facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Πολ Κρούγκμαν: Καμία χώρα δεν πήγε καλά σε καθεστώς λιτότητας

Ο Πολ Κρούγκμαν, προσηνής και γελαστός αλλά αρκετά κουρασμένος από ένα 24ωρο συνεχούς ταξιδιού για να φτάσει από το Τόκιο στη Μεσσηνία, κάθεται αναπαυτικά σε έναν από τους υπαίθριους χώρους του Costa Navarino. Αν υπήρξε ένας διεθνούς κύρους οικονομολόγος που υποστήριξε ανοικτά πολλές από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα - λ.χ. το δημοψήφισμα - ήταν ο Αμερικανός νομπελίστας. Με την ίδια αποφασιστικότητα, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει αργότερα ότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της προηγούμενης κυβέρνησης όταν έγινε η στροφή προς ένα νέο μνημόνιο. Η «Κ» τον συνάντησε το προηγούμενο Σάββατο (12/9) στη διάρκεια της εκδήλωσης «Arts & Democracy» που εντάχθηκε στο Athens Democratic Forum, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής. Ιδού ποιo είναι το βλέμμα του στα ελληνικά πράγματα μετά το θερμό καλοκαίρι.
– Αν είχατε το δικαίωμα να ψηφίσετε στην Ελλάδα ποιον θα επιλέγατε;
– Πραγματικά δεν ξέρω. Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε της προσπάθειας να σταθεί απέναντι στην τρόικα, δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση επιλογών για τα καίρια θέματα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα –που διαθέτει ελάχιστο χώρο για ελιγμούς με τους δανειστές- έχει απομείνει με ένα κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό κόμμα, τα οποία προσφέρουν στους ψηφοφόρους την ίδια πολιτική. Συνεπώς, αν έπρεπε να κάνω μια επιλογή θα βασιζόμουν σε παράγοντες όπως είναι η προσωπικότητα κάποιου πολιτικού. Εκεί όμως δεν μπορώ να έχω κρίση διότι δεν έχω γνώση για το θέμα αυτό.
– Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο κόμμα που επιμένει στην έξοδο από την Ευρωζώνη ως πιθανή λύση;
– Θα ήμουν εξαιρετικά διστακτικός να ακολουθήσω έναν τέτοιο δρόμο, παρότι αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή πιστεύω ότι μπορεί να είναι η σωστή πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τους πολιτικούς που το στελεχώνουν. Το Grexit είναι μια φρικτή επιλογή, τρομακτική και θα έφερνε τεράστιες επώδυνες αλλαγές. Ενσωματώνει κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά και την πιθανότητα της πραγματικής ανάκαμψης έναντι της σκληρής λιτότητας ενός προγράμματος που δεν πρόκειται να πετύχει. Αυτές οι εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες δεν φαίνεται να τακτοποιούν τα πράγματα ούτε να προσφέρουν καλές επιλογές.

– Στην προεκλογική περίοδο κυριαρχεί το σκεπτικό ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο και όχι πώς θα αλλάξει η κατάσταση. Πώς το κρίνετε αυτό;
– Εκεί νομίζω ότι βρίσκεται η απάτη. Αν δει κανείς την οικονομική απόδοση στην Ευρωζώνη, υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη ή την απουσία της και τη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε μια χώρα. Κανένα κράτος δεν τα έχει πάει καλά σε καθεστώς λιτότητας. Η Ισπανία, στην οποία επιβλήθηκε το ένα τρίτο της λιτότητας που έχει υποστεί η Ελλάδα, δεν τα πάει καλύτερα από εσάς. Συνεπώς, η μόνη διαφορά για τους ψηφοφόρους θα ήταν αν κάποιο κόμμα μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερους όρους από την τρόικα.
– Το θεωρείτε ρεαλιστικό;

– Εδειχνε πολύ λογικό στην αρχή του 2015, καθώς η πολιτική της τρόικας ήταν καταστροφική ακόμα και για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της και δεν θα είχε αποτέλεσμα. Πιστεύω όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε διαπραγματευτική δεινότητα. Μπορεί να έπρεπε οι εκπρόσωποί της να επικαλεσθούν το ηθικό πλεονέκτημα αλλά δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Σοκαρίστηκα επίσης με τη στάση των θεσμών και ιδιαιτέρως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τη δική τους αντίληψη για την οικονομία, όπως εγώ την κατανοούσα. Αυτό ήταν όντως μια δυσάρεστη έκπληξη.
Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόριζε τη στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ερώτημα ήταν αν κάποιος ήταν διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη να εφαρμόσει το Plan B, όχι απαραίτητα με άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά με την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος για να μη σταματήσει να κινείται η αγορά. Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να μη γίνει αυτό, τότε δεν έμεινε τίποτα. Συνεπώς πιστεύω ότι ήταν ρεαλιστική η πεποίθηση τον Ιανουάριο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία. Το θέμα όμως είναι τι θα ήταν διατεθειμένος να κάνει κάποιος αν προσέκρουε σε αυτήν την αντιμετώπιση από την τρόικα. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Τσίπρα, τον καταλαβαίνω αλλά νομίζω ότι δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση.
Σε καμιά περίπτωση δεν ήμουν σύμβουλος της κυβέρνησης
– Η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναφέρει πως οι συμβουλές σας προς τον κ. Τσίπρα ήταν κάτι που πλήρωσε ακριβά ο τέως πρωθυπουργός.
– Νομίζω ότι υπερβάλλουν ως προς την επιρροή που είχα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Εχω δει από κοντά τον τέως πρωθυπουργό μόνο για 45 λεπτά και εκείνη την περίοδο αισθάνθηκα ότι επιχειρηματολογούσα εναντίον της βεβιασμένης εισαγωγής παράλληλου νομίσματος και ήμουν υπέρ της λογικής του να γίνει συμφωνία τους δανειστές. Είναι αλήθεια πως υπερασπίστηκα αναφανδόν την απαίτηση ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει αλλά έπεσα έξω στην απουσία ευελιξίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά την οικονομία είχα δίκιο αλλά σε ό,τι αφορά την πολιτική είχα μια δυσάρεστη έκπληξη. Ομως σε καμιά περίπτωση δεν ήμουν σύμβουλος της κυβέρνησης, δεν ήμουν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης. Ηρθα στην Αθήνα για μια συνάντηση και έδωσα μια ομιλία, προσεκτικά διατυπωμένη στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο.

– Ποια εντύπωση σας έδωσε από κοντά ο Ελληνας πρωθυπουργός;

– Είναι ένας νέος άνθρωπος. Εξυπνος. Εδειχνε θυμωμένος, κάτι που κατανοώ, αν και νομίζω ότι θα περίμενα να το συγκαλύπτει περισσότερο. Νομίζω ότι τα επιχειρήματά μου τότε ήταν για να του δείξω πως πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

– Τον Γιάνη Βαρουφάκη τον συναντήσατε;

– Οχι. Ποτέ. Ενδεχομένως τώρα που βρίσκομαι στην Αθήνα να επιχειρήσουμε να βρεθούμε.

– Παραδεχθήκατε δημόσια ότι κάνατε λάθος στη δική σας εκτίμηση για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία στηρίχθηκε πολύ στις απόψεις σας για να αιτιολογήσει τις πολιτικές της επιλογές. Χρειάστηκε λίγο θάρρος από την πλευρά σας;

– Εχω ως αρχή να αναγνωρίζω τα λάθη μου. Οταν γίνομαι τόσο επικριτικός με αυτούς που δεν το πράττουν, τότε πρέπει να το κάνω και εγώ για τον εαυτό μου. Δεν νομίζω ότι είναι θάρρος. Εχω την πολυτέλεια να παραδέχομαι ότι έπεσα έξω σε διάφορες περιπτώσεις, χωρίς να έχω τον ίδιο κίνδυνο που διατρέχει κάποιος, ο οποίος βρίσκεται σε θέση ευθύνης και πρέπει να κάνει μια δύσκολη επιλογή. Είμαι εκτός αυτής της ζώνης κινδύνου και ακόμα και αν κάνω λάθος η ζωή μου δεν θα σταματήσει να είναι άνετη. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί σε διάφορα θέματα που ποτέ δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους αλλά θεωρώ εν τέλει ότι αυτό βλάπτει και τους ίδιους στο διηνεκές.
Η έλευση του ευρώ δυσκόλεψε πολύ τη διαχείριση κρίσεων
– Είσαστε από τους διανοούμενους που δημοσιοποιούν καθημερινά τις απόψεις τους και δέχονται επαίνους αλλά και τεράστια κριτική. Η τελευταία σας αγγίζει;

– Το 2002-2003 ήμουν ο μόνος αρθρογράφος που δήλωνε ανοιχτά την αντίθεσή του με το γεγονός ότι μας οδηγούσαν στον Πόλεμο και βρέθηκα εν μέσω πυρών, οπότε αυτό με έκανε πολύ ανθεκτικό. Μετά από αυτήν την εμπειρία νομίζω ότι μπορώ να αντέξω οποιαδήποτε κριτική. Χαριτολογώντας, θα σας έλεγα ότι αν σήμερα γράψω κάτι και κανείς δεν μου επιτεθεί, τότε έχω χαραμίσει τον χώρο που μου δόθηκε από την εφημερίδα. Εχω τη στήλη στους ΝΥΤ από το 1999 και με απόψεις που προκαλούσαν, έχω δεχθεί χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γεμάτα μίσος. Εχω αποκτήσει με τον καιρό φίλτρα και μεθόδους. Ομως κάποιες φορές ένα από τα πράγματα που με κάνει και ντρέπομαι λίγο είναι -όπως σας είπα και πριν - ότι η ζωή μου είναι πολύ άνετη. Εχω ένα καλό σταθερό εισόδημα, έχω μια ευχάριστη καθημερινότητα, εργάζομαι σκληρά αλλά δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να παραπονεθώ. Γνωρίζω ανθρώπους που είναι πραγματικοί ήρωες για τις ιδέες τους, δημοσιογράφοι που εργάζονται freelance, που πραγματικά διακινδυνεύουν πολλά.

– Ας υποθέσουμε ότι τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση ζητήσει τη γνώμη σας. Τι θα τη συμβουλεύατε;

– Αν δεν είναι κάποιος διατεθειμένος να τραβήξει τη σκανδάλη με ένα σχέδιο Β, τότε πρέπει προς το παρόν να ακολουθήσει τη διαδικασία. Και θα σας έλεγα να ετοιμάσετε ένα σχέδιο Β, να μην πιστέψετε ότι οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν διότι το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Το θεωρώ απίθανο.
– Υπάρχει δυνατότητα κάποιου ελιγμού αυτήν τη στιγμή;
– Νομίζω ότι πρέπει να περάσει πρώτα ένα χρονικό διάστημα. Και αν τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος του έτους είναι πολύ άσχημα, όπως πιστεύω ότι θα γίνει, τότε το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ζητώντας αλλαγές, διότι αυτό που υπεγράφη είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Συμφωνώ με την άποψη που θέλει την Ελλάδα προετοιμασμένη να βγει από την Ευρωζώνη και ας μην το κάνει ποτέ, παρά χωρίς σχέδιο Β. Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι στην ίδια λογική με τα προηγούμενα: στύβεις την πέτρα ακόμα πιο δυνατά με την ελπίδα ότι θα βγει νερό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αυστηρή λιτότητα αλλά ότι γίνεται όλο και πιο έντονη. Ακόμα και σε χώρες που έχει γίνει μια πρόοδος, όπως η Ισπανία, αυτή ήρθε όταν σταμάτησαν να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
– Το αφήγημα της ελληνικής κρίσης από το 2009 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει αρκετές φορές. Αν κάποιος σας καλούσε εν έτει 2015 να περιγράψετε τι συνέβη, τι θα λέγατε;
– Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι το τι συνέβη στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αφηγήματος και μπορεί ορισμένες παράμετροι να αφορούν μόνο τη χώρα αλλά οι γενικές γραμμές όχι.

Οταν δημιουργήθηκε το ευρώ, έφερε την απατηλή αίσθηση της ασφάλειας και έτσι πολλές χώρες του Νότου που πλήρωναν πολύ ακριβά επιτόκια δανεισμού βρέθηκαν να μην επωμίζονται πλέον αυτό το βάρος οπότε ο δανεισμός εκτινάχθηκε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε. Υστερα έκλεισε η στρόφιγγα του χρήματος αλλά τα κράτη δεν είχαν πλέον την δυνατότητα της υποτίμησης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. Η έλευση του ευρώ δυσκόλεψε πολύ τη διαχείριση κρίσεων και ορισμένα προβλήματα που μπορούσαν να λυθούν με κάποιες μεθόδους παλαιότερα, απέβησαν καταστροφικά. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα θέματα δεν αφορούν μονάχα την Ελλάδα αλλά και χώρες του Βορρά λ.χ., που πρόσεχαν την οικονομική τους «διαγωγή» και δεν είχαν ξεφύγει στον δανεισμό. Θα σας έλεγα, για παράδειγμα, ότι μια από τις χώρες που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την οικονομία της είναι η Φινλανδία.

– Γιατί ορισμένοι επιμένουν σε μια πολιτική που δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

– Κοιτάζοντας τι έλεγαν ορισμένοι για την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, όπου έκαναν οπωσδήποτε λάθος εκτιμήσεις, εξακολουθούν να λένε τα ίδια και σήμερα, λες και δεν έχει παρεμβληθεί στο μεταξύ η πραγματικότητα. Θα έλεγα πάντως ότι πίσω από την επιμονή στη λάθος λύση υπάρχουν τα συμφέροντα, κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το κράτος πρόνοιας. Παράλληλα έχουν επικρατήσει απόψεις όπως το ότι η οικονομία της χώρας είναι όπως ένα νοικοκυριό και όλοι πρέπει να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, ότι οι σκληρές επιλογές είναι πάντα οι καλύτερες, ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

Αυτές οι πεποιθήσεις είναι δημοφιλείς σε πολλούς ανθρώπους όχι τόσο διότι ευσταθούν λογικά ή δικαιώνονται στην εφαρμογή τους αλλά διότι εκφράζονται από άτομα που είναι πειστικά. Και οφείλω να ομολογήσω πως είναι απογοητευτικό το συναίσθημα όταν η δουλειά σου είναι να αναλύεις οικονομικά στοιχεία, να βλέπεις τελικά ότι ο κόσμος πιστεύει πράγματα ανάλογα με το πρόσωπο που τα λέει και όχι με τη λογική...
Η συνάντηση

Tο γεύμα έγινε σε ένα από τα εστιατόρια του Costa Navarino, το Flame με ωραία θέα στο γήπεδο γκολφ. Μοιραστήκαμε μια χωριάτικη σαλάτα με υπέροχες ντομάτες από τον μπαξέ του ξενοδοχείου. Ο νομπελίστας προτίμησε το ψάρι ημέρας και εγώ έφαγα ένα σάντουιτς με μοσχάρι Black Angus. Ηπιαμε λευκό κρασί και δύο εσπρέσο. Τον λογαριασμό ανέλαβε το ξενοδοχείο.
Oι σταθμοί του
1953
Γεννιέται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
1974
Αριστεύει στις σπουδές του στο Yale.
1977
Κάνει διδακτορικό στο ΜΙΤ.
1979
Αρχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα.
1980
Aσχολείται με τη Νέα Θεωρία Εμπορίου.
1991
Κερδίζει το John Bates Clark Medal.
1999
Αρθρογραφεί για τους ΝΥΤ.
2008
Κερδίζει το Βραβείο Νομπέλ.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολ Κρούγκμαν: Καμία χώρα δεν πήγε καλά σε καθεστώς λιτότητας"

Ένταση μεταξύ τουρκικής αστυνομίας και προσφύγων απέναντι από τον Έβρο

Ένταση μεταξύ προσφύγων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκε έξω από την Αδριανούπολη, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή θέλοντας να περάσουν προς την ευρωπαϊκή πλευρά διαμαρτυρήθηκαν για το μπλόκο. Αντιπροσωπεία των προσφύγων περιμένει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, παρέμενεν το Σάββατο στην Αδριανούπολη και τα περίχωρα με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη.

Η ένταση ξεκίνησε όταν μια ομάδα περίπου 300 ανθρώπων που φώναζε το σύνθημα «ανοίξτε τις πόρτες» στα αραβικά επιχείρησε να παραβιάσει κιγκλιδώματα της αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους απωθούν χρησιμοποιώντας τα γκλομπ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει κπροσώπους των μεταναστών με την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην περιοχή από την Τρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το περιβάλλον του. Η συνάντηση θα γινόταν αρχικά την Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε.

Εκατοντάδες πρόσφυγες -μεταξύ τους αρκετά παιδιά- έχουν κατασκηνώσει υπό δύσκολες συνθήκες κάτω από τον ήλιο σε αυτοσχέδια καταλύματα κατά μήκος του δρόμου, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση μεταξύ τουρκικής αστυνομίας και προσφύγων απέναντι από τον Έβρο"

Tί δείχνουν οι τελευταίες 13 δημοσκοπήσεις

Την πιο απρόβλεπτη και ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα εκλογική αναμέτρηση της τελευταίας δεκαεπενταετίας δείχνουν οι τελικές δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες της Κυριακής.

Και οι 13 δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως τα τελευταία τρία 24ωρα κι έως το βράδυ της Παρασκευής δίνουν αντικρουόμενα μηνύματα, δεν καταγράφουν «ρεύμα» και κινούνται από την ισοπαλία έως την νίκη είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ με διαφορά έως 3 μονάδες.

Αναλυτικά η εικόνα που δίνουν οι 12 τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν ανοίξουν οι κάλπες:

Palmos Analysis (tvxs.gr)

Δίνει προβάδισμα 1,8% στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 1% στην εκτίμηση επιρροής.

Η πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 25,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,8%
Χρυσή Αυγή: 5,9%
ΚΚΕ: 5,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 2,9%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,2%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 1,9%
Αναποφάσιστοι: 15,2%

Εκτίμηση επιρροής:

ΣΥΡΙΖΑ: 32,5%
ΝΔ: 31,5%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
ΚΚΕ: 7%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%

Public Issue (Αυγή)

Δίνει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 3%, με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής να διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 33%
Ν.Δ: 30%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 8%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 6,5%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,5%

Pro Rata (Εφημερίδα των Συντακτών)

Δίνει προβάδισμα 3% στον ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%
ΝΔ: 24,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 5,5%
Ποτάμι: 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ενωση Κεντρώων: 3,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
Aνεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Pulse (Tο Ποντίκι)

Η δημοσκόπηση δίνει απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με 28% στον καθένα.

Αναλυτικά, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ: 28%
ΝΔ: 28%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6,5%
Ποτάμι: 5%
ΚΚΕ: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Αlco (Newsit)

Δίνει διαφορά 0,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 25,3%
ΝΔ: 25%
Χρυσή Αυγή: 6,2%
ΚΚΕ: 5,7%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 4,7%
Ποτάμι 4,2%
Ενωση Κεντρώων: 3,7%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Μetron Analysis (ANT1)

Δίνει προβάδισμα 0,5% στον ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 24,5%
ΝΔ: 24%
Χρυσή Αυγή: 5,4%
ΚΚΕ: 4,7%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,6%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,6%
Ενωση Κεντρώων: 2,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,3%

ΜETRISI (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)

Δίνει προβάδισμα ΝΔ με 1,4% και τα εξής ποσοστά:
ΝΔ: 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,1%
Χρυσή Αυγή: 5,6%
ΚΚΕ: 5,4%
ΠΑΣΟΚ: 5,1%
Ποτάμι: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 3,2%
Ενωση Κεντρώων 3,1%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,7%.

Kappa Research (ΒΗΜΑ):

Δίνει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,6% και με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 29%
ΝΔ: 28,4%
Χρυσή Αυγή: 6,7%
ΠΑΣΟΚ: 5,9%
ΚΚΕ: 5,5%
Ποτάμι: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ένωση Κεντρώων: 3,2%
Ανεξάρτητοι 'Ελληνες: 3%.

Rass (iefimerida.gr)

Δίνει προβάδισμα 0,7% στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 28,2%
ΝΔ: 27,5%
Χρυσή Αυγή: 6,7%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6,07%
ΚΚΕ: 5,4%
Ποτάμι: 4,1%
Ενωση Κεντρώων: 3%
Λαϊκή Ενότητα: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

e-voice (dikaiologitika.gr)

Δίνει νίκη ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,6% και με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 29%
ΝΔ: 25,4%
Χρυσή Αυγή: 7,2%
Ποτάμι: 5,1%
Κ.Κ.Ε: 5%
ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 3,1%
Ένωση Κεντρώων: 2,6%.

Πανεπιστήμιο Μακεδονία (ΣΚΑΙ)

Δίνει προβάδισμα 0,5% στη ΝΔ με την προθεση ψήφου να διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 30%
ΣΥΡΖΑ: 29,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
ΠΑΣΟΚ: 5%
Ποτάμι: 5%
Ενωση Κεντρώων: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

DATA RC (Εφημερίδα «Πελοπόννησος»)

Δίνει προβάδισμα 0,8% στη ΝΔ με τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 27,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
ΚΚΕ: 5,2%
Ποτάμι: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 2,7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,6%
Ένωση Κεντρώων: 2,6%

Interview (Βεργίνα TV)

Δίνει προβάδισμα 2% στη ΝΔ με τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 30%
ΣΥΡΙΖΑ: 28%
ΚΚΕ 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%
Χρυσή Αυγή 5%
Ποτάμι 4,5%
Ενωση Κεντρώων 4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Tί δείχνουν οι τελευταίες 13 δημοσκοπήσεις"

Με ελικόπτερο πηγαινοερχόταν ο Τσίπρας στη βίλα του εφοπλιστή στο Σούνιο, γράφουν οι Financial Times

Διεθνή αντίκτυπο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος για τον Αλέξη Τσίπρα και τις διακοπές του σε βίλα εφοπλιστή στο Σούνιο, τις βόλτες του με σκάφη επιχειρηματιών ενώ η χώρα υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο, την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει τα παιδιά του σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και την υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη, η εταιρεία του οποίου έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο. Επικριτικά δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στα οποία αναπαράγονται οι αποκαλύψεις από το ΘΕΜΑ φιλοξενούνται στους Financial Times και το CNBC και αναπαράγονται από Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. 

«Η άνοδος του στην εξουσία άλλαξε τα πάντα. Ο πρωθυπουργός και η ομάδα του αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα και σταμάτησαν τις συλλογικές διαδικασίες» δηλώνει στους Φαινάνσιαλ Τάιμς πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές επιλογές που τον έχουν αφήσει έκθετο στην κατηγορία ότι πρόδωσε τις αρχές του καθώς «τον περασμένο μήνα ο κ. Τσίπρας προκάλεσε "καταιγίδα" στα ΜΜΕ όταν ο μεγαλύτερος γιος του εγγράφηκε σε ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία την ώρα που ο ίδιος πέρασε το καλοκαίρι του σε μια βίλα ιδιοκτησίας ενός πλούσιο εφοπλιστή πηγαίνοντας στο γραφείο του με ελικόπτερο» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το σημείο αυτό του άρθρου, ότι δηλααδή ο Αλέξης Τσίπρας πηγαινοερχόταν στο Σούνιο από το Μαξίμου με ελικόπτερο επισημαίνει και ο δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον, o οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter γράφει χαρακτηριστικά: «Ο σοσιαλιστής του ελικοπτέρου. Ο Τσίπρας πηγαινοερχόταν στη δουλειά με ελικόπτερο από τη βίλα ιδιοκτησίας ενός εφοπλιστή».

Σύμφωνα με συνεργάτη του, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα είναι η φήμη του και η υστεροφημία του. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τον τρομάζει προσθέτει η ίδια πηγή.

Ακόμα και οι υποστηρικτές του τώρα τον αντιμετωπίζουν πρώτα ως εγωιστή και πολιτικό και δευτερευόντως ως έναν ριζοσπάστη επαναστάτη, προστίθεται στο άρθρο.

Η πιο ασυγχώρητη αμαρτία που τελικά μπορεί «να καταδικάσει» τον Τσίπρα είναι η απόφασή του να συμφωνήσει σε ένα Μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ, το οποίο σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων απέρριψαν στο δημοψήφισμα παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ελικόπτερο πηγαινοερχόταν ο Τσίπρας στη βίλα του εφοπλιστή στο Σούνιο, γράφουν οι Financial Times"

Telegraph: Δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

Οι πληγείσες από την κρίση ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να περάσουν σύντομα το πρώτο τους τεστ, προκειμένου να αποφύγουν τους νέους κανόνες της ευρωζώνης για το «bail in» (κούρεμα καταθέσεων) και να μην κληθούν τελικά οι Έλληνες καταθέτες να πληρώσουν ένα τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα παραπάνω αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ενώ η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες, οι ιδιώτες πιστωτές αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στο αν τελικά θα υποστούν ζημιές και μεγάλες απώλειες, για να σταθεί και πάλι στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, μόνο 10 δισ. από αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα για την Αθήνα, με βάση τους όρους της συμφωνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph, η εξυγίανση των τραπεζών αναμένεται να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι κανόνες της ευρωζώνης θα αναγκάζουν τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν κι αυτοί μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΒRRD -την γνωμοδότηση επί του νόμου για την οδηγία εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών της ΕΕ- οι καταθέτες θα πρέπει να δεχθούν μια απώλεια της τάξης του 8% πριν οι δανειστές προχωρήσουν σε επίσημη βοήθεια.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διστακτικοί όσον αφορά στο ενδεχόμενο να θέσουν τους Έλληνες καταθέτες στο στόχαστρο, φοβούμενοι ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση στην χώρα και θα αποτρέψει την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες.

Οι κανόνες αυτοί σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τυχόν νέα χρηματοπιστωτική κρίση, έτσι όπως εμφανίστηκε στο προσκήνιο στην Ισπανία και την Ιρλανδία και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι καταθέτες κάτω από τις 100.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

Η Ευρωπαϊκη Κεντρική τράπεζα διεξάγει τα stress-tests προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Αυτά θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και οι αρχές θα έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος των κανόνων για το bail-in.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Telegraph: Δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων"

Ντράγκι: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν διασφαλίζονται οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια

Τη σημασία της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να διασφαλίσει την δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.

Στο ζήτημα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων επιμένει και ο Μπενουά Κερέ, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, καθώς τονίζει ότι μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέδριο στο Παρίσι.

Αναγκαία η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να πληρώνει πλήρως τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», σημειώνει ο Ντράγκι σε επιστολή του προς ευρωβουλευτή.

«Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμης σημασίας από την άποψη της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει τη δυνατότητα να πληρώνει συντάξεις μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν διασφαλίζονται οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια"

Το τρίτο μνημόνιο στέλνει το σύστημα υγείας στην... εντατική

Σε βαριά νόσο εξελίσσονται τα μνημόνια για τον χώρο της υγείας, με το τρίτο και…φαρμακερό μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να στέλνει τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην Εντατική.

Εγκλωβισμένοι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου οι Έλληνες πολίτες, θα βιώσουν το ακόμη σκληρότερο πρόσωπο των μέτρων σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη νοσηλεία τους. Τα προβλεπόμενα από το τρίτο μνημόνιο οδηγούν σε επιπλέον αφαίμαξη από τους συρρικνωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για δαπάνες υγείας. Δύσκολη προοιωνίζεται η κατάσταση και για το ΕΣΥ καθώς οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία το 2015 υπολογίζεται να κλείσουν στο 4% του ΑΕΠ (κι ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 6,9% του ΑΕΠ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη (δυσ)λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και τις υπηρεσίες υγείας που θα μπορούν να παρέχουν στους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Σοβαρά οικονομικά πλήγματα επιφέρει το μνημόνιο μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, δηλαδή από το 13% στο 23%, και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας - έναν κλάδο που τείνει πλέον να υποκαταστήσει πλήρως το ΕΣΥ και έχει αναλάβει την περίθαλψη και τη νοσηλεία των Ελλήνων, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και του ΕΣΥ αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους.

Μειώσεις, αλλά, με το σταγονόμετρο στις τιμές των φαρμάκων και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσήλια τους σε κάθε είδους ιδιωτικές μονάδες υγείας (κλινικές, ψυχιατρεία, μαιευτήρια κα): αυτές είναι οι δύο πρώτες επιπτώσεις για τους πολίτες. Ένα από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου αφορούσε την τιμολόγηση των φαρμάκων στοχεύοντας σε μείωση των τιμών των οff patent φαρμάκων (εκείνων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους) στο 50%, αλλά και όλων των γενόσημων στο 32,5% της τιμής που είχαν πριν χάσουν την πατέντα τους. Η υπουργική απόφαση που προβλέπει αυτές τις μειώσεις δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την προπερασμένη Παρασκευή, όπως την είχε καταρτίσει ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων και όχι μόνο όσα κυκλοφόρησαν ή έχασαν την πατέντα μετά το 2012, όπως ίσχυε με προγενέστερες αποφάσεις. Στην υπουργική απόφαση, ωστόσο, τίθεται άλλη προστατευτική διάταξη για τα φάρμακα καθώς εισάγεται η διευκρίνιση πως οι μειώσεις στις τιμές των off patent αφορούν φάρμακα «με Λιανική Τιμή άνω των 12 ευρώ» και αντίστοιχα στα γενόσημα «με Λιανική Τιμή άνω των 7,8 ευρώ». Όπως εξηγείται αυτό γίνεται «για λόγους προαγωγής της χρήσης των οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μην διακυβευθεί η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών», ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ότι οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους τα φάρμακα εκτός πατέντας και τα γενόσημα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάζουν οι πολίτες στις περιπτώσεις νοσηλείας σε ιδιωτική μονάδα υγείας όπου παρέχεται δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτική μονάδα υγείας όπως γενικές και ψυχιατρικές κλινικές, θεραπευτήρια, μαιευτήρια κα, θα «ματώσει» τους ασθενείς όταν φθάσει η ώρα της πληρωμής – υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς καταβάλλουν και τη συμμετοχή τους στο κλειστό νοσήλιο ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Από τον αυξημένο ΦΠΑ 23% δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ηλικιωμένοι ούτε οι ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας απουσιάζουν παντελώς κρατικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ιδίως ατόμων με άνοια και οι οικογένειες των ηλικιωμένων και των ασθενών επιβαρύνονται σημαντικά με τη νοσηλεία τους σε ειδικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η αύξηση του ΦΠΑ σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο συμφωνήθηκε με περισσή ευκολία. Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών επισημαίνει πως η αύξηση του ΦΠΑ είναι καταστροφική για τις οικογένειες των ασθενών με άνοια που διαβιούν στα νομίμως λειτουργούντα γηροκομεία της χώρας και τις οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η αύξηση του ΦΠΑ «στραγγαλίζει» τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, σε μια κομβική στιγμή τόσο για την αναπτυξιακή προοπτική του στη χώρα όσο και για την παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω του ΕΣΥ. Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν στα όρια τους, συσσωρεύοντας χρέη και μετρώντας μόνο συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις εργαζομένων. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Το ρόλο της έχει αναλάβει πλήρως ο ιδιωτικός τομέας υγείας, αναλόγως και στο ΕΣΥ. Η ιδιωτική υγεία δεν υποστηρίζει τη δημόσια, τείνει να την υποκαταστήσει. Πλέον όμως με την αύξηση της φορολόγησης στα νοσήλια, η πρόσβαση στις ιδιωτικές δομές καθίσταται απαγορευτική για τους μη προνομιούχους, που θα ακολουθήσουν αναγκαστικά τον δρόμο της αναμονής για τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας να επανεξεταστεί η μετάβαση σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των ιδιωτικών κλινικών, όπως έγινε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τη στρεβλή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το βάρος από την αύξηση της φορολόγησης της περίθαλψης να σηκώνουν εξολοκλήρου οι ιδιωτικές κλινικές (τα φάρμακα επιβαρύνονται με 6%, οι διαγνωστικές εξετάσεις με 0% και οι νέες μονάδες ημερήσιας νοσηλείας με 0%) επισημαίνουν και στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, προτείνοντας να κατανεμηθεί πιο δίκαια ο ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο στα νοσήλια.

Τελειωτικό χτύπημα θεωρούν το μνημόνιο για τον κλάδο τους και οι γιατροί. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζουν ότι, «η διατήρηση για ακόμη τρία χρόνια του clawback θα καταστρέψει όλους ανεξαρτήτως τους παρόχους. Η δε φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 29% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου (75% το 2015 και 100% το 2016) επιπλέον του φόρου επιτηδεύματος των 600 ευρώ, θα οδηγήσει στην καταστροφή γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και στην αύξηση της μετανάστευσης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τρίτο μνημόνιο στέλνει το σύστημα υγείας στην... εντατική"

Μάχη με τον χρόνο για να μην χαθούν πόροι 4,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ το 2015

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Οικονομίας αμέσως μετά τις εκλογές ώστε να απορροφήσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ κοινοτικών αναπτυξιακών πόρων έως και το τέλος του 2015 και να εξασφαλίσει χρόνο ώστε να μην χαθούν επιπλέον δύο δις ευρώ από υπόλοιπα του ΕΣΠΑ.

Η πολύπλοκη αυτή άσκηση έχει διπλό στόχο. Αφενός ολοκληρώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2015 ύψους 6,4 δισ. ευρώ και παράλληλα να δείξει «καλή διαγωγή» απορροφώντας και την προχρηματοδότηση των 2,5 δισ. ευρώ από το λεγόμενο Πακέτο Γιούνκερ δηλαδή το ΕΣΠΑ ΙΙ.

Η κατάσταση στην παρούσα φάση έχει ως εξής: Υποχρέωση της χώρας είναι να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 απορροφώντας συνολικά πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχαν απορροφηθεί περίπου 1,5 δισ ευρώ.

Συνεπώς μέχρι και το τέλος του χρόνου απομένουν άλλα 4,2 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από πέντε δημιουργώντας έντονα ερωτηματικά για το άν ο στόχος είναι εφικτός.

Κοινοτικές πηγές υπολογίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει απώλεια κοινοτικών πόρων από την προγραμματική περίοδο 2007 -2013 περίπου 2,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος πλέον για να ολοκληρωθούν τα έργα για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις και είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα θα πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα προχρηματοδότησης έργων για την περίοδο 2014-2020 που προσφέρουν οι δεσμεύσεις του κ. Γιούνκερ μετά την ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ.

Με δύο λόγια η Ελλάδα έχει λαμβάνειν εκτός από τα 4,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ άλλα 2,5 δις ευρώ ως «προκαταβολή» από το ΕΣΠΑ ΙΙ.

Προϋπόθεση για την εισροή όλων αυτών χρημάτων που και θα περιορίσουν και το έλλειμμα αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ για φέτος είναι η χώρα να μπορεί να παρουσιάσει εγκαίρως ώριμα έργα τα οποία θα απορροφήσουν τα χρήματα αυτά.

Μόνη λύση είναι η παράταση κατά ένα χρόνιο κάποιων από τα έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013 ώστε να μην χαθούν οριστικά πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι . Το σχετικό αίτημα έχει υποβάλει ήδη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και μάλλον θα γίνει δεκτό έπειτα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.

Προηγουμένως ,το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο νέος υπουργός οικονομικών είναι η απορρόφηση των 4-4,5 δισ. ευρώ για φέτος μέσα σε λιγότερο από τέσσερεις μήνες που αποτελεί από μόνο του έναν άθλο.

Πολλά έργα δεν προχωρούν με τους προβλεπόμενους ρυθμούς και θα πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν άλλα που έχουν ικανοποιητική απορρόφηση.

Το ξεκαθάρισμα αυτό έχει ανατεθεί ήδη με εγκύκλιο του κ. Χριστοδουλάκη στις περιφέρειες και τα υπουργεία που διαχειρίζονται συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα έργα στο ΕΣΠΑ για να ανακατευθυνθούν κονδύλια που λιμνάζουν αυτά μπορούν να αναζητηθούν από ώριμα έργα του αναπτυξιακού νόμου με ικανοποιητική υλοποίηση.

Ωστόσο κάθε τέτοια προσπάθεια ξεκαθαρίσματος συναντά την έντονη αντίδραση των περιφερειών που δεν θέλουν να χάσουν τα έργα ακόμη και αυτά δεν υλοποιηθούν άλλα και κάποιων υπουργείων.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη με τον χρόνο για να μην χαθούν πόροι 4,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ το 2015"

Guardian: Οποιος κι αν πάει στο Μαξίμου, ένας κοστουμάτος Ολλανδός θα κυβερνά τη χώρα

«Όποιος κι αν καταλήξει να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία των Ελλήνων πρωθυπουργών μετά τις εκλογές της Κυριακής, στην ουσία δεν θα είναι αυτός που θα κυβερνά τη χώρα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση

Αντί για αυτό, η συγκεκριμένη «τιμή» θα ανήκει σε έναν «κοστουμαρισμένο» Ολλανδό οικονομολόγο των Βρυξελλών, με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Πρόκειται για τον Maarten Verwey, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011 και είχε το ρόλο του επικεφαλής της Κύπρου, ο οποίος έχει αντίστοιχη θέση στην taskforce της Ε.Ε για την Ελλάδα.

Οι εξουσίες του είναι άνευ προηγουμένου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. «Και παρότι λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πώς θα ψηφίσουν κάνει λίγη διαφορά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια», προσθέτει.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μάχονται για την πρωτιά στις εκλογές. Ομως, υπό τους δρακόντειους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, για ρευστό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ουσιαστικά «παρέδωσε στους Ευρωπαίους δανειστές τον έλεγχο για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».

Το μνημόνιο κατανόησης με τις λεπτομέρειες για την τριετή συμφωνία και το δάνειο των 86 δισ. ευρώ απαιτεί από την κυβέρνηση «να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες... πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομοθετικά». Σε αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ελλάδα- που πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,3 δισ. των δανείων της το Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016- έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει δραστικά την οικονομία της και να κάνει ριζικές αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Περίπου 120 νόμοι πρέπει να περάσουν φέτος, με τις μελλοντικές δόσεις του δανείου να εξαρτώνται από ικανοποιητικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου, τονίζει ο Guardian.

Οι δανειστές θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο λόγο στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, προσθέτει η εφημερίδα. «Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και από τα δύο κόμματα που προηγούνται πως αν εκλεγούν θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, τα μέτρα διαμορφώνουν ένα δύσκολο νομοθετικό πρόγραμμα από το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα το βρει δύσκολο- αν όχι αδύνατο- να αποκλίνει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Οποιος κι αν πάει στο Μαξίμου, ένας κοστουμάτος Ολλανδός θα κυβερνά τη χώρα"

Χρ.Ζώης: Έως 3.000 πρόσφυγες φτάνουν την ημέρα στα νησιά

Για ρυθμό εισόδου προσφύγων στη χώρα που φτάνει τις 2.000-3.000 ανά ημέρα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, μιλώντας στο Mega, επισημαίνοντας ότι τα δρομολόγια των πλοίων δεν έχουν σταματήσει.

Ο κ. Ζώης επισήμανε ότι δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για μετανάστες και για πρόσφυγες. "Αυτός που παίρνει το χαρτί μπορεί να βγάλει εισιτήριο και να ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας", σημείωσε.

Aναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Φαρμακονήσι, είπε: «Είναι μια εικόνα που κανείς δεν θέλει να την δει. Αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν δυο μέτρα από την στεριά. Εξηγείται από το γεγονός ότι αυτό το σαπιοκάραβο είχε κάνει μια υπερκατασκευή για να χώσει όσο περισσότερους. Με το που εξόκειλε, η κατασκευή έσπασε και κάποιους τους καταπλάκωσε, κάποιους τους εγκλώβισε.

» Σκεφτήκαμε πάρα πολύ αν θα δώσουμε τις εικόνες αυτές στη δημοσιότητα. Γιατί αυτό το τραγικό συμβάν συνέπεσε την ώρα που γινόταν συζήτηση υπαναχώρησης άλλων κρατών στο προσφυγικό.»

Ο κ. Ζώης αναφέρθηκε σε «καυτή πατάτα» που θα κληθεί να πιάσει η επόμενη κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ.Ζώης: Έως 3.000 πρόσφυγες φτάνουν την ημέρα στα νησιά"

Περίπου 750 μετανάστες διεσώθησαν στα ανοιχτά της Λιβύης

Τουλάχιστον 750 μετανάστες που επέβαιναν σε τρία μικρά πλεούμενα διεσώθησαν σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης από ένα σκάφος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της MSF, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Περισσότεροι από 750 άνθρωποι διασώθηκαν από τις 05:00 το πρωί τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαζάν αλ Σααντί, διευθυντής επικοινωνίας της μκο με έδρα τη Βηρυττό, ενώ προσέθεσε ότι μια τέταρτη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Σε βίντεο που έστειλε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται εκατοντάδες άνθρωποι που φοράνε ρούχα με έντονα χρώματα να επιβαίνουν στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ορισμένοι αγκαλιάζονται και φιλιούνται άλλοι χειροκροτούν.

«Υπάρχουν πολλές εθνικότητες (…). Ευτυχώς όλοι τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση» δηλώνει στο βίντεο ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, Σάμι αλ Σουμπαϊχι, που βρίσκεται επίσης στο πλοίο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 750 μετανάστες διεσώθησαν στα ανοιχτά της Λιβύης"

Μπουσουλώντας μπροστά από τις ασπίδες αστυνομικών

Ένα χαριτωμένο κοριτσάκι από τη Συρία κλέβει τις καρδιές των Τούρκων αστυνομικών που παρατάσσονται στα σύνορα με τη χώρα τους, προκειμένου να παρεμποδίσουν την είσοδο των προσφύγων στην Τουρκία.

Αρκετοί από τους αστυνομικούς παρατηρούν με τρυφερότητα το κοριτσάκι ενώ εκείνο παρακολουθεί παραξενεμένο τις παραταγμένες ασπίδες...




real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουσουλώντας μπροστά από τις ασπίδες αστυνομικών"

Δώστε το πόθεν έσχες του Φλαμπουράρη στη δημοσιότητα

Να δώσει ο ίδιος ο Αλέκος Φάμπουράρης στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του αφού η Βουλή για διαδικαστικούς λόγους δεν μπορεί. Μετά από το σχετικό αίτημα του Πρώτου Θέματος χθες να δοθούν τα στοιχεία της δήλωσης του 77χρονου υποψηφίου που κατατέθηκαν στις 27 Απριλίου στη Βουλή ώστε να απαντηθεί το κατά πόσο κατείχε ή όχι μετοχές της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ που πήρε κρατικά έργα και μετά την τοποθέτηση του σε υπουργό Επικρατείας, η αρνητική απάντηση που υπήρξε για λόγους τυπικούς και διαδικαστικούς από την Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κας. Δέσποινας Χαραλαμπίδου, οδηγεί πλέον στην απαίτηση ο ίδιος ο πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στο φως το αντίγραφο της δήλωσης του.

Πρόκειται για μια ελάχιστη πράξη αξιοπρέπειας που ο «50 χρόνια αριστερός εργολάβος» καλείται να κάνει αν θέλει να αποδείξει την αθωότητα του. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αντίστοιχο αίτημα έχει καταθέσει τηλεοπτικά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και τα πολιτικά κόμματα που ζητούν να δοθούν πλήρεις απαντήσεις και να σταματήσουν τα μισόλογα.

Θα πρέπει να πούμε πως ήδη από χθες το protothema.gr κατέθεσε σχετικό αίτημα παροχής των δεδομένων του πόθεν έσχες του τέως υπουργού ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες μετά και τα «ομιχλώδη» στοιχεία που ο τέως υπουργός παρέθεσε για τη δήθεν μεταβίβαση των μετοχών του από την επίμαχη κατασκευαστική.
Παράλληλα χθες γράφαμε πως μετά τις σχετικές μας κινήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει κάτω από ασφυκτικό έλεγχο δια εργαζομένων του στη Βουλή τον χώρο που φυλάσσονται τα πόθεν έσχες για να μην υπάρξει τυχόν διαρροή του εγγράφου. Αφού λοιπόν ο κ. Φλαμπουράρης λέει πως είναι αθώος και μιας και ξαφνικά προβάλλονται τόσα εμπόδια στην έρευνα μας, η δημοσιοποίηση από τον ίδιο πλέον του πόθεν έσχες του θεωρείται μονόδρομος.

Ήδη κύκλοι της Βουλής μιλάνε για κίνδυνο να έχει υπάρξει οποιουδήποτε είδους παρέμβαση κατά το πρότυπο των όσων «γκρίζων» έχουν γίνει με την περίεργη πιστοποίηση γνησίου υπογραφής του κ. Φλαμπουράρη από αστυνομικό του Αρχηγείου της Αστυνομίας ώστε να παρουσιάσει ένα νομότυπο ιδιωτικό συμφωνητικό και την αιφνίδια επίσκεψη συνεργατών του μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις μας την Τετάρτη, στο ΓΕΜΗ για να κάνουν «διορθώσεις» στο μετοχολόγιο της κατασκευαστικής.

Ας μην ξεχνάμε πως ήδη ο κ. Φλαμπουράρης ελέγχεται γιατί παρουσίασε μετοχολόγιο αλλαγμένο με… μπλάνκο ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πως ένας απλός πολίτης έχει πρόσβαση στα κεντρικά κτήρια της αστυνομίας για ένα απλό γνήσιο της υπογραφής! Επειδή λοιπόν ο φόβος αλλαγής δεδομένων όσο περνάει ο καιρός γίνεται και ισχυρότερος, ο τέως υπουργός οφείλει να ρίξει φως, αν και σε κάθε περίπτωση είναι ήδη βαριά εκτεθειμένος. Πως μπορεί εξάλλου να είναι διαφορετικά αφού η εταιρεία του ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ υπογράφει σύμβαση εργολαβίας με την περιφέρεια Πελοποννήσου στις 20 Μαϊου 2015 όταν ο ίδιος ήδη ήταν μέλος της κυβέρνησης επί τετράμηνο και ενώ στη ΔΙΑΤΜΗΣΗ (ακόμα και στο σενάριο που ο ίδιος…διηγείται πως παραχώρησε τις μετοχές του), ο γιος του παρουσιάζεται ως αντιπρόεδρος!

Στην περίπτωση πάντως που η συγκάλυψη συνεχιστεί, βαριά εκτεθειμένος θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας που έχει προσφέρει απλόχερα τη στήριξη του στον κυρ Αλέκο. Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά της χώρας ένας εργολάβος να τυγχάνει τόσο μεγάλης στήριξης από έναν πολιτικό ηγέτη, με τον τελευταίο να μην διστάζει δημόσια να δηλώνει πως λίγο πολύ από το έργο αυτό ο φίλος του δεν έβγαλε κιόλας ευρώ!

Ακολουθεί η απάντηση της Βουλής προς την εφημερίδα μας:

«Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του διαπιστευμένου στο Κοινοβούλιο δημοσιογράφου κυρίου Μπόκα Χρήστου της εφημερίδας « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» καθώς και της κυρίας Κωστάκη Ειρήνης από το Vouliwatch.gr σχετικά με τη δημοσιοποίηση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του πρώην Υπουργού κυρίου Φλαμπουράρη θέτουμε υπ’ όψη σας τα ακόλουθα: Εκ του άρθρου 2 παρ. 3 και 4 του Ν. 3213/2003 ως αντικ. τελευταία με το αρθ. 223 Ν. 4281/2014 ορίζονται τα ακόλουθα: 3. «Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων των περιπτώσεων α` έως ε` του άρθρου 1 παράγραφος 1, καθώς και των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 3Α, ο οποίος καθορίζει το αντικείμενο της δημοσιοποίησης και ιδίως τη μορφή, τον τύπο, τα προς δημοσίευση συγκεντρωτικά ή μη στοιχεία, τη χρονική διάρκεια της ανάρτησης και κάθε άλλη αναγκαία
λεπτομέρεια. Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση εκείνα τα στοιχεία που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος και της οικογένειας του (όπως διεύθυνση κατοικίας, αριθμοί κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, φορολογικά στοιχεία κ.λπ.). Η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων. Κάθε παράβαση της διάταξης αυτής τιμωρείται πέραν της προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης από το άρθρο 7 παράγραφος 2 και με χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 100.000 ευρώ. 4. Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως προ της έναρξης ελέγχου της δήλωσης από το αρμόδιο όργανο ελέγχου.». Περαιτέρω από τις παραγράφους 13,14 της υπ’ αριθ. 9959/2012 απόφασης του Προέδρου της Βουλής ( ΦΕΚ Α΄157/08-08-012), αναφέρονται τα ακόλουθα: Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146/Α/25.6.2002), όπως ισχύει, ο οποίος καθορίζει τη μορφή, τον τύπο, τα προς δημοσίευση στοιχεία, τη χρονική διάρκεια της ανάρτησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλουν τα πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων. Κάθε παράβαση της διάταξης αυτής τιμωρείται, πέραν της προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης, από το άρθρο 7 παρ. 2, έξι (6) μηνών τουλάχιστον και με χρηματική ποινή από 5.000 μέχρις 100.000 ευρώ. 14. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, διά της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, χορηγεί φωτοαντίγραφο οιασδήποτε δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ύστερα από έγγραφη αίτηση διαπιστευμένου στη Βουλή κοινοβουλευτικού συντάκτη Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, με την υπόμνηση ότι η δημοσίευση στον Τύπο των δηλώσεων αυτών επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι θα δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης, όπως ορίζεται στη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει». Εκ του πλέγματος των ανωτέρω διατάξεων φρονούμε, πως πριν από την έναρξη ελέγχου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων, από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, δε δύναται να δημοσιοποιηθεί η δήλωση των εν λόγω ατόμων. Είναι μεν αληθές ότι διά της δημοσιοποιήσεως των ανωτέρω στοιχείων ο νομοθέτης απέβλεψε στη δυνατότητα γνώσης, εκ μέρους οιουδήποτε πολίτη των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, προς διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσια βίο, πλην όμως η σχετική δυνατότητα παρέχεται υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, πως οι δηλώσεις αυτές έχουν ήδη τύχει του ελέγχου του αρμοδίου οργάνου ή τουλάχιστον έχει αρχίσει η διαδικασία ελέγχου αυτών. Τούτο εμμέσως, πλην σαφώς, προκύπτει από τη διάταξη του αρθ. 2 παρ. 4 του Ν. 3213/2003 ως ισχύει μετά την τελευταία τροποποίηση του άρθρου αυτού από το αρθ. 223 Ν. 4281/2014, όπου προβλέπεται η δυνατότητα του υποχρέου συμπλήρωσης ελλείψεων ή ανακριβειών της δήλωσης αυθορμήτως, πριν από την έναρξη ελέγχου της δήλωσης από το αρμόδιο όργανο, που αυτονόητα θέτει ως χρονικό όριο της δυνατότητας δημοσιοποίησης των σχετικών δηλώσεων, την έναρξη του ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή, δοθέντος του ότι προ της ενάρξεως αυτής οι δηλώσεις δεν είναι οριστικές, δεδομένου ότι κατά τα ανωτέρω παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους αυθόρμητης συμπλήρωσης των ελλείψεων και συνεπώς τυχόν δημοσιοποίηση δηλώσεως προ του χρόνου αυτού θα στερούσε από τον υπόχρεο της δυνατότητας χρήσης του δικαιώματός του αυτού. Τούτων δοθέντων φρονούμε, ότι παρεκτός τυχόν έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής προς έναρξη ελέγχου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του εν λόγω υπόχρεου, η δυνατότητα δημοσιοποίησης της δήλωσης αυτής προ του ανωτέρω χρονικού σημείου δεν είναι δυνατή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δώστε το πόθεν έσχες του Φλαμπουράρη στη δημοσιότητα"

Πύλος: Εντοπίστηκε ξύλινο σκάφος με 200 μετανάστες

Ξύλινο σκάφος στο οποίο επιβαίνουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 200 μετανάστες εντοπίστηκε από σκάφος της frontex νοτιοδυτικά της Πύλου.

Μεταξύ των μεταναστών ένα άτομο έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης. Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Το ξύλινο σκάφος με τους παράτυπους μετανάστες αναμένεται να οδηγηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πύλος: Εντοπίστηκε ξύλινο σκάφος με 200 μετανάστες"

Νέα τραγωδία στα ανοικτά της Μυτιλήνης

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο και 13 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης του λιμενικού σήμερα στην περιοχή Πεταλίδι, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν πιθανόν 22 μετανάστες, σημειώθηκε βλάβη η οποία και προκάλεσε εισροή υδάτων.

Έρευνες διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία στα ανοικτά της Μυτιλήνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news