facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ολόκληρη η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας

Την Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε την Τετάρτη ο επικεφαλής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής, προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Το Iskra.gr παραθέτει ολόκληρη την Προγραμματική Διακήρυξη της "Λαϊκής Ενότητας'' η οποία έχει ως εξής :

''Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας έχει ως αφετηρία το συντριπτικό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Απέναντι στην τρομοκρατία των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με δυναμική παρουσία των νέων, αντέταξε μια αυθεντική λαϊκή εξέγερση.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού, πρωτοφανής σε διάρκεια και μαζικότητα κυρίως στα δύο πρώτα χρόνια της επιβολής των μνημονίων, αποτελεί, επίσης, μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη Λαϊκή Ενότητα. Εξέφρασε τη γενικευμένη αντίσταση στο στρατηγικό σχέδιο επιβολής διαρκούς λιτότητας, απογύμνωσης της εργασίας από κάθε δικαίωμα, υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας, κατάλυσης της δημοκρατίας και επιβολής καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας.

Μόλις ένα μήνα μετά το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου άλλαξε δραματικά το πολιτικό τοπίο. Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διέλυσε βίαια το κοινωνικό συμβόλαιο που τη συνέδεε με τη λαϊκή πλειοψηφία, σπέρνοντας την απογοήτευση και αναζωπυρώνοντας τον φόβο. Πέρασε στην απέναντι όχθη των Μνημονιακών δυνάμεων, βομβαρδίζοντας τα εργαζόμενα και μεσαία στρώματα με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στους δανειστές να προχωρήσουν σε πολιτικό πραξικόπημα και βιασμό κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας. Με το τρίτο Μνημόνιο η διεθνής επιτροπεία γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική, με κορυφαίο δείγμα ταπείνωσης τη δημιουργία του διαβόητου fund, του Ταμείου που υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και τον κοινωνικό πλούτο για γενιές ολόκληρες.

Το τρίτο Μνημόνιο είναι μόνο η αρχή. Ήδη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η νέα συρρίκνωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, η φοροεπιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα και στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, όπως και σειρά άλλων μέτρων που θα προωθηθούν τους επόμενους μήνες.

Ακριβώς αυτός ο λόγος, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αποφευχθεί η συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου εναλλακτικής πολιτικής, ώθησαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές- εξπρές. Πρόκειται για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου, προτού ο λαός ενημερωθεί και αισθανθεί στην καθημερινότητά του και σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες του τρίτου Μνημονίου. Προσπάθεια, που συνάντησε την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων επικυρίαρχων- Μέρκελ, Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντάιζελμπλουμ-, οι οποίοι πριν δύο μήνες προσπαθούσαν να ακυρώσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμα δημοκρατικής έκφρασης του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

Ουδείς σοβαρός άνθρωπος πιστεύει πραγματικά ότι αυτά τα καταστροφικά, από κοινωνική άποψη, μέτρα μπορεί να είναι αποτελεσματικά ακόμη και από τη στενά δημοσιονομική σκοπιά. Η αποτυχία τους είναι προεξοφλημένη και θα οδηγήσει σε νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων, για να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος που γνωρίσαμε με τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις. Εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι, επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες καταστρέφονται μόνο και μόνο για να εξασφαλισθούν οι δόσεις της δανειακής «βοήθειας», οι οποίες την ίδια στιγμή της εκταμίευσής τους πηγαίνουν, κατά το 99%, είτε στους δανειστές, είτε στους τραπεζίτες. Σταγόνα δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες που βρίσκονται στο χείλος του οικονομικού αφανισμού.

Είναι αστείο να περιμένει κανείς ότι αυτή η ηγετική ομάδα, που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και έκτοτε εγκωμιάζεται από τους εκπροσώπους των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας, θα καταφέρει- κάπως, κάποτε- να απεγκλωβιστεί από αυτό. Αν πάρεις το λάθος τρένο, όλοι οι σταθμοί που θα συναντήσεις στη διαδρομή σου θα είναι λάθος. Και είναι αιθεροβάμων όποιος πιστεύει ότι μπορεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα μια κυβέρνηση που δέχθηκε να κόψει άμεσα 93 ευρώ τον μήνα από τους φτωχότερους των φτωχών, συρρικνώνοντας την κατώτατη σύνταξη στο εξευτελιστικό όριο των 393 ευρώ !

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ''ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ''

Για όλους αυτούς τους λόγους κατέστη επείγουσα ανάγκη η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής των Μνημονίων και της εξοντωτικής λιτότητας, της αντιδημοκρατικής εκτροπής και της μετατροπής της Ελλάδας σε ευρωαποικία με μοχλό το χρέος.

Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο λαϊκό, πατριωτικό μέτωπο αξιοπιστίας, συνέπειας και ανιδιοτέλειας που θα αναστυλώσει τις προδομένες ελπίδες, θα νικήσει τον φόβο και θα δώσει αέρα νίκης στο μεγάλο, λαϊκό και νεανικό ρεύμα του «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να διαβάλουν εκ των προτέρων αυτή την προσπάθεια μιλώντας για «αποστασία» που έριξε τάχα την «πρώτη αριστερή κυβέρνηση». Αποστάτησαν από την Αριστερά μόνον εκείνοι που επέλεξαν να γίνουν η τρίτη Μνημονιακή κυβέρνηση αυτού του τόπου.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας, ούτε φιλοδοξεί να προστεθεί στα κόμματα του χρεοκοπημένου, πολιτικού κατεστημένου. Αποτελεί συσπείρωση πολιτικών οργανώσεων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών, που φιλοδοξεί να εκφράσει, να εμπνεύσει και να ενισχύσει ένα πραγματικό λαϊκό κίνημα, με πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης. Θέλουμε να γίνει η φωνή εκείνων που σήμερα δεν έχουν φωνή, η δύναμη των αδυνάμων. Θέλουμε να είναι η αφετηρία για το μέτωπο που θα εκπροσωπήσει τη συμμαχία των εργαζομένων, των ανέργων, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, στην κοινή προσπάθεια για ν’ αλλάξει δρόμο η ελληνική κοινωνία.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν λογικές ηγεμονισμού και αποκλειστικής αλήθειας. Έχουν θέση διάφορες κοινωνικές ευαισθησίες, προοδευτικές πολιτικές παραδόσεις και ιδεολογικές προτιμήσεις. Είναι όρος ύπαρξης αυτού του μετώπου η δημοκρατική λειτουργία του, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους. Οι δυνάμεις, οι αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν στη Λαϊκή Ενότητα συνδέονται με ισχυρή πολιτική συμφωνία για μια άμεση, ζωτικά αναγκαία, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στη Μνημονιακή τραγωδία. Μια λύση που θα λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών τάξεων, σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου, που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη θανάσιμη επικυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μας ενώνει η κοινή αναζήτηση, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, μιας νέας κοινωνίας, απελευθερωμένης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και κάθε είδους καταπίεσης, μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ελευθερία, στο δρόμο για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Άμεση, βασική επιδίωξη της Λαϊκής Ενότητας είναι να δημιουργηθούν, μέσα από τα κοινωνικά κινήματα και την πολιτική δράση, μέσα κι έξω από τη Βουλή, οι προϋποθέσεις για τη ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στη σημερινή, Μνημονιακή πραγματικότητα.

Οι βασικές συντεταγμένες του άλλου δρόμου έχουν ήδη προσδιοριστεί από πολλές αριστερές δυνάμεις, ριζοσπαστικά κινήματα και προοδευτικούς επιστήμονες. Η εναλλακτική λύση που υπερασπιζόμαστε επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα καίρια προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, του κράτους και της εξωτερικής πολιτικής. Ασφαλώς και δεν περιορίζεται στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, όπως υποστηρίζουν οι πλαστογράφοι και συκοφάντες που μιλάνε για «λόμπι της δραχμής».

Το πρόβλημα με αυτή την εναλλακτική πρόταση δεν είναι η τάχα ανεπαρκής «τεχνική» επεξεργασία της, αλλά η ελλιπής πολιτική προετοιμασία της: το γεγονός ότι δεν έχει συζητηθεί στον απαιτούμενο βαθμό μέσα στο λαό και στις κοινωνικές συλλογικότητες. Δηλαδή, ανάμεσα σε εκείνους που θα κληθούν να παλέψουν σκληρά, απέναντι σε τεράστια συμφέροντα, για την υλοποίησή της. Αυτό το κενό φιλοδοξούμε να καλύψουμε άμεσα, με μια μεγάλη καμπάνια δημόσιου διαλόγου, απέναντι σ’ όσους πασχίζουν να επιβάλουν ένα νέο «ιδιώνυμο». Να δαιμονοποιήσουν, ακόμη και να ποινικοποιήσουν την «απαγορευμένη» συζήτηση.

Τα άμεσα, κατεπείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ν’ ανοίξει ένας νέος δρόμος είναι:
-Η κατάργηση των κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικών Μνημονίων και των αποικιακών, δανειακών συμβάσεων υποθήκευσης του μέλλοντός μας, που τα συνοδεύουν.

-Η διακοπή πληρωμών του χρέους- τη μη βιωσιμότητα του οποίου αναγνωρίζει, από τη δική του σκοπιά, ακόμη και το ΔΝΤ- με στόχο τη συνολική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Η διακοπή πληρωμών θα συνοδευτεί από πολιτικές και νομικές ενέργειες, σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες θα αξιοποιήσουν και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής.
-Ανεξάρτητα, αλλά παράλληλα με τη διεθνή δράση για το θέμα του χρέους, θα διεκδικηθούν άμεσα- πολιτικά, νομικά, κινηματικά- και με επιμονή οι γερμανικές οφειλές, δηλαδή το κατοχικό δάνειο και οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας.

-Ο άμεσος τερματισμός της λιτότητας και η εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων στρωμάτων και σε βάρος των ολιγαρχών. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα πιο χτυπημένα από την κρίση κοινωνικά στρώματα, με στήριξη των εισοδημάτων τους και σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βασικών αγαθών (ρεύμα, νερό, θέρμανση) για όλους.

Γενικότερα, θα στηριχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια δωρέαν παιδεία, τη λαϊκή υγεία, τον πολιτισμό. Θα ενθαρρυνθεί η σταδιακή αύξησή τους, σε συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Θα αναιρεθούν τα εξοντωτικά, για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικά και άλλα μνημονιακά μέτρα. Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα θεσπισθεί φόρος μόνο για την πολύ μεγάλη, ακίνητη περιουσία.

-Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η λειτουργία τους υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου, με απόλυτη εξασφάλιση της λαϊκής αποταμίευσης. Το νέο, εθνικοποιημένο και απαλλαγμένο από την πατρωνία της ΕΚΤ τραπεζικό σύστημα θα εξασφαλίσει τη ζωτικά αναγκαία «σεισάχθεια» στα εξουθενωμένα από την κρίση νοικοκυριά. Θα παρέχει την εξίσου αναγκαία ρευστότητα στους επαγγελματίες και τις μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με αφανισμό. Στην κατεύθυνση αυτή θα επαναλειτουργήσουν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα διερευνηθούν τα σκάνδαλα του ξεπουλήματός τους. Η εθνικοποίηση των τραπεζών θα επιτρέψει την άμεση και σε βάθος διερεύνηση των θαλασσοδανείων που έχουν χορηγηθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους και της φοροδιαφυγής μέσω διάφορων λιστών τύπου Λαγκάρντ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Παράλληλα με αυτά τα κατεπείγοντα μέτρα, που θα δώσουν μια πρώτη ανάσα στην οικονομία και τα λαϊκά στρώματα, θα προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης και την ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών υπέρ του λαού και σε βάρος των διαπλεκόμενων ολιγαρχών.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

-Τη ριζοσπαστική αναθεώρηση της εργασιακής νομοθεσίας, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απόκρουση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυστηρότατα όρια και αντικίνητρα στις απολύσεις, ενεργοποίηση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας. Δημόσιος, κοινωνικός, αναβαθμισμένος ΟΑΕΔ και κατάργηση των ιδιωτικών εταιρειών επινοικίασης εργαζομένων.

-Τη δημιουργία ενός σταθερού, κοινωνικά δίκαιου και αναδιανεμητικού φορολογικού συστήματος, ώστε να πληρώσουν επιτέλους τα βάρη της κρίσης όχι τα συνήθη υποζύγια, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες.

-Τον τερματισμό των αρπακτικών ιδιωτικοποιήσεων, συρρικνώσεων και διαλύσεων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα δημοσίου κ.α.). Την άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την επανάκτηση της δημόσιας περιουσίας που εκποιήθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο με ακύρωση των παράνομων και αντισυνταγματικών αποφάσεων για την εκχώρησή τους, χωρίς αποζημίωση, με εξαίρεση τους μικρομετόχους. Την εθνικοποίηση, ανασυγκρότηση και λειτουργία υπό καθεστώς εργατικού- κοινωνικού ελέγχου όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών, που θα αναλάβουν και τον ρόλο της ατμομηχανής της οικονομίας. Στόχος είναι μια ταχεία οικονομική αναζωογόνηση που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα ενισχύει τη θέση των εργαζομένων και θα σέβεται το περιβάλλον.

-Ανασυγκρότηση του διαλυμένου εθνικού συστήματος υγείας, των δημοσίων νοσοκομείων και ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας υψηλής ποιότητας, προσιτού σε όλους, στο κέντρο και την περιφέρεια.

-Αντιμετώπιση της πολιτιστικής ερήμωσης, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτιστικών θεσμών και της πρόσβασης όλου του λαού στην πολιτιστική δημιουργία. Στήριξη από το δημόσιο κάθε δημιουργικής πρωτοβουλίας των ανθρώπων του πολιτισμού και των ίδιων των πολιτών.

-Οικονομική ανασυγκρότηση με μετατόπιση του κέντρου βάρους α) από την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων στην παραγωγή (κυρίως στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας) και β) από τη συμπίεση του εργατικού κόστους στη μεγέθυνση της προστιθέμενης αξίας. Επιδιώκουμε, εν τέλει, τη μετάβαση από μια ανάπτυξη που εξυπηρετεί τους σφετεριστές της εργασίας και της φύσης σε μια ανάπτυξη που θα έχει στο κέντρο της την τεχνολογική ανανέωση, την καινοτομία, τη σύγχρονη οργάνωση και, κυρίως, τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στη δική τους γνώση, εμπειρία, μεράκι και δημιουργικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί μια πολιτική δημοκρατικού κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού, με τη συμμετοχή και συναπόφαση των τοπικών κοινωνιών, και με έντονη περιβαλλοντική διάσταση.

- Τη γενναία ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας και της έρευνας, που αποτελεί, πέραν των άλλων, και βασική προϋπόθεση για μια παραγωγική στροφή προς ένα νέο, αποδοτικό κοινωνικό πρότυπο.

- Ουσιώδης συνιστώσα της οικονομικής ανασυγκρότησης θα είναι ο «τρίτος» (πλάι στον κρατικό και τον ιδιωτικό) τομέας, της κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί, αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, δομές αλληλεγγύης κλπ). Θα απαιτηθεί η γενναιόδωρη ενίσχυσή του από το δημόσιο τραπεζικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό.

-Την πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Θα πολεμήσουμε ενεργά κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση- με ακραία την περίπτωση της φασιστικής Χρυσής Αυγής- που τείνει να μετατρέψει τον κοινωνικό πόλεμο του κεφαλαίου σε εθνοτικό «εμφύλιο» πόλεμο, στο εσωτερικό του κόσμου της εργασίας. Θα αγωνιστούμε εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων που παροξύνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Θα διεκδικήσουμε τη στήριξη που οφείλουν στη χώρα μας και στις άλλες χώρες «πρώτης γραμμής» οι άλλες, βορειότερες χώρες της Ευρώπης, απαιτώντας παράλληλα την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή μεταναστών.

EΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και μόνη η ακύρωση των Μνημονίων- και πολύ περισσότερο οι δομικές ριζοσπαστικές αλλαγές που περιγράψαμε- θα προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή, με βασικό μοχλό τη διακοπή της ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Αυτό άλλωστε, το ζήσαμε ήδη το προηγούμενο εξάμηνο, ακόμη και με την πολύ μετριοπαθέστερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Επομένως, τα ζητήματα της εξόδου από την ευρωζώνη και της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές της Ε.Ε., η οποία ακολουθεί όλο και πιο αντιδραστικούς και αντιδημοκρατικούς δρόμους, τίθενται στην ημερήσια διάταξη, όχι ως προϊόν κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά με όρους στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού. Η οδυνηρά αποκτημένη πείρα των τελευταίων μηνών έδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη σημερινή, γερμανική ΕΕ δεν είναι ούτε «σύμμαχοι», ούτε «εταίροι». Είναι οικονομικοί εκβιαστές και πολιτικοί βιαστές. Και δεν διστάζουν να εκδικούνται έναν ολόκληρο λαό με την πιο ανελέητη εκδοχή «συλλογικής τιμωρίας», όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του.

Η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας και η καθιέρωση, με νέους, δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους, εθνικού νομίσματος, δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Είναι ένα από τα αναγκαία εργαλεία για την πραγματοποίηση των ριζοσπαστικών αλλαγών που περιγράψαμε- και για τις οποίες, βέβαια, τελικός εγγυητής δεν θα είναι το νόμισμα, αλλά ο αγώνας των λαϊκών τάξεων. Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες των πρώτων μηνών, τίποτα δεν δικαιολογεί τις Κασσάνδρες που ταυτίζουν ένα τέτοιο βήμα με οικονομικό ολοκαύτωμα και εθνική καταστροφή. Μέσα στον εικοστό αιώνα, 69 νομισματικές ενώσεις κατέρρευσαν στον πλανήτη, χωρίς να έρθει το τέλος του κόσμου. Η καθιέρωση εθνικού νομίσματος ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης και διεξόδου, δεν είναι μόνο μια βιώσιμη επιλογή, αλλά και μια επιλογή ελπίδας, που μπορεί να βάλει τη χώρα σε μια νέα, αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν είμαστε νοσταλγοί της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής. Ξέρουμε ότι κάθε άλλο παρά παράδεισος για τις εκμεταλλευόμενες τάξεις ήταν η προ- ευρώ κατάσταση της χώρας μας. Αλλά τα 13 χρόνια που ζούμε με το ευρώ, ιδιαίτερα τα τελευταία, δεν ήταν καθόλου καλύτερα: τα πρώτα επτά από αυτά ήταν, για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, η εποχή της πιστωτικής και καταναλωτικής μέθης, πάνω στα σωρευμένα ερείπια της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αλλά, τα επόμενα έξι χρόνια ήταν το απότομο ξύπνημα από το μεθύσι και η κάθοδος στη Μνημονιακή κόλαση, χωρίς κανένα φως στην άκρη του τούνελ. Είναι πια καιρός να επιχειρήσουμε μια λυτρωτική έξοδο.

Η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, με την απεξάρτηση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ, τη λειτουργία της με κυβερνητική, δημόσια, κοινωνική ευθύνη και με την έκδοση εθνικού νομίσματος, θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, χωρίς τους επαχθείς όρους των δανειακών συμβάσεων. Θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών, στον περιορισμό και στη σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών από εγχώρια προϊόντα, στην ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και του τουριστικού ρεύματος. Θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ενός προγράμματος αναγκαίων δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των μεγάλων, δημοσίων επιχειρήσεων, στήριξης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας και αποκατάστασης της πίστωσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατάργηση των άδικων φορολογικών και άλλων βαρών στα μικρομεσαία εισοδήματα και επιχειρήσεις που επιβάλλουν τα Μνημόνια μόνο και μόνο για να εξυπηρετείται το αβίωτο χρέος, θα αναζωογονήσει τη ζήτηση και θα ωθήσει την ανάπτυξη. Συνολικά, θα παρουσιάσουμε και θα θέσουμε υπό συζήτηση ένα ειδικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα εφαρμόζει ένα ριζοσπαστικό, προοδευτικό πρόγραμμα με εθνικό νόμισμα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Η έξοδος από την οικονομική «φυλακή» της Ευρωζώνης δεν σημαίνει εθνική «αυτάρκεια» και διεθνή πολιτική απομόνωση, όπως ψευδώς υποστηρίζουν οι αντίπαλοί μας. Αντίθετα, εγκαινιάζοντας έναν άλλο δρόμο ριζοσπαστικών αλλαγών, ο ελληνικός λαός μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας για τους άλλους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, να εξασφαλίσει πολύτιμες συμπάθειες, στηρίγματα και συμμαχίες. Ο εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε θα στερήσει την Ελλάδα μόνο από τις αλυσίδες της, που την περιορίζουν στον ρόλο του ευρωατλαντικού «οικόπεδου». Θα απελευθερώσει, όμως, τις δυνατότητές της να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες που θα σέβονται την κυριαρχία της και την απόφασή της να είναι φιλική προς όλους τους λαούς του κόσμου, χωρίς να είναι δεδομένη για καμία δύναμη.
Κεντρική μας κατεύθυνση θα είναι μια νέα, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική διεθνών σχέσεων, στον ενεργειακό, οικονομικό και πολιτικό τομέα. Διεθνών σχέσεων, που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στα στενά όρια της Ε.Ε. Επιδιώκουμε μια ενεργητική πολιτική συνεργασίας στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Μια πολιτική που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τασσόμαστε κατά του νέου «Ψυχρού Πολέμου» και μιας καινούργιας διαίρεσης της Ευρώπης με την ύψωση νέου τείχους προς τη Ρωσία. Αγωνιζόμαστε εναντίον των ιμπεριαλιστικών επιλογών και των στρατιωτικών τυχοδιωκτισμών του ΝΑΤΟ. Δεσμευόμαστε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από αυτόν τον συνασπισμό, μια πολεμική μηχανή που διαλύει κράτη, καταδυναστεύει λαούς και αποσταθεροποιεί το ευρύτερο γεωπολιτικό τόξο της περιοχής μας, από την ανατολική Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση των αμερικανικών-νατοϊκών βάσεων, για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Επιδιώκουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι απαιτήσεις της Άγκυρας με ειρηνικό διάλογο, στη βάση της πιστής τήρησης των διεθνών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας.

Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων στην περιοχή μας. Αποκρούουμε κάθε υποδαύλιση εθνικιστικών, σοβινιστικών τάσεων. Αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες βάσεις. Θεωρούμε αναγκαίο τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ- δύναμη κατοχής ξένων εδαφών στην περιοχή- και την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για ελευθερία, δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση.
Η έξοδος από την ευρωζώνη και η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος με πρωταγωνιστή τον οργανωμένο λαό, συνεπάγεται ένα δρόμο σύγκρουσης με τις επιλογές της ΕΕ και τα αντιδημοκρατικά, υπερεθνικά όργανά της. Γιατί ήδη από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η διαδικασία συγκρότησης της ΕΕ εξυπηρετεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, ενισχύει ιμπεριαλιστικές βλέψεις των ηγετικών δυνάμεων και υπονομεύει τη λαϊκή κυριαρχία.

Απέναντι στην αναπόφευκτη επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων και ανά πάσα στιγμή στην ημερήσια διάταξη. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα καλέσουμε το λαό να επιμείνει στην εφαρμογή του προοδευτικού προγράμματος που έχει επιλέξει, παίρνοντας την απόφασή του για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. με δημοψήφισμα, όπως άλλωστε έγινε και γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση με το ασφυκτικό πλαίσιο της Ε.Ε. δεν σημαίνει απομόνωση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό της περιβάλλον. Θα απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους άλλους λαούς, τα κοινωνικά κινήματα και τις προοδευτικές δυνάμεις των χωρών- μελών της Ε.Ε. με τις οποίες μας συνδέουν μακρόχρονοι οικονομικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος γύρω από στόχους που εκφράζουν τα κοινά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Σταθμό στην αντιδραστική μετάλλαξη της Ε.Ε. αποτελεί η επωαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Μια συμφωνία που παραδίδει τα δημόσια αγαθά (νερό, παιδεία, υγεία κλπ) στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, ενώ καταργεί κάθε έννοια εργατικού δικαίου και εθνικής κυριαρχίας που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ασυδοσία των «επενδυτών». Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλα τα προοδευτικά κινήματα της Ευρώπης, για να μην επικυρωθεί αυτή η συμφωνία- έκτρωμα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ουσιώδες συστατικό της εναλλακτικής μας πρότασης είναι ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός του κράτους, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Η αποκατάσταση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, από τον χώρο εργασίας μέχρι το δικαίωμα στη διαδήλωση, η διάλυση των ΜΑΤ και γενικότερα η αντιμετώπιση των μηχανισμών καταστολής του «εχθρού- λαού», ο εκδημοκρατισμός και η διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ, η αποφασιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αποτελούν τα πιο επείγοντα μέτρα σ’ αυτό το πεδίο.

Παράλληλα, θα επανεξετάσουμε τον ρόλο και την κατεύθυνση των λεγόμενων «ανεξάρτητων αρχών» σε καίριους τομείς που ρυθμίζουν το τραπεζικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την ενημέρωση κλπ. Βεβαίως, άλλες ανεξάρτητες αρχές που μπορούν να παίξουν χρήσιμο κοινωνικό ρόλο, όπως το ΑΣΕΠ, θα διατηρηθούν και θα υποβοηθηθούν, με ενίσχυση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε μία ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση για την εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος και του όλου πολιτικού συστήματος από μια νέα, Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από επόμενες εκλογές. Κεντρικός στόχος αυτής της αναθεώρησης θα είναι η καθιέρωση μιας νέας, προωθημένης Δημοκρατίας, που θα συνδυάζει την αντιπροσωπευτική με την άμεση, την αποτελεσματική διακυβέρνηση με τη στήριξη στη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια, τη λαϊκή συμμετοχή και τις άμεσες λαϊκές αποφάσεις, με βάση και τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες.

Για εμάς η διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Εντάσσεται στο συνολικό στόχο της διεκδίκησης της πολιτικής εξουσίας από μια ευρύτερη λαϊκή συμμαχία. Υπηρετεί ένα πρόγραμμα άμεσης διεξόδου σήμερα, που μπορεί να επιβληθεί από μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται στη δύναμη του οργανωμένου λαού και στους δικούς του διακριτούς θεσμούς, στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, στα τοπικά και περιβαλλοντικά κινήματα, στα κινήματα αλληλεγγύης, στις μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να αλλάξει τους κοινωνικούς συσχετισμούς και να διαμορφώσει τους όρους για τη χάραξη ενός άλλου δρόμου για την ελληνική κοινωνία, με σοσιαλιστική προοπτική".
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρη η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας"

Λαπαβίτσας: Θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους

Λίγες ώρες αφότου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσίασε την προγραμματική διακήρυξη του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως η Λαϊκή Ενότητα θέλει εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, ο Κώστας Λαπαβίτσας, σε νέες του δηλώσεις, υποστήριξε ότι η ΛΑΕ δεν είναι το κόμμα της δραχμής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ThePressProject», ο οικονομολόγος ανέφερε πως η Λαϊκή Ενότητα ότι θα προχωρήσει σε παύση πληρωμών και θα επιζητήσει τη διαγραφή του χρέους, υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι μιλούν για σχέδιο Σόιμπλε».

Την ίδια ώρα, ο Λαπαβίτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι το κόμμα της δραχμής, επαναλαμβάνοντας πως το εθνικό νόμισμα είναι «εργαλείο», ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις της ΛΑΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει
εθνικοποίηση των τραπεζών και να γίνουν δημόσιες επενδύσεις.

Μάλιστα, χαρακτήρισε καταστροφική την αγροτική πολιτική της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «κανείς δεν έχει τα κότσια να βγάλει την Ελλάδα από την ΕΕ αν φύγει από το ευρώ».

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη ΛΑΕ, είπε πως δημιουργήθηκε με ταχύτητα αστραπής αλλά σημείωσε πως μετά τις εκλογές, «θα έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες για να εξελιχθεί σε αυτό που θέλουμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους"

Περίπου 5.000 όπλα και μισό εκατομμύριο σφαίρες βρέθηκαν στο HADDAD 1

Δεκατέσσερα εμπορευματοκιβώτια, ορισμένα από τα οποία περιείχαν εκατοντάδες όπλα και χιλιάδες σφαίρες, εντοπίστηκαν στο πλοίο HADDAD 1, με σημαία Βολιβίας, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Στελέχη του Λιμενικού, παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου και εισαγγελέα, έχουν ξεκινήσει από το πρωί την καταγραφή του παράνομου οπλισμού που δεν αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα του πλοίου.

Από την καταμέτρηση των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά, που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9 χιλιοστών, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου) των οποίων ωστόσο η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στα επίσημα έγγραφα του πλοίου αναφερόταν η μεταφορά πλαστικών ειδών και τσιγάρων.

Μάλιστα στα επτά από τα δεκατέσσερα κοντέινερ, στον πρώτο οπτικό έλεγχο που έχει γίνει από τις Αρχές, βρίσκονται πράγματι κούτες με τσιγάρα, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται στο πίσω μέρος και κάτω από αυτές.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα στο βάθος των κοντέινερ, πίσω από απλό φορτίο με συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι δράστες για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων, έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος, να μη γίνονταν αντιληπτά.

Ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν ότι τα όπλα αυτά και οι σφαίρες μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κανονικά πολεμική χρήση.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 29η Αυγούστου από την Αλεξανδρέττα (Iskenderum) της Τουρκίας και είχε δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης. Η έδρα της εταιρείας που ανήκει το πλοίο βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μέχρι σήμερα δεν φέρεται να έχει σχέση και εμπλοκή με ελληνική πλοιοκτησία.

Το πλοίο, με επταμελές αλλοδαπό πλήρωμα, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού, στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, που είναι Σύριος, στην πρώτη του επικοινωνία προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές δηλώνοντας τη μεταφορά άλλων προϊόντων. Οι Αρχές του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες, είχαν πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλοκή σε ύποπτες δραστηριότητες διεθνώς διωκόμενες.

Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί τα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και τα έγγραφα του πλοίου που εμφανίζουν τους παραλήπτες των εμπορευμάτων, ενώ το πλοίο, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κοντέινερ, αναμένεται να ελεγχθεί και στο εσωτερικό του από ειδικό κλιμάκιο του λιμενικού σώματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης αναφορικά με το περιστατικό προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 5.000 όπλα και μισό εκατομμύριο σφαίρες βρέθηκαν στο HADDAD 1"

Αίτημα Ιταλίας - Γαλλίας - Γερμανίας για αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. για το άσυλο

Σε αναθεώρηση των κανόνων παροχής ασύλου σε πρόσφυγες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το αίτημα διατυπώνεται σε κοινό κείμενο, με φόντο το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, κυρίως από τη Συρία, το οποίο έχει κατακλύσει την Ένωση το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση δείχνει, σύμφωνα με το κείμενο, τα όρια και τα μειονεκτήματα του σημερινού πλαισίου για το άσυλο, το οποίο και πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τις τρεις χώρες.

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν το συγκεκριμένο ζήτημα να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα Ιταλίας - Γαλλίας - Γερμανίας για αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. για το άσυλο"

Υποψήφιος στο Ηράκλειο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Με σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας όλους να δώσουν ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βαγγέλης Μεϊμαράκης πραγματοποίησε την ομιλία του κατά την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι υποψήφιος ο ίδιος στο νομό Ηρακλείου.

«Από εμένα και τα στελέχη της ΝΔ θα ακούτε μόνο αλήθειες» ανέφερε και μίλησε για τρεις πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί η χώρα.

Ο πρώτος είπε, είναι η πολιτική σταθερότητα, με κυβέρνηση η οποία θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και βασικό κορμό τη ΝΔ. Ο δεύτερος, οι ευρύτερες συνεργασίες και ο τρίτος, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασύνταξης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για παραπλάνηση του λαού από τον Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν όσα ανέφερε το Δεκέμβριο του 2014.

«Έλεγε, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και όλοι θυμόμαστε, πως θα παίζει νταούλια και λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές. Τον ρωτούμε σήμερα, τα πίστευε αυτά που έλεγε ή προσπαθούσε να εξαπατήσει τον κόσμο; Και διερωτήθηκε «Σήμερα μπορεί να ξανάρθει στο Ηράκλειο, που σήμερα δεν τόλμησε να έρθει, να τα ξαναπεί»;

Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λέγοντας ότι τα πράγματα μέσα σε επτά μήνες είναι πολύ πιο δύσκολα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία, την απασχόληση, την Παιδεία και το μεταναστευτικό.

Είπε ακόμη ότι «εμείς φέρνουμε τις επενδύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τις διώχνει. Εμείς μειώναμε τους φόρους ο ΣΥΡΙΖΑ τους αύξανε. Εμείς μικραίναμε το σπάταλο κράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε.

Ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν τις υποσχέσεις, καθώς και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμένου και υποστήριξε ότι ποτέ ένας πρωθυπουργός σε τόσο μικρό διάστημα δεν έκανε τόσο κακό.

Κατά την ομιλία του εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στο νομό μου, στην πατρίδα μου, να βρίσκομαι με τους αγαπημένους μου φίλους» όπως τόνισε.

«Μπορούμε να ενώσουμε και πάλι του Έλληνες. Από την Κρήτη λοιπόν, την πατρίδα των Βενιζέλων και των Μητσοτάκηδων, θέλω να επαναλάβω ότι η ΝΔ πάνω απ’ όλα βάζει τα συμφέροντα του έθνους» ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ακόμα, έκανε αναφορές στη ΝΔ και στην πορεία της λέγοντας μεταξύ άλλων, «εμείς φέραμε την εθνική συμφιλίωση και κρατήσαμε την χώρα στην ευρωζώνη», ενώ τόνισε πως «δεν χαρίζουμε σε κανέναν το χαρτί της Ευρώπης».

Επίσης, ζήτησε εντολή από τον ελληνικό λαό «για μία κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία για τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά, γιατί όπως είπε οι ίδιοι λένε πως θα συνεργασθούν μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ. και πρόσθεσε ότι στο DNA του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην μπορεί να πάρει κυβερνητικές αποφάσεις και να πηγαίνει σε εκλογές.

Εξάλλου χαρακτήρισε τη ΝΔ δύναμη σταθερότητας προσθέτοντας ότι δεν μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο, καλώντας όλους τους κρητικούς φίλους όπως είπε «να έρθουν να ψηφίσουν ΝΔ να αποδείξουμε ότι εμείς οι κρητικοί μπορούμε να ενωθούμε και να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα που την έφερε η Αριστερή μελαγχολία".

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε» ανέφερε και είπε ότι «όλοι εμείς είμαστε το κόμμα το λαϊκό, το κεντροδεξιό, το φιλελεύθερο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι η Κρήτη έχει πολλά πλεονεκτήματα και το πρώτο απ’ αυτά είναι οι κρητικοί, απαριθμώντας τα στη συνέχεια όπως: την δημιουργικότητα, τον δυναμισμό, τις παραδόσεις κ.ά.

Εξάλλου, κατά την ομιλία του έκανε ιδιαιτέρες αναφορές στα προβλήματα της Κρήτης και σημείωσε, όπως στο αεροδρόμιο Καστελίου και τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ενώ ζήτησε δημόσια συγνώμη που δεν "έτρεξε", όπως χαρακτηριστικά είπε, το μεγάλο αναπτυξιακό του αεροδρομίου, καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως θα έπρεπε και δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί μια κυβέρνηση με κεντρικό κορμό την ΝΔ θα ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα στην Κρήτη.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε ότι η Ν.Δ. πιστεύει πως πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, για ένα κράτος επιτελικό και όχι να επιβαρύνει με φόρους την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέλος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, λέγοντας πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη προσπάθεια, "εκτός από αυτούς που έχουν προβλήματα με την Δικαιοσύνη", όπως σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφιος στο Ηράκλειο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης"

Δεν συμμετέχουν στις εκλογές ΛΑ.Ο.Σ. - ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ - ΤΕΛΕΙΑ

Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές γνωστοποίησε, μέσω ανακοίνωσής του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη.

«Στις επικείμενες "προκατασκευασμένες" εκλογές, οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Οι σχεδιασμοί των υπερκείμενων των κομμάτων δυνάμεων, εξυπηρετούνται από "εύκαμπτους" και "Γουλιμήδες". Η άρνηση προσαρμογής σε ρόλους που απαιτούν, ισοδυναμεί με CASUS BELLI. Πώς και πότε θα αναμετρηθούμε μαζί τους, θα το επιλέξει ο λαός και εμείς. Ο καιρός - και η χώρα - έχουν γυρίσματα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, το περασμένο Σάββατο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν συμμετέχουν στις εκλογές ΛΑ.Ο.Σ. - ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ - ΤΕΛΕΙΑ"

Η GPO εκτιμά ότι η ΝΔ προηγείται οριακά, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «κερδίζει» τον Αλέξη Τσίπρα.

Oριακό προβάδισμα, της τάξης του 0,3%, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο του MEGA, για τη νέα προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και η ΝΔ ποσοστό 25,3%. Mάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.

Ανατροπή σκηνικού καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη δημοφηλία των πολιτικών αρχηγών, αφού τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44,3% έναντι 41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά, στην ερώτηση "αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;" η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΝΔ: 25,3%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
Το Ποτάμι: 4,6%
ΚΚΕ: 5,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%
ΠΑΣΟΚ: 5,3%
Ένωση Κεντρώων: 3,2%

Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 12,8%.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:

44,3% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα
39,7% για τον Σταύρο Θεοδωράκη
39,5% για τη Φώφη Γεννηματά
28,2% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα
25,6% για τον Πάνο Καμμένο
23,4% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
11,2% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο, οι πολίτες απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 28,8% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 27,1%, ενώ η επιλογή "κανένας από τους δύο" υπερτερεί με ποσοστό 30%.

Όταν ερωτώνται εάν πιστεύουν ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ήταν αναγκαία, οι πολίτες απαντούν:

Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 32,9%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 66,7%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 0,4%

Στην ερώτηση εάν από τις εκλογές θέλουν να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες απαντούν:

Κυβέρνηση συνεργασίας, σε ποσοστό 58,9%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε ποσοστό 36,9%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 4,2%

Στη συγκεκριμένη ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης σε ποσοστό 50,6% και υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας σε ποσοστό 45,8%, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 31,4% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 65,2%.

Σε άλλη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να συνεχίσει με:

Οικουμενική κυβέρνηση, σε ποσοστό 41,8%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 17,7%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 14,4%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ποσοστό 6%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 5,6%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 14,5%.

Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 32,3%, ενώ το 14,5% τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Κληθέντες να απαντήσουν πώς κρίνουν τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, οι πολίτες απαντούν:

Θετικά/Μάλλον θετικά, σε ποσοστό 30,3%
Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά, σε ποσοστό 68,5%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 1,2%.
Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:

Θετικά/Μάλλον θετικά, σε ποσοστό 54,2%
Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά, σε ποσοστό 45,2%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 0,6%.

Ερωτηθέντες εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, οι πολίτες απαντούν:

Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 76,2%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 22,5%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 1,3%.

Στην ερώτηση "πιστεύετε ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη συμφωνία-μνημόνιο;", οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν:

Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 43,3%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 53,1%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 3,6%

Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το MEGA διενεργήθηκε στο διάστημα από την Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου 2015, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Η GPO εκτιμά ότι η ΝΔ προηγείται οριακά, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «κερδίζει» τον Αλέξη Τσίπρα."

Παραβάσεις σε πάνω από 900 επιχειρήσεις βρήκε σε μια βδομάδα το ΥΠΟΙΚ

Παραβάσεις σε 931 επιχειρήσεις διαπίστωσαν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών σε τουριστικές περιοχές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Συνολικά ελέγχθηκαν 5.286 επιχειρήσεις, και τα ευρήματα παραβάσεων αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων. Το ποσοστό παραβατικότητας ήταν 17,75%.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν πέντε αδήλωτες ταμειακές μηχανές, ενώ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως η μη δήλωση εργαζόμενων καθώς και η παραβίαση ωρών και ημερών εργασίας.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν 28.191 έλεγχοι σε 27.392 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 5.367 (ποσοστό παραβατικότητας 19%).

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΔΟΥ και Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων- ΥΕΔΔΕ) την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε 4.000 ελέγχους σε 3.960 επιχειρήσεις, από τις οποίες σε 533 εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τις ΔΟΥ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 3.661 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 447. Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν 938 υπάλληλοι.

Οι 3.661 έλεγχοι αυτής της εβδομάδας κάλυψαν κατά 58% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 28% εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το 93% αφορούσαν την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων.

Από την ΥΕΔΔΕ πραγματοποιήθηκαν 339 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν σε 86 επιχειρήσεις συνολικά 291 παραβάσεις.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όλης της επικράτειας και ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ανήκαν κατά 52,15% στον κλάδο της εστίασης, κατά 26,32% στον εμπορικό κλάδο και οι υπόλοιπες στον κλάδο αναψυχής, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραβάσεις σε πάνω από 900 επιχειρήσεις βρήκε σε μια βδομάδα το ΥΠΟΙΚ"

Μαρτυρία: Τι σημαίνει το «πάγωμα» λειτουργίας των Μεταλλείων για τη Χαλκιδική

Δείτε στο παρακάτω video ντοκουμέντο τη μαρτυρία συζύγου μεταλλωρύχου να περιγράφει τις επιπτώσεις του «παγώματος» των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική.

Μαρτυρία γυναίκας μεταλλωρύχου που περιγράφει τις επιπτώσεις του "παγώματος" των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική για αυτήν, τον άντρα της και την οικογένεια της. Περιγράφει τις επιπτώσεις της απόφασης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική κοινωνία και για τις οικογένειες, που εξαρτώνται άμεσα από την επένδυση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρία: Τι σημαίνει το «πάγωμα» λειτουργίας των Μεταλλείων για τη Χαλκιδική"

Πολύωρη κατάθεση Παπασταύρου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Παπασταύρου συνοδευόταν από τον συνήγορο του και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο ο συνήγορος του κ. Ναμίας είπε πως θα σταλεί ανακοίνωση για το θέμα.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση, για δυο κακουργήματα, από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος ερευνά την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκ. ευρώ στην τράπεζα HSBC ο οποίος εντοπίστηκε στη λίστα.

Σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση, ο κ. Παπασταύρου αναφέρει:

«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως 'πληρεξούσιος'.

» Ειδικότερα υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

» Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως 'συνδικαιούχο' του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

» Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

» Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύωρη κατάθεση Παπασταύρου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ"

Alco: Μηδενίστηκε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Εκλογές-θρίλερ φωτογραφίζουν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Αlco για το Newsit.gr. Όπως δείχνουν τα ευρήματα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ θα παλέψουν μέχρι την τελευταία ώρα.
Παρατηρώντας τη δημοσκόπηση θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας ανέβασαν τα ποσοστά τους, αλλά η ΝΔ πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η πτώση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, τον οποίο θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έβλεπε ως μόνο κυβερνητικό εταίρο, είναι ραγδαία.
Η έκπληξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων, με το ποσοστό του να του δίνει εισιτήριο εισόδου στη Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πουθενά στον εκλογικό χάρτη.
Σταθερά αλλά χαμηλά είναι τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ανοδικά κινείται το ΚΚΕ. 
Κλειδί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανοδική, ενώ τόσο στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, όσο και στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων υπάρχει ισοπαλία. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ακόμη ανοιχτό. Το ευμετάβλητο εκλογικό σώμα μπορεί να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη ακόμη και το τελευταίο τριήμερο.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ 23%
ΝΔ 22,6%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%
ΚΚΕ 5,5%
ΑΝΕΛ 2%
ΠΑΣΟΚ 4,2%
ΕΚ (ΛΕΒΕΝΤΗΣ) 3,6%
ΛΑΕ 3,9%
ΑΛΛΟ 3,5%
ΛΕΥΚΟ 2,2%
ΑΠΟΧΗ 5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/08)

ΣΥΡΙΖΑ 22,6%
ΝΔ 21,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,3%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 5,1%
ΚΚΕ 4,7%
ΑΝΕΛ 2,4%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΕΚ (ΛΕΒΕΝΤΗΣ) 3%
ΛΑΕ 4%
ΑΛΛΟ 1,5%
ΛΕΥΚΟ 2,8%
ΑΠΟΧΗ 6,5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 13,6%
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Alco: Μηδενίστηκε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ"

Την Ιδρυτική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε ο Π. Λαφαζάνης

Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε ο επικεφαλής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

«Η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι η μόνη που μπορεί ν' αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη είναι η κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των αυξήσεων του ΦΠΑ και η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.

Στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ, περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλα φορολογικά μέτρα που θα αφορούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

-Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού, καθώς και η αποτροπή της διάλυσης και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ.

-Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

-Ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η δημιουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εθνικοποίηση τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων.

-Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και εκτίμησε, ότι δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δεν θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι»

 Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «έξω από τον ευρωατλαντικό κλοιό», ενώ εκτίμησε ότι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να μείνει μετέωρη μετά το τρίτο μνημόνιο».

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

 «Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα.

Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

 Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στον λαό με δημοψήφισμα.

 Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και εκτίμησε ότι η μόνη επιλογή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ιράκ και της Ουκρανίας όπου υπήρξε διαγραφή χρέους.

  Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 «Είναι τιμή μας που έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους επιχείρησαν να κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα» είπε αναφερόμενος στην απόφαση της προέδρου της Βουλής να συμπορευτεί με την ΛΑΕ, και προσέθεσε ότι το κόμμα του είναι σε διάλογο με τον Μανώλη Γλέζο, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη Σοφία Σακοράφα.

 «Εκτιμούμε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε παραμένουν είτε ταλαντεύονται» συμπλήρωσε και τονισε:
 «Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα, και δεν βάζουμε "Χ" σε ανθρώπους».

 Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και τις χαρακτήρισε «κουρελόχαρτα», που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, ενώ εκτίμησε ότι θα διαψευστούν.

 zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Ιδρυτική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε ο Π. Λαφαζάνης"

Ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση στο νησί περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων, μόνο την Τετάρτη, ζητά με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις προέρχονται:

«Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.

- Από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.

- Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

- Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.

- Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.

- Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης».

Ο κ. Γαληνός ζητά να κηρυχθεί άμεσα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα ζητά:

«- Να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με Δυναμικό και Μέσα.

- Να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Εθνικό) και να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

- Να εγκατασταθεί στο νησί (εάν απαιτείται) κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την ΕΕ.

- Να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός (εκτός αστικού ιστού) και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.

- Να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων».

Κι όλα τα παραπάνω δεδομένου του ότι:

«- η ροή προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

- το πρόβλημα θα διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.

- πρέπει να προστατευτεί ο τοπικός πληθυσμός και οι ίδιοι οι μετανάστες.

- η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης.

- η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα.

- το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες.

- ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του».

«Πρόκειται, καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου, για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης».
Το φαινόμενο, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"

Επιμένει η Κομισιόν: Περιμένουμε ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια στο μεταναστευτικό

Τέσσερα σημεία τόνισε, σε επιστολή του προς τις ελληνικές αρχές τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως μετέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας κοινοτικός Επίτροπος έστειλε επιστολή-παρότρυνση σχετικά με τα σημεία που αναμένει πρόοδο και κινητοποίηση από τις ελληνικές αρχές, που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας.

Η επιστολή αυτή έρχεται μία ημέρα πριν ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ταξιδέψουν στην Αθήνα, και δύο ημέρες πριν τη μετάβασή τους στη Κω, όπου θα συναντήσουν τους οργανισμούς που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές.

Τα σημεία αυτά εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, Νατάσα Μπερτό:

- Την ανάγκη να οριστικοποιηθεί η επικύρωση της Διαχειριστικής Αρχής, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η προκαταβολική δόση, υπό την αιγίδα της μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής της Επιτροπής.

- Η Επιτροπή θα ήθελε να αποσταλούν αιτήσεις για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Το Μάιο διπλασιάστηκαν οι διαθέσιμοι πόροι που διαθέτονται στα κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη κράτη όπως την Ελλάδα, συνεπώς η Επιτροπή θα ήθελε να λάβει μια αίτηση.

- Την ανάγκη ορισμού οδικού χάρτη για τη δημιουργία του κέντρου υποβοήθησης με την συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων (hotspot), εξ ου επομένως οι συναντήσεις των Επιτρόπων με τις τέσσερις αρχές (Frontex, Europol, Eurojust, Υπηρεσία Ευρωπαϊκού Ασύλου) σε Αθήνα και Κω.

- Ενθάρρυνση για αποστολή αίτησης για το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως η Επιτροπή εργάζεται μαζί με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής και λαμβάνει υπόψη τις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως: «Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία δύο "ανθρώπων-κλειδιά" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έδαφος θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η Κομισιόν: Περιμένουμε ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια στο μεταναστευτικό"

Νέα μέτρα για το μεταναστευτικό ανακοινώθηκαν από την Θάνου

Κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

- Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

- Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα για το μεταναστευτικό ανακοινώθηκαν από την Θάνου"

Παράταση έως 16 Οκτωβρίου για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μετατίθεται έως τις 16 Οκτωβρίου 2015 η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου ύστερα από τη διακομματική συναίνεση που υπήρξε για το θέμα αυτό.

Έτσι τις οριστικές αποφάσεις για το μέτρο αυτό θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Στην εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 (της ΠΟΛ 1193/2015) που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

Όπως επισημαίνεται η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως 16 Οκτωβρίου για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση"

«Φωτιές» άναψε στην ΕΣΗΕΑ η παραχώρηση της αίθουσας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, καθώς δύο μέλη της, ο Δημήτρης Κοτταρίδης και ο Χρήστος Μαζανίτης, ζητούν με ανοιχτή επιστολή να γίνει ΕΔΕ για το ποιός έδωσε την τελική έγκριση για την χρησιμοποίηση της αίθουσας από την Ζωή Κωνσταντοπούλου σε προεκλογική της ομιλία.

Στην επιστολή τους, τα δύο μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, πέρα από την παρατήρηση ότι δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες, επισημαίνουν ότι «Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ουκ ολίγες φορές καταφερθεί με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον συναδέλφων δημοσιογράφων, εναντίον των εργαζομένων του καναλιού της Βουλής και εναντίον πολλών Μέσων Ενημέρωσης ενώ έχει πολλάκις στοχοποιήσει τον κλάδο στο σύνολό του».

Αναλυτικά η επιστολή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Κοτταρίδη και Χρήστου Μαζανίτη έχει ως εξής:

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Κοινοποίηση: Διοικητικές Υπηρεσίες ΕΣΗΕΑ

Ερώτηση για το καθεστώς παραχώρησης της Αίθουσας του 1ου ορόφου στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 31 Αυγούστου 2015, γνωστοποιήθηκε το αίτημα της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την παραχώρηση της αίθουσας συνεδριάσεων του 1ου Ορόφου της Ένωσης.

Αμέσως, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης, Χρήστος Μαζανίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Προεδρεύοντα του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάκη Διόγο, αιτώντας την μη προώθηση του σχετικού αιτήματος εάν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες, δεδομένης την αδυναμίας σύστασης Προεδρείου. Ο κος Διόγος ζήτησε να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς την γραμματεία της Ένωσης. Όπως κι έγινε.

Ο κος Μαζανίτης επικοινώνησε και με τον διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών της Ένωσης, Χρήστο Μπούση, αιτούμενος του «παγώματος» κάθε σχετικής διαδικασίας παραχώρησης της αίθουσας στην κα Κωνσταντοπούλου εάν προηγουμένως δεν λάβουν γνώση όλα τα μέλη του ΔΣ και δεν υπάρξει ομόφωνη έγκριση. Ο κος Μπούσης εξέφρασε την άποψή του ότι είχε ήδη σταλεί από πλευράς Ένωσης η σχετική απαντητική επιστολή βάσει της οποίας γινόταν αποδεκτό το αίτημα της κας Κωνσταντοπούλου και μάλιστα τόνισε ότι η Ένωση θα λάμβανε το ποσό των – περίπου – 350 ευρώ για 3 ώρες. Ήταν σαφές το αίτημα του κου Μαζανίτη περί «παγώματος» κάθε διαδικασίας, έως ότου λάβει θέση το ΔΣ της Ένωσης, κάτι που ο κος Μπούσης είπε ότι θα γίνει.

Παράλληλα, εστάλη σχετική επιστολή (αριθμ. Πρωτ. 0002117-15, 2117 – 31/8/2015) προς τη γραμματεία της Ένωσης με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ, με την οποία ζητείτο η παύση κάθε σχετικής διαδικασίας.

Η γραμματεία της Ένωσης ουδέποτε τηλεφώνησε στο μέλος του ΔΣ, Δημήτρη Κοτταρίδη, για να λάβει γνώση της δικής του θέσης.

Σημειώνεται ότι ο κος Κοτταρίδης ως απερχόμενος Ταμίας, πάντα ενημερωνόταν τηλεφωνικά για τις αίθουσες - έστω και τυπικά, κάτι που δε συνέβη αυτή τη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι κα Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ουκ ολίγες φορές καταφερθεί με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον συναδέλφων δημοσιογράφων, εναντίον των εργαζομένων του καναλιού της Βουλής (σ.σ. οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, που η ίδια η κα Κωνσταντοπούλου τούς έχει στερήσει) και εναντίον πολλών Μέσων Ενημέρωσης ενώ έχει πολλάκις στοχοποιήσει τον κλάδο στο σύνολό του.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε όπως λάβουμε γνώση του σχετικού εγγράφου – απάντηση της ΕΣΗΕΑ προς την κα Κωνταντοπούλου, για την παραχώρηση της αίθουσας. Αιτούμαστε να πληροφορηθούμε ποιος είναι ο υπάλληλος που «άναψε» το «πράσινο φως» με την υπογραφή του και ποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εάν υπήρξαν, τον εξουσιοδότησαν.

Ζητούμε να μάθουμε εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ασκήθηκαν πιέσεις από ορισμένα μέλη του ΔΣ ώστε να κλείσει άμεσα το θέμα παραχώρησης της αίθουσας στην κα Κωνσταντοπούλου και να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Τα μέλη του ΔΣ

Δημήτρης Κοτταρίδης

Χρήστος Μαζανίτης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φωτιές» άναψε στην ΕΣΗΕΑ η παραχώρηση της αίθουσας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου"

«Αποκλείεται παντελώς» το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ, λέει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποκλείεται παντελώς το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για «κρυφό πόθο της ΝΔ αλλά και πολλών κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα».

Σε δηλώσεις της από την Κουμουνδούρου, η κα Γεροβασίλη επισήμανε ότι τα φλέγοντα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οφείλουν να είναι στον προεκλογικό διάλογο.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής μια λέξη για προγράμματα άλλων κομμάτων», και πρόσθεσε ότι ο λόγος όλος επικεντρώνεται στο θέμα της «εθνικής συνεννόησης». Παράλληλα, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο σαφείς ως προς τον συγκεκριμένο όρο, σημειώνοντας ότι συνεννόηση με διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές απόψεις, διαφορετική ιδεολογία και διαφορετική στρατηγική δεν μπορούν να συμβούν γιατί δεν πρόκειται περί συνεννόησης αλλά κοροϊδίας του λαού.

Εξήγησε μάλιστα ότι θα πρέπει να απαντηθεί τι θα έλεγε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις ομαδικές απολύσεις και συμπλήρωσε:

«Συνεχίζει να έχει την άποψη ότι θα βγούμε από τα μνημόνια στην ανάπτυξη αν μειώνουμε συνεχώς μισθούς και συντάξεις, όταν απολύουμε και φορολογούμε ταυτόχρονα; Αν αυτό είναι το μοντέλο που εξακολουθούν να υπηρετούν σήμερα, ας το πουν στον λαό για να κάνει την επιλογή του».

Τέλος, Στο ερώτημα εάν στο θέμα των συνεργασιών υπάρχουν δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ίδια, ότι η Αριστερά περιέχει στην κουλτούρα της τις συνεργασίες πολύ πριν τις σκεφτούν οποιοιδήποτε άλλοι για να μπουν στην διακυβέρνηση από το παράθυρο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αποκλείεται παντελώς» το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ, λέει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ"

ΚΕΔΕ: Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Χιλιάδες παιδιά, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φτάσει τις 46.000, εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντιπροέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ότι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" υπέβαλαν 98.045 μητέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά, ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος φέτος είναι μειωμένη και το ποσό των 185 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει μέχρι 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στις δομές και τα προγράμματα.

Το αποτέλεσμα θα είναι, κατά τον κ. Δανιηλίδη, πάνω από 46.000 παιδιά να μείνουν εκτός του προγράμματος, οδηγώντας τους γονείς να αναζητήσουν λύση κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έναντι αντιτίμου που στις περισσότερες περιπτώσεις κινείται σε υψηλά έως απαγορευτικά επίπεδα.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για "τραγικά λάθη στον χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη" και σχολιάζει ότι δεν εισακούστηκαν στο ελάχιστο οι προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον μιλά για οριζόντιο "κούρεμα" των πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων θέσεων των δημοτικών δομών κατά 30% και πρόβλεψη για την καταβολή του 30% του έργου τρεις με τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν απλήρωτοι επί μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι, να κινδυνεύουν οι φορείς με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν.

Παρά τα παραπάνω, εκτιμά ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια ανατροπής αυτής της πραγματικότητας και αύξησης του ύψους της χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία "περνά" η χρηματοδότηση για τη μερίδα των δικαιούχων του προγράμματος που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενέκρινε για το νέο σχολικό έτος 2015 - 2016 τη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, προκειμένου να μπορούν να δεχτούν βρέφη, νήπια και παιδιά οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο αριθμός των ωφελούμενων από τα δύο αυτά προγράμματα είναι 4.750 γονείς - κάτω του ορίου της φτώχειας - που έχουν την επιμέλεια τέκνων και η τοποθέτηση των παιδιών τους ορίζεται με "εντολή τοποθέτησης" που λαμβάνουν από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, εκτός εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από πόρους του υπουργείου Εργασίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών"

Κλειστά τα δικαστήρια από 16 έως 25 Σεπτεμβρίου λόγω εκλογών

Με εγκύκλιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναστέλλονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι εργασίες όλων των δικαστηρίων τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργειά τους και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες μετά από αυτές, δηλαδή από 16 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2015.

​Ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 16η Σεπτεμβρίου 2015 και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα συνεχίζονται και μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2015.

​Σε ό, τι αφορά τη διενέργεια των πλειστηριασμών κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη διάταξη του άρθρου 998 του Κ.Πολ.Δ., όπως ισχύει.

​Επισημαίνεται ότι εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιορισθεί δικάσιμοι εντός του Σεπτεμβρίου. Επίσης, εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

​Διευκρινίζεται ότι η επιμήκυνση αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων υπαγορεύθηκε εκ του γεγονότος ότι η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών συμπίπτει με την έναρξη του δικαστικού έτους, την 16η Σεπτεμβρίου, και την ανάληψη καθηκόντων των μετατεθέντων δικαστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα δικαστήρια από 16 έως 25 Σεπτεμβρίου λόγω εκλογών "

Ντάισελμπλουμ: Μόνο με εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα πάρει χρήματα η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική υποστήριξη από τους εταίρους της μόνο εφόσον εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο με τους πιστωτές, ξεκαθάρισε ακόμα μία φορά μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Θα τηρήσουμε την συμφωνία με τους Έλληνες, τόνισε και επανέλαβε: «Μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα».

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ επανέλαβε επίσης πως κάθε δόση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη των στόχων εκ μέρους της Ελλάδας.

Τέλος, ανέφερε ότι οι πρόωρες εκλογές στη χώρα μας δεν θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην αξιολόγηση των τραπεζών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Μόνο με εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα πάρει χρήματα η Ελλάδα"

Μέσω Facebook θα συζητήσει αύριο με το κοινό ο Θεοδωράκης

Συζήτηση μέσω facebook και με συμμετοχή των χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης διοργανώνει το Ποτάμι την Πέμπτη, στο hashtag #askstavros.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Ποταμιού στο Facebook (www.facebook.com/topotami), την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00, και για μία ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης θα βρίσκεται μπροστά από τον υπολογιστή του και θα απαντά στα ερωτήματα που θα του θέτουν οι χρήστες του διαδικτύου στη σελίδα του event με τίτλο «Εσείς ρωτάτε, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντάει!»

Η σελίδα θα ανοίξει 15 λεπτά πριν την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης, δηλαδή στις 20:45 της ίδιας ημέρας και θα κλείσει στις 22:00.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω Facebook θα συζητήσει αύριο με το κοινό ο Θεοδωράκης"

Ρέντσι: «Δεν θα μας πει η Ευρώπη τι φόρους θα μειώσουμε»

Σαφείς αιχμές κατά της τακτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης με τα κράτη – μέλη της, αλλά και τη στάση των εταίρων στο μεταναστευτικό άφησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του στο ιταλικό ραδιόφωνο Rtl.

Ο Ιταλός πολιτικός αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων, λέγοντας πως δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει το σχέδιό του, τονίζοντας πως όταν είναι να γίνει συζήτηση για το μεταναστευτικό όλοι είναι... διακοπές, ενώ όταν πρόκειται για οικονομικά και φόρους, εμφανίζονται άπαντες.

«Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι πρέπει να κόψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι, συμπληρώνοντας: «Όταν πρέπει να μιλήσουμε για τη μετανάστευση, στις Βρυξέλλες είναι όλοι διακοπές. Όταν γίνεται συζήτηση για φόρους, ξυπνούν όλοι μαζί. Τους φόρους τους θα τους μειώσουμε μόνοι μας. Δεν θα αφήσουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τι να κόψουμε. Απ' ότι φαίνεται και φέτος, στις Βρυξέλλες έκανε μεγάλη ζέστη!».

Η παρέμβασή του αυτή αναφέρεται στη στάση κοινοτικών ιθυνόντων, οι οποίοι, τις περασμένες ημέρες, άφησαν να διαρρεύσει ότι η προτεραιότητα για την Ιταλία, είναι η μείωση των φόρων στον τομέα της εργασίας και όχι σε εκείνο των ακινήτων.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι υπήρξαν δυο συζητήσεις σε έντονο τόνο στην ευρωπαϊκή σύνοδο, ενώ σε όσους δήλωναν ότι η Ιταλία ήθελε να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο άλλων χωρών, ο ίδιος απάντησε: «Αν δεν υπήρχε η Ιταλία, το ευρωπαϊκό ιδεώδες θα είχε πεθάνει. Άρα, πριν μιλήσουν για τη χώρα μας, πρέπει να πλύνουν το στόμα τους».

Ο Ματέο Ρέντσι, επίσης, τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας πολιτικής, η οποία να σώζει τις ζωές των μεταναστών, να επαναπατρίζει όποιον δεν δικαιούται άσυλο και να προβλέπει και την πρέπουσα υποδοχή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: «Δεν θα μας πει η Ευρώπη τι φόρους θα μειώσουμε»"

Θεοδωράκης: Αν δεν εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο θα έχουμε και τέταρτο

Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί, αν δεν εφαρμοστεί θα έχουμε και τέταρτο μνημόνιο είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Θα πρέπει, όπως προσέθεσε, να υπάρξει μια ομάδα όχι τεχνοκρατική αλλά με ειδικές γνώσεις, ομάδα με επαΐοντες, που θα πρέπει να καταγράψει κάποιες αδικίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να τις διορθώσουμε.

Σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας θα πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή μας και να διορθώσουμε το μνημόνιο στα μη αποδεκτά ζητήματα.

Επιπλέον είπε ότι στο Ποτάμι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λύσει ζητήματα στην κοινωνία και που γνωρίζουν την σημερινή πραγματικότητα διότι έχουν δουλέψει και ξέρουν τι θα πει δουλειά.

Ο κος Θεοδωράκης σχετικά με τις πολιτικές συμμαχίες δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχουν σύμμαχοί του και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ αρκεί αυτοί να σηκώσουν κεφάλι.

Είπε τέλος ότι είναι τρελός όποιος σκέπτεται νέες εκλογές. "Δεν υπάρχουν περιθώρια για μπαλκόνια και αφίσες", τόνισε χαρακτηριστικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Αν δεν εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο θα έχουμε και τέταρτο "

Λαφαζάνης: Θα πάμε στη δραχμή, είτε το θέλουμε είτε όχι

Αναπόφευκτη θεωρεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Θα πάμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι θέμα επιβίωσης της χώρας",ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το εθνικό νόμισμα "δεν είναι αυτοσκοπός", αλλά "εργαλείο, μέσο για να εφαρμόσουμε ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για τη χώρα", κάτι που δεν μπορεί, όπως είπε, να συμβεί εντός της ευρωζώνης.
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο και ότι "η προσπάθεια εφαρμογής του θα συναντήσει τέτοιες δυσκολίες και αντιστάσεις που θα μείνει στα μισά του δρόμου".
Σημείωσε μάλιστα ότι το κύριο πλήγμα το τρίτο μνημόνιο το δίνει στον αγροτικό κόσμο, κάνοντας λόγο για "εγκλήματα" και "πολιτικές λεηλασίας και ληστείας". "Τι να εφαρμόσεις; Να πας στον αγρότη και να του πεις 29% φορολογία;", σημείωσε.

"Σόιμπλε - Μέρκελ τρέμουν το Grexit"

Απαντώντας στα περί υλοποίησης των σχεδίων Σόιμπλε που καταλογίζονται στη Λαϊκή Ενότητα τα χαρακτήρισε ως "αστεία πράγματα", διερωτώμενος: "Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Εχετε δει εσείς κανένα σχέδιο Σόιμπλε; Μια φημολογία υπάρχει περί σχεδίου Σόιμπλε....Aς μας παρουσιάσουν τι είναι αυτό το σχέδιο Σόιμπλε".
Υποστήριξε ότι "το σχέδιο Σόιμπλε το εφαρμόζει η κυβέρνηση, το εφαρμόζουν οι μνημονιακές δυνάμεις. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι ενσωματωμένο στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο στήριξε με πάθος ο Σόιμπλε και μάλιστα έκανε εκστρατεία στους Γερμανούς βουλευτές για να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο".
Μέρκελ και Σόιμπλε, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, "θέλουν το τρίτο μνημόνιο, τα σκληρά μέτρα, την εξόντωση και τη λεηλασία της χώρας". "Το Grexit το φοβούνται. Την έξοδο από την ευρωζώνη την τρέμουν όλοι αυτοί, διότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες, αυτοί όμως θα είχαν τρομακτικό πρόβλημα ως ευρωζώνη, δεν θα μπορούσε να σταθεί η ευρωζώνη".

"Πίστευα ότι το συκώτι του Τσίπρα το τρώγανε οι πιστωτές"

Ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
"Το να λέγεται ότι πιέστηκε είναι κάτι προφανέστατο", σημείωσε και τόνισε ότι "η κυβέρνηση έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη, εφόσον ήθελε να καταργήσει τα μνημόνια, να έχει μια εναλλακτική απάντηση".
"Βάλαμε το ευρώ πάνω από τα συμφέροντα της χώρας", είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: "Αντί να ακυρώσουμε τα μνημόνια που εμείς καταγγέλαμε στεντορίως, φέραμε και ένα τρίτο μνημόνιο".
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς Τσίπρα ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένας καταστροφικός δρόμος ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για "απίστευτη τρομοκρατία". "Μας λένε ότι όταν θα βγούμε από την ευρωζώνη, θα σταματήσει να βρέχει, τα ποτάμια θα ξεχειλίζουνε, οι γυναίκες δεν θα γεννάνε παιδιά κ.ο.κ. Έλεος".
Για την αναφορά που φέρεται να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ότι "του έτρωγαν καθημερινά το συκώτι" είπε:
"Λυπάμαι παρά πολύ αν ελέχθη μια τέτοια φράση, εγώ πίστευα ότι το συκώτι του το τρώγανε οι πιστωτές, το τρώγανε αυτοί οι οποίοι πίεζαν εδώ στην Ελλάδα και έλεγαν ύπόγραψε και ό,τι να΄ναι αρκεί να μας φέρεις συμφωνία, ότι το συκώτι το έτρωγε το ευρωπαϊκό κατεστημένο και όχι εγώ που του έλεγα μα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας και να μείνουμε πιστοί και να μην κάνουμε πίσω".

"Δεν θα συνεργαστούμε με μνημονιακές δυνάμεις"

Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα έδαφος συνεργασίας της Λαϊκής Ενότητας "με μνημονιακές δυνάμεις". "Έχουμε πόλεμο με τα μνημόνια", υπογράμμισε.
Ο κ. Λαφαζάνης προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει μια κυβέρνηση "μνημονιακής ενότητας" ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο.
"Δηλαδή θα έχουμε παραλλαγή κυβέρνηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Πιο πιθανή θεωρώ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να στηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου σκληρότατου μνημονίου", ανέφερε.

"Θα πάω στο ντιμπέιτ"

Για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα συμμετάσχει στο ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο επέκρινε την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη, σημειώνοντας:
"Είναι κωμωδία να γίνεται δικομματική διαμάχη στημένη ανάμεσα σε δύο κόμματα μάλιστα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και έχουν κοινό πρόγραμμα το τρίτο μνημόνιο για μετά τις εκλογές".

"Δεν θα συνεργαστούμε με τον Αλ. Μητρόπουλο"

Απέρριψε ακόμη με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Μητρόπουλο, λέγοντας:
"Ο κ. Μητρόπουλος δεν θα είναι μαζί μας. Δεν υποστήριξε ποτέ αυτές τις απόψεις που έχουμε εμείς. Το αντίθετο. Άλλες απόψεις είχε και άλλες απόψεις έχει. Δεν τίθεται πολιτικό θέμα. Δεν μπαίνω στα άλλα θέματα".
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Θα πάμε στη δραχμή, είτε το θέλουμε είτε όχι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news