facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΔΕΗ: Επιστρέφει μέρος των κερδών στους καλοπληρωτές

Στους καλοπληρωτές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστρέψει μέρος των κερδών της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, η σχετικά απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας και σημείωσε ότι η επιστροφή αυτή στους συνεπείς καταναλωτές θα είναι «κάτι πάνω από το συμβολικό».

Επίσης, ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει εντοπίσει από τους ελέγχους που πραγματοποιεί, μέσω διασταύρωσης στοιχείων, «πολυτελή κατοικία, ανύπαρκτη πολεοδομικά, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από διπλανό σπίτι, οικία πολυτελή 500 τετραγωνικών μέτρων που είναι δηλωμένη ως διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων» και μέσα στους επόμενους στόχους τής επιχείρησης είναι να προχωρήσει σε καταγγελίες προς άλλες υπηρεσίες, όπως η εφορία και η πολεοδομία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Επιστρέφει μέρος των κερδών στους καλοπληρωτές"

Tέλος Σεπτεμβρίου ο ΕΝΦΙΑ, πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα έχει καμία αλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν το 2014 παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα για ελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν το φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να υπάρχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

• Εκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Tέλος Σεπτεμβρίου ο ΕΝΦΙΑ, πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου"

Διεθνής Αμνηστία: «Δεν είναι ελληνική τραγωδία, αλλά κρίση για όλη την Ευρώπη»

Για μία κοντόφθαλμη Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως τοπικό πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία κρίση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Η μαζική εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης, τονίζοντας: «Αυτή δεν είναι απλά μια ελληνική τραγωδία, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρώπη».

Το κείμενο υπογράφεται από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Γκαουρί Βαν Γκούλικ, προσθέτοντας: «Εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των κοντόφθαλμων Ευρωπαίων ηγετών που βάζουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια των συνόρων από το να βοηθούν επιζήσαντες του πολέμου».

«Αναγκασμένοι να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις σε αποπνικτική ζέστη και να διαμείνουν σε άθλια στρατόπεδα ή σε εξωτερικούς χώρους, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο βλέπουν ελάχιστες εναλλακτικές από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους, επιδεινώνοντας την καταστροφή που είδαμε στα σύνορα της ΠΓΔΜ τις πρόσφατες μέρες», τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αμνηστία: «Δεν είναι ελληνική τραγωδία, αλλά κρίση για όλη την Ευρώπη»"

Πρόσκληση Λαφαζάνη σε Τσίπρα για ντιμπέιτ εν όψει «φαστ τρακ» εκλογών

Για εκλογές «φαστ τρακ» που επέλεξε το Μαξίμου και εξυπηρετούν τις μνημονιακές δυνάμεις κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς σε τηλεοπτικό διάλογο προκειμένου «οι Έλληνες πολίτες να 'ζυγίσουν' σωστά την ψήφο τους».

Πιο αναλυτικά, με γραπτή ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα καλεί τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «σε έναν ανοιχτό, δημοκρατικό, ισότιμο και διαφανή διάλογο των πολιτικών αρχηγών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί σε βαρετούς μονολόγους».

«Οι 'τηλεοπτικές' εκλογές δεν αποτελούν τον ουσιαστικότερο δημοκρατικό οδικό χάρτη προς τις εκλογές» τονίζεται στην ανακοίνωση ωστόσο το κόμμα του κ. Λαφαζάνη δηλώνει ότι θα επιμείνει στην πρόταση διεξαγωγής τηλεοπτικού ντιμπέιτ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκληση Λαφαζάνη σε Τσίπρα για ντιμπέιτ εν όψει «φαστ τρακ» εκλογών"

Υπάρχει θέμα και με Τσακαλώτο;

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι τάσεις αποχώρησης και παραίτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και κορυφαίων νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, που διαφοροποιούνται από το μνημόνιο ενόψει των εκλογών. Οι πληροφορίες ότι στις διεργασίες αποχώρησης και στα σενάρια μη υποψηφιότητας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπέγραψε το μνημόνιο (!!!), αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κεντρικά δηλαδή πρόσωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όλο αυτό το διάστημα, έχουν προκαλέσει σοκ στο Μέγαρα Μαξίμου. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα μετά από ολιγοήμερη απουσία.

Και τα δύο αυτά στελέχη ανήκουν στην εσωκομματική κίνηση των «53», η οποία κινείται παραδοσιακά ανάμεσα στην προεδρική ομάδα και την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τώρα παρουσιάζει τάσεις αναχωρητισμού και εγκατάλειψης του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται για παράδειγμα ότι στην ίδια κίνηση ανήκει ο παραιτηθείς γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και άλλοι υπουργοί όπως ο Θόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που επίσης σκέφτονται να μην είναι υποψήφιοι.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν κινητοποιήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού, που επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να μεταπείσει τους προβληματισμένους και απογοητευμένους από τις επιλογές της ηγεσίας, υψηλόβαθμους παράγοντες του κόμματος. Λέγεται ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφωνεί σε στελέχη για να ζητήσει τη συστράτευσή τους στην εκλογική προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τέσσερις βουλευτές, που δεν ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη, έχουν δηλώσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιοι: Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ ακούγεται και μία πέμπτη περίπτωση αυτή της Δανάης-Τζήκα Κωστοπούλου, η οποία εκλέγεται στη Μαγνησία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπάρχει θέμα και με Τσακαλώτο;"

Βρέθηκε ουσία με δράση παρόμοια με εκείνη της κάνναβης σε αρωματικά προϊόντα

Δράση παρόμοια με εκείνη της ινδικής κάνναβης ανιχνεύθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αρωματικά προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας, επισημαίνει έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

«Παρατηρείται μια νέα τάση που αφορά στο κάπνισμα αρωματικών ποτ πουρί, που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα στα οποία ανιχνεύονται ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών , η δε δράση τους είναι ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι ενόψει αυτών, σε περίπτωση που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά, προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται οι ανωτέρω ουσίες, ανακαλούνται και αποσύρονται με απόφαση του ΕΟΦ.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αφορά στην εμπορική ονομασία των προϊόντων και όχι στην ουσία. Πάντως, από τις πρόσφατα διεθνώς εντοπισμένες ουσίες, τα συνθετικά κανναβινοειδή αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες νέων συνθετικών ναρκωτικών που παρακολουθούνται από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System).

Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων ψυχότροπων ουσιών έχει συμπεριληφθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSI) για την καταπολέμηση του.

Προς την κατεύθυνση το 2009, με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, θεσπίστηκε πανευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τις εν λόγω ουσίες, υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και της EUROPOL, στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται εκτίμηση της επικινδυνότητάς τους, προκειμένου οι ουσίες να υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις σε όλη την ΕΕ.

Σημειώνεται δε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε μέτρα ελέγχου των νέων ψυχοτρόπων ουσιών. Επιπροσθέτως, για την έγκαιρη συγκέντρωση πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργήθηκε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System) ως ένας μηχανισμός ταχείας ανταπόκρισης για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά.

Όπως ενημερώνει ο κ. Πανούσης, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο εν λόγω μηχανισμός, επιστημονική επιτροπή πλαισιωμένη από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων των Κρατών - Μελών, προβαίνει στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ουσίας και προτείνει καθεστώς ελέγχου εντός της ΕΕ. Αρμόδιος φορέας συλλογής πληροφοριών για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά στη χώρα μας είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) το οποίο συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά.

Ωστόσο, η μεγάλη και συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των νέων ψυχοτρόπων ουσιών καθιστά ανέφικτο τον έλεγχο των αυτών, μια προς μια, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι οι ουσίες που τελικώς υποβάλλονται σε μέτρα ελέγχου αντικαθίστανται γρήγορα με νέες, συχνά με μικρές τροποποιήσεις της χημικής τους σύνθεσης και με παρόμοια αποτελέσματα, με συνέπεια τη δυσχέρεια διενέργειας σχετικών ελέγχων σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει προβλεφθεί ότι με κοινή υπουργικών απόφαση και ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, μπορεί να προστίθενται και άλλες ουσίες στις κατηγορίες του Ν. 4139/2013.

Ο βουλευτής που είχε καταθέσει την ερώτηση, ανέφερε πως νέα επικίνδυνα συνθετικά ναρκωτικά έχουν πλημμυρίσει τα στέκια των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ειδικότερα ότι οι τοξικομανείς, επειδή η ηρωίνη θεωρείται ακριβή, έχουν στραφεί σε επικίνδυνες προσμίξεις ουσιών, όπως το πλέον διαδεδομένο sisa που περιέχει υγρά από μπαταρίες και χλωρίνη. Ειδικά για το συγκεκριμένο ναρκωτικό στο έγγραφο αναφέρεται ότι πρόκειται για τύπο μεθαμφεταμίνης, υπαγόμενη στον Πίνακα Α΄ του Κώδικα των Ναρκωτικών, η χρήση της παρουσίασε έξαρση τα έτη 2012 και 2013 και έκτοτε βρίσκεται σε ύφεση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε ουσία με δράση παρόμοια με εκείνη της κάνναβης σε αρωματικά προϊόντα"

Επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια καταγγέλλει η απολυμένη διοικήτρια του νοσοκομείου «Αττικόν»

Στην αντεπίθεση περνά η διοικήτρια του νοσοκομείου «Αττικόν», κυρία Ευαγγελία Γιαννακάκου, μετά την απόλυσή της από το υπουργείο Υγείας, κατηγορώντας τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια με «θύμα» το νοσοκομείο και δηλώνοντας ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του.

Η επικεφαλής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου βρέθηκε στο «στόχαστρο» του υπουργού Υγείας, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο και διαπίστωσε ότι η διοικήτρια, όπως και η αναπληρώτρια διοικήτρια, βρίσκονταν σε άδεια.

Λάβρος κατά των δύο στελεχών του «Αττικόν» ο κ. Κουρουμπλής είχε δηλώσει εξερχόμενος του νοσοκομείου ότι θα τις απομακρύνει αμέσως από τη διοίκηση. Η υπουργική απόφαση με την οποία ο κ. Κουρουμπλής απομακρύνει την κυρία Γιαννακάκου, και την αναπληρώτρια κυρία Λαμπρινή Καρπούζου υπογράφηκε την Τρίτη από τον υπουργό και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Ωστόσο, η κυρία Γιαννακάκου, η οποία βρίσκεται στη διοίκηση του «Αττικόν» τους τελευταίους 20 μήνες, επισημαίνει πως αφενός η άδειά της ήταν εγκεκριμένη από τον προϊστάμενό της, διοικητή της 2ης ΥΠΕ, αφετέρου πως επρόκειτο για μια μόλις πέντε ημερών άδεια την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, που αποτελεί και τη μοναδική άδεια που ζήτησε κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

«Με δεδομένο ότι τους τελευταίους έξι μήνες ζητώ σταθερά να συναντηθώ με τον υπουργό Υγείας, λαμβάνοντας πάντα την ίδια αόριστη απάντηση για ένα ραντεβού, ότι του έχω αποστείλει δύο πορίσματα του ΣΕΥΥΠ για θέματα του νοσοκομείου τα οποία έπρεπε να συζητήσουμε, ότι ουδέποτε εξέφρασε ενδιαφέρον για θέματα του νοσοκομείου για τα οποία τον ενημερώναμε, θεωρώ ότι η απομάκρυνσή μου – όπως και η εκτός προγράμματος επίσκεψή του- είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ενόψει των εκλογών από τον κ. Κουρουμπλή, μια τακτική για να καλύψει την ανεπάρκειά του στο υπουργείο, την απραξία του για όλα τα προβλήματα στο ΕΣΥ» λέει στο protothema.gr η κυρία Γιαννακάκου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η διάταξη που χρησιμοποίησε ο κ. Κουρουμπλής για την απόλυση της (διάταξη του Ν. 3329/2005) δεν είναι πλέον σε ισχύ και ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τα νομικά όπλα που έχει στη διάθεσή της κατά της απόφασης του υπουργού Υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια καταγγέλλει η απολυμένη διοικήτρια του νοσοκομείου «Αττικόν»"

ΕΟΠΥΥ: Ζημία τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ το 2014 από τα νοσήλια σε τουρίστες

Με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ επικαιροποιεί τις οδηγίες είσπραξης των νοσηλίων από αλλοδαπούς τουρίστες οι οποίοι έχουν λάβει υπηρεσίες υγείας από δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας στη χώρα μας.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας σε θέματα απόδοσης δαπανών για παροχές ασθενείας σε είδος σε προσωρινά διαμένοντες Ευρωπαίους ασφαλισμένους. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη ή ο τοκετός. Οι κάτοχοι της εν λόγω κάρτας έχουν πρόσβαση στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη ζωτικής σημασίας όπως αιμοκάρθαση, οξυγονοθεραπεία, ειδικές θεραπείες άσθματος, ηχοκαρδιογράφημα, χημειοθεραπεία, που πραγματοποιείται σε ειδικευμένες ιατρικές μονάδες, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο «προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της μονάδας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περίθαλψη θα είναι διαθέσιμη.

Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν πως ο ΕΟΠΥΥ έχασε τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ πέρυσι καθώς δεν είχε εικόνα για τις ιατρικές υπηρεσίες που δόθηκαν σε αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας ώστε να μπορεί να ζητήσει τα νοσήλια. Εισέπραξε ωστόσο περίπου 60 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το ελληνικό σύστημα υγείας σε πολίτες άλλων κρατών.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Ζημία τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ το 2014 από τα νοσήλια σε τουρίστες"

Παρέμβαση Νικολούδη και Παρασκευόπουλου ζητά ο Αλέξης Μητρόπουλος

«Η υπόθεσή μου έχει παραγραφεί» δηλώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος με γραπτή δήλωσή του προς τον Τύπο, αναφορικά με την άρση ασυλίας του, που φέρεται να ζητά ο Οικονομικός Εισαγγελέας για φοροδιαφυγή.

Ο κύριος Μητρόπουλος παραθέτει αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσής του, υποστηρίζοντας ότι πλέον η υπόθεσή του έχει κλείσει.

Τέλος, σε έντονο ύφος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, καλεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Επικρατείας Παρασκευόπουλο και Νικολούδη, «να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή μου από Υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν».

Ολόκληρη η απάντηση του Αλέξη Μητρόπουλου:
«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης ζήτησε την άρση ασυλίας μου για φορολογική μου εκκρεμότητα, οφείλω στον ελληνικό λαό τις παρακάτω εξηγήσεις:
α)Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1453/2015 Πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την υπ’ αριθ. 525/23-3-2015 Γνωμοδότησή του, που εκδόθηκαν μετά από σχετικό ερώτημα της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ κ. Κατερίνας Σαββαΐδου (ΔΕΛ Β1021392/ΕΞ 2015), η φορολογική μου υπόθεση είναι παραγεγραμμένη προ πολλών ετών.
β)Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 677/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας (προδικαστική) και την υπ’ αριθ. 3752/2015 (τελεσίδικη), το πρόστιμο που μου επεβλήθη για δικηγορική αμοιβή που εισέπραξα προ 16 ετών (1999) στο εξωτερικό, εκτός από παραγεγραμμένο, κρίθηκε (σχεδόν στο σύνολό του) και στην ουσία παράνομο, επειδή ήδη είχα νομίμως και πλήρως φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3259/2004 («επαναπατρισμός κεφαλαίων»).
γ)Όλα τα παραπάνω έγγραφα είχα γνωστοποιήσει με δική μου επιμέλεια στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, Προϊστάμενο του κ. Γ. Δραγάτση, με το υπ’ αριθ. 13018/28-5-2015 έγγραφό μου.
δ)Αντίστοιχο αίτημα του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γ. Δραγάτση στις 7-11-2013 (αριθ. 6268/2013) που είχε αποσταλεί στη Βουλή στις 8-11-2013 (αριθ. 5573/2013), με το οποίο ζητούσε τον έλεγχο της περιουσιακής μου κατάστασης, είχε απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στις 21-11-2013.
ΚΑΛΩ άμεσα τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τη Διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή μου από Υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν.
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Νικολούδη και Παρασκευόπουλου ζητά ο Αλέξης Μητρόπουλος"

Δημοσκόπηση: Στο 2% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Προβάδισμα δύο ποσοστιαιών μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ επί της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24% έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας ενώ συνολικά πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται εννέα κόμματα.

Τα δύο πρώτα κόμματα ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6%, Ποτάμι με 5,5%, ΚΚΕ με 4,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 4,5%, Ένωση Κέντρου με 4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

Αναποφάσιστο δηλώνε το 15% ενώ 5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει «άλλο κόμμα».

Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.



Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Στο 2% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ"

Αποφυλακίστηκαν Κούζηλος και Πατέλης της Χρυσής Αυγής

Με δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας αποφυλακίστηκαν δύο από τα κεντρικά πρόσωπα της μεγάλης δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τον βουλευτή του κόμματος και κατηγορούμενο για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Κούζηλο και τον Πυρηνάρχη της Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού , Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, με το υπ΄αριθμόν 1338/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, διατάχθηκε η αποφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του, της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, της υποχρεωτικής παράδοσης του διαβατηρίου του, της απαγόρευσης μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα και της μη συμμετοχής σε κάθε είδους εκδήλωση της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός των γραφείων αυτής σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με εξαίρεση την είσοδο και την παραμονή στο Κοινοβούλιο για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

Μέσα στον Αύγουστο επίσης με άλλο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, διατάχθηκε και η αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη. Το δικαστικό συμβούλιο επέβαλε στον Πυρηνάρχη της Νίκαιας και κατηγορούμενο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μηνα στο ΑΤ της περιοχής του, της υποχρεωτικής διανυκτέρευσης στην οικία του, της μη απομάκρυνσης από τον νόμο Αττικής και της μη χρήσης πλωτών και εναέριων μέσων.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον στις φυλακές από τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται μόνο ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος ενώ είχε αποφυλακιστεί, οδηγήθηκε πρόσφατα εκ νέου στον Κορυδαλλό καθώς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκαν Κούζηλος και Πατέλης της Χρυσής Αυγής"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μεταλλωρύχοι

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής 150 από τους οποίους παραμένουν από εχθές ταμπουρωμένοι στις στοές του μεταλλείου.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν κατάληψη στο δημαρχείο Αρναίας ενώ την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων και την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε κατάληψη του δημαρχείου Μεγάλης Παναγιάς.

Οι μεταλλωρύχοι υποστηρίζουν πως το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έδωσε εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος προσωπικού στα ορυχεία όσο διαρκεί αποκλεισμός των στοών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μεταλλωρύχοι"

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα για το μεταναστευτικό γιατί η κυβέρνηση αδρανεί

Μπορεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μετανάστες, η κυβέρνηση, ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταφέρει να συστήσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για να αξιοποιήσει τα σχετικά κοινδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και το θέμα συζητήθηκε στις 5 Αυγούστου στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις η απόφαση δεν έχει ακόμα σταλεί στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό. Ο κ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα είχε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης όπου αποφασίστηκε να υπογραφεί και να κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό στην Κομισιόν υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη στελέχωση (με 35 άτομα) της νέας Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με την κυρία Μπερτρό αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις περιμένει ακόμα την απάντηση των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα.

Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων, υπογράμμισε η κυρία Μπερτρό.

Συνεχίζοντας, η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες. «Καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο. Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι στην παρούσα φάση, η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που πήρε αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα για το μεταναστευτικό γιατί η κυβέρνηση αδρανεί"

Ο Πρόεδρος της Δημοκροτίας για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε απαντητική επιστολή του προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα εφαρμόσει τα όσα ορίζουν τα άρθρα του Συντάγματος για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  


Η επιστολή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Φώφη Γεννηματά 

Προς την Πρόεδρο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Κυρία Φώφη Γεννηματά

Αθήνα, 25.08.2015

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική.

Με εξαιρετική τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


Διαβάστε τι αναφέρουν τα συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 


Άρθρο 38

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37. Αν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ'.
Άρθρο 37

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.
Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. 

Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή· η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

Ερμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές· νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πρόεδρος της Δημοκροτίας για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών"

Το Ποτάμι καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε ντιμπέιτ

Πρόσκληση για ζωντανές και ουσιαστικές συζητήσεις απευθύνει το Ποτάμι σε πολιτικούς αρχηγούς εν όψει των εκλογών.

«Οι παράλληλοι μονόλογοι 7 ή 8 πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα καθότι ο καθένας παπαγαλίζει με ξύλινη γλώσσα τις προκάτ απαντήσεις που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Αναλυτικά:

«To Ποτάμι καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στη διεξαγωγή τηλεοπτικών διαλόγων με τη δυνατότητα απευθείας συζήτησης του ενός αρχηγού με τον άλλο, όπως δεκαετίες τώρα γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες.

Οι παράλληλοι μονόλογοι 7 ή 8 πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα καθότι ο καθένας παπαγαλίζει με ξύλινη γλώσσα τις προκάτ απαντήσεις που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκαλεί τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση. Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε ντιμπέιτ"

Η Κωνσταντοπούλου καλεί εκ νέου την Τετάρτη τον Στουρνάρα

Παρά το ότι δεν υπήρχε απαρτία για να διεξαχθεί συνεδρίαση, η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεδρίασε σχεδόν για 2 ώρες και αποφάσισε να καλέσει εκ νέου για αύριο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα κοινοποιήσει και στον εισαγγελέα τη σχετική πρόσκληση, που είναι για τις 5 το απόγευμα.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Ραχήλ Μακρή κατηγόρησε τον γιο του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο όπλων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κωνσταντοπούλου καλεί εκ νέου την Τετάρτη τον Στουρνάρα"

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητεί η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητεί να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η μη σύγκλησή του είναι αντισυνταγματική και ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι στη συνεδρίαση αυτή διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συζητούνται οι προτάσεις για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όπως δηλώνουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που επικαλείται το Βήμα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό και ζητεί ακόμα και αν γίνουν οι εκλογές σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, να τηρηθούν τουλάχιστον οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες.

Επικαλούνται, μάλιστα, το προηγούμενο της κυβέρνησης Πικραμμένου, όταν ο Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm.

«Έχω τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα πολύ καθαρά. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι συνταγματικές προβλέψεις να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προβλέπεται και θα πρέπει να έχουν όλοι το θάρρος της γνώμης υπεύθυνα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθούν και να ακουστεί για άλλη μια φορά γιατί από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση και ποιος φέρει την ευθύνη.

» Είμαι εναντίον της κωλυσιεργίας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση γιατί η αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν βοηθούν τη χώρα, όμως θα πρέπει να γίνει αυτή η τελευταία προσπάθεια και θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό.

» Είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, γεγονός ότι αυτή η Βουλή με αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής» τόνισε.

Η επιστολή της Φώφης Γεννηματά

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

»Με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ.4Σ και 37 παρ.2 και 3Σ, υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών. Το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨...ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου...¨.

»Είναι προφανές, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας έχει ως συνταγματικό στόχο αφενός την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων.

»Κατά το παρελθόν, άλλωστε, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά στις πάρα πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις, όπως αυτές συντίθενται, κυρίως, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και από το ζήτημα των προσφυγικών ροών, επιβάλλεται όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας.

»Από την πρώτη στιγμή, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, υποστηρίξαμε πως δεν θα ακολουθήσουμε παρελκυστικές τακτικές καθυστέρησης, αλλά και δεν θα παραλείψουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες.

»Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Δίχως την παραμικρή διάθεση να σας κάνω υποδείξεις, τις οποίες άλλωστε δεν έχετε ανάγκη, θεωρώ ότι έχετε δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσετε τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας από εμάς, με τρόπο απολύτως διαφανή και δημόσιο, τις ευθύνες του απέναντι στο χώρα και τους πολίτες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητεί η Φώφη Γεννηματά"

Μεϊμαράκης-Λαφαζάνης ζητούν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας την επίσημη -όπως είπε- διαρροή σύμφωνα με την οποία δεν θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σημείωσε ότι θέλει να εκφράσει και δημόσια τη θέση της ΝΔ ότι «σύμφωνα και με τους ειδικούς που έχουμε στη ΝΔ και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν μπορεί η θέση τους να μείνει κενή».

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται να υπάρχει «και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για το εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης που αν τελικά δεν βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίζει το Σύνταγμα ότι ο πρόεδρος εκ των τριών δικαστηρίων αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαν όλοι μαζί, ώστε να προχωρούσαμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση».

«Ως εκ τούτου θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως εάν κάποιοι δεν έρθουν και εφόσον δεν έρθουν να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης γιατί είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, επισήμανε ότι «είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση, είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές» και αναγνώριζε ότι «μας χωρίζει άβυσσος θα έλεγα στις διαφορές μας, παρόλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλησης».



Λαφαζάνης: Νέο μήνυμα προς τον Πρόεδρο

«Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες, αλλά έπρεπε να γίνει η συνάντηση για να επιτελέσω το θεσμικό μου ρόλο. Η συνάντηση ήταν ειλικρινής» τόνισε στις δικές του δηλώσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προασπίσει τη Δημοκρατία και να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να πάει στις κάλπες όσο καλύτερα ενημερωμένος γίνεται.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση.»

Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του «φεουδαρχικού» μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου.

«Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Ο κ. Λαφαζάνης συνεχίζει τις επαφές του στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και στις 19:00 με την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης-Λαφαζάνης ζητούν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών"

Τα 11 επικουρικά Ταμεία που ενοποιούνται την 1η Σεπτεμβρίου

Με την ενοποίηση, από την 1η Σεπτεμβρίου, 11 επικουρικών ταμείων - ΝΠΔΔ στο ΕΤΕΑ, ξεκινά η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου για τις συντάξεις.

Από 1η Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο ΕΤΕΑ τα παρακάτω Ταμεία:

1. Οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ.

2. Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.

3. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.

4. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.

5. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
6. Ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

7. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

8. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

9. Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

10. Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.

11. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ).

Οι επικουρικές συντάξεις τον Αύγουστο θα καταβληθούν από τα επιμέρους εντασσόμενα Ταμεία και κλάδους, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει αποφασιστεί αν θα επιβληθούν ή όχι νέες περικοπές (πέρα από την παρακράτηση της εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη που θα γίνει, για πρώτη φορά, από τις καταβαλλόμενες συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου) σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 11 επικουρικά Ταμεία που ενοποιούνται την 1η Σεπτεμβρίου"

Ζωή κατά Προέδρου με βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύψεις για Στουρνάρα

Νέες βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου παρίστανται μόνο οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας.

Αναφέρθηκε στον «δυστροπούντα» Πρόεδρο για το θέμα των πρακτικών της συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που δεν δίνονται στη Βουλή, κάνοντας λόγο για τερτίπια.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της δήλωσε απογοητευμένη από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τη στάση του στα γεγονότα του 2008 κατά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Έστρεψε τα πυρά της και κατά της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανήκει όπως υπενθύμισε, που δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμα διαλυθεί η Βουλή.



Μάλιστα κατηγόρησε την εφημερίδα «Αυγή» για το δημοσίευμα που αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμμετοχή του κόμματος στις συνεδριάσεις.

Η ίδια κατήγγειλε το δημοσίευμα και χαρακτήρισε ανύπαρκτη την ανακοίνωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Πρόκειται για ανυπόστατο και πλαστό έγγραφο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον προσωπική πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν παρίστανται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ώστε να ληφθεί απόφαση για το θέμα Στουρνάρα.

Κατέστησε μάλιστα προσωπικά υπεύθυνους τον πρωθυπουργό, αλλά και τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις απουσίες.

Σχετικά με την κλήση του κ. Στουρνάρα να καταθέσει στην Επιτροπή για το θέμα της Siemens, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε συνομιλία της με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος της είπε «μην τον ζορίζεις».

«Εγώ του απάντησα ότι κάνω ότι αυτό δεν το άκουσα», είπε η πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι ανέφερε το περιστατικό στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε άγνοια.

Η κ. Κωνσταντοπούλου διάβασε, κάνοντας σχόλια, τη σημερινή επιστολή του κ. Στουρνάρα με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος της Βουλής διάβασε τον ΒΗΜΑτοδότη, στον οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στο σπίτι του στη Σύρο.

Συμπλήρωσε δε ότι ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε συνεργάστηκε με την Βουλή.

Πυρά κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ραχήλ Μακρή, η οποία έλαβε στη συνέχεια το λόγο.

Τη λύπη του για το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρόντες εξέφρασε και ο Θωμάς Κότσιας, ο τρίτος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας που ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την Τετάρτη το απόγευμα, θα ενημερωθεί εκ νέου ο κ. Στουρνάρας, αλλά και η αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Επίσης είπε ότι θα αναμένει μέχρι το απόψε το βράδυ τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων για το ποιοι βουλευτές θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή κατά Προέδρου με βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύψεις για Στουρνάρα"

Λαφαζάνης: Υπόσχεται να... κρατικοποιήσει τα πάντα!

Με εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων και συνδικάτων που εκφράζονται «κατά των μνημονιακών πολιτικών και των ιδιωτικοποιήσεων» συναντήθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΓΕΝΟΠ, ΟΜΥΛΕ, ΟΣΥΠΑ, ΠΟΣ, ΟΜ ΕΥΔΑΠ, Επιτροπή Ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ, Επιτροπή Αγώνα Αεροδρομίου Ελληνικού, ενώ μιλώντας μαζί τους ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η η Λαϊκή Ενότητα «αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να μπει τέλος στο κύμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, που έχει δρομολογήσει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για διάτρητες, διαπλεκόμενες και σκανδαλώδεις διαδικασίες.

Αναλυτικά η δήλωση Λαφαζάνη:

«Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να μπει τέλος στο κύμα των ΣΑΡΩΤΙΚΩΝ ιδιωτικοποιήσεων, που έχει δρομολογήσει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Η ριζική αντίθεση της Λαϊκής Ενότητας στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται δεν αφορά μόνο στις διάτρητες, διαπλεκόμενες και σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούνται ούτε αποκλειστικά στο εξευτελιστικό, συχνά, τίμημα της εκποίησης.

Η δική μας αντίθεση αφορά αυτές καθ' εαυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιων φυσικών πόρων και δημόσιων υποδομών και ακινήτων, γιατί, ανεξαρτήτως διαδικασιών και τιμήματος, είναι επιζήμιες και αντιπαραγωγικές και σε τελευταία ανάλυση ενισχύουν ένα οικονομικό πρότυπο του πιο άγριου καπιταλισμού, ενώ μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία και προτεκτοράτο των πιο τυφλών ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων, εγχώριων και πολυεθνικών.

Από αυτή την σκοπιά, η Λαϊκή Ενότητα είναι αντίθετη και αγωνίζεται για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακών Αεροδρομίων, ΟΣΕ, πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού κλπ.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά διεκδικεί, μαζί με την πλήρη δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων και την εκ βάθρων ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμό τους, πέρα από διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις, με στόχο να λειτουργήσουν με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, αποδοτικά, αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια και με μόνο γνώμονα το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα αγωνιστεί, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα, για να επανέλθουν υπό πλήρη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές, τα δημόσια φυσικά και κοινωνικά αγαθά και τα δημόσια ακίνητα που εκποίησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Και πρώτα απ' όλα θα αγωνιστεί για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του λεγόμενου νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν μηχανισμούς ληστείας του δημόσιου πλούτου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Υπόσχεται να... κρατικοποιήσει τα πάντα!"

Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου δείχνει το χρονοδιάγραμμα του Προέδρου

Παρά το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον Β.Μεϊμαράκη, τον Π.Λαφαζάνη και τον Στ.Θεοδωράκη για κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για μια τελευταία διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ούτε ότι υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος η σύγκληση του Συμβουλίου για το θεαθήναι.

Ουσιαστική προσπάθεια για κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να γίνει μόνο σε περίτπωση που άλλαζαν στάση ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάτι που θα επέτρεπε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί ρητώς και κατηγορηματικώς από τους αρχηγούς των κομμάτων και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινηθεί προς την άμεση διενέργεια εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρ.Παυλόπουλος αναμένεται να αναθέσει το απόγευμα της Πέμπτης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με στόχο η ορκομωσία να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι 23 ημέρες προεκλογικής περιόδου καλύπτουν τη συνταγματική επιταγή, όπως σημειώνουν πηγές της Προεδρίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου δείχνει το χρονοδιάγραμμα του Προέδρου"

Λαπαβίτσας: Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει θέμα συμμετοχής στην ευρωζώνη

Την άποψη ότι η δραχμή δεν είναι λύση του προβλήματος, αλλά μέσο για την επίτευξη της λύσης, σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κώστας Λαπαβίτσας. Υποστήριξε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι κόμμα της δραχμής αλλά ένα συνεπές αντιμνημονιακό και με προοπτική για τον ελληνικό λαό, κόμμα. Σε άρθρο του πάντως στον ιστότοπο Iskra, σημειώνει ότι «η Λαϊκή Ενότητα δεν φοβάται να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ με στόχο την εφαρμογή του προγράμματός της».

Μιλώντας στο πρωινό του MEGA, ο Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει ως στόχο την κυβερνητική εξουσία και εξέφρασε την άποψή του ότι το τρίτο μνημόνιο θα φέρει λιτότητα και ύφεση για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Όπως ανέφερε, θα αυξηθεί η ανεργία, οι νέοι θα μεταναστεύσουν, οι ηλικιωμένοι θα ζουν με πενιχρή σύνταξη, ενώ με το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας που, όπως σημείωσε, είναι μακροπρόθεσμο, θα υπάρξει στάση πληρωμών στο χρέος και διαγραφή του, εθνικοποίηση των τραπεζών και άρση της λιτότητας.



Όσον αφορά στα περί plan B για επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Λαπαβίτσας εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν υπήρχε συντεταγμένο σχέδιο.

«Πλοηγός, ανάλυση από πλευράς ανθρώπων σαν εμένα υπήρχε, αλλά δεν έγινε γιατί η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση να το κάνει», είπε και διερωτήθηκε αν είναι ρεαλιστικό να πηγαίνει κανείς στις διαπραγματεύσεις χωρίς εναλλακτικό σχέδιο.

Ακολουθεί το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στο Iskra:

Η καθοριστική σύγκρουση στις εκλογές θα γίνει ανάμεσα στην ευρύτατη μνημονιακή συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΝΔ/Ποτάμι/ΠΑΣΟΚ και στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, τη Λαϊκή Ενότητα. Δύο παράγοντες θα κυριαρχήσουν: πρώτον, η αξιοπιστία και, δεύτερον, το πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Η συμπολίτευση αντιμετωπίζει βαθύτατο πρόβλημα αξιοπιστίας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε παντελώς αναξιόπιστος. Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο ένα κόμμα της Αριστεράς όχι απλώς να μην εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αλλά να υιοθετεί πλήρως το πρόγραμμα του αντιπάλου! Η αξιοπιστία της ΝΔ έχει τραυματιστεί βαρύτατα από τις δεκαετίες διακυβέρνησης και από την πλήρη ανακολουθία του πρώην αρχηγού της, κ.Σαμαρά, στο θέμα των μνημονίων. Το Ποτάμι είναι ένα πολιτικό σύμφυρμα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, εκεί πλέον έχουμε το ναδίρ της αξιοπιστίας, πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, στελεχών και διαπλεκομένων.

Πρόγραμμα φυσικά έχουν τα πέντε κόμματα της συμπολίτευσης: είναι το νέο μνημόνιο που σχεδίασαν και επέβαλαν οι δανειστές. Δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά ανάμεσα τους στο θέμα αυτό. Απλώς διαγκωνίζονται για το ποιος θα κάνει τις περιβόητες «μεταρρυθμίσεις», ποιος θα μετριάσει τις επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και ποιος θα βγάλει «ισοδύναμα» από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού.

Το πρόβλημα είναι ότι το μνημονιακό πρόγραμμα οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο, πράγμα που γνωρίζει ο ελληνικός λαός από την εμπειρία των δύο προηγουμένων μνημονίων. Η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απορρύθμιση των αγορών και η αγριότητα στην αγορά εργασίας μπορεί να βολεύουν τους τραπεζίτες, αλλά δεν δημιουργούν τις συνθήκες ταχύρρυθμης ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα θα γίνει τελειωτικά μια φτωχή, άνιση, παρηκμασμένη χώρα στις παρυφές της Ευρώπης, όπου η νεολαία θα μεταναστεύει και οι συνταξιούχοι θα παλεύουν να επιβιώσουν. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι μια μικρή δράκα πλουσίων και πολλαπλώς διαπλεκομένων που θα θριαμβεύσουν στο μνημονιακό καθεστώς.

Η Λαϊκή Ενότητα πάσχει από τα αναπόφευκτα οργανωτικά προβλήματα μιας παράταξης που στήθηκε σε χρόνο μηδέν και πρέπει αμέσως να συμμετάσχει σε εκλογές. Στα καίρια ζητήματα της αξιοπιστίας και του προγράμματος όμως, έχει τεράστια πλεονεκτήματα απέναντι στη μνημονιακή συμπολίτευση.

Η Λαϊκή Ενότητα έθεσε τις βάσεις της αξιοπιστίας της όταν είχε το θάρρος να πει Όχι στο νέο μνημόνιο, μένοντας πιστή στο Όχι που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα. Οι υπουργοί της παραιτήθηκαν και οι βουλευτές της αγνόησαν τον κίνδυνο της μη επανεκλογής τους. Η Λαϊκή Ενότηταείναι ο συνεπής εκπρόσωπος της αντιμνημονιακής παράταξης στη χώρα μας. Θα προστατεύσει την αξιοπιστία της ως κόρην οφθαλμού: αυτά που υπόσχεται, αυτά θα κάνει.

Η Λαϊκή Ενότητα έχει επίσης το μόνο εφικτό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για τη χώρα σε αντίθεση με το πρόγραμμα των μνημονίων. Πολύ συνοπτικά, το πρόγραμμα στοχεύει μακροπρόθεσμα στηνανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμό του τομέα των υπηρεσιών και παράλληλη τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης. Αυτός είναι ο δρόμος για ταχύρρυθμη ανάπτυξη που θα είναι υπέρ του κόσμου της εργασίας και κατά του κεφαλαίου. Βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας θα φέρει βαθύτατες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αρχής γενομένης από το άρρωστο και εκμεταλλευτικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωτική αναδόμηση των τραπεζών σε δημόσια βάση για να στηριχτεί η ανάπτυξη και παράλληλα «σεισάχθεια» στα χρέη των εταιρειών και των νοικοκυριών. Χρειάζεται επίσης ολοκληρωτική αλλαγή σε κεντρικούς τομείς εθνικής σημασίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Χρειάζεται, τέλος, δομικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό για να δοθεί χτύπημα στη διαπλοκή και να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που θα προωθεί την ανάπτυξη. Η πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη στην Ελλάδα είναι η Λαϊκή Ενότητα, έχοντας στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ερώτημα που πολύ φυσιολογικά προκύπτει είναι: μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, με το οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εντός της ΟΝΕ; Η ξεκάθαρη απάντηση είναι δυστυχώς όχι, όπως φάνηκε από την ντροπιαστική παλινωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΟΝΕ έχει δικό της πρόγραμμα για την Ελλάδα, που είναι το νέο μνημόνιο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν φοβάται να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ με στόχο την εφαρμογή του προγράμματός της. Το εθνικό νόμισμα είναι βήμα και εργαλείο για την ανάταξη της χώρας – δεν είναι αυτοσκοπός. Η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή, πράγμα που γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήθελε επ’ ουδενί να εξετάσει με σοβαρότητα γιατί η ηγεσία του ήταν προσκολλημένη στο ευρώ. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β, παρά τα αβάσιμα που αναφέρουν τα ΜΜΕ εκ του πονηρού.

Η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται.

Το νέο νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργεί ρευστότητα μακριά από τα νύχια του κ. Ντράγκι, στηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αναμφίβολα το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί στις διεθνείς αγορές, ίσως κατά 15-20% όταν θα φτάσει στη νέα θέση ισορροπίας. Η υποτίμηση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, στη βιομηχανία και στοναγροτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος γιατί θα τονωθεί η απασχόληση. Από την άλλη θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων απαιτώντας κρατική παρέμβαση για τη στήριξή τους.

Η Λαϊκή Ενότητα έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βιβλική καταστροφή, ότι κι αν λένε τα ΜΜΕασκώντας τρομοκρατία. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι περίοδος της μεγαλύτερης δυσκολίας θα κρατήσει μερικούς μήνες και μετά η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Με κοινωνική συσπείρωση και στιβαρό χέρι στη διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες και η Ελλάδα θα περάσει σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη ελπίδα που απέμεινε στον ελληνικό λαό μετά τη μεταστροφή τουΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης η πραγματική νέα αρχή για μια άλλη πορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν πολύ μεγάλη δυναμική και προσδοκία στο εκλογικό σώμα. Αν υπάρξει μεθοδικότητα και αυτοπεποίθηση, η Λαϊκή Ενότητα θα προκαλέσει σεισμό στις επερχόμενες εκλογές.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει θέμα συμμετοχής στην ευρωζώνη"

Στις 12.000 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Στις 12.000 υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σχεδόν δυόμιση εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ διαβεβαιώνει ότι η «μάχη» θα δοθεί για τις 3.000 από αυτές, αφού οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η ηγεσία του υπουργείου, που διαβεβαίωνε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν κενά, έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες από τις περιφερειακές διευθύνσεις να καταγράψουν με ακρίβεια τα κενά στα σχολεία.

Η ολοκλήρωση της καταγραφής αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει πιο ακριβής εικόνα της κατάσταση.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, πάντως, οι κενές θέσεις είναι 6.000 στα σχολεία ειδικής αγωγής, τα ολοήμερα κ.λπ., ενώ οι υπόλοιπες 6.000 είναι λειτουργικά κενά, δηλαδή εντοπίζονται στο τυπικό σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κάλυψη των πρώτων 6.000 κενών θέσεων, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, θα γίνει στο σύνολό τους από προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία ήδη έχουν υπογραφεί. Από τις υπόλοιπες 6.000, οι 3.000 θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2015, ενώ για τις 3.000 κενές θέσεις που απομένουν έχει ζητηθεί η έγκριση σχετικού κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομίας.

«Έχουμε ζητήσει το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομίας και ελπίζουμε να εγκριθεί άμεσα για να καλύψουμε τις υπόλοιπες 3.000 θέσεις», είπε μιλώντας στο αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος χειρίζεται τον φάκελο των σχολικών κενών θέσεων. Ο ίδιος παραδέχεται ότι εάν δεν εγκριθεί η σχετική δαπάνη «θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα».

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι αρχικά να δοθεί το βάρος στην κάλυψη των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά), ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κάλυψη θα αρχίσει από τις ειδικότητες, τα μαθήματα των οποίων εξετάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις (φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόλογοι).

ΟΛΜΕ: Στις 20.000 οι κενές θέσεις


Πάντως, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι το υπουργείο υποτιμά τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Η ΟΛΜΕ υπολογίζει τις κενές θέσεις στις 20.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπολογίζονται σε 15.000.

Οι περισσότερες ελλείψεις εντοπίζονται στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, λόγω των τελευταίων μεταθέσεων. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στις βασικές ειδικότητες (μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι), ενώ διάσπαρτες είναι οι ελλείψεις και στις 130 ειδικότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα εντείνεται λόγω των συναξιοδοτήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, έχουν ξεπεράσει τις 50.000 τα τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω των υπηρεσιακών μεταβολών εκπαιδευτικών (αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις κ.λπ.).

Η απόκλιση στις εκτιμήσεις για τις κενές θέσεις (το υπουργείο εκτιμά ότι είναι 12.000 και η ΟΛΜΕ έως και 25.000) οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι ο υπολογισμός από το υπουργείο γίνεται με βάση τις ώρες πλήρους απασχόλησης των εκπαιδευτικών και όχι με βάση τις ώρες που υπολείπονται εάν αφαιρεθούν οι ώρες απασχόλησης σε διάφορα άλλα καθήκοντα (π.χ. εάν ένας εκπαιδευτικός ορισθεί υπεύθυνος βιβλιοθήκης αφαιρούνται τέσσερις ώρες από το σύνολο των ωρών που υποχρεούται να διδάσκει κάθε βδομάδα).

Σχετικούς πίνακες με τα κενά στα σχολεία αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 12.000 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία"

Χειμάρα: Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Έντι Ράμα

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα βίαια γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χειμάρας με ανακοίνωση του την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας τη στάση των Αλβανικών Αρχών, ως απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Την Παρασκευή, η πολεοδομία της Χειμάρας πήγε στις Δρυμμάδες με σκοπό να γκρεμίσει την οροφή της εκκλησίας, λέγοντας πως έχει κατασκευαστεί παράνομα. Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε την ενέργεια των Αλβανικών αρχών, λέγοντας πως πρόκειται για απόπειρα να καταστραφεί η εκκλησία, ενώ κατήγγειλε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν βία κατά των κληρικών και των πιστών. Ο Αρτάν Σκρέλι, σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα δήλωσε σχετικά πως η τοπική αστυνομία στη Χειμάρα, επενέβη απλώς για να σταματήσει παράνομες εργασίες στο χώρο, οι οποίες αλλάζαν τη μορφή της εκκλησίας.

Τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ερωτηθείς από πολίτη, μέσω Twitter, για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα απάντησε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμάρα: Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Έντι Ράμα"

Την άρση ασυλίας του Μητρόπουλου ζητά ο Οικονομικός Εισαγγελέας

Άδεια από τη Βουλή ζητεί ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, για να ασκήσει ποινική δίωξη στον βουλευτή και αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Αλέξη Μητρόπουλο, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Δραγάτσης ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία αφορούν (σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται) την μη έκδοση απόδειξης για αμοιβή περίπου ενός εκατομμυρίου που φέρεται να έλαβε από διεκπεραίωση υπόθεσης που χειρίστηκε ως δικηγόρος προ πολλών ετών.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για τον χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σταματά την ποινική διαδικασία που κινεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας καθώς αναφέρεται ότι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Την άρση ασυλίας του Μητρόπουλου ζητά ο Οικονομικός Εισαγγελέας"

Νέα επιστολή - απόρριψη Στουρνάρα στη Ζωή

Με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αρνείται εκ νέου αραστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. καθώς όπως αναφέρει ότι δεν μπορεί να ακυρώσει μια σειρά από προγραμματισμένες συναντήσεις του και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Όπωσ τονίζει στην επιστολή του, της είχε προτείνει τουλάχιστον επτά ημερομηνίες τον Ιούλιο για να μεταβεί στη Βουλή και επισημαίνει ότι πλέον και με δεδομένο ότι στις συνεδριάσεις των επιτροπών δεν μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, δεν έχει νόημα η παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Δηλώνει δε ότι αμέσως μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης, είναι στη διάθεση της νέας Βουλής να πάει να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή.
Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση που αποστείλατε με τηλεομοιοτυπία (fax) στο γραφείο μου την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 για να παραστώ στις 25 Αυγούστου 2015 στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Το επιβαρυμένο πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει δυστυχώς να παρευρεθώ, δεδομένου ότι η σχετική πρόσκληση εστάλη μόλις μία εργάσιμη ημέρα πριν από τη συνεδρίαση, και δεν είναι συνακολούθως δυνατή η ακύρωση ή ο επαναπροσδιορισμός μιας σειράς από προγραμματισμένες συναντήσεις.

Εξάλλου, με προηγούμενες επιστολές μου (19 και 25 Ιουνίου 2015), τις οποίες σας επισυνάπτω, σας είχα γνωστοποιήσει ικανό αριθμό ημερομηνιών - τουλάχιστον επτά - μέσα στον Ιούλιο, κατά τις οποίες ήμουν διαθέσιμος να προσέλθω σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, αλλά δεν έλαβα σχετική πρόσκληση.

Επιπλέον, είναι κοινώς γνωστό και προκύπτει και από τις έως τώρα συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης και την κατ' ουσία δρομολόγηση της προεκλογικής περιόδου, ότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, ώστε να έχει νόημα η δική μου παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Είναι αυτονόητο ότι είμαι στη διάθεση της Βουλής μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό Κυβέρνησης και βεβαίως μετά από συνεννόηση του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και του Γραφείου μου, για καλύτερο συντονισμό προκειμένου να βρεθούν αμοιβαίως πρόσφορες ημερομηνίες.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Στουρνάρας
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιστολή - απόρριψη Στουρνάρα στη Ζωή"

Ελληνικός Χρυσός προς Σκουρλέτη: Δεν θα εμπλακούμε σε προεκλογικό παιχνίδι

Θύμα αβάσιμων πληροφοριών από ανεύθυνους και μηδενιστές, χαρακτηρίζει τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη η Ελληνικός Χρυσός με αφορμή δηλώσεις του στο Mega ότι εξάγει άκρως τοξικά μεταλλευτικά προϊόντα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας.

«Να σταματήσετε να χάνετε την ψυχραιμία σας και να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορά που εκτοξεύετε αβάσιμες επιθέσεις φουντώνουν επεισόδια» προειδοποιεί τον υπουργό η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας με νόημα ότι η ίδια «δεν προτίθεται να εμπλακεί σε κανενός είδους προεκλογικό παιχνίδι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους προεκλογικό παιχνίδι. Θα επιμείνει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει στην επικράτηση του δίκαιου τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και την επιβίωση των χιλιάδων εργαζομένων της.

»Όμως ο κ. Σκουρλέτης, αντί να επιλέξει έστω και την ύστατη στιγμή την λύση της συνεννόησης και της συνεργασίας με την Ελληνικός Χρυσός, όπως επανειλημμένα άλλωστε του έχουμε ζητήσει, συνεχίζει τις καθημερινές του επιθέσεις που στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας.
»Τελευταίο του πυροτέχνημα η δήθεν εξαγωγή παράνομων τοξικών υλικών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας. Έλεος!

»Ας αναλογιστούν όλοι πως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πρέπει να ξανακαθίσουμε σε 20 ημέρες στο ίδιο τραπέζι, η εταιρία και η οποιαδήποτε Κυβέρνηση προκύψει, καθότι το κράτος έχει ζωτικά συμφέροντα από αυτήν την επένδυση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να την αποφύγει κανείς, όπως δεν μπορεί να αποφύγει και το γεγονός πως δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ότι διαθέτει περισσότερη κοινωνική ευαισθησία από εμάς.

»Προτείνουμε λοιπόν, και θα το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί, να σταματήσετε να χάνετε την ψυχραιμία σας και να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορά που εκτοξεύετε αβάσιμες επιθέσεις φουντώνουν επεισόδια.

»Προτείνουμε λοιπόν, ν’ αρχίσει μεταξύ μας μία διαδικασία συνεννόησης για αληθινή και έγκυρη ενημέρωση για να μην πέφτετε θύματα αβάσιμων πληροφοριών από τους ανεύθυνους και μηδενιστές.»


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός προς Σκουρλέτη: Δεν θα εμπλακούμε σε προεκλογικό παιχνίδι "

Χαλκιδική: Διαμαρτύρονται διακινδυνεύοντας την υγεία τους οι μεταλλωρύχοι

Κλεισμένοι σε στοά των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα παραμένουν και σήμερα, με κίνδυνο της υγείας τους, δεκάδες μεταλλωρύχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναστολή των εργασιών εξόρυξης χρυσού. Οι μεταλλωρύχοι διακινδυνεύουν την υγεία τους, καθώς το οξυγόνο στη στοά λιγοστεύει και δεν δέχονται εξέταση από γιατρό.

Σημειώνεται ότι από τους 2000 εργαζομένους συνολικά, οι 1300 εργαζόμενοι έχουν πάρει στα χέρια τους το έγγραφο διαθεσιμότητας.

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους μετά από την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις μελέτες βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί άδειες για έργα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία προαναγγέλλουν και νέες κινητοποιήσεις όπως η κατάληψη γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Eλληνικός Χρυσός είχε εδώ και τρία χρόνια την υποχρέωση να παρουσιάσει ακίνδυνο τρόπο εξόρυξης χρυσού, αλλά εξάντλησε όλα τα περιθώρια» υποστήριξε στο Mega ο Πάνος Σκουρλέτης.

Για τις Σκουριές εξήγησε ότι οι εργασίες δεν έχουν ανασταλεί πλήρως και σε μέρος της περιοχής επιτρέπονται. «Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε τη συνολική άδεια, δεν το κάναμε» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους, κι αν χάσουν τη δουλειά τους την ευθύνη την έχει η εταιρεία»

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ξέρουμε ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στο θέμα της απασχόλησης, αλλά είναι μονόδρομος μερικά πράγματα. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά να μην είναι επιβαρυντικές στο περιβάλλον» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Θύμα αβάσιμων πληροφοριών από ανεύθυνους και μηδενιστές, χαρακτηρίζει στο μεταξύ τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με αφορμή δηλώσεις του στο Mega ότι εξάγει άκρως τοξικά μεταλλευτικά προϊόντα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Κίνας.

Διάλογο για μία κοινά αποδεκτή λύση ζήτησε τη Δευτέρα η Ελληνικός Χρυσός από την κυβέρνηση, με στόχο τη συνέχιση του έργου στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Διαμαρτύρονται διακινδυνεύοντας την υγεία τους οι μεταλλωρύχοι"

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας γελοιοποιεί τους Ελληνες

«Ο κ. Τσίπρας πάει τη χώρα σε εκλογές γιατί θέλει να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι η τρίτη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία μέσα σε επτά μήνες γελοιοποιεί τους Έλληνες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian Channel ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι «αυτό που προείχε αυτή τη στιγμή ήταν να σταθεροποιηθεί η οικονομία» και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση «έπρεπε να πορευθεί με ευθύνη, να πάρει τις αποφάσεις που έχει δεσμευτεί και αμέσως μετά να γίνουν εκλογές".

«Δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας αυτή. Εκλογές, δημοψήφισμα και ξανά εκλογές μέσα σε επτά μήνες, δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο. Είναι μία εικόνα που γελοιοποιεί τους Έλληνες», τόνισε.

Για το τι θα προκύψει μετά τις εκλογές εξέφρασε ανησυχία «για τη σύνθεση της Βουλής», σημειώνοντας:

«Φοβάμαι μήπως έχουμε ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων. Ενίσχυση των ανθρώπων που μιλούν για δραχμή. Των ανθρώπων με φασιστικές ιδέες. Οι λύσεις όμως δεν υπάρχουν στα άκρα. Οι λύσεις βρίσκονται στη μετριοπάθεια και στη λογική. Η μετριοπάθεια πρέπει όμως να εμπεριέχει τόλμη και γρήγορες, σαφείς κινήσεις. Άλλα μιλάμε για μια χώρα που έχει ανάγκη, πάνω απ' όλα, τη λογική. Δεν είναι προτεραιότητα ενός κινήματος να υπηρετεί την ιδεολογία. Προτεραιότητα ενός κινήματος είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αυτό είναι το Ποτάμι».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας γελοιοποιεί τους Ελληνες"

Η απάντηση της ΕΡΤ στη «Λαϊκή Ενότητα»

Απάντηση έδωσε η ΕΡΤ ΑΕ με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Λαϊκής Ενότητας» περί μεροληπτικής της μεταχείρισης από την ΕΡΤ1.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ ΑΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στην ΕΡΤ εργάζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι που υπηρετούν με συνείδηση και συνέπεια την αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί, παρότι δηλώνουν ότι επιθυμούν μία ισχυρή και ανεξάρτητη ΕΡΤ, στην ουσία απλώς διεκδικούν για τον εαυτό τους πιεστικά τη μερίδα του λέοντος στην προβολή.

Πληροφορούμε λοιπόν τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους ότι η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τηρεί απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τους ισχύοντες κανόνες περί ισότιμης και αναλογικής προβολής των θέσεων των κομμάτων και των εκπροσώπων τους, με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Ειδικότερα, επί της ανωτέρω ανακοίνωσης της «Λαϊκής Ενότητας» επισημαίνουμε ότι, ήδη από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, στις ενημερωτικές - ειδησεογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ σε όλες τις ζώνες συμμετείχαν εκπρόσωποι της«Λαϊκής Ενότητας», είτε δια της φυσικής τους παρουσίας στο στούντιο είτε καλούμενοι να παρέμβουν μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, προκειμένου να προβάλουν τις θέσεις του κόμματος.

Τέλος, σημειώνουμε ότι τόσο η συχνότητα συμμετοχής όσο και εν γένει ο χρόνος προβολής των κομμάτων και των εκπροσώπων τους αποτελούν μετρήσιμα στοιχεία, μη δεκτικά ερμηνειών και υποκειμενικής προσέγγισης. Για το λόγο αυτό και για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της, η ΕΡΤ προτίθεται από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να δημοσιοποιεί καθημερινά τα στοιχεία αυτά για την προηγούμενη ημέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της ΕΡΤ στη «Λαϊκή Ενότητα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news