facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Μειώνονται τα «συμβολαιογραφικά» για μεταβίβαση μικρών ακινήτων

Φθηνότερες λόγω… μνημονίου γίνονται οι μεταβιβάσεις χαμηλής αξίας ακινήτων. Ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτ.) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για τα ακίνητα αξίας κάτω των 120.000 ευρώ που μεταβιβάζονται το η αμοιβή των συμβολαιογράφων περιορίζεται στο 0,8% έναντι 1% που ίσχυε έως τώρα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ αποφασίζεται η «τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 (Β΄13/2012) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Καθορισμός δικαιωμάτων Συμβολαιογράφων» ως εξής:

Στην παράγραφο 1 α) του άρθρου 1 η φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 1%» αντικαθίσταται με τη φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 0,80%. Κατά τα λοιπά, η υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 κοινή υπουργική απόφαση ισχύει ως έχει.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται τα «συμβολαιογραφικά» για μεταβίβαση μικρών ακινήτων"

Συγχώνευση όλων των Ταμείων σε ένα στο νέο Ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό για παλιούς και νέους ασφαλισμένους φέρνει η μεταρρύθμιση που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών κατατίθεται εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται σύγκλιση προς ένα κυρίαρχο συνδυαστικό σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα περιγράφονται και τα υπόλοιπα. Το βασικό σενάριο, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι δεσμευτικό για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εισηγείται δομικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα.

Στόχος είναι όσοι ασφαλιστούν από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου και μετά να ενταχθούν σε ένα εντελώς νέο καθεστώς, ενώ για τους νυν ασφαλισμένους θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις. Το νέο σύστημα θα στηρίζεται στη δημιουργία «ατομικών λογαριασμών» ανά ασφαλισμένο. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, που αναμένεται να είναι κλιμακούμενες ανάλογα με το εισόδημα. Αυτό θεωρείται πως θα λειτουργήσει και ως κίνητρο παραμονής στην εργασία.

Η ανταποδοτικότητα

Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα προστίθεται στην εθνική, που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα προσδιορίζεται από δείκτες που συναρτώνται με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας (σήμερα κοντά στα 400 ευρώ). Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της. Οι αλλαγές θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα εγγυάται το κράτος στην υποχρεωτική ασφάλιση, ενώ αναμένεται να προτείνεται συνδυασμός της με επαγγελματικά Ταμεία για πρόσθετο εισόδημα των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιθυμητό ποσοστό αναπλήρωσης στο νέο σύστημα προβλέπεται κοντά στο 75%, που θα καλύπτεται όμως από τον συνδυασμό των υποχρεωτικών και προαιρετικών συστη?άτων συντάξεων. Από αυτό το ποσοστό, περίπου το 55% εκτιμάται πως θα προέρχεται από την υποχρεωτική σύνταξη, ενώ για το υπόλοιπο 20% ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταφεύγει σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την πρόταση του καθηγητή και πρώην διοικητή του ΙΚΑ, κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, τα επαγγελματικά Ταμεία οργανώνονται προαιρετικά και χρηματοδοτούνται από εργαζομένους και εργοδότες, δεν υπάγονται στην κοινωνική ασφάλιση και δεν υφίσταται κρατική εγγύηση των παροχών τους. Ο ίδιος έχει περιγράψει ένα σύστημα κύριων συντάξεων διανεμητικό με καθορισμένες εισφορές σε συνδυασμό με ένα νέο επικουρικό, πλήρως κεφαλαιοποιητικό, που θα ξεκινήσει από το μηδέν.
Σήμερα το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους (από το 1993 και μετά) κυμαίνεται κοντά στο 70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή σοφών κυριαρχεί η άποψη για συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν φορέα, με άλλες απόψεις να μιλούν για τρία Ταμεία. Ηδη αναζητούνται οι τρόποι για να επιβληθούν ενιαίοι κανόνες για τους παλαιούς ασφαλισμένους (ασφαλισμένους πριν από το 1993), με ενιαίο μοντέλο για τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι (από το 1993 και μετά) έχουν ήδη κοινό καθεστώς και θεωρείται ευκολότερο γι' αυτούς να δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες».

Στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων, που βρίσκονται υπό επεξεργασία, εκτιμάται πως οι άνω των 60 θα παραμείνουν στο παλαιό σύστημα, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται με δύο τμήματα, ένα έως την ημερομηνία εφαρμογής του συστήματος και ένα δεύτερο από τότε και στο εξής.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχώνευση όλων των Ταμείων σε ένα στο νέο Ασφαλιστικό"

Μήνυμα Παυλόπουλου προς Κομισιόν: Τα εθνικά σύνορα τα καθορίζουν τα κράτη - Δεν υποχωρούμε σε αυτό

Δυο ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, στην οποία παραβρέθηκε και ο Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ Δ.Αβραμόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε πρώτον, πως η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ, με βασικό μέλημα τον Άνθρωπο, και δεύτερον τόνισε πως η χώρα μας θα συνεργαστεί με την Τουρκία στην προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη μέλη, και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις:

«Θέλω να διευκρινίσω πως σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα σύνορα αυτά, τα σύνορα της Ευρώπης, καθορίζονται από τα κράτη-μέλη.

Και σ’ αυτόν τον τομέα όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της ΕΕ ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων.

Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον.

Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη μετατροπής του Frontex «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Τέλος ο ΠτΔ χαρακτήρισε βήμα με εμβληματική σημασία την πρόσφατη μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από την Ιταλία στη Σουηδία, διότι όπως είπε «το βήμα αυτό δείχνει πως, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει τις διατάξεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως δείχνει την αλληλεγγύη της».

Από την πλευρά του ο κ. Asselborn τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι τέτοιο «που είτε μπορούμε να το λύσουμε είτε, διαφορετικά, θα οδηγήσουμε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία και θα έχουμε πλήξει σημαντικότατα την εικόνα της ΕΕ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Προεδρία του Συμβουλίου έχουν αναπτύξει πάρα πολλές προσπάθειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, το οποίο – νομίζω – ότι θα μας κάνει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην ενοποίηση»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Παυλόπουλου προς Κομισιόν: Τα εθνικά σύνορα τα καθορίζουν τα κράτη - Δεν υποχωρούμε σε αυτό"

Τσίπρας στην ΚΕ: Θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά την έναρξη της διαδικασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις εκλογές πέραν της δικαίωσης και της εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και η απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος.

«Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος.»

«Νέο κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας. Μίλησε μάλιστα ανοικτά για την «παραλειτουργία κόμματος εντός του κόμματος»:

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους.

» Από αύριο κιόλας ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε τις οργανώσεις, ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

» Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του 'λίγοι και καλοί', έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη.

» Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε-και μάλιστα με άδοξο τρόπο.

» Το πελατειακό, κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος των ημετέρων είναι ακριβώς αυτό που εμείς έχουμε στόχο να γκρεμίσουμε. Η Αριστερά ήταν το θύμα του-δεν θα γίνει τώρα ο θύτης του.»

«Γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση»

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι η σκληρή δουλειά, ώστε στο τέλος της τετραετίας η χώρα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε η οικονομία να μπει και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση τα κρίσιμα ζητήματα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 για τη διασφάλιση των καταθέσεων, τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι η απομείωση του χρέους και
η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης (εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους), τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τα προγράμματα αναχαίτισης της ανεργίας, τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την μεταρρύθμιση στην Παιδεία, τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

«Γιατί εμάς δεν μας εμπιστεύτηκε ο λαός τις τύχες του για να επαναλάβουμε το παρελθόν. Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον. Το είπαμε και θα το κάνουμε.»

Η ατζέντα των εργασιών

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΚΕ αφορούν σε εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σε προγραμματισμό των επόμενων δράσεων ενώ θα γίνει η εκλογή νέου γραμματέα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Παράλληλα η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο αλλά και η απόφαση για την πραγματοποίηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών ενόψει και του συνεδρίου, με το σκεπτικό για αντιστοίχηση της οργανωμένης βάσης του κόμματος με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στην ΚΕ: Θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις"

Εως 30.000 ευρώ το αφορολόγητο στον ΕΝΦΙΑ για α΄ κατοικία από το 2016

Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2016 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και σήμερα πληρώνουν ελάχιστο φόρο. Εξετάζεται επίσης η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικό φόρου για τις μεγάλες περιουσίες με στόχο όλες οι αλλαγές να οδηγήσουν στην ελάφρυνση κυρίως των αστικών ακινήτων που σήμερα υπερφορολογούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ. Οπως όλα δείχνουν το 2016 περισσότεροι από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έναν νέο φόρο ακινήτων τα έσοδα του οποίου θα ανέρχονται στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα ακριβώς έχουν εγγραφεί και στο μνημόνιο. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές εκτός από το ότι θα πρέπει να δίνουν αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αναπροσαρμοστούν τον Σεπτέμβριο του 2016. Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας προβλέπει τα εξής:

1. Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου για σύνολο ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τα 20.000-30.000 ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το αφορολόγητο όριο θα αφορά ακίνητα – πρώτη κατοικία που δεν ξεπερνούν ένα ύψος αντικειμενικής αξίας για παράδειγμα τα 100.000 – 150.000 ευρώ. Εάν κάποιος έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.

2. Ενταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.

3. Τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στόχος είναι να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις κυρίως χαμηλές και μεσαίες αξίες όπου η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 800-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

4. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

5. Καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ) σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι υπάρχει συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 30.000 ευρώ το αφορολόγητο στον ΕΝΦΙΑ για α΄ κατοικία από το 2016"

Τουρκία: Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα οδική αρτηρία στον κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενδέχεται να πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.
Μέλη των σωστικών συνεργείων μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμός της Άγκυρας, στην επιχείρηση περίθαλψης των τραυματιών
Μέλη των σωστικών συνεργείων μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμός της Άγκυρας, κατά την επιχείρηση περίθαλψης των τραυματιών
Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.
Με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, μετά την έκρηξη.
Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η ισχυρή έκρηξη ήταν «τρομοκρατική επίθεση» και εξετάζουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι αυτήν.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στις 12.00 ώρα Ελλάδος μετά την πολύνεκρη επίθεση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την «επίθεση μίσους», όπως την χαρακτήρισε. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για«αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.
Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.
Θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, λίγο πριν την πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής από πολίτες και κουρδικές οργανώσεις
Θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, λίγο πριν την πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κουρδικό από πολίτες και κουρδικές οργανώσεις
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε οΝτεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα.
Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις επιθέσεις στην Άγκυρα και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
ert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα"

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ σε ύποπτες συναντήσεις στον Κορυδαλλό για το Noor 1

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια , συμμετείχε, σύμφωνα με Το Βήμα, σε ύποπτες συναντήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού με κρατούμενους για την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με το φορτηγό πλοίο Noor 1.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, φέρεται να προκύπτει από αιφνιδιαστική έφοδο που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης δικαστικοί λειτουργοί και αστυνομικοί στον Κορυδαλλό για την περιώνυμη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το εν λόγω πλοίο από το Ντουμπάι. Και όλα αυτά ενώ έχει ήδη αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο της Αθήνας η οποία θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη.

Στις έρευνες υπό τις οδηγίες της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού κυρίας Σταματίνας Περιμένη εξετάστηκε έγγραφη αναφορά ότι ένας επιχειρηματίας και πρώην αθλητικός παράγοντας, εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση του Noor 1 (ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία) δεχόταν παρατύπως επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού από επιχειρηματία του Πειραιά, πρώην πρόεδρο μικρής ΠΑΕ με την υποβοήθηση σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν εκτός των άλλων «να ασκηθούν πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς που ασχολούνται με την υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης».

Η αναφορά αυτή φέρεται να έρχεται στη συνέχεια της αιφνιδιαστικής παραίτησης μίας έμπειρης δικαστικής λειτουργού του Πειραιά που είχε ορισθεί αρχικά ως πρόεδρος του δικαστηρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες για τα τεκταινόμενα μέσα στις φυλακές με εμπλεκόμενους στην υπόθεση του «Noor 1», εξελίσσεται και νεότερη «διακριτική» έρευνα των διωκτικών αρχών. Κύριο ζητούμενο ήταν αν πράγματι οι «συνεννοήσεις εντός Κορυδαλλού» και η «παραίτηση της προέδρου» συνδέονται, και αν μπορεί να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για τη «δυσώδη» υπόθεση του πλοίου.

Η εισαγγελέας κυρία Περιμένη και οι αξιωματούχοι που υποβοήθησαν την έρευνα των δικαστικών αρχών συγκέντρωσαν το απόγευμα της Πέμπτης μαρτυρίες αλλά και υλικό από κάμερες εντός των φυλακών από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις επισκέψεις του επιχειρηματία στον κρατούμενο του Κορυδαλλού με την υποβοήθηση δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι στις συναντήσεις εντός του Κορυδαλλού φέρεται να συμμετείχε -χωρίς υπηρεσιακό λόγο- και ένας αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας που συνόδευε τον επιχειρηματία και ο οποίος παλιότερα συμμετείχε στη φρούρηση γνωστού πολιτικού προσώπου. Ο εν λόγω αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να διατηρούσε προσωπική γνωριμία με τον κρατούμενο και να βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στο «πλευρό» ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Κύριο όμως ζητούμενο είναι σε τι είδους συνεννοήσεις συμμετείχε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών ελέγχονται πληροφορίες ότι κατηγορούμενος για την υπόθεση του Noor 1 είχε προσφάτως συναντήσεις στον χώρο του αρχιφυλακείου του Κορυδαλλού με βαρυποινίτη που είχε απασχολήσει προσφάτως τις διωκτικές αρχές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματικός της ΕΛΑΣ σε ύποπτες συναντήσεις στον Κορυδαλλό για το Noor 1"

Nτομπρόβσκις: Περιμέναμε ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα κι έχουμε ύφεση 2%-2,5%

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη περίπου στα μέσα του επόμενου έτους, εάν η κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την επανάκτηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η τωρινή μας πρόβλεψη είναι πως συνολικά τον επόμενο χρόνο θα καταγραφεί μια μέτρια ύφεση, αλλά κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, σε τριμηνιαία βάση, στο δεύτερο μισό του χρόνου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα
.
«Η πρόβλεψη μας ήταν για ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,5% για την Ελλάδα φέτος, ενώ πλέον αναμένουμε ύφεση 2% με 2,5%», δήλωσε.
«Εάν η Ελλάδα εργαστεί σοβαρά για να επανακτήσει την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τόνισε o Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι σαφώς καλύτερες από αυτές που είχαμε τον Αύγουστο», επισήμανε o αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Nτομπρόβσκις: Περιμέναμε ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα κι έχουμε ύφεση 2%-2,5%"

Προφυλακίστηκε ο Κ. Δαφέρμος

Ομολόγησε ότι δωροδόκησε, υποστηρίζοντας όμως ότι εκβιάστηκε να το κάνει.

Ο Κώστας Δαφέρμος, απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς Ν. Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου για ξέπλυμα και δωροδοκία σχετικά με την προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών Kornet, παραδέχτηκε πως έδωσε μίζα στον τότε αναπληρωτή διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, καθώς ο τελευταίος τον απειλούσε ότι διαφορετικά θα καθυστερήσει την διαδικασία και θα χάσει την αντιπροσώπευση.

Εξηγώντας γιατί ενέδωσε στις πιέσεις του Αντώνη Κάντα,αφού όπως υποστηρίζει διαθέτει τα καλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε πως εκείνη την περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αντιμετώπισε μια μεθοδευμένη δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία, την οποία θεωρούσε στημένη και για την οποία τελικά αθωώθηκε.

Ωστόσο, φοβόταν ότι κάποιοι μπορεί και πάλι να τον παγιδεύσουν. Παράλληλα, δεχόταν ανώνυμες απειλές και ανηλεή πόλεμο από τους ανταγωνιστές του με αποτέλεσμα, εξαιτίας του φόβου μήπως απαξιωθεί η δουλειά του και το όνομά του σε θέματα εξοπλιστικών να είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκε ο Κ. Δαφέρμος"

«Υπό δύο όρους θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα»

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξή τύπου στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου στο Περού. Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε χθες η γενική διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε ότι «απαιτούνται ‘δυνατές’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘δυνατή’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένο το Ταμείο από το πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ.

«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε με νόημα.

Οπως είπε ο κος Τόμσεν με το πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να επανέλθει σε τροχιά. Κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό αλλά «χαιρετίζω την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει αυτά τα θέματα».

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δυο στοιχεία που ανέφερε και η Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε.

Σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στην Ευρώπη υποστήριξε ότι βλέπουμε σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στις μειωμένες τιμές πρώτων υλών και τις καλές συνθήκες στις αγορές χρήματος. Το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη αμετάβλητη, στο 1,5% του ΑΕΠ το 2015 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016.

Έδωσε έμφαση στο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει το QE αν απαιτηθεί και κάλεσε χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης με επενδύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υπό δύο όρους θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα»"

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά την άρση ασυλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δικογραφία που αφορά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και ζητείται να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί την άρση της ασυλίας του κ. Μιχαλολιάκου, για να είναι δυνατή η σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Η δικογραφία αφορά ηχογραφημένες συνομιλίες (3.9.2011) που είχε ο κ. Μιχαλολιάκος, με άτομα του γραφείου της Χ.Α. στην Ανατολική Αττική. Κατά τις συνομιλίες αυτές υπήρχαν απειλητικές και απαξιωτικές αναφορές, αλλά και αναφορές με υπονοούμενα σε βάρος ανθρώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και κατά άλλων προσώπων (πολιτικών, δημοσιογράφων, κ.λπ.), που έγιναν με αφορμή σχόλια και κριτική η οποία ασκήθηκε για ενέργειες της Χ.Α.

Σύμφωνα με το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο που έχει η Εισαγγελία ο αρχηγός της Χ.Α. έλεγε, μεταξύ των άλλων, ότι «αν χρειαστεί θα λερώσουμε τα χέρια μας», «έχουμε σκοπό και στόχο, γιατί ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή είναι στο πλευρό μας, αλλιώς θα τους σπάγαμε τα κεφάλια. Το λέω και να το μεταφέρετε το μήνυμα», «να τρέπονται και να φοβούνται αυτοί γιατί υπάρχουν χρυσαυγίτες».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά την άρση ασυλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου "

Ηλεκτρονικός «Μεγάλος Αδερφός» στις ακτινοθεραπείες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

«Μεγάλος αδελφός» θα παρακολουθεί εφεξής τις πράξεις ακτινοθεραπείας στις οποίες υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή πιλοτικά για τους επόμενους δυόμισι μήνες το σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης πράξεων Ακτινοθεραπείας eRadiotherapy (https://apps.ika.gr/eRadiotherapy).

Με το νέο σύστημα θα υπάρχει η δυνατότητα για εκτέλεση Ακτινοθεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Ο κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ πάροχος υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή είτε δημόσιο νοσοκομείο είτε ιδιωτική κλινική, θα μπορεί να επιλέξει προς εκτέλεση τις πράξεις που περιλαμβάνονται στη σύμβασή του.

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι οι θεράποντες Ιατροί θα πρέπει να κατέχουν την ειδικότητα Aκτινοθεραπευτή – Ογκολόγου και να είναι πιστοποιημένοι για παροχές του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί, αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου του ΕΟΠΥΥ (Εφαρμογές/Ιατρικές Υπηρεσίες/Εγγραφή Ιατρών για παροχές ΕΚΠΥ).

Η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης πράξεων
Ακτινοθεραπείας (eRadiotherapy) θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να επισημάνουν τυχόν δυσλειτουργίες, παραλείψεις ή παρατηρήσεις που αφορούν στο σύστημα.

Στο διάστημα αυτό θα είναι υποχρεωτική η σύνταξη ηλεκτρονικών παραπεμπτικών Ακτινοθεραπείας μέσω του συστήματος e-syntagografisi από τους θεράποντες Ακτινοθεραπευτές-Ογκολόγους, η ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών μέσω του συστήματος e ΔΑΠΥ και η υποβολή φυσικών παραστατικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικός «Μεγάλος Αδερφός» στις ακτινοθεραπείες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ"

ΓΓΔΕ: Τα νέα (μειωμένα) ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το δημόσιο

Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το δημόσιο παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αν και οι κατασχέσεις έχουν παγώσει προς το παρόν λόγω capital controls, τα εν λόγω όρια ισχύουν από τις 19 Αυγούστου δυνάμει του εφαρμοστικού νόμου για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας που ψηφίσθηκε στη Βουλή:

• Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

•Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

•Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

• Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

• Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ : Β'
Ταρ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20
Ταρ. Κωδ. : 106 72 -ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο : 210 3635439, 3635679
ΕΑΧ : 210 3635077
ΠΟΛ 1222/2015
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των περιπτώσεων 8α και 8β της υποπαραγράφου Δ.1 (τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 356/1974-Κ.Ε.Δ.Ε.) της παραγράφου Δ (ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών) του Μέρους Β' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 94Α'/14-08-2015).

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των περιπτώσεων 8α και 8β της υποπαραγράφου Δ.1 (τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 356/1974-Κ.Ε.Δ.Ε.) της παραγράφου Δ (ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών) του Μέρους Β' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις-Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» (ΦΕΚ. 94Α'/14-08-2015), με τις οποίες επήλθαν τροποποιήσεις στο άρθρο 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. και συγκεκριμένα:

α) μειώθηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια (1.000) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων (1.000) ευρώ έως χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών και τέλος για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ποσού και
β) μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως, για ενημέρωσή σας και ενιαία εφαρμογή αυτών.

Ειδικότερα:

1) Με την περίπτωση 8α της υποπαραγράφου Δ.1 της παραγράφου Δ του Μέρους Β' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 αντικαθίσταται η περίπτωση ε' της πρώτης παραγράφου του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) και εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Η διάταξη εφαρμόζεται τόσο στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος της (δηλ. από 19-08-2015), ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος της (δηλαδή κατασχέσεις για τις οποίες ο τρίτος έχει προβεί σε θετική δήλωση και υφίστανται αποδοτέα από αυτόν ποσά στο Δημόσιο με βάση τις προγενέστερες διατάξεις).

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των υποχρεωτικών εισφορών εμπίπτουν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές και τυχόν υποχρεωτικές κρατήσεις που επιβάλλονται με νόμο, όπως είναι οι υποχρεωτικές κρατήσεις του άρθρου 38 του ν. 3986/2011, ενώ δεν εμπίπτουν ο παρακρατούμενος Φ.Μ.Υ., το παρακρατούμενο ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 καθώς και τυχόν παρακρατήσεις από δάνεια.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης κατά τα ρητώς αναφερόμενα στην ως άνω διάταξη νόμου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών. Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

2) Με την περίπτωση 8β της υποπαραγράφου Δ.1 της παραγράφου Δ του Μέρους Β' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) και μειώνεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται για την εφαρμογή της διάταξης αυτής η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός (άρθρο 31 παρ. 2 εδάφια δεύτερο και τρίτο του Κ.Ε.Δ.Ε., σχετ. και η ΠΟΛ.1109/14.4.2014).

Οι πιο πάνω διατάξεις των περιπτώσεων 8α και 8β της υποπαραγράφου Δ.1 της παραγράφου Δ του Μέρους Β' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 94Α'/14-08-2015) ισχύουν σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 του ίδιου νόμου από 19-08-2015.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ: Τα νέα (μειωμένα) ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το δημόσιο "

Τα γυρίζει τώρα για το χρέος ο Ντάισελμπλουμ: Θα τα πούμε τον Νοέμβρη

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά και την ευθεία απειλή της Κριστίν Λαγκάρντ για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σήμερα Παρασκευή νέες δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση ως προς το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε», συμπλήρωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση του Bloomberg σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: ««Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται ένα - δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν. Ένα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους. Θα έρθουμε σε αυτό (στο θέμα του χρέους) τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση (την εξυπηρέτηση του χρέους)».

Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε πει σε δήλωσεις του προς το Reuters ότι «οι '19' της ευρωζώνης, συμφωνούν, πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα γυρίζει τώρα για το χρέος ο Ντάισελμπλουμ: Θα τα πούμε τον Νοέμβρη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news