facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς κατανέμονται στα κόμματα τα 3,5 εκατ. εκλογικής χρηματοδότησης

Το συνολικό ποσό των 3.532.000 ευρώ κατανέμεται στα 7 επτά κόμματα που είχαν εκλέξει βουλευτές και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ως επιχορήγηση για τις εκλογικές τους δαπάνες. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 4.036.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αντώνη Μανιτάκη.

Επί του συνόλου των 3.532.000 ευρώ προσδιορίστηκε η κατανομή ποσοστού 50% (1.766.000€) της εκλογικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ποσοστού 10% (353.200 €). στα πολιτικά κόμματα που έχουν εκλέξει μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014.

Στα κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές η κατανομή έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 702.225,62
Νέα Δημοκρατία 537.365,45
Χρυσή Αυγή 121.432,76
Το Ποτάμι 116.910,77
ΚΚΕ 105.737,58
ΑΝΕΛ 91.822,68
ΠΑΣΟΚ 90.505,14

Στα κόμματα που έχουν εκλέξει μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 η κατανομή έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 113.199,14
Νέα Δημοκρατία 96.840,56
Χρυσή Αυγή 40.028,95
Ελιά 34.182,66
Το Ποτάμι 28.154,82
ΚΚΕ 26.044,59
ΑΝΕΛ 14.749,28

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή των ποσών στη Χρυσή Αυγή λόγω της δίωξης ηγετικών στελεχών της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αναστέλλεται. Το ποσό των 161.461,71 ευρώ παρακρατείται και θα καταβληθεί στο δικαιούχο κόμμα όταν αρθούν οι νομικοί περιορισμοί.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς κατανέμονται στα κόμματα τα 3,5 εκατ. εκλογικής χρηματοδότησης"

Λεβέντης στη ΔΕΘ: «Δεν θα συνεργαστώ με όσους ταλαιπώρησαν τη χώρα» - ΒΙΝΤΕΟ

«Η πορεία της Ένωσης Κεντρώων είναι αυτόνομη. Δεν συνεργάζομαι με αυτούς που σαράντα χρόνια ταλαιπώρησαν σε τέτοιο βαθμό και βασάνισαν την Ελλάδα» είπε, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων», Βασίλης Λεβέντης, αποκλείοντας, μετεκλογικά, συμμετοχή του σε κυβέρνηση και επιτιθέμενος σε όλους τους πρωθυπουργούς της τελευταίας δεκαετίας, υπογράμμισε:

«Δε θα συνεργαστώ, ούτε θα δεχτώ να συναντηθώ καν μαζί τους. Εγώ θα τους αποστείλω τις μεταρρυθμίσεις της Ε.Κ. , τις εννιά, που τις έχουμε σε ένα ταπεινό χαρτάκι και είναι δική τους απόφαση εάν θα θελήσουν να συμμορφωθούν ζητώντας συγνώμη για τα αίσχη που έχουν διαπράξει, είναι δική τους απόφαση εάν θα παραμείνουν αδιάλλακτοι, οδηγώντας τη χώρα εις την καταστροφή». «Εγώ το 10-12% που θα δώσει η Ελλάδα θα το κάνω 30-40% στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης. Τόνισε ότι στόχος του είναι η Ε.Κ. να είναι τρίτη δύναμη πανελληνίως.

Ανέφερε, ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει (απόλυση αργόμισθων από το δημόσιο, κατάργηση πολυθεσιών, κατάργηση διπλών και τριπλών συντάξεων, ανώτατη σύνταξη μέχρι 1500 ευρώ, αφαίρεση των προνομίων της ελίτ, κ.α.) σε δύο μήνες «η χώρα θα επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή» και το 2017 θα έχει επιστρέψει στις αγορές και θα έχει «τελειώσει» με το μνημόνιο. «Το στοίχημα είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη χώρα» είπε ο κ. Λεβέντης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης στη ΔΕΘ: «Δεν θα συνεργαστώ με όσους ταλαιπώρησαν τη χώρα» - ΒΙΝΤΕΟ"

Θύελλα για τη δήλωση Τσίπρα ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»

Θύελλα έχει ξεσπάσει από την εκφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο και στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν», τονίζοντας: «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα για το αν υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, σχολίασε σε αυστηρό τόνο: «Όσο για τη δήλωση ότι "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα", δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε. Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος».

Το θέμα, που έχει ανακύψει από την εκφορά του τέως πρωθυπουργού έρχεται μόλις πέντε μέρες μετά την εκ νέου έγερση ζητήματος θαλάσσιων συνόρων από την Τουρκία. Οι προκλητικότατες πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαντήθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Κούτρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα για τη δήλωση Τσίπρα ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»"

Η Ζωή πετά το γάντι στον Τσίπρα και ζητά ντιμπέιτ

Το γάντι πετάει στον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητώντας εξηγήσεις και ντιμπέιτ, «αν έχει το θάρρος», όπως επισήμανε η ίδια. Σε αυτές τις εκλογές δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει μια ομάδα του Μαξίμου, δήλωσε επίσης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ κι έριξε την κυβέρνηση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «θα προσκαλούσα τον πρωθυπουργό σε ντιμπέιτ. Οι άνθρωποι που μας στήριξαν ζητούν εξηγήσεις». «Άκουσα κατάπληκτη τον πρωθυπουργό ότι πετύχαμε κάτι. Τι πετύχαμε;», διερωτήθηκε η πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρέος, αλλά αντίθετα υπάρχουν δεσμεύσεις για σκληρά προαπαιτούμενα που υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Την κυβέρνηση την έριξε το Μαξίμου και μόνο, όταν καρατόμησε τους υπουργούς που καταψήφισαν τα πρώτα προαπαιτούμενα», συνέχισε κάνοντας τον απολογισμό της κυβέρνησης στην οποία υπήρξε στέλεχος ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε, πως, υιοθετεί απολύτως της θέσεις με τις οποίες εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι στις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια ομάδα Μαξίμου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, τον διέλυσε ο πρόεδρος του. Εγώ ήμουν πιστή στις δεσμεύσεις που πήραμε. Θέση μας ήταν και η κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν αιμοδοτηθεί με εξουθενωτική φορολόγηση των πολιτών», τόνισε.

Ακόμη, η Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα για τον πρωθυπουργό είπε, «αν έχει το θάρρος να καθίσει απέναντί μου και να τα συζητήσουμε όλα» γιατί δεν εκτιμώ διαρροές του τύπου «Μου έτρωγε τα συκώτια η Ζωή και ο Παναγιώτης».

Όπως σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, ήταν η μόνη που δεν έθαβε δικογραφίες, απαντώντας στις κατηγορίες από μερίδα του Τύπου -για τις οποίες χθες κατηγόρησε το Μαξίμου, τον προκόπη Παυλόπουλος και τον Πάνο Καμμένο- ότι ότι έβαλε «στο συρτάρι» ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τα εξοπλιστικά.

Ο κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο, όπως και τον κ. Τσίπρα, όταν έχουν κάτι να πουν, να έχουν το θάρρος των λόγων τους και να το λένε επωνύμως και όχι μέσω κύκλων. Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να εξηγήσει γιατί δεν διαβίβασε την επιστολή της στους ομολόγους της, ενώ την ίδια ώρα συνομιλούσε με ηγέτες της Ε.Ε. και άλλων κρατών.

Σε ερώτηση για το αν την είχε «κατσαδιάσει» ο Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι είχαν σχέση ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και συντροφικότητας και είπε ότι το φως της δημοσιότητας είχαν δει τερατώδεις αφηγήσεις...

Αναφερόμενη στη Λαϊκή Ενότητα, εξήγησε ότι δεν είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, αλλά μία συλλογική προσπάθεια.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ζωή πετά το γάντι στον Τσίπρα και ζητά ντιμπέιτ"

Τσίπρας από Κοζάνη: Θέλω εντολή για να κυβερνήσω... για πρώτη φορά!

Κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες, είπε απόψε στην ομιλία του στην Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κίνηση Λαφαζάνη και όσων τον ακολούθησαν, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε όχι μια «δεύτερη ευκαιρία», αλλά μια πρώτη, καθώς όπως τόνισε την επτάμηνη περίοδο που ήταν πρωθυπουργός είχε «ελάχιστες» δυνατότητες να κυβερνήσει.

Διεκδικούμε «μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας ίσως να διαγράψει όσα συνέβησαν στη χώρα το τελευταίο επτάμηνο, όταν κρατούσε ο ίδιος τα ηνία και μάλιστα με σύνθημα «Πρώτη Φορά Αριστερά».

Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε από την Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρόταση του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό. Ενάντια σε πρακτικές και πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ».

Τέλος ο κύριος Τσίπρας παραδέχθηκε το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί και στις τάξεις των ψηφοφόρων του, επιχειρώντας να το αντικρούσει λέγοντας: «Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση, δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας; Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι; Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να τη βγάλουν»;

Ολόκληρη η ομιλία του:
Πολίτες της Κοζάνης
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Συνήθως οι προεκλογικοί ρήτορες μεταφέρουν μήνυμα νίκης.
Ας πρωτοτυπήσουμε όμως σήμερα.
Σας φέρνω μήνυμα μάχης.
Από το Αιγάλεω, την Καισαριανή, τη Θεσσαλονίκη, τις πόλεις, τα χωριά, τις γειτονιές της πατρίδας:
Ο λαός είναι όρθιος.
Εμείς είμαστε όρθιοι.
Και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως.
Αλλά μια πρώτη.
Μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά.
Γιατί στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες.
Μπορέσαμε βέβαια ακόμα κι έτσι να δώσουμε δείγμα γραφής για τις αλλαγές που θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.
Θεσπίσαμε τις εκατό δόσεις που έδωσαν οξυγόνο ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Σπάσαμε το λουκέτο της ΕΡΤ.
Αρχίσαμε να βάζουμε χέρι στους ολιγάρχες της διαπλοκής και σε όσους γεμίζουν τις λίστες της φοροδιαφυγής.
Καταργήσαμε το χαράτσι στα νοσοκομεία και εξασφαλίσαμε την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
Ανοίξαμε το μέτωπο για τις συλλογικές συμβάσεις και καταργήσαμε το νόμο της πολιτικής επιστράτευσης.
Υψώσαμε τείχος στις μαζικές απολύσεις και στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
Και άλλα πολλά, που όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι μέτρα δημοκρατικά, φιλολαϊκά, προοδευτικά.

Γιατί αυτές τις αλλαγές χρειάζεται η κοινωνία μας. Τις χρειάζονται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, όσοι ανήκουν στο μεσαίο χώρο, και πρωτίστως η νεολαία, για να αναπνεύσουν.

Αλλά όπως όλοι ξέρετε βρεθήκαμε με τη θηλιά στο λαιμό από την πρώτη μέρα.
Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στη σκληρή διαπραγμάτευση.
Στην αντιμετώπιση των πιέσεων, των εκβιασμών, της πιστωτικής ασφυξίας.
Στο μεγάλο στόχο της σωτηρίας.
Κι έτσι λίγα από όσα πρέπει να γίνουν προλάβαμε και μπορέσαμε να κάνουμε.

Τώρα, όμως, χάρη στη δική μας αποφασιστική, αλλά και υπεύθυνη στάση, η κατάσταση σταθεροποιείται.

Το Grexit, ο κίνδυνος χρεοκοπίας, τα χειρότερα, βρίσκονται πίσω μας.
Τώρα μπροστά μας είναι ο δρόμος των αλλαγών.
Που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.

Τώρα είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης.

Κι ας το κάνω για άλλη μια φορά καθαρό εδώ μπροστά σας:
Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας.
Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός.
Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής.
Γιατί χωρίς τη δική σας συμμετοχή, τη συμμετοχή των πιο ζωντανών και πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας, τίποτε δεν μπορεί να γίνει.
Μέσο για να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στο εργασιακό καθεστώς, που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από το χαντάκι.
Και να προχωρήσει σε ένα δρόμο δημοκρατίας, προόδου, και ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι,
Χτες είχαμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας.
Ένα πρόγραμμα που δεν αποτελεί συρραφή σχεδίων επί χάρτου κάποιων σοφών.
Δούλεψαν βέβαια γι' αυτό άνθρωποι με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση, προοδευτικές ιδέες.
Αλλά το πρόγραμμά μας αποτελεί πρώτα-πρώτα προϊόν της ίδιας της πάλης των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα.
Συμπυκνώνει τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας.
Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρόταση του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό.
Ενάντια σε πρακτικές και πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ.
Ενάντια σε ομάδες συμφερόντων, και κατεστημένες μαφίες, που ακόμα και στην κρίση, πλουτίζουν εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Και ενάντια σε κείνους φυσικά, που στο χώρο της πολιτικής, εκπροσωπούν ότι πιο παλιό, ότι πιο φθαρμένο, ότι πιο ένοχο για τη σημερινή κατάσταση.

Το πρόγραμμά μας δεν είναι προϊόν ούτε κάποιου κομματικού σωλήνα, ούτε κάποιων εγκεφάλων ξεκομμένων από το λαό και τις αγωνίες του.
Είναι ο οδικός χάρτης της απελευθέρωσης που προτείνουμε στο λαό.
Και ζητάμε την ισχυρή εντολή του, αλλά και την ακόμα πιο ισχυρή συμμετοχή του, για να περπατήσουμε στους νέους δύσκολους δρόμους.
Η απελευθέρωση, η ελευθερία, είναι για μας ο οδηγός.
Απελευθέρωση από τα δεσμά ενός κράτους δυσκίνητου, γραφειοκρατικού, ταξικά προσανατολισμένου στα μεγάλα συμφέρονται, ανοιχτού στο ρουσφέτι και κλειστού στον πολίτη.
Απελευθέρωση από κάθε είδους κοινωνικό, οικονομικό, κρατικό αυταρχισμό.
Απελευθέρωση της δικαιοσύνης από την ταξική προκατάληψη, που μεταφράζεται σε ασυλία των μεγάλων συμφερόντων.
Απελευθέρωση της εργασίας από το καθεστώς ζούγκλας, που παραδίνει τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα στη βουλιμία της εργοδοσίας.
Απελευθέρωση από την ανασφάλεια στην περίθαλψη, για να μην εξαρτάται το μεγαλύτερο ανθρώπινο αγαθό, η υγεία και η ζωή, από το περιεχόμενο της τσέπης του καθενός.
Απελευθέρωση της παιδείας από τα ασφυκτικά οικονομικά αλλά και ταξικά δεσμά που της έχουν επιβάλει.
Απελευθέρωση από την καθημερινή ταπείνωση της ουράς στο ΙΚΑ, στην εφορία, στα δημόσια γραφεία, στις δημόσιες υπηρεσίες.
Απελευθέρωση από την ανισότητα, έτσι που να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο δικαστή, στον αστυνόμο, στον έφορο, στον κάθε δημόσιο λειτουργό.

Απελευθέρωση, φίλες και φίλοι.
Που πάει να πει ότι θέλουμε να χτίσουμε στη θέση της σημερινής κοινωνίας, μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων, που συναλλάσσονται με όρους ελευθερίας με το κράτος τους,
Που διαπραγματεύονται με όρους ελευθερίας την εργατική τους δύναμη και τους κανόνες της εργασίας τους, που δεν είναι μόνιμα θύματα της άδικης φορολογίας, της ανισότητας, της χωρίς όρια εκμετάλλευσης.

Ξέρουμε ότι οι στόχοι που περιγράφονται στο πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικοί, αλλά δεν είναι εύκολοι.
Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί αγώνας δύσκολος, θα χρειαστούν θυσίες, θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και ωριμότητα.
Αλλά, υπάρχει μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει.
Ή να την παρακάμψει.
Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε, με όποιο κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές.
Όχι μόνο γιατί οι αξίες, οι ιδέες, η ιστορία μας, ταυτίζονται με το όραμα αυτών των αλλαγών, από την αρχή της ύπαρξης μας.
Αλλά και γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κανενός είδους κρυφές ή φανερές σχέσεις με τον κόσμο της φθοράς, του πλούτου, της διαφθοράς, της διαπλοκής.
Με τον κόσμο εκείνο, για τον οποίο η κρίση, η λιτότητα, τη φτώχεια των πολλών, δεν είναι πληγή, αλλά ευλογία.
Είμαστε στον αντίποδα αυτού του κόσμου.
Είμαστε εχθροί αυτού του κόσμου.
Κι επειδή το ξέρουν, σαν εχθρούς μας αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που ο λαός αποφάσισε να ακουμπήσει πάνω μας τις ελπίδες του.
Και είμαστε φυσικά στον αντίποδα των κομμάτων, που εκπροσωπούν αυτό τον κόσμο της φθοράς.
Εμείς είμαστε από δω.
Με όλους εσάς. Τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους έντιμους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Αυτοί είναι από κει.

Με τη διαπλοκή, τους κουμπάρους, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, τη Ζήμενς, τα υποβρύχια, τις μίζες, τις λίστες τύπου Λαγκάρντ, τις φωτογραφικές τροπολογίες με τις οποίες χαρίστηκαν δισεκατομμύρια στους βαρόνους.

Και οι αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα μπορούν να γίνουν με δυο προϋποθέσεις:
Η πρώτη είναι να τις πάρει η πλειοψηφία του λαού στα χέρια της.
Και η δεύτερη να νικηθεί όλο αυτό το παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
Τα κυκλώματα, η διαπλοκή, οι λαθρέμποροι, οι έμποροι ψυχών και σωμάτων, οι καλομαθημένοι τόσα χρόνια, που έχουν συμπήξει μαύρο μέτωπο με μεγάλα ΜΜΕ,
Και εκείνα τα πολιτικά κόμματα, με πρώτο και καλύτερο τη ΝΔ, που έδεσαν σαράντα χρόνια τη χώρα χειροπόδαρα, για να την παραδώσουν στα σόγια της ολιγαρχίας.
Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεθεριάσει με όλους αυτούς;

Και υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει γιατί τον τελευταίο καιρό, από τη μια μας βρίζουν και μας συκοφαντούν, και από την άλλη ανεμίζουν πλαστικές σημαίες οικουμενικών λύσεων;
Να βάλουν κι εμάς, κι εσάς, το λαό, στο τσεπάκι τους θέλουν, αυτή είναι η αλήθεια.
Οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης θέλουν.
Οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Γιατί ένα πράγμα φοβούνται.
Τον λαό μας όρθιο.
Φοβούνται τον όρθιο ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του.
Κι ενώ από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε.
Σε τι; Να σας πω σε τι.
Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν.
Αλλά στα λάφυρα φίλες και φίλοι.
Στη μοιρασιά.
Στα λάφυρα και στη μοιρασιά σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλει και έχει ανάγκη τις μεγάλες αλλαγές.
Αφού δεν τα κατάφεραν να μας πνίξουν με τη βοήθεια των δανειστών, τώρα -πάλι με τη βοήθεια των δανειστών, ας μην το ξεχνάμε αυτό- θέλουν να μας πνίξουν σε ένα πολιτικό χυλό.

Ο λαός μας όμως γνωρίζει.
Ξέρει ποιος είναι με ποιους.
Ξέρει ποιοι είναι με τον κόσμο του πλούτου, της αρπαχτής, των σκανδάλων, της διαπλοκής, του αγώνα να μείνουμε κολλημένοι στο χτες.
Και ποιοί με τον κόσμο της δουλειάς, το μόχθου, του αγώνα να κερδίσουμε το αύριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όσο η μέρα των εκλογών πλησιάζει, τόσο θα πρέπει να κρατάμε ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας προς το μέλλον.
Όσο η απόφαση του λαού πλησιάζει, τόσο θα πρέπει να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που βάζει η ίδια η πραγματικότητα.
Ποιος θέλει και μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα προς το συμφέρον της χώρας τη μείωση του χρέους, στη διαπραγμάτευση που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες;
Εκείνοι που το θεωρούσαν για χρόνια βιώσιμο, ή εκείνοι που επέμεναν ότι χωρίς τη δραστική μείωσή του η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει; Και επέβαλαν στους δανειστές την ανάγκη της μείωσής του;
Ποιος θέλει και μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές, δίνοντας μάχη για να πληρώσουν οι έχοντες κι όχι μόνο τα συνήθη υποζύγια;
Ποιος μπορεί και θέλει να διαπραγματευτεί σκληρά για να εξασφαλίσει εκείνα τα αντισταθμιστικά, που θα απαλλάξουν από βάρη τους μη έχοντες για να τα μεταφέρουν στους έχοντες;
Ποιος θέλει και μπορεί να δώσει τη μάχη ούτως ώστε να μην υποστούν οι αγρότες μας τις επιπτώσεις της φορολογίας, χωρίς ανάσες που θα τους στηρίξουν στα δύσκολα;
Ποιος μπορεί και θέλει να διαπραγματευτεί υπέρ των εργαζομένων το νέο εργασιακό καθεστώς, τις συλλογικές συμβάσεις, τα δικαιώματα της εργασίας;
Και τελικώς, ποιος θέλει και μπορεί να σπρώξει τη χώρα, με κινητήρια δύναμη τις αλλαγές, έξω από το χαντάκι, σε ένα δρόμο προόδου και ανάπτυξης;

Ποιος φίλες και φίλοι;
Αυτό είναι το κομβικό ερώτημα.
Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από όλα όσα πρέπει να αλλάξουν;
Εκείνοι που όταν ο λαός αντιστέκεται, στέκονται στο πλευρό των δανειστών;
Εκείνοι που όταν δίναμε τη μάχη του Όχι, τρομοκρατούσαν, απειλούσαν, υπονόμευαν τη χώρα με το Grexit;
Εκείνοι που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, φόρτωσαν όλα τα βάρη στους μη έχοντες, έκαναν τη δημοκρατία υπηρέτρια των μνημονίων και της ολιγαρχίας;
Εκείνοι που επέβαλαν όλα τα σκληρά μέτρα, σχεδίασαν όλα τα σκληρά μέτρα, διαφήμισαν ως μονόδρομο όλα τα σκληρά μέτρα;
Εκείνοι που σαράντα χρόνια έχτιζαν το καθεστώς που τώρα καταρρέει και απειλεί να θάψει τη χώρα;
Ή εκείνοι που έχουν συνδέσει την ύπαρξη και τη δράση τους με τις αλλαγές;
Εκείνοι που αντιστάθηκαν, έδωσαν μάχες, διαπραγματεύτηκαν σκληρά;
Εκείνοι που έβαλαν τη χώρα και τους ανθρώπους του μόχθου πάνω από εξουσίες, πόστα, καρέκλες, ακόμα και πάνω από μια μερίδα του κόμματός τους;
Εκείνοι που όχι μόνο στο πρόγραμμα, αλλά και στην καθημερινή τους δράση εδώ και χρόνια, έχουν ως στόχο τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα;
Εκείνοι που υπερασπίζονται την δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις; Την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και φυσικά τη ΔΕΗ;
Διότι είμαστε εμείς φίλες και φίλοι που καταφέραμε να κρατήσουμε τη ΔΕΗ ενιαία αποτρέποντας την πώληση της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίζουμε να δίνουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Για να μπορέσουμε να ανασυντάξουμε την επιχείρηση και να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με διαφανή και χρηστή διοίκηση, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

Η επιλογή είναι δική σας.
Κι αν τις τελευταίες εβδομάδες καλλιεργήθηκε ένα κλίμα απογοήτευσης, γιατί δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε με τους δανειστές.
Κι αν κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες.
Κι αν κάποιοι επιμένουν ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε την καταστροφική ρήξη από την δύσκολη συμφωνία.
Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση, δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα:
Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας;
Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι;
Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να τη βγάλουν;
Σε κείνους που τη φυλάκισαν και επιμένουν ότι η φυλακή είμαι το μέλλον μας;
Η σε κείνους που μέσα σε δυσκολίες και αντιφάσεις επιμένουν ότι η απελευθέρωση της χώρας και των ανθρώπων είναι ο μόνος δρόμος να βγούμε στο ξέφωτο;
Σε κείνους που βολεύονται και αναπαράγουν τη σημερινή πραγματικότητα της αδικίας και της φαυλότητας;
Ή σε κείνους που πατάνε στην πραγματικότητα για να την αλλάξουν;

Ας απαντήσουμε όλοι με το μυαλό και την καρδιά μας.
Και κάτι άλλο.
Επειδή όλοι τον τελευταίο καιρό ορκίζονται στην ανάπτυξη καλό είναι να θυμόμαστε τι σημαίνει η λέξη για τον καθένα
Ανάπτυξη για τη ΝΔ του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του Άδωνι, του Κυριάκου, είναι οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η λιτότητα στην πιο άγρια μορφή της, η παντοδυναμία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξερίζωμα του αγρότη.
Όλα αυτά τα είδαμε, τα ζήσαμε, τα υποστήκαμε.
Κι όλα δικαιολογήθηκαν, διαφημίστηκαν, επιβλήθηκαν, εν ονόματι της ανάπτυξης.

Ανάπτυξη για μας όμως σημαίνει απελευθέρωση των ανθρώπων, των εργαζομένων, των παραγωγών, της κοινωνίας και της χώρας, από τα δεσμά που έχουν επιβάλει το σύμπλεγμα της πολιτικής με τα μεγάλα συμφέροντα, τη διαπλοκή, η ταξική μονομέρεια και σκληρότητα.
Σημαίνει κίνητρα στους νέους, στη νεανική και καινοτόμα πρωτοβουλία, στην επένδυση που έρχεται να κερδίσει, αλλά όχι να λεηλατήσει ανθρώπους και περιβάλλον.
Σημαίνει σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό με θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και θα σέβεται το περιβάλλον.
Και σε αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό εντάσσεται και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο Πτολεμαϊδα 5 για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να προχωρήσουμε.
Γι' αυτό είναι πια απαραίτητο για τις εργαζόμενες τάξεις, για την αγροτιά, για το αύριο, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό.
Να κόψουμε το Γόρδιο Δεσμό.
Να δώσουμε ην ισχυρή εντολή και στήριξη στην Αριστερά.
Και να σταθούμε όρθιοι στους νέους αγώνες. Γιατί τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί, αν δεν το κερδίσουμε.
Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, σε όσους χρόνια τώρα υποφέρον κάτω από το σκληρό καθεστώς των μνημονίων, να κάνουμε ένα άλμα προς το αύριο.
Να δώσουμε τις μάχες που απαιτούνται για το αύριο.
Να σταθούμε όρθιοι και να αντισταθούμε για το αύριο.
Να κερδίσουμε το αύριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας από Κοζάνη: Θέλω εντολή για να κυβερνήσω... για πρώτη φορά!"

Οι μεταλλωρύχοι απαντούν στον Τσίπρα: Γινόμαστε ασπίδα για τις δουλειές μας

Για πολιτικές αποφάσεις εντυπωσιασμού κάνουν λόγο οι μεταλλωρύχοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που αναφέρθηκε στο θέμα τους στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

«Ασπίδα γινόμαστε μόνο για τις δουλειές μας και την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας και των χωριών μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι δεν θα το έκαναν «αν δεν ήμασταν νόμιμοι και εμείς και οι δουλειές μας».

«Λυπούμαστε ειλικρινά που δεν ακούσαμε μια δημόσια αναγνώριση του λάθους της κυβέρνησής του» γράφουν καταλήγοντας οι 2000 μεταλλωρύχοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τις κινητοποιήσεις μας, έχουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα:
Ασπίδα γινόμαστε μόνο για τις δουλειές μας και την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας και των χωριών μας. Ασπίδα γινόμαστε για την επένδυση που ενέκρινε επίσημα η πολιτεία και επικύρωσαν τόσες φορές τα Ανώτατα Δικαστήρια του κράτους.
Δεν θα γινόμασταν ασπίδα σε τίποτα από τα παραπάνω, αν δεν ήμασταν νόμιμοι και εμείς και οι δουλειές μας. Την νομιμότητα δεν μπορούν να μας την στερήσουν ούτε πολιτικές αποφάσεις εντυπωσιασμού, ούτε προεκλογικές δηλώσεις παρά μόνο η δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη μίλησε και είναι με το μέρος μας!
Από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να λέει πως ηγείται ενός αριστερού κόμματος, είναι πρωτοφανές να κατηγορούνται και να συκοφαντούνται 2.000 εργαζόμενοι που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει ζήσει ποτέ κάτι ανάλογο, τον πληροφορούμε όμως πως για την εργατική τάξη που εκπροσωπούμε, το δικαίωμα στη δουλειά για εμάς και τις οικογένειες μας είναι στοίχημα επιβίωσης.
Και λυπούμαστε ειλικρινά που δεν ακούσαμε μια δημόσια αναγνώριση του λάθους της κυβέρνησής του.

Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης»
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Μπάλλας

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας “Αγία Βαρβάρα”
Ο πρόεδρος
Γεώργιος Χατζής

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας
Ο πρόεδρος
Χρήστος Ζαφειρούδας

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μεταλλωρύχοι απαντούν στον Τσίπρα: Γινόμαστε ασπίδα για τις δουλειές μας"

Απάντηση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στης δηλώσεις Τσίπρα

Ανακοίνωση για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την υπουργική απόφαση αναστολής των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός, εξέδωσε απόψε η εταιρεία.

Η «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει ότι εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και εκπληρώνει πλήρως όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της ενώ χαρακτηρίζει «ανυπόστατα μυθεύματα για τα οποία έχει αποφανθεί κατ' επανάληψη το Συμβούλιο της Επικρατείας» τα περί μη τήρησης των υποχρεώσεων.

«Ως εκ τούτου», καταλήγει η εταιρεία «συμφωνούμε απόλυτα με τον κύριο Τσίπρα, ότι οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται απόλυτα το περιβάλλον και την εργασιακή νομοθεσία, κάτι που εμείς στην Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στης δηλώσεις Τσίπρα "

ΝΔ: Ο κύριος Τσίπρας προσποιείται Αλτσχάιμερ

Ο κύριος Τσίπρας προσποιείται Αλτσχάιμερ, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία για την συνέντευξη τύπου του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τονίζει πως ο ίδιος μπορεί να ξέχασε τι υποσχόταν πριν ένα χρόνο, αλλά «θυμούνται πολύ καλά οι Έλληνες που τον πίστεψαν»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Δύο ημέρες τώρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας προσποιείται Αλτσχάιμερ.
Εάν, όμως, ο ίδιος ξέχασε τι υποσχόταν πριν ένα χρόνο, θυμούνται πολύ καλά οι Έλληνες που τον πίστεψαν.
Ξέρουν πως, αντί να σκίσει το Μνημόνιο μέρα μεσημέρι, όπως έλεγε, έσκισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ξέρουν πως αρνείται ακόμη και μια συγγνώμη να ζητήσει.
Ποιος, όμως, να τον πιστέψει».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο κύριος Τσίπρας προσποιείται Αλτσχάιμερ"

Ποια κόμματα - συναπισμοί δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές

Δεκαεννέα κόμματα και πέντε συνασπισμοί κομμάτων δήλωσαν συμμετοχη για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Τον τελικό λόγο για το πόσα κόμματα και συνασπισμοί νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις εκλογές θα τον έχει το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα προβεί στην ανακήρυξη των κομμάτων.

Στην Εισαγγελία κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής τα εξής 19 κόμματα:

1) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας),

2) Νέα Δημοκρατία - Ν.Δ. (Ευάγγελος Μειμαράκης),

3) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος),

4) Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης),

5) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας),

6) Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος),

7) Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης),

8) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος - Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας),

9) Εθνική Ελπίδα (Γεώργιος Παπαδόπουλος),

10) Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση - ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας),

11) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος - ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μιλτιάδη Τζαλαζίδης),

12) Κοινωνία- Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης),

13) Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Σαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας και Ελένη Κωνσταντινοπούλου,

14) Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης),

15) Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης),

16) Θεσμός (Σπυρίδων Αντωνίου),

17) Δημοκρατικό Κόμμα - ΔΗΚΟ (Χρήστος Αναγνώστου),

18) Δημιουργία, ξανά ! Θάνος Τζήμερος,

19) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γεώργιος Κόκκας),

Οι πέντε συνασπισμοί κομμάτων που κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στις εκλογές είναι:

1) Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος),

2) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ -Τροτσκιστές (17μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή),

3) Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης),

4) Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαιτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης) και

5) Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας).

Εκπρόθεσμα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο συνασπισμός κομμάτων, ΑΚΚΕΛ, αποτελούμενο από τα κόμματα: α) Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (Ευάγγελος Τσιομπανίδης), β) Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων - Λευκό (Κωνσταντίνος Ντάλιος) και γ) Πυρίκαυστος Ελλάδα (Γεώργιος Καλεάδης).
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια κόμματα - συναπισμοί δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές"

Πλοία για τη μεταφορά μεταναστών αναζητά το υπουργείο Ναυτιλίας

Σε πρόκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, για τη ναύλωση δύο πλοίων μεταφοράς μεταναστών από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστου Ζώη προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κρίνεται αναγκαίο λόγω της αιφνίδιας και μαζικής εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να διατεθούν τουλάχιστον δύο πλοία για τη μεταφορά μεταναστών.

Μάλιστα καλούνται τα μέλη του ΣΕΕΝ εντός 24 ωρών να υποβάλλουν τις σχετικές προτάσεις τους για τη διάθεση τουλάχιστον δύο πλοίων που να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι ήδη δύο πλοία το καταμαράν tera jet και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έχουν ναυλωθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλοία για τη μεταφορά μεταναστών αναζητά το υπουργείο Ναυτιλίας"

Η Ελλάδα ζητά 2,5 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Τέλος, όπως ανέφερε η ίδια, δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτημα από την ελληνική μεριά αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα ζητά 2,5 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό"

Αυτοί είναι οι 7 δημοσιογράφοι του ντιμπέιτ

Έξι δημοσιογράφοι από ισάριθμα τηλεοπτικά κανάλια, με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο της ΕΡΤ, θα βρεθούν απέναντι στους επτά πολιτικούς αρχηγούς στο ντιμπέιτ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου.

Οι έξι δημοσιογράφοι επελέγησαν από τα ίδια τα κανάλια - με μοναδική προϋπόθεση να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ - και θα είναι οι εξής:

* Γιάννης Πρετεντέρης ή Ολγα Τρέμη από το Mega (Το Mega είναι το μοναδικό κανάλι που μέχρι τιγμής δεν έχει δώσει την τελική απάντηση για το ποιός δημοσιογράφος θα το εκπροσωπήσει. Παρ' ότι, δε, οι αρχικές πληροφορίες έφεραν ως δεδομένη την παρουσία του Γιάννη Πρετεντέρη, τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες πιθανότητες για να βρίσκεται στο ντιμπέιτ φαίνεται να τις συγκεντρώνει ο Ολγα Τρέμη.)

* Μαρία Χούκλη από τον Ant1

* Αντώνης Σρόιτερ από τον τον Alpha

* Μάρα Ζαχαρέα από το Star

* Σία Κοσιώνη από τον Σκάι

* Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV

Αύριο το μεσημέρι, στη 1, έχει οριστεί συνάντηση των επτά δημοσιογράφων (των έξι εκπροσώπων των καναλιών και του συντονιστή Πάνου Χαρίτου) για να συμφωνηθεί η διαδικασία του ντιμπέιτ - η σειρά με την οποία θα απευθύνουν τις ερωτήσεις, πώς θα κατανεμηθούν οι θεματικές κατηγορίες κ.λ.π.

΄Ετοιμο το σκηνικό στην ΕΡΤ

Το σκηνικό στο οποίο θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ των 7 πολιτικών αρχηγών, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (φωτό από τις τελευταίες εργασίες) στην ΕΡΤ, θα είναι απολύτως έτοιμο έως απόψε το βράδυ και αύριο θα γίνουν οι τεχνικές δοκιμές.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 το βράδυ, με τους επτά αρχηγούς (Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Καμμένος) να κάθονται στα ειδικά έδρανα με βάση τη σειρά εκλογής των κομμάτων τους.

Πίσω από τα πλατώ, ο σχεδιασμός προβλέπει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές ζώνες ασφαλείας, ενώ το μπαρ της ΕΡΤ μετατρέπεται ήδη σε κέντρο Τύπου.

Οι θεματικές ενότητες

Όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα οι αρχηγοί θα μπορούν, για πρώτη φορά να υποβάλουν ερώτηση ο ένας στον άλλον, ενώ οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέιτ θα είναι οι εξής:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30''. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1,5 λεπτό ανά γύρο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι 7 δημοσιογράφοι του ντιμπέιτ"

Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή, λαμβάνοντας σοβαρά και τη σχέση κόστους-οφέλους, εξασφαλίζουν 25 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα έχουν ενσωματωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης για διάφορες νόσους με στόχο την χρήση των πλέον ενδεδειγμένων φαρμακευτικών αγωγών. Έως τώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας έχει ενταχθεί ένα Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγoγράφησης (ΘΠΣ) για δυσλιποδαιμία, 5 για την οστεοπόρωση, 5 ρευματολογικά, 3 για τον σακχαρώδη διαβήτη και ένα για την αρτηριακή υπέρταση.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 7 ακόμα ΘΠΣ, από τα οποία 4 είναι νευρολογικά και αφορούν ένα την άνοια, 2 το πάρκινσον και ένα την επιληψία. Άλλα 2 αναπνευστικά, από τα οποία ένα για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ, 1 για τη χρόνια βρογχίτιδα, και ένα για το άσθμα. Μέσα στο Νοέμβριο θα ενταχθούν ακόμα 2 ΘΠΣ, 1 για ψωρίαση και 1 για θρομβοεμβολική νόσο. Ακόμα 1 θεραπευτικό πρωτόκολλο που αφορά την καρδιακή αρρυθμία, θα έχει ενταχθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως επίσης ενημερώνει το υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προβαίνει στην ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος «κλεισίματος ραντεβού» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η εν λόγω διαδικτυακή εφαρμογή των ραντεβού είναι έτοιμη, και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται η σταδιακή επέκταση της στα υπόλοιπα ΠΕΔΥ της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση"

Λαφαζάνης: Θα φέρουμε στη Βουλή το θέμα των ομολογιούχων

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΥ.Φ.Π.Ο.Ε.Δ.), οι οποίοι εκπροσωπούν τους 15.000 μικροομολογιούχους του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων οι αποταμιεύσεις «κουρεύτηκαν» δραστικά με το PSI του δευτέρου μνημονίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση παρόντες ήταν οι βουλευτές της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Στρατούλης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Π. Λαφαζάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι η πολλοστή φορά που συναντιέμαι μαζί τους, πρώτη φορά όμως ως Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. Οι Ομολογιούχοι Φυσικά Πρόσωπα εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους, τις οικονομίες τους, στο ελληνικό κράτος. Το ελληνικό κράτος, όμως, τους λήστεψε. Λήστεψε τις αποταμιεύσεις τους και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους. Με τις μνημονιακές πολιτικές και το PSI δυστυχώς τα λεφτά τους εξανεμίστηκαν, χάθηκαν. Είναι δικαιολογημένη, λοιπόν, η απαίτησή τους, χρόνια πλέον απαίτηση, να τύχουν αποζημίωσης. Είναι δίκαιο και εύλογο το αίτημά τους. Δυστυχώς ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, μνημονιακός τώρα, εγκατέλειψε το αίτημα το οποίο είχαμε αναδείξει για σταδιακή αποζημίωση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Το εγκατέλειψε, όπως εγκατέλειψε φυσικά και τις δεσμεύσεις του για ακύρωση των μνημονίων και προχώρησε σε τρίτο μνημόνιο. Η Λαϊκή Ενότητα, όμως, δεν ξεχνάει.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν παραιτείται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η Λαϊκή Ενότητα υποστηρίζει το δίκαιο και συνεχίζει σταθερά και με απόλυτη συνέπεια τον αντιμνημονιακό αγώνα. Είμαστε, λοιπόν, κατά 100% στο πλευρό των ομολογιούχων φυσικών προσώπων. Την πρόταση που είχαμε διαμορφώσει ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, εμείς την υποστηρίζουμε πλήρως και απολύτως. Και αυτήν την πρόταση εμείς θα την φέρουμε στη νέα Βουλή, θα την αναδείξουμε και θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει πράξη. Οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα έχουν δίκιο.

Η δικαιοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί σ' αυτή τη χώρα και το κράτος πρέπει να σέβεται τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πολίτες που το εμπιστεύονται, που εμπιστεύονται σ' αυτό τις αποταμιεύσεις τους. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τους πολίτες. Και οι Έλληνες πολίτες είναι οι πρώτοι που θα δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο».

Από την πλευρά των ομολογιούχων ο Νίκος Παπαγεωργίου, Ταμίας του ΣΥ.Φ.Π.Ο.Ε.Δ., δήλωσε τα εξής:

«Ως εκπρόσωπος 15.000 οικογενειών θέλω να σας πω ότι τα κουρέματα, είτε είναι ομολόγων, είτε είναι καταθέσεων, είτε είναι της περιουσίας, του σπιτιού, μέσω ΕΝΦΙΑ και οποιοδήποτε άλλο κούρεμα, καταστρέφει την κοινωνία μας. Μην περιμένουμε να φτάσει η φωτιά του γείτονα και στο δικό μας σπίτι. Γιατί αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα. Πρέπει όλοι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να καταργήσουμε όλα τα μνημόνια και όλες αυτές τις άδικες συμπεριφορές, ακόμα κι ας μη λειτουργούν άμεσα σε βάρος μας αλλά είναι σε βάρος του τόπου. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, όχι μόνο για το δικό μας το δίκαιο αλλά και για οποιουδήποτε Έλληνα το δίκαιο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Θα φέρουμε στη Βουλή το θέμα των ομολογιούχων"

Για κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πλέον ορατος, και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις τον προσεχή Οκτώβριο. Αποδίδουν δε το τραγικό περιστατικό στο Δαφνί στην έλλειψη προσωπικού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία κινδυνεύουν με black-out εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελεχωσης τους.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης. Τα ταμεία είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διακόπτουν τις προμήθειες και εξαιτίας αυτού να αναστέλλονται χειρουργεία, να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τη τελευταία πενταετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ 17.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι το τελευταίο τρίμηνο, με στόχο να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κι ενώ έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένα άτομο.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών, ενώ το καλοκαίρι, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς είναι 26.347, στους οποίους καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους)» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να επιτραπεί η κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ όμως δεν βλέπει με καλό μάτι την κίνηση αυτή, αφού πιστεύει ότι «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Οκτώβριο, προκειμένου, όπως σημειώνει «να αποτρέψει τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης».

Επιστολή ΕΙΝΑΠ στο υπουργό Υγείας

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί», όπου τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για « εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο 'Δαφνί' ήταν αναμενόμενο» και πως ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους.

«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί «δεν θα δώσει λύση, γιατί οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν».

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι"

Η Αθήνα εξετάζει το αίτημα των ΗΠΑ για τις ρωσικές πτήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για άρση των αδειών υπέρπτησης που έχουν δοθεί σε ρωσικά κρατικά αεροσκάφη, για τη μεταφορά βοήθειας στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει προγενέστερο τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου RIA Novosti, όπου γινόταν λόγος για απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος από την Αθήνα.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πάντως πως, εάν χρειαστεί, οι αποφάσεις για ζητήματα πτήσεων λαμβάνονται σε χαμηλό υπηρεσιακό επίπεδο, και συνεπώς δεν υπάρχει θεσμικό πρόβλημα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται πάντως πως κατά τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον εκφράζει έναν έντονο προβληματισμό για ενδεχόμενα σχέδια εμπλοκής της Ρωσίας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, υπέρ του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» και του πρακτορείου Reuters, η Μόσχα πιστεύεται πως έχει προβεί σε ύποπτες κινήσεις που εγείρουν υποψίες για στρατιωτική παρέμβαση – κάποιας μορφής – στη Συρία.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές Αρχές φέρεται να έχουν εντοπίσει την κατασκευή υποδομών κοντά στο αεροδρόμιο της Λατάκιας, στην δυτική Συρία. Μεταξύ άλλων, έχει τοποθετηθεί στην περιοχή ένα κινητό κέντρο ελέγχου πτήσεων αλλά και προκατασκευασμένα οικήματα για εκατοντάδες ανθρώπους, κίνηση που μπορεί να προοιωνίζει ανάπτυξη προσωπικού – έστω συμβουλευτικού – ή αεροπορικές παρεμβάσεις.

Οι πηγές των δυο μέσων αποσαφήνισαν πως οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τα κίνητρα ή τις βλέψεις της Ρωσίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα εξετάζει το αίτημα των ΗΠΑ για τις ρωσικές πτήσεις "

Λαπαβίτσας: Όποιος βρει ποια είναι η διάφορα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μου το πει

«Τερατογενέσεις» αναμένει να δει στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές ο γνωστός οικονομολόγος και υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα, Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι πλέον καμία διαφορά δεν έχει από τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς σχετικά με το αν στις 21 Σεπτεμβρίου θα ήθελε να δει τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Λαπαβίτσας είπε χαρακτηρίστηκα: «Όποιος βρει ποια είναι η διάφορα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να το πει και σε εμένα».

«Δεν υπάρχει διαφορά και περιμένω να δω τερατογενέσεις μετά τις εκλογές», είπε, προσθέτοντας μάλιστα, ότι δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

«Δεν τα πιστεύω. Ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρθηκε και στα περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολιτική και λαϊκή βούληση αλλά και τεχνική προετοιμασία για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό του ελληνικού λαού που φτάνει το 75% λέει «όχι» στην επιστροφή στη δραχμή, ο υποψήφιος της ΛΑΕ έκανε λόγο για μη αξιόπιστες έρευνες.

«Αυτές οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για το θέμα δεν είναι και οι πιο αξιόπιστες. Το 62% του λαού, στη μόνη δημοσκόπηση που είχε πραγματικά βαρύτητα είπε "όχι" στο ευρώ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι δανειστές της χώρας είχαν καταστήσει σαφές με τις δηλώσεις τους πως το δημοψήφισμα αφορούσε στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαπαβίτσας επανέλαβε πως το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο για τη Λαϊκή Ενότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ριζοσπαστική αλλαγή εντός του πλαισίου της νομισματικής ένωσης δεν γίνεται.

Όπως είπε, το κόμμα του έχει πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης και ξέρει πως μόνο με εθνικό νόμισμα μπορεί να γίνει.

Αναφερόμενος με περισσότερες λεπτομέρειες στο ζήτημα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ο κ. Λαπαβίτσας είπε πως η διοικητική αλλαγή του νομίσματος θα γίνει ένα προς ένα, σημειώνοντας πως πρόκειται για δικαίωμα του κυρίαρχου κράτους και ότι απλά, «αυτό που λέγαμε ευρώ, θα το λέμε δραχμή». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, στην συνέχεια το εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσαρμογής.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η Λαϊκή Ενότητα κυβερνούσε την χώρα, η αλλαγή αυτή (από ευρώ σε δραχμή) θα μπορούσε να γίνει σε ένα μόνο σαββατοκύριακο, αλλά η σταθεροποίηση θα έπαιρνε μήνες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Όποιος βρει ποια είναι η διάφορα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μου το πει"

Η Αστυνομία προειδοποιεί για κακόβουλο λογισμικό στα smartphones

Την προσοχή των χρηστών «smartphones» εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξαιτίας ενός κακόβουλου λογισμικού που προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “Android”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και “tablets”.

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για περαιτέρω βοήθεια.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί το φαινόμενο και θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το φαινόμενο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αστυνομία προειδοποιεί για κακόβουλο λογισμικό στα smartphones"

Καταγγελία-βόμβα: Πέρασαν και τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες

Σε μια παραδοχή-βόμβα προχώρησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Μουζάλας ο οποίος παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε καθημερινά προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας βρίσκονται και τζιχαντιστές.

«Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι όχι δεν έχουν μπει τζιχαντιστές» δήλωσε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση των μεταναστών και προσφύγων που κατά χιλιάδες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας αν και όπως υποστήριξε οι τζιχαντιστές διεθνώς δεν έχουν ανάγκη να περάσουν στην Ευρώπη «δόξα τω Θεω έχουν πάρα πολλούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές, ίσα-ίσα κάνουν το αντίθετο».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα το 60% των προσφύγων και μεταναστών είναι Σύριοι της μεσαίας τάξης που φεύγουν τρέχοντας από τον φόβο των τζιχαντιστών, το 20% είναι Αφγανοί από τους οποίους οι μισοί είναι πρόσφυγες και μισοί είναι μετανάστες και υπάρχει και ένα 15%-20% που είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία-βόμβα: Πέρασαν και τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες"

Σίγουρος για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σήμερα βέβαιος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στην τρίτη ελληνική διάσωση.

"Δεν έχει καθοριστεί σε τι βαθμό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμμετάσχουν αργότερα στο έτος", δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ από τη Λιουμπλιάνα.

Ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι ενώ το μερίδιο του ΔΝΤ στη βοήθεια προς την Ελλάδα μειώνεται, το ΔΝΤ "δεν θα αποχωρήσει ποτέ εντελώς" από τη βοήθεια προς την Ευρώπη, γιατί τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι μέλη του.

Εκτίμησε επίσης ότι η νομισματική ένωση της ευρωζώνης μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά χωρίς πλήρη δημοσιονομική ένωση. "Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ παραπέρα για να λειτουργεί καλά η ευρωζώνη".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σίγουρος για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Ρέγκλινγκ"

Μεϊμαράκης στο Bloomberg: Μεγάλη οικουμενική ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως θα καλέσει τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού για τη διαφύλαξη της θέσης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

«Πιστεύω στην συναίνεση και την συνεργασία» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες, Κυριακή.

«Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι όταν είναι για το καλό της χώρας, για την διασφάλιση της θέσης της στη ζώνη του ευρώ, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στοιχηματίζουν λάθος αν πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για τη διατήρηση της ενότητας στην ζώνη του ευρώ.

«Ακόμα και αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, που δεν θα γίνει, θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα εσωτερικής διαφωνίας κάθε φορά που φέρνει ένα νόμο για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης και τόνισε:

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει, και αν καταλήξουμε σε μια ασταθή κατάσταση, ο κίνδυνος αυτός θα γίνει πιο άμεσος».

Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίζει την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης περνώντας παράλληλα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ από το γραφείο του, στη Λεωφόρο Συγγρού.

«Δεν υπήρχε καμία ανάγκη να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές και ο κ Τσίπρας οφείλει μια εξήγηση για τη θέση της χώρας σε αυτή την περιπέτεια, δημιουργώντας αβεβαιότητα και αστάθεια την πιο κρίσιμη στιγμή της εφαρμογής του προγράμματος» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Είναι καταστροφικό η διεξαγωγή εκλογών κάθε έξι μήνες».

Ο Τσίπρας είναι το «χαϊδεμένο παιδί» της Ευρώπης αφού πήγε να «κλαφτεί» ζητώντας ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης

«Είναι άλλο πράγμα να είναι ένα καλό παιδί, και άλλο να είναι ένας πολιτικός» είπε.

«Ο Τσίπρας μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους της κοινωνίας, προδότες. Χρησιμοποίησε υποτιμητικές εκφράσεις εναντίον μας. Παρ 'όλα αυτά, εμείς τον υποστηρίξαμε όταν σκεφτήκαμε ότι η προοπτική της χώρας στην Ευρώπη βρισκόταν σε κίνδυνο» κατέληξε.

Οι δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει κλείσει ωστόσο, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας φοβάται ακόμα και να μιλήσουμε

Διατεθειμένος ακόμη και να ζητήσει συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος» που του απέδωσε είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εφόσον αυτό προσβάλλεται ως δικαιολογία – πρόσχημα για να μη συνεργαστούν τα δύο κόμματα την επομένη των εκλογών. Εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την επιμονή να στηθούν κάλπες εξπρές, ο κ. Μεϊμαράκης σε ομιλία του προς τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματός του, τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει τον διάλογο και τη συνεννόηση.

Στην ομιλία του χθες σε στελέχη της αυτοδιοίκησης διερωτήθηκε: «Καλά δε θέλει να ‘ρθει να κυβερνήσουμε, αλλά ούτε να συζητήσουμε δε θέλει; Δε θέλει να ‘ρθει να μας δει; Τι δημοκρατική αντίληψη είναι αυτή; Πώς φαντάζεται τη Δημοκρατία στο μυαλό του; Ότι δε θα συζητάμε; Δε θα μιλάμε; Θα πρέπει να είμαστε με το “σεις” και με το “σας”;», και συμπλήρωσε: «Γιατί απήντησε ότι “εγώ δεν κάνω κυβέρνηση μ’ αυτόν που με είπε ψευτράκο”… Τι λες; Ζητούμε συγγνώμη. Προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, του ζητούμε επισήμως συγγνώμη. Αν μόνο αυτό είναι η δικαιολογία , εμείς του λέμε ότι κακώς το είπαμε. Δικαιολογίες για να μη συνεργαστούμε υπάρχουν πολλές».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι εκείνος δεν έβρισε. «Τόσα χρόνια τώρα, όλοι αυτοί μας βρίζουν. Μας λένε “προδότες”, μας λένε “γερμανοτσολιάδες”, μας λένε “δολοφόνους της κοινωνίας”. Ενθάρρυναν κατ’ επανάληψη εντάσεις εναντίον προσώπων της παράταξης. Και παρ’ όλα αυτά η γενναιοψυχία της παράταξης μου λέει ότι “πρέπει να τους απλώσουμε το χέρι προκειμένου να σώσουμε τη χώρα”».

Κατά διχασμού, αποχής και διαμαρτυρίας

Βρισκόμαστε, συνέχισε, «στο δύσκολο σταυροδρόμι που πρέπει να το βαδίσουμε όλοι μαζί. Δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε διχαστικά συνθήματα. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε σε διχαστικά διλήμματα. Δεν είναι δυνατόν να φέρνουμε διχαστικά συνθήματα, να φύγει το παλιό, να έρθει το νέο. Να φύγουν τα παιδιά από την οικογένεια και να διώξουν τους γονείς τους. Να διχάσουμε την οικογένεια. Να μη μιλούν οι νέοι με τους μεγαλύτερους. Να μη μιλούν οι γονείς με τα παιδιά. Εμείς τους λέμε ότι ξέρουμε ότι όποτε τα παιδιά συμφωνούν με τους γονείς και οι γονείς με τα παιδιά, τότε έχει δημιουργία η οικογένεια. Εμείς τους λέμε ότι ο λόγος μας είναι ενωτικός. Εμείς θέλουμε να ενώνουμε, να προσθέτουμε δυνάμεις. Δεν μπορεί συνεχώς να βάζουμε διχαστικά διλήμματα σε όλα. Ακόμα και στη μελαγχολία, μας είπε ότι τους έχει πιάσει αριστερή μελαγχολία. Δεν κοιτάει που μας έφερε εθνική μελαγχολία με τη διακυβέρνησή του».

Αναφερόμενος στο κόμμα του, υπογράμμισε: «Εμείς 21 Σεπτέμβρη διώχνουμε την αριστερή μελαγχολία. Φέρνουμε τη δημιουργία. Φέρνουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Των δημιουργικών Ελλήνων με τους οποίους θα προσπαθήσουμε τώρα να βαδίσουμε μπροστά. Γιατί δεν έχουμε περιθώρια. Η χώρα πλέον δεν έχει άλλα αστεία. Και θέλω να σας πω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτές οι εκλογές. Μια ευκαιρία για να φύγει ο λαϊκισμός από τη μέση. Μια ευκαιρία για να νικήσει η αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Μια ευκαιρία που θα αποδείξει και πάλι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη που ξέρει, μπορεί να σηκώνει στους ώμους της την Ελλάδα στις δύσκολες ώρες».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κρισιμότητα της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου, ζητώντας από τα στελέχη της παράταξης του να κινητοποιηθούν κατά της χαλαρής ψήφου και της ροπής για αποχή ή διαμαρτυρία. «Δεν είναι ώρα για ψήφο διαμαρτυρίας, δεν είναι ώρα για ψήφο τιμωρίας, δεν είναι ώρα για αποχή. Αυτοί όλοι που το Γενάρη προτίμησαν αυτή την πορεία, άθελα τους, έμμεσα, έφεραν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ. Και βλέπουν τώρα ότι εφτά μήνες μετά μας κόστισε περίπου 90 δισ. Πολλά δεν είναι για να διαμαρτυρόμαστε; Ενενήντα δισ. για μια ψήφο διαμαρτυρίας ή μια ψήφο αποχής μέσα σε επτά μήνες; Πολλά δεν είναι για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται;», αναρωτήθηκε.

Όλοι στο εκκλησίασμα και χωρίς χαλάρωση

Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αρκετοί δυσκολεύονται να αλλάξουν την ψήφο τους δημοσίως, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε στα στελέχη του οδηγία να τους προσεγγίσουν ιδιωτικώς για να τους πείσουν. «Δε θέλουμε αυτοί να βγουν μπροστά. Θέλουμε να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία», είπε. «Κι εμείς είμαστε με τη μεγάλη αγκαλιά, με την ανοιχτή αγκαλιά, γιατί γνωρίζουμε πως και γιατί θα γίνουμε πλειοψηφία. Και ξέρουμε ότι κι αυτούς τους υποδεχόμαστε. Είμαστε το κόμμα που υποδέχεται τους πάντες», συμπλήρωσε: «Στο εκκλησίασμα χωράνε όλοι οι πιστοί. Στην Ελλάδα χωράνε όλοι οι Έλληνες. Από εκεί και πέρα, το πώς θα κυβερνηθούμε είναι θέμα πράγματι του Κοινοβουλίου. Αλλά δε μπορεί να αποκλείσουμε εκ των προτέρων κανέναν», συνέχισε ζητώντας από τους νεοδημοκράτες να ξεπεράσουν πικρίες από τα διαφορετικά ψηφοδέλτια στα οποία μπορεί να βρέθηκαν κατά τις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Καλώντας τα τοπικά στελέχη της ΝΔ να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων της, ο κ. Μεϊμαράκης τους ζήτησε ταυτόχρονα να μην «επαναπαυθούν» από τη διαφαινόμενη δημοσκοπική πρωτιά της παράταξής τους. «Οι εκλογές “κλειδώνουν” Κυριακή το βράδυ που ξεκλειδώνει η κάλπη. Μέχρι εκείνη την ώρα, πρέπει να είμαστε όλοι όρθιοι και σε επαγρύπνηση. Μην πιστέψουμε ή αφήσουμε τους όποιους, με τις γνήσιες ή όχι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται- εγώ δεν τις αμφισβητώ- να μας παρασύρουν σε χαλάρωση», είπε, καταλήγοντας: «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας μέχρι την Κυριακή που θα κλείσει η κάλπη και μετά με την υπευθυνότητά μας και χωρίς μεγάλους πανηγυρισμούς, θα πάρουμε την Ελλάδα στους ώμους μας, θα πάρουμε τους Έλληνες δίπλα μας και θα προχωρήσουμε για τη νέα πορεία που θα χαράξουμε».


Ανέβαλε την Κυριακή ΕΡΤ και τη Δευτέρα πάει στο Star

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέβαλε προγραμματισμένη συνέντευξη που επρόκειτο να δώσει στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Κυριακής, καθώς καθυστέρησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και ο κ. Μεϊμαράκης θα βρισκόταν απέναντι στην απευθείας μετάδοση του αγώνα της εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Η εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη επρόκειτο, όπως και οι περισσότερες παρουσίες του στην τηλεόραση, να είναι σε απευθείας μετάδοση και αυτό θα συμβεί και το βράδυ της Δευτέρας που θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικπό σταθμό Star.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης στο Bloomberg: Μεγάλη οικουμενική ανεξαρτήτως αποτελέσματος"

Μύδροι Μητρόπουλου κατά ΣΥΡΙΖΑ: Με έκοψαν με σταλινικές μεθόδους

Μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος τελικά «κόπηκε» από τα ψηφοδέλτια του κόμματος με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ούτε στην περίοδο της σταλινικής τρομοκρατίας δεν ακολουθήθηκαν οι μέθοδοι όπως αυτοί της σύγχρονης ηγεσίας για να βγάλει στην άκρη ένα στέλεχός της που πρώτευσε στις προηγούμενες εκλογές, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο απαγορεύει ρητά τη διατύπωση εναλλακτικού σχεδίου προσθέτοντας ότι ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που το ψήφισαν.

Γι' αυτό και κάλεσε τους ψηφοφόρους είτε να επιλέξουν αποχή και λευκό είτε να κάνουν την «πιο συνειδητή επιλογή» και να ψηφίσουν ΚΚΕ.

Η μόνη επιλογή για την πατρίδα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων γιατί πήγαμε σαν "πρόβατα στη σφαγή" είναι ή ο λαός να μην συμμετάσχει μην ψηφίζοντας τα τέσσερα μνημονιακά κόμματα ή εντιμότερο να ψηφίσει ΚΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

«Πιστεύω ότι και η αποχή είναι υψηλής συνειδητότητας επιλογή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές οδεύουμε προς έναν μεγάλο μνημονιακό συνασπισμό.

Χαρακτήρισε «προσβολή» για την Αττική το «κόψιμό» του από τις λίστες ενώ αναφερόμενος σε όσα προηγήθηκαν είπε ότι αποδέχθηκε την τελευταία τιμητική θέση προκειμένου να έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Τους κάλεσα να παραδεχθούν ότι βρίσκομαι σε ένα σχέδιο πολιτικής εξόντωσης και τους κάλεσα να ανακαλέσουν την άποψή τους» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να εκτιμήσει τι ήταν αυτό που οδήγησε στην απόφαση αυτή την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θεωρώ ότι πολύ όχλησε την ηγεσία ότι είπα ότι πήγαμε χωρίς σχέδιο και ότι τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου την είχα χαρακτηρίσει επαίσχυντη και κακή» και συμπλήρωσε ότι και οι άλλοι που ψήφισαν «παρων» στις τελευταίες ψηφοφορίες υποβαθμίστηκαν στα εσωτερικά των ψηφοδελτίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύδροι Μητρόπουλου κατά ΣΥΡΙΖΑ: Με έκοψαν με σταλινικές μεθόδους"

Γερμανικός Τύπος: Για τον Τσίπρα το πρόγραμμα δεν είναι οριστικό

Στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκαν κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Στο επίκεντρο τίθεται η πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

«Για τον Τσίπρα το πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι ακόμη οριστικό», γράφει η Frankfurter Allgemeine, η οποία τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το τρίτο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, καθώς στόχος του παραμένει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες Κυριακή το πρόγραμμα του κόμματός του για τις επερχόμενες εκλογές, σημειώνει από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Τσίπρας αυτή τη φορά δεν μπορεί να υποσχεθεί πολλά», η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του δεν αναφέρθηκε στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών.

Επίσης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται να έχουν το ίδιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι πλέον ο Τσίπας πρέπει να πολεμήσει για τη νίκη, την ώρα μάλιστα που το κόμμα του βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

«Ο Τσίπρας θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα βοήθειας», τιτλοφορείται το περιοδικό Der Spiegel. Το περιοδικό τονίζει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Η Die Welt σημειώνει ότι τα λάθη της διακυβέρνησής του κινδυνεύουν να πνίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό τώρα ο πρώην πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους πιστωτές της Ελλάδας.

Το περιοδικό Focus από την πλευρά του διερωτάται αν εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για ένα grexit, εξηγώντας ότι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να ισοψηφούν στις εκλογές, η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε νέο πολιτικό χάος και περαιτέρω παράλυση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικός Τύπος: Για τον Τσίπρα το πρόγραμμα δεν είναι οριστικό"

Ελληνικό όχι σε αμερικανικό αίτημα απαγόρευσης διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών προς την Συρία

Η Ρωσία ζήτησε και έλαβε την άδεια διέλευσης αεροσκαφών της που μετέφεραν και θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία από τον ελληνικό εναέριο χώρο, για το διάστημα 1-24 Σεπτεμβρίου, ανέφερε διπλωματική πηγή, σύμφωνα με τον ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο «Sputnik».

Η Ελλάδα αρνήθηκε αμερικανικό αίτημα να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη. «Το Σάββατο η αμερικανική πρεσβεία υπέβαλε αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας της να απαγορεύσει τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία, μέσω του FIR Αθηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχτεί το αίτημα των Αμερικανών για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία», ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η Αθήνα, πάντως, δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες, εάν ισχύουν, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί αποστολής ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Αν και η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Συρία δεν μπορεί, για την ώρα να επιβεβαιωθεί, οι Αμερικανοί θεωρούν πως αυτό είναι δεδομένο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, για το ζήτημα αυτό.


Sputnik/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό όχι σε αμερικανικό αίτημα απαγόρευσης διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών προς την Συρία"

Κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες η Αυστρία

H Αυστρία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να τερματίσει την ισχύ των έκτακτων μέτρων που επέτρεψαν την είσοδο χιλιάδων προσφύγων από την Ουγγαρία στο αυστριακό και το γερμανικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες.

Ο Aυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι η απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεργασία με το Βερολίνο, αναθεωρείται έπειτα από εντατικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«Έχουμε πει ότι πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση στην οποία πρέπει να ενεργήσουμε με ταχύτητα και ανθρωπιά. Βοηθήσαμε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους σε δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

«Τώρα πρέπει να απομακρυνθούμε βήμα-βήμα από τα έκτακτα μέτρα προς την εξομάλυνση, τηρώντας τον νόμο και σεβόμενοι την αξιοπρέπεια» πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες η Αυστρία"

Εφορία: Τα 77 προαπαιτούμενα με αντάλλαγμα 23,7 δισ.

Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων χρόνου θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τη συγκρότησή της, καθώς οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Μπορεί στις δύο εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές, η προεκλογική ρητορεία να κάνει -ενδεχομένως- τους ψηφοφόρους να ελπίζουν σε κάτι διαφορετικό, αλλά σύντομα θα προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα.

Μόνο στο φορολογικό πεδίο, οι επόμενοι μήνες έχουν ήδη εγγράψει υποθήκη 77 προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες περνούν από αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, και φτάνουν έως σαρωτικές κατασχέσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία και ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν νιώσει ακόμα την καυτή ανάσα της εφορίας για ένα και μόνο λόγο: Λίγο οι εκλογές, λίγο τα capital controls, ώθησαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει απόφαση παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Οκτωβρίου όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο, προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ (σε πρώτη φάση).

Θα ακολουθήσουν η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη (όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους ή εισφορές για περισσότερο από τρεις μήνες), φέρνοντας τη νεοσυγκροτηθείσα κυβέρνηση απέναντι σε ένα δεδομένο κύμα αντιδράσεων.

Δύσκολα διαχειρίσιμες άλλωστε κρίνονται και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών για τους αγρότες.

Το Μνημόνιο ορίζει αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% (από 13%) για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 και στο 26% για το 2017, και παρότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά παίρνουν αποστάσεις από τις προβλεπόμενες αλλαγές, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον πώς και εάν θα καταφέρουν να μην υλοποιήσουν (με ισοδύναμα) αυτά στα οποία έβαλαν την υπογραφή τους ψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο των προαπαιτούμενων που παρουσιάζει το Euro2day.gr, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την κάλπη, για να πάρει τα 23,7 δισ. ευρώ των δόσεων έως τον Δεκέμβρη (τα 15 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες), θα περάσει... δύσκολα. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι-φορολογούμενοι.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Τα 77 προαπαιτούμενα με αντάλλαγμα 23,7 δισ."

Στα 5,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου τον Ιούλιο

Αυξητικά, όπως αναμένονταν κινήθηκαν τον Ιούλιο οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αλλά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Το μήνα που οι τράπεζες ήταν κλειστές λόγω των capital controls τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά αυξήθηκαν συνολικά κατά 412 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 4,595 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 4,959 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως όλους τους τελευταίους μήνες τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνική Ασφάλισης (2,457 δισ.). Εξ’ αυτών το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,179 δισ. και οι ΟΤΑ (δήμοι κ.τλ.) με 315 εκατ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 5,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου τον Ιούλιο"

Συνταξιοδοτικό: 150.000 ασφαλισμένοι «γλιτώνουν» τα νέα όρια ηλικίας

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τους ως και 17 έτη μπορούν να αποτρέψουν σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» περίπου 150.000 ασφαλισμένοι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα υπάρχουν τέσσερα παράθυρα ανοιχτά μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου στο ασφαλιστικό.

Ο νόμος μπορεί να ψηφίστηκε και να δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου, πλην όμως η ισχύς των νέων διατάξεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το σημαντικότερο δε είναι πως ορισμένες από αυτές θα επανεξεταστούν ή θα διορθωθούν παρασύροντας και την ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου, που συνδέεται με την έκδοση υπουργικής απόφασης αμέσως μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας στο διάστημα αυτό υπάρχουν ευκαιρίες και τέσσερα, τουλάχιστον, παράθυρα, που για 150.000 ασφαλισμένους αποτελούν σανίδα σωτηρίας στο τσουνάμι των ανατροπών που έρχεται μετά τις εκλογές σε όρια ηλικίας, και υπολογισμό συντάξεων.

Οι ευκαιρίες και τα παράθυρα που ανοίγει το «κενό» από την ψήφιση έως την πλήρη εφαρμογή του νόμου αφορούν όλους όσοι πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και συμπλήρωσαν, ή συμπληρώνουν, με τη χρήση πλασματικών ετών, ακόμη και σήμερα, το χρόνο που έπρεπε να έχουν μέχρι το 2012, ώστε να αποχωρήσουν πριν από τα 62 και τα 67.

Τα παράθυρα που είναι ανοιχτά μέχρι να αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς θα ισχύσει ο νόμος για τα νέα όρια ηλικίας και πώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του, αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για άμεση έξοδο για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν την ηλικία που θα έβγαιναν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μετά τις 14 Αυγούστου του 2015. Η ισχύς του νόμου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που ήδη συντάσσουν τα συναρμόδια υπουργεία, αρχίζει από τις 19 Αυγούστου, που υπογράφτηκε η νέα δανειακή σύμβαση με το νέο μνημόνιο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο τελευταίο άρθρο του ν. 4336/15, αντί της 14ης Αυγούστου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Κερδισμένοι είναι όσοι συμπληρώνουν την ηλικία που θα έβγαιναν στη σύνταξη από τις 14 ως τις 19 Αυγούστου, αρκεί να έχουν συμπληρωμένο και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να αποχωρήσουν με τις παλιές διατάξεις. Κερδισμένοι είναι, όμως, και όσοι συμπληρώνουν την 35ετία για έξοδο, χωρίς όριο ηλικίας μέχρι τις 19 Αυγούστου. Αν ο νόμος έμπαινε άμεσα σε ισχύ από τη δημοσίευσή του, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου, τότε μια ασφαλισμένη που θα συμπλήρωνε τα 50 στις 16 Αυγούστου θα είχε αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 5 χρόνια, ενώ ένας ασφαλισμένος που θα συμπλήρωνε την 35ετία στις 15 Αυγούστου θα έχανε την έξοδο, γιατί με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνει όριο ηλικίας το 58ο έτος, το οποίο, μάλιστα, αυξάνεται και για τους παλαιούς πριν το 1983 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την 35ετία μετά την ισχύ του νόμου.

Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη πιάσει το όριο ηλικίας που θα έβγαιναν στη σύνταξη. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» από αξιόπιστη πηγή, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης περισσότερων πλασματικών ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε όσους είναι 62 ή 67 ετών αλλά δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να πάρουν μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που συμπληρώνει το 62ο έτος αλλά δεν έχει τουλάχιστον τα 15 χρόνια για να πάρει μειωμένη σύνταξη μπορεί να αναγνωρίσει μόνον τη στρατιωτική του θητεία. Ενώ για τις γυναίκες, η έξοδος με μειωμένη στα 62 προϋποθέτει τα 15 χρόνια τουλάχιστον χωρίς καμία αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Αν γίνουν δεκτές οι υπηρεσιακές εισηγήσεις, τότε είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου και σε ασφαλισμένους που είχαν περιορισμένο, ή καθόλου δικαίωμα να εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο.

Η έξοδος στη σύνταξη με νέα όρια ηλικίας είναι δυο ταχυτήτων, καθώς υπάρχουν δυο διαφορετικοί πίνακες. Ο νόμος προβλέπει μικρότερη αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους αποχωρούν με διατάξεις 35ετίας (Δημόσιο, ΙΚΑ, και ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών) ή με 10.000 ημέρες ασφάλισης (αν πρόκειται για το ΙΚΑ). Η εξέλιξη των ορίων ηλικίας για αυτές τις κατηγορίες εξετάζεται να ισχύσει για τον πίνακα που αυξάνει τα νέα όρια στο 62ο έτος από το 2022, με 35 ως 40 έτη ασφάλισης. Για όσους , όμως, έχουν λιγότερα από 35-40 έτη ή δεν συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις των 10.000 ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ, τότε η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη και εδώ έχει εφαρμογή ο πίνακας που αναφέρεται στη συνταξιοδότηση με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με περισσότερα έτη στην ηλικία εξόδου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιοδοτικό: 150.000 ασφαλισμένοι «γλιτώνουν» τα νέα όρια ηλικίας"

Βάζουν τους ιδιώτες στο ασφαλιστικό!

Καταιγισμός παρεμβάσεων, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έρχεται από τον Οκτώβριο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η Επιτροπή Σοφών έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα και το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Σοφών φέρεται να υποστηρίζουν ευθέως ένα… δυαδικό σύστημα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει έναν δημόσιο πυλώνα, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι), και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και υποχρεωτικός δίδοντας «ιδιωτικές» συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ των προτάσεων εξέχουσα θέση κατέχει η υπόδειξη ότι οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα που προέρχεται από τη συγκεκριμένη εργασία του κάθε μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου θα πρέπει να αντικατασταθούν με φόρους (υπέρ του ασφαλιστικού), σύμφωνα με το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη.

Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις. Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εφόσον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργήσει πραγματικά με «ανακεφαλαιοποιητικό» και όχι με «αναδιανεμητικό» τρόπο.

Δηλαδή, εφόσον υπάρχουν πόροι στα ταμεία θα χορηγούνται συντάξεις, διαφορετικά θα λειτουργήσει το σύστημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ως «κατώτατη σύνταξη», που θα δίνεται σε όλους όσοι δεν έχουν κανένα επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, προτείνεται η παροχή ενός προνοιακού επιδόματος ύψους 416 ευρώ μηνιαίως.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βάζουν τους ιδιώτες στο ασφαλιστικό!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news