facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Επανέρχονται από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στους τρεις δακτυλίους της Αττικής, μικρό, μεγάλο και πράσινο.

Στον μικρό δακτύλιο:

Τα όριά του στο κέντρο της Αθήνας ορίζονται από τις οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ. Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπ. Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Αμβρ. Φραντζή-Λ. Ανδρ. Συγγρού-Χαμοστέρνας-Πειραιώς-Ιερά Οδός-Λ. Κωνσταντινουπόλεως-Αχιλλέως-Πλ. Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά-ζυγά).

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας δεν ισχύει. Επίσης, δεν υπάγονται στις απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανέναν περιορισμό στον μικρό δακτύλιο:
α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.
β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του πράσινου δακτυλίου, δηλαδή:
-τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και
-τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και τα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του μικρού δακτυλίου προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου.

Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00 έως 14:00 και Σάββατο ώρες 08.00 έως 12.00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος).

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2014-2015, δεν ισχύουν για τη νέα περίοδο 2015-2016.

Στον μεγάλο δακτύλιο:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πράσινου δακτυλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1993, εντός της ζώνης του μεγάλου δακτυλίου. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η χρονολογία αυτή προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου καθορίζονται από τις οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος-Αλίμου-Βουλιαγμένης-Ελ. Βενιζέλου-Περιμετρική Υμηττού-Κατεχάκη-Μεσογείων-Αγ. Παρασκευής-Χαλανδρίου-Παπανικολή-Κ. Παλαιολόγου-Καποδιστρίου-Κύμης-Κασταμονής-Χαλανδρίου-Αναγεννήσεως-Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας-Αθηνών-Θηβών-Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Και στους τρεις δακτυλίους, οι ημέρες και ώρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων είναι:
-Δευτέρα έως Πέμπτη, 07.00-έως 20.00,
-Παρασκευή, 07.00-15.00.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας"

Ζουράρις: Στηρίζω Τζιτζικώστα για πρόεδρο της ΝΔ

«Είναι δυνατόν να αλλάξω εγώ ως Αριστερός; Το παιδί -είναι παιδί γιατί τον αγαπάω και τον στηρίζω- να έχει την πολιτική επιτυχία κι αν μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός, θα μου αρέσει πολύ, γιατί αν και νικημένος, εγώ ως Αριστερός, θα είναι καλύτερο να έχω νικηθεί από τον Απόστολο παρά πχ από τον Φούφουτο», δήλωσε ο βουλευτής της Α' Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με τους ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Μιλώντας στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα» στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9, τόνισε, επίσης, ότι «ο Ζουράρις στηρίζει Τζιτζικώστα, γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός». Περιγράφοντάς τον ως «πολύ συναινετικό και μορφωμένο» κατέληξε στην εκτίμηση πως «θα είναι πολύ καλός, αλλά εμάς τους Αριστερούς δεν μας συμφέρει να είναι καλός, εμάς μας συμφέρει αρχηγός να γίνει ο Άδωνις, γιατί θα πατώσει η ΝΔ»

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι είναι «ανεξάρτητος βουλευτής συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως στο ΕΑΜ συνεργάζονταν και βασιλόφρονες», επισημαίνοντας ότι «το ηγεμονεύον στοιχείο σε αυτή τη συμμαχία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Κώστας Ζουράρις υπενθύμισε τόσο ότι έχει διατελέσει στενός φίλος του πατέρα του κ.Τζιτζικώστα όσο και ότι συνεργάστηκε με τη ΝΔ , για να γίνει αυτόνομος δήμος το Βραχάσι, όπως και έγινε, και ότι ο κ.Μεϊμαράκης είχε βοηθήσει, έτσι ώστε η ΝΔ να στηρίζει την υποψηφιότητα του για τη Νομαρχία Λασιθίου το 2002.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζουράρις: Στηρίζω Τζιτζικώστα για πρόεδρο της ΝΔ"

Στον Βαρεμένο η ευθύνη για την έρευνα των «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Στον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο θα δοθεί τελικά η ευθύνη για την έρευνα των «πόθεν έσχες» των βουλευτών και όχι στην Γ’ αντιπρόεδρο Τασία Χριστοδουλοπούλου όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση έγινε μετά από επιθυμία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να αναλάβει το προεδρείο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η σύνθεση της συγκεκριμένης επιτροπής μάλιστα χαρακτηρίζεται «εκρηκτική» καθώς εκτός της αντιπροέδρου εντοπίζονται οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Βασίλης Λεβέντης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βαρεμένος αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο καθώς η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών έχει καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα διαφάνειας. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία «πόθεν έσχες» που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα αφορούν το οικονομικό έτος 2011!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Βαρεμένο η ευθύνη για την έρευνα των «πόθεν έσχες» των βουλευτών"

Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο των ΔΟΥ προγραμματίζουν για την επόμενη Τετάρτη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, οι οποίοι αντιδρούν στα νέα φορολογικά μέτρα.

Την κινητοποίηση οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα συμμετάσχει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «η απόφαση που θα ληφθεί εκεί θα εφαρμοστεί και στα Χανιά χωρίς καμία εξαίρεση».

Οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Δεν θα τους αφήσουμε να βάλουν λουκέτο στα σπίτια μας, δεν θα δεχτούμε τη νέα φοροεπιδρομή» διεμήνυσε ο κ. Τσουρουνάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του κτηνοτροφικού συλλόγου, του Μανούσου Σταυριανουδάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θέλει να αφανίσει τους κτηνοτρόφους της χώρας» και κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των Χανίων να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά"

Aπαλλάσσεται με βούλευμα o Κασιδιάρης για το video Μπαλτάκου

Την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση της καταγραφής και δημοσιοποίησης συνομιλίας με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς η επίμαχη συνομιλία αφορούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Aπαλλάσσεται με βούλευμα o Κασιδιάρης για το video Μπαλτάκου"

Ταμεία: Εκτός 100 δόσεων το 25% των οφειλών

Φόβους για μαζική έξοδο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εντός των επόμενων μηνών, με αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών και τα έσοδα του δημοσίου, εκφράζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, με αφορμή την αύξηση του επιτοκίου και τη δυνατότητα των ταμείων να προχωρούν σε μείωση του αριθμού των δόσεων.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τη διάρκεια του 31ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), από τους συνολικά 350.000 οφειλέτες που προχώρησαν σε διακανονισμό οφειλών ύψους 6,1 δισ. ευρώ, εκτός ρύθμισης στο τέλος Σεπτεμβρίου βρέθηκαν περίπου 35.000, ήτοι το 10%. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ταμείων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των συνολικά ρυθμισμένων οφειλών.

Στοιχεία που προέρχονται μόνο από το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων άνω των 5.000 ευρώ, δείχνουν ότι από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή, εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων περίπου 133.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωση της παράτασης που δόθηκε για τακτοποίηση δόσεων (λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες), δεν είχαν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, οι 25.500, με συνολικό χρέος 1,062 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, εκτός ρύθμισης βρέθηκαν 16.198 οφειλέτες με χρέη συνολικής αξίας 936,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΙΚΑ, τουλάχιστον 9.300 οφειλέτες με χρέη 126 εκατ. ευρώ δεν είχαν καταβάλει τουλάχιστον 2 δόσεις, και σύμφωνα με τον νόμο βρέθηκαν εκτός ρύθμισης. Στελέχη των ταμείων υπολογίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους συγκεκριμένους οφειλέτες έσπευσε να ρυθμίσει τα χρέη του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους πως το έλλειμμα των ταμείων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς αυξάνονται επικίνδυνα όσοι βγαίνουν εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων.

Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου που αυξάνεται το επιτόκιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως), στο 5% ετησίως, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις.

Εκτός από το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων, προσαρμογές γίνονται και σε ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί είτε το 2013 (ν.4152), είτε το 2014 (ν. 4305). Καθώς μάλιστα, όλες οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου και μετά, στις περιπτώσεις που η ρύθμιση είναι ακόμα ενεργή, το αρχικά υπολογισμένο επιτόκιο και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Να σημειωθεί ότι από τις αλλαγές εξαιρούνται οι κύριες οφειλές έως 5.000 ευρώ καθώς βάσει του νόμου δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση στη ρυθμισμένη οφειλή, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει έως 14/10/2015, στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι:

* Το ποσό κύριας οφειλής που υπάγεται στις διατάξεις ρύθμισης του Ν.4321/2015 υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματος του.

* Η ακίνητη περιουσία του όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα ταμεία και το ΚΕΑΟ αναμένουν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.

Ο κρυμμένος πλούτος

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων το ΚΕΑΟ αναμένεται να ξεκινήσει το κυνήγι αναζήτησης "κρυφού πλούτου" σε τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων οφειλετών καθώς βάσει των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς περίπου 600.000 οφειλετών, ενώ θα υπάρξει διασύνδεση και με το TAXIS. Εντός του επόμενου μήνα, το ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει εκ νέου την αποστολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων για την έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις λίστες του, για ποσά οφειλής που ανέρχονται συνολικά στα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθείται σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση της λίστας των οφειλετών καθώς και η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Μέσα στο Φθινόπωρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΚΕΑΟ με επιπλέον προσωπικό, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η ελεγκτική ικανότητα του ΙΚΑ και να ενδυναμωθεί η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταμεία: Εκτός 100 δόσεων το 25% των οφειλών"

Xρ. Σταϊκούρας: «Αυτά είναι τα 8 πιο κραυγαλέα ψέματα που είπε ο Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις»

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τα 8 πιο κραυγαλέα ψέματα που είπε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στρέβλωσε την πραγματικότητα καταφεύγοντας σε μία σειρά από ανακρίβειες, αν και προέτρεψε όλους «να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας με αριθμούς και με επιχειρήματα».

Συγκεκριμένα σημειώνουμε:

1ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Έρχεστε σήμερα και επαναλαμβάνετε το παραμύθι των προβλέψεων για το 2015 για ανάπτυξη 2,9%».

Η αλήθεια είναι η εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε, για το 2015, αρχικά (Νοέμβριος 2014) ανάπτυξη 2,9%, στη συνέχεια (Φεβρουάριος 2015) ανάπτυξη 2,5%, αργότερα (Μάιος 2015) ανάπτυξη 0,5%, ενώ τον Ιούλιο του 2015 προέβλεψε ύφεση -2% έως - 4%.

Το Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 14 επιβεβαιώνει τη δυσμενή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κατά την περίοδο κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 (Νοέμβριος 2014), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί σε 2,9% το 2015, με πρόβλεψη για περαιτέρω επιτάχυνσή του μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η διαμορφούμενη οικονομική συγκυρία, που παρατάθηκε πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας και των σχετικών δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τα διοικητικά μέτρα ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που εφαρμόστηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις αρχές Ιουλίου 2015, επιδείνωσε το έλλειμμα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε εκτίμηση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης.»
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εντόπισε «παραμύθι». Το ερώτημα είναι που; Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο «Αριστερό» Υπουργείο Οικονομικών;

Η ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την επιστροφή της χώρας στην ύφεση είναι αποκλειστική.

2ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Αναρωτιέμαι: Με βάση την υποχρέωση που είχε η χώρα για πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέσα στο 2015, πόσα νέα μέτρα χρειαζόταν να πάρετε για να πιάσετε αυτόν το στόχο;».

Η αλήθεια είναι η εξής:
Οι «Θεσμοί», προέβλεπαν (Νοέμβριος 2014), για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου. Με μέτρα περίπου 1% του ΑΕΠ η χώρα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

Με τη δυσμενή εξέλιξη στην οικονομία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πήρε μέτρα 3,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1% του ΑΕΠ για το 2015), προκειμένου η χώρα να φέρει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015.

Η σύγχυση που επιχειρήθηκε ως προς τις εξελίξεις, κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, δεν μπορεί να καλύψει τις ευθύνες από τις ανερμάτιστες κινήσεις της Κυβέρνησης. Τα πολιτικά φληναφήματα περί «αριστερών προσήμων», «αριστερού Υπουργείου Οικονομικών» κ.α., δεν καλύπτουν τις ανεπάρκειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

3ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η δική μας Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τους υπερβολικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία».

Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που μετρά είναι η συνεκτίμηση του ύψους των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων σε σχέση με το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα εξαρτώνται από την κατάσταση και τη δυναμική της οικονομίας.

Επαναλαμβάνω ότι οι «Θεσμοί», για το 2015, προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου.

Ο κ. Τσίπρας, αφού οδήγησε την οικονομία και πάλι στο καθοδικό σπιράλ, παρουσιάζει ως επιτυχία την εκτίμηση ότι το 2015, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου, θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η επίτευξη στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.
Δηλαδή η χώρα υπό την πολιτική ηγεσία του έχει πρωτογενές έλλειμμα με πρόσθετα μέτρα λιτότητας και συνακόλουθα ισόποση επιβάρυνση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, δηλαδή του δανεισμού της χώρας.

Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνονται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 11. Είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Πρωθυπουργός επιχαίρει γι αυτή την εξέλιξη;

4ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε με έναν εντελώς επικοινωνιακό τρόπο να βγει στις αγορές, ενώ γνώριζαν ότι η χώρα δεν μπορούσε να επιστρέψει».

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα, είχε καταφέρει, νωρίτερα από τις προβλέψεις, να βγει στις διεθνείς αγορές το 2014, με έκδοση τριετούς και πενταετούς ομολόγου. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014 και 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014.

Στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 48 επιβεβαιώνονται τα στοιχεία. Γιατί οι αρμόδιοι δεν προφύλαξαν τον κ. Πρωθυπουργό;

5ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Απαριθμήσατε μέτρα, «φουσκώνοντας» πολλά και παίξατε με την πραγματική αγωνία των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων».

Η αλήθεια είναι, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μεϊμαράκης, ότι για την περίοδο 2015-2016 τα νέα μέτρα λιτότητας, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώνται περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στις σελίδες 43-45.

Ο λογαριασμός αυτός θα είναι, τελικά, πολύ υψηλότερος.
Κι αυτό γιατί:
α) Υπάρχει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με το Προσχέδιο, «είτε δεν είναι μετρήσιμα είτε η διαδικασία ποσοτικοποίησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν».
Μεταξύ αυτών είναι η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις, η κατάργηση φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων κ.α.
Αυτά επιβεβαιώνονται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 45.

β) Υπάρχουν, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, πρόσθετα μέτρα για τα έτη 2017-2018 («αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον ¾% του ΑΕΠ το 2017 και ¼% του ΑΕΠ το 2018»).
Ενώ, «οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία, για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018».

Αυτή είναι η προοπτική της χώρας και της οικονομίας της, με τις υπογραφές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

6ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τη στιγμή μάλιστα που στελέχη σας έχουν σε ανύποπτο χρόνο δημοσίως παραδεχθεί - ο κ. Σταϊκούρας, αν δεν κάνω λάθος- ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις το Φλεβάρη του ’15».
Ο κ. Τσίπρας θολώνει την ατμόσφαιρα.

Η αλήθεια είναι ότι στις σχετικές τοποθετήσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής (24 Απριλίου 2015, 14 Μαΐου 2015/Πρακτικά της Βουλής) σημείωνα:
«Η πραγματικότητα για τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι:
1ον. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και παρά την υστέρηση εσόδων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, που δημοσίευσε η σημερινή Κυβέρνηση, στο τέλος του 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Η συρρίκνωσή τους τον Ιανουάριο οφείλεται στα μειωμένα έσοδα.

2ον. Οι εκτιμήσεις, τότε, ήταν ότι η χώρα, αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, θα άρχιζε να αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα μετά τις 24 Φεβρουαρίου, μικρά μέσα στο Φεβρουάριο και μεγαλύτερα το Μάρτιο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η προηγούμενη Κυβέρνηση επιδίωκε να κλείσει εντός διμήνου, με επωφελή για τη χώρα τρόπο, τη συμφωνία για τη λήψη της τελευταίας δόσης του τρέχοντος Προγράμματος.

Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση διαβεβαίωνε την Ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αλήθεια, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από την τελευταία δόση της δανειακής σύμβασης. Και στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου, προσυπέγραφε ότι αυτή θα εκταμιευθεί, εν συνόλω, στο τέλος της αξιολόγησης. Και έπραξε έτσι, ενώ γνώριζε τις πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας».

Η προσπάθεια από τον κ. Πρωθυπουργό για δημιουργία θολής ατμόσφαιρας πρόσφορης για μετατόπιση ευθυνών, δεν δικαιολογεί την παραποίηση των όσων είχαμε αναφέρει, από το βήμα της Βουλής.

7ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τη δημιούργησαν τα capital controls;».

Η αλήθεια είναι ότι στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδήγησε η φυγή κεφαλαίων και η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών που προκάλεσε η επί μήνες ανερμάτιστη διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε επίρρωση αυτού σημειώνω ότι η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα. Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξή της είχε αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες» (FXSTREET, 2 Ιουνίου 2015), ενώ τον Αύγουστο του 2015, ανέφερε ότι «πολιτικά γεγονότα έχουν κάνει πιο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες» (Reuters, 20 Αυγούστου 2015).

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, που προήλθαν από την αβεβαιότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της Ελληνικής Κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο» (European Commission, Greece – Request for stability support in the form of an ESM loan, 10 Ιουλίου 2015).
Θεωρούμε ότι τα σχόλια είναι περιττά.

8ον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι η δική μας Κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους επί της ουσίας να ανοίξει το θέμα του χρέους. Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και γίνεται τώρα;».

Η αλήθεια είναι η εξής:
Το ύψος και το «προφίλ» του χρέους, μετά το 2012, βελτιώθηκαν αισθητά.
Αποδείξεις;

α. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2014.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 48.

β. Το 2014, η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του δημοσίου χρέους ήταν 16,6 έτη και το μέσο σταθμικό επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%. Το 2011, η διάρκεια ήταν 6,3 έτη και το επιτόκιο 4%.

γ. Το 2014, οι τόκοι ανέρχονταν στα 5,5 δισ. ευρώ. Το 2011, στα 16,1 δισ. ευρώ.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στο Προσχέδιο του πρώτου Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης της Αριστεράς, στη σελίδα 49.

Όλα αυτά τα έχει προσυπογράψει ο κ. Τσίπρας, στην απόφαση της 12ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία:
«Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».

Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το 2015. Όπως καταγράφει και η Έκθεση του ΔΝΤ, της 25ης Ιουνίου 2015, «οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».

Το αποτέλεσμα είναι το δημόσιο χρέος κατά το 2015 να αυξάνεται, ως απόλυτος αριθμός, εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους παρουσιάζεται στον επόμενο πίνακα.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την εφιαλτική δυναμική του δημοσίου χρέους που πυροδότησαν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της Κυβέρνησης.

Άρα, καθίσταται αναπόφευκτη η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Η απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου 2015, επιβεβαιώνει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».

Και προσθέτει: «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με παλληκαρισμούς για τη λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

Τώρα προσγειώθηκε και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012.

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του, προφανώς επιχειρούν, με μεγάλη δόση ψεύδους και μικρή δόση αλήθειας, να δημιουργήσουν θολή πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία νομίζουν ότι θα κρύψουν από τους πολίτες την ιδεολογικοπολιτική κατάρρευση και τη μετάλλαξη ως προς το Μνημόνιο, που στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, φέρνει καταιγίδα μέτρων τα οποία θα επιβαρύνουν επώδυνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Το εγχείρημα επιβολής της «κομματικής αλήθειας» θα αποτύχει.
Άλλωστε αυτό δείχνει και το παρελθόν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Xρ. Σταϊκούρας: «Αυτά είναι τα 8 πιο κραυγαλέα ψέματα που είπε ο Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις»"

Λεβέντης: Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό με τη σύνθεση που έχει τώρα, γιατί και τα δύο κόμματα είναι κρατικοδίαιτα και βαδίζουν στην εφαρμογή των μνημονίων, εξέφρασε ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση είναι βολική και έγινε εύκολα, μοιράζοντας τα λάφυρα, και με μηδενική προοπτική, όπως είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν διαπραγματεύτηκαν με τους εταίρους, αλλά κορόιδευαν τους ξένους και εκτίμησε πως εάν η κυβέρνηση αποκτήσει αξιοπιστία και μία κυβέρνηση που θέλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε οι ξένοι δεν θα έρχονται καθόλου στη χώρα για να επιβλέπουν.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών, σημείωσε πως οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι «ανεπαρκής» ο Β. Μεϊμαράκης και ο Τσίπρας δεν είχε αντίπαλο. «Δεν κινδύνεψε αυτή τη φορά, χόρεψε μόνος του. Πήρε μία ακόμη ευκαιρία, ο κόσμος ενέκρινε την πολιτική του των επτά μηνών», επισήμανε ο κ. Λεβέντης. Επανέλαβε, δε, πως ο ίδιος είναι λάτρης των μεταρρυθμίσεων και του ευρώ και το μόνο που θέλει είναι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων να επιβλέπουν τα σχέδια μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις συντάξεις και τις επικείμενες μειώσεις, ο κ. Λεβέντης σημείωσε πως θα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ και όχι να κόβονται οι συντάξεις των 600 ευρώ και πρότεινε όσοι πολίτες λαμβάνουν τρεις και τέσσερις συντάξεις, να συγχωνευτούν αυτές σε μία. «Η χώρα έχει πτωχεύσει και αν δεν κάνουμε τίποτα το 2017 δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό"

Σκουρλέτης: Όσο δυναμώνουν οι φωνές, τόσο θα κάνουμε πράγματα εκτός συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ

«Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία. Ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν υπήρχε δήλωση σαν του Ολάντ για την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως όλοι γνώριζαν προεκλογικά τις δυσκολίες και τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία και θα ληφθούν. Όπως είπε το ΕΚΑΣ προβλέπεται να καταργηθεί σταδιακά, με στόχο όμως να μην αφορά όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να αναμορφωθεί και να χαρακτηρίζεται από λογική αλληλεγγύης, ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μείωση των συντάξεων, αλλά κλιμακωτά, με στόχο πάντως την προστασία όσων παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ.

Υποστήριξε πως μέσα στο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα γίνουν με κριτήριο την κατοχή περιουσίας 150.000 ευρώ, σημείωσε ότι θα πρέπει η εγκύκλιος να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και να είναι ευέλικτη.


antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Όσο δυναμώνουν οι φωνές, τόσο θα κάνουμε πράγματα εκτός συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ"

Στη Βουλή ερωτήσεις για τη απαγόρευση σκαφών γύρω από τον Σκορπιό

Απαντήσεις σχετικά με τις δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας που απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια του γνωστού Ρώσου επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ζητούν από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του «Ποταμιού» Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που αγόρασε ο Ρώσος επιχειρηματίας ως δώρο για την κόρη του.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση οι δύο βουλευτές, «με τις παραπάνω αποφάσεις ουσιαστικά χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία».

Γι αυτό και ρωτούν τον Υπουργό ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και αν ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική;

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση διέλευσης σκαφών γύρω από τη νήσο Σκορπιό

Ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας οι οποίες απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια γνωστού ρώσου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr της 5ης/10/2015, το Λιμεναρχείο Λευκάδας έχει απαγορεύσει τη διέλευση “κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική, όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλασσίου διαύλου”.

Με την πρώτη απόφαση, η ως άνω απαγόρευση ίσχυε για όλες τις ώρες της ημέρας και για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους [Α.Φ.: 511.4/2015 & Α.Σ.: 2625/28-05-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:6Ι7Α465ΦΘΘ-Ο8Λ)] ενώ, με νεότερη απόφαση, περιορίζεται σε 8 μήνες, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο [Αριθμός Πρωτ: 2132.18/3967/08-09-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:7Υ4Χ465ΦΘΘ-Κ61)]. Τυχόν παραβίαση των ως άνω αποφάσεων επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δύο νησιά για λόγους ασφαλείας για το διάστημα που η οικογένεια του επιχειρηματία βρίσκεται στο νησί και δεν αφορούν τους ψαράδες.

Βέβαια, στο ίδιο το κείμενο των αποφάσεων δεν αναφέρεται καμία εξαίρεση. Μάλιστα, τα άρθρα του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Λευκάδας που επικαλούνται οι δύο αποφάσεις, αφορούν στην απαγόρευση αγκυροβολίας κοντά σε υποβρύχια καλώδια (άρ. 10 παρ. 2), την απαγόρευση λήψεως θαλασσίων λουτρών (άρ. 220) αλλά και την απαγόρευση αλιείας (άρ. 231) και όχι στην απαγόρευση διέλευσης.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω αποφάσεις χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

α) Το Υπουργείο σας βρίσκεται σε γνώση των όσων αναφέρονται στο πιο πάνω δημοσίευμα;

β) Ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Bild: «Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ»
Στην πρόσφατη φημολογία για την περιβόητη απαγόρευση αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ και η γερμανική εφημερίδα «Bild», ενώ δε διστάζει να αφήσει υπονοούμενα γύρω από τη σχέση που έχει ο ρώσος μεγιστάνας με τον πρωθυπουργό. 

«Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ», γράφει, με αφορμή το πλήθος δημοσιευμάτων που μιλούν για την απαγόρευση διέλευσης σκαφών  από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια του γνωστού Ρώσου επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Με το άκρως «αιχμηρό» αυτό άρθρο, η γερμανική εφημερίδα στρέφει την προσοχή της στις ιδιαίτερες σχέσεις που φέρεται να έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο μεγιστάνα.

«Ο 48χρονος Ρώσος μεγιστάνας, αν και βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, δεν παύει να είναι μια από τις πλέον αινιγματικές φιγούρες στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο. Οι ιδιαίτερες σχέσεις του τώρα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκαλούν σάλο», γράφει το άρθρο. 

«Μεριμνά ο Αριστερός ηγέτης τώρα περισσότερο για τους ρώσους υπερπλούσιους παρά για τον ελληνικό φτωχό λαό του;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή ερωτήσεις για τη απαγόρευση σκαφών γύρω από τον Σκορπιό"

Παρουσία Αβραμόπουλου η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ρώμη για τη Σουηδία μια ομάδα 19 προσφύγων από την Ερυθραία, η οποία είναι η πρώτη που μεταφέρεται από μια χώρα μέλος της ΕΕ σε μια άλλη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακατανομής των προσφύγων, το οποίο δίχασε προσφάτως βαθύτατα την Ευρώπη.

Οι 19 άνδρες και γυναίκες ανέβηκαν χαμογελαστοί σε ένα αεροπλάνο της ιταλικής οικονομικής και τελωνειακής υπηρεσίας, αφού είχαν σφίξει το χέρι του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι πρόσφυγες αυτοί από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 160.000 που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό μετεγκατάστασης στους κόλπους της ΕΕ.
Την παραμονή της πρώτης αυτής οργανωμένης μετεγκατάστασης, τα 28 κράτη μέλη σχημάτισαν την ίδια ώρα ένα κοινό μέτωπο για την πιο συστηματική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, "το άλλο πρόσωπο του νομίσματος" της ανταπόκρισής τους στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945.

Αυτοί που "δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους", δήλωσε χθες ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.

Υπάρχει και "η άλλη πλευρά του νομίσματος", σημείωσε επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που οι 28 υπουργοί Εσωτερικών δεσμεύονταν χθες στο Λουξεμβούργο να λάβουν μέτρα για την "πολιτική της επιστροφής" των παράτυπων οικονομικών μεταναστών από την Αφρική ή το Πακιστάν, που έχουν έρθει στην γηραιά ήπειρο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσσα Μπερτό, ανήρτησε σχετικές φωτογραφίες στο Twitter:







Το 2014 μόνον το 39% των παράτυπων μεταναστών από αυτούς που βάσει των κανονισμών θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την ΕΕ έφυγαν πράγματι.

"Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, μόνον αν αυτοί που δεν χρήζουν (προστασίας) δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και αφρικανικών χωρών που θα γίνει στις 11 και στις 12 Νοεμβρίου στην Βαλέτα, στη Μάλτα.
Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υιοθετήσει μια απόφαση που θα επιτρέπει στην ΕΕ τις νηοψίες στην ανοιχτή θάλασσα πλοίων με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και προέρχονται από τη Λιβυή.

Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν χθες τη βούλησή τους να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. "Αν δεν καταφέρουμε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος η Σένγκεν να μην επιβιώσει", δήλωσε ο Άσελμπορν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο την Ιταλία και μετά την Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, και μετά την Αθήνα για να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα "hotspots", τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών.



Αμφιβολίες όσον αφορά την πιθανότητα να ανοίξουν αυτά όπως προβλέπεται στα τέλη Νοεμβρίου, εξέφρασε ωστόσο χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. "Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέσα και προσωπικό", σχολίασε.

Χθες εξάλλου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για την ενίσχυση και της Frontex, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αυτή ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους 28 να θέσουν στη διάθεσή της 775 επιπλέον μεθοριακούς φρουρούς για να "διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις". Η απάντηση στο αίτημά της θα δοθεί κατά τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου.

Τέλος η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες το βράδυ να βοηθήσει περισσότερο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ακολουθούν τον "δρόμο των Βαλκανίων" --συνολικά 428.000 τον έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες σε ένα 24ωρο συνολικά 10.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα-- όπως εξάλλου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

Σε αντιστάθμισμα οι Ευρωπαίοι περιμένουν κυρίως από τα Βαλκάνια "να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης" και να διαδραματίσουν έναν ρόλο "φρένου στην μετακίνηση" των προσφύγων και των μεταναστών, εξήγησε ο Άσελμπορν.

Στην Αθήνα για σύσκεψη με Έλληνες υπουργούς το απόγευμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρουσία Αβραμόπουλου η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων"

ΓΓΔΕ: Λουκέτο σε 5 επιχειρήσεις λόγω φορολογικών παραβάσεων

Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς της αγοράς και υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων, προέβη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης.
Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως σε παρεμπόδιση του ελέγχου με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο περαιτέρω έλεγχος, σε μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, σε μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κ.ά.
Η διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, που επιβάλλεται με τις αποφάσεις, κυμαίνεται μεταξύ των 10 έως 30 ημερών, ανάλογα με τη βαρύτητα της αποδιδόμενης παράβασης.
Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αναστολής αφορούν τις ακόλουθες επιχειρήσεις:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΑΡΑΒΑΣΗ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ
 ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Παρεμπόδιση ελέγχου
10 ημέρες

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΧΑΝΙΑ
Μη έκδοση αποδείξεων
20 ημέρες
 ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ – ΣΝΑΚ, ΧΙΟΣ
Παρεμπόδιση ελέγχου
10 ημέρες
 ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ, ΙΣΤΙΑΙΑ
Παρεμπόδιση ελέγχου και μη έκδοση αποδείξεων
10 ημέρες
ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ, ΡΟΔΟΣ
Παρεμπόδιση ελέγχου και μη έκδοση αποδείξεων
30 ημέρες










Σημειώνεται ότι, προς περαιτέρω διερεύνηση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση φορολογικών ελέγχων και παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ. για τη σωστή διενέργειά τους.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ: Λουκέτο σε 5 επιχειρήσεις λόγω φορολογικών παραβάσεων"

Χ. Βερναρδάκης στην ΕΡΤ: Βελτιώσεις σε πειθαρχικό δίκαιο και αξιολόγηση – Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (vid)

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε, μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ, νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Όπως είπε, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά.

Ο κύριος Βερναρδάκης σημείωσε ότι η αξιολόγηση δεν ταυτίζεται με απολύσεις. «Το δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο κύριος Βερναρδάκης τόνισε ότι η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες.

Επανέλαβε επίσης ότι όσοι έχουν περάσει με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.

ert
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Βερναρδάκης στην ΕΡΤ: Βελτιώσεις σε πειθαρχικό δίκαιο και αξιολόγηση – Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (vid)"

Οι Σπέτσες είναι το νησί που θέλει για θερινό Νταβός η κυβέρνηση

Οι Σπέτσες είναι το -”μυστικό”- μαγευτικό “θερινό Νταβός” που σκιαγράφησε χωρίς να αποκαλύψει κατά τη συζήτηση , στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης  ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine. To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές, με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και μελέτες με ευνοϊκούς οιωνούς.
“Το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” , όπως φέρεται να το έχει ονομάσει η ερευνητική ομάδα, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σχετικά με την αναγκαιότητα πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει μόνο χρήματα, επενδύσεις και εξαγωγές αλλά και πολιτισμό.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες,  στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.
Από το υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιοι κύκλοι του, δεν θέλησαν να κάνουν οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού στη Βουλή, ούτε επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την “ταυτότητα” του νησιού.
Το θέμα, όπως χαραχτηριστικά έλεγαν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, είναι “στα σπάργανα” και χρειάζεται μελέτη και δουλειά. Για ένα “θερινό Νταβός” ωστόσο , όπως υπογράμμιζαν, που αν δημιουργηθεί θα έχει τις ρίζες του στο όραμα του μεγάλου σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος. Κι αυτό το όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.
Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μεταξύ άλλων, είπε :”Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί κι έχουμε κάνει μια προμελέτη, που έγινε πολύ παλαιότερα βέβαια από τότε που ανέλαβα, το οποίο μια ερευνητική  ομάδα το έχει ονομάσει ως νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας. Σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός και θα καλέσουμε όλα εκείνα τα κράτη τα οποία θέλουν να κτίσουν ένα οίκημα στην περιοχή έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό κι όχι μόνο. Αυτό το νησί βέβαια χρειάζεται χρήματα και υπάρχουν τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αναπτύξουμε μια μορφή πολιτισμού που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας.”
“Ένα οίκημα” μπορει να κτιστεί, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, στις Σπέτσες με τις προδιαγραφές σύγχρονου συνεδριακού κέντρου κι αυτό θα αποτελεί οικολογική επέκταση και αναβάθμιση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής. Καθώς αυτές βρίσκονται μέσα στον ιστορικό ιστό του νησιού κάθε  νέα κατασκευή ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
“Παραμένουμε πιστοί στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου και ως μοναδικού μορφωσιολογικού περιβάλλοντος” αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις αρχές του Αυγούστου,  η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε) του Ιδρύματος επισημαίνοντας ότι:
- Είναι έτοιμα τα νέα δωμάτια στο κτίριο Γ΄ της Σχολής και έτοιμες οι νέες πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτιρίου Γ΄ για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά συνέδρια και πανεπιστημιακά σεμινάρια με ενεργό μάθηση.
Με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2015 είναι  και η ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, που κτίστηκε στο νησί το 1904 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα και έχει χαραχτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986 :
- “Μια διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε σε μια έκθεση της – προκαταρκτική μελέτη- ότι το Μέγαρο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Τεχνών. όπου μια πολυεθνική ομάδα πολλών υποσχόμενων καλλιτεχνών επιλεγμένων από μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, θα εκθέτει τα αντικείμενα που θα δημιουργεί κατά τη διάρκεια 2-3 μηνών διαμονής της στις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου.”
Επίσης η ΕΕ γνωστοποιεί ότι:
-  “Είναι πλέον γεγονός ότι οι αναθέσεις εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης καθώς και αυτής της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου του έργου του Αρχοντικού του Ανάργυρου και τη μετατροπής του σε χώρο Εκθέσεων.Τροχοδομείται έτσι από τις 12 Αυγούστου ’15 η έκδοση όλων των απαραιτήτων για την κατασκευή σχετικών αδειών και εγκρίσεων.”
Στο μεταξύ το μικρό αυτό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού  ήδη φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνή συνέδρια μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας ενώ συνεχώς υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές ξένων πανεπιστημίων και σχολών. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, βρίσκεται σε αθλητική -τουριστική εγρήγορση, με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές, καθώς φιλοξενεί από σήμερα και για τρεις μέρες – 9 έως11 Οκτωβρίου – περισσότερους από 12.000 επισκέπτες αθλητές, πρωταθλητές, ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές απ΄ όλο τον κόσμο, για το κορυφαίο επετειακό 5ο SpetsesminiMarathon, και εκτός από τα ξενοδοχεία (και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών) όλα κυριολεκτικά τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για τη φιλοξενία τους. Ενώ αυτό το διάστημα, 65 φοιτητές από τη Σουηδία, συσκέπτονται και μελετούν στις αίθουσες της περίφημης Σχολής των Σπετσών ,φιλοξενούμενοι στην  πρόσφατα ανακαινισμένη Γ΄ πτέρυγα των εγκαταστάσεων της.
Επίσης, δεκάδες Νομπελίστες και διεθνείς επιστήμονες της Μοριακής Βιολογίας συναντήθηκαν και φέτος στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί, για το Παγκόσμιο Συνέδριο τους που διοργανώνεται ,ανελλιπώς, κάθε χρόνο από το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάποιοι από τους κάτοχους των επιστημονικών αυτών Νόμπελ που έχουν παρεβρεθεί 20-25 χρόνια έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι δημότες των Σπετσών.
Τις μέρες που το νησί γιόρταζε την ιστορική “Αρμάτα” , στις αρχές του Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής διεξήχθη για 25η χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου με 180 σύνεδρους.
Διεθνές Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε επίσης,αυτό το καλοκαίρι, για την Κβαντική Φυσική και την Κβαντική Μηχανική των μεταυλικών.
Πέρα από την περίφημη Σχολή του νησιού, ως πόλος έλξης γνώσης και μαθητείας, των νέων κυρίως επισκεπτών, και των σχολικών εκδρομών είναι τα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών και το διάσημο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,παράλληλα με την επιδίωξη για προγράμματα ΕΣΠΑ  έχουν από καιρό ξεκινήσει και συνεχίζονται συζητήσεις για συνεργασία και συμβολή στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκτός από τυχόν χορηγίες και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Μαθηματικών, Κλασσικών Σπουδών,για Σπουδές σχετικά με τον Αριστοτέλη, Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μηχανολογίας, Βιολογίας, Διατροφικά Ινστιτούτα για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής κ.ά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Κίνα κλπ.
* Το SMτον Μάρτιο του 2012 είχε δημοσιεύσει μελέτη  για τη δημιουργία Πρότυπου Διεθνούς Συνεδριακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Η μελέτη αυτή είχε εκπονηθεί τότε με τη συμπαράσταση και την επιμέλεια του Ιδρύματος, δια του εκπροσώπου του γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής αρχιτέκτονα- μελετητή Πέτρου Πετρακόπουλου και είχε εγκριθεί ομόφωνα, στα τέλη του 2011, από το κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
saronicmagazine.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Σπέτσες είναι το νησί που θέλει για θερινό Νταβός η κυβέρνηση"

Συγκρότησε τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου περιουσιακών δηλώσεων (Πόθεν Έσχες) η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Τη σύνθεση των έξι διαρκών επιτροπών της Βουλής, όπου εισάγονται προς επεξεργασία τα νομοσχέδια, αλλά και της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Με απόφασή του μάλιστα τοποθετήθηκε πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και τέως αναπληρώτρια υπουργός για τη Μετανάστευση. Οι Πρόεδροι των Διαρκών Επιτροπών θα αναδειχθούν με ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συμμετέχουν οι εξής 21 βουλευτές:

1. Γκιόλας Ιωάννης 2. Δριτσέλη Παναγιώτα 3. Θεοφύλακτος Ιωάννης 4. Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα) 5. Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα 6. Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) 7. Συρίγος Αντώνιος 8. Τζαμακλής Χαρίλαος 9. Τσίρκας Βασίλειος 10. Χριστοδουλοπούλου Αναστασία 11. Αθανασίου Χαράλαμπος 12. Κεφαλογιάννη Όλγα 13. Μεϊμαράκης Ευάγγελος 14. Τζαβάρας Κωνσταντίνος 15. Τραγάκης Ιωάννης 16. Αϊβατίδης Ιωάννης 17. Βενιζέλος Ευάγγελος 18. Συντυχάκης Εμμανουήλ 19. Λυκούδης Σπυρίδων 20. Νικολόπουλος Νικόλαος 21. Λεβέντης Βασίλης.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συμμετέχουν οι:

1. Αντωνίου Χρήστος 2. Βέττας Δημήτρης 3. Γάκης Δημήτρης 4. Γιαννακίδης Στάθης 5. Γκιόλας Γιάννης 6. Δημαράς Γιώργος 7. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη 8. Θεωνάς Γιάννης 9. Ιγγλέζη Κατερίνα 10 Καραγιαννίδης Χρήστος 11. Κασιμάτη Νίνα 12. Μαντάς Χρήστος 13. Μιχελογιαννάκης Γιάννης 14. Μπαλαούρας Μάκης 15. Μπγιάλας Χρήστος 16 Παπαδόπουλος Σάκης 17. Παπαδόπουλος Χριστόφορος 18. Παπανάτσιου Κατερίνα 19. Παυλίδης Κώστας 20. Πρατσόλης Αναστάσιος 21. Σακελλαρίδης Γαβριήλ 22. Σαντορινιός Νεκτάριος 23. Σέλτσας Κωνσταντίνος 24. Σηφάκης Γιάννης 25. Συρμαλένιος Νίκος 26. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 27. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ 28. Βεσυρόπουλος Απόστολος 29. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης) 30. Δένδιας Νικόλαος - Γεώργιος 31. Δήμας Χρίστος 32. Καράογλου Θεόδωρος 33. Μητσοτάκης Κυριάκος 34. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) 35. Σαλμάς Μάριος 36. Σταϊκούρας Χρήστος 37. Σταμάτης Δημήτριος 38. Τραγάκης Ιωάννης 39. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος 40. Γερμενής Γεώργιος 41. Καρακώστας Ευάγγελος 42. Παναγιώταρος Ηλίας 43. Κεγκέρογλου Βασίλειος 44. Κουτσούκος Ιωάννης 45. Μανιάτης Ιωάννης 46. Βαρδαλής Αθανάσιος 47. Καραθανασόπουλος Νικόλαος 48. Μανωλάκου Διαμάντω 49. Δανέλλης Σπυρίδων 50. Θεοχάρης Θεοχάρης 51. Καμμένος Δημήτρης 52. Νικολόπουλος Νικόλαος 53. Καβαδέλλας Δημήτριος 54. Κατσιαντώνης Γεώργιος.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συμμετέχουν οι:

1. Αθανασίου Νάσος 2. Γάκης Δημήτρης 3. Γιαννακίδης Στάθης 4. Γκιόλας Γιάννης 5. Δέδες Γιάννης 6. Θελερίτη Μαρία 7. Κατριβάνου Βασιλική 8. Κοζομπόλη Παναγιώτα 9. Λάππας Σπύρος 10. Μορφίδης Κώστας 11. Μπαλλής Συμεών 12. Πάλλης Γιώργος 13. Παναγούλης Στάθης 14. Παπαφιλίππου Γιώργος 15. Πρατσόλης Αναστάσιος 16. Σαρακιώτης Γιάννης 17. Σταματάκη Ελένη 18. Σταμπουλή Αφροδίτη 19. Στέφος Γιάννης 20. Συρίγος Αντώνης 21. Τζαμακλής Χαρίλαος 22. Τσίρκας Βασίλης 23. Τσόγκας Γιώργος 24. Φάμελλος Σωκράτης 25. Χριστοδουλοπούλου Τασία 26. Ψυχογιός Γιώργος 27. Αθανασίου Χαράλαμπος 28. Γεωργαντάς Γεώργιος 29. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος 30. Δαβάκης Αθανάσιος 31. Δημοσχάκης Αναστάσιος 32. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος 33. Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος) 34. Κεραμέως Νίκη 35. Κικίλιας Βασίλειος 36. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος 37. Κυριαζίδης Δημήτριος 38. Παπακώστα – Σιδηροπούλου Αικατερίνη 39. Τζαβάρας Κωνσταντίνος 40. Γερμενής Γεώργιος 41. Καρακώστας Ευάγγελος 42. Λαγός Ιωάννης 43. Αρβανιτίδης Γεώργιος 44. Παπαθεοδώρου Θεόδωρος 45. Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος 46. Γκιόκας Ιωάννης 47. Παφίλης Αθανάσιος 48. Συντυχάκης Εμμανουήλ 49. Μπαργιώτας Κωνσταντίνος 50. Φωτήλας Ιάσων 51. Κατσίκης Κωνσταντίνος 52. Κόκκαλης Βασίλειος 53. Καβαδέλλας Δημήτριος 54. Καρράς Γεώργιος – Δημήτριος.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συμμετέχουν οι:

1. Αραχωβίτης Σταύρος 2. Βράντζα Παναγιώτα 3. Γκαρά Αναστασία 4. Δημαράς Γιώργος 5. Δημητριάδης Μίμης 6. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη 7. Θεοφύλακτος Γιάννης 8. Ιγγλέζη Κατερίνα 9. Καματερός Ηλίας 10. Καραγιάννης Γιάννης 11. Καρακώστα Εύη 12. Καραναστάσης Απόστολος 13. Κάτσης Μάριος 14. Καφαντάρη Χαρά 15. Μπαλωμενάκης Αντώνης 16. Ουρσουζίδης Γιώργος 17. Παπαδόπουλος Νίκος 18. Ριζούλης Ανδρέας 19. Σαντορινιός Νεκτάριος 20. Σηφάκης Γιάννης 21. Σιμορέλης Χρήστος 22. Σπαρτινός Κώστας 23. Συρμαλένιος Νίκος 24. Τελιγιορίδου Ολυμπία 25. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 26. Φάμελλος Σωκράτης 27. Ανδριανός Ιωάννης 28. Αραμπατζή Φωτεινή 29. Αυγενάκης Ελευθέριος 30. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης 31. Βλάχος Γεώργιος 32. Καλαφάτης Σταύρος 33. Καρασμάνης Γεώργιος 34. Κασαπίδης Γεώργιος 35. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης) 36. Μπασιάκος Ευάγγελος 37. Μπούρας Αθανάσιος 38. Σκρέκας Κωνσταντίνος 39. Χαρακόπουλος Μάξιμος 40. Ζαρούλια Ελένη 41. Παναγιώταρος Ηλίας 42. Σαχινίδης Ιωάννης 43. Αρβανιτίδης Γεώργιος 44. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας 45. Τζελέπης Μιχαήλ 46. Καραθανασόπουλος Νικόλαος 47. Μανωλάκου Διαμάντω 48. Μωραΐτης Νικόλαος 49. Αμυράς Γεώργιος 50. Μάρκου Αικατερίνη 51.Καμμένος Δημήτρης 52. Λαζαρίδης Γεώργιος 53. Γεωργιάδης Μάριος 54. Μεγαλομύστακας Αναστάσιος.

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συμμετέχουν οι:

1. Ακριώτης Γιώργος 2. Αυλωνίτου Ελένη 3. Βαγενά Άννα 4. Βάκη Φωτεινή 5. Γαβρόγλου Κωνσταντίνος 6. Γεωργοπούλου Έφη 7. Δουζίνας Κωνσταντίνος 8. Δριτσέλη Παναγιώτα 9. Εμμανουηλίδης Δημήτρης 10. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 11. Θηβαίος Νικόλαος 12. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν 13. Κατσαβριά Χρυσούλα 14. Κουράκης Τάσος 15. Κωνσταντινέας Πέτρος 16. Λιβανίου Ζωή 17. Μηταφίδης Τριαντάφυλλος 18. Μιχελής Θανάσης 19. Μουμουλίδης Θεμιστοκλής 20. Μπαξεβανάκης Δημήτρης 21. Πάντζας Γιώργος 22. Παπαδόπουλος Χριστόφορος 23. Σεβαστάκης Δημήτρης 24. Σκουρολιάκος Πάνος 25. Στέφος Γιάννης 26. Τζούφη Μερόπη 27. Αντωνιάδης Ιωάννης 28. Αντωνίου Μαρία 29. Βούλτεψη Σοφία 30. Καββαδάς Αθανάσιος 31. Καραμανλή Άννα 32. Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος 33. Κόνσολας Εμμανουήλ 34. Κοντογεώργος Κωνσταντίνος 35. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος 36. Μαρτίνου Γεωργία 37. Ράπτη Ελένη 38. Στύλιος Γεώργιος 39. Φορτσάκης Θεόδωρος 40. Γρέγος Αντώνιος 41. Ηλιόπουλος Παναγιώτης 42. Χατζησάββας Χρήστος 43. Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος 44. Κεφαλίδου Χαρά 45. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος 46. Γκιόκας Ιωάννης 47. Δελής Ιωάννης 48. Συντυχάκης Εμμανουήλ 49. Μαυρωτάς Γεώργιος 50. Ψαριανός Γρηγόρης 51. Ζουράρης Κωνσταντίνος 52. Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος 53. Μεγαλομύστακας Αναστάσιος 54. Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα.

Στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

1. Αυλωνίτου Ελένη 2. Βαγιωνάκη Βάλια 3. Βάκη Φωτεινή 4. Βαρεμένος Γιώργος 5. Δέδες Γιάννης 6. Δουζίνας Κωνσταντίνος 7. Καββαδία Αννέτα 8. Καραγιαννίδης Χρήστος 9. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν 10. Κασιμάτη Νίνα 11. Κοζομπόλη Παναγιώτα 12. Μουσταφά Μουσταφά 13. Μπαλαούρας Μάκης 14. Μπαλλής Συμεών 15. Ντζιμάνης Γιώργος 16. Πάντζας Γιώργος 17. Ρίζος Δημήτρης 18. Ριζούλης Ανδρέας 19. Σπαρτινός Κώστας 20. Σταματάκη Ελένη 21. Σταμπουλή Αφροδίτη 22. Συρίγος Αντώνης 23. Τελιγιορίδου Ολυμπία 24. Τζαμακλής Χαρίλαος 25. Τριανταφύλλου Μαρία 26. Τσίρκας Βασίλης 27. Αναστασιάδης Σάββας 28. Βούλτεψη Σοφία 29. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις 30. Καραγκούνης Κωνσταντίνος 31. Κεφαλογιάννη Όλγα 32. Κεφαλογιάννης Ιωάννης 33. Κουμουτσάκος Γεώργιος 34. Μεϊμαράκης Ευάγγελος - Βασίλειος 35. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) 36. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος 37. Πλακιωτάκης Ιωάννης 38. Τασούλας Κωνσταντίνος 39. Τσιάρας Κωνσταντίνος 40. Κασιδιάρης Ηλίας 41. Κούζηλος Νικόλαος 42. Παππάς Χρήστος 43. Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος 44. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας 45. Λοβέρδος Ανδρέας 46. Κανέλλη Λιάνα 47. Παφίλης Αθανάσιος 48. Τάσσος Σταύρος 49. Δανέλλης Σπυρίδων 50. Λυκούδης Σπυρίδων 51. Κατσίκης Κωνσταντίνος 52. Νικολόπουλος Νικόλαος 53. Γεωργιάδης Μάριος 54. Σαρίδης Ιωάννης.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετέχουν οι:

1. Αθανασίου Νάσος 2. Βαρδάκης Σωκράτης 3. Βέττας Δημήτρης 4. Γεννιά Γεωργία 5. Ηγουμενίδης Νίκος 6. Θεωνάς Γιάννης 7. Θραψανιώτης Μανώλης 8. Καΐσας Γιώργος 9. Καρασαρλίδου Φρόσω 10. Καστόρης Αστέρης 11. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας 12. Μανιός Νίκος 13. Μαντάς Χρήστος 14. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 15. Μιχαηλίδης.Ανδρέας 16. Μουσταφά Μουσταφά 17. Μπάρκας Κώστας 18. Παπαδόπουλος Άκης 19. Παπαηλιού Γιώργος 20. Παραστατίδης Θόδωρος 21. Σέλτσας Κωνσταντίνος 22. Σιμορέλης Χρήστος 23. Σκούφα Ελισσάβετ 24. Στογιαννίδης Γρηγόρης 25. Τζούφη Μερόπη 26. Τσόγκας Γιώργος 27. Αντωνίου Μαρία 28. Βαγιωνάς Γεώργιος 29. Βλάσης Κωνσταντίνος 30. Βρούτσης Ιωάννης 31. Γιακουμάτος Γεράσιμος 32. Γιαννάκης Στέργιος 33. Γιόγιακας Βασίλειος 34. Κατσανιώτης Ανδρέας 35. Κέλλας Χρήστος 36. Μπουκώρος Χρήστος 37. Οικονόμου Βασίλειος 38. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος 39. Στύλιος Γεώργιος 40. Αΐβατίδης Ιωάννης 41. Κουκούτσης Δημήτριος 42. Λαγός Ιωάννης 43. Γρηγοράκος Λεωνίδας 44. Λοβέρδος Ανδρέας 45. Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή 46. Κατσώτης Χρήστος 47. Λαμπρούλης Γεώργιος 48. Στεργίου Κώστας 49. Αχμέτ Ιλχάν 50. Μπαργιώτας Κωνσταντίνος 51. Κόκκαλης Βασίλειος 52. Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος 53. Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα 54. Φωκάς Αριστείδης.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκρότησε τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής ο Νίκος Βούτσης"

Ντάισελμπλουμ: Λύση στο χρέος με πλαφόν 15% στο κόστος εξυπηρέτησης

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά με την τήρηση ορισμένων όρων, ή αν θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», σημείωσε. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν ένα όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κ.λπ.;».

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε -είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.

«Όμως θα δούμε -εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως είναι πολιτικά πολύ σημαντικό το Ταμείο να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμα και αν δεν δανείσει καθόλου χρήματα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και για πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία κ.λπ.».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Λύση στο χρέος με πλαφόν 15% στο κόστος εξυπηρέτησης"

Φαντάσματα 404 οργανισμοί στο δημόσιο – Το ποινολόγιο των επίορκων

Οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου αλλά και η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να σταματήσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στις απολαβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», συνολικά 404 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν απογραφεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Η μη απογραφή των 404 ΝΠΙΔ εμπεριέχει στοιχεία παρατυπίας, καθώς στο παρελθόν έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την καταγραφή τους, τα οποία έχουν παραβιάσει οι διοικήσεις.

Παράλληλα δεν πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών όπως ισχύει για το σύνολο των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των εργαζομένων ούτε το ύψος των αποδοχών τους.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδαν παραδείγματα ποινικών αδικημάτων δημοσίων υπαλλήλων από στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2014 που είχαν τεθεί σε αργία και επέστρεψαν σταδιακά στο δημόσιο βάσει του προηγούμενου νόμου.

Οπως αναφέρει το «Εθνος» με τη νέα ρύθμιση που προετοιμάζει ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη, για επαναφορά της αυτοδίκαιης αργίας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους εάν υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή στο αρμόδιο δικαστήριο. Οι υποθέσεις στο σύνολό τους είναι 526.


Εθνος/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαντάσματα 404 οργανισμοί στο δημόσιο – Το ποινολόγιο των επίορκων"

Η Γαλλία έπληξε τη νύχτα στόχους του Ισλαμικού Κράτους

Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν τη χθεσινή νύκτα για δεύτερη φορά στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ράκα της ανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 διευκρινίζοντας ότι βομβαρδίστηκε στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών.

Τα δύο βομβαρδιστικά Rafale μαζί με τα συνοδευτικά τους αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στη Συρία, ιδιαίτερα στα περίχωρα της πόλης Ράκα, κέντρα εκπαίδευσης ξένων μαχητών, αποστολή των οποίων δεν είναι να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος (Daech) στο Λεβάντε, αλλά να έρθουν στη Γαλλία και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναφερόμενος στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τόνισε ότι "ο εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος" και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι "το 80% έως 90% των αεροπορικών της πληγμάτων στρέφεται κατά άλλων, πλην του Ισλαμικού Κράτους, στόχων".

"Οι ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες εδώ και καμιά δεκαριά μέρες δεν έχουν στόχο το Daech , έχουν κατά προτεραιότητα ως στόχο την ασφάλεια του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Ρωσία θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύσει τον Μπασάρ και εμείς θεωρούμε ότι ο Μπασάρ δεν αποτελεί μέρος της λύσης", επέμεινε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα , γεγονός που περιπλέκει την επιλογή των στόχων και τις επιδρομές.

"Το Daech έχει οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε παιδιά γυναίκες και πολίτες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι αξιωματούχοι κρύβονται σε σχολεία, τεμένη, νοσοκομεία...", είπε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία έπληξε τη νύχτα στόχους του Ισλαμικού Κράτους"

Η ΕΚΤ παρουσίασε και το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ (video)

Μετά τα χαρτονομίσματα των 5 και των 10 ευρώ, η ΕΚΤ παρουσίασε σήμερα Πέμπτη και το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, που αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ έχει ένα νέο καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που είναι το παράθυρο με την προσωπογραφία της Ευρώπης. Με το χαρτονόμισμα στο φως, η προσωπογραφία γίνεται διαφανής.

Το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ είναι πλέον όμοιο αισθητικά με αυτά των 10 και των 5 ευρώ, με τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια (50, 100, 200 και 500 ευρώ) πιθανότατα να παίρνουν σειρά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ παρουσίασε και το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ (video) "

Υπάλληλοι με μισθούς γενικών γραμματέων

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο το αμέσως προσεχές διάστημα.Όπως γνωστοποίησε, κατηγορίες υπαλλήλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είχαν εξασφαλίσει μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου, χάρη σε σκανδαλώδεις διατάξεις που περνούσαν σε διάφορα άλλου αντικειμένου νομοσχέδια.

Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό ήρθε στο φως όταν οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων αντέδρασαν -μαζί με ορισμένους δημάρχους, ο μισθός των οποίων συναρτάται ποσοστιαία με αυτόν του γενικού γραμματέα υπουργείου- στο προωθούμενο νομοσχέδιο για μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, πρόκειται για 5.000 υπαλλήλους, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν συνδέσει τον μισθό τους με αυτόν του γενικού γραμματέα που ανέρχεται σε 2.800 ευρώ καθαρά.

«Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ότι θα αποσυνδεθεί» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, λέγοντας πως θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο με το οποίο θα μειωθούν κατά περίπου 20% με 25% οι μισθοί του πολιτικού προσωπικού και θα εφαρμοστεί φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών, που θα επιφέρει μία έμμεση μείωση κατά 25%.

Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση ενός άλλου νομοσχεδίου το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα και αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο.
Ένα άλλο από τα προαπαιτούμενα είναι και η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Εκεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θα υπάρξει, πάντως, αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε.

Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης τρέχει και το νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο όπως είπε προς το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω του συστήματος αυτού να υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα.

«Το νοσοκομείο των Γρεβενών θα λέει ζητάω οδηγό και θα ανάβει ένα λαμπάκι» υπήρξε η σχηματική περιγραφή του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα προσόντα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης. Δεν απέκλεισε επίσης να δοθούν και κίνητρα στους υπαλλήλους, χωρίς να έχουν πάντως αποτυπωθεί ακόμη ποια θα είναι αυτά.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να καταρτιστούν οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, από υπουργεία – που ήδη έχουν ολοκληρωθεί – εποπτευόμενους φορείς, μέχρι το στρατό, την αστυνομία, τους δήμους, αλλά και τους χώρους της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων.

Από τα οργανογράμματα θα προκύπτουν οι ελλείψεις προσωπικού ή τυχόν πλεονάζον προσωπικό, ενώ όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός η κατάρτιση των οργανογραμμάτων θα στηριχθεί σε υποδείγματα και θα γίνει έλεγχος, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ο φορέας να δηλώνει περισσότερες θέσεις από τις απαιτούμενες.

«Όποιος θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει να έχει οργανόγραμμα. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να μπει στην κινητικότητα» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για κάποια θέση, ο κάθε φορέας με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα επιλέγει τον καταλληλότερο (βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προσόντων κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, εάν δεν καλυφθούν κάποιες θέσεις από τη λεγόμενη «εσωτερική αγορά», θα προχωρήσουν προσλήψεις προσωπικού. Με τη διαφορά – τόνισε – πως θα γίνεται πολιτική προσλήψεων. «Θα προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένο φορέα και τόπο απασχόλησης» πρόσθεσε, λέγοντας πως θα δοθεί τέλος σε οριζόντιες προσλήψεις π.χ. μηχανικών για διάφορους φορείς που στη συνέχεια διαγκωνίζονται μέσω πελατειακών σχέσεων για να μην βρεθούν στο… Καστελόριζο.

Ετοιμάζει ειδικά για το νομοσχέδιο αυτό και μία καινοτομία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία διαβούλευσης (στο opengov). Ανεβάζουμε σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο και ζητάμε απόψεις». Ως πιλοτική, λοιπόν, εφαρμογή στη διαβούλευση δεν θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για την κινητικότητα.

«Θα θέσουμε σε διαβούλευση το γενικό περίγραμμα όσων σκεφτόμαστε, αλλά όχι στεγνές διατάξεις νόμου. Θα πάμε να μαζέψουμε ιδέες, προτάσεις, απορίες. Θα έρθουμε σε επαφή με φορείς. Και μετά θα πάμε στη σύνταξη του νομοσχεδίου» ανέφερε. Στη συνέχεια το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα τεθεί ολοκληρωμένο πλέον σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, τέλος, πως ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία- δύο υπογραφές να γίνονται αντί των σημερινών προβλεπομένων, που απαιτούν να περνάνε από τους εκατέρωθεν φορείς και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα οι αποσπάσεις να καθυστερούν για μήνες και οι φορείς οι οποίοι αιτούνται το προσωπικό να μένουν υποστελεχωμένοι.

Με δεδομένη την μνημονιακή αναλογία για προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως για το 2015 απομένουν περί τις 2.000 προσλήψεις από τις 15.000, που επιτρέπονταν, και αυτές θα αναζητηθεί εάν μπορούν πρωτίστως να καλυφθούν από τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, με το οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπάλληλοι με μισθούς γενικών γραμματέων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news