facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Το απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για την πρωτιά στις εκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Pulse για το Action24.
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26%, η ΝΔ 25% και ακολουθούν Χ.Α. 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Ποτάμι 5%, ΚΚΕ 5%, ΛΑ.Ε. 4%, Ενωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛ 2,5%
Στην πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, ΝΔ 26,5 %, ΧΑ 6,5%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΛΑ.Ε. 4,5%, Ενωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛ 2,5%
Αρνητικά αξιολογεί η μεγάλη πλειοψηφία την επτάμηνη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με 68%, ενώ θετικά την αξιολογεί το 28%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, κατά 24%, επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και άλλα κόμματα. Το 21% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτη τη ΝΔ, το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17% επιθυμεί αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και το 8% αυτοδυναμία Νέας Δημοκρατίας.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 36% έναντι 32% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. (Το ποσοστό της καταλληλότητας του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός σήμερα, είναι ακριβώς το ίδιο -36%- με αυτό που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου).
Σημαντική είναι η παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 50%, έναντι 36% της ΝΔ.
Σε ερώτημα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπέρ της δραχμής τοποθετείται το 22% της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση"

ΣΥΡΙΖΑ: Απαίτηση των θεσμών ο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε έπειτα από επίμονο αίτημα των θεσμών, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μοσκοβισί ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε την επιβολή του μέτρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επίσης από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο και δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει.

Επίσης, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται ότι το μέτρο ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία, «που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.

» Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.

» Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου.

» Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

» Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Απαίτηση των θεσμών ο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία"

Αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες

Δύο διμοιρίες μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ, μετέβησαν μετά το μεσημέρι από την Αθήνα, στην Λέσβο και στην Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων.

Οι ενισχύσεις έφτασαν στα νησιά, με ελικόπτερα Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, με εντολή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των μεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

Για τον λόγο αυτό, πιθανότατα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας θα περιοδεύσει για μια ακόμα φορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες"

Επίθεση Χριστοδουλοπούλου σε Πρώτο Θέμα για τα 30 εκατ.

Ο τζόγος με τη διαχειριστική αρχή και την προκαταβολή των 30 εκατ. ευρώ που δήθεν με ευθύνη μου δεν εκταμιεύεται, συνεχίζεται αμείωτος ,λόγω προεκλογικής περιόδου, υπογραμμίζει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην αναπληρώτρια υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Οπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, «παρά τις εξηγήσεις που έχω δώσει προς πάσα κατεύθυνση, συνεχίζεται το παραμύθι της ανικανότητας μου να εκταμιεύσω τα ποσά που εγκρίθηκαν.
Ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» που πήρε τη σκυτάλη να αναθερμάνει τη συζήτηση, καλό θα είναι να μάθει τις διαδικασίες λειτουργίας των διαχειριστικών αρχών, γιατί η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έδωσε την απάντηση που δημοσίευσε.
Κατά τη διάρκεια του σημερινού EC midday briefing, το οποίο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I108035, ο δημοσιογράφος κ. Αντύπας, του «Πρώτου θέματος» έκανε μια γενική ερώτηση στην εκπρόσωπο Natasha Bertaud, για την κατάσταση στο θέμα της εκταμίευσης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό (αναγκάζοντας, μάλιστα, και τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά να τον διορθώσει, λέγοντάς του «εννοείτε την Διαχειριστική Αρχή»). Η εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όπου συζητήθηκαν «οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι τελευταίες ματιές».
Όπως έχω δηλώσει, κι όπως θα όφειλε να γνωρίζει κάθε αντικειμενικός, ευσυνείδητος και πληροφορημένος δημοσιογράφος, η εκταμίευση των 30 εκατ., πρώτον, θα γίνει μέχρι 15.9.2015 και, δεύτερο, δεν προορίζεται για την έκτακτη κατάσταση στα νησιά, αλλά για άλλες επιλεγμένες δράσεις που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, 2.500 ανοιχτές δομές φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο κλπ) .
Οι έκτακτες ανάγκες αντιμετωπίζονται με την έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο ήδη εκταμιεύεται κι έτσι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στα νησιά (χώροι υποδοχής σε Κω, Λέρο, ίδρυση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου που θα εγκαινιαστεί στις 4.9.2015.)
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν σκληρά σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές να επιτύχουν την προσωρινή πιστοποίηση των διαχειριστικών αρχών μέχρι τις 15/9, ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της προκαταβολής των 30 εκατ. ευρώ, που δεν «κινδυνεύει να χαθεί», αφού το πρόγραμμα είναι για την περίοδο 2014-2020.
Η παραπληροφόρηση, η ανευθυνότητα και ο κιτρινισμός ας μείνει στα χωράφια που ανθίζει. Μακριά από τις σοβαρές υποθέσεις της δημόσιας ζωής, ειδικά για ένα θέμα το οποίο δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Χριστοδουλοπούλου σε Πρώτο Θέμα για τα 30 εκατ."

Αυτό είναι το πλοίο που μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη: Πήγαιναν στους τζιχαντιστές;

Φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει κοντέινερ με όπλα, εντοπίστηκε ανοικτά της Ιεράπετρας, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις του Λιμενικού, ύστερα από σχετικές πληροφορίες που έφτασαν στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο ακινητοποιήθηκε και στη συνέχεια λιμενικοί εντόπισαν το παράνομο φορτίο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλοίο στα χαρτιά του είχε δηλώσει εμπόρευμα με πλαστικά. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από υπηκόους Συρίας, Αιγύπτου και Ινδίας.



Ανεπίσημες πληροφορίες, που επικαλείται το flashnews.gr, αναφέρουν ότι το φορτίο με τον παράνομο οπλισμό είχε ως τελικούς αποδέκτες τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το «Haddad 1» εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και αναμένεται να καταπλεύσει τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής:

«Εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 20ν.μ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των Λιμενικών Αρχών της ν. Κρήτης, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, με επταμελές (07) πλήρωμα, το οποίο μετέφερε οπλισμό χωρίς να φέρει τα νόμιμα παραστατικά».

»Το πλοίο προερχόταν από το λιμένα Αλεξανδρέττας (ISKENDERUN) Τουρκίας με προορισμό λιμένα της Λιβύης».



»Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταστολή των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».

»Το Φ/Γ πλοίο κατευθύνεται στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, για περαιτέρω έλεγχο, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ εξελίξεις για την υπόθεση θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου».





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το πλοίο που μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη: Πήγαιναν στους τζιχαντιστές;"

Υπέρ μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης ο Μοσκοβισί

Υπέρ της εγκαθίδρυσης μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θέση που επανέφερε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Υποστηρίζω εδώ και χρόνια μια καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με μια ειδική κυβέρνηση που να έχει τον δικό της προϋπολογισμό για περισσότερη σύγκλιση, υπό την αρχή ενός είδους υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο οποίος, για μένα, θα μπορούσε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επαναφέρει χθες την ιδέα μιας «κυβέρνησης της Ευρωζώνης» της οποίας θα «ηγείται ένας επίτροπος με διευρυμένες αρμοδιότητες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι από καιρό έχει ταχθεί υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.

«Αυτή η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) άνοιξε χάρη στην έκθεση των πέντε προέδρων τον περασμένο Ιούνιο», ένα κείμενο που είχε υπογραφεί από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθύμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «θέλει να δώσει αυτή τη μάχη».

Για τον ίδιο, αυτή η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση είναι μια «δημοκρατική» απαίτηση η οποία «θα επέτρεπε μια ταχύτερη και περισσότερο ορθολογική διαδικασία αποφάσεων» για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.

«Υποστηρίζω επίσης ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ώστε να αυξηθεί η νομιμοποίηση καθώς και η εγγύτητα με τον ευρωπαϊκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη γνώμη του οι μεταρρυθμίσεις αυτές, υπενθυμίζοντας μόνο πως μια ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδινε προθεσμία δύο ετών για την πραγματοποίησή τους.

Ερωτηθείς για τις δικές του φιλοδοξίες αναφορικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μοσκοβισί αρνήθηκε οποιονδήποτε προσωπικό υπολογισμό.

«Δεν εκφράζομαι στο όνομα κάποιου προσωπικού συμφέροντος. Δεν είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί απαραιτήτως απ' αυτή την Επιτροπή. Είναι μια θέση αρχής, οχι μια θέση που θα αποτελούσε δήλωση υποψηφιότητας για μια θέση τέτοιας φύσης», τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης ο Μοσκοβισί"

Μετά τις εκλογές η διερεύνηση των υποθέσων ΧαΪκάλη και Μητρόπουλου

Μετά τις εκλογές θα διερευνηθούν οι υποθέσεις που αφορούν τους Παύλο Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλο, όπως αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, με το σκεπτικό, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεν θα μπορούσε να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο κ. Χαϊκάλης ελέγχεται για δύο υποθέσεις του. Η πρώτη αφορά παλαιότερη καταγγελία περί χρηματισμού και χρηματιστηριακής συναλλαγής του, και η δεύτερη, φερόμενη εμπλοκή του σε εταιρεία off shore στη Κύπρο, ενώ ο κ. Μητρόπουλος για φορολογικό ζήτημα.

Σε εκκρεμότητα πάντως, μέχρι τότε, θα βρίσκονται και οι υποθέσεις 10 βουλευτών και ευρωβουλευτών που δεν υπέβαλαν, ως υπόχρεοι, δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2013 χρήσης του 2012, 49 άλλων για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καταθέσει όλα τα απαραίτητα παραστατικά, όπως για παράδειγμα συμβόλαια, και 31 ακόμα που ελέγχονται, καθώς έχουν αρνητικό πόθεν έσχες και δεν δικαιολογούν πλήρως την περιουσιακή τους κατάσταση.

«Δεν θα ήταν χρήσιμο και φρόνιμο να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις δύο αυτές περιπτώσεις λίγο πριν τις εκλογές και χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εκδικητική πράξη. Οποιαδήποτε απόφαση παίρναμε θα ήταν πολιτική, γι αυτό θα έπρεπε να έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση μας», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, δικαιολογώντας την αναβολή της εξέτασης των δύο περιπτώσεων Χαϊκάλη και Μητρόπουλου για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες προσήλθε ο Παύλος Χαϊκάλης, μετά από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Χαραλαμπίδου, προσκομίζοντας και καταθέτοντας σειρά εγγράφων τα οποία, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ισχυροποιούν τις αιτιάσεις του ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και ανάμειξη με τις κατηγορίες για συμμετοχή του σε off shore εταιρεία.

Τα μέλη της Επιτροπής, αφού άκουσαν την εισήγηση του κ. Χαϊκάλη, ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να ζητήσουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία, μετά τον έλεγχο που θα γίνει από τον αναπληρωτή υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος και είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης όταν είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση 25 βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφάσισαν στην επόμενη συνεδρίαση τους να ανοίξουν εκ νέου την πρώτη υπόθεση που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Επιτροπή Πόθεν Έσχες, και αφορά φερόμενη συναλλαγή του κ. Χαϊκάλη με τον Γιώργο Αποστολόπουλου ενόψει της άκαρπης προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο καλώντας και τους δύο σε ακρόαση.

Την απόφαση, για εξέταση της υπόθεσης του μετά τις εκλογές, πήραν και για τον κ. Μητρόπουλο, παρά το γεγονός ότι ένα μέλος της Επιτροπής, όχι όμως κοινοβουλευτικό, όπως διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδου, είχε εισηγηθεί να διερευνηθεί σήμερα, καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχει πρόβλημα με την περίπτωση του».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, από τις 704 συνολικά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων βουλευτών και ευρωβουλευτών για το 2013 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 694 από τις οποίες 20 περιπτώσεις εμφανίζονται με μηδενικές καταθέσεις.

Η Επιτροπή, που συνεδρίασε κατ' εφαρμογή του νόμου 43074/14 με ημερήσια διάταξη «αποφάσεις σε σχέση με την έκτακτη προεκλογική περίοδο», ομόφωνα αποφάσισε να στείλει αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Επιτροπή, με το οποίο θα ζητά, κατ' εξαίρεση λόγω της εφαρμογής των capitals control, να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να ανοίξουν ονομαστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι με λίστα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις εκλογικές δαπάνες των βουλευτών όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν δύο κοινοβουλευτικά μέλη. Η κ. Χαραλαμπίδου και ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ, καθώς και οι εκπρόσωποι του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Τράπεζας Ελλάδος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις εκλογές η διερεύνηση των υποθέσων ΧαΪκάλη και Μητρόπουλου"

«Μαύρη τρύπα» σε δηλώσεις «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών

«Μαύρες τρύπες», ελλείψεις παραστατικών και αδικαιολόγητο πλουτισμό εμφανίζουν τα «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών σύμφωνα με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί με την παρουσία δικαστικών και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας και προεκλογικών δαπανών που έχουν μπλοκάρει λόγω των capital controls. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ασχολήθηκαν και με άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η υπόθεση Χαϊκάλη αλλά και η πορεία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και υπουργών.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν την διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

Όμως, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος είπε ότι οι εως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίζει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα:

- από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694 καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους

Από τους 694 ελεγχθέντες:

- οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.)

- οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις

- 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρη τρύπα» σε δηλώσεις «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών"

Παυλόπουλος: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Φλογαϊτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για άμεση ενεργοποίηση της FRONTEX και την μετατροπή της σε ένα είδος Europol, καθώς τα σύνορα των κρατών-μελών, είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Με τέτοιες μεταναστευτικές ροές την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη και πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο η FRONTEX για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαιρέτισε την τοποθέτηση του επικεφαλής της

Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μανφρεντ Βέμπερ, στη Suddeutsche Zeitung "ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι η FRONTEX πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη".

Μάλιστα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αρχίζουν να κατανοούν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι ο κ. Φλογαϊτης από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναδείξει στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που συγκαλείται από το Λουξεμβούργο, αυτή την ιδιομορφία που η Ελλάδα την τονίζει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει καθορισθεί από το 2008 με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και πρόσθεσε ότι «εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι αυτό το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδίως οι 4 πυλώνες του που αφορούν την Παράνομη Μετανάστευση και το 'Ασυλο πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο».

Από την πλευρά του ο κ. Φλογαϊτης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη, θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συγκαλείται από το Λουξεμβούργο και η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το Μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις και οι σκέψεις του Προέδρου θα είναι πολύ χρήσιμες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης"

Ανάκληση τυριού από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση τυριού "ΦΕΤΑ" στο οποίο διαπιστώθηκε ανάπτυξη μούχλας, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και, συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε τη διακίνηση τυριού «ΦΕΤΑ» στην οποία διαπιστώθηκε ανάπτυξη μούχλας πρασινωπής χροιάς.

Πρόκειται για το προϊόν «ΓΑΛΠΟ τυρί Φέτα ΠΟΠ» από πρόβειο και γίδινο γάλα, σε συσκευασίες στραγγισμένου βάρους 1kg με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 22.01.16 και στραγγισμένου βάρους 2 kg με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 27.02.16.

Το προϊόν διατίθεται από την επιχείρηση ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. και παρασκευάζεται από την εταιρεία ΤΥΡΑΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, 5Ο ΧΛΜ Ε.Ο. Τρικάλων-Πύλης, Τρίκαλα, Θεσσαλία.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. την άμεση ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν με τα ανωτέρω στοιχεία, να μην το καταναλώσουν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση τυριού από τον ΕΦΕΤ"

Δ. Καμμένος: Κάναμε συμβιβασμό γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση

«Ευρώπη πρέπει να μείνουμε και θα μείνουμε, διότι δεν υπάρχει δραχμή και δεν υπάρχουν αυτά που λένε αυτά τα περίεργα και ανεύθυνα λόμπι και οι κύριοι του Λαφαζάνη και του Αλαβάνου» είπε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής της Β' Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος.

«Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και τη συνθηκολόγηση, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κριτική, που κάνει στην διαπραγμάτευση ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ως πολίτης και όχι ως πολιτικός δεν καταλαβαίνω το να γυρνάει σήμερα ο κ. Τσακαλώτος και να κριτικάρει την κυβέρνηση, που έκανε διαπραγμάτευση και τον μέντορα του, τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος τον αγκάλιασε, ότι είπαν ψέμματα. Υπάρχει μία χαλαρότητα» είπε ο κ. Καμμένος. ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι το κόμμα του είναι «μια υπεύθυνη δύναμη που θα φέρει μια σταθερότητα στην επόμενη κυβέρνηση».

«Αν δεν είμαστε στη βουλή, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι» κατέληξε ο βουλευτής της Β' Πειραιά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Καμμένος: Κάναμε συμβιβασμό γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση"

Λουκέτο στα ιστορικά βιβλιοπωλεία Φλωράς

Λουκέτο μετά από 40 χρόνια λειτουργίας βάζουν τα ιστορικά βιβλιοπωλεία Φλωράς, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα.

«Ύστερα από 40 χρόνια ο φετινός Σεπτέμβριος, η σχολική χρονιά 2015, δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην "υποστήριξη" που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω τις εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες, πριν μας βιάσει και μας δολοφονήσει το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, με την συμπαράσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (έστω και άθελά της)» αναφέρει η ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στα ιστορικά βιβλιοπωλεία Φλωράς"

«Κλείδωσαν» στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη τηλεμαχία θα διεξαχθεί με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων στις 10 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στις 14 Σεπτεμβρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσαν» στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών"

«Αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ η Κομισιόν: Δεν λάβαμε αίτημα εξαίρεσης της ιδιωτικής παιδείας από τον ΦΠΑ 23%

Καμία κίνηση δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να μειώσει το ΦΠΑ σε επίπεδα χαμηλότερα του 23% για την ιδιωτική παιδεία, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για θέματα οικονομίας, Άννικα Μπράιτχαρτ.

Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αντιπρότεινε την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον υψηλό δείκτη ΦΠΑ όπως έκανε σε άλλες υπηρεσίες/προϊόντα.

Συνεπώς το νομοθετικό πακέτο που ψήφισε η Βουλή στις 14 Αυγούστου και εμπεριέχει τον αυξημένο ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή έλαβε την Κυριακή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από εκπροσώπους της ιδιωτικής παιδείας, με παράπονα ως προς την εγκυρότητα μιας τέτοιας νομοθεσίας σύμφωνα με τους κανονισμούς φορολόγησης και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η πηγή από τις Βρυξέλλες, η ερώτηση τους «ερευνάται αυτή τη στιγμή» και θα γνωστοποιηθεί η απόφαση της αν και, εκ πρώτης όψης, δεν φαίνεται να αντιβαίνει την πολιτική της ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ η Κομισιόν: Δεν λάβαμε αίτημα εξαίρεσης της ιδιωτικής παιδείας από τον ΦΠΑ 23%"

Άργησε η Τασία και η Κομισιόν δεν εκταμιεύει κονδύλια για το μεταναστευτικό

Συνεχίζεται η οδύσσεια της χρηματικής υποστήριξης που έχει κατανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, το υπουργείο μετανάστευσης και η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν είχαν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτεί ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί να αποδεσμευτεί η πρώτη δέσμη των 30 εκατομμυρίων για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η «κατάσταση παραμένει ως έχει», συνεπώς θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην αποδέσμευση των κεφαλαίων υποστήριξης στις τοπικές αυτοδιοικήσεις του ανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή η μόνη «βοήθεια» που βλέπουν οι αρχές νησιών όπως η Μυτιλήνη είναι σποραδικά δρομολόγια πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες την Αθήνα ενώ υπαίθριος καταυλισμός με 6.000 μετανάστες έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Δεν υπάρχει πρόοδος επίσης στον μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης, τον μηχανισμό που δημιούργησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και προβλέπει την μετεγκατάσταση μεταναστών πέρα των 40.000 που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς για το αν η ελληνική ή η μεταναστευτική κρίση είναι δυσκολότερη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη μέλη έτσι ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα.» «Η εντολή που έλαβε ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν είναι απλή υπόθεση καθώς ο κόσμος διαρκώς αλλάζει και οι πιέσεις αυξάνονται, συνεπώς εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα για να βρούμε λύσεις. Δεν πρόκειται να κατατάξουμε τις κρίσεις, θα εργαστούμε για λύσεις.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άργησε η Τασία και η Κομισιόν δεν εκταμιεύει κονδύλια για το μεταναστευτικό"

Κύπρος: Βρέθηκαν οστά καταδρομέων στο «κουφάρι» του Νοράτλας

Ο Kύπριος Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε πριν λίγο ότι εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά κατά τις εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση των λειψάνων των Καταδρομέων της Α` Μοίρας Καταδρομών, στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Νοράτλας στις 22 Ιουλίου 1974.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με κάθε προσοχή και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντοπισμού όλων των οστών και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Βρέθηκαν οστά καταδρομέων στο «κουφάρι» του Νοράτλας"

Ζήτημα θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα θέτει εν μέσω «ακυβερνησίας» η Άγκυρα

Ζήτημα θαλασσίων συνόρων εγείρουν εκ νέου οι Τούρκοι, διά της επίσημης οδού, μάλιστα, κάνοντας λόγο για αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο.

«Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται» λέει ο σοφός ελληνικός λαός και αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και στην περίπτωση της γείτονος, που επανέρχεται σε ένα ζήτημα, για το οποίο η Ελλάδα δεν επιθυμεί καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, όπως αυτό προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η φρασεολογία του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι πολύ πιο ήπια, σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η Άγκυρα επιμένει να θέτει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων, ακόμα και σε μια περίοδο ακυβερνησίας, ουσιαστικά, της Ελλάδας.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων. Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση μόνιμων λύσεων σε όλα τα θέματα αυτά σύμφωνα με την ευθυδικία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Με την αντίληψη αυτή, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε: «Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων» προσέθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήτημα θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα θέτει εν μέσω «ακυβερνησίας» η Άγκυρα"

Ζητούν να απαλλαγεί Κεφαλονιά και Ιθάκη από τον ΕΝΦΙΑ

Αίτημα να απαλλαγούν και το 2015 από τον ΕΝΦΙΑ η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αναμένεται να αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το αίτημα αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι 18 μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, αφενός μεν δεν έχει επέλθει ακόμη η αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών, ιδιωτικών και δημοσίων, και αφετέρου η οικονομική δυσπραγία που προκάλεσε ο σεισμός συνεχίζει να ταλανίζει την τοπική οικονομία και κοινωνία» τονίζει σε επιστολή της η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν να απαλλαγεί Κεφαλονιά και Ιθάκη από τον ΕΝΦΙΑ "

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των 4 αεροδρομίων του Ιονίου

Μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) στη συνεδρίασή του στις 29/08/2015 αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας.

Όπως τονίστηκε, οι επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς τέσσερα (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου) από τα δεκατέσσερα πωλούμενα αεροδρόμια σχετίζονται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ζωή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Το Π.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει σε ηλεκτρονική μορφή δημοψηφίσματος μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. Επίσης αποφασίστηκε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ.

Για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε η συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, κα Ν. Πανδή, κ. Θ. Χαλικιάς, κ. Π. Δρακουλόγκονας, κ. Ε. Νιοτόπουλος, καθώς και οι κ.κ. Δ. Τσούκας, αντιπεριφερειάρχης, και Χ. Ανθης, αντιπρόεδρος του Π.Σ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των 4 αεροδρομίων του Ιονίου"

Ντιμπέιτ με δυνατότητα διαλόγου ζητά ο Στ.Θεοδωράκης

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, διαφορετικά η χώρα θα πάει σε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «ο τόπος χρειάζεται μεγάλες κυβερνήσεις συνεργασίας» και κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το Ποτάμι για να επιβάλει μεγάλες συμμαχίες με όσους θέλουν.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει ως υπουργός σε κυβερνητικό σχήμα και δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα προσώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Δεν θα συμμετέχω σε κυβέρνηση. Δεν θέλω να γίνω υπουργός. Θέλω, με το παράδειγμά μου, να δώσω ένα μήνυμα στον κόσμο. Δεν άφησα τη δημοσιογραφία για να γίνω υπουργός, αλλά για να εισηγηθώ έναν άλλο τύπο πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τόπος δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξει μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία του 51%. Με κόμματα που εκπροσωπούν το 30% ή το 35% της κοινωνίας δεν μπορούμε να έχουμε πολιτικές αλλαγές, αυτές που έχει ανάγκη η χώρα» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Το μνημόνιο εάν δεν εφαρμοστεί θα πάμε σε τέταρτο, μπορούμε να διορθώσουμε μόνον επιμέρους πράγματα. Δεν πρέπει να ξεγελιέται ο λαός. Πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα».

Αναφέρθηκε και στις τηλεμαχίες σημειώνοντας: «Πρέπει να ξεφύγουμε από την παλιά μορφή του debate, όπου είναι οκτώ αρχηγοί σε ένα πάνελ και τους ρωτούν δημοσιογράφοι χωρίς δυνατότητα διαλόγου. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας διάλογο».

Συνέντευξη στη Le Monde

Τα ιδιαίτερα μαθήματα στο πώς λειτουργεί η Ευρώπη που πήρε ο κ. Τσίπρας αυτούς τους μήνες κόστισαν πολύ ακριβά στην Ελλάδα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα του Ποταμιού είναι να στηριχθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν και παράγουν και να ενισχυθούν οι​ ​μικρές​ και μικρομεσαίες​ επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πείθεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει πράγματι αλλάξει στάση και επεσήμανε ότι το Μνημόνιο μπορεί να αλλάξει αν προτείνουμε σοβαρά ισοδύναμα μέτρα.

Τέλος, άσκησε κριτική στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως συνηθίζει να κάνει εδώ και χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα, και τόνισε ότι η ενίσχυση του Ποταμιού στις προσεχείς εκλογές θα αποτελέσει μία σαφή εντολή για τη δυνατότητά του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμπέιτ με δυνατότητα διαλόγου ζητά ο Στ.Θεοδωράκης"

Φορτηγό πλοίο γεμάτο με όπλα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης

Φορτηγό πλοίο που μεταφέρει κοντέινερ με όπλα και πιθανότητα εκρηκτικά, εντοπίστηκε στην ανατολική Κρήτη, τα ξημερώματα της Τρίτης,

Το πλοίο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριων, ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Ιεράπετρας και κατά τη διάρκεια ελέγχου οι λιμενικοί εντόπισαν το παράνομο φορτίο και προχώρησαν σε σύλληψη του πληρώματος.

Κλιμάκιο ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Χανίων και Ηρακλείου μεταβαίνει στην Ιεράπετρα προκειμένου να ερευνηθεί ενδελεχώς το περιεχόμενο, η προέλευση και ο τελικός προορισμός του φορτίου και να εξιχνιασθεί η σοβαρή αυτή υπόθεση διακίνησης όπλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το φορτηγό πλοίο αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο.

Βάσει ανεπίσημων μέχρι στιγμής πληροφοριών και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το παράνομο φορτίο προορίζονταν για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορτηγό πλοίο γεμάτο με όπλα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης"

"Ταβάνι" 15% στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελλ. χρέους εξετάζει η Μέρκελ

Στο ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση τους χρέους της μετά το 2022 επικεντρώνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και τα δάνεια του EFSF μπορούν να επεκταθούν, αλλά όχι να ανατιμολογηθούν σε σχέση με τα επιτόκιά τους, τα οποία είναι ήδη πολύ χαμηλά, κάτι που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται όπως λέει από τη ρήτρα μη διάσωσης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση της δεκαετούς περιόδους χάριτος που ισχύει σήμερα για την εξόφληση των εν λόγων δανείων, κάτι που μπορεί να γίνει με ένα "ταβάνι" 15% του ΑΕΠ (27 δισ. ευρώ) στην ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους δηλαδή.

«Οι δανειστές έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ότι αφορά στα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια μειώσεως, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ότι δεν θα αντικατόπτριζε σε κόστος την χρηματοδότηση του ESM θα συνιστούσε bail-out. Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο παρεμβάσεως», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι για το 2016 το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας το 2016 αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ και το 2017 και 2018 πολύ χαμηλότερα, ωστόσο μετά το 2020, οπότε λήγει η δεκαετής περίοδος χάριτος για τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης ύψους 52,9 δισ. ευρώ και ειδικά μετά το 2022, όταν και θα λήξει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, αυτό θα εκτοξευθεί σε διπλάσια επίπεδα.

Η πρόταση της Μέρκελ για την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της ωρίμανσης των δανείων του πρώτου και δεύτερου προγράμματος θα οδηγούσε σε ελάφρυνση χρέους ύψους 23,5 δισ. ευρώ ή 12,6% του ΑΕΠ, κάτι που δεν φαίνεται να είναι αρκετό για το ΔΝΤ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ταβάνι" 15% στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελλ. χρέους εξετάζει η Μέρκελ"

Τόμσεν: Η αξιολόγηση του Οκτωβρίου μπορεί να καθυστερήσει λόγω εκλογών

Ενδεχόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης του Οκτωβρίου λόγω των εκλογών "βλέπει" ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ενημερώνοντας την Δευτέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε πως λόγω των εκλογών και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα "πήγαινε" πίσω και η εκταμίευση του τελευταίου μέρους της α' δόσης των 3 δισ. ευρώ αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ένα θέμα που τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ θέλουν να κλείσει γρήγορα ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο κανονικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μέσα στον Σεπτέμβριο 1,5 δισ. ευρώ προς το Ταμείο. Η πρώτη πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ θα γίνει την προσεχή Παρασκευή και θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου η καταβολή 337 εκατ. ευρώ, στις 16 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 563 εκατ. ευρώ και στις 21 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 337 εκατ. ευρώ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Η αξιολόγηση του Οκτωβρίου μπορεί να καθυστερήσει λόγω εκλογών"

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην 80η ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα λειτουργήσει από τις 5 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Η τελετή εγκαινίων θα γίνει στις 8μ.μ. της Παρασκευής, 4 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος. Υπό συζήτηση βρίσκονται η συνέντευξη Τύπου και ενδεχόμενη επίσκεψη σε κάποιο γειτονικό νομό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και την Κυριακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα επισκεφθούν την 80ή ΔΕΘ την εβδομάδα που μεσολαβεί.


- Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

- Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

- Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Φώτης Γραικός θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στη 1μ.μ., στο Περίπτερο 8.

- Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 10 το πρωί του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Περίπτερο 8.

- Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στις 8μ.μ. της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου και την επομένη (Πέμπτη), στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο.

- Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ, στις 4μ.μ., της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, στις 8μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στον ίδιο χώρο θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 11 το πρωί της Παρασκευής (11/9).

- Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θα μιλήσει στις 8.30μ.μ. της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

- Εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στις 11 το πρωί, της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην 80η ΔΕΘ"

Εγκαταλείπει τον Τσίπρα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον διαλύεται

Πράξη έκαναν τις απειλές τους για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που ελέγχουν τη Νεολαία του κόμματος. Με μία συντριπτική για τις μνημονιακές επιλογές της ηγεσίας, 37 μέλη του κεντρικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών ο πρώην γραμματέας Ηλίας Χρονόπουλος, αλλά και ο νυν Ηλίας Παντελεάκος), που προέρχονται όχι μόνο από την κίνηση των 53, αλλά και από την πάλαι ποτέ προεδρική τάση, διαχωρίζουν τη θέση τους από την Κουμουνδούρου και ζητούν να στηριχθούν σε αυτές τις εκλογές ψηφοδέλτια αντιμνημονιακά.

Με βάση τη «ρητή θέση σχετικά με την αδυναμία μας πλέον, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν, « προκρίνουμε την ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, που αντιστοιχούνται στην τελευταία απόφαση του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζονται στο πλαίσιο της απόρριψης της ΤΙΝΑ (ThereisNoAlternative) των μνημονίων, για να εκφραστεί το «ΟΧΙ μέχρι τέλους», αλλά και με ορίζοντα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές».

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διάλυση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει και επτά μέλη του ΚΣ, που εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα. Από τη νέα κίνηση αποχώρησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη θα συνεργαστούν με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλα θα αναζητήσουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα.

Σημειωτέον ότι όσα μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ παραμείνουν, θα ενταχθούν απευθείας στο κόμμα και πιθανόν δεν θα υπάρχει χωριστή οργανωτική δομή.

Τα 37 μέλη που αποχώρησαν σήμερα είναι οι: Βαρελτζής Δημήτρης, Βελεγράκης Γιώργος, Γαβριηλίδης Βαγγέλης, Γανιάρης Νικόλας, Γιαννόπουλος Γιάννος, Γιαννόπουλος Σωκράτης, Δαμδούνη Ιωάννα, Ζαρκαδούλας Άκης, Ζαχιώτης Αλέξανδρος, Καλυμνιός Κώστας, Καπουτσής Λεωνίδας, Καραγιάννη Έφη, Κατερίνης-Λινάρδος Μιχάλης, Κοσυφολόγου Αλίκη, Κοταράς Πόθος,Ματσούκα Αναστασία, Μπαλωμενάκης Δημήτρης, Μπάντιος Ιάσωνας, Μπενέκος Γιώργος, Μπένινγκ Κωστής, Μπλιαχούτας Γιώργος, Μπούκα Έρικα, Μπουκουβάλας Γιώργος, Μωραΐτη Αναστασία, Παντελεάκος Ηλίας, Παπατζανή Εύα, Πατσίκα Έφη, Πουλάκης Μάριος, Προδρόμου Δανάη, Ρόγγας Βασίλης, Σανταμούρης Πέτρος, Σεχάτα Σακίνα, Σιαηλή Δήμητρα, Σταυρακάκης Χρήστος, Τσούτσης Κωσταντίνος, Τυροβολάς Στέφανος, Χρονόπουλος Ηλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς απέναντί της

Η νέα «περίοδος» στην οποία έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά για εμάς, όχι μια τακτική ή μερική υποχώρησή του σε σχέση με τις επιδιώξεις και εξαγγελίες του, αλλά μια στρατηγική ήττα ή, ακόμα καλύτερα, μια χρεοκοπία. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου, η ενεργητική υποστήριξή του και η μετατροπή του σε στρατηγικό ορίζοντα, ο άνευ όρων κυβερνητισμός και η πλήρης περιθωριοποίηση και απαξίωση του κόμματος, συνιστούν τους βασικούς λόγους γι’ αυτή τη χρεοκοπία, καθώς και για το γεγονός πως πλέον δεν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας εντός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και να υπερασπιστούμε την επιδίωξη της συνέχισης μιας αριστερής στρατηγικής με όχημα τον μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη των εκλογών, με τις ευλογίες μάλιστα των δανειστών, πριν την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου που είχε αποφασίσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει κάθε συζήτηση περί απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημονιακό μονόδρομο στον οποίο εισέρχεται μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, δηλαδή η επιλογή του καλύτερου διαχειριστή της μνημονιακής πραγματικότητας και η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων σε προοδευτική(;) κατεύθυνση στην περιφέρεια του μνημονίου, μας αφήνει παγερά αδιάφορες/ους από αριστερή σκοπιά.

Επιπλέον, ακόμη και πέρα από την συντριπτική για όλη την κοινωνία υποχώρηση απέναντι στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, η κρίση της συλλογικής λειτουργίας, η απαξίωση της εσωτερικής δημοκρατίας και των ειλημμένων αποφάσεων των οργάνων, με ευθύνη της ηγεσίας της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικές της πορείας της μετάλλαξης που έχει αρχίσει να χαράσσεται.

Συνεπώς, δε θα στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ούτε θα στελεχώσουμε τα ψηφοδέλτιά του. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του και οφείλουμε να αναζητήσουμε το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο για τη συνέχιση της πάλης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και της μνημονιακής στρατηγικής του.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πίσω μας μια σημαντική παρακατηθήκη. Η επιμονή στην ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που υπήρξε καταστατική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή στα κινήματα και η όσμωση με την κοινωνική κίνηση που υπήρξαν βασικές συνθήκες για την ίδια την ύπαρξή του, η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης που έδωσε πολιτική διέξοδο στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου κι ενέπνευσε αγωνίστριες κι αγωνιστές όλων των γενιών, όλα αυτά είναι πολύτιμα στοιχεία για τη συνέχεια και όσες κι όσοι δουλέψαμε σκληρά σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχτούμε τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι από το οποίο δε γίνεται να αποδράσουμε.

Την κριτική που ασκούμε δεν τη θεωρούμε αυτο-δικαίωση. Αντίθετα, είναι αναγκαία μια αυτοκριτική όλων των συμμετεχόντων στο ΣΥΡΙΖΑ η οποία οφείλει να είναι δριμεία και σε βάθος. Η απουσία της δε, υποδηλώνει απουσία αξιοπιστίας. Εξαρχής είμαστε αντίθετοι τόσο με εύκολους αναγωγισμούς και με αντι-πολιτικές λογικές περί προδοσίας, ξεπουλήματος κλπ, όσο και με την αναπαραγωγή του “υπαρκτού κυβερνητισμού” με πλήρως αμβλυμένες τις ταξικές αιχμές που δείχνουν προς μια κατεύθυνση επανάληψης χρεοκοπημένων λογικών που καμιά προοπτική για το μέλλον δεν ανοίγουν. Για εμάς βάση της αυτοκριτικής είναι η απόφαση της 10ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της Ν.ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2015).

Ένα τέλος που δεν το θέλαμε

Μια τέτοια συζήτηση και μια τέτοια απόφαση εναντίωσης στο ΣΥΡΙΖΑ κι απομάκρυνσης απ’ αυτόν, εκτιμούμε πως θα έπρεπε να είναι επίδικο αντικείμενο, τόσο μιας συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου όσο και – πολύ περισσότερο – μιας πανελλαδικής πολιτικής διαδικασίας που να εμπλέκει το σύνολο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώξαμε τη διεξαγωγή του Κεντρικού Συμβουλίου την Κυριακή 30/8, με στόχο την τοποθέτηση του οργάνου απέναντι στις ερχόμενες εκλογές και την απόφαση για διεξαγωγή πανελλαδικής διαδικασίας άμεσα, με θέμα την απεμπλοκή (ή μη) των δυνάμεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθότι μερίδα του ΚΣ, είτε με την απροθυμία της να προσέλθει στη σύνοδο είτε με την παραίτησή της πριν τη σύγκληση του οργάνου, εμπόδισε την επίτευξη της απαραίτητης απαρτίας. Γι’ αυτό το λόγο αναγκαζόμαστε να συντάξουμε το παρόν κείμενο, που δηλώνει τη στάση μας για όσα συμβαίνουν, σε αντίθεση με μια δημόσια τοποθέτηση του ΚΣ που ήταν η αρχική μας επιδίωξη.

Παράλληλα, εκτιμούμε πως η χθεσινή (σκόπιμη) αποτυχία του ΚΣ να πάρει απόφαση, οδηγεί εκ των πραγμάτων σ’ ένα τέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ξέραμε. Αυτό το τέλος δεν το θέλαμε και σίγουρα δε θέλαμε να έχει αυτή τη μορφή. Ωστόσο, είναι σαφές για εμάς πως, στην παρούσα φάση, το ριζοσπαστικό πολιτικό περιεχόμενο της οργάνωσης, η κινηματική παράδοση και παρακαταθήκη της, καθώς και οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των μελών της, δεν μπορούν να συνδυαστούν με την παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψει μιας διαδικασίας που να ορίζει έναν κοινό βηματισμό των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα και με την παραπάνω αντίθεση (ανάμεσα στο τι είναι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον) να είναι υπαρξιακού χαρακτήρα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σ’ ένα αδιαμφισβήτητο τέλος εποχής.
Εντούτοις, μια πολιτική συλλογικότητα δε συμπυκνώνεται στο brandname της, αλλά στο πολιτικό της στίγμα, στις πρακτικές της, στα προτάγματά της και στο βάθος των πολιτικών προβληματισμών της. Συνεπώς, οι λέξεις «Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ» δε θα αντιστοιχούν, στο εξής, ούτε στο κενό ούτε σε κάτι που θα συνάδει με τον «υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ». Το «βουβό τέλος» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει πως οι παρεμβάσεις και τα κείμενά της δε μιλούν ακόμα, πως τα μπλοκ της δε βουίζουν ακόμα από τις φωνές, πως τα φεστιβάλ της δεν τραγουδούν ακόμα. Ας μην έχουμε, όλες κι όλοι, αυταπάτες γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.

Τι κάνουμε, από δω και πέρα

Σε αυτή τη νέα συνθήκη και με δεδομένη την επιτακτική πολιτική ανάγκη να τοποθετηθούμε σχετικά με τις ερχόμενες εκλογές, είμαστε δεσμευμένοι/ες από την απόφαση της τελευταίας Συνόδου του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 18 και 19 Ιουλίου, η οποία δήλωνε ρητά την αντίθεσή μας με την ψήφιση και υλοποίηση του 3ου Μνημονίου, καθώς αυτή «έρχεται απέναντι στις ιδεολογικές μας καταβολές, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις συλλογικές μας αποφάσεις και προσπαθεί να ανατρέψει μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και να τσακίσει τη σκέψη και την ελπίδα για έναν διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη».

Στην ίδια απόφαση μάλιστα, εμβαθύναμε τις επεξεργασίες μας για καίρια ζητήματα όπως η στάση μας απέναντι σε πολιτικούς οργανισμούς του κεφαλαίου, όπως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, λέγοντας πως «οφείλουμε να δούμε, πως τελικά η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια μετασχηματισμού. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη διεθνιστική μας στρατηγική μέσα από το πρίσμα της ρήξης και της αποδέσμευσης από αυτούς τους υπερεθνικούς σχηματισμούς, ως ένα αίτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας αλλά και ως προϋπόθεση αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου».

Τέλος, δηλώναμε ρητά πως «το να αγωνιζόμαστε για έναν δικαιότερο κόσμο δεν ήταν για εμάς μια επιλογή ηθικής δικαίωσης αλλά ένας τρόπος να αλλάζουμε την καθημερινότητά μας, να μετασχηματίζουμε τις ζωές μας και την κοινωνία. Στον δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε έχοντας πάντα στο νου ότι η ιστορία είναι ένα πεδίο δυνατοτήτων στο οποίο διαρκώς αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε εφικτά αυτά που σε όλους μπορεί να φαίνονται αδύνατα.»

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη ρητή μας θέση σχετικά με την αδυναμία μας πλέον, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνουμε την ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, που αντιστοιχούνται στις παραπάνω προκείμενες της τελευταίας απόφασης του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζονται στο πλαίσιο της απόρριψης της ΤΙΝΑ (ThereisNoAlternative) των μνημονίων, για να εκφραστεί το «ΟΧΙ μέχρι τέλους», αλλά και με ορίζοντα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, θα δώσουμε τη μάχη στους νεολαιίστικους χώρους όπου ζούμε και παρεμβαίνουμε – στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς – ώστε η νεολαία, μια νεολαία που με συντριπτική πλειοψηφία στήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, να επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής, ενάντια σε αντι-πολιτικές επιλογές ή στην αποχή.Ειδικά σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, η νεανική δημιουργικότητα και η αυθόρμητη συμβολή στην καμπάνια υπέρ του ΟΧΙ, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν στοιχεία μέσα απ’ τα οποία μπορούμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της κοινωνικής δυναμικής και το μετασχηματισμό της.

Ο αγώνας για το σοσιαλισμό πάντα επίκαιρος

Ο ορίζοντας της δράσης μας, ωστόσο, δε σταματά στις εκλογές. Εξάλλου, αυτό το νέο πολιτικό πρότυπο λειτουργίας που αναζητούμε δεν μπορεί ούτε και θέλουμε να θεμελιώνεται σε μια παραδοσιακή αντίληψη που συρρικνώνει τον πολιτικό μας ορίζοντα στις θεσμικές διεκδικήσεις και στην επίτευξη αλλαγών αποκλειστικά μέσω του κοινοβουλευτικού δρόμου. Θεωρούμε πως επειδή τίποτα δε θα μας χαριστεί, πρέπει η κοινωνία να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα πάντα και συνεπώς δίνουμε έμφαση στις μορφές κοινωνικής οργάνωσης και οργάνωσης της εξουσίας των από κάτω. Είναι με αυτό το μονοπάτι σκέψης που η ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. αποκτά αριστερό, ριζοσπαστικό πρόσημο και ταυτόχρονα γίνεται μέσο για να ξεδιπλωθεί μια διεθνιστική στρατηγική από πλευράς των ευρωπαϊκών εργαζόμενων τάξεων, μακριά από κάθε λογική εθνικής περιχαράκωσης ή εξόδου από την κρίση μέσω της «ανταγωνιστικότητας».

Άλλωστε, πιστεύουμε πως τα προγράμματα σοσιαλδημοκρατικών αιτημάτων και παροχών, καθώς και ο άκρατος παραγωγισμός είναι ξεπερεσμένα από την ίδια την ιστορία. Χρειαζόμαστε μια διαδικασία τομών και μετασχηματισμών με ματιά στην κοινωνική απελευθέρωση. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαία τη στρατηγική συζήτηση για το “τι μας έφερε ως εδώ”, χωρίς βεβαιότητες και αποποίηση ευθυνών, καθώς αυτή η συζήτηση είναι αναγκαία συνθήκη για τη συγκρότηση οτιδήποτε νέου στο πλαίσιο της Αριστεράς.

Η μη αποδοχή, από μέρους των νέων ανθρώπων, της έλλειψης εναλλακτικής στα μνημόνια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είναι ένα στοίχημα ιστορικών διαστάσεων για την ελληνική κοινωνία και, πολύ περισσότερο, για τις εργαζόμενες τάξεις. Δε διαφεύγει καθόλου της προσοχής μας, πως ο παλιός κόσμος πεθαίνει κάθε μέρα γύρω μας. Η κρίση και η παρακμή του καπιταλισμού βαθαίνουν, οι πολιτικές εξουσίες γίνονται όλο και πιο αυταρχικές εντείνοντας τη δική τους κρίση και κάθε μέρα που περνάει, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, πληθαίνουν αυτές κι αυτοί που ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ενσωματώσει, αυτές κι αυτοί που εξεγείρονται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, αυτές κι αυτοί που βάζουν τους σπόρους ενός άλλου τρόπου παραγωγής, μιας άλλης κοινωνίας.

Η νεολαία, οι εργαζόμενες τάξεις, οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, η ΛΟΑΤΚ κοινότητα, δυνητικά αποτελούν την μαγιά μιας πραγματικά επαναστατικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οικοδόμηση της οργάνωσης της συλλογικής αντίστασης έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικά απειλητική για τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων θα αποτελέσει κυρίαρχο μέλημα μας για το επερχόμενο διάστημα. Επομένως, σε ότι μας αφορά, θα επιμένουμε πως το ζήτημα οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου παραμένει το ιστορικό καθήκον «στην ημερήσια διάταξη».

Η ανασύνθεση, λοιπόν, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αναγκαίος όρος για να μαζικοποιήσουμε, να διευρύνουμε και να επικαιροποιήσουμε το πρόταγμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, είναι για εμάς βασική επιδίωξη το επόμενο διάστημα. Κεντρικός μας προβληματισμός παραμένει η συσπείρωση πλατιών νεολαιίστικων μαζών σε μια τέτοια υπόθεση, η ύπαρξη κι η γενίκευση κινηματικών και πολιτικών μετωπικών αντιστάσεων κόντρα στη βαρβαρότητα του μονοδρόμου της σκληρής λιτότητας, αλλά και η ηγεμονία μιας κουλτούρας «δημιουργικού αντικαπιταλισμού» με αξιοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων σε κατεύθυνση αμφισβήτησης των καπιταλιστικών αυτονόητων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε την πρόθεση να πειραματιστούμε με νέες μορφές οργάνωσης, λιγότερο ιεραρχικές και παρωχημένες, δοκιμάζοντας την γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες κι ακόμη δοκιμάζοντας τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Όπως λέγαμε και στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «[..]σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του τόπου, αλλά και διεθνώς, η νεολαία πρωτοστάτησε: από την ΕΠΟΝ και τον αντιδικτατορικό αγώνα, μέχρι τις μεταδικτατορικές μάχες και τα σύγχρονα κινήματα. Από το Μάη του ’68, μέχρι τις σύγχρονες εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και αλλού. Εδώ δεν ψάχνουμε για ήρωες όμως, ούτε για ωραίες αφηγήσεις για όταν μεγαλώσουμε. Οι μεγάλες, ιστορικές στιγμές του νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα, μας δίνουν το φρόνημα. Το συλλογικό μας κεφάλαιο γνώσεων, δεξιοτήτων κι εμπειριών μας δίνει τη δύναμη. Αυτές οι μέρες, είναι ωραίες μέρες. Είναι μέρες που ακριβώς επειδή δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα πάντα. Δε ζητάμε την αναβίωση των χαμένων υποσχέσεων του νεοφιλελευθερισμού. Θέλουμε να εμπλακούμε σε μια υπόθεση που μας ξεπερνά και γι’ αυτό μας ολοκληρώνει: την υπόθεση της οικοδόμησης του δικού μας κόσμου, του κόσμου της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.» Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

(*)

Το παρόν κείμενο απευθύνεται στο σύνολο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που, στο βαθμό που συμφωνούν, μπορούν να το συνυπογράφουν. Στη βάση του κειμένου αυτού σκοπεύουμε να καλέσουμε σε κατά τόπους μαζέματα αλλά και σε μια πανελλαδική διαδικασία, με ορίζοντα πραγματοποίησής της μετά τις εκλογές και με θέμα της, το πώς συνεχίζουμε την πάλη μας στο πλαίσιο που πολύ αδρά σκιαγραφούμε σε αυτές τις γραμμές, με δεδομένο το τέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπως την ξέραμε.

Επιπλέον, με το κείμενο αυτό, θέλουμε να συνομιλήσουμε με χώρους και άτομα με παρόμοια ερωτήματα, κόσμο που αποδεσμεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ, κόσμο της ριζοσπαστικής κι αντικαπιταλιστικής αριστεράς που θέλει να υπερβεί τις αδυναμίες του παρελθόντος για να αλλάξει το παρόν, κινηματικές συλλογικότητες και βεβαίως το ευρύ δυναμικό αγωνιστών, ειδικά στη νεολαία, που στήριξε το ΟΧΙ κι αμφισβήτησε το μονόδρομο των μνημονίων. Με όχημα την ανασυνθετική, μετωπική πολιτική δράση, με τις σημαντικές παρακαταθήκες του παρελθόντος, αλλά και με τη βαθιά αυτοκριτική, θα προχωρήσουμε για τους αγώνες και τις νίκες που μας αξίζουν.

Υπογραφές:

Βαρελτζής Δημήτρης
Βελεγράκης Γιώργος
Γαβριηλίδης Βαγγέλης
Γανιάρης Νικόλας
Γιαννόπουλος Γιάννος
Γιαννόπουλος Σωκράτης
Δαμδούνη Ιωάννα
Ζαρκαδούλας Άκης
Ζαχιώτης Αλέξανδρος
Καλυμνιός Κώστας
Καπουτσής Λεωνίδας
Καραγιάννη Έφη
Κατερίνης-Λινάρδος Μιχάλης
Κοσυφολόγου Αλίκη
Κοταράς Πόθος
Ματσούκα Αναστασία
Μπαλωμενάκης Δημήτρης
Μπάντιος Ιάσωνας
Μπενέκος Γιώργος
Μπένινγκ Κωστής
Μπλιαχούτας Γιώργος
Μπούκα Έρικα
Μπουκουβάλας Γιώργος
Μωραΐτη Αναστασία
Παντελεάκος Ηλίας
Παπατζανή Εύα
Πατσίκα Έφη
Πουλάκης Μάριος
Προδρόμου Δανάη
Ρόγγας Βασίλης
Σανταμούρης Πέτρος
Σεχάτα Σακίνα
Σιαηλή Δήμητρα
Σταυρακάκης Χρήστος
Τσούτσης Κωσταντίνος
Τυροβολάς Στέφανος
Χρονόπουλος Ηλίας

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαταλείπει τον Τσίπρα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον διαλύεται"

Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μας γέμισαν χρέη, μας έριξαν στο χαντάκι

Από τον τόπο μας λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι παλιοί πολιτικοί μας εσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του.

Το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, επισήμανε.

Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι - χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί, όπως είπε, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσας στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μας γέμισαν χρέη, μας έριξαν στο χαντάκι"

Μεϊμαράκης: Δεν ψηφίζω φορολόγηση των αγροτών - Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 23% στην εκπαίδευση

Ραντεβού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συζητήσει το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το πρωί της Τρίτης. «Η κυβέρνηση είπε “όχι” δεν παγώνει το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι “πιστεύω” του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη φορολογία των αγροτών και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους δανειστές έχοντας προτάσεις.

«Επειδή το αγροτικό εισόδημα δεν είναι προκαθορισμένο: αποκλείεται η προκαταβολή φόρου με βάση τι εισόδημα της περασμένης χρονιάς, αποκλείεται η φορολόγηση όταν είσαι μόνο αγρότης, δεν είναι δυνατόν να 4πλασιάζεται η εισφορά σου στον ΟΓΑ αν είσαι μόνο αγρότης» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

Αναφερόμενος στις εκλογές ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό λόγο για να προκηρύξει εκλογές εστιάζοντας την κριτική του στα όσα είπε ο ίδιος ότι είχε αποφασίσει από τις 12 Ιουλίου να κάνει εκλογές. «Αφού ρε κουμπάρε στις 12 Ιουλίου είχες αποφασίσει εκλογές, τι μας παραμυθιάζεις στις 24 Ιουλίου; Δεν καταλαβαίνει τι λέει, μπορεί να λέει ότι αποφάσισε στις 12 Ιουλίου να κάνει εκλογές και μετά να υπόγραψε τη συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Από τον Ιούνιο κάναμε 6 εκλογές σε ένα χρόνο γι' αυτό εγώ ήμουν αντίθετος στο να γίνουν εκλογές τώρα διότι οι πολίτες μας δίνουν εμάς την εντολή να λύσουμε το πρόβλημα, δεν νομιμοποιούμαστε να πάμε στους πολίτες και να τους πούμε λύστε εσείς το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες με ψήφο διαμαρτυρίας.

«Οι εκλογές μπορεί να μας οδηγήσουν πίσω σε αρκετά θέματα. Ο κ. Τσίπρας μας πάει σε εκλογές, για να μην καταλάβουν οι πολίτες τις συνέπειες της υπογραφής του στο Μνημόνιο. Έπρεπε να μας δώσει χρόνο να συζητήσουμε περισσότερο πριν από την κάλπη. Εάν είχε πιστέψει ο κ. Τσίπρας ότι ο Σόιμπλε ήθελε να μας βγάλει από το ευρώ θα έπρεπε να είναι προσεχτικός. Εάν νόμιζε ότι μπλοφάρουν με τα capital controls και προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες είναι τραγικό» συνέχισε την κριτική του ο κ. Μεϊμαράκης.


Πώς κοιμάται τα βράδια ο Τσιπρας;


«Επικοινωνιακά προσπάθησε να μας πείσει ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, αλλά η διαπραγμάτευση δεν κρίνεται από το χρόνο αλλά από το αποτέλεσμα. Ο ίδιος λέει ότι είναι τραγικό και δεν θέλει να το υλοποιήσει» ήταν το σχόλιο του κ. Μεϊμαράκη για τη διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι «αν είχαμε πάρει τον Ιανουάριο τη συμφωνία θα είχαμε γλιτώσει την ανακεφαλαιοποίηση». «Όσο τα σκέφτομαι ανάβω δεν σκέφτηκε που έβαλε την υπογραφή του; Πώς κοιμάται;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι απαιτούνται συνεργασίες αλλά η ψήφος τους εξαρτάται από το ποιους θα κάνουμε συγκυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης υπενθυμίζοντας την κυβέρνηση του 2012 η οποία άντεξε 2,5 χρόνια και έφερε κάποιο χαμόγελο το 2014.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση που είναι μικρή η διαφορά υπερ της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι θα είναι αυτός που θα πάρει την διερευνητική εντολή. «Θα πάρω την εντολή και θα κρατήσω για χρόνια με μια κυβέρνηση αξίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με μικρή διαφορά ο κ. Μεϊμαράκης επανέφερε το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη. «Αλλά ούτε αυτό δεν θέλει να συζητήσει. Εγώ επιμένω ότι θέλει να την κοπανήσει διότι όταν λέει αυτοδύναμος που δεν μπορεί και όταν λέει μόνο με τους ΑΝΕΛ και με κανέναν άλλο σημαίνει ότι αυτός μόνος του βγάζει τον εαυτό του από τη μέση. Γιατί σκέφτεται ίσως, σου λέει '40 χρονών είμαι, να πάω εγώ τώρα να εφαρμόσω τέτοια μέτρα;Ας κάτσω στην άκρη, να περάσουν 1-2 χρόνια, να' ρθει κάποιος άλλος, να βρούμε τον αυτοφωράκια που θα τον βάλουμε μπροστά, να τον πάρουνε μέσα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με επέλεξαν για πρόεδρο επειδή είμαι ενωτικός

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει γιατι υπάρχει τόσο θετικό κλίμα προς το πρόσωπό του ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «ίσως αυτή τη στιγμή να κεφαλαιοποιώ την πορεία μου ως πρώτος γραμματεάς του κόμματος όταν ήμασταν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ξέρω την ανθρωπογεωγραφία, ξέρουν ότι ήμουν ενωτικός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Προσπαθούσα πάντα πολιτικά να μιλάω».

Διαβασμένη η Κωνσταντοπούλου ακόμα και αν παρερμηνεύει

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία είπε ότι «ανεξαρτήτως της μεταγενέστερης συμπεριφοράς της από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της Βουλής είναι θεσμός και κάποια στιγμή πρέπει να πας στους θεσμούς. Σας θυμίζω ότι ο Α. Παπανδρέου κάποτε έκανε οικουμενική κυβέρνηση με ανθρώπους που τον έστειλαν στο ειδικό δικαστήριο. Μην μας λες Τσίπρα ότι κάνεις το παγώνι, είναι δικό σου πρόβλημα, αντικατέστησέ την. Τα θεσμικά ζητήματα δεν λύνονται από την καταγγελία μέσω Κουμουνδούρου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η Ζωή Κωνσταντοπούλου:

- είναι διαβασμένη άλλο αν κάποιες φορές παρερμηνεύει.
- έχει τον όγκο και το θράσος για να επιβληθεί
- έχει ιστορικό όνομα στην αριστερά
- θα παίξει ρόλο στον χώρο της αριστεράς
- ή θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μαζί της ή θα τους κάνει άνω κάτω

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Δεν ψηφίζω φορολόγηση των αγροτών - Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 23% στην εκπαίδευση"

Παράταση ενός μήνα στην αναστολή πλειστηριασμών

Ως την 30ή Σεπτεμβρίου παρατείνεται το προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών με βάση υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Η απόφαση, που υπογράφουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Γ. Χουλιαράκης και Δ. Παπαγγελόπουλος, δίνει παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου της ισχύος της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου και προβλέπει αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Η νέα υπουργική απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την καταβολή χρηματικών ποσών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων απέναντι σε Δημόσιο και ιδιώτες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση ενός μήνα στην αναστολή πλειστηριασμών"

Βαρύτατος ο λογαριασμός για τους πολίτες την επομένη των εκλογών

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά το νέο μνημόνιο έρχεται. Και αν πολλοί δεν βλέπουν καμία διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό ανεβαίνει σχεδόν κατά 90-100 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο -λίγες ημέρες αφού κλείσουν οι κάλπες- η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι αναγκασμένη ήδη να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά και να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη αιματηρό φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων έως και το 2018!
Η πρεμούρα της κυβέρνησης Τσίπρα να προκαλέσει για δεύτερη φορά εκλογές μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο δεν έχει στόχο μόνο τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις για να περνούν τα νομοσχέδια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και να πιάσει στον ύπνο τους Ελληνες πολίτες ώστε, πριν βγουν από τη ραστώνη των θερινών διακοπών, να πέσουν στην παραζάλη των εκλογών και να μην καταλάβουν τα πλήγματα που θα έρχονται απανωτά από το φθινόπωρο και για τα επόμενα τρία χρόνια.
Περισσότερο αίμα θα πληρώσουν όλοι με τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, τις νέες αντικειμενικές αξίες, το ψαλίδισμα στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κ.λπ.
Επίσης θα εφαρμοστούν και οι νέες διαδικασίες για ταχύτερες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις δόσεις των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, ενώ ετοιμάζονται και μέτρα εφόδου φοροελεγκτών στις κατοικίες φορολογουμένων!
Επανέρχονται τα άδικα (και αντισυνταγματικά) τεκμήρια,
συνοδευόμενα από δυσβάστακτους συντελεστές φορολόγησης
Μέτρα άμεσης εφαρμογής
Πριν καλά-καλά γίνουν οι εκλογές, θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ 23% όσοι στέλνουν παιδιά σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι αν πλήρωναν για 10 μήνες φοίτησης, πλέον θα πληρώνουν σαν να επρόκειτο για δώδεκα!
Τέλη Οκτωβρίου καταργείται και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα πιο αναπτυγμένα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του νέου μνημονίου, στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα περιλαμβάνονται:
1. Ο νέος ΕΝΦΙΑ:
α) Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 θα έχουν αναρτηθεί το αργότερο έως και τις 26 Οκτωβρίου 2015 στους λογαριασμούς που διατηρούν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο Taxisnet. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, αντί σε 6-7 που έγινε πέρυσι, οπότε τα ποσά των δόσεων θα είναι φέτος μεγαλύτερα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015, η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η τέταρτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2016 και η πέμπτη μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
β) Καταργείται και η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
γ) Παρατείνεται μόνο για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
2. Νέα εισφορά αλληλεγγύης
Ακόμα και για όσους έχουν ήδη πληρώσει τα εκκαθαριστικά φόρου για τα περσινά τους εισοδήματα, θα πρέπει άμεσα να υπολογιστεί η νέα εισφορά αλληλεγγύης, ενώ όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (τεκμαρτό ή πραγματικό) θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 0,6% επιπλέον φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς δόσεις.
3. Φόροι στους αγρότες
Προβλέπεται η αύξηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό ντίζελ και η αύξηση φόρου στην αλκοόλη για τους ποτοπαραγωγούς.
4. Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ
Θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.
Νέα μέτρα τον Οκτώβριο
Μόλις σχηματιστεί η νέα Βουλή, θα έρθει και η νέα παρτίδα φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επομένου έτους.
Στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:
■ Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εντέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
■ Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
■ Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
■ Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
■ Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίνεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 50% οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον Προϋπολογισμό του 2016.
■ Η αναθεώρηση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών συνολικά.
■ Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
■ Αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
■ Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
■ Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
■ Χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και περιορισμός της χρήσης μετρητών στα 70 ευρώ (ή και χαμηλότερα ενδεχομένως).
■ Διαπόμπευση και δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
■ Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογούμενου σε βάθος 10 ετών!
Η επόμενη δόση φορολογικών μέτρων έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει περαιτέρω απλοποίηση των διατάξεων για ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος με καταργήσεις και άλλων απαλλαγών και εξαιρέσεων.
Και τα άδικα τεκμήρια
Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου μνημονίου, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία.
Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί με τον μίνι φορολογικό νόμο 4331/2015. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή και από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή και από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων ή και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% -και κατόπιν στο 100%- σαν να είναι επιχειρηματίες!
Εκτός από τα νέα φορολογικά μέτρα, έρχονται επιβαρύνσεις για όλους, όπως:
■ Περικοπές σε οδοιπορικά και σε μη μισθολογικές παροχές δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Ειδικότερα προβλέπεται:
α) Κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή.
β) Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης: αυξάνονται από τα 80 και τα 120 χιλιόμετρα στα 120 και στα 160 χιλιόμετρα τα ελάχιστα όρια χιλιομετρικών αποστάσεων μετακίνησης πάνω από τα οποία προβλέπεται η καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης.
γ) Δραστικές περικοπές μη μισθολογικών παροχών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις παροχές που περικόπτονται περιλαμβάνονται οι καλυπτόμενες από φορείς του Δημοσίου δαπάνες κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες προβλέπεται η καθιέρωση ανωτάτου ορίου και διαφορετικού ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε υπαλλήλου. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι παροχές για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι οι παροχές που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων, μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες διαδρομών καταργούνται και οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει πλέον να καλύπτονται αποκλειστικά από ίδια συμμετοχή των εργαζομένων!
■ Αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες: για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς επίσης, για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες (Ο.Ε. και Ε.Ε.) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς επίσης και για όλες τις άλλες νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014! Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις εταιρείες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν και την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής στο 100%!
■ Κατάργηση έκπτωσης φόρου: καταργείται από το 2016 η έκπτωση 2% που παρέχεται επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησής του.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύτατος ο λογαριασμός για τους πολίτες την επομένη των εκλογών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news