facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας

Στο γενικό προσκλητήριο που απηύθυναν προ ημερών αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη για διενέργεια πανελλήνιου συλλαλητηρίου του κλάδου στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, ανταποκρίνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στον Πλατύκαμπο.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση είπαν ομόφωνα «ναι» στη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Αθηνών και συζήτησαν τις οργανωτικές λεπτομέρειες της καθόδου.

Συγκεκριμένα, την κοινή σύσκεψη συγκάλεσαν οι επιτροπές αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κεντρική Ελλάδα και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πιερία και τη Θεσσαλία, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ν. Λάρισας, η οποία λειτουργεί εκ μέρους 32 συνεταιρισμών του νομού.

Η κάθοδος προς την Αθήνα υπολογίζεται ότι θα είναι μαζική, ενώ προβλέπεται επίσης η παρουσία αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ, αλλά -πιθανότατα- και ζώων.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται στη Λάρισα μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο συνδιοργανώνουν οι συνεταιρισμοί αγροτών Ν. Λάρισας, οι νέοι αγρότες, τέσσερις κτηνοτροφικές ομοσπονδίες (χοιροτρόφοι, κτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, ελευθέρας βοσκής), το ΓΕΩΤΕΕ, ο γεωπονικό σύλλογος Λάρισας και οι ΤΟΕΒ Πηνειού και Λάρισας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας"

Lufthansa: Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς Αθήνα τη Δευτέρα

Λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας από το συνδικάτο πληρωμάτων UFO της Lufthansa, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου προς και από την Αθήνα.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, «η Lufthansa εκφράζει τη λύπη της και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου οι επιβάτες να προωθηθούν σε άλλες πτήσεις. Καλούμε όλους τους επιβάτες που διαθέτουν εισιτήριο για αυριανή πτήση να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες ή να επισκεφθούν το Lh.com (my booking) προκειμένου να διερευνήσουν τις επιλογές τους. Επιπλέον καλούμε τους επιβάτες να μη μεταβούν στο αεροδρόμιο».
Διαβάστε Περισσότερα » "Lufthansa: Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς Αθήνα τη Δευτέρα"

Μαξίμου: «Να πάει στη Δικαιοσύνη ο Πανούσης, αντί να κάνει σοβαρές καταγγελίες στα ΜΜΕ»

Απάντηση στις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, για διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης, εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι όσα καταγγέλλονται είναι πολύ σοβαρά και «θα πρέπει να κατατεθούν στην Δικαιοσύνη, αντί να περιφέρονται στα ΜΜΕ».
«Οι καταγγελίες που διατυπώνει δημοσίως ο Γ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στην Δικαιοσύνη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, φέρεται να επικοινώνησε με τον Γ. Πανούση, θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε αρμοδίως από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το θέμα στο περιθώριο των συσκέψεων που έχει σήμερα από το πρωί για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό.
Είχαν προηγηθεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ζητούν την παρέμβαση Τσίπρα.
«Τα όσα καταγγέλλει σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούσης για σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες, για την κατάσταση στις φυλακές, αλλά και την Αστυνομία, αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών.
Σχέδιο εξόντωσης και διασυνδέσεις πολιτικών με τρομοκράτες
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης καταγγέλλει ευθείες απειλές από οργανωμένες ομάδες με έδρα τις φυλακές, τρομοκράτες αλλά και από κυκλώματα αξιωματικών μέσα στην αστυνομία που έχουν σχέσεις με διεφθαρμένα άτομα που ασχολούνται με την πολιτική.
Όπως λέει ο Γ. Πανούσης όσα γνωρίζει και όσα έχει ζήσει τα έχει καταγράψει σε ένα βιβλίο με ψευδώνυμα ενώ για λόγους ασφαλείας δικής του και της οικογένειάς του έχει καταθέσει τα πραγματικά ονόματα σε συμβολαιογράφο.
«Το κείμενό μου καθιστά φανερό τί έχει γίνει. Τί έχει γίνει δηλαδή στο παρασκήνιο. Όχι στο προσκήνιο. Τί έχει γίνει με την τρομοκρατία, πού υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και με ποιόν τρόπο αυτοί οι πολιτικοί απειλούν εμένα. Γιατί απειλούν τη ζωή μου» λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Ο υπουργός μιλώντας στο mega υπενθύμισε τις απειλές και τις παρεμβάσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, με κύκλωμα αξιωματικών στη διεύθυνση Αλλοδαπών και τις σχέσεις του με υψηλόβαθμους αξιωματικούς αλλά και άτομα που ασχολούνται με την πολιτική και είχαν προαποφασίσει πόσο χρόνο θα μείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Ο υπουργός Γιάννης Πανούσης θα φύγει σε ένα τετράμηνο. Τις τοποθετήσεις των αξιωματικών θα τις τακτοποιήσει ο 'ψηλός', θα τελειώσει το θέμα ο 'ψηλός' εσωκομματικά» φέρεται να είχε πει μέλος του κυκλώματος.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: «Να πάει στη Δικαιοσύνη ο Πανούσης, αντί να κάνει σοβαρές καταγγελίες στα ΜΜΕ»"

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις ελπίδες συμφωνίας που «καλλιέργησε» ο Μοσκοβισί

Έντονη δυσαρέσκεια εκδηλώθηκε στις Βρυξέλλες για τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τα μηνύματα που πέρασε στην ελληνική κυβέρνηση στο ταξίδι του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από μια ισχυρή γραμμή επιρροής που συνδιαμορφώνει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά στα περιθώρια ελιγμών που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πηγές, που επί χρόνια έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η ενόχληση από ένα ισχυρό τμήμα των εταίρων επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν εμφανίστηκε σκληρός και απαιτητικός με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά άφησε να καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, πριν την οριστική συμφωνία.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, η σχεδόν παράλληλη επίσκεψη των κυρίων Μοσκοβισί και Σουλτς στην Αθήνα καλλιέργησε προσδοκίες ότι ένα καλό τέλος είναι κοντά. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Σουλτς για κάποιους στην ΕΕ "παραήταν ενθαρρυντικές και αυτό φαίνεται σήμερα".

Η διαδικασία προσέγγισης του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των εκλογών σε Ισπανία και, αργότερα, σε Γαλλία, φαίνεται ότι ώθησε τον κ. Σουλτς να παρουσιαστεί ιδιαίτερα υποστηρικτικός, δεδομένου κιόλας ότι οι όποιες απόψεις του δεν επιρρεάζουν σε κανένα βαθμό τις διαπραγματεύσεις.

Το κλίμα της διάθεσης για συμβιβασμό από την πλευρά των δανειστών, άλλωστε, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο θέμα των "κόκκινων δανείων", επιβεβαίωνε και η ελληνική κυβέρνηση, λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επισημάνει τα παρακάτω:

"Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, οι δικές του δηλώσεις, όπως και του κ. Ολάντ πριν λίγες ημέρες, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα όριο στο θέμα των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας, το οποίο βεβαίως πρέπει να έχει ως σκεπτικό την κοινωνική συνοχή καθώς και το πόσο σημαντικό και φλέγον είναι το ζήτημα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, αλλά με την κοινωνία όρθια".

Δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας για το στάδιο που έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε: "Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο".

Με αυτόν τον τρόπο οι διαφωνίες εντός του Κουαρτέτου και οι πιέσεις που ασκούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνονται.

Να σημειωθεί πάντως πως από την πλευρά της κυβέρνησης από χθες διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως στο θέμα των "κόκκινων δανείων" δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, παρά τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί. Για το κυβερνητικό επιτελείο η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το "μη παρέκει".

Μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ότι στο θέμα των "κόκκινων δανείων" η διαβούλευση με τους εταίρους βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Μεταξύ των άλλων, επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

Ο πρωθυπουργός είπε τα παρακάτω: "Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για τις ελπίδες συμφωνίας που «καλλιέργησε» ο Μοσκοβισί"

Πανούσης: Προβληματίζει η σιωπή της κυβέρνησης στις καταγγελίες μου

«Το γεγονός ότι δεν δέχτηκα ούτε ένα τηλεφώνημα από κυβερνητικό στέλεχος και συνεπώς ότι η κυβέρνηση σιώπησε έως τώρα από τις καταγγελίες ότι απειλείται η ζωή μου, αυτό πρέπει να προβληματίσει» τόνισε ο Γ.Πανούσης.

O πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εμμένει στις καταγγελίες που διατύπωσε, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι:

* Μέλη της κυβέρνησης ήταν ενήμερα των καταγγελιών του.
* Αυτοί που τον απείλησαν δεν είναι ούτε υπουργοί, ούτε βουλευτές, αλλά ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
* Ορισμένες από τις απειλές εναντίον του έγιναν εγγράφως και επωνύμως και έχουν παραδοθεί στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος και αυτός είναι ενήμερος της όλης υπόθεσης.
* Δεν υπάρχουν απειλές από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στο κόμμα του Π.Λαφαζάνη.
* Τον προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπήρξε έως το μεσημέρι της Κυριακής καμία αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης.
* Την τελευταία απειλή κατά της ζωής του που δέχτηκε ήταν μόλις πριν από μία εβδομάδα, ενώ υπήρξε και την Κυριακή ανακοίνωση από γνωστό χώρο για τις καταγγελίες που έκανε, μία ανακοίνωση που στρέφεται εναντίον του «χωρίς να είμαι τώρα υπουργός», όπως λέει χαρακτηριστικά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Προβληματίζει η σιωπή της κυβέρνησης στις καταγγελίες μου"

ΟΠΑΠ: Κάθετα αντίθετος σε επιβολή τέλους ή φόρων στα παιχνίδια του

Κάθετα αντίθετος στα σενάρια επιβολής τέλους ή όποιου επιπλέον φόρου σε οποιοδήποτε παιχνίδι του, εμφανίζεται ο ΟΠΑΠ.

Μιλώντας στο capital.gr, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΠΑΠ, κος Οδυσσέας Χριστοφόρου δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα:

«Τυχούσα επιβολή τέλους ή φόρου στα παιχνίδια της εταιρείας θα επηρεάσει άμεσα την παικτική δραστηριότητα. Θα μειωθούν κατά πολύ οι στήλες που συμπληρώνονται από τους παίκτες και κατά συνέπεια θα πληγούν τα δημοσιονομικά έσοδα, καθώς θα μειωθεί το ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του κατά 30% στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας. Επιπλέον, θα μειωθεί ο εταιρικός φόρος που καταβάλουν η ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτόρων της, καθώς και ο φόρος των νικητών».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των πρακτόρων σχετικά με την επιβολή αυτού του φόρου ή τέλους, ο κος Χριστοφόρου επισημαίνει: «Είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε τέλος ή φόρος στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο δίκτυο της εταιρείας, το οποίο θα πληγεί σημαντικά. Είναι δεδομένο ότι οι 4.500 πράκτορές μας, οι οικογένειές τους και περισσότεροι απο 20.000 εργαζόμενοι στα πρακτορεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικότατα προβλήματα, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Για αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους η ΟΠΑΠ είναι κάθετα αντίθετη με αυτή την ιδέα».

Ο κ. Χριστοφόρου πρόσθεσε: «Έχουμε ενημερώσει την κυβέρνηση για την μη-αποδοτικότητα του τέλους ή του φόρου αυτού, καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει. Παράλληλα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα πλήξουν τον παράνομο τζόγο που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη μάστιγα του παράνομου τζόγου τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου θα είναι πολύ μεγάλα και πιο αποτελεσματικά από το μέτρο που αναφέρεται».

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΠΑΠ συνεχίζει λέγοντας πως δεν θα πρέπει να χάνεται η μεγάλη εικόνα.

«Η ΟΠΑΠ, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Aποτελεί τον μεγαλύτερο φοροδότη στην χώρα μας, αποδίδοντας μόνο για το έτος 2014, 570 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόσφατα προχώρησε στη διάσωση του ελληνικού ιπποδρόμου καταβάλλοντας 40 εκ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας παρέδωσε το πρώτο μέρος ενός μεγάλου έργου που είναι η ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων "Η Αγία Σοφία" και "Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού" και ταυτόχρονα υποστηρίζει χιλιάδες παιδιά μέσω του καινοτόμου προγράμματος αθλητικών ακαδημιών».
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΑΠ: Κάθετα αντίθετος σε επιβολή τέλους ή φόρων στα παιχνίδια του"

Αυτόπτης μάρτυρας: Ο Κασιδιάρης οργάνωσε τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου

Γενικό πρόσταγμα στο τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο φέρεται να είχε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η κατάθεση του μάρτυρα έχει ήδη συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο μάρτυρας περιγράφει ότι είδε τον 24χρονο συλληφθέντα να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη στη διάρκεια της συγκέντρωσης των ποντιακών οργανώσεων, αρκετή ώρα πριν και μετά την επίθεση.

Συγκεκριμένα, άκουσε τον βουλευτή να λέει: «Αφήστε τους άλλους, πιάστε τον Κουμουτσάκο».

Σύμφωνα πάντοτε με την κατάθεση που επικαλείται η εφημερίδα, ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι όταν σημειώθηκε η επίθεση και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Κασιδιάρη, τον είδε να φωνάζει προς το μέρος των ατόμων που επιτέθηκαν στον βουλευτή της ΝΔ «Λήξις! Λήξις!».

Με ανακοίνωσή του, ο Ηλίας Κασιδιάρης σημειώνει: «Γελάει το πανελλήνιο με το φιάσκο της νέας χρυσαυγειάδας και τους καραγκιόζηδες του καθεστώτος, που νομίζουν ότι θα σταματήσουν την Χρυσή Αυγή στήνοντας ψευδομάρτυρες και διαδίδοντας συκοφαντίες από τις φυλλάδες τους και τα δελτία των 8. Καταθέτω άμεσα αγωγή κατά της εφημερίδας 'Έθνος' και όλων όσων αναπαράγουν τις εν λόγω αθλιότητες.»

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόπτης μάρτυρας: Ο Κασιδιάρης οργάνωσε τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου"

Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την ετοιμότητα της ευρωζώνης να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του 2015, επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή τώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο. Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία και αυτό κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα», παρατηρεί. Εάν η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις -όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει- η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι «το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ήδη προσφέρουμε μια τεράστια ελάφρυνσή του». Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα, λέει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους"

Το 2016 θα υπάρχουν προϋποθέσεις για άρση των capital controls

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών». Εκτιμά ότι «στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους φόβους για ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι το θέμα είναι «να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

Για τα «κόκκινα» δάνεια δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Να συνδυάσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με ένα παράλληλο πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την οικονομία, που θα διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο, το οποίο τελικά θα είναι και το "κλειδί" για να βγούμε από την κρίση».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες φαινομένων σκοταδισμού, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον υπουργό Παιδείας. Προφανώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Όμως θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Όποιος ανέχεται την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Αυτό ας το κατανοήσουν καλά ορισμένοι».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 2016 θα υπάρχουν προϋποθέσεις για άρση των capital controls"

Τον Μπαλτά «καρφώνει» ο Φίλης για το βιβλίο της Ιστορίας και τους Πόντιους

Από τον προκάτοχο του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, Αριστείδη Μπαλτά, έχει αφαιρεθεί το επίμαχο κεφάλαιο για τη γενοκτονία των Ποντίων, πριν ο υπουργός Παιδείας κάνει τις ανιστόρητες δηλώσεις, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον ποντιακό ελληνισμό.

Τώρα ο κ. Φίλης δικαιολογείται, σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα του υπουργείου Παιδείας για την Ιστορία, λέγοντας οτι επιλέχθηκε να αφαιρεθεί το κομμάτι, επειδή δεν ήταν δυνατόν να επιβαρυνθούν οι μαθητές με περισσότερη διδακτέα ύλη και ειδικά καθώς στο μάθημα θα εξετάζονταν και μαθητές από την Ομάδα Οικονομίας Και Πληροφορικής.

Το έγγραφο εξηγεί ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και όχι ένα άλλο, για να ελαφρύνει την ύλη, καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική εκδοχή του προγράμματος σπουδών καθώς ούτως ή άλλως προσεγγιζόταν στο κεφάλαιο που αναφέρεται γενικά στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και γενικά στο προσφυγικό ζήτημα.

Δίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα και μία δεύτερη εκδοχή ότι το κείμενο παρουσίαζε διδακτικές αδυναμίες, καθώς είχε συνταχθεί για χρήση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδεοληψίες, καθώς, όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος, δημιουργούνται ερωτηματικά από την εξαφάνιση περιόδων διωγμών των Ελλήνων στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως είχε γίνει και με την κ. Ρεπούση.

Συγκεκριμένα, το Ενημερωτικό Σημείωμα τονίζει:

Προστέθηκε στην εξεταστέα ύλη το α΄ μέρος του 1ου κεφαλαίου «Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση», το οποίο ήταν μέρος της εξεταστέας ύλης και παλαιότερα, πριν ενταχθεί στην ύλη το κεφάλαιο «Παρευξείνιος Ελληνισμός» για τους εξής λόγους:

α) Κρίθηκε αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική η αφαίρεση του εν λόγω πρώτου μέρους, γιατί αφορά την οικονομία του 19ου αιώνα και η μελέτη του αποτελεί προϋπόθεση για την κατανόηση του β΄ μέρους που αφορά τον 20ο αιώνα.

β) Μετά την ψήφιση του νόμου 4327/2015, το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας Προσανατολισμού προβλέπεται να διδάσκεται εκτός από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής. Βασικός λόγος για την προσθήκη του συγκεκριμένου μαθήματος στα μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής ήταν και το γεγονός ότι το βιβλίο του περιλάμβανε το κεφάλαιο «Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση», που σχετίζεται απολύτως με τις οικονομικές σπουδές. Την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής την έχουν επιλέξει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, συνεπώς θα έπρεπε η εξεταστέα ύλη του μαθήματος να ανταποκρίνεται και στα δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Επειδή δεν ήταν δυνατόν να επιβαρυνθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με περισσότερη εξεταστέα ύλη, κρίθηκε αναγκαίο να αφαιρεθεί ένα μέρος της ύλης που ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Επιλέχθηκε το κεφάλαιο «Παρευξείνιος Ελληνισμός» για τους εξής λόγους: α) Δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική εκδοχή του προγράμματος σπουδών, συνεπώς ούτε και στην αρχική έκδοση του σχολικού εγχειριδίου (1998) αλλά προστέθηκε μια δεκαετία αργότερα. Προφανώς, οι σχεδιαστές του προγράμματος σπουδών δεν το είχαν περιλάβει ως ξεχωριστή ενότητα, γιατί οι διώξεις των Ποντίων προσεγγίζονται στο 3ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου, το οποίο αναφέρεται γενικά στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και στο προσφυγικό ζήτημα και το οποίο ήταν πάντα ενταγμένο στην εξεταστέα ύλη. β) Το κείμενο του εν λόγω κεφαλαίου δεν είχε συνταχθεί για χρήση διδακτική, αλλά για να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και γι’ αυτόν τον λόγο παρουσίαζε αδυναμίες από διδακτική άποψη.

Η ερώτηση Βαρβιτσιώτη

Την αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη φετινή εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ' Λυκείου, ανέδειξε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου μεταβλήθηκε το περιεχόμενο της εξεταστέας-διδακτέας ύλης για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας, για πρώτη φορά, σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κυριότερη των αλλαγών αυτών αποτελεί η αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα», «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου», τονίζει ο βουλευτής Β΄ Αθηνών.

«Την ενέργεια αυτή, που υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές, ήρθε να συμπληρώσει η δημόσια δήλωση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία, το βράδυ της 2.11.2015, αμφισβήτησε ευθέως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διαπράττοντας έτσι μια μέγιστη εθνική ασέβεια και μια ωμή παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο που η χώρα μας δίνει αγώνα τόσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, όσο και για τη διεθνοποίηση του ζητήματος», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ζητά να πληροφορηθεί αν προτίθεται να επανεισάγει το κεφάλαιο που πραγματεύεται τη Γενοκτονία των Ποντίων στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί «προκειμένου να αποκαταστήσει την ιστορική ασέβεια που διέπραξε με τις προχθεσινές του δηλώσεις τόσο απέναντι στους Έλληνες του Πόντου όσο και στην εθνική μνήμη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Μπαλτά «καρφώνει» ο Φίλης για το βιβλίο της Ιστορίας και τους Πόντιους"

Μοσκοβισί: Ο χρόνος πια μας πιέζει

Την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση» επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στη «Real news», που όπως σημειώνει η εφημερίδα, την παραχώρησε την Παρασκευή, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατυπώνει την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζει την οικονομία της για να ευχαριστήσει τους δανειστές της. Το κάνει για να δημιουργήσει τις συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το κάνει για να μπορεί να κοιτά μπροστά σε ένα σταθερό μέλλον ευημερίας στην ευρωζώνη».

Ο Π. Μοσκοβισί εκτιμά ότι «η δυναμική μεταξύ της Ελλάδας, των "θεσμών" και των δανειστών παραμένει θετική. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε καχυποψία, τώρα υπάρχει εμπιστοσύνη. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε παντελή έλλειψη συνεννόησης, τώρα επικρατεί μια αμοιβαία επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ υποστηρίζει ότι «η λύση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επίσης κλειδί για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την εξυγίανσή του και την επαναφορά της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία». Ως προς τη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς «έχουμε έντονες συζητήσεις», αναφέρει «πάντα με στόχο να βρούμε μια στοχευμένη φόρμουλα που θα προστατεύει μόνο τις πλέον ευάλωτες ομάδες και θα αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι μια κοινά αποδεκτή και λειτουργική λύση μπορεί να βρεθεί».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ο χρόνος πια μας πιέζει"

Ο Ντ.Τουσκ ζητά από το Βερολίνο αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους

Το θέμα των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο έπεσε στο τραπέζι πρώτα διά της ανεπίσημης πλαγίας οδού, υπό τη μορφή ευρωπαϊκών διαρροών κυρίως στον γερμανικό Τύπο εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag κάλεσε σήμερα την Γερμανία να λάβει μέτρα καλύτερης προστασίας των συνόρων της ζώνης του Σένγκεν για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Όπως ανέφερε ο Τουσκ, η στάση του Βερολίνου έναντι των μεταναστών είναι η "πιο ανοιχτόμυαλη και η πιο ανεκτική στην ιστορία της Ευρώπης", αλλά όπως πρόσθεσε θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά το καθήκον του να υπερασπίζεται τα σύνορα της ΕΕ.

"Κατανοώ ότι η Γερμανία, για ιστορικούς λόγους, μπορεί να βρίσκει δύσκολη την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων. Αλλά καθήκον της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη επίσης είναι --αν κριθεί απαραίτητο-- να ελέγχει δυναμικά τα σύνορα της Ευρώπης σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες", επισήμανε ο Τουσκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ντ.Τουσκ ζητά από το Βερολίνο αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news