facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Χρήστος Ζώης: Οι πρόσφυγες μπορεί να παγιδευτούν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα καθώς οι μονομερείς αποφάσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκαλούν μεγάλη συμφόρηση, ενώ η επιδείνωση του καιρού δεν θα αποτρέψει τις νέες αφίξεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο μόνοι μας», δήλωσε ο κ. Ζώης. «Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας μόνον. Δεν φυλάσσουμε τα σύνορα της Ελλάδας, φυλάσσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε στήριξη -οικονομική και ηθική στήριξη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα υποδέχθηκε 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να παγιδευτούν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι αισιόδοξος επειδή βλέπω ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ο οποίος όμως εξαντλείται».

Παράλληλα ανέφερε πως δεν αναμένει το κύμα των μεταναστών να μειωθεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Επικαλούμενος στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία εκτιμά ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες είναι καθ' οδόν προς την ΕΕ, ο κ. Ζώης σημείωσε: «Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, μπορεί να κοπάσει;»

«Το Λιμενικό Σώμα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης... υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς ξεκούραση... Ούτε τα μέσα, ούτε οι ανθρώπινες δυνατότητες είναι απεριόριστες», τόνισε ο κ. Ζώης, σημειώνοντας πως περισσότεροι θάνατοι προσφύγων είναι αναπόφευκτοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Ζώης: Οι πρόσφυγες μπορεί να παγιδευτούν στην Ελλάδα"

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse

Οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη. Και στις δύο έρευνες, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να διεκδικεί την τρίτη θέση στην εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Pulse για το Action24, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,5%.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (στην παρένθεση, επί των εγκύρων): ΣΥΡΙΖΑ 27% (28%), ΝΔ 27,5% (28,5%), ΧΑ 6,5% (7%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5% (7%), Ποτάμι 5% (5,5%), ΚΚΕ 5% (5,5%), Λαϊκή Ενότητα 3,5% (3,5%), Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), ΑΝΕΛ 2% (2,5%).

Είναι η πρώτη φορά από την προκήρυξη των εκλογών που η Pulse καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ (στην προηγούμενη έρευνα, την περασμένη Τρίτη, η διαφορά ήταν 0,5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ).

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Βαγγέλη Μειμαράκη με 36% έναντι 34%.

Ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται του κ. Τσίπρα στο ότι διασφαλίζει περισσότερο τη σταθερότητα της χώρας, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, και την ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στα θέματα διασφάλισης της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και στην διαπραγμάτευση του χρέους.



Διαβάστε Περισσότερα » "Οριακό προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse"

Νέο έκτακτο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες την Τρίτη

Μετά την αποτυχία των 28 υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, ορίστηκε ένα νέο έκτακτο συμβούλιο για την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η προεδρία του Λουξεμβούργου στο νέο συμβούλιο θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να πειστούν τα κράτη μέλη που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι κατά την έναρξη της αυριανής ολομέλειας, θα προτείνει στο σώμα να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη, μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, τα προσωρινά μέτρα που αφορούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπως συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών. Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα μπορούσε να γίνει το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου.

Βαλς: να γυρίσει η σελίδα των εγκλημάτων του Άσαντ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως οποιοσδήποτε συμβιβασμός ή συμφωνία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης είναι αδύνατη από την μεριά της χώρας του.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε για να ισχυροποιήσουμε το καθεστώς», τόνισε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για να εξηγήσει την απόφαση της Γαλλίας να διεξάγει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Συρία.

«Η επείγουσα ανάγκη, αντιθέτως, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα των εγκλημάτων του Άσαντ... Με έναν άνδρα υπεύθυνο για τόσους πολλούς νεκρούς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κανένας συμβιβασμός ή συμφωνία δεν είναι εφικτή», τόνισε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μια φορά την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων από μέρους της Γαλλίας ή της Δύσης στη Συρία –επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που ήδη έχει αναπτύξει επανειλημμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ– πάντως ανέφερε πως αν δημιουργείτο μια συμμαχία περιφερειακών δυνάμεων για να επέμβει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το Παρίσι «θα την υποστήριζε».

Χθες ο πρόεδρος Ολάντ είχε δηλώσει πως οι αεροπορικές επιδρομές της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία είναι «αναγκαίες».

Συνάντηση Ρέντσι - Ολάντ

Στη Μοντένα της Ιταλίας θα μεταβεί την Πέμπτη ο Φρανσουά Ολάντ, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας οι δύο ηγέτες θα επικεντρώσουν τη συζήτησή τους σε ευρωπαϊκά θέματα και ιδίως στο κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους περισσότεροι από 115.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία, έχουν φτάσει στην Ιταλία, μια χώρα που μαζί με την Ελλάδα και την Ουγγαρία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει να ιδρυθούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής των αιτούντων άσυλο σε αυτές τις χώρες και η Ρώμη έχει εκφράσει τη συμφωνία της.

Ασαντ: Αν σταματήσετε να στηρίζετε τους αντάρτες θα σταματήσουν οι πρόσφυγες

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες αν επιθυμεί να τερματίσει την τρέχουσα προσφυγική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αν ανησυχείτε για αυτούς, σταματήστε να υποστηρίζετε τρομοκράτες. Αυτό πιστεύουμε σε ό,τι αφορά την κρίση. Αυτή είναι η ουσία του όλου θέματος των προσφύγων», δήλωσε ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία. «Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία και να καλέσω όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία, επειδή αυτός είναι ο τρόπος επίτευξης των πολιτικών στόχων που εμείς, ως Σύροι, επιθυμούμε μέσα από το διάλογο και την πολιτική δράση», δήλωσε ο Άσαντ.

Υπογράμμισε πως ένας επιτυχημένος πολιτικός διάλογος στην Συρία είναι εφικτός μόνο μετά την συντριβή της τρομοκρατίας στην χώρα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο ώστε να φτάσουμε σε μια συναίνεση όπως είπα, αλλά αν θες να εφαρμόσεις οτιδήποτε ρεαλιστικό, είναι απίθανο να πετύχεις το οτιδήποτε ενόσω οι άνθρωποι σκοτώνονται, η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς», τόνισε. «Επομένως, μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση, αλλά δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε αν δεν συντρίψουμε την τρομοκρατία στην Συρία», πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ, Megatv/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο έκτακτο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες την Τρίτη"

ΝΔ: «Ομολογία ψεύδους, ανικανότητας και αποτυχίας το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ»

Ομολογία ψεύδους, εξαπάτησης, ανικανότητας και αποτυχίας τόσο στη διακυβέρνηση, όσο και στην διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Κουμουνδούρου, αφού ενταφίασε το περίφημο "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", δίνει τώρα στη δημοσιότητα ένα άλλο (το… παράλληλο) "σχέδιο προγράμματος" για την "κυβέρνηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες". Πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι "συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο". Σήμερα, με το νέο "παράλληλο πρόγραμμα", αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή του απαιτούσε "σκληρή διαπραγμάτευση" για το χρέος και χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές», αναφέρει η λεωφόρος Συγγρού, σε ανεπίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με πηγές της γαλάζιας παράταξης, που σχολιάζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα βαράνε τα νταούλια.

Σήμερα, αναγνωρίζουν ότι ηττήθηκαν σε όλα τα πεδία και υποχρεώθηκαν σε «τακτική υποχώρηση».

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι είχαν βρει τις συμμαχίες τους.

Σήμερα, παραδέχονται πως ήταν αδύνατον να αποδράσουν από τον συσχετισμό δυνάμεων στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ομολογώντας ότι «οι εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ήταν δεδομένοι».

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι κατέχουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, ομολογούν «ολιγωρίες και τακτικές αστοχίες».

-Πριν από έναν χρόνο, αλλά και με το σημερινό «πρόγραμμά» τους υπόσχονταν ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά, «σκούπισαν» τα διαθέσιμα δήμων και περιφερειών για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις και άφησαν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 46.000 παιδιά.

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες και κατήγγελλαν το ΤΧΣ, από το οποίο θα έπαιρναν 3 δις για να τα μοιράσουν.

Τώρα παραδέχονται πως οι τράπεζες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, θα τις εποπτεύει το ΤΧΣ, του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί.

-Πριν από έναν χρόνο έλεγαν ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν από το ΤΧΣ θα τα έδιναν για να σβήσουν τα κόκκινα δάνεια.

Τώρα, μοιράζουν υποσχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια», υποστηρίζοντας πως θα πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν με τη συμφωνία που έφεραν.

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι τίποτε άλλο από χάρισμα των χρημάτων του λαού στους τραπεζίτες.

Σήμερα πανηγυρίζουν ότι δανείστηκαν 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση -προφανώς υπέρ της… λαϊκής αποταμίευσης.

-Πριν από έναν χρόνο αποκαλούσαν τις αποκρατικοποιήσεις «ξεπούλημα».

Τώρα απαριθμούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις (ανάμεσά τους και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια), παριστάνοντας ωστόσο ότι «διασώθηκαν» η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ!

-Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι δεν θέλουν τα χρήματα των ξένων, δεν θέλουν το πακέτο Γιουνκέρ, δεν τους ενδιαφέρει η ποσοτική χαλάρωση (όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης τα αποκαλούσε «ηλιθιότητα»). Τώρα μας τα παρουσιάζουν όλα αυτά ως δικές τους επιτυχίες.

-Πριν από το δημοψήφισμα μας έλεγαν ότι αυτό είναι όπλο διαπραγμάτευσης. Τώρα περιγράφουν τα δεινά που επέφερε το δημοψήφισμα στην οικονομία.

Τώρα υπόσχονται ότι θα ξαναδιαπραγματευτούν «σκληρά» για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας που αυτοί έφεραν και να βρουν ισοδύναμα και αντισταθμιστικά (τα οποία πάντως δεν μπόρεσαν να βρουν) για τα «ανοιχτά ζητήματα».

Η νέα προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ παίζει πάλι με τις λέξεις.

Υπόσχεται «εκδημοκρατισμό» των Σωμάτων Ασφαλείας και «σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική» και επαίρονται για την κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ, την ώρα που με δικό τους νόμο αφέθηκαν ελεύθεροι οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες και ήδη θρηνούμε θύματα.

Και προσβάλλουν το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, υποσχόμενοι… «βάθεμα του εκδημοκρατισμού τους»!

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

Το σχέδιο προγράμματος που είχε δοθεί στην δημοσιότητα τον Αύγουστο, περιλάμβανε τη φράση «η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα»!

Στο «σχέδιο προγράμματος» Σεπτεμβρίου, αναφέρεται: «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα προγράμματά του, η εκπαίδευση αποτελεί προφανώς… μαγική εικόνα!

Όπως μαγική εικόνα είναι και οι εκπαιδευτικοί που δεν έφθασαν ποτέ στα σχολεία…

Όπως μαγική εικόνα είναι και η… αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική την οποία ξαναϋπόσχονται!

Όπως μαγική εικόνα είναι και ο ενεργειακός σχεδιασμός, καθώς επιμένουν να μιλούν για ένα «νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο». Προφανώς γι’ αυτό δεν άνοιξαν καν τις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες!

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Ομολογία ψεύδους, ανικανότητας και αποτυχίας το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ»"

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε τα capital controls για να προστατέψει τις τράπεζες

Μόλις 5 ημέρες πριν τις εκλογές, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος που έδωσε στην δημοσιότητα η Κουμουνδούρου γίνεται η διάψευση όσων περί του αντιθέτου ισχυρίστηκαν πλειστάκις κατά το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και στελέχη του κόμματός του: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που επέβαλε τα capital controls και μάλιστα ως το "επιβεβλημένο μέτρο" για να προστατευθούν οι τράπεζες. Μέτρο το οποίο ενέπιπτε δε στην «άμυνα με κάθε δυνατό τρόπο» της απελθούσας κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των δανειστών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, στην σελίδα 5 του σχεδίου Προγράμματος του κόμματος αναφέρεται:

«Παρά τις μικρές δυνάμεις μας προσπαθήσαμε να αμυνθούμε με κάθε δυνατό τρόπο απέναντι στις συγκεκριμένες πιέσεις και να δώσουμε δείγματα γραφής ενός νέου πολιτικού ήθους και μιας νέας κοινωνικής προοπτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα τη διαπραγμάτευση, παρά τις ολιγωρίες και τις πιθανές τακτικές αστοχίες, κάναμε όλα όσα ήταν δυνατά για να ανταπεξέλθουμε στην χρηματοπιστωτική ασφυξία (καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ, άρνηση να παρατείνουμε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση, επιβεβλημένους ελέγχους κεφαλαίων ώστε να προστατέψουμε το τραπεζικό σύστημα από το χρηματοδοτικό εκβιασμό της ΕΚΤ) αλλά και όλα όσα ήταν επιβεβλημένα για να στείλουμε το πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει και δεν έχει τη λαϊκή στήριξη».

Εξάλλου όπως προκύπτει από το σχετικό σημείο των «Προγραμματικών δεσμεύσεων» του ΣΥΡΙΖΑ στη σελίδα 53 οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα... συνεχιστούν καταρχήν και επί νέας κυβέρνησης Τσίπρα:

«Συνεχείς παρεμβάσεις και βελτιώσεις στους όρους των κεφαλαιακών ελέγχων, διαδικασία που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, κυρίως προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων» είναι η δέσμευση του κόμματος...

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε τα capital controls για να προστατέψει τις τράπεζες "

Μπλόκο από την Τουρκία σε πρόσφυγες που κατευθύνονται στον Έβρο

Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Σύρους, που κατευθύνονταν πεζή προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας εν δυνάμει ένα νέο μέτωπο στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση.

Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στην Αδριανούπολη, σε απόσταση περίπου 30χλμ από τα ελληνικά σύνορα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μερικοί με ομπρέλες για να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, είπαν στο Reuters πως θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα όπου πιστεύουν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες από ό,τι στην Τουρκία και πως αποφάσισαν να μεταβούν από τα χερσαία σύνορα, λόγω των πολλών θανάτων στο Αιγαίο.

«Δμπορούμε να βρούμε δουλειά εδώ. Ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, ότι όλα είναι ελεύθερα» λέει ο 27χρονος Σερίφ από το Καμισλί της Συρίας.

«Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο» κατέληξε.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο από την Τουρκία σε πρόσφυγες που κατευθύνονται στον Έβρο"

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για τις φθορές στο κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ

Ποινική δίωξη για σειρά πλημμεληματικών πράξεων ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν σε ομάδα η οποία εισέβαλε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές υλικοτεχνικής υποδομής και εγκαταστάσεων.

Την ευθύνη για την εισβολή ανέλαβε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας».

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άρνηση δακτυλοσκόπησης.

Όλοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για τις φθορές στο κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ"

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Προς ΣΥΡΙΖΑ: «Βρίστε μας, αλλά απαντήστε μας»

Απέναντι σε τεκμηριωμένες αποκαλύψεις, που εκτίθενται δημόσια τις τελευταίες ημέρες έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα, o ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μία χυδαία επίθεση στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Η ανακοίνωση είναι επί της ουσίας έμμεση παραδοχή των αποκαλύψεων και φανερώνει την αμηχανία στην οποία έχουν περιέλθει οι άλλοτε κήνσορες της ηθικής και της διαφάνειας.

Ιδού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Τις τελευταίες μέρες η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου, το Πρώτο Θέμα, επιδίδεται σε μια εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, συνεχίζει το ρόλο του κομιστή της διαπλοκής, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση».

Και η απάντηση του ΘΕΜΑτος
Το «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογραφικός οργανισμός που κρίνεται καθημερινά από τους αναγνώστες του. Και όχι φυσικά από τα πολιτικά κόμματα.
Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας υβρίζει (ή τέλος πάντων ας το κάνει κι αυτό προκειμένου να εκτονωθεί!) ας μας απαντήσει:

1. Δικαιούται ή όχι ένα Μέσο Ενημέρωσης να ερωτά έναν «Αριστερό Πρωθυπουργό» αν είναι ηθικό και δεοντολογικό, σύμφωνα με τα πολιτικά του «πιστεύω», να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά και όχι δημόσια σχολεία που κοστίζουν ετησίως 16.000 ευρώ; Σήμερα στα Σεπόλια έκλεισε το 145ο Δημοτικό Σχολείο λόγω «έλλειψης συνθηκών υγιεινής» (δηλαδή από την πολλή βρώμα κρίθηκε επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών!). Τι απαντά στους γονείς αυτών των παιδιών ο κ. Τσίπρας;

2. Δικαιούται ένα Μέσο Ενημέρωσης να ρωτήσει τον πρωθυπουργό της χώρας σε ποίου την βίλα και με τίνος τα έξοδα έκανε αυτός και η οικογένειά του διακοπές όλο το καλοκαίρι στο Σούνιο; Και με ποίου άλλου επιχειρηματία το σκάφος «αρμένιζε» το Αιγαίο;

3. Δικαιούται ένα Μέσο Ενημέρωσης να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν ο πρώην υπουργός Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρης, είναι μέτοχος σε εργολαβική εταιρεία που πήρε δουλειά 3,9 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ενώ αυτός ήταν υπουργός. Μήπως είναι παράνομο και αντισυνταγματικό;

Αυτά λοιπόν ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας και ας αφήσει να μας κρίνουν οι αναγνώστες μας, που μας έχουν καταστήσει το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία και επισκεψιμότητα Μέσο Ενημέρωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Προς ΣΥΡΙΖΑ: «Βρίστε μας, αλλά απαντήστε μας»"

Μετά τις εκλογές η νέα κατάθεση Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς

Για μετά τις εκλογές ανανέωσαν το ραντεβού τους με το πρώην στέλεχος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί οι Έλληνες εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή καταγγελίες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Κεντρικός άξονας της υπόθεσης, όπως είναι γνωστό, είναι η αποκαλούμενη λίστα Λάγκαρντ. Ο Φαλτσιανί εξετάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την ομάδα εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο που μετέβησαν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαλτσιανί, ο οποίος είναι ο συντάκτης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ παρέδωσε στικάκι με στοιχεία που φέρεται να αφορούν συνολικά οκτώ πρόσωπα.

Από το ηλεκτρονικό αρχείο φέρεται να προκύπτουν κοινά πρόσωπα και εταιρίες που σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν το ρόλο διαμεσολαβητή στη διακίνηση χρηματικών ποσών.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις εκλογές η νέα κατάθεση Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς"

Αναδρομική επιστροφή περικοπών στις συντάξεις διεκδικούν και οι δημοσιογράφοι

Την αναδρομική επαναφορά των συντάξεών τους στα προ της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων επίπεδα καθώς και καταβολή των αναδρομικών που έχουν παρακρατηθεί μέχρι σήμερα ζητούν με εξώδικό τους προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον υπηρεσιακό υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, στο εξώδικο προς την κυρία Παναγιώτα Αντωνοπούλου και προς τον κ. Δημήτριο Μουστάκα, αναφέρουν ότι οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν βάσει του νόμου 4051/2012 κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ προς αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς την οποία έχουν υποστεί.

Το εξώδικο, οι τρεις συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, Δ. Τσαλαπάτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), Γεωργία Κοντράρου, εκπρόσωπος των συνταξιούχων μελών της ΕΣΗΕΑ και ο Κ. Μπετινάκης, μέλος της Ε.Ε. της ΕΣΗΕΑ κοινοποιούν στην υπηρεσιακή Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οπως επισημαίνουν στο εξώδικό τους οι τρεις δημοσιογράφοι « ...με σειρά μνημονιακών διατάξεων επήλθαν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις μας ως ασφαλισμένων δημοσιογράφων στην 1η Διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ), καθώς και στην 2η Διεύθυνση (πρώην ΤΑΙΣΥΤ).
Οι περικοπές αυτές έγιναν κυρίως με τις μνημονιακές διατάξεις:
του άρθρου 3ου παρ. 10 του ν. 3845/2010,
του άρθρου 44 παρ. 13 του ν. 3986/2011,
του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 4024/2011,
του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4051/2012 και
του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 του ν. 4093/2012».

Στο εξώδικο τονίζεται ότι «κρίθηκαν αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου, ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες , οι περικοπές των συντάξεων μας οι οποίες , όπως προαναφέρθηκε , εγένοντο βάσει του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 δυνάμει του οποίου «..μειώθηκαν αναδρομικά κατά 12%,, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και οι επικουρικές συντάξεις, με κλιμάκωση του ποσοστού μειώσεως (10%, 15% και 20%) αναλόγως του ύψους αυτών και με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ, καθώς και οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων οι οποίες εγένοντο βάσει του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 ν. 4093/2012, δυνάμει του οποίου, αφ’ ενός μεν «…μειώθηκαν εκ νέου, σε ποσοστά από 5% έως και 20%, οι από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία συντάξεις, που υπερβαίνουν αθροιστικώς τα 1.000 ευρώ, αφ’ ετέρου δε καταργήθηκαν πλέον για όλους τους συνταξιούχους τα επιδόματα και δη και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας..»

Στο σκεπτικό του εξωδίκου αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Επειδή Επειδή το Ταμείο Σας η 1η Διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ), όπως και η 2η διεύθυνση (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) προέβη στην εφαρμογή των ν. 4051/2012 και 4093/2012 και περιέκοψε την κύρια σύνταξη μας από 1-1-2012.
»Επειδή είσθε υποχρεωμένοι να εφαρμόσετε άμεσα την ως άνω αναφερθείσα απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ.
»Επειδή η περικοπή της κύριας σύνταξης εγένετο μη νόμιμα την 1/1/2012.
»Επειδή σύμφωνα με το νόμο και σε περίπτωση αρνήσεως σας να εφαρμόσετε άμεσα την ως άνω απόφαση, είσθε υποχρεωμένοι να μας απαντήσετε για τον λόγο της μη υλοποίησης της.
Σας καλούμε με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας όπως από της λήψεως της παρούσας επαναφέρετε τις συντάξεις τουλάχιστον στο χρονικό σημείο της 31-12-2011 στο προ της εφαρμογής των νόμων ήτοι (του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 ν. 4093/2012 ), επιφυλασσόμενοι και για τους προγενέστερους άλλως όπως τις επαναφέρετε από της 10-6-2015 ημερομηνία δημοσιεύσεως της ως άνω υπ αριθμ. 2287/2015 αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, επιφυλασσόμενοι και για τα προγενέστερα».

Κλείνοντας, τονίζουν ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας για την επαναφορά της σύνταξής μας στα νόμιμα προ των περικοπών πλαίσια καθώς και στην αποκατάσταση οιασδήποτε ζημίας την οποία έχουμε υποστεί από την μη εφαρμογή της ως άνω απόφασης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομική επιστροφή περικοπών στις συντάξεις διεκδικούν και οι δημοσιογράφοι"

Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, πρώην υπουργού Επικρατείας και πολιτικού «πατέρα» του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Φλαμπουράρης, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία του έλαβε συμβόλαιο 3,9 εκατ.ευρώ ενόσω ο ίδιος ήταν μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, ομολόγησε ότι είναι μέτοχος στην κατασκευαστική εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ» και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει μετοχές σε όποια εταιρεία θέλει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ουδεμία απαγόρευση υπάρχει για τους υπουργούς. Όμως όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, η μετοχική σχέση του τέως υπουργού Επικρατείας με εταιρεία που έλαβε έργο από το Δημόσιο του στερεί το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής και φέρνει σε δυσμενή θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρμαχο του αγώνα υπέρ της νομιμότητας Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του πολιτικού του μέντορα από τη λίστα της Α' Αθηνών.

Την ώρα που οι σημερινές αποκαλύψεις του protothema.gr για την εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» που κατάφερε να πάρει δημόσιο έργο αξίας 3,9 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 2015 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο ίδιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν υπουργός Επικρατείας, κάνουν το γύρο του διαδικτύου και αναπαράγονται απ' όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει λέξη προς λέξη τα στοιχεία του ρεπορτάζ. 

Με την απάντηση του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχεται κατά πρώτον ότι είναι μέτοχος ακόμα και σήμερα στην επίμαχη κατασκευαστική εταιρεία αλλά παράλληλα στην προσπάθεια του να αποσείσει τις ευθύνες του διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός»!



Η καινοφανής αυτή ομολογία του υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών όμως είναι εντελώς αντισυνταγματική και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να είχε εκπέσει του υπουργικού του αξιώματος λόγω συμμετοχής σε εταιρεία που λάμβανε δημόσια έργα στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Συγκεκριμένα: 

Βάσει του κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα στο άρθρο 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών, παράγραφο 2 με τρόπο απόλυτο ξεκαθαρίζεται πως «τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί ΔΕΝ επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα από την οποία γεννάται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ή ως ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους». 

Στο άρθρο 3 επίσης ξεκαθαρίζεται πως «η παράβαση των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Επιπρόσθετα, στο προεδρικό Διάταγμα αρ. 63 του 2005 και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν επήλθε καμία αλλαγή ως προς τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης. 

Όμως επειδή την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Φλαμπουράρης θα εκλεγεί βουλευτής Α Αθηνών (είναι πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση τοποθέτηση του από την Κουμουνδούρου) την επόμενη θα βρεθεί αντιμέτωπος με το άρθρο 57 του Συντάγματος για τα ασυμβίβαστα έργα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα η την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου ή διοικητή, ή διαχειριστή ή μέλους του δ.σ. ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών της επιχείρησης η οποία …αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή  συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα». 

Και το άρθρο 57 συμπληρώνει πως «βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό όπως ο νόμος ορίζει». 

Είναι σαφές λοιπόν πως ως μεγαλομέτοχος εταιρείας με δοσοληψίες με το Δημόσιο ΔΕΝ μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς και πλέον ο τέως πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας καλείται να πάρει θέση για το αν θα επιτρέψει μια παρανομία εντός της εκλογικής διαδικασίας. Το θέμα έχει εκτός της προφανούς νομικής του απόληξης κι έντονα ηθική καθώς η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που μιλάνε εσυνεχώς και αδιαλείπτως για «ηθικό πλεονέκτημα έναντι του …παλιού» και για «μάχη υπέρ της νομιμότητας». Τώρα ο κ. Τσίπρας καλείται ν επιλέξει μεταξύ του Συντάγματος και των νόμων του κράτους   και του στενότερου ίσως συνεργάτη και πολιτικού του πατέρα. 

Δήλωση Λοβέρδου
«Αν ο πρώην υπουργός παρέμενε μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας που ανέλαβε έργο από ΟΤΑ, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί υπουργών σύμβαση είναι άκυρη και ο πρώην υπουργός ευθύνεται βάσει του νόμου περί ευθύνης των υπουργών».

Παράλληλα, έμπειροι συνταγματολόγοι θέτουν και ζήτημα ευθυνών του Αρείου Πάγου, που δεν έκανε προσυμβαστικό έλεγχο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης"

Παράταση ως το τέλος του έτους για τις συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με ΕΟΠΥΥ

Μια ακόμη τρίμηνη παράταση δόθηκε στις ισχύουσες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ από το ΔΣ του Οργανισμού, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, οι συμβάσεις των γιατρών θα επικυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της παροχής υπηρεσιών από την πλευρά των συμβεβλημένων γιατρών.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί της Τρίτης σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Δημόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Κ. Δημήτρη Κοντό.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της σύναψης συμβάσεων με νέο πλαίσιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα και σε νέους γιατρούς να συμμετάσχουν στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού.

Το πλαίσιο των συμβάσεων ειδικά για τους νέους λειτουργούς του Ιπποκράτη βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Στόχος όλων των πλευρών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση ως το τέλος του έτους για τις συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με ΕΟΠΥΥ"

Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα που σκοπεύει να υλοποιήσει εάν βγει νικητής των εκλογών, δημοσιοποίησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σ ένα κείμενο 145 σελίδων.

Στο πρόγραμμα αποτυπώνονται οι βασικές προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα, ένα πρόγραμμα που μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον θα προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για τους λίγους.

Ένα πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από την λιτότητα.

Για εμάς το πρόγραμμα αποτελεί μια ζωντανή διαδικασία διαλόγου και επικοινωνίας με την κοινωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτό στον διάλογο και τις παρατηρήσεις.

Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ"

Ένταση Σλοβακίας - Γερμανίας λόγω γερμανικών απειλών για παρακράτηση πόρων

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τιμωρηθεί χώρα για την έκφραση διαφορετικής άποψης εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, επιτιθέμενος στη Γερμανία.

Το σχόλιο του Σλοβάκου πρωθυπουργού αφορά τις γερμανικές απειλές περί περικοπής σε ευρωπαϊκούς πόρους σε χώρες οι οποίες δεν θα δεχθούν έναν αριθμό μεταναστών και προσφύγων με βάση τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση Σλοβακίας - Γερμανίας λόγω γερμανικών απειλών για παρακράτηση πόρων"

Μετά τις εκλογές η απόφαση για τις Σκουριές

Απέρριψε ο προεδρεύοντας του Συμβουλίου Επικρατείας, Νικ. Σακελλαρίου το αίτημα για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης του πρώην υπουργού Παν. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής.

Η απόφαση για προσωρινό «φρένο» ή όχι της απόφασης αναστολής θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές ενώ μέχρι την Παρασκευή η εταιρία, οι εργαζόμενοι και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του κ.Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία των μεταλλείων, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στην σύσκεψη σήμερα του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με τη γραμμή της εταιρείας, δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου και τεχνικοί μεταξύ των οποίων και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, αλλά ζητήθηκε να καταθέση ατομικά υπόμνημα και ο τεχνικός lkka Veikko Kojo . Σε χθεσινή συσκεψη ο εισηγητής ειχε ζητήσει τις ακριβείς θέσεις της εταιρίας επι τεχνικών θεμάτων.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης αφού πως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο, αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις εκλογές η απόφαση για τις Σκουριές"

«Η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στην ντροπή»

To προσφυγικό ζήτημα και την αδυναμία της Ευρώπης να βρει μια αποτελεσματική λύση σχολίασε σήμερα δεικτικά ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη είναι «βουτηγμένη στη ντροπή».

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή την αποτυχία της χθεσινής υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες «βράδυ, η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάπριελ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που ζήσαμε (χθες) βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ' ό,τι η ελληνική κρίση», είπε. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».

«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει (...). Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», είπε ο Γκάμπριελ.

Χθες, ο αντικαγκελάριος δήλωσε πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.

Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις είναι συχνά οι «χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, είπε ο ντε Μεζιέρ.

Ο ντε Μεζιέρ δηλώσει εξάλλου ότι επιμένει στην πρόβλεψη για άφιξη 800.000 προσφύγων στη Γερμανία φέτος.

«Δεν θέλω να αλλάξω την πρόβλεψη», είπε.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στην ντροπή»"

Επτά συλλήψεις για τη ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Επτά αλλοδαποί συνελήφθησαν ως οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά μεταναστών με ξύλινο ιστιοφόρο σκάφος, που ανετράπη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την Κυριακή τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη και 11 μικρά παιδιά.

Από το ναυάγιο κατάφεραν να διασωθούν 99 μετανάστες, για τους οποίους έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά τους από τη Λέρο στη Ρόδο. Επίσης αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

Και οι επτά φερόμενοι ως διακινητές, μετά την ολοκλήρωση της σχηματιζόμενης δικογραφίας, πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, προκειμένου απαγγελθούν κατηγορίες.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά συλλήψεις για τη ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι"

Νέα δημοσκόπηση: ΝΔ 32,7% και ΣΥΡΙΖΑ 31,7%

«Ντέρμπι» μέχρι την ώρα της κάλπης δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Data RC για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Έξι ηµέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, η ΝΔ εµφανίζει οριακό προβάδισµα της τάξης των 0,8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό πρόθεσης ψήφου 27,1% έναντι 26,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, η σύµπραξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε αυτή τη φάση είναι τρίτο κόµµα, µε πρόθεση να το ψηφίσει το 5,7%, ενώ ακολουθεί πολύ κοντά η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ µε 5,5% και το ΚΚΕ µε 5,2%.

Το ΠΟΤΑΜΙ συγκεντρώνει 4,7%, ενώ η ΛΑΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο 3% (με 2,7%), Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ (2,6%) και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (2,6%).

Ακυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο δηλώνει ότι θα επιλέξει το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,8%.

Πολιτικός αρχηγός με περισσότερες θετικές γνώμες απ' ό,τι αρνητικές δεν καταγράφηκε στην έρευνα. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικός ηγέτης που να διαθέτει αναμφισβήτητη υπεροχή αλλά και ότι το πολιτικό σύστημα καιοι εκπρόσωποι έχουν απόσταση από τον λαό, σημειώνεται στην έρευνα.

Πάντως, ο πολιτικός αρχηγός με την υψηλότερη δημοτικότητα είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης, με το 48,2% του κόσμου να απαντά ότι έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για αυτόν, έναντι ποσοστού 39,3% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων προκύπτει σίγουρη είσοδος έξι κομμάτων στην Βουλή και πιθανή ακόμα τριών.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,7%. Τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 64,4% (έναντι 64,2% τον Ιανουάριο του 2015) δείγμα παγίωσης ενός νέου δικομματισμού.

Στη Βουλή σίγουρα εισέρχονται ακόμα έξι κόμματα: Το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με 6,9%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 6,7%, το ΚΚΕ με 6,3%, το ΠΟΤΑΜΙ με 5,6%, οι ΑΝΕΛ με 3,2%, η ΛΑΕ με 3,2% και η ΕΚ με 3,1%.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: ΝΔ 32,7% και ΣΥΡΙΖΑ 31,7%"

Τσακαλώτος: Ανησυχώ ότι θα εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εχθρικοί δανειστές

"Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας", δήλωσε στο αμερικανικό MarketWatch o πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκτιμά ωστόσο ότι ορισμένοι «εχθρικοί πιστωτές» ενδεχομένως εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση. Με την έννοια ότι θα δυσχεράνουν ιδιαίτερα την πρώτη αξιολόγηση στα πλαίσια του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος. «Αυτό με ανησυχεί και θα ήταν κακόπιστο», προσέθεσε.

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κύριος Τσακαλώτος, είναι ότι οι δανειστές δεσμεύθηκαν να εκκινήσουν τις συζητήσεις για την επαναδιαπράγματευση του χρέους μετά από την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με τις υποσχέσεις που δίνει ένας πατέρας -ο ίδιος- στα παιδιά του, όταν εκείνα του ζητούν «Πάρε μας στο Λονδίνο» και ο ίδιος απαντά «Ναι, κάποια στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Marketwatch.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μία «άδικη» συμπεριφορά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της περιόδου υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ- όχι για οικονομικούς λόγους αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε.

«Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων», προσέθεσε ο πρώην υπουργός οικονομικών:

«Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “Μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “Αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους”», είπε.

Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εξευτέλισε τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία υπεγράφη από ανάγκη:
«Η άποψή μας είναι ότι η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα», είπε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι:

«Αλλά η συμφωνία μπορεί να δουλέψει [...] Είτε εμείς πετύχουμε είτε όχι, ελπίζω ότι η νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι “εκείνη η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το πετύχει” »

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, για το οποίο τα μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε το «όχι» ώστε να υπογράψει τελικά μια συμφωνία σχεδόν πανομοιότυπη με τις προηγούμενες, την οποία ο λαός είχε καταψηφίσει, αναφέρει το άρθρο, ο κύριος Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ως εξής: «Υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου ναι ή όχι και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους».

Διευκρίνισε δε ότι:«Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν την γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία».

Και υπογράμμισε: «Ο ψηφοφόρος του όχι δεν έχει μία και μόνη ταυτότητα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Ανησυχώ ότι θα εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εχθρικοί δανειστές "

Β. Ελλάδα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων την Κυριακή

Στα εκλογικά κέντρα και στους συνοριακούς σταθμούς θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών οι αγρότες της Β. Ελλάδας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας δήλωσε ότι από αύριο οι αγρότες θα έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα «κομβικά σημεία» του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το παρών στις κινητοποιήσεις θα δώσουν, σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, αγρότες από τους Νομούς Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Μαλγάρων, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας και Λαμίας.

«Αφού συγκεντρωθούμε με τα τρακτέρ μας στα σημεία που έχουμε επιλέξει, θα γίνουν οι κατά τόπους συνελεύσεις και, σε κοινή γραμμή, όλοι μας θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που θα έχουμε αποφασίσει» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτικός κόσμος διαμαρτύρεται -μεταξύ άλλων- για τα προωθούμενα μέτρα, που αφορούν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό τους.

Στο μεταξύ, για τις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό των νέων κινητοποιήσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Ελλάδα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων την Κυριακή"

Τέσσερις συλλήψεις για την επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης για την επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, άντρες της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν τέσσερα άτομα, μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και γνωστοί αναρχικοί.

Σε βάρος των τεσσάρων ατόμων σχηματίζεται σχετική δικογραφία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπολοίπων, που εισέβαλαν στα γραφεία και προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Η επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν στον 7ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ επί της οδού Σταδίου και Κολοκοτρώνη μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, τις οποίες κατέγραψαν μάλιστα, με κάμερα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 8 το πρωί, μπήκαν στο κτίριο 15 άτομα με βαριοπούλες. Ο φύλακας ανέφερε ότι τα μέλη της ομάδας φορούσαν κράνη, τον ακινητοποίησαν αλλά δεν τον χτύπησαν. Αφού κατέστρεψαν κυριολεκτικά τα γραφεία (λάπτοπ, κάμερες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τζάμια αλλά και έγγραφα) έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. "Όχι στα μνημόνια" κ.α.

Δείτε το βίντεο: 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις για την επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ"

Πώς απαντά ο Φλαμπουράρης στην υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρίας

«Λασπολογίες υπάρχουν αρκετές», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Επικρατείας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" σχετικά με την εταιρία του, που πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Απαντώντας στον Αθήνα 9,84 είπε: «(σ.σ. Η εταιρία μου) το πήρε με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ένα-ενάμιση χρόνο... Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρίες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρίες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για τη σύνταξή μου.

Από εκεί και πέρα λασπολογίες υπάρχουν αρκετές. Δεν θέλω να ασχοληθώ με νομικές διαδικασίες. Η ιστορία μου 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα... Όποια προσπάθεια σπίλωσης γίνεται, νομίζω ότι θα πέσει στο κενό...».

Επίθεση στο Πρώτο Θέμα από ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες μέρες η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου, το Πρώτο Θέμα, επιδίδεται σε μια εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δημοσίευμα για τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

«Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, συνεχίζει το ρόλο του κομιστή της διαπλοκής, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση.», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς απαντά ο Φλαμπουράρης στην υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρίας"

Βελιγράδι: Στην Ελλάδα όσοι δεν περνούν στην Ουγγαρία – Όχι στη Σερβία ακόμη και αν χρειαστεί στρατός

Την αποφασιστικότητα της Σερβίας να αντισταθεί στις προθέσεις της Ουγγαρίας για επιστροφή των μεταναστών εξέφρασε και ο συνεργάτης του Βούλιν και γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νέναντ Ιβανίσεβιτς.

"Αν θέλουν (σ.σ. οι Ούγγροι) να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλουμε το στρατό μας στα σύνορα" ανέφερε ο κ. Ιβανίσεβιτς, μιλώντας σε ημερίδα για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, από τα μεσάνυχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία.
Οι ουγγρικές αρχές κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως την είσοδο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στη Σερβία.

Στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος", στη σερβική πλευρά, από τα μεσάνυχτα συρρέουν κατά ομάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν στην Ουγγαρία πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται καθώς καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες που εισήλθαν στη Σερβία, κατά τη διάρκεια τις χθεσινής ημέρας, από τα Σκόπια.

Κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη επίσημη συνοριακή διάβαση με την Ουγγαρία, οι μετανάστες έχουν στήσει αντίσκηνα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, ευελπιστώντας ότι η Ουγγαρία θα τους δεχθεί.

Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου και θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Από την άλλη, οι ουγγρικές αρχές στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" αρνούνται να δεχθούν τις αιτήσεις των προσφύγων και τους στέλνουν σε άλλη συνοριακή διάβαση που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο μακριά και όπου υπάρχει κέντρο καταγραφής προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ουγγαρία, όπως δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, θα αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη Σερβία.

Με τον τρόπο αυτό, η Ουγγαρία προσπαθεί να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής στη Σερβία προσφύγων και μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση για άσυλο.

Οι κινήσεις αυτές της Βουδαπέστης προκαλούν προβληματισμό και νευρικότητα στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι "η Σερβία δεν θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία".

"Εμείς κανέναν μετανάστη δεν θα αναγκάσουμε να μείνει στη Σερβία και δεν θα επιτρέψουμε επίσης σε καμία χώρα να επιστρέψει μετανάστες στο έδαφός μας με τη βία και χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για την επαναπροώθηση" ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug" ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Διευκρίνισε δε, ότι η Σερβία θα παράσχει κάθε βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της και θα δεχθεί πίσω ακόμη και αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη με την Ουγγαρία.

Στη Σερβία, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 12000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εισήλθαν στη χώρα από τα Σκόπια 3000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια για τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Οι σερβικές αρχές εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εισροή των μεταναστών με τους σημερινούς ρυθμούς και με δεδομένο ότι η Ουγγαρία έκλεισε ερμητικά τα σύνορα, μέσα σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στη Σερβία εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η σερβική κυβέρνηση σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αναζητά λύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την μεγάλη εισροή μεταναστών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατασκευή τεσσάρων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, εκ των οποίων τα τρία θα βρίσκονται στη βόρεια Σερβία κατά μήκος των συνόρων με την Ουγγαρία και ένα θα κατασκευαστεί έξω από το Βελιγράδι.

Ο κ. Βούλιν ανέφερε, επίσης, ότι τα κέντρα αυτά θα πληρούν όλους τους όρους ομαλής διαβίωσης των μεταναστών και τους χειμερινούς μήνες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βελιγράδι: Στην Ελλάδα όσοι δεν περνούν στην Ουγγαρία – Όχι στη Σερβία ακόμη και αν χρειαστεί στρατός"

Η Εταιρεία Φλαμπουράρη πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την περασμένη Πέμπτη, ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικός «πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης καλεσμένος στην ΕΡΤ αφού καταφέρθηκε εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ως «δοτού βουλευτή Α’ Αθήνας πάνω από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη» κι αναφερόμενος στους αγώνες του στην Αριστερά τόνισε πως «ως έχων τεχνική εταιρεία και δουλεύοντας καθημερινά, ζούσα δίχως να παίρνω δραχμή από το κόμμα», προσθέτοντας εμφατικά ότι όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός «έκλεισε την εταιρεία του».

Όμως  η τεχνική εταιρεία του ζει και βασιλεύει, αντίθετα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε προφανώς διατελώντας σε μια δημιουργική ασάφεια γύρω από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Για την ακρίβεια, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. Μια σύμβαση διόλου ευκαταφρόνητη αν αναλογιστούμε πως την ίδια περίοδο ο Δημόσιος τομέας ζούσε ένα πρωτόγνωρο vertigo λόγω της «αξιοπρεπούς» διαπραγμάτευσης Τσίπρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει στραγγίσει εξαιτίας της απαίτησης να διατεθούν όλοι οι πόροι προς την κεντρική κυβέρνηση. Κι ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κυριολεκτικά ανέβαιναν την ανηφόρα, ενώ εκατοντάδες κρατικοί διαγωνισμοί πάγωναν, η περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρούσε σαν να μην τρέχει τίποτα τα συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου. Πρόκειται για έργο που μάλιστα δέχθηκε βροχή ενστάσεων καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002 δεν είχε φορολογική ενημερότητα.



Ο εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης υπογράφει την σύμβαση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη

Σύμφωνα λοιπόν με την εργολαβική σύμβαση που φέρνουμε σήμερα στο φως, στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο 48χρονος εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάληψη εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας των συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013. Μάλιστα οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν για το «καλό» της εν λόγω συμφωνίας όπως δείχνουμε σχετικά.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ΔΙΑΤΜΗΣΗ είχε ανακηρυχθεί μειοδότρια εταιρεία στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου 2014. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%. Παρά το γεγονός όμως πως οι ημερομηνίες ανακήρυξης της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ως μειοδότριας είναι προ της έναρξης της υπουργικής θητείας Φλαμπουράρη και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός λίγο αργότερα και με κυβέρνηση πλέον της Αριστεράς, στις 20/5/2015,  κάτω από ακραίες συνθήκες για τη χώρα, με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης να βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση κι ενώ ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης πλέον είχε αναλάβει θέση κυβερνητικής ευθύνης, η περιφέρεια Πελοποννήσου έσπευσε να προωθήσει κι όχι να παγώσει ή αναβάλει αυτό το έργο προχωρώντας στο πλέον δεσμευτικό στάδιο. Την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πολλά είναι τα δημόσια τέτοιου είδους έργα που υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες έχουν βαλτώσει και τα οποία χρονίζουν με διαδικασίες που συχνά ξεπερνούν το ένα ή και τα δυο με τρία έτη. Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ όμως, 4 μόλις μήνες μετά την υπουργοποίηση του κ. Φλαμπουράρη υπογράφει τη σύμβαση και της ανοίγονται δρόμοι εκτέλεσης και πληρωμής αποδεικνύοντας πως ποτέ η κατασκευαστική δεν έκλεισε όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ανέφερε στην ΕΡΤ και παραμένοντας ως κατασκευαστική επιχείρηση ιδιαίτερα ενεργή στο παιχνίδι. Μάλιστα όπως γνωρίζουμε, ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας με έτερους μετόχους τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη και Μιχάλη Μοσχοβούδη. Η σύνθεση αυτή δεν άλλαξε ούτε στη γενική συνέλευση της 24 Δεκέμβρη 2013 ούτε στην τελευταία της 30ης Ιουνίου 2014, άρα συμπεραίνεται πως ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει μέτοχος μιας εταιρείας που λάμβανε στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός κρατικά έργα!





Η εργολαβική σύμβαση (πάνω) της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχει ημερομηνία 20 Μαϊου 2015 και αφορά ποσό 3,9 εκατ. ευρώ, την εποχή που ο κ. Φλαμπουράρης ήταν  υπουργός Επικρατείας με έδρα το Μαξίμου, δίπλα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργο «εξπρές» που ολοκληρώθηκε σε 4 μόλις μήνες και θα πληρωθεί τμηματικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το όνομα του κ. Φλαμπουράρη παρουσιάζεται και σε ισολογισμό της εταιρείας (κατω)




Με ΦΕΚ της 30ης Ιουλίοπυ 2010 ο κ. Φλαμπουράρης παρουσιάζεται ως αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΙΑΤΜΗΣΗ έχων δικαίωμα υπογραφής. Η θητεία είναι πενταετής και δεν έχει υπάρξει αλλαγή μέχρι σήμερα κι ας λέει ο ίδιος οτι παραιτήθηκε


Ένα έργο «εξπρές» που πληρώνεται σε μόλις τέσσερις μήνες!

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό και τις διαδικασίες του, η ανταγωνιστική εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ κατηγόρησε την Επιτροπή Διαγωνισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου πως δεν έλαβε υπόψιν ότι η μειοδότρια ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΕ δεν είχε την απαιτούμενη βεβαίωση περί ενημερότητας πτυχίου ΜΕΕΠ – ασφαλιστική ενημερότητα ενώ το ίδιο συνέβη και με την κοινοπραξία της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ – Ιωνάς Τεχνική ΑΕ. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς ανάλογες ενστάσεις είναι φυσιολογικές, όμως το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας χρήζει διερεύνησης. Ιδιαίτερα όταν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια έργα εξαιτίας αυτού του ακανθώδους γεγονότος. Πώς η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ λοιπόν πήρε την αναγκαία ασφαλιστική ενημερότητα και πότε; Ποιο ήταν το πρόβλημα που της την στερούσε; Σήμερα έχει αυτήν την ενημερότητα;

Για την ιστορία να τονίσουμε πως το έργο αυτό που ανέλαβε η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ έχει συνολικό budget 3.900.000 ευρώ εκ των οποίων 2.416.052 ευρώ αφορούν εργασίες, 247.023 απρόβλεπτες δαπάνες, 70.426 ευρώ δαπάνες αναθεώρησης, και ΦΠΑ 451.782 ευρώ. Το σημαντικό επίσης είναι πως παρά την κρίση και τον γενικότερο χαμό,  όπως ξεκαθαρίζεται από τη σύμβαση, η πληρωμή των εργασιών θα γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τις μεταβιβαζόμενες πιστώσεις» με τελική προθεσμία του έργου να είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι πολλά: Το πρώτο ερώτημα απορρέει από την τελευταία διαπίστωση. Έχει λοιπόν η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ εισπράξει και πόσα χρήματα από ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως «εξπρές» τόσο ως προς την απόφαση υπογραφής του από την περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και για την τελική πληρωμή του, μόλις 4 μήνες μετά την συμφωνία; Για ποιο λόγο το έργο σπεύδει να ολοκληρωθεί τόσο σύντομα, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικών ανατροπών;  Για ποιους λόγους ο κ. Φλαμπουράρης λέει πως «έκλεισε» την εταιρεία του όταν αυτή βρίσκεται σήμερα να έχει πάρει κρατικά έργα και μάλιστα όταν αυτός ήταν υπουργός;

 Ένα άλλο ηθικό αλλά και νομικό όπως εξελίσσεται ζήτημα είναι το ότι ο πολιτικός συνοδοιπόρος του κ. Τσίπρα έχει ακόμα και σήμερα μετοχική σχέση μαζί με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο διττός αυτός ρόλος υπουργού- επιχειρηματία προκαλεί απορίες. Θα υποστηρίξει βέβαια ο κ. Φλαμπουράρης πως έχει καταθέσει  το πτυχίο του κι έτσι δεν μπορεί να ασκήσει εκτελεστικά καθήκοντα στην εταιρεία. Παρά ταύτα, παραμένει ως μέτοχος ο ίδιος έχοντας σαφές συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και μεγάλοι επιχειρηματίες στο χώρο των κατασκευών κατά των οποίων ο κ. Τσίπρας έχει επικεντρώσει τη ρητορική του όπως ο Γιώργος Μπόμπολας, έχουν παραδώσει τα πτυχία τους μετά την υπόθεση του βασικού μετόχου. Άρα εδώ ο κ. Φλαμπουράρης είναι σαφώς εκτεθειμένος. Ένα επίσης ερώτημα είναι φυσικά και το κατά πόσο είναι σωστό (ηθικά αλλά και νομικά) ένα έργο δημόσιου χαρακτήρα επί της ουσίας να «καθαρίζεται» όταν αυτός είχε ρόλο στην κυβέρνηση. Και γράφουμε να «καθαρίζεται» καθώς μπορεί ο διαγωνισμός να είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του Νοεμβρίου του 2014 όμως όπως καλά γνωρίζει η κατασκευαστική αγορά, πλήθος ανάλογων δημόσιων έργων έχουν παγώσει λόγω της κρίσης και της σκληρής διαπραγμάτευσης και μετά τα capital controls.

 Οι σχέσεις Τατούλη – Φλαμπουράρη και η βοήθεια με την υποψηφιότητα Βουδούρη
 

Παράλληλα όλοι γνώριζαν πως η διαφαινόμενη ξεκάθαρη επικράτηση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσιολογικό να οδηγούσε σε υπόγειες συμμαχίες με πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάτω από τη δεδομένη άρνηση του κ. Τσίπρα υπερψήφισης προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβρη και την τελική προσφυγή σε εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Ας μην ξεχνάμε πως μπορεί η κυρία Εύη Τατούλη, κόρη του κ. Πέτρου Τατούλη, να πολιτεύεται με το κόμμα της ΝΔ, όμως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ουκ ολίγες φορές είχε σταθεί ως αντάρτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθώντας προσωπική διαδρομή και χαράσσοντας τις δικές του σχέσεις ακόμα και με άλλα κόμματα. Γνωστό επίσης είναι πως στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει μια μάλλον αδύναμη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Τατούλη, αυτή του Οδυσσέα Βουδούρη από το ΠΑΣΟΚ και μετά τη ΔΗΜΑΡ που προκάλεσε εντάσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος αποχωρήσεων με αποτέλεσμα πολιτικά να  «καεί».  Κάπως έτσι ο κ. Τατούλης είχε λάβει 56,77% έναντι μόλις 15,82% του δεύτερου και προφανώς καταϊδρωμένου κ. Βουδούρη.  Εκτός των άλλων όμως για τη ΔΙΑΤΜΗΣΗ η Πελοπόννησος υπήρξε ένας προνομιακός χώρος καθώς στα χρόνια που ο κ. Τατούλης είναι περιφερειάρχης – μετά το 2010 – η εταιρεία έχει πάρει ουκ ολίγα έργα στην γενέτειρες του τοπικού πολιτικού την Τρίπολη (αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Τριπόλεως), στην Καλαμάτα (έργα ύδρευσης κι αποχέτευσης) κ.ά.

Ποια είναι η ΔΙΑΤΜΗΣΗ

Η εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ εμφανίζεται το 2002 να έχει ως μέλη της τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη (μόλις 35 ετών τότε και προφανώς άπειρο στα θέματα της αγοράς) και τον πολύ έμπειρο κατασκευαστή Αλέκο Φλαμπουράρη που τότε ήταν 64 ετών και έψαχνε διάδοχο ώστε να περάσει σε αυτό που πάντα τον ενδιέφερε. Την ενεργότερη πολιτική. Ο πρώτος αναλαμβάνει σύντομα ρόλο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με περίπου το 35% των μετοχών της, με τον μετέπειτα υπουργό να περνάει στη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του δ.σ αν και ο ίδιος ήταν ο «πατέρας» της κατασκευαστικής όντας ενεργός από τη δεκαετία του ’70 και πλειοψηφών μέτοχος με κάτι παραπάνω από 50%. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως βάσει των όσων σήμερα παρουσιάζουμε, μέχρι και την ανακοίνωση με ΦΕΚ του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στις 30 Ιουλίου 2010 (από τότε δεν υπήρξε άλλη μετατροπή της σύνθεσης) ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί και έχει καθήκοντα αντιπροέδρου, με πενταετή διάρκεια (άρα μέχρι και την ανάληψη του έργου στις 20 Μαίου του 2015 ήταν σε ισχύ) και δικαίωμα υπογραφής στην εταιρεία. Μάλιστα μια απλή επίσκεψη στο γνωστό site www.spitogatos.gr ακόμα και σήμερα κάτω από τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ έχει το ονοματεπώνυμο του Αλέκου Φλαμπουράρη και το κινητό του τηλέφωνο.

Γνωστό είναι στην κατασκευαστική αγορά πως ο νυν μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης είναι ο επαγγελματικός «ψυχογιός» του πάντα large σε εκτός οικογένειας ανθρώπινες σχέσεις Αλέκου Φλαμπουράρη, παρά την ενασχόληση του παλιότερα με την ΟΝΝΕΔ κι όχι με την αριστερά. Ας μην ξεχνάμε πως πολιτικός του «γιος» είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας. Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ στο παρελθόν μάλιστα ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί μέχρι και για στημένους διαγωνισμούς, αν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους καταγγελίες που ενδημούν στον κλάδο. Ήταν το 2010 για παράδειγμα όταν η εταιρεία καταγγέλθηκε για μεγάλες εκπτώσεις (69%!) που έδωσε σε διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για εργασίες επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στην Αθήνα, σε ένα πρότζεκτ συνολικού ύψους 3,35 εκατ. ευρώ. Το 2013 επίσης η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ καταγγέλθηκε για τεχνικά ελαττώματα που εντοπίστηκαν στο έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της Καλαμάτας προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.


Με ψέματα επιχειρεί να απαντήσει ο πρωήν υπουργός Επικρατείας - Τι ανταπαντά το «Πρώτο Θέμα»

Λασπολογίες και προσπάθεια σπίλωσης χαρακτήρισε μέσω του Αθήνα 984 ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος  ότι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η τεχνική εταιρία στην οποία είναι μέτοχος κατά 50% υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού των 3,9 εκατ. ευρώ. "Η εταιρία πήρε με διαγωνισμό πριν 1,5 χρόνο το συγκεκριμένο έργο. Εγώ αποχώρησα μόλις υπουργοποιήθηκα. Έκλεισα το επάγγελμα, παρέδωσα το εργολαβικό πτυχίο και κατέθεσα τα χαρτιά μου για σύνταξη", είπε τονίζοντας ότι 40 χρόνια η ιστορία του στην αριστερά και στο επάγγελμα είναι ικανά για να μην μπορεί κανείς να του καταμαρτυρήσει τίποτα.

Απάντηση του «Πρώτου Θέματος»
Ο κ. Φλαμπουράρης αμύνεται για άλλη μια φορά με ψέμματα και αρνείται να παραδεχθεί τα αυτονόητα και τούτο γιατί:
1. Είπε μόλις την περασμένη Πέμπτη, ότι έκλεισε την εταιρεία του όταν αυτή πριν από τρεις μήνες (20 Μαΐου) υπέγραψε τη σύμβαση  με την περιφέρεια Πελοποννήσου για έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από διαγωνισμό που κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο και όχι πριν 1,5 χρόνο.

2. Ο ισχυρισμός του ότι κατέθεσε το πτυχίο του κι έκανε αίτηση για συνταξιοδότηση, για τους γνωρίζοντες δεν σημαίνει τίποτα. Άλλωστε πολλοί από τους μηχανικούς μεγάλων τεχνικών εταιρειών έχουν καταθέσει από χρόνια το πτυχίο τους, πλην όμως ο ίδιος και το κόμμα του μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να τους καταγγέλλουν και να τους απειλούν  ως νταβατζήδες και διαπλεκόμενους.

3. Ο κ. Φλαμπουράρης  συνεχίζει να είναι  μέτοχος κατά 50% στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ που συνεχίζει να παίρνει δημόσια έργα απολαμβάνοντας τα κέρδη από την δραστηριότητά της.

4. Αν όντως ήθελε να μας πείσει πως δεν έχει καμιά συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, ας μας παρουσιάσει τα παραστατικά από το Γενικό Μητρώο ΑΕ όπου θα φαίνεται ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Αλλά κάτι τέτοιο όπως είμαστε  σε θέση να γνωρίζουμε δεν έχει συμβεί μέχρι αυτή την ώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Εταιρεία Φλαμπουράρη πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news