facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Σε ίση κατανομή προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, συμφώνησαν Μέρκελ-Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα από το Βερολίνο μια "ενιαία" απάντηση της Ευρώπης στη μεταναστευτική κρίση, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

"Θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια "ασυνήθιστη κατάσταση που θα έχει διάρκεια".

Η Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την παροχή ασύλου, τότε όλες οι χώρες θα έπρεπε να το εφαρμόσουν "όσο το δυνατόν συντομότερα".

Η καγκελάριος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής των μεταναστών "στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία". Κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση", τόνισε.

Ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι "αλληλέγγυες" στο θέμα αυτό, ζήτησε και πάλι "μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο" στις ευρωπαϊκές χώρες και "τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα" στην Ευρώπη.

"Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου" καθώς και μια "κοινή μεταναστευτική πολιτική με κοινούς κανόνες", συνέχισε, κάνοντας λόγο για "προϋποθέσεις υποδοχής" και για "τον ορισμό των ασφαλών χωρών".

"Υπάρχουν στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία που αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Σήμερα πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που όμως θα έχει διάρκεια", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ίση κατανομή προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, συμφώνησαν Μέρκελ-Ολάντ"

Διεθνής Αμνηστία: Κακός συντονισμός - σοβαρές ελλείψεις - ακατάλληλες συνθήκες στη Λέσβο

Κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, διαπιστώνουν τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» στη Λέσβο, όπου διεξήγαν ερευνητική αποστολή. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στο νησί περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, η «Διεθνής Αμνηστία» παρατήρησε ακατάλληλες, ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρισμένων τουαλετών, έλλειψη σεντονιών και κουβερτών, βρώμικων και παλιών στρωμάτων και σπασμένων κρεβατιών, ενώ «η τοπική αστυνομία δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες».

«Οι αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», σημειώνεται, ενώ γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τους τοπικούς εθελοντές και εθελόντριες, ακτιβιστές των ΜΚΟ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους τουρίστες, που συμβάλουν ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν δήλωσε στη «Διεθνή Αμνηστία»: «Οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν [τις συνθήκες] ... Μυρίζει ... δεν υπάρχει σαπούνι, δεν υπάρχουν ρούχα, κι όλα είναι χαλασμένα ... Δεν υπάρχει τίποτα για τα μικρά παιδιά, ούτε καν γάλα ... [η αστυνομία] φωνάζουν πολύ ... Χθες το πρωί έκοψαν το ηλεκτρικό και μέχρι την ώρα του μεσημεριανού δεν είχαμε ρεύμα, και τα δωμάτια βρωμούσαν [και κοιμηθήκαμε έξω].»

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη «Διεθνή Αμνηστία» η Αστυνομία στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης-11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων: περισσότερους από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι σήμερα το 2015, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.

Νωρίς σήμερα το πρωί, μία βάρκα με 15 πρόσφυγες ανετράπη κοντά στη Σκάλα Συκαμίας στη Λέσβο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που έφτασαν στη «Διεθνή Αμνηστία» έπειτα από επιχείρηση διάσωσης, οκτώ πρόσφυγες έχουν διασωθεί, δύο έχασαν τη ζωή τους, ενώ η ακτοφυλακή εξακολουθεί να ψάχνει για άλλους έξι.

Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις. Επίσης, ζητά να εξασφαλιστούν περισσότερα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο κέντρο κράτησης την Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καλύτερες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς και στο λιμάνι, με βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομικές παροχές, στέγη, νερό και περισσότερες τουαλέτες και ντους, αποτελεσματική και γρήγορη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, καθώς και νέα κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αμνηστία: Κακός συντονισμός - σοβαρές ελλείψεις - ακατάλληλες συνθήκες στη Λέσβο"

Σκουριές: 30 μεταλλωρύχοι ταμπουρώθηκαν σε στοά στα μεταλλεία

Κλεισμένοι σε μία από τις στοές του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας περισσότεροι από 30 μεταλλωρύχοι. Οι εργαζόμενοι ταμπουρώθηκαν στην στοά Ολυμπιάδα και αρνούνται να βγουν εάν προηγουμένως δεν ανακληθεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι μεταλλωρύχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες στοές του μεταλλείου και τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Κεντρικό σύνθημά τους είναι το «δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν ως το τέλος. Από τη μεριά της η εταιρία ενημερώνει πως έχει ανοιχτούς όλους τους εξαερισμούς, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας των αντρών, ενώ παρών βρίσκεται και ο γιατρός της Ελληνικός Χρυσός.



Νωρίτερα οι 2000 εργαζόμενοι στα μεταλλεία είχαν αποκλείσει τον κόμβο στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη δύο από αυτούς, που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: 30 μεταλλωρύχοι ταμπουρώθηκαν σε στοά στα μεταλλεία"

Κατάργηση του bonus των 50 εδρών ζητά ο Λαφαζάνης

Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτης Λαφαζάνης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να έχουν συνάντηση στο πλαίσιο της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, υπογραμμίζει το γραφείο τύπου της ΛΑ.Ε. "αυτή η φυσική συνάντηση, η οποία επιβάλλετο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, δεν έγινε δυνατή εξαιτίας της αρνητικής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνει άμεσα δημοσίως την πρόταση που θα ανέπτυσσε και ιδιαιτέρως στον Αλέξη Τσίπρα και θα αναπτύξει και στους άλλους αρχηγούς των Κομμάτων της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητάει να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για την κατάργηση στον εκλογικό νόμο του απαράδεκτου μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Αυτή η πρόταση ήταν και ρητή προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφισθεί από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε να καταστεί ο εκλογικός νόμος με τον οποίον θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, για να εκφρασθεί δημοκρατικά και ανόθευτα η βούληση του ελληνικού λαού."

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση του bonus των 50 εδρών ζητά ο Λαφαζάνης"

Πρόταση Γλέζου για συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς

«Δεν θα μείνω ανενεργός πολίτης κατ' αρχήν. Δεν πρόκειται να εισακούσω εκείνους που λένε "σκάσε επιτέλους, Γλέζο". Εκείνο που πρώτα από όλα κάνω, είναι μία πρόταση για τη συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Θα μου πείτε, υπάρχει μεγάλη απόσταση απόψεων, σωστό. Ναι. Πάμε σε εκλογές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο από πλευράς στόχων, προθέσεων και προορισμών του τόπου. Όλοι βέβαια, θα υψώσουμε τη σημαία ότι πάμε να σώσουμε τον τόπο. Το θέμα είναι να κρίνει ο λαός από την ιστορία του καθενός, ποιος αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη. Με αφορμή, όμως, αυτό, θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση για αποφυγή χαρακτηρισμών και ύβρεων. Όχι μόνο δεν συνάδει σε έναν διάλογο, σημαίνει κι έλλειψη επιχειρημάτων» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μανώλης Γλέζος.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα και εάν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Γλέζος απάντησε: «Το θέμα δεν νομίζω να είναι θέμα προσωπικό. Κρίνονται, βέβαια, τα πρόσωπα αναμφισβήτητα, άλλα πάνω από όλα κρίνονται πολιτικές, κατά τη δική μου γνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της Αριστεράς, την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το ότι δεν εφάρμοσε ούτε αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά και αμέσως, όταν ανέλαβε την εξουσία. Την ώρα που αγοράζεις ψωμί και το τρως, προσθέτεις αξία στο ψωμί; Είναι εντελώς αδιανόητο ο ΦΠΑ στο ψωμί. Αλλά το σύστημα της εξουσίας, όταν φορολογεί τους πολίτες, δεν σκέφτεται τίποτα και προβαίνει και σε αυτές τις ανοησίες». «Δέχομαι, εφόσον είμαστε στην ευρωπαϊκή ζώνη και όλα τα κράτη εφαρμόζουν τον ΦΠΑ, να τον εφαρμόζουν. Με ποιο δικαίωμα, όμως, μπορούν τα άλλα κράτη στα τρόφιμα να έχουν, όπως η Μάλτα, 0%, άλλες χώρες 3% κι εμείς να μην έχουμε δικαίωμα να πούμε π.χ. στις βρεφικές, στις νηπιακές τροφές, μηδέν συντελεστής; Στα τρόφιμα, στο γάλα των παιδιών, μηδέν. Στα φάρμακα μηδέν, στο ψωμί που τρώμε και στο λάδι, μηδέν. Από εκεί και πέρα, ας βάλουμε στα καλλυντικά 33,43%, για να υπάρξει το ισοδύναμο των εσόδων» πρόσθεσε.

Ο κ. Γλέζος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM εκτίμησε πως δεν υπάρχει περιθώριο για μετεκλογικές συνεργασίες και συμπλήρωσε: «Εκτός αν αναιρέσει και κάνει αυτοκριτική η κυβέρνηση Μαξίμου, για όσα έκανε. Εγώ έχω μία ευπιστία στους ανθρώπους αποδεδειγμένη, την έχω πληρώσει βέβαια. Αν πρόκειται να σωθεί η χώρα, γιατί όχι; Να την ξαναπληρώσω».

Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, απάντησε: «Αναμφισβήτητα, για μένα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Υπάρχει το ευρώ, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χαρίζουμε- το έχω δηλώσει και στην Ευρωβουλή- την Ευρώπη στους άλλους, είναι δημιούργημα όχι μονάχα λεκτικά, μορφολογικά, αλλά και νοηματικά. Η Ευρώπη είναι ελληνικό δημιούργημα και δεν θα το χαρίσουμε στους άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη».

Κληθείς να σχολιάσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γλέζος σημείωσε: «Όλοι στέκονται στη μορφολογική πλευρά και δεν είδα κανένα επιχείρημα ουσιαστικό, στα επιχειρήματα τα οποία προβάλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εγώ είπα να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς. Και όλοι μας, και εγώ ο ίδιος, μπορεί να πέσω σε τέτοιο λάθος. Και πρέπει να το αναγνωρίσω. Εγώ πιστεύω, εάν το είπε αυτό η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρέπει να το αναγνωρίσει ότι ήταν … - επειδή χρησιμοποιεί συνήθως και όρους από τη νομική της επιστήμη και μπορεί να βρει τη δυνατότητα να το αναιρέσει.

Για τις απόψεις του σχετικά με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Αυτά που είπα, δεν ζητάω να τα αποδεχτεί κανένας. Ζητάω να τα αντικρούσει και στην προσπάθεια να βρει επιχειρήματα να τα αντικρούσει, θα βρεθεί η αλήθεια. Αυτό μάς έχει διδάξει ο Σόλωνας. Δεν θα καταργήσουμε την ιστορία μας. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, εμπιστοσύνη στην ιστορία μας, εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ο οποίος πέρασε από πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφερε παρά τα πάμπολλα χρόνια σκλαβιάς να αρθρωθεί και να υπάρξει. Η Ελλάδα ως πνεύμα, ως ιδέα, ως πολιτισμός, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε αυτή την ώρα. Το πολύ-πολύ, εάν πάνε όλα στραβά, να πάμε σαράντα χρόνια πίσω, αλλά γιατί να πάμε σαράντα χρόνια πίσω;».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Γλέζου για συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς"

Τσίπρας: Καμιά μετεκλογική συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το παλιό πολιτικό σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο στόχος του κόμματος για τις εκλογές είναι η καθαρή εντολή τετραετίας.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος και εξωστρεφούς δράσης, αλλά και της «συνάντησης με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Πρότεινε, λοιπόν τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος, αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ, των μελών νομαρχιακών επιτροπών και βουλευτών, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς, αλλά «θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ».

«Στόχος μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια» σημείωσε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές είναι ο ελληνικός λαός να κρίνει «αν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Αν σωστά στο τέλος επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή. Αν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς να φέρει μια καλύτερη συμφωνία. Και εν τέλει ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Καμιά μετεκλογική συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα"

Νικολούδης: Περιττή και δαπανηρή η διερεύνηση των θυρίδων

Περιττό και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης το να επιχειρήσει η κυβέρνηση άνοιγμα θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ζητήματα νομιμότητας.

Έγγραφο του κ. Νικολούδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταγραφή ποσών σε θυρίδες και τη διαπίστωση αν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί και προέρχονται από νόμιμες προσόδους, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία διότι πέραν των άλλων υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ.

«Από στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ποσά καταθέσεων, θα ήταν απλώς περιττό αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε άνοιγμα των θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων και στη συνέχεια έλεγχο για το αν αυτά έχουν δηλωθεί-φορολογηθεί», αναφέρει ο κ. Νικολούδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και τονίζει επίσης ότι «πέραν αυτού υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ».

Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ενόψει των ανωτέρω η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης: Περιττή και δαπανηρή η διερεύνηση των θυρίδων"

Εφυγε με βαρύ «κατηγορώ» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τάσος Κορωνάκης ενώπιον της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στα στελέχη της Κουμουνδούρου ο κ. Κορωνάκης υπενθύμισε τη διαφωνία του με την πολιτική «γραμμή» του κόμματος, ενώ έκανε λόγο για υποτίμηση του κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πόλωση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στην απογοήτευση και την αποστράτευση μελών του κόμματος, σημειώνοντας πως μετά την πρωτοφανή μάχη που δόθηκε στην διαπραγμάτευση και την επτάμηνη διακυβέρνηση «απαιτείται μια σοβαρή διαδικασία αποτίμησης, αυτοκριτικής και παραγωγής ενός νέου σχεδίου επανακαθορισμού της στρατηγικής και απεμπλοκής από τα μνημόνια».

Ο κ. Κορωνάκης επέμεινε δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι κομβικό ρόλο έπρεπε να παίξει η δημοκρατία, η εσωκομματική συζήτηση και η ζύμωση με την κοινωνία, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή της «γραμμής» του κόμματος ελέω του εκβιασμού που δέχτηκε η κυβέρνηση. Έβαλε όμως και κατά της απόφασης για εκλογές χωρίς την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου.

την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, τόνισε πως δημιουργεί την αίσθηση μιας στρατηγικής ήττας της Αριστεράς αφού επιχειρείται η ωραιοποίηση του μνημονίου χωρίς καμία προετοιμασία για νέους εκβιασμούς.

Ωστόσο, αναφερόμενος την ίδια ώρα στην Αριστερή Πλατφόρμα υπογράμμισε πως
τα στελέχη της φέρθηκαν σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό για την σύγκρουση, καθώς και για το ότι χρησιμοποίησαν ανέξοδη ρητορεία για το εθνικό νόμισμα.

Ο Τάσος Κορωνάκης είπε, πάντως, πως θα παραμείνει στο κόμμα, προσδοκώντας να διεξαχθούν οι κατάλληλες εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ απηύθυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, έκκληση σε όλες τις πλευρές να υπερασπιστούν το ήθος της Αριστεράς και να απορρίψουν την «ανθρωποφαγία».

Δεν κατεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Κώστας Δερμιτζάκης


Τη Δευτέρα, όμως, έγινε επίσης γνωστό ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ η Λαρισαία Βουλευτής Ηρώ Διώτη και ο βουλευτής Λασιθίου, Κώστας Δερμιτζάκης.

Σε δήλωσή της η κυρία Διώτη τονίζει πως δεν θα συμμετέχει στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η συμφωνία που υπεγράφη με τους δανειστές της χώρας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και εντείνει την ύφεση.

Ολόκληρη η δήλωση της Ηρούς Διώτη:

Από την 25η Γενάρη, οπότε και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε επί έξι μήνες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις κυρίαρχες ελίτ στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, αναντίρρητα προϊόν εκβιασμού εξαιτίας και της αδιαλλαξίας των εταίρων, αλλά και της μη προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση μη συμφωνίας, ήταν η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και εντείνει την ύφεση και την κοινωνική ανισότητα. Η δέσμευση από τις τελευταίες αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου, που δε θα ήταν συνέδριο «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος», θα έδινε τη δυνατότητα εκπόνησης σήμερα ενός εναλλακτικού σχεδίου απεμπλοκής -στο άμεσο μέλλον- από τα μνημόνια, ενός ριζοσπαστικού προγράμματος διακυβέρνησης στις νέες συνθήκες αλλά και θα απαντούσε στα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε η συγκυρία, δεν τηρήθηκε.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και η προκήρυξη των εκλογών καθόρισε και το περιεχόμενο της πολιτικής με την οποία θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή τη διαχείριση και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε ό,τι με αφορά, δεν πιστεύω και δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Η κάθοδός μου στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 8 χρόνων –από το 2007 μέχρι και τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015- προέτασσε διαφορετικές διεκδικήσεις για τον κόσμο της εργασίας, τα πληττόμενα από τις πολιτικές λιτότητας στρώματα, τους νέους ανθρώπους.

Υπό αυτή την έννοια, δε θα συμμετέχω στις λίστες των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δε σταματούν. Εκεί, όλοι και όλες, θα συναντιόμαστε.

Ηρώ Μ. Διώτη
Βουλευτίνα Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός ψηφοδελτίων και ο Κώστας Δερμιτζάκης

Ωστόσο, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές γνωστοποίησε σήμερα και ο βουλευτής Λασιθίου, Κώστας Δερμιτζάκης.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, είναι αδύνατον για εκείνον να ψηφίζει μνημονιακούς νόμους και να υπηρετεί πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση, σημειώνοντας πως καμιά βουλευτική καρέκλα δεν αξίζει όσο οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρετεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κ. Δερμιτζάκη

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας και με γεγονός πλέον δυστυχώς τη διάσπαση στο χώρο της Αριστεράς, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Είναι αδύνατον για μένα να συμμετέχω στο κοινοβούλιο, να ψηφίζω μνημονιακούς νόμους και να υπηρετώ πολιτικές που οδηγούν την Πατρίδα και το λαό μας στην καταστροφή και σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά (επειδή γράφηκε σε τοπική εφημερίδα ότι καταψήφισα τα προαπαιτούμενα και το μνημόνιο μετά από πιέσεις στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής) ότι ουδέποτε οι σύντροφοί μου προσπάθησαν να με πιέσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Άλλωστε όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν.

Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, μαζί με άλλους συντρόφους, υπακούοντας στη φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών μελών του κόμματος ώστε να πάμε σε συνέδριο πριν τις εκλογές, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ενότητα της Αριστεράς και ανάλογα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, ο καθένας να κάνει τις επιλογές του. Πιστεύω ότι αυτό απαιτούσε η δημοκρατία και ο σεβασμός στα μέλη του κόμματος. Δεν κατορθώσαμε να ανακόψουμε την πορεία προς τη διάσπαση.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που με τίμησαν με την ψήφο τους, όλους και όλες που συμπορευτήκαμε σε κοινούς αγώνες για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια του λαού μας, για την εθνική ανεξαρτησία, για να σταματήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων. Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Θα είμαι παρόν σε όλους τους αγώνες που είναι μπροστά μας, που θα είναι πάρα πολλοί, υπηρετώντας αμετακίνητα τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς για τα οποία αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή.

Ιδιαίτερα στο νομό Λασιθίου που οι συνέπειες των μνημονίων υπήρξαν καταστροφικές, πρέπει με παλλασιθιώτικο αγωνιστικό πνεύμα, χωρίς τοπικισμούς, όπως έχει αποδείξει ο λαός του νομού μας, να αγωνιστούμε για τα νοσοκομεία, για τις υπηρεσίες που έχουν διαλύσει, την έλλειψη έργων υποδομής και πανεπιστημιακών σχολών, την καταστροφική επέλαση των ΒΑΠΕ που σχεδιάζουν και να χαράξουμε μια ανοδική αναπτυξιακή πορεία, σεβόμενοι τον άνθρωπο, την μακραίωνη Ιστορία μας και το περιβάλλον.

Για μένα καμιά βουλευτική καρέκλα δεν αξίζει όσο οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρετώ. Αυτά για μένα είναι ιερή παρακαταθήκη προς τα παιδιά μας, προς τις μελλούμενες γενιές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κωστής Δερμιτζάκης
Βουλευτής Λασιθίου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγε με βαρύ «κατηγορώ» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ"

Απίστευτη κωλοτούμπα Βούτση: Γιατί να στηρίζουμε το Μνημόνιο αν δεν είμαστε στην επόμενη κυβέρνηση;

Σε μια επίδειξη απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού, ο Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε, στην ουσία, με σημερινές του δηλώσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το Μνημόνιο, για να παραμένει στην κυβέρνηση!

«Αν δεν τύχουμε μίας νέας έγκρισης (σ.σ. από το λαό) δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε, αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές και υπογράμμισε: «Το είχαμε πει ότι αν δεν έχουμε ούτε 120 στην ψηφοφορία στις 13 Αυγούστου, θα πάμε σε εκλογές. Εξαντλήθηκε ο κύκλος των δυνατοτήτων μας. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτό και χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας είχε πει "θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου". Είχαμε έξι αναρτημένα νομοσχέδια και σοβαρές διατάξεις, τα οποία δεν μπορούσαμε πλέον να νομοθετήσουμε και να τα περάσουμε».

«Εφόσον δεν επετεύχθη το 120, η απόφαση για εκλογές ήρθε αυτόματα. Επί της ουσίας η απόφαση και κυρίως το ζήτημα της συμφωνίας ελήφθη από τους ίδιους τους οποίους έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απολογηθούμε επειδή δεν μένουμε με 117 να κυβερνάμε; Δεν θα αρκούσε το να διερευνηθεί από τη δική μας πλευρά η δυνατότητα διαμόρφωσης μίας νέας πλειοψηφίας. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η κίνηση και δείχνει σεβασμό. Θα πρέπει τώρα να ξέρει ο κόσμος ότι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η τήρηση των βασικών θεμάτων που συμφωνήσαμε» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς με ποιους θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι η απάντηση θα ανιχνευθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών και διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζητά τη συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας.

«Θα δούμε τις σταθερές γύρω από τις οποίες θα κινηθούμε, υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθεί το νεότερο στελεχικό δυναμικό, που σε κρίσιμη περίοδο έδωσε το δικό του στίγμα. Θα προσπαθήσουμε να είναι μία συνεκτική και με σαφή κατεύθυνση Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα γίνει ένα συλλογικό όργανο κατά το καταστατικό, όπου θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα, οι άξονες και οι στόχοι του εκλογικού κυβερνητικού προγράμματος. Όσοι συμφωνήσουν σε αυτό, θα έχουν θέση και στο ψηφοδέλτιο».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Αριστερά καλείται να λύσει κορυφαία προβλήματα διακυβέρνησης και δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο αλληλοσπαραγμός. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αρκετοί σύντροφοι το ξέχασαν αυτό, αλλά δεν θα μας βάλουν σε μία ομηρία αυτοακύρωσης» είπε χαρακτηριστρικά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη κωλοτούμπα Βούτση: Γιατί να στηρίζουμε το Μνημόνιο αν δεν είμαστε στην επόμενη κυβέρνηση;"

Ο Λαφαζάνης πήρε την εντολή με επίθεση στην κυβέρνηση και μήνυμα στον Πρόεδρο

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν και παρέλαβε την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει σε εκλογές-«εξπρές» προκειμένου να κρύψει από τον ελληνικό λαό τις συνέπειες του μνημονίου.

Αν μπορούσε θα τις έκανε και στο τέλος Αυγούστου, είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα, για να μην πω εκτροπή. Αυτά τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντιέται με τον κ. Λαφαζάνη με την νέα του ιδιότητα.

«Θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως προέδρου της Λαϊκής Ενότητας και θέλω να διευκρινίσω ότι η έννοια του κόμματος για τις διερευνητικές εντολές καθορίζεται από το Σύνταηγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

» Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η Λαϊκή Ενότητα είναι εκείνη που πρέπει να πάρει την τρίτη και τελευταία εντολή, η οποία ισχύει για 3 μερες έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου, οπότε ελπίζω να έχω τη χαρά να σας ξαναδώ» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι από αυτή τη Βουλή μπορεί να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση, κατά συνέπεια οι εκλογές θα γίνουν.

Ωστόσο, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια, ώστε οι εκλογές να γίνουν τελικά στις 27 Σεπτεμβρίου και όχι στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα, πλην της Χρυσής Αυγής.

«Έχουμε σκληρό πόλεμο με τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές. Τέλος τα μνημόνια» κατέληξε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λαφαζάνης πήρε την εντολή με επίθεση στην κυβέρνηση και μήνυμα στον Πρόεδρο"

Παρουσιάζεται -επιτέλους- στο στρατό ο 40χρονος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης

Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί για να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό ο 40χρονος Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να του κοστίσει και τη θέση του γραμματέα, καθώς θα είναι απών σε μία κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα αντικατάστασής του ακόμη και στην επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό και με την, έστω και προσεκτικά, κριτική στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην κυβέρνηση για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Κορωνάκης δεν ανήκει στη στενή προεδρική φρουρά, αλλά στην εσωκομματική κίνηση των «53», που έχει πολυδιασπαστεί και μέρος της οποίας αντιτίθεται στο μνημόνιο. Εάν τελικά προκριθεί η άποψη της αντικατάστασής του φαβορί είναι στελέχη όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, σημερινός υπεύθυνος του οργανωτικού, ο Νίκος Σκορίνης, ή ακόμη και ο Κώστας Πουλάκης εάν επιλεγεί ένα πιο έμπειρος πολιτικό στέλεχος και μεγαλύτερη εμβέλεια στην κοινωνία.

Σημειωτέον ότι είχε προκληθεί σάλο προ εβδομάδων όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Κορωνάκης απέφευγε τη στράτευση επί περίπου μία δεκαετία. Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει στη Βουλή 22 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επικαλούνταν επίσημα έγγραφα του Στρατολογικού Γραφείου Ανατολικής Αττικής αλλά και του Φύλλο Μητρώου. Σύμφωνα με αυτά, ο κ. Κορωνάκης φαίνεται να έχει ζητήσει και να έχει λάβει δύο φορές εξάμηνη αναβολή κατάταξης, με την τελευταία να λήγει τον Νοέμβριο του 2005!

Έκτοτε, όπως προέκυπτε τότε, χωρίς να υπάρξει επίσημη διάψευση, κηρύχθηκε «ανυπότακτος εσωτερικού σε καιρό ειρήνης» και μηνύθηκε με βάση τις σχετικές διατάξεις.

Όπως υπαινισσόταν ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του, ο σημερινός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση ώστε η Αστυνομία να μην μπορεί να του επιδώσει φύλλο κατάταξης!

Πιθανόν οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα να οδήγησαν τελικά και στη διευθέτηση δια αυτού του τρόπου, δηλαδή της στράτευσης έστω και τώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρουσιάζεται -επιτέλους- στο στρατό ο 40χρονος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης"

Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή περίπου 800.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του ΤΑΧΙS για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που έχουν σχετική υποχρέωση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες η αποστολή του συνόλου των δηλώσεων χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αυτό ισχύει για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την επιβολή των capital controls. Οι επόμενες δόσεις πληρωμής του φόρου για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία λήγουν κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Εξάλλου, από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016 και όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με τον φόρο που καταβλήθηκε το 2014. Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων"

Δικαστική έρευνα για την αξία των περιφερειακών αεροδρομίων

Σε έρευνα για το εάν η αποτίμηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διενήργησαν ανεξάρτητοι εκτιμητές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στηρίχθηκε σε πραγματικές παραδοχές προχωρά η δικαιοσύνη.

Αφορμή στάθηκε η διαφορά ύψους 850 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην προσφορά (1,23 δισ. ευρώ) της κοινοπραξίας Fraport-Slentel και το μέγεθος (340 εκατ. ευρώ) της αποτίμησης.

Δικαστικοί κύκλοι, εξετάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, άνοιξαν την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί η συνολική στάση του συμβούλων - εκτιμητών που ασχολούνται με την αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς και οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει αναλάβει να εξετάσει το φάκελο της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, της οποίας η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί μετά την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική έρευνα για την αξία των περιφερειακών αεροδρομίων"

Στο πλευρό Λαφαζάνη ο Ν.Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συμπαρατάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα.

Το άρθρο τιτλοφορείται: «Γιατί στηρίζω Λαφαζάνη και όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ επισημαίνει: «Στηρίζω όλους όσους από το ΣΥΡΙΖΑ τίμησαν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και καταψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο για λόγους συνέπειας, ιδεολογικούς, ανθρωπιστικούς αλλά και σεβασμού σε όσους έμειναν πιστοί στις θέσεις με τις οποίες εκλέχθηκαν».

Ο Νίκος Φωτόπουλος, που στο παρελθόν έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι πλέον «στηρίζω αυτούς που δεν μας κορόιδεψαν».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό Λαφαζάνη ο Ν.Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ"

Βαρουφάκης στη Die Welt: «Όχι» σε Λαφαζάνη, «ποτέ μη λες ποτέ» για Τσίπρα

Απορρίπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Τους συμπαθώ και νομίζω με συμπαθούν και εκείνοι. Αλλά πιστεύω πολιτικά είμαστε πάρα πολύ μακριά. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει ακόμη ότι για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους 25 βουλευτές που τον ακολούθησαν η επιστροφή στη δραχμή είναι ιδεολογικό ζήτημα.

Ερωτηθείς ο ίδιος υποστήριξε ότι η χώρα είναι καλύτερα να παραμείνει στο ευρώ αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Για τη δραχμή δήλωσε ότι δεν είναι και σίγουρος ότι «πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος» στο εθνικό νόμισμα.

Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε ξανά σε μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ» και συμπλήρωσε ότι έχει ακόμη καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και με πολλούς άλλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Έθεσε όμως ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε νέο κυβερνητικό σχήμα η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί να είναι βιώσιμη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στη Die Welt: «Όχι» σε Λαφαζάνη, «ποτέ μη λες ποτέ» για Τσίπρα"

Γιούνκερ: Δεν χρειάζεται νέα Σύνοδος της ΕΕ για τη μετανάστευση

Δεν χρειάζεται μια νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος καλεί τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη γερμανική Die Welt, λίγο πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το μεταναστευτικό στο Βερολίνο, ο Γιούνκερ επαναλαμβάνει την κριτική που ασκεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν δέχονται μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν με σκάφη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στις πατρίδες τους.

«Δεν χρειαζόμαστε μια νέα σύνοδο κορυφής. Τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους», γράφει ο Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει έναν ενιαίο κατάλογο «ασφαλών χωρών» προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δεν χρειάζεται νέα Σύνοδος της ΕΕ για τη μετανάστευση"

Δημοσκόπηση στη Bild: 28% ο Τσίπρας, 25% η ΝΔ, 8% ο Λαφαζάνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 28%, σύμφωνα με εσωτερική δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα "Bild".

O παραιτηθείς Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει σήμερα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 28%. Στις τελευταίες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν στο 36%.

Η δεύτερη ισχυρότερη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παίρνει ποσοστό 25%.

Όπως αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη παίρνει ποσοστό 8%.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό "Focus", δείχνει ότι το "Ποτάμι" του Σταύρου Θεοδωράκη καταλαμβάνει ποσοστό 9% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 10%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση στη Bild: 28% ο Τσίπρας, 25% η ΝΔ, 8% ο Λαφαζάνης"

Τον κόμβο Στρατωνίου απέκλεισαν οι μεταλλωρύχοι των Σκουριών

Στον αποκλεισμό του κόμβου Στρατωνίου προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας μεταλλωρύχοι, ενώ κλείνει και ο κόμβος των Πλανών.

Η διαμαρτυρία των μεταλλωρύχων πραγματοποιείται με αίτημα να συνεχιστούν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας τους, έπειτα από την κυβερνητική απόφαση για προσωρινή αναστολή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός.

Ο αποκλεισμός επηρεάζει κυρίως την κίνηση των οχημάτων προς και από την Ιερισσό.

Εν τω μεταξύ, ελεύθερα αφέθηκαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, και τα 78 άτομα που είχαν προσαχθεί, χθες το βράδυ, στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου, μετά την πορεία στον Κάκκαβο. Σε όλους τους συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον κόμβο Στρατωνίου απέκλεισαν οι μεταλλωρύχοι των Σκουριών"

Άδ.Γεωργιάδης: Η ΝΔ θα στείλει τον Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Με παραπομπή στο ειδικό Δικαστήριο προειδοποίησε τον Γ.Βαρουφάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο MEGA, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι αν το κόμμα του έρθει πρώτο, θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο τον τέως υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με συνέντευξή του στον Guardian είχε προειδοποιήσει με αποκαλύψεις αν του ασκηθεί δίωξη για προδοσία.

«Είπε χθες ο κ. Βαρουφάκης 'εάν με καταδικάσουν για εσχάτη προδοσία θα τους αποκαλύψω'. Δεσμεύομαι εγώ, ως ΝΔ, ότι αν είμαστε πρώτοι θα πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Βαρουφάκη. Και θα πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Βαρουφάκη, και ελπίζω κι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τώρα, για να λύσουμε τη γλώσσα του κ. Βαρουφάκη και να μας αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί που τον έβαλαν να κάνουν αυτά που έκανε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να την γλιτώσει ο Βαρουφάκης. Ο Βαρουφάκης ήρθε και έβλαψε την Ελλάδα κατά 60 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδ.Γεωργιάδης: Η ΝΔ θα στείλει τον Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο"

Βενιζέλος: «Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας από τους δύο πρωταγωνιστές των εκλογών, θα έλεγα εγώ. Βεβαίως (μπορεί να είναι). Και πρέπει να είναι. Ρυθμιστής, είναι μια μεγάλη λέξη, η οποία ενέχει κάποιο στοιχείο εξουσίας. Θα έλεγα ότι περισσότερο πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης για μια λύση, η οποία είναι μια και μοναδική» ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η χώρα μπορεί να πορευτεί πολύ περισσότερο τώρα που πήγαμε πίσω και που χάσαμε πόντους μόνο με μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και συσπείρωσης, μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Το σωστό είναι να μετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα και τα δύο μεγάλα κόμματα, εάν υποθέσουμε ότι παραμένουν τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να μάς εκπλήξει, μπορεί να υπάρξει ένας επιμερισμός, μια πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων, θα δούμε. Δεν ξέρω» δήλωσε.

«Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ» ανέφερε στο BHMA FM και συμπλήρωσε «Έκανε ένα κόμμα τον Ιανουάριο του 2015 προσωπικό, το οποίο υπονόμευσε την προσπάθειά μας. Υπάρχουν οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, του Ιουνίου. Τα θέματα αυτά, δεν τα χειρίζομαι εγώ. Δεν ασχολούμαι με το θέμα αυτό, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από την φυσιογνωμία που θα παρουσιάσει, από την αξιοπιστία του και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προσέξουμε από την άποψη αυτή πώς διαμορφώνουμε τη φυσιογνωμία μας φυσικά, αλλά η νέα ηγεσία έχει την ευθύνη των χειρισμών και των επιλογών» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: «Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ»"

Ο Λαφαζάνης καταγγέλλει αποκλεισμό από εκπομπές της ΕΡΤ

Επίθεση κατά της ΕΡΤ εξαπέλυσε με σχετικό δελτίο Τύπου, τη Δευτέρα, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς κατηγορεί πως αποκλείστηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά από το πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής.

Μάλιστα οι βολές κατά της ΕΡΤ, κάνουν λόγο για συγκεκριμένη «μεθοδολογία τηλεφωνικών συνδέσεων που απομονώνει» τον εκπρόσωπο του κόμματος από το δημοκρατικό διάλογο.

Στο σχετικό έγγραφο, προβάλλεται η δικαιολογία της ΕΡΤ, πως δεν υπάρχει λίστα με τους εκπροσώπους του νεοσυσταθέντος κόμματος σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τη Λαϊκή Ενότητα «αυτό δεν ισχύει», καθώς, όπως παρατίθεται, έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή ύπαρξης του κόμματος.

Στο δελτίο Τύπου, τέλος, γίνεται μνεία για τον αγώνα που έγινε από τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, όταν ακόμα βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλων όσων υποστήριξαν το άνοιγμα της ΕΡΤ, με το σχόλιο πως οι κινήσεις που έγιναν, αποσκοπούσαν σε μια ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και όχι σε ένα «κυβερνητικά καθοδηγούμενο μέσο».

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Για 2η φορά μέσα σε 3 μέρες σε τηλεοπτικό πάνελ της Δημόσιας ΕΡΤ δεν εκπροσωπείται η «Λαϊκή Ενότητα». Η μεθοδολογία των τηλεφωνικών συνδέσεων απομονώνει τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Ενότητας» από τον αναγκαίο δημοκρατικό διάλογο.

Δυστυχώς η αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχει λίστα με τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Ενότητας» σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν ισχύει.

Από την 1η στιγμή το γραφείο τύπου έχει στείλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σχετική λίστα εκπροσώπων της «Λαϊκής Ενότητας». Συνταγματικά το δικαίωμα της «Λαϊκής Ενότητας» ως 3η Κοινοβουλευτική Δύναμη εκπροσώπηση σε όλες της πολιτικές της εκπομπές.

Αγωνιστήκαμε για μία ΕΡΤ δημόσια δημοκρατική πλουραλιστική και όχι για ένα ραδιοτηλεοπτικό κυβερνητικά καθοδηγούμενο μέσο.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λαφαζάνης καταγγέλλει αποκλεισμό από εκπομπές της ΕΡΤ"

Γεννηματά: «Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα»

«Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα και γι' αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει τις εκλογές» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο MEGA.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε εκ νέου τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ο λόγος για τον οποίο πάει σε εκλογές είναι γιατί «φοβάται τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τι έχει συμφωνήσει» με τους δανειστές, «γιατί πέταξε λευκή σελίδα, άνευ όρων υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση».

«Φοβάται τη στιγμή που θα έρθει ο λογαριασμός στον πολίτη... 14 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα των λαθών του και της συμφωνίας που υπέγραψε άνευ όρων. Θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα, γι' αυτό βιάζεται τις εκλογές για να μη φτάσει σε αυτό το σημείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω τον ρυθμό με τον οποίο κάνει την κυβίστηση, τις τούμπες ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω τις μεταλλάξεις από τα ψέματα στην πραγματικότητα και από την πραγματικότητα στην εικονική πραγματικότητα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, κράτησε σαφείς αποστάσεις και από τη ΝΔ, δηλώνοντας ότι «επιχειρεί να καθυστερήσει τις εκλογές για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει συμβεί, αλλά υπάρχει κόστος από τις καθυστερήσεις, θα έρθει νέος λογαριασμός με τις εκλογές».

Συμπλήρωσε πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνία ούτε για πολιτικά τρικ».

Αναφερόμενη στις κινήσεις της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τους θεσμούς».

«Με μια παραιτημένη κυβέρνηση ξαφνικά θα ανοίξουμε τη Βουλή», ανέφερε σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ενώ επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ρίξει νερό στο μύλο της απόλυτης παρακμής και του εκφυλισμού των θεσμών».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και για το ζήτημα με την κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του να δώσει λύση». «Δεν θέλει να δίνει λύση, φοβάται να αναλάβει ευθύνες, γι' αυτό δραπετεύει κάθε φορά», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος του είναι «να είναι ένας τρίτος εναλλακτικός πόλος που να μπορεί να εξασφαλίσει μια βιώσιμη λύση την επόμενη μέρα, γιατί το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια».

Χαρακτήρισε, δε, αστειότητες τα περί μπαίνει ή δεν μπαίνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ από το 2010 δεν είναι ένας λεηλατημένος χώρος και υπάρχουν επιστροφές ψηφοφόρων.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη επανασυσπείρωση της βάσης του Κινήματος, ενώ χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στο κάλεσμά της για συστράτευση. «Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που γίνεται πανελλαδικά και αυτής της απήχησης βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανταπόκριση και σε επίπεδο κορυφής και είναι θετικό», ανέφερε.

Το τρίπτυχο που θα χαρακτηρίζει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησε, θα είναι ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: «Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα»"

16 Σεπτεμβρίου εγκαίνια για κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Στον "χορό" των κινητοποιήσεων εισέρχεται, από τις 16 Σεπτεμβρίου, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των μελών της είναι η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Χρήστος Γκόντιας, "από τις 16 Σεπτεμβρίου, όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με τα αγροτικά τους μηχανήματα θα συγκεντρωθούν σε δρόμους, τελωνεία, λιμάνια που έχουν επιλεχθεί από τις κατά τόπους συνελεύσεις, ζητώντας δικαίωμα στην παραγωγή, δικαίωμα στη ζωή".

Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για θέματα που αφορούν τη φορολογία και το ασφαλιστικό τους.

Στο μεταξύ, αναστέλλεται η προγραμματισμένη για αύριο κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισήλθε η χώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Δημήτρης Καμπούρης.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά νομό, για την πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες της χώρας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "16 Σεπτεμβρίου εγκαίνια για κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων "

Στρατούλης: Λάθος της κυβέρνησης που δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο

Την εκτίμηση ότι το στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στους εκβιασμούς για την υπογραφή του μνημονίου, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρης Στρατούλης.

Ο Δ.Στρατούλης τόνισε ότι το κόμμα του, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή τις προεκλογικές εξαγγελίες και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εάν χρειαστεί θα συγκρουστεί με την ευρωζώνη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το νόμισμα είναι ένα εργαλείο για εμάς, αποφεύγοντας να μιλήσει ξεκάθαρα για επιλογή δραχμής. Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν είναι καταστροφή η έξοδος από την ευρωζώνη και για να στηρίξει τη θέση του ανέφερε πως υπάρχουν πολλές χώρες εντός της ΕΕ αλλά εκτός της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επεξεργαζόταν κάποια εναλλακτική λύση, ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο στο υπουργικό συμβούλιο. Πάντα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, η Αριστερή Πλατφόρμα έλεγε ότι ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο, αλλά σχετική συζήτηση δεν γινόταν, είπε.

Αφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε σχετική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε απευθείας με τον πρωθυπουργό, δεν ξέρω τι έλεγαν» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας όσο ήταν μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Στρατούλης παρατήρησε ότι «κάναμε πλούσιο αντιμνημονιακό έργο στα υπουργεία που διαχειριστήκαμε».

Ο κ. Στρατούλης έκλεισε, λέγοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα παραμένει συνεπής στις προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Λάθος της κυβέρνησης που δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο"

Μοσκοβισί: Τα 10 «καλά» του νέου προγράμματος

Μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών των μελών της ευρωζώνης, που επέτρεψαν την οριστικοποίηση της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει σε άρθρο του τους 10 λόγους για τους οποίους το νέο πρόγραμμα είναι «καλά νέα».

Όπως τονίζει στο κείμενό του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων η Κομισιόν έλαβε υπόψη την απόφαση για εκλογές η οποία με κανένα τρόπο δεν θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους: «Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έχει τη λογική της – ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειαζόταν να ξαναβρεί, ή μάλλον να βρει, μια συνεπή πλειοψηφία, σύμφωνα με τις γενναίες επιλογές του. Οι εκλογές είναι μία εθνική δημοκρατική διαδικασία και σέβομαι απόλυτα την κυριαρχία του ελληνικού λαού».

Ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία είναι «καλά νέα» όχι μόνο για τη σταθερότητα και την ελαστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά επίσης για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και την ΕΕ στο σύνολό της. Επιπλέον, τόνισε ότι η επιστροφή της ανάπτυξης είναι τώρα πιο πιθανή από ποτέ.

«Αυτή η συμφωνία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αλλάξει τις βασικές αρχές της οικονομίας της, να μπει σε ένα νέο και βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους της», αναφέρει, ενώ απαρίθμησε τους 10 λόγους για τους οποίους η συμφωνία είναι σωστή κίνηση για την Ελλάδα και την ΕΕ:

1. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

2. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και ισχυροποιούνται περισσότερο. Η προσέγγιση που συμφωνήθηκε για την επίτευξη της προσαρμογής είναι αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη.

3. Είναι ξεκάθαρη δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Το Eurogroup έχει δηλώσει πρόθυμο να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, όπως πιθανώς μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμής αν είναι απαραίτητο, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του νέου προγράμματος. Όπως τονίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο μήνα, δε θα υπάρξει κούρεμα.

4. Τα συμφέροντα των καταναλωτών μπαίνουν πριν από τα κατεστημένα. Περισσότερες ανοικτές αγορές είναι ζωτικές για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλές πρωτοβουλίες έχουν υιοθετηθεί ή είναι σε διαδικασία, προκειμένου να ελευθερώσουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ο τομέας της ενέργειας, και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε επαγγέλματα που είναι κλειστά με νομοθετικές ρυθμίσεις για όσους αναζητούν εργασία.

5. Ο τραπεζικός τομέας θα επιδιορθωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ισχυροποιηθεί, προς τα συμφέροντα της ευρύτερης οικονομίας. Με τη στήριξη των σχετικών θεσμών, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ανακεφαλαιώσει και να ισχυροποιήσει τις τράπεζές της, ώστε να επανεκκινηθεί η ροή πιστώσεων στην οικονομία.

6. Η αγορά εργασίας θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω, ώστε να τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δίκαιο τρόπο που θα αντικατοπτρίζει της βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

7. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ανανεωθεί λεπτομερώς για να προσελκύσει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες, ενώ θα μειώνει το χρέος. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το νέο ταμείο που θα έχει σχηματιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

8. Η ελληνική δημόσια διοίκηση θα εκσυγχρονιστεί προς τα συμφέροντα των πολιτών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα.

9. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξοδέψει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με καλύτερο τρόπο και πιο γρήγορα.

10. Η δικαιοσύνη βρίσκεται στη βάση αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη έχει σταθεί εξέχουσας σημασίας στις συζητήσεις επάνω στο νέο πρόγραμμα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Τα 10 «καλά» του νέου προγράμματος"

Αλεξιάδης: Οδηγηθήκαμε στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας

«Οδηγηθήκαμε σε αποφάσεις όπως η διατήρηση και η μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Θεμιτή η κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ώρα να κατατεθεί η διαφορετική εναλλακτική λύση στους πολίτες αν δεν είχαμε αυτή τη συμφωνία με τα επακόλουθά της» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. «Δεν είμαστε κυβέρνηση 10 χρόνια... Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στο οχτάμηνο που κυβερνήσαμε» πρόσθεσε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. «Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του» εξήγησε.

«Δεν είναι κακό να έχουμε φόρους στην ιδιοκτησία αρκεί να είναι δίκαιοι και αναλογικοί» εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Οδηγηθήκαμε στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news