facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση Κουρουμπλή για αναστολή των κατεδαφίσεων στη Ραφήνα

Την προσωρινή αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη Ραφήνα ζητά με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής, όπως αναφέρεται αρμοδίως, προχώρησε στην κίνηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο αιτήματος του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί πέριξ των υπό κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή Περιβολάκια, με αιτιολογικό την αποφυγή φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, των παρευρισκομένων πολιτών.

Η επιχείρηση κατεδάφισης ακινήτων στην περιοχή της Ραφήνας βρέθηκε αντιμέτωπη με την κινητοποίηση των κατοίκων, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εμμένει στον προγραμματισμό της όπως έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από παλαιότερες κυβερνήσεις, παρά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής έχει συμφωνήσει στην προσωρινή λύση της αναστολής, μετά από την ενημέρωση που είχε από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη προσπάθεια κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γγ Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας, προτάθηκαν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενόψει των - έντεκα συνολικά - κατεδαφίσεων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτες κατοικίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, από τον υπουργό και τους συνεργάτες του ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων (εκκρεμούν δέκα ακόμα περιπτώσεις το προσεχές διάστημα) έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μην βρεθούν χωρίς στέγη οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν τα εν λόγω ακίνητα - και μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως, για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Σημείωσε δε, ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι) για ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα, ενώ τόνισε ότι «το θέμα αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».

Σημειώνεται πως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συνιστούν αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, αρμόδιες για τις επιχειρησιακές και ελεγκτικές δραστηριότητες του κράτους στην περιοχή ευθύνης τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Κουρουμπλή για αναστολή των κατεδαφίσεων στη Ραφήνα"

Fitch: Δεν βοηθά τις αγορές η κατ' επιλογή αποκάλυψη του ELA των τραπεζών

Στις 16 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αποφάνθηκε ότι δεν θα αποκαλύπτεται πλέον υποχρεωτικά η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ELA στα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι αγορές «θα βρίσκονται στο σκοτάδι» σχετικά με τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, ιδίως σε περιόδους πίεσης, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη της ρευστότητας αλλά και των βεβαρημένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ήταν πάντα «θολή», μολονότι από απόψεως προοπτικών ρευστότητας και ανάκαμψης είναι σημαντικό οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται την έκταση στην οποία η περιουσία μιας τράπεζας είναι ελεύθερη από βάρη.

Οι τράπεζες της ΕΕ με εισηγμένες μετοχές ή χρεόγραφα υποχρεούνται να εκδίδουν εγκαίρως ανακοινώσεις σχετικά με ευαίσθητη πληροφόρηση. Η δημόσια αποκάλυψη δύναται να καθυστερήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Από τον Ιούλιο του 2016 όμως ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Κατάχρηση της Αγοράς θα περιέχει διάταξη που θα επιτρέπει στις τράπεζες να μην αποκαλύπτουν άμεσα ότι έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Προϋπόθεση θα συνιστά η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα περιλαμβάνει εβδομαδιαία αξιολόγηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η μη - αποκάλυψη της σχετικής πληροφόρησης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα δυσκολέψει την διαδικασία, κάτι που οι αναλυτές του Οίκου αποτιμούν θετικά, καθώς θεωρούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα κάνουν εύκολα δεκτά τέτοια αιτήματα.

Δίνοντας πάντως την ελευθερία στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποφασίζουν αν απαιτείται ή όχι η δημοσιοποίηση της χορήγησης ELA ενισχύεται η δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών για απόκρυψη πληροφοριών από τις αγορές.

Η μη – αποκάλυψη δεν συμβαδίζει με την πολιτική ενίσχυσης της διαφάνειας προς όφελος των επενδυτών, σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, οι οποίοι στον αντίποδα τονίζουν ότι η πληροφόρηση για τα επίπεδα ρευστότητας μιας τράπεζας θα πρέπει να αποκαλύπτεται.

«Θεωρούμε ότι θα ήταν επιβοηθητικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν τις τράπεζες που λαμβάνουν ELA», σημειώνει ο Οίκος.

Επικαλείται δε η Fitch ως παράδειγμα την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών:

«Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέχεται μέσω του ELA, ήταν στα 124 δισ ευρώ, σχεδόν ισόποση με το σύνολο των εγχώριων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο.

Πολλές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ενώ όμως, για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS έλαβαν ELA συνολικού ύψους 61 δισ λιρών την περίοδο 2008-2009 έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, αντίθετα -επισημαίνει η Fitch- οι λεπτομέρειες που αφορούσαν τον δανεισμό μέσω ELA των ελληνικών τραπεζών καθ’όλη την περίοδο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, δημοσιεύονταν από τα μέσα σε πραγματικό σχεδόν χρόνο».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Δεν βοηθά τις αγορές η κατ' επιλογή αποκάλυψη του ELA των τραπεζών"

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης

«Παρών» στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνική δικτύωσης, το απόγευμα της Δευτέρας, με τις οποίες θέτει εαυτόν στη κρίση των στελεχών, των ψηφοφόρων και των φίλων του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Αντίστοιχη ανάρτηση ανέβασε ο κ. Γεωργιάδης και στο Facebook.

Μέχρι στιγμής, την υποψηφιότητά τους για τη θέση του προέδρου στη Νέα Δημοκρατία έχουν επίσης ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ κλειστά κρατά ακόμη τα χαρτιά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Στη μεγάλη κεντροδεξιά χωράμε όλοι»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μαζέψει τις απαραίτητες 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του, λέγοντας πως η πρώτη ανταπόκριση από τα μέλη του κόμματος ήταν «εξαιρετικά θερμή».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η υποψηφιότητά του είναι μήνυμα ότι μπορεί κάποιος που δεν είναι από τζάκι και δεν έχει μηχανισμούς να ονειρεύεται ηγετικό ρόλο στην κεντροδεξιά παράταξη.

«Έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαι δεξιός, πιστεύω σε μια ΝΔ όπως είναι η γαλλική Δεξιά υπό τον Νικολά Σαρκοζί» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα όρια του κόμματος είναι από τα Δεξιά μέχρι το Κέντρο.

«Μέσα στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωράμε όλοι, αλλά δεν μπορεί κάποιοι να ντρέπονται να λένε αυτό που είναι» πρόσθεσε, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ.

«Θέλω μια ΝΔ που στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει τον Τσίπρα, γιατί η παραμονή του στην εξουσία βλάπτει τη χώρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και εκτίμησε πως «χάσαμε ψήφους γιατί δώσαμε την εντύπωση ότι δεν θα έχουμε σκληρή σύγκρουση με την Αριστερά του Τσίπρα».
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης"

Συνελήφθη για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ο Θωμάς Λιακουνάκος

Συνελήφθη για την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκδόθηκε από την αρμόδια ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, καθώς από την ανακριτική διαδικασία προέκυψαν νέα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η έρευνα σε βάρος του κ. Λιακουνάκου αφορά την προμήθεια ειδικών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία είχε συναφθεί με την εταιρεία Ericson.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος και πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν διωχθεί ποινικά μετά από έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την προμήθεια του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ο Θωμάς Λιακουνάκος"

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανέδειξε μεγάλα κενά στη λειτουργία της ευρωζώνης

Η ελληνική κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του Grexit φανέρωσαν την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων και κενών στο οικοδόμημα της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρόταση για δημιουργία υπερ-υπουργού Οικονομικών στη νομισματική ένωση.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η αποτροπή τυχόν Grexit είναι ζήτημα αρχών, επισημαίνοντας ότι αν επιτραπεί η έξοδος κρατών-μελών από τη νομισματική ένωση το ευρώ θα υποβαθμιστεί σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, και τέτοια καθεστώτα δεν είναι μακρόπνοα.

Ο επίτροπος Οικονομικών είπε ότι η Κομισιόν εξ αρχής ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Grexit με κάθε κόστος, εκτιμώντας μάλιστα ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά με άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθούν «γρήγορα παρά αργά», ενώ συγκεκριμένα για τον υπερ-υπουργό Οικονομικών, είπε ότι θα πρέπει να ελέγχεται από το Eurogroup αλλά να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσέθεσε δε ότι ο σχεδιαζόμενος φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανέδειξε μεγάλα κενά στη λειτουργία της ευρωζώνης "

Στο εδώλιο ο Μπέος για τα «στημένα» του 2011

Οριστικά θα δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με άλλα 84 άτομα, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου και νυν δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες και τα παράνομα στοιχήματα του 2011.

Aυτό διότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, απέρριψε το αίτημά του να ασκηθεί από την Ανωτάτη Εισαγγελία αναίρεση στο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με τα υπόλοιπα 84 πρόσωπα.

H κ. Σπυροπούλου έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στο επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το συμβούλιο Εφετών με πολυσέλιδο βούλευμά του, παρέπεμψε σε δίκη 85 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για βαριά κακουργήματα, όπως είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία και δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και άλλα αδικήματα.

Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα παύτηκε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του πρόεδρου του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο ο Μπέος για τα «στημένα» του 2011"

Γιατί η δήλωση Τσακαλώτου για πιθανό bail in στις καταθέσεις «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές

Ο παράγοντας αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παρέσυρε το Χρηματιστήριο που έκλεισε με απώλειες 3,03% στις 655 μονάδες. Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν οι τραπεζικές μετοχές όπου ο σχετικός δείκτης έκανε βουτιά κατά 15,14%. Οι φημολογίες ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι υψηλός, σε συνδυασμό με τη δήλωση -σε συνέντευξή του στους FT- του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων, τίναξαν το θερμόμετρο της αβεβαιότητας και οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό». Η συγκεκριμένη δήλωση από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού, σε μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει τους όρους και τις προυποθέσεις των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, κάθε άλλο παρά κατευνάζει την ανησυχία των επενδυτών.

Πολύ περισσότερο εντείνει τη σύγχυση των ξένων επενδυτών, καθώς κατά το πρόσφατο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ο Γιώργος Χουλιάρακης, μιλώντας ως υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των ξένων funds, είχε στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες.

Οι διαδοχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε διαφορετικό μήκος κύματος εντείνουν την αβεβαιότητα και κάνουν πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ιδιαίτερα όταν οι μετοχές των τραπεζών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Τυχόν αγοραστές ελληνικών μετοχών επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και έτσι οι πωλήσεις, έστω κι αν είναι μικρές, δεν μπορούν να απορροφηθούν επειδή δεν υπάρχουν αγοραστές. Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση στο ΧΑ συντελέστηκε με αξία συναλλαγών μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης, το ΧΑ έπεσε κατά 3,03% με έναν τζίρο 17 εκατ.

Να σημειωθεί πως κάθε πτώση των τραπεζικών μετοχών επιβαρύνει το Δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος τους. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ ήταν αξίας περίπου 17,5 δισ. ευρώ και σήμερα η αξία του έχει συρρικνωθεί κάτω των 3,5 δισ. Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και κινήσεις από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, που δεν είναι γνωστές στους επενδυτές. Όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή, η Εθνική Τράπεζα έχει εξουσιοδοτήσει την Morgan Stanley και την Goldman Sachs να συγκεντρώσουν προσφορές για την πώληση του 100% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί η δήλωση Τσακαλώτου για πιθανό bail in στις καταθέσεις «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές"

Παράταση της χρηματοδότησης Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Η Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσαν την παράταση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους έως τις 31-12-2015.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της χρηματοδότησης Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας "

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ - Ποιες οι προϋποθέσεις

Οι προκηρύξεις για τις πρώτες 269 προσλήψεις σε Αθήνα και Πειραιά ξεκίνησαν.

Ήδη σήμερα τα ΕΛΤΑ, ανακοίνωσαν με προκήρυξη τους ότι θα προσλάβουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έξι (6) μηνών, πλήρους απασχόλησης, συνολικού αριθμού εκατόν σαράντα επτά (147) ατόμων.

Η προκήρυξη των ΕΛΤΑ αφορά 147 προσλήψεις ΔΕ Διανομέων για την κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών σε Υπηρεσιακές Λειτουργίες Αθήνας -Πειραιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

. Ηλικία : Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως και 65 ετών.
. Απαιτούμενα προσόντα για την ειδικότητα ΔΕ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
. Κύρια προσόντα:
1. οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας.
2. Άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας κατηγορίας Α (σταδιακής πρόσβασης), εκτός του μοτοποδηλάτου, η οποία να είναι σε ισχύ.

Τα κύρια προσόντα που απαιτούνται για καθεμία από τις ειδικότητες ΔΕ είναι τα ακόλουθα:

ΔΕ Οδηγών
Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ειδικοτήτων: (α) Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων ή (β) Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων ή Πτυχίο Α' ή Β' κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Απολυτήριος τίτλος ΕΠΑΛ τμήματος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή ΤΕΣ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ειδικότητας Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτου ή συναφούς ειδικότητας, και ισχύουσα επαγγελματική άδεια οδήγησης γ΄ κατηγορίας.

ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης
Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ή Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών ΤΕΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ή Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών ΤΕΕ οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή Απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή ΤΕΛ, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ΔΕ Διανομέων
Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την ειδικότητα των διανομέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται επίσης άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας κατηγορίας Α' (σταδιακής πρόσβασης), εκτός του μοτοποδηλάτου.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ - Ποιες οι προϋποθέσεις"

Άνοιξε το γυμνάσιο στην Ίμβρο για πρώτη φορά έπειτα από σαράντα χρόνια

Το γυμνάσιο της Ίμβρου άνοιξε σήμερα, για να υποδεχθεί τους δέκα πρώτους μαθητές του, μετά από σαράντα χρόνια. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», που μεταδίδει την είδηση, «το γυμνάσιο της ελληνικής μειονότητας στο νησί Gökçeada (Ίμβρος) ήταν κλειστό για σαράντα χρόνια» και παρά το αίτημα του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού να λειτουργήσει το σχολείο από το 2014, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας δεν χορήγησε την σχετική άδεια, επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο κτήριο.

Το δημοτικό σχολείο του νησιού άρχισε να λειτουργεί ήδη από το 2013 ενώ στο γυμνάσιο οι δέκα ελληνόφωνοι μαθητές του θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τα μαθήματα στα Ελληνικά.

Είναι η πρώτη φορά, μετά το κλείσιμο του σχολείου, το 1970, λόγω έλλειψης μαθητών, που το κτήριο θα υποδεχθεί Έλληνες μαθητές και ο αγιασμός θα τελεστεί στις 12 Οκτωβρίου από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε το γυμνάσιο στην Ίμβρο για πρώτη φορά έπειτα από σαράντα χρόνια"

«Υποπτο» λογισμικό της VW σε Skoda και Audi

Η Audi ανακοίνωσε σήμερα ότι το λογισμικό που επέτρεπε τη χειραγώγηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα της Audi με τους λεγόμενους κινητήρες EU5 στην δυτική Ευρώπη, σε 577.000 στη Γερμανία και σε περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αφορά τις σειρές μοντέλων A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Αυτά τα οχήματα είναι ένα μέρος από τα περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα που ανήκουν στον όμιλο της Volkswagen και εκτιμάται ότι φέρουν το παράνομο λογισμικό.

Και η Skoda...

Οχήματα εφοδιασμένα με το «ύποπτο» λογισμικό της Volkswagen ανακοίνωσε ότι έχει και η εταιρεία Skoda, θυγατρική του ομίλου Volkswagen στην Τσεχία. Πρόκειται για 1,2 εκατομμύρια οχήματα και ο εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας, Γιόζεφ Μπάλαζ, επιβεβαίωσε πως κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν.

Υποστήριξε πάντως ότι τα αυτοκίνητα, που είναι εφοδιασμένα με τους «ύποπτους» κινητήρες, τους ΕΑ 189, είναι «απολύτως ασφαλή» για να κυκλοφορούν στους δρόμους. Το υπουργείο Μεταφορών της Τσεχίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανακαλέσει τα αυτοκίνητα αυτά προκειμένου να ελεγχθούν. Πρόκεται κυρίως για οχήματα ντίζελ που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2013.

Ισχυρό χτύπημα από την ΕΚΤ

Εν μέσω αποκαλύψεων, μάλιστα, το σαββατοκύριακο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράζει πλέον ομόλογα της Volkswagen στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σφίγγοντας τη θηλιά για τον γερμανικό κολοσσό.

Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι εάν ακολουθήσουν κι άλλο το παράδειγμα της ΕΚΤ θα είναι δύσκολο στην Volkwagen να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της.

Εισαγγελική έρευνα κατά του Βίντεκορν

Οι εξελίξεις στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ραγδαίες, καθώς οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν.

Η έρευνα, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊκ, θα επικεντρωθεί στις κατηγορίες για απάτη στην πώληση οχημάτων με παραποιημένα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων.

Σημειώνεται ότι ο Βίντερκορν παραιτήθηκε από την ηγεσία του ομίλου μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο Volkswagen, ενώ θα λάβει κάτι παραπάνω από παχυλή αποζημίωση.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, αποποιείται των όποιων ευθυνών της σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε για τη χρήση του λογισμικού αυτού πριν ξεσπάσει η «θύελλα».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι η KBA, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου στη Γερμανία, έδωσε διορία ως τις 7 Οκτωβρίου στην VW να παρουσιάσει ένα σχέδιο με το οποίο οι εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει θα ευθυγραμμίζονται με την γερμανική νομοθεσία.

«Πειραγμένα» οχήματα και σε Κίνα, Νότια Αφρική;

Επιπλέον, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μη μπορώντας πλέον να συγκαλύψει το σκάνδαλο ανακοινώνει πως τα «πειραγμένα» οχήματά της ενδέχεται να κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστική η Volkwagen ανακοίνωσε στον κινεζικό ιστότοπό της ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να αφορά σχεδόν 2.00 οχήματά της που έχουν εισαχθεί στην Κίνα.

Τέλος η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της Νότιας Αφρικής διερευνά αν τα οχήματα της Volkswagen που πωλούνται στη χώρα τηρούν τις νοτιοαφρικανικές προδιαγραφές για την εκπομπή ρύπων. Η υπηρεσία NRCS προσθέτει στην ιστοσελίδα της ότι ενδέχεται να ανακαλέσει από την αγορά οχήματα VW αν βρεθεί ότι δεν τηρούν τα νοτιοαφρικανικά μέτρα για τις εκπομπές ρύπων.
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υποπτο» λογισμικό της VW σε Skoda και Audi"

«Πράσινο φως» για την πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών δομών ειδικής αγωγής «άναψε», σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Η δημοσίευση της απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Με τις προσλήψεις αυτές αναμένεται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό τα κενά στις σχολικές μονάδες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» για την πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών"

RPG και εκρηκτικά βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Πετρακάκου

Ένα ρουκετοβόλο εντόπισαν τα κλιμάκια των Εγκληματολογικών Ερευνών στον περίβολο του σπιτιού που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο ο Γιώργος Πετρακάκος και οι συλληφθέντες του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας οι αρχές με ειδικά μηχανήματα κατάφεραν να εντοπίσουν θαμμένο στο χωράφι των πέντε στρεμμάτων όπου βρίσκεται η αγροικία στο Μώλο Φθιώτιδας, το ρουκετοβόλο.

Ήδη το RPG στέλνεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν είχε χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η οργάνωση ΟΛΑ στην επίθεση που είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού είχε προσπαθήσει να επιτεθεί με ρουκέτες όμως λόγω αστοχίας υλικού εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη ενέργεια και έβαλε κατά του κτιρίου με καλάσνικοφ.

Έκτος από το RPG οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν βρεθεί θαμμένα επίσης, δύο ούζι, χειροβομβίδες, πυροκροτητές, τάπερ με εκρηκτική υλη και σιγαστήρες που προσαρμόζονται σε καλάσνικοφ.

Το πρωί οι αστυνομικοί είχαν ξεθάψει ακόμη έξι καλάσνικοφ. Όλα τα όπλα θα σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "RPG και εκρηκτικά βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Πετρακάκου"

Τρ. Αλεξιάδης: Ανατροπές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας - ΗΧΗΤΙΚΟ

Ανοιχτός σε μικρές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας εμφανίστηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα των ρύπων γιατί είναι θέμα εναρμόνισης και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ είναι υπό εξέταση το θέμα της κοστολόγησης των τελών και για φέτος προγραμματίζεται να εισπραχθεί περίπου το ίδιο ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών διορθωτικών αλλαγών.

Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης «είναι σαφές ότι θα πληρώσουμε όσα και το 2014 για το 2015, θα έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις αλλαγές που θα αποφασιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία» Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές για το 2015 λόγω και μηχανογραφικών περιορισμών.

Σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα τέλη κυκλοφορίας στα πιο ακριβά αυτοκίνητα. Το αν θα επιβαρυνθούν τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού είναι κάτι που εξετάζεται από την κυβέρνηση. «Θέλουμε να μεταφέρουμε και στα τέλη κυκλοφορίας και γενικά στη φορολογία το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Για φέτος δεν προλαβαίνουμε να το κάνουμε σε πολλούς τομείς αλλά για το 2016 θα το κάνουμε» ανέφερε φέροντας ως παράδειγμα ένα αυτοκίνητο εργοστασιακής αξίας 40.000 ευρώ. «Είναι δυνατό να πληρώνει λιγότερα τέλη κυκλοφορίας από ένα αυτοκίνητο που κάνει 10.000 ή 15.000 ευρώ» διερωτήθηκε. «Έχουμε υπερφορολόγηση πολλών εισοδημάτων. Πρέπει να λειτουργήσουμε με λογική και ευαισθησία είναι και θέμα ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό κριτήριο για τα τέλη κυκλοφορίας» κατέληξε για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την κατάργηση του αφορολόγητου. Μέσα στον Οκτώβριο θα ανοίξει η συζήτηση και θα γίνουν οι ρυθμίσεις ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και εξετάζουμε διάφορα σενάρια . Ένα από τα σενάρια που εξετάζουμε είναι η διάδοση του πλαστικού χρήματος , προκειμένου μέσα στο 2016 να φέρουμε τέτοιες ρυθμίσεις για να αναγνωρίζουμε αφορολόγητο μόνο όταν έχουν γίνει μέσω τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να στραφούμε προς σε αυτή την κατεύθυνση για την πάταξη της φοροδιαφυγής . Μελετούμε την επέκταση σε όλα τα επαγγέλματα μέσω πλαστικού χρήματος, αλλά θα δοθούν κίνητρα τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις».

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις κυρίως όσων έχουν ικανοποιητικά ή μεγάλα εισοδήματα αλλά παρόλα αυτά εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα επανεξεταστεί το μέτρο λόγω προβλημάτων στην εισπραξιμότητα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως προσωπικό στοίχημα τις αλλαγές στο φόρο. Ωστόσο φέτος ο φόρος θα εισπραχθεί χωρίς αλλαγές, αλλά για το 2016 μελετάται το σενάριο να υπάρξει αλλαγή στην ονομασία του και στον τρόπο υπολογισμού του με ταυτόχρονη εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών με στόχο είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρ. Αλεξιάδης: Ανατροπές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας - ΗΧΗΤΙΚΟ"

«Αιμορραγεί» ακατάσχετα το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα

Κακοδιαχείριση στην συγκέντρωση πλάσματος, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την αγορά «ισοδύναμων» με το πλάσμα φαρμάκων, χωρίς σταθερή τροφοδοσία με μονάδες αίματος η εθνική «δεξαμενή»: πρόκειται για τα τρία μείζονα και δυστυχώς χρόνια πλέον προβλήματα του συστήματος αιμοδοσίας που αναδείχθηκαν από συλλόγους και φορείς εθελοντών αιμοδοτών στη διάρκεια της εφετινής 28ης Αμφικτιονίας τους.

Μια και πλέον δεκαετία μετά την ολοκλήρωσή του το Κέντρο Κλασματοποίησης πλάσματος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δεν έχει ακόμη παραλειφθεί αρμοδίως, με αποτέλεσμα «να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες πλάσματος και στη συνέχεια να περιμένουν τη στιγμή της αχρήστευσής τους, λόγω αδιαφορίας ή ανεπάρκειας των υπευθύνων». Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, καταλογίζουν κακοδιαχείριση στην πολιτεία «που οδηγεί στη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά φαρμάκων από το ελεύθερο εμπόριο που στην αντίθετη περίπτωση θα εξασφαλίζονταν δωρεάν από την επεξεργασία του πλάσματος του αίματος».

Μείζον πρόβλημα παραμένει πάντα όχι μόνο η επάρκεια του αίματος εντός του συστήματος υγείας αλλά και η αυτάρκεια της χώρας σε αίμα. Όπως έχει καταστήσει γνωστό η ΠΟΣΕΑ, η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες αίματος από την Ελβετία και τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ εξασφαλίζει τον βασικό όγκο των μονάδων αίματος από τους αιμοδότες αντικατάστασης (προσφέρουν αίμα για να καλύψουν όσο χρησιμοποιηθεί για έναν ασθενή) και όχι από εθελοντές. Οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, πχ όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, είναι οι πρώτοι που αγωνιούν για την κάλυψή τους, ενώ σχεδόν πάντα βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειμμα αίματος και οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις, οι πολυτραυματίες κα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων αιμοδοσίας επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας Οργανισμού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και να διαδραματίσει τον Εθνικό του ρόλο (όπως ορίζεται από τον Ιδρυτικό του Νόμο 3402/2005) καθώς και την άμεση εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η Αμφικτιονία των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι η Σύνοδος όλων των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, όπου εκτός από την επιμόρφωση των μελών μας, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, συντονισμός του έργου τους και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Η Αμφικτιονία φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και τα αποτελέσματα των εργασιών της δημοσιεύονται και σηματοδοτούν το μέλλον της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Εφέτος έγινε στη Λαμία το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αιμορραγεί» ακατάσχετα το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα"

ΕΕ: Έλλειμμα συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα

Αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ χρειάζεται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap),υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, στη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και της δικαιοσύνης.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για πολλά κράτη-μέλη είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προχωρήσουν σε συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών τους σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Περαιτέρω προκλήσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν το σχεδιασμό συστημάτων φορολόγησης ακινήτων, την προτιμησιακή μεταχείριση του χρέους στη φορολογία εισοδήματος εταιρειών, τη φορολογική συμμόρφωση ιδίως στον τομέα του ΦΠΑ, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών διοικήσεων, και τη βελτίωση της δικαιοσύνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Έλλειμμα συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα"

Τρύφων Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ

«Καταστροφολογία» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης την συζήτηση των τελευταίων ημερών για υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων άνω των 30.000 ευρώ», αλλά και κατάργησης του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε επίσης πως πιθανώς και σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, για το οποίο εξήγησε πως «δεν είναι μόνο δική του αρμοδιότητα» και πως, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται άμεσα να διευθετηθεί.

«Πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με το ΦΠΑ στα νησιά και να βγει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να τον εφαρμόσουν από την 1η του μήνα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει λόγω της προεκλογικής περιόδου και δεν είναι ανοιχτή και η Βουλή, υπάρχουν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε, και θα υπάρχει σήμερα μάλλον αργά το απόγευμα ανακοίνωση σχετική με αυτό το ζήτημα» ανέφερε, και σε ερώτηση για το ποιά νησιά θα επιλεγούν στην πρώτη φάση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Θα επιλέξουμε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας... Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με ρεαλισμό και ευαισθησία και αυτό που θα βγάλουμε θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Συμπλήρωσε, πάντως, μιλώντας στα Παραπολιτικά, πως «υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο» και τόνισε: «Επειδή αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα και είναι και ένας στόχος για την κυβέρνηση να ξέρετε ότι θα πιάσουμε στόχο στη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από αυτόν ο οποίος θα υπάρχει στον προϋπολογισμό».

Για την φορολογία εισοδήματος και το αφορολόγητο, ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μια μεγάλη έξαρση καταστροφολογίας... Δεν θα συμβούν τέτοια πράγματα στη φορολογία». «Στη φορολογία το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σαφέστατα διατυπωμένο στη συμφωνία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14/8. Είναι σαφέστατο το τι πρόκειται να γίνει, δεν θα βγάλουμε λαγούς από τα μανίκια, δεν θα κάνουμε τίποτα θεαματικό, δεν θα γίνει κάτι που θα καταστρέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» σημείωσε και προσέθεσε ότι «πολλά δε από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση». Ανέφερε δε πως «για παράδειγμα, για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο νομοθέτησε και θα προχωρήσει η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών πολιτών προς το δημόσιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, βεβαίως για λίγες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας και προβλημάτων κ.λπ., αλλά σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ρυθμίσεων χρεών όπου μειώνονται τα επιτόκια». «Έχουμε βεβαίως και πολλά προβλήματα και αρνητικά σημεία αλλά έχουμε και αρκετά θετικά στοιχεία. Δεν θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα» τόνισε.

Δίνοντας το στίγμα του για τη φορολογία εισοδήματος είπε: «Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στο εισόδημα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες -και υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό-, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μια δέσμη μέτρων, άμεσα πρέπει να λύσουμε τα θέματα του ΦΠΑ, αμέσως μετά πρέπει να λύσουμε το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί».

Όταν ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και αν θα εφαρμοστεί είπε: «Θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε. Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων».

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα» και προσέθεσε: «Εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος, αν πάμε και επιβαρύνουμε φορολογικά πολίτες και επιχειρήσεις σε υπέρμετρο βαθμό τα 80 δισ. περίπου ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουνε, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος. Το επόμενο διάστημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, ως υπουργείο Οικονομικών, είναι να εισπράξουμε τις δόσεις από τις 100 δόσεις, να εισπράξουμε τις δόσεις από την φορολογία εισοδήματος, να εισπράξουμε τις δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας ε! δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά και να μην μπορεί να πληρώσει κανένας τίποτα, γιατί τότε θα αποτύχει όλο το οικοδόμημα».

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για σκληρή φορολόγηση όσων έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ για τη φορολογία των αυτοκινήτων είπε ότι σκέφτονται παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. «Γι' αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις», είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρύφων Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ"

Σκουριές: «Έγινε ένα πρώτο βήμα», λέει η εταιρία για τη συνάντηση με Σκουρλέτη και μεταλλωρύχους

Τριμερής συνάντηση για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάνος Σκουρλέτης με θέμα τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00. Γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων κάθισαν ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωποι της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", αλλά κι αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων.

Η συνάντηση που διήρκησε πάνω από δύο ώρες φαίνεται πως είχε περισσότερο τον χαρακτήρα της "γνωριμίας" παρά ουσιαστικού διαλόγου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών
ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός", Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε ότι "ήταν μια συνάντηση που πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Είχαμε κάποιας μορφής διαλόγου με το υπουργείο, αλλά δε μπορώ να πω ότι είχαμε κάποια κατάληξη".

"Τα πράγματα προς το παρόν μένουν ως έχουν. Το μήνυμα που δώσαμε στον υπουργό και μας έδωσε κι εκείνος είναι ότι κάποια στιγμή το θέμα μπορεί να επεκταθεί σε τεχνικό επίπεδο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας, καθώς θα έρθει στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της "Eldoraldo Gold", Πολ Ράιτ.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος πηγές υποστηρίζουν πως η συνάντηση ήταν διμερής, καθώς ο υπουργός δέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων να συμμετάσχουν, αλλά ως απλοί παρατηρητές. Το υπουργείο, ακόμη, εμμένει στα δύο βασικά αιτήματα του, πρώτον στο να πραγματοποιηθούν τα τεστ μεταλλουργίας στη Χαλκιδική κι όχι στα εργαστήρια στη Φινλανδία, καλώντας την "Ελληνικός Χρυσός" να εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεύτερον η εταιρεία να δείξει καλή διάθεση και να προχωρήσει στην άρση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα στις Σκουριές.

Πηγές του υπουργείου, επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κοινοποιηθούν στο υπουργείο τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για τις εργασίες των μεταλλείων κι ότι η εταιρεία πρότεινε να συσταθεί μια διμερής ομάδα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, πρόταση στην οποία το υπουργείο εμφανίστηκε θετικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κι εν όψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας (συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου), όπου προσέφυγε η "Ελληνικός Χρυσός", ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι τεχνικές άδειες.

Να σημειωθεί ότι εδώ κι έναν περίπου μήνα 1.300 εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής έχουν τεθεί σε τρίμηνη διαθεσιμότητα (λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους) ενώ 700 έχουν απολυθεί. Κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον κ. Σκουρλέτη ο υπουργός δεσμεύτηκε να κάνει σεβαστή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η όποια απόφαση θα έχει ως βασικούς άξονες την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους εταιρεία κι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η επένδυση πληροί όλους τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος κι επισημαίνουν ότι σε μια εποχή, όπου η ανεργία μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τα μεταλλεία δίνουν δουλειά σε 2.000 ανθρώπους, ενώ γύρω από το έργο απασχολούνται άλλοι 3.000 (ελεύθεροι επαγγελματίες, προμηθευτές, πρατηριούχοι).

Σημειώνεται, τέλος, πως στους 50 μεταλλωρύχους που έχουν κατασκηνώσει από την περασμένη Τρίτη έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σήμερα λόγω της συνάντησης, στην Αθήνα κατέβηκαν άλλοι 50, που μαζί με τους συναδέλφους τους θα παραμείνουν στη Μεσογείων μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: «Έγινε ένα πρώτο βήμα», λέει η εταιρία για τη συνάντηση με Σκουρλέτη και μεταλλωρύχους"

Κουρουμπλής: Ένας αριθμός για αστυνομική ταυτότητα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Τις διαδικασίες για την ενοποίηση των αριθμών ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ξεκινά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως δήλωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.

Όπως είπε, ανοίγουν θέματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής για τον Καλλικράτη προκειμένου να συζητήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με το θέμα των Θρησκευτικών, ο κ. Κουρουμπλής απέφυγε να τοποθετηθεί και περιορίστηκε να πει πως η σχέση με την Εκκλησία πρέπει να μείνει σε ένα υγιές πεδίο αμοιβαίας κατανόησης, υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα πρέπει να εξαγγέλλονται με συνεννόηση και συζήτηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Ένας αριθμός για αστυνομική ταυτότητα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ"

Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ στην φορολόγηση εσόδων από ακίνητα

Σε «φορολογική εξόντωση» των ιδιοκτητών ακινήτων οδηγούν οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε υπόμνημα που απέστειλε σήμερα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζει, η ήδη προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

1. Να δυναμιτίσει τη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δισ. ευρώ.
2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους.
3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος.

Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων υπενθυμίζει ότι ο κύριος λόγος θέσπισης της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων ήταν να δοθεί δυνατότητα οικονομικής «ανάσας» στους βαρύτερα φορολογούμενους ιδιοκτήτες ώστε να μπορούν να πληρώνουν κάθε χρόνο το ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ-ΕΝΦΙΑ, που είναι σήμερα κεντρικός αιμοδότης του προϋπολογισμού.

Συνεπώς η ΠΟΜΙΔΑ ζητά κάθε σχεδιαζόμενη κίνηση επαύξησης της φορολογίας των ενοικίων, να συνδυαστεί με άμεση κατάργηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον του συμπληρωματικού φόρου του! Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «μπορεί φαινομενικά φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ να είναι διαφορετικοί φόροι, όμως και οι δύο πρέπει να πληρωθούν από “την ίδια τσέπη”, η οποία είναι ήδη αδειανή».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ στην φορολόγηση εσόδων από ακίνητα"

Ποτάμι: Ο λαϊκισμός δεν θα φέρει επενδύσεις

Έπρεπε να διανύσει τον ωκεανό ο κ. Τσίπρας για να μάθουμε τελικά ότι το νέο μνημόνιο δεν είναι ούτε πραξικόπημα, ούτε προϊόν εκβιασμού, αλλά ότι "για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην παλιά λαϊκίστικη συνταγή: «Λέγε σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν».

Έτσι στους Αμερικανούς είπε ότι για να έρθουν επενδύσεις "πρέπει να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις". Που θα τις κάνουν ποιοι όμως; Οι υπουργοί του, που ομνύουν στον κρατισμό, ή τα στελέχη του, που απειλούσαν όσους έρθουν στην Ελλάδα ότι "θα χάσουν τα λεφτά τους;".

Οι αοριστολογίες, η απουσία σχεδίου, η αδυναμία του να απαντήσει ακόμη και στα αβανταδόρικα ερωτήματα του Μπιλ Κλίντον -γεγονός που εξέπληξε δυσάρεστα και αυτό ακόμη το φιλικό ακροατήριο- σηματοδοτούν κάτι παραπάνω από την ανικανότητα της «παρέας του Μαξίμου». Σηματοδοτούν δυστυχώς την επενδυτική απομόνωση της χώρας, τονίζει το Ποτάμι.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο λαϊκισμός δεν θα φέρει επενδύσεις"

Με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην Εφορία

Κάθε πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία γίνεται στα γκισέ της εφορίας, θα πρέπει να διενεργείται με τραπεζικές επιταγές εφόσον υπερβαίνει τα 200 ευρώ την ημέρα. Αυτό ορίζει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων , η οποία έρχεται να τροποποιήσει αντίστοιχη απόφαση του 2010 (του Γ. Παπακωνσταντίνου).

Η απόφαση του 2010 όριζε ότι:

1. Οφειλές προς το δημόσιο από οποιαδήποτε αιτία από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιτήδευμα, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές, εφόσον το προς καταβολή ανά ημέρα ποσό σε Δ.Ο.Υ υπερβαίνει συνολικά τα 250 ευρώ.

2. Τα λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις της παραπάνω παραγράφου, καταβάλλουν τις από οποιαδήποτε αιτία οφειλές τους προς το Δημόσιο, υποχρεωτικά με επιταγές , εφόσον το προς καταβολή, ανά ημέρα ποσό σε Δ.Ο.Υ, υπερβαίνει συνολικά τα 500 ευρώ.

Με την απόφαση Σαββαϊδου τώρα, παύει να ισχύει ο διαχωρισμός φυσικών προσώπων – επιτηδευματιών και επιχειρήσεων και πάσης φύσης οφειλή η οποία εξοφλείται στη Δ.Ο.Υ θα πρέπει να γίνεται με τραπεζική επιταγή, εφόσον υπερβαίνει τα 200 ευρώ.

Η κ. Σαββαϊδου στην απόφασή της, επικαλείται μεταξύ άλλων το γεγονός ότι « η αύξηση των συναλλαγών με επιταγές έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων κλοπής και ληστείας τόσο κατά την μεταφορά των χρημάτων όσο και κατά την ώρα της συναλλαγής και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην Εφορία"

Λαϊκή Ενότητα: Υψιστη διγλωσσία από Τσίπρα

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαπολύει η Λαϊκή Ενότητα, με αφορμή τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ.

"Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει γενικόλογα για 'αναδιάρθρωση του χρέους' ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού, του ΟΗΕ, ο οποίος έχει επεξεργαστεί πλήρη νομική επιχειρηματολογία για τη διαγραφή του χρέους όταν είναι αθέμιτο, παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, είναι ενδεικτική της πλήρους υποτέλειας με την οποία θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" επισημαίνει σε ανακοίνωση.

Και υποστηρίζει ότι αποτελεί "ύψιστη διγλωσσία το γεγονός ότι η γενικόλογη αυτή αναφορά έρχεται λίγες μέρες μόλις μετά την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, κατά την οποία θεσπίστηκε ένα διεθνές πλαίσιο κανόνων που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των υπερχρεωμένων κρατών και την κυριαρχία τους".

"'Αναδιάρθρωση του χρέους' δεν σημαίνει μείωση των βαρών για το λαό, αλλά εξασφάλιση ότι οι δανειστές δεν θα βγουν ποτέ χαμένοι. Μόνος δρόμος για την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους, η παύση πληρωμών και η διαγραφή του" καταλήγει.
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκή Ενότητα: Υψιστη διγλωσσία από Τσίπρα"

KKE: Κοροϊδία Τσίπρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και ανεργίας

Για συνεχιζόμενη κοροϊδία από την πλευρά του πρωθυπουργού σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

"Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό τον βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δις, ο κ. Τσίπρας, απ' τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θ' αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία", αναφέρει ο Περισσός.

Και συνεχίζει: "Στην πραγματικότητα το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης".

"Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα 'τσεπώσουν' τα όποια ποσά εξοικονομηθούν απ' αυτήν. Το γεγονός μάλιστα ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα προβλήθηκαν κάτω απ' τη στέγη Κλίντον και παραγόντων τύπου Στίγκλιτς και Σόρος, κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αντιλαμβάνεται ότι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την αγωνία του ελληνικού λαού να βελτιώσει τη ζωή του", καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε Περισσότερα » "KKE: Κοροϊδία Τσίπρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και ανεργίας"

Απεργούν την Τετάρτη τα πρακτορεία διανομής Τύπου

Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, από την προσεχή Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ώρα 17.00, έως την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου ώρα 17:00.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην εταιρία «Ίρις», την άμεση επιστροφή των κομμένων επιδομάτων και μισθών από την εταιρία «Ευρώπη» και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία καλούν σε περιφρούρηση της απεργίας στην κεντρική πύλη της «Ίριδας» και σε μεγάλο αγωνιστικό «παρών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Τετάρτη τα πρακτορεία διανομής Τύπου"

Focus: Τεράστια τα προβλήματα της Ελλάδας - Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί

Σχετικά απούσα είναι η Ελλάδα από τον γερμανικό Τύπο, με το γερμανικό Focus μόνο, να σχολιάζει την ελληνική επικαιρότητα και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να εστιάζουν στο προσφυγικό, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν ύστερα από καιρό.

«Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί»

Όψιμο σχόλιο για την έκβαση των ελληνικών εκλογών διαβάζουμε στην διαδικτυακή σελίδα του Focus του Σαββατοκύριακου. Ο σχολιαστής περιγράφει ως εξής την αιφνιδιαστική νίκη του Αλ. Τσίπρα: «Δεν πρόλαβε να νικήσει ο Τσίπρας και έπιασε καταιγίδα σε ολόκληρη τη χώρα, σαν να βροντοφωνούσε ο Δίας, ο πατέρας των θεών μεταμορφώνοντας τμήμα της Πελοποννήσου σε πεδίο καταστροφής. Κακοκαιρία περιμένει το ΣΥΡΙΖΑ από όλα εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την περίεργη μεταστροφή του ΌΧΙ σε μια δραστική πολιτική λιτότητας. Η ΝΔ ήλπιζε σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και αισθάνεται τώρα απατημένη. Επικριτές μέσα από το κόμμα καταλογίζουν ως λάθος τακτική την ήπια πολιτική του Ευάγγελο Μεϊμαράκη απέναντι στον αντίπαλό του. (...) Τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια. Οι μετοχές καταρρέουν, οι πρόσφυγες χρειάζονται στέγη για το χειμώνα και το χρηματοδοτικό κενό φτάνει τα 4,15 δισ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μεγάλο τμήμα του μνημονίου. Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί».

Η Συρία μέσα από τις εμπειρίες στο Ιράκ

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εστιάζει την προσοχή της στο πρώτο τετ α τετ μετά από πάνω από ένα χρόνο ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Πούτιν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο μια διένεξη που αρχικά αποξένωσε τους δύο ηγέτες, το συριακό. «Τώρα ωστόσο», υποστηρίζει ο σχολιαστής, «η κατάσταση στη Συρία είναι τόσο δραματική που οι δύο υπερδυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική». Πώς θα μπορούσε να ήταν αυτή η συμφωνία; «Θα μπορούσαν να βρουν έναν συμβιβασμό», προτείνει η εφημερίδα. «Να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία για ένα μεταβατικό διάστημα και μετά να εξαφανιστεί στη ρωσική εξορία. Το καθεστώς του να παραμείνει εν μέρει για να διατηρηθεί ένα ψήγμα δομών και κρατικής οργάνωσης. Το προηγούμενο στο Ιράκ έδειξε ότι η πλήρης διάλυση του στρατού παίρνει εκδίκηση. Ακόμη και δυτικοί διπλωμάτες δικαιώνουν τον Πούτιν σε αυτό το σημείο. Παράλληλα ΗΠΑ και Ρωσία θα έπλητταν το Ισλαμικό Κράτος που έχει υπό την κατοχή του μεγάλο τμήμα της χώρας». Ο ίδιος σχολιαστής επισημαίνει ότι ο πόλεμος κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μια από τις ελάχιστες σταθερές που ενώνουν την Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου θέτει τις κόκκινες γραμμές στη συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία. «Παρά την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις η συνεργασία συνεχίστηκε στο μεσοδιάστημα, το Κρεμλίνο στήριξε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Με τον ίδιο πραγματισμό η Δύση να κινηθεί έναντι της Ρωσίας. Διαπραγματεύσεις ναι, ενδεχομένως και με τον Άσαντ, αλλά οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ μέχρις ότου επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία και βρεθεί συναινετική λύση για την Κριμαία».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Focus: Τεράστια τα προβλήματα της Ελλάδας - Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί"

ΝΔ: Φτηνό επικοινωνιακό «τρικ» Τσίπρα στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ

Για φτηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ΑλέξηΤσίπρα, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030 και την αναφορά του στο θέμα του χρέους.

«Πέρα από τις "επικοινωνιακές πιρουέτες" του κ. Τσίπρα υπάρχει και η ουσία», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΝΔ διατυπώνει το ερώτημα εάν δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρούν πως ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο forum για να διευθετεί τέτοια πολύπλοκα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. «Δεν γνωρίζει ότι το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε επίπεδο ΕΕ-Ευρωζώνης παίζουν αυτόν τον ρόλο; Δεν γνωρίζει θεσμική ιδιαιτερότητα της Ευρωζώνης ως μίας οικονομικής και νομισματικής ένωσης σε περιφερειακό επίπεδο και της ΕΚΤ; Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια "επίσημων πιστωτών", δηλαδή των εταίρων μας σε ΕΕ και ΔΝΤ; Επιτέλους, αγνοεί ακόμη και αυτά που υπέγραψε;» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός, στις 12 Ιουλίου, υπέγραψε δήλωση της συνόδου κορυφής για το ευρώ, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κούρεμα του χρέους.

«Τελικά, ο κ. Τσίπρας άλλα λέει, άλλα υπογράφει και άλλα κάνει, επιτείνοντας τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και παρατείνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η διγλωσσία του κ. Τσίπρα βλάπτει σοβαρά τη χώρα», καταλήγει η ΝΔ.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Φτηνό επικοινωνιακό «τρικ» Τσίπρα στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ"

Η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα

Την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015 ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, μετά από συμφωνία που πέτυχε με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Την Τρίτη (29/9), η ηγεσία της ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο θα τεθεί το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ:
«Η ΓΣΕΕ, μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων), ανέλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών νόμων να επικρέμεται πάνω από τους εργαζόμενους, επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη ΓΣΕΕ, η επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα και θα τεθεί εκ νέου στην αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα"

ΝΔ: Αποκαλύπτεται η πολιτική απάτη Τσίπρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη φοροκαταιγίδα και τις περικοπές συντάξεων από την κυβέρνηση Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται. Ό,τι λέγαμε προεκλογικά επιβεβαιώνεται στο ακέραιο. Ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να κάνει εκλογές γιατί προετοίμαζε την πιο άγρια φοροκαταιγίδα που γνώρισε ο τόπος. Αλλά και την πιο βίαιη επίθεση στις συντάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακηρύσσει πλούσιους όσους παίρνουν σύνταξη 1.000 και μισθό 1.500 ευρώ. Εξοντώνει τα μεσαία και χτυπά αδίστακτα ακόμη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ήδη μετά τις πρόσφατες οριζόντιες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 2% και 6% αντίστοιχα εξαγγέλλονται από τον αρμόδιο υπουργό, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις Τσίπρα, νέες, δραματικές μειώσεις.

Ταυτόχρονα αρχίζει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο, ξεκινά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ συνεχίζεται η εμμονή της κυβέρνησης στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, στην αύξηση των φόρων στους αγρότες, των τελών κυκλοφορίας, των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στην κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Οι μάσκες έπεσαν και ο λογαριασμός της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου γονατίζει τους Έλληνες».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αποκαλύπτεται η πολιτική απάτη Τσίπρα"

Σε στενό κλοιό: Επιστρέφει από σήμερα η τρόικα με 5 τεχνικά κλιμάκια

Δουλειά πιάνει και πάλι από σήμερα η τρόικα ή σωστότερα το κουαρτέτο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι θεσμοί θα ασκούν αυτοπρόσωπη εποπτεία στην υλοποίηση των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, με το βλέμμα, σε πρώτη φάση, στους στόχους και την πορεία του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα αρχίσουν να στέλνουν ίσως και από σήμερα στην Αθήνα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια ώστε να αποφευχθούν «λάθη» και αστοχίες στο τρέχον, δύσκολο πρόγραμμα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μία εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ε.Τ., η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα- αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού. Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου, αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:

- Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.

- Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και κατ' επέκταση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για την α' κατοικία.

- Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016.Το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015. Α

- Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Θέμα SOS θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει «μικρή ΔΕΗ».

- Ενα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο που θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως από την 1η/1/ 2016.

Οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ημέρα του νέου Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 3 δισ. της α' δόσης, ενώ, αμέσως μετά, θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών κκ Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).

Σημειώνεται ότι μέχρι και τις 5/10 το ΥΠΟΙΚ θα πρε΄πει να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016, με στόχο να παρυοσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ (για φέτος αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε στενό κλοιό: Επιστρέφει από σήμερα η τρόικα με 5 τεχνικά κλιμάκια"

Γερμανία: Ερευνα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen

Γερμανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊκ.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις "κατηγορίες για απάτη στην πώληση οχημάτων με παραποιημένα στοιχεία για τις εκπομπές" ρύπων, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της περιοχής αυτής.

Ο Βίντερκορν παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη έπειτα από την παραμονή του για σχεδόν εννέα χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν γνώριζε για τη χρήση του λογισμικού, που φέρουν κάποια οχήματα της εταιρείας, το οποίο παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους που γίνονταν για τις εκπομπές ρύπων.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη χρήση του λογισμικού αυτού προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο, δήλωσε εξάλλου σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι η KBA, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου στη Γερμανία, έδωσε διορία ως τις 7 Οκτωβρίου στην VW να παρουσιάσει ένα σχέδιο με το οποίο οι εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει θα ευθυγραμμίζονται με την γερμανική νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στον κινεζικό ιστότοπό της ότι το σκάνδαλο αυτό που ξέσπασε σχετικά με τα πετρελαιοκίνητα οχήματά της που έφεραν το επίμαχο λογισμικό μπορεί να αφορά σχεδόν 2.000 οχήματά της που έχουν εισαχθεί στην Κίνα.

Συνολικά 1.946 αυτοκίνητα Tiguan (4Χ4) που έχουν εισαχθεί στην Κίνα φέρουν τον κινητήρα Diesel EA 189 που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου αυτού που ξέσπασε πρόσφατα και "μπορεί να τα αφορά", ανακοινώνει η Volkswagen στον κινέζικο ιστότοπό της.

Τέλος η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της Νότιας Αφρικής διερευνά αν τα οχήματα της Volkswagen που πωλούνται στη χώρα τηρούν τις νοτιοαφρικανικές προδιαγραφές για την εκπομπή ρύπων.

Η υπηρεσία NRCS προσθέτει στην ιστοσελίδα της ότι ενδέχεται να ανακαλέσει από την αγορά οχήματα VW αν βρεθεί ότι δεν τηρούν τα νοτιοαφρικανικά μέτρα για τις εκπομπές ρύπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Ερευνα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen"

Απετράπησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Ραφήνα, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι του οικισμού Περιβολάκια στη Ραφήνα βρίσκονταν επί ποδός προκειμένου να εμποδίσουν την Περιφέρεια Αττικής να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση δέκα αυθαίρετων κατοικιών για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική απόφαση από το 1990. Κάτι τέτοιο τελικά όντως επιτεύχθηκε, καθώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αποχώρησαν, χωρίς να προχωρήσουν σε καμία κατεδάφιση, τονίζοντας πάντως πως θα επιστρέψουν σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρωτόκολλα κατεδάφισης υπάρχουν από 1990, όμως λόγω έλλειψης κονδυλίων οι διαδικασίες κατεδαφίσεων δεν είχαν ποτέ ξεκινήσει.

Πέρσι βρέθηκε το απαιτούμενο κονδύλι των 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ τα οποία χρήματα αξιοποιήθηκαν αμέσως. Έτσι η περιφέρεια Αττικής ανέθεσε την κατεδάφιση των πρώτων οικιών σε ιδιωτική εταιρία ενώ υπολείπονται ακόμα 2.500 περιπτώσεις σε όλη την Αττική.

Ένας από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μίλησε στους δημοσιογράφους. Ο κ. Βαγγέλης Μόκας τόνισε πως στο σπίτι που θέλουν να γκρεμίσουν μένουν μόνιμα δώδεκα άτομα από τέσσερις οικογένειες και διαθέτουν όλα τα νόμιμα έγγραφα για την διατήρηση του οικήματος, ενώ υποστηρίζει πως έχει πληρώσει ήδη 40.000 ευρώ για να το νομιμοποιήσει.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απετράπησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Ραφήνα, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων"

Φωτίου σε εργαζόμενους: «Δεν έχω χρόνο να σας ακούσω τα λέμε αύριο»

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας για το κλείσιμο των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, λουκέτο σε κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια κοινωνικά φαρμακεία και υπνωτήρια αστέγων έκαναν το πρωί εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές.

Λόγω της εμπλοκής στη χρηματοδότηση κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο πάνω από 1.200 εργαζόμενοι και να σταματήσει η στήριξη σε πάνω από 118.000 ωφελούμενους των προγραμμάτων.

Όταν, όμως, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να δουν την αρμόδια υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων άκουσαν από τη Θεανώ Φωτίου την απάντηση «δεν έχω χρόνο να σας ακούσω τα λέμε αύριο» με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αποχωρήσουν με κατεύθυνση τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λήγουν τα προγράμματα τέλη του μήνα είμαστε στον αέρα κυριολεκτικά μας είχαν πει ότι θα υπάρξει μέριμνα αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η κυρία Φωτίου δε μας δέχτηκε λόγω φόρτου εργασίας. Να θυμίσω ότι εμείς μεθαύριο δε θα έχουμε δουλειά. Ήρθαμε εδώ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μας είπαν θα μας δει αύριο η κ. Φωτίου. Δεν πρέπει να μπει λουκέτο σε όλες αυτές τις δομές κοινωνικής μορφής χάνουν 1200 άτομα τη δουλειά τους κλείνουν 256 δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα και βέβαια χιλιάδες επωφελούμενοι από τα προγράμματα κοινωνικών δομών και μέριμνας είναι χαμένοι με την κατάσταση αυτή», είπε στο protothema.gr o εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Γούσης
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου σε εργαζόμενους: «Δεν έχω χρόνο να σας ακούσω τα λέμε αύριο»"

Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη ΔΕΗ και να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο διαχειριστή των δικτύων, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον Real fm. 
Σημειώνεται ότι σε δημόσιο έλεγχο βρίσκεται το 51% της ΔEΗ. Με βάση τους όρους του τρίτου προγράμματος, η Ελλάδα καλείται να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ, ή να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς. 
"Δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ. Το κράτος θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο", υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης. 
Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως «ο διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης, ο ΑΔΜΗΕ, υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιηθεί. Η βάση αυτού του αιτήματος ήταν να μην είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα ο ΑΔΜΗΕ, για να χειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, αλλά να είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ο οποίος να είναι πιο αντικειμενικός απέναντι στη δημόσια ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.
Η δικιά μας αντιπρόταση είναι ναι, βεβαίως να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρεία δημόσιας τάσης, αλλά να είναι δημόσια. Να μην πάρουμε από την Επιχείρηση τα πάγια, δηλαδή όλα αυτά τα δίκτυα που κόστησαν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Στο ερώτημα τι θα γίνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο ίδιος απάντησε:
«Όταν μιλάμε για απελευθέρωση της ενέργειας στην Ευρώπη διαφορετικά το εννοεί ο καθένας. Συνήθως πίσω από την απελευθέρωση, κάθε κράτος θέλει να ενισχύει τα δικά του εθνικά συμφέροντα, αυτές οι προτάσεις δεν είναι ουδέτερες».
Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές. 

 euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ"

Να μην τεθεί στο αρχείο καμία αίτηση πολίτη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Από κανέναν δικαστικό υπάλληλο να μην τεθεί στο αρχείο αίτηση πολίτη για τα κόκκινα δάνεια (νόμος Κατσέλη), ζητεί η ΔΑΚΕ Δικαστικών Υπαλλήλων, με αφορμή την σημερινή πρώτη ημέρα έναρξης εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου (νόμος 4336/2015). Μέχρι σήμερα εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας 130.000 υποθέσεις κόκκινων δανείων, τονίζει η συνδικαλιστική οργάνωση και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μέχρι το 2030, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι αναβολές που πρόκειται να δοθούν.

Ειδικότερα, η ΔΑΚΕ Δικαστικών Υπαλλήλων με ανοικτή επιστολή της προς όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους των Ειρηνοδικείων της χώρας, αλλά και τους δανειολήπτες επισημαίνει ότι από σήμερα ουσιαστικά αρχίζει η εφαρμογή των διατάξεων του τρίτου μνημονίου που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρόθεση των νέων αυτών μνημονιακών διατάξεων, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι να:
«1. Εξαθλιώσει τους Έλληνες που είχαν την ατυχία να είναι δανειολήπτες και να τους πάρει τα σπίτια προς όφελος των «αρπακτικών» και διεθνών τοκογλύφων, με τις ευλογίες της «μαϊμού» αριστερής Κυβέρνησης της χώρας και
2. Οδηγήσει τους εργαζόμενους στα Ειρηνοδικεία σε τρομακτικούς και απάνθρωπους ρυθμούς εργασίας, πάνω από τα όριά τους».

Ακόμη, η ΔΑΚΕ επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια τα Ειρηνοδικεία της χώρας και κατ' επέκταση και οι συνάδελφοι που εργάζονται σ' αυτά, έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Με τις νέες ρυθμίσεις και στην προσπάθειά να λειτουργήσει το ήδη υπερφορτωμένο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εισάγονται ρυθμίσεις που με την υποδομή και το υπάρχον προσωπικό στα Ειρηνοδικεία δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή, απεναντίας θα δυσκολέψει την κατάσταση και δημιουργήσει προβλήματα σε εργαζόμενους και διαδίκους».

Ειδικότερα, συνεχίζει η ΔΑΚΕ, προβλέπονται «ειδικά γραφεία υπερχρεωμένων νοικοκυριών», για τα οποία δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή, χώροι και προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Παράλληλα, η ΔΑΚΕ θέτει το ερώτημα «ποια Γραμματεία θα επαναπροσδιορίσει 130.000 υποθέσεις που έχουν οριστεί να δικασθούν μέχρι το 2030» και μάλιστα «όταν ορίζονται προθεσμίες, που δε μπορούν με τίποτα να εκπληρωθούν με το υπάρχον προσωπικό». Ακόμη, η ΔΑΚΕ καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς δανειοληπτών και τις Ενώσεις Καταναλωτών να εκφράσουν την αντίδρασή τους «στο νόμο που ουσιαστικά καταστρέφει τη ζωή όλων μας».

Και καταλήγει η ΔΑΚΕ Δικαστικών Υπαλλήλων:
«Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να δεχθεί να αναλάβει την ευθύνη να θέσει αίτηση πολίτη στο αρχείο. Είναι ευθύνη άλλων η αρχειοθέτηση ή μη των αιτήσεων – δικογράφων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην τεθεί στο αρχείο καμία αίτηση πολίτη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά"

Σία Αναγνωστοπούλου: Παραποιήθηκαν όλα όσα είπα - Ό,τι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σε ακροατή

Την παραποίηση των λεγομένων της υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου γύρω από το ζήτημα της απλοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ αρχιεπισκόπου και της ίδιας, σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

«Ό,τι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σ' έναν ακροατή του ραδιοφώνου Κόκκινου, που συζητούσαμε για άλλο θέμα, για την παιδεία αλλά για άλλο θέμα, διαμαρτυρία, και απάντησα σε αυτό. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου ερωτηθείσα σχετικά στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου επέμεινε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα που πρέπει να διευθετήσει.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την αναστάτωση. Όλα ξεκίνησαν από μια διαμαρτυρία ακροατή για τον τρόπο απαλλαγής. Ας γίνει ό,τι πρέπει. Πραγματικά, μέσω της εκπομπής δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Το υπουργείο τρέχει και δεν φτάνει. Για να απαντήσω για το θέμα πρέπει να πρώτα να υπάρξει συνεννόηση», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σία Αναγνωστοπούλου: Παραποιήθηκαν όλα όσα είπα - Ό,τι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σε ακροατή"

Εντός της εβδομάδας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Εντός της εβδομάδας αναμένονται στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα εξετάσουν την πορεία του προϋπολογισμού, την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων καθώς και να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ενήργησε μονομερώς και ακόμα δεν έχουν ανατραπεί αυτές οι αποφάσεις (όπως πχ. η κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία).

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνταξη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στην Βουλή και ο οποίος θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός της εβδομάδας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news