facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: Τέλη Νοέμβρη ο έλεγχος - Μετά η συζήτηση για το χρέος

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει, όπως δήλωσε, η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. «Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε, προσθέτοντας: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Η διεξαγωγή της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ, σημειώνουν οι Financial Times. Η καθυστέρηση, προσθέτουν, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. «Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», εξήγησε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντίσταση, καθώς θα αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Ένας άλλος κίνδυνος, σημειώνουν οι Financial Times, είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση. «Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αλλά θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι καλές. Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ' ό,τι ήμασταν».

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι Financial Times. «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Τέλη Νοέμβρη ο έλεγχος - Μετά η συζήτηση για το χρέος"

Σοκ για την Volkswagen: Η ΕΚΤ ανέστειλε την αγορά τίτλων που συνδέονται με την εταιρεία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού της Volkswagen, καθώς εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου που έχει πλήξει τη μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η δραματική πτώση της μετοχής της VW, που έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της σε 10 ημέρες, οδήγησε την κεντρική τράπεζα να εξετάσει, αν θα αποκλείσει τίτλους της VW από το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων. Τέτοιοι πιστωτικοί έλεγχοι αποτελούν ρουτίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να προστατεύσει τους φορολογούμενους κατά την υλοποίηση του προγράμματός της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Το γεγονός ωστόσο ότι η VW, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων της Ευρώπης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο, υπογραμμίζει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γερμανικός όμιλος και τις πιθανές επιπτώσεις του σκανδάλου στη χρηματοδότησή του.

Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της ΕΚΤ αναμένονται εντός της εβδομάδας και πηγές με γνώση του θέματος έλεγαν ότι δεν είναι ειλημμένη απόφαση ο αποκλεισμός της VW από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Αν και οι κίνδυνοι αναφορικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της VW έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τις εναντίον της κατηγορίες, δημόσιοι φορείς της Γερμανίας παραμένουν μεγάλοι μέτοχοι του ομίλου, μειώνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας του.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ για την Volkswagen: Η ΕΚΤ ανέστειλε την αγορά τίτλων που συνδέονται με την εταιρεία"

Κλήρωση σπιτιών, πληρωμή με κάρτα και σε περίπτερα -Αυτά είναι τα 5 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο να αποφευχθεί η λήψη νέων επώδυνων μέτρων την επόμενη χρονιά, είναι αποφασισμένη να πάρει η κυβέρνηση.

Οπως μετέδωσε το Star, πέντε είναι τα νέα μέτρα, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποφέρουν τα προσδωκόμενα αποτελέσματα.

1. Το αφορολόγητο (που αναμένεται να αυξηθεί στις 12.000 ευρώ) θα δίνεται μόνο για τις δαπάνες με κάρτα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρέπει να πληρώνουμε παντού με κάρτα, σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.λπ.

2. Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί κάρτα θα παίρνει λαχνούς από το υπουργείο Οικονομικών και θα μπαίνει στην κλήρωση για σπίτια που είναι ανεκμετάλλευτα από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μάλιστα, οι τυχεροί αυτής της κλήρωσης θα παίρνουν απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα 5 πρώτα χρόνια κατοχής του ακινήτου.

3. Θα τοποθετηθούν συσκευές χρέωσης με κάρτα (POS) παντού, σε περίπτερα, ταξί κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι προμήθειες θα είναι φθηνότερες για τους επαγγελματίες από το 2% που ισχύει τώρα, ενώ θα είναι πολύ φθηνή και η τοποθέτηση του μηχανήματος.

4. Θα παρέχεται έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες μόνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης κάρτας. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες πληρώνουν με μετρητά και παίρνουν απόδειξη η οποία δεν εκπίπτει.

5. Θα δημιουργηθεί, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, νέος, πλήρως ανεξάρτητος φορολογικός μηχανισμός, που δεν θα έχει καμία σχέση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα υπάγεται σε αυτό. Η θητεία των μελών του θα είναι πενταετής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το «ελληνικό IRS», που έχει ακουστεί τόσες φορές στο παρελθόν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλήρωση σπιτιών, πληρωμή με κάρτα και σε περίπτερα -Αυτά είναι τα 5 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής "

Έληξε η κατάληψη στα ΤΕΙ Αθήνας

Έληξε η κατάληψη στα ΤΕΙ Αθήνας, καθώς μετά από 14 ημέρες αποχώρησαν οι φοιτητές που ζητούσαν να χορηγηθούν άμεσα φοιτητικές άδειες στον Νίκο Ρωμανό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, Μιχάλη Μπρατάκο, από αύριο, Δευτέρα, θα αποκατασταθούν οι διοικητικές λειτουργίες, ενώ από την Τρίτη θα συνεχιστεί η εξεταστική που είχε διακοπεί λόγω της κατάληψης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έληξε η κατάληψη στα ΤΕΙ Αθήνας"

Επιστρέφει αύριο η δημοτική αστυνομία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Από αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν και πάλι από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη στάση και στάθμευση οχημάτων καθώς και ο έλεγχος των θέσεων Ελεγχόμενης Στάθμευσης, στο πλαίσιο της επανασύστασης και πλήρους επαναλειτουργίας της υπηρεσίας.

Ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών που επέστρεψαν μετά από μια διετία απουσίας, είναι μόλις 68 από 170 που πραγματοποιούσαν ελέγχους πριν την κατάργηση της υπηρεσίας, ενώ οι αρμοδιότητές τους παραμένουν 35. Έμφαση θα δοθεί στο παράνομο παρκάρισμα, την κατάληψη δημοσίου χώρου και σε θέματα ελέγχου αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κυρίως στις κεντρικές οδούς Ίωνος Δραγούμη, Ιασωνίδου, Αγίου Δημητρίου, Τσιμισκή και Μητροπόλεως, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, αρχικά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο

Ενστάσεις και κάρτες στάθμευσης

Οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις έγγραφες ενστάσεις τους κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων (κλήσεων) παράνομης στάθμευσης, οι οποίες θα εξετάζονται από αρμόδιους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, στο γραφείο του Γενικού Πρωτοκόλλου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Δημαρχείο, Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος) για διάστημα τριών ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα βεβαίωσης της παράβασης. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης προθεσμίας δεν θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση καρτών ωριαίας στάθμευσης για τις θέσεις - χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης για περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.ά., συνεχίζεται από το Τμήμα Τελών Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Δημαρχείο, 2ος όροφος, γραφείο 235 Γ', τηλέφωνα 2313 317273-2313 317268) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 έως 14:30).

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει αύριο η δημοτική αστυνομία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης"

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Διεθνής πρόκληση και όρος για την ανάπτυξη η αναδιάρθρωση του χρέους

Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη έθεσε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ από το Σάββατο. Ο έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε την «εμπειρία στην Ελλάδα» που «θα μπορούσε να είναι διδακτική».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;». Και να βάλει την όλη προβληματική στην εξής βάση: «Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;».

Επικαλέστηκε και το συγκεκριμένο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία είναι, κατά την άποψή του, «στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων»;

1. Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

2. Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

3. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πέραν της ρύθμισης του Χρέους ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στον ΟΗΕ: Διεθνής πρόκληση και όρος για την ανάπτυξη η αναδιάρθρωση του χρέους"

Ανοίγει για τους πρόσφυγες το γήπεδο μπάσκετ Ελληνικού

Ανοίγει και το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ στο Ελληνικό για την προσωρινή φιλολξενία τουλάχιστον 500 προσφύγων και μεταναστών, με κοινή απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και κατόπιν άδειας του φορέα διαχείρισης των ολυμπιακών ακινήτων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία και δευτερου χώρου φιλοξενίας στα πρότυπα του Ελαιώνα εντός Αττικής, καθώς και στη Σϊνδο προκαλώντας όμως έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση στο ethnos. gr, ο οποίος έιπε ότι μάθαμε thnι πρόθεση του υπουργείου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή μας από την τηλεόραση.

«Περιμένω ακίομα συνάντηση με τον κ. Μουζάλα για να ενημερωθώ σχετικά αλλά πρέπει να τονίσω ότι ο χώρος που έχει υποδειχθεί για την κατασκευή του καταυλισμού είναι ο πλέον ακατάλληλος γιατί πρόκειται για παλιό εργοστάσιο πάνω σε αγωγό πετρελαίου που με την πρώτη μπόρα όπως συνέβη και προχθες πλημμυρίζει», σημείωσε.

«Ολα αυτά εφόσον βρεθούμε προ τετελεσμένων θα σταθούμε αλληλέγγυοι στο δράμα των πρσφύγων βοηθώντας όπως μπορούμε με τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Πολύ φοβούμαι όμως ότι όπως συμβαίνει στη χώρα μας θα επιβεβαιωθεί η ρήση ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», κατέληξε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει για τους πρόσφυγες το γήπεδο μπάσκετ Ελληνικού"

Βούτσης: Η Αριστερά έχει δεσμευτεί για αλλαγή του εκλογικού νόμου

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία, μάλιστα, η Αριστερά έχει διαχρονικά δεσμευθεί», πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης της νέας Βουλής, σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρό της Νίκο Βούτση.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, χαρακτηρίζει ως σημαντική την καθ' αυτή λειτουργία της Ολομέλειας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «τα συνταγματικά ζητήματα, με κυριότερα αυτά που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών, προφανώς θα μπουν στο κέντρο της συζήτησης», καθώς, «αυτή η Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι και προπομπός της επόμενης ως αναθεωρητικής Βουλής».

Σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας, αναφέρει ότι «η επιλογή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ δίνει θετικό πρόσημο για την υπεράσπισή της», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «απόλυτα αποτυχημένη "θεραπεία" που επελέγη δια των μνημονίων», ενώ χαρακτηρίζει ως «ανόητο» το «να ακούγονται εκφράσεις για χούντες, προτεκτοράτα και ανυπαρξία δημοκρατίας».

Ως εκ΄ των ων ουκ΄ άνευ χαρακτηρίζει τη διάκριση δεξιάς-αριστεράς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι «σε θέματα στα οποία απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, η Βουλή μπορεί να διευκολύνει μέσα από τον απρόσκοπτο, έγκαιρο και σε βάθος διάλογο», χωρίς αυτό να σχετίζεται, όπως ξεκαθαρίζει, «με κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού».

Όσον αφορά αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι «θα αποτελούν αντικείμενο και απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της απερχόμενης προέδρου της βουλής, τονίζει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ακραίες, οριακές συγκρούσεις που παράγουν διχασμό στο δημόσιο βίο».

Όσον αφορά τα προνόμια των βουλευτών, ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο περαιτέρω ρυθμίσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς για τις απολαβές των βουλευτών».

Τέλος, σχετικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές, ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει ως πολύ εξαιρετικά πιθανή την ανανέωση της εντολής «για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που υπήρχε ομόφωνη κατεύθυνση, όπως και για τα θέματα που αφορούν σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα ή για το μνημόνιο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Η Αριστερά έχει δεσμευτεί για αλλαγή του εκλογικού νόμου"

Συνταγματική και νόμιμη η δήλωση για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και το νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η δήλωση του μαθητή (αν είναι ανήλικος) ή των γονέων του ότι επιθυμούν την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Αυτό είναι το «δια ταύτα» της επίκαιρης υπ΄ αριθμ. 94/2015 απόφασης της Ολομέλειας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία στην ουσία ερμηνεύει την εγκύκλιο 12773/Δ2/23.1.2015 του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε δύο μέρες από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και αφορά τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Να σημειωθεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου πρόσφατα δήλωσε ότι θα προβεί στην κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και θα αρκεί η απλή αναφορά του μαθητή ή του γονέα του (ή κηδεμόνα).
Την ίδια στιγμή καυστικά σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τη δήλωση της κυρίας Αναγνωστοπούλου, λέγοντας ότι δεν είναι απόφαση του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας του περασμένου Ιανουαρίου -όπως αναφέρει η Αρχή- στη επίμαχη δήλωση του μαθητή ή του γονέα στην οποία αναφέρεται ότι «ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Δηλαδή, συνεχίζει η Αρχή, «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών».

Κατά συνέπεια, σημειώνει η Αρχή, «δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Παράλληλα, η Αρχή υπογραμμίζει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα».

Ακόμη, σημειώνει η Αρχή ότι «η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Ειδικότερα, την Αρχή την απασχόλησε περίπτωση γονέων που ζήτησαν να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α’ τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα από μερικές εβδομάδες και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Η μητέρα του μαθητή προσέφυγε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ακύρωσε την απάντηση του διευθυντή λόγω έλλειψης αιτιολογίας, ξαναστέλνοντάς του την υπόθεση για νέα νόμιμη κρίση.

Παρ΄ όλα αυτά εκείνος επέμεινε στην απορριπτική του θέση, επικαλούμενος ότι στο απολυτήριο του γυμνασίου αναγραφόταν ως θρήσκευμα του μαθητή «Χριστιανός Ορθόδοξος».

Μεγάλη παρένθεση: Η Αρχή από το 2002 έχει κρίνει παράνομη την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την επίδοση και διαγωγή του μαθητή η αποκάλυψη των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Ακολούθησε νέα προσφυγή της μητέρας, που έγινε εν μέρει δεκτή.

Όμως, για να δοθεί η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ζητήθηκε από τη μητέρα να υποβάλει ρητή αναφορά ότι ο γιος της δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός.

Κατόπιν αυτών η μητέρα προσέφυγε στην Αρχή καταγγέλλοντας ότι η διεύθυνση του σχολείου ζητά παρανόμως τη συλλογή ενός ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου, επιδιώκοντας παράλληλα να επιληφθεί η Αρχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική και νόμιμη η δήλωση για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά"

Προσεχώς «έξυπνες» πινακίδες κυκλοφορίας στα Χανιά

Από τα Χανιά ξεκινά τις επόμενες ημέρες η τοποθέτηση «έξυπνων» πινακίδων κυκλοφορίας σε πέντε πόλεις της Κρήτης.

Πρόκειται για φωτεινές πινακίδες LED, οι οποίες σε πραγματικό χρόνο θα μεταδίδουν μηνύματα ενημέρωσης προς τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Μαρινάκη, οι πινακίδες θα παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές διαδρομές, πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στα δημοτικά πάρκινγκ της πόλης, καθώς και προειδοποιήσεις σε περιπτώσεις κλειστών δρόμων λόγω έργων και άλλων αιτιών.

Στην πόλη των Χανίων οι «έξυπνες» πινακίδες θα τοποθετηθούν στη δυτική είσοδο της πόλης στον κόμβο Κλαδισού, στην είσοδο Μουρνιών στο ύψος του ΚΤΕΟ, στη διασταύρωση για το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και στην περιοχή της Χαλέπας, κοντά στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Μανούσου Κούνδουρου.

Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Χανίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ ο δήμος θα αναλάβει να τοποθετήσει ανάλογες πινακίδες και σε άλλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσεχώς «έξυπνες» πινακίδες κυκλοφορίας στα Χανιά"

Ρωμανιάς: Μειώσεις 11 -13% για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ παρά τις μεγαλοστομίες Κατρούγκαλου

Βολές κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε με σημερινές του δηλώσεις ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς προέβλεψε μάλιστα μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, κατά 11 - 13%.

Χαρακτήρισε δε ως "μεγαλοστομίες Κατρούγκαλου" τις δηλώσεις του υπουργού ότι μέσα σε ένα μήνα θα κάνει ότι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια.

"Φίλος είναι ο Γιωργος" είπε ο κ. Ρωμανιάς "αλλά κοινωνική ασφάλιση δεν ξέρει".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Μειώσεις 11 -13% για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ παρά τις μεγαλοστομίες Κατρούγκαλου "

Μουζάλας: «Δεν θα κάνουμε τη χώρα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων»

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία ξενώνων «στον βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων».

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της και μετατρέπεται σε μια πιο φιλόξενη ήπειρο.

Όσον αφορά στη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, ανέφερε ότι «έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις» και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας έκανε γνωστό ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τόνισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Δεν θα κάνουμε τη χώρα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων»"

Μαζεύει υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα στη ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητώντας τους να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα πρέπει να συγκεντρώσουν 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

«Σε καλώ να μου εμπιστευτείς την υπογραφή σου, να βάλεις ένα τέλος στον κατήφορο, να σηματοδοτήσεις την επιστροφή της Παράταξης στις ρίζες της», αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης στην επιστολή του.
Όπως σημειώνει, «είναι η ώρα να φέρουμε μπροστά τη λαϊκή Δεξιά, που τα τελευταία χρόνια κάποιοι κομματικοί τουρίστες επιχείρησαν να τη διαγράψουν».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Γνωρίζεις καλά πως εδώ και 40 χρόνια αγωνίζομαι με συνέπεια για τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης, φέρνοντας περήφανες νίκες στη ΝΔ. Δεν πρόδωσα ποτέ, αντιθέτως πάντοτε πρόσθετα στη Νέα Δημοκρατία.
Το 2009 επέμεινα μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα μου στις εσωκομματικές εκλογές, θέλοντας να πείσω τα ηγετικά στελέχη πως πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνία, να φέρουμε στο επίκεντρο την περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση, να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών, να απεγκλωβιστούμε από μια ελιτίστικη αλαζονεία που δεν ταιριάζει στην Παράταξη μας. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δηλώνω και πάλι παρών στις εξελίξεις.
Η συρρίκνωση της ΝΔ πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ο νέος αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη ψυχή της κοινωνίας, να έχει απήχηση στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζω πως στέκομαι με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους συνυποψήφιους μου.
Σε ενάμισι χρόνο έχουμε πέντε εκλογικές ήττες, χωρίς κανείς να έχει αναλάβει την ευθύνη, χωρίς κανείς να έχει τολμήσει γενναία αυτοκριτική. Σε αυτούς τους αγώνες έλειψαν -κατά γενική ομολογία- οι πραγματικοί αγωνιστές, γιατί ποτέ δε ζητήθηκε η συμμετοχή τους.
Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια κάποιοι θέλουν τους λίγους, τους εκλεκτούς στη ΝΔ. Εγώ, όμως, θέλω τους πολλούς, γιατί οι πολλοί κερδίζουν τις μάχες.
Δεν θα επιτρέψουμε την Παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής να καταντήσει ένα μικρό κόμμα με μονοψήφια ποσοστά. Αυτή δεν είναι η δικιά μας Νέα Δημοκρατία.
Είναι η ώρα να φέρουμε μπροστά τη λαϊκή Δεξιά, που τα τελευταία χρόνια κάποιοι κομματικοί τουρίστες επιχείρησαν να τη διαγράψουν.
Σε καλώ να μου εμπιστευτείς την υπογραφή σου, να βάλεις ένα τέλος στον κατήφορο, να σηματοδοτήσεις την επιστροφή της Παράταξης στις ρίζες της.
Δικαίωσε τον αγώνα σου στο πρόσωπο μου.
Έλα όλοι μαζί, να ανάψουμε τη δάδα και να τη δυναμώσουμε!

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζεύει υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα στη ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης"

Όταν 600 κιλά χρυσού έκαναν φτερά από πτήση της Ολυμπιακής: Πως στήθηκε το κόλπο του 2012 κατά ασφαλιστικών και της ΟΑ

Την άγνωστη δικογραφία για τον «κλεμμένο χρυσό της Ολυμπιακής Αεροπορίας», βάρους 600 κιλών και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Η απίστευτη απάτη μεγατόνων, σε βάρος του πρώην κρατικού αερομεταφορέα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, καθώς φαίνεται πως η «κομπίνα» εξυφάνθηκε από ένα διεθνές κύκλωμα στο οποίο ενεπλάκησαν αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες, ασφαλιστικοί κολοσσοί και εξανεμίστηκαν μυθικά χρηματικά ποσά.

Η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002, όταν μια εταιρεία με έδρα στον Ασπρόπυργο αγόρασε μεγάλη ποσότητα καλωδίων (scrap) του ΟΤΕ, από τα οποία έγινε εξαγωγή χρυσού, λευκόχρυσου και πλατίνας, συνολικού βάρους άνω των 600 κιλών και αξίας άνω του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών αγόρασε τον χρυσό ενώ μια τρίτη εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων, ανέλαβε την μεσιτεία της πώλησης και υπογράφηκε το σχετικό συμφωνητικό. Ο χρυσός τοποθετείται σε ειδικά κιβώτια στον Ασπρόπυργο, τα οποία ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Μεσολαβητής μεταξύ πωλητών και αγοραστών ορίστηκε ο H.D. -ο οποίος φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση- γεννημένος στη Σουηδία και κάτοικος ΗΠΑ. Οι μεσίτες ασφάλισαν τον χρυσό σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την LLOYD'S του Λονδίνου και την βελγική NAVIGA N.V. BELMARINE & HENRI J. MOERKE RKE and Co NV, έναντι 1.650.000 δολαρίων.

Επίσης ανέλαβαν τη μεταφορά του χρυσού από τον Ασπρόπυργο στο Ελ Βενιζέλος, για να αποσταλεί στην Φρανκφούρτη με εμπορική πτήση της Ολυμπιακής και η αμερικανική κοινοπραξία που αγόρασε τον χρυσό καταβάλλει προκαταβολή ύψους 900.000 δολαρίων.

Κατά τη μεταφορά του χρυσού από τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έως το αεροδρόμιο, μεσίτες και μεταφορείς υπογράφουν σειρά εγγράφων ότι παραδόθηκε στην Ολυμπιακή για να ταξιδέψει Γερμανία. Όπως όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο γερμανικό αεροδρόμιο, ο χρυσός είχε κάνει φτερά.

Ο χρυσός είχε κάνει φτερά

Ο μεσολαβητής H.D. είναι αυτός που στέλνει email στον διευθυντή Εμπορευματικών Μεταφορών αναφέροντας ότι ο χρυσός δεν έφτασε. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό του φορτίου. Πριν δοθεί χρόνος για να διαπιστωθεί τι έχει γίνει από τις αρχές της ΟΑ, ο μεσολαβητής H.D. στέλνει δεύτερο email ζητώντας επίμονα πληροφορίες για την τύχη του χρυσού στέλνοντας φωτογραφίες από τα κιβώτια και τα έγγραφα της φορτωτικής από τα οποία προέκυπτε ότι ο υπάλληλος της ΟΑ είχε παραλάβει τον χρυσό.

Σύντομα η αγοράστρια εταιρεία στέλνει έγγραφο με το οποίο καθιστά την Ολυμπιακή Αεροπορία μοναδική και πλήρως υπεύθυνη για την απώλεια του χρυσού των 1,8 εκατ. ευρώ.

Το κόλπο γκρόσο κατά της ΟΑ

Όμως όπως προκύπτει από τα δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής σε βάρος της Ολυμπιακής είχε στηθεί ένα κόλπο γκρόσο.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεσιτεία της πώλησης των πολύτιμων μετάλλων με απάτη του μεσολαβητή Αμερικανού πολίτη H.D., στελέχη της μεταφορικής εταιρείας αλλά και διεφθαρμένοι υπάλληλοι της ΟΑ που φέρονται ότι έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα για να πλαστογραφήσουν σειρά εγγράφων (φορτωτική και δήλωση αποστολέα SLI) ακόμη και τον ακτινολογικών έλεγχο των κιβωτίων με τον οποίο «πιστοποιούνταν» η παραλαβή του χρυσού των 1,8 εκατ. ευρώ, ο οποίος παραμένει άφαντος 13 χρόνια μετά την απάτη.

Από την προανάκριση προκύπτει ότι δεν παραλήφθηκαν ποτέ τα επίμαχα εμπορεύματα, ενώ από τις κάμερες ασφαλείας στον χώρο παραλαβής εμπορευμάτων της ΟΑ έδειξαν ότι ουδέποτε παραλήφθηκαν τα ευγενή μέταλλα, ενώ μεγάλο μέρος των εγγράφων αποδείχθηκαν πλαστά.

Ο χρυσός φέρεται να υπεξαιρέθηκε με ευθύνη των 8 συνολικά κατηγορούμενων οι οποίοι πήραν προκαταβολή ύψους 900.000 δολαρίων από την αγοράστρια εταιρεία και στην συνέχεια σκηνοθέτησαν την «απώλεια» του χρυσού για να λάβουν αποζημίωση από την Ολυμπιακή και τις ασφαλιστικές εταιρείες ύψους περίπου 3 εκατ. δολαρίων, ενώ ο χρυσός των 1,8 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Την κομπίνα φαίνεται να έστησαν στέλεχος της κοινοπραξίας αμερικανικών εταιρειών που αγόρασε τον χρυσό, οι ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρείες που ανέλαβαν τη μεσιτεία της πώλησης, υπάλληλοι της μεταφορικής και της ΟΑ.

Ερωτήματα εγείρονται γιατί η ΟΑ προέβη σε εξώδικο συμβιβασμό με την αγοράστρια εταιρεία και κατέβαλε αποζημίωση ενώ η ποινική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν 600 κιλά χρυσού έκαναν φτερά από πτήση της Ολυμπιακής: Πως στήθηκε το κόλπο του 2012 κατά ασφαλιστικών και της ΟΑ"

Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου δίνουν οι γερμανικές αρχές στη Volkswagen

Οι γερμανικές αρχές απαίτησαν από την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να εξηγήσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα ντίζελ που κατασκευάζει, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild am Sontag.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA) ζήτησε από την VW να λάβει δεσμευτικά μέτρα και να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με το οποίο να εξηγεί πώς θα τηρεί τα πρότυπα όσον αφορά την εκπομπή ρύπων, χωρίς να καταφεύγει σε λογισμικά που παραποιούν τα αποτελέσματα.

Εάν η εταιρεία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η KBA προειδοποιεί στη δισέλιδη επιστολή της ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα "ύποπτα" μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.

Ο γερμανικός κολοσσός δέχεται επικρίσεις από όλον τον κόσμο αφότου παραδέχτηκε ότι εξόπλισε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα (εκ των οποίων τα 2,8 κυκλοφορούν στη Γερμανία) με ένα λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπής ρύπων.

Η Bild am Sonntag προσθέτει ότι η γερμανική εταιρεία Bosch, δημιούργημα της οποίας είναι το επίμαχο λογισμικό, είχε προειδοποιήσει την VW από το 2007 ότι προορίζεται μόνο για δοκιμές, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του σε οχήματα είναι "παράνομη".

Το σκάνδαλο, που εκθέτει την VW παγκοσμίως, οδήγησε ήδη στην παραίτηση του Μάρτιν Βίντερκορν, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας από το 2007.
Ένας εκπρόσωπος της VW είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης στη Γερμανία και θα ανακοίνωσε το πότε αναμένεται να γίνει η ανάκληση των αυτοκινήτων προκειμένου να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί το επίμαχο λογισμικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου δίνουν οι γερμανικές αρχές στη Volkswagen"

Ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις φορούσε... "κοριό"


"Τον συμβούλευαν συνεχώς οι ΗΠΑ" λέει απόρρητο έγγραφο
Στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον τον «καυτό» Ιούλιο


Με την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από... επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ».

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. Οπως αναφέρει είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με βάση την περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι προφανές ότι οι χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο ως οι σύμμαχοι της Αθήνας τήρησαν θετική στάση και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας. Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της τη θέση πως «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Μάλιστα, με επίκεντρο την ελληνική υπόθεση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.

Συνεχείς επαφές

Με ικανοποίηση ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ολοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.

Είναι επίσης ενδεικτικό το σημείο εκείνο του τηλεγραφήματος, όπου ο Ελληνας πρέσβης αναφέρει ότι «από οικονομία συζήτησης προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά την παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) "φιλοσοφική-θεολογική" προσέγγιση (του) κ. Σόιμπλε, (η) οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμοί». Οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο Ελληνας πρέσβης, «προσεγγίζουν (τη) θέση αυτή υπό διαφορετικό πρίσμα, θεωρώντας ότι για να είναι πειστική (η) Ευρωζώνη (θα) πρέπει να παραμείνει αρραγής».

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, τέλος, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ετσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις φορούσε... "κοριό" "

Λεβέντης: Να μπει ο Τζιτζικώστας πρόεδρος της ΝΔ - ΒΙΝΤΕΟ

Την εκτίμησή ότι πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να γίνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε ο Βασίλης Λεβέντης. "Πιστεύω ότι πρέπει να βάλουν ένα νεότερο άνθρωπο. Να φύγουν αυτοί που είναι 30 χρόνια βουλευτές" είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη ΝΔ. Όταν τον ρώτησαν να πει ποιον εννοεί, απάντησε: "Τον Tζιτζικώστα. Γιατί είναι νεότερος, δεν του έδωσαν το χρίσμα και αυτός του νίκησε"

Για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι "έχει την κατάρα των Μητσοτάκηδων" ενώ για τον Άδωνις Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ανέφερε: "Αυτούς τους θεωρώ ακροδεξιά βαρίδια χωρίς να σημαίνει ότι δεν τους εκτιμώ ως ανθρώπους. Καταργείται η έννοια της προσπάθειας για μεσαίο χώρο".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε και για τους κ. κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη:

"Αν o κ. Τσίπρας ανέγνωσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως επιβράβευση των πράξεών του, είναι κακή ανάγνωση. Απλά ο κ. Τσίπρας έπαιζε μόνος του μπάλα , ο κ. Μεϊμαράκης είναι καλός άνθρωπος αλλά δεν κάνει για αρχηγός. Μου είπε και εμένα στο αεροπλάνο ότι είναι ισοπαλία και εγώ του είπα ότι είναι έξι μονάδες και βάλε η διαφορά και με κοίταζε...".

Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σημείωσε ότι λείπει η κουλτούρα της συνεργασίας. "Για να υπάρχει μια συνεργασία πρέπει να υπάρχει και μια σύγκλιση ιδεολογική, εδώ έχουμε ένα δεξιό και ένα αριστερό κόμμα να κάνουν συνένωση με σκοπό την εξoυσία. Δεν υπαρχει βαθύτερη κουλτούρα σύγκλισης και αργά ή γρήγορα φοβάμαι ότι θα φανούν οι τριβές".


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Να μπει ο Τζιτζικώστας πρόεδρος της ΝΔ - ΒΙΝΤΕΟ"

Αεροπορικές επιδρομές στην Συρία ξεκίνησε η Γαλλία

Η Γαλλία πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σήμερα βάσει πληροφοριών που είχε συλλέξει από αναγνωριστικές πτήσεις που διεξήγαγε εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν «με σεβασμό στην αυτονομία της δράσης μας, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή».

Παράλληλα το Μέγαρο των Ηλυσίων υπογράμμισε ότι τα αεροπορικά πλήγματα επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα «να πολεμήσουμε εναντίον της τρομοκρατικής απειλής που αποτελεί το Νταές», το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Θα πραγματοποιούμε πλήγματα κάθε φορά που κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια», τονίζει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι «πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο συριακό χάος» και το γεγονός ότι «ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να προστατευθεί από κάθε μορφή βίας, αυτή του Ντάες και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά παράλληλα και εναντίον των αιματηρών βομβαρδισμών του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ», η γαλλική προεδρία εκτίμησε ότι «περισσότερο από ποτέ επείγει να ξεκινήσει μια πολιτική μετάβαση».

Η Γαλλία «είναι δεσμευμένη» στην υλοποίηση αυτής της μετάβασης, στην οποία θα συμμετάσχουν «στοιχεία του καθεστώτος και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», και θα εργαστεί ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και με την υποστήριξη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, εξηγεί η ανακοίνωση.

Τα πρώτα αυτά πλήγματα στη Συρία πραγματοποιούνται την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ολάντ ζήτησε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες να διοργανωθεί μια νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία έπειτα από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2014, γνωστές και ως Γενεύη 1 και 2.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροπορικές επιδρομές στην Συρία ξεκίνησε η Γαλλία "

Ιερώνυμος κατά Αναγνωστοπούλου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά: «Να μην ακούμε ανοησίες»

Τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, σχολίασε καυστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Δεν είναι του υπουργείου (Σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο κ.Ιερώνυμος, αμφισβητώντας εάν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται. «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάσουμε» κατέληξε ο κ.Ιερώνυμος, που είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές που παρεμβαίνει δημόσια, σχολιάζοντας ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, προσκεκλημένος του εκεί μητροπολίτη κ.Μακαρίου, όπου το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησε την φιλανθρωπική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος. Σήμερα το πρωί ο ίδιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ύψωσης Τιμίου Σταυρού στη θέση Παπαδοπούλες στην κορυφή του Μπέλες, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Βουλγαρία. Το παρεκκλήσι κτίστηκε με δαπάνες του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, ως εκπλήρωση τάματος όταν το 1962 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο ίδιο ακριβώς σημείο και σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος κατά Αναγνωστοπούλου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά: «Να μην ακούμε ανοησίες»"

Αφορολόγητο έως τα 12.000 μεγάλες επιβαρύνσεις για πάνω από 20.000 €

Με ανατροπές σε κλιμάκια, συντελεστές, αφορολόγητο όριο και απαλλαγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει αναδιανομή βαρών για πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οριακές μεταβολές στη φορολογία για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση του φόρου για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους αγρότες με την εξομοίωση της φορολογίας τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά με αναγνώριση μεγαλύτερων εξόδων που θα αφαιρούνται από τον τζίρο, καθώς και για τους εκμισθωτές ακινήτων λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα και στους συντελεστές, πέραν της αύξησης της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος στο 70% από 55%.

Ταυτόχρονα, οι εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα συνδεθούν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του φορο-μπόνους για όσους κάνουν τις αγορές τους αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας.

Γρίφος που αναμένεται να λυθεί στις συναντήσεις με τους πιστωτές για την αξιολόγηση του μνημονίου είναι η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλειες εσόδων και θα ευνοούσε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή εκ βάθρων του ισχύοντος συστήματος φορολογίας εισοδήματος με παρεμβάσεις, διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών, και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που το ύψος του εισοδήματός τους δεν ξεπερνά ένα ορισμένο όριο. Η νέα κλίμακα θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αλλά οι επιπτώσεις στην τσέπη των μισθωτών θα φανούν από 1-1-2016, καθώς με βάση το νέο καθεστώς θα αλλάξει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Ο στόχος είναι το αφορολόγητο να ανέβει μέχρι τα 12.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα και να ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000. Για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα το αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει και θα φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ, αλλά με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 5%-6%.

Οι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα φθάνουν στο 50% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση φόρου μέχρι 539 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και σχεδόν μηδενική μεταβολή για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίζουν επιβαρύνσεις.

Το εναλλακτικό σενάριο για την κλίμακα

Στο τραπέζι υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για τη νέα κλίμακα και το αφορολόγητο όριο, αλλά με παραπλήσιο λογαριασμό για τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με αυτό, το αφορολόγητο όριο θα μειώνεται σταδιακά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα μηδενίζεται από ένα εισόδημα και πάνω, όπως ισχύει σήμερα με την έκπτωση του φόρου των 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η διαφορά είναι ότι το αφορολόγητο θα καταργείται για εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των 42.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα κλίμακα.

Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο που έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ αναλογεί φόρος με βάση την κλίμακα ύψους 7.100 ευρώ. Από αυτόν τον φόρο αφαιρείται έκπτωση φόρου 1.200 ευρώ και έτσι προκύπτει φόρος 5.900 ευρώ. Αν η έκπτωση του φόρου μηδενίζεται στα 30.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 7.100 ευρώ, δηλαδή 1.200 ευρώ περισσότερα.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή κλίμακα για τη φορολόγηση των μισθών περιλαμβάνει τρία κλιμάκια με συντελεστές 22% (για εισόδημα έως 25.000), 32% (για το κλιμάκιο από 25.000 έως 42.000) και 42% (για τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ). Στο ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα γίνεται έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (ολόκληρη έως τα 21.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος). Η έκπτωση μηδενίζεται για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με καθαρό εισόδημα 17.000 ευρώ με βάση την κλίμακα ο φόρος που προκύπτει είναι 3.740 ευρώ.

Η μείωση του φόρου του είναι 2.100 ευρώ, άρα ο τελικός του φόρος ανέρχεται σε 1.640 ευρώ. Για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα έως 9.550 ευρώ ο φόρος που προκύπτει με την κλίμακα μηδενίζεται και έτσι υπάρχει έμμεσο αφορολόγητο όριο, το οποίο, όμως, μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα και φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους χωρίς ούτε ένα ευρώ αφορολόγητο.

Το σχέδιο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης εγκαταλείπεται, καθώς θεωρείται ότι ένας τέτοιος τρόπος φορολόγησης είναι «ισοπεδωτικός» και άδικος.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν σε διαφορετικές κλίμακες φορολογίας, ενώ προκρίνονται η μη ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στις κλίμακες των μισθωτών και η αύξηση των συντελεστών όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Σήμερα η κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια έχει δύο κλιμάκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και σύμφωνα με το μνημόνιο θα αυξηθεί στο 15%, και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 33% και θα ανέβει στο 35%.

Σταδιακά από το 13% στο 26% οι αγρότες

Για τους αγρότες ο σχεδιασμός προβλέπει ένταξή τους στη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με σταδιακή αύξηση του συντελεστή από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Ως αντιστάθμισμα για τη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει προωθούνται η διεύρυνση του καταλόγου των δαπανών που θα εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα και συντελεστές απόσβεσης για τον πάγιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στην παραγωγή.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν αναμένονται αλλαγές και θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Ωστόσο η προκαταβολή φόρου από το 2016 θα αυξηθεί στο 70% και θα φθάσει στο 100% το 2017.

Αμεσες ενισχύσεις σε όσους έχουν ανάγκη

Ανατροπές έρχονται και στις φοροαπαλλαγές με κεντρικό στόχο να καταργηθούν οι περισσότερες και να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ, που θα καταργηθούν σταδιακά όπως η κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά).

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι απαλλαγές για τις επιχειρήσεις, το κεφάλαιο και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ισοδύναμων μέτρων για να αποτραπούν επώδυνες και γενικευμένες αλλαγές στη φορολογία. Ειδικότερα, το κόστος των φοροαπαλλαγών στον κρατικό προϋπολογισμό είναι:

• 293 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά.

• 2,17 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• 33,32 εκατ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

• 658,78 εκατ. ευρώ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, στις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

• 545,47 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.

• 969,73 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ, ποσό που όμως μειώνεται δραστικά ύστερα από τις πρόσφατες αλλαγές του καθεστώτος.

• 1,046 δισ. ευρώ στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι απαλλαγές και εκπτώσεις του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ανέρχονται σε 578,57 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι μειώσεις στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά που φθάνουν στα 465,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%, έκπτωση φόρου 10% για δαπάνες ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψη, και μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, όταν αυτές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφορολόγητο έως τα 12.000 μεγάλες επιβαρύνσεις για πάνω από 20.000 €"

Λεβέντης: Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους

Δύσκολα θα μπορέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του ερχόμενου διαστήματος εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".

Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας "βαδίζει με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει και προφανώς όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι θα είναι κατ' εφαρμογή της συμφωνίας αυτής" ωστόσο θα είναι δύσκολο να περάσουν "γιατί παραπάνω φόρους δεν αντέχουν οι άνθρωποι να πληρώσουν".

Σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό στην οποία του ζητάει "αμέσως να πάει στις Βρυξέλλες και να ζητήσει νέα ατζέντα μεταρρυθμίσεων" γιατί όπως είπε η ατζέντα που έχει υπογράψει είναι όμοια με αυτή των δυο πρώτων μνημονίων καθώς "ρίχνει όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και υπερπροστατεύουν το Δημόσιο".

Εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης από την στιγμή που οι στόχοι για τα πλεονάσματα κάθε χρόνο παραμένουν οι ίδιοι.

Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα επιχειρήσει να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι με το μείγμα πολιτικής που έχει επιλέξει "ούτε σε 200 χρόνια δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο" αλλά όπως τόνισε εάν δει "κλειστές πόρτες" τότε θα λάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για επαφές με ξένους.

Για την επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο είπε πως αποτελεί τροχοπέδη από τη στιγμή που "λείπει η κουλτούρα της συνεργασίας" κάτι που απαιτεί "σύγκλιση ιδεολογική".

Σκοπός της συγκυβέρνησης είπε ο Βασίλης Λεβέντης ήταν η "νομή της εξουσίας" και εξέφρασε τον φόβο ότι αργά ή γρήγορα θα φανούν οι τριβές.

Ανέφερε ότι ο κύριος προβληματισμός του έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα "του βαθέως κράτους".

Για την δικαίωσή του με την είσοδο στη Βουλή είπε ότι την περίμενε "γιατί αυτό που εκπροσωπούσα και πρέσβευα ήταν το δίκαιο και δεν πίστευα ότι για πάντα μια κοινωνία θα αγνοεί το δίκαιο, άρα θα ερχόταν η ώρα της δικαίωσης".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους"

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με ένα.. email – Με ποιους οφειλέτες γίνεται η αρχή

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία με συνοπτικές διαδικασίες και σε διάστημα το πολύ επτά ημερών για τους οφειλέτες του δημοσίου έρχονται από την 1η Οκτωβρίου. Η αρχή γίνεται με όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ και σε επόμενη φάση το μέτρο θα επεκταθεί σε φορολογούμενους με μικρά ποσά.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την εφορία αφού με το νέο μνημόνιο το ακατάσχετο όριο μειώθηκε από τα 1500 ευρώ στα 1000 ευρώ.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι κατασχέσεις – εξπρές ενεργοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει το προσωρινό καθεστώς αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα γίνονται σε τρία βήματα:

-Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στέλνει ηλεκτρονικά στις τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών του δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ

-Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.

-Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η φορολογική διοίκηση, η οποία οφείλει να επιβάλλει κατάσχεση το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης. Πρακτικά λοιπόν από την ώρα που οι τράπεζες θα λάβουν το email από τη ΓΓΔΕ την ίδια μέρα πρέπει να δεσμεύσουν τον λογαριασμό του πελάτη τους ο οποίος χρωστά παράλληλα στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ, μέσα σε δύο ημέρες να ενημερώσουν τη ΓΓΔΕ η οποία με τη σειρά της μέσα πέντε ημέρες πρέπει να ολοκληρώσει την κατάσχεση. Συνολικός χρόνος, μια εβδομάδα.

-1000 από 1500 ευρώ το ακατάσχετο . Με το νέο μνημόνιο αλλαγές επήλθαν και στο ακατάσχετο όριο. Το κατώτατο όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών, έχει μειωθεί από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες διατάξεις επιτρέπεται η κατάσχεση των ανωτέρω απαιτήσεων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ σε ποσοστό το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο 50% επί του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αφορά όμως έναν μόνο λογαριασμό σε μια τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα. Δηλαδή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των 1001-1500 ευρώ τον μήνα που κατατίθενται κάθε μήνα στην τράπεζα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από 1000 ευρώ.

Έθνος/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με ένα.. email – Με ποιους οφειλέτες γίνεται η αρχή"

Μηχανήματα και προσωπικό του στρατού στην Κεφαλονιά για την αποκατάσταση των ζημιών

Από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκονται στην Κεφαλονιά προσωπικό, υλικά και μηχανήματα από μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από την περιοχή της Ηλείας (Άραξος, Ανδραβίδα), προκειμένουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία.

Πρόκειται για στρατιωτικό προσωπικό (Αξιωματικούς-Υπαξιωματικούς-Οπλίτες) καθώς και βαρέως τύπου μηχανήματα (2 UNIMOC και 1 Ισοπεδωτής Γαιών) που προέρχονται από την 116 ΠΜ και 117 ΠΜ αντίστοιχα, ενώ τις επόμενες ώρες φτάνουν επιπλέον προσωπικό και μηχανήματα από τον Στρατό Ξηράς (1 Ισοπεδωτής Γαιών, 2 GCB, 2 Η/Ζ, 2 Προωθητές Γαιών ) και την Πολεμική Αεροπορία (2 Ισοπεδωτές Γαιών, 2 Η/Ζ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηχανήματα και προσωπικό του στρατού στην Κεφαλονιά για την αποκατάσταση των ζημιών"

Ρωμανίας: Οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν εγγύηση για το τι θα λαμβάνουν

Για τρεις χειμάρρους διατάξεων που έρχονται στο ασφαλιστικό έκανε λόγο ο πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" επισημαίνοντας ότι οδηγούνται οι ασφαλισμένοι σε ένα σύστημα στο οποίο δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το ποσό που θα λαμβάνουν.

Μιλώντας για τους τρεις χειμμάρους διατάξεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στον Οκτώβριο του 2015, είπε ότι ο πρώτος είναι αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί, ο δεύτερος αυτά που προβλέπει το μνημόνιο αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί και ο τρίτος αυτός που προέρχεται από "τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι μέσα σε ένα μήνα θα κάνει ο,τι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια".

Αναφορικά με τον τρίτο χείμαρρο είπε πως καταργείται η επικουρική ασφάλιση ενώ η εισήγηση του υπουργού Εργασίας είναι αυτή των προκαθορισμών εισφορών, "αλλά δεν ξέρεις τι θα πάρεις, εάν η κυβέρνηση κάνει εσφαλμένη επένδυση των χρημάτων σου, τη νύφη δεν θα την πληρώσει το ταμείο ή η κυβέρνηση αλλά εσύ".

Ο κ. Ρωμανίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί ισοδύναμο για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος 43/36 είναι "ανεφάρμοστος" και πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε. Σημείωσε ότι μέσα στο μνημόνιο προβλέπεται εξοικονόμηση 450 εκατομμυριών ευρώ μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου από τα χρήματα που δίνει το κράτος για τις συντάξεις. Μέσα στο 2016 το ποσό της εξοικονόμησης είπε πως ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

"Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα, θα γίνει περικοπή συντάξεων", σημείωσε, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανίας: Οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν εγγύηση για το τι θα λαμβάνουν"

Σέλινγκ: Να μη συμπεριληφθούν στο έλλειμμα των κρατών τα κόστη για την υποδοχή των προσφύγων

O αυξανόμενος κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων ενδέχεται να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά σχέδια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και γι' αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις δαπάνες όταν εξετάζουν το έλλειμμα των χωρών, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

«Τα βραχυπρόθεσμα κόστη είναι υψηλά, αλλά προβλέψιμα. Πιο κρίσιμης σημασίας είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (στους προϋπολογισμούς)», δήλωσε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σέλινγκ πρόσθεσε ότι πολλοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κατασκευάσουν περισσότερα σπίτια και σχολεία. «Αμφιβάλλω ότι οι σχεδιαζόμενοι προϋπολογισμοί επαρκούν για κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα οδηγήσει σε αυξημένη εγχώρια ζήτηση και άρα σε υψηλότερα κέρδη από τους φόρους για τα κράτη. «Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με περισσότερες δαπάνες και μεγαλύτερα ελλείμματα», εξήγησε ο Σέλινγκ.

Ο Αυστριακός υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει αυτές τις δαπάνες στα κρατικά έξοδα που εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα.

«Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το αν τα υψηλά κόστη για τα ανθρωπιστικά μέτρα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία και άλλες θα πρέπει να θεωρηθούν έκτακτα», κατέληξε ο Σέλινγκ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέλινγκ: Να μη συμπεριληφθούν στο έλλειμμα των κρατών τα κόστη για την υποδοχή των προσφύγων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news