
• Επεσήμανε την παντελή απουσία αποθηκευτικών χώρων για τη αποτελεσματική φύλαξη των δικογραφιών, αλλά και την υστέρηση του Πρωτοδικείου σε υλικοτεχνική υποδομή, ιδίως σε υπηρεσίες μηχανογράφησης των υπηρεσιών του.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Πειραιά Βασιλική Ανδρουλάκη, επεσήμανε τις δυσχέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κτιριακής υποδομής, στο μειωμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και στην μετάθεση του προβλήματος στους δικαστές, οι οποίοι καλούνται στο εξής να διαχειρισθούν διπλάσιο αριθμό υποθέσεων. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλειος Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά τους συναδέλφους του για όλες τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο διάστημα σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην από 5.11.2015 επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία ζήτησε ενημέρωση για το αν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα η δημόσια δέσμευση του υπουργού περί νομοθετικών αλλαγών του Κώδικα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, «πριν από τη θέση σε ισχύ των επαχθών διατάξεων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εξάλλου, ο κ. Αλεξανδρής υπέβαλε συνημμένα αναλυτικό υπόμνημα περί των προβλημάτων εφαρμογής του Κώδικα, ενώ ζήτησε να ανασταλεί για τουλάχιστον έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Επιπλέον ανέφερε ότι το ίδιο υπόμνημα το απέστειλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κρις Άλλεν.
Στην συνέχεια, ακολούθησε διαλογική συζήτηση, όπου, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε από όλους η αδράνεια του υπουργού Δικαιοσύνης να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του.

Ως προς τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων αναφέρθηκε ότι οι "θεσμοί" επέμειναν στην κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους είχε αυξήσει κατά 14% τις εισπράξεις του.
Τέλος, αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού, το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ αποφάσισε, ομόφωνα, να προτείνει στην Κυβέρνηση να παραμείνει το Ταμείο ως έχει σήμερα.
Η Ολομέλεια θα συγκληθεί και πάλι στις 5 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες του δικηγορικού κόσμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά από τους δικηγόρους για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας"

Ολάντ: Να παραταθεί για 3 μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σήμερα μιλώντας σε βουλευτές ότι θέλει να παραταθεί για τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η "περίμετρος" και η "διάρκειά" της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

"Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες" τουλάχιστον, είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της. "Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955", ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν "ζώνες προστασίας ή ασφάλειας" στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.

Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό "όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη", να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα. Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε "μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου" και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Να παραταθεί για 3 μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Δεν μπορούν να εκτυπώσουν 'Αδειες Κυκλοφορίας οι Διεθύνσεις Μεταφορών!

Είναι γνωστό πως εδώ και πολλούς μήνες οι Διευθύνσεις Μεταφορών όλης της χώρας δεν έχουν προμηθευτεί τα ειδικά έντυπα Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων με αποτέλεσμα να εκτυπώνουν σε κόλλες Α4 τις «επίσημες» Αδειες Κυκλοφορίας.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τις τελευταίες ημέρες καμία Διεύθυνση Μεταφορών δεν μπορεί να εκτυπώσει ούτε τα «επίσημα» απλά χαρτιά Α4 που δίνει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ως 'Αδειες Κυκλοφορίας αλλά κάποιο άλλο έγγραφο που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βεβαιούτε ότι για το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσίας μας δικαιολογητικά για την έκδοση αντιγράφου λόγω Μεταβίβασης, Αλλαγής Κινητήρα, Αλλαγή Χρώματος, Φθοράς, Απώλειας, Κλοπής, Αποδοχής κληρονομιάς, 'Αρσης παρακράτησης στο όνομα του-της...

Η παρούσα βεβαίωση δύναται να αποτελέσει αποδεικτικό Νόμιμης κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος σε πιθανό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα μέχρι... όπου ο κάτοχος καλείται να παραλάβει τη νέα 'Αδεια κυκλοφορίας από την Υπηρεσία μας, καταθέτοντας την παρούσα βεβαίωση η οποία δεν έχει ισχύ μετά την παραπάνω ημερομηνία.».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia ο λόγος που οι Διευθύνσεις Μεταφορών δεν μπορούν να εκτυπώσουν ούτε τις 'Αδειες Κυκλοφορίας σε απλά χαρτιά Α4 έχει να κάνει με τις οφειλές των Διευθύνσεων Μεταφορών προς την εταιρεία συντήρησης του συστήματος που εκτυπώνει τα έντυπα.

Πάντως όπως και να έχει το θέμα καλό θα ήταν όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν στα χέρια τους τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις από τις Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας να μην πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι εκτός συνόρων γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς οι Αστυνομικές Αρχές γειτονικών χωρών μη γνωρίζοντας την εγκυρότητα του εγγράφου μπορεί να τους μεταφέρουν για περαιτέρω έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα ή οι τελωνειακές αρχές να «μπλοκάρουν» την διέλευσή σας από τα σύνορα μέχρι να ελέγξουν το αυτοκίνητο στο ηλεκτρονικό σύστημα...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν μπορούν να εκτυπώσουν 'Αδειες Κυκλοφορίας οι Διεθύνσεις Μεταφορών!"

Σε ποιους και πόσα χρωστάει η Ελλάδα

Στα 296 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το χρέος του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες και επίσημους πιστωτές. Στο ποσό αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο και «κρυφό χρέος», ύψους 25 δισ., που είναι οι δυνητικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση καταπτώσεως των εγγυήσεων που έχει παράσχει σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης: δηλαδή κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί και ΔΕΚΟ που έχουν αντλήσει αυτά τα δάνεια. Στην περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές καταπέσουν όλες, όπως έγινε με τα 481 εκατ. του ΟΣΕ και τα 49 εκατ. της ΕΑΣ στο πρώτο εξάμηνο, τότε το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και τα 320 δισεκατομμύρια.


Και αυτά χωρίς τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τράπεζες, που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης που έχουν αντλήσει μέσω του ELA και η οποία πάντως εξυπηρετείται κανονικά. Και βέβαια στα 296 δισ. δεν περιλαμβάνονται ούτε τα κόστη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, τα επιτόκια δηλαδή που καταβάλλονται ετησίως και το μέσο σταθμικό ύψος των οποίων είναι της τάξης του 2%.

Οι αριθμοί ζαλίζουν

Τα ποσά αλλά και οι δομές της χρηματοδότησης ζαλίζουν κυριολεκτικά τους μη εξοικειωμένους με τη δυναμική της εξέλιξης του χρέους και τον αριθμό των πιστωτών. Και το συνολικό ποσό μεταβάλλεται συνεχώς, ενίοτε και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η Αθήνα έχει μπροστά της αλλεπάλληλες αποπληρωμές δόσεων προηγούμενων δανείων που εκτείνονται έως και το 2059 αλλά και εισπράξεις από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Τέτοια εκταμίευση είναι αυτή της επικειμένης δόσης των 2 δισ. και τέτοιες πληρωμές είναι οι τρεις προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο, που ξεπερνούν το 1,2 δισ.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εισπράξει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism ή ESM) παρά μέρος μόνον του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Εχουν εκταμιευτεί 23 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 10 προορίζονται για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, ενώ άλλα 13 δισεκατομμύρια που εκταμιεύτηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τις μεγάλες πληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ των προηγούμενων μηνών.

Η επικείμενη καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα προέλθει ακριβώς από αυτά τα 63 δισ. ευρώ εκ των συνολικά 86 δισ. που έχει εγκρίνει ο ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Ομως και ο αριθμός των πιστωτών ζαλίζει. Πιστωτές της χώρας είναι καταρχήν οι κάτοχοι εντόκων γραμματίων Δημοσίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια. Αυτό το βραχυπρόθεσμο χρέος ανακυκλώνεται συνεχώς και κατέχεται κυρίως, αλλά όχι όλο, από τις ελληνικές τράπεζες. Στους αγοραστές εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος και ξένοι οργανισμοί με πολύ μικρή πάντως συμμετοχή .

Η Ελλάδα χρωστάει επίσης 18 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι δόσεις αποπληρωμής αυτού του χρέους ολοκληρώνονται το 2024, οπότε και εξοφλείται. Ομως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν και σε ποιο βαθμό το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων του τρίτου προγράμματος στήριξης, το οποίο για την ώρα έχει εγκριθεί ολόκληρο ως πιστωτική γραμμή του European Stability Mechanism (ESM). Το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα είναι σαφές πως θα κριθεί από τη συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων πιστωτών για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Συζήτηση που δεν αναμένεται να κλείσει σε καμία περίπτωση φέτος.

Αλλα 20 δισεκατομμύρια χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για παλιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διακρατώνται από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα οποία εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του 2012. Οι αμέσως επόμενες αποπληρωμές αυτών των οφειλών προς την ΕΚΤ που πρέπει να κάνει το Δημόσιο, μετά από αυτές που έγιναν με περιπετειώδη τρόπο το καλοκαίρι και χάρη στα 13 δισ. ευρώ που μπήκαν στο τρίτο πρόγραμμα, είναι προσδιορισμένες για τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016.

Από το PSI στον ESM

Σε ιδιώτες επενδυτές κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων, που προέκυψαν από το PSI του 2012 αλλά και τις δυο νέες ομολογιακές εκδόσεις του 2014, το Δημόσιο οφείλει συνολικά 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά αρχίζουν να εξοφλούνται τον Φεβρουάριο του 2023. Βρίσκονται στα χέρια τόσο θεσμικών επενδυτών όσο και σε hedge funds αλλά και φυσικά πρόσωπα και ασφαλιστικά ταμεία .

Στον ESM η Ελλάδα χρωστά αυτήν τη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, 23 δισ. που θα γίνουν 25 όταν εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. και προοπτικά θα τείνουν προς τα 86 δισ., ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που τελικά θα απαιτηθούν έως το 2018, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα. Να σημειωθεί όμως πως από τα 23 δισ. αυτά και ειδικότερα τα 10 εξ αυτών που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενδέχεται να μη χρειαστούν όλα με βάση την ισχύουσα εκτίμηση για μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών στις εν εξελίξει ανακεφαλαιοποιήσεις.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιους και πόσα χρωστάει η Ελλάδα"

Οι 12 εισφορές που μείωσαν τις συντάξεις έως 50%

Αυθαίρετες, αδικαιολόγητες και, κυρίως, χωρίς να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκαν κρίνονται οι 12 συνεχείς «ειδικές» ή άλλες πρόσθετες εισφορές που οδήγησαν μέσα σε πέντε χρόνια σε μείωση συντάξεων από 20% έως και πάνω από 50%.

Ο πέλεκυς των μνημονιακών πολιτικών στις συντάξεις ήταν βαρύς για τους συνταξιούχους, κυρίως δε γι’ αυτούς που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές και λάμβαναν υψηλότερες παροχές. Το γεγονός μάλιστα ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πυρετωδώς σενάρια και νέων μειώσεων, προκειμένου να εξοικονομηθεί εντός του 2016 έως και 1,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αποδεικνύει αφενός το αδιέξοδο των πολιτικών αυτών, αφετέρου το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις καθώς όταν το μαχαίρι μπαίνει στις υψηλές παροχές –όσες υπάρχουν ακόμη– οι εξοικονομήσεις είναι μικρές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στο 3ο μνημόνιο υπάρχει μια σειρά από «μηχανισμούς περικοπών», μόνιμους… κόφτες στην ουσία, που θα περιορίζουν το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών, όταν το ύψος των εισφορών δεν επαρκεί για να καλύψει τις συντάξεις.

Τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας από το 2010 έως και σήμερα έχουν υποστεί δώδεκα «ειδικές» ή άλλες πρόσθετες εισφορές, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων από 19,9% έως και πάνω από 50%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης. Η πρώτη περικοπή έγινε με την αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης στις κύριες συντάξεις με ένα επίδομα της τάξεως των 800 ευρώ, πριν από την εφαρμογή του 1ου μνημονίου, και δείχνει ότι οι συντάξεις ήταν και είναι το πρώτο θύμα – εύκολη επιλογή όλων των κυβερνήσεων. Οι απώλειες αυξήθηκαν δραματικά μέσα σε ένα 12μηνο, από τον Ιούλιο του 2014, με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και την οριζόντια περικοπή -5,2% σε όλες τις επικουρικές από τον Ιούλιο του 2014, έως και την εισφορά υγείας 6% σε κύριες και επικουρικές, τον Ιούλιο του 2015.


Αναλυτικά, οι συντάξεις ΙΚΑ των 700 ευρώ (τιμές 2010) έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 19,9%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η προσαρμογή στις συντάξεις των 1.500 ευρώ, καθώς οι σωρευτικές μειώσεις ανήλθαν στο 32%, ενώ η μείωση εκτινάσσεται στο 47%, στην περίπτωση υψηλών συντάξεων στο ΙΚΑ, της τάξεως των 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, οι συντάξεις των 1.250 ευρώ έχουν υποστεί σωρευτικά μειώσεις της τάξεως του 22,5%. Η μείωση ανέρχεται στο 34,1% στην περίπτωση παροχών 1.875 ευρώ, ενώ ξεπερνά το 50% στις πολύ υψηλές συντάξεις των 3.750 ευρώ, για τις οποίες βέβαια έχουν καταβληθεί αντίστοιχα πολύ υψηλές εισφορές για πολλά χρόνια.

Οσο για τις συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες κόντρα στο κλίμα της εποχής αυξήθηκαν το 2010, μειώθηκαν με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Σωρευτικά, οι μειώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις των αγροτών αγγίζουν το 8,4%.

Παράλληλα με το 3ο μνημόνιο τέθηκαν σε εφαρμογή αλλαγές που ανατρέπουν τους υπολογισμούς, κυρίως στους νέους συνταξιούχους, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των παροχών, έρχεται μεγαλύτερο πέναλτι σε όσους αποχωρούν πρόωρα, μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις και κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση για τους συνταξιοδοτούμενους πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Αναλυτικά, προωθήθηκαν μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2015 και εφ’ εξής. Αυτές είναι:

• Αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η εξτρά περικοπή θα είναι 10%.

• Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο, βάσει του νόμου 3863/2010, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε μικρές μειώσεις.

• Μειώνονται τα κατώτερα όρια συντάξεων. Το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ.

• Το ποσό των 392 ευρώ θα χορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφυγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη.

Αυτόματοι... κόφτες

Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, μηχανισμοί δηλαδή που οδηγούν σε αυτόματες μειώσεις συντάξεων, περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προβλέψεις που υπονομεύουν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, χαρακτηρίζοντάς τες «το πυρηνικό οπλοστάσιο για την καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης».

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το περίφημο άρθρο 11 του νόμου 3863/10 (γνωστός ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), που προβλέπει πως βάσει αναλογιστικών μελετών που θα διενεργούνται ανά διετία, έως το 2060 το περιθώριο αύξησης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009. Το 2014 το ποσοστό αυτό ξεπεράστηκε, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις κυρίως για το διάστημα 2023-2028 καθώς αναμένεται τριπλασιασμός του ελλείμματος λόγω της έκρηξης των συνταξιοδοτήσεων. Αλλά και το άρθρο 25 του πρόσφατου νόμου 4334/15 προβλέπει τη λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου και διορθωτικού μηχανισμού περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τον τριμηνιαίο στόχο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αλλά και η δέσμευση για στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, αν και ακούγεται δίκαιο μέτρο, οδηγεί σε συνεχείς περικοπές.

Επανυπολογισμός με στόχο τις νέες περικοπές

Πρόθυμα θύματα καθώς και έναν εύσχημο και κυρίως συνταγματικό τρόπο για να δικαιολογήσουν τις νέες, γενναίες περικοπές συντάξεων αναζητούν εκ νέου στο υπουργείο Εργασίας και φαίνεται πως καταλήγουν στη λύση του «επανυπολογισμού των συντάξεων» με κοινωνικο-ασφαλιστικά κριτήρια.

Στην πράξη, επιδιώκουν τον ανακαθορισμό των ήδη καταβαλλόμενων παροχών, «κατ’ επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών» με αναφορά στον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο προτεινόμενος επανυπολογισμός των συντάξεων δεν υποκρύπτει μόνο νέες μειώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί για το 2016 ο δημοσιονομικός στόχος και να ξεπεραστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε τις προηγούμενες περικοπές αντισυνταγματικές και οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 4 δισ. ευρώ, αλλά οδηγεί σε ισοπέδωση και δραστικό περιορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς επιχειρούνται, και μάλιστα βιαστικά, αλλαγές που ανατρέπουν τα βασικά - δομικά συστατικά της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί πως η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί από μόνη της μια δημοσιονομική «βόμβα» μεγατόνων για τα δημόσια οικονομικά, καθώς έκρινε παράνομη την πρόσθετη, πέρα από τις άλλες κρατήσεις, ειδική εισφορά της τάξεως του 5% με 20% στο τμήμα των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ το... καμπανάκι χτύπησε και για το σύνολο των περικοπών, από το 2010 και μετά, ακόμη και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, παρότι η απόφαση δεν την αφορά άμεσα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, καθώς η αποσύνδεση του ασφαλιστικού από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται πως δίνει στην κυβέρνηση, και δη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από το αρχικά σχεδιαζόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί το ασφαλιστικό να παραπεμφθεί στο μέλλον. Εντός του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές θέσεις, ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις, εμβόλιμες παρεμβάσεις από το Μαξίμου και την πιο ενεργή εμπλοκή της ομάδας επιστημόνων που βρίσκονται στο πλευρό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη στην οριστικοποίηση των προτάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σενάρια αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες δεν θεωρούνται καθόλου τυχαία, καθώς αναπτύσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει νέες δραματικές περικοπές στις συντάξεις. Τα μαντάτα άλλωστε από το υπουργείο Εργασίας, τόσο σε επίπεδο μετρήσιμων σεναρίων όσο και διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε τεχνικό επίπεδο, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι περικοπές που απαιτούνται, εάν το σύνολο της εξοικονόμησης το σηκώσουν οι συνταξιούχοι, μπορεί και να αγγίζουν το 40%.

Στις ομάδες... υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες που αποχώρησαν στο 50ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και τρίτεκνες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα έτη ασφάλισης, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Στον δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν στα 50 έτη με 25 χρόνια ασφάλισης, πατέρες ανηλίκων, έγγαμες μητέρες ασφαλισμένες πριν από το 1983, αλλά και τρίτεκνοι και τρίτεκνες με 20 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2011. Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), καθώς δεν υπάρχει πραγματική διασύνδεση εισφορών - παροχών, αφού πάνω στο ποσό σύνταξης που λαμβάνουν βάσει των εισφορών που έχουν πληρώσει, παίρνουν επιπλέον 220 ευρώ κρατική χρηματοδότηση.

Στην κυβέρνηση έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα, προκειμένου να περιορίσουν το εύρος των περικοπών. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν αύξηση των εισφορών, ενώ υποστηρίζουν ότι «πάση θυσία» οι χαμηλές συντάξεις δεν θα μειωθούν, ακόμη κι αν ο επανυπολογισμός δείξει το αντίθετο. Το κράτος, εφόσον ο συνταξιούχος είναι άνω των 60 ετών και έχει καταβάλει εισφορές στο σύστημα αρκετά έτη, θα καλύψει τη διαφορά. Κάτι που πιθανότατα δεν θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, έχοντας λίγα έτη ασφάλισης, ακόμη κι αν οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι συνταξιούχοι θα… αποχαιρετήσουν το ΕΚΑΣ καθώς θεωρείται προνοιακή, μη ανταποδοτική παροχή, η οποία θα καταργηθεί.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 12 εισφορές που μείωσαν τις συντάξεις έως 50%"

Διακοπή στις διαπραγματεύσεις - Στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο

Μετά από επτά ώρες συνεχόμενων διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαβουλευτεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατόπιν αναμένεται να μεταβεί και πάλι στο Χίλτον ώστε να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παρ’ ότι ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το EuroWorkingGroup θα διεξαχθεί την Τρίτη, η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία αν κλείσει σήμερα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή στις διαπραγματεύσεις - Στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο"

ΠΟΕΣΥ: Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για το αγγελιόσημο

Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας αποφάσισε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή. Η ΠΟΕΣΥ καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, για την υπεράσπιση του αγγελιοσήμου.

Οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων θα συναποφασισθούν αύριο, Δευτέρα, σε κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να καλέσει από σήμερα σε απεργιακό ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, για την υπεράσπιση του αγγελιοσήμου, του μοναδικού πόρου των ασφαλιστικών μας Ταμείων.

»Αποφάσισε επίσης την κάθοδο σε απεργιακό αγώνα διαρκείας (με συγκεντρώσεις, πορείες, συνεντεύξεις) τις ημερομηνίες των οποίων θα συναποφασίσει αύριο Δευτέρα σε κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

»Παράλληλα με τις συναντήσεις που έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με τους αρχηγούς των κομμάτων αποφάσισε να καλέσει το απόγευμα της Δευτέρας σε κοινή σύσκεψη όλους τους βουλευτές δημοσιογράφους.

»Η ΠΟΕΣΥ μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει για την υπεράσπιση της ελληνικής δημοσιογραφίας, της Δημοκρατίας και της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα ελευθεροτυπίας. Αποφάσισε επίσης στον αγώνα αυτό για το ασφαλιστικό να συντονιστεί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.»
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΣΥ: Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για το αγγελιόσημο"

Συμφωνία στην G20 για ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων

Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν σήμερα την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, ως επιπρόσθετα μέτρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αυτό οι επικεφαλής της Ομάδας των 20 καταδικάζουν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις στη Γαλλία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ενωμένοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οι G20 συμφωνούν ότι το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο και όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, μέσω της αποδοχής των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτήν, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης των προσφύγων, άλλων μορφών υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες να βρίσκουν τα προς το ζην», αναφέρει το προσχέδιο.

Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο απόφασης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία στην G20 για ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων"

Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε και στρατόπεδα για τους αστέγους;

«Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε στρατόπεδα για να φιλοξενήσουμε τους αστέγους;». Η χαρακτηριστική αυτή φράση που είπε Ελληνας αξιωματούχος στους εκπροσώπους του κουαρτέτου, απεικονίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκληρό μπρα ντερ φερ για το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στον «γνώριμο» πλέον χώρο του ξενοδοχείου «Hilton» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των δανειστών επιδίδονταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε έναν μαραθώνιο συζητήσεων.
Η διαφορετική φιλοσοφία των δύο πλευρών ήταν ορατή σε όλη τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, κυρίως όσον αφορά στο καυτό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τα ραντεβού διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ οι συζητήσεις διεξάγονταν σε «παράλληλα» επίπεδα. Το βάρος της διαπραγμάτευσης με το λεγόμενο κουαρτέτο σήκωσαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Και οι τρεις διακρίνονται για τον ορθολογικό τρόπο σκέψης και επομένως μπορούν πιο εύκολα να περάσουν τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στους τεχνοκράτες των δανειστών.
Παράλληλα υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα υποστήριξης, που συμμετείχε στα λεγόμενα «τεχνικά» κλιμάκια. Εκεί με στοιχεία και αριθμούς συζητούνταν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να υπάρξει η αποτίμηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Πάντως αυτή τη φορά οι συζητήσεις έγιναν μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα. Ο τρίτος «γύρος» των διαπραγματεύσεων θεωρείται και ο πιο ουσιαστικός, καθώς η εμπειρία των δύο προηγούμενων κύκλων αποδεικνύεται πολύτιμη.
Πίεση
 Τίποτα δεν θύμιζε τις πρώτες επαφές της άνοιξης, που είχαν γίνει μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα, όπου κυριαρχούσε το θέμα της «μετονομασίας» της τρόικας σε θεσμούς. Λίγους μήνες αργότερα ο δεύτερος γύρος -που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής- πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πιεσμένο χρονικά πρόγραμμα. Ενδεικτικό της πίεσης που υπήρχε ήταν το ότι αρκετά από τα... καλοκαιρινά ραντεβού είχαν ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε μια πιο στοχευμένη ατζέντα και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν καλά διαβασμένες για τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έγινε από την πρώτη στιγμή ορατή η διαφορετική φιλοσοφία, που είχε ως αποτέλεσμα η μία συνάντηση να διαδέχεται την άλλη σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων την πιο σκληρή γραμμή ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Ντ. Κοστέλο και μάλιστα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε μία περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.
Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν έκαναν πολλές παρεμβάσεις στις συζητήσεις, με δεδομένο πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο το επόμενο διάστημα. Ωστόσο στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας υιοθετήθηκε σκληρή γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, επεσήμανε πως δεν κατανοεί την εμμονή της ελληνικής πλευράς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και έκανε ένα βήμα ακόμα, εκφράζοντας την άποψη πως δεν χρειάζεται να υπάρξει ρύθμιση για την προστασία, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες.
Τότε ήταν που από την ελληνική πλευρά μπήκε το... ερώτημα για το αν πρέπει να γίνουν «στρατόπεδα για τους αστέγους», υπονοώντας πως τυχόν άρση του πλέγματος προστασίας θα οδηγούσε σε μπαράζ εξώσεων. Η φράση αυτή προκάλεσε παγωμάρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για μερικά λεπτά επικρατεί σιωπή.
Τη συγκεκριμένη στιγμή το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς είχε πλέον φανεί καθαρά η μεγάλη απόσταση που υπήρχε στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Χωρίς να πάρει απάντηση ο Ελληνας αξιωματούχος πήρε ξανά τον λόγο. «Οι εντολές του πρωθυπουργού είναι να μην κάνουμε πίσω στο θέμα αυτό. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν πρόκειται για μπλόφα» είπε, απευθυνόμενος προς το κουαρτέτο.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτέλεσε άλλωστε το μεγάλο «αγκάθι» σε αυτό τον γύρο της διαπραγμάτευσης.
Μάλιστα πηγές από την ελληνική ομάδα υπογράμμιζαν πως για το θέμα αυτό οι δανειστές εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα με σκληρότερη θέση. Δηλαδή εξέφρασαν περισσότερες ενστάσεις από ό,τι στο παρελθόν για τον νόμο Κατσέλη, πιέζοντας διαρκώς για μεγαλύτερες υποχωρήσεις.
«Φορολογική συνείδηση»
 Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αφορούσε στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου επέμεναν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν επιτρέπει στους πολίτες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση».
Απαντώντας στο επιχείρημα αυτό Ελληνας αξιωματούχος απάντησε πως «δεν υπάρχει πλέον φοροδοτική ικανότητα» και πρόσθεσε «αυτοί που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δείχνουν πως θέλουν να είναι σ' τα «καυτα» πρακτικα της διαπραγματευσης στο hilton Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε και στρατόπεδα για τους αστέγους; υνεπείς. Διαφορετικά δεν θα έμπαιναν».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε και στρατόπεδα για τους αστέγους;"

Από τη Λέρο έως το μακελειό του Παρισιού, η διαδρομή του διαβατηρίου

Στοιχεία σχετικά με έναν μόνο από τους τρομοκράτες του Παρισιού προκύπτουν ως προς την παρουσία του τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαψεύδουν με αυτό τον τρόπο γαλλικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο και για δεύτερο ύποπτο, τα δακτυλικά αποτυπώματα του οποίου βρισκονται στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Ο σερβικός Τύπος δημοσίευσε τη φωτογραφία του διαβατηρίου.

Ο ύποπτος τζιχαντιστής φέρεται να ναυάγησε κοντά στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, και μαζί με άλλους πρόσφυγες μεταφέρθηκε στην Κάλυμνο, επειδή δεν υπήρχε δρομολόγιο πλοίου από τη Λέρο, και από εκεί πήρε το πλοίο για τον Πειραιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιβεβαίωσε από το Σάββατο ότι ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι, πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ο κάτοχος του διαβατηρίου «ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».
«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες, από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, που δημοσιεύει η σερβική Blic, ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου με το όνομα Αχμάντ Αλμοχαμάντ, που βρέθηκε δίπλα σε έναν από του δράστες του μακελειού στο θέατρο Bataclan, ταξίδεψε από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, όπου έκανε αίτηση για άσυλο, λίγο μετά την άφιξή του στις 7 Οκτωβρίου. Από εκεί φαίνεται ότι συνέχισε το ταξίδι του προς Κροατία και Αυστρία για να καταλήξει κάποια στιγμή στη Γαλλία, Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για να εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

«Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο», αναφέρει το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωσή του.

«Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού» προστίθεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κροατικού Τύπου, ο κάτοχος του διαβατηρίου ταυτοποιήθηκε από τις κροατικές αρχές στις 8 Οκτωβρίου στη συνοριακή διάβαση στο Οπάτοβατς.

Οι ελληνικές Αρχές δεν αποκλείουν πάντως το συριακό διαβατήριο να άλλαξε χέρια πριν από τις επιθέσεις.

Ακόμη, αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στο CBS ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό, καθώς δεν περιέχει τους σωστούς αριθμούς για να πρόκειται για νόμιμο διαβατήριο της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου.

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες

Εν τω μεταξύ οι γαλλικές Αρχές ταυτοποίησαν έναν από τους δράστες του μακελειού στο Bataclan. Πρόκειται για τον Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι, κάτοικο του προαστίου Σαρτρ (Chartres), νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Αναγνωρίστηκε μέσω αποτυπώματος από ένα κομμένο δάχτυλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου ανακρίθηκαν από την Αστυνομία ο πατέρας και ο αδελφός του και έγιναν έρευνες στα σπίτια των συγγενών του.

Ο 34 χρονος αδελφός του δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ήλθε σε επαφή με τις Αρχές με δική του πρωτοβουλία και πως δεν είχε επαφή με τον αδελφό του εδώ και χρόνια.

Ο Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι ήταν γνωστός στις Αρχές για τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές του θέσεις, ωστόσο δεν είχε συνδεθεί με κάποια έρευνα που να αφορούσε τρομοκρατική δράαση, δήλωσε το Σάββατο ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Λέρο έως το μακελειό του Παρισιού, η διαδρομή του διαβατηρίου"

Το κουαρτέτο ‘απασφάλισε’ και στο ασφαλιστικό

Η μητέρα των μαχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των θεσμών να πιέζουν ασφυκτικά για μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Καθώς ο χρόνος περνά και το σχέδιο πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, οι δανειστές εμμένουν σε σκληρό μείγμα μέτρων, που φέρνει μεγάλο «μαχαίρι» στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά της διελκυστίνδας, η ελληνική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων και επιμένει να βάζει στο τραπέζι το «ισοδύναμο» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις.
Στο μέσο του... ρινγκ βρίσκονται τα 700-900 εκατομμύρια που «αναζητούνται» από τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016, καθώς τα υπόλοιπα από τη συμφωνηθείσα περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ) θεωρείται πως έχουν καλυφθεί από ήδη ψηφισθέντα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν αποδέχονται κατ' αρχήν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που δημιουργεί σημαντικό κενό στον... προϋπολογισμό των μέτρων. Αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, βάζοντας στο τραπέζι σενάρια αύξησης των εισφορών για τη στήριξη επικουρικών και κύριων συντάξεων, οι δανειστές δεν «ακούνε» αυτές τις προτάσεις.
Αντίθετα πιέζουν ασφυκτικά για σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, που θα εξασφαλίσουν άμεσα και εγγυημένα τον στόχο της προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό οι πιέσεις εντείνονται από το κουαρτέτο για «βαθύ μαχαίρι» ακόμη και σε αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά την επιβολή οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις και προκρίνει τον ανακαθορισμό των αποδοχών με προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο αλγόριθμος, βάσει του οποίου προτείνεται να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις, λαμβάνει υπόψη του συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ σε δεύτερη φάση η ηλικία συνταξιοδότησης θα παίξει ρόλο για το ποιοι θα προστατευτούν και σε ποιο βαθμό από τις μειώσεις.
Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ιδιαίτερα αν έφυγαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλους συντάξιμους μισθούς. Οι δανειστές φέρονται να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το χρονοδιάγραμμα και πιέζουν για μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση.
Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα
 Στο μεταξύ, κυβέρνηση και θεσμοί συντάσσουν τη δεύτερη καυτή λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου παρατείνουν τη παραμονή τους στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συμφωνηθούν τα μέτρα και να ελεγχθεί η ψήφιση του πρώτου πακέτου για την εκταμίευση της υπόδοσης των 2 δισ. ευρώ.
Πέραν του Ασφαλιστικού το άλλο καυτό μέτωπο έχει να κάνει με την αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου το σχετικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο περιλαμβάνει:
  • Νέα προοδευτικότερη και με περισσότερα κλίμακια φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
  • Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας για τα ενοίκια με αύξηση του συντελεστή για εισοδήματα που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος με τον πήχη να τοποθετείται στα 6.000 ευρώ και μείωση της φορολογίας για χαμηλότερα ποσά. Οπως προβλέπει το μνημόνιο τα έσοδα του Δημοσίου από τα ενοίκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 200 εκ. ευρώ το 2016.
  • Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται και αντικατάστασή τους με άμεσες ενισχύσεις σε όσους τις έχουν ανάγκη. Οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες. Για τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% από το 13% και το 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Ως αντιστάθμισμα θα υπάρξει διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και περιορίζουν το τελικό ύψος του φόρου.
  • Καθιέρωση νέου φόρου στα ακίνητα για το 2016 που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές.
Στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων περιλαμβάνεται πλήθος φορολογικών παρεμβάσεων όπως η κατάρτιση σχεδίου για τον εντοπισμό των κρυφών καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων, καθιέρωση περιουσιολογίου, λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων. Η λίστα θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και στο νέο καθεστώς λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κουαρτέτο ‘απασφάλισε’ και στο ασφαλιστικό"

Υπεύθυνη και η τράπεζα για τυχόν υπέρογκο δανεισμό του νοικοκυριού

Τις πταίει για τον υπέρογκο δανεισμό και για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα;
Φταίνε μόνο οι οφειλέτες, που με βάση τις οικονομικές δυνατότητές τους θέλησαν πριν από το 2010 να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή αγοράζοντας ένα σπίτι ή υπήρχε και «συμμέτοχος» σε αυτή τη διαδικασία;
Η απόφαση του Ειρηνοδικείου της Πάτρας (υπ' αριθμόν 587/2015) «είδε» και άλλους... δράστες πίσω από αυτήν την κατάσταση που έχει οδηγήσει στην απελπισία αλλά και στα δικαστήρια χιλιάδες νοικοκυριά που τρέχουν να σώσουν την πρώτη τους κατοικία. Δεν είναι άλλος από τις τράπεζες που, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, συνέτειναν στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών, δημιουργώντας την ασφαλή πεποίθηση στους δανειολήπτες ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και τώρα τους κατηγορούν ότι είχαν δόλο, γιατί γνώριζαν ότι δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά παρ' όλα αυτά ζήτησαν τη χορήγηση δανείου...
Η δικαστική απόφαση, που για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο και τις τράπεζες για τη συμμετοχή στους στον ελληνικό υπερδανεισμό, εξεδόθη πριν από λίγους μήνες, με αφορμή αίτηση ενός ζευγαριού καθηγητών από την Πάτρα για υπαγωγή τους στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με σκοπό τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους και τη ρύθμιση των χρεών τους.
Το ζευγάρι πήρε δάνειο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση για την αγορά ενός σπιτιού, 98 τ.μ., ενώ στη συνέχεια πήρε και καταναλωτικά δάνεια, αφού οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έπεφταν βροχή...
370.000 ευρώ το χρέος
 Αποτέλεσμα, το ύψος του δανεισμού τους να φθάσει στις 370.000 ευρώ, ποσό στο οποίο δεν μπορούσαν επ' ουδενί να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο τελικά υπήγαγε τους αιτούντες στον νόμο Κατσέλη «κουρεύοντας» μέρος του δανείου αλλά και ρυθμίζοντας ευνοϊκά το υπόλοιπο των δόσεών τους, η αδυναμία τους στη μη καταβολή των δόσεων οφείλεται στον μεγάλο αριθμό δανείων που είχαν λάβει και στο ύψος των δόσεων που καλούνταν να καταβάλλουν, στα υψηλά επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται τα καταναλωτικά δάνεια σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των αποδοχών τους.
«Η αρνητική αυτή σχέση μεταξύ της ρευστότητας και των οφειλών τους κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν αναμένεται να βελτιωθεί τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, που είχε ως συνέπεια την καθήλωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνεχώς αυξανόμενων δανειακών τους υποχρεώσεων εξαιτίας της επιβάρυνσης των δανείων με τόκους υπηρημερίας».
Ομως το δικαστήριο προχωρά ένα βήμα παρακάτω, «απαντώντας» στις 4 πιστώτριες τράπεζες και στον ισχυρισμό τους ότι το ζευγάρι των καθηγητών περιήλθε σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών των οφειλών τους από δόλο. Γνώριζαν, υποστήριξαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, αλλά παρ' όλα αυτά προέβησαν σε αλόγιστο δανεισμό.
«Η ένσταση όμως αυτή στερείται βασιμότητας», απαντά το δικαστήριο, «καθόσον σύμφωνα με τον νόμο, δεν θεωρείται ότι ο οφειλέτης ενεργεί δολίως όταν έχει ήδη πάρει το δάνειο.
Η πεποίθηση του οφειλέτη
Για να αποδειχθεί δόλια συμπεριφορά του οφειλέτη τέτοια που να μη δικαιολογεί την ένταξή του στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση του οικονομικού του ανοίγματος, των εισοδημάτων του και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, δηλαδή της αδυναμίας πληρωμών, την οποία να επιδιώκει ή να προβλέπει και να αποδέχεται. Απαιτείται δηλαδή για τη συνδρομή δολιότητας πλήρης πεποίθηση του οφειλέτη αλλά παράλληλα και συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που συνετέλεσαν στη δημιουργία της.
Ετσι δεν είναι δόλιος ο οφειλέτης που από αμέλεια, ακόμη και βαριά ή συνειδητή αμέλεια, προέβλεψε ή δεν απέτρεψε την αδυναμία του προς πληρωμή των χρεών του, επειδή πίστευε ή ήλπιζε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν θα επέλθει, αποβλέποντας σε ευνοϊκή ρύθμιση των τραπεζών ή βελτίωση των συνθηκών της ζωής του και των εισοδημάτων του».
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης σημειώνεται μάλιστα ότι για μακρό χρονικό διάστημα οι αιτούντες αποπλήρωναν το χρέος τους, αφού τα οικονομικά τους τους το επέτρεπαν και ήταν καθ' όλα συνεπείς. Και συνεχίζει:
«Αλλά ακόμη και εάν ήθελε να γίνει δεκτό ότι οι αιτούντες προέβησαν σε υπερβολικό δανεισμό δυσανάλογο της οικονομικής τους δυνατότητας και πάλι δεν μπορεί να θεμελιωθεί δόλια συμπεριφορά τους, τέτοια που να μη δικαιολογεί την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.
Η εμπλοκή
 Και αυτό γιατί στον δανεισμό τους συνέβαλαν αποφασιστικά και οι τράπεζες, οι οποίες παρότι γνώριζαν την οικονομική τους κατάσταση από τα οικονομικά στοιχεία που τους έθεσαν υπόψη -και πάντως ήταν ευχερής ο έλεγχός τους- τα οποία μπορούσαν να ζητήσουν αρνούμενες τη χορήγηση των δανείων, όχι μόνο δεν τους απέτρεψαν, αλλά αντίθετα, υπό το κλίμα της πιστωτικής ευφορίας της εποχής, με ευκολία χορήγησαν τα παραπάνω ποσά, προκαλώντας τους την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτησή τους και έτσι τους ενέπλεξαν σε υπερβολικό δανεισμό και σε εξάρτησή τους από αυτόν, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στο οικονομικό τους αδιέξοδο. Υπό τα δεδομένα αυτά, μόνο ενσυνείδητη αμέλεια μπορεί να αποδοθεί στους αιτούντες, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετή για τη μη ένταξή τους στις ρυθμίσεις του νόμου».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεύθυνη και η τράπεζα για τυχόν υπέρογκο δανεισμό του νοικοκυριού"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 42η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Κυριακή 15-11-2015 έως την Δευτέρα 16-11-2015.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη 17-11-2015 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, από την Κυριακή 15-11-2015 έως και την Τρίτη 17-11-2015, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων και την Τρίτη 17-11-2015 στις οδούς της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου"

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος... αλλά ΕWG την Τρίτη

Την πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Αθήνα χαιρετίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter υπογραμμίζει ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα και ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη. 



Σε εξέλιξη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο

Την κοινή συνισταμένη στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν εκ νέου να βρουν αυτήν την ώρα το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στη μαραθώνια συνάντηση που τελείωσε μετά τις 2 τα μεσάνυχτα σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, την κυβέρνηση και τους πιστωτές χωρίζουν τα εξής:

-Εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον σε δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (ανάλογα συνέβη στην Κύπρο). Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

-Εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

-Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει πλήρης συμφωνία και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (θα μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017 το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά ανά εξάμηνο), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων (προτείνεται η σταδιακή μείωσή τους) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό).

 real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος... αλλά ΕWG την Τρίτη"

Οικονομικοί εισαγγελείς σε Τσίπρα: Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής προειδοποιούν οι οικονομικοί εισαγγελείς με δυο επιστολές τους προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή οι δυο επιστολές στάλθηκαν η πρώτη το Μάιο και η δεύτερη προ ολίγων ημερών. Σε αυτές σημειώνουν ότι ο κίνδυνος παραγραφής θα οδηγήσει σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τους ελέγχους.
Όπως αναφέρουν με 20 ελεγκτές κατάφεραν να βεβαιώσουν φόρους 270 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο 30 υποθέσεων. Ετσι, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσαν να πετύχουν με τους 300 που ζητούν.
Στις επιστολές εκτενής αναφορά γίνεται «στο όφελος από την υλοποίηση των ελέγχων στις λίστες: Λαγκάρντ, 65 CD, Μεγάλης Βρετανίας, Λουξεμβούργου και Εμβασμάτων», καθώς και στο τι έχει γίνει έως σήμερα.
«Η ανάλυση κόστους-οφέλους θα πρέπει να εξεταστεί από εθνική και όχι από κρατική η υπηρεσιακή σκοπία», σημειώνουν.

Στις ελληνικές καλένδες

Η 26σέλιδη επιστολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων παραπέμφθηκε όπως φαίνεται στις ελληνικές καλένδες. Γι'αυτό τον λόγο, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Αθανασίου και οι υπόλοιποι οικονομικοί εισαγγελείς επανήλθαν και με νέα επιστολή τους στον πρωθυπουργό που του ζητούν να ενεργήσει «ως προς το θέμα της αύξησης του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου ΚΕΦΟΜΕΠ, στο οποίο ανατέθηκε η διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, προκειμένου να ασχοληθούν με τον φορολογικό έλεγχο των προσώπων (ταυτοποιημένων ΑΦΜ) που περιλαμβάνονται στις ποινικές δικογραφίες (λίστες Λαγκάρντ, Εμβασμάτων εξωτερικού, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας, 65 CD)».
«Κατά τη γνώμη μας» σημειώνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς «είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών που θα διαθέσετε για τον παραπάνω σκοπό, κυρίως για να καταστεί εφικτή η ταυτόχρονη έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω ποινικές προκαταρκτικές δικογραφίες μέχρι τις 31/12/2016 και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί μέχρι την ημερομηνία αυτή».
Αν και προεκλογικά η φοροδιαφυγή και οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, τα 65 CD κ.λπ. είχαν αναδειχθεί ως μείζον θέμα, όπως φαίνεται στην πορεία έχει υποβιβαστεί ως ήσσονος σημασίας αν και οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» πίσω από τις λίστες αλλά δεν επαρκεί το προσωπικό με κίνδυνο πλέον να παραγραφούν αρκετές υποθέσεις.
Οπως τονίζεται στην επιστολή, η στοιχειοθέτηση της προσαύξησης εισοδήματος από αδήλωτη φορολογητέα ύλη προϋποθέτει ελεγκτικό δυναμικό, ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων. Κατά συνέπεια σημειώνει ο κ. Αθανασίου η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί τη στελέχωσή του με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό. «Ολα τα ανωτέρω αποτελούν αθροιστικά, την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επεξεργασία των υπό έρευνα στοιχείων, με σκοπό την συντεταγμένη και ασφαλή εξέλιξη όλης της προβλεπόμενης επιχειρησιακής και κατ' επέκταση ποινικής διαδικασίας» αναφέρουν οι εισαγγελείς. Σημειώνουν δε, «ότι το όφελος από την υλοποίηση των ανωτέρω ελέγχων θα είναι τεράστιο για την οικονομία της χώρας και για τον λόγο αυτό η ανάλυση κόστους-οφέλους θα πρέπει να εξεταστεί από εθνική και όχι από κρατική ή υπηρεσιακή σκοπιά», αφήνοντας αιχμές ακόμα και για ενδεχόμενη έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Από τα στοιχεία που παραθέτουν οι εισαγγελείς για τις λίστες προκύπτουν τα εξής:
1. Λίστα Λαγκάρντ. Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα κατόχων τραπεζικών λογαριασμών ή και λοιπών προϊόντων στην HSBC. Ενδιαφέρον αποτελεί η υποσημείωση του κ. Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία η λίστα είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε να παρέχονται πληροφορίες που να αποδεικνύουν την ταυτότητα των προσώπων και τις κινήσεις των λογαριασμών. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε το έναυσμα για τον έλεγχο 1.727 φυσικών και νομικών προσώπων που ταυτοποιήθηκαν σε επίπεδο ΑΦΜ και με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
2. Εμβάσματα Εξωτερικού. Από τα στοιχεία που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία περιελάμβαναν τα εμβάσματα φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ για το χρονικό από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, διαπιστώθηκε ότι 54.246 «έβγαλαν» στο εξωτερικό 22,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάιο είχαν ελεγχθεί 588 περιπτώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.
3. Λίστα Λιχτενστάιν. Η λίστα αυτή αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων.
4. Λίστα Λουξεμβούργου. Τον Σεπτέμβριο του 2012 διαβιβάστηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα CD που περιείχε στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Εχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών
5. Λίστα Μεγάλης Βρετανίας. Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου
6. Λίστα των 65 CD. Αφορά στοιχεία που απεστάλησαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατόπιν σχετικού αιτήματος. Στα CD αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 ώς και τις 08.06.2012 τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό τουλάχιστον σε μία χρήση άνω των 300.000 ευρώ και 100.000 αντίστοιχα. Η λίστα έχει τα ονόματα 1.364.069 φορολογουμένων, που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους και όλες τις λίστες που διερευνώνται σήμερα.
Για τη λίστα αυτή έχουν εκδοθεί 61 εντολές ελέγχου, ενώ σε 34 περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αντίστοιχες διατάξεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικοί εισαγγελείς σε Τσίπρα: Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια"

Τα επαγγέλματα που χρηματοδοτούνται έως και 100% από το ΕΣΠΑ

Πενήντα επαγγέλματα-επιχειρηματικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνται έως και 100 από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Επιχειρηματική Ευκαιρία» και «Επιχειρούμε Δυναμικά».

Τα 50 επαγγέλματα που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν

Το πρώτο πρόγραμμα, η «Επιχειρηματική Ευκαιρία» μπορεί να αξιοποιηθεί από άνεργους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% της δημόσιας δαπάνης.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε Δυναμικά», αυτό απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος των ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές. Σημειώνεται ότι η δράση αφορά επενδύσεις από 20.000 μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση έχει ορισθεί μέχρι και στο 40% του συνολικού ποσού της επένδυσης.

Από το πρόγραμμα για τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρείται ο τομέας του τουρισμού. Αναλυτικά ανά τομέα οι επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στους κλάδους είναι:

Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

Τομέας Κρέατος

Τομέας ψαριών και θαλασσινών γενικότερα

Τομέας Φρούτων και λαχανικών

Τομέας λαδιού

Τομέας Γαλακτοκομικά προϊόντα

Προϊόντα Αλευρόμυλων

Αμυλούχα Προϊόντα

Είδη Αρτοποιίας

Ζυμαρικά

Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής

Παρασκευή Ζάχαρης

Αρτύματα – Καρυκεύματα

Έτοιμα γεύματα

Παραγωγή ζωοτροφών

Αλκοολούχα Προϊόντα

Μεταλλικό Νερό

Χυμοί

Αναψυκτικά

Παραγωγή Προϊόντων Καπνού

Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

Εκτυπωτικές δραστηριότητες

Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων

Εκδόσεις

Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις

Κατασκευή κοσμημάτων

Κατασκευή μουσικών οργάνων

Κατασκευή παιχνιδιών

Είδη ένδυσης

Υλικά / Κατασκευές

Κατασκευή πλαστικών προϊόντων

Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων

Οικοδομικά υλικά

Μονωτικά υλικά

Εφοδιαστική Αλυσίδα

Υπηρεσίες Τομέα Μεταφορών

Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) για προϊόντα τρίτων (3PL)

Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες

Ενέργεια

ΑΠΕ

Αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων για την κάλυψη θερμικών αναγκών

Αύξηση της διείσδυσης εφαρμογών γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας

Περιβάλλον

Διαχείριση αποβλήτων

Ανακύκλωση

Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού

Κατασκευή εξοπλισμού επικοινωνίας

Έκδοση και κατασκευή λογισμικού

Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες

Υγεία

Κέντρα Αποκατάστασης

Υπηρεσίες Τηλε – Ιατρικής

Θεραπευτικά κέντρα

Τουρισμός

(ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ)

Ξενοδοχειακές μονάδες κλασικού τύπου

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Τουριστικές Οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping)

Θεματικά πάρκα

Προτεραιότητα

Οι κλάδοι που έχουν προτεραιότητα σε αυτά τα προγράμματα είναι:

Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων Εφοδιαστική Αλυσίδα Ενέργεια Περιβάλλον Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Τουρισμός Υγεία Υλικά – Κατασκευές Πολιτιστική – Δημιουργική Βιομηχανία

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα επαγγέλματα που χρηματοδοτούνται έως και 100% από το ΕΣΠΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news