facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Οι Έλληνες πολιτικοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας ως... εξωτερικοί παρατηρητές!

Ως... εξωτερικοί παρατηρητές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολιτικοί τα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα, που... εξηγεί, ενδεχομένως, το γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα...

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, αποποιούμενοι διαχρονικά τις ευθύνες τους, οι Έλληνες πολιτικοί θεωρούν ότι το κόμμα τους δεν έχει ευθύνη γι' αυτά, αλλά ούτε οι ίδιοι, ως πολιτικές οντότητες!

Η αποκαλυπτική έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα, στην 4η Ημερίδα που διοργανώνει το Εργαστήρι Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο ερευνητής του Advanced Media Institute του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνος Τάκας, μελέτησε τα επίσημα πρακτικά της κοινοβουλευτικής συζήτησης της 14ης Αυγούστου 2015, ημέρας κατά την οποία ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινοβουλευτική συζήτηση επικεντρώθηκε έντονα σε επιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα, με κύρια κατεύθυνση την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση για το "ποιος φταίει" επικεντρώθηκε κυρίως στο εάν η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους είχε αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό.

Έτσι, παραγωγικό αίτιο των προβλημάτων θεωρήθηκε από πολλούς ομιλητές στο Κοινοβούλιο ότι ήταν οι κυβερνητικές αποφάσεις εντός εξαμήνου και όχι η πολιτική που ακολουθήθηκε από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι περισσότεροι βουλευτές που έλαβαν το λόγο κατά τη συζήτηση για το 3ο Μνημόνιο, επιχείρησαν από το Βήμα της Ολομέλειας να αναδείξουν την κυβέρνηση ως πρώτη αιτία για την κατάσταση της χώρας και για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο ΙΙΙ. Αυτό το επιχείρημα προβάλλεται στο 76,4% των συνολικών δηλώσεων.

Το ίδιο το Μνημόνιο ΙΙΙ θεωρείται πρώτη αιτία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μόλις από το 12,1% των ομιλητών, κάτι που, σύμφωνα με τον ερευνητή, υπογραμμίζει το «δεδομένο» της καταστάσεως, ότι δηλαδή τόσο το Μνημόνιο ΙΙΙ όσο και τα προηγούμενα Μνημόνια έχουν ενσωματωθεί πλέον στην πολιτική συλλογιστική. Ευθύνες αποδόθηκαν σε εξωκρατικούς παράγοντες σε ποσοστό 6,3%, στην προηγούμενη κυβέρνηση (3,4%), στη διακομματική κυβέρνηση (1,1%) ή σε άλλα αίτια (0,6%).

Όπως σημειώνει ο κ. Τάκας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξαν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο.

Έτσι, κατά του Μνημονίου ΙΙΙ τάχθηκαν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου φαίνεται να έχει αποδεχθεί τα Μνημόνια ως πολιτική πρακτική.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα προβλήματα, τα οποία αναγνωρίζουν οι πολιτικοί δρώντες στην Ελλάδα, οφείλονται σε εσωτερικά αίτια (83,9%), που δεν σχετίζονται με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα (80,50%) και πάντως δεν σχετίζονται με τους ίδιους (91%).

Εν τέλει, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια χώρα με έντονα εσωτερικά προβλήματα, με σταθερά χαρακτηριστικά, τα οποία η συλλογιστική των Μνημονίων καλείται να λύσει και να αποτελέσει έναυσμα για την ανάκαμψη της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Έλληνες πολιτικοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας ως... εξωτερικοί παρατηρητές!"

Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη 2014: Πρωταθλητές στις αναφορές τα Ταμεία

Ρεκόρ αναφορών πολιτών που στην πλειονότητά τους αφορούν κακοδιοίκηση αλλά με ένα ποσοστό 80% των προβλημάτων να έχουν επιλυθεί, καταγράφει η Έκθεση 2014 του Συνηγόρου του Πολίτη.

Την έκθεση παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η αναπληρώτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Σπανού, που παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

«Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014 αποδεικνύει ότι ήταν μια χρονιά με ρεκόρ αυξήσεων αναφορών πολιτών, οι οποίες έφθασαν στις 16.439, με το 55% από αυτές να αφορούν προβλήματα κακοδιοίκησης, ενώ το 48% έγιναν ηλεκτρονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπανού ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των προβλημάτων κακοδιοίκησης έχουν επιλυθεί ενώ ένα 10% από τις διοικήσεις φορέων ή οργανισμών, δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Πρωταθλητές της κακοδιοίκησης» όπως τόνισε η κ. Σπανού, είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου οι αναφορές πολιτών φθάνουν στο 35%, ενώ ακολουθούν υποθέσεις με φορολογικά προβλήματα τα οποία κυμαίνονται στο 20%, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 14,5 %.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας σχετικά με την ειδική έκθεση του 2014 για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειδικής προστασίας των ανήλικων που απομακρύνονται από την οικογένεια τους.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, ενώ στην Ευρώπη, το 80% από τα παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειες τους για διάφορους λόγους, πάει σε ανάδοχες οικογένειες, στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το ανάποδο.

Όπως είπε, από τα 3000 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια τους μόνο 20 με 30 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν σταλεί στα ιδρύματα. «Πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να μεταφέρει την προσοχή της νομοθετικά και διοικητικά στην προσπάθεια να στηριχθεί η οικογένεια του παιδιού, γιατί δεν είναι η καλύτερη λύση, να βρίσκεται ένα παιδί σε ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

Ακόμα, μίλησε για τεράστιες αδυναμίες στο σύστημα παιδικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο, το οποίο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα όπως είπε, να μην ξέρουμε όχι μόνο πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα αλλά και πόσα είναι συνολικά τα διάφορα ιδρύματα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη 2014: Πρωταθλητές στις αναφορές τα Ταμεία"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» για τις ελλείψεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα περιστατικά πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός, οι οποίοι καταγγέλουν σοβαρά προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την καταβολή αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την χορήγηση χρωστούμενων αδειών και ρεπό. Τα αιτήματα συμπληρώθηκαν με αυτό της πληρωμής των οφειλομένων των εργολαβικών εργατών.

Επίσης, καταγγέλλουν και ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, αφού μέχρι σήμερα, στην εκπνοή του έτους, έχουν λάβει μόλις το 50% των χρημάτων που χρειάζονται για να ισορροπεί το σύστημα.

Επιπλέον, έως σήμερα 780 κενές οργανικές θέσεις μετρώνται στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς μέχρι το τέλος του έτους οι κενές θέσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης εχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φόρες το νοσηλευτικό προσωπικό δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους διαμαρτυρόμενοι, εκτός από την έλλειψη προσωπικού -που παρατηρείται σε όλες τις ειδικότητες- για τον "οικονομικό στραγγαλισμό" όπως υποστηρίζουν, του νοσοκομείου αλλά και την "παντελή έλλειψη" Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» για τις ελλείψεις"

Olympic Air: Ακυρώσεις πτήσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη

Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρά η Olympic Air λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (08.00 -12.00) και της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία αναγκάζεται να ακυρώσει 36 σκέλη πτήσεων και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε ένα σκέλος, ως εξής:

Την Τετάρτη ακυρώνονται οι πτήσεις:

OA 034 Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία
ΟΑ 035 Σητεία – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος
ΟΑ 062 Αθήνα – Πάρος
ΟΑ 063 Πάρος – Αθήνα
ΟΑ 004 Αθήνα – Νάξος
ΟΑ 005 Νάξος – Αθήνα
ΟΑ 030 Αθήνα – Λέρος
ΟΑ 031 Λέρος – Αθήνα
ΟΑ 012 Αθήνα – Κάλυμνος
ΟΑ 013 Κάλυμνος – Αθήνα

Την Πέμπτη ακυρώνονται οι πτήσεις:

• ΟΑ 062 Αθήνα – Πάρος
• ΟΑ 063 Πάρος – Αθήνα
• ΟΑ 066 Αθήνα – Πάρος
• ΟΑ 067 Πάρος – Αθήνα
• ΟΑ 006 Αθήνα – Νάξος
• ΟΑ 007 Νάξος – Αθήνα
• ΟΑ 040 Αθήνα – Μήλος
• ΟΑ 041 Μήλος – Αθήνα
• ΟΑ 098 Αθήνα – Κάρπαθος
• ΟΑ 099 Κάρπαθος – Αθήνα
• ΟΑ 092 – 093 Ρόδος – Κάρπαθος
• ΟΑ 093 Κάρπαθος – Ρόδος
• ΟΑ 070 Αθήνα – Σύρος
• ΟΑ 071 Σύρος – Αθήνα
• ΟΑ 054 Αθήνα – Κύθηρα
• ΟΑ 055 Κύθηρα – Αθήνα
• ΟΑ 036 Κως – Κάλυμνος – Λέρος
• ΟΑ 037 Λέρος – Κάλυμνος – Κως
• ΟΑ 021 Αστυπάλαια – Αθήνα
• ΟΑ 020 Αθήνα – Αστυπάλαια
• ΟΑ 030 Αθήνα – Λέρος
• ΟΑ 031 Λέρος – Αθήνα
• ΟΑ 016 Αθήνα – Ικαρία
• ΟΑ 017 Ικαρία – Αθήνα
• ΟΑ 012 Αθήνα – Κάλυμνος
• ΟΑ 013 Κάλυμνος – Αθήνα

Αλλαγή ώρας αναχώρησης στην κάτωθι πτήση στις 12 Νοεμβρίου:

ΟΑ 037 Κως – Ρόδος, Αναχώρηση από Κω στις 09.00 αντί στις 15.50

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Olympic Air: Ακυρώσεις πτήσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη"

Πλειστηριασμοί: Μειώνεται δραστικά το όριο προστασίας της α' κατοικίας

Σε δραστική μείωση του ορίου προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Ενώ η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από την Αθήνα κάλυπτε το 99% των δανείων, πλέον οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μια πρόταση που καλύπτει ένα ποσοστό από 56% έως 65% των δανείων.

Πληροφορίες λένε, επίσης, πως η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα έως 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος αν και ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι δανειστές υποστηρίζουν να βγουν «στο σφυρί» το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.

Σαν εναλλακτική πρόταση ακούγεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται) και η λύση να μην τύχουν προστασίας όσα δάνεια δίδονται από τώρα και στο εξής, αν και πρακτικά η «θυσία» αυτή ακούγεται κενή περιεχομένου, αφού πλέον δεν δίδονται νέα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει μεν υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών είπε πως «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».

Ερωτηθείς για τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, λέγοντας: «Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν». Παράληλλα, υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Το δεύτερο σενάριο που κατατέθηκε προβλέπει να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος αναφέρουν ότι το ποσοστό προστασίας ανέρχεται στο 65% ενώ στη φόρμουλα που αναζητείται έχει βρεθεί και η αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μια τριετία.

Η γαλλική πρόταση συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύουν για μία 3ετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά θα προβλέπουν ότι οι κατοικίες που είναι στο «κόκκινο» και έχουν αντικειμενική αξία έως και 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το οικογενειακό εισόδημα μιας 4μελούς οικογένειας δεν ξεπερνά τις 28.000 με 30.000 ευρώ ετησίως. Εφόσον όμως μέσα στην τριετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται το νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι του θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλειστηριασμοί: Μειώνεται δραστικά το όριο προστασίας της α' κατοικίας"

Οργή πανεπιστημιακών για τη μη χορήγηση υποτροφιών στους αριστεύσαντες φοιτητές

Την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να μη χορηγηθούν φέτος υποτροφίες στους πρωτεύσαντες και αριστεύσαντες φοιτητές των ΑΕΙ, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το έτος 2015 δεν εγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που διακρίθηκαν στις εξετάσεις εισαγωγής στα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους φοιτητές διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις σπουδές τους.

Σημειώνεται ότι το ποσό που απαιτείται για υποτροφίες, σε ετήσια βάση, είναι 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ΙΚΥ για το 2016 φτάνει μόνο τα 2.156.446 ευρώ.

Οι Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν ότι οι υποτροφίες αριστείας δεν είναι το μόνο κρούσμα υπονόμευσης της Παιδείας: Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), εδώ και πέντε μήνες, τα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, επειδή το υπουργείο δεν διέθεσε τα απαραίτητα για τη συνέχιση των συνδρομών κονδύλια.

«Η αενάως λεβέντικα διαπραγματευόμενη (στις τηλεοπτικές οθόνες) αλλά συνεχώς και άνευ όρων
παραδιδόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν μπόρεσε να βρει 13 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει
εκείνους από τους άριστους φοιτητές που είναι και οικονομικά αδύναμοι, ενώ διαρρηγνύει τα
ιμάτιά της ότι κόπτεται και αγωνίζεται για την υπεράσπιση αυτών των αδύναμων.

Βεβαίως, πολύ ευκολότερο αποδείχθηκε να εξευρεθούν και να εκταμιευθούν, χωρίς καθυστέρηση και νύκτωρ, 40 εκατ. δολάρια για την ενεργοποίηση του συμβολαίου του κυβερνητικού μικρο-εταίρου
περί αναπαλαίωσης των υπέργηρων αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας. Και να μη μιλήσουμε για
τις δαπάνες και την κατασπατάληση χρημάτων για στρατιωτικές παρελάσεις και εκδηλώσεις
επίδειξης και εντυπωσιασμού, καθώς και για "εθνικοπατριωτικές" φιέστες (π.χ. για τους
Σαλαμινομάχους!). Ειδικά αυτό το τελευταίο αναδεικνύει με αποκαλυπτικό τρόπο τις
προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» αναφέρει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΙΠΑΝ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή πανεπιστημιακών για τη μη χορήγηση υποτροφιών στους αριστεύσαντες φοιτητές"

H Eπιτροπή Θεσμών καλεί Πανούση και Ρουμπάτη

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλούνται ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης μετά τις καταγγελίες Πανούση για απειλές κατά της ζωής του και σχέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ με κρατούμενους ως τρομοκράτες.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης λέγοντας πως «η επικαιρότητα επιβάλει» να ασχοληθεί άμεση η Επιτροπή με το ζήτημα και να κληθούν να καταθέσουν οι κύριοι Πανούσης και Ρουμπάτης.

Με τον Γιάννη Τραγάκη συμφώνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι, ανεξάρτητα της δικαστικής διερεύνησης, το θέμα είναι πολιτικό διότι έχει ενημερωθεί το Μαξίμου και η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αποδέχθηκε το αίτημα. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο για να οριστεί πότε θα κληθούν οι Γιάννης πανούσης και Γιάννης Ρουμπάτης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "H Eπιτροπή Θεσμών καλεί Πανούση και Ρουμπάτη"

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι κατά του νόμου που καταργεί τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, του Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Η ρυθμιση υποστηρίζουν
έδινε σημαντική ανάσα στους ίδιους και το ταμείο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η ρύθμιση αφορά περίπου 6.000 δικηγόρους, 20.000 μηχανικούς και 7.000 γιατρούς.

«Με την κατάργηση αυτή, περίπου 20.000 μηχανικοί που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση βγαίνουν ξανά εκτός επαγγέλματος. Καταλαβαίνετε επίσης ότι αυτό ήταν μέτρο που έφερε και αύξηση στην εισπραξιμότητα του Ταμείου, μία αύξηση που υπολογίζεται περίπου στο 15% και έφερε στο Ταμείο 9,5 εκατ. ευρώ. Θα κάνουμε άμεσα ενέργειες προσφυγής με όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα στη νέα γενιά των επιστημόνων που εμείς ως φορείς δεν θα αφήσει να συμβεί».

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, το νέο καθεστώς έχει και αναδρομικότητα. «Συναποφασίσαμε και επιλέξαμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αντιδράσουμε σε ένα διπλό νομοθετικό παραλογισμό. Οι δικηγόροι που μπορούσαν να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σύμφωνα με την εισφοροδοτική τους δυνατότητα, δεν έχουν πλέον αυτό το δικαίωμα και αναδρομικά οδηγούνται σε οικονομικό καταναγκασμό, τον οποίο δεν θα μπορέσουν να αντέξουν και θα ενταχθούν μοιραίως, αφού χάνουν την επαγγελματική τους ιδιότητα, στην γκρίζα ζώνη της ελληνικής οικονομίας.»

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας πάντως αναφέρουν ότι το ζήτημα εξετάζεται ενόψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί εντός Νοεμβρίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί"

Γερμανίδα ευρωβουλευτής: «Δεν γίνεται σωστή καταγραφή προσφύγων στη Μυτιλήνη»

Μια προβληματική και καθόλου λειτουργική κατάσταση περιγράφει η ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία βρέθηκε στο κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Από την Ελλάδα παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) η ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Σκα Κέλερ, κατά την οποία μίλησε για το Hotspot που επισκέφθηκε στο νησί της Μυτιλήνης.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν εδώ στη Μεσόγειο. Χθες ήμασταν στη Μυτιλήνη, όπου καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν μια νόμιμη δυνατότητα εισόδου στη χώρα. Και οι άνθρωποι εδώ στη Μυτιλήνη, ο δήμαρχος αλλά και άλλοι μας είπαν χθες ότι το μόνο που εύχονται είναι να μην χρειαστεί άλλο να βγάζουν νεκρά μωρά από τη θάλασσα. Και αν τώρα περιορίσουμε την οικογενειακή επανένωση, τότε αυτό σημαίνει ότι θα μπουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στις βάρκες και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Mόλις πέντε υπάλληλοι της Frontex στη Μυτιλήνη

Το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης, της δυνατότητας δηλαδή να μπορούν να φέρουν οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην ΕΕ τις οικογένειές τους, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία. Η Σκα Κέλερ μίλησε σε πολύ αυστηρό τόνο για τα κόμματα, που θέλουν να περιορίσουν την οικογενειακή επανένωση ενώ παράλληλα μίλησε και για τη δουλειά που γίνεται στο Hotspot της Μυτιλήνης. «Η υπηρεσία προστασίας συνόρων Frontex βρίσκεται στη Μυτιλήνη προκείμενου να στηρίξει την διαδικασία καταγραφής των προσφύγων. Εδώ καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Οι υπάλληλοι της Frontex όμως είναι μόλις πέντε, οι οποίοι εργάζονται έξι ώρες την ημέρα και έτσι δεν προχωράει η καταγραφή χιλιάδων ανθρώπων. Δεν λειτουργεί αυτό».

Εκτός από τη βοήθεια που προφέρει η Frontex και η οποία σύμφωνα με την Σκα Κέλερ δεν είναι αρκετή, η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι ούτε η κατανομή των προσφύγων λειτουργεί όπως είχε προβλεφθεί. «Επιπλέον έχουμε προβλήματα όσον αφορά την κατανομή των 160.000 ανθρώπων που υποτίθεται ότι θα γινόταν μέσω των Hotspot. Εδώ όμως υπάρχει το πρόβλημα ότι τα κράτη-μέλη αποφασίζουν την τελευταία στιγμή ποιους πρόσφυγες θα δεχτούν και ποιους όχι. Αυτό σημαίνει ότι όταν ρωτάμε τους πρόσφυγες εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακατανομής, δεν μπορούμε να τους πούμε σε ποια χώρα θα πάνε, πότε θα γίνει αυτό και αν τελικά θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Υπάρχουν λοιπόν τόσοι παράγοντες που δεν είναι ξεκάθαροι και γι' αυτό οι πρόσφυγες αισθάνονται ανασφαλείς να περιμένουν άλλους δύο μήνες την ώρα μάλιστα που τους τελειώνουν τα χρήματα».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανίδα ευρωβουλευτής: «Δεν γίνεται σωστή καταγραφή προσφύγων στη Μυτιλήνη»"

Βρήκε τα χρήματα της εγγύησης η Βίκυ Σταμάτη

Συγκέντρωσε τελικά η Βίκυ Σταμάτη το απαιτούμενo ποσό των 50.000 ευρώ το οποίο έχει οριστεί ως εγγυοδοσία από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Πριν από λίγο, παρέδωσαν στον Εισαγγελέα Εκτελέσεων κ. Πεπονή καθώς και στην γραμματέα της έδρας του Πενταμελούς το αντίγραφο της καταβολής της εγγυοδοσίας οι δικηγόροι της Φ. Ραγκούσης και Γ. Παγορόπουλος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκε τα χρήματα της εγγύησης η Βίκυ Σταμάτη"

Κλειστά για πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία τα δημόσια ΙΕΚ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες σπουδαστές που περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία παραμένουν κλειστά για πρώτη φορά εδώ και μία εικοσαετία, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Τα δημόσια ΙΕΚ, που θα έπρεπε να λειτουργούν ήδη από την 1η Οκτωβρίου δεν έχουν ανοίξει ακόμη, καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτές που πρέπει να διδάξουν, σύμφωνα με το Έθνος.

Δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα, καθώς δεν έχουν πληρωθεί και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, καλώντας τον να βάλει τέλος στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και των ίδιων, οι οποίοι περιμένουν να εργαστούν.

Παράλληλα, τον καλούν να τους δώσει απαντήσεις, σχετικά με το αν θα λειτουργήσουν φέτος τα Ινστιτούτα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά για πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία τα δημόσια ΙΕΚ"

Η απάντηση Λάμπρου στους διαλόγους με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις Πανούση για τους διαλόγους που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ και φέρονται να είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς («καλά κάναμε και τού βάλαμε βόμβα (σ.σ. του Γ. Πανούση)») έδωσε το στέλεχος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος Πάνος Λάμπρου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λάμπρου εργάστηκε ως σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ενώ επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των κρατουμένων και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή του ο κ. Λάμπρου τονίζει ότι «εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου».

«Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας» προσθέτει, «επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων».

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, «μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια "φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης"».

Όπως υποστηρίζει, «θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους».

Ότι ο κ. Λάμπρου από το Μάρτιο του 2015 διετέλεσε μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, διευκρινίζοντας ότι με το τέλος του καλοκαιριού έληξε η θητεία του.

Σημειώνεται ότι για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη για διασύνδεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «μεταξύ του κ. Πανούση και του κ. Τσίπρα πιστεύω τον κ. Πανούση, βεβαίως υπάρχει ζήτημα γιατί τα είπε τώρα (ο πρώην υπουργός), όμως δεν πιστεύω ένα κατά συρροή ψεύτη όπως ο κ. Τσίπρας».

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και ονόματα πολιτικών και μη προσώπων που εμπλέκονται στις απειλές σε βάρος του, είτε τις γνώριζαν, κατέθεσε τη Δευτέρα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες» τόνιζε στο μεταξύ η Κουμουνδούρου για τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νομικές ενέργειες σε βάρος του κ. Πανούση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση Λάμπρου στους διαλόγους με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news