facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

To Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση και του υφυπουργού Μπόλαρη

Και για άλλο υπουργό της νέας κυβέρνησης υπάρχουν διαμαρτυρίες από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη απογοήτευση και αγανάκτηση για την τοποθέτηση του Μάρκου Μπόλαρη στην θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μ.Μπόλαρης διετέλεσε υφυπουργός Υγείας του 2012 με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο και κάνει αναφορά στην υπόθεση με τις οροθετικές.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και για τον Δ. Καμμένο ο οποίος παραιτήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης: «υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες», τονίζεται στην ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ώς αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς για τον Μάρκο Μπόλαρη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "To Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση και του υφυπουργού Μπόλαρη"

Η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Καμμένου

«Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο μου το συμφέρον της πατρίδας, την ομαλή λειτουργία της νέας κυβέρνησης και τιμώντας την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου, δηλώνω την παραίτηση μου από τη θέση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Δημήτρης Καμμένος.

«Συγχρόνως θα καταθέσω μήνυση κατ’ αγνώστων και πολύ σύντομα η αλήθεια θα λάμψει», προσθέτει ο τέως υφυπουργός Υποδομών, σημειώνοντας ότι «ύστερα από τα σημερινά δημοσιεύματα και την τεράστια έκταση που έλαβε το ζήτημα των υποτιθέμενων δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα, επικοινώνησα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη με εντολή του οποίου ομάδα ειδικών ήλεγξε τους συγκεκριμένους λογαριασμούς χωρίς αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μέσω ανάρτησής του στο Twitter είχε ζητήσει από τον βουλευτή του κόμματος να διευκολύνει την κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τη θέση που του ανετέθη το πρωί της ίδιας ημέρας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Καμμένου"

Σε παραίτηση καλεί ο Πάνος Καμμένος τον Δημήτρη Καμμένο

Να υποβάλει παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Δικτύων καλεί τον Δημήτρη Καμμένο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των ομοφοβικών και ρατσιστικών σχολίων του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την παραίτηση του Δ.Καμμένου αναμένουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητήθηκε από τον Δ.Καμμένο να παραιτηθεί και στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος δημοσιοποίησε την κίνησή του να καλέσει τον Δ.Καμμένο να παραιτηθεί με tweet: «Μέχρι την απόδειξη της αλήθειας για την υπόθεση των αντισημιτικών ρατσιστικών αναρτήσεων ο υφυπουργός θα διευκολύνει με την παραίτηση του».



Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το βράδυ της Τετάρτης ο Δ.Καμμένος ζήτησε τον έλεγχο του υπολογιστή του, αλλά και των χειριστών του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς υποστηρίζει ότι κάποιοι τον χάκαραν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε παραίτηση καλεί ο Πάνος Καμμένος τον Δημήτρη Καμμένο"

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα – Χρ. Σπίρτζη για τις καταστροφές στη Σκόπελο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, με τις εκτεταμένες καταστροφές στη Σκόπελο να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, θα βρίσκονται αύριο Πέμπτη νωρίς το πρωί στη Σκόπελο, προκειμένου να έχουν επί τόπου ενημέρωση για την έκταση των καταστροφών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν κινητοποιηθεί ήδη οι μηχανικοί της Περιφέρειας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα – Χρ. Σπίρτζη για τις καταστροφές στη Σκόπελο"

Κουρουμπλής: Στόχος να απαλλαγεί το Δημόσιο από την κομματοκρατία

Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι, όπως εξήγησε, αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε παλαιά ρήση του Γεωργίου Ράλλη ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής» για να συμπληρώσει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσε να γίνει το εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Τάχθηκε υπέρ της «αξιοκρατίας, της αξιοσύνης και της αξιολόγησης» αρκεί, όπως είπε, οι θεσμοί που θα επωμιστούν αυτό το έργο να μην αμφισβητούνται από κανέναν.

Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει χωρίς στερεότυπα και οτιδήποτε θετικό έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα το χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Μανιτάκη «να δίνει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του» για να παρέχει, ως ειδικός, συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τόνισε την ανάγκη απαλλαγής του δημόσιου τομέα από τη γραφειοκρατία και την κομματικοποίηση και υποσχέθηκε ότι «δεν θα χτίσουμε από το μηδέν, αλλά θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε θετικό προέρχεται από οπουδήποτε».

Ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε «να μπει ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη», και αυτό θα συμβεί, όπως εξήγησε, με το να υπάρχει επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς και με την καλή συνεργασία και αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου.

Ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι αποτελεί κέρδος το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπό την εποπτεία της Κομισιόν και όχι της τρόικας, με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται από δημοσιονομικούς και ποσοτικούς στόχους και να επικεντρώνεται σε βαθιές, ποιοτικού χαρακτήρα αλλαγές.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ύστερα από προσπάθειες τριών ετών και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα κατάφερε να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Περιγράφοντας τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι διεξήχθησαν εκλογές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (33 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. ευρώ η προηγούμενη), καθώς και το γεγονός της διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να πλέξει το εγκώμιο του γγ του υπουργείου Κώστα Πουλάκη για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών, προτρέποντας τη νέα ηγεσία να τον διατηρήσει στη θέση του, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για την παραμονή του οποίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Στόχος να απαλλαγεί το Δημόσιο από την κομματοκρατία"

Γιούνκερ προς Τσίπρα: Όχι άλλο χάσιμο χρόνου

Να μην χαθεί περισσότερος χρόνος στην εφαρμογή των συμφωνημένων με τους δανειστές ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Η 50λεπτη συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα και στη συνεργασία Ελλάδας - Κομισιόν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον έλληνα πρωθυπουργό.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ προς Τσίπρα: Όχι άλλο χάσιμο χρόνου"

Ντράγκι: αδύνατη η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα όσο είναι σε αξιολόγηση

Αρκετά ικανοποιημένος από την ανεξαρτησία της ΕΚΤ αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι. Κατά την καθιερωμένη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ. Ντράγκι εξήγησε πως δέχτηκε κριτική τόσο «από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά», κάτι που αποδεικνύει πως η ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε πιέσεις.

«Αρνούμαι ότι οι αποφάσεις για την παροχή ELA στην Ελλάδα ήταν πολιτικής φύσης», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της αρμόδιας επιτροπής και εξήγησε πως η παροχή ELA επηρεάζεται από την αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας.

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση ή τη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες βασίστηκαν στους κανόνες και πουθενά οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρουν ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι απεριόριστη και άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν είναι η ΕΚΤ αυτή που αποφασίζει ποιο μέλος θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ποιο όχι».

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παράγουν ανάπτυξη και οικονομική βιωσιμότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει εφικτή η ανακούφιση του χρέους.

Επιπλέον, δήλωσε πως ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση. Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Μ. Ντράγκι, η Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της ΕΚΤ στην τρόικα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει για πάντα στην τρόικα», ωστόσο αρνήθηκε πως έχει αμφισβητηθεί νομικά η συμμετοχή της.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: αδύνατη η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα όσο είναι σε αξιολόγηση"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Καμμένου για τα tweets του υφυπουργού Υποδομών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να διερευνήσει τη γνησιότητα των tweets.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι, εφόσον αυτά είναι αυθεντικά, αυτό δεν μπορεί να συνάδει με τις αξίες και την ηθική της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητήθηκε από τον Πάνο Καμμένο, να εξετάσει και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του υφυπουργού, σε περίπτωση που τα tweets είναι γνήσια.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Καμμένου για τα tweets του υφυπουργού Υποδομών"

Τσίπρας: Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τα βάρη

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των «28» για το προσφυγικό.

Στη διάρκεια της Συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, καθώς και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο κ. Τσίπρας είχε διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν και τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζ. Πιτέλα.

O πρωθυπουργός εκπροσωπεί στην Σύνοδο και την Κύπρο, καθώς ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να παρευρεθεί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τα βάρη"

Κατρούγκαλος: Επισπεύδεται η μεταρρύθμιση του άνισου, άδικου και κατακερματισμένου ασφαλιστικού συστήματος

Την επίσπευση των διαδικασιών της «επιτροπής σοφών», για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού εξήγγειλε, νωρίτερα σήμερα, κατά την παράδοση και παραλαβή καθηκόντων στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα ενώ το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε περίπου δέκα ημέρες.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τέσσερα βασικά σενάρια, με κοινό παρονομαστή τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η λύση αναζητείται μεταξύ του μοντέλου που προβλέπει την αναπλήρωση μέσω της σύνταξης μέρους του μισθού - πιθανότατα κατά 50%- και πρόσθετη σύνταξη από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, και του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία.

Το μοντέλο της νέας Ζηλανδίας προβλέπει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογίας και την ενίσχυσή του με πρόσθετους πόρους, όπως οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Την αναγκαιότητα μιας εθνικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, δραστικών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα «άνισοκατακερματισμένο, και άδικο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις που υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δικαιούχων».

«Στο ΙΚΑ έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού στη σύνταξη. Αυτό είναι ανισότητα, αυτό είναι αδικία και αυτό οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο και κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό θα το αλλάξουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε, πάντως, ότι οι αλλαγές που θα γίνουν «δεν θα διαλύσουν την κοινωνία και δεν θα κάνουν τις συντάξεις φιλοδωρήματα», και διευκρίνισε ότι θα επιλεγούν «ισοδύναμα», τα οποία «δεν θα είναι νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά».

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες και σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία κυβέρνησης-θεσμών για την έναρξη του διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε σήμερα ότι στόχος του υπουργείου είναι να επαναφέρει την ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «ο τομέας των εργασιακών ήταν εκείνος που γνώρισε τη μεγαλύτερη λαίλαπα θεσμικών τάχα μεταρρυθμίσεων, που απορύθμισε τις εργασιακές σχέσεις, οδήγησε στην πλήρη ελαστικότητα, ουσιαστικά στο να καταστήσει δικαιώματα όπως το οκτάωρο και η σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις μακρινή ανάμνηση».

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων, τη σύσταση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επανεξετάσει τα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι μια θετική πρόβλεψη του νέου μνημονίου είναι «ότι δεν θέτει τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας απλώς διαιτητή της διαπραγμάτευσης καθεαυτής, αλλά ορίζει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσέθεσε επίσης ότι θα είναι σημαντική η ανάμειξη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις, υπενθυμίζοντας, ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας αυτός ο θεσμόςκ ο πιο αντιπροσωπευτικός των ευρωπαίων πολιτών, να έχει τη γενική εποπτεία επί του συνόλου των διαπραγματεύσεων.

«Αν μείνει η συζήτηση να γίνει σε διμερές επίπεδο δεν έχουμε διαπραγματευτική ισχύ. Αν γίνει όμως ζήτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προφανώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», κατέληξε.

Εξάλλου, στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), η οποία έληξε κανονικά το Δεκέμβριο του 2014 και παρατάθηκε για έξι μήνες με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Έως σήμερα πάντως δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Επισπεύδεται η μεταρρύθμιση του άνισου, άδικου και κατακερματισμένου ασφαλιστικού συστήματος "

Σχεδόν δάκρυσε η Ζωή αναλογιζόμενη ότι «κάθε μωρό γεννιέται με χρέος 40.000 ευρώ»

Εμφανώς συγκινημένη έκλεισε την ομιλία της η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αναφερόμενη στις νέες επιβαρύνσεις που φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

«Όταν ξεκίνησε η επιτροπή μας μιλήσαμε για τα παιδιά που επιβαρύνονται με ένα χρέος που δεν δημιούργησαν αλλά πρέπει να πληρώσουν. Όταν ξεκινήσαμε κάθε μωρό ήταν χρεωμένο με 32.000 ευρώ. Σήμερα λυπάμαι που το λέω αλλά κάθε μωρό είναι χρεωμένο με 40.000 ευρώ γιατί με την την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η χώρα επιβαρύνθηκε με άλλα 86 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιοσύνη και υποχρεούμαστε να προστατέψουμε αυτά τα παιδιά. Οι συνθήκες επιδεινώνονται αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε ένα σκοπό που ξεπερνά την επιτροπή και δίνει δημοκρατικό νόημα στην πορεία μας» τόνισε η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής σχεδόν βουρκωμένη.

Νωρίτερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπόθεση με το ψήφισμα της ad hoc επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος. Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. «άσκησε πιέσεις προς τις αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών χωρών να μην μετέχουν στην ψηφοφορία και να καταψηφίσουν τις αρχές του ΟΗΕ για το χρέος. Ενημέρωσα και την μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ ότι υπάρχει μείζον σύγκρουση συμφερόντων.

Η ΕΕ λειτουργεί ως δανειστής και όχι ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών. Υπάρχει ξεκάθαρος εκβιασμός που έχει λάβει διαστάσεις πολεμικών ενεργειών με οικονομικά μέσα όπως το κλείσιμο των τραπεζών».

Παράλληλα, πρότεινε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή προς την ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ να υπερψηφίσει την πρόταση για το χρέος.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν δάκρυσε η Ζωή αναλογιζόμενη ότι «κάθε μωρό γεννιέται με χρέος 40.000 ευρώ»"

Καμμένος σε σκοπιανό κανάλι: «Η Μακεδονία είναι ελληνική»

Κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων εμφανίστηκε, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Πάνος Καμμένος. Με δηλώσεις στην ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού «Kanal 5» των Σκοπίων στην Αθήνα, ο κ.Καμμένος ζήτησε από τους γείτονες να σεβαστούν την ελληνική ιστορία επισημαίνοντας με νόημα : «Για το όνομα θα πρέπει να μάθετε ότι θα πρέπει να σεβαστείτε την ιστορία της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σάνιας Ρίστοβσκα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική άποψη και πως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ο υπουργός Άμυνας -φανερά εκνευρισμένος- αρνήθηκε να απαντήσει.

Η θέση του κ.Καμένου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Απόλυτα ταυτισμένη με τις θέσεις Καμμένου, είναι και η νέα υφ. Μακεδονίας – Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, γνωστή για τις ευαισθησίες τις στο θέμα της διαφοράς με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας και όχι μόνο.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος σε σκοπιανό κανάλι: «Η Μακεδονία είναι ελληνική»"

ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων

Συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και νόμιμη είναι η μείωση των αποδοχών, που έγινε από 1.1.2013 στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, κ.λπ. ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από τους εν λόγω φορείς.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3372/2015 απόφασή της και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλογών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και 93 δικηγόρων που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής με ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι δικηγόροι ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, η από 4.1.2013 υπουργική απόφαση με την οποία επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης (28.2.2011) που καθόριζε τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η μείωση των αποδοχών των εν λόγω εμμίσθων δικηγόρων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας.

Ακόμη, κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ότι οι περικοπές των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων δεν έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων δικηγόρων, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται και οι αποδοχές τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων"

Απίθανοι ισχυρισμοί του Δ.Καμμένου ότι άλλοι διαχειρίζονται τους λογαριασμούς του στο Twitter...

Να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα επιχειρεί, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Καμμένος, σχετικά με τα ρατσιστικού και ομοφοβικού περιεχομένου «tweets», που συχνά-πυκνά έκανε μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter.

Επιχειρώντας να «καταλαγιάσει» τις αντιδράσεις που προήλθαν από πολλές πλευρές -και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων-, ο κ. Καμμένος διατείνεται τώρα ότι δεν ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για τις αναρτήσεις που γίνονταν από το δικό του λογαριασμό στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρει εν προκειμένω σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Καμμένος:

«Παρατηρώντας τη σημερινή αναστάτωση σχετικά με δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν άμεσα και έμμεσα το πρόσωπό μου, θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι όλοι οι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα είχαν ως διαχειριστές, συνεργάτες σε αριθμό άνω των δεκαπέντε.

Όσον αφορά το περιεχόμενο ανακοινώσεων σε κοινωνικά δίκτυα κάτω από τους κωδικούς μου, για πολλές από αυτές δεν φέρω καμία προσωπική ευθύνη και σας ενημερώνω ότι οι λογαριασμοί μου έχουν παραβιαστεί πάνω από τέσσερεις φορές. Για του λόγου του αληθές, ο λογαριασμός μου στο Facebook έχει μπλοκαριστεί από την παραμονή των εκλογών από άγνωστους εισβολείς.

Θέλω να δηλώσω ότι σχετικές αναρτήσεις συνεργατών οι οποίες εκλήφθησαν ή ήταν προσβλητικές προς συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας, με βρίσκουν κάθετα αντίθετο και με την παρούσα ζητώ και προσωπικά συγγνώμη από όσους έχουν ενοχληθεί σχετικά, ενώ καταγγέλλω ρητά τον ρατσισμό, τον ομοφοβισμό και τον αντισημιτισμό.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι ευθύνες που έχω αναλάβει είναι τεράστιες, το έργο εξαιρετικά σημαντικό και στην Ελλάδα του αύριο που οραματιζόμαστε, δεν περισσεύει κανένας Έλληνας πολίτης».

Εγείρει νέα ερωτήματα

Με την ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο νέος υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγείρει περισσότερα ερωτήματα, από αυτά στα οποία απαντά.

1. Εάν οι λογαριασμοί του έχουν παραβιαστεί πάνω από τέσσερις φορές, γιατί δεν το κατήγγειλε όταν συνέβη, αλλά το κάνει τώρα, έπεοτα από τη «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκαν εις βάρος του, τόσο από τα κόμματα όσο και από πολλούς πολίτες;

2. Ακόμα και αν δεν ήθελε να καταγγείλει την παραβίαση, γιατί δεν προέβη τότε σε καταδίκη των αναρτήσεων των συνεργατών του, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του;

3. Γιατί έχει ένας απλός βουλευτής 15 (!) συνεργάτες, που διαχειρίζονται τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα;

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίθανοι ισχυρισμοί του Δ.Καμμένου ότι άλλοι διαχειρίζονται τους λογαριασμούς του στο Twitter..."

«Θετική αύρα» στη συνάντηση Σκουρλέτη με εργαζόμενους στην «Ελληνικός Χρυσός»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ανοιχτό σε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", η οποία ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει εξαφανιστεί, δήλωσαν σήμερα κύκλοι του υπουργείου, μετά τη συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην εταιρεία.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και η επιχείρηση από την πλευρά της, σε ένδειξη καλής θέλησης θα μπορούσε να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων ενόψει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης αναστολής λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας (η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ εργαζόμενοι στα μεταλλεία πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του υπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων "Αγία Βαρβάρα", Γιώργος Χατζής, ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα γίνει τριμερής συνάντηση υπουργείου, διοίκησης και εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο για "θετική αύρα" που προέκυψε από τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.

«Το θετικό είναι πως η κυβέρνηση θέλει την επένδυση, και ότι θέλει τη μεταλλουργία χρυσού να γίνει στη Χαλκιδική», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζής και προσέθεσε: «Φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος. Υπήρξε μια θετική αύρα, αλλά εμείς θα παραμείνουμε εδώ και στους δρόμους για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι να πάμε στις δουλειές μας όλοι». Ο κ. Χατζής ανέφερε ακόμη πως ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα υλοποιηθεί άμεσα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στην κυβέρνηση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε νωρίτερα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με την οποία δηλώνει «την πάγια θέση της για μια παραγωγική συνεργασία με τον κ. Σκουρλέτη και τις υπηρεσίες του υπουργείου του, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της τοπικής ανάπτυξης στη Χαλκιδική, αλλά και των οικογενειών που ζουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας».

Η εταιρεία δηλώνει επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός πως «στις δηλώσεις τού κ. υπουργού διαφάνηκε η πρόθεσή του να ευθυγραμμίσει την πολιτική του υπουργείου με τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό έχει τελικά σημασία και όχι οποιαδήποτε άλλη άγονη αντιπαράθεση περί αλήθειας και ψεύδους. Η νομιμότητα είναι τελικά αυτή που πρέπει να γίνεται σεβαστή και να μας δεσμεύει όλους».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θετική αύρα» στη συνάντηση Σκουρλέτη με εργαζόμενους στην «Ελληνικός Χρυσός»"

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης

Ελεύθεροι με απόφαση του εισαγγελέα αφέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο γραμματέας οικονομικών της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κούνης, οι οποίοι συνελήφθησαν στα γραφεία του σταθμού ERTopen στο Γαλάτσι.

Στα γραφεία του σταθμού πήγε το πρωί αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος επενέβη ύστερα από αίτημα ιδιώτη για τη μετάδοση του προγράμματος της ERTopen από τη συχνότητα 106,7 της ΕΡΤ, η οποία έβγαινε χωρίς άδεια από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.

Σημειώνεται ότι από την Αστυνομία κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του σταθμού.

Ωστόσο, στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουν τη σημερινή κίνηση, λέγοντας ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις για τη νόμιμη επαναλειτουργία του σταθμού από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Σπίρτζη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος αφέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης"

Υπόθεση Volkswagen: Παραιτήθηκε ο Βίντερκορν

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν παραιτήθηκε σήμερα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια της ιστορίας της.

"Η Volkswagen χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα - επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω τον δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν.

Στην ανακοίνωση το πρώην (πλέον) στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ότι "σοκαρίστηκε" από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδίως από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία.

Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ότι δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα της εταιρείας είναι εφοδιασμένα με ένα λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις από την Δευτέρα.

Οι γερμανικές και οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 20% χθες.

Ο 68χρονος Βίντερκορν διοικούσε την αυτοκινητοβιομηχανία από το 2007. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η απόφαση για τον αντικαταστάτη του θα ληφθεί την Παρασκευή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Volkswagen: Παραιτήθηκε ο Βίντερκορν"

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελίες για χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης καταγγελίες για υπερβολικές χρεώσεις από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε, «στη διάρκεια της σύντομης θητείας μου, εντόπισα ένα θέμα υπερβολικής χρέωσης των καταναλωτών κινητής τηλεφωνίας, με διάφορα τερτίπια που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να χρεώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές και ζήτησα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μεριμνήσει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εν αγνοία υπερχρέωσης ανυποψίαστων καταναλωτών».
Ο νέος υπουργός (πλέον) Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης πήρε «την πάσα» του Νίκου Χριστοδουλάκη και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Όπως είπε, το θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλάκης «τυπικά ανήκει στη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πόσο στρεβλά έχει δομηθεί όλο αυτό το θέμα των ρυθμιστικών Αρχών, όπου τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον παίζει και η ΕΕΤΤ, ή άλλες ρυθμιστικές Αρχές. Την ίδια ώρα που αυτές οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν αναλάβει το έργο να κάνουν τη ρύθμιση της αγοράς στον τομέα τους, υλοποιούν και διαγωνισμούς. Αυτά είναι παράλογα πράγματα».
Κύκλοι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δήλωναν άγνοια για το θέμα και τόνιζαν πως αρμόδια είναι η ΕΕΤΤ, η οποία από τις αρχές του έτους δεν διαθέτει διοίκηση και υπολειτουργεί.
Από τη σημερινή τελετή παράδοσης έγινε, επίσης, γνωστό πως η Γενική Γραμματεία Μεταφορών είχε εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά προσφύγων από την Αθήνα προς τον Βορρά, στην περίπτωση που είχε κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως ο κ. Χριστοδουλάκης παραμένει άτυπος σύμβουλος του υπουργείου για την εξεύρεση πόρων για χρηματοδότηση μεγάλων έργων όπως π.χ. ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, το συγκοινωνιακό έργο είναι στον πυρήνα ιστορικά των τομέων μέσα από τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, να καταπολεμήσουμε την ανεργία άμεσα και να έχει το κράτος έσοδα». Στην ανάγκη αξιοποίησης των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της χώρας αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Δημήτρης Καμμένος.

Η απάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας 

Με αφορμή σημερινή αναφορά της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για «υπερβολικές χρεώσεις», η οποία εκτιμάται ότι αφορά σε συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια - ΥΠΠ), η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας διευκρινίζει ότι: 
Το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους.
Ανεξάρτητα πάντως από την ανωτέρω διευκρίνιση, η ΕΕΚΤ υποστηρίζει ότι :
• Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.
• Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΚΤ είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελίες για χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία"

Ενιαίος υπολογισμός για τους ασφαλισμένους πριν το 1993

Η καταβολή συντάξεων μέσω ενιαίου τρόπου υπολογισμού με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές και για τους ασφαλισμένους πριν το 1993 τέθηκε επί τάπητος κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Στόχος όπως όλα δείχνουν είναι η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης και η αναμόρφωση των ποσών που καταβάλλονται, πρόταση που θα δώσει λύση και στο θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ο ανακαθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με περικοπές όχι σε όλες τις συντάξεις του ΕΤΕΑ, αλλά αυτές που λαμβάνουν κάποιες ομάδες προνομιακά, βαρύνοντας το σύνολο των συνταξιούχων.

Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τρόπους για τη βελτίωση- απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από το ποιο μοντέλο ασφαλιστικού θα ακολουθηθεί, από τα συνολικά 4 που ήδη έχουν κατατεθεί.

Οι προτάσεις αυτές, αφορούσαν στην απλοποίηση της λειτουργίας του συστήματος, και κρίθηκαν χρήσιμες ανεξάρτητα από το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί στους νέους ασφαλισμένους. Αφορούν κυρίως στους παλαιούς, πριν από το 1993, ασφαλισμένους, για τους οποίους ακόμη και σήμερα ισχύουν διαφορετικά και πολλές φορές προνομιακά καθεστώτα ακόμη και σε ταμεία που έχουν συγχωνευθεί εδώ και χρόνια.

Στην πράξη, προτείνεται η επέκταση του ενιαίου τρόπου υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από το νόμο 2084/1992 (γνωστού και ως νόμου Σιούφα), και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Βάσει των προτάσεων που συζητήθηκαν στην επιτροπή, για τις μεν εισφορές προκρίνεται η θεσμοθέτηση ενιαίων ποσοστών εισφορών και βάσης υπολογισμού για τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη, καθώς και για τις παροχές εφάπαξ, με μόνη ίσως διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.

Επίσης, προτείνεται η δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, όπως γίνεται στο ΙΚΑ, για το σύνολο των ασφαλισμένων, είτε είναι μισθωτοί, είτε αυτοτελώς απασχολούμενοι.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, συζητήθηκαν επίσης μέτρα για την βελτίωση είσπραξης των εισφορών αλλά και βελτίωσης της λειτουργίας των ταμείων, ενώ τις θέσεις του για το ασφαλιστικό κλήθηκε να παρουσιάσει και ο Πλάτων Τήνιος.

Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μέχρι τις 10 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνεδρίαση προκειμένου η επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της, παρουσιάζοντας ένα πόρισμα με τις 4 προτάσεις για τη νέα δομή του συστήματος.

Τέσσερις Προτάσεις

Τα βασικά σενάρια που αναμένεται να καταθέσει η Επιτροπή Σοφών είναι η πρόταση που υποστήριξε ο πρώην υπουργός Γ. Kατρούγκαλος και η οποία προβλέπει την ενοποίηση των ταμείων, την απονομή εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και την καταβολή ανταποδοτικής σύνταξης που θα συνδέεται με τις καταβαλλόμενες εισφορές από τους ασφαλισμένους (νοητή κεφαλαιοποίηση).

H δεύτερη πρόταση προβλέπει την εξασφάλιση αναπλήρωσης, μέσω της σύνταξης, του 50% του μισθού στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν μετά το 1992 και τη συμπλήρωση εισοδήματος κατά επιπλέον 25% από πρόσθετη ασφάλιση (π.χ. επαγγελματική).

Οι συντάξεις του 50% θα απονέμονται από το IKA, με το σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένες χαμηλές εισφορές (10% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές). Πρόκειται για την πρόταση του καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριου (πρώην διοικητή του IKA και παλαιότερα προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής).

H τρίτη πρόταση προβλέπει ουσιαστικά την ταχύτερη εφαρμογή του 3863/10, διατηρώντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους (σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και εγγυημένα ποσοστά αναπλήρωσης).

Και η τελευταία πρόταση αφορά το ασφαλιστικό που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι παρακρατούνται ταυτόχρονα ανάλογα με το εισόδημα του ασφαλισμένου. Προβλέπεται η καταβολή εθνικής σύνταξης, χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίος υπολογισμός για τους ασφαλισμένους πριν το 1993"

Κομισιόν: Διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για τo προσφυγικό για το 2015-2016

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την προσφυγική κρίση την περίοδο 2015-2016, στα 9,2 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μονγκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Η πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η Ε.Ε. στο θέμα, και να εγκρίνει σήμερα στη Σύνοδο, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

1) Επιχειρησιακά μέτρα, όπως η σύσταση "υποστηρικτικών ομάδων" στις χώρες και περιοχές πρώτης υποδοχής μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής και οργάνωσης των προσφύγων αλλά και της παροχής των εξοπλισμού και άλλων υλικών αναγκών (μέσω της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Κοινωνικής Προστασίας) με στόχο την ομαλοποίηση της Συνθήκης της Σένγκεν.

2) Δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης στα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, η αύξηση χρηματοδότησης των οργάνων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό (όπως η Frontex), η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η στήριξη των Σύρων προσφύγων.

3) Εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου και κανονισμών για το Άσυλο.

4) Σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω καλύτερης προστασίας των συνόρων και ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και το "άνοιγμα" νόμιμων διόδων για τους μετανάστες.

Από την πλευρά του, «ιστορική» χαρακτήρισε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τη χθεσινή απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε, με αυξημένη πλειοψηφία, η αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων ασύλου από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η «σκληρή δουλειά τώρα αρχίζει».

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, σε συνάρτηση με τη χθεσινή απόφαση και την επίμονη άρνηση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης να αποδεχθούν τις προτάσεις της Επιτροπής.

Η απόφαση που ελήφθη ανοίγει το δρόμο για μετεγκατάσταση αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα (50.400), την Ιταλία (15.600) και από την Ουγγαρία (54.000), όμως η Ουγγαρία δεν αποδέχεται το σύστημα απογραφής (τα λεγόμενα hot spot) και μετεγκατάστασης.

Η αποψινή συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας και θα γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο με συντονιστή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ είναι τα κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν την επιλογή των ανθρώπων που πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το διάστημα εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το ποια θα είναι η μορφή του μηχανισμού επαναπατρισμού των μεταναστών που δεν γίνονται δεκτοί για άσυλο.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να εγκρίνουν τη χορήγηση μιας σημαντικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τρίτες χώρες που βρίσκονται όμως στη πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών και είναι σε θέση να υποδεχθούν πρόσφυγες, όπως η Τουρκία η Ιορδανία και το Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εξέφρασε την ελπίδα του «για συμφωνία σήμερα το βράδυ», συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή έχει εντοπίσει 40 περιπτώσεις παραβάσεων από κράτη-μέλη της ΕΕ σε θέματα τήρησης των κανόνων μετανάστευσης, που θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα.

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ευθύνη». Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Επίτροπος δήλωσε πως οι παραβάσεις δεν έχουν διαπιστωθεί μόνο στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, αλλά σε εύρος πολλών μελών.

Τέλος, η Φρεντερίκα Μοργκερίνι σημείωσε πως η μετεγκατάσταση των προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία δεν αποτελεί παρά μόνο «ένα κομμάτι» της «πολυδιάστατης» πολιτικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για τo προσφυγικό για το 2015-2016"

Ψωμιάδης σε ΝΔ: Να με έχετε στα «υπ' όψιν» στην κούρσα διαδοχής

Να τον έχουν "υπ' όψιν τους" διαμηνύει στους ιθύνοντες της Ν.Δ. ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2009.

Με γραπτή δήλωση του, ο Π. Ψωμιάδης δηλώνει βέβαιος πως θα υπάρξουν εκπλήξεις στη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Ζητάει «να απαλλαγεί η παράταξη από τους τουρίστες, από τους κομματικούς ανθρωποδιώχτες, από αυτούς που για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους ήθελαν και θέλουν τη Ν.Δ ένα μικρό κόμμα».
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψωμιάδης σε ΝΔ: Να με έχετε στα «υπ' όψιν» στην κούρσα διαδοχής"

Πατούλης: Οι μισοί δήμοι διέκοψαν έργα λόγω μη εκταμίευσης από το ΕΣΠΑ

Σε 166 (από σύνολο 325) ανέρχονται οι δήμοι, που μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν καταχωρήσει στο ειδικό σύστημα ενημέρωσης της ΚΕΔΕ διακοπές έργων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν εντάλματα των εργολάβων, δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Ανοιχτά μικρόφωνα», στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης.

«Το πρώτο, που πρέπει να κοιτάξει η νέα κυβέρνηση, είναι να τεθεί αμέσως - ακόμη και σήμερα- γραπτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την επέκταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία αλλιώς θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015», είπε ο κ.Πατούλης, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση «στα δημοψηφίσματα και τον πολύ σημαντικό ρόλο που είχε ο κ.Λαφαζάνης, που ενδεχομένως δεν πίστευε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο οι περιφέρειες διαχειρίζονται τα χρήματα για τα έργα των δήμων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε στην Ελλάδα, είναι ότι μπαίνουν πολλοί μεσάζοντες», είπε προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη, δε γίνεται με μαγικό ραβδάκι, πρέπει να δούμε τι ισχύει στην Ευρώπη, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, υπάρχει ο τροχός και χρειάζεται η εφαρμογή του στην Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις, που λέει ο κ.Γιουνκερ, για να μας δώσει τα 35 δισ. της ανάπτυξης».

Αναφορικά με τη δυνατότητα να αυξηθούν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι απαιτούνται περίπου 40 εκ. ευρώ επιπλέον τα οποία, εξέφρασε την άποψη, ότι «μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δε μπορούσε να διαθέσει».

«Θα επανέλθουμε στις νέες ηγεσίες των υπουργείων και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, σκεφτόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από ανθρώπους που έχουν δείξει φιλότιμο κι έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος», είπε ο κ.Πατούλης, ο οποίος έκανε γνωστό, ότι η ΚΕΔΕ έχει ετοιμάσει τη σχετική επιστολή προς το Ίδρυμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν ισχύει η πρόθεση που είχε εκφράσει παλαιότερα να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, είπε ότι δεν είναι «έτοιμος να απαντήσει» και προσέθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια κεντροδεξιά, που να είναι ποιοτική, να έχει τη δυνατότητα να προσομοιάζει με αυτό που συμβαίνει απόλυτα με επιτυχημένα μοντέλα στην Ευρώπη, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι ιδέες».

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα, καθαρός λόγος και να είμαστε κοντά στην κοινωνία, τα υπόλοιπα έπονται», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Οι μισοί δήμοι διέκοψαν έργα λόγω μη εκταμίευσης από το ΕΣΠΑ"

Οργανωμένος καταυλισμός προσφύγων από την Τετάρτη στην Ειδομένη

Ένας οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη, στο ύψος της Ειδομένης, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

Στον καταυλισμό, δίπλα ακριβώς από την ουδέτερη ζώνη, σε πέντε μεγάλες σκηνές θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη.

«Μέσα στον χώρο θα μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο λεωφορεία, τα οποία θα αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Εκεί, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από 80 χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί ή να κάνουν, αν το επιθυμούν, ένα ντους. Στη συνέχεια, σε ειδικά σημεία, θα μοιράζουμε τρόφιμα και νερό, και φυσικά θα υπάρχει 24ωρη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ρεπανάς από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας.

Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, τρεχούμενο πόσιμο νερό και wi-fi, παροχή εξαιρετικά σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν τα νέα των μελών της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα.

«Επειδή πρόκειται για έναν χώρο διέλευσης, όπου η παραμονή είναι, αυτό το διάστημα, ολιγόωρη, θέλουμε να τους παρέχουμε λίγη ξεκούραση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους» πρόσθεσε ο κ. Ρεπανάς.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στον καταυλισμό κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας θα επιλαμβάνεται τυχόν αιτημάτων παροχής ασύλου, θα εξετάζει περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων και θα ενημερώνει για τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» θα εξετάζουν όσους έχουν προβλήματα υγείας σε μία ξεχωριστή σκηνή, εθελοντές θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά σε έναν παιδότοπο και γενικότερα όλες οι οργανώσεις, με τις υποδομές που δημιουργούνται, προσπαθούν να «προλάβουν» τον χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις και το κρύο που θα δυσκολέψουν την αναμονή των χιλιάδων προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργανωμένος καταυλισμός προσφύγων από την Τετάρτη στην Ειδομένη"

Ποτάμι: Η επιλογή του Δημήτρη Καμμένου εκπέμπει ομοφοβία και ρατσισμό

«Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του κ. Τσίπρα εκτός από συντηρητισμό, αναχρονισμό και παλαιοκομματική λογική, τώρα εκπέμπει ομοφοβία και ρατσισμό», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή την υπουργοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

«Η υπουργοποίηση του κ. Δημήτρη Καμμένου, ευρέως γνωστού για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές του δηλώσεις στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη πολιτικό ατόπημα του κ. Τσίπρα. Αποτελεί ευθεία προσβολή προς την κοινωνία, στέλνοντας, παράλληλα, επικίνδυνα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Δεν είναι το «πρώτη φορά», αλλά το «αριστερά» που καταντάει πια ένα σύντομο ανέκδοτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Η επιλογή του Δημήτρη Καμμένου εκπέμπει ομοφοβία και ρατσισμό"

Σκουρλέτης για Σκουριές: Υπεράνω όλων το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον

Μήνυμα «προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω από όλα είναι η το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων», απηύθυνε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παραλαβής του υπουργείου από την υπηρεσιακή ηγεσία.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του υπουργείου και στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την προεκλογική περίοδο ειπώθηκαν πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την απόφαση αναστολής ενός μέρους των εργασιών την οποία ο ίδιος υπέγραψε πριν τις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι «δεν κινηθήκαμε με κανενός είδους προεκλογική σκοπιμότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και Greek Stream) είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, ενώ επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Μιλώντας δε για τις πολιτικές εξελίξεις ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ξεκινά πιο έμπειρη, πιο ώριμη και πιο γειωμένη».

«Πάμε σε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ανταποκρινόμενοι στην εντολή του ελληνικού λαού ο οποίος έδειξε ωριμότητα. Ξέρει τι περιμένει από την κυβέρνηση και εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε πράγματα εντός της συμφωνίας αλλά και έξω από αυτήν. Πρέπει να κινηθούμε στους δρόμους της ανάπτυξης με ευαισθησία και κοινωνικό πρόσημο, γι αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη για δεύτερη φορά από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του υπουργείου για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τονίζοντας ότι υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά μέτωπα κυρίως στο θέμα της παραγωγής που θα κρίνουν αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα καταρρεύσει.

«Θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «στην κατεύθυνση που είχαμε αναγγείλει γνωρίζοντας ότι κάναμε λάθη που πρέπει να διορθώσουμε και έχοντας την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που δεν είχαμε τον Ιανουάριο».

Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι το θέμα της πετρελαιοκίνησης πρέπει να το δούμε εξ υπαρχής γιατί σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος έχει φανεί ότι δημιουργεί προβλήματα.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Γκόλιας αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Κωστής Μουσουρούλης παρέδωσε στη νέα ηγεσία φάκελο με τις εκκρεμότητες ενώ προειδοποίησε για κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών πόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης για Σκουριές: Υπεράνω όλων το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκάλα και το Έλος Λακωνίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τις τοπικές κοινότητες Σκάλας και Έλους του δήμου Ευρώτα, οι οποίες επλήγησαν τη Δευτέρα από τον ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού η καταστροφή είναι ολοκληρωτική επιφέροντας σοβαρότατο πλήγμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Γκρεμισμένα σπίτια, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, ξεριζωμένα δένδρα και γενικότερα, βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη της Σκάλας.

Ο κ. Τατούλης έχει ζητήσει παράλληλα την αποστολή λυόμενων κατοικιών για τους άστεγους και την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια, τα οποία επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκάλα και το Έλος Λακωνίας"

Εκκαθαρίσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων προανήγγειλε ο Πολάκης

Τους τέσσερις άξονες της διαδρομής του στο υπουργείο Υγείας περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Θάνο Δημόπουλο.

Ο συντοπίτης και συνάδελφός του, γιατρός, Παύλος Πολάκης πάλι θυμήθηκε ότι μέχρι και το 2010 βρισκόταν συνήθως στην πόρτα του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους, μπροστάρης σε πορείες και κινητοποιήσεις των γιατρών, «παίζοντας ξύλο» όπως είπε χαρακτηρστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό οι άξονες θα είναι το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η ηθικοποίηση της συμπεριφοράς των επαγγελματιών υγείας και το ξερίζωμα των εστιών διαφθοράς στο ΕΣΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός από την πλευρά προανήγγειλε την άμεση αλλαγη των διοικητών των νοσοκομείων ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή της προηγούμενης ηγεσίας που επέμεινε για αλλαγή των διοικήσεων και ζητούσε την παραίτησή τους.

Επανέλαβε, επίσης, την αναγκαιότητα των προσλήψεων και έδωσε μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκαθαρίσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων προανήγγειλε ο Πολάκης"

Στο «χειρουργείο» μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές

Νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας τη σκυτάλη (και πάλι) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Χουλιαράκης, σε μια σύντομη τοποθέτηση, περιέγραψε τα τρία πεδία στα οποία επικεντρώθηκε το υπουργείο όσο ήταν υπηρεσιακός.

Ένα από αυτά αφορά στην καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους και όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του σε συνεργασία με την ομάδα της τεχνικής βοήθειας (Task Force) έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος με απάλειψη ορισμένων εξαιρέσεων. Και οι δυο αυτές παράμετροι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να δούμε ξανά τους συντελεστές με βάση την πηγή των εισοδημάτων, διότι σήμερα καταγράφεται απώλεια εσόδων, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ηδη άλλωστε είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, όπου σήμερα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες ανάλογα με το εάν το εισόδημα προέρχεται από μισθούς-συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα ή ενοίκια.

Το φορολογικό αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, τον προηγούμενο μήνα η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε πρώτο επίπεδο στο να παραμείνουμε on track στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. «Είμαστε μπροστά στον βαθμό υλοποίησης των παραδοτέων σε ποσοστό 61%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα δύο άλλα πεδία που ξεχώρισε είναι οι δράσεις για ανάσχεση της ύφεσης, χαρακτηρίζοντας «κλειδιά» για την ανάκαμψη την επιτάχυνση της άρσης των capital controls και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ανέφερε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, ενώ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την ΤτΕ.

Στο τρίτο πεδίο προτεραιότητας στη θητεία ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο κ. Χουλιαράκης τοποθέτησε την έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αποδίδοντας έμφαση στην προετοιμασία που έχει γίνει για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων.

Ο ίδιος μετακομίζει μεν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα διαδεχτεί τον Δημήτρη Μάρδα, θα παραμείνει όμως και πρόεδρος του ΣΟΕ. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό EWG.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, επιχείρησε να αναδείξει τα περιθώρια υλοποίησης του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος εντός των δεσμεύσεων του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει όπως είπε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Περιέγραψε μεταξύ των προτεραιοτήτων του τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και κυρίως, όπως είπε, «να δώσουμε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση για ριζοσπαστικές κινήσεις στον δημόσιο τομέα, στην υγεία, στην παιδεία και στην πάταξη της διαφθοράς».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «χειρουργείο» μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές"

Βαρουφάκης: To «ξόανο της Κομισιόν» ο Γιούνκερ – Σωστός ο Σόιμπλε

«Ξόανο της Κομισιόν» χαρακτήρισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα εκτίμησε ότι θα γίνει «ένας Ράμσεϊ Μακντόναλντ», στον μη δημοφιλή Βρετανό πρωθυπουργό κατά τον καιρό της Μεγάλης Ύφεσης.

Σχετικά με το χρέος είπε ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι μια χαμένη υπόθεση… Θα υπάρξει ουσιαστικό κούρεμα, διότι ένα χρέος που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθεί, δεν πρόκειται να πληρωθεί».
Μιλώντας στην Politico εξαπέλυσε πυρά στον πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριος Γιούνκερ δεν υπάρχει, είναι απλώς ένα ξόανο μιας Κομισιόν η οποία δεν έχει πλέον και τόση σημασία. Δεν πιστεύω καν ότι ενημερώνεται για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αν και κάποια στιγμή στην πορεία ενημερώνεται για τις ίδιες τις αποφάσεις».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έχει να δώσει ένα μεγάλο αγώνα εναντίον της ιστορίας και της πραγματικότητας. Κέρδισε τη κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι στην εξουσία. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει στόχο να γίνει ο Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος έκανε μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών και αγκάλιασε τη λιτότητα αλλά κατάφερε να διατηρήσει τη διαχείριση του κόμματος, παρότι στράφηκε απέναντι στις αρχές με τις οποίες εκλέχθηκε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι του Τσίπρα θα του άρεσε αυτό. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θα γίνει, αντ' αυτού, ένας Ράμσεϊ Μακντόναλντ».

Σχετικά με τις απόψεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, είπε: «O Σόιμπλε έχει δίκιο από μια άποψη: Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως, μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: To «ξόανο της Κομισιόν» ο Γιούνκερ – Σωστός ο Σόιμπλε"

Πυρά Παπαδημούλη μέσω Twitter για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου

Άλλη μια ηχηρή αντίδραση, αυτή τη φορά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, εκφράστηκε μέσω των social media για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου.

«Στηρίζω απολύτως την Κυβέρνηση Τσίπρα.Δεν είμαι όμως καθόλου ευτυχής με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες κ ρατσιστιστικές απόψεις» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Παπαδημούλης «φωτογραφίζοντας» την επιλογή του βουλευτή των ΑΝΕΛ, οι αναρτήσεις του οποίου στα social media στο παρελθόν είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις..

Ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και το τι περιμένουν οι πολίτες από αυτήν επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι «λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Παπαδημούλη μέσω Twitter για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου"

Καμμένος: Πρώτος στόχος η τακτοποίηση των αποδοχών του προσωπικού των ΕΔ

Για την άμεση τακτοποίηση του ζητήματος των περικοπών των ενόπλων δυνάμεων και των χρημάτων της παραμεθορίου δεσμεύθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο.

"Πρώτος στόχος είναι αυτό τον ανοιχτό λογαριασμό και υποχρέωση που έχουμε να τον τακτοποιήσουμε άμεσα", είπε για το θέμα των περικοπών για το οποίο υπήρχε δέσμευση και κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί.

Για τα χρήματα της παραμεθορίου ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι η πρώτη πράξη που θα υπογράψει θα είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα.

"Θα κόψουμε οτιδήποτε άλλο υπάρχει ακόμη κι από το γραφείο του πρωθυπουργού", τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών υπογράμμισε ότι "η διαφθορά χτυπήθηκε και θα συνεχίσει να χτυπιέται" και πρόσθεσε: "Δεν θα επιτρέψουμε πλέον σε αυτόν τον ιερό τόπο των ενόπλων δυνάμεων να υπάρχει καμία σκιά όποιος κι αν είναι αυτός όπου κι αν ανήκει όσο ψηλά κι αν βρίσκεται".

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει την πολιτική που είχε χαραχθεί "από την πρώτη στιγμή οι αρμοδιότητες να ασκούνται από τους αρχηγούς".

"Οι εποχές που τις κρίσεις τις κάνανε τα υπουργικά γραφεία τελειώσανε", είπε, ενώ επισήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, εξοικονόμησης πόρων και αλλαγής της δομής εκεί που χρειάζεται ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. "Δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος", τόνισε.

Σχετικά με τα θέματα του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η προβλεπόμενη μείωση θα προέλθει μόνο από πώληση παλαιού υλικού και ότι έχει γίνει ήδη η προετοιμασία. "Δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό", σημείωσε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ούτε κατά ένα άτομο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Αν μειωθεί κατά έναν αυτός θα είμαι εγώ".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Πρώτος στόχος η τακτοποίηση των αποδοχών του προσωπικού των ΕΔ"

Εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα κυβέρνηση νέες απολύσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση για την απόφαση να δοθεί η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων των εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Νέα κυβέρνηση - νέες απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Νέες απολύσεις ετοιμάζονται στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Την πόρτα της εξόδου από το έργο, πρόκειται άμεσα να δουν οι 16 φύλακες των αρχαιολογικών χώρων των εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, η δε φύλαξη των χώρων αυτών πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό για διάρκεια 75 ημερών. Και μετά τι; Τέλος το έργο;...

Φυσικά δε γίνεται λόγος για το γεγονός πως οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες λαμβάνουν 2,5 ευρώ την ώρα και κατέχουν τα πρωτεία στο πρωτάθλημα εργασιακής αυθαιρεσίας. Ούτε φυσικά περιμένουμε από μια καθαρή πλέον μνημονιακή κυβέρνηση να συγκινηθεί και να ασχοληθεί με το θέμα. Τι είναι άλλωστε τόσοι λίγοι εργαζόμενοι και μάλιστα ιδιωτικού τομέα;

Μη ξεχνάμε δε πως ακόμα – εδώ και πέντε μήνες - περιμένουμε την ανακοίνωση της λύσης του προβλήματος του ίδιου του έργου, ενώ οι διαθεσιμότητες και οι εκ περιτροπής εργασία με μια ημέρα την εβδομάδα συνεχίζονται

Τα επεισόδια λοιπόν στο σήριαλ Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται. Το επόμενο, τη Δευτέρα 28/9, στο δημοτικό συμβούλιο και έχει ο Θεός…εμείς δεν έχουμε – και όχι μόνο Μετρό…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα κυβέρνηση νέες απολύσεις"

Έκλεισαν τη λακκούβα, άνοιξε το αεροδρόμιο της Ρόδου

Κανονικά από τις 07:30 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2015 λειτουργεί το αεροδρόμιο της Ρόδου καθώς τη νύχτα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΥΠΑ επιδιόρθωσαν τη βλάβη με τσιμέντο ταχείας πήξεως.

Σύντομο ιστορικό

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει αργά το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2015 για λόγους ασφαλείας καθώς από την ισχυρή βροχόπτωση δημιουργήθηκε βλάβη μικρού μεγέθους στο διάδρομο από-προσγειώσεων. Η βλάβη που προκλήθηκε εκτιμήθηκε μικρή γιατί ήταν σε βάθος δέκα εκατοστών, λόγω όμως της μεγάλης συλλογής υδάτων στο διάδρομο από την βροχόπτωση αποφασίστηκε να γίνει μεγαλυτέρου μεγέθους παρέμβαση και να επέμβει συνεργείο άμεσης αποκατάστασης της.

Από της Διοίκηση της ΥΠΑ βγήκε notam για τις πτήσεις να κατευθύνονται προς εναλλακτικά αεροδρόμια για την ασφαλή προσγείωση των αεροπλάνων, καθώς στο αεροδρόμιο της Ρόδου κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες ( όπως έντονοι νότιοι πλευρικοί άνεμοι, ισχυρή βροχόπτωση, χαμηλή ορατότητα και τεχνική βλάβη στο διάδρομο ) κρίθηκε να αποκατασταθεί πρώτα η βλάβη και μετά να πραγματοποιηθούν πτήσεις.

Επίσης λόγω της χαμηλής ορατότητας αποφεύχθηκε η λύση της μετατόπισης της αρχής του διαδρόμου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενήργησε με προτεραιότητα την ασφάλεια των πτήσεων και ζητά την κατανόηση των επιβατών που υπέστησαν ταλαιπωρία λόγω του ανωτέρω προβλήματος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν τη λακκούβα, άνοιξε το αεροδρόμιο της Ρόδου"

Σκουρλέτης: Να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο.

Είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική. Στην προηγούμενη θητεία κάναμε βήματα για τους αγωγούς, τόσο για τον ΤΑΡ όσο και για τον ρωσικό. Θα προχωρήσουμε στην ίδια κατεύθυνση, υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι πρώτο μέλημα είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τις Σκουριές, τόνισε ότι στην προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πολλά ψέματα, προσθέτοντας ότι η προσφυγή της εταιρίας κατά της απόφασης αναστολής εργασιών θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ"

Boeing: Συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου στην Κίνα

Συμφωνίες για την πώληση 300 αεροσκαφών σε τρεις κινεζικές εταιρείες και την κατασκευή μονάδας αεροπλάνων στην Κίνα υπέγραψε η Boeing, με την αμερικανική εταιρεία να αποτελεί την πρώτη που ανακοινώνει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την ίδια ώρα, η κινεζική ICBC Financial Leasing Co, μονάδα της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αγοράσει 30 αεροσκάφη Boeing 737-800, αξίας 2,88 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι άλλοι δύο πελάτες είναι η εταιρεία συμμετοχών που διαχειρίζεται τις προμήθειες της κινεζικής αεροπλοΐας και η μονάδα χρηματοδοτικών μισθώσεων της China Development Bank.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία αποτελεί βασική αγορά για την Boeing και τον ανταγωνιστή της στην Ευρώπη, την Airbus, που κατασκευάζουν τα περισσότερα από τα επιβατικά αεροσκάφη που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χρήση σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο, η Boeing αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση αεροσκαφών από την Κίνα κατά 5%, λέγοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί 6.330 αεροσκάφη τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Boeing υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) για την κατασκευή μονάδας ολοκλήρωσης αεροσκαφών για τα αεροσκάφη 737 στην Κίνα, πρόσθεσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος που έφθασε στο Σιάτλ την Τρίτη αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί την Boeing.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Boeing: Συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου στην Κίνα"

Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης

Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, για παράνομη εκπομπή της ΕΡΤ Open ενώ μαζί του συνελήφθη και ο ταμίας της ομοσπονδίας Δημήτρης Κούνης.
Οι δύο τους συνελήφθησαν όταν μετέβησαν στα Τουρκοβούνια, στον χώρο όπου βρίσκονταν οι πομποί από τους οποίους εξέπεμπε πρόγραμμα η ERT Open.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο συνδικαλιστές οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης με βάση την αυτόφωρη διαδικασία.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Τουρκοβούνια έγινε μετά από καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Κούνης.

«Πήγαμε στον χώρο γιατί οι άνθρωποι που μας τον είχαν νοικιάσει δεν έχουν καμία ευθύνη» εξηγεί ο κ. Κούνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πλέον τα μηχανήματα έχουν κατασχεθεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Ραχήλ Μακρή η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Τα μηχανήματα με τα οποία εξέπεμπε η ErtOpen έχουν κατασχθεί προκειμένου να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης. Zήτω η χούντα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news