facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Νικολόπουλος: Εγώ «γύψο στην γλώσσα μου» δεν βάζω

Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής εξέφρασε την Πέμπτη ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ούτε ο Κανονισμός της Βουλής.

Με αφορμή τις νέες διαρροές περί μη εκλογής του στην θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη θέση του προτάθηκε από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων και δεν την ζήτησε, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «εγώ γύψο στην γλώσσα μου πάντως δεν βάζω».

«Η συγκεκριμένη θέση μου προτάθηκε από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων και δεν τη ζήτησα. Και η πρόταση στηριζόταν σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται πολιτικά το δικαίωμα του λαού να βγει από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια.

«Δεν παραβαίνω την εντολή που πήραμε», ανέφερε και σημείωσε πως «προφανώς κάποιοι επιμένουν να παριστάνουν τους "μπαλαδόρους της πολιτικής", μη κατανοώντας ότι μετά από 30 χρόνια στην πολιτική δεν τρώω εύκολα "γκολ"».

Η δήλωση του κ. Νικολόπουλου:

«Προφανώς κάποιοι επιμένουν να παριστάνουν τους “μπαλαδόρους της πολιτικής», μη κατανοώντας ότι μετά από 30 χρόνια στην πολιτική δεν τρώω εύκολα “γκολ”. Δυστυχώς, δεν μπορώ να καθησυχάσω εγώ τους φόβους τους για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για όποια άλλα προβλήματα τους απασχολούν.

Σε συνέντευξη που έδωσα (στον ρ/σ «Παραπολιτικά) το πρωί της Δευτέρας μίλησα ήδη για το θέμα και τόνισα πως αρνούμαι να γίνω μπαλάκι μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαροκόπου, προλέγοντας ότι χρειάζεται τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ώστε το πλειοψηφών κόμμα να με προτείνει για την θέση του αντιπροέδρου, αλλά και προβλέποντας τα όσα επακολούθησαν. Επίσης τόνισα - και το επαναλαμβάνω – ότι η συγκεκριμένη θέση μου προτάθηκε (από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων) και δεν τη ζήτησα. Και η πρόταση στηριζόταν σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, που μάλιστα είχε προαναγγελθεί από την εκπομπή "ΑΝΑΤΡΟΠΗ"του Mega Channel».

ΥΓ: Να είναι βέβαιοι όλοι πάντως, προσωπικά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπερασπίζομαι πολιτικά το δικαίωμα του λαού να βγει από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια. Δεν παραβαίνω την εντολή που πήραμε. Και ελπίζω να μην την παραβεί ούτε και η κυβέρνηση, στην οποία θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί μία άλλη κυβέρνηση, πριν λίγα χρόνια, παρέβη τα Ζάππεια και την εντολή που πήρε και όλοι ξέρουν πως τότε δεν με κράτησαν ούτε οι θέσεις, ούτε οι τιμές και τα οφίτσια…

Εγώ «γύψο στην γλώσσα μου» πάντως δεν βάζω!!!» .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολόπουλος: Εγώ «γύψο στην γλώσσα μου» δεν βάζω"

Δύναμη 50 αεροσκαφών και έως 2.000 στρατιωτών έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Συρία

Δύναμη 50 αεροσκαφών - ελικοπτέρων και έως 2.000 πεζοναυτών, αλεξιπτωτιστών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων έχει αναπτύξει η Ρωσία στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι Ταρτούς και στο αεροδρόμιο της Λαττακείας, όπου πραγματοποιείται ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών.

Ο αριθμός των στρατιωτών που βρίσκονται σε συριακό έδαφος εκτιμάται μεταξύ 1.700 και 2.000 ανδρών, με τη Μόσχα να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία.

Η Ρωσία βομβάρδισε σήμερα - για δεύτερη ημέρα - θέσεις και στόχους στα εδάφη της Συρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με τον τακτικό στρατό της Συρίας, ο οποίος παραμένει στο πλευρό του προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασσάντ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύναμη 50 αεροσκαφών και έως 2.000 στρατιωτών έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Συρία"

Χαρίτσης: 4,5 δισ. από το ΕΣΠΑ "πέφτουν" στην αγορά

Την κινητοποίηση των εργοληπτικών οργανώσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου (2007-13) και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20), ζήτησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων, αλλά και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που προκύπτουν.
Σημειώνεται ότι ήδη η ροή των πληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ικανοποιώντας πλέον περίπου το 75% των αιτημάτων.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών, που πέτυχαν να ενισχύουν τη ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, παλαιότερα, αλλά και εκείνα που προέκυψαν από τα capital controls. Επισήμανε, επίσης, τη σημασία να μετατραπεί η ρευστότητα σε δαπάνες και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοληπτών να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου (2007-13) και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20).

Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας συνέβαλε ουσιαστικά το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η προκαταβολή μεγάλου μέρους του ποσού (30% και όχι 15% που συνηθίζεται). Η συνεργασία με την ΕΤΕπ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ευνοϊκές παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μόχλευση των κεφαλαίων, που θα προκύψει, εξασφαλίζουν την αποκατάσταση της ρευστότητας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίτσης: 4,5 δισ. από το ΕΣΠΑ "πέφτουν" στην αγορά "

Προκαταρκτική έρευνα για τις υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ

Στο «κόσκινο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν όλες οι υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ο νέος εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν σ' αυτές τις υποθέσεις έγιναν οι προβλεπόμενοι καταλογισμοί για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οικονομικοί επιθεωρητές που φέρονται ότι δεν έκαναν οικονομικούς ελέγχους καταλογισμού στους καταδικασμένους εφοριακούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στο μεγάλο «φαγοπότι» με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, υπόθεση που αποκαλύφθηκε προ 15ετίας και αφορά τη δεκαετία του '90, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παραγγελία δόθηκε ύστερα από μία σχεδόν τυχαία ανακάλυψη που έκανε δικαστής σε έδρα Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, όπου δικαζόταν μία από τις δεκάδες υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο προεδρεύων του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι στη δικογραφία δεν συμπεριλαμβάνονταν οι καταλογισμοί για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Κατόπιν τούτου διαβιβάστηκαν τα πρακτικά της απόφασης στον αρμόδιο εισαγγελέα διαφθοράς που παρήγγειλε από την αντεισαγγελέα Εφετών Ιωάννα Ζωγράφου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Στην παραγγελία του, ο Αχ. Ζήσης ζητά να ερευνηθούν ποιοι είναι υπόλογοι για την παράλειψη αυτή, πόσες είναι οι περιπτώσεις μη καταλογισμού σε ανάλογες υποθέσεις και γιατί δεν έγιναν.
Νομικοί που γνωρίζουν καλά τις υποθέσεις αυτές, εκτιμούν ότι οι δικογραφίες είναι δεκάδες και η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνουν δε ότι από τις δεκάδες περιπτώσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια, σε ελάχιστες έχουν γίνει καταλογισμοί, αλλά ακόμη και σε αυτές που έγιναν δεν έχουν προχωρήσει οι κατασχέσεις. Επισημαίνεται ότι χωρίς τους καταλογισμούς δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις σε βάρος των υπαιτίων, με συνέπεια να ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο.
Κατά τους ίδιους νομικούς, ως υπεύθυνοι για τους καταλογισμούς φέρονται οι κατά καιρούς οικονομικοί επιθεωρητές, καθώς -όπως τονίζουν- σύμφωνα με το νόμο περί δημόσιου λογιστικού, είναι υποχρεωμένοι να καταλογίσουν τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο εναντίον παντός υπαιτίου ή συναιτίου, ακόμη κι αν η ζημιά έχει γίνει από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ήρθε στο «φως» το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ. Την ίδια πρακτική διαπιστώθηκε ότι ακολουθούσαν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης. Ήδη, πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια με επίορκους εφοριακούς και ιδιώτες να καταλήγουν στις φυλακές.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική έρευνα για τις υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ"

Τσίπρας: Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί

Στο μεταναστευτικό, στην κρίση στην Ελλάδα καθώς και στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως πέρασαν 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ μετά τον πιο καταστρεπτικό πόλεμο, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός έφερε την ελπίδα για ειρήνη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δυστυχώς σήμερα το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί, σημειώνοντας πως τώρα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τεράστια μεταναστευτικά κύματα, αύξηση της φτώχειας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Τσίπρα το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές με τις βάσεις των κοινών μας αξιών αφού, «καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε στα ίδια προβλήματα και στις ίδιες, παλιομοδίτικες συνταγές».

«Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα, για να μάθουμε από τα λάθη μας;», διερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ελλάδα η οποία, όπως υπογράμμισε, επλήγη όπως πολλές άλλες χώρες από την κρίση του 2008.

«Η νεοφιλελεύθερη συνταγή που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε, παρά το μεγάλο κόστος, οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της κρίσης. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση των πτυχιούχων αυξήθηκε», είπε και πρόσθεσε πως έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων ήρθε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις βαθιές που «θα επιτρέψουν να τεθούν νέα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα χρειάζεται να παλέψει βήμα-βήμα, προκειμένου να εφαρμόσει μία ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μία ατζέντα λιτότητας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεταναστευτικά κύματα άνευ προηγουμένου από την αρχή του χρόνου και πως η χώρα μας σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές.

«Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως ότι πρέπει να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες και να μην επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψει τις δίκες μας αρχές.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην Ουκρανία επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η στρατικοποίησή της και εξέφρασε τη στήριξή του στις κινήσεις του ΟΑΣΑ, ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο μίλησε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να βρεθεί μία βιώσιμη συμφωνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί"

Η Κάρτα του Πολίτη στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Την αναγραφή των διακριτικών αριθμών του κάθε πολίτη (αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) στην Κάρτα του Πολίτη προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμώντας ότι «θα διευκολύνει την καθημερινή επαφή του πολίτη με το κράτος και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία υπολογίζεται ότι απορροφά το 6% του ΑΕΠ της χώρας».

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εκλογών του υπουργείου Θ. Οικονόμου και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Ο κύριος Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι σε άμεσο χρόνο θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου, ο οποίος, όπως είπε, συνιστά, την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κάρτα του Πολίτη στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή "

Η Ελλάδα να μην περιμένει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιεί ο Ρέγκλινγκ

Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες για μεγάλης κλίμακας απομείωση του δημόσιου χρέους στέλνει, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους «Financial Times», ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί πως δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας, και για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πουλήσει’ αυτό που ήδη έχει γίνει – και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί – πολύ θετικά στους εκλογείς, στον ελληνικό λαό, καθώς τα οφέλη υπάρχουν σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εκ νέου τη νέα γραμμή των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή ότι η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνεται με βάση το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του. Τόνισε πως οι αγορές – όπου θα πρέπει να επιστρέψει εν τέλει η Ελλάδα – ενδιαφέρονται πρωτίστως για τέτοιες ροές, κι όχι για το συνολικό μέγεθος του χρέους.

Τα σχόλια του κ. Ρέγκλινγκ ήλθαν στον απόηχο δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το Ταμείο, μολονότι πλέον αποφεύγει να αναφερθεί σε ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως η χώρα μας χρειάζεται μεγάλη περίοδο χάριτος πριν την έναρξη των αποπληρωμών και μεγάλη επιμήκυνση των δανείων στήριξης.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε στους FT πως η σύσταση του ΔΝΤ για 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους Ευρωπαίους «μοιάζει λίγο μεγάλη». «Κάποιος μπορεί να το κοιτάξει, όμως δεν μου φαντάζει απαραίτητο [η περίοδος χάριτος] να είναι τόσο μακροπρόθεσμη», είπε, συμπληρώνοντας πως τα δεδομένα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, αναφερόμενος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε πως οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να επαναλάβει τις ακραίες διαπραγματεύσεις που έγιναν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Προσέθεσε πως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν στον πρωθυπουργό τη λαϊκή εντολή για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση με τις κάλπες του Ιανουαρίου, που είχαν δώσει την «αντίθετη εντολή».

Ο κ. Ρέγκλινγκ απέδωσε τις διαφωνίες της προηγούμενης περιόδου στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είχε τόσες πολλές παράξενες ιδέες, δε νομίζω πως θέλω να σχολιάσω τις λεπτομέρειες», είπε, τονίζοντας πως «φανερά» ο κ. Τσίπρας είναι πολύ διαφορετικός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα να μην περιμένει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιεί ο Ρέγκλινγκ "

Υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε ο Β.Μεϊμαράκης

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τις απαραίτητες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ήμουν πάντα παρών στη ΝΔ, ακόμη και στα δύσκολα, ενώ άλλοι, αφού την εκεμταλλεύτηκαν, την εγκατέλειψαν, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην εισήγηση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του εμφανίστηκε αιχμηρός για στελέχη της ΝΔ που αποστασιοποιήθηκαν, αν και παράλληλα κάλεσε σε ενότητα για το χτίσιμο και όχι για το γκρέμισμα της παράταξης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ πιστεύω στο χτίσιμο, κι όχι στο γκρέμισμα, στη γοητεία της επανεκκίνησης» είπε απορρίπτοντας λογικές που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «γκρέμισέ τα όλα».

Αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρετεί τη ΝΔ, από τότε που ιδρύθηκε, όπως είπε, ήμουν παρών και στα εύκολα και στα δύσκολα, και στις νίκες και στις ήττες, σημείωσε και δήλωσε ταυτισμένος με το κόμμα.

«Δεν την παράτησα ποτέ. Ήμουν παρών, όπως κι αυτό το εκλογικό καλοκαίρι που δέχτηκα να την οδηγήσω στη μάχη, παρά την οργανωτική διάλυση» ανέφερε.

«Κάποιοι την εγκατέλειψαν»
Αφήνοντας αιχμές για άλλα στελέχη της ΝΔ είπε ότι άλλοι, αφού την εκμεταλλεύτηκαν παίρνοντας διάφορα αξιώματα, την εγκατέλειψαν. Κάποιοι έφτασαν να συγκυβερνούν σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έγιναν απολίτικοι, άλλοι έμειναν αμέτοχοι, γιατί το κομματικό χρώμα θάμπωσε, όπως είπε.

Χαρακτήρισε τη ΝΔ συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πυλώνα, που μπορεί να δώσει λύσεις και συμπλήρωσε: «Με την εμπειρία του χθες, τις ανάγκες του σήμερα και την προοπτική του αύριο όλοι μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία».

«Φιλοδοξώ να συνθέσω»
Στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί στρατόπεδα εντός του κόμματος, είπε ότι δεν φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει μέρος της ΝΔ με διαχωριστικές γραμμές.

«Φιλοδοξώ να συνθέσω με ενιαίο πολιτικό λόγο, να χτίσω, όχι να γκρεμίσω, χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα, με ανοχή στη διαφορετική άποψη» ανέφερε.

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα αποφασίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να υπάρχει πολύς χρόνος, όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε 20 εθνικές εκλογές.

Επανέλαβε ότι έχει ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής από τη βάση, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι να βρει η ΝΔ τον αντι-Τσίπρα, γιατί τότε δεν θα ήταν ΝΔ.

Σε ερώτηση αν είχε συνάντηση με τους κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά είπε: «Δεν με ζήτησαν, δεν τους είδα, δεν τους ζήτησα, δεν με είδαν. Αν μου ζητούσαν θα τους έβλεπα». 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γίνεται ο πρώτος που καταθέτει επισήμως υποψηφιότητα με την προθεσμία να λήγει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού. 

Στην κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας θα προχωρήσει αύριο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όσο για τον Αδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε την Πέμπτη πως βρίσκεται κοντά στη συγκέντρωση των 50 υπογραφών. 

«Πλησιάζω τον αριθμό 50. Δεν τον έχω φτάσει, αλλά είμαι κοντά. Είμαι πολύ αισιόδοξος» είπε στο Mega, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Θα τις μαζέψω, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Έτσι μπαίνουμε στη μάχη».

Την ίδια ώρα, συναντήσεις με τον τέως πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχαν την Τετάρτη η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ την Πέμπτη ακολούθησαν συναντήσεις με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολo Τζιτζικώστα, αναφέρουν ανεπίσημες πηγές. Οι βουλευτές ενημέρωσαν τον τέως πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της ΝΔ.


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε ο Β.Μεϊμαράκης"

Αυτοκριτική ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Επιχειρώντας μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο Ελληνικό Πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφει μία σειρά παραλείψεις, που –όπως αναφέρει σε έκθεση του- πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει «την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνη, όπως και ο όρος εκ μέρους του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση, αποδεικνύουν ότι τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έγιναν μάθημα για τα στελέχη του Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα. Ενώ όφειλαν με βάση τα λάθη που τώρα παραδέχονται να κάνουν αλλαγές και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, δυστυχώς δεν θα το πράξουν.

Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκριτική ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα"

H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ

Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις:
* της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)- ζημιά ύψους 138.750.467 Ευρώ
* του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)- ζημιά > 38.500.000 ευρώ
* του ομίλου Κοντομηνά: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος > 12.500.000 ευρώ
* του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)
* και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ
Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι:
· Δημ. Κοντομηνάς, απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου - άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Άγγελος Φιλιππίδης, απάτη κατά του Δημοσίου - απιστία
· Μάριος Βαρότσης, απάτη κατά του Δημοσίου - απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης, απάτη κατά του Δημοσίου
· Παναγιώτα Μπέζα, απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου, απιστία από κοινού
· Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς, απιστία από κοινού κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας
· Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος, εση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Περικλής Λίβας, άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
· Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος, άμεση συνέργεια σε απιστία)
Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά
Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:
· Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
· Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).
· Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
· Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis – Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.
· Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».
· Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική».
· Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.
· Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).
· Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.
· Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους >17 εκατ.).
· Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.
· Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ"

ΓΓΔΕ: Πώς θα δοθούν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Η διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει απόφαση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ..

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους, και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.
Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται το οικείο φορολογικό έτος, εννοείται το προηγούμενο του έτους για το οποίο εκδίδεται η δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.−πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013, πραγματoποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ: Πώς θα δοθούν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ"

Νέο «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Νικολόπουλο

Το «σύνδρομο Νικολόπουλου» φέρνει νέες γκρίνιες από τους συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ. εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής για την ανάδειξη του προεδρείου της νέας Βουλής.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, που παρά τις πιέσεις του Πάνου Καμμένου έμεινε εκτός κυβέρνησης, διεκδικεί τώρα θέση αντιπροέδρου της Βουλής - μια προοπτική, που δεν βλέπουν καθόλου θετικά ούτε στην Κουμουνδούρου, ούτε στο Μαξίμου.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο, φέρεται να διαμηνύει ότι είχε λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις μετά τη μη υπουργοποίησή του πως θα είναι αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου. Επειδή, μάλιστα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι μόνον τα έξι πρώτα κόμματα έχουν δικαίωμα να προτείνουν αντιπρόεδρο, το ίδιο σενάριο έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκείνος που θα πρότεινε τελικά τον κ. Νικολόπουλο.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. Και τούτο όχι μόνον διότι ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει να προταθεί αντιπρόεδρος από άλλο κόμμα, αλλά κυρίως για προφανείς πολιτικούς λόφους και διότι ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Δημήτρη Καμμένου.

Η υπουργοποίηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση δώδεκα ώρες μετά την ορκωμοσία του και αφού ξεσηκώθηκε θύελλα για τα ρατσιστικά σχόλια στον λογαριασμό του στο twitter, ήταν και πάλι αποτέλεσμα καραμπόλας με επίκεντρο τον Νίκο Νικολόπουλο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε προτείνει τον Δημήτρη Καμμένο ως εναλλακτική μετά την άρνηση Τσίπρα να υπουργοποιηθεί ο Νίκος Νικολόπουλος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Νικολόπουλο"

Σαββαΐδου: Πολλαπλά οφέλη από επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων εσόδων, κα Κατερίνα Σαββαΐδου συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στη Σύνοδο Digital Payments Summit 2015, που οργανώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και στην οποία συμμετείχαν φορείς της αγοράς.

Η κα Σαββαΐδου αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών στη ΓΓΔΕ και ειδικότερα στην ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο με banking ή e-banking, στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων (e-παράβολο), καθώς και στη θέση σε παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής ηλεκτρονικών πληρωμών στα τελωνεία.

Η κα Σαββαΐδου έκανε επίσης αναφορά στις δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, όπως κυρίως η παροχή δυνατότητας στους φορολογούμενους για την καταβολή των οφειλών τους μέσω τραπεζικών καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών, προπληρωμένων), καθώς και μέσω άλλων σύγχρονων μορφών πληρωμής, ενώ επισήμανε τη σημασία της επέκτασης της χρήσης καρτών στις εμπορικές συναλλαγές (Β2Β) στην προσπάθεια για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος, καθώς και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Η κα Σαββαΐδου συμπερασματικά τόνισε ότι η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη φορολογική διοίκηση λόγω της παροχής σε αυτήν της δυνατότητας διασταυρώσεων από την άντληση στοιχείων της συναλλαγής και τη χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχων όσο και για τις επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του διοικητικού κόστους και της μείωσης του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας εξήρε την κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς όφελος της χώρας, ενώ τόνισε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η μείωση χρήσης μετρητών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς. Για τον σκοπό αυτό η ΓΓΔΕ με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαββαΐδου: Πολλαπλά οφέλη από επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών"

Συνήγορος του Πολίτη: Προτάσεις για τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις ακινησίας οχημάτων

Παρωχημένο και δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο διέπει τα ζητήματα τελών κυκλοφορίας, ενώ οι εγκύκλιες οδηγίες που το ερμηνεύουν εμφανίζονται αλληλοσυγκρουόμενες ή ανεπαρκείς, οδηγώντας σε έλλειψη ασφάλειας δικαίου, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρείται άνιση μεταχείριση των φορολογούμενων, ενώ αδυναμίες και ελλείψεις των συναρμόδιων υπηρεσιών συχνά μετακυλίονται στον πολίτη με τη μορφή επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από έκθεση του Συνηγόρου η οποία συντάχθηκε έπειτα από διερεύνηση καταγγελιών.

Για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και τη συμμόρφωση της διοικητικής πρακτικής στις αρχές της χρηστής διοίκησης, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει:

• Βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών εντός τριετίας από το έτος το οποίο αφορούν, μετά την πάροδο της οποίας να παραγράφεται το δικαίωμα της Διοίκησης να προβεί σε ταμειακή βεβαίωση των τελών.

• Αποδοχή δήλωσης αναγκαστικής ακινησίας του πωλητή-ιδιοκτήτη, όταν αυτή συνοδεύεται από βεβαίωση της αστυνομικής αρχής ότι έγινε καταγγελία κατά του αγοραστή για παράλειψή να μεταβιβάσει το πωληθέν όχημα και να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του.

Οι προτάσεις Συνηγόρου του Πολίτη για τα τέλη κυκλοφορίας
• Αναλογική επιβολή των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες ή, ενδεχομένως, τα τρίμηνα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.

• Αποδοχή, για το σκοπό της δήλωσης αναγκαστικής ακινησίας, των αδειών κυκλοφορίας με την ένδειξη «ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ» οι οποίες εκδίδονται μετά από μεταβίβαση όταν το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο.

• Δυνατότητα καταβολής τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν την 1/11/2010, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα επαρκή και ασφαλή στοιχεία για τις εκπομπές CO2 αυτών.

• Καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας από τους ανάπηρους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ο κυβισμός των οποίων υπερβαίνει αυτόν για τον οποίο δικαιούνται απαλλαγής (όπως ισχύει με τα τέλη ταξινόμησης).

• Αναδρομικότητα των αποφάσεων των ΔΟΥ για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας εφόσον διαπιστώνεται καθυστέρηση των ΚΕΠΑ να εκδώσουν την απαιτούμενη βεβαίωση και απαλλαγή από το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής σε περιπτώσεις που η αρνητική απάντηση για την απαλλαγή εκδίδεται μετά την καταληκτική προθεσμία καταβολής των τελών.

• Ακριβή προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των οχημάτων που θεωρούνται ως τύπου jeep τα οποία υποβάλλονται σε τέλη κυκλοφορίας ως επιβατικά και όχι ως φορτηγά Βασικό συμπέρασμα της παρούσας έκθεσης είναι η άμεση ανάγκη τροποποίησης και επικαιροποίησης της σχετικής νομοθεσίας και των διευκρινιστικών εγκυκλίων οδηγιών, στη βάση μιας περισσότερο ορθολογικής και δίκαιης αντιμετώπισης των φορολογούμενων πολιτών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: Προτάσεις για τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις ακινησίας οχημάτων"

Φίλης: Tο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα μείνει μέχρι να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή

«Αγώνα δρόμου» κάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία, το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δίνουμε έμφαση στα σχολεία ειδικής αγωγής, επισημαίνοντας ότι, έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα επιλυθούν τα προβλήματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα κερδίσουμε τη μάχη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν προσληφθεί περίπου 11.000 αναπληρωτές, παραδεχόμενος ότι το θέμα πρέπει να εξετασθεί από την αρχή. Συνολικά, θα γίνουν 19.000 προσλήψεις από ευρωπαικούς και εθνικούς πόρους, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για το νότιο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης επανέλαβε οτι είναι θέμα γενικότερα της οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αναζητούνται ισοδύναμα.

Συμπλήρωσε, δε, με νόημα, ότι, όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί το ΦΠΑ στα σχολεία, είπε ο κ. Φίλης.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση πάει για τα τέλη Νοεμβρίου, όπως είπε ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τις εύπορες, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες.

Σχετικά με το θεμα του βιβλίου της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ' Λυκείου, που εμφανίζει χάρτη με την περιοχή των Σκοπίων με την ονομασία «Μακεδονία», απάντησε ότι «δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό ειναι γνωστό».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων, τονίστηκαν οι επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή ΦΠΑ στα παιδιά τους, αλλά και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων, Ιωακείμ Καλλιβρούσης, αναμένεται να φύγουν περί τα 20.000 παιδιά, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για κατάργηση του ΦΠΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Tο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα μείνει μέχρι να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή"

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία-Κινδυνεύουν ζωές»

Τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για «κατάσταση εκτός ελέγχου» και για «Νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες black out», με τα ταμεία τους άδεια και τις οφειλές προς τους προμηθευτές να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εμφανείς. «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ.. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών».
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΔΗΝ, συνθέτουν μια «εφιαλτική εικόνα» για τα νοσοκομεία, τα οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έλαβαν το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 400 εκ ευρώ, από το 1,350 δις ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι «με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, η δημόσια δαπάνη Υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. «Πάνω από 5 δισ. ευρώ επιπλέον πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες για να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ» σημειώνεται.

Η ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, επισημαίνει ότι ο «ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και προβλέπεται περαιτέρω μείωση των καλύψεων του». Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εντείνεται με το σύνολο του προσωπικού, που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, να είναι κάτω των 50.000 ατόμων, όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000 άνθρωποι, ενώ 3.000 αποχώρησαν φέτος. Οπως εκτιμάται, το κύμα φυγής θα αυξηθεί εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 26.347, ενώ στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Σε «μη διαχειρίσιμα επίπεδα» είναι η κατάσταση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών, αναφέρει η ΠΟΔΗΝ. Και συμπληρώνει ότι «το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων, η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού».

«Τα τρία μνημόνια προβλέπουν τη διάλυση του ΕΣΥ και όχι την αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης. Επιβάλλουν μετακύλιση του κόστους στους πολίτες, καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία-Κινδυνεύουν ζωές»"

Χάρτης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Σάλο έχει προκαλέσει ένα σφάλμα που εντοπίστηκε στο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου, όπου ένας χάρτης δείχνει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

Ο χάρτης βρίσκεται στο βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)» που διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου και Δ’ Εσπερινού Λυκείου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει στα σχολεία από την περασμένη χρονιά, ωστόσο, η... λεπτομέρεια με τα Σκόπια δεν είχε γίνει αντιληπτή, τουλάχιστον μέχρι προσφάτως.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Ε’ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συγγραφείς παραθέτουν ένα χάρτη με τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μόνο που στο χάρτη αυτόν, η γειτονική με την Ελλάδα χώρα ονοματίζεται «Μακεδονία»


Μέλη της ΟΛΜΕ ζητούν τώρα από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα των συγγραφέων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί σε διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαβιβαστεί αίτημα αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας.

Όταν ο υπουργός, Νίκος Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε πως: «Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν από το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Είναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονίας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας από μόνη της».


Διαβάστε Περισσότερα » "Χάρτης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»"

Θεοδωράκης: Δεν ψηφίζουμε τον Βούτση αν δεν αλλάξει Σύνταγμα και εκλογικός νόμος

Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, ανακοινώνοντας πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ούτε και θα ψηφίσει την επιβολή νέων φόρων.

«Αν και εφόσον υπάρχει κάτι σωστό θα το ψηφίσουμε αλλά θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων της δουλειάς, στο μαγαζί, την επιχείρηση, το χωράφι, το γραφείο και το εργοστάσιο», πρόσθεσε.

Ακόμη έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει τον Νίκο Βούτση στη θέση του Προέδρου της Βουλής, λέγοντας πως θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.



Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Δεν ψηφίζουμε τον Βούτση αν δεν αλλάξει Σύνταγμα και εκλογικός νόμος"

Ντομπρόβσκις: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους για την Ελλάδα

Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια στη διαδικασία αποπληρωμής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

Όπως αναφέρει, στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup άφησε «την πόρτα ανοικτή», θα πρέπει όμως πρώτα να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Σε σχέση με τα ριζοσπαστικά βήματα προς μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ντομπρόβσκις παρατηρεί ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται σχετικές συνομιλίες και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η μηχανική σχέση του χρέους με την οικονομική επίδοση, αλλά η πραγματική δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, και από αυτήν την άποψη η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζει ότι στο ποσό των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, το μερίδιο που θα αναλογούσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν 16 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία για τον ESM να προβλέπει, αν αυτό είναι δυνατό, τη συνεργασία με το Ταμείο.

Κατά την άποψή του, εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους για την Ελλάδα"

Γαλλία: Η Σεγκολέν ζητάει λεφτά πίσω από την Volkswagen και μιλά για απάτη

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα ζητήσει από τη Volkswagen να αποπληρώσει το κόστος των κρατικών επιχορηγήσεων που δαπανήθηκαν για την αγορά πράσινων αυτοκινήτων. Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει στους αγοραστές ηλεκτρικών, υβριδικών ή ντιζελοκίνητων οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων μπόνους έως και 10.000 ευρώ.

«Καταγράφουμε αναλυτικά τα μπόνους που πληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων που θα ζητήσουμε ανάλογα με το μέγεθος της απάτης που έχει διαπραχθεί [από πλευράς VW]», υπογράμμισε η κ. Ρουαγιάλ.

Από τα συνολικά 11 εκατ. αυτοκίνητα της Volkswagen που βρέθηκαν να έχουν «πειραγμένα» συστήματα ελέγχου εκπομπών ρύπων και πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 950.000 πουλήθηκαν στη Γαλλία.

Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μέσω κρατικών επιχορηγήσεων, αφού μερικές από τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη γαλλική επικράτεια προηγήθηκαν της επιβολής του «πράσινου μπόνους».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η Σεγκολέν ζητάει λεφτά πίσω από την Volkswagen και μιλά για απάτη"

Για συνέχιση του διαλόγου δεσμεύτηκαν Σκουρλέτης - Eldorado Gold

Για συνέχιση του διαλόγου αναφορικά με το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής δεσμεύτηκαν και οι δύο πλευρές σήμερα, στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Eldorado Gold, Πολ Ράιτ (Paul Wright), παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός και του προέδρου του Άκτωρα, Δημήτρη Κούτρα.

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις θέσεις του υπουργείου και το υπουργείο τις δικές μας θέσεις, σημείωσε ο κ. Κούτρας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι αύριο συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της Ελληνικός Χρυσός για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη περί διακοπής των εργασιών σε ένα τμήμα της εκμετάλλευσης.

Κομβική θέση του υπουργείου είναι η υλοποίηση των προβλέψεων της σύμβασης για επιτόπου εφαρμογή της μεθόδου μεταλλουργίας που έχει επιλέξει η εταιρία, ενώ επιδιώκεται παράλληλα η άρση των διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Για συνέχιση του διαλόγου δεσμεύτηκαν Σκουρλέτης - Eldorado Gold"

Μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος

Τη μείωση του Ειδικου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησε σήμερα και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση "να τηρήσει την εξαγγελία που έγινε τον Ιούλιο, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 15 Οκτωβρίου".

"Το προηγούμενο μέτρο, αναφέρει, επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος"

Οι Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE αυξάνονται από 20 σε 50 το 2015

Πενήντα (50) υποτροφίες ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) η καθεμία για πρωτοετείς φοιτητές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ανακοινώνουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών ΟΤΕ–COSMOTE αποτελεί σημαντικό θεσμό που, αδιάλειπτα τα τελευταία 14 χρόνια, στηρίζει τους νέους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στη νέα γενιά, φέτος οι δύο εταιρείες ενισχύουν σημαντικά το πρόγραμμα, αυξάνοντας τις υποτροφίες από είκοσι σε πενήντα, και τη συνολική οικονομική προσφορά προς τους νέους φοιτητές σε 750.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στηρίζουμε νέους φοιτητές που δίνουν τον δικό τους αγώνα, κόντρα στις δυσκολίες, για να προοδεύσουν, να μάθουν, να εξελιχθούν. Η πορεία αυτών των παιδιών, τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και προσωπικό επίπεδο, δικαιώνει την πίστη μας ότι με την κατάλληλη στήριξη, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να μεγαλουργήσουν. Δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους, πρέπει να το αποδεικνύουμε και με πράξεις. Γι αυτό φέτος αυξήσαμε τις υποτροφίες μας από 20 σε 50. Στηρίζοντας περισσότερα παιδιά πολλαπλασιάζουμε τις ελπίδες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.»

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.ote-cosmote-scholarships.gr, έως και τις 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 17:00.

Βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή υποψηφίων στο Πρόγραμμα Υποτροφιών είναι η εισαγωγή μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων σε Πανεπιστήμια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον δεκαέξι (16) και άνω. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα περιγράφονται στην αναλυτική προκήρυξη, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Υποτροφιών.

Ο θεσμός των Υποτροφιών ΟΤΕ-COSMOTE στηρίζει την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας των δύο εταιρειών. Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί συνολικά 166 υποτροφίες και 313 τιμητικές διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE αυξάνονται από 20 σε 50 το 2015"

«Αγώνας δρόμου» 40 ημερών για την ελληνική οικονομία

Ως «κρας τεστ» αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές το Eurogroup της Δευτέρας αφού, και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως η πλέον κρίσιμη συνάντηση, κατά την οποία θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ, θα είναι η 9η Νοεμβρίου.

Οι επόμενες 40 ημέρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση αφού θα πρέπει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να κλείσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό αλλά και να έχει καθοριστεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την Παρασκευή αναμένεται να καθοριστεί από το κυβερνητικό επιτελείο αυτή η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η οποία θα παρουσιαστεί από τον Έλληνα Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου και αναμένεται να "κλειδώσει".

Η έγκριση της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων θα οδηγήσει στην εκταμίευση 2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και η έγκριση της δεύτερης θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. Σαφώς, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Στη συνέχεια, κυβερνητικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα από χθες θα "τρέξουν" την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση, ει δυνατό, μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση ή μη της δόσης.

Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα πρόκειται να είναι αναγνωριστική και δεν θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις, γεγονός που ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Bloomberg, ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν θα βρίσκεται καν στην ατζέντα της Δευτέρας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγώνας δρόμου» 40 ημερών για την ελληνική οικονομία"

Έφοδος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε MEGA-ANT1

Έλεγχο στο MEGA και τον ANT1 πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας όπως αποκάλυψε ο ΓΓ του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Όπως είπε ο έλεγχος έγινε συνοδεία της αστυνομίας ενώ πρόσθεσε οτι αρχικά οι ελεγκτές του υπουργείου εμποδίσθηκαν να εισέλθουν στο Mega.

«Εμείς πήγαμε στα συγκεκριμένα κανάλια, με τη συνοδεία της αστυνομίας, στο πλαίσιοτων ελέγχων που κάνει το ΣΕΠΕ του υπουργείου Εργασίας. Αρχικά, οι άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας και η νομική σύμβουλος του Mega δεν μας επέτρεπε την είσοδο, αλλά μετά από 30-45 λεπτά μπήκαμε για να κάνουμε τον έλεγχο.. Ο ίδιος έλεγχος διενεργήθηκε και στον Antenna» είπε ο κ. Νεφελούδης.

Ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας δεν αποκάλυψε τα ευρήματα των ελέγχων αλλά αρκέστηκε στη δήλωση ότι «πιστεύουμε ότι θα βγουν πράγματα στην πορεία αρκετά σημαντικά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε MEGA-ANT1"

Κουρουμπλής: «Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι επίορκοι»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν θέλησε να χρεώσει ευθύνες για την αναστάτωση που έχει προκληθεί με την επιστροφή στο Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων και προανήγγειλε ότι θα ρυθμίσει το ζήτημα με διάταξη που θα κατατεθεί στην Βουλή, όταν αυτή λειτουργήσει.

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Βερναδάκη και πρέπει αμέσως να περάσουμε μια διάταξη, να συνεχιστεί η κατάσταση η προηγούμενη. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πειθαρχικών ποινών» δήλωσε στον Realfm 97,8.

«Μόλις ξεκινήσουμε στη Βουλή, θα καταθέσουμε σχετική διάταξη» ολοκλήρωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: «Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι επίορκοι»"

Το απόγευμα ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μεϊμαράκης

Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18:30 ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού 115 σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Το απόγευμα ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μεϊμαράκης"

«Τα 86 δισ. της Ελλάδας καλύτερα να τα επενδύαμε στην προστασία των συνόρων»

Να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, υποστηρίζοντας ότι τα 86 δισ. ευρώ του ελληνικού πακέτου διάσωσης, «μάλλον θα ήταν καλύτερο να είχαν διοχετευτεί στην προστασία των συνόρων».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Σέντερ, ο οποίος ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), τους εταίρους των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μόνο στη Βαυαρία οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι» εξήγησε ο Σέντερ και διερωτήθηκε:

«Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;» και γι' αυτό τον λόγο όπως είπε, θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τα 86 δισ. της Ελλάδας καλύτερα να τα επενδύαμε στην προστασία των συνόρων»"

Προσφυγή Κύπρου κατά της Ελλάδας για 4 δισ. ευρώ!

Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ποσό ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, κατέθεσε η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, υπό τον τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα».

Η προσφυγή, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια «διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο», αφορά το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος κατά του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω κυπριακού, ενώ στο «PSI» του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η κρατική κυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή κουρεύτηκαν (με το PSI) τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση.

Στην προσφυγή, στην οποία υποστηρίζεται ότι η πρώην Λαϊκή αντιμετώπισε τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής της συμμετοχής στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η σχετική προσφυγή κατατέθηκε χθες, 30 Σεπτεμβρίου, κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους», ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή Κύπρου κατά της Ελλάδας για 4 δισ. ευρώ!"

Τι βρέθηκε στην γιάφκα του Μαραθώνα

Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια, τα όπλα που βρέθηκαν μέχρι στιγμής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο σπίτι - αποθήκη στον Μαραθώνα, όπως προκύπτει από την βαλλιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι βρέθηκαν αναλυτικά τα εξής:
Δύο εκτοξευτήρες ρουκετών RPG, δύο πιστόλια, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο MP-5, μία χειροβομβίδα και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο εμπορίου.

Τα εννέα κλεμμένα οχήματα που βρέθηκαν στην γιάφκα, αναλυτικά είναι:
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας VOLKSWAGEN, μοντέλο TIGUAN, χρώματος λευκό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής Αττικής την 29-06-2014.
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας SMART, μοντέλο FORTWO CABRIO, χρώματος ασημί, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας την 19-10-2014.
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, MINI COOPER, χρώματος μαύρο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς την 19-06-2014.
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας TOYOTA, μοντέλο AURIS, χρώματος γκρι, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισίας την 08-03-2014.
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας TOYOTA, μοντέλο YARIS, χρώματος λευκό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Πεντέλης την 01-12-2014.
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας JEEP CHEROKEE, χρώματος μαύρο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Χαριλάου Θεσσαλονίκης την 17-10-2007.
Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, μάρκας MITSUBISHI, χρώματος γκρι, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης την 03-12-2013.
Μοτσικλέτα μάρκας SUZUKI, μοντέλο GSX R1000, χρώματος μπλε, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου την 26-02-2014.
Μοτοσικλέτα μάρκας DUCATTI, χρώματος ερυθρό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος την 26-01-2015.

Οι αξιωματικοίτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναζητούν και άλλα κρυσφύγετα στην περιοχή της Αττικής.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, με την διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι βρέθηκε στην γιάφκα του Μαραθώνα"

Γερμανία: Το ΔΝΤ πιέζει ώστε να υπάρξει ένα «light» κούρεμα του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να μειώσουν και άλλο το ελληνικό χρέος, αναφέρει σήμερα Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισεκ. ευρώ.

Αυτό θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια.

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, επισημαίνει η Rheinische Post.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Το ΔΝΤ πιέζει ώστε να υπάρξει ένα «light» κούρεμα του χρέους "

Capital Controls: Νέος χρηστικός οδηγός για τις συναλλαγές στις τράπεζες

Μέσω 30 ερωταπαντήσεων η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών  διευκρινίζει τι θα ισχύει μετά τις νέες τροποποιήσεις στα capital controls που επήλθαν με την υπουργική απόφαση της 25ης Σεπτεμβρίου η οποία έρχεται να συμπληρώσει και να τροποποιήσει την αρχική απόφαση της 18ης Ιουλίου.

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

6. Τι προβλέπεται για τις επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από 20/7 μέχρι 31/8 2015;
Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εφόσον τα καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα". 

9. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;
ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:

η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,

η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),

η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου2015, νομικών προσώπων, καθώς και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας/επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015,

η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,

το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, εφόσον η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών, το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα, και κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

10. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

11. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;
Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο: με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό, ή στην περίπτωση αποπληρωμής μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.

12. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;
ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση: οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα, πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα, πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια ή άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, Επίσης, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης:

για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ' ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, και για αγορά ακινήτου έως κατ' ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων, και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή-δικαιούχου του λογαριασμού α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και β) ότι ο αγοραστής - δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στην τράπεζα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της δυνατότητας αυτής δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

13. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;

ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.

14. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.

15. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:

των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,

του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),

του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και

του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

16. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

17. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

18. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

19. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2118) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει. Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:

η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο έχει οριστεί και κατανεμηθεί ανά τράπεζα με την Απόφαση αριθμ. 770/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2119) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα, συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.

20. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για την ισχύουσα, από 30 Σεπτεμβρίου 2015, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ' αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄2118) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

21. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

22. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

23. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10% συνολικά, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα -μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:

ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή

ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου,

έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα.

24. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;
ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.

25. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;
ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

26. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;
ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

27. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;
ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.

28. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

29. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;
ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).

30. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;
Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Capital Controls: Νέος χρηστικός οδηγός για τις συναλλαγές στις τράπεζες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news