facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Στο ΣτΕ η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης) συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή 13 φορολογουμένων, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να μην αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά την σημαντική μείωση των αξιών που έχει επέλθει.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει (ανά διετία, όπως προβλέπει ο νόμος 1249/1982) απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ειδικότερα, οι εν λόγω φορολογούμενοι, τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, στο αίτημα δεν υπήρξε ανταπόκριση, και οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα. Και αυτό, γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 (και για ορισμένες περιοχές το 2010) και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Τέλος, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τις αντίθετες αποφάσεις τους, ενώ οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων"

Εξετάζεται το πρωί του Σαββάτου η ένσταση του Αδ. Γεωργιάδη

Ένσταση κατά της απόφασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απέρριψε ως εκπρόθεσμη την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, υπέβαλε το βράδυ της Παρασκευής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ένστασή του, θα συζητηθεί το Σάββατο στις 09.30 το πρωί από την ΚΕΦΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται το πρωί του Σαββάτου η ένσταση του Αδ. Γεωργιάδη"

Μεντβέντεφ: Να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει αποτραπεί, αλλά το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία ακόμη εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανακάμψει από τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών.

«Οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται - αλλά σε πιο αργό ρυθμό από τις ελπίδες των ειδικών. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν μηδενικός. Και παρότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απετράπη προς το παρόν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ στην ρωσική πόλη Σότσι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: Να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους"

Κατσέλη: Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν προβλέπεται "κούρεμα καταθέσεων", ανεξαρτήτως ποσού», τονίζει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο τεύχος Οκτωβρίου, του περιοδικού 'Οικονομική Επιθεώρηση.

«Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που είναι ευθύνη της ΕΚΤ, προχωρά γρήγορα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Όταν ολοκληρωθούν και τα stress tests, τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2015», αναφέρει η κυρία Κατσέλη.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα χρειασθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί, θα προκύψει βάσει των ακραίων προβλέψεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ. Πιστεύω ότι γνώμονας θα είναι, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος και να εγγυάται, τόσο τη βιώσιμη πορεία του στο μέλλον, όσο και την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης», επισημαίνει επίσης η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων» η κυρία Κατσέλη απάντησε λέγοντας ότι «το 2010, τόσο ο νόμος 3816/2010 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών, όσο και ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ήταν - αν θέλετε - "προφητικοί". Διότι διέβλεπαν τη μεγάλη ύφεση που ερχόταν, και επιχείρησαν με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, να δώσουν μια ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πραγματικές δυσκολίες. Τότε, όπως ίσως θα θυμάστε, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες. Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει. Οι τράπεζες ανταγωνίζονται η μία την άλλη, ποια θα προσφέρει το πιο ελκυστικό πρόγραμμα ρύθμισης δανείων, κάτι που δεν ίσχυε πριν. Αυτό είναι σημαντικό και για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Χρειάζονται βεβαίως, περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι' αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία με τους θεσμούς, η εκπόνηση ειδικής μελέτης από την Τράπεζα της Ελλάδος και νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι οι τράπεζες μπορούν από μόνες τους να διαχειριστούν ικανοποιητικά τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, αλλά χρειάζεται συντονισμένη συλλογική δράση για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων κοινοπρακτικών επιχειρηματικών δανείων».

Η πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρει επίσης ότι «αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και επιστροφή στην ομαλότητα. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να βελτιωθεί σταδιακά ακόμη και ο τρόπος που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι πιο μικρές, προσλαμβάνουν το ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Να αισθανθούν ότι οι τράπεζες δεν είναι απέναντί τους, αλλά δίπλα τους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους των τραπεζών, και κοινή προσπάθεια από όλους, για να οικοδομηθούν και πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

Εξηγήσεις ζητούνται από την πρόεδρο που θα δίκαζε την υπόθεση του «Noor 1»

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσε η ξαφνική απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που θα εκδίκαζε την υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», να δηλώσει «κώλυμα» και να αποσυρθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στις 6 Οκτωβρίου.

Αφορμή για την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού αποτέλεσαν δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων του Βήματος, που αφήνουν υπόνοιες για τη βασιμότητα του κωλύματός της και «επειδή βάση αυτής της ενέργειας διατυπώνονται αρνητικά σχόλια για τη δικαιοσύνη τα οποία υποβαθμίζουν το κύρος της και το κύρος των λειτουργών της», διαβίβασε το φάκελο με τις σχετικές αναφορές του τύπου στον προϊστάμενο της επιθεώρησης του Αρείου Πάγου.

Ο επιθεωρητής θα διερευνήσει αν υφίστανται οι λόγοι υγείας που επικαλείται η δικαστική λειτουργός, η οποία πριν από μερικούς μήνες προήδρευε και στο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση δράσης των «νονών της νύχτας».

Η υπόθεση του πλοίου «Noor 1» που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι και τον Περσικό Κόλπο, φορτίο το οποίο κατέληξε σε βίλα στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί, είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2014.

Μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης και την έκδοση βουλεύματος στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 35 άτομα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις ζητούνται από την πρόεδρο που θα δίκαζε την υπόθεση του «Noor 1»"

Νέα παράταση στις συμβάσεις των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ

Από παράταση σε…παράταση πηγαίνουν οι συμβάσεις των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Έπειτα από τη λήξη της τελευταίας τρίμηνης (από παράταση) σύμβασης την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός ανακοίνωσε την νέα τρίμηνη παράταση, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου των συμβάσεων με όλους τους παρόχους, από γιατρούς και εργαστήρια μέχρι κλινικές και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας, Γιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτές, Πολυϊατρεία, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Οικοτροφεία, Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ειδικά Ιδρύματα για ΑμΕΑ, Ιδρύματα Ασυλικού Τύπου, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, καθώς και για όσες εκ των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα η διαδικασία σύναψης των νέων συμβάσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση στις συμβάσεις των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ"

Απερρίφθη η υποψηφιότητα Αδωνι - διαφωνούν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε ομόφωνα ως εκπρόθεσμη την κατάθεση υποψηφιότητας του Αδωνι Γεωργιάδη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, κατά την σημερινή συνεδρίαση η ΚΕΦΕ «διαπίστωσε ότι υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα τρεις κλειστοί και σφραγισμένοι φάκελοι υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τα μέλη του κόμματος: Μεϊμαράκη Ευάγγελο - Βασίλειο του Ιωάννη, Μητσοτάκη Κυριάκο του Κωνσταντίνου και Τζιτζικώστα Απόστολο - Ιωάννη του Γεωργίου.
Επιπλέον η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα φάκελος υποψηφιότητας από το μέλος του κόμματος κ. Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη. Με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΦΕ απέρριψε την εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της».
Αντίθετοι στην απόρριψη οι άλλοι διεκδικητές
Την συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, προκειμένου να μεταφέρει τη θέση του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διέκοψε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο διευθυντής του γραφείου του Σωτήρης Κορομάντζος, λέγοντας «ότι είναι άδικο να μην γίνει δεκτή η αίτηση υποψηφιότητας του Άδωνι Γεωργιάδη».
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ως εξής: «Ευτυχώς έγινε αποδεκτή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Η τυπολατρεία δεν μπορεί να επικρατήσει της ουσίας».
Επίσης, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα λένε ότι «κακώς κόπηκε η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, όλοι έπρεπε να είναι στη μάχη».
Δημόσια δήλωση των άλλων υποψηφίων θα ζητήσει ο Αδωνις
Ο ίδιος ο κ.Γεωργιάδης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, σχολίασε αρχικά ότι έμαθε από τα κανάλια ότι κόπηκε η υποψηφιότητά του, προσθέτοντας «Εάν αυτό είναι αλήθεια λυπούμαι πραγματικά», ενώ όπως είπε θα μετέβαινε άμεσα στην Συγγρού: «θα ζητήσω δημόσια δήλωση των συνυποψηφίων μου, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι διαφωνούν!», όπως προανήγγειλε.

Μάζεψε τις υπογραφές μέσω Twitter στο... και 8΄
Ο κ.Γεωργιάδης είχε φτάσει κυριολεκτικά τρέχοντας στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού το απόγευμα της Παρασκευής την ώρα που έληγε η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και των 50 υπογραφών που απαιτούνται.
Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει και αυτός το κορυφαίο κομματικό αξίωμα, είχε συγκεντρώσει μέχρι τις 3 το μεσημέρι 45 υπογραφές και, κατά τον προσφιλή του τρόπο, χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμπληρώσει τον αριθμό.
«Επειδή με ρωτούν για τις υπογραφές, είμαστε στις 45, όσα μέλη της ΠΕ θεωρούν ότι αξίζει άλλη μία υποψηφιότητα ας προσέλθουν», κάλεσε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο κ.Γεωργιάδης.

Οι κάμερες τον κατέγραψαν να μπαίνει στο κτίριο τρέχοντας και αναμένονται οι δηλώσεις που θα κάνει στη συνέχεια εξερχόμενος.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έκανε δεκτή την υποψηφιότητα, παρότι κατατέθηκε μετά την εκπνοή της προθεσμίας, αλλά μόνο για επτά-οκτώ λεπτά, όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης.
Ο «γαλάζιος» που παραβίασε τα... κόκκινα
Σε δηλώσεις του λίγο μετά την αποδοχή της υποψηφιότητάς του, ο κ.Γεωργιάδης περιέγραψε την «κούρσα» που έκανε προκειμένου να συγκεντρώσει τις υπογραφές.
Οπως είπε, μετά την ανάρτησή του στο Twitter υπήρξαν μέλη της ΝΔ που έσπευσαν να προσφέρουν την υποψηφιότητά τους, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό 20 λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι προκειμένου να κάνει γρήγορα την διαδρομή από το γραφείο του στην οδό Ακαδημίας μέχρι τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, παραβίασε και... «μερικούς» σηματοδότες με τη μηχανή.
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την ΚΕΦΕ που δέχτηκε να εξετάσει την αίτησή του παρότι έφτασε με λίγα λεπτά καθυστέρηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα καταφέρει να εκλεγεί. Σε διαφορετική περίπτωση δεσμεύτηκε να υπηρετήσει πιστά όποιον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απερρίφθη η υποψηφιότητα Αδωνι - διαφωνούν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας"

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αρνητικό για χολέρα το πρώτο δείγμα του Ολλανδού στην Κω

Για σοβαρό περιστατικό λοιμώδους γαστρεντερίτιδας με επιπλοκές κάνει λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν γνωστά πριν από λίγο στους επιστήμονες του Κέντρου. Ο μικροβιολογικές έλεγχος θα συνεχιστεί με μοριακή ανάλυση ώστε οι επιστήμονες να αποκλείσουν πλήρως ή/και να επιβεβαιώσουν την πιθανότητα χολέρας.

Παραμένουν πάντως σε επιφυλακή χωρίς όμως να ανησυχούν σε υπερβολικό βαθμό. Από το πρωί το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με αφορμή το περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω. Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή.

Το Κέντρο, εν αναμονή του τελικού μικροβιολογικού αποτελέσματος του ασθενούς συστήνει, όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες, την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Το πρωί εστάλη και κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Αρνητικό για χολέρα το πρώτο δείγμα του Ολλανδού στην Κω "

Παραλήρημα υπαλλήλου της ΓΓ Ενημέρωσης κατά της Μάγδας Φύσσα

Δημόσιος υπάλληλος, δημοσιογράφος στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, πρόεβη σε ένα απίστευτο παραλλήρημα με απανωτές αναρτήσεις του στο Twitter, κατά της μάνας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, που κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο κατά δήλωσή του, «Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος, Υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης» Πέτρος Κορμικιάρης, με αισχρή ανάρτησή του, προκάλεσε το κοινό αίσθημα της διαδικτυακής κοινωνίας του Twitter, που για πολλοστή φορά απέδειξε τα αντανακλαστικά της. «Νέο δακρύβεκτο μελό από τή μητέρα τού Παύλου Φύσσα.Τό ότι ό γυιός της προκαλούσε μέ τά τραγούδια του, ώς μητέρα, δέν τήν αφορούσε.Βρέ ούστ», έγραψε και λίγες ώρες αργότερα, «κατέλαβε» μια από τις πρώτες θέσεις των ελληνικών trend.

Οι χρήστες του Twitter ανέτρεξαν σε προηγούμενες αναρτήσεις του, για να διαπιστωθεί πως με παρόμοιο τρόπο, είχε σχολιάσει και την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, ότι πρόκειται για υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής και αρνητή του Ολοκαυτώματος. 








Επιτακτικά, οι χρήστες του Twitter «απαίτησαν» μέτρα από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος νωρίς το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, παρέπεμψε τον κ. Κορμικιάρη στο Πειθαρχικό, με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σε απάντηση των συνεχών δημοσιευμάτων, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με την ανάρτηση στο twitter του υπαλλήλου  του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πέτρου Κορμικιάρη, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν φέρει την ιδιότητα του δημοσιογράφου αφενός και αφετέρου σε καμία περίπτωση η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν έχει σχέση με τις απόψεις που δημοσιεύει, τις οποίες και καταδικάζει. 

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, μετά από εισήγηση-αναφορά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ε. Κρέτσου, παρέπεμψε τον ανωτέρω υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση τα άρθρα 107,123 με το ερώτημα της οριστικής παύσης». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα υπαλλήλου της ΓΓ Ενημέρωσης κατά της Μάγδας Φύσσα"

EWG: Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων

Το Euro Working Group ενέκρινε την πρώτη από τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την δόση των 2 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ρύθμιση των κόκκινων δανείων χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο να ψηφίσει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η λίστα με τα 40 προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "EWG: Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων"

Το ΣτΕ ανέστειλε την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές


Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 299/2015 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015) με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λπ.) της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ (σε σχηματισμό Ολομέλειας) με την υπ’ αρ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).
Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στάθμισαν την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και τελικά ανέστειλαν την απόφαση του περασμένου Αυγούστου με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων.

Με άλλη δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ (300/2015), απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, καθώς αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ ανέστειλε την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές"

Μικρότερη μείωση συντάξεων με χορηγία... συνταξιούχων

Παζάρι για μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, εξαιτίας της ήδη επιβαλλόμενης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους, αναδρομικά, από τον Ιούλιο του 2015, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε στη δέσμευση του 3ου Μνημονίου για περικοπή 0,25% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, να περιληφθεί η ήδη ψηφισθείσα ρύθμιση που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών) εξαιτίας της εισφοράς 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αν και η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι "συνταξιοδοτική", οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως αποδέχονται να συμπεριληφθεί στο σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσω του 3ου Μνημονίου.

Συνεπώς, το μέγεθος των επερχόμενων περικοπών, όπως σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επιτροπής Σοφών, θα εξαρτηθεί αφενός από την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος καθώς και το εάν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια.

Από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι η εν λόγω εισφορά διευκολύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,15 δισ. ευρώ, ενώ και από τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα υπάρξει μια προσαρμογή της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, σωρευτικά.

Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα που μέσα στο 2016 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκτός από τα ισοδύναμα για ρήτρα και απόφαση του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για περικοπές θα συνδυαστούν με τις ευρύτερες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικρότερη μείωση συντάξεων με χορηγία... συνταξιούχων"

Φουλ για προκαταβολές φόρου 100% από όλους!

Σε τροχιά υλοποίησης θέτει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου τις μνημονιακές δεσμεύσεις για δραστική αύξηση των προκαταβολών φόρου από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζοντας και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του έξτρα φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση για αυτούς που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου Μνημονίου, από φέτος.

Αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν έως τις 10 Οκτωβρίου νέα εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου έως και στο διπλάσιο.

Από το επόμενο έτος αρχίζει να χτυπά η καμπάνα της αύξησης της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με το 100% του οφειλόμενου φόρου.

Η εγκύκλιος Σαββαΐδου ενεργοποιεί και το τέλος της έκπτωσης φόρου 2%, η οποία προβλέφθηκε στο Μνημόνιο στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος. Φέτος ήταν η τελευταία χρονιά της... γενναιόδωρης έκπτωσης για όσους κατάφεραν να πληρώσουν μια κι έξω τον φόρο εισοδήματος. Από του χρόνου, η έκπτωση μηδενίζεται.

Αναλυτικά, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ με την οποία κοινοποιούνται οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προβλέπεται:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

2. ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +0,63%. Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +0,63% για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά.

3. Τέλος η έκπτωση. Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

4. Αγρότες. Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).

Διευκρινίζεται ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το νφορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.

Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.

Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.

5. Επιχειρήσεις. Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% (για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά), ώστε να ισχύει και για τα κέρδη που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των περιπτώσεων β' (προσωπικές εταιρείες), γ' (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα), ε' (κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα) και στ' μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45.

6. Δόσεις φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

7. Τέλος ο προληπτικός φόρος. Σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο, ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Πρόκειται για την «έμπνευση» Βαλαβάνη, με τον προληπτικό φόρο 26% για συναλλαγές ακόμα και με την Κύπρο, η οποία τρέλανε τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους δανειστές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φουλ για προκαταβολές φόρου 100% από όλους!"

Αναμόρφωση των μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, ανακοίνωσε ο Παπαγγελόπουλος

«Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση της Κυβέρνησης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς.

Στην συνάντηση αυτή, που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη, παραβρέθηκαν όλοι οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης φορείς.

Ειδικότερα, συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Δάνης, ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Εμμανουήλ Πλουμής, διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Σταύρος Σταυρόπουλος, διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, Ειρήνη Γιαλλούρη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, Σταύρος Ποτουρίδης, προϊστάμενος του ΣΕΔΕ, Δημοσθένης Κασσαβέτης, ειδικός γραμματέας ΣΕΕΔΔ και ο κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, γενικός επιθεωρητής ΣΕΥΥΠ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ζήτησε από όλους πλήρη ενημέρωση για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τέθηκαν οι προτεραιότητες και δόθηκε εντολή να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις, με διαδικασίες εξπρές. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές σε όσους συμμετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πλήρη ελευθερία να φέρουν εις πέρας το έργο τους, χωρίς κανενός είδους οχλήσεις ή αναστολές». Όπως τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, βασικός στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η άμεση επίλυση, από την πολιτική ηγεσία, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οι συναντήσεις αυτές θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναμόρφωση του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς, κατέδειξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμόρφωση των μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, ανακοίνωσε ο Παπαγγελόπουλος"

Υπό αναθεώρηση το καθεστώς νοσηλείας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Την αναθεώρηση του νόμου που αφορά στην ακούσια νοσηλεία, καθώς και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη νοσηλεία ασθενών υπό το άρθρο 69, (ασθενείς που δικαστικά έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνοι), σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος, η θεσμική θωράκιση του συστήματος στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών και της ασφάλειας του προσωπικού.

Μάλιστα, στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για την πυρκαγιά που προκάλεσε ασθενής (νοσηλευόταν υπό το άρθρο 69) στο ΨΝΑ στις 4 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις ασθενείς, προτείνεται η σύσταση Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συγκεκριμένο χρόνο περάτωσης των εργασιών της και αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνιση και διάκριση του φυλακτικού από του θεραπευτικού πλαισίου μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών του άρθρου 69 και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Στο πόρισμα που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά τις επόμενες ημέρες αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα της φύλαξης των ασθενών του άρθρου 69. Σημειώνεται επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Επιβάλλεται, αναφέρεται στο πόρισμα, η συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη «ακαταλόγιστων» εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον από αναρμόδιο, μη φυλακτικό προσωπικό.

Το ΣΕΥΥΠ προτείνει για τον συγκεκριμένο ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά, το υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες.

Προτεραιότητα η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ετέθησαν και κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο ΨΝΑ, από τους εργαζόμενους και τους εκτελούντες χρέη διοίκησης.

Ο υπουργός που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρη Πλουμπίδη και τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμά Υφαντή, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου είναι η προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Βασικοί άξονες αυτής όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός είναι η αναδιοργάνωση των ψυχιατρικών Τομέων με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης, η διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος με τη δημιουργία ενδιάμεσων Τομεακών Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας, αλλά και η προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας η οποία θα στηρίζεται στο κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών και στην ανάπτυξη δικτύων, καθώς οι ενέργειες αυτές αποτελούν τη βάση για την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε πως το ΨΝΑ συμπεριλαμβάνεται στα νοσοκομεία τα οποία θα ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις επικείμενες προσλήψεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ψυχιατρικών δομών της χώρας.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα εργασίας για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο, εκπονεί ήδη νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών στην επικράτεια, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ είναι κοινά στις περισσότερες ψυχιατρικές δομές της χώρας και πως η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολική και συνεκτική προσέγγιση, «εάν θέλουμε να ολοκληρωθεί με σταθερά βήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο μετασχηματισμός του ασύλου».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό αναθεώρηση το καθεστώς νοσηλείας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία"

«Πέντε μήνες έχει να δημοσιευτεί έκθεση μηνιαίας δαπάνης για συντάξεις»

"Η τελευταία μηνιαία έκθεση του συστήματος Ήλιος που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τον μήνα Μάιo", σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο "μετράμε ήδη 5 μήνες αδιαφάνειας" όσον αφορά τη γνώση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει πως "η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη όχι μόνο από το νόμο, αλλά και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, να παρουσιάσει τα κρίσιμα στοιχεία των συστημάτων "Eργάνη”, "Ήλιος”, "Άρτεμις”.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πέντε μήνες έχει να δημοσιευτεί έκθεση μηνιαίας δαπάνης για συντάξεις»"

Κομισιόν: Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτό ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

«Το Σύμφωνο είναι το Σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα». Όπως σημείωσε η ίδια, οι εν λόγω κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία».

Εάν κάποιο κράτος μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει επαναλάβει επανειλημμένως πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.

Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά, προσέθεσε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανταποκριθεί με «αλληλεγγύη» ως προς τις χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, τόσο θεσπίζοντας τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, όσο και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση προς αυτές και ζητώντας από τα κράτη-μέλη να συμβάλουν οικονομικά ακόμα περισσότερο. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ανέφερε πως χτες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ειδική για το θέμα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, στην οποία οι δύο χώρες παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.
«Τα πράγματα προχωράνε σταθερά, μέρα με τη μέρα», σχολίασε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν, ακόμα, πράγματα που πρέπει να γίνουν από τις δύο χώρες, όπως είναι τα κέντρα υποδοχής, και υπενθυμίζοντας πως η προθεσμία που έχει οριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής είναι το τέλος Νοεμβρίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται, όπως πρόσθεσε η Ν. Μπερτό, να ενημερώσει επί των εξελίξεων στο ζήτημα τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων κατά την ερχόμενη, προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 15 Οκτωβρίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας"

H ΕΚΤ αντιδρά στο «κούρεμα» καταθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Αυτό προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία και έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως φαίνεται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν από την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το μορατόριουμ στην αποπληρωμή ομολόγων

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Daniele Noy, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν "πρόσθετα μέτρα" από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.

Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να "παγώσει" στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Πώς γίνεται αναστολή πληρωμών μιας τράπεζας στους πιστωτές της

Εξάλλου, όπως είπε η επικεφαλής του συμβουλίου για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, η ΕΚΤ έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τις πληρωμές μιας τράπεζας προς τους πιστωτές της εάν το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή εκκαθάρισης,

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει τη χρήση τέτοιων μέτρων…προκειμένου να αναστείλει προσωρινά τις πληρωμές προς τους πιστωτές από την τράπεζα για την οποία έχει προκύψει θέμα, εν αναμονή της έναρξης των διαδικασιών εξυγίανσης ή εκκαθάρισης», ανέφερε η Νουί σε επιστολή της προς ευρωβουλευτή, απαντώντας σε ερωτήσεις για ελληνικές τράπεζες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "H ΕΚΤ αντιδρά στο «κούρεμα» καταθέσεων"

«Ελληνικός Χρυσός»: Ο Σκουρλέτης δεν είχε εικόνα της κατάστασης όταν έβαζε το «λουκέτο»

Όταν στις 19 Αυγούστου 2015, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης υπέγραφε την απόφαση με την οποία έβαζε λουκέτο στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν στις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο.

Αυτό ισχυρίστηκε η δικηγόρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» (Χαλκιδικής), ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου συζητήθηκε η προσφυγή της εν λόγω εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη υπογράφηκε λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει ότι θα πηγαίναμε σε εθνικές βουλευτικές εκλογές (20 Σεπτεμβρίου).

Με την επίμαχη απόφασή του κ. Σκουρλέτη ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λπ.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ανάκληση έγινε, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι σχετικές προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν όμως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Ειδικότερα, η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός» τόνισε ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει καμία εικόνα των αποφάσεων, μελετών, συμβάσεων, κ.λπ. για την υπόθεση των μεταλλείων, καθώς τα εκατοντάδων σελίδων στοιχεία, μελέτες, κ.λπ. ήταν το διάστημα εκείνο κατατεθειμένα σε συμβολαιογράφο και όχι σε κάποιο γραφείο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα: «Από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων». Μόνο από πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να είχε κάποια εικόνα των πραγμάτων, αφού με το που αντικατέστησε τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, άλλαξε όλους του διευθυντές του υπουργείου.

«Από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε "λουκέτο" στα μεταλλεία», τόνισε η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός».

Ακόμη, υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικό Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στη Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.

Οι δύο συνήγοροι των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι επισήμαναν ότι από την πλευρά της Πολιτείας υπήρξε «αλλαγή πλεύσης χωρίς νόημα» στο ζήτημα της «Ελληνικός Χρυσός». Όπως είναι γνωστό τα σωματεία των εργαζομένων στην προσφυγή που έχουν καταθέσει αναφέρουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΑΠΕΝ. Μάλιστα, ανέφεραν, ότι η τελευταία (πολιτική ηγεσία) αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε τη ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.

Το Δημόσιο από την πλευρά του, τόνισε -μέσω του νομικού παραστάτη του -ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη. Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη, υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Τέλος, έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 εργαζόμενοι των μεταλλείων χρυσού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελληνικός Χρυσός»: Ο Σκουρλέτης δεν είχε εικόνα της κατάστασης όταν έβαζε το «λουκέτο»"

O μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία παραμένει η χώρα μας

Η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, αφού, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, το 26% των μετοχών, ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες. Εκτός από το να έχει τη μεγαλύτερη σωρευτική επένδυση στην αλβανική οικονομία, η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας το προηγούμενο έτος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 869.000.000 ευρώ.

Από αυτά, τα 121 εκατομμύρια ή το 14% ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες, "ένας δείκτης που απεικονίζει την τεράστια επίδραση της Ελλάδας στην οικονομία της Αλβανίας" - όπως αναφέρουν οικονομολόγοι.

Μετά την Ελλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία είναι ο Καναδάς, με 17% του συνόλου και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κατέχει το 12% των επενδύσεων.

Ο τομέας με τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απορρόφησε το 27% του συνολικού κεφαλαίου που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας με 17% και στην τρίτη θέση έρχεται η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, η οποία λαμβάνει το 15% των ξένων επενδύσεων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "O μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία παραμένει η χώρα μας"

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Εμείς βασιζόμαστε στο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν

Η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρεπει να συνεχιστεί, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και επεσήμανε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι, λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο καιρό δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα».

Η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι τώρα συζητείται στο επίπεδο του Eurogroup η εναπομένουσα εκταμίευση της πρώτης δόσης, ενώ θα προσδιοριστούν ορόσημα και πρόσθεσε: «Εμείς κοιτάζουμε προς το μέλλον και βασιζόμαστε στο ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν».

Επίσης, η κ. Τισενχάουζεν σημείωσε ότι δεν έχει υπόψη της το έγγραφο του ΔΝΤ, που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται ελλιπής μεταρρυθμιστική πρόοδος στην Αθήνα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Εμείς βασιζόμαστε στο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν "

Αντίθετοι οι γιατροί στην πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης με πιστωτική κάρτα

Αντίθετος στην καθιέρωση της πληρωμής των ιατρικών επισκέψεων μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο που έχει προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, «καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν και δεν μπορεί κατ' αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Επιπλέον, οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας δεν έχει εξοικειωθεί με την διαδικασία πληρωμής μέσω καρτών, ενώ παράλληλα αναμένεται και σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες, καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος, μετακυλύοντας το κόστος στον ασθενή.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους του χώρου της Υγείας και να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι οι γιατροί στην πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης με πιστωτική κάρτα"

Στο ΣτΕ προσέφυγε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά επιχειρηματίας από τη Μύκονο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε επιχειρηματίας από τη Μύκονο ζητώντας την ακύρωση του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου.

Την προσφυγή στο ΣτΕ για λογαριασμό του κ. Λ. Σικινιώτη υπέβαλαν οι δικηγόροι Παναγιώτης Λαζαράτος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μύκονος είναι ένα από τα έξι νησιά του Αιγαίου στα οποία αυξήθηκαν κατά 50% οι συντελεστές του ΦΠΑ σε εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσέφυγε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά επιχειρηματίας από τη Μύκονο"

Τζιτζικώστας: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ

Στην κούρσα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ μπήκε και επίσημα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κατέθεσε την υποψηφιότητά του.

Μιλώντας έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Συγγρού, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως «αυτό που βιώνει η χώρα μας δεν είναι απλά μία κρίση, είναι παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών δεν εχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά αλλά και με την έλλειψη οράματος.

» Χρειάζεται μία άλλη νοοτροπία, χρειαζόμαστε τη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργικότητας αλλά και ένα κράτος που να λειτουργεί.»

Ο περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας οι μάχες θα δοθούν το επόμενο διάστημα μαζί με τους πολίτες.

«Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες, τολμάμε να ελπίζουμε» κατέληξε.

Νωρίτερα κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας συγκεντρώσει τις 50 απαιτούμενες υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 46 υπογραφές.

Ήδη, από την Πέμπτη το απόγευμα είχε κατατεθεί και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ"

Παπαδημούλης: Αυστηρότερες ποινές για εταιρίες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα

Με αφορμή την απάντηση της αντιπροεδρίας της Κομισιόν σε ερώτησή του σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπομέλησης της Απάτης (OLAF), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπδημούλης ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χτίσει ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα τιμωρεί παραδειγματικά την επιχειρηματική ασυδοσία.
Ως ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προτείνει τον αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, όλων των εταιρειών και των θυγατρικών τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και απάτης.
Όπως προκύπτει από την απάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν και υπεύθυνης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό Kristalina Georgieva στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, η εταιρεία που ευθύνεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών στον κόσμο, η Siemens, συνέχιζε να παίρνει έργα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους, ακόμα και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την πορεία τυχόν ερευνών της OLAF, αναφορικά με το σκάνδαλο της Siemens και ρωτούσε «σε ποια έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Ε.Ε., συμμετείχε η Siemens», εάν έχουν «εξεταστεί ενδελεχώς από την OLAF τα εν λόγω έργα και, εάν όχι, γιατί», καθώς επίσης, εάν «σκοπεύει, επιτέλους, επτά χρόνια μετά τα πρόστιμα-μαμούθ που επιβλήθηκαν στη Siemens, να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στον κόσμο».
Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος Προϋπολογισμού, Kristalina Georgieva, παραπέμπει στη βάση δεδομένων του Συστήματος Δημοσιονομικής Διαφάνειας της Κομισιόν, στην οποία εμφανίζονται «πληροφορίες σχετικά με τους αναγνωρισμένους δικαιούχους χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Επιτροπή -από το 2007 και μετά», καθώς επίσης, τα έργα που χρηματοδότησε απευθείας η Κομισιόν και είχαν ως δικαιούχο την εταιρεία Siemens.
Από τη βάση δεδομένων προκύπτει ότι η Siemens έχει πάρει περίπου 1.400 έργα, χρηματοδοτούμενα απευθείας από την Κομισιόν, αξίας 776.1 εκατ. ευρώ, την περίοδο από το 2009 έως το 2014.
Όσον αφορά στα έργα, την εκτέλεση των οποίων διαχειρίζονται τα κράτη-μέλη, η Επίτροπος παραπέμπει στις αρμόδιες εθνικές αρχές, σημειώνοντας ότι «τα κεφάλαια των οποίων τα κράτη-μέλη μοιράζονται, από κοινού με την Επιτροπή, τη διαχείριση, ή, ακόμη, όσον αφορά στην έμμεση διαχείριση, οι συνεργαζόμενοι εταίροι (ιδίως τα κράτη-μέλη) είναι αυτοί που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους των ενωσιακών κονδυλίων».
Στη συνέχεια της απάντησής της η κ. Georgieva και απαντώντας για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπογραμμίζει: «Οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα στη Siemens και από την άποψη αυτή οι εν λόγω υποθέσεις έχουν διερευνηθεί πλήρως. Η OLAF δεν προβαίνει σε συστημικούς ελέγχους, εξετάζει τις υπόνοιες απάτης βάσει των καταγγελιών των οποίων γίνεται αποδέκτης. Εννοείται λοιπόν από τα ως άνω ότι η OLAF θα αρχίσει τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος μόνον εφόσον έλθουν στο φως νέα στοιχεία».
Τονίζει επίσης ότι «στην περίπτωση αυτή, η OLAF δύναται να αποφασίσει την έναρξη έρευνας υπό την προϋπόθεση ότι αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητά της (δηλαδή συνδέεται με την εντολή της OLAF για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, εφόσον, λόγου χάριν, εμπλέκονται κονδύλια της ΕΕ κ.ο.κ.), ότι οι ενδείξεις απάτης, διαφθοράς ή κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ αρκούν, προκειμένου να κινηθεί σχετική έρευνα (κανονισμός 883/2013 )· πρέπει επίσης να εξετάζεται το κατά πόσον τα εν λόγω στοιχεία συνεπάγονται ότι η εκάστοτε υπόθεση εντάσσεται στις προτεραιότητες της πολιτικής της OLAF».
Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες σαν τη Siemens, τη Ferostall και τη VW, φαίνεται να έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χτίσει ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα τιμωρεί παραδειγματικά την επιχειρηματική ασυδοσία. Ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα θα ήταν ο αποκλεισμός από τους διαγωνισμούς της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, όλων των εταιρειών και των θυγατρικών τους, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και απάτης».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Διερεύνηση σκανδάλου Siemens από την OLAF
Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα παγκοσμίως είναι αυτό της Siemens. Ο γερμανικός κολοσσός δωροδοκούσε συστηματικά κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, με στόχο την επικράτησή του σε σχετικούς διαγωνισμούς και την υπερτιμολόγηση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Το κόστος των εξωδικαστικών συμβιβασμών και ποινών που επιβλήθηκαν στη Siemens μέχρι το 2008 από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας (Εισαγγελία Μονάχου) και των ΗΠΑ (DoJ, SEC), υπολογίζεται σε 1,6 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση της Siemens διαπίστωσευπερτιμολογήσεις 10% για κάθε έργο και συστηματικές δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων.
Με δεδομένο ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπομέλησης της Απάτης (OLAF) είναι ο εντοπισμός, η διερεύνηση και η καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποια έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Ε.Ε., συμμετείχε η Siemens;
2. Έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την OLAF τα εν λόγω έργα και, εάν όχι, γιατί;
3. Σκοπεύει, επιτέλους, επτά χρόνια μετά τα πρόστιμα-μαμούθ που επιβλήθηκαν στη Siemens, να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στον κόσμο;

E-009384/2015 Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Georgieva εξ ονόματος της Επιτροπής (21.9.2015)
Εις ό,τι αφορά τις πληροφορίες σχετικά με τους αναγνωρισμένους δικαιούχους χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Επιτροπή - από το 2007 και μετά - παρακαλείται ο κ. βουλευτής να ανατρέξει στο Σύστημα Δημοσιονομικής Διαφάνειας (FTS). Το εν λόγω σύστημα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα αναζητήσεων στη βάση δεδομένων βάσει ορισμένων κριτηρίων, όσον αφορά τους πόρους της Ε.Ε. που διαχειρίζεται άμεσα η Επιτροπή. Όσον αφορά τα κεφάλαια των οποίων τα κράτη-μέλη μοιράζονται, από κοινού με την Επιτροπή, τη διαχείριση, ή, ακόμη, όσον αφορά την έμμεση διαχείριση, οι συνεργαζόμενοι εταίροι (ιδίως τα κράτη-μέλη) είναι αυτοί που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους των ενωσιακών κονδυλίων .
Κατά κανόνα η OLAF συνήθως δεν σχολιάζει υποθέσεις, ανεξαρτήτως του κατά πόσον τις διερευνά ή όχι, και τούτο προκειμένου να προστατευθεί ο εμπιστευτικός χαρακτήρας ενδεχόμενων ερευνών, των τυχόν επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των προσωπικών δεδομένων και των δικονομικών δικαιωμάτων. Όπως επισημαίνεται και στην ερώτηση, οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα στη Siemens, και από την άποψη αυτή οι εν λόγω υποθέσεις έχουν διερευνηθεί πλήρως. Η OLAF δεν προβαίνει σε συστημικούς ελέγχους· εξετάζει τις υπόνοιες απάτης, βάσει των καταγγελιών των οποίων γίνεται αποδέκτης. Εννοείται λοιπόν από τα ως άνω ότι η OLAF θα αρχίσει τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος μόνον εφόσον έλθουν στο φως νέα στοιχεία.
Στην περίπτωση αυτή, η OLAF δύναται να αποφασίσει την έναρξη έρευνας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητά της (δηλαδή συνδέεται με την εντολή της OLAF για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., εφόσον, λόγου χάριν, εμπλέκονται κονδύλια της Ε.Ε. κ.ο.κ.), ότι οι ενδείξεις απάτης, διαφθοράς ή κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. αρκούν, προκειμένου να κινηθεί σχετική έρευνα (κανονισμός 883/2013 )· πρέπει επίσης να εξετάζεται το κατά πόσον τα εν λόγω στοιχεία συνεπάγονται ότι η εκάστοτε υπόθεση εντάσσεται στις προτεραιότητες της πολιτικής της OLAF.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Αυστηρότερες ποινές για εταιρίες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα"

«Κούρεμα» και στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων θέλει η κυβέρνηση

Να βγάλει από το... πωλητήριο επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων προτίθεται η κυβέρνηση.

Το «κουβάρι» με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, παραμένει ακόμη μπλεγμένο. Οχι μόνο επειδή κάποιες συναντούν εμπόδια από τους ίδιους τους εποπτεύοντες υπουργούς για να προχωρήσουν, αλλά επειδή είναι ακόμη ασαφές πόσες και τι είδους ιδιωτικοποιήσεις συνολικά θα γίνουν, πότε θα συσταθεί το νέο Ταμείο, ποιές επιχειρήσεις θα συμπεριλάβει, ποιές θα εξαιρεθούν, κ.ό.κ.

Την ώρα που κάποιες ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και των αεροδρομίων ταλαιπωρούνται από το «κατενάτσιο» υπουργών, άλλες όπως των ΕΛΠΕ, αποσύρονται εντελώς από τη λίστα, τουλάχιστον τη κυβερνητική.

«Δεν υφίσταται θέμα πώλησης των ΕΛΠΕ, ούτε τώρα, ούτε στο πλαίσιο του νέου Ταμείου των 50 δισ. ευρώ, αφού η επιχείρηση δεν πρόκειται να εισφερθεί σε αυτό για να αξιοποιηθεί. Το καθεστώς παραμένει ως έχει», διαμηνύουν στα «ΝΕΑ» κύκλοι του εποπτεύοντος υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με τη διοίκηση του ομίλου.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, και πως παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, χωρίς να έχει πάρει το οk της τρόικας.

Να σημειωθεί ότι οι 23 ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο και συγκαταλέγονται στο σχέδιο ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων τπυ Δημοσίου του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι εξής:

Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO,Ελευθέριος Βενιζέλος, Ποσείδι Χαλκιδικής, Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, Λοιποί Διαγωνισμοί Ακινήτων, Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεμα» και στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων θέλει η κυβέρνηση"

Το σημειωματάριο «έκρυβε» σχέδια 25 απαγωγών

Μπαράζ απαγωγών επιχειρηματιών, εφοπλιστών και άλλων οικονομικών παραγόντων, και κυρίως γόνων αυτών, ετοίμαζαν τα μέλη της ομάδας που χρησιμοποιούσαν ως γιάφκα το σπίτι-αποθήκη στη Λεωφόρο Μαραθώνος 280, στον Μαραθώνα, το οποίο εντοπίστηκε προχθές από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται στη γιάφκα, εκτός των άλλων βρέθηκε σημειωματάριο με χειρόγραφες σημειώσεις με τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία ατόμων, τα οποία αποτελούσαν μελλοντικούς στόχους απαγωγών. Επίσης, είναι σημειωμένες και αναλυτικές οδηγίες για όλα τα στάδια εκτέλεσης των σχετικών σχεδίων απαγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον κατάλογο των μελλοντικών θυμάτων απαγωγής που είχαν φτιάξει οι δράστες συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 25 ονόματα, κυρίως παιδιών και συγγενών επιχειρηματιών και εφοπλιστών.

Το σημειωματάριο, μαζί με όλο το νέο προανακριτικό υλικό, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

Στην έρευνα που πραγματοποιεί η αντιτρομοκρατική έχουν ήδη βρεθεί τρεις σάκοι με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά και συγκεκριμένα δύο πιστόλια, δύο καλάσνικοφ, δύο εκτοξευτήρες ρουκετών, ένα MP5, χειροβομβίδα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, για τα οποία η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι είναι "καθαρά".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σημειωματάριο «έκρυβε» σχέδια 25 απαγωγών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news