facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Μητρόπουλος: Δεν αποδέχεται τη μη εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τίτλους τέλους στη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μένει εκτός ψηφοδελτίων, καθώς όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής δεν αποδέχεται την εισήγηση της κομματικής επιτροπής που τον τοποθετεί στην τελευταία θέση της λίστας.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε «ακραία προσχηματική» την απόφαση της Κουμουνδούρου και την απέδωσε αποκλειστικά στην «σκληρότητα της αποδόμησης της διαπραγματευτικής ανικανότητας» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Λυπήθηκα που δεν δήλωσα «όχι» αντί για «παρών» στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο, πρόσθεσε ο ίδιος, όχι για κάνω τον επαναστάτη, αλλά επειδή δεν μπορώ να σηκώσω στις πλάτες μου τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου για μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Μητρόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι στο διάστημα αυτό «το ελληνικό ζήτημα πήγε πολύ πίσω».

Σε ερώτηση γιατί παρ' όλες τις αντιρρήσεις του ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως παρά την αποτυχία στη διαπραγμάτευση, πίστεψε πως μέσα από το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να γίνει μια τελευταία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης.

Δεν είχα επιλέξει την απόλυτη ρήξη, ανέφερε, παρ' όλο που που -όπως είπε- επιμένει σε όλα όσα είχε πει για την ηγεσία και την διαπραγματευτική ανικανότητα.

Σημείωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να τον τοποθετήσει σε μη εκλόγιμη θέση, παρ' όλο που χθες είχε πολιτική συνομιλία με τον πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο πολιτικό σχηματισμό, απάντησε πως ούτε αναζήτησε, ούτε θα αναζητήσει άλλη συνεργασία.

Προέβλεψε, μάλιστα, πως θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μετά τις εκλογές, καθώς -όπως είπε- κανένας σχηματισμός δεν θα φέρει σε πέρας το πρόγραμμα.

Πάντως, νωρίτερα την Παρασκευή, μιλώντας στον Real 97,8 ο κ. Μητρόπουλος είχε δηλώσει πως κανείς δεν περισσεύει στον ΣΥΡΙΖΑ και πως όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη για τη νίκη στις εκλογές. Επίσης, ο ίδιος επικαλέστηκε δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε μόλις χθες και τον δικαιώνει για τη φορολογική του υπόθεση.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Δεν αποδέχεται τη μη εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ"

Τρία γκάλοπ - θρίλερ για την πρωτιά

Απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το «φως» της δημοσιότητας την Παρασκευή, ενώ ένα τρίτο γκάλοπ δίνει προβάδισμα στη ΝΔ.

Πιο αναλυτικά, νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» -που κυκλοφορεί το Σάββατο- από την εταιρεία Metron Analysis δίνει ποσοστό 24% στη ΝΔ, έναντι 23,4% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα έρευνα έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Πάντως, στη νέα στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis άξιο αναφοράς είναι ότι οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11% του συνόλου.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 24%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%
ΚΚΕ: 5,2%
Χρυσή Αυγή: 5,1%
Το Ποτάμι: 4,8%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4%
Ένωση Κεντρώων: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
ΑΝΕΛ: 2%

Στην εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,6%
ΚΚΕ: 6,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Το Ποτάμι: 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ένωση Κεντρώων: 5,1%
Λαϊκή Συμμαχία: 4,3%
ΑΝΕΛ: 2,6%

Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για το Star


Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star δίνει ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 25,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η ΛΑΕ με 3,6%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν ποσοστό 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν 29,6%, η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 3,7,1% των πολιτών επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 27% «δείχνει» και έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Αλλά και σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπάρχει ισοπαλία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 27%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΧΑ με 6,5%. Στα ίδια ποσοστά με τα τέλη Αυγούστου κινείται το ΚΚΕ με 6% που παραμένει τέταρτη δύναμη, ενώ μισή μονάδα πίσω βρέθηκε το Ποτάμι, που συγκεντρώνει 5,5%.

Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ το τελευταίο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ενότητα με 4%.
Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι ΑΝΕΛ οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, και οι δύο συγκεντρώνουν ποσοστό 27,5%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ελαφρώς περισσότερες αρνητικές ψήφους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποσοστό 24% και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 18,5%.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση ποια κυβέρνησή θα έδινε περισσότερη σιγουριά, το 45% των πολιτών απαντά ότι θα ήταν μια κυβέρνηση με εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.041 ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος γύρος μετρήσεων δείχνει μια αμφίρροπη αναμέτρηση με εναλλασσόμενο προβάδισμα, καθώς στις περισσότερες -δημοσιευμένες και μη- δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι μικρότερη της μίας εκατοστιαίας μονάδας και, σε κάθε περίπτωση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, γεγονός που σε αυτή τη φάση καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

Η τάση, ωστόσο, που διαμορφώνεται, ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ενισχύεται διαρκώς η δημοφιλία του αρχηγού της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σε αρκετούς δείκτες έχει ξεπεράσει το βασικό αντίπαλό του, τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Και παρότι από τη Συγγρού τηρούν εν γένει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τους πανηγυρισμούς, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο της ψαλίδας θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για την παράσταση νίκης, στην οποία η ΝΔ, μέχρι στιγμής, αν και πλησίασε, δείχνει να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία γκάλοπ - θρίλερ για την πρωτιά"

Εκτός εκλόγιμων θέσεων θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Μητρόπουλο

Την τοποθέτηση του Αλέξη Μητρόπουλου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου, «εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί», εισηγείται η επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή αναφέρεται: «Η Επιτροπή συγκρότησης των ψηφοδελτίων των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη μετά από δύο συνεδριάσεις, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή να μην συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Αττικής ο σύντροφος Αλέξης Μητρόπουλος.

» Μέχρι την πλήρη εκκαθάριση όσων θεμάτων βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τον αφορούν, η εισήγηση προς την Κ.Ε. περιλαμβάνει την δυνατότητα να τοποθετηθεί στην τελευταία θέση εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί».

Η εισήγηση απηχεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Κουμουνδούρου τόσο για την αποστασιοποίηση που έχει δείξει ο κ. Μητρόπουλος με δηλώσεις του από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα όσο και για το αίτημα άρσης της ασυλίας του για καταγγελίες περί φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος αρνείται τις καταγγελίες και είχε αφήσει αιχμές εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα ότι κίνησαν τη διαδικασία για την άρση της ασυλίας του. Στη συνέχεια, ωστόσο, είχε καταγγείλει ότι υπονομεύθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός εκλόγιμων θέσεων θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Μητρόπουλο"

Έξι στελέχη του Ποταμιού αποχωρούν και στηρίζουν τη ΝΔ

Τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογών ανακοίνωσαν στελέχη του Ποταμιού μετά από συνάντηση που είχαν με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «Αρχικά στρατευθήκαμε με το Ποτάμι. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά. Δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε στον απερχόμενο πρωθυπουργό την πρώτη θέση και άρα την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων που μας οδήγησαν ένα εκατοστό πριν την καταστροφή». Όπως σημειώνουν σήμερα όσο ποτέ απαιτείται συναίνεση και ευρύτερη συνεργασία όλων των μεταρρυθμιστικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Αυτή τη συνεργασία μπορεί να τη διασφαλίσει μόνο η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές».

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Είμαστε απλοί εργαζόμενοι πολίτες. Είμαστε επαγγελματίες της ζωής, όχι της πολιτικής. Η κρίση μάς πλήγωσε, αλλά το επτάμηνο «αριστερό» πείραμα μάς αποτελειώνει. Δεν αντέχουμε τα capital controls που διαλύουν την επαγγελματική μας ζωή. Δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε.

Αρχικά στρατευθήκαμε με το Ποτάμι. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά. Δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε στον απερχόμενο πρωθυπουργό την πρώτη θέση και άρα την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων που μας οδήγησαν ένα εκατοστό πριν την καταστροφή.

Σήμερα όσο ποτέ απαιτείται συναίνεση και ευρύτερη συνεργασία όλων των μεταρρυθμιστικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτή τη συνεργασία μπορεί να τη διασφαλίσει μόνο η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές.

Η χώρα παραπαίει. Απαιτείται πλέον διακυβέρνηση. Απαιτείται πλέον ένα μικρότερο και κυρίως πιο παραγωγικό κράτος. Απαιτείται απελευθέρωση της πραγματικής, της δημιουργικής οικονομίας, της ζωτικότητας των Ελλήνων από τα ασφυκτικά δεσμά ενός παμπάλαιου, απολιθωμένου κράτους. Δεν μπορεί αυτή η μεγάλη αλλαγή να γίνει με επικεφαλής ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε αυτή.

Δεν μπορεί να γίνει με ιδεοληπτικούς αριστερούς στο τιμόνι. Δεν μπορεί να γίνει με ορκισμένους κρατιστές. Μπορεί να γίνει μόνο με σύμπραξη ΟΛΩΝ των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, όλων των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας.

Δεν επιδιώκουμε θέση σε λίστες και κομματικά παιχνίδια. Θέλουμε να εισφέρουμε με την πρακτική και θεωρητική μας γνώση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Συνεργαζόμαστε για την παραγωγή επεξεργασμένων πολιτικών, με επιστημονικό τρόπο, και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτικών στελεχών του μεσαίου, μεταρρυθμιστικού χώρου.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η καταστροφή παραμονεύει. Η απελθούσα κυβέρνηση δοκιμάστηκε και μας πήγε σε εφτά μήνες δυο χρόνια πίσω. Όχι άλλα πειράματα. Κοστίζουν σε δουλειές και γεννούν ανθρώπινη δυστυχία. Ήρθε η ώρα για το ΜΕΤΑ. Ας βρούμε επιτέλους τα ελάχιστα που μας ενώνουν».

Φιλιππίδης Αλέξανδρος, Πανελλήνια Επιτροπή Ποταμιού

Κεχαγιόγλου Ελευθέριος, Εμπειρογνώμονας Τομέα Νησιωτικής πολιτικής Ποταμιού

Βλάχος Πασχάλης, Συντονιστής Τομέα Οικονομικών Ποταμιού

Παπακωνσταντίνου Σωτήριος, Συντονιστής Α΄ Πειραιώς Ποταμιού

Λυμπερόπουλος Βασίλειος-Παναγιώτης, Συντονιστής Τομέα Ασφάλισης Ποταμιού

Σεμιτέλος Ευστάθιος, Εμπειρογνώμονας Τομέα Δημόσιας Διοίκησης Ποταμιού
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι στελέχη του Ποταμιού αποχωρούν και στηρίζουν τη ΝΔ"

Κόβεται από τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ ο Παύλος Χαϊκάλης

Εκτός των ψηφοδελτίων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μένει ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παύλος Χαϊκάλης, με απόφαση του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον Alpha, είπε ότι συναντήθηκε χθες με τον κ. Χαϊκάλη και έκανε λόγο για μεγάλο δίλημμα, το οποίο συνίστατο στο να αποκλείσει τον κ. Χαϊκάλη αδικώντας τον ή να συμπαρασύρει όλους τους άλλους υποψήφιους σε έναν προεκλογικό αγώνα που θα στηριζόταν στην υπόθεση Χαϊκάλη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «στήσιμο στην υπόθεση Χαϊκάλη», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι και ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για την σχέση του με την κυπριακή εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τούτο ασχέτως του γεγονότος ότι η σχέση αυτή είναι ανενεργή από το 2011.

Επίσης ο κ. Καμμένος έθεσε το ερώτημα γιατί η επιτροπή του «Πόθεν Έσχες» της Βουλής παρέπεμψε την εξέταση της υπόθεσης αυτής μετά τις εκλογές.

Τόνισε ότι ο κ. Χαϊκάλης παραμένει στο κόμμα, προσθέτοντας ότι όταν ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση η αποκατάσταση του κ. Χαϊκάλη θα είναι πλήρης, της κυβερνητικής θέσης μη αποκλειομένης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβεται από τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ ο Παύλος Χαϊκάλης"

Το Βερολίνο διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα για το μεταναστευτικό

Τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες και την στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη επιβάρυνση που υφίσταται η Ελλάδα.

«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Εξωτερικών διπλασιάζει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ τα ως τώρα διατιθέμενα μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Ερυθρού Σταυρού.

Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε σχετικά: «Αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε για άλλη μια φορά, στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, την βοήθειά μας για την Ελλάδα, όπου φθάνουν πολλοί πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα υφίσταται ιδιαίτερη επιβάρυνση και ότι δεν έχουμε μόνο απαιτήσεις, αλλά στηρίζουμε την Αθήνα και έμπρακτα ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα για το μεταναστευτικό"

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους

Δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό το σενάριο ελάφρυνσης του χρέους μέσω επιμήκυνσης των ευρωπαϊκών δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συμβάλει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης εάν το χρέος δεν ελαφρυνθεί επαρκώς, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το κύριο αντικείμενο είναι πλέον το βάρος από την εξυπηρέτηση του χρέους, κι όχι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

«Το ζήτημα τώρα είναι αν τα επιτόκια και οι αποπληρωμές είναι διαχειρίσιμα», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, διευκρινίζοντας πως σε γενικές γραμμές ο στόχος είναι οι καθαρές χρημαοτοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, άλλα διευκρίνισε ότι πέραν του χρέους υπάρχει και οι εκκρεμότητα των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, εστιάζοντας ειδικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως στο «χειρότερο σενάριο» θα υπάρξουν συνέπειες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σχολίασε όμως με νόημα πως το πρόγραμμα στήριξης στηρίζεται σε μια ανάλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελλάδα, «και τα προβλήματα δεν αλλάζουν μέσω των εκλογών».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους "

Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγές «κοστίζουν» στο κράτος 7 δισ. ευρώ το χρόνο

Σχεδόν 37 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με πολλά μέτρα λιτότητας που θα είχε γλιτώσει η χώρα, κόστισαν στα κρατικά ταμεία το πάρτυ της φοροδιαφυγής αλλά και οι εκπτώσεις ΦΠΑ για Μύκονο, Σαντορίνη κλπ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Κομισιόν δείχνουν ότι η "τρύπα" στα δυνητικά έσοδα του ΦΠΑ υπολογίζεται πάνω από το 30% (περίπου 7-9 δισ. κάθε χρόνο), όταν ο μέσος κοινοτικός όρος μόλις που ξεπερνά το 15%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

Το 2009 η Ελλάδα έχανε στο 34% των δυνητικών εσόδων, το 2010 η «τρύπα» περιορίστηκε στο 30% αλλά μόνο προσωρινά καθώς το 2011 έφτασε στα επίπεδα- ρεκόρ του 38%.

Το 2012, οπότε και καταγράφεται δραματική πτώση της κατανάλωσης, η "τρύπα" μειώθηκε σε 33% και το 2013 αυξήθηκε σε 34%, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην τέταρτη θέση της "μαύρης" λίστας, πίσω από τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία!

Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι:

το 2009 θα μπορούσαν να εισπραχθούν 22,453 δισ ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 14,876 δισ ευρώ: απώλεια 7,577 δισ ευρώ

το 2010 θα μπορούσαν να εισπραχθούν 22,88 δισ ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 15,958 δισ ευρώ: απώλεια 6,927 δισ ευρώ

το 2011 θα μπορούσαν να εισπραχθούν 24,181 δισ ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 15,021 δισ ευρώ: απώλεια 9,160 δισ ευρώ

το 2012 θα μπορούσαν να εισπραχθούν 20,595 δισ ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 13,712 δισ ευρώ: απώλεια 6,883 δισ ευρώ

το 2013 θα μπορούσαν να εισπραχθούν 19,090 δισ ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 12,593 δισ ευρώ: απώλεια 6,497 δισ ευρώ

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγές «κοστίζουν» στο κράτος 7 δισ. ευρώ το χρόνο"

Δύο λιποθυμικά επεισόδια στις Σκουριές

Για δύο λιποθυμικά περιστατικά στις στοές της Ολυμπιάδας, μέσα στις οποίες παραμένουν έγκλειστοι για πολλές μέρες εργαζόμενοι, ενημέρωσαν συνάδελφοί τους μεταλλωρύχοι.

«Πρόκειται για δύο εργαζόμενους 54 και 45 χρόνων, ο ένας, ο 45χρονος μεταφέρθηκε με δικά μας μέσα στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις και για τον άλλον επιλήφθηκε ο γιατρός και οι νοσηλευτές εδώ του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα είναι στο σπίτι του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος των εργατοτεχνιτών στα μεταλλεία Κασσάνδρας, Γιώργος Χατζής.

Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, να ανασταλεί «εδώ και τώρα» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση η απόφαση της απελθούσας κυβέρνησης και επίσης η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να βρει μια δίκαιη και μόνιμη λύση για τη δουλειά των εργαζομένων, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος συναντήθηκε με εργαζόμενους των μεταλλείων Κασσάνδρας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο λιποθυμικά επεισόδια στις Σκουριές"

Προεκλογικές μετατάξεις από τον Κουρουμπλή καταγγέλλουν οι νοσηλευτές

Την «προεκλογική και βγαλμένη από το παλαιοκομματικό παρελθόν σπουδή» του πρώην υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να υπογράψει δεκάδες μετατάξεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ λίγο πριν από την αποχώρησή του από την Αριστοτέλους, κι ενώ επί επτά μήνες αρνούνταν να ασχοληθεί με τα προβλήματα των απλήρωτων και απαξιωμένων εργαζομένων του ΕΣΥ, καταγγέλλει ο κλάδος των νοσηλευτών.

Οι νοσηλευτές καταλογίζουν στον κ. Κουρουμπλή ότι «έκρυβε κάτω από το χαλί της καθημερινότητας το …χάλι του Εθνικού Συστήματος Υγείας», γεγονός όμως όπως τονίζουν δεν ανέκοψε «την προεκλογική του πρεμούρα για την «τακτοποίηση» τόσο ειδικών ζητημάτων».

Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών επισημαίνουν ότι «προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απροκάλυπτη και χωρίς προσχήματα σπουδή του κ. Π. Κουρουμπλή να προβεί εν μία νυκτί σε δεκάδες μετατάξεις νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, με φόντο τις εξαγγελθείσες εκλογές της 20ης του Σεπτέμβρη».

«Οι κατ’ επανάληψη εξαγγελθείσες προσλήψεις Νοσηλευτών που δεν έγιναν, οι επί επτάμηνο οφειλόμενες υπερωρίες στο προσωπικό, η εκπνοή των συμβάσεων 170 νοσηλευτών των ΜΕΘ που δεν μεριμνήθηκε να ανανεωθούν ή να επαναπροκηρυχθούν, η επτάμηνη ολιγωρία για ορισμό του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης της Νοσηλευτικής, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο σοβαρά ζητήματα για να απασχολήσουν τον κ. Κουρουμπλή, όσο οι προεκλογικές μετατάξεις» καταλήγουν οι νοσηλευτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεκλογικές μετατάξεις από τον Κουρουμπλή καταγγέλλουν οι νοσηλευτές"

Metron Analysis: Μπροστά η ΝΔ με 24% - 23,4% ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 0,6% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω από 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Πρόκειται για τη δεύτερη δημοσκόπηση που δίνει την πρωτιά στη ΝΔ, μετά την αντίστοιχη της GPO, την περασμένη Τετάρτη, για λογαριασμό του τηλεοπρικού σταθμού Mega.

Σε εκείνη τη η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,3%, έναντι 25% ο ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Metron Analysis: Μπροστά η ΝΔ με 24% - 23,4% ο ΣΥΡΙΖΑ"

Κατσέλη: Άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους

Την πεποίθηση ότι ως το τέλος του 2015 είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ικανοποιηθούν, εξέφρασε σήμερα, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε κλειστό γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με ακροατήριο τις διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της πόλης και επιχειρηματίες.

«Στόχος όλων είναι να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι προϋποθέσεις είναι γνωστές. Θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πιστεύω επίσης ότι θα έχουμε μπει σε μια κανονικότητα ως προς τη χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα έχουν ικανοποιηθεί» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το αν η εκλογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη διαδικασία αυτή, η κ. Κατσέλη επεσήμανε: "Το κλίμα το πολιτικό είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της οικονομίας και επομένως μια πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, σημείωσε ότι οι παραγωγικοί φορείς θα θέσουν στην κ. Κατσέλη ζητήματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως δε εκείνων της περιφέρειας, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους"

Τραγωδία στο Δαφνί - Νεκροί 3 ασθενείς από πυρκαγιά στο Ψυχιατρείο

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα σε ισόγειο κτήριο του ψυχιατρικού νοσοκομείου «ΔΑΦΝΙ». Άλλοι δύο ασθενείς τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν.

Πρόκειται για τρόφιμους, δεμένους στα κρεβάτια τους, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους πιθανόν από αναθυμιάσεις. Πληροφορίες μιλούσαν και για πιθανό τέταρτο νεκρό, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το εν λόγω άτομο αγνοείται και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην βρισκόταν στον χώρο του νοσοκομείου.

Στο «ΔΑΦΝΙ» εξελίχθηκαν τρομακτικές εικόνες, με πολλούς τρόφιμους να μην μπορούν να μετακινηθούν από μόνοι τους λόγω κινητικών προβλημάτων ενώ σημειώθηκαν και λιποθυμίες συγγενών των ασθενών.

Στο σημείο επιχείρησαν 11 οχήματα με 33 πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν συνολικά περίπου 17 άτομα. Λίγο μετά τις 17.45 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το νοσοκομείο, υπάλληλοι του οποίου ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε μια πτέρυγα για προληπτικούς λόγους.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ακόμη διερευνώνται, ωστόσο διαρροές κάνουν λόγο ότι τρόφιμος έβαλε φωτιά σε χώρο του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο μετέβη ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, ο τρόφιμος, ονόματι Χ. Δ., που έβαλε τη φωτιά στο νοσοκομείο είναι γιος αστυνομικού και κατά καιρούς είχε προκαλέσει με την συμπεριφορά του.

Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η ακραία συμπεριφορά του άντρα προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών της ψυχιατρικής κλινικής, οι οποίοι έστειλαν αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών ζητώντας την παρέμβασή της και τη μεταφορά του ασθενούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Όπως φαίνεται, οι εκκλήσεις των γιατρών έπεσαν στο κενό. Μάλιστα, ο ίδιος ασθενής, πριν από περίπου τέσσερις μήνες είχε χτυπήσει με αιχμηρό αντικείμενο άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα λόγω του μη επαρκούς προσωπικού του ιδρύματος. Η αρμοδιότητα πάντως για τη μεταφορά ή μη υπόδικου τροφίμου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ανήκει στον ανακριτή ή στον εισαγγελέα των φυλακών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Δαφνί - Νεκροί 3 ασθενείς από πυρκαγιά στο Ψυχιατρείο"

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες ζητά ο Φάιμαν

Τη σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβριο έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των προσφύγων, ζήτησε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι, ο οποίος είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για την - επικρινόμενη διεθνώς ως απαράδεκτη - στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

«Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα, και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σεπτέμβριο, έπειτα από την έκτακτη σχετική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς, και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».

Ο ίδιος είχε ήδη σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες - χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συμφωνήθηκε να βρίσκονται διαρκώς σε στενό συντονισμό.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για μια λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο υπάρχει στενός συντονισμός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις προγραμματιζόμενες για την ερχόμενη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα συνομιλίες ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες ζητά ο Φάιμαν"

Spiegel: Ο Γιούνκερ σχεδιάζει πρόστιμα για χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Την οικονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες σχεδιάζει να εισηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".

"Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων εντός της κοινότητας, θα πρέπει να συμμετάσχουν οικονομικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος" γράφει το περιοδικό, σε δημοσίευμά του, αναφερόμενο στις προθέσεις του κ. Γιούνκερ και προσθέτει: "Προϋπόθεση θα αποτελεί το εν λόγω κράτος-μέλος να επικαλεστεί "προσωρινούς συστημικούς λόγους", οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει άμεσα στο σύστημα κατανομής".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντ' αυτού, για τις συγκεκριμένες χώρες θα υπάρχει προσωρινά η δυνατότητα, για μία φορά και σε διάστημα έως 12 μηνών, να βοηθήσουν δίνοντας χρήματα. Το ίδιο θα ισχύσει, επισημαίνει το Spiegel, για την άμεση κατανομή των συνολικά 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, όπως και για τον σχεδιαζόμενο μόνιμο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές τις προτάσεις, αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γιούνκερ την επόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κάποια κράτη-μέλη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, αντιδρούν στην εφαρμογή του συστήματος κατανομής των προσφύγων. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, με δήλωσή του στο περιοδικό, απειλεί αυτές τις χώρες με οικονομικές συνέπειες: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συγχρηματοδοτεί προγράμματα στις χώρες οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν δέχονται σχεδόν καθόλου ανθρώπους που ζητούν άσυλο, μόνο εάν υπάρξει επιτέλους η προθυμία για επαρκή συμμετοχή" σημειώνει

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ο Γιούνκερ σχεδιάζει πρόστιμα για χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες"

Την ανάγκη ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ευρώπη υπογράμμισαν Τιμερμανς - Αβραμόπουλος

Στη Κω βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ενημερωθούν για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί στα νησιά από την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.

Παρουσία των δύο επιτρόπων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ανάγκη ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ευρώπη υπογράμμισαν Τιμερμανς - Αβραμόπουλος"

Οριστικό: Στις 9 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την απόφαση της άτυπης διακομματικής, οι εργασίες της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν.

Η σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επαναλαμβάνεται το Σάββατο με αντικείμενο τους όρους και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Στις 9 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ"

Πάντοαν: Η τύχη της Ελλάδας είναι σήμερα πιο πολύ από ποτέ στα χέρια της κυβέρνησής της

«Η συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με τις Βρυξέλλες είναι σημαντική. Αλλά πρέπει να εφαρμοσθεί. Σε λίγες ημέρες οι Έλληνες θα κληθούν και πάλι να ψηφίσουν, η προσδοκία μου είναι να φτάσουν, από τη νέα κυβέρνηση, μηνύματα που να επιβεβαιώνουν την οδό που θέλησε να ακολουθήσει ο Τσίπρας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.

«Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν πότε, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν «μετά την θύελλα του Ιουλίου ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ έχει ξεπερασθεί».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κύριος Πάντοαν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας στη χώρα του και θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, από το 2016 και μετά, θα αρχίσει να μειώνεται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάντοαν: Η τύχη της Ελλάδας είναι σήμερα πιο πολύ από ποτέ στα χέρια της κυβέρνησής της "

Κομισιόν: Βοήθεια 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2020

Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ θα επενδύσει στην Ελλάδα η ΕΕ την περίοδο 2014-20, από τα οποία 20 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

Η Επίτροπος κυρία Corina Creţu αρμόδια για την Περιφερειακή πολιτική, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα (βλ. Ανακοίνωση της Επιτροπής της 15ης Ιουλίου 2015 με τίτλο «Νέο ξεκίνημα για την εργασία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα»).

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετείχα σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να συζητήσω τις προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να επωφεληθεί πλήρως από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Valdis Dombrovskis παρουσιάσαμε τα εν λόγω μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα το οποίο είχε υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου.

Κατά την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα οποία 20 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Τα εν λόγω κονδύλια αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία και συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ελλάδα. Υπό τη δυσχερή σημερινή κατάσταση, τα κονδύλια αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα μέλλον ευημερίας.

Για τις προτάσεις μας, που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας το οποίο εμποδίζει την επιτυχή εφαρμογή της πολιτικής συνοχής στη χώρα, αρμόδιοι τώρα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Εξήγησα με έμφαση στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη σημασία της υιοθέτησης αυτών των έκτακτων μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να αποδεσμευτούν τώρα ώστε να επιτραπεί η διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ και η στήριξη των επενδύσεων για να επηρεαστεί με γρήγορο, εμφανή και θετικό τρόπο η ελληνική οικονομία.

Τα εν λόγω έκτακτα μέτρα αφορούν αμφότερες τις περιόδους προγραμματισμού 2007-2013 και 2014-2020.

Για την περίοδο 2014-2020, προτείναμε να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτό το δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον εντός διετίας - 500 εκατ. ευρώ το 2015 και 500 εκατ. ευρώ το 2016 - ποσό το οποίο θα συμβάλλει στην ώθηση των επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο.

Για την περίοδο 2007-2013, προτείναμε το τελευταίο 5 % των πληρωμών της ΕΕ, το οποίο κανονικά διατηρείται έως το κλείσιμο των λογαριασμών, το 2017, να διατεθεί αμέσως στις ελληνικές αρχές.
Επίσης, προτείναμε να καταργηθεί πλήρως η ανάγκη για εθνική συγχρηματοδότηση - έτσι ώστε να ισχύσει ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 %, για την περίοδο 2007-2013. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ αμέσως μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτό θα ανακουφίσει την πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό, εξοικονομώντας περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές για την εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο θέμα να δαπανώνται τα χρήματα αλλά και να δαπανώνται με σύνεση. Μαζί θα εξασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις θα στοχεύουν βασικούς τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη, όπως η έρευνα και η καινοτομία ή η στήριξη της ανάπτυξης και της διεθνοποίησης των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων.

Συμπαρασταθήκαμε πάντα στην Ελλάδα, με την παροχή οικονομικής στήριξης και τεχνικής βοήθειας, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο μέλλον. Θα επισκεφθώ την Ελλάδα εκ νέου το φθινόπωρο για να συνομιλήσω με τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι υπεύθυνα για την επιμερισμένη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ. Θα συνεργαστούμε για να αξιοποιηθούν πλήρως αυτές οι νέες ευκαιρίες».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Βοήθεια 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2020"

Γ. Βαρουφάκης στο CNBC: «Δεν στηρίζω τον Τσίπρα – Υπήρχε σχέδιο για έξοδο από το ευρώ μόνο στα χαρτιά»

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNBC το πρωί. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι δεν στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. «Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», είπε σχετικά. «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου», έσπευσε να συμπληρώσει.
Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο».
Σε εκείνο το σημείο πάντως έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό «εξαιρετικό πολιτικό», σημειώνοντας μάλιστα πως «έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε πραγματικό ηγέτη».
«Τοξική κατάσταση»
Ωστόσο σημείωσε πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα «είναι τόσο τοξική – με το οικονομικό και πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση, με μία πολιτική δανεισμού αδιέξοδη – που είναι δύσκολο ένας πολιτικός να σταθεί στις πιέσεις».
Όπως τόνισε μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να λυθεί το ζήτημα του χρέους και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε «η Ελλάδα θα παραμένει ένα ναρκοπέδιο».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως καταδικασμένη να αποτύχει τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές και το τρίτο μνημόνιο, καθώς συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική, που αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία. Σύμφωνα με τον ιδιο πρώτα πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να τεθούν στόχοι δημοσιονομικοί. «Αργότερα θεραπεύεις τις τράπεζες και τελικά φθάνεις να αναδιαμορφώσεις την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό που κάνουν και πάλι είναι να θέτουν δημοσιονομικούς στόχους που δημιουργούν μεγαλύτερα βάρη, αφήνοντας την ουσία του χρέους, έξω απ' τη συζήτηση μεταθέτοντας την για αργότερα ενώ αυτή είναι η βάση ανάπτυξης ενός βιώσιμου σχεδίου».
Για αυτό και σύμφωνα με τον ίδιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι η μόνη λύση απέναντι σε αυτή την προοπτική είναι η πρόσκαιρη έξοδος της Ελλάδας απ' το ευρώ.
«Δυστυχώς με αυτή τη συμφωνία οι πιστωτές είναι σαν να παραδέχονται ότι ποτέ δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Θέλω μία βιώσιμη συμφωνία που θα βοηθήσει και την Ελλάδα, αλλά θα εγγυηθεί ότι και οι εταίροι θα λάβουν πίσω τη βοήθεια».
Ο ίδιος χαρακτήρισε αποτυχημένη τη στρατηγική των αποκρατικοποιήσεων και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους. «Δυστυχώς δεν ήθελαν να ακούσουν καν οι πιστωτές την πρόταση μου. Ήθελαν πωλήσεις “φωτιά” όσο όσο».
Το σχέδιο Β
Ερωτηθείς για το περίφημο “Σχέδιο Β” ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ' το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο 'ανάσας' ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».
Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».
Όπως σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε.
Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Εγκλωβισμένος ο Ντράγκι»
Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι έχει εχθρότητα με τον Μάριο Ντράγκι. «Δυστυχώς είναι περιορισμένος σε σφιχτούς κανόνες που τον οδηγούν σε λάθος κινήσεις. Κοιτάξτε το QE για την τόνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το εφαρμόζει όμως αγοράζει τα λάθος ομόλογα, τα γερμανικά, αντί να εστιάσει στην πηγή του προβλήματος που είναι οι οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας όπως η ισπανική, και βεβαίως η ελληνική, που μαστίζονται απ' τον αποπληθωρισμό».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κ. Ντράγκι δεν ήθελε να κλείσει τις τράπεζες, ωστόσο έπρεπε να ακολουθήσει την απόφαση του Eurogroup με βάση τις θεσμικές κατευθύνσεις και κανονισμούς που ακολουθεί.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης στο CNBC: «Δεν στηρίζω τον Τσίπρα – Υπήρχε σχέδιο για έξοδο από το ευρώ μόνο στα χαρτιά»"

Απίστευτη δήλωση Γεροβασίλη: Θα συνεργαστούμε με όποιον θεωρεί καταστροφικό το Μνημόνιο

Μπορεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν παραιτηθεί να υπέγραψε το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με όποιον πιστεύει ότι τα Μνημόνια είναι καταστροφικά.

«Εμείς θα συνεργαστούμε με όποιον έχει την άποψη ότι τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία επιβάλλεται μέσω όλων αυτών, η λαθεμένη συνταγή που δόθηκε στη χώρα ήταν καταστροφική όχι μόνο εκ του αποτελέσματος αλλά από την ώρα που επιβλήθηκε σαν πολιτική» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά FM.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να περιγράψει το πλαίσιο συνεργασίας είπε ότι «θα πρέπει να έχουμε κοινή αντίληψη απέναντι στην σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία επιβλήθηκε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με το σκληρότερο δυνατό τρόπο ως πείραμα. Δεύτερον θα πρέπει με αυτούς τους οποίους θα συγκυβερνήσουμε αν χρειαστεί να έχουν κοινή άποψη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα πρέπει να έχουν κοινή άποψη για τα θέματα των μισθών, συντάξεων, των οριζοντίων απολύσεων, των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να έχουν την ίδια στρατηγική απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια στρατηγική απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα πρέπει έχουν διατυπώσει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «μεγάλη απάτη» την πρόταση κυρίως της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ περί «εθνικής συνεννόησης και εθνικής Ελλάδας» υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε εθνική καταστροφή.

Όσον αφορά τέλος το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι εφαρμόστηκε το 50%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη δήλωση Γεροβασίλη: Θα συνεργαστούμε με όποιον θεωρεί καταστροφικό το Μνημόνιο"

Πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν νέα Κίνηση

Στη συγκρότηση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης προχώρησαν πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, που αποχώρησαν πρόσφατα, λόγω της διαφωνίας με την υπογραφή του Μνημονίου.

Με κείμενο που φέρει 83 υπογραφές τονίζουν ότι η Κίνησή τους θα πάρει μέρος στην εκλογική μάχη σε συνεργασία με το μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας και άλλων δυνάμεων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν νέα Κίνηση"

Τέσσερα αυστηρά μηνύματα Ντράγκι στην επόμενη κυβέρνηση της Αθήνας

Αυστηρό μήνυμα έστειλε επί της ουσίας προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η χώρα απαιτείται να τηρήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Μόνο έτσι, αποκάλυψε ο κ. Ντράγκι, θα μπορέσουν να ξαναγίνουν αποδεκτά ως ενέχυρο τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, παρέχοντας στις ελληνικές τράπεζες φθηνή ρευστότητα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απαιτείται από την ελληνική πλευρά «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος διασφαλίζοντας την ομαλή και συνεχή εφαρμογή του», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» (milestone) του προγράμματος.

Αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί για τον επόμενο έλεγχο, ο οποίος, ως γνωστόν, μετατίθεται για το διάστημα μετά τις εκλογές. Στην ουσία δηλαδή ο κ. Ντράγκι μετέθεσε την παροχή φθηνής ρευστότητας – το λεγόμενο waiver – για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως, αν και η ΕΚΤ έθεσε ως βασικό όρο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα για να αρχίσει και πάλι η Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλες τρεις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει και η Ελλάδα να επωφεληθεί του QE:

- Nα μην είναι σε εξέλιξη έλεγχος των θεσμών επί του προγράμματος

- Να τηρούνται τα όρια για κάθε χώρα – εκδότη ομολόγων (χθες αποφασίστηκε το όριο των ομολόγων που μπορεί να η ΕΚΤ κατέχει για μια χώρα να αυξηθεί από το 25% στο 33% του εμπορεύσιμου χρέους. Η Ελλάδα έχει ομόλογα σε κυκλοφορία που φθάνουν τα 59 δισ. και αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ κρατά τα 20 δισ. ή το 33,9% εξ αυτών, άρα η Ελλάδα πληρεί οριακά το εν λόγω κριτήριο).

-Να έχει καταρτιστεί έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που να αποδεικνύει ότι είναι διαχειρίσιμο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα αυστηρά μηνύματα Ντράγκι στην επόμενη κυβέρνηση της Αθήνας"

Κανονικά πληρώνεται ο ΦΠΑ για φροντιστήρια

Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί με τον ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς τα 9.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από τον Ιούλιο, εξαιρούνται από την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περί «παγώματος εφαρμογής του μέτρου» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με συντελεστή 23%.

Τα περίπου 6.500 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα 2.500 μέσης εκπαίδευσης είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23% μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στα μέσα Ιουλίου. Δόθηκε μια μικρή παράταση να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα έως τα τέλη Ιουλίου και έκτοτε είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ 23%.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες γονείς που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στα φροντιστήρια για να εγγράψουν τα παιδιά τους είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς πιστεύουν ότι η αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που ανακοινώθηκε αφορά και τα φροντιστήρια. «Ερχονται γονείς και μας λένε ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει και ότι οι ίδιοι δεν θα τον πληρώσουν. Εμείς από την πλευρά μας τους εξηγούμε ότι τα φροντιστήρια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος» τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Ο κ. Βαφειαδάκης προσθέτει πως είναι υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποσαφηνίσει το θέμα άμεσα. «Να πουν δηλαδή ποιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν ΦΠΑ μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, αν ποτέ καταργηθεί».

Αντίστοιχες καταστάσεις με τους γονείς να αρνούνται να πληρώσουν ΦΠΑ περιγράφει και ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας. «Η προχειρότητα και η απερισκεψία των ιθυνόντων δεν μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον Ελληνα γονέα με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πολλοί γονείς προσέρχονται με την αίσθηση ότι δεν ισχύει ο ΦΠΑ και εμείς τους εξηγούμε την πραγματικότητα» τονίζει για να προσθέσει. «Τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που λένε ότι θα καταργήσουν το μέτρο είναι τα ίδια που το ψήφισαν. Πρόκειται για μια απερίγραπτη κατάσταση».

Η επιβολή ΦΠΑ πάντως στα φροντιστήρια έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση του ενδιαφέροντος για εγγραφές για τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Στην Γ' Λυκείου, ωστόσο, οι εγγραφές αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα εξαιτίας της προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλαδικές.

Εν τω μεταξύ, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών που επικοινώνησε με την εφημερίδα υποστήριξε ότι απευθύνθηκε χθες στην αρμόδια υπηρεσία για τον ΦΠΑ, και της είπαν πως εάν κόψει αποδείξεις για καταβολή διδάκτρων χωρίς τον συντελεστή 23%, θα έχει παρανομήσει.

«Οι μέρες περνούν, το αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζεται. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί φορείς δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιο καθεστώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά. Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση καθυστερεί και στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να λύσουν τις εσωκομματικές τους αντιθέσεις χαμένοι σε ιδεοληψίες κρατισμού» σχολίασε χθες η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά πληρώνεται ο ΦΠΑ για φροντιστήρια"

Ηράκλειο: Ποινικές διώξεις στα μέλη του "HADDAD 1"

Ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο όπλων σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου σε βάρος των 7 μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "HADDAD 1", με σημαία Βολιβίας, στο οποίο οι αρχές εντόπισαν παράνομα περίπου 5000 όπλα και 500.000 χιλιάδες σφαίρες.

Οι επτά ναυτικοί, από την Αίγυπτο, την Ινδία και τη Συρία οδηγήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι από την καταμέτρηση που πραγματοποίησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, προέκυψε ότι η τελική συνολική ποσότητα του μεταφερόμενου οπλισμού και πυρομαχικών ανέρχεται σε 4.881 όπλα και 491.950 σφαίρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης, σε επτά εμπορευματοκιβώτια βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χαρτοκιβωτίων τσιγάρων, η καταμέτρηση των οποίων συνεχίζεται ενώ αναμένεται και ο έλεγχος των σχετικών φορτωτικών εγγράφων προς διαπίστωση της νομιμότητας μεταφοράς τους.

Το πλοίο που προερχόταν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας της Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 20 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Ηράκλειο όπου έγινε εξονυχιστικός έλεγχος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε η μεταφορά του παράνομου φορτίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Ποινικές διώξεις στα μέλη του "HADDAD 1""

Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ το «Haddad 1»

Σε μαύρη λίστα εταιρειών που διακινούν όπλα προς τη Συρία εμφανίζεται καταχωρισμένη η διαχειρίστρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου «Haddad 1», το οποίο εντοπίστηκε νότια της Κρήτης φορτωμένο με σφαίρες και όπλα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», από την 1η Φεβρουαρίου 2015 μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου (ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησης των σχετικών βάσεων δεδομένων), το υπό σημαία Βολιβίας φορτηγό πλοίο εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Η επωνυμία της εταιρείας παραπέμπει ευθέως στο φορτηγό πλοίο «Haddad 1», ενώ στην ίδια ακριβώς διεύθυνση φέρεται να έχει την έδρα της και η διαχειρίστρια εταιρεία του «Haddad 1». Στην πράξη πάντως, καμία από τις δύο εταιρείες δεν βρίσκεται στη δηλωθείσα διεύθυνση στον Πειραιά, όπως προέκυψε από επιτόπια έρευνα.

Σε έκθεση - έρευνα που συνέταξε τον Σεπτέμβριο του 2013 μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Haddad 1» συγκαταλέγεται σε κατάλογο εταιρειών που στη διάρκεια του 2012 πραγματοποίησαν δρομολόγια από το λιμάνι Oktyabrsk της Ουκρανίας προς τα λιμάνια της Συρίας, Tartus, Al Ladaqiyah και Baniyas. Συγκεκριμένα, από τον σχετικό κατάλογο που συνέταξαν οι Αμερικανοί ερευνητές προκύπτει ότι δύο πλοία της εταιρείας κατέπλευσαν στη διάρκεια του 2012 συνολικά εννέα φορές σε λιμάνια της Συρίας, μεταφέροντας πιθανότατα οπλισμό που είχαν φορτώσει από την Οδησσό.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, το αποκαλούμενο και ως «δίκτυο της Οδησσού» είναι υπεύθυνο για διακίνηση όπλων και πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τελικό προορισμό τη Συρία.

Τα παραπάνω μοιάζουν να ενισχύονται από πληροφορίες προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές της «Κ», σύμφωνα με τις οποίες το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο «Haddad 1» έγινε έπειτα από πληροφορίες που μετέφεραν στις ελληνικές αρχές αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η ενημέρωση αφορούσε το περιεχόμενο των δύο από τα συνολικά 14 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονταν στο πλοίο. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν 491.950 σφαίρες διαμετρήματος 9 χιλιοστών και περίπου 5.000 αστυνομικού τύπου καραμπίνες. Tα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου δεν ανέφεραν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία ήταν κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής). Παρότι τυπικά ο έλεγχος στο πλοίο επρόκειτο να συνεχιστεί, αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν χθες ότι στα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια δεν θα εντοπιζόταν οπλισμός. Καλά πληροφορημένη πηγή που προΐσταται των ερευνών δήλωσε στην «Κ» ότι τα αμφίβολης γνησιότητας έγγραφα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω στο πλοίο εμφανίζουν ότι το «Haddad 1» ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, είχε τελικό προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, καθώς και ότι τη φόρτωση και αποστολή του εμπορεύματος πραγματοποίησε εταιρεία που εδρεύει στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) της Τουρκίας.

Σημαντικές ομοιότητες με την εν εξελίξει υπόθεση έχει ο εντοπισμός το φθινόπωρο του 2013 του πλοίου «Noor M», το οποίο μετέφερε εκατομμύρια σφαίρες καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα. Τότε είχε προκύψει ότι τα όπλα προέρχονταν από αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας και είχαν τελικό προορισμό τη Λιβύη. Ωστόσο, κορυφαίος αξιωματικός εκείνης της περιόδου δήλωσε στην «Κ» ότι από χάρτες που είχαν βρεθεί στο πλοίο καθώς και όσα φέρεται να είχαν καταθέσει τα μέλη του πληρώματος, το «Noor M» είχε τελικό προορισμό τη Συρία. Η τουρκική εταιρεία TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd. που βρισκόταν πίσω από την αγορά και μεταφορά των πυρομαχικών του «Νour M» ήταν καταχωρισμένη στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ύποπτη για διακίνηση όπλων προς τη Συρία, όπως προέκυπτε από απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks που είχε φέρει στο φως η «Κ».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ το «Haddad 1»"

Τη μετεγκατάσταση 200.000 προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες ζητεί ο ΟΗΕ

Έκκληση για την εισδοχή τουλάχιστον 200.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. απηύθυνε την Παρασκευή ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θεωρεί ότι όλα τα μέλη της Ένωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασία... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προκαταρκτική εκτίμηση υποδεικνύει την εν δυνάμει ανάγκη για αύξηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης στις 200.000 θέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη μετεγκατάσταση 200.000 προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες ζητεί ο ΟΗΕ"

Λέσβος… Ο πόλεμος είναι εδώ… Βίαιες συγκρούσεις…

Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στους γύρω δρόμους της πόλης.

Στο χώρο του λιμανιού δεν μπορεί να μπει πλέον ούτε ένας άνθρωπος…

Και οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν ένα τόπο να ξαποστάσουν…

Νεύρα τεντωμένα και αναπόφευκτα τα επεισόδια, οι συμπλοκές, οι συγκρούσεις, οι τραυματισμοί, βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα…



Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι.

Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Ωστόσο στην περιοχή της "Φυκιότρυπας" δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας "Αθήνα, Αθήνα!".

Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα.

«Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό.

«Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

BINTEO-ΦΩΤΟ: lesvosnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος… Ο πόλεμος είναι εδώ… Βίαιες συγκρούσεις…"

Εκτακτα ευνοϊκά μέτρα για την Ελλάδα σχεδιάζει η Κομισιόν

Η Επίτροπος κυρία Κ. Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή πολιτική, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα (βλ. Ανακοίνωση της Επιτροπής της 15ης Ιουλίου 2015 με τίτλο «Νέο ξεκίνημα για την εργασία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα»).

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Συμμετείχα σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να συζητήσω τις προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να επωφεληθεί πλήρως από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Valdis Dombrovskis παρουσιάσαμε τα εν λόγω μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα το οποίο είχε υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου.

Κατά την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα οποία 20 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Τα εν λόγω κονδύλια αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία και συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ελλάδα. Υπό τη δυσχερή σημερινή κατάσταση, τα κονδύλια αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα μέλλον ευημερίας.

Για τις προτάσεις μας, που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας το οποίο εμποδίζει την επιτυχή εφαρμογή της πολιτικής συνοχής στη χώρα, αρμόδιοι τώρα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Εξήγησα με έμφαση στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη σημασία της υιοθέτησης αυτών των έκτακτων μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να αποδεσμευτούν τώρα ώστε να επιτραπεί η διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ και η στήριξη των επενδύσεων για να επηρεαστεί με γρήγορο, εμφανή και θετικό τρόπο η ελληνική οικονομία.

Τα εν λόγω έκτακτα μέτρα αφορούν αμφότερες τις περιόδους προγραμματισμού 2007-2013 και 2014-2020.

Για την περίοδο 2014-2020, προτείναμε να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτό το δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον εντός διετίας - 500 εκατ. ευρώ το 2015 και 500 εκατ. ευρώ το 2016 - ποσό το οποίο θα συμβάλλει στην ώθηση των επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο.

Για την περίοδο 2007-2013, προτείναμε το τελευταίο 5 % των πληρωμών της ΕΕ, το οποίο κανονικά διατηρείται έως το κλείσιμο των λογαριασμών, το 2017, να διατεθεί αμέσως στις ελληνικές αρχές.

Επίσης, προτείναμε να καταργηθεί πλήρως η ανάγκη για εθνική συγχρηματοδότηση - έτσι ώστε να ισχύσει ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 %, για την περίοδο 2007-2013. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ αμέσως μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτό θα ανακουφίσει την πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό, εξοικονομώντας περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές για την εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο θέμα να δαπανώνται τα χρήματα αλλά και να δαπανώνται με σύνεση. Μαζί θα εξασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις θα στοχεύουν βασικούς τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη, όπως η έρευνα και η καινοτομία ή η στήριξη της ανάπτυξης και της διεθνοποίησης των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων.

Συμπαρασταθήκαμε πάντα στην Ελλάδα, με την παροχή οικονομικής στήριξης και τεχνικής βοήθειας, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο μέλλον. Θα επισκεφθώ την Ελλάδα εκ νέου το φθινόπωρο για να συνομιλήσω με τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι υπεύθυνα για την επιμερισμένη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ. Θα συνεργαστούμε για να αξιοποιηθούν πλήρως αυτές οι νέες ευκαιρίες".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτα ευνοϊκά μέτρα για την Ελλάδα σχεδιάζει η Κομισιόν"

Ντάισελμπλουμ: Περιορισμένη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να χαλαρώσουμε. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια ομιλίας του στην αυστριακή πόλη Άλπμπαχ.

«Για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να πετύχουν τη σύγκλιση των αγορών εργασίας και προϊόντων τους καθώς και των επενδύσεων ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη, εκτίμησε ο Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πριν από έναν χρόνο, η ευρωζώνη θεωρούνταν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τώρα είναι μια από τις πιο ισχυρές περιοχές, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε την ανάκαμψη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πλέον χρειάζεται μια φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και πολιτική σταθερότητα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Περιορισμένη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news