facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Δεν χάνει τις 100 δόσεις όποιος δεν πληρώσει την 1η δόση ΕΝΦΙΑ

Σε κατηγορηματική διάψευση της σύνδεσης μη καταβολής της δόσης του ΕΝΦΙΑ με την απώλεια ρύθμισης 100 δόσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι δυο διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση, αφού δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων κάποιου οφειλέτη εάν δεν καταβάλλει έγκαιρα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν χάνει τις 100 δόσεις όποιος δεν πληρώσει την 1η δόση ΕΝΦΙΑ"

Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Διευκρίνιση σχετικά με την εγκύκλιο που αναφέρει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πριν και μετά το 2015, απέστειλε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) μετά τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, σχετικά με μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων (4337/2015).

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι πλέον, υπό την ισχύ του ν. 4337/2015, όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης έως τις 31.12.2014 και συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.8.2015, διέπονται από το προ του ν. 3863/2010 καθεστώς, το οποίο άλλωστε και γνώριζαν ως ισχύον όταν υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

«Με άλλα λόγια, με τις ρυθμίσεις του σχετικού άρθρου του νόμου 4337/2015, όπως εξηγεί και η σχετική εγκύκλιος, θεραπεύτηκε η αναδρομικότητα που είχε δοθεί στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 και προστατεύτηκαν οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο μεσοδιάστημα από 1.1.2015 έως 31.8.2015, πριν δηλαδή από τη θέση σε ισχύ του ν. 4336/2015», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων"

Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εφοριακοί για την «αποψίλωση» του ΣΔΟΕ

Για αποψίλωση του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο οι εφοριακοί σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές τι θα συμβεί με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχει, ήδη, ελέγξει το ΣΔΟΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα: «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, μέχρι και χθες διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη και τους συναδέλφους (με πλήθος συνεντεύξεων, Δελτίων Τύπου κλπ), ότι το ΣΔΟΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί, κατηγορώντας ταυτόχρονα όλους όσους είχαν αντίθετη εκτίμηση, ως κινδυνολόγους.

Την ίδια στιγμή όμως που παρείχε αυτές τις διαβεβαιώσεις, ετοίμαζε το νομοσχέδιο με το οποίο οριστικοποιείται η διάλυση του ΣΔΟΕ. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της 29.10.2015 στη Βουλή, προβλέπεται η κατάργηση των 500 από το σύνολο των 730 οργανικών θέσεων του ΣΔΟΕ, ενώ από σήμερα (30.10.15) καταργείται πλέον και το δικαίωμά του να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

Είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα λυπηρό, δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίζονταν και διεκδικούσαν την ενίσχυση του ΣΔΟΕ και των φορολογικών υπηρεσιών, σήμερα να βάζουν την τελική υπογραφή για τη διάλυσή τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραποιήσουν την πραγματικότητα.
Ελπίζουμε να μην επιδείξουν το ίδιο επίπεδο συνέπειας και αξιοπιστίας, όταν διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη για την πρόθεσή τους να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, να συγκρουστούν με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα και να επιβάλλουν στη λειτουργία των φορολογικών μας υπηρεσιών συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Σε κάθε πάντως περίπτωση τα ερωτήματα που απ' την αρχή θέτουμε για τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ, παραμένουν αναπάντητα, επιτρέποντας μοιραία τη σύνδεση της διάλυσης του ΣΔΟΕ με τη σοβαρότητα των υποθέσεων που χειρίζεται διαχρονικά.

Απ' την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να πάρουμε τελικές απαντήσεις, να επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον τα ερωτήματα: Πόσες είναι οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί; Πόσοι φόροι προέκυψαν από αυτούς τους ελέγχους; Έχουν βεβαιωθεί αυτοί οι φόροι ή οι ολοκληρωμένες αυτές εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε απλά πληροφοριακά δελτία, όπως προβλέπει το μνημόνιο;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει αυτές τις απαντήσεις, τόσο στους εργαζόμενους που είχαν την ευθύνη ελέγχου αυτών των υποθέσεων, όσο και στο ελληνικό λαό και κυρίως στους χιλιάδες πολίτες που συνωστίζονται καθημερινά στις υπηρεσίες μας διαμαρτυρόμενοι, δικαίως, για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το δυσβάστακτο των φορολογικών βαρών».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εφοριακοί για την «αποψίλωση» του ΣΔΟΕ"

Κεγκέρογλου: Η κυβέρνηση παραπλανεί τη Βουλή

Αλλο κείμενο πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση και άλλο ήρθε στη Βουλή για ψήφιση, υπογραμμίζει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Σχολιάζοντας το άρθρο 1 του ν/σ (για το συνταξιοδοτικό), ο κ. Κεγκέρογλου υπογραμμίζει ότι "με τη μοναδική συνταξιοδοτική διάταξη που περιλαμβάνει το ν/σ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας, καταργούνται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τιμωρούνται όσοι έμειναν για να εργαστούν. Τιμωρούνται όσοι θέλουν να έχουν παραπάνω από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, χρόνια υπηρεσίας.

Παράλληλα, ο κ. Κεγκέρογλου υπογραμμίζει ότι "το εισηγητικό του άρθρου 1 αποτυπώνει μια οικτρή πραγματικότητα για τη Βουλή. Ομολογεί η κυβέρνηση την παραπλάνηση της Βουλής. Συγκεκριμένα, άλλο κείμενο πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση και άλλο ήρθε στη Βουλή για ψήφιση. Είναι άραγε αποτέλεσμα μόνο της κατεπείγουσας διαδικασίας ή και κάποιων σκοπιμοτήτων; Συνέβη άραγε το ίδιο με αυτό που συνέβη στο άρθρο 14 του ν/σ για τα ΜΜΕ; Το οποίο, υπενθυμίζω, αφού υπέστη πολλαπλές τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις, αντί να αφορά τα Περιφερειακά Κανάλια κατέληξε στη θεσμοθέτηση μιας 2ης «κεκαλυμμένης» κατηγορίας Εθνικών Καναλιών, που δεν θα αδειοδοτούνται όμως σύμφωνα με την προβλεπόμενη για τα Εθνικά Κανάλια διαδικασία".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεγκέρογλου: Η κυβέρνηση παραπλανεί τη Βουλή"

Καμμένος: «Η φορολόγηση της ελληνικής μπύρας δεν ψηφίζεται...»

Την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκθέτει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με σχόλιό του στο twitter αποκαλύπτοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα -που προαναγγέλλει και πιθανό αντάρτικο των ΑΝΕΛ- αφορά το άρθρο που φέρνει φορολόγηση στις ελληνικές ζυθοποιίες και στην ελληνική μπύρα.   

«Η φορολόγηση της ελληνικής Μπύρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο» γράφει ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά στο twitter.






Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ποιους είναι ο Τσίπρας;

Την αντίθεσή του στη φορολόγηση της μπύρας εκφράζει και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter λέει: 

«Αντί να αυξήσει το φόρο στο εισαγόμενο σκληρό αλκοόλ όπως έχω προτείνει, η Κυβ. φορολογεί την ελληνική μπύρα. Με ποιους είναι ο κ. Τσίπρας;»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: «Η φορολόγηση της ελληνικής μπύρας δεν ψηφίζεται...»"

Ανοικτά εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, απεργούν οι υπάλληλοι

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 τα εμπορικά καταστήματα, με ωράριο λειτουργίας, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 11:00-18:00.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων συμπίπτει με την έναρξη των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου και να προσέλθει για τις αγορές του, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν και πάλι προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Αντιδρά η Ομοσπονδία

Δεν λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις, καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία-μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει στο εμπόριο, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015, «ενάντια στη συνέχιση της εφαρμογής νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές» και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα, στην αρχή της οδού Ερμού.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, απεργούν οι υπάλληλοι"

Περιφερ. Βορείου Αιγαίου: Να πέσει ο φράχτης του Έβρου, στο Αιγαίο πνίγονται άνθρωποι

Την ανάγκη να «πέσει» ο φράχτης του Έβρου επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς οι πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης με συνέπεια να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

Στον απόηχο νέων ναυαγίων, με τουλάχιστον 22 νεκρούς, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει να αφήνει να φεύγουν σαπιοκάραβα προς τα ελληνικά νησιά, ενώ ζήτησε να έρθουν επιτέλους στα νησιά ευρωπαϊκοί πόροι. Όπως κατήγγειλε μάλιστα η περιφερειάρχης, «έχουμε καταθέσει το σχέδιο μας, με συγκεκριμένη πρόταση, από τον Ιούνιο, και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, και τον αρμόδιο υπουργό»

Η περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας», κάνοντας λόγο για επιβάρυνση των ακριτών επί τόσους μήνες πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης. «Στη Λέσβο έρχονται καθημερινά 5.000 με 6.000 άνθρωποι, προχθές ήρθαν 8.000, να σταματήσει αυτή η κατάσταση με το να βάζουν στην Τουρκίας τους ανθρώπους σε σαπιοκάραβα, και να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες. καθημερινά» υπογράμμισε.

Η Χριστιάνα Καλογήρου ανακοίνωσε ακόμη ότι η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εγκρίνει δανειοδότηση για να γίνει κέντρο για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων με πρωτοβουλία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Το παλέψαμε μόνοι μας ως περιφέρεια, είναι ίσως η πρώτη φορά που το Συμβούλιο δίνει απευθείας χρηματοδότηση, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμβάσεως» παρατήρησε.

«Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αισθάνομαι ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης, όσο και για τη συζήτηση στην Ευρώπη που ο ένας πετάει την ευθύνη στον άλλο», είπε στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας, στην Ώρα του πρωθυπουργού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερ. Βορείου Αιγαίου: Να πέσει ο φράχτης του Έβρου, στο Αιγαίο πνίγονται άνθρωποι "

Άτακτη υποχώρηση Σκουρλέτη για τα αναδασωτέα δάση και τις δασικές εκτάσεις

Σε άτακτη οπισθοχώρηση αναγκάστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με την «ύποπτη» διάταξη που άνοιγε «παράθυρο» για νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να κηρύσσονται αναδασωτέα, όχι μόνο έπειτα από πυρκαγιά -όπως ανέφερε η αρχική μορφή του άρθρου- αλλά και μετά από παράνομη υλοτομία ή καταπάτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μορφή του άρθρου 32 του σχεδίου νόμου προέβλεπε ότι μόνο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές θα κηρύσσονται αναδασωτέα και όχι όσα αποψιλώθηκαν από παράνομη υλοτομία, καταπατήσεις ή άλλες αιτίες, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.

Ειδικότερα, το άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» αναφέρει: «

«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 52 του ν.4280/2014 καταργείται».

Τι ανέφερε όμως η διάταξη του νόμου του 2014 που επιχειρείται σήμερα να αντικατασταθεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος;

«1. Το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 38 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης».

Το ζήτημα είχε θέσει κατά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επισημαίνοντας προς τους συναδέλφους του: «Βγάλτε μια selfie με τα δάση να τα θυμάστε».

«Έχετε την πλειοψηφία, ό,τι θέλετε περνάτε από το Κοινοβούλιο, σκεφθείτε πόσα δάση θα μπουν στο στόχαστρο καταπατητών και παράνομων υλοτόμων, σκεφθείτε τι Ελλάδα θέλετε να παραδώσετε στα παιδιά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς, προτείνοντας την καταψήφιση του «ύποπτου και φονικού» για τα δάση άρθρου 32.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άτακτη υποχώρηση Σκουρλέτη για τα αναδασωτέα δάση και τις δασικές εκτάσεις"

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ κατά της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Την ακύρωση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που αφορά στην έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης, αναβάθμισης και συντήρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Αιγαίου, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιουνίου, ζητούν με προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Χανίων.

Μεταξύ άλλων, η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Χανίων υποστηρίζουν στις προσφυγές τους, ότι η πράξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για έγκριση υπογραφής της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές που αφορούν στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και διατάξεις του ενωσιακού δικαίου περί ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες προσφυγές έχουν καταθέσει πρόσφατα στο ΣτΕ, διάφοροι άλλοι φορείς αλλά και ιδιώτες, υποστηρίζοντας και εκείνοι πως παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας, όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών.

Οι νέες αυτές προσφυγές μαζί με παλαιότερες θα εισαχθούν για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προσφυγές στο ΣτΕ κατά της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων"

Τροπολογία για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την κατάργηση του συντελεστή 23% για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα γηροκομεία ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις. Την τροπολογία υπογράφουν οι Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου και έχει ως εξής:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο νομοσχέδιο με θέμα «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2009/125/ΕΚ ΚΑΙ 2010/30/ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2004/8/ΕΚ ΚΑΙ 2006/32/ΕΚ», ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2013/12/ΕΕ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2013 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ» ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1. Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 ρυθμίζεται το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση της απαλλαγής των τυπικών υπηρεσιών άτυπης και τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, με τους πρόσφατους ν. 4334/2015 και 4336/2015. Με την προτεινόμενη κατάργηση, επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 2954/2001 (Α΄ 255)
Η ήδη συντελεσθείσα κατάργηση της ανωτέρω απαλλαγής υπολογίζεται με βεβαιότητα ότι θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, η έκταση των οποίων είναι δυσχερές να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Η ιδιωτική εκπαίδευση με τις δομές της, έχει σήμερα ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο όλο σύστημα εκπαίδευσης, καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους. Η επιχειρηθείσα υπαγωγή των υπηρεσιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ πλήττει σε αδικαιολόγητα επαχθή βαθμό ευρέα στρώματα του κοινωνικού συνόλου, με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ).
Εξ άλλου, τίθεται σοβαρό ζήτημα συμβατότητας των καταργούμενων διατάξεων με τα άρθρα 132 και 133 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ως προς τα όρια της διακριτικής ευχέρειας των κρατών μελών να εισάγουν εξαιρέσεις από την απαλλαγή ΦΠΑ για τους παρόχους εκπαίδευσης που είναι αναγνωρισμένοι από την αρμόδια Αρχή. Και τούτο διότι, όπως έχει ήδη κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπ’ αριθ. C 319/2012 απόφαση, Minister Finansów κατά MDDP sp. z o.o. Akademia Biznesu, sp. komandytowa, σκέψεις 31, 33, 35), η επιδίωξη εμπορικού σκοπού από ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης, δεν μπορεί να αποκλείει τη χορήγηση της απαλλαγής ΦΠΑ, εφόσον αυτοί επιδιώκουν σκοπούς παρεμφερείς με αυτούς των λόγω οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι οποίοι ρητώς εξαιρούνται του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, με τις καταργούμενες διατάξεις τίθεται και ζήτημα άνισης φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανισμών των δύο αυτών κατηγοριών.

2.Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους που τους στηρίζουν οικονομικά από την απότομη επιβάρυνση τους κόστους διαβίωσης τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που επήλθε με την μεταφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Με την προτεινόμενη διάταξη οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται εκ νέου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο νομοσχέδιο με θέμα «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2009/125/ΕΚ ΚΑΙ 2010/30/ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2004/8/ΕΚ ΚΑΙ 2006/32/ΕΚ», ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2013/12/ΕΕ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2013 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ» ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.» προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο …

«1. Καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, η περίπτωση β της υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και η παράγραφος β του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α΄ 80).
2. Στο κεφάλαιο Β υπό τον τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παράρτηματος III του N. 2859/2000 (Α΄ 248) προστίθεται περίπτωση 4, ως εξής:
«4.Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν καλύπτονται με το άρθρο 22».
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος των διατάξεων της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015.».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη"

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω προσφυγικού»

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο «περιέχει, ήδη, σήμερα δυνατότητες να προσεγγίσουμε τα πράγματα κατά περίπτωση με μεγαλύτερη ευελιξία». Διευκρίνισε, δε, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει, ήδη, πολλή ευελιξία και ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Υπάρχει για κάθε κράτος- μέλος της Ευρωζώνης μία διαδικασία προϋπολογισμού, όπου η κάθε χώρα συζητά πολύ στενά με την Επιτροπή τα θέματά της και την κατάστασή της. Σε αυτές τις συζητήσεις παίζουν ρόλο και περισσότερα στοιχεία. Και βεβαίως μπορούν κατά περίπτωση να ληφθούν υπόψη και επιβαρύνσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το παράδειγμα που έχει συζητηθεί είναι η Αυστρία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύει αυτό και για άλλους», εξήγησε ο κ. Γιέγκερ.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος, απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό. Το καλοκαίρι συζητήσαμε για το εάν θα έπρεπε οι Έλληνες να κάνουν ακόμη περισσότερα. Τότε είπαμε, "όχι, αφήνουμε τώρα έτσι το μνημόνιο και δεν θα ζητηθεί από την Ελλάδα τίποτα πέρα από αυτό". Αυτό σημαίνει, όμως, και από την άλλη πλευρά ότι οι Έλληνες, αυτονοήτως, πρέπει τώρα να εκπληρώσουν το μνημόνιο. Δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε εκπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η τρόικα, αυτήν τη στιγμή, «εξετάζει κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των επόμενων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ» και ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικά κενά», τα οποία «πρέπει να κλείσουν και πάνω σε αυτήν τη βάση θα μπορέσουμε τότε να συνεχίσουμε».

«Στις 9 Νοεμβρίου θα συναντηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες και εκεί θα συζητήσουμε πάλι για την Ελλάδα και θα αξιολογήσουμε από κοινού εάν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος», κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω προσφυγικού»"

Συγκλονίζει 77χρονος συνταξιούχος που χάνει το σπίτι του

«Είναι ανήθικο, απάνθρωπο αυτό που πάνε να κάνουν, καλύτερα να με σκοτώσουν, γιατί αυτό θα γίνει αν μου πάρουν το σπίτι μου», λέει εξοργισμένος ο 77χρονος συνταξιούχος Μανώλης Χατζηχριστοδούλου στο protothema.gr.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησής μας γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κ. Μανώλης είναι θυμωμένος, φοβισμένος, απεγνωσμένος. Έχει δουλέψει μια ολόκληρη ζωή ως μάστορας σε εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων, έχει αγωνιστεί να μη λείψει το παραμικρό από τα παιδιά του και το μόνο όνειρο που είχε, ήταν να μη φορτωθεί σε κανέναν και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στο σπίτι που αγόρασε πριν κάποια χρόνια, δίνοντας όλες τις οικονομίες του και παίρνοντας δάνειο, για να μπορέσει να το αποκτήσει.

Για εκείνον, το περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων σπίτι που διαμένει μόνος του μετά το χαμό της γυναίκας του, είναι το μοναδικό πράγμα που του παρείχε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ηρεμία και ασφάλεια. Ο δικός του χώρος, εκεί που θέλει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με την «κουτσουρεμένη» σύνταξη που παίρνει. Προσπαθεί, όπως μας λέει συγκινημένος, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων και οι δόσεις του στεγαστικού δανείου. Δεν μπορεί πλέον να τα καταφέρει. Τα χρήματα δεν φτάνουν και ο ίδιος νιώθει αδύναμος να βρει λύση, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Είναι σαν να με σκοτώνουν, αν μου πάρουν το σπίτι. Δεν μπορώ να κοιμηθώ αυτές τις μέρες, από το φόβο που νιώθω ότι κινδυνεύω να βρεθώ στον δρόμο. Είναι πολιτική αλητεία αυτό που πάνε να κάνουν με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Αλήτες είναι όλοι τους, εγκληματίες. Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Πώς το κάνουν αυτό; Δεν έχουν συναίσθηση της καταστροφής που θα προκαλέσουν; Τί θέλουν; Να βγαίνουμε ένας - ένας στο μπαλκόνι και να φουντάρουμε; Κανείς από αυτή την αριστερή κυβέρνηση, η οποία ψηφίστηκε για να μας προστατεύει, δεν απολογείται για αυτό το εγκληματικό σενάριο που θα κλείσει τον κύκλο της ζωής πολλών ανθρώπων. Χάνοντας το σπίτι σου και νέος να είσαι και γέρος όπως εγώ, τραυματίζεσαι, πονάς και δεν επιτρέπεις σε κανένα να σε πετάξει στον δρόμο επειδή δεν έχεις πια τη δυνατότητα να πληρώσεις τις δόσεις του στεγαστικού δανείου σου, γιατί σου έχουν κόψει ακόμη και τη σύνταξη. Δεν πρέπει να τους περάσει αυτό. Δεν θα αυτοκτονήσω εγώ, επειδή εκείνοι θέλουν», λέει εξοργισμένος ο κ. Μανώλης Χατζηχριστοδούλου αποκλειστικά στο protothema.gr.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει 77χρονος συνταξιούχος που χάνει το σπίτι του"

Διαθέσιμα σήμερα τα χρήματα στην κάρτα σίτισης

Με ανακούφιση χιλιάδες δικαιούχοι της κάρτας σίτισης, είδαν τις κάρτες τους να φορτίζονται με τα ανάλογα χρήματα κι από σήμερα θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους.

Οι 145.357 δικαιούχοι λαμβάνουν έτσι την τέταρτη δόση και το συνολικό ποσό που δίνεται ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει, λαμβάνουν μηνιαίως από 70 έως 220 ευρώ.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα του γ’ τριμήνου (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι τις 4/9/2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η πληρωμή αφορά 645.000 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 223 εκ. ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθέσιμα σήμερα τα χρήματα στην κάρτα σίτισης"

Εβδομάδα κινητοποιήσεων η επόμενη

Εβδομάδα κινητοποιήσεων από φορείς και συνδικάτα θα είναι η επόμενη.

Αναλυτικά:
Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, μαθητές, καθηγητές και γονείς διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην παιδεία. Εχουν προγραμματίσει συναυλία στις 10 και συλλαλητήριο στις 12:00 στα Προπύλαια για τη χρηματοδότηση και τα λειτουργικά κενά.

Επίσης την ίδια μέρα έχει κηρύξει στάση εργασίας η ΟΛΜΕ από τις 11 έως τις 14:00.

Τη Δευτέρα από τις 06:00 αλλά και την Τρίτη απεργεί η ΠΝΟ, άρα τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια. Δεν εξαιρούνται ούτε εκείνα της μεταφοράς προσφύγων.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί στάση Εργασίας από τις 21.00 στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, ήτοι θα είμαστε χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό.

Επίσης την Τρίτη στάση εργασίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, από τη 1 το μεσημέρι έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Θα πραγματοποιηθεί και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στις 14:00 με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος. Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, ημέρα γενικής εφημερίας, θα υπάρχει μπλόκο στις 14:30 στα ταμεία του νοσοκομείου.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, αναμένονται καταλήψεις σε Δημαρχεία και ΧΥΤΑ από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις 10 έως τις 13.00.

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, 24ωρη απεργία και Πανελλαδικά συλλαλητήρια για Ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα και εργασιακές σχέσεις, από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις την ίδια μέρα.

Επίσης την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο από την ΑΔΕΔΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομάδα κινητοποιήσεων η επόμενη"

Αυτό είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Η χορήγηση αδειών για λειτουργία φαρμακείου και σε μη φαρμακοποιούς, ο περιορισμός της υποχρεωτικής συμμετοχής του φαρμακοποιού στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου και η δημιουργία αλυσίδων μέσω ΕΠΕ είναι τα βασικά σημεία τα οποία προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υγείας που εκδόθηκε χθες, δίνοντας τέλος στο σίριαλ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Η απόφαση απέχει δραματικά από τις προσδοκίες και τα αιτήματα των φαρμακοποιών, οι οποίοι μιλούν για «άνευ όρων παράδοση της υγείας του έλληνα πολίτη στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια».
Τα νέα δεδομένα
1. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων και εντός αυτής, με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον κάτοχο της αδείας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός 60 ημερών.
2. Δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δ.σ. της ΟΣΦΕ.
3. Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα φαρμακείο. Για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι 5 αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία  άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. 
4.Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται για την περιφέρεια των Δήμων που συστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3852 /2010 (ΦΕΚ 87 Α’).
5. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιώνπου ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για τη λειτουργία κάθε φαρμακείου.
6. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.
7. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε φαρμακοποιό, κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού κράτους-μέλους της Ε.Ε. και άλλα φυσικά πρόσωπα, πολίτες κράτους-μέλους Ε.Ε., δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και τις τιθέμενες προϋποθέσεις στην παρούσα ΚΥΑ.
8. Για την απόκτηση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου απαιτείται ο αιτών (φαρμακοποιός ή μη) να έχει τα κατωτέρω προσόντα, που αποδεικνύονται από τα υποβαλλόμενα αντίστοιχα έγγραφα, ήτοι:
Την ελληνική ιθαγένεια ή την υπηκοότητα ενός των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή ή κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, εγκλήματα κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφήμηση για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματός του, κιβδηλεία, παραχάραξη κ.ά. ή να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή καθ’ υποτροπή για πλημμέλημα για το οποίο επεβλήθη η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ή να μην έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα.
Να μην οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο οποιαδήποτε οφειλή από φόρους, πρόστιμα ή άλλη αιτία.
Οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού να μην έχουν τιμωρηθεί για παραβάσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας με οριστική ανάκληση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης.
Η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Ως παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες, χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
«Tο προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ’ εντολή του επιχειρηματία εταίρου» υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Παράλληλα αναφέρουν ότι στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, «τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου».
Οι φαρμακοποιοί απορρίπτουν την Υπουργική Απόφαση και «την επιστρέφουν ως απαράδεκτη, δηλώνουν δε ότι άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», αναφέρει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων"

Aπελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών, καταβολής εγγυοδοσιών, δικαστικών παραβόλων κ.λπ., καθώς από αύριο, 31 Οκτωβρίου, μπαίνει τέλος στο προσωρινό καθεστώς.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παύει να ισχύει (το Σάββατο 31 Οκτωβρίου) η ισχύς της απόφασης με την οποία αναστέλλονταν -λόγω των capital controls- οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η καταβολή εγγυοδοσιών, δικαστικών παραβόλων και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Το υπουργείο τονίζει τα εξής:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21.7.2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αρίθμ. 57384/31.8.2015 όμοια (Β’ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ’ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Aπελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί"

Αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έτοιμο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ με τις αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Όπως αναφέρει το Βήμα το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε το τέλος της προκαταβολής του 25%, τη μείωση της επιδότησης ανά λίτρο, νέα αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τους νόμους που ανήκουν στις 4 ζώνες βάσει των οποίων επιδοτούνται οι καταναλωτές.

Το βασικό σχέδιο για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνει:

Καταργείται η προκαταβολή του 25%
Μειώνεται η επιδότηση ανά λίτρο: 25 λεπτά € αντί για 35 λεπτά €
Επιβάλλονται νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια:

Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 € (από 30.000 € πέρυσι)
Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 20.000 € (από 40.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 € (από 43.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 € (από 46.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα έως 26.000 € (από 49.000 € πέρυσι)
Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 € (από 43.000 € πέρυσι)

Επιβάλλονται νέα αυστηρότερα περιουσιακά κριτήρια:

Συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων:

Έως 100.000 € για τους άγαμους (από 200.000 €)
Έως 150.000 € για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες (από 300.000 €)

Σχεδιάζονται αλλαγές στις 4 ζώνες

Οι τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα από 79 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο έως 85 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές η τιμή διαμορφώνεται κατά 4 με 5 λεπτά παραπάνω.

Το επίδομα πετρελαίου ανά γεωγραφική ζώνη με βάση τα όσα ισχύουν:

Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία)

Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα: 3.000 (25 λίτρα το τετραγωνικό)

Ανώτατο επίδομα: 1.050 €

Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρου)

Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα: 1.800 (15 λίτρα το τετραγωνικό)

Ανώτατο επίδομα: 630 €

Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα)

Ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα: 960 (8 λίτρα το τετραγωνικό)

Ανώτατο επίδομα: 336 €

Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού)

Ανώτατος αριθμός επιδοτούμενων λίτρων: 600 (5 λίτρα το τετραγωνικό)

Ανώτατο επίδομα: 210 €

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν κυρίως νομούς που σήμερα βρίσκονται στη Β΄ Ζώνη ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στην Α΄ Ζώνη. Χαρακτηριστική περίπτωση ο νομός Ιωαννίνων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι"

Αποχώρησαν από τον κόμβο της Κουλούρας οι αγρότες

Την αποχώρησή τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αποφάσισαν, στη σημερινή (30/10) σύσκεψή τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας.

Σε νέα τους συνάντηση, τις προσεχείς ημέρες, θα επιλέξουν τη νέα μορφή κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Το μπλόκο στην περιοχή στήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, με αγρότες και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό και φορολογικό τους.

Στο μεταξύ, «άκαρπη» χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του μπλόκου της Κουλούρας με το διοικητή του ΟΓΑ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, η κάθοδος στην Αθήνα θεωρείται "περισσότερο από σίγουρη".

Απλώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να "κλειδώσει" η ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν από τον κόμβο της Κουλούρας οι αγρότες"

Άδεια ανατροφής παιδιών και για τους άνδρες

Και οι άνδρες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να λάβουν άδεια ανατροφής τέκνου εξάμηνης διάρκειας μετ' αποδοχών, σύμφωνα με διάταξη (άρθρο 38) του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες (29/10) στη Βουλή.

Όπως ήδη ισχύει για τις μητέρες εργαζόμενες, οι αποδοχές του δικαιούχου θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ και θα είναι στα 586 ευρώ τον μήνα. Η άδεια ανατροφής τέκνου θα χορηγείται μετά την τετράμηνη άδεια κύησης και λοχείας της μητέρας και θα μπορεί να την πάρει ή η μητέρα ή ο πατέρας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαιούχοι-εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της άδειας φροντίδας παιδιού είναι εναλλακτικά οι εργαζόμενοι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς και των δύο φύλων, ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που ασκεί ο άλλος γονέας, ακόμη και αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.

Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια φροντίδας παιδιού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός και αν συμφωνήσουν διαφορετικά. Η άδεια μπορεί να μοιραστεί μεταξύ των δύο γονιών, ενώ απαιτείται ενημέρωση του εργοδότη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδεια ανατροφής παιδιών και για τους άνδρες"

Δυο νέα ναυάγια με τουλάχιστον 21 νεκρούς στο Αιγαίο

Δυο νέα ναυάγια με τουλάχιστον 21 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, στον απόηχο των τραγωδιών της Τετάρτης, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 15 θύματα και δεκάδες αγνοούμενους σε σειρά περιστατικών ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου.

Το πρώτο από τα δυο νέα ναυάγια σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε περισσότερους από 100 ανθρώπους ανατράπηκε μεταξύ Καλόλιμνου και Καλύμνου.

Παρά τις υπερπροσπάθειες του Λιμενικού, έως τώρα έχουν εντοπισθεί 18 σοροί στα νερά, ενώ έχουν διασωθεί 138 άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ελικόπτερο Super Pouma, και τρία παραπλέοντα αλιευτικά.

Επιπλέον, λίγο πριν τις 5:00 τα ξημερώματα, σημειώθηκε ένα ακόμα ναυάγιο βόρεια της Ρόδου.

Έως τώρα έχουν βρεθεί τρία πτώματα και έχουν διασωθεί έξι άνθρωποι, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες αγνοούνται, σύμφωνα με δηλώσεις των επιζησάντων.

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και μεγάλος αριθμός παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά, καθώς οι ανθρώπινες ροές προς την Ευρώπη συνεχίζονται παρά την σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που καθιστά όλο και πιο επικίνδυνο τον διάπλου των στενών.

Την ελληνική θέση πως η Ευρώπη πρέπει να πιέσει για ενδιάμεσα κέντρα καταγραφής εκτοπισμένων ανθρώπων στην Τουρκία, πριν θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιχειρώντας το ταξίδι στο Αιγαίο, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στάθηκε στις μεγάλες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να σώσουν ζωές στη θάλασσα και σημείωσε πως το Βερολίνο θα υποστηρίξει κάθε πρόταση για οικονομική στήριξη της χώρας μας σχετικά με το προσφυγικό, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων-στόχων του Μνημονίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο νέα ναυάγια με τουλάχιστον 21 νεκρούς στο Αιγαίο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news