facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των αδυνάτων

Μία παρέμβαση με πολιτικό νόημα που μαρτυρά την ένταση στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Κουαρτέτο για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ότι στο θέμα των «κόκκινων δανείων» η... άμαξα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έχει κολλήσει στη λάσπη, δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, και θα προστατέψει την πρώτη κατοικία των αδυνάτων, ερμηνεύοντας έτσι την λαϊκή εντολή.

Την ίδια ώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκερ φαίνεται πως μετατίθεται για αύριο Κυριακή, παρά το γεγονός ότι αναζητούνταν ώρα να οριστεί το τηλεφωνικό ραντεβού ήδη από εχθές - κάτι που ο κ. Γιουνκερ έχει πράξει και στο παρελθόν προδίδοντας τότε καμπή στις σχέσεις της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση.

Μπροστά στον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας:

«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι προτάσεις του Κουαρτέτου καλύπτουν το 20% των «κόκκινων δανείων», ενώ της κυβέρνησης το 70%. Σημείωναν πως μια ενδεχόμενη αντιπρόταση των δανειστών που θα ανέβαζε την προστασία από την πλευρά τους στο 40% των συγκεκριμένων δανείων δεν θα μπορούσε και πάλι από την ελληνικής πλευράς να γίνει αποδεκτή. Τόνιζαν πως και σε αυτή την περίπτωση «θα ήμασταν πολύ μακριά από μια συμφωνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των αδυνάτων"

Βραβείο στην Ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Europol

Πιστοποιητικό εκτίμησης του «Ευρωπαϊκού Κέντρου για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο» της Europol απονεμήθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την προσφορά της.

Στο πλαίσιο των συνεχόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της απάτης, μέσω διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των αερομεταφορών, εκπρόσωπος του «Ευρωπαϊκού Κέντρου για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο» ( European Cybercrime Centre - EC 3) της Europol , επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, εκ μέρους του Επιχειρησιακού Διευθυντού του παραπάνω Ευρωπαϊκού Κέντρου, Fernando Ruiz , απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το συνεχές έργο της, σε επιχειρησιακό και ερευνητικό επίπεδο, με στόχο την καταπολέμηση των απατών, μέσω διαδικτύου και την εξάρθρωση ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στον κυβερνοχώρο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βραβείο στην Ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Europol"

Ξεκινά η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου

Στην απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου καλούνται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να καταβληθεί η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2015.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσοι επιλέξουν να απογράφουν ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής εφαρμογής, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Όσοι επιλέξουν η απογραφή να γίνει μέσω της οικείας κτηνιατρικής αρχής θα πρέπει να προσέλθουν σε αυτήν έως τις 27 Νοεμβρίου, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει έως τις 11 Δεκεμβρίου την καταχώρηση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου"

Συνταρακτικές αποκαλύψεις Πανούση στο ΘΕΜΑ

Σχέδιο πολιτικής και φυσικής εξόντωσής του αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μέσα από ένα βιωματικό πολιτικό θρίλερ που συνέγραψε, οι σκηνές του οποίου ξεπερνούν την πιο οργιώδη κινηματογραφική φαντασία των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Οι αποκαλύψεις του καθηγητή της Εγκληματολογίας, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Αστυνομίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς στο σχέδιο εναντίον του πρωταγωνιστούν όχι μόνο άνθρωποι του υπόκοσμου από τον χώρο των ποινικών και της τρομοκρατίας, αλλά και κυβερνητικά στελέχη της «Πρώτης φοράς Αριστερά».

Το πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο τέως υπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί και στο κείμενό του αλλά και σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ότι γνώστης όλου του ασύλληπτου πολιτικο-αστυνομικού παρασκηνίου που σχετίζεται και με οικονομικές δοσοληψίες, τις κατά το κοινώς λεγόμενο μίζες, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο με έμμεσο τρόπο… ευχαριστεί επειδή τον απομάκρυνε από το πόστο του.


Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταρακτικές αποκαλύψεις Πανούση στο ΘΕΜΑ"

Απέφυγαν πύραυλο την τελευταία στιγμή

Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θα μπορούσαν να αποτελούν όσα απίστευτα σημειώθηκαν σε αεροσκάφος βρετανικών αερογραμμών. Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά ακόμη και... το Χόλιγουντ!
Συγκεκριμένα, τον χάρο με τα μάτια του είδε το πλήρωμα ενός επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε δρομολόγιο από το Λονδίνο στο Σαρμ ελ Σέιχ, καθώς βρέθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από πύραυλο το περασμένο καλοκαίρι. 

«Αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών που μετέφερε 189 επιβάτες (τουρίστες) στο Σινά, είχε αποφύγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έναν πύραυλο, ενώ πλησίαζε το αεροδρόμιο στην Αίγυπτο, στις 23 Αυγούστου» επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror», ο ελιγμός που έκανε το το αεροπλάνο της «Thomson Airways» καταγράφηκε από τα ραντάρ, και χάρη σε αυτή την έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση του πληρώματος αποφεύχθηκε ένα νέο αεροπορικό δυστύχημα. Ο πιλότος τελικά προσγείωσε με ασφάλεια το αεροπλάνο και οι επιβάτες ούτε καν ενημερώθηκαν για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης πτήσης. 

Όπως αναφέρει πηγή την οποία επικαλείται η «Daily Mirror», παρότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή είχε αναλάβει ο συγκυβερνήτης, ο πιλότος, που βρισκόταν ακόμη εντός του πιλοτηρίου, είδε τον πύραυλο να κατευθύνεται προς το αεροσκάφος και διέταξε να πραγματοποιηθεί στροφή προς τα αριστερά, ώστε να αποφευχθεί ο πύραυλος, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1.000 ποδιών.

Καρέ καρέ η διαδρομή του αεροσκάφους:  

Η αφετηρία της πτήσης
Η αφετηρία της πτήσης


Το αεροπλάνο πάνω από την Κρήτη. Λίγα λεπτά αργότερα απεφεύχθη η τραγωδία
Το αεροπλάνο πάνω από την Κρήτη. Λίγα λεπτά αργότερα απεφεύχθη η τραγωδία


Το σημείο που το αεροσκάφος πραγματοποίησε ελιγμό για να αποφύγει τον πύραυλο
Το σημείο που το αεροσκάφος πραγματοποίησε ελιγμό για να αποφύγει τον πύραυλο




Το αεροπλάνο συνεχίζει την πορεία του
Το αεροπλάνο συνεχίζει την πορεία του


Τα πέντε μέλη του πληρώματος καμπίνας ενημερώθηκαν για το απίστευτο συμβάν μόνο μετά την προσγείωση, η οποία ήταν ομαλή, ενώ κανείς από τους επιβάτες δεν κατάλαβε πόσο κοντά βρέθηκε στον θάνατο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι το απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα στις 23 του περασμένου Αυγούστου. Ωστόσο το υπουργείο δεν θεωρεί ότι ο πύραυλος είχε στόχο το βρετανικό αεροσκάφος, αλλά απέδωσε την εμφάνισή του σε αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις. 

Σύμφωνα με τον «Guardian», το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus το προηγούμενο Σάββατο. 


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέφυγαν πύραυλο την τελευταία στιγμή"

Ελεύθερος ο 24χρονος - Το tweet του Κουμουτάσκου

Στις 19 Νοεμβρίου θα δικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο 24χρονος που, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπλέκεται στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, μετά τη δίωξη για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που άσκησε σε βάρος του ο Εισαγγελέας.

Ο νεαρός, που αφέθηκε ελεύθερος, αρνείται πως ανήκε στην ομάδα εκείνων που προπηλάκισαν και ξυλοκόπησαν άγρια τον βουλευτή και φέρεται να υποστηρίζει ότι σκοπός του ήταν να τον προστατεύσει.

Η εκτίμηση ωστόσο της Αστυνομίας, βάσει των βίντεο από την επίθεση στον βουλευτή, είναι πως ο 24χρονος είχε σκοπό να καθυστερήσει τη φυγή του κ. Κουμουτσάκου, και για τον λόγο αυτό όταν πιάνει τον βουλευτή αντί να τον οδηγήσει προς τους αστυνομικούς, τον οδηγεί προς το μέρος των διαδηλωτών.

Κατά την προσαγωγή του 24χρονου στον Εισαγγελέα σήμερα, βρέθηκαν στο πλευρό του στην Ευελπίδων φίλοι και οικείοι του, καθώς και πολλά μέλη ποντιακών σωματείων.

Για την άγρια επίθεση σε βάρος του βουλευτή η Αστυνομία αναζητά τέσσερα άτομα.

Το μήνυμα του Κουμουτσάκου στο twitter



ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο 24χρονος - Το tweet του Κουμουτάσκου"

Με τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες της Λάρισας

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο, με την παρουσία πολλών τρακτέρ που κατέκλυσαν την πλατεία της πόλης και τους γύρω δρόμους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Τύρναβο.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, με κεντρικό διοργανωτή τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής, ο οποίος κάλεσε σε αγώνα ώστε να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και τα μέτρα που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο, για τη φορολόγηση των αγροτών και τον ΟΓΑ.

Τα κυριότερα αιτήματα που διατυπώθηκαν από τους αγρότες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο είναι:

-Να μην φορολογηθεί το τσίπουρο.

-Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στην αμπελοκαλλιέργεια.

-Ενίσχυση των κτηνοτρόφων και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων.

-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν φέτος.

-Ενίσχυση των παραγωγών που ζημιώθηκε το εισόδημά τους από το εμπάργκο στη Ρωσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες της Λάρισας"

Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο μισθολόγιο

Μεγάλες ανατροπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έρχονται από τον Δεκέμβριο καθώς το ενιαίο μισθολόγιο θα φέρει αυξήσεις αλλά και μειώσεις. Κρίσιμο σημείο για τις αλλαγές θα είναι το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων που μπορεί να φέρει υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές, όχι όμως εντυπωσιακή αύξηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Το Έθνος από το νέο μισθολόγιο ευνοούνται περίπου 310.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 380.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν για έξι ακόμη χρόνια.

Στους πίνακες που ακολουθούν καταγράφεται η αναπροσαρμογή ανά μισθολογικό κλιμάκιο το οποίο υπολογίζεται στο 3% του προηγούμενου μισθού. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές εάν οι αυξήσεις θα είναι ποσοστιαίες ή με βάση κάποιο σταθερό ποσό ανά διετία ή τριετία.


Κερδισμένοι θα είναι οι περίπου 310.000 υπάλληλοι που έχουν ως και 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά αντίθετα θα δουν τον ονομαστική αξία στον βασικό τους μισθό να μειώνεται, χωρίς ωστόσο να υποστούν μειώσεις στα ποσά που λαμβάνουν.Για να μην είναι πραγματικές οι μειώσεις στον μισθό οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν προσωπική διαφορά η οποία σταδιακά θα μειώνεται για μια εξαετία ως το 2021.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που μπήκε στο δημόσιο το 2010, είναι βασικής εκπαίδευσης και επί πέντε χρόνια δεν έχει δει καμία αύξηση θα δει τον μισθό του να αυξάνεται από τα 780 ευρώ στα 803 ευρώ, θα έχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 23 ευρώ το μήνα.

Αντίθετα ένας υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης με 26 χρόνια υπηρεσίας και μισθό 1601 ευρώ/μήνα θα καταταγεί με βάση το νέο μισθολόγιο στο 12 κλιμάκιο και θα έχει πλέον ονομαστικό βασικό μισθό 1.478 ευρώ. Για να μην χάνει τα 123 το μήνα βάσει του νέου κλιμακίου θα πάρει προσωπική διαφορά η οποία με την πάροδο των ετών θα μειώνεται.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο μισθολόγιο"

Διατήτηρη του ΕΤΕΑ με μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών


Μεσοσταθμικές μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις έως 6%, αύξηση των εισφορών κατά 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, καθώς και άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, που θα οδηγήσει σε νέες σημαντικές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών του ταμείου, εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη διατήρηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ως αυτόνομο επικουρικό ταμείο, ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους. Μετά τις έντονες αντιδράσεις στην πρόταση για ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, μέσω της ένταξής της στον Εθνικό Φορέα Συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται πως εξετάζει πρόταση για την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικών, με στόχο τη διατήρηση του ΕΤΕΑ παράλληλα με τον περιορισμό του ελλείμματος. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι το έλλειμμα το 2016 θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 15%.

Μέτρα

Σύμφωνα με τα σενάρια που «μετρούν» τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η λύση στον «γρίφο» περνά μέσα από την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σήμερα, εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν για επικούρηση από 3%. Μία ποσοστιαία μονάδα που θα μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ των δύο μερών (0,5% + 0,5%) εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια έσοδα στο Ταμείο της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, να μειώσει το έλλειμμα του 2016 και να οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς από το 2017 και μετά. Για το 2016 βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν και μειώσεις συντάξεων.


Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι αυτές να αφορούν τις υψηλές επικουρικές, και πιθανότατα αυτές για τις οποίες καταβλήθηκαν, κατ’ αντιστοιχία, χαμηλότερες εισφορές. Τέτοιες συντάξεις είναι για παράδειγμα αυτές που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ), αλλά και τράπεζες. Σήμερα ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κυμαίνεται στα 168 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις 1.090.000 συνταξιούχων έχουν μειωθεί οριζόντια και από το πρώτο ευρώ, σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατά 5,20% από την 1/7/2014, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο οι συνταξιούχοι «χάνουν» επιπλέον 6% λόγω της επιβολής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Μεγαλύτερες μειώσεις, εφόσον διατηρηθεί το ΕΤΕΑ, αναμένονται με τον ενιαίο κανονισμό συντάξεων, όπως αυτός θα εφαρμοστεί από το 2016 και μετά. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας από την περίοδο υπουργίας Γ. Βρούτση, όμως λόγω των δραματικών περικοπών που επέφερε, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014, το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 για τον χρόνο ασφάλισης από 1.7.2014 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται, θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1.7.2014, το ποσό της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

α) Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 30.6.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως ισχύουν.

β) Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1.7.2014 και εφεξής και υπολογίζεται με τον νέο τρόπο.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα και αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα στον νέο κανονισμό δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, όπως είναι ο στρατός, οι σπουδές ή η ανεργία, παρά μόνο στην περίπτωση που ήδη έχουν αναγνωριστεί ή εκκρεμούν προς αναγνώριση. Επίσης, προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας λήψης αναπηρικής επικουρικής σύνταξης, με λιγότερες από 1.500 ημέρες ασφάλισης, ενώ για την καταβολή σύνταξης λόγω θανάτου, προβλέπεται η συμπλήρωση 600 ημερών ασφάλισης (αντί 500) καθώς και η συμπλήρωση του 62ου έτους για τους επιζώντες συζύγους. Κάθε μικρότερο όριο καταργείται. Οπως καταργείται και η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.

Θανάτου, αναπηρικές

Η σύνταξη θανάτου θα αποτελεί το 50% από το 70% που ισχύει σήμερα. Στην περίπτωση των αναπηρικών συντάξεων, όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, τα ορφανά θα λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου, ανάλογα με την ηλικία τους, ενώ ο/η σύζυγος θα λαμβάνει το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Ολες αυτές οι αλλαγές, παράλληλα με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναμένεται να περιορίσουν δραστικά το άνοιγμα του ΕΤΕΑ, στα επόμενα χρόνια, χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Διατήτηρη του ΕΤΕΑ με μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών"

Spiegel: Γερμανικοί «κοριοί» στην ελληνική πρεσβεία

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) κατασκόπευαν συστηματικά κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές φιλικών τους χωρών, μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του το Σάββατο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BND παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Ακόμη και η «hotline» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές οδηγίες βρισκόταν στη λίστα της BND, αναφέρει το περιοδικό, ενώ το ενδιαφέρον της υπηρεσίας δεν περιοριζόταν σε κρατικούς φορείς, αλλά περιελάμβανε και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Care International, η Oxfam και ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

«Στη Γερμανία βρίσκονταν πολλές ξένες πρεσβείες και προξενεία στη λίστα της BND, με την παρακολούθηση ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τηλεφώνων και φαξ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, ακόμη και του Βατικανού» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.

Διευκρινίζει ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν εμπίπτουν στο άρθρο 10 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει επικοινωνίες Γερμανών από την παρακολούθηση.

Πριν από τρεις εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η BND παρακολουθούσε ευρωπαίους εταίρους, όχι μόνο κατ' εντολή της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, αλλά και από μόνη της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Γερμανικοί «κοριοί» στην ελληνική πρεσβεία"

Και τώρα «γενοκτονία» συνταξιούχων - Στόχος οι συντάξεις των 800-900 ευρώ

Στην εθνική σύνταξη-λάστιχο ανάλογα με τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ και σε πολλαπλές ρήτρες που θα οδηγούν στη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων θα βασιστεί η οριστική πρόταση Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό, η οποία, σύμφωνα με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, πρέπει να παρουσιαστεί στους θεσμούς πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Η δυστοκία που υπάρχει να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος της εξοικονόμησης 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,25% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2015-16 μέσω της «ποσοστικοποίησης» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και πιέζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ακολουθήσει τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις:

α) Να στοχεύσει στη μείωση των μεσαίων κύριων συντάξεων ύψους 800-900 ευρώ που εισπράττουν εδώ και 10-20 χρόνια συνταξιούχοι από το Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία, οι οποίοι βγήκαν νωρίς στις σύνταξη, ήτοι σε ηλικία 50-62 ετών. Το σενάριο προβλέπει αναδρομική «τιμωρία» με τη θέσπιση ρήτρας ηλικίας ως βασικό το κριτήριο για τον επαναϋυπολογισμό του ύψους των καταβαλλόμενων συντάξεων. Θα θεσπιστεί δηλαδή ένα ποσοστό μείωσης της σύνταξης π.χ. 10% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 55, το οποίο θα βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος όσο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης (μείωση 8% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 56, 6% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 57 κ.λπ.).
Υπενθυμίζουμε ότι οι νέοι σε ηλικία συνταξιούχοι κάτω των 55 έχουν ήδη υποστεί το 2011 μειώσεις 40% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ, ενώ έχουν δεχθεί και την ποινή του πέναλτι, δηλαδή μείωση 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (μείωση 30% αθροιστικά για έξοδο στο 50ό αντί στο 55ο έτος).

β) Να προσπαθήσει να διατηρήσει την αυτονομία των επικουρικών ταμείων, εφαρμόζοντας περικοπές στις συντάξεις, καθώς το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη αποτελεί αιτία πολέμου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συντάξεις προτείνεται να μειωθούν με τη θέσπιση πλαφόν (ανώτατη σύνταξη 350 ευρώ) ή με τον αναδρομικό επαναϋπολογισμό τους προκειμένου το ποσό να μην υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, οι περικοπές δεν θα λύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, τα οποία θεωρούνται θνησιγενή μετά και τη μνημονιακή απαγόρευση ενίσχυσής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ. Αναζητώντας μια δομική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας της επικουρικής ασφάλισης, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας μελετούν το ενδεχόμενο επαναφοράς προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης που έδινε το περιθώριο στους φορείς να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία εκτός της ομπρέλας του ΕΤΕΑ. Τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούσαν να λάβουν δραστικές αποφάσεις (μείωση παροχών, αύξηση εισφορών) και να απορροφήσουν τα ελλείμματά τους σε βάθος χρόνου 20 ετών.

γ) Να προκρίνει έναν συνδυασμό μέτρων προκειμένου να μην πέσει όλο το βάρος στις περικοπές των συντάξεων, αισιοδοξώντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα «ανακαλύψει» ανύπαρκτα ισοδύναμα. Μία από τις προτάσεις που παραμένουν εν ισχύ παρά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς είναι η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους μισθωτούς. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο δεν απέρριψε την πρόταση για αύξηση της εισφοράς. «Δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι, αλλά την άκουσε προσεκτικά κουνώντας το κεφάλι με κατανόηση», λένε.

Η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους θα στερήσει από τους μισθωτούς ένα μικρό ποσό έξτρα καθαρού εισοδήματος που απολάμβαναν από τον Ιούλιο του 2014. Για παράδειγμα σε μισθό 1.500 ευρώ, η διαφορά-μείωση θα είναι 15 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, σύσσωμες οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα οδηγήσει σε απολύσεις και λουκέτα.

Πάντως τα Ταμεία θα βγουν ωφελημένα, καθώς η αύξηση των εισφορών θα ενισχύσει τα ετήσια έσοδά τους κατά 800 εκατ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τώρα «γενοκτονία» συνταξιούχων - Στόχος οι συντάξεις των 800-900 ευρώ"

Παμποντιακή Ομοσπονδία: Προβοκάτσια η επίθεση κατά του Κουμουτσάκου

Προβοκάτσια κατά του αγώνα της θεωρεί η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος την επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη συγκέντρωση της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος. Και ως απόδειξη του ισχυρισμού της, επικαλείται ότι συνελήφθη και κρατείται ως υπαίτιος της επίθεσης, νεολαίος του ποντιακού χώρου ο οποίος παρενέβη για να προστατέψει τον κ. Κουμουτσάκο.

Η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όποιον χώρο και αν προέρχεται. Δεν μας επιτρέπεται, ενώ διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, να επιτρέπουμε τέτοιες πράξεις βίας, σαν αυτές που έλαβαν χώρα εχθές στην πλατεία Συντάγματος. Στηριζόμαστε στο δίκαιο και τον ανθρωπισμό. Η βία δεν χωρά στις διεκδικήσεις μας. Αποκλείεται άνθρωπος από τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο να προβεί στις χθεσινές καταδικαστέες πράξεις βίας προς το πρόσωπο του κ. Κουμουτσάκου, τις οποίες πλήρως αποδοκιμάζουμε και καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή.

Το συμβάν αυτό αποτελεί ξεκάθαρη προβοκάτσια ενάντια στο δίκαια αιτήματα μας, για τα οποία δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Ενδεικτικό του μεγέθους της προβοκάτσιας και της προσπάθειας της πολιτικής εκμετάλλευσης του αγώνα που καταβάλει ο Ποντιακός Ελληνισμός για τα δίκαια του, είναι το γεγονός ότι ενώ απεικονίζονται ξεκάθαρα τα πρόσωπα των αχρείων εγκληματιών που προέβησαν στην απαράδεκτη και προβοκατόρικη επίθεση σε βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο μόνος άνθρωπος που αυτή τη στιγμή κρατείται στην Γ.Α.Δ.Α. και οδηγείται στα δικαστήρια είναι εκείνος, που προσπάθησε να προστατέψει το θύμα και να το φυγαδεύσει από τη βάρβαρη επίθεση. Ο συλληφθείς, είναι άσχετος με τα εγκληματικά στοιχεία που οργάνωσαν το προβοκατόρικο χτύπημα και μέλος της νεολαίας μας.

Δηλώνουμε πως βρισκόμαστε στο πλευρό του. Βεβαιώνουμε την αθωότητα του και θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης του, η οποία δολίως επιχειρείται να σπιλωθεί τις τελευταίες ώρες. Ευελπιστούμε, πως και ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος θα αποτρέψει ο σωτήρας του να αποτελέσει εξιλαστήριο θύμα των γεγονότων των τελευταίων ημερών.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παμποντιακή Ομοσπονδία: Προβοκάτσια η επίθεση κατά του Κουμουτσάκου"

Δεν έχουν «κολλήσει» οι οδικοί άξονες διαβεβαιώνει ο Χρ. Σπίρτζης

Δεν φοβάται απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κρίσιμες ψηφοφορίες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό σχολίασε ότι οι «δεν μπορώ να σκεφθώ τη στάση μας στο προσφυγικό σε συνάρτηση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη δημοσιονομική πολιτική».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά» για τα επόμενα βήματα του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει ότι «η υλοποίηση του νόμου προϋποθέτει πλήθος ενεργειών και αποφάσεων για τις τηλεοπτικές συχνότητες και για την αδειοδότηση των καναλιών» και τονίζει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο επανάληψης του νόμου του «βασικού μετόχου» με προσφυγές καναλαρχών σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα.

Ερωτηθείς για την πορεία των μεγάλων έργων, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι οδικοί άξονες δεν έχουν "κολλήσει" παρά την επικοινωνιακή παραπληροφόρηση της ΝΔ. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός πληρώνει τις λάθος πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημειώνει επίσης ότι «έπειτα από πολύμηνη συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την επίσκεψη του προέδρου της, συμφωνήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των σταματημένων έργων και τη χρηματοδότηση νέων μεγάλων έργων υποδομής».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης δηλώνει ότι δεν φοβάται απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, σημειώνοντας: «Έχουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που την έφεραν οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού».

«Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε και τις δεσμεύσεις της χώρας. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε την υποχρέωσή μας για κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη κατανομή των βαρών και ρήξη με τις κατεστημένες δομές και συμφέροντα» τόνισε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχουν «κολλήσει» οι οδικοί άξονες διαβεβαιώνει ο Χρ. Σπίρτζης"

Τόσκας: Εχει διαταχθεί ΕΔΕ για αδράνεια των αστυνομικών στον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου

Για αδράνεια των αστυνομικών κατά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δηλώνοντας ότι έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα.

"Έχει διαταχθεί ΕΔΕ γιατί πράγματι έχει εντοπιστεί κάποια αδράνεια των αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί στην περιοχή ή τέλος πάντως για να διερευνηθεί η πρακτική που εφαρμόστηκε και θα δούμε τα αποτελέσματα", είπε και πρόσθεσε "εντοπίστηκε αδράνεια που ερευνάται" δήλωσε ο Ν. Τόσκας, μιλώντας στο Mega, ενώ ευθύνες στους αστυνομικούς που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης, επέρριψε μιλώντας στο ίδιο κανάλι και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην πρόοδο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών, ο Ν. Τόσκας, σημείωσε πως έχει συλληφθεί ένα άτομο και έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα", με το πρώτο άτομο όπως είπε να έχει παίξει ρόλο "λίγο περίεργο" καθώς φαίνεται να συνομιλεί και να δίνει κατευθύνσεις.

Τόνισε ότι στα σπίτια των δυο εξ αυτών που έχουν ταυτοποιηθεί έχει γίνει έρευνα και βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής.
Ο Ν. Τόσκας απέρριψε τις αιτιάσεις για αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ή της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι "πιέσαμε σε όλες τις κατευθύνσεις, ήρθαμε σε συνεργασίας με Ποντίους και όποια ομάδα μπορούσαμε οι οποίοι καλόπιστα διαδηλώνανε εκεί".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Εχει διαταχθεί ΕΔΕ για αδράνεια των αστυνομικών στον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου"

Τόσκας: Αν ανοίξουν κάποια σημεία στον Έβρο, πρέπει να γίνει με συνεννόηση

Σε περίπτωση που εμείς προχωρήσουμε σε κάποια ανοίγματα [σ.σ. στον Έβρο], θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, στην προκειμένη περίπτωση με τη Βουλγαρία, την Τουρκία αλλά και με τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Δεν μπορεί εμείς να ανοίγουμε τα πάντα και να υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να κλείσουν τα πάντα. Ο Έβρος δεν χαρακτηρίζεται από τον φράχτη των 12 χιλιομέτρων που βρίσκεται στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το ίδιο το ποτάμι είναι των 140 χιλιομέτρων. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αποσπασματικά. Πρέπει να τα δούμε μέσα σ’ ένα γενικότερο σύνολο και προβλημάτων αλλά και λύσεων» συνέχισε.

Ο κ. Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν κοινές περιπολίες. Μπορεί να υπάρξουν ό,τι συντονισμοί χρειάζονται στα θαλάσσια ή σε οποιαδήποτε σύνορα, αλλά ο καθένας στο δικό του έδαφος, στα δικά του χωρικά ύδατα θα κάνει τους ελέγχους, γιατί είμαστε κυρίαρχο κράτος και δεν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και να ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου, εξηγώντας πως «τόσα χρόνια η τάση που υπήρχε ήταν να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί ο κύριος στόχος ήταν η καταστολή. Τώρα υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές και επομένως θα πρέπει να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί που υπάρχουν οι μεταναστευτικές ροές, για λόγους καταγραφής, ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων, αλλά και ελέγχων και στα νησιά και στον Έβρο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Αν ανοίξουν κάποια σημεία στον Έβρο, πρέπει να γίνει με συνεννόηση"

Προς το παρόν, αδιέξοδο…

Δεν πείθουν τους δανειστές τα ελληνικά επιχειρήματα για κοινωνική όξυνση και απώλεια της πολιτικής σταθερότητας, ως προς την ανάγκη να προστατευτεί μεγαλύτερο τμήμα των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Το συγκεκριμένο δίπτυχο, μαζί με τo αξίωμα “η κυβέρνηση γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν τα προηγούμενα προγράμματα”, θα παρουσιάζονταν στους εκπροσώπους των θεσμών, τουλάχιστον με βάση τα όσα μετέφερε στον ελληνικό και διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες, κυβερνητική πηγή - η οποία όμως δεν είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια πηγή έλεγε χθες ό,τι αν η προστασία από πλειστηριασμούς εκλείψει οι τράπεζες θα “εξαναγκαστούν” να βγάλουν τα περισσότερα ακίνητα στο σφυρί και επικαλέστηκε άρθρο γνωστού τραπεζίτη για να τεκμηριώσει ότι οι τράπεζες στηρίζουν την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Βεβαίως δεν μπόρεσε να εξηγήσει ποιος θα τις εξαναγκάσει, από τη στιγμή που οι ίδιες οι τράπεζες λένε πως δεν ενδιαφέρονται να γίνουν μάντρες ακινήτων.

Η τρόικα και ειδικά η πλευρά της Κομισιόν σε αυτήν, διαφωνεί πλήρως με όλα τα παραπάνω, όπως μετέφερε στο real.gr πηγή με καλή γνώση του θέματος. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα πρέπει να καλέσουν τους ασυνεπείς δανειολήπτες για να ρυθμίσουν το χρέος τους έστω και με χαριστικούς όρους, ώστε το ρυθμισμένο χρέος να μην εγγράφεται στου ισολογισμούς τους ως τοξικό κεφάλαιο.

Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει ουδείς άλλος, πέραν των ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ασυλία της πρώτης κατοικίας. Η Κομισιόν και τα άλλα μέρη της τρόικας δεν ενδιαφέρονται ούτε για την αξία του ακινήτου, ούτε τόσο για το συνολικό ύψος της οφειλής, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα του μέχρι πρότινος ασυνεπούς δανειολήπτη να πληρώσει τη ρύθμιση.

Ως εκ τούτου θεωρούν την αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς (200 χιλιάδες σύνολο οφειλών, 250 χιλιάδες αξία ακινήτου και 35.000 μικτό οικογενειακό εισόδημα) πολύ υψηλό όριο.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε πως η μόνη πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή. Η ίδια πηγή είπε πως από το 100% των προστατευόμενων σήμερα, με την νέα πρόταση προστατεύονται το 72,4%.

Άρα θα πάνε για ρύθμιση μόνο το 25% με αποτέλεσμα η όλη συζήτηση να είναι άκυρη. Η τρόικα θέλει να ρυθμιστεί άνω του 50% των οφειλών και έχει την τεχνογνωσία να υπολογίζει πως οι τραπεζίτες θα προτιμήσουν να μην βγάλουν ακίνητα στο σφυρί έτσι κι αλλιώς.

Αυτό είναι κάτι που σε ένα περιβάλλον όπου για 6 χρόνια επικρατούν μόνο οι “απλοϊκές εξηγήσεις”, είναι πολύ δύσκολο να περάσει στο κοινό. Η Κομισιόν κατηγορεί για την εμπέδωση αυτής της αντίληψης στην ελληνική κοινωνία, όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και υπάρχουν στελέχη, τα οποία παρακολουθούν τη όλη διαδικασία από το 2009, τα οποία δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που άνοιξε τους πλειστηριασμούς και αντί να κάνει ουσιαστική αντιπρόταση, στοχεύει σε θεωρητικά υψηλά ποσοστά προστασίας.

Βεβαίως, οι διαπραγματεύσεις δεν έφτασαν σε αδιέξοδο μόνο για τα κόκκινα δάνεια. Οι 100 δόσεις είναι ένα άλλο θέμα, τα έσοδα από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το αγγελιόσημο και η κατάργησή του από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και οι υψηλές στην Ελλάδα τιμές των γενόσημων φαρμάκων είναι μερικά από τα άλλα θέματα.

Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί μια μεγάλη ώθηση από το Eurogroup, για να ξεκολλήσει η διαδικασία. Και αυτή δε θα είναι πολιτική λύση, όπως συνήθως λέγεται, αλλά μια αρκετά δυνατή προειδοποίηση για το ποιο είναι το διακύβευμα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς το παρόν, αδιέξοδο…"

Κουρουμπλής: Οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου έχουν ευθύνες

Οι άνθρωποι που ήταν παρόντες στο επεισόδιο με τον Κουμουτσάκο από πλευράς της αστυνομίας, που όφειλαν να παρέμβουν και δεν παρενέβησαν, έχουν απόλυτη ευθύνη γιατί άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κύριος Κουρουμπλής, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος και της ΕΛΑΣ, καθώς σε αυτόν υπάγεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, επέμεινε πως οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, έχουν βαρύτατες ευθύνες που πρέπει αναζητηθούν και να αποδοθούν.

«Μου περιγράφουν ότι υπήρχαν αστυνομικοί που έβλεπαν να δέρνουν έναν άνθρωπο και αδιαφόρησαν. Αν μέσα στην αστυνομία υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν να δέρνουν έναν οποιοδήποτε άνθρωπο και δεν παρεμβαίνουν, πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες. Περιμένω την έρευνα και η ηγεσία θα είναι πολύ αυστηρή» επανέλαβε ο κύριος Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega.

Θα μάθει ο καθένας να ασκεί με ευσυνείδητο τρόπο τα καθήκοντά του, τόνισε και συνέχισε: «Δεν θέλω να προδικάσω, αλλά επειδή έχω εμπειρία, όλοι ξέρουμε ότι διαχρονικά υπήρχαν στεγανά σε αυτούς τους χώρους και πρέπει να σπάσουν».

Όσον αφορά την έρευνα για το περιστατικό και τις συλλήψεις των ενόχων ο κύριος Κουρουμπλής δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί πολλοί από τους δράστες και πως σύντομα η έρευνα θα φέρει αποτελέσματα. «Εγώ είμαι πολύ αυστηρός στο ζήτημα της συμπεριφοράς των αστυνομικών όμως», τόνισε για ακόμα μια φορά. «Η Δημοκρατία δεν ορίζεται όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας, τα αστυνομικά όργανα έχουν ορκιστεί να υπηρετούν την Δημοκρατία», κατέληξε.

Όσον αφορά στο πώς ξεκίνησε το όλο θέμα, ο κύριος Κουρουμπλής υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Νίκου Φίλη να έχει διαφορετική άποψη και να την εκφράζει, αλλά εκτίμησε ότι «μπορούσε να το αποφύγει, να απαντήσει διαφορετικά».

Από τη στιγμή που είμαστε ανεκτικοί στην Χρυσή Αυγή, γιατί δεν είμαστε στο Φίλη, αναρωτήθηκε ακόμα ο υπουργός.

Σχετικά με το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κύριος Κουρουμπλής ήταν κατηγορηματικός: «Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση τις αιτιάσεις των δανειστών για τους πλειστηριασμούς, τέτοιο μέτρο δεν περνάει από τη Βουλή». «Ο Έλληνας συνδέεται άρρηκτα με τη στέγη, με το σπίτι του, μπορεί τους Ευρωπαίους να μην τους αφορά, αλλά στην Ελλάδα είναι συνειφασμένο με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα», εξήγησε. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα ισοδύναμα, η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω», δήλωσε. «Δεν τίθεται θέμα πλειοψηφίας, είμαστε κυβέρνηση τετραετίας» πρόσθεσε πάντως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου έχουν ευθύνες"

Η Volkswagen θα πληρώσει τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των «πειραγμένων» οχημάτων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, που βρίσκεται στο «στόχαστρο» μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει το οικονομικό κόστος για τα πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας που θα ενδεχομένως να προκύψουν για τα 800.000 οχήματα που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απ' όσο προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους.

«Ο όμιλος VW εγγυάται ότι θα αποζημιώσει το ενδεχόμενο πρόσθετο φορολογικό κόστος» ανέφερε ο διευθυντής της εταιρείας, Ματίας Μίλες, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού που είχε χρησιμοποιηθεί στους ντιζελοκινητήρες 11 εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο, η VW παραδέχτηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι εκπομπές CO2 σε 800.000 οχήματα - τα 92.000 από αυτά βενζινοκίνητα - είναι υψηλότερες στην πραγματικότητα απ' όσο προβλέπεται.

Στη Γερμανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τέλη κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων συνδέονται άρρηκτα με το πόσο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα τα οχήματά τους: όσο περισσότερο ρυπογόνο είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερο το ποσό που καταβάλουν οι οδηγοί.

Η VW θα πρέπει να αποκαταστήσει την αλήθεια στις τεχνικές προδιαγραφές των εν λόγω αυτοκινήτων, γεγονός που θα σημάνει την αυτόματη αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Όμως ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ απαίτησε να μην πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το ψέμα της εταιρείας, δηλαδή να καλύψει τη διαφορά ο κατασκευαστής και όχι οι οδηγοί.

«Η VW θα ενημερώσει τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών για τα επίπεδα (εκπομπής) του CO2 αμέσως μόλις θα είναι διαθέσιμα» συνέχισε ο Μίλερ. «Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν λαμβάνατε τις αναγκαίες διοικητικές ή νομικές ρυθμίσεις προκειμένου οι φορολογικές αρχές να μην χρεώσουν το πρόσθετο κόστος στους πελάτες μας αλλά απευθείας στη Volkswagen» καταλήγει, ζητώντας συγγνώμη για αυτήν την «εξαιρετικά λυπηρή υπόθεση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Volkswagen θα πληρώσει τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των «πειραγμένων» οχημάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news