facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Γερμανία: 670 ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα θα διαθέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα κρατίδια

Το ποσό των 670 ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα θα διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στα ομόσπονδα κρατίδια, σύμφωνα με την απόφαση στην οποία κατέληξε απόψε η διάρκειας επτά ωρών συνάντηση της 'Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στην Καγκελαρία.

Ο υπολογισμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντηση, έχει γίνει με βάση 800.000 πρόσφυγες και κατά μέσο όρο πέντε μήνες αναμονή για την χορήγηση πολιτικού ασύλου. Με αυτό το «ζωντανό», όπως είπε η Καγκελάριος, σύστημα, η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει το «ρίσκο» τόσο για τον χρόνο διάρκειας της διαδικασίας χορήγησης ασύλου όσο και για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που θα υποβάλουν τελικά αίτηση χορήγησης ασύλου. Επιπροσθέτως, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα κονδύλια αυτά θα θέσουν εν αμφιβόλω τον στόχο για μηδενικό νέο δανεισμό του κράτους, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η αρχή για το "μαύρο μηδέν" παραμένει, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην πράξη.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: 670 ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα θα διαθέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα κρατίδια"

Αν. υπουργός Παιδείας: Καταργούμε άμεσα τις δηλώσεις για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά - ΗΧΗΤΙΚΟ

Σεβόμαστε την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει κι ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία, δήλωσε σήμερα η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας σήμερα στο «Κόκκινο» και την Τζούλυ Τσίγκα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Αναφορικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών η κ. Αναγνωστοπούλου το ξεκαθάρισε πως θα καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση της δήλωσης του γονέα.

«Δεν μπορεί να δηλώνει κανείς να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να την καταργήσουμε άμεσα» είπε χαρακτηριστικά η κ. υπουργός .

esos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αν. υπουργός Παιδείας: Καταργούμε άμεσα τις δηλώσεις για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Ο Νίκος Νικολόπουλος στη θέση του β' αντιπροέδρου της Βουλής

Τον βουλευτή Αχαΐας των ΑΝΕΛ και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκο Νικολόπουλο αναμένεται να προτείνει -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη θέση του β' αντιπροέδρου της Βουλής.

Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται μία μόλις ημέρα έπειτα από τη επιστολή του κ. Νικολόπουλου προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, με την οποία ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ζητούσε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ως κυρίαρχο όργανο εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή, «ώστε να συζητήσει και να εκφράσει άποψη για τις επιλογές ή τους αποκλεισμούς προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα».

Στην επιστολή του ο Νίκος Νικολόπουλος έθιγε και το θέμα της δικής του μη συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνεται με όρους αδιαφάνειας, ούτε να μετατρέπεται σε "παιχνιδάκι σκιών" με περίεργες διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης, μέσω των οποίων επιχειρείται η απαξίωση προσωπικών και πολιτικών διαδρομών δεκαετιών και η σπίλωση προσωπικοτήτων, που ενώ έχουν δεχτεί τόνους λάσπης και λοιδορίας, εντούτοις ποτέ δεν έχουν βρεθεί με "λερωμένα" χέρια και πρόσωπα».

Μάλιστα, ζητούσε από τον κ. Καμμένο να τοποθετηθεί και να εξηγήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, εάν υπήρξαν πολιτικές, οικονομικές ή ηθικές ενστάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα και αν ναι, ποιες ήταν αυτές και από ποιους εκφράστηκαν.

Οι ΑΝΕΛ απάντησαν στην επιστολή του βουλευτή με μια λιτή επιστολή στην οποία υπογράμμιζαν πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Νίκο Νικολόπουλο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νίκος Νικολόπουλος στη θέση του β' αντιπροέδρου της Βουλής"

ΠΑΣΟΚ: Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για τις οροθετικές

Απάντηση στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη έδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικές με το θέμα που άνοιξε ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή εκείνος είχε συναποφασίσει τη δημοσίευση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών. Ο Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε πως η απόφαση της δημοσίευσης ήταν του Ανδρέα Λοβέρδου.

Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η απόφαση δεν ήταν του κ. Λοβέρδου, αλλά τις Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Από το ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν: «Η απόφαση δημοσίευσης δεν ήταν του τότε υπουργού Υγείας, αλλά αποκλειστικά και μόνο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Ο κ. Μπόλαρης, ως μέλος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -ΝΔ- ΛΑΟΣ, αλλά και όλοι όσοι παίρνουν το λόγο επί του θέματος, οφείλουν να γνωρίζουν αυτό το οποίο διευκρινίστηκε από την ίδια την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων στη Βουλή των Ελλήνων».

Στην έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επισημαίνεται:

«Την 28η Απριλίου 2012, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών με την υπ' αριθμό 22/2012 Διάταξη του παρήγγειλε κατ' εφαρμογή της Διάταξης του άρθρου 2, της Ποινικής Δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος των (....) για βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και λοιπών αδικημάτων, την οποία και συνόδευσε με φωτογραφίες και τα λοιπά τους προσδιοριστικά στοιχεία των ταυτοτήτων τους».

(...) Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , με την απόφαση 128/12, κατέληξε στα εξής: Α) Η δημοσιοποίηση των Ποινικών Διώξεων και των λοιπών προσδιοριστικών της ταυτότητας του κατηγορούμενου στοιχείων, ρυθμίζεται αποκλειστικά από τη Διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται για συγκεκριμένα αδικήματα η δημοσίευση των φωτογραφιών, μόνο μετά από Διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Εφετών και αποσκοπεί στην προστασία του πληθυσμού. (...)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για τις οροθετικές"

Μοσκοβισί: Ο Βαρουφάκης ήθελε μόνο να παίζει με το χρόνο

«Μάταιες και άσκοπες» χαρακτήρισε τις επαφές με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν για να διαπραγματευτείς μαζί του» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «είχαμε αμέτρητες συζητήσεις μαζί, αλλά πάντα ήταν μάταιες, άσκοπες και ακαδημαϊκές».

«Το μόνο που ήθελε ήταν να παίξει με τον χρόνο και όχι να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις» συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στον αντίποδα, ο Μοσκοβισί εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Είμαι χαρούμενος που ο Ευκλείδης θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, γιατί είναι κάποιος με τον οποίο ήδη γνωριζόμαστε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ο Βαρουφάκης ήθελε μόνο να παίζει με το χρόνο"

Παπαδημούλης: Απαράδεκτο το «όχι» Ντάισελμπλουμ στη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική εποπτεία

Επίθεση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ εξαπέλυσε την Πέμπτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την άρνηση του προέδρου του Eurogroup να παραχωρήσει περισσότερο «χώρο» στο Ευρωκοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε ανάρτηση του στο Διαδίκτυο ο κ. Παπαδημούλης έγραψε πως «το "όχι" Ντάισελμπλουμ στο αίτημα του ΕΚ για ενεργό ρόλο στον έλεγχο της συμφωνίας για την Ελλάδα, δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας».

Μάλιστα, ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Ολλανδό αξιωματούχο πως «προτιμά τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες αντί της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας που διεκδικεί το Ευρωκοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η σπουδή του εκπροσώπου του κ. Ντάισελμπλουμ να αρνηθεί την ενεργό συμμετοχή που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο στην εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα και μάλιστα με αμφισβητούμενα νομικά επιχειρήματα, είναι απαράδεκτη και προκλητική.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του  Eurogroup «θέλει να αποφύγει τον κριτικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου για τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών μονομερής λιτότητας».

Πάντως, όπως υπογράμμισε, το Ευρωκοινοβούλιο, στη μεγάλη του πλειοψηφία θα επιμείνει στην διεκδίκηση ενός ουσιαστικού ρόλου στον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα και θα το πετύχει.

«Ήδη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ αναζητείται και η κατάλληλη νομική βάση», τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Απαράδεκτο το «όχι» Ντάισελμπλουμ στη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική εποπτεία"

Έρευνες σε όλα τα κράτη-μέλη ζητά η Κομισιόν για τη VW καθώς το σκάνδαλο επεκτείνεται

Κάλεσμα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διενεργήσουν «όλες τις απαραίτητες έρευνες» σχετικά με την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που χειραγωγεί την εκπομπή ρύπων σε αυτοκίνητα απηύθυνε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το σκάνδαλο της Volkswagen λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αποκάλυψε ότι η VW αλλοίωσε αποτελέσματα περιβαλλοντικών ελέγχων και σε οχήματα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη, κι όχι μόνο σε μοντέλα που διατέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Volkswagen έχει ήδη παραδεχτεί πως το παράνομο λογισμικό επηρεάζει 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα Volkswagen και Audi σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως ούτε η αυτοκινητοβιομηχανία ούτε ο κ. Ντόμπριντ έδωσαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προβληματικών οχημάτων που πωλήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υπό τη σκιά του επεκτεινόμενου σκανδάλου, έρευνες σχετικά με τα αλλοιωμένα στοιχεία έχουν ήδη αρχίσει η εισαγγελία του Τορίνο στην Ιταλία και η Βρετανία. Το σκάνδαλο ξέσπασε στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη διαταχθεί η απόσυρση 482.000 ντιζελοκίνητων οχημάτων, ενώ εξηγήσεις από την γερμανική εταιρεία έχει ζητήσει η Νότια Κορέα.

Το πλήγμα για τη γερμανική οικονομία ενδέχεται να είναι μεγάλο, με δεδομένο ότι μια στις επτά θέσεις εργασίας συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη εξαγωγική βιομηχανία αυτοκινήτου. Μάλιστα, δημοσιεύματα στο ευρωπαϊκό Τύπο θέλουν το σκάνδαλο των χειραγωγημένων εκπομπών να αγγίζει και τις εταιρείες SEAT και BMW.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Λουσία Κοντέ, τόνισε πάντως πως ακόμα είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε σχετικά με κινήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, και επισήμανε ότι η ευθύνη για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και η διερεύνηση παρατυπιών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των εθνικών Αρχών.

Το σκάνδαλο έχει ήδη πλήξει βαρύτατα τη VW, έχοντας σβήσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την χρηματιστηριακή της αξία. Ο γερμανικός κολοσσός έχει δημιουργήσει απόθεμα 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τακτοποίηση οφειλών που θα προκύψουν λόγω της υπόθεσης, όμως το εν λόγω ποσό δεν αποκλείεται να αποδειχτεί πολύ μικρό, με δεδομένο ότι μονάχα στις ΗΠΑ ο όγκος των αποζημιώσεων μπορεί να υπερβεί τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Volkswagen προσπαθεί να περιορίσει και να διαχειριστεί την κρίση και αύριο Παρασκευή αναμένεται να ορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μάρτιν Βίντερκορν.

Πιθανότερος διάδοχός του είναι ο νυν επικεφαλής της Porsche, Ματίας Μούλερ. Ο κ. Βίντερκορν φεύγει με «απόθεμα» 28,57 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνταξή του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνες σε όλα τα κράτη-μέλη ζητά η Κομισιόν για τη VW καθώς το σκάνδαλο επεκτείνεται "

Σπίρτζης: Αποζημιώσεις και αποκατάσταση, η προτεραιότητα για τη Σκόπελο

Προτεραιότητα είναι η καταγραφή από την Περιφέρεια και τους δήμους των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, ώστε να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκατάστασης των ζημιών, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης από τη Σκόπελο, που επλήγη από την πρωτοφανή νεροποντή.

Ο υπουργός, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετέβη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στο νησί, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, τους οποίους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

Επίσης, είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν οι αιτίες που, σε συνδυασμό με το ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσαν τις καταστροφές στο νησί και διαμορφώθηκε σχέδιο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο.

«Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Το στοίχημα, είπε, «είναι η περιφέρεια και ο δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην βοήθεια που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους, στις επιχειρήσεις, σε όποιον έχει πληγεί».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα.

Ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα έχουν άμεση συνδρομή από την Πολιτεία, σημειώνοντας πως ήδη στο νησί φθάνουν μηχανήματα. Επίσης, ανέφερε ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του ελληνικού στρατού και στέλνονται μηχανήματα για να βοηθήσουν στις υποδομές. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί το τέρας της γραφειοκρατίας, «για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες, όσο μπορούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πιο γρήγορα. Αυτό είναι το στοίχημα».

«Υπάρχουν ευθύνες σίγουρα» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και εξήγησε: «Αν δει κανείς όλες τις καταστροφές στο νησί, θα διαπιστώσει ότι είχαμε μεν ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο αυτό -δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο εύκολα, τόσος μεγάλος όγκος νερών, έχουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν- έχουμε δε και κακοτεχνίες. Δεν είναι μόνο το λιμάνι, είναι και στην οδοποιία είναι σε πολλά πράγματα».

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για παντελή απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως και της συνειδητοποίησης «που πρέπει να έχουμε για τα ρέματα, για τους αγωγούς, για όλα αυτά που μας φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα» και σημείωσε: «Για τα έργα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες για όλα τ’ άλλα οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν είναι 50 και 70 ετών. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας και η συνείδησή μας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Αποζημιώσεις και αποκατάσταση, η προτεραιότητα για τη Σκόπελο"

Τέσσερις συλλήψεις σε Βόλο και Αθήνα για την ομάδα Μαζιώτη-Πετρακάκου

Τρία ακόμα άτομα – κι όχι δυο όπως είχε αρχικά αναφερθεί – συνελήφθησαν μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο, το δεξί χέρι του Νίκου Μαζιώτη, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο Βόλο και στην Αθήνα.

Στο Βόλο, πέραν του Πετρακάκου, συνελήφθησαν ακόμα η 36χρονη σύντροφός του και ένας 27χρονος, ενώ στην Αθήνα, στην Αγία Παρασκευή συνελήφθη ο αδελφός του 27χρονου, ένας 35χρονος.

Σε βάρος του Πετρακάκου εκκρεμούσαν επτά διωκτικά έγγραφα που αφορούν ποινές φυλάκισης και εντάλματα σύλληψης και θεωρούνταν πρόσωπο-κλειδί στην τραπεζική ληστεία στο Δίστομο, τον Αύγουστο του 2014.

Ερευνώνται συνολικά πέντε σπίτια, στο Βόλο, το Μώλο Φθιώτιδας και την Άγια Παρασκευή, καθώς και πέντε αυτοκίνητα, τα οποία εντοπίσθηκαν στο Βόλο και τον Μώλο.

Στα οικήματα εντοπίσθηκαν ένα τυφέκιο καλάσνικοφ, ένα πιστόλι τύπου γκλοκ, φυσίγγια, δυο πλαστές ταυτότητες, ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης, κάρτες SIM για κινητά τηλέφωνα και ένας υπολογιστής.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο Παρασκευή στον εισαγγελέα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις σε Βόλο και Αθήνα για την ομάδα Μαζιώτη-Πετρακάκου "

Σχέδια για περισσότερη διαφάνεια στα Eurogroup εξετάζει ο Ντάισελμπλουμ

Πιθανές αλλαγές ώστε να αυξήσει τη διαφάνεια γύρω από τις κλειστές συνεδριάσεις του φέρεται να εξετάζει το Eurogroup, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Euro Insight.

Όπως μεταδίδει το Euro Insight, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση πριν το τέλος του έτους, με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να φέρεται να στηρίζει την όλη πρωτοβουλία.

Μια πηγή δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις πριν το 2016.

Έως τώρα έχουν προταθεί συντηρητικές λύσεις, όπως η έκδοση μικρών περιλήψεων για τις συζητήσεις που γίνονται σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup. Ορισμένοι αξιωματούχοι φέρεται να είναι αντίθετοι σε ένα υπερβολικά μεγάλο «άνοιγμα» των συνεδριάσεων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο έκδοσης ολόκληρων διαλόγων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, κάποιοι ευρωβουλευτές επιθυμούν την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στην προεδρία του σώματος. Παρά ταύτα, μέλη του Eurogroup φέρεται να είναι αντίθετα σε αυτό το ενδεχόμενο, δυσαρεστημένα από το μεγάλο αποτύπωμα που είχε η Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ως πιστωτής.

Επιπλέον, υπάρχει η αντίληψη ότι η προεδρία θα πρέπει να ελέγχεται από έναν υπουργό κράτους-μέλους, κι όχι από τις Βρυξέλλες.

Η διαφάνεια των συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήλθε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλυψε ότι είχε ηχογραφήσει συνομιλίες με ομολόγους του, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών όδευαν προς το ναδίρ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδια για περισσότερη διαφάνεια στα Eurogroup εξετάζει ο Ντάισελμπλουμ "

Μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της ΝΔ

Ανοίγει από αύριο στις 12 το μεσημέρι η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πριν από λίγο στη Λεωφόρο Συγγρού. Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ενώ θα δοθούν δυο ημέρες για την εξέταση των ενστάσεων και για τυχόν κωλύματα, με την εικόνα να ξεκαθαρίζει στις 5 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η διευρυμένη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψηφίων, όπου και θα αποφασίσουν την ημερομηνία των εκλογών και ποια η ακριβής διαδικασία θα ακολουθεί στη ψηφοφορία.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 15.00, συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης νέου Προέδρου του κόμματος, όπως ορίζεται ρητά στο άρθρο 10 του Καταστατικού.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει αυτό, αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Καθορίστηκε ως προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος το χρονικό διάστημα από την 12:00 ώρα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2015 (έναρξη προθεσμίας) έως την 18:00 ώρα της Παρασκευής, 2 Οκτωβρίου 2015 (λήξη προθεσμίας). Οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο γραφείο του Προέδρου της Κ.ΕΦ.Ε.

β) Οι ενδιαφερόμενοι ή τα εγγράφως εξουσιοδοτημένα από αυτούς πρόσωπα, θα μπορούν να παραλαμβάνουν αντίγραφο του καταλόγου των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και του τελευταίου Εθνικού Συνεδρίου, από το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

γ) Καθορίστηκε ως προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων που θα υποβληθούν για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος το χρονικό διάστημα από την 18:00 ώρα του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου 2015 (έναρξη προθεσμίας) έως την 14:00 ώρα της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2015 (λήξη προθεσμίας).

δ) Αποφασίστηκε ότι η Κ.ΕΦ.Ε. θα συγκληθεί αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή τυχόν ενστάσεων (Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015 ώρα 14:00), προκειμένου να αποφανθεί επ' αυτών. Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 20:00 ώρα της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2015.

ε) Αμέσως μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας, και με ιδιαίτερο πρακτικό – απόφασή της, η Κ.ΕΦ.Ε. θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων (κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά) που θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Σε επόμενη συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων, η Κ.ΕΦ.Ε θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της ΝΔ"

Συνταγματική η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, εάν η υπόθεσή του δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες

Συνταγματική είναι η διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα η οποία προβλέπει ότι απολύεται δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε έξι μήνες.

Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3369/2015 απόφασή της και απέρριψε την προσφυγή υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης στην επίμαχη υπάλληλο για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.

Μετά από αυτό η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η σε βάρος της πειθαρχική απόφαση. Στη συνέχεια ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007).

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει την εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής της οριστική παύσης ή του υποβιβασμού, σε περίπτωση που δεν εκδικαστεί η σχετική προσφυγή του υπαλλήλου από το ΣτΕ μέσα σε έξι μήνες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, εάν η υπόθεσή του δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες"

ΤΕΙ Αθήνας: Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να λήξει η κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μιχάλης Μπρατάκος, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθηνών ενημέρωσε την αναπληρώτρια υπουργό για την κατάληψη από ομάδα ατόμων που ζητούν να χορηγηθεί άμεσα φοιτητική άδεια στον Νίκο Ρωμανό προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Αναγνωστοπούλου επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι κινείται ήδη στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

«Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου» τόνισε ο Μ. Μπρατάκος. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός λειτουργίας τα 23 από τα 27 τμήματα του Ιδρύματος με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα οι εγγραφές των επιτυχόντων και η εξεταστική, καθώς και πλήθος μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Μείζον είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στο πεδίο των οικονομικών υποχρεώσεων του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων είναι και η μισθοδοσία του προσωπικού.

«Τα μαθήματα θα έπρεπε να ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, εκφράζοντας φόβους,, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 20 του ίδιου μήνα, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για να δοθεί άδεια στον Ν. Ρωμανό. «Για να μην χαθεί το εξάμηνο, η κατάληψη θα πρέπει να λήξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα» τόνισε. Οι καταληψίες βρίσκονται δώδεκα ημέρες εντός του κτιρίου του Ιδρύματος, ενώ η διοίκηση δεν έχει εικόνα για την κατάσταση στο εσωτερικό του.

Στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, η διοίκηση του ΤΕΙ έθεσε παράλληλα το θέμα προσλήψεων έκτακτου εκπαιδευτικού, καθώς από τους μόνιμους καθηγητές καλύπτεται μόνο το 40% των ωρών διδασκαλίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΙ Αθήνας: Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο"

Υπ.Οικονομικών: Δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος

Διαψεύδει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι φόροι και επιβαρύνσεις το υπουργείο Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

«Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

«Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα», κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Οικονομικών: Δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος"

Τρύπα 4,1 δισ. στα έσοδα στο οκτάμηνο, σώζει την παρτίδα το ψαλίδι στις δαπάνες

Στον αέρα παραμένει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς τα τελικά στοιχεία 8μηνου επιβεβαιώνουν τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα, πάνω από 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο αποτέλεσμα συνέβαλε η υστέρηση κατά 479 εκατομμύρια ευρώ στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 298 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος των εταιρειών και πάνω από 1 δισεκ. ευρώ στους έμμεσους φόρους.

Το τελικό αποτέλεσμα διέσωσε το σκέλος των δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 4,7 δισεκ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την άτυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει προς διάφορους φορείς του Δημόσιου το ελληνικό κράτος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ότι ήδη από το 8μηνο έχει εξαντληθεί το σύνολο των προβλεπόμενων κονδυλιών για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Αντίθετα, υπολείπονται σημαντικά από το στόχο οι επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία, καθώς έχει δοθεί μόνο το 31% των κονδυλιών που αναλογούν στο σύνολο του έτους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρύπα 4,1 δισ. στα έσοδα στο οκτάμηνο, σώζει την παρτίδα το ψαλίδι στις δαπάνες "

Φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η ΕΕ

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Η Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η ΕΕ "

Κατρούγκαλος: «Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις» - ΗΧΗΤΙΚΟ

«Εμείς επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι , να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι.

Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι -δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο- να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «κάνουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να μη μειωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια» και πρόσθεσε:

«Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις».

Στο ερώτημα πάνω από ποιο πόσο είναι ο πήχυς των μεγάλων συντάξεων, απάντησε:

«Θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».

«Στο Μνημόνιο έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις»

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «στο Μνημόνιο, επειδή δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ να το αποτρέψουμε, έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις.

Εγώ θεωρώ δυσμενή κατ΄αρχήν την υποχρέωση να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την, κατά τη γνώμη μου, αντιασφαλιστική νομοθεσία του 2010, ακριβώς γιατί αυτή οδηγεί σε μείωση του υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κατώτατες συντάξεις, αρά τις συντάξεις των πιο αδύναμων.

Δεύτερο δυσμενές: τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που σημαίνει ότι τα ελλείμματα που αναγκαστικά δημιουργούνται, δεν θα μπορεί το κράτος να τα αναπληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Τρίτον, την υποχρέωση από το 2016, το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αυτών που είναι σχετικά πιο ψηλά, να περικόψουμε το ΕΚΑΣ γι΄αυτούς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «επειδή και τα τρία τα θεωρώ δυσμενή αλλά δεν είχα τη διαπραγματευτική ισχύ να τα βγάλω από το μνημόνιο, ζήτησα να έρθει το κουαρτέτο στο υπουργείο -ο μόνος υπουργός που τους είχα δεχθεί στο υπουργείο μου- και του είχα προτείνει ως συνολικό εναλλακτικό την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τους είπα ότι “αν εμείς εξορθολογίσουμε το ασφαλιστικό από το να είναι πλίνθοι και κέραμοι αν εμείς πράγματι μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα με ενιαίους και δίκαιους κανόνες, θα το δεχθείτε;”.

Μου είπαν “ποσοτικοποιήστε τις αλλαγές, να τις δούμε και ναι”.

Ετσι, στο μνημόνιο μαζί με όλα τα κακά, υπάρχει η δυνατότητα η δική μας. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε εμείς πριν από πολλά χρόνια».
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: «Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις» - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Eurobank: Ούτε σε 10 χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα κατέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Για να εξισωθεί η ανεργία στην Ελλάδα με την ανεργία στην υπόλοιπη Ευρωζώνη σε 6 χρόνια, η αύξηση της απασχόλησης θα πρέπει να διπλασιαστεί και η ανεργία να μειωθεί στο μισό, τονίζει σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία το τελευταίο τεύχος του "7 Ημέρες Οικονομία" της Eurobnak, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό κι ότι είναι πιο πιθανό να χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Research, στην περίπτωση που για τα επόμενα χρόνια 6 χρόνια (72 μήνες) ο αριθμός των απασχολούμενων αυξάνεται σε μηνιαία βάση 0,31% και ο αριθμός των ανέργων μειώνεται -1,06% τότε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να προσεγγίσει το αντίστοιχο μέγεθος της Ευρωζώνης τον Ιούνιο 2021.

Στο σενάριο κατά το οποίο η αύξηση της απασχόλησης διαμορφωθεί στο 0,23% και η πτώση της ανεργίας στο -0,80% τότε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα διευρύνεται στα 8 χρόνια (96 μήνες).

Τέλος, σταθερή μηνιαία αύξηση της απασχόλησης 0,19% και μείωση της ανεργίας -0,64% οδηγεί σε σύγκλιση του ελληνικού ποσοστού ανεργίας με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης σε ένα χρονικό διάστημα 10 ετών (120 μήνες).

Με βάση τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών, όμως, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 0,16% και ο αντίστοιχος της ανεργίας στο -0,56%. Συνεπώς, η δυναμική (ανάκαμψης) που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά εργασίας δεν επαρκεί για να οδηγηθεί το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της Ευρωζώνης ακόμα και σε ένα διάστημα 10 ετών (προσεγγιστικά απαιτούνται 11 έτη και 3 μήνες).

Η απασχόληση στην ελληνική οικονομία ανήλθε στο ιστορικά υψηλό σημείο το Μάιο 2008 (4.611 χιλ άτομα), ενώ βρέθηκε στο ιστορικά ελάχιστο το Δεκέμβριο 2013 (3.482 χιλ άτομα). Συνεπώς, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των 5,5 ετών περίπου η απασχόληση μειώθηκε κατά 1.129 χιλ άτομα (ή -24,49%).

Σε ότι αφορά τον αριθμό των ανέργων, από το ελάχιστο του Μαΐου 2008 (363 χιλ. άτομα), μέχρι το μέγιστο του Σεπτεμβρίου 2013 (1.357 χιλ. άτομα), η αύξηση που καταγράφηκε ήταν της τάξης των 994 χιλ. ατόμων (ή 273,88%).

Το εργατικό δυναμικό από το μέγιστο του Ιανουαρίου 2010, 5.048 χιλ. άτομα, μέχρι το ελάχιστο του Μαρτίου 2015, 4.720 χιλ. άτομα, μειώθηκε 328 χιλ. άτομα (ή -6,05%). Οι κύριοι ερμηνευτικοί παράγοντες αυτής της μεταβολής ήταν η μετανάστευση, το φαινόμενο της αποθάρρυνσης στην αναζήτηση εργασίας και δημογραφικές εξελίξεις.

Το μερίδιο απασχόλησης του δευτερογενούς τομέα μειώθηκε από 22,24% το 2ο τρίμηνο 2008 στο 14,92% το 2ο τρίμηνο 2015. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώθηκε στους κλάδους των κατασκευών (από 8,69% στο 4,21%) και της μεταποίησης (από 11,87% στο 9,06%).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurobank: Ούτε σε 10 χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα κατέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο"

Καθηγήτρια πανεπιστήμιου η Μπέτυ Μπαζιάνα - Τι λέει ο πρύτανης

Στην Κοζάνη θα βρίσκεται τουλάχιστον…μια φορά την εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, η σύζυγος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το Kozanimedia.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αντώνη Τουρλιδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη σχετική πληροφορία, λέγοντας: «Η κυρία Περιστέρα Μπαζιάνα όντως υπέβαλε αίτηση στη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Αξιολογήθηκε η αίτηση της από την αρμόδια επιτροπή και ακολουλήθηκε η τυπική διαγωνιστική διαδικασία. Έχει κάνει αίτηση να διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και, πλέον, της κάνουμε εμείς την προσφορά να διδάξει,καθώς, πράγματι, διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα. Έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και ενδιαφέρεται να έρθει να κάνει το μάθημα. Χρονικά, το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα η κυρία Μπαζιάνα θα πρέπει να έχει έρθει και να ξεκινήσει τα μαθήματα».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγήτρια πανεπιστήμιου η Μπέτυ Μπαζιάνα - Τι λέει ο πρύτανης"

Αύριο στις 11 το πρώτο υπουργικό της νέας κυβέρνησης

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Θα προηγηθεί στις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο στις 11 το πρώτο υπουργικό της νέας κυβέρνησης"

Καλύπτει πλήρως τον Μάρκο Μπόλαρη ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Μάρκο Μπόλαρη, απαντά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή -όπως αναφέρει- αιτιάσεις που υπήρξαν για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έντονα είχε αντιδράσει την υπουργοποίηση Μπόλαρη το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας επί υπουργίας Λοβέρδου όταν εξελίχθηκε η υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών.

Απαντώντας, ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως ως υφυπουργός Υγείας δεν είχε καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή για το θέμα, ούτε ευθύνη για όσα έκανε ο υπουργός.

Έκανε, δε, λόγο για σκοπιμότητες με άλλους στόχους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύπτει πλήρως τον Μάρκο Μπόλαρη ο ΣΥΡΙΖΑ"

Αλλάζουν λογότυπα και ενοποιούνται ΟΤΕ και Cosmote

Στην αλλαγή λογοτύπου και στην καθιέρωση μιας ενιαίας εμπορικής μάρκας για τον ΟΤΕ και την Cosmote προχωρά το προσεχές διάστημα ο Όμιλος.

Το νέο λογότυπο θα «ντύσει» σύντομα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία και Ιντερνετ καθώς η προετοιμασία για το επερχόμενο rebranding βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Ολοκληρώσαμε το μετασχηματισμό μας σε μία σύγχρονη ανταγωνιστική επιχείρηση, καθώς και τη λειτουργική ενοποίηση σταθερής και κινητής. Η καθιέρωση ενιαίας εικόνας για τις εμπορικές μας προτάσεις είναι φυσική εξέλιξη για τον Όμιλο ΟΤΕ» επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ προσθέτοντας ότι «Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με τις τάσεις της αγοράς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Η πελατειακή του βάση αποτελείται από 2.712.258 συνδρομητές σταθερής, ενώ έχει 1.428.560 ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής, 7,3 εκατομμύρια συνδρομητές κινητών επικοινωνιών και πάνω από 400.000 συνδρομητές ΟΤΕTV.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν λογότυπα και ενοποιούνται ΟΤΕ και Cosmote"

Συνελήφθη ο Πετρακάκος στον Βόλο

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Πετρακάκος, στενός συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στον Βόλο.

Εκτός από τον Γιώργο Πετρακάκο συνελήφθη μια νεαρή, που φέρεται να είναι η κοπέλα του και ένας άνδρας με καταγωγή από την ΑθήναΠάνοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Περραιβού, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και σε κατοικία στη Νέα Ιωνία. Εκτός από τον Γιώργο Πετρακάκο συνελήφθη μια νεαρή, που φέρεται να είναι η κοπέλα του και ένας άνδρας με καταγωγή από την Αθήνα. Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση της πολυκατοικίας από πεζούς και οδηγούς διερχόμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη γιάφκα στη συμβολή των οδών Καραμπατσάκη και Παπάφη (Νέα Ιωνία) έχουν επίσης βρεθεί όπλα. Σημειώνεται ότι το πρωί στο διαμέρισμα της οδού Περραιβού εντοπίστηκαν όπλα και μεγάλες ποσότητες από φυσίγγια.

Παράλληλα, συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή ένα άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχε σχέσεις με τους συλληφθέντες και επισκεπτόταν συχνά τον Βόλο.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πετρακάκος

Ο Γιώργος Πετρακάκος, που εξαφανίστηκε ως δια μαγείας έπειτα από την ληστεία στο Δίστομο, αποτελούσε τη νούμερο ένα απειλή για την Αντιτρομοκρατική, καθώς στο επιτελείο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας εκτιμούσαν πως πρόκειται για “μεγάλο παίχτη” που είχε μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα και μπορούσε να προκαλέσει ένα δυνατό τρομοκρατικό χτύπημα.

Άλλωστε ο ίδιος ήταν καταζητούμενος για την συμμετοχή του στην οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” και όχι μόνο.
Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρούν πως ο καταζητούμενος Γ. Πετρακάκος έχει σχέση με την συγκεκριμένη οργάνωση, και το γεγονός ότι από το Καλοκαίρι του 2014 “άνοιξε η γη και των κατάπιε” κυρίως μετά την ληστεία στο Δίστομο, ενισχύει τις υποψίες της Αντιτρομοκρατικής, για την στενή σχέση του καταζητούμενου με τους οπλοφόρους της συγκεκριμένης ένοπλης ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες οι Σπύρος Χριστοδούλου και Σπύρος Δραβίλας (στενοί συνεργάτες του Γ. Πετρακάκου) είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής σε εξοχική κατοικία στην Αγχίαλο Μαγνησίας. Ο Σπύρος Δραβίλας είχε θέσει τέλος στη ζωή του, προκειμένου να μη συλληφθεί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο Πετρακάκος στον Βόλο"

Ξουλίδου: Ο πρόεδρος ήξερε τη δράση του Δ. Καμμένου

«Καζάνι» που βράζει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου αλλά και για τις υπουργοποιήσεις στελεχών.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου, τόνισε πως οι απόψεις του Δημήτρη Καμμένου ήταν γνωστές μέσα στο κόμμα εδώ και πάρα πολύ καιρό και όλοι ήταν κοινωνοί του τι έγραφε στα social media. «Ήταν γνωστές οι αναρτήσεις του στο ''Πόρτα-Πόρτα''. Προσωπικά τις γνώριζα, αλλά όλοι τις ξέραμε. Θα έπρεπε να τις γνωρίζει και ο πρόεδρος. Ο Δημήτρης Καμμένος ήταν απομονωμένος από την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα, το είχε επιλέξει ο ίδιος».

Παραδέχθηκε πως το θέμα του κ. Καμμένου, αν και έπρεπε να συζητηθεί εκτενώς μέσα στο κόμμα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς προηγούνταν άλλα ζητήματα όπως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι η ίδια δεν περιλαμβάνεται στην Κυβέρνηση τόνισε πως «περιμένει μια εξήγηση από τον Πάνο Καμμένο για την μην συμμετοχή της στο Κυβερνητικό σχήμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξουλίδου: Ο πρόεδρος ήξερε τη δράση του Δ. Καμμένου"

Μπόλαρης: Δεν είχα καμία εμπλοκή στο θέμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για "αναλήθειες στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης" και "σκοπιμότητες", κάνει λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας στην ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εμπλοκή του στο θέμα των οροθετικών γυναικών επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ο κ. Μπόλαρης υποστήριξε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιλώντας για σκοπιμότητες με άλλους στόχους.

"Τη θητεία μου στο υπουργείο την αντιλαμβάνομαι σαν υπηρεσία προς τον πολίτη και δίνω και καταθέτω τις δυνάμεις μου και την ψυχή μου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συμπολίτες μου. Τις άλλες σκοπιμότητες, που έχουν άλλους στόχους, επίσης τις καταλαβαίνω και τις καταλαβαίνουν και οι πολίτες", δήλωσε με νόημα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, "στα υπουργεία λειτουργούμε με βάση το σύνταγμα και τους νόμους. Οι νόμοι ορίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες του υπουργού και πώς πρέπει να λειτουργεί. Εδώ, λοιπόν, έκπληκτος είδα χτες μια ανακοίνωση, η οποία δεν έχει σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Δηλαδή, αναφέρεται στην ευθύνη που έχει ο υφυπουργός, ο οποίος δεν είχε αρμοδιότητα για όσα έκανε ο υπουργός. Επειδή, όμως, ο υπουργός πήρε μια απόφαση η οποία καταγγέλθηκε, κατά την άποψη αυτών που εξέδωσαν την ανακοίνωση ευθύνεται ο υφυπουργός. Αυτά είναι ανήκουστα και απίστευτα πράγματα... Δεν μεταφέρω καμία ευθύνη".

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα τόσο για τον Μάρκο Μπόλαρη όσο και για τον Δημήτρη Καμμένο, υπογραμμίζοντας ότι η υπουργοποίηση και των δύο "προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες".

"Καλά κάνει το Τμήμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και θέτει τέτοια ζητήματα", δήλωσε για τις υποθέσεις Καμμένου και Μπόλαρη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόλαρης: Δεν είχα καμία εμπλοκή στο θέμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Το ελληνικό πρόγραμμα στο τραπέζι Τσίπρα - Σουλτς [BINTEO]

Η προώθηση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ελληνικό πρόγραμμα στο τραπέζι Τσίπρα - Σουλτς [BINTEO]"

Δυσφορία Αρχιεπισκοπής για την υπουργοποίηση Φίλη

Δυσφορία επικροτεί σύμφωνα με την Καθημερινή στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείου Παιδείας. Και αυτό διότι ο κ. Φίλης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάιο είχε καταφερθεί με οξύτατες δηλώσεις κατά της μεταφοράς του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας σε νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουν να το προσκυνήσουν ασθενείς.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει επισήμωςτην υπουργοποίηση Φίλη, περιμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς και την αναμενόμενη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μαΐου είναι νωπές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για εμπόριο λειψάνων, με τον κ. Ιερώνυμο να είναι μία από τις ελάχιστες φορές που να σχολιάζεις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, να λέει: «Ακούγονται διάφορα σχόλια από διαφόρους, επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν. Γι’ αυτά θα μιλήσει η Ιστορία. Θα ήθελα όμως να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων και τα λόγια μάς έχουν κουράσει. Τα λόγια έφεραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, γιατί έλειψε ο Λόγος. Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τόνισε: «Εμπόριο λειψάνων κάνει ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους Μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει την ελευθερία της θρησκείας».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσφορία Αρχιεπισκοπής για την υπουργοποίηση Φίλη"

ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου να μη χαθούν κονδύλια

Τιτάνιο αγώνα για να μη χαθούν κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ, να ξεκινήσει το νέο αλλά και να "τρέξουν" και άλλα κοινοτικά προγράμματα πρέπει να καταβάλει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Κάτι που παραδέχθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο νέος υφυπουργός ΕΣΠΑ ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης από τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον νέο υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έργο μπροστά μας είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς».

Με τον κ. Σταθάκη να σημειώνει πως ένας βασικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι "η εξασφάλιση των πόρων από το παλαιό ΕΣΠΑ, να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος, να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι να καταλήγουν στον σκοπό για τον οποίο σχεδιάζονται".

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου των έργων που είχαν ενταχθεί στο παλαιό ΕΣΠΑ, προκειμένου έως 5 Οκτωβρίου να κατατεθούν αιτήσεις πληρωμών για ώριμα έργα και να έρθουν κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο, η χώρα έχει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 20 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα αγγίξουν τα 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό που δύναται να κατανεμηθεί επιπλέον στη χώρα και στις περιφέρειές της το 2016, με βάση τη διαδικασία της «ρήτρας αναθεώρησης».

Πάντως, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες στο Euro2day.gr, το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αύξηση των πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, ενδέχεται να δημιουργήσει εμπλοκή και να πάει πίσω την ενεργοποίησή του κατ' ελάχιστο 8 μήνες.

Εν τω μεταξύ, με βάση τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με το Πρόγραμμα που είχε παρουσιαστεί προεκλογικά, στόχος είναι η προχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων εταιριών αμέσως μετά την ένταξή τους για χρηματοδότηση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν το ισόποσο της επιχορήγησης (εφόσον το επιθυμούν) με εκχώρηση της απόφασης ένταξης και με μόνη εγγύηση το αντίστοιχο ποσό από τα κονδύλια του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ, υπό τον όρο της άμεσης υλοποίησης του έργου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου να μη χαθούν κονδύλια"

Έκλεισε ξανά το αεροδρόμιο της Ρόδου

Έκλεισε και πάλι πριν από μια ώρα το αεροδρόμιο της Ρόδου "Διαγόρας", καθώς δημιουργήθηκε και πάλι κρατήρας στο διάδρομο προσγείωσης απογείωσης των αεροσκαφών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο το οποίο επισκεύασαν προχθές τα συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου.

Αυτήν τη στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί το μήκος του διαδρόμου και να περιοριστεί στα 1800 μέτρα όμως, λόγω του νοτιοανατολικού ανέμου, θεωρείται αδύνατο να προσγειωθεί και να απογειωθεί κάποιο αεροσκάφος.

Έως ότου βρεθεί λύση δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από και προς τη Ρόδο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε ξανά το αεροδρόμιο της Ρόδου"

Frontex: Ανθεί η μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων

Οι αιτήσεις των Σύρων προσφύγων για την παροχή ασύλου στην Ευρώπη γίνονται πιο εύκολα δεκτές, το αποτέλεσμα είναι μια μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων που ανθεί, με τους πλαστογράφους να εργάζονται γρήγορα και να εκπληρώνουν και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες περνούν στην ΕΕ με πλαστά συριακά διαβατήρια και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητά τους είναι όντως Σύροι. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Frontex Εύα Μόνκιουρ στο περιοδικό Der Spiegel, περισσότεροι από το 80% των προσφύγων στους οποίους εντοπίζονται πλαστά συριακά διαβατήρια κατάγονται πραγματικά από τη Συρία.

«Προέρχονται από την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα», σχολίασε η Μόνκιουρ. «Προφανώς πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βιαστικά. Κάποιοι δεν είχαν ποτέ διαβατήριο», πρόσθεσε.

Εξάλλου πλέον είναι πολύ δύσκολο να βγάλει ένας Σύρος διαβατήριο με νόμιμο τρόπο και γι’ αυτό καταφεύγουν στα πλαστά.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες που εντοπίζονται με πλαστά συριακά διαβατήρια είναι Ιρακινοί ή Παλαιστίνιοι και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) δεν δυσκολεύεται να ξεχωρίσει κυρίως από τη διάλεκτο των αραβικών που μιλούν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex, εντοπίστηκαν 170 πλαστά συριακά διαβατήρια, την ώρα που ολόκληρο το 2014 είχαν εντοπιστεί 252.

Ο λόγος γι' αυτήν την αύξηση είναι ότι οι αιτούντες άσυλο που κατάγονται από τη Συρία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή τους στην ΕΕ. Το 2014 το ποσοστό τους είχε φτάσει το 95%. Αυτό το γεγονός καθιστά τα συριακά διαβατήρια περιζήτητα και οδηγεί στην άνθηση της μαύρης αγοράς.

Ο αριθμός των πλαστών διαβατηρίων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς, όπως επισημαίνει η Frontex, πέρυσι αναφέρθηκαν 3.800 κλοπές μη τυπωμένων συριακών διαβατηρίων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων στην Τουρκία», σημείωσε η Frontex. «Είναι όμως δύσκολο να εκτιμήσουμε το εύρος του φαινομένου αυτού».

Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, το κόστος των πλαστών εγγράφων διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και την προοριζόμενη χρήση τους, όμως η Μόνκιουρ δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος των πλαστών συριακών διαβατηρίων ανέρχεται «σε πολλές χιλιάδες ευρώ».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Ανθεί η μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων"

Τσίπρας: Να υπάρξει συνεννόηση με Τουρκία για το μεταναστευτικό

Διπλωματική στάση επέλεξε να τηρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις συστάσεις της Άνγκελα Μέρκελ περί τουρκικής πρωτοβουλίας, λόγω της υποτιθέμενης ανεπάρκειας της Ελλάδας να φυλάξει μόνη της τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και τον αποτελεσματικό έλεγχο του προσφυγικού κύματος. Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της μαραθώνιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, πως «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία δεν αποφάσισε κάποιο θεαματικό νέο μέτρο άμεσης δράσης αλλά περιορίστηκε σε διαπιστώσεις για το μέγεθος του προβλήματος και δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή του, ενέκρινε την αύξηση των οικονομικών βοηθημάτων προς την Τουρκία και άλλες γειτονικές με τη Συρία χώρες. Με τη λογική ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων προς την ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αφετηρία του ρεύματος, η Τουρκία θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περί το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές της σχετικά με τους μετανάστες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε ότι «χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία, δεν μπορεί η ΕΕ να λύσει μόνη της το πρόβλημα. Φράχτες επί φραχτών δεν συνιστούν την ορθή οδό για την επίλυση του ζητήματος», απαντώντας εμμέσως στη δριμύτατη κριτική που έχει εξαπολύσει εναντίον της γερμανικής πολιτικής ο σκληροπυρηνικός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βικτόρ Ορμπάν με δηλώσεις του τύπου «η Γερμανία ασκεί ηθικό ιμπεριαλισμό» ή «εάν στη Γερμανία και την Αυστρία δεν αρέσουν οι φράχτες μας, μπορώ να τους καταργήσω και να αφήνω όλους τους μετανάστες να περνούν στο έδαφός τους».

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, στις 5 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για το μεταναστευτικό, καθώς περισσότεροι από 2 εκ. Σύριοι πρόσφυγες περνούν ή σκοπεύουν να διέλθουν από τη γείτονα προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τη δική του πλευρά δήλωσε πως «οι Τούρκοι θέλουν να υπάρξει μια ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Για την Ενωμένη Ευρώπη κάτι τέτοιο συνιστά ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Αλλά είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό και γι' αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές. Θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο και επίσης σύντομα πρόκειται να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι η συζήτηση με την Τουρκία έχει ξεκινήσει. Παρόλο που η επίσημη πρόταση εκ μέρους της Άγκυρας είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε και η συνεργασία όχι τόσο εύκολη όσο φανταζόμασταν, υπάρχει στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την Ελλάδα: «Ειπώθηκε ότι το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες». Ωστόσο, όπως όπως αναμενόταν, τόσο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, όσο και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των 28 ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε έντονες πιέσεις για το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει προτείνει την φύλαξη των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας από ευρωπαϊκές δυνάμεις. Παρόλ' αυτά, κατά τη Σύνοδο, η οποία τελικά δεν εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στα κράτη-μέλη που αντιτίθενται στην υποχρεωτική φιλοξενία προσφύγων και στα υπόλοιπα που προωθούν τη λύση της αναλογικής μετεγκατάστασης, οι τόνοι δεν ανέβηκαν σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά κυρίως ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Αυστρία για το συνοριακό ζήτημα μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλημμελώς ή και δεν εφαρμόζει καθόλου τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία υποχρεώνει τη χώρα εισόδου των μεταναστών να ταυτοποιεί τους εισερχόμενους στην ΕΕ μετανάστες. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένου εντός εξαμήνου η Ελλάδα να έχει ανακουφιστεί από το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Σε αυτά ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι έως το τέλος Νοεμβρίου χρειάζεται να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στην υπόλοιπη ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «έστω και αργά, η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί πως το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Παρά τις διαφωνίες υπήρξε μία απόφαση που επιβεβαιώνει την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, την ενίσχυση των χωρών υποδοχής και τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας».

Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ όπως η η Αυστρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, έχει διακόψει τη συνεισφορά της στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ για το 2015. Αυτό είχε ως συνέπεια ο Οργανισμός να περιέλθει σε αδυναμία να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που διαβιούν στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ταμείου 1 δισ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες. Τα 500 εκ. θα εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν δηλώσει πως θα συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο έως το τέλος του έτους.

Στην έκακτη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι αντίστοιχα, ζήτησαν αυξημένη δράση από την ΕΕ για την συγκράτηση της μεταναστευτικής πλημμυρίδας. Ο Πρόεδρος Ολάντ έθεσε επίσης ζήτημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και δημιουργίας «hot spot» σε τρίτες χώρες, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου. Σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να γίνεται η απογραφή των προσφύγων, προκειμένου να διευκρινίζεται εάν δικαιούνται άσυλο ή όχι.

Επιπλέον ο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε αυστηρός ως προς την καθολική εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό. Παρά τη δημουργία μετώπου μεταξύ των διαφωνούντων, επί του παρόντος μόνο η Σλοβακία φαίνεται διατεθειμένη να κινήσει νομικές διαδικασίες προσβολής του υποχρεωτικού μέτρου περί ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσφύγει κατά των 19 χωρών-μελών, καθώς σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τα συγκεκριμένα κράτη δεν τηρούν το κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο. Ήδη εκκρεμούν και άλλες αντίστοιχες προσφυγές κατά κρατών μελών με το αιτιολογικό της «παραβίασης των θεμελιωδών Ευρωπαϊκών Συνθηκών».

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε σχετικά ότι «η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών. Εκείνοι που δεν μοιράζονται αυτές τις αξίες, θα πρέπει να διερωτηθούν για την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Να υπάρξει συνεννόηση με Τουρκία για το μεταναστευτικό"

Κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία «το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου»

Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην Ε.Ε. και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία «το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου»"

Αυξήσεις-σοκ σε φόρους, συντελεστές, κλίμακες: Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Καταιγίδα νέων φορολογικών μέτρων προανήγγειλε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το σοκ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο, καθώς η απαρίθμηση και μόνον των μέτρων προκαλεί ίλιγγο σε όποιον θελήσει να ψάξει τι τον περιμένει.

Πρώτες στην ατζέντα των αλλαγών της νέας κυβέρνησης είναι οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος. Από τις πρώτες δηλώσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη φάνηκε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμο σχέδιο αλλαγών. Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα από όσο πολλοί νόμιζαν αφού, όπως διαπιστώνουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο, ακόμα και με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στον φόρο εισοδήματος, δεν βγαίνουν οι στόχοι είσπραξης.

Για παράδειγμα, κάποιοι που έχουν εισόδημα πχ 500.000 ευρώ και άνω και πληρώνουν σήμερα φόρο εσοδήματος 42% και έκτακτη εισφορα 8% από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο, μπορεί να πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με σήμερα αν φορολογηθούν με 50% και για αυτό θα πρέπει να προβλεφθούν κλίμακες με συντελεστές που θα αγγίζουν... το 60%!

Αντ’ αυτού όμως στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται τώρα άλλου τύπου παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, εξετάζουν να μην θεσπιστεί τελικώς μία ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα όπως ήταν αρχικός στόχος, αλλά να διατηρηθεί μία κλίμακα για μσθωτούς, άλλη για επαγγελματίες και αγρότες και άλλη για εισοδήματα από ενοίκια κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το μείγμα που θα επιλεγεί, θα χρειαστεί να περάσουν από «χειρουργείο» οι διάφορες κλίμακες, ώστε να υπάρχουν τουλάχισοτν 8-10 σκαλοπάτια και κάθε εισόδημα να έχει δικό του συντελεστή φόρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα πληρώνουν τα ίδια ή ελαφρώς λιγότερα, ενώ τα μεσαία (από 25.000 ή 30.000 ευρώ και άνω) θα πληρώνουν παραπάνω από όσα πλήρωναν.

Το άλλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι μισθοί το 2015 διαρκώς μειώνονται και έτσι το βάρος των φόρων ίσως χρειαστεί να πέσει και σε εισοδήματα χαμηλότερα από τα 25.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, προανήγγειλε ριζικές αλλαγές σε όλο το φορολογικό σύστημα.Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης περιέγραψε ένα καθεστώς της φορολόγησης για κάθε πηγή εισοδήματος με διαφορετική κλίμακα συντελεστών και πιο «προοδευτικό» τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα όμως, στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο περιλαμβάνεται δέσμευση για «εξίσωση των συντελεστών φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε επίσης το «ψαλίδισμα» των 700 φοροαπαλλαγών που ισχύουν ακόμη στην ελληνική νομοθεσία.

Με τα νέα εναλλακτικά σενάρια αλλαγών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπεται:

α) είτε η φορολόγηση του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων από όλες τις παραπάνω πηγές με μία ενιαία και «προοδευτική» φορολογική κλίμακα στην οποία ενδεχομένως θα υπάρχει και ένα αφορολόγητο όριο, το οποίο θα χορηγείται εφόσον στα φορολογούμενα εισοδήματα περιλαμβάνονται μισθοί ή συντάξεις σε ποσοστό πάνω από το 50% του συνολικού εισοδήματος,

β) είτε η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές. Π.χ. αν για κάθε πηγή εισοδήματος ισχύσει κλίμακα στην οποία τα πρώτα 10.000 ευρώ φορολογούνται με 20% και τα επόμενα 10.000 ευρώ με 22%, τότε εισόδημα 8.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με 20% και εισόδημα 10.000 ευρώ από ενοίκια θα φορολογείται πάλι με 20% (δεν θα αθροίζονται για να φορολογηθούν μαζί σε ενιαία κλίμακα).

Ουσιαστικά, η εξίσωση των συντελεστών θα γίνει προς τα πάνω τουλάχιστον για τα εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και από ακίνητα, για τα οποία σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 11% και του 13%, αντίστοιχα.

Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα ή στις ίδιες αυτοτελείς κλίμακες φορολόγησης που σχεδιάζονται θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-8%, στην οποία όμως ισχύει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, το οποίο είτε θα διατηρηθεί και κατά την ενσωμάτωση, είτε θα μειωθεί ή θα καταργηθεί πλήρως.

Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών αναμένονται σημαντικές περικοπές:

- στα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές,

- στις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις που ισχύουν στα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. θα καταργηθεί η εφαρμογή τεκμηρίων μειωμένων κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών),

- στις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας (απαλλαγές για πολύτεκνους και τρίτεκνους κ.λπ.).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις-σοκ σε φόρους, συντελεστές, κλίμακες: Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»"

Εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις: Σίγουρο «ψαλίδι» από 7%-12%

Με επείγουσες διαδικασίες, καθώς τα χρονοδιαγράμματα των δανειστών είναι ασφυκτικά η νέα ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα προωθήσει την εθνική ασφαλιστική μεταρρύθμιση προσδοκώντας το νέο μοντέλο συντάξεων να αντικαταστήσει τα μνημονιακά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από την επιτροπή σοφών κατά τη διάρκεια της χθεσινής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου να επισπεύσει τη σύνταξη του πορίσματος για την εθνική μεταρρύθμιση ώστε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση. Το πόρισμα θα αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν με στόχο την άμβλυνση των επώδυνων μνημονιακών μέτρων (σύνδεση παροχών-εισφορών, εξορθολογισμός εγγυημένων συντάξεων, κατάργηση κρατικής χρηματοδότησης και φόρων υπέρ τρίτων, δυσμενείς αλλαγές για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ) τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν » έως το τέλος Οκτωβρίου και να υλοποιηθούν από 1/1/2016 .

Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί βρίσκονται στο στάδιο της «ποσοτικοποίησης» με στόχο το μοντέλο που θα επιλεγεί να καλύπτει τη δέσμευση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2016. Διαφορετικά η εναλλακτική λύση που απομένει, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, είναι η οριζόντια περικοπή των συνολικών συντάξιμων αποδοχών (κύριων και επικουρικών) κατά 6%-7%. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ότι θα εξασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα (νέες εισφορές - περικοπές συντάξεων) ύψους 4,2 δισ. ευρώ ως αντιστάθμισμα στην απόφαση του ΣτΕ το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων το 2012, τότε οι συντάξεις πρέπει να υποστούν οριζόντια μείωση κατά μέσο όρο έως 12,7% .

Η δομική αλλαγή του ασφαλιστικού θα προβλέπει επίσης συγχώνευση των ταμείων σε ένα, τρία ή τέσσερα και ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο κ . Κατρούγκαλος, σήμερα παρά την υποτιθέμενη συνένωση των ταμείων έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού συντάξεων.

H πρόταση Κατρούγκαλου που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κορμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προβλέπει ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, ενιαίους κανόνες, απονομή εθνικής σύνταξης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και συμπλήρωσή της με την αναλογική που θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου τοποθετημένες σε ατομικές μερίδες με βάση τους κανόνες της νοητής κεφαλαιοποίησης.

Η πρόταση Νεκτάριου (καθηγητή πανεπιστημίου Πειραιά και τέως διοικητή του ΙΚΑ) προβλέπει άμεση ένταξη όλων των Tαμείων - κύριων και επικουρικών - στο ΙΚΑ, ενιαίες παροχές για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιότερους. Το ΙΚΑ θα εξασφαλίζει εγγυημένη σύνταξη έως και 50% του μισθού, με το σύστημα ατομικών μερίδων και χαμηλές εισφορές (15%) που θα εισπράττονται από την Εφορία ενώ οι πολίτες θα συμπληρώνουν το επίπεδο προστασίας (επιπλέον 25%) μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αγκάθι στο σχέδιο αποτελεί η εκπόνηση ειδικού προγράμματος εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων ύψους 15 δις ευρώ προκειμένου το κράτος να εγγυηθεί τουλάχιστον τις σημερινές μειωμένες παροχές στις γενιές που είναι σήμερα άνω των 60 ετών κατά την περίοδο 2016-2050.

Στο τραπέζι έχει κατατεθεί επίσης η πρόταση Γράβαρη (Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής) που προβλέπει εφαρμογή του μοντέλου της Νέας Ζηλανδίας με στάνταρ σύνταξη για όλους από τη γενική φορολογία καθώς και πρόταση για την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους προκειμένου οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις να έρθουν νωρίτερα και η μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί το 2028 αντί του 2050 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Πάντως , ανεξαρτήτως του τελικού «μοντέλου» που θα επιλεγεί, η επιτροπή έχει προτείνει να ισχύσει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ώστε να μη θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ωστόσο η προσέγγιση του υπουργείου είναι μην «πνιγεί» και πάλι η μεταρρύθμιση σε μεταβατικές περιόδους και οι αλλαγές να ισχύσουν για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Η συμβιβαστική λύση που εξετάζεται είναι να υπολογίζεται ένα τμήμα σύνταξης με βάση το ισχύον καθεστώς και ένα δεύτερο τμήμα για τον χρόνο ασφάλισης με το νέο σύστημα.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο:

- έως τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να εξασφαλιστούν ισοδύναμα για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ,

-έως τον Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

-Εως το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ,ι αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από Μάρτιο 2016.

-Μέχρι τέλος 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ο κοινός κουμπαράς όλων των ταμείων ενώ μέχρι το τέλος 2017 θα πρέπει να έχουν ενοποιηθεί οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των ασφαλιστικών ταμείων με τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις: Σίγουρο «ψαλίδι» από 7%-12%"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news