facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ο Σπίρτζης «αδειάζει» τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ για τους λαθρεπιβάτες και τού δείχνει την πόρτα της εξόδου

Την οργή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, προκάλεσε η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), Γρηγόρη Δημητριάδη να μετατραπεί η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς από πταίσμα σε πλημμέλημα, κάτι που θα μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη ή ακόμη και στη φυλάκιση των παραβατών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιου είδους προτάσεις. Δηλαδή, να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται από τρία έως πέντε έτη όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο; Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Σπίρτζης και προανήγγειλε την έξοδο του κ. Δημητριάδη από τον ΟΑΣΑ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λένε τέτοια πράγματα άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στα μέσα μεταφοράς. Έχουν ευθύνη για το χάλι τους, έχουν ευθύνη για τους λαθροκυνηγούς. Έχουμε ευθύνη κι εμείς γιατί δεν τους έχουμε αλλάξει ακόμα. Τέτοια πρόταση μας είχε κάνει και η τρόικα».

Προηγουμένως, ο κ. Δημητριάδης είχε υποστηρίξει πως «στόχος δε θα είναι να τιμωρήσουμε αυστηρά κάποιους, αλλά να περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι βιώσιμες και ποιοτικές αντί να τις κατασπαταλούμε».

Πάντως, ο κ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ έχει προβλέψεις για αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών εταιριών, μέσω της αύξησης των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ζωνικής χρέωσης ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, της καταβολής των οφειλομένων από τα υπουργεία αλλά και της περιστολής των δαπανών. Προανήγγειλε μάλιστα προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών στα λεωφορεία προκειμένου να μην δαπανώνται εκατομμύρια-όπως σημείωσε-σε υπερωρίες.

Οι «Συγκοινωνίες Αθηνών» σε ανακοίνωση που ακολούθησε την ομιλία στη Βουλή σημειώνουν πως «το Δ.Σ του Οργανισμού πρότεινε την επαναφορά του άρθρου 391 ΠΚ όπως ίσχυε μέχρι το 1994 με πρόβλεψη προστίμου ή ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες που, έτσι και αλλιώς, είναι εντός του ορίου αναστολής. Με την πρόταση αυτή θέτουμε ένα υπαρκτό ζήτημα για προβληματισμό, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιδιώκουμε καμία σύλληψη, ενώ δεν εκφράσαμε κάποια διαφωνία που δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο».

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι... φλερτάρουν με την ιδέα του πλημμελήματος για τη λαθρεπιβίβαση, καθώς και το 2011 είχε γίνει αντίστοιχη προσπάθεια, αλλά λόγω των αντιδράσεων είχε ακυρωθεί με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται, ότι βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, η λαθρεπιβίβαση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τα έσοδά τους, καθώς οι έλεγχοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν ατονήσει ύστερα από την εντολή να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται οι «εθελοντές» ελεγκτές, οι οποίοι αμείβονταν με το μισό των προστίμων που καταλόγιζαν.

Υπολογίζεται ότι χωρίς εισιτήριο μετακινείται σχεδόν ο ένας στους τρεις επιβάτες, γεγονός το οποίο κοστίζει στον ΟΑΣΑ σχεδόν 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν το κέρδος από την επερχόμενη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα φτάνει περίπου τα 40 εκατ. ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σπίρτζης «αδειάζει» τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ για τους λαθρεπιβάτες και τού δείχνει την πόρτα της εξόδου"

Τα κίνητρα που προτείνουν οι εμποροβιομήχανοι για χρήση καρτών

Ο πρόεδρος της KEE και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, στην οποία προτείνει τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας του κράτους στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στην επιστολή του επισημαίνει πως «πάγια θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους στην πάταξη της φοροδιαφυγής».
«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζει στην επιστολή του, «έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογα συστήματα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας ΦΠΑ.  Αντίθετα, η Ελλάδα παρουσιάζει τη χαμηλότερη αποδοτικότητα ΦΠΑ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, παρά την αύξηση των συντελεστών».
«Θεωρούμε ότι η προώθηση των συναλλαγών με κάρτες είναι ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, με βάση τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας», τονίζει και απαριθμώντας τα «σημαντικά και πολλαπλά» οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει αναφέρει:
  1. αύξηση των δημοσίων εσόδων και περιορισμό της φοροδιαφυγής, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν σήμερα καταναλωτές και επιχειρήσεις
  2. απλούστευση του φορολογικού συστήματος και απελευθέρωση ανθρώπινων πόρων για τη διενέργεια ελέγχων
  3. ενίσχυση της ρευστότητας στις τράπεζες, μέσω του περιορισμού της ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ
  4. διευκόλυνση και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον καταναλωτή
  5. προστασία των συνεπών επιχειρήσεων από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και μείωση του κινδύνου κλοπών, καθώς περιορίζεται η κυκλοφορία φυσικού χρήματος.
«Για να διασφαλιστούν, ωστόσο, τα παραπάνω επιθυμητά αποτελέσματα, είναι η απαραίτητη η διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και η θέσπιση γενναίων κινήτρων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις», τονίζει και σημειώνει:
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στις ακόλουθες δράσεις:
  1. Αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ, για την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών (POS). Η δράση αυτή οφείλει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα η απαραίτητη υποδομή για την αποτελεσματική εφαρμογή των κινήτρων.
  2. Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως από τη μείωση των διαφυγόντων εσόδων, τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από το φόρο εισοδήματος.
  3. Μείωση του ύψους της προμήθειας ανά συναλλαγή που χρεώνουν οι τράπεζες, ειδικά στα μικρά καταστήματα. Η επιβάρυνση για τις τράπεζες θα είναι περιορισμένη, εφόσον θα υπάρξει επιμερισμός του κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να ληφθούν και στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για τις διατραπεζικές προμήθειες, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους.  
Αντίστοιχα, για τους καταναλωτές θα πρέπει να προβλεφθούν κίνητρα όπως:
  1. χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, βάσει των μη εγχρήματων συναλλαγών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προβλεφθεί σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου, εφόσον είτε το σύνολο είτε ένα συγκεκριμένο ύψος των δαπανών έχει πραγματοποιηθεί με χρήση καρτών. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο κινητοποίησης των φορολογούμενων, οι οποίοι θα μπορούν να επιτύχουν μείωση του φόρου εισοδήματος και παράλληλα να απαλλαγούν από την υποχρέωση συγκέντρωσης έγχαρτων αποδείξεων.
  2. παροχή έκπτωσης φόρου από δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση καρτών. Το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία γίνεται η συναλλαγή, με  υψηλότερη έκπτωση σε κλάδους υπηρεσιών όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταλήγει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του, «αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε θέματα λειτουργίας της αγοράς, προτίθεται να συνεισφέρει στο σχεδιασμό και στην αποτελεσματική εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, ώστε να αποφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την ελληνική οικονομία και για το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κίνητρα που προτείνουν οι εμποροβιομήχανοι για χρήση καρτών"

Πρόταση-βόμβα: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική περιουσία εισηγούνται οι «σοφοί»

Μία πρόταση η οποία -εφόσον θεσμοθετηθεί- θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα κάνει η επιτροπή σοφών: Την σύνδεση των συντάξιμων αποδοχών με την ατομική ή την οικογενειακή περιουσία των δικαιούχων.

Η εισήγηση αυτή να συνυπολογίζεται η ατομική και οικογενειακή περιουσίας για την απονομή σύνταξης αναμένεται να οδηγήσει σε κούρεμα των συντάξιμων αποδοχών.

Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού «βιβλιαρίου» για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.

Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.

Για τους νυν συνταξιούχους προτείνεται ο επανα-υπολογισμός της σύνταξης τους με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού και περικοπή του υποβάλλοντος ποσού.

Η επιτροπή έχει προτείνει οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων να υπολογιστούν με τον νόμο Σιούφα 2084/92 ο οποίος όμως δεν επιφέρει σημαντικές μειώσεις. Γι' αυτό προτείνεται η παρέμβαση στο συντελεστή αναπλήρωσης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 15%-17%. Μεγάλοι χαμένοι της πρωτόγνωρης ανατροπής είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ-ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί, Έτσι για παράδειγμα ένας έμπορος με 35 χρόνια ασφάλιση, ο οποίος παίρνει 1.400 ευρώ (2.200 πριν από τις περικοπές) με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα χάσει 100 ευρώ.

Όπως σημειώνει το πόρισμα, στα πλαίσια της ισότητας και για να αποφευχθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών, προτείνεται ο επανα-υπολογισμός όλων των συντάξεων με ενιαίο τρόπο για όλους, ώστε το ποσό που θα προκύψει να μην χρειαστεί να περικοπεί.

Το πόρισμα προτείνει επίσης ίδιες εισφορές για όλους και αντίστοιχες συντάξεις (στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών).

Προτείνεται ένα ενιαίο Ταμείο ή τρία Ταμεία, δηλαδή ένα Ταμείο για τους μισθωτούς, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους - ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ - και ένα για τους αγρότες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση-βόμβα: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική περιουσία εισηγούνται οι «σοφοί»"

Ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι και μια γυναίκα νεκροί σε νέο ναυάγιο στα ελληνικά νερά

Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.

Ένα βρέφος, ένα μικρό κοριτσάκι και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε λέμβο που ανατράπηκε ανοιχτά της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 24 άνθρωποι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι διασωθέντες.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το μεσημέρι στην θαλάσσια περιοχή Άκρα Κόρακα Λέσβου από την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά και προχώρησε στη διάσωση 21 ανθρώπων που βρίσκονταν στα νερά.

Ακολούθησε πολύωρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους τρεις αγνοούμενους, με τη συμμετοχή του ελληνικού Λιμενικού, της Frontex αλλά και παραπλέοντος πλοίου, η οποία κατέληξε στην οδυνηρή ανακάλυψη των τριών σορών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι και μια γυναίκα νεκροί σε νέο ναυάγιο στα ελληνικά νερά"

Γιούνκερ: Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

«Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας"

Βορίδης: Δεν μας πείθει ο Φλαμπουράρης ότι μεταβίβασε τις μετοχές

Αμήχανη σιωπή εμφανίζει η κυβέρνηση, αλλά και οι βουλευτές που την στηρίζουν, καθώς επί δύο ημέρες αποφεύγουν να απαντήσουν στη Βουλή για την υπόθεση με τα προβληματικά πόθεν έσχες των δύο υπουργών, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης τους καλούν να δώσουν εξηγήσεις.

Ωστόσο, αντί απαντήσεων, επιχειρούν να «δραπετεύσουν», επικαλούμενοι την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», παρά το γεγονός ότι επι εννέα μήνες δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ουσιαστικά αποτελέσματα και πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής της.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μάκης Βορίδης είπε ότι «τα ζητήματα της διαφθοράς δεν πρέπει να τα εξετάζει αλά καρτ η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και να συζητήσουμε τι έγινε την περίοδο 2010-2012 για τη λίστα Λαγκάρντ και να συγκρίνουμε τι κάναμε εμείς και τι εσείς. Μέχρι τότε, όμως, πείτε στον κ. Φλαμπουράρη ότι αυτή την στιγμή κατέχει μετοχές εργολήπτριας εταιρείας, διαπράττοντας κακουργηματική πράξη, αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις. Επειδή είστε ευαίσθητοι, αύριο ο υπουργός να αποδείξει όσα υποστηρίζει, όχι όμως με ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν ισχύουν για μεταβίβαση μετοχών ούτε με σφραγίδες και γνήσια που δεν προκύπτουν από πουθενά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος και κατά την διάρκεια σφοδρής αντιπαράθεσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, τον κάλεσε να μην καλύπτει τον «υπουργό με το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Μην φωνάζετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Κύριε Μαντά, μαζέψου. Δεν ντρέπεστε, αυτά όχι σε μένα, αλλού. Τι πάει να πει, δεν ντρέπεσαι, σε μένα το λες, που είσαι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που καλύπτει τα πόθεν έσχες των υπουργών; Το ένα εκατομμύριο το βρήκατε;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κύριε Κουτσούκο, σας παρακαλώ πολύ, δεν σας ενόχλησε κανείς. Κάνατε μια τοποθέτηση…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Ακούσατε τι μου είπε;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Όχι, δεν άκουσα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Μου είπε, αν δεν ντρέπομαι.

Το θέμα με τον «φαντομά» υπουργό με το αδήλωτο 1.000.000 ευρώ έθεσε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική όταν αναφέρεται σε ζητήματα ηθικής.

«Δεν μπορεί μιλάτε συνέχεια για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όταν επί μέρες ψάχνουμε τον υπουργό με το ένα εκατ. ευρώ και εσείς κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να προσθέσει ότι «ο κ. Φλαμπουράρης προς τιμήν του βέβαια είπε ότι είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τις μετοχές και πως πήρε ένα έργο σαν να μην τρέχει τίποτα».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς ή μάλλον ψέματα εκείνων που δηλώνουν αριστεροί. Δεν άκουσε κανείς την μέχρι πρότινος σύντροφό σας να αναφέρει δύο περιπτώσεις υπουργών, ο ένας που επί τρία χρόνια δεν δήλωνε ένα εκατομμύριο στο πόθεν έσχες του και ο έτερος που δεν δήλωνε επίσης στο πόθεν έσχες του μετοχές εταιρίας που κατέχει; Σχόλιο επ΄ αυτού δεν έχουμε;».

Πάντως, σε σχέση με αντίστοιχες υποθέσεις που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, αυτή τη φορά η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως ήπια.

Είναι δε ενδεικτικό ότι εως αυτή μόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει προχωρήσει σε σχετική δήλωση, ενώ κανείς βουλευτής δεν έχει καταθέσει, για την ώρα , ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Δεν μας πείθει ο Φλαμπουράρης ότι μεταβίβασε τις μετοχές"

Τον Σταθάκη «δείχνουν» ως τον υπουργό με το ένα εκατ. ευρώ στο «Πόθεν Έσχες»

Τις τελευταίες ώρες συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός που φαίνεται να μην έχει δηλώσει ποσό περίπου ενός εκατ.ευρώ στο «πόθεν έσχες» είναι ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας.

Οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Σταθάκη να έχει πρόβλημα με την δήλωση «πόθεν έσχες» στην οποία τα πολιτικά πρόσωπα δηλώνουν τις καταθέσεις, τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους και τις μετοχές που πιθανώς κατέχουν, αναφέρουν ότι λόγω της εμπλοκής αυτής ο υπουργός Οικονομίας το τελευταίο διήμερο είχε συνεχείς επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σταθάκης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πήγε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο των πόθεν έσχες και επιχείρησε να τακτοποιήσει το πρόβλημα με το «κενό» του ποσού περίπου ενός εκατ.ευρώ στη δήλωσή του.

Παρά το γεγονός ότι είναι άγνωστο γιατί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης -ο οποίος εμφανίζεται με βεβαιότητα απ' όλες τις πηγές ως ο υπουργός με το «προβληματικό» πόθεν έσχες- είχε «λησμονήσει» να δηλώσει το ποσό του ενός εκατ.ευρώ στο πόθεν έσχες, τα χρήματα αυτά φαίνεται πως είναι εκκρεμότητα προηγούμενων ετών, μάλλον προτού ο κ. Σταθάκης υπουργοποιηθεί.

Ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ότι είναι το πολιτικό πρόσωπο που ερευνάται. Σε ερώτηση αν πρόκειται να παραιτηθεί, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική επιτροπή «πόθεν έσχες» και το θέμα θα διευθετηθεί.

«Κάντε υπομονή, θα φανεί σε μία εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας σε ερώτηση αν είναι εκείνος που εμπλέκεται στο θέμα του ενός εκατ.ευρώ. Δεν μπορώ σύμφωνα με το νόμο να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα προτού γίνει έλεγχος, συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το έργο της επιτροπής πόθεν έσχες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Σταθάκη «δείχνουν» ως τον υπουργό με το ένα εκατ. ευρώ στο «Πόθεν Έσχες»"

Νέο άνοιγμα της Φώφης στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς

«Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης σ' ένα μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, που δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι είτε στους νεοφιλλελεύθερους και συντηρητικούς κύκλους της ΝΔ είτε στις λαϊκιστικές θολές και δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το απόγευμα στην ημερίδα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση.

Παρόντων των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Παναγιώτη Πικραμμένου, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα, πολλών ηγετικών στελεχών και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Μαγκριώτης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Νίκος Σηφουνάκης κ.α), η κ. Γεννηματά έκανε άνοιγμα στις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι "είναι ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Να αφήσουμε όλοι τους εγωισμούς και την αναζήτηση "ρόλων" και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η πρόσκληση είναι από μένα καθαρή και ανοιχτή και συνεχής", προσθέτοντας ότι ζητάει τη συμμετοχή όλων όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό σοσιαλιστικό δημοκρατικό πολιτικό χώρο. Προανήγγειλε προγραμματική συνδιάσκεψη τους επόμενους μήνες με τη συμμετοχή των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν πίστεψε ποτέ ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά και πώς επιδιώκει την ενωμένη μεγάλη πλειοψηφική Κεντροαριστερά των λύσεων. "ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ για να ξαναφέρουν την ελπίδα που ενταφίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο που ήταν αχρείστο", είπε και πρόσθεσε ότι "θέτουμε τέρμα στην κατάπτωση του χώρου και διατυπώνουμε μία καθαρή πρόταση που έχει ανάγκη η κοινωνία".

Η κ. Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ως προτεραιότητα ένα πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις για βιώσιμο κράτος, νέο τρόπο ανάπτυξης και δίκαιο δημοσιονομικό πλαίσιο. Επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί το 2012 και όχι - όπως είπε- στις κραυγές του κουρέματος που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. "Απαιτούνται μεγάλες προοδευτικές μεταρυθμίσεις με άξονα το τετράπτυχο. Δημοκρατία, Αλλεληγγύη, Ανάπτυξη Κοινωνική Συνοχή", είπε σε άλλο σημείο.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα διαχρονικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν, αλλά και στα λάθη και τις παραλείψεις του. Αναφερόμενη στο πλαίσιο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "η χώρα χρειάζεται επενδυτικό σοκ με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και ιδίως την ελληνική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τους νέους που θέλουν να συμβάλλουν στο εθνικό πλούτο, όσους εκφράζουν την δημιουργικότητα στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, να έχουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση στο κράτος, δίχτυ ασφαλείας στους ανέργους, τους φτωχούς. Δεν είναι αριστερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της κρίσης".

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο άνοιγμα της Φώφης στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς"

Φίλης: Προσλήψεις 14.000 αναπληρωτών μέχρι την Παρασκευή

Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης αναπληρωτών, ούτως ώστε να φτάσουν τις 14.000 μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Έξω από το υπουργείο οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά στη σχολική εκπαίδευση.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «κληρονομιά αδιοριστίας», που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες κενά, και δεσμεύτηκε για προσλήψεις για την σχολική χρόνια 2016-17. «Τα κενά κλείνουν μέρα με τη μέρα, με προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και την ειδική αγωγή» δήλωσε ο υπουργός.

Ο Ν. Φίλης χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία που είχε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και επανέλαβε τη δέσμευσή του για «διαρκή διάλογο» μαζί τους, αλλά και μαζί με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. "Όταν υπάρχει διάλογος, λύνονται τα προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, και πρόσθεσε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία έχει ατζέντα και χρονοδιάγραμμα, ώστε τον Απρίλιο να παρουσιαστούν οι βάσεις "μιας πραγματικής αναγέννησης της εκπαίδευσης".

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώσεις τις οποίες θα εξασφαλίσει το υπουργείο συνολικά για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών την τρέχουσα σχολική περίοδο, αφορούν 19.500 προσλήψεις. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα απομένουν 5.500 κενά να πληρωθούν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Προσλήψεις 14.000 αναπληρωτών μέχρι την Παρασκευή"

Έρχεται μπαράζ αγροτικών κινητοποιήσεων

Τη διενέργεια κινητοποιήσεων στο προσεχές δεκαήμερο αποφάσισε σήμερα Τετάρτη η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις κι έπειτα οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους σε κεντρικά σημεία δηλώνει ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, η οποία εκπροσωπεί 63 αγροτικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα:

«Η κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «προχωρά στο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα».

Με κινητοποιήσεις προειδοποίησε νωρίτερα και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, οι οποίες όμως θα καθοριστούν όταν προσδιοριστούν τα μέτρα μετά τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους εταίρους. «Κόκκινη» γραμμή για τους αγρότες είναι ο τρόπος φορολόγησής τους και οι αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών υπογράμμισε ότι στόχος είναι η προστασία του κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η διαφορετική και δίκαιη μεταχείρισή τους. Επιδίωξη είναι ο επαναπροσδιορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με κριτήριο το εισόδημα του κατά 50% και πλέον, να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία διατίθεται ποσό ύψους 666.511 ευρώ για την πρόσληψη στον Οργανισμού Ελέγχου και Πληρωμής των Κοινοτικών Ενισχύσεων εννέα διακριθέντων αθλητών, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που χιλιάδες δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι από οφειλόμενα ποσά παρελθόντων ετών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται μπαράζ αγροτικών κινητοποιήσεων"

Tρ. Αλεξιάδης: Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην αφήσει να παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Στην συζήτηση υπήρξε επεισόδιο ανάμεσα στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά.

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έθεσε το θέμα της παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ.

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις ήμουν σαφής ως προς το θέμα» απάντησε ο Τρ. Αλεξιάδης και ξεκαθάρισε: «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέσταστη: επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, έχει την πολιτική βούληση να παρατείνει την παραγραφή για ένα έτος για τις υποθέσεις που έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία και για όσες έχει δοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31-12-2015». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι για την λίστα Λαγκάρντ έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία.

«Έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήριο για το πώς φτάσαμε στο μη έλεγχο. Υπάρχει ευθύνη πως απαξιώθηκε ελεγκτικά», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης εξηγώντας πως είναι «άλλη παραγραφή ως προς το δικαίωμα της φορολογικής διοίκησης να κάνει έλεγχο και άλλη η παραγραφή στη Δικαιοσύνη για το ποινικό».

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος συμφώνησε εξηγώντας ότι «ο χρόνος παραγραφής ως προς το ποινικό είναι ανεξάρτητος από το αν εμπίπτουν σε κάποια λίστα».

Ο Γ. Κουτσούκος επέμεινε ότι υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν οι υποθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί, προκαλώντας την αντίδραση του Χρ. Μαντά που του είπε «δεν ντρέπεσαι;». Σε έξαλλη κατάσταση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άρχισε να φωνάζει: «κύριε Μαντά μαζέψου! Σε εμένα τα λες; Εσύ, που είσαι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που καλύπτει τον υπουργό που δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες 1 εκατ.;».

Ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση. «Άκουσες τι μου είπε;» τον ρώτησε ο Γ. Κουτσούκος. «Όχι, δεν άκουσα», απάντησε ο Μ. Μπαλαούρας. «Μου είπε σαν δεν ντρέπομαι» παραπονέθηκε ο Γ. Κουτσούκος.

Ο Χρ. Μαντάς ζήτησε συγγνώμη από τον Γ. Κουτσούκο. «Δεν το συνηθίζω, δεν αντιδρώ με αυτό τον τρόπο. Ήταν πολιτική η αντίδρασή μου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβαν, αν και ο Τρύφων Αλεξιάδης το έχει πει τρεις φορές. Είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι μας. Η κακή μου αντίδραση είχε ως περιεχόμενο ότι «μπάστα, δεν είναι δυνατόν να ασκούν κριτική αυτοί που την έκρυβαν τόσα χρόνια»», είπε.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης υπογράμμισε πως «η λίστα Λαγκάρντ είναι όλη σε εισαγγελική παραγγελία. Και οι 2.062 περιπτώσεις. Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν θα ξεκινήσει σε όλους, γιατί άλλοι είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και άλλοι δεν έχουν φορολογικό ενδιαφέρον».

«Η κυβέρνηση άνοιξε την υπόθεση και δεν πρόκειται να αφήσει ούτε παραγραφή να γίνει ούτε να αφήσει να γλιτώσει κανείς που, θίγεται όπως έκαναν κάποιοι άλλοι» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Αν η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση, η ΝΔ θα την ψηφίσει», δεσμεύθηκε ο Γ. Βρούτσης. «Είμαι σίγουρος ότι θα το ψηφίσουν όλοι. Τώρα πια είμαι σίγουρος ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσουν», σχολίασε χαμογελώντας ο προεδρεύων Μ. Μπαλαούρας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Tρ. Αλεξιάδης: Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί η λίστα Λαγκάρντ"

Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Δεκτό επί της αρχής έγινε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ εναντίον Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραγραφή υπόθεσης φοροδιαφυγής. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι να μην οδηγηθεί καμία υπόθεση σε παραγραφή, χωρίς να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Αλεξιάδης υπερθεμάτισε παράλληλα, ότι «δεν ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουν», τονίζοντας ότι γίνεται μία διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί.

Σχετικά με τη φορολόγηση εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, ανήγγειλε την απόσυρση του σχετικού άρθρου.

Σημειώνεται ότι αύριο, το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και την Παρασκευή το βράδυ θα τεθεί προς ψηφοφορία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο"

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πλήττουν δημόσιους υπαλλήλους και ενστόλους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και όσοι έχουν πάρει από το Δημόσιο πρόωρη σύνταξη θα πληρώσουν το πρώτο κύμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Aπό τις ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου θα υπάρξουν:

Δυσμενείς συνέπειες λόγω της μικρής μείωσης της σύνταξης των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015 και μετά.

Δυσμενείς συνέπειες λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19-8-2015 και μετά.

Δυσμενείς συνέπειες σε όσους η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη λόγω πρόωρης αποχώρησης, αφού το ποσό της μειωμένης αυτής σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% ως τη συμπλήρωση τού κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πλήττουν δημόσιους υπαλλήλους και ενστόλους"

Ερχονται φοροέλεγχοι σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση

Ένας στους διακόσιους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια τις ανέλεγκτες χρήσεις τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έλεγχο.

Με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, δίνει οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2013 και 2014, που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13-17 του Ν. 3296/2004, ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί κατά τις διατάξεις αυτές οι δηλώσεις επιτηδευματιών σε ποσοστό 0,5% με βάση κατάταξη που θα προκύψει από μοριοδότηση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Εκτός από τις δηλώσεις που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις του Ν. 3296/2004 και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.

Για τους ίδιους επιτηδευματίες και τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους ελέγχεται επίσης και η ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), του Ν. 4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών) και του Ν. 1809/1988.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ν. 3296/2004, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται φοροέλεγχοι σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση"

ΤΑΙΠΕΔ: Μέχρι τέλος του 2015 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, προχωρώντας παράλληλα σε παράταση για τις εγγυητικές επιστολές των τριών ομίλων που συμμετείχαν στην διαγωνισμό, η προθεσμία για τις οποίες έληγε σήμερα.

Σημειώνεται ότι, οι τρεις όμιλοι που ανανέωσαν τις προσφορές τους είναι: α) ο προτιμητέος επενδυτής Fraport AG- Slentel Ltd και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι β) CASA (Corporation America S.A.)- METKA Α.Ε. και γ) VINCI Airports S.A.S.- ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Μέχρι τέλος του 2015 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια "

Ρωσία για πτήση MH17: Παντελώς ανακριβή τα συμπεράσματα της έρευνας

Η Ρωσία «διαφωνεί κατηγορηματικά» με τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 και σκοπεύει να συνεχίσει τις δικές της έρευνες, ανακοίνωσε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia.

«Λάβαμε γνώση της έκθεσης και η Ρωσία διαφωνεί κατηγορηματικά με τα συμπεράσματά της. Είναι παντελώς ανακριβή» δήλωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Ολέγκ Στορτσεβόι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ολλανδία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή πολλών χωρών, όπως της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, για τη συντριβή, στις 17 Ιουλίου 2014, του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. Η έκθεση, που δεν υποδεικνύει κάποιον ένοχο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο BUK ρωσικής κατασκευής.

«Το επίπεδο παραλογισμού της έκθεσης είναι εκτός ορίων. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι Ολλανδοί στα ερωτήματά μας είναι αβάσιμες, μεροληπτικές και δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι να στηρίζουν τη δική τους εκδοχή. Μολονότι δημοσιοποίηθηκαν τα συμπεράσματα, εμείς συνεχίζουμε την έρευνα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Στορτσεβόι, οι Ολλανδοί ερευνητές έκρυβαν μέχρι την τελευταία στιγμή από τους Ρώσους ότι είχαν βρεθεί συντρίμμια ενός πυραύλου BUK στον τόπο της τραγωδίας. «Δυστυχώς, η συμμετοχή μας στην έρευνα αυτή περιοριζόταν στις πληροφορίες που ήθελαν να μας δώσουν», είπε.

Η Μόσχα έχει εκφράσει από χθες, Τρίτη, «σοβαρές αμφιβολίες» για τον στόχο της διεθνούς έρευνας που διήρκεσε 15 μήνες. Η έρευνα αυτή είχε στόχο «να υποδείξει έναν ένοχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας "μεροληπτική" την προσέγγισης των ερευνητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία για πτήση MH17: Παντελώς ανακριβή τα συμπεράσματα της έρευνας"

Δεκτό από τον εισαγγελέα το αίτημα αποφυλάκισης της Βίκυ Σταμάτη

Νέο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, με τον εισαγγελέα της έδρας να το κάνει αυτή τη φορά αποδεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο αίτημα αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη έγινε αποδεκτό από τον εισαγγελέα και αναμένεται εντός της ημέρας να βγει η απόφαση του δικαστηρίου, που θα καθορίσει αν θα βγει από τη φυλακή η σύζυγος του Έλληνα πολιτικού, που κατά τη διάρκεια της κράτησης της έχει κάνει απόπειρα απόδρασης αλλά και αυτοκτονίας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκτό από τον εισαγγελέα το αίτημα αποφυλάκισης της Βίκυ Σταμάτη"

Κατρούγκαλος: Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας για το Ασφαλιστικό

Η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι βασικές πολιτικές αρχές για την κυβέρνηση και βάσει αυτών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενόψει της αυριανής παρουσίασης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει, ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο και θα ληφθεί υπόψη, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η παράδοση (αύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου) του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η ταυτόχρονη παράδοσή του στους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, εγκαινιάζει τον δημόσιο διάλογο για το σημαντικότατο αυτό ζήτημα.

Οφείλω να καταστήσω σαφές ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα, τις προτάσεις που θα διατυπωθούν κατά τον δημόσιο διάλογο και τις βασικές πολιτικές της αρχές, όπως είναι η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας για το Ασφαλιστικό"

Και το 2016, ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές που ισχύουν σήμερα

Έσοδα τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας το 2016, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές: τόσα όσα "φέρνει" ο ΕΝΦΙΑ.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 προβλέπεται να έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο μόνιμος μηχανισμός διαρκούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ακολουθούν τις (πραγματικές) τάσεις των τιμών στην κτηματαγορά.

Μόλις όμως από τον Ιανουάριο του 2017 θα εφαρμοσθούν οι νέες αντικειμενικές που θα προκύψουν, οπότε αντιστοίχως θα υπολογισθεί ο φόρος ακινήτων που πρόκειται να εισπραχθεί το 2017.

Στη μείωση των αντικειμενικών τιμών πριν το 2017 διαφωνούν εξάλλου και οι θεσμοί, δεδομένου ότι εξακολουθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελεί θεμελιώδη πηγή εσόδων για την επόμενη χρονιά.

Νωρίτερα συνεπώς, κατά τον σχεδιασμό του υπουργείου, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία αλλαγή, καθώς ο φόρος ακινήτων και το 2016 θα υπολογιστεί επί των υψηλών αντικειμενικών που ισχύουν σήμερα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Και το 2016, ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές που ισχύουν σήμερα "

Στο «κόκκινο» ο Ευαγγελισμός

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το σωματείο τους, στο νοσοκομείο δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης και μάλιστα η πρόσθετη επιχορήγηση που δόθηκε πρόσφατα (9,6 εκατ. ευρώ), καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα.

Οι εργαζόμενοι διατείνονται πως η έλλειψη προσωπικού έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ «διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 40 επικουρικοί - γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό - οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Μόνο ο Ευαγγελισμός με τους «πετσοκομμένους», όπως λένε, οργανισμούς του 2012, έχει πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων, εκτιμώντας ότι οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό», τις 907 προσλήψεις πανελλαδικά που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι, «η δε υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις (με γιατρούς) μόνιμου προσωπικού για το 2016, δεν έχει διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό».

Γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι η εντατικοποίηση της εργασίας είναι στο «κόκκινο», τονίζοντας ότι ήδη παρατηρούνται «βαριές ασθένειες στο προσωπικό ειδικά, των μονάδων, που φυσικά δεν καταγράφονται -όπως αναφέρουν- και δεν αξιολογούνται ως επαγγελματικός κίνδυνος, αφού δεν συγκροτείται η απολύτως αναγκαία (κι από το νόμο υποχρεωτική) Εσωτερική Υπηρεσία Υγείας και Πρόληψης με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καταγγέλλει ότι οι «εργολαβικοί εργάτες τρομοκρατούνται καθημερινά, ώστε να μην αντιδρούν στην καθυστέρηση της πληρωμής, έστω κι αυτής της απαράδεκτης αμοιβής των 500€, οι τραπεζοκόμες – μάγειροι – προσωπικό στην αποστείρωση είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας». Και όλα αυτά, όπως λένε, τη στιγμή που οι εργολάβοι «τσεπώνουν από το δημόσιο κατά μέσο όρο 1.500 με 1.700 € για κάθε εργολαβικό εργάτη τον μήνα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόκκινο» ο Ευαγγελισμός"

Κατάληψη στο αεροδρόμιο Κέρκυρας ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του αεροδρομίου της Κέρκυρας προχωρούν σήμερα οι Εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καθώς είναι προγραμματισμένη επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου της Fraport που πρόκειται να εξαγοράσει 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η ΟΣΥΠΑ κατηγορεί κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για «ξεπούλημα» του αεροδρομίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ:

Στα πλαίσια του «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών μας, οι εκπρόσωποι των «επενδυτών» της «Fraport» θα επισκεφτούν, την Τετάρτη 14-10-2015, το Αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας για να δουν «τα δώρα που θα τους χαριστούν».

Η ΟΣΥΠΑ και οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, προκειμένου να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο «ξεπούλημα» του Αεροδρομίου.

Η αντίθεσή μας , δεν αποτελεί μία στείρα ιδεοληψία κρατισμού, αλλά τεκμηριώνει τις απόψεις μας με καθαρά εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομοτεχνικούς όρους.

Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας δεν είναι μία απλή επιχείρηση, όπως την αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος να μπορεί να επανακρατικοποιηθεί χωρίς πρόβλημα, αλλά αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με την τοπική κοινωνία, την τοπική και εθνική οικονομία , οι οποίες βέβαια και μόνο αυτές θα υποστούν τις καταστροφικές συνέπειες του αποτυχημένου μοντέλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπνευστές παρόμοιων κινήσεων, δεν δέχτηκαν ποτέ να έλθουν σε αντιπαράθεση, με βάση στοιχεία και μελέτες, ακριβώς επειδή δεν μπορούν τεκμηριωμένα να στοιχειοθετήσουν τις δογματικές απόψεις τους.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα η μόνη λύση είναι η τοπική κοινωνία και οι φορείς του νησιού να σταθούν μπροστάρηδες στο Αεροδρόμιό τους και να εμποδίσουν όλους όσους «παίζουν» παιχνίδια εις βάρος τους.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας μπορεί να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί με τα ανταποδοτικά τέλη που δίνουν οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν και διατηρώντας τον κρατικό του χαρακτήρα να συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προόδου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη στο αεροδρόμιο Κέρκυρας ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του"

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2015 προαναγγέλλει ο Αλεξιάδης

Την έναρξη σεισάχθειας στα χρέη της εφορίας, εφόσον δεν υπάρχει αποδεδειγμένα η δυνατότητα πληρωμής τους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας επίσης αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τα πάνω και να τη μειώσουμε προς τα κάτω», είπε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στον Ant1, ενώ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι το αργότερο μεθαύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

Επίσης, ανέφερε ότι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το 2016 με απώτερο στόχο την εξομείωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί με την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να γίνουν αναλήψεις ολόκληρου του μισθού ή της σύνταξης σε μετρητά και ένα τμήμα του να δαπανατάται με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στόχος μας είναι δώσουμε κίνητρα και να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, είπε ο κ. Αλεξιάδης. Ανέφερε πως θα δημιουργηθεί επιχειρηματικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ταμεία με στόχο την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Στις σκέψεις είναι και η σύνδεση της έναρξης επιχείρησης από το 2016 με την εγκατάσταση μηχανήματος κάρτας, διευκρινίζοντας ότι για συγκεκριμένους κλάδους θα είναι υποχρεωτικό.

Διεμήνυσε ότι «καμιά λίστα δεν θα οδηγηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε παραγραφή», ενώ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει την παράταση της μη παραγραφής για τη λίστα Λαγκάρντ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η παράταση της παραγραφής».Εξέφρασε πάντως, την ελπίδα, ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2015 προαναγγέλλει ο Αλεξιάδης"

ΟΟΣΑ: Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους σε όλο τον κόσμο


Στην κορυφή λίστας του ΟΟΣΑ με τις χώρες που έχουν τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Forbes, απονέμοντας έτσι ακόμα μια αρνητική πρωτιά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των ανέργων που έχουν αποφοιτήσει από κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από το 20% και συγκεκριμένα στο 19,4%. Σημειώνεται δε πως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, έχουν επηρεαστεί πολύ έντονα από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μεγάλο ποσοστό έχει και η Ισπανία που βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα με ποσοστό 14,9% . Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό άνεργων πτυχιούχων στο 7,7%, ενώ Ιταλία και Ιρλανδία καταλαμβάνουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα με ποσοστά 7% και 6,7%. Ποσοστό 5,3% έχει η Γαλλία.

Παρατηρούμε έτσι ότι η πρωτιά της Ελλάδας, είναι πρωτιά με αξιοσημείωτη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της λίστας, καθώς ένας στους πέντε πτυχιούχους είναι άνεργος.

Στον αντίποδα, οι άνεργοι πτυχιούχοι είναι είδος προς... εξαφάνιση στην Νορβηγία (1,8%), στην Γερμανία (2,4%) και στην Νότια Κορέα (2,9%).

Χαμηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων έχουν επίσης οι ΗΠΑ (4,1%) και η Ιαπωνία (3,2%).

Δείτε τη λίστα του ΟΟΣΑ, όπως την δημοσίευσε το Forbes:


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους σε όλο τον κόσμο"

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο για τα ελλείμματα στα Ταμεία

Κάθε μήνας που περνάει, επιδεινώνεται το έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλεια, με τα έσοδα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου να εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,45 δισ. ευρώ ή 10,1%.

Μάλιστα, το νέο πολυνομοσχέδιο κρύβει μεγέθυνση των ελλειμμάτων και νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, πριν από το γενικό "μαχαίρι" που αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στα μέσα Νοεμβρίου.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, αφού την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το οριστικό τους πόρισμα, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνει ένα κυρίαρχο και τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του συστήματος.

Στο πόρισμα της επιτροπής δεν θα περιλαμβάνονται βέβαια ούτε το εύρος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αν και προκρίνεται η λύση του επανυπολογισμού όλων των παροχών, ούτε ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους. Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα της ενιαίας εφαρμογής κανόνων για εισφορές και παροχές μεταξύ παλαιών (πριν το 1992) και νέων (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένων, ενώ διέξοδος στην υποχρέωση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ φαίνεται πως βρίσκεται μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη νέα αρχιτεκτονική που θα ισχύσει για τους νέους ασφαλισμένους.

Βάσει του σχεδιασμού, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παραλάβει την Πέμπτη το πόρισμα, το οποίο θα παραδοθεί ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος, καθώς το νομοσχέδιο με τις οριστικές αλλαγές θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο σχεδιάζεται η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος δεν είναι ευνοϊκό. Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες καταγράφουν για το 8μηνο, έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 600 εκατ. ευρώ, αντί για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης, καταγράφεται απώλεια εσόδων στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 670 εκατ. ευρώ ή 5,4% (από 12,35 δισ. ευρώ πέρυσι, υποχώρησαν στα 11,68 δισ. ευρώ φέτος) και σημαντική υστέρηση στο σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης (14,1% ή 1,56 δισ. ευρώ), αφού κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 είχαν δοθεί κονδύλια ύψους 11,05 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία, ενώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο, τα κονδύλια αυτά περιορίστηκαν στα 9,48 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει εντός του έτους να "παλέψει" επίσης με τα ελλείμματα στην επικουρική ασφάλιση, κυρίως μετά τη δέσμευση για κατάργηση κάθε πιθανής χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από τον υπολογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Πρόκειται για μια έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το υπερ-επικουρικό όλων των μισθωτών, καθώς όταν διαπιστώνεται ότι το Ταμείο παράγει ελλείμματα, θα μπορεί να οδηγείται σε ανάλογη περικοπή συντάξεων.

Ήδη στο ΕΤΕΑ θεωρείτο εξαιρετικά πιθανή μια περικοπή της τάξης του 5,2% για τα 11 Ταμεία που υπάχθηκαν σε αυτό, από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περικοπή που ισούται με εκείνη που επιβλήθηκε σε όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Ταμείου τον Ιούλιο του 2014. Καθώς μάλιστα το Ταμείο εκτιμάται ότι θα καταγράψει έλλειμμα, δεν αποκλείεται και νέα οριζόντια περικοπή σε όλους τους ασφαλισμένους. Στόχος της διοίκησης είναι να περιορίσει το έλλειμμα, που εκτιμάται σήμερα στα 50 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας έσοδα από εισφορές που έχουν εισπραχθεί από άλλους φορείς (π.χ. ΙΚΑ) αλλά δεν έχουν αποδοθεί.

«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού τους ταμείου ΕΤΑΑ, χαρακτηρίζουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν σε μείωση των εσόδων του. Οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και την τρόικα, ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης που καταργεί τη δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Μάλιστα, παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 -σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον-, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13,8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο για τα ελλείμματα στα Ταμεία"

Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για μόνιμα capital controls σε μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εφαρμογής του σχεδίου για μόνιμα capital controls σε μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Βασική μας απόφαση είναι η επέκταση του πλαστικού χρήματος, δεν υπάρχει ακόμα δέσμευση χρημάτων, ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σε ερώτημα που δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης για το αν έχει βάση το σενάριο για το όριο στο ύψος των μετρητών που θα χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση μισθωτοί του Δημοσιόυ και συνταξιούχοι.

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι με την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος δεν επιδιώκεται μείωση μισθών και συντάξεων.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος με κίνητρα προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Μόνο οφέλη θα υπάρξουν» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός μισθωτού, ο οποίος ενώ παίρνει μισθό 1.000 ευρώ, μέσα σε ένα μήνα θα μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από τα 1.000, μέσω της κάρτας του.

Ανέφερε πως θα δημιουργηθεί επιχειρηματικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ταμεία με στόχο την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Στις σκέψεις είναι και η σύνδεση της έναρξης επιχείρησης από το 2016 με την εγκατάσταση μηχανήματος κάρτας, διευκρινίζοντας ότι για συγκεκριμένους κλάδους θα είναι υποχρεωτικό.

Προανήγγειλε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λέγοντας ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τα πάνω και να τη μειώσουμε προς τα κάτω», ενώ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι το αργότερο μεθαύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για μόνιμα capital controls σε μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους"

Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αγρότες της Ηλείας

Κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, οι αγρότες της Ηλείας, με συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στον κόμβο της Μαραθιάς, στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου.

«Εάν περάσουν τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, τότε θα αφανιστούμε», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς.

Επίσης, αναφέρει ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προδιαγράφονται για το μέλλον μας».

«Εάν είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύω ότι τελικά θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους», προσθέτει.

Αναφορικά με τις αυριανές κινητοποιήσεις, ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει ότι θα ξεκινήσουν το πρωί με προσυγκεντρώσεις στις κοινότητες και στη συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Μαραθιάς.

«Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα γίνει συζήτηση μεταξύ των αγροτών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις και το ποια μορφή θα έχουν αυτές» υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής απαντά: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε προβλήματα στους συμπολίτες μας, που αγωνίζονται και τρέχουν καθημερινά για να βγάλουν το μεροκάματό τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυριανή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα διερχόμενα αυτοκίνητα και την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Όσον αφορά στις μελλοντικές κινητοποιήσεις ο κ. Τσουκαλάς υπογραμμίζει: «Σκοπός είναι να μεταβούμε όλοι οι αγρότες με λεωφορεία στην Αθήνα και να διαμαρτυρηθούμε εκεί».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αγρότες της Ηλείας"

Δεν έρχεται Αθήνα ο Μοσκοβισί

Απρόοπτο της τελευταίας στιγμής με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ελλάδα, η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του Ευρωπαίου αξιωματούχου άφησε την τελευταία της πνοή, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το ταξίδι.


Με το πολυνομοσχέδιο να βρίσκεται στη Βουλή και το σοκ από τα προαπαιτούμενα να είναι μεγάλο για πλήθος πολιτών, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ερχόταν στην Αθήνα εν μέσω έντονου προβληματισμού στην Κουμουνδούρου. Η σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου έχει προσγειώσει απότομα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά βουλευτές της επαρχίας, όπου οι αντιδράσεις είναι πιο άμεσες λόγω του κλειστού χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα προτεινόμενα μέτρα.

Τα περιθώρια ελιγμών, όμως, είναι ελάχιστα για το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο καλείται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου από τη μια μεριά να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς την Αθήνα (2+1 δις και 25 δις ευρώ για τις τράπεζες) και από την άλλη να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η Ευρώπη έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προαπαιτούμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χρέος μπορεί να περιμένει...

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες -παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ- έχουν διαμηνύσει προς όλους τους τόνους ότι θέλουν έργα και όχι… λόγια. Ήδη, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε την Τρίτη ότι είναι απαραίτητη «η πίστη εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης», έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη πολύ σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, τότε μπορεί να τεθεί επί τάπητος η βιωσιμότητα του χρέους και ο τρόπος διαχείρισής του.

Καμία περίπτωση «κούρεματος»Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν συζητούν το ενδεχόμενο “κουρέματος”», παρά μόνο το σενάριο του ανασχεδιασμού (reprofiling): επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.

Θεωρείται, βέβαιο, ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί από την ελληνική πλευρά στο Πιερ Μοσκοβισί, όταν έρθει στην Αθήνα, ωστόσο η απάντηση που θα λάβει η κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί στις τοποθετήσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μάλιστα, η κατάσταση δεν δείχνει να μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να τραβήξει στα άκρα τη σχέση του με τις Βρυξέλλες όσον αφορά στην επιθυμία του για «κούρεμα» των ελληνικών δανείων.

Η Ευρώπη εκτιμά ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, εξέλιξη που ο ίδιος ο Μοσκοβισί θεωρεί «εγγύηση ασφαλείας για χώρες της Ευρωζώνης».

Οι επαφές του Πιερ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έρχεται Αθήνα ο Μοσκοβισί"

Μοσκοβισί: Μήνυμα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι για ψήφο στα προαπαιτούμενα

Να επικυρώσουν με την ψήφο τους τα προαπαιτούμενα ως μια συνέχεια των δεσμεύσεων του περασμένου Αυγούστου ζητά εμμέσως πλην σαφώς ο Πιερ Μοσκοβισί από τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου που ψήφισαν το Μνημόνιο, δηλαδή την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Σε συνέντευξή του ο επίτροπος επί των Οικονομικών επιβεβαιώνει την ίδια ώρα ότι εφόσον κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στη βάση της αναζήτησης μιας διαδικασίας ελάφρυνσης της χώρας από το άχθος του.

«Γνωρίζω πώς γίνεται η πολιτική και δεν θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Εύχομαι όμως να υπάρξει μια συνέχεια στις δεσμεύσεις και μια ευρεία στήριξη σε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε μαζί. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών», υπογραμμίζει ο κύριος Μοσκοβισί στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε συνέχεια της συνέντευξής του ο επίτροπος επί των Οικονομικών επισημαίνει ότι από τις πρόσφατες εκλογές το 80% των Ελλήνων τάχθηκε υπερ των κομμάτων που με κάποιο τρόπο έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με βάση αυτή την πορεία πρέπει να επικυρωθεί η από κοινού δουλειά.

«Αναζητούμε συνταγή ελάφρυνσης του χρέους»

Σε ερώτηση για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν τον Νοέμβριο για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό ο επίτροπος απαντά:

«Αναμένουμε να ψηφιστούν οι προαπαιτούμενες αλλαγές. Κάτι που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει για αυτό το διάστημα το πρόγραμμα. Όταν συμβούν αυτά και κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Όλα λοιπόν, εξαρτώνται από την εφαρμογή και την ποιότητα των αλλαγών».

Και συνεχίζει, αναφέροντας: «Ως προς το ζήτημα του χρέους, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία βούληση στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να γίνει ονομαστικό κούρεμα. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αναζητηθεί μια διαδικασία ελάφρυνσης της Ελλάδας από το άχθος του χρέους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Μήνυμα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι για ψήφο στα προαπαιτούμενα"

Λαθρεμπόριο: Τις «τρύπες» του συστήματος καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες

Την ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 500 «πρατηρίων» τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες που διατηρούν στόλους οχημάτων, καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ούτε και να διαθέτουν το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών.

Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις αυτές που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένα εργοτάξια, είτε σε περιφραγμένους χώρους, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν αποδέκτες καυσίμων που προέρχονται από λαθρεμπορία, κλοπή, νοθεία κλπ.

Συγκεκριμένα η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι με βάση το νόμο 4254 του 2014 (ο οποίος τροποποίησε σχετική διάταξη του νόμου 3887 του 2010 άρθρο 4 παρ.3) για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης από εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, «εάν η εταιρεία διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους στάθμευσης των οχημάτων και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για την φύλαξη και συντήρηση τους, μπορεί στις εγκαταστάσεις αυτές να διατηρεί δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, εκτός από την υποβολή Πιστοποιητικού Πυρασφαλείας, το οποίο χορηγείται από την αρμόδια Πυροσβεστικά Υπηρεσία».

Επίσης από την αρχή στις εγκαταστάσεις αυτές δεν προβλέπεται η τοποθέτηση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις αυτής της κατηγορίας, το σύστημα συνεχίζει να διαθέτει «τρύπες» από όπου μπορούν να περνούν λαθραία αφορολόγητα καύσιμα, ή χημικά κατάλληλα για νόθευση των καυσίμων. Για όλα δε αυτά την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τους νόμους που οι ίδιες εισηγούνται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι με βάση το νόμο 4177 του 2013 (άρθρο 31 παρ. 10) θα έπρεπε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να επεκταθεί η εφαρμογή των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών-εκροών

• στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων,
• στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης,
• στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,
• στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών κ.λπ), που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα.

Ωστόσο, με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης (η σχετική προθεσμία έληγε στις 14ηΟκτωβρίου 2014), για όλα τα υπόλοιπα σημεία διακίνησης, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Τα ΚΕΔΑΚ

Τέλος σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η αδυναμία ελέγχου και πάταξης της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.), δεν οφείλεται μόνον στην έλλειψη νομοθετικών και υπουργικών διατάξεων, αλλά στην πλημμελή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, όπως ο νόμος 3054 του 2002 και στην επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Ειδικότερα, το 2015 για την εφαρμογή του βασικού νόμου 3054 που ρυθμίζει την λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών σε όλα τα στάδια διακίνησης, συστήνεται υπηρεσία με τον τίτλο «Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων», με πεδίο δράσης το σύνολο της χώρας και με την εφαρμογή διαδικασίας που δεν επέτρεπε στους υπαλλήλους να γνωρίζουν ποια πρατήρια θα επισκεφθούν, έως ελάχιστη ώρα πριν γίνει ο έλεγχος, για προφανείς λόγους.

Όπως καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες, πλέον οι έλεγχοι στοχεύουν κυρίως στα πρατήρια της Αττικής, ενώ εκδίδεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα ελέγχων, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαθρεμπόριο: Τις «τρύπες» του συστήματος καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες"

«Κούρεμα» 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

Επιστολή – βόμβα στην οποία γίνεται αναφορά σε μαχαίρι ως και 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από τον επόμενο μήνα απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η καταβολή των μερισμάτων για το Νοέμβριο είναι κυριολεκτικά στον αέρα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρο το ποσό για αυτόν τον μήνα.

Η πληρωμή του Νοεμβρίου όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά όπως αναφέρει η Διοίκηση του Ταμείου, η δυνατότητα που έχει είναι να καταβάλει το 60% ή και το 50% του μερίσματος στους δικαιούχους του, προχωρώντας δηλαδή σε περικοπή κατά 40% ως 50% οριζόντια σε όλα ανεξαιρέτως τα μερίσματα.

Το ΜΤΠΥ, έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τον υφυπουργό κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες την περασμένη εβδομάδα ζητώντας πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της τάξης των 16-18 εκατ. ευρώ για το Νοέμβριο με τη Διοίκησή του να εξηγεί ότι χωρίς ενίσχυση θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το μισό μέρισμα.

Λείπουν 42 εκατ. ευρώ

Στο περιεχόμενο της επιστολής αναφέρεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορείς που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», ότι για την πληρωμή του Νοεμβρίου θα χρειαστούν περίπου 40-42 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα του Ταμείου είναι 16 εκατ. ευρώ (ή και λιγότερα) και η μόνη πηγή ρευστότητας είναι άλλα 12 εκατ. ευρώ τα οποία θα εισπραχθούν μέσα στον Νοέμβριο από τις εισφορές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Με αυτά τα μεγέθη, το Ταμείο θα πρέπει να πληρώσει για μερίσματα 28 εκατ. ευρώ αντί 42 εκατ. ευρώ. Στην πράξη θα μπορεί να καταβάλει μόνο το 50% με 60% του μερίσματος για τον επόμενο μήνα με οριζόντια μείωση σε όλους τους δικαιούχους.

Στην περίπτωση αυτή το μέσο μηνιαίο μέρισμα των 150 ευρώ θα πέσει στα 90 ή και 80 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεμα» 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου"

Υπουργείο Παιδείας: Προχώρησε στην πρόσληψη 2.119 αναπληρωτών

Σε προσλήψεις 2.119 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά -ολοήμερα και μη-, για το τρέχον σχολικό έτος 2015-16, προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν 161 προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών και 92 προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων, για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και τα ολοήμερα δημοτικά, αντίστοιχα, όπου εφαρμόζεται το ολοήμερο πρόγραμμα στο πλαίσιο υλοποίησης Πράξεων του ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.511 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70- Δασκάλων και 355 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρόσληψης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι αναλυτικοί πίνακες των ονομάτων είναι ανηρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου: www.minedu.gov.gr.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Προχώρησε στην πρόσληψη 2.119 αναπληρωτών"

Πόθεν Έσχες: Ο Φλαμπουράρης ομολογεί ότι είναι ο ένας από τους υπουργούς που εμπλέκεται

Στην παραδοχή ότι είναι ένα από τα δύο πολιτικά πρόσωπα του οποίου η δήλωση πόθεν έσχες έχει παραλείψεις και παραπέμπεται προς περαιτέρω δικαστικό ελέγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής προχώρησε την Τρίτη ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Φλαμπουράρης προχώρησε στην ομολογία ότι δεν είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του ως όφειλε, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση για το «Πρώτο Θέμα» και τα ρεπορτάζ του, ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Ο κ. Φλαμπουράρης φέρεται να δήλωσε στο Mega: «Όταν ορκίστηκα υπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015 οι μετοχές μου είχαν μεταβιβαστεί. Στο πόθεν έσχες υπάρχουν τα στοιχεία του 2014. Στο πόθεν έσχες του 2015 θα δηλώσω την μεταβολή και δεν θα υπάρχουν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν».

Στην πράξη, ο υπουργός Επικρατείας παραδέχεται πως η δήλωση που κατέθεσε στην Βουλή τον Απρίλιο του 2015 και αφορά στο οικονομικό έτος 2014 τον εμφανίζει ως βασικό μέτοχο της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα καταγραφεί στο επόμενο πόθεν έσχες για την τρέχουσα χρονιά.

Όμως, αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες με θητεία στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζουν ότι βάσει νόμου ο κ. Φλαμπουράρης είναι παράνομος.

Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι το πόθεν έσχες του υπουργού αφορά τυπικά στο έτος 2014, οφείλει όμως να καταγράφει όλες τις μεταβολές που έγιναν έως την ημέρα κατάθεσή του, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2015.

«Ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να δηλώσει την μεταβίβαση στο κουτάκι με τις μετοχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εάν όντως η μεταβίβαση των μετοχών έγινε την περίοδο που επικαλείται ο κ. Φλαμπουράρης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015, και αυτή αποδεικνύεται χωρίς «σκιές» και αστερίσκους τότε η εμπλοκή του θα είναι κυρίως τυπική και όχι ουσιαστική.

Το protothema.gr μετέδιδε νωρίτερα την Τρίτη ότι μία από τις δύο περιπτώσεις με τα πόθεν έσχες αφορούσε σε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης η υπόθεση του οποίου είχε απασχολήσει την επικαιρότητα κατά την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, από την δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε προέκυπτε πως διατηρούσε μετοχές σε εταιρία, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους περιορισμούς για συμμετοχή στο κυβερνητικό συμβούλιο.

«Δεν έχω εγώ εκκρεμότητες με την εφορία», λέει ο Μητρόπουλος

Η δεύτερη υπόθεση αφορά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σε υπουργό ο οποίος επί τρία χρόνια «ξεχνούσε» να δηλώσει τραπεζική κατάθεση ύψους 1.000.000 ευρώ! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο «αφηρημένος» υπουργός λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έσπευσε μόνος του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση για την ύπαρξη των χρημάτων.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί ένας νυν και ένας πρώην βουλευτής με φορολογικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο Αλέξης Μητρόπουλος αρνήθηκε ότι είναι ένας από τους δύο βουλευτές που έχουν εκρεμμότητες με την εφορία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόθεν Έσχες: Ο Φλαμπουράρης ομολογεί ότι είναι ο ένας από τους υπουργούς που εμπλέκεται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news