facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Λεβέντης:«Κόντεψα να κοιμηθώ με την ομιλία του Τσίπρα»

Κόντεψα να κοιμηθώ στην ομιλία του κ. Τσίπρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στον απόηχο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Απογοητεύτηκα από τον Πρωθυπουργό, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «έλεγε τα ίδια και τα ίδια, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς».

«Η πολιτική εξουσία είναι αναίσθητη» κατήγγειλε ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια.

Ερωτηθείς για τη στάση του στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση με την κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται ο κ. Τσίπρας να συμφωνήσει στα εννέα σημεία που του έστειλα» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης:«Κόντεψα να κοιμηθώ με την ομιλία του Τσίπρα»"

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας προσπάθησε να μας εξοντώσει [ΒΙΝΤΕΟ]

«Ο πρωθυπουργός προσπάθησε επί μιάμιση ώρα να μας εξοντώσει, λέγοντας πόσο ωραία είναι η κατάσταση που παρέλαβε και που θα συνεχίσει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης βγαίνοντας από τη Βουλή, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς εάν το κόμμα του θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει κι ότι το κόμμα του θα ψηφίσει ό,τι κινείται υπέρ της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη συμφωνία που έφερε στη Βουλή, λέγοντας ότι «έρχεται φοροκαταιγίδα και αύξηση της ανεργίας και το 2015 και το 2016».

«Η ΝΔ, παρά τα εσωκομματικά της που καλείται να αντιμετωπίσει, παραμένει όρθια και ως συγκροτημένη πολιτική δύναμη θα προασπίσει όλα όσα υποστηρίζει, με απώτερο σκοπό την πορεία της χώρας για ανάπτυξη», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας προσπάθησε να μας εξοντώσει [ΒΙΝΤΕΟ]"

Το ΣτΕ δικαίωσε εγκυμονούσα που κόπηκε από διαγωνισμό της πυροσβεστικής

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και παράλληλα αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δεν δέχθηκαν εγκυμονούσα στον έκτο μήνα κύησης να περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες του διαγωνισμού δοκίμων πυροσβεστών μετά τον τοκετό της.

Αναλυτικότερα, το 2007 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα 1.260 δόκιμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού για την είσοδό τους στο ΠΣ, πλέον των άλλων γραπτών κ.λπ. εξετάσεων, πρέπει να υποβληθούν και σε αθλητικές δοκιμασίες. Κατά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 19/2006 η επιτυχία των υποψηφίων στις αθλητικές εξετάσεις αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μία από τις υποψηφίους στον επίμαχο διαγωνισμό το χρονικό διάστημα που είχε καθοριστεί για να υποβληθούν οι υποψήφιοι σε αθλητικές εξετάσεις ήταν έξι μηνών έγκυος. Για το λόγο αυτό προσκόμισε βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου που επιβεβαίωνε την εγκυμοσύνη της και ζήτησε να υποβληθεί στις αθλητικές εξετάσεις αμέσως μετά τον τοκετό. Όμως, με πράξη του αρχηγού του ΠΣ απορρίφθηκε η αίτηση της υποψηφίας του διαγωνισμού με την οποία ζητούσε να της επιτραπεί, λόγω της εγκυμοσύνης της, «να υποβληθεί στις κατά νόμον αθλητικές δοκιμασίες σε χρόνο διάφορο του προγραμματισθέντος».

Μετά τον αποκλεισμό της η υποψήφια του διαγωνισμού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασε τη δικαστική «μάχη».

Αντίθετα, από το ΣτΕ δικαιώθηκε, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν τα άρθρα 4 (περί ισότητας) και 21 (προστασία της οικογένειας) του Συντάγματος, αλλά και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (76/207/ΕΟΚ), έκριναν ότι δικαιολογείται χάριν της προστασίας της μητρότητας η αναβολή της αθλητικής εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο της γέννησης του παιδιού, χωρίς αυτό να παρακωλύει την πρόοδο του σχετικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ερμηνεύοντας το Π.Δ. 19/2006, βάσει των διατάξεων των άρθρων 4 και 21 του Συντάγματος, καθώς και εκείνων της οδηγίας 76/207/ΕΟΚ, έκριναν ότι «η εγκυμοσύνη, η οποία εμποδίζει εγκυμονούσα υποψήφια πυροσβέστη να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, δικαιολογεί χάριν της προστασίας της μητρότητας, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης ανήγαγε σε υποχρέωση του κράτους, την αναβολή της αθλητικής της εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο του προκαθορισμένου για τη διενέργεια των αθλητικών εξετάσεων χρόνου, και συγκεκριμένα έως ότου, μετά τη γέννηση του τέκνου της, η υποψήφια θα είναι σε θέση να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες».

Και συνεχίζει το ΣτΕ: «Η αναβολή της αθλητικής εξέτασης της εγκυμονούσης υποψηφίας δεν παρακωλύει την πρόοδο του διαγωνισμού, αφού αυτός συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και της εγκυμονούσης υποψηφίας, στις γραπτές εξετάσεις και τα λοιπά στάδια του διαγωνισμού».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ δικαίωσε εγκυμονούσα που κόπηκε από διαγωνισμό της πυροσβεστικής"

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε την Κυριακή, ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, το ΚΥΣΟΙΠ συζήτησε τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση.

Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν, με εκπροσώπους τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Βάσει του προϋπολογισμού προβλέπεται ύφεση 2,6% για φέτος και 1,3% το 2016. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49.462 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου, έναντι των εκτιμήσεων του 2015.

Οι φόροι συνολικά, έμμεσοι και άμεσοι, ανέρχονται για το 2016 44,8 δισ. ευρώ.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 19.926 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 957 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της είσπραξης, τους πρώτους μήνες του 2016 των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για το 2016 είναι οι εξής:

Το έτος 2014, το πρωτογενές αποτέλεσμα (προ τόκων) της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 630 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 2,7 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το στόχο του Προϋπολογισμού που είχε εκτιμηθεί σε 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική αυτή εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη μείωση, σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού, των φορολογικών εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, στην αύξηση των επιστροφών φόρων (σε εθνικολογιστική βάση) κατά 475 εκατ. ευρώ, στη μείωση του ταμειακού ισοζυγίου του ΠΔΕ κατά 416 εκατ. ευρώ, στη μείωση (σε εθνικολογιστική βάση) των απαιτήσεων και των προκαταβολών από την ΕΕ για το ΠΔΕ κατά 377 εκατ. ευρώ, στη μείωση (σε εθνικολογιστική βάση) του ισοζυγίου των ΟΤΑ κατά 114 εκατ. ευρώ και των ΟΚΑ κατά 273 εκατ. ευρώ.

Για το έτος 2015 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Προγράμματος, είχε εκτιμηθεί στον Προϋπολογισμό (Νοέμβριος 2014) ότι θα διαμορφωθεί σε 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, ενώ με βάση τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) είχε εκτιμηθεί σε 7,4 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ.

Με δεδομένα: την έλλειψη χρηματοδότησης της χώρας κατά το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου από το Μηχανισμό Στήριξη για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, γεγονός που επέβαλε την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από τα κρατικά διαθέσιμα στερώντας πόρους που προορίζονταν για τον πραγματικό τομέα της οικονομίας με σημαντικά πολλαπλασιαστικά δημοσιονομικά και αναπτυξιακά οφέλη (εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επιστροφές φόρων) καθώς και για αμιγώς αναπτυξιακούς σκοπούς (δαπάνες ΠΔΕ), τη μεταφορά της αρνητικής επίπτωσης έναντι των στόχων από το 2014 στο 2015 και τις πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα πιεστικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, σε ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 0,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού σε έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,7 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από ANFAs & SMPs και ποσό 917 εκατ. ευρώ αφορά την υστέρηση των φόρων στην περιουσία, που οφείλεται στην καθυστέρηση βεβαίωσης και τη μη είσπραξη των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,9 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 3,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 1,5 δισ., κυρίως λόγω του επαναπροσδιορισμού του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν στους προηγούμενους μήνες.

Υπό την προϋπόθεση ότι η ταμειακή ρευστότητα θα αποκατασταθεί με την ομαλή χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Στήριξης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους με βάση τα συμφωνηθέντα, εκτιμάται ότι σε όρους της Σύμβασης Οικονομικής Συμφωνίας το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους -418 εκατ. ευρώ ή -0,24% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα -434 εκατ. ευρώ ή -0,25% βελτιωμένο κατά 17 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική στρατηγική για το 2015 περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών καθώς και την περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας. Τέλος σημειώνεται ότι στο 2015 έχουν περιληφθεί μεταξύ άλλων και:
η αυξημένη δαπάνη για την χορήγηση του ΕΚΑΣ, η αυξημένη επιχορήγηση στα νοσοκομεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η δαπάνη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, η επίτευξη του στόχου των δαπανών του ΠΔΕ, ύψους 6,4 δισ. ευρώ και η δαπάνη διενέργειας των εκλογών και του δημοψηφίσματος.

Οπως τονίζεται το μέγεθος, όπως και η ένταση της οικονομικής προσαρμογής είχε σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η σωρευτική απώλεια της οικονομικής δραστηριότητας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, η οποία ξεπέρασε το 25%, πυροδότησε ταυτόχρονα ένα φαύλο κύκλο στη δυναμική του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος αυξήθηκε από 129,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 177,1% του ΑΕΠ το 2014.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα εποχικά διαθέσιμα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε αύξηση 1,6%.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, δεν επιβεβαιώνουν την επιδείνωση που παρουσιάζουν οι δείκτες οικονομικού κλίματος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Από την ανάλυση των συνιστωσών του ΑΕΠ προκύπτει ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση 2,2%.

Οι σημαντικές οικονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2015 σηματοδοτούν ότι το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεαστεί δυσμενώς, κυμαινόμενο τελικώς σε αρνητικό πεδίο το 2015:

Πρώτον, παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα εθνικολογιστικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου παρουσίασαν θετική μεταβολή του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα υποχωρεί σταδιακά και η καταναλωτική δαπάνη, που ενίσχυσε το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο.

Δεύτερον, η καθυστέρηση σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, συνετέλεσε και στη συρρίκνωση της εισροής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία, τόσο μέσω του Ευρωσυστήματος όσο και μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας. Η πρόσφατη εφαρμογή των μέτρων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να προστατευτεί η συστημική ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα φέρει περαιτέρω απώλειες σε όρους τραπεζικής πίστης, χορηγήσεων και ρευστότητας, οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τον εσωτερικό τουρισμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με αυτά τα δεδομένα το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 αναμένεται να μειωθεί κατά 2,3%.

Στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει η πτώση στην ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση (-1,6% και -1,2% αντίστοιχα), η σημαντική μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα (-16,5%) καθώς και η θετική συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (0,7%) λόγω της μεγαλύτερης πτώσης των εισαγωγών (-3,6%) σε σχέση με τις εξαγωγές (-1,5%). Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή για το ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική και να βελτιωθεί. Η αβεβαιότητα αυτή οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων, ιδιαίτερα για την επίπτωση των κεφαλαιακών ελέγχων στην πραγματική οικονομία, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ενσωματώνουν ακόμα την εξέλιξη των ελέγχων της κίνησης κεφαλαίων ή της υιοθέτησης των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έχει συμβάλει στην αναβολή επενδυτικών σχεδίων, καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με το 1οτρίμηνο του 2015, ενώ σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 3,3%.

Στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας στο 2ο τρίμηνο του 2015, μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,6%), ενώ μείωση κατά 3,5% παρουσίασαν την ίδια περίοδο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2014 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,1%).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016"

775 επιπλέον φρουρούς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητεί η Frontex

Η Frontex, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, έχει ζητήσει 775 επιπλέον φρουρούς από τα κράτη-μέλη προκειμένου να βοηθήσουν την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες να καταγράψουν τους μετανάστες που φθάνουν από τη Λιβύη και την Τουρκία, διπλασιάζοντας σχεδόν το μέγεθος της επιχείρησης.

Η Frontex, που εδρεύει στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συνοριοφυλάκων που έχει ζητήσει αφότου άρχισε να λειτουργεί πριν από μία δεκαετία.

"Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 470.000 μετανάστες έφθασαν μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι. "Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο υψηλή μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της μόνη της".

Η Frontex δεν προσλαμβάνει φρουρούς, ούτε διαθέτει σκάφη για να ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά τα δανείζεται από τα κράτη-μέλη.

Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της διεξάγονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου συντονίζει ήδη περίπου 1.000 μέλη προσωπικού μαζί με σκάφη ακτοφυλακής και ελικόπτερα.

Η Frontex δήλωσε πως έχει ζητήσει 670 επιπλέον αξιωματικούς –κυρίως υπαλλήλους για τον έλεγχο και τις συνεντεύξεις, καθώς και διερμηνείς– για αυτές τις δύο χώρες, καθώς και άλλους 105 αξιωματικούς οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε διάφορα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "775 επιπλέον φρουρούς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητεί η Frontex"

Διαφωνεί o Ερντογάν με την προσέγγιση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες σήμερα η οποία σε ένα βαθμό επισκιάστηκε από την παραβίαση από ρωσικά μαχητικά του εναέριου χώρου της Τουρκίας κοντά στη Συρία.

Ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε για τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που έχει υποδεχθεί η Τουρκία, ήτοι δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και τον αντιπαρέβαλε με τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με Βέλγους επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο ίδιος φέρεται να είπε χθες σε υποστηρικτές του στη Γαλλία: «Τι λένε σε εμάς;… "Αμάν, μην ανοίγετε τις πόρτες σας, μην τους αφήνετε να φθάνουν σε εμάς"» έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Τα καυστικά αυτά σχόλια που διατύπωσε ο Ερντογάν αφορούν Ευρωπαίους αξιωματούχους που ελπίζουν ότι θα τον πείσουν προκειμένου η Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια, ταυτόχρονα ωστόσο αντανακλούν την οργή της Τουρκίας απέναντι στην αποτυχία της ΕΕ να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε με το να παρέμβει είτε με το να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο αργότερα σήμερα και όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το πιθανότερο θα αποφύγουν οποιουδήποτε είδους κριτική σε βάρος ενός πολιτικού που αντιμετωπίζουν με καχυποψία, επιλέγοντας να απευθυνθούν σε εκείνον ως το δημοφιλέστερο πολιτικό της Τουρκίας που μπορεί να τους βοηθήσει να επιλύσουν την χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνεί o Ερντογάν με την προσέγγιση της ΕΕ στο μεταναστευτικό"

Ντεϊσελμπλούμ:«Η Ελλάδα να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά»

«Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν (σ.σ. στην Ελλάδα)», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Όπως τόνισε, απαιτείται «η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

«Eίναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις συνομιλίες για το χρέος». πρόσθεσε ο Ντεϊσελμπλούμ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντεϊσελμπλούμ:«Η Ελλάδα να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά»"

ΝΔ: Η κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα τα στοιχεία για ανεργία


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την καθυστέρηση στην παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων από τα συστήματα ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση οφείλει στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων να παρουσιάσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, για το πλήθος και το κόστος των συντάξεων, του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ, για την έκταση της αδήλωτης εργασίας και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για την απασχόληση.

Ας καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι για τις κακές επιδόσεις της στα μείζονα αυτά κοινωνικά ζητήματα δεν φταίνε τα συστήματα, που απεικονίζουν την πραγματικότητα, αλλά η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά της. Κάνει λάθος αν νομίζει ότι ακολουθώντας τον δρόμο της αδιαφάνειας, μπορεί να εξαπατά για πολύ καιρό».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα τα στοιχεία για ανεργία"

Συνάντηση ΙΣΑ με Αλεξιάδη για την υποχρεωτική κάρτα στα ιατρεία

Συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θα έχει την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με αφορμή την υποχρεωτική χρήση κάρτας στα ιατρεία. Ο ΙΣΑ απέστειλε σχετική επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη.

Τη διαφωνία του με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση του πλαστικού χρήματος για τις ιατρικές υπηρεσίες, επανέλαβε νωρίτερα σε νέα ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του. Ο ΙΣΑ δηλώνει μεν ότι είναι «υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής», διευκρινίζει ωστόσο ότι είναι «αντίθετος στην υποχρεωτική κι όχι προαιρετική όπως είναι σήμερα, χρήση του πλαστικού χρήματος για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων».

«Θεωρούμε ομολογία αποτυχίας να δηλώνει το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανίκανο να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει η εκχώρηση στις Τράπεζες της ευθύνης αυτής» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, την Τρίτη στις 2μμ θα μιλήσει στη Βουλή για θέματα φορολογίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με σαφήνεια εξέφρασε την άποψη ότι διαφωνεί απόλυτα με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να καταστήσει υποχρεωτική (κι όχι προαιρετική όπως ισχύει μέχρι σήμερα) τη χρήση του πλαστικού χρήματος από πλευράς ασθενών, για την πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης και κάθε άλλης ιατρικής υπηρεσίας.

Επιμένουμε ότι η απόφαση αυτή είναι παράλογη για πολλούς λόγους:

Πρώτον, γιατί στοχοποιεί αποκλειστικά τον ιατρικό κλάδο ως ύποπτο φοροδιαφυγής. Γιατί πρέπει να είναι μόνον για τους γιατρούς υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας και δεν είναι και για άλλες επαγγελματικές ομάδες; Ο φθηνός λαϊκισμός δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά αυτούς που σκόπιμα στοχοποιούν τον ιατρικό κλάδο για να συνεχίσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση , που συνέβαλε καθοριστικά στη διαφάνεια όσον αφορά την αποτύπωση των ιατρικών πράξεων κι επισκέψεων, στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών. Μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δεν δεχόμαστε. Ούτε θα αποδεχθούμε την άδικη στοχοποίηση και συκοφάντησή μας.

Τρίτον, οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Οικονομικών που προωθούν αυτές τις απόψεις, μπορούν να μας δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: ποια επιπλέον φορολογητέα ύλη προσδοκούν να εισπράξουν από έναν κλάδο το 25% του οποίου είναι σήμερα άνεργο και το 25% υποαπασχολείται;

Έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών σήμερα τα βγάζει δύσκολα πέρα; Γνωρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ιατρούς πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία αν και έχουμε πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, ακόμη δεν τα έχουμε εισπράξει;

Τέταρτον, διαφωνούμε επίσης με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων, γιατί δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους (π.χ. Τράπεζες) ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου. Ποιος μας κατοχυρώνει ότι δεν θα γίνει χρήση από τρίτους της ηλεκτρονικής καταγραφής των π.χ. 950.000 επισκέψεων που γίνονται σε ετήσια βάση σε ψυχιάτρους όλης της χώρας; Ποιος μας κατοχυρώνει ότι το ιατρικό προφίλ αυτών των ασθενών δεν θα περάσει σε χέρια τρίτων (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες), γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών;

Θεωρούμε ομολογία αποτυχίας να δηλώνει το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανίκανο να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει η εκχώρηση στις Τράπεζες της ευθύνης αυτής.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής, άρα και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων

Οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως είναι τα στελέχη των τραπεζών».


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση ΙΣΑ με Αλεξιάδη για την υποχρεωτική κάρτα στα ιατρεία "

Εφτασαν τα «ραβασάκια» με την διπλάσια προκαταβολή φόρου

Η πρώτη «κεραμίδα» των αυξημένων προκαταβολών φόρου εισοδήματος έπεσε σήμερα, μετά την ανάρτηση στο Taxis νέων εκκαθαριστικών για περίπου 315.000 αγρότες και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Οι τελευταίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα της αύξησης του συντελεστή από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες. Οι πρώτοι, οι αγρότες, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου μετά την αύξησή της από το 27,5% στο 55%.

Εντός των ημερών, ακολουθεί και η δεύτερη παρτίδα αυξημένων προκαταβολών, αυτή τη φορά για τις επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 80% για τα νομικά πρόσωπα και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρώσει και αυτή την εκκαθάριση.

Αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίοι καλούνται τώρα να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη (συνολικά κοντά στα 50 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης), θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από την εφορία. Το εκκαθαριστικό θα το αναζητήσουν στο Taxis και με την Ταυτότητα Οφειλής έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη, έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Επόμενος γύρος το 2016

Από την επόμενη χρονιά άλλωστε έρχονται αυξήσεις της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου από 55% για τα περυσινά κέρδη αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφτασαν τα «ραβασάκια» με την διπλάσια προκαταβολή φόρου"

Μοσκοβισί: Κοινό συμφέρον Ελλάδας και Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα»

Διπλωματικό μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, αλλά με προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων, έστειλε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Είναι στο «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα, μια νέα τραγωδία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει την «πολιτική βούληση» να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι η λέξη-κλειδί για την Αθήνα είναι η λέξη «υλοποίηση».

Καθ’ αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα να μπορέσει να λάβει τα «τεράστια ποσά» που προβλέπει το νέο πρόγραμμα στήριξης, που περιλαμβάνουν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεκάδες δισεκατομμύρια με τη μορφή κονδυλίων για επενδύσεις.

Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βλέπει θετικά σινιάλα από την Ελλάδα, και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή του Μνημονίου. Χαιρέτισε ακόμα την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο επίτροπος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα μας, με μόνιμο στόχο τη επιστροφή της στη «σταθερότητα» και την «ανάπτυξη» εντός ευρωζώνης.

«Αλλά πρέπει επίσης να επαγρυπνούμε. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν, αυτά τα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν», συμπλήρωσε με νόημα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Κοινό συμφέρον Ελλάδας και Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα» "

Αναδρομικό «χαράτσι» στους τραπεζοϋπαλλήλους

Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία ενημερώνει τις τράπεζες να κινήσουν τις διαδικασίες είσπραξης του 1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απέστειλε ο ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για ενεργοποίηση διάταξης που θεσπίστηκε το 2012 και προβλέπει την επιβολή εισφοράς 1% στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ ΟΑΕΔ.

Με απόφαση της τότε Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας και μετά από εισήγηση και των εκπροσώπων των τραπεζών, οι τραπεζοϋπάλληλοι εξαιρέθηκαν από αυτή.

Όμως ο πρώην υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή γνωμοδότηση του 6ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί.

Αύριο συνεδριάζει η ΟΤΟΕ, η οποία σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να μην επιβληθεί νέο χαράτσι, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δίνουν 1,83% του μισθού τους υπέρ ανεργίας και οι τράπεζες-εργοδότες 3,17% για τον ίδιο σκοπό.

O υπουργός εργασίας ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των τραπεζουπαλλήλων ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους (ΝΣΚ) και το υπουργείο θα εφαρμόσει την οριστική γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ θα επιδιώξει να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναδρομικά, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα κοστίζει σε κάθε έναν τραπεζοϋπάλληλο τουλάχιστον έναν μισθό.

Αύριο η ΟΤΟΕ θα εξετάσει επίσης ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικό «χαράτσι» στους τραπεζοϋπαλλήλους"

Σόιμπλε: Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σημείωσε ότι η χώρα μας είχε πρόσφατα εκλογές και τώρα έχει νέα κυβέρνηση.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως στο σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει ανάγκη για ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οι επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα γίνουν αργότερα.

Στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας αναμένεται να συζητηθούν τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τις 15 Οκτωβρίου ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα"

Δυο ακόμη αλλαγές στα capital controls

Σε δύο ακόμη αλλαγές όσον αφορά στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, με νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπήρξαν δύο νέες τροποποιήσεις στην αρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου για τα capital controls, οι οποίες αφορούν στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η προηγούμενη απόφαση εξαιρούσε από τους περιορισμούς την «είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού εμβάσματα προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του 1.800 ευρώ ανά πελάτη τους ανά ημερολογιακό μήνα. Ωστόσο, πλέον, σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, δεν υφίσταται ο περιορισμός των 1.800 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η δεύτερη υποπερίπτωση της περίπτωσης της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση θ΄ της ανωτέρω απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής: «ii) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους−πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό».

Ακόμη, τονίζεται πως, «στην περίπτωση ιζ' της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α ́ 84), όπως προστέθηκε με την περίπτωση ι ́ της ανωτέρω απόφασης, μετά τις λέξεις "πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η κάθε μία»,προστίθενται δηλαδή οι λέξεις: «ανά πελάτη, ανά ημέρα"».

Με τη δεύτερη αλλαγή ορίζεται ότι επιτρέπονται συναλλαγές νομικών προσώπων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ η καθεμία ανά ημέρα και ανά πελάτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο ακόμη αλλαγές στα capital controls"

Για κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής δεσμεύεται ο Ν. Φίλης

Tη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ο οποίος βρέθηκε σήμερα κοντά στους μαθητές με αναπηρία, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Αρχικά, ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τόνισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σχολικό αθλητισμό και σε όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στο σχολικό αθλητισμό, τόσο για την ισόρροπη προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη στερεοτύπων, ακόμη και ρατσιστικών εκδηλώσεων και διαχωρισμών, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη των σημερινών μαθητών και μαθητριών στους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

Ο κ. Φίλης επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κλειστό Γυμναστήριο Ιλισίων, στο οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ειδική εκδήλωση γνωριμίας και συμμετοχής στα Παραολυμπιακά Αθλήματα για τα σχολεία της περιοχής. Ο κ. Φίλης στις επαφές του τόνισε:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στην άθληση και τα σημαντικά στοιχεία Παιδείας που αυτή μπορεί να προσφέρει. Η συμμετοχή και η προσπάθεια, η βιωματική ανάδειξη του "ευ αγωνίζεσθαι", η συνεργασία στην ομαδική προσπάθεια, αλλά και η θετική επίδραση που έχει η άθληση στην υγεία και τη ζωή μας, είναι τα στοιχεία που ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός αναδεικνύει με τις διοργανώσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, οργανώνουν και συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα και παράλληλα - με φαντασία και δημιουργικότητα- παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές τα σημαντικότερα στοιχεία του Ολυμπισμού και της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό ανεξάρτητα από φύλο, κοινωνική καταγωγή, σωματικές και νοητικές ικανότητες».

Tη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ο οποίος βρέθηκε σήμερα κοντά στους μαθητές με αναπηρία, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Αρχικά, ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τόνισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σχολικό αθλητισμό και σε όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στο σχολικό αθλητισμό, τόσο για την ισόρροπη προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη στερεοτύπων, ακόμη και ρατσιστικών εκδηλώσεων και διαχωρισμών, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη των σημερινών μαθητών και μαθητριών στους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

Ο κ. Φίλης επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κλειστό Γυμναστήριο Ιλισίων, στο οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ειδική εκδήλωση γνωριμίας και συμμετοχής στα Παραολυμπιακά Αθλήματα για τα σχολεία της περιοχής. Ο κ. Φίλης στις επαφές του τόνισε:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στην άθληση και τα σημαντικά στοιχεία Παιδείας που αυτή μπορεί να προσφέρει. Η συμμετοχή και η προσπάθεια, η βιωματική ανάδειξη του "ευ αγωνίζεσθαι", η συνεργασία στην ομαδική προσπάθεια, αλλά και η θετική επίδραση που έχει η άθληση στην υγεία και τη ζωή μας, είναι τα στοιχεία που ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός αναδεικνύει με τις διοργανώσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, οργανώνουν και συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα και παράλληλα - με φαντασία και δημιουργικότητα- παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές τα σημαντικότερα στοιχεία του Ολυμπισμού και της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό ανεξάρτητα από φύλο, κοινωνική καταγωγή, σωματικές και νοητικές ικανότητες».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής δεσμεύεται ο Ν. Φίλης"

Θηριωδία κατά των ιδιοκτητών καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

«Πραγματική θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους, συνιστά η σχεδιαζόμενη κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, η οποία επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, όπως ακριβώς και επί φανταστικών αντικειμενικών αξιών με τον ΕΝΦΙΑ», καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται από το κράτος και τους δανειστές να δηλώσουν ως εισόδημα και να φορολογηθούν για ενοίκια που ούτε εισέπραξαν, ούτε μπορεί ποτέ να εισπράξουν. Το αποκορύφωμα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρακτικά ουδείς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων καθώς αυτό απαγορεύεται λόγω capital controls, κάτι που αν συνεχιστεί, φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδικίες».

«Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί ότι μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα, είτε να εξώσουν τους ενοικιαστές με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του καταστρεπτικού για την οικονομία και την κοινωνία μέτρου και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 και όχι γι' αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα "φανταστικά" τους εισοδήματα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θηριωδία κατά των ιδιοκτητών καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ"

Καταργεί ο Βερναρδάκης το νόμο Κατρούγκαλου για τους επίορκους

Την τροποποίηση, μέσω τροπολογίας του υφιστάμενου νόμου, που θα προβλέπει αυτοδίκαιη αργία στους λεγόμενους «επίορκους» υπαλλήλους για επιπλέον αδικήματα, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Τα αδικήματα αυτά είναι της απιστίας, εκβιασμού, απάτης, δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, καθώς και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, τα οποία όμως, ούτως ή άλλως, περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται να παρέχονται οι εγγυήσεις, ώστε να εκδικάζονται οι περιπτώσεις γρήγορα και την ίδια ώρα να γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωώτητας. Στόχος της τροπολογίας είναι η ισχυροποίηση της δυνατότητας απομάκρυνσης των κατηγορουμένων για κακουργηματικές περιπτώσεις. Πάντως, σημειώθηκε πως, όταν κάποιος κατηγορείται, δεν σημαίνει ότι έχει καταδικαστεί.

Στο ίδιο κλίμα, επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση νομοπρασκευαστικής επιτροπής με ανθρώπους υψηλού κύρους, προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρυθμιση πειθαρχικού δικαίου στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης του δημοσίου συμφέροντος και του τεκμηρίου της αθωότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι για την κυβέρνηση είναι ανοιχτό το μέτωπο κατά της διαφθοράς, ενώ ο κ. Ρακιντζής κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται να καταγέλλουν τη διαφθορά στο Δημόσιο και στάθηκε σε περιπτώσεις αστυνομικών, στους κόλπους των οποίων έχουν υπάρξει περιστατικά βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, 450 είναι οι υποθέσεις που εκρεμούν, από τις οποίες 50 με 100 περίπου είναι οι σοβαρές, που οι υπάλληλοι απειλούνται με κακούργημα. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε πως έχει γίνει αναλυτική καταγραφή ανά κατηγορία των υποθέσεων για το 2014.

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως τα πειθαρχικά θα πρέπει να συνέλθουν εντός της εβδομάδας και να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατόν.

Οι περιπτώσεις που θα εξεταστούν είναι περιπτώσεις χρηματισμού γιατρών, παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, ληστειών και χρηματισμού εφοριακών.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ρακιντζής τόνισε πως η αναλογία εγκληματικότητας που υπάρχει στον ελληνικό λαό είναι η ίδια στους δημοσίους υπαλλήλους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργεί ο Βερναρδάκης το νόμο Κατρούγκαλου για τους επίορκους"

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Διατροφή» στα σχολεία

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε νέα δωρεά, συνολικού ύψους €2,5 εκατομμυρίων, για την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», σε δημόσια σχολεία της χώρας, κατά το τρέχον σχολικό έτος (2015-2016).

Από τα συνολικά €2,5 εκατομμύρια της νέας δωρεάς, το €1 εκατομμύριο θα διατεθεί άμεσα για την ενίσχυση του Προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο €1,5 εκατομμύριο θα δωρισθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds).

Η νέα δωρεά θα υποστηρίξει άμεσα περίπου 3.800 μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους, σε σχολεία που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Τα σχολεία βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις, όπου παρατηρείται εντονότερη συσσώρευση των συνεπειών της συνεχιζόμενης κρίσης.

Από την έναρξη του Προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», τον Απρίλιο του 2012, έως σήμερα, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει συνολικά €21 εκατομμύρια για την ενίσχυσή του, συνυπολογίζοντας και τη δωρεά με τη μέθοδο matching funds. Ειδικότερα, όσον αφορά στη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds), το ΙΣΝ θα προσφέρει δωρεά ίσης αξίας για κάθε €100.000 που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο Prolepsis από άλλους δωρητές για τους σκοπούς του Προγράμματος.

Οι σχετικές δωρεές του ΙΣΝ για την ενίσχυση του εν λόγω Προγράμματος αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της συνολικής, έκτακτης Πρωτοβουλίας του Ενάντια στην Κρίση, συνολικού ύψους €200 εκατομμυρίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Διατροφή» στα σχολεία"

Στη Λέσβο μεταβαίνουν αύριο Τσίπρας - Φάινμαν

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου τη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από κοινού θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων, ενώ θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Λέσβο μεταβαίνουν αύριο Τσίπρας - Φάινμαν"

Ναύπλιο: Παρέταξαν τα τρακτέρ τους μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο.

Aντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλο και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα του Συλλόγου, που αφορούν:

1. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
2. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
3. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
4. Κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
5. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
6. Η κυβέρνηση να διασφαλίσει αγροεφόδια με μηδενικό ΦΠΑ για συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.
7. Να πάρει μέτρα και να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους.
8. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
9. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
10. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.
11. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.
12. Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.
13. Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (στα σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.ά.
14. Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς.
15. Να "παγώσουν" τα ΑΔΑ, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού ανατοκισμού και κούρεμα 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες που αφορούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα.
16. Κατάργηση του σχεδίου δράσης για τα βοσκοτόπια.
17. Να δοθούν όλα τα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι το 2012.
18. Να δοθούν όλες οι εξισωτικές αποζημιώσεις που έχουν περικοπεί από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων.
19. Άμεση πληρωμή ζημιών από τον ΕΛΓΑ- Άμεση πληρωμή για την ακαρπία του 2011 από το πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Α. που κινδυνεύει να χαθεί.
20. Άμεση ολοκλήρωση στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το έργο του Αναβάλλου και σχεδιασμός για περιοχές που έχουν πρόβλημα λειψανδρίας.



eurokinissi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπλιο: Παρέταξαν τα τρακτέρ τους μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας"

Σαπέν προς Αθήνα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε το χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους δανειστές της το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη που πααρχώρησε λίγη μόνο ώρα πριν τη σημερινή, κρίσιμη για την χώρα μας συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα έχουμε μια αναγνωριστική συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έλαβε με τη συμφωνία του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η συζήτηση για το χρέος, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για να προσφέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση το ΔΝΤ.

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Μισέλ Σαπέν μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.

Στο Eurogroup το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016, με συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία, κομίζει σήμερα στις 4μ.μ (ώρα Ελλάδος), στο Eurogroup η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί και στη Βουλή.

Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ των οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).

Ο κατάλογος των 48 μέτρων θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης –για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου- θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.

Αργότερα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» για τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν προς Αθήνα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε το χρέος"

Το έγγραφο που «έκαψε» τον Λιακουνάκο

Ένα έγγραφο της τράπεζας HSBC ήταν όπως φαίνεται αυτό που «έκαψε» τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και οδήγησε τις αρχές στη σύλληψή του. Πρόκειται για έγγραφο που αποδεικνύει πως η offshore εταιρεία Interaction, μέσω της οποίας δίνονταν οι μίζες στον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον Γιάννη Σμπώκο και σε άλλα πρόσωπα ήταν δικών του συμφερόντων. Ο ίδιος φέρεται να το επιβεβαίωσε και στην απολογία του στον ανακριτή, μετά την οποία κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Στο έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα, φαίνεται πως ο Θωμάς Λιακουνάκος δημιούργησε την Interaction το 1999 με σκοπό δίνει μίζες στα πολιτικά πρόσωπα που τον διευκόλυναν να κερδίζει συμβόλαια για αγορά οπλικών συστημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από το 1996 μέχρι το 2003 η αυτοκρατορία του Θωμά Λιακουνάκου εξασφάλισε συμβόλαια πώλησης όπλων στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 5,7 δισ. ευρώ. Μερικές δεκάδες εκατομμύρια από αυτά τα ποσά διανεμήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος, ώστε αυτοί να εγκρίνουν τις συμβάσεις.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος αλλά και όσοι έπαιρναν τις μίζες είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο εταιρειών και μεσαζόντων ώστε να καλύπτουν τα ίχνη τους. Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, η διαδρομή ξεκινούσε από τις κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η σουηδική Ericsson, που κέρδισε το συμβόλαιο για την προμήθεια των τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ, οι οποίες στη συνέχεια κατέβαλαν προμήθεια στον εν Ελλάδι αντιπρόσωπο Θωμά Λιακουνάκο για να τη διανείμει με τη σειρά του στους Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο μέσα από δίκτυο άλλων υπεράκτιων εταιρειών και μεσαζόντων, οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό των ήδη καταδικασμένων σε πολυετείς καθείρξεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, φαίνεται πως η «ομερτά» μεταξύ των Λιακουνάκου, Τσοχατζόπουλου και Σμπώκου ξεκινούσε πριν από την υπογραφή της σύμβασης και οι «ωφέλιμες πληρωμές», δηλαδή η καταβολή των μιζών, συνεχίζονταν μέχρι και μία δεκαετία μετά, γεγονός που αν μη τι άλλο αποδεικνύει τη στενή συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπόρων όπλων και των πολιτικών που ενέκριναν τις αγορές των οπλικών συστημάτων. Ο Λιακουνάκος φέρεται να δωροδοκούσε τον πρώην υπουργό Άμυνας και το δεξί του χέρι, Γιάννη Σμπώκο, επί μια δεκαετία, προκειμένου εκείνοι να ανάψουν το πράσινο φως για την προμήθεια των τεσσάρων ραντάρ από τη σουηδική Ericsson.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της HSBC, που περιλαμβάνεται και στη δικογραφία, η εταιρεία Interaction είχε λάβει τα χρήματα από την Ericsson, τα οποία στη συνέχεια κατέληγαν στις τσέπες των Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου. Το μοίρασμα των χρημάτων, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αναλάμβαναν στη συνέχει οι εταιρείες Highwood και Rea International, οι οποίες ελέγχονταν από τον Γιάννη Σμπώκο και συνεργάτες του, αφού πρώτα τα παράνομα εμβάσματα είχαν ταξιδέψει σε διάφορους λογαριασμούς σε τράπεζες της Ευρώπης προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το έγγραφο που «έκαψε» τον Λιακουνάκο"

Κατσέλη: «Ναι» στη δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία

Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ΕΤΕ κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενώ επεσήμανε ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές αναμένεται να αρθούν στις αρχές του 2016.

Η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όρος ομαλοποίησης της οικονομίας ο οποίος πρέπει να συνδυαστεί με την επιστροφή των καταθέσεων.

Η κυρία Κατσέλη ανέλυσε στο προεδρείο της ΕΣΕΕ, την σημερινή θέση του τραπεζικού συστήματος. Οι επισημάνσεις της, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, συνοψίζονται στα παρακάτω 10 σημεία:

1.Οι τράπεζες, οι εποπτικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σχέδιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.

2.Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όρος ομαλοποίησης της λειτουργίας της οικονομίας. Θα απαιτηθούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ και από το νέο χρόνο ελπίζουμε να είναι σε πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα.

3.Από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι βέβαιο αν και πόσα θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι όμως μια πρόκληση για τις τράπεζες και για τους φορείς να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για το πως θα διοχετευθούν κεφάλαια στην αγορά και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4.Όρος χρηματοδότησης της αγοράς είναι, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν μετά την κατάσταση ανασφάλειας που δημιουργήθηκε. Η εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης ανήλθε στα 118 δισεκ. ευρώ ενώ από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Ιούλιο του 2015 αποσύρθηκαν περίπου 40 δισεκ. ευρώ.

5.Με τη νέα συμφωνία με τους θεσμούς δίνεται η ευκαιρία στη χώρα να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη. Χρειάζεται να θεσπιστούν νέα κίνητρα ανάπτυξης και ειδικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

6.Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν φτάσει περίπου στο 50% και έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Για τα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να υπάρξει νέο πλαίσιο ρύθμισης και αναδιάρθρωσης. Η ΕΣΕΕ πρέπει να παρέμβει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων μέσα από το πλαίσιο θέσπισης νέων αναπτυξιακών κινήτρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

7.Η ελληνική οικονομία είναι ανάγκη να περάσει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Σήμερα οι επενδύσεις ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ. Πρέπει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Βασικό πρόβλημα στη προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπέδωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

8.Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχούν τα «δίκτυα αξίας», δηλαδή αλυσίδες από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Καμία μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να βγει στη διεθνή αγορά χωρίς να μπει σε δίκτυο αξίας. Θα αποτελέσει καινοτομία να δημιουργηθούν κι εδώ δίκτυα αξίας, δηλαδή συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις ανάπτυξης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που τώρα δεν υπάρχουν.

9.Οι περιορισμοί των capital controls θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου. Η επανεκκίνηση τη οικονομίας προβλέπεται στο 2016 αφού γίνουν και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές που αφορούν το πλαίσιο πολιτικής επενδύσεων και της λειτουργίας του κράτους παράλληλα με την εμπέδωση της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας.

10.Το πτωχευτικό δίκαιο χρειάζεται αναθεώρηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να προετοιμαστεί από κοινού ένα σχέδιο νόμου με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, της ίδρυσης, λειτουργίας και πτώχευσης επιχειρήσεων.

ΕΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έθεσε μία σειρά από πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στο υψηλό κόστος των υπηρεσιών του e-banking, όπως και στο αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εμπόρους τη στιγμή μάλιστα που η χρήση τους προκρίνεται στο πλαίσιο μιας νέας φορολογικής νοοτροπίας. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα προβλήματα με κυριότερα:

-τα προβλήματα στο εμπόριο από τα capital controls

-την ενημέρωση και εξοπλισμό όλης της αγοράς με μηχανήματα POS

-τις τραπεζικές χρεώσεις για εμβάσματα και χρήση πλαστικού χρήματος

-το έλλειμμα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-την εξέλιξη στο πτωχευτικό δίκαιο και τη θεσμοθέτηση της "δεύτερης ευκαιρίας"

-την αντιμετώπιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων

-την διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και το ρόλο του "Τειρεσία"

-την ταύτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το ΕΣΠΑ 2014-20

-την συμμετοχή των τραπεζών στη πρωτοβουλία "FEELSAFE" της ΕΣΕΕ και ΕΛ.ΑΣ

-την εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM)

Δήλωση Β. Κορκίδη

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει στραμμένο το βλέμμα του στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες, που θα προκύψει από τα stress tests, ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη και καθοριστική ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 χωρίς την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας BPRD ώστε να απομακρυνθεί οριστικά η απειλή του "κουρέματος" μετοχών, ομολόγων και καταθέσεων. Η άρση των capital controls και η αποκατάσταση παροχής ρευστότητας στην αγορά, που θα σταματήσει την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων, φαίνεται να μετατίθεται για το α' εξάμηνο του 2016. Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», που επίσης απασχολεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, χρειάζεται να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η άδικη εξομοίωση των φερέγγυων επιχειρηματιών με τους κακοπληρωτές και παράλληλα να δοθεί επαρκής χρόνος αντίδρασης στις χρεωμένες επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Η ΕΣΕΕ το επόμενο διάστημα θα εργαστεί πάνω στη δέσμη προτάσεων της προς τις ελληνικές τράπεζες με σκοπό να επιτύχει μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία των δύο μερών, για εμπορική και τραπεζική πίστη στη νέα ψηφιακή οικονομία".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: «Ναι» στη δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία"

Κινδυνεύουν να κλείσουν οι Εντατικές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ΜΕΘ σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν στελεχωθεί με συμβασιούχους νοσηλευτές μέσω προγράμματος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ωστόσο, από την 1η Οκτωβρίου οι συμβάσεις λήγουν και το προσωπικό αποχωρεί.

Ήδη 20 νοσηλευτές έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε η διοίκηση της ΕΝΕ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150 νοσηλευτές που απασχολούνται με σύμβαση έργου στις Εντατικές του ΕΣΥ.

«Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, έχει από καιρό προειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη δημόσια υγεία η λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών, μιας και δεκάδες κλίνες μοιραία θα κλείσουν, μεγαλώνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό των ανενεργών κρεβατιών των μονάδων εντατικής θεραπείας», αναφέρει η ΕΝΕ στην ανακοίνωσή της και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ και την κάλυψη των ασθενών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινδυνεύουν να κλείσουν οι Εντατικές"

Σταθάκης: Θα προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί - ΗΧΗΤΙΚΟ

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί, διότι η συμφωνία είναι συμφωνία μας και δεν υπάρχει παρέκκλιση από αυτήν».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στην επισήμανση ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εννέα αποκρατικοποιήσεις, ενώ στο μνημόνιο υπάρχουν συνολικά είκοσι, ο υπουργός Οικονομίας είπε:

«Η συμφωνία προβλέπει τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες έντεκα δεν θα προχωρήσουν και αυτές θα περάσουν στο Ταμείο που θα ιδρυθεί, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο έχει τριακονταετή ορίζοντα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, το νερό και πολλά άλλα πράγματα που έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε και θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε συμφωνήσει και θα προχωρήσουμε και θα τις υλοποιήσουμε είναι οι εννέα εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις και είναι σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης.

Το τρίτο μνημόνιο τραβάει σαφώς τη διαχωριστική γραμμή. Αυτή είναι η συμφωνία. Η Αγορά Ενέργειας φυσικά έχει στάδια απελευθέρωσης. Η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Θα προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Έρχονται τα μέτρα για τους αγρότες: Κρίσιμες συσκέψεις για το πώς θα αντιδράσουν

Κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που σκοπεύουν να αντιδράσουν στα μέτρα που προωθούνται και αφορούν τον αγροτικό κόσμο, αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στη Νίκαια Λάρισας, όπου, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων καλεί όλους τους ανθρώπους της παραγωγής σε συγκέντρωση στις 11:00, στο Πνευματικό Κέντρο.

«Αναλογιζόμενοι όλοι μας το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και δημιουργηθεί με τη διεθνή αλλά και εγχώρια οικονομική κρίση όπου ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζεται ως ο κυρίαρχος χαμένος των διεθνών και εγχώριων αγορών, η διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επιτακτική», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Σκοπός μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί τη μορφή του αγώνα που θα ακολουθήσουμε, όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά και για όλους τους καταναλωτές.

Απέναντι σε τρόικα και λανθασμένες πολιτικές. Δίνοντας, ίσως, την ύστατη στιγμή, την ευκαιρία να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, κοιτάζοντας κατάματα τη στυγνή και σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε συρρίκνωση και αφανισμό τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή τον τομέα μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα μέτρα για τους αγρότες: Κρίσιμες συσκέψεις για το πώς θα αντιδράσουν"

Ρωσικά μαχητικά έπληξαν άλλους δέκα στόχους του Χαλιφάτου

Τα ρωσικά μαχητικά έπληξαν άλλους δέκα στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου στις πλέον πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, βομβαρδίζοντας αποθήκες όπλων, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλες δομές των τζιχαντιστών. Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που συμπλήρωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν 20 έξοδοι ρωσικών μαχητικών.

Την ίδια ώρα, υπάρχει καταγγελία από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι «ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 12:08 το μεσημέρι στην περιοχή Yayladağı της επαρχίας Hatay». Στην τουρκική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, αναφέρεται πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εναέριο χώρο, όταν αναχαιτίστηκε από δύο τουρκικά F-16, που περιπολούσαν στην περιοχή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα Andrey Karlov «για να του υποβάλει την έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως διατυπώθηκε η απαίτηση «να μην επαναληφθεί παρόμοια παραβίαση, αλλιώς η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν που ενδεχομένως προκύψει».

Ο Τούρκος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

Ο Sinirlioğlu επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να τους ενημερώσει για την κατάσταση. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να επικοινωνήσει με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών καθώς και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Αμερικανικά Μέσα είχαν μεταδώσει στις 4 Οκτωβρίου, ότι ρωσικό μαχητικό είχε παραβιάσει κατά 5 μίλια τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είχε ανακοινώσει ότι τα τουρκικά ραντάρ είχαν επισημάνει το ρωσικό αεροσκάφος, καθώς βομβάρδιζε το al-Yamdiyyah, συριακό χωριό κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά τουρκικά μαχητικά το απέτρεψαν να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τα ρωσικά μαχητικά στους βομβαρδισμούς στόχων των τζιχαντιστών στην Συρία, χρησιμοποιούν πυραύλους εξαιρετικής ακρίβειας, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο να πληγούν στόχοι αμάχων.

Αυτό υποστηρίζει η ιστοσελίδα Rt.com, σε ανταπόκριση του «παρακοιμώμενου» στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στην Συρία ρεπόρτερ της Murad Gazdiev.



rt.com/ hurriyetdailynews.com/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικά μαχητικά έπληξαν άλλους δέκα στόχους του Χαλιφάτου"

Λεβέντης: Αν ο Τσιπρας διώξει τον Καμμένο θα στηρίξω την κυβέρνηση

Ανοιχτό άφησε ο Βασίλης Λεβέντης το ενδεχόμενο να στηρίξει, ακόμα και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Για να συμβεί αυτό, όμως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έθεσε ως προϋπόθεση τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου.

«Αν διώξει τον Καμμένο, τότε θα στηρίξω την κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

O κ. Λεβέντης χαρακτήρισε τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «παρά φύσιν σύζευξη», τόνισε ότι «παντρεύτηκαν για τη νομή των λαφύρων δηλ. τα υπουργεία και δεν έκαναν καμία προγραμματική συζήτηση» και προέβλεψε ότι η κυβερνητική συνεργασία θα σπάσει σύντομα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση δεν πρόκειται να στηρίξει, άνευ όρων την κυβέρνηση και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θέλω να δω τι μνημόνιο πάνε να εφαρμόσουν» τόνισε καλώντας τον πρωθυπουργό να ξανασυζητήσει με τους δανειστές τη συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Αν ο Τσιπρας διώξει τον Καμμένο θα στηρίξω την κυβέρνηση"

Αλλάζει η διαδικασία εκλογής πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ

Αλλάζει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας, η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων στα πέντε πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρήτης, Χαροκόπειο, Πάντειο, Ιόνιο) που βρίσκονται σε «τροχιά» πρυτανικών εκλογών, παραμονές μάλιστα της ψήφισης του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Σε αυτά πανεπιστήμια οι πρυτανικές αρχές έχουν πάρει παράταση της θητείας τους ώς το τέλος Οκτωβρίου, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη διαδικασία που θα τηρηθεί.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αναφέρεται ότι για τα πέντε ΑΕΙ τηρούνται όλα όσα προβλέπονται στον νόμο που ισχύει ήδη (τον νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου), απλά δεν θα ισχύει η προεπιλογή των τριών υποψηφίων από τα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι τη διαδικασία προκηρύσσει το Συμβούλιο Ιδρύματος, τα μέλη του οποίου έχουν επιλέξει τρεις υποψήφιους για την θέση του πρύτανη από τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί. Από τους τρεις αυτούς υποψηφίους, καλούνταν να αποφασίσουν μέσω εκλογών οι καθηγητές του Ιδρύματος, για το ποιον θεωρούν τον καταλληλότερο για τη θέση του πρύτανη.

Η διαδικασία αυτή της προεπιλογής δεν θα ισχύσει και δεν θα τεθούν στην κρίση του εκλογικού σώματος τρεις υποψήφιοι, αλλά όλοι οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε κάθε Ίδρυμα.

Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι υποψήφιοι ήταν επτά και μάλιστα η διαδικασία εκλογής του πρύτανη επαναλαμβάνεται αυτή την περίοδο, μετά από προσφυγή συνυποψήφιας του νυν πρύτανη Ι. Γκόλια κατά της διαδικασίας.

Η περίπτωση του ΕΜΠ όμως εξαιρείται όπως όλα δείχνουν της ΠΝΠ, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος, αφορά διαδικασία που έχει γίνει στο παρελθόν και πρέπει να επαναληφθεί με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε, απλά με διόρθωση των τυπικών λαθών που επισημάνθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ίδιο έγινε και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου επανεξελέγη πρόσφατα πρύτανης η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο

Στο φόντο των παραπάνω, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα «λίφτινγκ» πριν ψηφισθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί δυσκολίες σε άρθρα του. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νέος νόμος θα «σκοντάψει» στους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς προβλέπει την κατάργηση οργάνων όπως τα Συμβούλια των ΑΕΙ πριν αυτά αξιολογηθούν.

Ο παλαιός νόμος προέβλεπε ότι τα Συμβούλια θα αξιολογηθούν μετά τη λειτουργία τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Κανένας φανερός λόγος λοιπόν, πλην ίσως ιδεολογικών αιτιάσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει κατά την τρόικα για την κατάργηση αντίστοιχων οργάνων.

Παράλληλα μείωση αναμένεται στο ποσοστό της συμμετοχής των φοιτητών στα νέα εκλεκτορικά σώματα (με τον νέο νόμο «επιστρέφουν» στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή πρυτάνεων, που έως σήμερα απαρτίζονταν μόνο από καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ).

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το ότι το περιεχόμενο του νόμου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον τομέα παιδείας του κυβερνώντος κόμματος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι λογικό να επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα προσεκτικά και με στόχο να μην ανοίξουν νέα «μέτωπα αλλά αντίθετα, να επιστρέψει η ...ειρήνη στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η διαδικασία εκλογής πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ"

ΤΑΙΠΕΔ: Δεν θα δεχτούμε μείωση στο αντίτιμο για τα 14 αεροδρόμια

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του αντιτίμου που έχει συμφωνηθεί για την παραχώρηση διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία Fraport και σε θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά κάποια έκπτωση στο αντίτιμο των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνηθεί, επισημαίνοντας ότι η σύμβαση θα υπογραφεί ως έχει.

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της Fraport επισκέφτηκαν ορισμένους από τους επίμαχους αερολιμένες και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζόμενων. Επικαλούμενη μη κατονομασμένες πηγές, η εφημερίδα μεταδίδει ότι η γερμανική εταιρεία επιδιώκει μείωση της τιμής για τη 40ετή παραχώρηση των 14 αεροδρομίων.

Ο φάκελος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας. Στα προς διάθεση αεροδρόμια περιλαμβάνονται αυτά της Μυκόνου και της Κέρκυρας.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σε τρεις με έξι μήνες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Δεν θα δεχτούμε μείωση στο αντίτιμο για τα 14 αεροδρόμια "

Reuters: Σε όλα «ναι» η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει τους πιστωτές

Ένα «επίπονο» προσχέδιο προϋπολογισμού θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το 2016, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των δανειστών.

Όπως σημειώνει το Reuters, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή ύφεση θα είναι μικρότερη από αυτό που έχει προβλέψει το πρόγραμμα διάσωσης, κυρίως χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία του α' εξαμήνου, η όποια αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις δεν θα λάβει σάρκα και οστά παρά μόνον αργότερα.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και κατά 0,5% το 2016. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2015 και να «χτυπήσει» ταβάνι στο 201% το 2016, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.

«Οι βασικοί στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν θα διαφέρουν από τις εκτιμήσεις του προγράμματος διάσωσης», δήλωσε στο πρακτορείο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που διατήρησε την ανωνυμία του. «Η εκτίμησή μας κάνει λόγο για χαμηλότερη ύφεση φέτος κάτι που μπορεί να φανεί και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος», είπε.

Το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει 0,25% πρωτογενές έλλειμμα και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου. Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το διεθνές πρακτορείο, θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σύμφωνα με το deal του Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του χρέους, κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Reuters: «Θέλουμε να βουτήξουμε στα βαθιά, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να κάνουμε κίνηση για συνομιλίες επί τους χρέους».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Σε όλα «ναι» η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει τους πιστωτές"

Αντίθετος ο Σόιμπλε στις διευκολύνσεις ΕΕ προς την Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τροποποιήσει – και μάλιστα αναδρομικά - την οδηγία που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς εθνικής συμμετοχής με το συμβολικό ποσοστό του 5% η Κομισιόν προωθεί την κατάργησή του, έτσι ώστε η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά Ταμεία.

Οικονομική ελάφρυνση
Το σχέδιο εξήγγειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα δρομολογείται και στην πράξη
Το σχέδιο εξήγγειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα δρομολογείται και στην πράξη
Σχέδιο του τροποποιημένου κανονισμού θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί. Το εγχείρημα από νομικής απόψεως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, ωστόσο για την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κανονισμός εγκριθεί σημαίνει εξοικονόμηση περίπου δύο δις ευρώ. Το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η Επιτροπή είναι ότι το σχέδιο δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον ευρωπαίο φορολογούμενο και ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μόνο εγκεκριμένα κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ή δεν είναι εφικτή η εθνική συμμετοχή για ένα έργο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει τη χρηματοδότησή του εξ ολοκλήρου, τότε τα έργα που θα γίνουν τελικά θα είναι απλώς λιγότερα. Αλλά το ύψος του ποσού που θα εμβάσει η ΕΕ στα ελληνικά ταμεία θα παραμείνει το ίδιο.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι θα ανακουφιστεί κάπως η ελληνική οικονομία. Αλλά και η αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση με πλειοψηφία.
Δυσαρεστημένος ο Σόιμπλε
Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Σόιμπλε
Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Σόιμπλε
Αντίθετα, στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή. Ο Χέρμπερτ Ρόιλ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκάλεσε το σχέδιο «εξωφρενικό». «Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν εγκαταλείπει καθ΄ολοκληρία τον έλεγχο επί αυτών των έργων», δηλώνει. Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Τσέλερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάνει λόγο για «αμαρτωλή περίπτωση». Τα επιχείρηματά του: «οι Έλληνες στο παρελθόν κατάφερναν πάντα να ξεφεύγουν, δεν γίνεται να αλλάζει κανείς τους κανόνες για μια μόνο χώρα, τι να πουν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»;
Μάλιστα η ευρωβουλευτής Ίνγκε Γκρέσλε, από το ίδιο κόμμα μετέφερε πριν από μερικές μέρες στους συναδέλφους τις εντυπώσεις της από έργα που επισκέφθηκε τελευταία στην Ελλάδα. «Η πραγματοποίησή τους δεν αποτυγχάνει στην έλλειψη χρημάτων αλλά σε άλλα προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό» είπε χαρακτηριστικά. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του.
«Διεξοδικός έλεγχος από τις ελληνικές αρχές»
Κομισιόν: «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά του πόρους».
Κομισιόν: «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά του πόρους».
Η δυσαρέσκεια διογκώνεται, γιατί κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανονισμοί για την Ελλάδα. Καταρχήν, θα επιστραφεί στη χώρα το ποσό από τη χρηματοδότηση που παρακρατά η ΕΕ ως ένα είδος εγγύησης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Κατά δεύτερον, η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 ξεκινά με ένα «δώρο» προς την Ελλάδα: Για τα έτη 2015 και 2016 θα επισπευσθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας για αναπτυξιακά έργα. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχει χρόνος για να γίνει ενδελεχής έλεγχος για το εάν οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν με σωστό τρόπο. Στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έθεταν μετ΄ επιτάσεως σχετικές ερωτήσεις και σημείωναν ότι τα σχέδια της Κομισιόν δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν ωστόσο δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται. Σε ερώτηση του SPIEGEL ONLINE δόθηκε η απάντηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά τους πόρους».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετος ο Σόιμπλε στις διευκολύνσεις ΕΕ προς την Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news