facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup: Μία βδομάδα προθεσμία για να υποχωρήσει η Αθήνα στους πλειστηριασμούς

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας έστειλε το Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής του, κατά την οποία, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο, δεν δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, το κρισιμότερο ζήτημα για τους δανειστές είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στην προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Μιλήσαμε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί, για να ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά» τόνισε, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε: «Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που, από τη μία, θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι το πλαίσιο».

Ο κ. Μοσκοβισί -πιθανώς με πρόθεση να «καλύψει» και τις κοινωνικές ευαισθησίες της κυβέρνησης- υπογράμμισε ότι σαφώς θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι, καθώς «κανείς δεν επιθυμεί οι μη έχοντες να μείνουν χωρίς μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους», αλλά, για να γίνει αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να... μετρήσει πόσοι ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν, όντως, Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, τους οποίους χαρακτήρισε ως «κακοπληρωτές από πεποίθηση» και για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συμπάθεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακόμη, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων πως «το 80% των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το άλλο 20%. Σημειώθηκε πρόοδος, και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα».

«Εργαζόμαστε νύχτα και μέρα, για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Αθήνας - Βρυξελλών «είναι ιδιαίτερα καλή».

Στην πραγματικότητα, όμως, και παρά το φαινομενικά καλό κλίμα, στην Ελλάδα δίνεται μόλις μια βδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα, εάν φυσικά επιθυμεί να λάβει την πρώτη δόση των δύο δισ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και είναι ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, διεμήνυσε από την πλευρά του ο επικεφαλήτων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε από τους Θεσμούς ότι έγινε πολύ πρόοδος και «πολλή δουλειά» στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει θετικό κλίμα» και, όπως υπογράμμισε, «αυτό τονίστηκε απ' όλους».

«Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας» είπε, ενώ, αναφερόμενος στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε πως είναι χαμηλότερο του αναμενομένου.

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. των τραπεζών

Λιτός και απόλυτα περιεκτικός ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος περιορίστηκε σε μία μόνο δήλωση και δεν παρέμεινε στη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κατόπιν θα δοθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των stress tests ήταν λιγότερο αρνητικά απ' ό,τι προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του ESM.

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ''ξεκλειδώσει'' την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Μία βδομάδα προθεσμία για να υποχωρήσει η Αθήνα στους πλειστηριασμούς"

Στη δημοσιότητα διάλογοι στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτη των Πυρήνων

Υποσχέσεις από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προς καταδικασμένο τρομοκράτη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς για νομοθετική διευθέτηση θεμάτων, αλλά και «στοχοποίηση» του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για την μη υλοποίησή τους, έφερε στο φως το Mega στο κεντρικό δελτίο του την Δευτέρα.
Οι καταγγελίες του κ.Πανούση αρχικά στον Τύπο και στη συνέχεια η κατάθεσή του στην Δικαιοσύνη, έχουν προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» σχετικά με τις απειλές για τον ίδιο από μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κατά την ίδια πηγή, στην κατάθεσή του κατονόμασε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Σημειώνεται ότι ο κ.Πανούσης έχει δει μεταξύ άλλων το γραφείο του να γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεσης, ενώ και ο ίδιος έχει δεχθεί επίθεση και έχει χτυπηθεί από αγνώστους.
Στους διαλόγους που δημοσιοποίησε το Mega, εμφανίζεται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλεί με καταδικασμένο μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, σχετικά με τις προοπτικές αλλαγής σειράς παραμέτρων του νομικού πλαισίου που διέπει θέματα τρομοκρατίας και αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στον πρώτο από αυτούς, εμφανίζεται να «υπόσχεται» στον κρατούμενο ότι «Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα», αλλά ο συνομιλητής του δεν πείθεται και απαντά ότι «Τίποτα δεν κάνατε ακόμα».
Σε άλλο διάλογο, λίγες ημέρες αργότερα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να «απολογείται» για τις καθυστερήσεις, αποδίδοντας τις ευθύνες στον «υπερυπουργό», όρος που έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθετική αναφορά για τον κ.Πανούση.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λέει «Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχει και ο "υπερυπουργός", και αυτός δεν είναι δικός μας», με τον τρομοκράτη να απαντά «Καλά κάναμε τότε που του είχαμε βάλει τη βόμβα».
Σημειώνεται ότι μετά από έρευνα στα κελιά των Πυρήνων της Φωτιάς τον περασμένο Αύγουστο, κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοθέση του αντιεξουσιαστικού χώρου τον στοχοποιούσε: «...η έρευνα έγινε κατά παραγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης) και συγκεκριμένα μετά από εντολή των κύκλων του υπουργού Πανούση. Είναι η  πολλοστή φορά που ο Πανούσης προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπερυπουργός  Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης...», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το κανάλι δημοσιοποίησε έναν ακόμη διάλογο, στον οποίο το ηγετικό μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς λέει στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας κοροϊδέψατε ρε! Τί ήταν αυτό που κάνατε; Ηταν αυτά που είχαμε πει; Μας κοροϊδέψατε!».
Οι παραπάνω συνομιλίες, κατά την ίδια πηγή, περιλαμβάνονται σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία του περασμένου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα διάλογοι στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτη των Πυρήνων"

«Ψαλίδι» στα προνόμια πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής

Με περιστολή προνομίων πρώην, πρωθυπουργών, προέδρων Βουλής και προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που επικυρώθηκε στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε παρών, προβλέπει μεταξύ άλλων:

 Σταδιακή κατάργηση άνω των 40 μετακλητών υπαλλήλων από όλους τους πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους ΚΟ

 Μετεγκατάσταση των γραφείων τους σε χώρους εκτός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, για όσους δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές.

Ορίζεται ρητά ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας τους, μπορεί να διορίζεται μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος.

Επιλύονται ζητήματα που αφορούν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στη Βουλή, που έχουν ήδη λήξει.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι, «με απόφαση του προέδρου της Βουλής, δύναται μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κανονισμού, να προσδίδεται αναδρομική ισχύς σε ανανεώσεις τέτοιων συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται προσηκόντως η παρασχεθείσα συνεχής και αδιάλειπτη εργασία κατά το χρόνο αναδρομής».

«Σήμερα, ξεκινά μια δυναμική συζήτηση για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και έχει στόχο, τόσο την περαιτέρω διαφάνεια του Κοινοβουλίου όσο και τον εκσυγχρονισμό του» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

«Κριτήριο των τροποποιήσεων είναι η εξοικονόμηση δαπανών και η μείωση του προσωπικού που δεν παράγουν κοινοβουλευτικό έργο» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη -Αμανατίδου.

«Η Βουλή κάνει οικονομία. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τον φετινό προϋπολογισμό της Βουλής που είναι μειωμένος κατά 37% σε σχέση με τον περσινό. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 είναι 139 εκατ. ευρώ, ενώ του 2015 ήταν 220 εκατ. ευρώ» επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς αιτιολογώντας την στάση του κόμματος του για το παρών, υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι μεν θετικές, αλλά άτολμες και καθόλου ριζικές.

Για τροποποιήσεις προς την θετική κατεύθυνση, μίλησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καθώς και οι εισηγητές, του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» στα προνόμια πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής"

Φίλης: Τελειώνει η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών

Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων» που κυρώθηκε με τον Νόμο 2811/2000, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος την χαρακτήρισε «μαθητικό ιδιώνυμο» τονίζοντας πως οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, «μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να καταργηθεί άμεσα η «κατάπτυστη αυτή ΠΝΠ που ποινικοποιεί τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών», ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι είναι στη βούληση του υπουργείου να καταργηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει στη Βουλή.

«Έχουμε πλήρη διαφωνία με το Μαθητοδικείο. Κι είμαστε έτοιμοι να φέρουμε ρύθμιση, ώστε να καταργήσουμε την ΠΝΠ του μαθητικού ιδιώνυμου. Θέλουμε όμως κάτι περισσότερο, να αναμορφώσουμε συνολικά το πλαίσιο των μαθητικών κοινοτήτων, το εσωτερικό κλίμα και θεσμικό πλαίσιο της μαθητικής ζωής» είπε ο κ. Φίλης, καθώς ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπήρξαν και νέα κρούσματα κατατρομοκράτησης των μαθητών και στις τελευταίες κινητοποιήσεις με εισαγγελικό έγγραφο που καλούσε τους διευθυντές των σχολείων να παρέμβουν, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η συμπεριφορά τους συνιστά αξιόποινη πράξη, η οποία διώκεται και τιμωρείται με ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη και οι γονείς κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανήλικων.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας οι κινητοποιήσεις που γίνονται ειρηνικά και χωρίς βία, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με διάλογο, με πειθώ και με κατανόηση κι εφόσον προκύπτουν προβλήματα χαμένων ωρών να συμφωνούνται οι τρόποι αναπλήρωσης ανάμεσα στους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς. «Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι και ο αγώνας είναι μάθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθεί ο κύριος χαρακτήρας του σχολείου που είναι η μόρφωση» τόνισε ο κ. Φίλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Τελειώνει η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών"

Συμφωνία ως 15 Νοεμβρίου και έκτακτο EuroWorking Group για τα 2 δισ. ευρώ

Θετικό ήταν το κλίμα που συνάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές και να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα η δόση των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά την ίδια πηγή, επιβεβαιώθηκε συνολικά η θετική προσέγγιση των εταίρων προς την Ελλάδα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή τόσο των προαπαιτούμενων όσο και συνολικά του προγράμματος.

Στο Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια «παραμένουν στο τραπέζι» για άμεση εκταμίευση, ενώ το ίδιο ισχύει για τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Οσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αποτελούν και το εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης, κυβερνητικές πηγές θέλουν να διευθετούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ετσι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, το πολύ ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει και η συμφωνία για την εκταμίευση, που θα επικυρωθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Οπως μετέδωσε το Mega μέσω του ανταποκριτή του, ορόσημο για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η επόμενη Κυριακή, 15η Νοεμβρίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία ως 15 Νοεμβρίου και έκτακτο EuroWorking Group για τα 2 δισ. ευρώ"

Νέο προαπαιτούμενο έθεσε ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την είσοδό του στη σύνοδο του Eurogroup έθεσε ένα νέο «προαπαιτούμενο»: Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις για την δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, μία κίνηση την οποία συνέδεσε άμεσα με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ανέφερε ότι «η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα αυτού». Έκανε σαφές ότι το θέμα του ταμείου είναι «άλλη μία ξεκάθαρη προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Το νέο αυτό μέτωπο που αποκαλύφθηκε από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ προστίθεται στις «εκκρεμότητες» των πλειστηριασμών, των 100 δόσεων και των υπολοίπων ανοικτών θεμάτων. Και τούτο όταν νωρίτερα, γερμανικοί κύκλοι επιβεβαίωναν τις πληροφορίες του capital.gr για «τελεσίγραφο» εφαρμογής όλων των εκκρεμοτήτων έως την Τετάρτη για να διατεθούν όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ αλλά και για να «ξεκλειδώσουν» τα 10 δις ευρώ των τραπεζών.

Μάλιστα ακριβώς αυτές οι πιέσεις φέρεται να ήταν και το αντικείμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την σύνοδο του Eurogroup o ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επιδείξει την πλέον θετική στάση για το Ελληνικό Ζήτημα λειτουργώντας ως το «αντίβαρο» του γερμανικού μετώπου.

Πριν τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ ο κ. Sapin είχε τοποθετηθεί υπέρ της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας σήμερα, ώστε να επιτραπεί «η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η καταβολή των κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Μάλιστα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ άφησε και υπονοούμενα. «Είναι κάπως περίεργο που ζητάμε συνέχεια περισσότερα από την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, μία ρήση που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από την δήλωση του κ. Σόιμπλε περί του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων που δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο «σετ» με προαπαιτούμενα αλλά στις εκκρεμότητες του μνημονίου για τον μήνα Οκτώβριο (και πιθανές υποψήφιες για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων του ενός δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη κλειδώσει).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο προαπαιτούμενο έθεσε ο Σόιμπλε"

Οι Πόντιοι πέταξαν έξω κλοτσηδόν τους χρυσαυγίτες [Βίντεο]

Τους έδιωξαν με μπουνιές και κλοτσιές από συγκέντρωση τους στη Θεσσαλονίκη

Ένταση προκλήθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν στελέχη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν στη συγκέντρωση και να κάνουν κάποιες δηλώσεις.

Ομάδα συγκεντρωμένων, όπως γράφει το Thestival, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία της ομάδας των χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο (δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης) και τον Χρήστο Χατζησάββα (βουλευτή της ΧΑ στο Κιλκίς), προσπάθησε να τους απωθήσει. Ακολούθησε ένταση, η οποία εξελίχθηκε σε συμπλοκή με μπουνιές και κλωτσιές. Τελικά οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο.

Χιλιάδες πολίτες ποντιακής καταγωγής συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν ποντιακές οργανώσεις ενάντια στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας από τους Τούρκους. Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Εγνατία, διέσχισε την οδό Βενιζέλου και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Βίντεο από το Thestival





tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Πόντιοι πέταξαν έξω κλοτσηδόν τους χρυσαυγίτες [Βίντεο]"

Σε οριακό σημείο η λειτουργία του Ακτινολογικού του «Θριάσιου»

Σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας παρουσιάζει το Ακτινολογικό Τμήμα του «Θριάσιο» Νοσοκομείου, λόγω της έλλειψης ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών. Οι ειδικευμένοι γιατροί έχουν ήδη κάνει σχετική ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών για την ταχεία διεκπεραίωση των ζητούμενων απεικονιστικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών, καθώς και των ειδικευόμενων είναι ανεπαρκής και παρά τις προσπάθειες τους, παραμένει μια Γενική Εφημερία του Νοεμβρίου εντελώς ακάλυπτη και δέκα Εσωτερικές Εφημερίες που καλύπτονται με Εφημερία Ετοιμότητας από ειδικευμένο, χωρίς την παρουσία ειδικευόμενου στο Τμήμα.

Επιπλέον η κάλυψη των Γενικών Εφημεριών το Νοέμβριο γίνεται με τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς (Επιμελητές και Διευθυντές), αριθμός που αποτελεί το ελάχιστο όριο για ασφαλή κάλυψη της εφημερίας.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού συνδυαστικά με την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνολογικής υποστήριξης για την ταχεία και έγκαιρη γνωμάτευση των αξονικών τομογραφιών αλλά και την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην γνωμάτευση των αξονικών τομογραφιών και την αδυναμία πλήρους και ασφαλούς κάλυψης των εφημεριών.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε οριακό σημείο η λειτουργία του Ακτινολογικού του «Θριάσιου»"

«Δεν υπήρχε κανένας κοριός στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο»

Η παρακολούθηση φιλικών κρατών δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η BND παρακολουθούσε τις επικοινωνίες ξένων διπλωματικών αποστολών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

«Η κυβέρνηση εκφράζεται απέναντι στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου κατά τις απόρρητες συνεδριάσεις τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την BND για τα θέματα, τα οποία αναφέρονται στον Τύπο και έχουμε δώσει εντολή για πλήρη διαλεύκανση της πολύπλοκης κατάστασης των πραγμάτων» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στον βάσει του νόμου ρόλο της υπηρεσίας, τόνισε: «Η εντολή της BND συγκεκριμενοποιείται από το λεγόμενο 'προφίλ εντολής', το οποίο συντάσσει η κυβέρνηση και η πολιτική παρακολούθηση κρατών-εταίρων δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το 'προφίλ'».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπήρχε κανένας κοριός στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο»"

Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 08.00 στα Επείγοντα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ζητούν την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την καταβολή αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απρόσκοπτη χορήγηση χρωστούμενων αδειών και ρεπό και την πληρωμή των οφειλομένων των εργολαβικών εργατών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη"

Χωρίς νεκροτομή βγαίνουν τα πιστοποιητικά θανάτου των προσφύγων στη Σάμο

Σε «φασόν» έκδοση πιστοποιητικών θανάτου προχωρούν οι γιατροί του νοσοκομείου Σάμου για τους άτυχους πρόσφυγες που βρίσκονται νεκροί στις ακτές του νησιού, πλην όμως με απολύτως παράνομη και αυθαίρετη διαδικασία πιστοποίησης, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Οι ιατροδικαστές αναφέρουν ότι έπειτα από εντολή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, τα πιστοποιητικά υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Οι εκπρόσωποι των ιατροδικαστών επισημαίνουν ότι, σε όλες τις χώρες που υπάρχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και ειδικά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

«Είναι λυπηρό σε μία Ευρωπαϊκή χώρα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Οι πνιγμοί είναι βίαιοι θάνατοι και είναι υποχρεωτικό τα περιστατικά αυτά να οδηγούνται σε ιατροδικαστική διερεύνηση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κ. Γρηγόρης Λέων, προσθέτοντας πως η επιστημονική εταιρία των ιατροδικαστών θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Έλληνες ιατροδικαστές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη τακτική ως ηθικά απαράδεκτη «διότι καλεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να υπογράφουν για την αιτία θανάτου του συγγενή τους έτσι ώστε να γίνονται συμμέτοχοι σε μία πλήρως έωλη διαδικασία» αλλά και προσβλητική για την ειδικότητά τους.

«Ενώ η χώρα μας διαθέτει αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της ιατροδικαστικής εδώ και δεκαετίες και πληθώρα άξιων επιστημόνων, το νοσοκομείο της Σάμου θεωρεί ότι οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν νεκροτομές και οι παθολόγοι και παιδίατροι, χωρίς να είναι οι θεράποντες ιατροί, να υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου και μάλιστα για βίαιους θανάτους» καταλήγει ο κ. Λέων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νεκροτομή βγαίνουν τα πιστοποιητικά θανάτου των προσφύγων στη Σάμο"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορεί να εκταμιευθεί η τρέχουσα δόση των 2 δισ ευρώ

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κ. Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Η δήλωση της εκπροσώπου έρχεται να επιβεβαιώσει το σενάριο που από νωρίς διαφάνηκε ως το πιθανότερο: ότι δηλαδή στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, που αναμένεται να αρχίσει αργά σήμερα το απόγευμα (στις 4 ώρα Ελλάδος) θα διεξαχθεί πολιτική συζήτηση για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορεί να εκταμιευθεί η τρέχουσα δόση των 2 δισ ευρώ "

Σουλτς: Θα δοθούν χρήματα στις χώρες που θα δεχθούν πρόσφυγες

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε σήμερα ένα σύστημα ανακατανομής των προσφύγων προτείνοντας ως κίνητρο για τις πρόθυμες χώρες την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό "NDR", ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς προειδοποίησε τους ηγέτες πως "αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω".

"Οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων", επεσήμανε αναφερόμενος στην επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο για τους πρόσφυγες που θα διεξαχθεί στη Βαλέτα.

Παράλληλα ο Σουλτς ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να μοιραστούν και τους αιτούντες άσυλο." Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, τα hotspots δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα" , εκτίμησε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε μάλιστα ότι "αν κανείς πει στις χώρες που είναι διστακτικές θα σας βοηθήσουμε οικονομικά, με υποδομές ή με προσωπικό, τότε πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες να συνεισφέρουν".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Θα δοθούν χρήματα στις χώρες που θα δεχθούν πρόσφυγες"

Δεμένα τα πλοία στις 12 Νοεμβρίου - Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μεταφοράς

Στην 24ωρη γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 12 Νοεμβρίου θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κρατώντας δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας. Αναμένεται απόφαση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα μέσα.

Δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου μετά την απόφαση της ΠΝΟ να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιηθουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κινούνται από τις 05:00 έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στις 12 Νοεμβρίου - Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μεταφοράς"

Ύφεση μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα και ο ΟΟΣΑ

Άλλα δύο χρόνια ύφεση, έως το τέλος του 2016, προβλέπει για την Ελλάδα και ο ΟΟΣΑ, λίγες ημέρες μετά τις παρόμοιες προβλέψεις της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε στα πλαίσια των εξαμηνιαιών προβλέψεων του οργανισμού η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 1,4% για φέτος και το 1,2% για το 2016. Τον Ιούνιο ο οργανισμός προέβλεπε ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη 0,1% και 2,3% για το επόμενο έτος. Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεσή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές.

«Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το χρέος σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ φέτος θα φτάσει το 190% και το 2016 θα φτάσει το 200% (τον Ιούνιο οι αντίστοιχες προβλέψεις μιλούσαν για 187,9% το 2015 και 187,6% το 2016). «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να σημειώσει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα).

Για την ανεργία ο ΟΟΣΑ «βλέπει» να φτάνει το 25,2% φέτος (ενώ τον Ιούνιο η πρόβλεψη ήταν για 25,7%) για να μειωθεί στο 24,8% το 2016 (24,7% η πρόβλεψη του Ιουνίου). «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας» γράφουν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016 για να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Σε επίπεδο ευρωζώνης ο Οργανισμός προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 1,5% φέτος, του 1,8% το 2016 και του 1,9% το 2017.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύφεση μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα και ο ΟΟΣΑ"

Σουηδία: Σκληραίνει η κοινή γνώμη απέναντι στους πρόσφυγες

Οι Σουηδοί "παγώνουν" όλο και περισσότερο απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα τους, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sifo, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 41% των ερωτηθέντων στη Σουηδία τάσσεται εφεξής υπέρ μιας μείωσης του αριθμού των αδειών παραμονής που χορηγούνται στη χώρα τους, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 29%, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε στις αρχές του μήνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ανθρώπων για λογαριασμό της εφημερίδας Svenska Dagbladet.
Εξάλλου στην έρευνα αυτή ένας Σουηδός στους τέσσερις δηλώνει υπέρ της διατήρησης του ποσοστού της αποδοχής των αιτημάτων στο σημερινό επίπεδο και μόλις 17% λέει ότι θα επιθυμούσε την αύξησή του.
"Όταν είχαμε δημοσιεύσει την έρευνα του Σεπτεμβρίου, ήταν πολύ διαφορετικός ο τόνος και η συζήτηση. Σήμερα ο πρωθυπουργός (Στέφαν Λεβέν) ζητεί μια αναδιανομή (εντός της ΕΕ ενός μέρους) των προσφύγων που φτάνουν εδώ", σχολίασε ο Τόιβο Σγερέν, υπεύθυνος δημοσκοπήσεων στο Sifo.
Επίσης μια δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από την εφημερίδα Dagens Nyheter δείχνει και αυτή μια αλλαγή της κοινής γνώμης στη Σουηδία, όπου αναμένονται φέτος έως και 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 26% των Σουηδών κρίνει ότι η χώρα τους θα έπρεπε να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι ποσοστού 44% τον Σεπτέμβριο, ενώ ποσοστό 42% τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του αριθμού των αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου που γίνονται δεκτές, έναντι ποσοστού 30% τον Σεπτέμβριο.
Οι πιο επιφυλακτικοί είναι οι άνδρες και οι ψηφοφόροι της δεξιάς. Το 96% των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας ζητεί μια μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που λαμβάνουν άδεια να παραμείνουν στην Σουηδία.
Επίσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηχούν αυτήν την αυξανόμενη αντίθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα με μελέτη της Svenska Dagbladet, το 35% των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στο Facebook, το Twitter και το Instagram εξέφραζαν μια αρνητική άποψη τον Οκτώβριο, έναντι ποσοστού 21% τον Σεπτέμβριο.
Η Σουηδία είναι ο υπ'αριθμόν ένα προορισμός για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της που ανέρχεται σε 9,8 εκατομμύρια κατοίκους.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Σκληραίνει η κοινή γνώμη απέναντι στους πρόσφυγες"

Αθώοι οι φερόμενοι ως απαγωγείς της μικρής Μαρίας

Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την Ελευθερία Δημοπούλου και τον Χρήστο Σαλή για την αρπαγή της μικρής Μαρίας, η περίπτωση της οποίας είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2013 και εν συνεχεία είχε πάρει και ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε αστυνομικό έλεγχο που είχε γίνει σε οικισμό αθιγγάνων στην περιοχή Φαρσάλων, είχε εντοπιστεί το πεντάχρονο τότε ξανθό κοριτσάκι με τα γαλανά μάτια και εν συνεχεία το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σήμερα το Δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών για την πράξη της αρπαγής ανηλίκου το ζεύγος των αθιγγάνων με τους οποίους ζούσε μέχρι τότε η μικρή Μαρία, ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Ε. Δημοπούλου και 18 μηνών στο Χρ. Σαλή, με τριετή αναστολή, για τις πράξεις της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι οι φερόμενοι ως απαγωγείς της μικρής Μαρίας"

Νέες καταγγελίες Παρασκευόπουλου: Έχω γίνει αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων

Απειλές υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καταγγέλλοντας ότι έχει στοχοποιηθεί με διάφορα μηνύματα.

«Έχω γίνει αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων τα οποία δεν με έφεραν σε ανησυχία. Έχω εξάλλου φύλαξη και ο ρόλος μου ειναι να συνεχίσω να κάνω τη δουλεία μου. Τόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και το υπουργείο Δικαισύνης λόγω του αντικειμένου τους είναι σε επαφή με τον κίνδυνο» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις καταγγελίες Πανούση είπε «Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω που είναι ο ισχυρισμός, τα πραγματικά περιστατικά, η πολιτική εκτίμηση, η φωνή του εγκληματολόγου ή το μυθιστόρημα με μια αναφορά. Το ευτύχημα είναι ότι μετά την προτροπή της κυβέρνησης απευθύνθηκε στις δικαστικές αρχές οι οποίες θα διερευνήσουν το θέμα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ρόλο να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να της παρέχει όλα τα μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής της».

Αναφερόμενος στο επίμαχο περιστατικό με την εισβολή των αστυνομικών στις φυλακες είπε: «σε μια ιστοσελίδα αναφέρθηκε ότι η ΕΛΑΣ μπήκε στις φυλακές με τρόπο βίαιο. Ενοχοποιούσαν εμένα και τον Πανούση, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν έδωσε αυτός εντολή αλλά άλλοι που κρύβονται. Εγώ ένιωσα ότι φωτογραφίζομαι και απάντησα ότι δεν μπορούσα να έχω δώσει εγώ εντολή στην ΕΛΑΣ. Είχα στοχοποιηθεί και εγώ».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνησε ότι ο κ. Πανουλσης τον είχε καταστήσει κοινωνό των δικών του απειλητικών μηνυμάτων χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε «περιστατικά με τρόπο αποδείξιμο» και υπογράμμισε ότι «στη δική μου περίπτωση οι καταγγελίες δεν είχαν ονοματεπώνυμο τουλάχιστον αξιόπιστο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς τον ισχυρισμό του κ. Πανούση ότι οι απειλές σχετίζονται με την μη συμπερίληψη σε νομοσχέδιο συγκεκριμένης διάταξης που ευνοεί κρατούμενους για τρομοκρατία (σ σ Ξηρός), ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε: «δεν θυμάμαι να είχα διαφωνήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Πανούση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταγγελίες Παρασκευόπουλου: Έχω γίνει αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων"

Εφορία: Ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και ράβει νέα «κοστούμια»

Αν ένας φορολογούμενος μπλεχτεί στα γρανάζια των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης, με αντικείμενο ελέγχου την προσαύξηση της περιουσίας του, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει μπλέξει. 
Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως τέτοια κατά τον έλεγχο, δηλαδή με 33%.
Το πρόβλημα όμως είναι τι πραγματικά συνιστά προσαύξηση περιουσίας και πώς ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει κλέψει την εφορία, διότι πολύ απλά στο παρελθόν, για παράδειγμα, δεν χρειαζόταν να δηλώσει έσοδα από τόκους καταθέσεων ή την πώληση εισηγμένων μετοχών.
Για αυτά τα στοιχεία και άλλα, τα οποία είτε ήταν αφορολόγητα είτε φορολογούνταν με ειδικό τρόπο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με νέα εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής ΓΓΔΕ Ιωάννης Μπάκας, σημειώνει ότι πρέπει να αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά.
Μπερδέματα προμηνύονται και σε τυχόν περιπτώσεις δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, καθώς όπως ορίζεται στην εγκύκλιο πρέπει να ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο, να καταβάλει ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (π.χ. τέλη χαρτοσήμου, φόρος γονικής παροχής, φόρος δωρεάς κ.λπ.).
Παρ' όλα αυτά, η ΓΓΔΕ κάνει προσπάθειες να λύσει κάποιες από τις κραυγαλέες περιπτώσεις ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, όταν ήλθαν αντιμέτωποι με έλεγχο για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Διευκρινίζεται για παράδειγμα ότι αν πάρει ένας φορολογούμενος χρήματα από έναν τραπεζικό λογαριασμό και τα μεταφέρει σε έναν άλλο τραπεζικό λογαριασμό, δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.
Ομως στην εγκύκλιο ορίζεται ότι στις μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.
Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μη δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.
Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς.
Επιπλέον, ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. 
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επιβολή συντελεστή 33% ακόμη και στην περίπτωση προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίες στη λήξη τους εμφανίζονταν για μία ημέρα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και στη συνέχεια τα χρήματα έμπαιναν εκ νέου σε προθεσμιακή κατάθεση. Ανάλογα μπλεξίματα είχαν και φορολογούμενοι οι οποίοι πήραν τα χρήματά τους από μια τράπεζα και τα κατέθεσαν σε μια άλλη, ενώ πολλαπλάσια προβλήματα αντιμετώπισαν όσοι έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό και τα επανεισήγαγαν στη χώρα, ακόμα και αν αυτά τα χρήματα ήταν νομίμως αποκτηθέντα και πλήρως φορολογηθέντα.
Η εγκύκλιος προσπαθεί να επιλύσει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις μέσω των αναγκαίων διευκρινίσεων, παραμένει όμως δεδομένο ότι έλεγχος για προσαύξηση περιουσίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κοστούμι φόρων.  

H απόφαση της ΓΓΔΕ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών και προσαύξησης περιουσίας.
Απαντώντας σε προφορικά και γραπτά ερωτήματα περί της ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών και προσαύξησης περιουσίας για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α' Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 17, 18 και 19 του ν. 2238/1994, καθώς και σύμφωνα με διευκρινιστικές εγκυκλίους και διοικητικές λύσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013, προβλέπεται προσδιορισμός φορολογητέας ύλης με βάση τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων και των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, όταν το συνολικό ποσό που προσδιορίζεται με τα ως άνω σχετικά άρθρα είναι ανώτερο από το συνολικό εισόδημά του.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παρ. 2 του άρθρου 19 του ανωτέρω νόμου, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων περιορίζεται ή καλύπτεται μεταξύ άλλων, με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο.
2. Με την 1037965/356/0012/ΠΟΛ.1094/23.3.1989 διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και με την παράγραφο 7 του άρθρου 3 του ν. 3842/2010 που τροποποίησε την παράγραφο 2, περίπτωση ζ', του άρθρου 19 του ν. 2238/1994, για τον υπολογισμό του κεφαλαίου που σχηματίζεται κάθε έτος, λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα που είχαν φορολογηθεί ή είχαν νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο, εισπράχθηκαν αποδεδειγμένα και τα οποία προκύπτουν από τον συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων του ίδιου έτους. Εάν σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο τούτο επηρεάζει αρνητικά τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων ετών.
Επίσης τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φτάνουν μέχρι το προηγούμενο του έτους που επικαλείται ο φορολογούμενος (κρινόμενο έτος). Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα όλων αυτών των ετών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη.
3. Τα ως άνω αναφερόμενα στις παραγράφους 1 και 2 ίσχυαν για υποθέσεις και διαχειριστικές περιόδους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Από την 1 Ιανουαρίου 2014 και μετά, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 30, 31, 32, 33 και 34 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α') όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί με την ΠΟΛ.1076/26.3.2015. Συγκεκριμένα οι διατάξεις περί ανάλωσης κεφαλαίου αναφέρονται στην περίπτωση ζ', της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013, ερμηνεύθηκαν με την ΠΟΛ.1076/26.3.2015 και δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις διατάξεις που ίσχυαν με τον ν. 2238/1994.
4. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξαιρείται από τον εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας με βάση τα άρθρα 31 και 32 του ν. 4172/2013 (π.χ. ανάπηρος για επιβατικό αυτοκίνητο), ή για τα κρινόμενα έτη δεν εφαρμοζόταν η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες ) του άρθρου 32 ν. 4172/2013 και δεν έχει φορολογηθεί το εισόδημά του βάσει προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου τότε το αρνητικό υπόλοιπο που προκύπτει από την ανάλωση επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα του συνόλου των ετών που επικαλείται ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων, τότε δεν υπάρχει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό και λαμβάνεται ως μηδενικό.
Επίσης, αν σε κάποιο έτος έχει προκύψει αρνητικό υπόλοιπο και το εισόδημα έχει φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων τότε αυτό το υπόλοιπο δεν θα συμψηφιστεί με τα θετικά υπόλοιπα των ετών που επικαλείται ο φορολογούμενος (θεωρείται μηδενικό). Διευκρινίζεται ότι τα έτη προς επίκληση πρέπει να είναι συνεχόμενα μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα όλων των ετών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη (σχετ. η ΠΟΛ.1076/26.3.2015).
Β' Προσαύξηση περιουσίας
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθ. 21 του ΚΦΕ, κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
2. Επιπλέον, με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ΚΦΔ ορίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης προσαύξησης περιουσίας κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 21 του ΚΦΕ, η προσαύξηση αυτή δεν υπόκειται σε φορολογία, εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει την πραγματική πηγή αυτής, καθώς επίσης και ότι αυτή είτε έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία, είτε απαλλάσσεται από τον φόρο σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
3. Οι διατάξεις της ως άνω παραγράφου αναφέρονται σε οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας, που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης, και ορίζεται ότι ο φορολογούμενος, έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα. Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
4. Η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και πάσης φύσεως χρεόγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.), η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος. Η μεταβολή της σύνθεσης ή της διατήρησης της περιουσίας δεν σημαίνει απαραίτητα και την προσαύξησή της.
5. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, προκειμένου να φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 29 του ΚΦΕ, δηλαδή με συντελεστή τριάντα τρία τοις εκατό (33%), απαιτείται να ελέγχονται και να συνεκτιμώνται και οι τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του ΚΦΕ.
6. Για την δικαιολόγηση προσαύξησης περιουσίας μέσω διάθεσης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω απόκτησης εισοδημάτων που στο παρελθόν δεν υπήρχε η υποχρέωση της αναγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε γιατί ήταν αφορολόγητα είτε γιατί φορολογούνταν με ειδικό τρόπο (πχ. τόκοι, πώληση εισηγμένων μετοχών), πρέπει να αποδεικνύονται με τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά.
7. Επίσης, σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ, πρέπει να ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο, να καταβάλλει ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (π.χ. τέλη χαρτοσήμου , φόρος γονικής παροχής , φόρος δωρεάς κ.λπ.).
8. Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα. Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.
Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μην δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.
Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι, οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς.
Επιπλέον ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων.
9. Όταν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προσαύξηση της περιουσίας, τότε αυτή φορολογείται στη χρήση που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι επήλθε. Ο φορολογούμενος δύναται σε κάθε περίπτωση να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο.
10. Για χρήσεις πριν από την 01/01/2014, σχετικές είναι οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994.
Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ι. ΜΠΑΚΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και ράβει νέα «κοστούμια»"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας "Ευαγγελισμό", διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού, που όπως λένε, παρατηρείται σε όλες τις ειδικότητες, «για τον οικονομικό στραγγαλισμό του νοσοκομείου» και για την «παντελή έλλειψη» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αύριο, στις 8.00 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, διεκδικώντας την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την καταβολή αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απρόσκοπτη χορήγηση χρωστούμενων αδειών και ρεπό και την πληρωμή των οφειλομένων των εργολαβικών εργατών.

Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", όπως και σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο αποφάσεων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, καλεί τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και των Κέντρων Υγείας, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί μέχρι το πέρας του ωραρίου και παράσταση στο Υπουργείο Υγείας.

Κύριο είναι το αίτημα την οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»"

Κακόβουλο λογισμικό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και «παγιδεύει» κινητά

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκε ιστοσελίδα, στην οποία είναι διαθέσιμο λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας με ειδικού τύπου λειτουργικό.

Το λογισμικό της ιστοσελίδας αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα εργαλεία, που εμφανίστηκε στην ελεύθερη αγορά με χαμηλό κόστος, εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμη εφαρμογή.
Σύντομα, όπως έγινε αντιληπτό, εξελίχθηκε σε ένα χρήσιμο εργαλείο για διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, καθώς επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές κινητών τηλεφώνων με ειδικού τύπου λειτουργικό, χωρίς οι κάτοχοί τους να το αντιληφθούν. Οι δυνατότητες αυτού του εργαλείου είναι πολλαπλές και εύκολα κατανοητές και σε χρήστες με μη τεχνικές γνώσεις.
Συγκεκριμένα, ο χρήστης του εργαλείου μπορεί:
  • Να μεταφέρει αρχεία από το κινητό στον υπολογιστή και αντιστρόφως.
  • Να σβήσει αρχεία από το κινητό.
  • Να δει τις ιδιότητες των αρχείων του κινητού.
  • Να δει όλα τα μηνύματα της συσκευής.
  • Να στείλει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
  • Να προσθέσει μήνυμα (sms) στη συσκευή.
  • Να σβήσει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
  • Να ακούσει τις συζητήσεις μέσω κλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του κινητού.
  • Να αντλήσει τα αρχεία καταγραφής των κλήσεων.
  • Να πραγματοποιήσει κλήσεις μέσω της συσκευής.
  • Να διαχειριστεί την λίστα των επαφών.
  • Να ακούσει «ζωντανά» τους ήχους του χώρου από το μικρόφωνο της συσκευής και να τους καταγράψει.
  • Να δει το ιστορικό της πλοήγησης στο διαδίκτυο.
  • Να δει την τελευταία τοποθεσία (GPS location) της συσκευής.
  • Να δει όλες τις εφαρμογές που «τρέχουν» στην συσκευή και να προσθέσει νέες.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στο: 111 88 * Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά (smartphones), με λειτουργικό σύστημα IOS – android: CYBER KID.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακόβουλο λογισμικό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και «παγιδεύει» κινητά"

Πανούσης: Προκύπτουν ποινικές ευθύνες

Κατέθεσα το σύνολο των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου για να το αξιολογήσει η δικαιοσύνη, τόνισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο. 
Είναι σαφές ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, τόνισε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στην εισαγγελία περιλαμβάνουν και ονόματα. 
Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και είναι η ώρα της δικαιοσύνης, υπογράμμισε κάνοντας λόγο για παρακράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης κατέθεσε στοιχεία για συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών και μη προσώπων που είτε εμπλέκονται στις απειλές που δέχθηκε, είτε ήταν γνωστές σε αυτούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία που κατέθεσε περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Μετά τον Αρειο Πάγο ο πρώην υπουργός κατέθεσε για μισή ώρα στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου. Σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: επισκέφθηκα την εισαγγελέα διαφθοράς η οποία μου ζήτησε να προσθέσω στοιχεία σε έρευνα που διενεργεί για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες και ενδεχομένως εμπλέκεται και η αστυνομία. Έδωσα στοιχεία και νομίζω ότι είναι διαφωτιστικά αυτής της υπόθεσης. Αναμένεται η τελική κρίση της Εισαγγελίας. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού, που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό.
Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση; Σας κάλυψε;
Απάντηση: Εγω δεν ανήκω στην κυβέρνηση. Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Μία που με έβαλε στην κυβέρνηση και μία που με έβγαλε για να με προστατέψει.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μετά και τις καταγγελίες για το σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης και για διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία, καθώς και τον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε ανάμεσα στις δύο πλευρές. 
Πρόκειται για μια υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή -εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες-, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τα σκοτεινά σημεία της ωστόσο είναι πολλά, όπως επίσης και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με πρώτο απ' όλα για ποιο λόγο ο κ. Πανούσης επέλεξε να γνωστοποιήσει την υπόθεση μέσω των ΜΜΕ (Πρώτο Θέμα) και όχι απευθυνόμενος από την πρώτη στιγμή στη δικαιοσύνη, ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της.
Το θέμα άνοιξε σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην κορύφωσή τους και που το μόνο που δεν θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα νέο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων. Η σημασία που δίνει στην υπόθεση η κυβέρνηση αποτυπώνεται και στη διπλή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στις οποίες εκφραζόταν η δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο πρώην υπουργός.
Με τον Γιάννη Πανούση επικοινώνησε τηλεφωνικά ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για την υπόθεση και να τον ρώτησε για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε αρμοδίως, από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Παράλληλα, του έθεσε το ζήτημα ενίσχυσης της ασφάλειάς του. Ο κ. Πανούσης το αρνήθηκε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.

Εκκαθάριση τοπίου

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σχετίζοντας την υπόθεσή του με ενδεχόμενο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα που θα ήθελε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός θέλει να δει στις εφημερίδες τα ονόματα των εμπλεκομένων, τα οποία ασφαλώς και θα διαρρεύσουν, όχι με δική μου ευθύνη. Μάλλον αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό ήθελα να αποφύγω. Εκτός κι αν τον ίδιο "βολεύει" η εκκαθάριση του τοπίου"», δήλωσε αργά το απόγευμα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «ορισμένες από τις απειλές εναντίον του έγιναν εγγράφως και επωνύμως και έχουν παραδοθεί στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος και αυτός είναι ενήμερος της όλης υπόθεσης». Διευκρίνισε δε ότι «δεν υπάρχουν απειλές από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη», ενώ γνωστοποίησε πως κατέθεσε σε συμβολαιογράφο τα σχετικά στοιχεία.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άφησαν την ευκαιρία αναξιοποίητη και με ανακοινώσεις τους ζητούν την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στις εισαγγελικές αρχές. «Ο πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού», τονίζει η ΝΔ, ενώ αντίστοιχου περιεχομένου ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές. 
«Έχω γίνει αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων τα οποία δεν με έφεραν σε ανησυχία. Έχω εξάλλου φύλαξη και ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Τόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω του αντικειμένου τους, είναι σε επαφή με τον κίνδυνο», είπε ο υπουργός.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Προκύπτουν ποινικές ευθύνες"

Πρόεδρος ΔΕΗ: Εντολή για διακοπή ρεύματος σε 100.000 κακοπληρωτές

Εντολή για διακοπή του ρεύματος σε 100.000 κακοπληρωτές έχει δώσει η ΔΕΗ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο Mega.

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, οι διακοπές θα γίνουν σε ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί και θα μπορούσαν κάτω υπό προϋποθέσεις να πληρώσουν.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ αγγίζουν τα 2.100.000 ευρώ με τους ιθύνοντες να ψάχνουν τρόπους εξεύρεσης λύσης στο θέμα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΔΕΗ: Εντολή για διακοπή ρεύματος σε 100.000 κακοπληρωτές "

Σαπέν: Θέλουμε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup

Η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Μισέλ Σαπέν.

"Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες. Είναι σχολαστικοί και σέβονται τη συμφωνία του Ιουλίου", τόνισε ο γάλλος υπουργός.

"Ενα αγκάθι παραμένει: οι πλειστηριασμοί των σπιτιών ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Θέλω να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα. Η Γαλλία θέλει συμφωνία σήμερα", σημείωσε ο κ. Σαπέν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Θέλουμε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup"

Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται

Χώρα συνταξιούχων, ανέργων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών είναι σήμερα η Ελλάδα με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους «Τα Νέα» συνολικά ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου», λέει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Εντυπωσιακά τα στοιχεία

Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.

Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας (25% φέτος -9,5% το 2009) από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).

Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.

Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. Παράλληλα ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται"

Έξοδος στη σύνταξη ακόμα και από τα 50 για 250.000 ασφαλισμένους

Εξαίρεση από το νόμο που αυξάνει έως και 17 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παίρνουν 8 πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων από όλα τα Tαμεία, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1993.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τις δυσμενείς αλλαγές αποφεύγουν περίπου 200.000 ασφαλισμένοι καθώς γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας και διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν ακόμη και από το 50ό έτος (όπως οι μητέρες ή οι πατέρες στο Δημόσιο με ανάπηρο τέκνο) ή από το 55ο έτος (γυναίκες στα βαρέα).

Αν όμως δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις, τότε αυτομάτως χάνουν την εξαίρεση που τους δίνει ο νέος νόμος και θα συνταξιοδοτούν όπως και χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στη λίστα των ασφαλισμένων που εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας, την οποία δημοσιεύει αναλυτικά σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», περιλαμβάνονται 8 κατηγορίες που είναι ο εξής:

1. Ασφαλισμένοι στα βαρέα με καθεστώς ΙΚΑ. Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας τόσο οι πριν όσο και μετά το 1993 ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες. Μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 55.

2. Ασφαλισμένοι στα βαρέα και υπερβαρέα ΔΕΗ. Εξαιρούνται από τα νέα ηλικιακά όρια και οι πριν και οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι. Μπορούν να αποχωρήσουν με σύνταξη από τα 53.

3. Ναυτικοί. Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε ως προς την ηλικία ούτε ως προς τον υποχρεωτικό χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε από το 50ό έτος, εφόσον μαζί με το χρόνο συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας φτάνουν στον αριθμό 70, έως το 2012, είτε από το 52ο έτος, εφόσον συμπληρώνεται μαζί με τη ναυτική τους υπηρεσία ο αριθμός 72 μετά το 2013. Για παράδειγμα, ναυτικός που είναι σήμερα 55 ετών μπορεί να πάρει σύνταξη εφόσον έχει και 17 χρόνια ασφάλισης στο ΝΑΤ, ώστε να συμπληρώνει συνολικά τον αριθμό 72 με το άθροισμα ηλικίας και ναυτικής υπηρεσίας. Αν είναι 60 ετών, αρκούν 12 έτη ασφάλισης κ.ο.κ.

4. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές και στην επιφάνεια λιγνιτωρυχείων. Προβλέπεται η συνταξιοδότησή τους από τα 53.

5. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ με ασφάλιση ΙΚΑ. Συνταξιοδοτούνται από τα 58, άνδρες και γυναίκες.

6. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά των ΟΤΑ με ασφάλιση Δημοσίου. Συνταξιοδοτούνται στα 58 οι άνδρες και στα 53 οι γυναίκες.

7. Μητέρες ή πατέρες στο Δημόσιο με παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω. Στην περίπτωση αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα γονέα κατόπιν συναίνεσης και του έτερου γονέα. H εξαίρεση ίσχυε και για τους δύο γονείς και μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα 50 για τη φροντίδα του ανάπηρου τέκνου, εφόσον είχαν συμπληρώσει και 25 χρόνια. Με το νέο νόμο, διατηρείται η εξαίρεση, αλλά μόνο για τον ένα από τους δύο γονείς.

8. Μητέρες με ανάπηρο παιδί και ασφάλιση σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ή στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Διατηρούν το δικαίωμα εξόδου από την εργασία μόλις συμπληρώσουν 7.500 ημέρες ασφάλισης (25 έτη) χωρίς όριο ηλικίας. Το ίδιο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους χήρους πατέρες με ανάπηρο τέκνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξοδος στη σύνταξη ακόμα και από τα 50 για 250.000 ασφαλισμένους"

Χωρίς «πράσινο φως» για τη δόση των 2 δισ. το σημερινό Eurogroup

Πολλές διαφορές και καθόλου πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατέγραψαν χθες Τρόικα και Euro Working Group. Στις τηλεδιασκέψεις που γίνονταν όλο το Σαββατοκύριακο δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει με συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες, αναμένοντας μία θετική δήλωση που θα επέτρεπε, αν όχι άμεσα, να δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες του Νοεμβρίου. Στον αέρα μένουν επίσης και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου, που είχε δρομολογηθεί για την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Dow Jones το πρωί της Δευτέρας δεν άφηναν κανένα περιθώριο για εκταμίευση της δόσης στο σημερινό Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα δώσουν το "πράσινο φως" για την δόση των 2 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας» δήλωναν χαρακτηριστικά οι πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

Η κυβέρνηση και ο κ.Τσακαλώτος, πάντως, θα επιδιώξουν συναίνεση έστω και "στο πάρα πέντε" του σημερινού Eurogroup. Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «μικρό καλάθι» για την έκβαση του συμβουλίου. Περισσότερο ανησυχούν για τον κίνδυνο να χάσει η κυβέρνηση και η χώρα το "momentum" που τους πρόσφεραν οι εποικοδομητικές δηλώσεις Ολάντ και Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Αν υπάρξουν απαξιωτικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους (κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πριν ή μετά το Eurogroup, μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα που «έχτισε» η κυβέρνηση στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική μεταστροφή της μετά τις εκλογές. Και αυτό, την ώρα ακριβώς που οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για να πετύχουν τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησή τους.

Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε και ο πρωθυπουργός να σηκώσει χθες το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τους Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευθούν τα χειρότερα. Θέλησε να τους πείσει ότι το πολιτικό κόστος για όλους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν υπάρξει στασιμότητα ή πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από τα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες.

Πού διαφωνούν

Η διαφορά παραμένει χαώδης και στα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και στις 100 δόσεις. Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Για αυτό θέλουν να κλείσει η «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη ώστε να καλύπτει μόνον όσους ζουν στα όρια της φτώχειας (χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια όλων όσων χρωστούν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα), ενώ βάζουν και όρο να χάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων όποιος καθυστερεί έστω και μία μέρα (αντί για 30 που ισχύει τώρα ή 90 που ίσχυε πριν) να τακτοποιήσει την πληρωμή στην εφορία.

Σκληρή στάση τηρούν κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θεωρούν ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί, θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων. Επίσης θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη πρέπει να είναι «πιλότος» για το ευρύτερο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη, οι «σκληροί» του Eurogroup (το Βερολίνο αλλά και άλλες βόρειες χώρες) θεωρούν πως η Αθήνα όχι μόνον δεν κάνει όσα υπόσχεται, αλλά και πως επιχειρεί δημιουργώντας πόλωση να αλείψει και τις νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφύγει πιέσεις για νέα μέτρα.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι "η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

Οι επαφές θα είναι συνεχείς και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση. Ήδη πάντως ο πρόεδρος του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε και το «καρότο» (εκτός από το «μαστίγιο») για να κλείσει μία συμφωνία η Ελλάδα, λέγοντας πως μπορεί να είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον μία νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς «πράσινο φως» για τη δόση των 2 δισ. το σημερινό Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news