facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία - Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Έντονη διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα του ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν κατ' αρχήν η αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ο σεβασμός των θέσεων της Κύπρου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Frontex στο Αιγαίο, οι κοινές περιπολίες με την Τουρκία, η χρηματική ενίσχυση των κύριων αποδεκτών μετανάστευσης στο Αιγαίο και η αναγνώριση ότι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δικαιούνται άσυο, λόγω εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ολικό κλίμα της Συνόδου δείχνει πόλωση μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς το κάθε κράτος φαίνεται να προσεγγίζει το μεταναστευτικό ζήτημα ανάλογα με τη δική του γεωγραφική θέση -αν έχει σύνορα με χώρες-πύλες μετανάστευσης ή αν βρίσκεται στην ενδοχώρα-, δημιουργώντας έτσι δύο ιδιότυπα σύνολα.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους εταίρους πώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής των μεταναστών, αυξάνοντας τις θέσεις υποδοχής σε 23.000, από 3.500 που είναι τώρα.

Το ζήτημα του Δουβλίνου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, που τόνισε στους εταίρους πως είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί η συνθήκη στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα στο θέμα των κρατών εισδοχής.

Ο πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, έθεσε επίσης ζήτημα στους Ευρωπαίους εταίρους, να υπάρξει σεβασμός για τις θέσεις της Λευκωσίας ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μην καταπατηθούν, για να εξασφαλιστεί η συνεργασία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης, αλλά και στη Frontex, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της ικανότητες, ζήτησε ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση για τις τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές.

Αντίθετος, για άλλη μια φορά, ήταν ο κ. Τσίπρας στην πρόταση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν τίποτα νέο να προσφέρουν και η ταυτοποίηση των μεταναστών πρέπει να γίνεται εντός της Τουρκίας.

Τέλος, δεδομένου πως οι Αφγανοί μετανάστες αποτελούν περίπου το 20% των ροών στην Ελλάδα και, αντίθετα με τους Σύρους, δεν έχουν την ίδια μεταχείριση ως προς την αίτηση ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν στις εθνικότητες που χορηγείται άσυλο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων ανάμεσα στους εταίρους, η Σύνοδος όμως αναμένεται να διαρκέσει ώρες ακόμα, καθώς το δείπνο εργασίας ξεκίνησε με καθυστέρηση, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τη θεση «ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του», ο πρωθυπουργος Αλεξης Τσιπρας ξεκαθάρισε στη Συνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες την ελληνικη αντίθεση στην άποψη ή και πρόταση των Ευρωπαίων για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι, εάν τεθεί -όπως και έγινε- τέτοιο θεμα, ο πρωθυπουργος θα διαφωνήσει κάθετα. Από την ελληνικη πλευρα ξεκαθαριζεται παντως οτι υπαρχει διάθεση για συνεργασια με την Τουρκια, υπό την προϋπόθεση όμως οτι θα εξεταστούν ολα τα θεματα με προσοχή, χωρις να προκαλούν αλλα προβληματα, όπως στο ζήτημα της κυριαρχίας και φυσικα να μην έρχονται σε αντιθεση με τις ελληνικές θέσεις.

Μάλιστα, σε αυτο το κλιμα και πλαισιο η Αθηνα συζητα ακομη και τη συνεργασια με ενίσχυση της Frontex.

Ο κ. Τσιπρας προτίθετο να θέσει θεματα, όπως η οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επιβαρύνονται απο τις προσφυγικές ροές, η δυνατότητα ή υποχρέωση χωρών εκτός ΕΕ να προχωρούν σε καταγραφή και ταυτοτοπιιηση προσφύγων, αλλα και το προβλημα με τoυς Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποιοι φτάνουν στην Ελλαδα απο περιοχές με αντίστοιχα ζητήματα όπως της Συρίας, χωρίς όμως να προβλέπεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος του σημερινού Συμβουλίου είναι να βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ακεραιότητας των διαδικασιών πρόσβασης.

«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές και γενναίες αποφάσεις για να λύσουμε την κρίση αυτή και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στο μέτωπο της εφαρμογής της συμφωνίας όσο και σε εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ειδικά το Βερολίνο προσπαθεί να προσδιορίσει την υπόθεση ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Και άρα να επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων (κοινές περιπολίες για παράδειγμα, ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας) και κυρίως να δικαιολογήσει έτσι την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών πέρα του νότου, να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επισημάνει τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση όλης της Ευρώπης να σταθεί με αλληλεγγύη και ανάλογες ευθύνες στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.

Εν όψει, δε, της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην τουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση που έχει η καγκελάριος να κάνει τις ανάλογες συστάσεις στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Πρώτον, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως λέει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ζήτησε αντισταθμιστικά για τα νησιά, δηλαδή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Ζητείται λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Είναι λίγες μόνο ώρες έπειτα από το νέο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στη χώρα μας, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε "hot spots" σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία - Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις"

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος τα περί απονομής συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για απονομή συνάξεων με εισοδηματικά κριτήρια προχώρησε, με δηλώσεις του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αφορμή ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία προκρίνει τη σύνδεση χορήγησης της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ο δικαιούχος να μην παίρνει ολόκληρο το ποσό ή και καθόλου σε περίπτωση που έχει μεγάλα εισοδήματα.

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, και διευκρίνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως το πόρισμα της Επιτροπής δεν είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά «απλώς ανοίγει» την κουβέντα για της μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση των πολιτών.

«Θα βασιστούμε σε ευρύ διάλογο ώστε Νοέμβριο που θα έρθει το νομοσχέδιο να γνωρίζουν όλοι και να έχουμε επιτέλους μια ελληνική μεταρρύθμιση που έπρεπε γίνει χρόνια πριν, κι όχι γιατί μας την επιβάλουν τα Μνημόνια», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τη Δευτέρα, το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» θα τεθεί προς συζήτηση στο υπουργικό, Συμβούλιο, και ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος τα περί απονομής συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια"

Σταθάκης: Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο στα πόθεν έσχες

Απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο, ήταν και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης, έκρινε σκόπιμο να συνεχίσει δηλώνοντας πως «τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014.

Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013».

«Ως εκ τούτου», καταλήγει ο υπουργός, «α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο στα πόθεν έσχες"

Αλλαγές στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών λόγω ελλείψεων

Σε τροποποιήσεις στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων προχώρησε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε παιδικά εμβόλια αλλά και να διατηρηθεί ικανοποιητικό το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, ιδίως από την ηλικία των 2 μηνών έως και εκείνη των 6 χρόνων, στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο επικαλείται την παγκόσμια έλλειψη των εμβολίων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη και την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι για την αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια θα απαιτηθούν πολλοί μήνες.

Για το λόγο αυτό και με στόχο να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι ελλείψεις, το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:

- Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).

- Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.

- Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών λόγω ελλείψεων"

Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαμαρτύρεται για την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στις κρατικές δαπάνες

Την έντονη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, κ.λπ., από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξέφρασαν σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Δημήτριο Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα, με αφορμή την αναμενόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους οικονομικούς και όχι μόνο κινδύνους που διατρέχει το Ελληνικό Δημόσιο από την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δημόσιων δαπανών και τους έθεσαν προ των ευθυνών τους για τη μελλοντική αλόγιστη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που θα υπάρξει, λόγω της ανυπαρξίας των ελέγχων του Ε.Σ.

Ακόμα, τους εξέθεσαν αναλυτικά τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της σχετικής ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων αυτών.

Παράλληλα, επέδωσαν στους κ.κ. Παρασκευόπουλο και Παπαγγελόπουλο, το χθεσινό πρακτικό της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο διατυπώνουν την ομόφωνη ρητή θέση ότι η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών από το Ε.Σ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το άρθρο 98 του Συντάγματος.

Ακόμη, παρέδωσαν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ψήφισμα της Ενώσεώς τους στο οποίο πλέον του ότι διαπιστώνουν την αντίθεσή τους στην επίμαχη κατάργηση των προληπτικών ελέγχων, ζητούν να επαναπροσδιορισθεί από πλευράς της κυβέρνησης η προσέγγιση «της αναγκαιότητας κατάργησης του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι».

Επίσης, καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί «τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργησή του στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».

Προηγουμένως, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πρακτικό που εξέδωσε χθες σημειώνει ότι η προτεινόμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών, από το Ε.Σ., αντιβαίνει στις ρητές διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 98) και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες του κράτους σταματά την 1η Ιανουαρίου 2017 και στους ΟΤΑ και στα άλλα ΝΠΔΔ σταματά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και λοιπών νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Με την υιοθετούμενη ρύθμιση παραβιάζεται ευθέως η διάταξη του άρθρου 98 του Συντάγματος που κατοχυρώνει αδιαστίκτως τον προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των ανωτέρω φορέων. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου όχι μόνο είναι αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του, αλλά αντιθέτως θέτει σε διακινδύνευση το στόχο της πάταξης της διαφθοράς και αποτροπής της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, η εκ των υστέρων ανάκτηση του οποίου έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δυσχερής. Επίσης, η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου ακυρώνει την αποτρεπτική λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού στη διενέργεια παράνομων δαπανών και εκθέτει τους υπολόγους και τους διατάκτες σε κίνδυνο καταλογισμού.

Ζητείται από τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι και να αναλογιστούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργησή του στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2015
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Παναγιώτης Παππίδας»


Το πλήρες κείμενο του πρακτικού της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 14ης Οκτωβρίου έχει ως εξής:

«ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 19ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ 14ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
ΜΕΛΗ: Φλωρεντία Καλδή, Προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Σαρμάς, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Σωτηρία Ντούνη, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη και Άννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδροι, Γεώργιος Βοΐλης, Γεωργία Μαραγκού, Βασιλική Ανδρεοπούλου, Μαρία Αθανασοπούλου, Ασημίνα Σαντοριναίου, Σταμάτιος Πουλής, Κωνσταντίνα Ζώη, Δέσποινα Καββαδία - Κωνσταντάρα, Αγγελική Μυλωνά, Γεωργία Τζομάκα, Χριστίνα Ρασσιά, Θεολογία Γναρδέλλη, Βιργινία Σκεύη, Κωνσταντίνος Εφεντάκης, Αγγελική Μαυρουδή, Αγγελική Πανουτσακοπούλου, Δημήτριος Τσακανίκας, Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου, Βασιλική Προβίδη, Κωνσταντίνος Παραθύρας, Ασημίνα Σακελλαρίου και Αργυρώ Μαυρομμάτη, Σύμβουλοι.

Οι Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη, Ελένη Λυκεσά, Δημήτριος Πέππας, Βασιλική Σοφιανού και Δέσποινα Τζούμα απουσίασαν δικαιολογημένα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Μιχαήλ Ζυμής.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ελένη Αυγουστόγλου, Επίτροπος, Προϊσταμένη της Γραμματείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Α΄. Με την αρχή της συνεδριάσεως, η Προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή έθεσε, εκτός ημερησίας διατάξεως, για λόγους μείζονος σπουδαιότητας, υπόψη της Ολομέλειας, το άρθρο 10 παρ. 10 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο και ειδικότερα την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους από την 1η.1.2017και από την 1η.1.2019 των δαπανών των ΟΤΑ και των λοιπών νομικών προσώπων. Η Ολομέλεια ομόφωνα αποφάσισε να συζητηθεί, εκτός ημερησίας διατάξεως, το ανωτέρω θέμα και έκρινε τα ακόλουθα:

Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει ρητά στο άρθρο 98 παρ. 1 αυτού τις αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πρώτη από αυτές, εκείνη του εδαφίου α΄, αφορά τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, δηλαδή των δαπανών του Κράτους, των ΟΤΑ ή άλλων νομικών προσώπων. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεχώς από τότε που για πρώτη φορά καθιερώθηκε με νόμο το έτος 1887, ως προληπτικός έλεγχος επί των ενταλμάτων πληρωμής, πριν από την εξόφλησή τους. Με την ίδια μορφή, όπως συνάγεται από τις προπαρασκευαστικές εργασίες της Βουλής, κατοχυρώθηκε συνταγματικά το έτος 1975, σε αντιδιαστολή προς τον (κατασταλτικό) έλεγχο των λογαριασμών των δημοσίων υπολόγων, που καθιερώνεται στην παρ. 1 εδάφ. γ΄ του ιδίου άρθρου.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 η αρμοδιότητα αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε και διευρύνθηκε, καθώς δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να υποβάλλει σε προληπτικό έλεγχο και τις δαπάνες νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως και πράγματι συνέβη με την υπαγωγή στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των δημοτικών επιχειρήσεων (άρθρο 275 του ν. 3852/2010). Εν τω μεταξύ, ήδη από το έτος 2003 είχε αρχίσει η επέκταση του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες των ΟΤΑ α΄ βαθμού (άρθρο 23 του ν. 3202/2003, όπως τροποποιήθηκε), κατόπιν αιτήματος των ιδίων των αιρετών αρχόντων, ενόψει του υπαρκτού κινδύνου καταλογισμού αυτών με παράνομες δαπάνες, που δεν έχουν υποβληθεί στον προληπτικό έλεγχο.

Παρά τη διαχρονική αυτή στάση του συνταγματικού και κοινού νομοθέτη και τον διακηρυγμένο σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας στον ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 10 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «Από την 1η.1.2017, … δεν ασκείται προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες του Κράτους. Από την 1η.1.2019 …δεν ασκείται προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ και των …λοιπών νομικών προσώπων.»

Είναι βεβαίως αληθές ότι οι συνταγματικές αρμοδιότητες του Δικαστηρίου «ρυθμίζονται και ασκούνται, όπως νόμος ορίζει», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης δικαιούται, χωρίς να παραβιάσει το Σύνταγμα, και υπό το πρόσχημα της ρυθμίσεως αυτών, να τις καταργεί.
Υπό το πνεύμα αυτό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δεχθεί στο παρελθόν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτή η αύξηση του ορίου του ποσού για τα εντάλματα πληρωμής του Δημοσίου, στα οποία ασκείται προληπτικός έλεγχος. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2014, απέκρουσε ως «αντίθετη προς τη διάταξη του άρθρου 98 του Συντάγματος» την για τρίτη φορά και εντός διαστήματος μόλις έξι μηνών νέα αύξηση του ορίου.

Κατά μείζονα λόγο, η προτεινόμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών, τον οποίο διενεργεί το Δικαστήριο κατά το άρθρο 98 παρ. 1 εδάφ. α΄, αντιβαίνει στις ρητές διατάξεις του Συντάγματος και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση μεταξύ των Μελών και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συντάχθηκε το παρόν πρακτικό το οποίο υπογράφεται από την Προεδρεύουσα Αντιπρόεδρο και τη Γραμματέα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΚΑΛΔΗ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΓΛΟΥ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαμαρτύρεται για την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στις κρατικές δαπάνες"

Ματαιώσεις δρομολογίων λόγω στάσης εργασίας την Παρασκευή

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στον άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης-Αθήνας, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας και στο υπόλοιπο δίκτυο θα υπάρξουν αύριο λόγω της δίωρης στάσης εργασίας (13.00-15.00) που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών του ΟΣΕ.

Επίσης, δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που ματαιώνονται είναι τα εξής:

Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών οι αμαξοστοιχίες: IC 52-IC 55. Η αμαξοστοιχία 56 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη των στάσεων εργασίας.
Μεταξύ Πειραιώς-Αθηνών-Χαλκίδας-Αθηνών οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου: 1548/11548, 1552/11552, 11553/1553,11557/1557
Μεταξύ Αθηνών-Λιοσίων-Αθηνών οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου: 4316-4317
Μεταξύ Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Θεσσαλονίκης οι αμαξοστοιχίες:
IC 83 - IC 86
Μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης οι αμαξοστοιχίες 600/601 θα καταργηθούν στο τμήμα Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης-Ξάνθης. Τα δρομολόγια των ανωτέρων αμαξοστοιχιών μεταξύ Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης-Ξάνθης θα εκτελεστούν με λεωφορεία.
Μεταξύ Θεσσαλονίκης-Λάρισας-Θεσσαλονίκης οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού: 2591-2590. Οι αμαξοστοιχίες 2592 και 2593 θα αναχωρήσουν μετά την λήξη της στάσης.
Μεταξύ Λάρισας-Βόλου-Λάρισας οι αμαξοστοιχίες: 1578-1579
Μεταξύ Λειανοκλαδίου - Λαμίας -Στυλίδα - Λειανοκλαδίου οι αμαξοστοιχίες :5524-5525
Μεταξύ Αγ. Ανδρέα -Πάτρας -Ρίου - Αγ. Βασιλείου οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Πάτρας: 2303 -2305-2307
Μεταξύ Αεροδρομίου - Κιάτου - Αεροδρομίου οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου:4412-4414-4416-4415-4417-4419. Η αμαξοστοιχία 4418 θα αναχωρήσει μετά τη λήξη της στάσηςεργασίας.
Μεταξύ Αεροδρομίου - Αν. Λιοσίων - Αεροδρομίου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου: 4230-4232-4234-4236-4227-4229-4231-4233-4235
Μεταξύ Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού οι αμαξοστοιχίες: 1332- 1333. Η αμαξ.1336 θα αναχωρήσει μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.
Μεταξύ Πύργου-Κατάκολου-Ολυμπίας-Πύργου οι αμαξοστοιχίες: 1384-1385
Τέλος, δεν θα πραγματοποιηθούν 4 δρομολόγια λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως τις ώρες της στάσης εργασίας.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώσεις δρομολογίων λόγω στάσης εργασίας την Παρασκευή"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για τον Γύρο της Αθήνας

Λόγω διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης με την επωνυμία: «29ος Γύρος Αθήνας», την Κυριακή 18-10-2015 και κατά τις ώρες 06.00΄- 12.00΄, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, πλην αυτών με ειδικές διαπιστεύσεις, στις κατωτέρω οδούς και λεωφόρους, περιοχής Δήμου Αθηναίων ως εξής:

- Λ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της Λ. Συγγρού και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Πλ. Ομονοίας, περιμετρικό οδικό δίκτυο και στις καθέτους αυτού έως την πρώτη παράλληλο.

- Πλ. Συντάγματος, περιμετρικό οδικό δίκτυο και στις καθέτους αυτού έως την πρώτη παράλληλο.

- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αγ. Μελετίου και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ομονοίας και της οδού Πιπίνου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αριστοτέλους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Χαλκοκονδύλη και Πιπίνου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Φυλής, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μακεδονίας και Πιπίνου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αχαρνών, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Βάθη και της οδού Πιπίνου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Λιοσίων, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ιουλιανού και της Πλ. Βάθη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Καματερού, σε όλο το μήκος της.

- Χαλκοκονδύλη, σε όλο το μήκος της.

- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας. Καθώς και στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μουστοξύδη και Πατησίων και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατησίων.

- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

- Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Ανώνυμη οδός εφαπτόμενη, σε όλο το μήκος της.

- Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

- Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.

- Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.

- Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.

- Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αμαλίας και της οδού Ζαχάρωφ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Επιπρόσθετα κατά μήκος της διαδρομής διεξαγωγής της εν λόγω αθλητικής εκδήλωσης θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων μόνο από τους παρακάτω ελεγχόμενους κόμβους:

- Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους

- Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη

- Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη

- Λ. Βασ. Σοφίας - Ρηγίλλης

- Λ. Βασ. Κων/νου – Β. Γεωργίου Β΄

- Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη

- Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου

- Λ. Βασ. Σοφίας – Π. Κόκκαλη



Παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και Λεωφόρους κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για τον Γύρο της Αθήνας"

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Χαλκιδική

Επιβεβαιώθηκε το ύποπτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Συκιά Χαλκιδικής (Σιθωνία), η οποία μάλιστα «χτύπησε» μεγάλη εκτροφή 200 βοοειδών, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.

«Πλέον η οζώδης δερματίτιδα που έκανε την εμφάνισή της στο Δέλτα του Έβρου τον Αύγουστο φέτος, είναι εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και απειλεί την αυτόχθονη φυλή των ελληνικών Στεππικών φυλών Βοοειδών, αυτά της Συκιάς», επισήμανε ο κ. Τερτιβανίδης, προσθέτοντας ότι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Μεταξύ άλλων ο κ. Τερτιβανίδης εξέφρασε την ευχή να «υπάρχει κάπου γενετικά φυλαγμένο προϊόν της φυλής Βοειδών της Συκιάς, αλλιώς θα «την χάσουμε», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τερτιβανίδης, τη Δευτέρα θα μεταβεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάλληλος της Διεύθυνσης προκειμένου να καταθέσει στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης, αίτημα για την αποστολή εμβολίων στην Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Ιερισσό Χαλκιδικής και όπως υπογράμμισε ο κ. Τερτιβανίδης αφορά εκτροφή 120 βοοειδών και η θανάτωσή τους αναμένεται την προσεχή Κυριακή.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Χαλκιδική"

«Χάθηκε η μπάλα» στον προϋπολογισμό

Τους επόμενους τρεις μήνες, ή έστω έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου για έσοδα τα οποία μετρούν στο 2015 όπως ο ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει ένα μικρό θαύμα, για να μην υπάρξουν νέες απρόβλεπτες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να εισπράξει 19,2 δισ. ευρώ εσόδων σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος συνολικών εσόδων 53,480 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. τα οποία δεν έχουν ενσωματώσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προ ημερών) πιστοποιούν για έναν ακόμα μήνα αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Απίστευτη συγκράτηση δαπανών (οι πρωτογενείς δαπάνες χαμηλότερες κατά 4,381 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο εν μέσω γενικευμένης στάσης πληρωμών), υστέρηση εσόδων 4,915 δισ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, αλλά… πρωτογενές πλεόνασμα 3,079 δισ. ευρώ. Απλά μαγική εικόνα...

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

· Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.079 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.532 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.644 εκατ. ευρώ.

· Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν μετά βίας τα 34.296 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.915 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου. Επιμέρους τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.227 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.604 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1.724 εκατ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) και ποσό 1.544 εκατ. ευρώ από τη μη βεβαίωση και είσπραξη των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.022 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 399 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.421 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.069 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.531 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 762 εκατ. ευρώ ή 18% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,528 εκατ. ευρώ μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 534 εκατ. ευρώ ή 13%. Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 149 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (399 εκατ. ευρώ).

· Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36.193 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.381 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.575 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.023 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3.142 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.694 εκατ. ευρώ, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 406 εκατ. ευρώ και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 99 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1.891 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 56 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 43 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις Γεωργίας και 24 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2.170 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.410 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1.477 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.324 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.717 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χάθηκε η μπάλα» στον προϋπολογισμό"

Δίωξη για Σαββαΐδου

Ποινική δίωξη για τo πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το αδίκημα συνίσταται στο ότι η κ. Σαββαΐδου, στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων. Κατ΄αυτό τον τρόπο, βάση της δίωξης, προκάλεσε βλάβη στο δημόσιο προς όφελος τρίτων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους, δίνοντας έτσι περιθώριο ενός χρόνου στους τηλεοπτικούς σταθμούς αντί του ενός μηνός που όριζε ο νόμος.

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για Σαββαΐδου"

Αποφυλάκιση Σταμάτη χωρίς καταβολή εγγύησης λόγω capital controls

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί απο το υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταβολή των χρηματικών ποινών και των εγγυήσεων οδήγησαν στην αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει τα 50 χιλιάδες ευρώ της εγγύησης που της επέβαλε το δικαστήριο για να αποφυλακιστεί.

Ο δικηγόρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος κάνοντας χρήση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου, και αναστέλλει μέχρι 31 Οκτωβρίου λόγω των τραπεζικών περιορισμών την καταβολή εγγύησης που επιβάλλεται σε κρατούμενους για να αποφυλακιστούν, πέτυχε το αποφυλακιστήριο της Βικυς Σταμάτη κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει για όλες τις εγγυοδοσίες, αλλά και άλλες δικαστικές πράξεις με οικονομικό αντικείμενο (παράβολα κλπ), και όλους τους κρατούμενους – κατηγορούμενους. Η ΚΥΑ έχει ισχύ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, αλλά υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί. Αν δεν παραταθεί η κα Σταμάτη θα έχει περιθώριο μέχρι και 5 μέρες μετά τη λήψη ισχύος της (5 /11) να καταβάλλει τις 50.000 ευρώ. Ήδη πάντως με την κατάθεση του διαβατηρίου εκ μέρους της θα βγει κανονικά ελεύθερη από το Δρομοκαΐτειο.

Ο κ. Παγορόπουλος έκανε επίκληση του ΦΕΚ υπ' αριθμόν 2110/20 Σεπτεμβρίου 2015 το οποίο βασίζεται στην 49214/21/7/15 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αναστέλλει , μεταξύ άλλων, την καταβολή εγγυήσεων από κατηγορουμένους για να αφεθούν ελεύθεροι, λόγω της επιβολής των capital controls.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλάκιση Σταμάτη χωρίς καταβολή εγγύησης λόγω capital controls "

Με blackout κινδυνεύει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου

Τελεσίγραφο έως τις 30 Οκτωβρίου προς τους ενοίκους του κτιρίου Atrina που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος απευθύνει η διοίκηση της ΔΕΗ, προειδοποιώντας με διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν ως την ημερομηνία αυτη δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές.

Η ΔΕΗ κάνει λόγο για απαράδεκτη στάση ενοίκων του κτιριακού συγκροτήματος, προσθέτοντας ότι "κάποιοι εκμεταλλεύονται το ότι στο κτίριο στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, ποντάροντας ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης".

Στο συγκρότημα στεγάζονται το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου, οι οποίες, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όμως, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γίνεται από μία παροχή για την οποία εκδίδεται ένας λογαριασμός. Τα χρήματα που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκούν για την εξόφληση της οφειλής, η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ προέβη σήμερα σε αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης, ύστερα από συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, προειδοποιεί, ωστόσο ότι αυτό έγινε για τελευταία φορά και καλεί τη διαχείριση του κτιρίου να προχωρήσει σε τακτοποίηση των οφειλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Με blackout κινδυνεύει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου"

Φθηνότερη η χρήση πλαστικού χρήματος σε δύο μήνες

Στη σημαντική μείωση στο κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για τη μείωση των διατραπεζικών προμηθειών, που τίθεται σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πρόκειται για την προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα - αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες και από 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές. Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τη μείωση της προμήθειας σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.

Τελικός στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι, που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα της συναλλαγής και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Έτσι, η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος αποδοχής των καρτών στα τερματικά συστήματα (POS), που αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, προκειμένου να διευρύνουν την αποδοχή των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών.

Σήμερα η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 2%-2,5% περίπου, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Στο τελικό ύψος της προμήθειας σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη σχέση του εμπόρου ή του επαγγελματία, όπως το αν έχει δανειακά προϊόντα ή άλλα καταθετικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθηνότερη η χρήση πλαστικού χρήματος σε δύο μήνες "

Ολο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης εισηγείται η επιτροπή Σοφών που συνέστησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Χωρίς να προχωρά σε εξειδίκευση των μεγεθών, προτείνει ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων.
Η βασική πρόταση της επιτροπής σοφών είναι να υπάρξει μια σύνταξη η οποία θα καθορίζεται από την ασφαλιστική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου. Οσα δηλαδή πληρώνει κατά τη διάρκεια του βίου του θα βγάζουν και το ποσό που θα πληρώσει συν ένα επιτόκιο. Σε αυτό θα προστίθεται η βασική σύνταξη (τώρα 360 ευρώ) που θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 χρόνια. Ωστόσο η βασική σύνταξη θα χορηγείται με κριτήρια, δηλαδή θα εξαιρούνται όσοι έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. 
«Οι διαχρονικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών δομών που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν κυρίως επιφανειακές και ορισμένες φορές, λόγω του ελλιπούς σχεδιασμού τους, βιαστικές. Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και προσαρμογή, αλλά με υποχωρήσεις συχνά σε συνδικαλιστικές πιέσεις, ήταν αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς», αναφέρεται. «Μια συνολική αξιολόγηση είναι ότι οι αλλαγές από το 2010 αποτελούν μια ημιτελή μεταρρύθμιση».
Όπως σημειώνει, στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης είναι μία διέξοδος. Με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί αυτό: η πρώτη είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η δεύτερη είναι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και η τρίτη είναι η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ενας φορέας για όλους τους ασφαλισμένους…

Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτόν όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. 
Στην προοπτική αυτή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία εξαίρεση, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα της ενοποίησης θα υπονομευθεί στο σύνολό του. Όσον αφορά στις εισφορές:
-Eνιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.
-Yποχρέωση για δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω μιας ενοποιημένης διαδικασίας.
-Aνάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ της βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
** Όσον αφορά στις παροχές:
α) Κατάργηση των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων διότι υποσκάπτουν την ασφαλιστική συνείδηση, δημιουργούν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.
β) Καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, αφού προηγουμένως καθοριστεί με Αναλογιστική Μελέτη το ποσοστό κατά το οποίο τόσο η κάθε σύνταξη χωριστά, όσο και όλες από κοινού, θα αναπληρώνουν τις αποδοχές του ασφαλισμένου.
γ) Ανακαθορισμός, κατ' επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών, των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στον νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Πώς θα καθορίζονται οι συντάξεις (βασική πρόταση)

«Καμία λύση δεν είναι ανώδυνη. Όλες έχουν πλεονεκτήματα που πρέπει να προβληθούν και μειονεκτήματα που δεν μπορούν να αποσιωπηθούν», σημειώνει η επιτροπή. Το μοντέλο που προκρίθηκε είναι εκείνο των εικονικών λογαριασμών καθορισμένων εισφορών.
Α. ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (NCD)
Σύμφωνα με την επιλογή αυτή, το σύστημα των συντάξεων είναι διανεμητικό με καθορισμένες εισφορές (Pay-As-You-Go Notional Defined Contributions). Βασίζεται στη λειτουργία Ατομικών Λογαριασμών «νοητής κεφαλαιοποίησης» (Individual Notional Accounts). Το σύστημα διαφοροποιείται από την κεφαλαιοποίηση σε δύο βασικά σημεία: ο δείκτης ο οποίος αποτελεί το εικονικό επιτόκιο ορίζεται από τον νομοθέτη -το σύστημα παραμένει δημόσιο- και όχι από την αγορά, ενώ η συσσώρευση των εισφορών είναι εικονική, αφού το συσσωρευμένο κεφάλαιο χρησιμοποιείται για την πληρωμή των τωρινών συνταξιούχων. Με αυτό τον τρόπο, οι συντάξεις γίνονται αυστηρά αναλογικές προς το εικονικό ποσό των συσσωρευμένων εισφορών. Το σύστημα αυτό υποστηρίζεται από μια εγγυημένη κοινωνική (εθνική) σύνταξη για εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν θα έχουν την ολοκληρωμένη εργασιακή διαδρομή.
Η βασική ιδέα του προτεινόμενου συστήματος που στοχεύει στην πραγματοποίηση της ανταποδοτικής δικαιοσύνης είναι απλή: ο εργαζόμενος συσσωρεύει σ’ έναν ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές που συγκεντρώνονται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου τοκίζονται με το παραπάνω εκάστοτε εικονικό επιτόκιο και σχηματίζουν το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο. Είναι το κράτος εκείνο που εγγυάται τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος. Τον επενδυτικό κίνδυνο από την αξιοποίηση των εισφορών δεν φέρει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, κάτι που θα συνέβαινε αν το σύστημα ήταν αμιγώς κεφαλαιοποιητικό. Ως εικονικό επιτόκιο συνήθως επιλέγεται ένα μέγεθος που συνδέεται με μακροοικονομικές παραμέτρους (ποσοστιαία μεταβολή των αποδοχών των ασφαλισμένων ή ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ).
Κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση για το ποσό του συσσωρευμένου ασφαλιστικού τους κεφαλαίου. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Έτσι, διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος. Ο ασφαλισμένος μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της ατομικής του μερίδας. Στο νέο σύστημα δεν ενυπάρχουν οι δυσμενείς επιπλοκές από την εφαρμογή του μηχανισμού της διαδοχικής ασφάλισης.
Στο τέλος του ενεργού βίου το σχηματισθέν κεφάλαιο αποτελεί το μέτρο της εισφοροδοτικής προσπάθειας του εργαζομένου (σύστημα καθορισμένων εισφορών). Ισχύει η αρχή της ισοδυναμίας, που σημαίνει, κατά τη συνταξιοδότηση, ότι η συσσωρευμένη αξία των εισφορών ισούται με την παρούσα αξία των μελλοντικών καταβολών της σύνταξης.
Δεν θα τίθεται θέμα ποινών πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως αυτές του υπάρχοντος συστήματος, ενώ παρέχεται η ευελιξία για μερική απασχόληση κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Γενικά, το σύστημα των εικονικών λογαριασμών επιτρέπει την ελαστική συνταξιοδότηση, την επιλογή δηλαδή από τον ίδιο τον ασφαλισμένο της στιγμής συνταξιοδότησής του, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας.
Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στην καταβολή των αναλογουσών εισφορών για τους ανέργους,για όσους ασθενούν, για εκείνους που ανατρέφουν παιδιά ή φροντίζουν ηλικιωμένους κ.λπ. Δηλαδή, το κράτος πιστώνει τον εικονικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό των ασφαλισμένων που αδυνατούν να εισφέρουν για κοινωνικούς λόγους που αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας. Η προηγούμενη συμμετοχή του κράτους αποτελεί έκφανση του κοινωνικού του χαρακτήρα.
Οι εισφορές υπολογίζονται επί των αποδοχών που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, προτείνεται να καταργηθούν οι κλίμακες τεκμαρτών ασφαλιστέων αποδοχών και οι εισφορές να υπολογίζονται επί του πραγματικού τους εισοδήματος από την απασχόληση. Η είσπραξη θα γίνεται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του κράτους. Άλλωστε, το ΚΕΑΟ αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μεταρρύθμισης με τελικό στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών στη φορολογική διοίκηση.
Β. ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (ΚΑΘΕΤΗ ΙΣΟΤΗΤΑ), ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Με την καθιέρωσή της, η εθνική σύνταξη θα αποκτήσει αυτοτέλεια και θα αποχωριστεί από το πλαίσιο των ασφαλιστικών (αναλογικών) παροχών του κάθε φορέα. Έτσι, θα γίνει ευκολότερη η επικέντρωση στην αναδιανεμητική λειτουργία του κοινωνικού τμήματος της σύνταξης. Η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να σχεδιαστεί κατά τρόπο ασύνδετο προς το όλο συνταξιοδοτικό οικοδόμημα. Ειδικότερα, η εθνική και η αναλογική σύνταξη θα πρέπει να σχεδιαστούν ως ένα δίδυμο, ως δύο τμήματα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Η κοινωνική σύνταξη πρέπει να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προστατεύει όσους δεν έχουν ένα συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (ατυπικές μορφές απασχόλησης, διαστήματα ανεργίας). Γενικά, όσα συνταξιοδοτικά συστήματα εισήγαγαν μηχανισμούς αναλογικής σύνταξης, έλαβαν συγχρόνως μέριμνα για την εγγύηση μιας κοινωνικής σύνταξης.
Η εθνική σύνταξη δεν θα πρέπει να περιορίζεται σ’ ένα στοιχειώδες ποσό, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης με ασυνεχή ιστορικά ασφάλισης, μικρή συσσώρευση ασφαλιστικού «πλούτου», χαμηλούς μισθούς (εργαζόμενοι φτωχοί, απλήρωτοι εργαζόμενοι, μακροχρόνια άνεργοι). Στην παρούσα κατάσταση της αγοράς εργασίας η αδιάκοπη εργασιακή σχέση όλο και σπανίζει, ενώ ανθίζουν οι ατυπικές μορφές απασχόλησης. Κατά συνέπεια, το ύψος της εθνικής δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζεται με απόλυτους δημοσιονομικούς όρους, αλλά με κοινωνικούς δείκτες.
Η επιτυχία του μέτρου της εθνικής σύνταξης θα εξαρτηθεί από την εύστοχη αναδιανεμητική της λειτουργία προς άτομα που βρίσκονται κάτω από ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Ειδικότερα, η εθνική σύνταξη οφείλει να υπηρετεί ένα σαφή στόχο. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Η εθνική σύνταξη θα πρέπει να παρέχει στους ηλικιωμένους τα μέσα μιας ανεκτής διαβίωσης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι,θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου. Αντίθετα, με την αποδοχή μιας «οικουμενικής» εκδοχής (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια), το μόνο που θα πετυχαίναμε, θα ήταν να συμπιέσουμε το ύψος της εθνικής σύνταξης σε χαμηλά επίπεδα λόγω του υψηλού κόστους της.
Γ. ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΤΑΜΕΙΟ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Προτείνεται η δημιουργία ενός αποθεματικού (buffer fund) που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο. Το κεφάλαιο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050. Ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, λ.χ., να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος. Επίσης, στο ταμείο θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι φορείς από το PSI.
Ειδικότερα, το αποθεματικό αυτό: α) θα απορροφά τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις προκειμένου οι συντάξεις να μείνουν σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Οι απαιτούμενοι συμπληρωματικοί πόροι για την περίοδο 2016-2050 θα εκτιμηθούν άμεσα με βάση σχετική αναλογιστική μελέτη. Ενδεχομένως, θα πρέπει να εντοπιστούν και άλλοι πόροι πέραν των γενικών φορολογικών εσόδων, β) θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των παροχών της μεταβατικής περιόδου. Η μεταβατική περίοδος απαιτεί ένα κεφάλαιο-μηχανισμό που θα την υποστηρίζει.

Το εναλλακτικό σενάριο

Ένα εναλλακτικό σενάριο για τις συντάξεις προβλέπει την παραμονή στη λογική του διανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών με βελτιωτική παρέμβαση στις παραμέτρους του, καθώς και στις μεταβατικές περιόδους (συντομεύεται η μετάβαση). Η αρχιτεκτονική του ν. 3863/10 και 3865/10 στηρίζεται στη διχοτόμηση της σύνταξης σε δύο τμήματα, τη βασική και την αναλογική. Το σύστημα αυτό σε σχέση με το ισχύον είναι πιο αναλογικό: λαμβάνει ως βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης. Η βασική σύνταξη, σύμφωνα με τους ν. 3863/10 και 3865/10 χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών"

Σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με ξύλινο πλοιάριο μεταναστών στη Μυτιλήνη

Ανατροπή ξύλινου σκάφους με μετανάστες, το πρωή της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή, μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου, μετά από πρόσκρουση με σκάφος του λιμενικού.

Συγκεκριμένα, το ξύλινο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στη Λέσβο, λόγω των ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής, προσέκρουσε με το πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

Διεσώθησαν 31 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αγνοούνται άλλοι οκτώ.

Στην περιοχή, επιχειρούν δυο σκάφη του λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος της Frontex, ενώ και άλλες δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με ξύλινο πλοιάριο μεταναστών στη Μυτιλήνη"

Στ. Θεοδωράκης: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μακροημερεύσει έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει». «Δεν εννοώ αυτή η Βουλή», εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «εννοώ αυτή η κυβέρνηση». «Δηλαδή μόλις φανεί ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα στοιχειώδη πράγματα, θα συρθούμε σε καινούργιους ανασχηματισμούς, σε καινούργιες κυβερνήσεις με την ελπίδα να πάρει χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι η επόμενη κυβέρνησή του δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ποτάμι «στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής» και κάλεσε όλα τα κόμματα να ενωθούν και να στηρίξουν τ’ αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η Ευρώπη για τη φοροδιαφυγή. «Έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε ν’ αποκρούσουμε κάποια πέναλτι της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μάχη στη Βουλή, να υπερασπιστούμε κάποιες τάξεις» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εξήγησε δε ότι «η εξειδίκευση των μέτρων δεν μας ικανοποιεί πάντα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες, σ’ αυτούς που έρχονται αυτή τη στιγμή και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Τους νέους δικηγόρους, τους νέους γιατρούς και τους νέους μηχανικούς». Αυτό, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια εξειδίκευση που αποφάσισαν να κάνουν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απορρέει από το μνημόνιο και την οποία το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει γιατί το Ποτάμι έλεγε από τον Μάρτιο στον Πρωθυπουργό να φέρει μια συμφωνία ώστε να κλείσει το θέμα με την Ευρώπη. «Αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν ήξερε τι να κάνει με το κόμμα του, θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πολλά λεφτά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φοροκαταιγίδας που έρχεται, έχει να κάνει μ ‘αυτή την πεντάμηνη καθυστέρηση.

«Θα ήθελα λοιπόν αυτοί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που γελούσαν στη Βουλή όταν τους έλεγα το Μάρτιο ‘’φέρτε τη συμφωνία να τελειώνουμε’’, θα ήθελα τώρα να γελάσουν μπροστά στον ελληνικό λαό και να του πουν πόσο μας στοίχισε αυτή η καθυστέρηση των 5 μηνών» σημείωσε. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «εμείς θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία γιατί έχουμε και καλύτερους ανθρώπους και έχουμε την αίσθηση του χρόνου που στην πολιτική είναι πολύ σημαντική. Θα κάναμε λοιπόν μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες, πριν γίνουν τα capital controls».

Επίσης επεσήμανε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή που βγήκε είπε ότι αυτή η χώρα δεν αλλάζει με 10% και με 20% και με 30% και ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το Ποτάμι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκφράσει τη χώρα. Τι λέμε όμως: Λέμε ότι θα πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροδεξιά και με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροαριστερά και με όλους αυτούς να βρούμε κοινά βήματα προς την κοινωνία. Δεν είμαστε υπέρ της συμμαχίας των μηχανισμών, δηλαδή να πάμε εμείς, να κολλήσουμε σ’ ένα άλλο κόμμα, ή να κολλήσει ένα άλλο κόμμα σ’ εμάς».
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει"

Παράθυρο «διαφυγής» από πρόστιμα για αποδείξεις

Σήμερα, αν ένας ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών κάνει προληπτικό έλεγχο για την έκδοση αποδείξεων σε έναν γιατρό και διαπιστώσει ότι δεν έχει εκδώσει πέντε αποδείξεις, το πρώτο που μπορεί να κάνει είναι να βεβαιώσει πρόστιμο πέντε επί 250 ευρώ, ή 1.250 ευρώ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εφόσον δεν υπάρξει τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων, ο ελεγκτής δεν μπορεί να επιβάλει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στον συγκεκριμένο επαγγελματία.
Το ίδιο και σε κάθε γιατρό, οι υπηρεσίες του οποίου απαλλάσσονται από ΦΠΑ (νομίμως), αλλά προφανώς αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωσή του να εκδίδει αποδείξεις.
Το ίδιο και για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος είχε τζίρο έως 10.000 ευρώ και με μια απλή διαδικασία πλέον μπορεί να έχει εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ (σύντομα αναμένεται αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ, για λόγους περιορισμού του διοικητικού κόστους).
Με τις αλλαγές τις οποίες εισάγει στο πεδίο των διοικητικών ποινών για μη έκδοση αποδείξεων, το πολυνομοσχέδιο, όποιος δεν εκδίδει αποδείξεις και παράλληλα δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθόλου για το αν θα του επιβληθεί πρόστιμο.
Αν η φοροδιαφυγή που διαπράττει εμπίπτει στις διατάξεις περί ποινικών κυρώσεων και ειδικότερα αν η απόκρυψη εισοδήματος είναι πάνω από 100.000 ευρώ, δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από 50.000 ευρώ ή δεν έχει εκδώσει αποδείξεις πάνω από 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση, κινδυνεύει με φυλακή. Αν όμως απλώς εντοπιστεί να μην έχει κόψει δέκα αποδείξεις σε μια μέρα, σε επίπεδο προστίμου δεν συμβαίνει τίποτα.

Οι επίμαχες διατάξεις

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών παλεύουν μήνες τώρα να φτιάξουν νέες διατάξεις οι οποίες θα εξορθολογίζουν τα πρόστιμα, αυξάνοντας παράλληλα τις ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες, για τους οποίους επιδιώκεται να μην αποστέλλονται συλλήβδην στα δικαστήρια. Μέχρι εδώ καλά.
Το νομοσχέδιο όμως το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί και φοροτεχνικοί, «μπάζει» στο μέτωπο των προστίμων.
Κι αυτό γιατί:
1. Με τις διατάξεις του άρθρου 3, παράγραφος 5 περίπτωση γ, «καταργείται η περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013». Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν αυτή η οποία προέβλεπε την επιβολή προστίμων 250-500 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων στην περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, με μέγιστο όριο προστίμου τις 30.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή φεύγει από το τραπέζι.
2. Με την παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προστίθεται νέο άρθρο 58Α στο νόμο 4174/2013, σύμφωνα με το οποίο «σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα».
Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η φράση «για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ». Αυτόματα, σε κάθε πράξη η οποία δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, είτε διότι εξαιρείται η συγκεκριμένη υπηρεσία (όπως οι ιατρικές υπηρεσίες), είτε διότι υπάρχει απαλλαγή λόγω περιορισμένου τζίρου, η μη έκδοση απόδειξης δεν επισύρει το παραμικρό διοικητικό πρόστιμο.
Υπάρχουν βέβαια τα ποινικά. Μόνο που για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ενδεχόμενων ποινικών κυρώσεων, θα πρέπει να διαπιστωθεί η μη έκδοση αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για να απειληθεί ο παραβάτης με ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Προβλήματα εφαρμογής

Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν και πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν κατά την επιβολή προστίμων, σε υπόχρεους σε ΦΠΑ. Για παράδειγμα σε ένα νυχτερινό κέντρο. Γίνεται έλεγχος και διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί καμία απόδειξη, την ώρα που βρίσκονται στο μαγαζί 200 πελάτες. Ο ένας πίνει απλώς ένα ποτό, ο άλλος έχει ανοίξει μπουκάλι, ο τρίτος δέκα σαμπάνιες. Το πρώτο θέμα που ανακύπτει, είναι το άθροισμα της κατανάλωσης επί της οποίας δεν εκδόθηκαν αποδείξεις για να επιβληθεί ο φόρος.
Στο σημείο αυτό, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο εξωτερικό -από όπου πιθανόν έχει αντιγραφεί το μοντέλο- υπάρχει πρόβλεψη νόμου να μπορεί να γίνει εκτίμηση φόρου με βάση τον τζίρο του αντίστοιχου περυσινού μήνα για παράδειγμα. Εδώ, ελλείψει ανάλογης διάταξης, θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο ελεγκτής να προσδιορίσει με σχετική ασφάλεια το ύψος του φόρου, για να βγάλει στη συνέχεια το ύψος του προστίμου. Υπάρχει το εργαλείο του εκτιμώμενου φόρου, το οποίο όμως με τη σημερινή του νομική υπόσταση αφορά μόνο στην περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων.
Αν υποθέσουμε, ότι με κάποιο τρόπο, σχετικά εύκολα ο ελεγκτής διαπιστώνει ότι οι 200 πελάτες έχουν κατανάλωση 6.000 ευρώ συν ΦΠΑ 1.380 ευρώ, το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί με βάση τις νέες διατάξεις είναι 690 ευρώ. Με τις ισχύουσες διατάξεις, το πρόστιμο θα ήταν 30.000 ευρώ (250 επί 200 αποδείξεις ανεβαίνει στα 50.000 ευρώ, αλλά πέφτει στο πλαφόν). Η μείωση του προστίμου είναι δραστική, «συμφέρει» θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά στην περίπτωση της μεγάλης φοροδιαφυγής υπάρχει ο κίνδυνος ο παραβάτης να απειληθεί με ποινή φυλάκισης. Τα πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση όμως, είναι «εξορθολογισμένα».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο «διαφυγής» από πρόστιμα για αποδείξεις"

Δίκη για δολοφονία Φύσσα: «Η εντολή στους αστυνομικούς ήταν να παραμείνουν σε απόσταση από τους χρυσαυγίτες»

Να παραμείνουν σε απόσταση από τους χρυσαυγίτες και να δίνουν εικόνα, ήταν η εντολή που είχαν από το κέντρο οι αστυνομικοί που έλαβαν το σήμα να μεταβούν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατέθεσε σήμερα ο αστυνομικός Γ. Ρότας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν παρών τη μοιραία νύχτα που δολοφονήθηκε ο μουσικός, κλήθηκε να περιγράψει επακριβώς, με βάση έναν χάρτη της περιοχής που τοποθετήθηκε σε πίνακα στη δικαστική αίθουσα, πώς κινήθηκαν όχι μόνο οι δράστες αλλά και οι συνάδελφοί του της ομάδας ΔΙΑΣ που κλήθηκαν για να επέμβουν.

Ο κ. Ρότας επανέλαβε πως τα μέλη της ομάδας που έκαναν την επίθεση «ήταν όλοι χρυσαυγίτες» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κινούνταν οργανωμένα και γνώριζαν που πήγαιναν.

Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει το γεγονός ότι ο Γ. Ρουπακιάς δεν είχε καμία κάκωση στο σώμα του αν και «χτυπιόντουσαν με τον Π. Φύσσα» εκείνος απάντησε: «Δεν τις έφαγε ήταν καλός, δεν μπορώ να ξέρω, προφανώς μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη, πυγμαχία».

«Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε»

«Για πενήντα άτομα μας είπαν, μου φάνηκε σοβαρό περιστατικό, γι αυτό και πήγαμε να δούμε. Πάνω στην Τσαλδάρη συναντηθήκαμε και με την άλλη ομάδα Δίας. Οι χρυσαυγίτες ήταν διασκορπισμένοι κατά μήκος της οδού Μελά» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: - «Πως εκτιμήσατε ότι δεν θα γίνει κάτι;»
Μάρτυρας: - «Δεν υπήρχε κανένας τραυματισμένος, δεν ήρθε κανείς να πει "πήγαν με χτυπήσουν". Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε οκτώ άτομα σε 50, δώσαμε την εικόνα στο κέντρο».
Πολιτική Αγωγή: - «Είπατε πως όλοι αυτοί είχαν σιδερογροθιές. Γι' αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να επέμβετε;»
Μάρτυρας: - «Δεν μπορούμε να επέμβουμε οχτώ άτομα σε 50 άτομα. Δώσαμε την εικόνα στο κέντρο και μας είπανε να μείνουμε σε απόσταση και να ενημερώνουμε».

Αναφερόμενος στη σήμα που δόθηκε από το κέντρο ότι υπάρχει ένταση μεταξύ χρυσαυγιτών και ατόμων του γνωστού χώρου, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε: «Ποιος είναι ο "γνωστός χώρος" που είπατε την άλλη φορά;»

Μάρτυρας: - «Έτσι μας είπαν από το κέντρο».
Πολιτική αγωγή: - «Τους χρυσαυγίτες πώς τους λέγατε;»
Μάρτυρας: - «Άτομα της ΧΑ».

«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα έσπαγαν την καφετέρια , κράταγαν μαδέρια» κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως ο Παύλος Φύσσας δεν είχε δει την αστυνομική δύναμη. «Εμείς τρέχαμε προς το σημείο (και) την ώρα που έχουμε φτάσει έχουν χωρίσει. Οι πρώτοι συνάδελφοί μου, μόλις έφτασαν στο σημείο, έκαναν λίγο πίσω τον Φύσσα. Ο Ρουπακιάς έτρεξε προς το αυτοκίνητο, τόν προλάβαμε και τόν βγάλαμε από το αυτοκίνητο».

Πολιτική Αγωγή: - «Τι εντολή είχατε από το κέντρο;»
Μάρτυρας: - «Μας είχαν πει όσα άτομα προσομοιάζουν με τα χαρακτηριστικά της ΧΑ να τους προαγάγουμε».
Πολιτική Αγωγή: Τους πιάσατε;
Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα δεν γνώριζε ακόμη το κέντρο ότι είχαμε φτάσει στο σημείο. Γενικότερα το κέντρο είχε δώσει σήμα να κάνουμε προσαγωγές γύρω από το σημείο
Πολιτική Αγωγή: «Και δε βρέθηκε κανένας στο σημείο;»
Μάρτυρας: «Δεν μπορώ να πω για τις άλλες ομάδες συναδέλφων, η δικιά μου ομάδα δεν βρήκε κάποιον».

Η εντολή

Απαντώντας στις αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τη δολοφονία, ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τις ενέργειές τους λέγοντας: «Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε , εμείς μείναμε, ακολουθήσαμε τόσα άτομα και τελικά προχωρήσαμε και σε συλλήψεις». Διευκρίνισε στη συνέχεια πως τούς είχαν πει να μείνουν σε απόσταση και να παρακολουθούν. «Ήμασταν οκτώ άτομα και οι άλλοι 50» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι είδε τον Γ. Ρουπακιά και τον Π. Φύσσα να «έχουν πιαστεί στα χέρια»: «Είδα ένα κουβάρι ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί ποιος χτυπούσε ποιον.

Η φωτογραφία και ο ασύρματος

Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε από τον μάρτυρα να αναγνωρίσει από φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στον σκληρό δίσκο του φερόμενου ως πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, τι κρατούν άτομα της ΧΑ σε διάφορες δράσεις τους. Ο μάρτυρας είπε πως πρόκειται για ασύρματο, στοιχείο που στηρίζει, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την πλευρά της υπεράσπιση, ο Τ. Μιχαλόλιας σχολίασε πως θα έπρεπε να να ζητηθούν φωτογραφίες και από τη δράση του ΠΑΜΕ.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε πως αστυνομικοί του Τμήματος Νίκαιας , όπου υπηρέτησε για δύο μήνες ο μάρτυρας, ήταν αποσπασμένοι στην προσωπική φρουρά του βουλευτή Ν. Κούζηλου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για δολοφονία Φύσσα: «Η εντολή στους αστυνομικούς ήταν να παραμείνουν σε απόσταση από τους χρυσαυγίτες»"

Κοτζιάς: «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο»

«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA.

«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Γιούνκερ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο»"

Πάτρα: Με φέρετρα στην Αποκεντρωμένη υπάλληλοι του Δήμου και Οικοδόμοι για τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Αχαϊας, εργαζόμενοι του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας και οδηγοί απορριματοφόρων και εργαζόμενοι μετάλλου, ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότητησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που όπως λένε στρώνει το έδαφος για δουλειά έως το θάνατό τους!

"Δεν μπορούμε να δουλεύουμε ως τα 67 μας χρόνια σε τέτοιες άσχημες συνθήκες για τη υγείας μας. Θέλουν να μας πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα", τονίζουν, ενώ μπήκαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Γ. Παναγιωτόπουλου, με φέρετρα, που συμβολίζουν το θάνατό τους, λόγω όλων των παραπάνω συνθηκών.

"Εαν η κυβέρνηση περάσει τη διάταξη τελειώσαμε!", υποστηρίζουν, για να προσθέσουν πως θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους και την αντίστασή τους στα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό.
patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Με φέρετρα στην Αποκεντρωμένη υπάλληλοι του Δήμου και Οικοδόμοι για τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΦΩΤΟ)"

Χουλιαράκης στην «Suddeutsche Zeitung»: Στο τέλος Μαρτίου η άρση των capital control

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος. Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Χουλιαράκης.




«Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιστάσεις που αναμένεται να προβάλει η Γερμανία, ο κ.Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας όμως ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι δεν επιστρέφουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί.

«Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, το 2010 και το 2011, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2014 όταν τραβούσαν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες είναι μια μορφή έλλειψης εμπιστοσύνης», εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ζήσουμε το αντίθετο. Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε στη συζήτηση περί grexit. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται να συμβεί ένα grexit».

Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός bail-in για τις ελληνικές τράπεζες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο ξεκαθαρίστηκε κατά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου.
Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να τους τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό, όμως όχι πολύ γρήγορα».

«Αναμένω ότι, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας».

«Είμαστε μέρος της Ευρώπης και θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία στην οποία κινείται η Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να παραμείνουμε μέσα (στην Ευρώπη) (…). Ελπίζουμε ότι οι εκλογές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία, θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας (ιδεολογικά) όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η οικονομική λογική μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης στην «Suddeutsche Zeitung»: Στο τέλος Μαρτίου η άρση των capital control"

Από σήμερα και πάλι η Δημοτική Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας

Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, η Δημοτική Αστυνομία έκανε και πάλι την εμφάνισή της το πρωί στους δρόμους της Αθήνας.

Έως και τις 26 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα επίσημης επαναδραστηριοποίησής τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα κόβουν κλήσεις, αλλά θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

Αύριο, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 10:00, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αντώνης Καφετζόπουλος, με ομάδα δημοτικών αστυνομικών θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό και θα ενημερώνουν τους πολίτες, στην πλατεία Συντάγματος.

Η Δημοτική Αστυνομία θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών μέσω της Γραμμής του Δημότη, στον τετραψήφιο αριθμό 1595, όλο το εικοσιτετράωρο και μέσω e-mail στο tep@cityofathens.gr.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Από σήμερα και πάλι η Δημοτική Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας"

Περικοπές έως και 9% στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ προβλέπει πόρισμα - ΗΧΗΤΙΚΟ

Περικοπές από 3 μέχρι και 9 τοις εκατό ακόμη και στις συντάξεις κάτω των 700 ευρω αναμένεται να προκύψουν από το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό που δίνεται το μεσημέρι στη δημοσιότητα. 

Θα προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης που μπορεί να είναι μικρότερη από τα 360 ευρω και θα συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. 

Επίσης θα προβλέπει τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Οι περικοπές αυτές εξετάζεται να επιβληθούν στα αρχικά ποσά που είχαν οι συνταξιούχοι μέχρι τις 31-12-2009 και μάλιστα με συνυπολογισμό του αθροίσματος όλων των συντάξεων που έπαιρναν τότε, δηλαδή και της κύριας και της επικουρικής.

Το ποσό που θα προκύψει από τη νέα περικοπή θα αφαιρείται εντούτοις από τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις οι οποίες είναι χαμηλότερες λόγω των μειώσεων που έγιναν από το 2010 και μετά. Με αυτό το τρόπο η μείωση θα ξεπερνά το 11%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερων μειώσεων ώστε να ενσωματωθούν και τα αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ.

Το πόρισμα που θα δοθεί στη μια το μεσημέρι στη δημοσιότητα προβλέπει τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις από το 2016.

Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει η βασική σύνταξη να συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. 

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Το νομοσχέδιο που θα βασιστεί στο πόρισμα και θα καθορίζει τις περικοπές, θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.

Για αποδόμηση του ασφαλιστικού έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. 

«Καταργούν ένα σύστημα που είναι βασισμένο στην χρηματοδότηση του από τις υψηλές εισφορές.
Αν πανε όλες τις συντάξεις στα χίλια ευρω και κάποιοι δεν έχουν κίνητρο να πληρώνουν υψηλές εισφορές, τότε θα πληγούν και οι χαμηλές συντάξεις. Παμε σε ένα σύστημα με χαμηλότερες συντάξεις και με αλλά ποσοστά αναπλήρωσης», πρόσθεσε ο κύριος Κουτρουμάνης.

«Το θέμα είναι να γίνει μια κατανομή θυσιών με ισότητα είπε» στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής, Άγγελος Στεργίου, μέλος της Επιτροπής. 

Εμείς, πρόσθεσε, δεν προτείνουμε περικοπές.

Η επιλογή μας, είπε, είναι ανάμεσα σε ένα σύστημα υπό κατάρρευση και σε ένα πιο αυστηρά κοστολογημένο σύστημα.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές έως και 9% στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ προβλέπει πόρισμα - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news