facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Κωνσταντοπούλου: «Ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος»

Την τελευταία της φράση ως πρόεδρος της Βουλής είπε απόψε από την έδρα της Ολομέλειας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος» και καλώντας σε υπεράσπιση των ιστορικών αγώνων που δόθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κηρύσσοντας τη ματαίωση (λόγω έλλειψης απαρτίας) της συνεδρίασης για το δημόσιο χρέος, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θέλει ως τελευταία της φράση, ως προέδρου της Βουλής, να καταγραφεί ότι αντιλαμβάνεται και βιώνει ως «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος» «αυτήν την εκβιαστική επίθεση στην κοινοβουλευτική λειτουργία, τη βίαιη κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τη βίαιη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βίαιη κατάργηση κεκτημένων ελευθεριών για τις οποίες άνθρωποι έδωσαν και τη ζωή τους».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η κληρονομιά που θα παραδώσουμε και καλούμαστε να παλέψουμε ώστε κανείς να μην κλαδέψει αυτά που άλλοι μας κληροδότησαν κι αυτά για τα οποία πολλοί έδωσαν ιστορικούς αγώνες, αντιστάθηκαν, τίμησαν τη Δημοκρατία, την Αντίσταση και την Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως ο Π. Λαφαζάνης, στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δημοκρατία αλλά μια ιδιόμορφη δικτατορία του μνημονίου, υπερασπιζόμενος το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος που το χαρακτηρίζει «παράνομο και επονείδιστο». Ακόμη, επανέφερε την πρότασή του για κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι και σε αυτό υπαναχώρησε ως κυβέρνηση από τα όσα έλεγε προεκλογικά.

«Σήμερα η Βουλή είχε κρίσιμη συνεδρίαση για ένα τεράστιο για τη χώρα θέμα. Η οικονομία έχει πληγεί, η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους που ζει κάτω από μνηνονιακή υποδούλωση κα κάποιοι συνομολόγησαν νέο μνημόνιο για να κάνουν την πενταετία οκταετία» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους αρχηγούς που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την «πεποίθηση» κι όχι «απλώς την υπόνοια», ότι η εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες έγινε και για να μην ολοκληρώσουν το έργο τους οι επιτροπές για το δημόσιο χρέος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τη Siemens, η εξεταστική για το μνημόνιο αλλά και για να μην δημιουργεί η Επιτροπή για την επεξεργασία των δικογραφιών κατά κυβερνητικών στελεχών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: «Ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος»"

Χωρίς πρόστιμα η υποβολή δηλώσεων ως τις 4 Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου 2015 θα μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων χωρίς την επιβολή του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής. Παράλληλα μέχρι και την ίδια ημερομηνία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, για το χρονικό διάστημα από 31.08.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα νομικά πρόσωπα και από 01.09.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα φυσικά πρόσωπα, αποφασίστηκε να γίνεται χωρίς την επιβολή των αυτοτελών προστίμων του άρθρου 54 του ν.4174/13. Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% του άρθρου 53 του ίδιου νόμου.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η παράταση ως και τις 30 Αυγούστου της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων που έληγε στις 28 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (έχει υποβληθεί έως σήμερα το 92% των δηλώσεων) παραμένει η 31.08.2015, ημέρα Δευτέρα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πρόστιμα η υποβολή δηλώσεων ως τις 4 Σεπτεμβρίου "

Φίλης: Η συμφωνία ήταν ελιγμός και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει

«Η σύμβαση ήταν ελιγμός για να μην συντριβεί η χώρα και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί «προοδευτική και όχι μνημονιακή κυβέρνηση» για να προταχθεί «κοινωνικό πρόγραμμα και η διαπραγμάτευση για το χρέος με πολιτική σταθερότητα».

Μιλώντας στο Κόκκινο 93.4, σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ΔΗΜΑΡ, γιατί αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα ήμασταν νωρίτερα» και ότι «αυτό που άλλαξε είναι η γνώση των δυσκολιών που υπάρχουν και που δεν αντιμετωπίζονται με εθνική ή εθνικιστική αναδίπλωση».

Σχολιάζει επίσης ότι η πρόταση που έγινε για αλλαγή του εκλογικού συστήματος περιέχει «στοιχεία θεσμικής αταξίας, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο από κυβέρνηση ειδικού σκοπού κι αυτό θα είναι παλινόρθωση των μνημονιακών δυνάμεων».

Αναφορικά με τη φημολογία περί δημιουργίας κόμματος από την Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «θα τα δούμε όλα στην ώρα τους. Η συγκρότηση προσωπικών κομμάτων θα κριθεί από τους πολίτες αλλά αυτή η συζήτηση μας παρακτρέπει από τα κύρια προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές συνεργασίες τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει «έντιμους ανθρώπους με παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, κοινωνικούς εργάτες» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με την Λαϊκή Ενότητα σημείωσε ότι «ο σύντροφος Λαφαζάνης λέει πράγματα που τον απομακρύνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε πρόγραμμα, την ιστορία μας, την κοινωνική μας απεύθυνση. Είμαστε προφανώς ανοιχτοί σε συνεργασίες από τα αριστερά αλλά και σε όσες πλευρές συμφωνούν με το πρόγραμμά μας. Είναι δυνατόν να κλείσουμε την πόρτα σε συντρόφους μας μέχρι χθες ή και σήμερα;».

Διευκρίνισε τέλος ότι «αυτό δεν μπορούσε να γίνει σήμερα γιατί θα ήταν κοροϊδία. Θα πάμε πρώτα στο λαό για να κριθούμε και τότε θα υπάρχει νομιμοποίηση ηθικοπολιτική και δημοκρατική. Άλλο να εκλέγεσαι με διαφορετικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο και άλλα να σου φέρνει η ζωή. Αυτό δεν έχει σχέση με την αριστερά αλλά με τον παλαιοκοματισμό και την χυδαία αστική πολιτική».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Η συμφωνία ήταν ελιγμός και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει"

Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αποφασίζει

Με το σύνθημα «Εμείς ξέρουμε, εμείς μπορούμε!» έδωσε το έναυσμα του προεκλογικού αγώνα στην πρώτη ομιλία του από το βήμα του Αιθρίου του Μουσείου Μπενάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης ότι «μπροστά τους ήταν οι καρέκλες της εξουσίας, ήταν οι αρχηγοί ενός διψασμένου κομματικού στρατού. Ήταν έτοιμοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στη χώρα. Διόριζαν συγγενείς και φίλους, εξυπηρετούσαν κομματικές υποχρεώσεις, αλλά δεν κυβερνούσαν».

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αποφασίζει. Και, δυστυχώς, τέτοια κυβέρνηση δεν έχει» πρόσθεσε.

Επιτιθέμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «δεν έχει υπάρξει ανάλογο παράδειγμα στην πολιτική ιστορία, μόλις λίγους μήνες μετά τη σαρωτική του επικράτηση, να ομολογεί ότι όλες οι επιλογές του ήταν σκάρτες».

Επεσήμανε παράλληλα, μιλώντας για το Ποτάμι, πως κατάφερε κι έβαλε νέους όρους στο παιχνίδι κι αυτό «σε μια Βουλή καθημαγμένη από τα μνημόνια και τις παλιές αντιθέσεις».

«Υπήρξε ένα Κίνημα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «που δεν φοβήθηκε να βγει στο δρόμο και να φωνάξει ‘’ναι στην Ευρώπη’’. Γιατί το Ποτάμι δεν είχε εκκρεμότητες με το παρελθόν, δεν είχε γραμμάτια, ούτε απωθημένα».

«Η επιτυχία μας», πρόσθεσε, «ήταν ότι γίναμε η δύναμη που τελικά κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη».

«Το Ποτάμι» συμπλήρωσε ο επικεφαλής «προβάλλει σήμερα ως το πιο ανανεωτικό, άφθαρτο κι ανοιχτό κόμμα. Ως το κίνημα που έχει λύσεις, που διαθέτει στελέχη με γνώση κι εμπειρία, δοκιμασμένα στην πραγματική ζωή κι όχι στην εικονική πραγματικότητα. Ως το Κίνημα που εκπροσωπεί τις δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αποφασίζει"

H Λαϊκή Ενότητα για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Λαϊκή Ενότητα η οποία αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η ανακοίνωση:

Σε μια ύστατη προσπάθεια ωραιοποίησης του «αριστερού» μνημονίου ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της σημερινής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έδειξε το νέο μνημονιακό του πρόσωπο.

Με πολλά «ειλικρινή» ψέματα ο Πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε» να υλοποιήσει κατά γράμμα τόσο τα παλιά μνημόνια, όσο και το νέο, το οποίο θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στην κοινωνία και στην ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας , εμφανώς εκνευρισμένος, υπογράμμισε ότι πληγώνεται από τον «εμφύλιο» στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι ο καθένας θα κριθεί από το πολιτικό του σχέδιο.

Μάλλον ξεχνά, ότι ο ίδιος και το περιβάλλον Μαξίμου αποφάσισαν να αθετήσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας χωρίς την συγκατάθεση του Ελληνικού λαού και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, με θράσος ταυτίζει την Λαϊκή Ενότητα με τα συστημικά κόμματα, την ώρα που ο ίδιος συνυπογράφει μαζί τους το χειρότερο μνημόνιο των τελευταίων πέντε ετών και εκβιάζει τον ελληνικό λαό θέτοντας νομισματικά διλήμματα, ενώ το διακύβευμα είναι ο απεγκλωβισμός ή όχι από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο ελληνικός λαός, για άλλη μια φορά, δεν θα υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα και στις εκλογές θα τιμήσει την συντριπτικά πλειοψηφική απόφαση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης του Ιούλη, αναδεικνύοντας την λαϊκή ενότητα σε ισχυρή πολιτική δύναμη που θα βάλει την σφραγίδα της στους κοινωνικούς αγώνες και στις πολιτικές εξελίξεις.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "H Λαϊκή Ενότητα για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα"

Τσίπρας: Το Μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, καλύτερα να μην εφαρμοστεί!

Έναν απολογισμό των πεπραγμένων του επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Αισθάνομαι πολύ άνετα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και για όσα δεν πέτυχα. Αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να με κρίνει ο λαός» τόνισε αρχικά, εξηγώντας γιατί οδηγεί τη χώρα σε νέεες εκλογές.

Και συνέχισε: «Επτά μήνες πορεύτηκα με εντολή από τις 25 Γενάρη, υποσχόμενος μια σκληρή διαπραγμάτευση και εξάντλησα τα όρια αυτής της εντολής. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε σύγκρουση με τους εταίρους και τελικά σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία».

«Είχα την υποχρέωση να τεθώ στη διάθεση του ελληνικού λαού για να κριθώ, ως προς αυτό έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη» προσέθεσε.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες, εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη για την Ελλάδα, όχι με την Ελλάδα εκτός. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και για την απόφαση της ρήξης με την Ευρώπη του αυταρχισμού και αισθάνομαι και περήφανος που δώσαμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφραστεί, μετά από πέντε χρόνια» σχολίασε.

«Το όχι θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε ένα τέλος στην Ευρώπη, ο Χάμπερμας είπε ότι μέσα σε μια νύχτα η Γερμανία έχασε ό,τι έχτιζε 50 χρόνια» υποστήριξε.



Γιατί έκανα το «όχι», «ναι»

«Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή» εξήγησε σε άλλο σημείο, σημειώνοντας: «Σε όλα μου τα διαγγέλματα δεν έλεγα ότι ζητάω το "όχι" για να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ».

«Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη» επιχειρηματολόγησε.

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Το 63% δεν ήθελε μνημόνιο, ούτε κι εγώ δεν ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το "όχι" του λαού» σημείωσε ακόμη.

«Θα έφευγα από τη Σύνοδο και θα γύριζα ως ήρωας ή θα απέτρεπα μια ιστορική οικονομική καταστροφή»

Μιλώντας για την Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Σύνοδος των 17 ωρών, κατά τις οποίες δεν έκανα καθυστέρηση, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο, και όπου κάποιοι από τους εταίρους ζητούσαν να εκδικηθούν με την εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κατέληξε με εμένα σε ένα δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και περήφανος για την επιλογή, γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

«Επρεπε να κλείσει ο κύκλος της συμφωνίας, της συγγραφής της συμφωνίας. Την απόφασή μου να θέσω τη συμφωνία στην κρίση του λαού την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου, γιατί τότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συμφωνίας» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επιλογή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας. Δεν ήταν ποτέ επιλογή μας να φύγουμε από την Ευρώπη».

«Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος»

«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, ενώ υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος» παραδέχθηκε.

«Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι το εναλλακτικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου» σχολίασε.

«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης. Όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη, όπου οι μισοί με αποδοκίμαζαν και οι μισοί ήταν μαζί μου. Αυτή είναι διαφορετική Ευτώπη, αυτό πετύχαμε εμείς» τόνισε ακόμη.

Και επέμεινε: «Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμφωνία που της δίνει δικαίωμα να επιβιώσει και να παλέψει. Θα τους κάναμε το χατίρι, αν βγαίναμε μόνοι μας από το ευρώ. Αυτές τις μάχες μέσα στην Ευρώπη μπορούμε να τις δώσουμε. Η μάχη θα είναι διαρκής, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με μάχη στο εσωτερικό μας, για να απεμπλακούμε από δυνάμεις οπισθοδρομικές».

«Εγώ είδα τους προηγούμενους να μην δίνουν μάχη, αλλά να λένε ότι, αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλά κι έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν υπερασπίστηκε τη λογική του μνημονίου. Γιατί νομίζετε μου ζητούν να οικειοποιηθώ τη συμφωνία; Ο Τσίπρας δεν παραδόθηκε, έκανε ένα συμβιβασμό μετά από μάχη. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, και θα δώσουμε μάχες για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες» εξήγησε, αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού»

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα η αύξηση του ΦΠΑ, το είπα και στους εταίρους και δημόσια, δεν πιστεύω ότι πρέπει οι εταίροι να αποφασίζουν τι ΦΠΑ πρέπει να έχει ένα κράτος. Χρειάζεται όμως η χώρα στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις».

«Όλες οι δανειακές συμβάσεις έχουν μνημόνια, αλλά δεν σημαίνει πως το περιεχόμενό τους είναι το ίδιο. Τα δύο πρώτα είχαν βασική φιλοσοφία την εσωτερική υποτίμηση, 17 δισ. το χρόνο ήταν το κόστος του πρώτου μνημονίου, του δεύτερου περί τα 10 δισ. και του τρίτου 2,9 δισ., τι είναι μεγαλύτερο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Και διευκρίνισε: «Θα το εφαρμόσουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται τρεις αξιολογήσεις, που θα ολοκληρωθούν στον επόμενο χρόνο και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που εμείς θα εφαρμόσουμε».

«Το Μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί»

«Θα προσπαθήσουμε σκληρά, χωρίς αυταπάτες και πατώντας στην πραγματικότητα, να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας προς το καλύτερο» υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως θεωρούσε το χρέος της χώρας βιώσιμο.

«Δεν υιοθετώ την άποψη ότι τα μνημόνια απέτυχαν, γιατί δεν εφαρμόστηκαν, αλλά γιατί ήταν η λάθος συνταγή. Το μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, θα ήταν πολύ καλύτερο να μην εφαρμοστεί!» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές που θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Εναντιώθηκα στα μνημόνια και στη λογική τους με πάθος, αλλά λέω πάντα ότι για τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, αλλά και εμείς».

Ανέφερε, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα από την εμπειρία του στη δημόσια διοιήκηση, όπως για παράδειγμα πως μια κοινή υπουργική απόφαση χρειάζεται τρεις μήνες από το ένα υπουργείο στο άλλο, που δείχνουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι το κράτος.

Επέμεινε ακόμη: «Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σε μένα και στη μάχη των επτά μηνών όλα τα στραβά των προηγούμενων 40 χρόνων, γιατί οι μάχες αυτούς τους μήνες ήταν σκληρές. Εμείς αυτούς τους μήνες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε, γιατί βρισκόμασταν υπό το διαρκές άγχος να κλείσει η συμφωνία».

Υποστήριξε ακόμη: «Σε αυτές τις συνθήκες της πιστωτικής ασφυξίας είχαμε τη δυνατότητα για μικρές αλλαγές, όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις, να περάσουμε νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών, την ιθαγένεια, κατάργησης του πεντάευρου στα νοσοκομεία και να καταφέρουμε καίρια χτυπήματα στη διαφθορά», επισημαίνοντας επίσης πως «η λίστα Λαγκάρντ ελέγχεται». Όλα αυτά σε επτά μήνες ασφυξίας, τόνισε.

Σε πιο προσωπικούς τόνους, είπε: «Έχω δύο παιδιά, 3 και 5 ετών, που θέλω όταν τελειώσουν το σχολείο, να μπορούν να σπουδάσουν καλά στην Ελλάδα και να μπορούν να δουλέψουν και να ζήσουν εδώ. Δυστυχώς, τη σημερινή γενιά τη χάσαμε, αλλά σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που δεν θα υπολείπεται σε τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Όσον αφορά πάντως στο πώς θα γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός εστίασε στα «στραβά» του παρελθόντος, κρίνοντας πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα των προηγούμενων ετών στηρίχθηκε σε μια χρηματοπιστωτική φούσκα, χωρίς παραγωγική τάξη. Σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον τουρισμό, το real estate. «Αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι μας θα στηριζόμασταν σε κοινοπραξίες, όχι σε hudge funds. Εγώ έδωσα μάχη για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για να υπάρχουν έσοδα που θα δοθούν κατά το ήμισυ στο χρέος και κατά το ήμισυ στην ανάπτυξη» τόνισε.

«Ζητάω αυτοδυναμία»

Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο, αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη» σημείωσε, αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών και επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό σύστημα».

Γελώντας, δε, ειρωνεύτηκε τη λογική της «Εθνικής Ελλάδος» από τα υπόλοιπα κόμματα.

Πικρία για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ήταν «απροσδόκητη». Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η προσπάθεια να μετατραπεί ως κυριότερος εχθρός ο εσωτερικός αντίπαλος. Ξαφνικά, αφότου εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα, να με κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους, είπε, εκφράζοντας πικρία για τα πρώην στελέχη του κόμματός του, που πλέον καταφέρονται εναντίον του.

Όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, δεν αποχώρησε κανείς, αλλά αποχώρησαν όταν προκηρύξαμε εκλογές, σχολίασε, για να προσθέσει: «Σας λέει κάτι αυτό;».

Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής, τόνισε: «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι κρινόμαστε για όσα κάνουμε, και εγώ το ίδιο, κρίνομαι και για τις επιλογές μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Βαρουφάκη, που την πρώτη περίοδο έδωσε πολύ μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει και αυτό το συνειδητοποίησα, όταν είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι, μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών και δεν έδινε κανείς σημασία».

«Ως οικονομολόγος έχει σημαντικές περγαμηνές, αλλά οι οικονομολόγοι κρίνουν με βάση τους αριθμούς, εγώ θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία. Ο Γιάνης πίστευε ότι έπρεπε να ρισκάρουμε μέχρι τέλους, με 50% πιθανότητες να φύγει η χώρα από το ευρώ. Εγώ δεν μπορούσα να το ρισκάρω αυτό. Αν δεν υπήρχε ο Ευκλείδης (σ.σ. Τσακαλώτος), δεν θα είχαμε συμφωνία».

«Αν είμαστε αντιπολίτευση...»

«Αν είμαστε αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να πετύχουμε στόχους, όπως το χρέος, το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για παράδειγμα στο θέμα με τους αγρότες, θα βρούμε αντισταθμιστικά;» είπε ακόμη, αναφορικά με τις μετεκλογικές του προθέσεις.

Η πολιτική κρίση οδήγησε στην οικονομική, η οποία όμως είναι παρούσα, σημείωσε και μίλησε για τη συστράτευση πολιτικών δυνάμεων: «Να συστρατευτούν υγιείς δυνάμεις του τόπου, ναι, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Υποστήριξε ωστόσο αμέσως μετά: «Δεν υπάρχει Αριστερά - Δεξιά, πιστεύω πράγματι ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να καλέσει σε πανστρατιά, όλων των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται, να βοηθήσουν, αλλά όχι με αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση».

Αν και είπε προηγουμένως ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν μετεκλογικά, εντούτοις ανέφερε: «Μόνος μου δεν θα αντέξω να σηκώσω το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά πολλοί μαζί μπορούμε».

«Δεν δραπετεύω, γιατί δεν φεύγω να παραμείνω άσπιλος, μένω να δώσω μάχη» είπε ακόμη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημείωσε: «Θαυμάζω τον Καποδίστρια, ως πολιτικό. Υπήρξαν πολιτικοί όπως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου, που ήταν αναμφισβήτητα οι σημαντικότεροι πολιτικοί της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας».

«Είχα την αυταπάτη ότι η Ευρώπη θα ήταν πιο ελαστική. Αυτό το συνειδητοποίησα και θα προσπαθήσω να το αλλάξω, θα ήταν εύκολο για μένα να λέω υπάρχει εναλλακτική και η χώρα μπορεί μεμιάς να γίνει Ελβετία, αλλά αυτά δεν γίνονται σε έξι μήνες» είπε ακόμη.

«Πανικός δεν μ' έπιασε, πικρία μεγάλη, αλλά εσωτερική απογοήτευση και πάλη, ναι... Αν ήταν να παίζω στα ζάρια τη δική μου ύπαρξη, θα ήταν εύκολο, αλλά ήταν οι τύχες ενός ολόκληρου λαού. Έχουμε 50% πιθανότητες μου έλεγε ο Γιάνης τότε, δεν μπορούσα να ρισκάρω» υπογράμμισε.

Και υποστήριξε: «Με τη συμφωνία που έχουμε, έχουμε ήδη μια μικρή αναδιάρθρωση ή καλύτερα τη δυνατότητα μικρότερων επιτοκίων στο βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά θα συζητήσουμε πλέον για το χρέος από το 2022 και μετά, όπου αν ισχύσει κάτι ανάλογο, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το χρέος και τότε θα φορέσω γραβάτα!».

«Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές»

«Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι μικρό» ανέφερε επίσης, ενώ, υπεραμυνόμενος της διαπραγμάτευσης που έκανε με τους εταίρους, είπε: «Η διαπραγμάτευση μας έφερε συμφωνία με 20 δισ. μέτρα λιγότερα, βεβαίως έφερε και το κλείσιμο των τραπεζών, δεν πίστευα ότι θα γίνει, αλλά δεν ήταν επιλογή μου. Ήταν μια πολιτική επιλογή της ΕΚΤ το κλείσιμο των τραπεζών. Είχα τη διαβεβαίωση ότι θα πάμε στο δημοψήφισμα με ομαλότητα και από την ΕΚΤ και από την πλευρά Μέρκελ - Ολάντ. Αυτό άλλαξε στην πορεία, γιατί θέλησαν να θέσουν το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή", που δεν ήθελα εγώ να θέσω στο ελληνικό λαό».

«Η επιλογή μου να πάω στις κάλπες τώρα σηματοδοτεί την προσήλωσή μου στη Δημοκρατία. Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές» είπε, «φωτογραφίζοντας» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ό,τι κι αν γίνει αφήνω πίσω μου παρακαταθήκη δημοκρατίας, να με κρίνει ο λαός αν έκανα σωστά ή όχι. Μέσα στο όραμά μου, είναι να βαθύνει η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Θα ζητήσω να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Ακόμα και το θέμα του ευρώ ας τεθεί στην κρίση του λαού, εγώ πιστεύω ότι η επιλογή του λαού θα είναι ευρώ» σημείωσε.

Και κατέληξε: «Αν ο λαός το θελήσει, θα είμαστε εδώ στο Μαξίμου ξανά, να είναι αντιπαράθεση επιχειρημάτων, που να κοιτάει μπροστά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Το Μνημόνιο που υπογράψαμε εμείς, καλύτερα να μην εφαρμοστεί!"

Βουλή: Η Ζωή μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα!

Κι όμως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή, στη Βουλή, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Εκμεταλλευόμενη την επιπολαιότητα των περισσοτέρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που αγνόησαν την επιστολή της, με την οποία τις καλούσε να ορίσουν τους νέους βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (σ.σ. προς αντικατάσταση όσων ανεξαρτητοποιήθηκαν και όσων υπουργοποιήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό), όρισε μόνη της τη νέα σύνθεση της επιτροπής. Ο Κανονισμός της Βουλής, άλλωστε, της δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, ως νέα μέλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τους Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλη Χατζηλάμπρου και Γιάνη Βαρουφάκη. Όμως, και οι τρεις, αν και παραμένουν τυπικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά έχουν διαφοροποιηθεί.

Κατ' επέκταση, η νέα σύνθεση της δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να μην προσκρούει στο εμπόδιο της έλλειψης απαρτίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα σύνθεση ελέγχεται το ένα τέταρτο και αυτό γιατί μεταξύ των 20 μελών περιλαμβάνονται η ίδια η Ζ. Κωνσταντοπούλου και οι Ν. Βαλαβάνη, Β. Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι έτοιμη να δώσει την εντολή για τη βίαιη προσαγωγή, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απαρτία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς είναι παρόντα τέσσερα μέλη και απαιτείται άλλο ένα -η κυρία Βαλαβάνη ή ο κ. Βαρουφάκης.

Θα περιμένει μέχρι τα μεσάνυχτα για την απαρτία

Πάντως, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ξεκίνησε περίπου στις 18:15 το απόγευμα, χωρίς απαρτία, καθώς αυτή την στιγμή παραβρίσκονται τέσσερα μέλη (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ρ. Μακρή, Β. Χατζηλάμπρου, Θ. Κώτσιας).

Ωστόσο, η πρόεδρος επισήμανε ότι θα διακοπούν οι εργασίες έως το βράδυ, ώστε να προσέλθει ακόμα ένας βουλευτής.

Σφοδρή επίθεση σε πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επιπροσθέτως, η κυρία Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, είπε ότι «η δράση του είναι αντισυνταγματική... Ο ρόλος του δεν είναι να παίρνει θέση και μέρος στην εκλογική διαδικασία. Δεν είναι να δημιουργεί συνθήκες που δεν εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές όλων των δυνάμεων που πρόκειται να μετέχουν στις εκλογές. Ο ρόλος του δεν είναι να φαλκιδεύει την διαδικασία απόπειρας ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής περιόδου υπηρετώντας την επιταγή που έχει από τα χείλη του παραιτηθέντα πρωθυπουργό να πάμε άρον-άρον σε εκλογές».

Επίσης, πρόσθεσε πως «απ' ό.τι φαίνεται, ο κ. Παυλόπουλος θα παραβιάσει και άλλη παράγραφο του Συντάγματος. Εχει σκοπό να μην συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και έχει σκοπό να παραλείψει την αναζήτηση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της βουλής. Είναι αντισυνταγματική αυτή η δράση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κορύφωσε την επίθεσή της, σημειώνοντας: «Η ανάμειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τηλεφωνήματα με δανειστές, με εκπροσώπους εκείνων που εκβιάζουν την χώρα και μη εξουσιοδοτημένους μη θεσμικούς παράγοντες για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα -όχι του λαού και της δημοκρατίας-αποτελεί ακραία αντισυνταγματική συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας».

Και συμπλήρωσε «Του εξέφρασα την αντίθετή μου άποψη όταν παρακάμπτοντάς με επιχείρησε να πάρει αντίγραφού πρακτικού της ολομέλειας στην συνεδρίαση των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ για να επιδοθεί στους δανειστές. Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάψει την αντισυνταγματική του δράση, να τερματίσει την εκτός ορίων δημοκρατικής νομιμότητας συμπεριφορά. Να πράξει όσα πρέπει εφόσον αποβεί άκαρπη η διερευνητική και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών και να μην επιχειρεί να δώσει ανισότιμο πλεονέκτημα σε εκείνους με τους οποίους συμπράττει στην κατάλυση της δημοκρατίας».

Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε η επίθεση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον κ. Πάνο Σκουρλέτη για τη δήλωσή του ότι «η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

«Ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να μου παραδώσει μαθήματα ηθικής, λέγοντας ότι δεν είμαι παλαιό στέλεχος του ΣυΡΙΖΑ και άρα δεν δικαιούμαι να ομιλώ. Του απαντώ ότι στη θέση του βουλευτή με ανέδειξαν οι συμπολίτες μου, εκλέγοντάς με πρώτη στην Α’ Αθήνας. Ποτέ δεν διανοήθηκα να προδώσω την εμπιστοσύνη τους. Ποτέ δεν διανοήθηκα να πω σε βουλευτή και πολιτικό μου σύντροφο -ακόμα και αν αυτός έχει εκλεγεί στο Επικρατείας και όχι με σταυρό, όπως ο κ. Σκουρλέτης- ότι δεν δικαιούται να ομιλεί».

Στη συνέχεια διεύρυνε τα πυρά της και προς το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας: «Κάποιοι αποφάσισαν να πάψουν να προσπαθούν και να υπογράψουν συμβόλαιο θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν τις υπουργικές και πρωθυπουργικές τους καρέκλες με συμμάχους όχι την κοινωνία αλλά τους δανειστές».

Β. Χατζηλάμπρου: Ο Τσίπρας κοροϊδεύει το λαό

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε και ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποστηρίζοντας ότι στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πει ψέματα στον ελληνικό λαό. «Θα κοροιδέψουν το λαό στις εκλογές. Θα του πουν ότι θα εφαρμόσουν μνημόνιο με διάφορα κοινωνικά αντίδοτα. Ποια θα είναι αυτά, όταν δεν πιάνουν τη διαφθορά» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Η Ζωή μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα!"

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα σήμερα ο Γιώργος Ρωμανιάς

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Ρωμανιάς:

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι στο θέμα της παραίτησής μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την οποία σας έχω ανακοινώσει από της 20ής Ιουλίου τρέχοντος έτους 2015 και σημειώνω τα εξής:

1. Αποδεχόμενος την παράκλησή σας να παραμείνω στη θέση μου για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα ώστε να διευκολύνω τόσο την ταχεία ενημέρωσή σας όσο και τη διασφάλιση της προώθησης των επειγουσών υπηρεσιακών εκκρεμοτήτων, παρέμεινα στην υπηρεσία μέχρι και σήμερα.
2. Ήδη, όμως, μετά τη θέση σε ισχύ των δύο (2) μνημονιακών νομοθετημάτων (Ν.4334/2015 και Ν.4336/2015) και με δεδομένο ότι κρίνω τα νομοθετήματα αυτά ως αντιασφαλιστικά και ότι, συνεπώς, δεν προτίθεμαι να συμβάλλω, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εφαρμογή τους, δεν συντρέχει, πλέον, λόγος περαιτέρω παραμονής μου στο Υπουργείο.
3. Με βάση τα πιο πάνω, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη θερμή παράκληση να την κάνετε άμεσα αποδεκτή.
4. Τέλος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η παραίτησή μου δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δική σας παρουσία στο Υπουργείο. Αντιθέτως, οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας μέχρι σήμερα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα σήμερα ο Γιώργος Ρωμανιάς"

Μαζικές παραιτήσεις: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Χουντής και άλλοι 52

Άλλο ένα κύμα μαζικής αποχώρησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε την Τετάρτη με 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ενώ την επιστολή υπογράφουν σημαίνοντα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας όπως ο Κώστας Ήσυχος, ο Στάθης Λεουτσάκος, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου κ.α.

Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για εξελίξεις που θα γραφτούν με μελάνα γράμματα στην ιστορία της Αριστεράς και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών χωρίς διαβούλευση στην ΚΕ του κόμματος.

«Ως μέλη της ΚΕ , δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το νέο μνημόνιο - όπως άλλωστε και τα προηγούμενα - που έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε έναν ήδη καθημαγμένο λαό» αναφέρουν επίσης.

Η επιστολή που υπογράφουν έχει ως εξής:

Οι εξελίξεις που ζούμε θα καταγραφούν με μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας αλλά και στην ιστορία της Αριστεράς.

Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (για την οποία παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις) δυστυχώς αψηφώντας τις συλλογικές επεξεργασίες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προγραμματικές της δεσμεύσεις στη βουλή αλλά και την τελευταία απόφαση της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο, κατέληξε να ψηφίσει ένα νέο σκληρό μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, χωρίς την απαραίτητη και αναγκαία διαβούλευση στην ΚΕ του κόμματος, προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ως μέλη της ΚΕ , δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το νέο μνημόνιο - όπως άλλωστε και τα προηγούμενα - που έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε έναν ήδη καθημαγμένο λαό.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το περήφανο και μαζικό ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα, μέσα από τις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας – ΛΑΕ , με στόχο την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, καθώς και την ανάκτηση της εθνικής δημοκρατικής κυριαρχίας.

Αζούδης Θόδωρος
Αθανασιάδης Παναγιώτης
Αμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσα
Βεργίτσης Μιχάλης
Βλαδιμίροβιτς Μαρία
Γαβρίλης Γιώργος
Δελημήτρος Κώστας
Δερμετζόγλου Σοφία
Διακάκη Μαρία
Δούκας Γιάννης
Ζάννας Ζήσης
Ήσυχος Κώστας
Θανοπούλου Κατερίνα
Θεοδόση Αυγή
Καλομοίρης Γρηγόρης
Καλύβης Αλέκος
Κανταράς Τάσος
Κολοβός Γιάννης
Κοντός Δημήτρης
Κοσμάς Πάνος
Κουβελάκης Στάθης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Λεουτσάκος Στάθης
Μάρταλης Σωτήρης
Μαυρόπουλος Τάσος
Μπαδογιάννης Άκης
Μπελαντής Δημήτρης
Μπόλαρη Μαρία
Μπόλας Μάξιμος
Μπούκας Κώστας
Ναθαναηλίδου Κωνσταντίνα
Νταβανέλος Αντώνης
Ουζουνίδου Ευγενία
Παπαδόγιαννη Σόφη
Παπαδόπουλος Χρήστος
Παπαμιχαλοπούλου Μαρία
Παπατριανταφύλλου Νίκος
Πριμηκήρης Βασίλης
Πρωτονοτάριος Γιάννης
Σαπουνάς Γιώργος
Σουλτανίδου Χριστίνα
Σπανού Δέσποινα
Σπηλιοπούλου Μάγδα
Στρατούλης Δημήτρης
Συράκου Σταυρούλα
Τόλιος Γιάννης
Φοντάνας Γιάννης
Φραγκιαδάκη Μαρία
Φράγκου Λία
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χαρίσης Γιώργος
Χουντής Νίκος
Ψαρρέα Ελένη


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζικές παραιτήσεις: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Χουντής και άλλοι 52"

Λαφαζάνης: «Όχι» στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετος στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εμφανίστηκε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ένωσης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αρτοποιών, των αυτοκινητιστών δημόσιας χρήσης και των πρακτόρων ΟΠΑΠ.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το τρίτο Μνημόνιο δίνει τη χαριστική βολή σε όλο τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας. Ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας σέρνεται στον Καιάδα. Και αυτό για να κερδοσκοπήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μεγάλες αλυσίδες και κυρίως για να παραδοθεί η χώρα ως προτεκτοράτο και αποικία στο χρηματιστικό κεφάλαιο και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πλειοψηφία του τρίτου Μνημονίου που εμείς θέλουμε να ακυρώσουμε» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΕ, «το τρίτο Μνημόνιο καταστρέφει κυριολεκτικά το επάγγελμα του αρτοποιού. Τα αρτοποιεία τέλος στην Ελλάδα με το τρίτο Μνημόνιο. Επίσης το τρίτο Μνημόνιο χτυπάει πισώπλατα τους οδηγούς φορτηγών δημόσιας χρήσης, απελευθερώνοντας τα ιδιωτικής χρήσης φορτηγά, στην ουσία βάζει τέρμα στα φορτηγά δημοσίας χρήσης. Τους κλέβει τη δραστηριότητα, τους κλέβει το ψωμί τους. Ήδη έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως και με αυτές τις ρυθμίσεις του Μνημονίου δυστυχώς εξουθενώνονται και εξοντώνονται».

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «γίνεται μια φορολεηλασία απέναντι στα πρακτορεία, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Έχουν και αυτά τα προβλήματά τους από την προσπάθεια να καζινοποιηθούν οι γειτονιές, αλλά τώρα δέχονται τη χαριστική βολή με την αφαίρεση των τεκμαρτών δαπανών. Πράγμα ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο.»

«Εμείς θα ακυρώσουμε το τρίτο Μνημόνιο, σε κάθε περίπτωση θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις για την ακύρωσή του. Για να τερματιστεί το καθεστώς των μνημονίων στην Ελλάδα. Όσο πιο ισχυρή είναι η Λαϊκή Ενότητα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε με τα μνημόνια και η χώρα θα μπει σε μια νέα προοδευτική πορεία. Και κυρίως θα ανασάνει ο επαγγελματικός κόσμος. Θα ξανασταθεί στα πόδια του, για να δει με ελπίδα το μέλλον του» κατέληξε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: «Όχι» στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων"

Επιστολή Σκουρλέτη στην «Ελληνικός Χρυσός» - Διάλογος με προϋποθέσεις

Με επιστολή του προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, γνωστοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου, υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων.

Με την επιστολή του προς την εταιρεία, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ «υπενθυμίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (FlashSmelting) και επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας σας –παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις- των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών (η αναγκαιότητα των οποίων προέκυπτε από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου), που θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και την προσφορότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης στη βάση όλων των ανωτέρω κριτηρίων που προέκριναν την επιλογή της ως μεθόδου μεταλλουργίας».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας, από οποιαδήποτε εκ προοιμίου διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην εξάντληση, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης, ενός έτους.

Ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει, επίσης, την αυτονόητη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησηςτου κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η επιστολή του υπουργού:

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. Α2395/21-8-2015 έγγραφό σας προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, επικαλούμενοι την απόφασή μας περί ανάκλησης των αποφάσεων εγκρίσεως τεχνικών μελετών και λοιπών αδειών, που αφορούν συγκεκριμένα τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας και το σχετικό έγγραφο της ΕΜΒΕ, ανακοινώνετε την απόφασή σας να αναστείλετε το σύνολο των εργασιών σας σε όλες τις Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να θέσετε σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού σας, πλην του απολύτως απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Με το υπ’ αριθ. ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.5.1.6/180203/2491 έγγραφο που σας κοινοποιήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών, σας κατέστη ήδη σαφές το πλαίσιο των υποχρεώσεών σας έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του Μεταλλευτικού Κώδικα και της υπ’ αριθ. 22138/2003 Σύμβασης, τόσο ως προς τα συγκεκριμένα υποέργα όσο και ως προς το σύνολο των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Μέσα από δημόσιες ανακοινώσεις σας και τοποθετήσεις των εκπροσώπων σας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο -και ενώ εξακολουθείτε να αναφέρεστε στην απόφασή σας να αναστείλετε τη συνολική δραστηριότητά σας στο πλαίσιο του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και να θέσετε σε διαθεσιμότητα το προσωπικό που απασχολείται στο σύνολο των εγκαταστάσεων του έργου-, εκφράζετε την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε σε μία «διαδικασία συνεννόησης» και υποβάλλετε το αίτημα «για έναν διάλογο, που θα βοηθήσει στο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Σε απάντηση του αιτήματός σας αυτού, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στη σύναψη της υπ’ αριθ. 22.130/2003 Σύμβασης με την εταιρεία σας, αποβλέποντας, μεταξύ άλλων, αφενός στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων συνδεόμενων με τη μη λειτουργία και συντήρηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και αφετέρου στην επιδίωξη σκοπών ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενων με την ανάπτυξη των Μεταλλείων, καθώς και την κατασκευή – λειτουργία Εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σας ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει και υπέβαλε αρμοδίως σχετικό Επενδυτικό Σχέδιο, το οποίο, από της εγκρίσεώς του, αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4 της Σύμβασης, αναπόσπαστο μέρος αυτής, που δεσμεύει αμφότερα τα μέρη. Μεταξύ των κεντρικών στρατηγικών επιλογών του ως άνω Επενδυτικού Σχεδίου ήταν, όπως γνωρίζετε, η επιλογή της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting), η οποία προκρίθηκε με δεδομένη την αναγνώριση της στρατηγικής παραγωγής καθαρών μετάλλων ως εθνικής επιδίωξης και ύστερα από την παράθεση των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης μεθόδου, με βάση τη συμβατότητά της με τα τεχνικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, μορφολογικά και αναπτυξιακά δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής και, κυρίως, στη βάση της υπόθεσης ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εγγυάται με τον πληρέστερο και πλέον ασφαλή τρόπο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας της ευρύτερης περιοχής.

2. Όπως με επάρκεια και πληρότητα προκύπτει από την αιτιολογία της υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19-8-2015 απόφασής μας, η ανάκληση των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας αποτέλεσε, ενόψει ακριβώς και της κεντρικής σημασίας που επέχει, βάσει των ανωτέρω, η επιλογή της μεθόδου μεταλλουργίας για τη λυσιτελή επιδίωξη των ως άνω συμβατικών σκοπών και την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος, την οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια της Διοίκησης, ύστερα από τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας σας –παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις- των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών (η αναγκαιότητα των οποίων προέκυπτε από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου), που θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και την προσφορότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης στη βάση όλων των ανωτέρω κριτηρίων που προέκριναν την επιλογή της ως μεθόδου μεταλλουργίας.

3. Οι ανωτέρω νόμιμες και αυτονόητες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ενέργειες, δεν υποδηλώνουν ούτε μπορούν να εκλαμβάνονται από οποιονδήποτε ως εκδήλωση μίας εκ προοιμίου αρνητικής τοποθέτησης της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ειδικότερα, ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου και την, επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας. Απεναντίας, ακριβώς επειδή το Ελληνικό Δημόσιο, εκπληρώνει με συνέπεια τις συμβατικές του δεσμεύσεις (αλλά, ασφαλώς και το θεσμικό του ρόλο ως εγγυητή της απόλυτης διασφάλισης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος), εξαντλεί τα περιθώρια για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος της απόδειξης της εφαρμοσιμότητας και της περιβαλλοντικής προσφορότητας της επιλεγείσας μεθόδου μεταλλουργίας, παρέχοντας στην εταιρεία σας (παρά το γεγονός ότι ουδεμία προς τούτο υποχρέωση υπείχε, ύστερα από τη διαπίστωση της παράβασης) τη δυνατότητα συμμόρφωσης, εντός ενός έτους, με την υποχρέωσή της για εκπλήρωση των σχετικών όρων των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών.

4. Η υποχρέωση, συνεπώς, συμμόρφωσης της εταιρείας σας με τους τεθέντες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όρους περί λυσιτελούς απόδειξης της μεθόδου μεταλλουργίας, ούτε προσφέρεται ούτε μπορεί νομίμως να εκλαμβάνεται ως δικαιολογητικό έρεισμα για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων σας ως προς τις λοιπές, μη επηρεαζόμενες από την ανακλητική μας απόφαση, εγκαταστάσεις και, βέβαια, ως προς τους εργαζομένους σας.

Κατόπιν των ανωτέρω, αφού σας επισημάνουμε ότι αυτονοήτως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. είναι σε θέση να παράσχουν κάθε απαιτούμενη συνεργασία για τη διευθέτηση του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας (κατά τρόπο, σε κάθε περίπτωση, που θα διασφαλίζει απολύτως την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα προάγει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον), σας γνωρίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδέχεται το αίτημά σας για καλόπιστο και ουσιαστικό διάλογο, υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης της εταιρείας σας με τις εν γένει συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις της ως προς τις εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις ανακληθείσες εγκριτικές αποφάσεις και άδειες και της άρσης, προς τούτο, του καθεστώτος διαθεσιμότητας που έχετε επιβάλει στους εργαζομένους σας.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Σκουρλέτη στην «Ελληνικός Χρυσός» - Διάλογος με προϋποθέσεις"

Πάνω από 200.000 μετανάστες έχει υποδεχθεί η Ελλάδα φέτος

Τους 200.000 έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015, και από αυτούς οι 100.000 μόνον το τελευταίο δίμηνο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν διασωθεί 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμενικό και δεν υπήρξε ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε ότι απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος -του κράτους, του λαού, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλων των φορέων. Μάλιστα σημείωσε ότι καθημερινά διεξάγονται επιχειρησιακές συσκέψεις σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, ενώ συσκέψεις γίνονται και υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων άλλων υπουργείων όπως το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Αυτό επιβεβαιώνει», σημείωσε, «ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίον όμως δεν είχε ποτέ η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα μόνη της λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Όσον αφορά στη μη γρήγορη προώθηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά εισόδου, ένα από τα προβλήματα που επισήμανε ο κ. Δρίτσας είναι το νομοθετικό πλαίσιο (που διασφαλίζει το αμετάθετο) και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού στα νησιά, έλλειψη που δεν καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία της ελληνικής και με την τουρκική πλευρά, με συνεχείς ενημερώσεις από την πλευρά του Λιμενικού, όποτε εντοπίζονται διελεύσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί ακόμη περισσότερο η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, λόγω της αύξησης των διαθέσιμων θέσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Τέλος, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα, για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών και τόνισε την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, όταν για λίγες ώρες είχε κλείσει τα σύνορα της προ ημερών και αναγκάσθηκε να τα ξανανοίξει

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 200.000 μετανάστες έχει υποδεχθεί η Ελλάδα φέτος "

Σαρωτικοί έλεγχοι κατά φαινομένων ρευματοκλοπής

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από τα συνεργεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πρακτική παραβιάσεων μετρητών και παράνομων συνδέσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί για μία ακόμη φορά πως τέτοιου είδους ενέργειες εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.

Το σύνολο των ρευματοκλοπών για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ, απολογιστικά για το 2014, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 6.650 περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, υποβάλλονται μηνύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα, προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικοί έλεγχοι κατά φαινομένων ρευματοκλοπής"

Αιτήσεις για 19.101 θέσεις σε Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ξεκινά από σήμερα Τετάρτη, και έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 19.101 ανέργους για πρόσληψη στα πεντάμηνα Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μόνο διαδικτυακά, ενώ δικαίωμα υποβολής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι πάνω από 18 ετών. Επίσης για να μπορούν υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να είναι μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, που οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών και εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν αφορούν κυρίως θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως υπουργεία, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) οι ενδιαφρόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων και τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτήσεις για 19.101 θέσεις σε Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας του ΟΑΕΔ"

Νικολούδης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ

Ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους» χαρακτήρισε την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ, ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Ε. Νικολούδης,

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1, ο Π. Νικολούδης, επιμένει, όπως είπε, σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, δεδομένου του οικονομικού ύψους της υπόθεσης, που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μιλάμε για 5 δισεκατομμύρια ευρώ κατ' ελάχιστο, γιατί αν υπολογιστούν και κάποιες άλλες ζημιές ξεπερνάει τα 6 δισεκατομμύρια και αν σκεφτεί κανένας ότι σε ένα ανάλογο σκάνδαλο το περίφημο σκάνδαλο του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με αυτό. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε σε ευρώ, έφτανε τα 60 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση αφορά στη χορήγηση προβληματικών δανείων .

«Οι χορηγήσεις των δανείων – των δανεικών και αγύριστων – δεν δινόταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και κυρίως δεν γινόταν είπαμε με κριτήρια τραπεζικά. Και αυτό αποδεικνύεται», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε «έχουν βαρύτατες ευθύνες, ποινικές κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικές κάποια άλλα. Εγώ επιμένω στο θέμα των πολιτικών ευθυνών».

Πάντως η υπόθεση «δεν αφορά τα δάνεια πολιτικών κομμάτων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν έχουν μετρηθεί τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων. Αφορά δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, σε επιχειρηματίες, επιλεγμένους επιχειρηματίες και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς», κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Όπως τόνισε, «δεν δόθηκαν τυχαία αυτά τα δάνεια. Η τράπεζα αυτή, και γιατί μιλάω με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ήταν θέμα πολιτικό, δεν λειτούργησε με κριτήρια επιχειρηματικά, τραπεζικά, όπως θέλετε πείτε το, αλλά δεχόμενη πολιτικές κατευθύνσεις, ή πολιτικές εντολές, ή πολιτικές διαταγές, αν θέλετε, από όσους είχαν την εξουσία αυτά τα χρόνια…»

Σύμφωνα με τον κ.Νικολούδη, «για τα πολιτικά πρόσωπα είναι σαφές ότι υπάρχει» ζήτημα παραγραφής, «εκτός εάν δεχτούμε μία νομική κατασκευή, που δεν είναι και τόσο αυθαίρετη, ότι έχουν συνεργήσει και στο ξέπλυμα χρήματος, που κάνανε αυτοί που πήραν τα δάνεια».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ"

Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση των βάσεων στα πανεπιστήμια

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, όπως στην Ιατρική Αθηνών στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης και στην Νομική Αθηνών.

Πολύ χαμηλότερες είναι οι βάσεις εφέτος σε αρκετές σχολές της περιφέρειας. Άνοδος ωστόσο καταγράφεται στις οικονομικές και ξενόγλωσσες σχολές.

Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων έφθασαν τους 70.988. Οι επιτυχόντες είναι λιγότεροι από πέρυσι, καθώς το 2014 εισήχθησαν στα πανεπιστήμια 72.763 υποψήφιοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας

α) τον οχταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Συνολικά, οι βάσεις 246 σχολών παρουσίασαν πτώση, ενώ 217 άνοδο. Πέρυσι, 331 σχολές είχαν υψηλότερες βάσεις, ενώ μόλις 131 πτώση. «Πρακτικά, είχαμε πτώσεις των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με εξαίρεση το 5ο, των οικονομκών επιστημών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, αναλυτής των βάσεων.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημαντική είναι η πτώση στις νομικές σχολές, πτώση που ξεκινά από τα 491 μόρια στην Αθήνα και φτάνει τα 757 μόρια στην Κομοτηνή. Πτώση παρουσίασαν και οι ιατρικές σχολές, με πτώση που κυμαίνεται από 309 μόρια στη σχολή Αθηνών, η οποία «έπεσε» κάτω από τα 19.000 μόρια (18.924), μέχρι 536 στην αντίστοιχη σχολή της Αλεξανδρούπολης. Εντυπωσιακή είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών.

«Βασικό κριτήριο που διαφαίνεται στις επιλογές των υποψηφίων είναι η παραμονή στον τόπο κατοικίας τους, κάτι που φαίνεται στην πτώση των βάσεων σε περιφερειακές σχολές. Χαρακτηριστική, η περίπτωση της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών Ξάνθης, που "έπεσε" 1.419 μόρια, αλλά και οι σχολές φιλολογίας σε Καλαμάτα και Ιωάννινα που έπεσαν 1500 μόρια», επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας.

Η μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, καταγράφηκε στη σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών, της τάξεως των 6.271 μορίων (βάση 2015: 6.636, βάση 2014: 12.907) και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία «έχασε» 5.664 μόρια (βάση 2015: 6.682, βάση 2014: 12.346). Στον αντίποδα, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι βάσεις σε ορισμένες σχολές που πέρυσι κυμάνθηκαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, θεαματική άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των σχολών Μουσικών Σπουδών Αθηνών και Κέρκυρας, με την πρώτη να ανεβαίνει 8.044 μόρια (βάση 2015: 13.316, βάση 2014: 5.272) και τη δεύτερη 4.782 μόρια (βάση 2015: 11.472, βάση 2014: 6.690).

Όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο, των οικονομικών σχολών, ελάχιστα τμήματα υποχώρησαν και τα περισσότερα παρουσίασαν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Εξάλλου, 14 πανεπιστημιακά τμήματα, στην περιφέρεια κυρίως, βρίσκονται κάτω από τα 10.000 μόρια, καθώς επίσης και εκατοντάδες τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ήταν θεαματική η μείωση των αριστούχων.
«Σταθερά, τα τελευταία χρόνια, περίπου το 1/3 των υποψηφίων καταγράφει επιδόσεις κάτω από τη βάση», επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας.

Σημειώνεται ότι, συνολικά, 104.616 υποψήφιοι υπέβαλαν φέτος μηχανογραφικό δελτίο (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988 (1.775 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση των βάσεων στα πανεπιστήμια"

Οι αλβανικές αρχές κατεδάφισαν την ορθόδοξη εκκλησία της Χειμάρας

Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε ο στόχος του δημάρχου Χιμάρας να γκρεμίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα η πολεοδομική αστυνομία έφτασε στο σημείο και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έφτασαν στο σημείο ακούγοντας τον θόρυβο των μηχανημάτων, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Απαρηγόρητοι οι κάτοικοι των Δρυμάδων σηκώθηκαν από νωρίς τα ξημερώματα για να μαζέψουν τα κομμάτια του ναού, τα κομμάτια της πίστης τους, τα κομμάτια του εαυτού τους.

Έντονη ενόχληση από το ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σημερινή κατεδάφιση του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε σε επικριτικό τόνο ότι «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» και πρόσθεσε: «Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

Σε ό,τι αφορά τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κούτρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, σημειώνοντας:«Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

Η κατεδάφιση του ναού έγινε τα ξημερώματα από μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα. Η επιχείρηση κατεδάφισης, που ξεκίνησε περίπου πριν από μία εβδομάδα, είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του χωριού Δρυμμάδες, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλβανικές αρχές κατεδάφισαν την ορθόδοξη εκκλησία της Χειμάρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news