facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Σε αποχή από τις εκλογές καλεί ο δήμαρχος Λέσβου, αν δεν λυθεί το προσφυγικό

Άμεση λύση στο ζήτημα των προσφύγων απαιτεί ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος προειδοποιεί πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση οι πολίτες του νησιού θα απέχουν από τις κάλπες.

«Τις τελευταίες μέρες, το νησί της Λέσβου, βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ένα νησί 85 χιλιάδων ψυχών, σηκώνει στις πλάτες του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση . Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ακεραιότητα, τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, που εισρέουν κατά χιλιάδες στο νησί της Λέσβου. Επανειλημμένα, έχουμε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος. Εκκλήσεις, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν εισακούστηκαν», ααναφέρει ο δήμαρχος του νησιού.

«Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου, να μη συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές και δηλώνουμε ξεκάθαρα την πρόθεση μας να μην στηθούν κάλπες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς, επειδή η απεγνωσμένες φωνές μας, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση λύση», τονίζει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αποχή από τις εκλογές καλεί ο δήμαρχος Λέσβου, αν δεν λυθεί το προσφυγικό"

Αλλαγή τοπίου στη Δημόσια Διοίκηση

Αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο με μειώσεις για 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, νέο κύμα κινητικότητας και νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων αποτελούν τις βασικές δράσεις που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Μείωση του λειτουργικού κόστους στο Δημόσιο και εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 με παράλληλη προώθηση ενός νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.
Συμφωνήθηκε επίσης η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κλπ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ Το ΔΗΜΟΣΙΟ
  • Οκτώβριος 2015: Νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και επιλογής προϊσταμένων. Αξιολόγηση 360 μοιρών από υφισταμένους, προϊσταμένους και κοινωνία.
  • Νοέμβριος 2015: Νέο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλη την επικράτεια με μοριοδότηση.
  • Ιανουάριος 2016: Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Κατάργηση των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό. Διατήρηση μόνο τεσσάρων επιδομάτων. Μείωση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 90.000 υπάλληλοι μέχρι και το 2018. Ιδια αμοιβή για ίδια προϋπηρεσία και ίδια προσόντα.
ΣΥΡΙΖΑ
Δώσαμε απτά δείγματα των αλλαγών στη διοίκηση
Στο πρώτο εξάμηνο ήδη δώσαμε απτά δείγματα των αλλαγών στη Διοίκηση: Μείωση κατά 60% των μετακλητών συμβούλων. Μείωση δηλαδή της άτυπης παραδιοίκησης που κυβερνά και βασανίζει τον δημόσιο τομέα εδώ και 20 χρόνια. Απόδοση στη σημερινή Διοίκηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών που είχαν αποστερηθεί. Μεγάλα βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτεπάγγελτη και υποχρεωτική αναζήτηση χαρτιών και εγγράφων εντός του Δημοσίου. Αποκατάσταση των αδικιών της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.
Και συνεχίζουμε με άμεσα μέτρα:
• Καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών.
• Βαθιά αλλαγή σε όλη την πυραμίδα με σύγχρονα οργανογράμματα και περιγραφή θέσεων εργασίας ανά επιστημονική ή τεχνική ειδικότητα.
• Νέα οργανογράμματα που δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα που στηρίζεται στην εθελούσια μετακίνηση, μέσω ανοικτού και προσβάσιμου σε όλους πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας».
• Καθιέρωση της Αποτίμησης / Αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της Δημόσιας Διοίκησης. Η δική μας αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική και εμπεριέχει την αξιολόγηση των υφισταμένων από τους προϊσταμένους, αλλά και αντίστροφα.
• Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο άλμα στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του αποφασιστικού χτυπήματος της γραφειοκρατίας. Είναι ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», που δίνει αυτοστιγμεί περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δύο-τρεις μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κάθε πολίτη περίπου 150 χαρτιά και πιστοποιητικά.
• Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
Παρακαταθήκη παραμένει το διετές σχέδιο δράσης
Στην Ελλάδα ακόμη σήμερα δεν έχει εμπεδωθεί ότι ο πρωταρχικός ρόλος του κράτους είναι να διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα και όχι να τον απομυζά. Η πολυνομία, η κανονιστική ασάφεια και συχνά η αυστηρότητα που διέπει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το κράτος ασκεί τον ελεγκτικό του ρόλο συνέτειναν στην ανάπτυξη μιας Δημόσιας Διοίκησης εχθρικής προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον πολίτη.
Παράλληλα η τοποθέτηση κομματικών κομισάριων στις ανώτατες βαθμίδες της Διοίκησης υποδαύλισε το φαινόμενο αυτό καθώς η πολιτική παρέμβαση είχε καταστεί αναγκαία περίπου σε κάθε επαφή ιδιώτη με το κράτος. Ετσι δημιουργήθηκε το χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στη Δημόσια Διοίκηση.
Οταν ανέλαβα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέξεις όπως αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, αξιολόγηση δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο της Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρχαν υπηρεσίες δίχως αντικείμενο.
Οι δομές των περισσότερων υπηρεσιών είχαν εξαπλωθεί σαν μανιτάρια σε τροπικό δάσος.
Οικεί και ως έτυχε. Συχνά έβρισκε κανείς περισσότερους τμηματάρχες και διευθυντές από υπαλλήλους στις υπηρεσίες. Η εξέλιξη κάθε υπαλλήλου ήταν προκαθορισμένη αφού βασιζόταν στην ιεραρχία και σε μια στατική «μοριοδότηση» μέσω της οποίας υποδεικνύονταν και οι διευθυντές.
Οι συνδικαλιστές κυριολεκτικά ήλεγχαν τη Διοίκηση - ιδιαίτερα μέσω της συντεχνιακής παρουσίας τους σε πειθαρχικά συμβούλια τα οποία σπάνια ασκούσαν σύννομα την αρμοδιότητά τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προσπάθησα να τερματίσω τη λειτουργία άχρηστων και κοστοβόρων φορέων, να εξορθολογίσω τις υπηρεσίες με νέα λειτουργικά οργανογράμματα, να εισαγάγω την έννοια της ουσιαστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, να νομοθετήσω ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής διευθυντών. Ως παρακαταθήκη άφησα ένα διετές σχέδιο δράσης που εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει συθέμελα την ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Β' Αθήνας
ΠΟΤΑΜΙ
Να επιβραβεύεται το αποτελεσματικό έργο
Οπως και στα προηγούμενα μνημόνια, έτσι και σ' αυτό περιλαμβάνονται ασύνδετες δράσεις αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση που δεν συνθέτουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, πρέπει να προτείνουμε μέχρι τον Οκτώβρη (!), "ενιαίο" μισθολόγιο αλλά ούτε η απελθούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των τελευταίων σαράντα χρόνων υιοθέτησαν ένα αξιόπιστο σύστημα αποτίμησης αποτελεσμάτων δομών και υπαλλήλων που αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός δίκαιου και αξιοκρατικού μισθολογίου.
Το Ποτάμι, όμως, έχει καταθέσει ήδη από τον Γενάρη 2015 ολοκληρωμένη πρόταση γι' αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των προϊσταμένων.
Αξιοι και ικανοί διοικητές και διευθυντές δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς εξειδικευμένη στοχοθεσία και ανάληψη προσωπικής ευθύνης/δέσμευσης. Λίγο μας νοιάζει εάν θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, όπως θέλει η ΝΔ, ή θα ελέγχονται από λαϊκές συνελεύσεις, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση προϋποθέτει σαφή στρατηγική, επιχειρησιακούς στόχους και κατάλληλα πρόσωπα να το εφαρμόσουν. Οι συντάκτες του Μνημονίου ούτε θέλουν ούτε ξέρουν πώς να το κάνουν. Το Ποτάμι και θέλει και ξέρει.
Παναγιώτης Καρκατσούλης, Υπ. βουλευτής Ποταμιού
ΚΚΕ
Ισχυρό ΚΚΕ για την αποτροπή του Μνημονίου
Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε δημόσιο υπάλληλο να μην αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός και ως πεπρωμένο του το σφαγείο της ΕΕ και των μνημονίων που του "φόρεσαν" όλοι μαζί "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί", "δεξιοί" και "αριστεροί", παλιοί και "νέοι" σωτήρες.
Με την ψήφο του και τον αγώνα του να μην αποδεχτεί το νέο "μισθολόγιο - φτωχολόγιο" για το Δημόσιο που έχει την υπογραφή των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Με την ψήφο του και τον αγώνα του να αποτρέψει την εξίσωση των μισθών δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, την καθήλωση των μισθών στα 586 ευρώ και να απαιτήσει να επανέλθουν οι μισθοί στα προ κρίσης επίπεδα του 2009.
Να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στον αυταρχισμό του αστικού κράτους, ενάντια στη διάλυση των δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών, για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία.
Να επιστραφούν τα κλεμμένα και τα δεσμευμένα από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ταμείων των δήμων και των περιφερειών που όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ1, ΣΥΡΙΖΑ2 (ΛΑΕ), ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν και επέβαλαν τη ληστεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο Δημόσιο μπορούν να αποτραπούν μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια φιλολαϊκή προοπτική και διακυβέρνηση.
Αλ. Αρβανιτίδης, μέλος του τμήματος για την εργατική συνδικαλιστική δουλειά της ΚΕ του ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ
Χρειάζεται τόλμη και αλλαγές παντού
Το ΠΑΣΟΚ φέρει ισχυρή παρακαταθήκη κομβικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση: ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Ανοικτά Δεδομένα, ΕΚΔΔΑ, αλλά & Αποκέντρωση, ΕΣΥ, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε και να ανακόψουμε την τροχιά οπισθοδρόμησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τόλμη και αλλαγές, λοιπόν, παντού:
-Αξιολόγηση & Νέο μισθολόγιο: Χρειαζόμαστε αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών και σύνδεση του αποτελέσματος της αξιολόγησης με το μισθολόγιο με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς πελατειακές παρεμβάσεις. Η εργατικότητα και η αριστεία πρέπει να ανταμείβονται. Να μπει τέλος στην ισοπεδωτική αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας και της εξίσωσης προς τα κάτω.
-Εξυπηρέτηση του πολίτη: Νέα ΚΕΠ & Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση παντού. Η εξυπηρέτηση του πολίτη πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω ΚΕΠ, ενώ τα πιστοποιητικά πρέπει να χορηγούνται ηλεκτρονικά.
-Διαφάνεια & Λογοδοσία: Το κοινωνικό αίτημα για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια πρέπει να ικανοποιηθεί με την εμπέδωση της Διαύγειας και την επέκταση των Ανοικτών Δεδομένων σε όλο το Δημόσιο με εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας του 2014 που έμεινε στα συρτάρια επί επτά μήνες.
Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρώην υφ. Δ. Μεταρρύθμισης Υποψηφια στην περιφερεια Αττικής
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Οχι» στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο του κράτους
Η Δημόσια Διοίκηση πάσχει από χρόνιες αδυναμίες αποτελεσματικής οργάνωσης και στρατηγικού προσανατολισμού.
Με ευθύνη των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε πεδίο ρουσφετολογικών και πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας, διαπλοκής και οικονομικής διαφθοράς.
Τα Μνημόνια με τις μειώσεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και περικοπές δαπανών ενέτειναν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα (υγεία, παιδεία, πρόνοια), καθώς στους εισπρακτικούς μηχανισμούς και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η "Λαϊκή Ενότητα" δεν υιοθετεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του «επιτελικού και λιγότερου κράτους». Αντιμετωπίζει τη Δημόσια Διοίκηση ως βασικό μοχλό κοινωνικής προστασίας, προώθησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης, προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Προτείνει επανασχεδιασμό του πεδίου ευθύνης υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων δημοσίου μάνατζμεντ, την κάλυψη των αναγκών προσωπικού με αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων και υπηρεσιακής εξέλιξης, με διασφάλιση ταυτόχρονα των εργασιακών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Γιάννης Τόλιος, ΜΕΛΟΣ της Επιτροπής Προγράμματος Λαϊκής Ενότητας

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή τοπίου στη Δημόσια Διοίκηση"

Μέτρα χαλάρωσης των capital controls προανήγγειλε o Χριστοδουλάκης

Κίνητρα για να αντιστραφεί η αποστράγγιση του τραπεζικού συστήματος και να χαλαρώσουν τα capital controls προανήγγειλε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παραθέτει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε δύο νέα προϊόντα. Πρώτον, να διευκολύνουμε την εξόφληση δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε σημαντική ρευστότητα. Δεύτερον, εξετάζουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και να αρχίσει η αντιστροφή της αποστράγγισης του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«"Οξυγόνωση" επιχειρήσεων για να μη δούμε προσφυγικό κύμα»

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο υπηρεσιακός υπουργός υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ζουν σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχυθεί η οξυγόνωσή τους, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή τους σε ένα προσφυγικό οικονομικό κύμα».

Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προωθούνται:
α) η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως)
β) η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες
γ) το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ
δ) η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων, καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Πότε θα αρθούν τα capital controls

«Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις» σημείωσε.

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν ότι ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Δεν υπάρχει δεξιά, αριστερή και κεντρώα αποεπένδυση. Η αποεπένδυση είναι μία και αντιμετωπίζεται με λεφτά» τόνισε.

«Τα λεφτά να πάνε σε επενδύσεις, όχι στα μπαρ της Μυκόνου»

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι το δημόσιο χρήμα είναι καλό και χρήσιμο αλλά είναι λίγο. «Η Ελλάδα για να επανέλθει στην παραγωγική δυναμικότητα του 2009 θα χρειαστεί μέχρι το 2020 να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στη χώρα. Αν είμαστε μάγκες και καταφέρουμε και πάρουμε τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το παλιό και το νέο, λείπουν από τη χώρα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα βρεθούν λεφτάδες, εγχώριοι και ξένοι, που θα επενδύουν στη χώρα, αντί να πάνε (να ξοδέψουν τα λεφτά τους) στα μπαρ της Μυκόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε: «Έχουμε αποφασίσει ο νέος αναπτυξιακός να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσες επιχειρήσεις δημιουργούν απασχόληση».

Δ. Μπακατσέλος: «Οι επιχειρήσεις πεθαίνουν σε fast forward»

«Παρακολουθούμε σε fast forward και όχι σε slow motion τον θάνατο της ελληνικής επιχείρησης» υποστήριξε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος. Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της υπερφορολόγησης -όπως είπε- των επιχειρήσεων αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες «οδήγησαν στην ύφεση».

«Δυστυχώς και το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει να στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή εξ ολοκλήρου στην περαιτέρω φοροεξόντωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων που πλήττουν άμεσα την κατανάλωση» υποστήριξε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα ερευνών που αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει οδηγηθεί το επιχειρείν.

Όπως είπε, «πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ, τέλη Ιουλίου, κατέδειξε την απώλεια 229.000 επιχειρήσεων και 700.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2008-2014. Κι όλα αυτά πριν το τραγικό 8μηνο που ακολούθησε».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις. «Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις ακόμη θα κλείσουν στο πολύ κοντινό μέλλον ή θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμη θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι ζούμε τον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι η στιγμή που η αγορά αλλάζει χέρια» υποστήριξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα χαλάρωσης των capital controls προανήγγειλε o Χριστοδουλάκης"

Διαμαρτυρία των ενστόλων στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ

Διαμαρτυρία στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ έκαναν συνδικαλιστές αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, οι οποίοι άνοιξαν πανό, χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο του κοινού στην 80η Διεθνή Εκθεση.

«Όχι» στην οικονομική εξαθλίωση, ήταν το σύνθημα. ΟΙ ίδιοι είπαν ότι επέλεξαν αυτόν το συμβολικό τρόπο διαμαρτυρίας και όχι το συλλαλητήριο, καθώς δεν υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση για να διατυπώσουν τα αιτήματα τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία των ενστόλων στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ"

Γιάνης Βαρουφάκης: Τόσο κόστισα...

Απάντηση στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το «πόσο κόστισε» η διαχείριση του ως υπουργός Οικονομίας, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο- παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο πρώην υπουργός ασκεί επίσης κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την αντικατάσταση του και την υπογραφή της συμφωνίας.

Υπό τον τίτλο «Πόσο κόστισα;» ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για συνθηκολόγηση της κυβέρνησης και για ένα «αφήγημα των νικητών» ότι ο Βαρουφάκης βούλιαξε την οικονομία.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο του:

Μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το «αφήγημα των νικητών» έχει ως εξής: Στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε. Αν ο λαός δεν «έσφαλλε» εκλέγοντάς μας, η ανάκαμψη θα συνεχιζόταν και το Μνημόνιο σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν.

Ομως η διαπραγματευτική στάση που κράτησε η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, με πρωταγωνιστή τον υπογράφοντα, βούλιαξε την οικονομία ξανά στην ύφεση και εξανέμισε το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ευτυχώς», την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε πίσω, αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών που κόστισε στη χώρα από 20 μέχρι και 90 δισ., και έσωσε την παρτίδα, ίσως και την πατρίδα.

Δεν είμαι όμως «καλός πολιτικός», καθώς επιμένω να λέω την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε επί υπουργίας μου. Οπως βεβαίως δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη το 2014 επί ημερών των κ. Σαμαρά - Χαρδούβελη.

Στόχος μας ήταν μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη και να μην ξαναφέρει τη χώρα στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια μετά. «Δεν θα συνηγορήσουμε» είπα στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «σε άλλο ένα μεσοπρόθεσμο αδιέξοδο μόνο και μόνο για να πάρουμε 7,1 δισ. τώρα και να τα δώσουμε στο ΔΝΤ».

Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ δεν τα «έχασα» γιατί ήταν ένα ποσό σε ομόλογα που ποτέ δεν ήλεγχε το ελληνικό κράτος έτσι κι αλλιώς και τα οποία η τρόικα θα αποφάσιζε πώς θα τα διαθέσει στις τράπεζες, είτε έμεναν στο ΤΧΣ είτε τα μετέφεραν στην ευρωπαϊκή μητρική του, το ΕΤΧΣ, και μετά ξανά στο ΤΧΣ (όπως θα κάνουν τώρα)

Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι το 2012 υποτίμησαν το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Ετσι, περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να φορτώσουν και αυτήν την εγκληματική αστοχία τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τα capital controls που εκείνοι επέβαλαν τα επικαλούνται τώρα, ψευδώς, ως τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες χρειάζονται όχι 10 αλλά 25 δισ.

Ενας γρήγορος απολογισμός αποδεικνύει ότι ο επιπρόσθετος δανεισμός που προσέθεσε η εξάμηνη διαπραγμάτευσή μας στα ήδη συμφωνημένα της τρόικας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι... μηδενικός

Πολύς λόγος έχει γίνει για τους συμβούλους μου. Αξίζει μια ματιά στο πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό: ακριβώς μηδέν! Κανείς σύμβουλός μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα!
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Τόσο κόστισα..."

Φορολογική παγίδα για χιλιάδες συνταξιούχους

Μια απίστευτη φορολογική παγίδα στήθηκε σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών, από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η παγίδα στήθηκε μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης και έχεις ως αποτέλεσμα άλλοι συνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν άδικα ειδική εισφορά αλληλεγγύης κι άλλοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσουν.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η ισχύουσα νομοθεσία (περίπτωση ζ του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) προβλέπει ότι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης μειώνονται κατά 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών δεν εφάρμοσαν σωστά τη διάταξη αυτή. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων άνω των 65 ετών, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μείωσαν κατά 30% το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προέκυψε βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, απέφυγαν να κάνουν το ίδιο και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα ελήφθη υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς να μειωθεί κατά 30% όπως προβλέπει ο νόμος, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού είτε χρεώθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης είτε εκλήθησαν να πληρώσουν εισφορά περισσότερη από αυτήν που θα έπρεπε να καταβάλουν κανονικά.

Πιο αναλυτικά, όσοι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών είχαν δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού και το τεκμαρτό τους εισόδημα χωρίς τη μείωση του 30% ήταν υψηλότερο των 12.000 ευρώ αλλά με τη μείωση κατά 30% έπεφτε κάτω των 12.000 ευρώ, πλήρωσαν άδικα εισφορά αλληλεγγύης, καθώς κανονικά θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από αυτήν! Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος άνω των 65 ετών που δήλωσε συνολικό εισόδημα 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημά του ήταν 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε κανονικά να πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς το ποσό των 15.000 ευρώ θα έπρεπε, κανονικά, να είχε ληφθεί υπόψη μειωμένο κατά 30% και να είχε περιοριστεί στα 10.500 ευρώ (15.000 ευρώ – 30% = 10.500 ευρώ). Θα έπρεπε δηλαδή να είχε μειωθεί κάτω από τις 12.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με το μη συνυπολογισμό της έκπτωσης του 30% στα τεκμήρια διαβίωσης κατά την εκκαθάριση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το τεκμαρτό εισόδημα που ελήφθη υπόψη παρέμεινε στις 15.000 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Eτσι, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος φορολογήθηκε, τελικά, με εισφορά αλληλεγγύης 1% επί του ποσού των 15.000 ευρώ και εκλήθη να πληρώσει άδικα 150 ευρώ.

Επίσης, όσοι είχαν δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού και το τεκμαρτό τους εισόδημα ακόμη και μετά τη μείωσή του κατά 30% παρέμενε υψηλότερο των 12.000 ευρώ πλήρωσαν άδικα εισφορά αλληλεγγύης επί τεκμαρτού εισοδήματος μειωμένου κατά 30% δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ κι όχι 22.000 ευρώ με συντελεστή 2% και ο συνταξιούχος εκλήθη να πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 660 ευρώ (2% Χ 22.000 ευρώ =660 ευρώ).

Αν η εισφορά υπολογιζόταν επί μειωμένου κατά 30% τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ, ο συνταξιούχος θα χρεωνόταν με εισφορά αλληλεγγύης υπολογισμένη με συντελεστή 1% και θα καλείτο να πληρώσει μόνο 154 ευρώ. Με το «κόλπο» του μη συνυπολογισμού της έκπτωσης του 30% επί τεκμαρτού εισοδήματος, ο συνταξιούχος αυτός εκλήθη να πληρώσει άδικα επιπλέον ποσό εισφοράς 506 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογική παγίδα για χιλιάδες συνταξιούχους"

Aπό Δευτέρα η «Ώρα του Πολίτη» σε όλα τα αστυνομικά τμήματα

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθιερώνεται σε μόνιμη βάση, απο την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, η «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων», που εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και δύο μήνες, με πρωτοβουλία του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Η «Ώρα του Πολίτη» θα εφαρμόζεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 18.00-20.00, σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Κατά τις συγκεκριμένες ώρες, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, θα δέχονται τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής ευθύνης τους, ύστερα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης, προκειμένου να συζητούνται απόψεις, να υποβάλλονται αιτήματα, παράπονα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις για θέματα που συνδέονται με τη δράση και το έργο της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά (από 20 Απριλίου έως 20 Ιουνίου 2015) σε (14) Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα.

Τηλέφωνα Γραμματειών Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας, όπου οι πολίτες, οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επικοινωνούν, προκειμένου να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους Διοικητές, υπάρχουν σε ειδικό banner στην αρχική σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπό Δευτέρα η «Ώρα του Πολίτη» σε όλα τα αστυνομικά τμήματα"

Συνωστισμός στην πόρτα Λεβέντη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο

Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις δέχτηκε το τελευταίο διάστημα η Ενωση Κεντρώων από ενδιαφερόμενους για μία θέση στις βουλευτικές λίστες. Η διαφαινόμενη είσοδος του κόμματος στη Βουλή και η εκ περιτροπής εξάμηνη θητεία των βουλευτών που θα εκλεγούν, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, λειτουργεί ως δέλεαρ για επίδοξους εθνοπατέρες.

Για πρώτη φορά στην 23χρονη πορεία της Ενωσης Κεντρώων, το κόμμα θα κατεβάσει πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι λίστες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα μετά τη σημερινή επικύρωση των υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Λεβέντης, δεν πρόκειται για γνωστά πρόσωπα, αλλά για υποψήφιους με αναγνωσμένο έργο και προσφορά στις κοινωνίες απ’ όπου προέρχονται. Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι από αυτούς αποτελείται από στελέχη και μέλη του κόμματος που βρίσκονται στο πλευρό του κ. Λεβέντη τα τελευταία χρόνια. «Δεν έχουμε βάλει εμείς λαμπερά ονόματα στις λίστες μας, αλλά ανθρώπους που είναι κοντά μας χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πρόκειται για συγγραφείς, λογοτέχνες, δικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες», λέει ο ίδιος παραπέμποντάς μας στην επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Ο κ. Λεβέντης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και ίσως στη Β’ Αθήνας.

Κόπηκαν οι «πρώην»

Οπως αποκάλυψε ο κ. Λεβέντης, την πόρτα του γραφείου του χτύπησαν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Κι αν αρχικά ο ίδιος αντιμετώπιζε σε ορισμένες περιπτώσεις θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις λίστες, τελικά κόπηκαν μετά από αντιδράσεις συνεργατών και στελεχών του, στη λογική πως «παλιοί πολιτικοί δεν συνάδουν με το νέο που θέλει να προσδώσει το κόμμα». Από τα ονόματα που διέρρευσαν και φέρονται να χτύπησαν την πόρτα της Ενωσης Κεντρώων είναι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Λάρισας Γιώργος Αδαμόπουλος και Βάσω Αλεξανδρίδου, καθώς και ο πρώην βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Τσιπλάκης, ο οποίος αρχικά δήλωνε «παρών στις πολιτικές εξελίξεις», αλλά μετά την άρνηση που εισέπραξε από τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων δήλωσε: «Απαντώντας στη φημολογία των τελευταίων ημερών περί δήθεν προσχώρησής μου σε άλλο κόμμα -και μάλιστα της Ενωσης Κεντρώων-, δηλώνω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συνωστισμός για το… εξάμηνο

Από την επομένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου -και το 1,8% που κατέκτησε η Ενωση Κεντρώων- τα τηλέφωνα και τα mail στα κεντρικά του κόμματος πήραν φωτιά, με τις εγγραφές νέων μελών να αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ανάμεσα στα νέα μέλη και επίδοξοι υποψήφιοι, που προσέγγισαν το κόμμα του κ. Λεβέντη λόγω της διαφαινόμενης δυναμικής του. Μάλιστα στο απαντητικό mail της Ενωσης Κεντρώων που έπαιρναν τα νέα μέλη και εφόσον υπήρχε ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις λίστες, κοινοποιούνταν και το τηλέφωνο του κ. Λεβέντη για απευθείας επαφή μαζί του. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Διαδικτύου Δημοσθένη Δανέλλα, ο αριθμός των νέων εγγραφών άγγιξε το 1.000% και καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα και ηλικίες, κυρίως, κάτω των 45 ετών. «Ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα του αθλητισμού και της showbiz, οι οποίοι συστρατεύονται στην προσπάθεια, ως απλά μέλη και όχι αναγκαστικά ως υποψήφιοι βουλευτές», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δανέλλας.
Η ομάδα εθελοντών του Διαδικτύου και των social media, εκτός από την προώθηση των θέσεων του κόμματος, έχει να αντιμετωπίσει και τα «τρολ» που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αποδημήσουν τον κ. Λεβέντη. «Ακόμη και ψεύτικα προφίλ και σελίδες της Ενωσης Κεντρώων έχουν δημιουργηθεί στο Facebook, όπου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους ψηφοφόρους μας», λέει ο κ. Γιώργος Κουτουλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος. Η γνωστή αφίσα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο «Σε τόσες εκλογές πιάστηκες μ@λ@κ@ς, αυτή τη φορά φρόντισε να φανείς Λεβέντης» προκάλεσε αίσθηση και έγινε viral. Πάντως, ο πόλεμος που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων από διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως μέσω Internet, δεν φαίνεται να τον πτοεί. «Μέχρι και παλιές φωτογραφίες μου από κέντρα διασκεδάσεως ξέθαψαν, νομίζοντας πως θα με πλήξουν», λέει ο ίδιος για την περιβόητη φωτογραφία δίπλα σε γυμνόστηθη καλλιτέχνιδα, που τραβήχτηκε σε κέντρο διασκέδασης στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οσοι συμμετέχουν στις λίστες της Ενωσης Κεντρώων έχουν συμφωνήσει και υπογράψει δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, αποδέχονται την εξάμηνη θητεία του κάθε βουλευτή τους και την αντικατάστασή του από τον επόμενο. Μάλιστα, η μία από τις δύο δηλώσεις παραίτησης που έχουν υπογράψει οι υποψήφιοι πλέον βουλευτές απευθύνεται προσωπικά στον πρόεδρο της (επόμενης) Βουλής. Οπως πολλές φορές έχει τονίσει σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Λεβέντης, «με την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνει πολιτικός σεισμός και στο μέλλον θα μας αντιγράψουν και άλλα κόμματα». Πάντως, πολλοί αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει παρά τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που ψηφίστηκε από το συνέδριο του κόμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνωστισμός στην πόρτα Λεβέντη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο"

Τραγέλαφος ΑΝΕΛ με Χαϊκάλη

Την πόρτα εξόδου από τις εκλογικές λίστες είδε ο κ. Παύλος Χαϊκάλης, μετά την υπόθεση της offshore.

Συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ παραδέχονται ότι ο κ. Χαϊκάλης είχε εξελιχθεί σε «βαρίδι» για το κόμμα και για την προσπάθεια που κάνει για να εισέλθει στη Βουλή.

Εκτιμούν πως, εάν τελικά παρέμενε στις λίστες, τότε η υπόθεσή του θα μονοπωλούσε την επικαιρότητα, επιβαρύνοντας την θέση του κόμματος.

Ωστόσο, ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως, εάν μετά τις εκλογές οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή και σχηματίσουν κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα ο κ. Χαϊκάλης αποδείξει την αθωότητά του, τότε ο ίδιος προτίθεται να τον αποκαταστήσει, εννοώντας ότι θα του δώσει κάποια κυβερνητική θέση.
Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε και το Σάββατο το πρωί από το MEGA η κ.Μαρίνα Χρυσοβελώνη λέγοντας πως μπορεί να τον κάνουμε και υπουργό μετά τις εκλογές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγέλαφος ΑΝΕΛ με Χαϊκάλη"

Εφιάλτης για τον Τσίπρα οι περυσινές του εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Τη Δευτέρα το μεσημέρι τελικά θα δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αν και ο αρχικός προγραμματισμός περιλάμβανε το ενδεχόμενο της μη διεξαγωγή της.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι οι συνεργάτες του και το επικοινωνιακό επιτελείο έκριναν σκόπιμο τελικά ο κ. Τσίπρας να την πραγματοποιήσει, καθώς υπήρχε κίνδυνος να γυρνούσε μπουμερανγκ η κριτική που ίδιος έκανε πέρσι στον Αντώνη Σαμαρά.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ομιλία θα διεξαγόταν κανονικά, σχολιάζοντας τα περί κρυφτού από το πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύφτηκε ποτέ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, που έκανε τα πάντα για να κρυφτεί στην προηγούμενη ΔΕΘ”.

Το ενδιαφέρον φυσικά θα εστιαστεί στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη μη εφαρμογή του πολλά υποσχόμενου προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε εξαγγείλει πέρσι από το βήμα της ίδιας έκθεσης, έχοντας όμως το ρόλο του επίδοξου πρωθυπουργού και τον αέρα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει βέβαια σχετικά ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει εφαρμοστεί σε ποσοστό πάνω από το 50%». Έχει σημειώσει δε ότι στους επτά μήνες η κυβέρνηση αντιμετώπισε «τα βασικά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης» και μέσα από το νόμο για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «διευκόλυνε πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα».

Μέχρι στιγμής πάντως στις ομιλίες του εμφανίζεται υπέρ του Μνημονίου. Στην ομιλία του στη Λιβαδειά την Παρασκευή, ο απελθών πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:«Στις 25 Γενάρη ανοίξαμε λογαριασμούς με την ιστορία. Δεν θα τους αφήσουμε στη μέση. Κάποιοι θέλουν να γίνει η αριστερά μικρή παρένθεση στο καθεστώς που στήσανε εδώ και 40 χρόνια. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Tα σχέδιά τους θα βάλει βαθιά μέσα στα συρτάρια της ιστορίας ο ελληνικός λαός στις 20 του Σεπτέμβρη». «Εμείς δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε» είπε ακόμη, επιχειρώντας να απαντήσει σε όσα του καταλογίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνησή του -δηλαδή του τρίτου Μνημονίου, για το οποίο ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν καλύτερο να μην εφαρμοστεί.


Ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη τη Κυριακή για την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο χώρο της έκθεσης και συνάντηση με την Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO A.E. και το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο και στα περίπτερα της Έκθεσης, ενώ στη μία το μεσημέρι θα μεταβεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στις 2 θα επισκεφθεί το 1ο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στην Τεχνόπολη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιάλτης για τον Τσίπρα οι περυσινές του εξαγγελίες στη ΔΕΘ"

«Βόμβα» 20.000 κενών στα σχολεία

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα σχολεία, Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Περισσότεροι από 20.000 δάσκαλοι και καθηγητές θα λείπουν από τις τάξεις καθώς εκτιμάται οτι στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα του καθιερωμένου αγιασμού χιλιάδες μαθητές θα δουν κενή την έδρα του δασκάλου. Στον “χάρτη” με τα περισσότερα κενά είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου . Εκτός “τοπίου” σύμφωνα με στοιχεία από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες “βγαίνει” η Λέσβος καθώς υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί λόγω εντοπιότητας. Οι περιοχές με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς είναι η Θεσσαλία, η Ηπειρος και η Δυτ. Μακεδονία, όπου τα κενά θα είναι λιγότερα. Στις πρώτες θέσεις των κενών που θα προκύψουν είναι οι Δάσκαλοι, οι Μαθηματικοί, οι Φυσικοί και οι Φιλόλογοι.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής , αλλά και των Βορείων Προαστείων, στα οποία ήδη έχουν προστεθεί λόγω κρίσης αλλά και της συζήτησης ΦΠΑ στην εκπαίδευση πολλοί μαθητές, που φεύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της εκπαίδευσης “ Οι μαθητές από τα ακριβά ιδιωτικά πάνε σε φθηνότερα και οι μαθητές από τα οικονομικότερα πάνε στα δημόσια”, δημιουργώντας ασφυξία στα ήδη “μεγάλα” τμήματα.

Για το λόγο αυτό επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και λίγο πριν από την αποχώρηση της προηγούμενης ηγεσίας εκδόθηκε εγκύκλιο με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα με αποτέλεσμα στα γυμνάσια και τα λύκεια οι τάξεις να αγγίξουν τους 30 μαθητές, από 27 που προέβλεπε προηγούμενη ρύθμιση .

“Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι οτι τα περισσότερα σχολεία είναι σχετικά καινούργια και έχουν γίνει με τα ευρωπαικά πρότυπα , δηλαδή για 25 έως και 27 μαθητές, με αποτέλεσμα να μην χωράμε στην τάξη παρά μόνο ο ένας δίπλα στον άλλο”, επισημαίνει στο “Θέμα” ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο οτι θα φθάσουμε ακόμα και στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων για να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά, καθώς η προηγούμενη ηγεσία μερίμνησε μόνο για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα προκειμένου να μην φανούν τόσο τα κενά σε εκπαιδευτικούς. “Θα τους κρεμάσουμε από τα φώτα: ” είναι μία ερώτηση που ακούγεται χάριν αστεισμού στα εκπαιδευτικά “πηγαδάκια” αυτές τις ημέρες καθώς τα σχολεία άνοιξαν για να κάνουν πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί ,οι οποίο διαπιστώνουν οτι σε κάποιες περιπτώσεις απλά δεν χωρούν οι εγγεγραμμένοι μαθητές.

Ο κ. Παπαχρήστος υπογραμμίζει οτι μεγάλο πρόβλημα θα έχουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής καθώς λείπουν οι 2000 εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για τη λειτουργία τους και τα ολοήμερα η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε καθηγητές ειδικότητας.

Ενα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία από την επιβολή των capital controls είναι το ύψος των χρημάτων που μπορεί να πάρουν από τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών για τα λειτουργικά έξοδο. Οπως λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν τα κονδύλια αλλά δεν μπορούμε να τα πάρουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλείψεις στα χαρτιά του φωτοτυπικού επί παραδείγματι γιατί δώσαμε τα λεφτά για το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης πάντως στις διαδικασίες είναι ότι πέρυσι μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, η κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών , προκειμένου να γίνουν τον Σεπτέμβριο οι αποσπάσεις μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η έντονη κόντρα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δ. Χασάπη στενού συνεργάτη του Αρ. Μπαλτά με την υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου για τις αποσπάσεις καθηγητών από το εξωτερικό προκειμένου να καλυφθούν “στο παρά πέντε “ κάποια κενά. Ο κ. Χασάπης απείλησε και να παραιτηθεί , καθώς η κ. Κιάου δεν φάνηκε διατεθειμένη ωσ υπηρεσιακή υπουργός να βάλει την υπογραφή της ανακαλώντας εκπαιδευτικούς την τελευταία στιγμή εκπαιδευτικούς που ζουν σε κάποια ξένη χώρα, και έχουν προγραμματίσει εκεί τη ζωή τους.

Η Δ.Ο.Ε. έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εκπαίδευσης στην κ.Κιάου επισημαίνοντας οτι τα περισσότερα από 20.000 κενά που βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, πολλά από τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου. Επίσης,. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάλογες πιστώσεις

Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι:”Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά για α/βάθμια και β/βάθμια 12.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ και 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ζητηθεί (αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί ) άλλες 6.000 πιστώσεις από το Π.Δ.Ε. Είναι σαφές ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας αναπληρωτής πριν από τις εκλογές
Σχετικά με την επανάληψη της διαδικασίας των αιτήσεων των αναπληρωτών είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στις διευθύνσεις αφού πρόκειται, επί της ουσίας, για νέα διαδικασία τόνισε οτι η κ. Κιάου, όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων που την συνάντησαν.

Δίνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις σε άλλη ανακοίνωση από την κ. Κιάου ο κ. Χασάπης θεωρεί ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδικαιολόγητη, καθώς, όπως λέει” τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων φέτος, καθώς με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει η κάλυψη των λειτουργικών κενών και η δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν εκτάκτων αναγκών που θα δημιουργηθούν.”
Για ερασιτεχνισμούς κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ δήλωσε «Πρόκειται για το τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία, που δημιούργησε η εγκληματική αδράνεια του τέως υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά και των στενών συνεργατών του, καθώς και οι αδιανόητες επιλογές τους, όπως η απόσπαση εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις φορέων, αντί της κανονικής άσκησης των διδακτικών καθηκόντων τους» ανέφερε ο κ. Φορτσάκης που ζήτησε έστω και την ύστατη ώρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα καθώς, όπως επισήμανε, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών πλήττουν βάναυσα την ομαλότητα στα σχολεία μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» 20.000 κενών στα σχολεία"

Διαψεύδει τον εαυτό του ο Αλέξης Μητρόπουλος: Αποδέχεται την πρόταση Τσίπρα

Τον εαυτό του δίεψευσε το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Μητρόπουλος καθώς σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι αποδέχεται την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να τεθεί στην ουρά του ψηφοδελτίου Αθηνών, παρόλο που λίγες... ώρες νωρίτερα, στον Σκάι, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές.

«Χθες επεσήμανα ότι είναι παράδοξο ο πρώτος σε σταυρούς να τίθεται τελευταίος στη λίστα. Ωστόσο σε αυτή τη μάχη, δεν περισσεύει κανένας» τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους...

Ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε μάλιστα το sms που είχε στείλει στον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έγραψε: «Σύντροφε Πρόεδρε, σε ευχαριστώ για την τιμή της πρότασης. Την αποδέχομαι. Καλή επιτυχία. Σε τιμώ, Αλέξης Μητρόπουλος».

«Θέλω να δείξω με ανωτερότητα πως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ηθική και νομιμοποιητική βάση για να μου φερθούν έτσι, αυτή την αδικία θα την αποτιμήσει ο κόσμος και στην κάλπη, δεν θέλω να φανώ αίτιος ενός κακού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό θα παραμείνω» εξήγησε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει τον εαυτό του ο Αλέξης Μητρόπουλος: Αποδέχεται την πρόταση Τσίπρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news