facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις στη Βουλγαρία

Την τρίτη θέση διατηρεί η Ελλάδα στην κατάταξη των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις στο τέλος του 2014 ύψους 2,49 δισ. ευρώ (έναντι σχεδόν 2,58 δισ. ευρώ το 2013 και 2,75 δισ. ευρώ το 2012), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Μόνο για το 2013 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν ύψους 67,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας το 2014 καταγράφηκαν εκροές ελληνικών επενδύσεων ύψους -30,3 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αποεπενδύσεις αφορούσαν στις κατηγορίες «Εμπόριο, επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσικλετών και ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης» ( -31,2 εκατ. ευρώ) και «Βιομηχανία» (-10 εκατ. ευρώ). Πάντως με τα διαθέσιμα προσωρινά στατιστικά στοιχεία για το α΄ τετράμηνο του 2015, η αρνητική αυτή τάση αντιστράφηκε με επενδύσεις ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Invest Bulgaria (της βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων), οι ελληνικές ΑΞΕ στη Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες, καθώς σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, καθώς επίσης και από την Ολλανδία. Κύριοι λόγοι της ελκυστικότητας της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε ορισμένες περιπτώσεις εργατικό κόστος και τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ελληνικών άμεσων επενδύσεων παρατηρείται μία ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον χρηματοπιστωτικό με τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους: Εθνική (United Bulgarian Bank - UBB), Alpha Bank, Eurobank (Postbank), Πειραιώς, που αντιπροσωπεύει, σε αξία, το σημαντικότερο τμήμα των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στην Βουλγαρία. Σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με περίπου 30% μερίδιο στο συνολικό τραπεζικό ενεργητικό και στο σύνολο των καταθέσεων στη χώρα. Σημαντική δραστηριότητα επίσης έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στο βιομηχανικό τομέα, με κυριότερους εκπρόσωπους την STOMANA (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), τον ΤΙΤΑΝ, την BELOVO PAPER MILL (Χαρτοβιομηχανία Θράκης) κ.ά., καθώς και στον κατασκευαστικό (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ), τον ενεργειακό (TERNA ENERGY) και τις υπηρεσίες (ICAP). Σημαντική ήταν στο παρελθόν και η ελληνική παρουσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η Globul - ιδιοκτησίας Cosmote μεταβιβάστηκε από το 2013 στη νορβηγική Τеlenor.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου, οι εγγεγραμμένες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή το 2014 αυξήθηκαν στις 11.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Έτσι παρά την αυξημένο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία (υπενθυμίζεται ότι το 2012 και το 2014 καταγράφηκε αποεπένδυση).

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες από τις εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (γύρω στις 4000) είναι εγκατεστημένες στην Σόφια. Συνολικά γύρω στις 5000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες σε πόλεις πλησίον των ελληνικών συνόρων: Στο Πετρίτσι περίπου 1800 εταιρείες, στο Μπλαγκόεβγκραντ περίπου 900 εταιρείες και στο Σαντάνσκι περισσότερες από 970 εταιρείες. Η Φιλιππούπολη συγκεντρώνει περίπου 800 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή. Στο Σβίλενγκραντ είναι καταχωρημένες γύρω στις 100 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και στο Χάσκοβο περίπου 140.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τρίτη θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις στη Βουλγαρία"

Ντομπρόβσκις: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 2 δισ. - ΒΙΝΤΕΟ

Με δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι εάν δεν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα δεν θα λάβει το υπόλοιπο της δόσης ύψους 2 δις. ευρώ. 

Σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει αυτά τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει πως αυτό «εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων», συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στο Νοέμβριο, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων εάν η διαδικασία καθυστερήσει για το 2016.

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει εάν η αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι η λύση για την αποφυγή ενός «κουρέματος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση όχι όμως αργότερα απ' τις 15 Νοεμβρίου» και προσθέτει: «Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτλερω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών».

Ο κ. Ντομπρόβσκις διατυπώνει σαφώς τη θέση της Κομισιόν υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. 


Real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 2 δισ. - ΒΙΝΤΕΟ"

«Τέλος» το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της Ε.Ε., κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές.

Το Ε.Κ. υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του με 593 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 58 αποχές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ε.Ε. και η Ελβετία θα ξεκινήσουν, από το 2018, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους.

«Δεν θα ανεχτούμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα ή εταιρείες με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Κάθε φορά που κάποιος διαπράττει φορολογική απάτη, στερεί χρήματα από το κράτος που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη. Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο εισηγητής Jeppe Kofod.

Υπενθυμίζεται ότι Ε.Ε. και Ελβετία συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της Ε.Ε. από τον Μάρτιο του 2014. Η συμφωνία συμβαδίζει επίσης με το παγκόσμιο πρότυπο 2014 σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:
εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τέλος» το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ"

Μίχαλος: Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα φέρει ανεργία

«Σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, κάθε αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις πληροφορίες για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο την επίλυση του ασφαλιστικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος «τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στην κυριολεξία στερούνται κάθε λογικής».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «οφείλει να αναζητήσει άλλες λύσεις που δεν θα οδηγούν σε λουκέτα και απολύσεις και βεβαίως κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το ζήτημα του κουρέματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI κατά 26 δισ. ευρώ και τους τρόπους αναπλήρωσής τους».

«Ταυτόχρονα, βέβαια, κανείς δεν αρνείται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του ασφαλιστικού μας συστήματος άκρως στοχευμένος, όμως. Και με αυτό εννοώ οι όποιες συντάξεις θιγούν, να είναι μόνο αυτές που η αναπλήρωσή τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και πάνω του 100%. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί πολύ μεγάλο χρόνο που ενδεχομένως μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει την 20ετία, προκειμένου να γίνει με ήπιο τρόπο και να μη θίξει οριζόντια τους ασφαλισμένους» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, ως ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να προωθηθεί στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθήθηκε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ιταλία και είχε τέσσερις κοινές συνιστώσες:

1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς «οιονεί καθορισμένης εισφοράς» (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στον νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

2. Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.

3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος) ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για είκοσι και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος, ιδιαίτερα στις λεγόμενες «κραυγαλέες περιπτώσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα φέρει ανεργία"

Καλαμάτα: Μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν ομιλία του Κατρούγκαλου (βίντεο)

Την ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σε ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό στην Καλαμάτα, διέκοψαν μέλη του ΠΑΜΕ εισβάλλοντας στην αίθουσα. Επικράτησε ένταση, με τον υπουργό Εργασίας να αναγκάζεται να αποχωρήσει.

Μεγάλη ένταση με μέλη του ΠΑΜΕ κατά την προσέλευση Κατρούγκαλου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (βίντεο)

Ο κ. Κατρούγκαλος, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γιώτα Κοζομπόλη και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, εισήλθαν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ωστόσο τα μέλη του ΠΑΜΕ διαφωνούσαν με την παρουσία του, και φωνάζοντας αντιμνημονιακή και αντικυβερνητικά συνθήματα τελικά τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.






eleftheriaonline
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν ομιλία του Κατρούγκαλου (βίντεο)"

Ντομπρόβσκις στο newmoney: Αποφασιστικός ο ρόλος των κόκκινων δανείων στην αξιολόγηση

Σε συνέντευξή του στο newmoney.gr o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρεται στην πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης στους τομείς των κόκκινων δανείων, της εργοδοτικής εισφοράς και στις ιδιωτικοποιήσεις
Ο κ. Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση των κόκκινων δανείων, αν οι τράπεζες προχωρήσουν περισσότερο αποφασιστικά στο ξεκαθάρισμα και πώληση επιχειρηματικών δανείων, αφήνει ανοιχτή προς συζήτηση την ελληνική πρόταση για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και ρίχνει το βάρος των ιδιωτικοποιήσεων στην συγκρότηση του Ταμείου που έχει προβλεφθεί από την Συμφωνία.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Από την στιγμή που ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας ο κ. Μιχ Σάλλας του ομίλου Πειραιώς προειδοποιεί ότι οι μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιών θα καταστρέψουν την αγορά ακινήτων αλλά και θα λειτουργήσουν δυσμενώς για τα συμφέροντα των τραπεζών, εξετάζετε εναλλακτικά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πώληση επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες;
-Πρέπει να προσδιοριστούν τα κόκκινα δάνεια και αν οι τράπεζες αποφασίσουν να δουλέψουν πιο εντατικά για να εξυγιάνουν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει. Τα κόκκινα δάνεια σαν συνολικό κεφάλαιο που συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, είναι αποφασιστικός παράγοντας για την αξιολόγηση, καθώς στοχεύουμε σε έναν συμβιβασμό. Ο παράγοντας προστασίας των δανειοληπτών είναι στην κοινή προτεραιότητα και των δυο πλευρών. Θα σταθώ όμως και στους δόλιους επισφαλείς δανειολήπτες, για τους οποίους είναι κοινή άποψη των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να πολεμηθούν.
Οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων γίνεται η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια απέχουν από τις πραγματικές, αυτές της αγοράς, που έχουν υποτιμηθεί. Μπορεί μια έγκαιρη αναπροσαρμογή να βοηθήσει στην εύρεση λύσης;
-Βρισκόμαστε σε συζητήσεις αλλά δεν μπορούμε ακόμα να δώσουμε λεπτομέρειες.
Πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς;
- Είναι ένα άλλο κεφάλαιο που συζητάμε με την ελληνική πλευρά. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβανομένου και του συνταξιοδοτικού είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και την πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι χρηματοοικονομικά διατηρήσιμο και δίκαιο, το οποίο θα είναι και ανοιχτό.
Στην κατεύθυνση αυτή συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της, εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να έχουμε καταλήξει.
Ο συντελεστής 23% στον ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το μόνο αποδεκτό σενάριο, απορρίπτετε την κυβερνητική πρόταση;
- Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν προέρχεται από την συμφωνία του τρίτου μνημονίου είτε από την Επιτροπή. Είμαστε ξεκάθαροι αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα να το συζητήσουμε. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις.
Πώς αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων;
- Γενικά θα έλεγα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση έφερε στο Κοινοβούλιο και αυτό ψήφισε πολλά πακέτα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ετσι εμείς βλέπουμε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προχωρά και αυτή εργάζεται προς την υλοποίηση των αλλαγών.
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα έλεγα ότι υπάρχουν δυο σκέλη.
Το πρώτο αφορά την εξουδετέρωση των αντιδράσεων για το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες οι διαδικασίες συνεχίζονται,που το θεωρούμε θετικό.
Το δεύτερο είναι,ότι τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην συγκρότηση του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Πότε θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ;
Η εκταμίευση εναπόκειται στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και μόνο όταν αυτή τελειώσει θα προχωρήσει.
Η υπόθεση Σαββαϊδου τι σημαίνει για την Επιτροπή;
Πρέπει να διαφυλαχθεί η Ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και να μην υπάρχουν πολιτικές πιέσεις. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά σας αλλά η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα πρέπει να είναι ανοιχτή και διαφανής.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις στο newmoney: Αποφασιστικός ο ρόλος των κόκκινων δανείων στην αξιολόγηση"

Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής

Τάξη στο χάος των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας Αττικής δρομολογεί η Διοικητική Αρχή στο πλαίσιο της κτηματογράφισης και σε εφαρμογή των κανόνων της χρηστής διοίκησης και προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

Κατά την επιχείρηση καταγραφής των ακίνητων της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε πλήρης ασάφεια της κατάστασης από σωρεία χρόνιων παραβλέψεων και ελείψεων εγγράφων νομικού προσδιορισμού των ακινήτων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ελλιπή στοιχεία της ακίνητης περιουσίας της ανά Περιφερειακή Ενότητα και ότι οι Περιφερειακές Ενότητες δεν διαθέτουν ενημερωμένο βιβλίο παγίων, ούτε συγκεντρωτικό αρχείο με πλήρη στοιχεία.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιήλθαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με νόμους ή από δωρεές, δεν έχουν μεταγραφεί στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, ενώ δεν έχει γίνει σχετική δήλωση ιδιοκτησίας κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, πληθώρα ακινήτων - αγροκτημάτων κυρίως - πολλά εκ των οποίων μεταγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προέρχονται από απαλλοτριώσεις για την κατασκευή έργων και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου ώστε να καταγραφεί η σημερινή τους κατάσταση.

Σε επικοινωνία με τα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία Αττικής, ζητήθηκαν αντίγραφα μερίδας περιουσιακών στοιχείων ή βεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν μερίδες. Διαπιστώθηκαν διαφορές, γεγονός που επιβάλλει νομικό έλεγχο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων παρατηρείται παντελής έλλειψη ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, «αυξημένη νοσηρότητα στους νέους γιατρούς, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας που οδηγεί μερικούς ακόμα και σε παραίτηση», ενώ δεν τους χορηγούνται ρεπό εφημέρευσης και αδειών.

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου θα προχωρήσει σε στάση εργασίας, από τις 13:00 έως την λήξη της πρωινής βάρδιας, και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.), να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσης να «μπλοκάρουν» τα ταμεία του νοσοκομείου, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου -ημέρα γενικής εφημερίας- στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούν στις 8:00 στα επείγοντα για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «καθημερινά επιδεινώνονται».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»"

Δωρεά φαρμάκων από το Ισραήλ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Στη δωρεά 1,5 τόνου φαρμάκων στην Ελληνική Δημοκρατία, για την περίθαλψη των προσφύγων που καταφτάνουν στις ελληνικές ακτές, προέβη τη Δευτέρα το Ισραήλ.

Τα φάρμακα παραδόθηκαν στο Κέντρο Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη και το Υπουργείο Υγείας θα τα διανείμει σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη, όπως το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Λέρος, Κως, Ρόδος) που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, «η αποστολή φαρμάκων στοχεύει στην παροχή υποστήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και αναγκαίας βοήθειας για τους πρόσφυγες. Η πρεσβεία του Ισραήλ συνεργάστηκε με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο για την υλοποίηση της δωρεάς».

Πέρα από την επίσημη βοήθεια από το Ισραήλ, αποστολές ανεξάρτητων ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως είναι το IsraAID βρίσκονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ελληνικές ακτές σε συνεργασία με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά φαρμάκων από το Ισραήλ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες"

Δραματική η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

«Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της περίθαλψης και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου διατυπώνονται και τα επιτακτικά αιτήματά τους, τα οποία όπως τονίζουν, πρέπει, άμεσα, να ικανοποιηθούν ώστε να επιλυθούν και τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στη Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία έξι κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90. Αν προστεθούν σε αυτά τα κενά και οι μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων, οι οποίες είναι σε μέσο όρο καθημερινά περίπου 80 άτομα, γίνεται εύκολα αντιληπτό η τραγική κατάσταση συνθηκών που επικρατεί. Τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, που τον Απρίλιο του 2012 κατακερματίστηκε στον βωμό των μνημονίωνν μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών.

Όλο αυτό είναι απόρροια της συνεχιζόμενης παραμέλησης του ΕΣΥ από την πολιτεία. Η προαναφερθείσα υποστελέχωση λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοένα και τραγική υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού. Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών, έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας (ΜΕΘ), έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους. Υλικά, υπηρεσίες και δομές λείπουν από την περιοχή και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση, αφού η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη».

Το σωματείο προσθέτει ότι «οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό είναι απάνθρωπες. Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της δεδεκάωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, αλλά και η παραβίαση για απασχόληση μία νύχτα εβδομαδιαίως, είναι πρακτικές που ακυρώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (ΠΔ:88/1999 και ΠΔ:76/2005). Καταστρατηγούνται, όλες οι νομοθεσίες και θυσιάζονται στον βωμό των μνημονίων σε βάρος των εργαζομένων και του εξυπηρετούμενου λαού. Μαζί με όλα τα προηγούμενα δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού, όπως έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενες παρεμβάσεις μας στα ΜΜΕ, είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2015 όσον αφορά τις υπερωρίες τους, (δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε ένα ευρώ), αλλά και λαμβάνουν με περικοπή για κάθε μήνα τις αμοιβές τους, που αφορούν τα νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα».

«Με αγώνες και μαζική συμμετοχή θα διεκδικήσουμε δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών-αργιών. Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, την προσεχή περίοδο, θα καθορίσουν το είδος των κινητοποιήσεων», καταλήγει η αανακοίνωση των εργαζομένων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι "

Και τρίτος νεκρός από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας

Τη σορό ενός 61χρονου άνδρα ανέσυραν το πρωί της Τρίτης πυροσβέστες από την κοίτη του ρέματος Χελιδονούς, στο ύψος της Κηφισιάς.

Προηγήθηκε σήμερα ενημέρωση της Αστυνομίας από γυναίκα που ανέφερε ότι ο πρώην σύζυγός της είναι άφαντος εδώ και ημέρες.

Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε στο ρέμα και διακόσια μέτρα μακριά βρέθηκε και το πτώμα. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον αγνοούμενο άντρα.

Από τις Αρχές εκτιμάται ότι πιθανόν το όχημά του να παρασύρθηκε την περασμένη Πέμπτη από τα νερά της καταιγίδας που έπληξε την Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι θύμα της τελευταίας κακοκαιρίας έπεσε μια 43χρονη, που παρασύρθηκε με το όχημά της στο Καματερό και τελικά εντοπίστηκε νεκρή το περασμένο Σάββατο στην Φρεαττύδα.

Τη ζωή του έχασε και ένας 41χρονος άνδρας στην περιοχή του Καματερού.

Η κακοκαιρία που έπληξε την ηπειρωτική χώρα την Πέμπτη -ιδίως την ανατολική Αττική και τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας- είχε επίσης ως αποτέλεσμα να προκληθούν και τεράστιες υλικές ζημιές.

Στη διάρκεια εκείνου του 24ώρου, η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής δέχτηκε 3.500 κλήσεις, που αφορούσαν σε 1.125 αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων, καθώς και 55 κοπές δέντρων.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τρίτος νεκρός από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας"

Καταβάλλεται το 40% της εκλογικής χρηματοδότησης στα κόμματα-Αναλυτικά τα ποσά

Συνολικό ποσό 1.283.009,14 ευρώ κατανέμεται στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα για τη συμμετοχή τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

Το ποσό αποτελεί το 40% της συνολικής εκλογικής χρηματοδότησης, από την οποία όπως είναι γνωστό έχει αποκλειστεί η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, τα κόμματα χρηματοδοτούνται με τα εξής ποσά:

1. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 487.776,56

2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 400.052,31

3. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 84.955,97

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 92.181,51

5. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 28.394,13

6. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 19.354,88

7. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 24.677,47

8. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ(ΔΗΜ.ΑΡ) 4.354,85

9. Ελιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ [ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) - Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα-Δυναμική Ελλάδα-Μεταρρυθμιστική Αριστερά –Νέοι Μεταρρυθμιστές-ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012-
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β’] 64.920,98

10.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 25.211,15

(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1.400,62, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ 1.400,62)

13.ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 26.427,67

14.ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.) 10.904,22

15.ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 10.996,20

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταβάλλεται το 40% της εκλογικής χρηματοδότησης στα κόμματα-Αναλυτικά τα ποσά"

Η Κομισιόν καταδίκασε την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα

Απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, καταδίκασε την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στη Χιμάρα.

Η Κομισιόν απάντησε στον κ. Κεφαλογιάννη ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ακόμη ότι απαιτείται από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να υπηρετεί το κράτος δικαίου και να διαφυλάττει την ανεξιθρησκία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στην απάντησή της ότι αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας των υπό ένταξη κρατών και πως το τεράστιο αυτό έλλειμμα σεβασμού που παρατηρείται στην Αλβανία θα αναφερθεί σχετικά στην προσεχή ετήσια Έκθεση Προόδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλβανικές αρχές είχαν προχωρήσει τον Αύγουστο στην κατεδάφιση του ναού, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

himara
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν καταδίκασε την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρρα"

Στα όρια του κραχ το ασφαλιστικό, λέει ο Μητρόπουλος

Ότι το σύστημα είναι στα όρια του κραχ είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha τονίζοντας μάλιστα ότι οι επιλογές στο ασφαλιστικό είναι τόσο «σκληρές» που ούτε οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχα ποτέ φανταστεί.

«Πάμε σε σκληρές επιλογές στο ασφαλιστικό και οι πιο απαισιόδοξοι του συστήματος δεν είχαμε φανταστεί ότι θα γίνονταν τέτοιες επιλογές και μάλιστα από προοδευτική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναφερόμενος στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε: «δεχόμενη η κυβέρνηση την ατζέντα των δανειστών για το ασφαλιστικό, τους απήλλαξε από τις ευθύνες ότι συνετέλεσαν και οι πολιτικές τους στα πρόθυρα κραχ» και χαρακτήρισε «αδικία» τη βιωσιμότητα του συστήματος από μηδενική βάση.

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη πως οι συντάξεις θα καταβυθιστούν και πως τα ταμεία θα καταρρεύσουν και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι μετακύλησε τα χρέη της ελίτ κοινωνίας στα λαϊκά στρώματα.

Υπογράμμισε ακόμη πως το δίλημμα της κυβέρνησης είναι «ή απεμπλοκή από το μνημόνιο ή οδηγούμαστε σε μια εθνική τραγωδία».

Και κατέληξε λέγοντας ότι ηττηθήκαμε στη διαπραγμάτευση γιατί δεν μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε με όρους εθνικής αξιοπρέπειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα όρια του κραχ το ασφαλιστικό, λέει ο Μητρόπουλος"

Κέρδισε την 2η θέση σε μαραθώνιο... μπουκάροντας στο τελευταίο χιλιόμετρο

Προσπέρασε... φορτσάτος τους καταϊδρωμένους συναθλητές του και τερμάτισε δεύτερος κερδίζοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7.000 ευρώ. Ωστόσο η χαρά του δεν διήρκεσε πολύ αφού λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης.

Ο λόγος για τον 28χρονος Julius Njogu ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη της Κένυας αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν έτρεξε όλη τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων, παρά μόνο το τελευταίο χιλιόμετρο. Νωρίτερα, είχε κρυφτεί ανάμεσα στο πλήθος και περίμενε τους πρώτους να πλησιάσουν κοντά στον τερματισμό.

Αυτό που έκανε τους διοργανωτές να υποψιαστούν την απάτη είναι το γεγονός ότι ο 28χρονος μετά τον τερματισμό του δεν έδειχνε κανένα σημάδι κούρασης ή ιδρώτα, την στιγμή που οι συναθλητές του ήταν κάτωχροι και ιδρωμένοι.

Μετά τον αγώνα, τηλεοπτικές σκηνές κατέγραψαν τον Njogu να προσπαθεί να πείσει τους διοργανωτές για την αθωότητά του, βγάζοντας ακόμη και τα παπούτσια του προκειμένου να δείξει τα καταβεβλημένα του πέλματα.

Το 2013, δύο γυναίκες αθλήτριες είχαν επίσης αποκλειστεί από τον μαραθώνιο προσπαθώντας επίσης να κερδίσουν τον αγώνα με αθέμητα μέσα.
Για την Ιστορία, νικητής στον μαραθώνιο αναδείχθηκε ο Joshua Kipkorir με 2 ώρες, 13 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

Guardian/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρδισε την 2η θέση σε μαραθώνιο... μπουκάροντας στο τελευταίο χιλιόμετρο"

Πρώτα αξιολόγηση, μετά ανακεφαλαιοποίηση

Περίπου στις 11.00 το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Ήδη από χθες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προειδοποιήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να ολοκληρωθεί έπειτα από αυτήν και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

H E.E. δεν αφήνει περιθώρια για... ανάσα

Τα μηνύματα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο Βλάντις Ντομπρόβσκις ήταν σαφή και δεν χωρούν ποικίλες ερμηνείες:

Η θέση του δεύτερου στην ιεραρχία ισχυρού άνδρα της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στο κυβερνητικό επιτελείοΌσο πιο πιστά η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη. Άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα μέσα Νοεμβρίου και εν συνεχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις με κούρεμα.

Η θέση του δεύτερου στην ιεραρχία ισχυρού άνδρα της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στο κυβερνητικό επιτελείο. Στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων παράλληλα με μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα.

Και μπορεί οι χθεσινές επαφές με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να ήταν σε καλό κλίμα, ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις άφησε πίσω του αδιαλλαξία ως προς τις θέσεις που μετέφερε, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου μέτρων και δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, βαθύ είναι το χάσμα με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η πίεση όμως που ασκείται για να κλείσει το πρώτο πακέτο και να ακολουθήσει η αξιολόγηση δεν αφήνει χρόνο στην κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει σε βάθος τη διαπραγμάτευση, ώστε να λειανθούν τα επώδυνα μέτρα.

«Ο κ. Τσακαλώτος μάς είπε ότι υπάρχει βούληση για έντιμο συμβιβασμό. Ως προς το εύρος της προστασίας έχουμε διαφορά. Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι υπάρχει διαφωνία με το εύρος της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις θα αναχωρήσει το απόγευμα. Προηγουμένως, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.







Πηγή βίντεο-φωτό: eurokinissi.gr
zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτα αξιολόγηση, μετά ανακεφαλαιοποίηση"

Έσβησαν χρέος του Φλαμπουράρη στο δήμο Αίγινας - Τι λέει ο δήμαρχος

Νέες αντιδράσεις έρχεται να προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Αίγινας έκανε... σκόντο σε χρέος του Αλέκου Φλαμπουράρη και του... χάρισε το 60%. Η απόφαση έχει αναρτηθεί και στη Διαύγεια.

Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του Στίγμα στα Νέα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε χρέος 6.659,47 ευρώ στο δήμο Αίγινας από κατανάλωση νερού. Ένα χρέος που υπήρχε από το 2010. Με απόφαση που "ανέβηκε" στη Διαύγεια, ο δήμος αποφάσισε να "χαρίσει" στον Αλέκο Φλαμπουράρη το σχεδόν 60% του χρέους του.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «εξετάσθηκε το αίτημα του ως άνω καταναλωτή ύδρευσης και εγκρίθηκε λόγω αυξημένης κατανάλωσης να γίνει διόρθωση των ως άνω λογαριασμών ύδρευσης». Έτσι, από το συνολικό ποσό που πλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας ήταν 2.618,76 ευρώ και του χαρίστηκαν σχεδόν 4.000€. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος αυτό των 2.618,76 πληρώθηκε σε 18 δόσεις!

Η απόφαση του δήμου Αίγινας έχει "ανέβει" στη Διαύγεια στις 14.09.2015, δηλαδή όχι μόνο ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν υπουργός της κυβέρνησης αλλά και έξι μέρες πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.


Ό,τι έγινε για τον Αλέκο Φλαμπουράρη γίνεται για όλους τους πολίτες του δήμου είπε ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μουρτζης στο newsit.gr, υποστηρίζοντας ότι το ποσό είχε φτάσει στις σχεδόν 6.500€ γιατί στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας υπήρχε διαρροή και η απόφαση ελήφθη από... διαπαραταξιακή επιτροπή. "Είχε μια διαρροή το 2010, όπως διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου. Έκανε αίτηση, η διαπαραταξιακή επιτροπή απεφάνθη ότι θα το πληρώσει με τη μεσαία τιμή, ώστε να μη χάσει ο δήμος", τόνισε ο δήμαρχος Αίγινας στο newsit.gr.


Η νέα αποκάλυψη έρχεται ενώ στην επικαιρότητα εξακολουθεί να παραμένει το θέμα με τη δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος δεν δήλωσε τη μεταβίβαση μετοχών αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ η οποία έγινε τον περασμένο Απρίλιο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Έσβησαν χρέος του Φλαμπουράρη στο δήμο Αίγινας - Τι λέει ο δήμαρχος"

Μήνυση για βασανισμό του στις φυλακές Νιγρίτας κατέθεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Την ποινική δίωξη του εποπτεύοντος εισαγγελέα των φυλακών Νιγρίτας αλλά και του διευθυντή και του αρχιφύλακα του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος, ζητεί ο καταδικασθείς σε πολυετή κάθειρξη για συμμετοχή στη «17Ν» Χριστόδουλος Ξηρός.

Ο «Μανώλης» - όπως ήταν η ονομασία του Χρ. Ξηρού το διάστημα για το οποίο καταδικάσθηκε ως μέλος της «17Ν» - κρατείται στις φυλακές Νιγρίτας όπου όμως -όπως καταγγέλλει - αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εποπτεύοντος εισαγγελέα των σωφρονιστικού καταστήματος καθώς και του διευθυντή και του αρχιφύλακα, εγκαλώντας τους για βασανισμό του.

Στη αναφορά του ο Χρ. Ξηρός κάνει λόγο για εξευτελιστική συμπεριφορά από την πλευρά των οργάνων της πολιτείας και ζητεί την ποινική τους δίωξη, υποστηρίζοντας πως από την πρώτη στιγμή που πέρασε την πύλη της συγκριμένης φυλακής, τέθηκε σε απομόνωση, απόφαση που όπως λέει, οι αρμόδιοι του παρουσίασαν ως «μονόδρομο» με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα είναι ασφαλής.

«Παρουσίασα ψυχικές διαταραχές»

Περιγράφει δε στην αναφορά του αναλυτικά τις συνθήκες κράτησής του και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Προαυλιζόμουν μόνος καθημερινά, χωρίς την παραμικρή επικοινωνία, ακόμη και το φαγητό μου το άφηναν έξω από την πόρτα του κελιού μου, με αποτέλεσμα να παρουσιάσω σοβαρές ψυχικές διαταραχές και φοβίες για τη ζωή μου, άρνηση να φάω ή να πιω οτιδήποτε».

Ακόμη υποστηρίζει πως ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας του συμπεριφέρεται εξευτελιστικά, λέγοντάς του «με αυτά που έχεις κάνει και λίγα έχεις πάθει», «εκεί να ψοφήσεις μόνος σου στο κελί σου».

Μάλιστα προσκομίζει και γνωμοδότηση κλινικής νευροψυχολόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, αφού του απαγορευόταν ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία για κάποιες ημέρες, ενώ τον είχαν αφήσει για μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα στο κελί του.

«Η απάνθρωπη αυτή σε βάρος μου συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την πλήρη και ολοκληρωτική απομόνωσή μου, επέδρασε πολύ άσχημα στην ήδη βεβαρυμμένη ψυχική μου κατάσταση, εμφανίζοντας καταθλιπτική συμπεριφορά και έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας, η οποία με οδήγησε σε εμφάνιση ψυχωσικού νοσήματος βάζοντας φωτιά στο κελί μου» αναφέρει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση για βασανισμό του στις φυλακές Νιγρίτας κατέθεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός"

Παπαδημούλης: «Καθυστέρηση ή εμπλοκή βολεύουν τον Σόιμπλε»

Την άποψη ότι καθυστέρηση ή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση βολεύουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι το κλειδί για σταθερότητα, επενδύσεις, μείωση χρέους και ανεργίας. Καθυστέρηση ή εμπλοκή βολεύουν τον Σόιμπλε» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.




Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: «Καθυστέρηση ή εμπλοκή βολεύουν τον Σόιμπλε»"

Αναγνωστοπούλου: «Τα ίδια παίρνει ένας πρωθυπουργός με έναν δημόσιο υπάλληλο;»

Την ανοιχτή στήριξη στο Νίκο Φίλη παρέχει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου για όσα είπε χθες ο υπουργός Παιδείας για το θέμα της φοίτησης των παιδιών του Αλέξη Τσίπρα σε ιδιωτικό σχολείο.

«Αυτό που είπε ο κ. Φίλης για τον πρωθυπουργό δεν είναι ψέμματα. Πρέπει να γίνουμε υποκριτές; Τα ίδια παίρνει ένας πρωθυπουργός με έναν δημόσιο υπάλληλο; Μπορεί να "σηκώσει" ένα ιδιωτικό σχολείο ένας πρωθυπουργός, ο απλός κόσμος δεν μπορεί. Δηλαδή δεν είπε ψέμματα σε αυτό», σχολίασε η υπουργός ερωτώμενη από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» για τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη.

Χθες, όταν ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, απάντησε χαρακτηριστικά: "Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι; Δουλεύει και η γυναίκα του".

Μιλώντας σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές, η αναπληρώτρια υπουργός είπε: «Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο».

Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, όπως εξήγησε, αλλά το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πιέσει.

Αρχικά, πάντως, η κ. Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε: "Περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ - 0%, 6% και 13%" και ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές απάντησε: «Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση».

Η ίδια αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, "γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού".
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά, ωστόσο υπογράμμισε ότι "από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει".

Απαντώντας στις επικρίσεις περί ταξικής διάκρισης δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν, αλλά προτεραιότητά της "είναι να σωθεί και να σταθεί στα πόδια της η δημόσια παιδεία".

"Αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει τι δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις", τόνισε.
Σχολιάζοντας επίσης τις αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί για το θέμα η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: "Έχει ξεσηκωθεί τέλος σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, και δεν είδα κανέναν, ούτε γονιό ούτε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, να ξεσηκώσει σάλο πέρυσι όταν οι καθηγητές των ιδιωτικών μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε καθαρά εμπορικό προϊόν και με τη σφραγίδα του νόμου...Τώρα βλέπω να έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν ενώ πλήττονται άλλες ομάδες του πληθυσμού πολύ πιο ευάλωτες. Τι να κάνουμε; Κάποιοι πλήττονται. Όλοι πληγόμαστε σε αυτήν την κρίση. Μακάρι να μην πληγεί κανένας".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνωστοπούλου: «Τα ίδια παίρνει ένας πρωθυπουργός με έναν δημόσιο υπάλληλο;»"

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες του Έβρου

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες του Έβρου.

Στη συνέλευση του συντονιστικού που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σουφλί, οι αγρότες έδειξαν έτοιμοι να βγουν στους δρόμους.

Πριν από την τελική απόφαση, θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε πόλεις του Έβρου.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και στις 17 του ίδιου μήνα στο Σουφλί, ενώ ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία της συγκέντρωσης για την περιοχή των Φερών - Αλεξανδρούπολης.

thrakinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες του Έβρου"

Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Tα αποτελέσματα των stress test ήταν καλύτερα των αναμενομένων. Τούτο δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος τέσσερεις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των στρες τέστς. Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.

Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κεφαλαίων που οφείλει να καλύψει η κάθε τράπεζα θα ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπό την προϋπόθεση αυτή και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) μπορούν να αρθούν - όπως εκτίμησε το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ - μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Επίσης από το δεύτερο εξάμηνο του επομένου έτους σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι εφικτό η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης.

Αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ υπογράμμισε ότι ο νέος Νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών. Υποστήριξε ωστόσο ότι μετά τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Black Rock το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα κλαδικά όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών"

SZ: Οι πιστωτές δεν δίνουν στους Έλληνες τα 2 δισ. ευρώ

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές αρνούνται να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στους 'Ελληνες αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

«Η προγραμματισμένη δόση των 2 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στην Süddeutsche Zeitung. Η μεταφορά στην Αθήνα πιθανότατα θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα καθυστερεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν νομοθετηθεί μέχρι στιγμής με τα οποία είναι συνδεδεμένη η καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία.

320 000 ιδιοκτήτες κατοικιών με καθυστερημένες δόσεις

Στις διαπραγματεύσεις, βασικό θέμα αποτέλεσαν τα «κόκκινα» δάνεια με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα οι τράπεζες. Μάλιστα στο άρθρο αναφέρεται πως πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και αυτός είναι ένας λόγος που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταρρεύσει.

Εκτιμάται ότι 320 000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους. Η τρόικα θέλει να χαλαρώσει τους κανόνες με τους οποίους προστατεύεται η πρώτη κατοικία από κατασχέσεις. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν οκτώ στους δέκα νοικοκυριά απειλεί έξωση αν θα επιβάλουν τον χρηματοδότη.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο θέμα των πλειστηριασμών και αναζητά ισοδύναμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα έχει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από το 2016 σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε την χρεοκοπία για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "SZ: Οι πιστωτές δεν δίνουν στους Έλληνες τα 2 δισ. ευρώ"

Πακιστάν: Ερευνες κάτω από τα συντρίμμια για εύρεση επιζώντων - Στους 300 οι νεκροί

Για τον εντοπισμό θυμάτων του ισχυρού σεισμού, ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, ερευνούν οι διασώστες, σε μια αποστολή αρκετά δύσκολη λόγω της μορφολογίας των ορεινών αυτών περιοχών και της παρουσίας των Ταλιμπάν.

Ο απολογισμός της καταστροφής μπορεί να αυξηθεί καθώς οι διασώστες θα προχωρούν σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο ο σεισμός αυτός μεγέθους 7,5 βαθμών που προκάλεσε κατολισθήσεις και διέκοψε τις τηλεπικοινωνίες.

Στο Πακιστάν, ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Ινδία πρόσφερε βοήθεια.

Ο σεισμός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στα απομακρυσμένα βουνά της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε τρόμο στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Τα περισσότερα θύματα, ωστόσο, καταγράφηκαν αμέσως στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. "Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη", δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ.

«Το κτίριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη», δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πακιστάν: Ερευνες κάτω από τα συντρίμμια για εύρεση επιζώντων - Στους 300 οι νεκροί"

Προχωρά η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να πωλήσει το 30% της «Αερολιμήν Αθηνών», της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας υποστήριξε χθες στο Bloomberg πως η διοίκηση του ταμείου «βάζει σε προτεραιότητα» την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού.
Στο παράρτημα του μνημονίου με τις εκκρεμότητες των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρονταν πως εξετάζονται δύο λύσεις: Η εισαγωγή των μετοχών της «Αερολιμήν Αθηνών» στο Χρηματιστήριο (σενάριο που ακούγεται επί χρόνια), ή η πώληση του 30% μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας.
Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν να επιλέξουν μεταξύ συγκεκριμένων εναλλακτικών:Πρώτον, να προχωρήσουν πρώτα στην 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026 και στη συνέχεια σε πώληση μετοχών (μέσω εισαγωγής σε χρηματιστήριο ή πλειοδοτικού διαγωνισμού).
Δεύτερον, να πωλήσουν πρώτα το 30% (το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στο δημόσιο) και στη συνέχεια να επεκταθεί η σύμβαση. Τρίτον, να προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με αυτόματη παράταση της σύμβασης μέχρι το 2046. Η τελευταία επιλογή θα δυσαρεστούσε, πιθανώς, τους υφιστάμενους μετόχους (το καναδικό fund PSP το οποίο είχε αγοράσει περί το 26,7% των μετοχών από τη γερμανική Hochtief).
Εκτός και αν θέλουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους μέχρι το 2026, που λήγει η παρούσα σύμβαση.
Για την «Αερολιμήν Αθηνών», η οποία φέρεται να εξετάζει νέα επένδυση, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή νέου αεροσταθμού ώστε να αντεπεξέλθει στην αυξημένη τουριστική κίνηση που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους. Εκπρόσωποι της Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM) είχαν συναντηθεί ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τελικώς, την περασμένη άνοιξη ο επικεφαλής της FPAM εξαφανίστηκε! Μάλιστα εξαιτίας της εξαφάνισής του αντιμετωπίζει προβλήματα η υπόθεση ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Τουλούζης στη Γαλλία, καθώς στον σχετικό διαγωνισμό είχε επικρατήσει η FPAM.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωρά η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος"

Στον «αέρα» ΦΠΑ, επιδόματα και τέλη

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου τις επόμενες μέρες να ληφθούν μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν την πλειονότητα των πολιτών. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα τέλη κυκλοφορίας, το επίδομα θέρμανσης αλλά και το οικογενειακό επίδομα. 

Οι δηλώσεις Φίλη στον realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη προκάλεσαν συζητήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός παιδείας τόνισε πως είναι θέμα ημερών να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές, επέμεινε στην άποψη πως όποιοι στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι εύποροι - ακόμα και ο πρωθυπουργός - και τάχθηκε υπέρ της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από το να υπάρξουν ισοδύναμα που θα αφορούν όλους τους πολίτες. 

«Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν 23% στο κρέας για να στείλουν κάποιοι τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.


Την ίδια ώρα στο κατακόρυφο βρίσκεται και η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών καθώς η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει νέα παράταση, ενώ δεν προχωράει και ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων που είχε αποφασιστεί στο Μαξίμου καθώς αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. 

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας μπήκαν στο στόχαστρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega η κ. Ερασμία Παπαδοπούλου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων γονέων ιδιωτικών σχολείων είπε χαρακτηριστικά: 

«Ας αφήσει ήσυχο το ιδιωτικό σχολείο και το φροντιστήριο να καλύψει τα κενά του κράτους». Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι «έχει μια εμμονή με οτιδήποτε είναι ιδιωτικό» και ότι «πάει να βάλει ταξικούς διαχωρισμούς».




Πετρέλαιο θέρμανσης

Μπαίνουμε στο Νοέμβριο, οι θερμοκρασίες αρχίζουν και πέφτουν και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιοι και πότε θα πάρουν το επίδομα πετρελαίου. Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου που σκοπό έχει να ανακουφίσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο, λόγω του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων. 

Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που επεξεργάζονται την καταβολή του επιδόματος είναι μέσω των κριτηρίων να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, χωρίς να αποκλείονται και μικρές μεταβολές στο ύψος του επιδόματος το οποίο ήταν πέρυσι στα 35 λεπτά το λίτρο, καθώς η φετινή δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι, κάτι που ενδεχομένως να σημάνει και μαχαίρι στο ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ για τον άγαμο πέρυσι, στα 15.000 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Μπορεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρ.Αλεξιάδης να διαβεβαιώνει ότι θα πληρώσουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις και θα επιβαρυνθούν κυρίως εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους ακριβά οχήματα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση. 

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν τις προηγούμενες περιόδους τα τέλη κυκλοφορίας, αναρτούνταν στο TAXIS τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν θα ισχύσει φέτος. 

Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την έστω και ελαφρά μείωση των τελών στα παλαιά και μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και να αυξηθούν για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων μεγάλου κυβισμού ή νέας τεχνολογίας, «προσκρούουν» στα απλά μαθηματικά. 

Μετά από μια εξαετία εισπρακτικών μέτρων από τα αυτοκίνητα ο στόλος των ΙΧ έχει «γεράσει» με το 56% των οχημάτων να είναι άνω της 10ετίας, ενώ από τα περίπου 3,5 εκατ. οχήματα που κυκλοφόρησαν στους ελληνικούς δρόμους πριν από την 1/11/2011 και πληρώνουν τέλη με βάση τον κυβισμό, ούτε καν 70.000 δεν έχουν κινητήρα άνω των 2.357 κ.εκ., κάτι που θα μείωνε τα έσοδα από τα τέλη αντί να τα αύξανε. 

Πλέον, η οριζόντια αύξηση των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. 

Οικογενειακό επίδομα

Παράταση παίρνει η αγωνία χιλιάδων δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, καθώς το δημόσιο ταμείο βρίσκεται σε οριακό σημείο και επιχειρείται να γίνει διαχείριση αναγκών και διαθέσιμων πόρων, εν αναμονεί της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, να κατευθυνθούν σε άλλες πιο πιεστικές ανάγκες του κράτους. 

Έτσι, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ούτε την περασμένη εβδομάδα, ούτε όμως και χθες καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα σε 640.000 οικογένειες, που αγωνιούν από τα μέσα Οκτωβρίου. 

Αντίστοιχα, δεν πιστώθηκε στους 145.359 δικαιούχους της Κάρτας Αλληλεγγύης η δ' δόση για την επιδότηση σίτισης. Στην αναμονή βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας και για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εκτός χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού βγήκε η καταβολή της δ' δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης, σε 145.359 δικαιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 349.826 ωφελούμενους, μέλη των οικογενειών τους.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» ΦΠΑ, επιδόματα και τέλη"

Μοσκοβισί: Ή 23% Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση ή καθόλου

Ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί με κλιμακωτούς συντελεστές η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, δίνει σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15 ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσκοβισί στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:

«1. Δυνάμει του άρθρου 132 παράγραφος 1 στοιχείο θ) της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη απαλλάσσουν την εκπαίδευση που παρέχεται από δημόσιους οργανισμούς ή άλλους οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς. Τα κράτη μέλη διαθέτουν κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ως προς τον καθορισμό των ιδιωτικών οργανισμών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εν λόγω διάταξη. Επιπλέον, για άλλους οργανισμούς εκτός των οργανισμών δημοσίου δικαίου (π.χ. ιδιωτικά σχολεία) η εν λόγω φορολογική απαλλαγή δύναται να εξαρτάται από την τήρηση μίας ή περισσότερων από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 133 της οδηγίας ΦΠΑ, κάτι που η Ελλάδα δικαιούται να πράξει για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της φορολογικής απαλλαγής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ιδιωτική εκπαίδευση που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα φορολογείται. Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή.

2. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 133 στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με το θέμα αυτό. Φαίνεται πάντως ότι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει προϋποθέσεις βάσει του άρθρου 133 με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής στην ιδιωτική εκπαίδευση εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

3. Οι κυβερνήσεις διαθέτουν πάντοτε διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν την βέλτιστη επιλογή πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων περιορισμών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ή 23% Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση ή καθόλου"

Πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος ανώτατων δικαστικών

Πειθαρχικός έλεγχος, σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, διεξάγεται σε βάρος του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Νίκου Λεοντή. Κατηγορείται ότι προήδρευε επί 14 χρόνια του δευτεροβάθμιου αθλητικού δικαστηρίου παρότι ο νόμος προβλέπει πως προεδρεύει δικαστής με τον βαθμό του προέδρου Εφετών. Ο κ. Λεοντής προήχθη κατά την επετηρίδα το 2001 σε αρεοπαγίτη και το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η υπόθεσή του έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νέα πειθαρχική διαδικασία ξεκίνησε στον Άρειο Πάγο και για τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο με αφορμή τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και πειθαρχική δίωξη έχει ασκηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλου σε βάρος του προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης, ο οποίος θα κρίνει τα πειθαρχικά Ντογιάκου και Λεοντή. Στο έγγραφό της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, το οποίο προκάλεσε το δεύτερο πειθαρχικό σε βάρος του κ. Ντογιάκου, τον κατηγορεί ότι «χρησιμοποιεί την Ολομέλεια για το προσωπικό του ζήτημα της παροχής εξηγήσεων...».

Μη συνάδουσα συμπεριφορά

Η αρχή του νήματος βρίσκεται στις 13 Οκτωβρίου, όταν η Πρόεδρος του ΑΠ απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης με το οποίο κατηγορούσε τον κ. Ντογιάκο για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού. Αφορμή για το έγγραφο αποτέλεσε άλλο έγγραφο του κ. Ντογιάκου την 1η Οκτωβρίου 2015, με το οποίο συγκαλούσε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Ο προϊστάμενος αναφερόταν σε εξηγήσεις που του ζητήθηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης με αφορμή παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης και έγγραφο της κ. Θάνου, το οποίο ακολούθησε εκείνο του υπουργείου. Κοντολογίς, ο κ. Ντογιάκος αλλά και η άλλη υποψήφια στις εκλογές των εισαγγελέων Γεωργία Τσατάνη κατηγορούνταν ότι συνέταξαν τον κατάλογο των υποψηφίων για τη θέση του προϊσταμένου χωρίς να συνυπολογίσουν τον Παναγιώτη Καραγιάννη. Αν είχε συνυπολογιστεί δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος τελικά εξελέγη.

Η σύγκληση της Ολομέλειας, η οποία τελικά αναβλήθηκε, ακολούθησε ακριβώς αυτές τις εξηγήσεις που έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. Σε αυτές τις εξηγήσεις μάλιστα εκείνος υποστήριξε, επικαλούμενος διατάξεις του κανονισμού των δικαστηρίων, ότι ορθώς ήταν υποψήφιος αφού ο κ. Καραγιάννης δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο. Η πειθαρχική αυτή διαδικασία εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.

Η νέα διαδικασία άρχισε ακριβώς με αφορμή τη σύγκληση της Ολομέλειας, η οποία πάντως έχει αναβληθεί επ' αόριστον. Με το νέο έγγραφο της προέδρου του ΑΠ η σύγκληση της Ολομέλειας με το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζεται από εκείνη ως «πρωτοφανής ενέργεια, η οποία έγινε δύο ημέρες μετά την κοινοποίηση του εγγράφου του Προέδρου της Επιθεώρησης προς τον κ. Ντογιάκο για την παροχή εξηγήσεων για τις αρχαιρεσίες του 2014 στην Εισαγγελία».

Η πρόεδρος προσθέτει: «Εξ όσων πληροφορήθηκα, ο ως άνω εισαγγελέας χαρακτηρίζει (κατά τρόπο υποκειμενικό και αυθαίρετο) ως 'εξωθεσμική παρέμβαση' το ενημερωτικό έγγραφο το οποίο απέστειλα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, σε απάντηση του δικού του εγγράφου με το οποίο ζητούσε να τον ενημερώσω λόγω κατατεθείσας ερώτησης στη Βουλή σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του κ. Ντογιάκου... Ο ως άνω εισαγγελέας εγνώριζε ότι το έγγραφό μου προς τον υπουργό εστάλη προς απάντηση σε έγγραφο του τελευταίου».

Και συμπληρώνει: «Εν τούτοις ο εν λόγω εισαγγελέας αντί να υποβάλει τις ζητηθείσες έγγραφες εξηγήσεις επιλέγει να 'χρησιμοποιήσει' την Ολομέλεια της Εισαγγελίας και να μεταφέρει στην Ολομέλεια το προσωπικό του ζήτημα και μάλιστα υποδεικνύει σαφέστατα στην Ολομέλεια ποια απόφαση θα λάβει, αφού με τον τρόπο διατύπωσης του θέματος θέτει ως δεδομένη την τέλεση 'εξωθεσμικής' παρέμβασης από την Πρόεδρο του ΑΠ προσπαθώντας έτσι να προκαταλάβει την απόφαση της Ολομέλειας. Κατά την άποψή μου επιδιώκει έτσι να εμφανίσει ότι η διαταχθείσα από τα αρμόδια όργανα πειθαρχική προκαταρκτική για τη διαπίστωση της βασιμότητας των καταγγελιών για παρατυπίες ως προς τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στρέφεται δήθεν εις βάρος του θεσμού του αυτοδιοίκητου».

Νέο πειθαρχικό επί της ουσίας

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΑΠ, «η ως άνω ενέργεια του εισαγγελέα Εφετών Ι. Ντογιάκου θεωρώ ότι συνιστά συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού. Και τούτο διότι πέραν της δυσφήμησης της δικαστικής τιμής και υπόληψής μου, αφού η πρόσκληση για την Ολομέλεια διανεμήθηκε και έλαβαν γνώση όλοι οι υπηρετούντες στην Εισαγγελία Εφετών, η ως άνω ενέργεια αποτελεί προσπάθεια μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με εν γνώσει του αβάσιμη αιτιολογία».

Του καταλογίζει επίσης πως γνώριζε ότι η αρμοδιότητα για τον πειθαρχικό έλεγχο τόσο των δικαστών όσο και των εισαγγελέων ανήκει στον Άρειο Πάγο. Τον κατηγορεί επίσης για κατάχρηση εξουσίας την οποία έχει ως διευθύνων την Εισαγγελία και η σύγκληση της Ολομέλειας κατά την Πρόεδρο έγινε «επειδή κατά την άποψή του θα διευκόλυνε τη διαχείριση του προσωπικού του ζητήματος».

Ζητεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Ντογιάκου. Πράγματι ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Ντογιάκο νέες εξηγήσεις αρχίζοντας επί της ουσίας νέο πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος ανώτατων δικαστικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news