facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν θα κλείσει αν δεν έλθει ο Στουρνάρας

Επίθεση κατά πάντων από την πρόεδρο της Βουλής στην συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στην οποία συμμετείχε μόνο το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια της για την απουσία των μελών των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων τόνισε ότι καταλύονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την υπογραφή της συμφωνίας, υπέγραφαν και τον πολιτικό θάνατο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τον πολιτικό θάνατο της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα κόμματα που αποφάσισαν να απέχουν, να "αλλάξουν γνώμη σε σχέση με τη Δημοκρατία".

Η Δημοκρατία, επιχειρήθηκε να συνθλιβεί μέσα στο κτίριο της Βουλής και την αίθουσα των συνεδριάσεων, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μάλλον είναι η τελευταία συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, αλλά, όπως είπε "ποτέ μην λες ποτέ, μπορεί και να μην είναι".

Παράλληλα ανακοίνωσε και το πρόγραμμα των συνεδριάσεων της ολομέλειας μέχρι και την Τετάρτη όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του χρέους.

Σχολιάζοντας, σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε την διαφωνία της για τα όσα υποστήριξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Βουλής και στην πρόσκληση που έχει απευθύνει για την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι προς τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για να απαντήσει όσον αφορά την υπόθεση της Siemens. «Η βουλή δεν θα κλείσει αν δεν έρθει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Στουρνάρας. Είναι μάρτυρας της υπόθεσης και έχει ήδη προσκληθεί δύο φορές από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή δεν θα κλείσει αν δεν έλθει ο Στουρνάρας"

Την πόρτα εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο Γ.Παπανδρέου

Η συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη, σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ.Παπανδρέου χαιρετίζοντας την πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για συστράτευση και κοινό ψηφοδέλτιο εν όψει της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών υπογραμμίζεται ότι η συνεννόηση και η συνεργασία «δεν προκύπτει από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης».

Και προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου για την εκλογική συμπαράταξη.

Η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ

«Η συνεννόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί επιτακτική πολιτική και εθνική ανάγκη, ενόψει των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός μας.

Η ειλικρινής συνεργασία και συμπαράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, δεν προκύπτει από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης. Την υποχρέωση αυτή μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνον οι ενωμένες δυνάμεις της προόδου.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με συνέπεια υποστηρίζει τη θέση αυτή εδώ και καιρό και με πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν από τα τέλη του περασμένου χρόνου μέχρι και πρόσφατα, το καλοκαίρι, από τον Πρόεδρό του, Γιώργο Α. Παπανδρέου.

Γι' αυτό, χαιρετίζει τις σημερινές δηλώσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε τις προσεχείς ημέρες να γίνει πραγματικότητα η εκλογική συμπαράταξη όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να είναι η ευκαιρία για την ανάδυση μιας νέας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Με πολιτικούς όρους, με σεβασμό στον πλούτο των ιδεών του προοδευτικού χώρου, με ανανεωτικό πρόσημο. Σε βάση αξιακή, με σεβασμό σε κάθε κόμμα, κίνηση, πρόσωπο, που συμπαρατάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια, χωρίς ηγεμονισμούς.

Έτσι μπορεί να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια και να γίνει σεβαστή και να εκτιμηθεί από την Ελληνική κοινωνία».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Την πόρτα εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο Γ.Παπανδρέου"

Λεβέντης: Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θέλουν να μπουν στο κόμμα μου - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον Σκάι, εκτίμησε πως «η Ένωση Κέντρου θα μπορούσε να είναι τρίτο κόμμα» στις προσεχείς εκλογές. «Με πληροφορούν ότι η Ένωση πάει για τρίτο κόμμα γιατί θα πάρει μαζί της τον κόσμο τον προβληματισμένο, τον στεναχωρημένο», τόνισε ενώ αποκάλυψε πως πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ του ζητούν να είναι υποψήφιοι με το κόμμα του.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει μέσα στη βουλή. Απόδειξη ότι εμένα μου χτυπάνε την πόρτα όλοι οι τέως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να μπουν οι υποψήφιοι. Δεν θα τους βάλω. Η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται να βάλει κραγμένα ονόματα ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ γιατί θα χάσουμε την ορμή που μας δίνει η ανανέωση. Αν αρχίσω και βάζω έναν υπουργό του ΠΑΣΟΚ που έχει διατελέσει 20 χρόνια βουλευτής, έναν άλλο της ΝΔ κλπ, πάει χαμένη αυτή η ορμή και θα γίνω σαν τον Θεοδωράκη που είναι ψηφιδωτό», δήλωσε.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι το ΠΑΣΟΚ μεταμφιεσμένο» και πως «έχει πάρει όλο το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο όπως είπε, η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετάσχει σε αυτή. «Στηρίζουμε εκτός κυβέρνησης με δεδομένο πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Ο Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως υπερβαίνει το ρόλο της και δεν είναι πρέπουσα η συμπεριφορά της. «Απορώ γιατί δεν τη συγκρατεί ο πατέρας της. Θεωρείται ότι η διαγωγή της είναι η πρέπουσα; Όπου γυρίζω γελάνε με τη στάση της. Αυτά είναι πρωτοφανή και θα γραφτούν στην ιστορία με το κριτήριο ότι δεν πρέπει να βάζουμε προέδρους αδοκίμαστους».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θέλουν να μπουν στο κόμμα μου - ΒΙΝΤΕΟ"

Τα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις

Μπαράζ ανατροπών έρχεται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο «πέναλτι» για όσους αποχωρούν πρόωρα. 

Επίσης, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου) θα υπάρξει μεγαλύτερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

Την επόμενη πενταετία αναμένεται να επηρεαστούν 80.000 ασφαλισμένοι που θα στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίπου 100.000 που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια (π.χ. μανάδες). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά 70.000 ασφαλισμένους που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η όποια αλλαγή είναι οριακή.

Όσον αφορά στην αύξηση της εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη, το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Το φθινόπωρο θα κριθεί και η «τύχη» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν βρεθούν στο ενδιάμεσο ισοδύναμα μέτρα. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού Δικαίου Διονύση Ρίζου τις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ:



1. Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν να στραφούν στην πρόωρη έξοδο, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η έξτρα περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή, μάξιμουμ για μία πενταετία).

Μέχρι τώρα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση ήταν 6% τον χρόνο (δηλαδή, 30% την πενταετία) σε περίπτωση πρόωρης εξόδου. Το ίδιο ποσοστό περικοπής ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν μικρότερο πέναλτι, που διαμορφώνεται στο 4,5% τον χρόνο (δηλαδή 22,5% την πενταετία).

Πλέον προστίθεται ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα συνολική η μείωση για όποιον αποχωρεί πέντε έτη νωρίτερα να είναι 40% (ή 32,5% για δημοσίους υπαλλήλους που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).

2. Με μικτό τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2010. Μάλιστα, οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά αι για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη. Για το τελικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Δηλαδή με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία εξόδου και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010. Επίσης όλοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης. Από το άθροισμα αυτών των ποσών θα προκύψει το τελικό ποσό της σύνταξης.



Έτσι για παράδειγμα, δημοτικός υπάλληλος ΔΕ 59 ετών, ο οποίος προσελήφθη με σύμβαση στον Δήμο το 1983, έχει δύο χρόνια στο ΙΚΑ, έναν χρόνο στρατιωτικής θητείας και έπαιρνε βασικό μισθό 950 ευρώ τον Οκτώβριο του 2011, καθώς συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2010 εάν θέλει να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του ΙΚΑ αλλά και να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Εάν αποχωρήσει σήμερα θα λάβει 879,3 ευρώ κύρια σύνταξη. Με τον παλαιό τρόπο θα λάμβανε 860,9 ευρώ.

3. Σημαντική αλλαγή έρχεται σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν λίγα ένσημα στον συμμετέχοντα φορέα, με συνέπεια το εν λόγω τμήμα να υπολογίζεται με τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ, σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιείτο έως σήμερα. Έτσι πέραν του ότι με τη νέα ρύθμιση το ποσό των κατώτατων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το ποσό αυτό θα είναι κατά 90 ευρώ περίπου χαμηλότερο.

Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη, καθώς από τα 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ.

4. Για ακόμη έναν χρόνο ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επί των ποσών σύνταξης η εν λόγω ρύθμιση αφήνει χαμένους τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και όσους έχουν θέση που προϋποθέτει τη λήψη του σχετικού επιδόματος. Με το ενιαίο Μισθολόγιο η σύνταξή τους θα μπορούσε να είναι ακόμη και 120 με 140 ευρώ μεγαλύτερη από τον υπολογισμό με τον μισθό του 2011.

5. Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, θα πάνε στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη. Αυτό θα εφαρμοστεί από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου), ενώ σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα έχει μείωση 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα έχει μία περικοπή 27 ευρώ. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μικτού μηνιαίου ποσού (δηλαδή πριν από τις περικοπές). Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις"

«Φοροκαταιγίδα» από τις 31 Αυγούστου!

Απανωτά θα είναι τα σοκ από τις φορολογικές υποχρεώσεις οι όποιες θα χτυπήσουν την πόρτα τις επόμενες μέρες όσων κατάφεραν να πάνε κάποιες μέρες διακοπές αλλά και όσων έμειναν εδώ λόγω προσωπικής οικονομικής κρίσης.

Οι συνεχείς αναβολές των φορολογικών υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα) λόγω κακού σχεδιασμού και επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στρίμωξαν για άλλη μια χρονιά τις υποχρεώσεις τα τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Πάρτε λοιπόν βαθιά ανάσα και αρχίζουμε:

1. Η πρώτη υποχρέωση είναι ο φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την υποβάλουν μέχρι τις 28 του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, αν και μετά την τελευταία παράταση στην προθεσμία υποβολής είναι δεδομένο ότι θα δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση τουλάχιστον για την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά αυτά έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., τις πισίνες και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά.

2. Αυξημένα δίδακτρα: Τον Σεπτέμβριο οι γονείς με παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο και ο οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δίδακτρα αυξημένα κατά 23% λόγω της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με ελάχιστες εξαιρέσεις.

3. ΕΝΦΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναβολές. Ο σχεδιασμός πάντως αφορά βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Σεπτέμβριο και έναρξη είσπραξης του φόρου από τον Οκτώβριο. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

4. Ανασφάλιστα ΙΧ και μηχανές: Τον Οκτώβριο, θα έρθουν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα (σ.σ θα πρέπει να τα ασφαλίσουν και να πληρώσουν και το παράβολο των 250 ευρώ) ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν και οι «φουσκωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5. Έκτακτη εισφορά: Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος έξτρα έσοδα 251 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. οι επιβαρύνσεις θα έρθουν για τους φορολογούμενους αυτούς σε δυο δόσεις. Το πρώτο σοκ των αυξημένων συντελεστών υπέστησαν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου ή Αυγούστου και το δεύτερο θα έρθει το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

6. Τέλη κυκλοφορίας: Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

7. Δόσεις ληξιπρόθεσμων: Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, περίπου 880.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ .Κάποιοι θα έχουν την δυσάρεστη έκπληξη με μείωση του αριθμού των δόσεων ή και επιβολή αυξημένου επιτοκίου λόγω των αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί στην ρύθμιση προς τις εφορίες και τα ταμεία.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φοροκαταιγίδα» από τις 31 Αυγούστου!"

Παππάς: Υπέρ της συμμετοχής στις λίστες εκείνων που ψήφισαν «παρών»

Σε εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις λίστες του κόμματος οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τάσσεται υπέρ της παραμονής αυτών των στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο συνεργασίας με του ΑΝΕΛ, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει καμία μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και εξηγεί ότι «αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δεν θα υπήρχε η ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές».

Αντίθετα, λέει, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ υπήρξε εποικοδομητική και πιθανά θα επαναληφθεί, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών λέει ότι «το διακύβευμα είναι, με δεδομένη την συμφωνία με τους δανειστές, ποια κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία».

Ο κ. Παππάς επιμένει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού από τους δανειστές και προσθέτει ότι το "this is a coup" δεν ήταν απλά ένα διαδικτυακό σύνθημα.

Επίσης επιμένει ότι η απόφαση του δημοψηφίσματος ήταν σωστή και ότι το "όχι", δεν ήταν "ναι" στην δραχμή.

Κατηγορεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ότι «συμπλέουν με το σχέδιο Σόιμπλε και άλλων ακραίων ευρωπαικών δυνάμεων για επιστροφή στην δραχμή, σε συμφωνία με τους εταίρους, δηλαδή με μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που στις κρίσιμες ψηφοφορίες ψήφισαν «παρών», ο Νίκος Παππάς αφήνει ανοικτό να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «με δεδομένη την συμφωνία, στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν θέσεις για όσους θέλουν να σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης και να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα της διαπραγμάτευσης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Υπέρ της συμμετοχής στις λίστες εκείνων που ψήφισαν «παρών»"

Χρυσή Αυγή: «Η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει σε εμάς»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Χρυσή Αυγή στην οποία επισημαίνει ότι η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει σε αυτήν, ως τρίτο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση:

«Η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει στην Χρυσή Αυγή σύμφωνα με το Σύνταγμα και πρωτίστως με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που εξέλεξε την Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα και την αναγνωρίζει ως την μόνη δύναμη που αντιστέκεται στα μνημόνια, την λαθρομετανάστευση και τις ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται την Πατρίδα μας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: «Η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει σε εμάς»"

Πόση οικονομική καταστροφή αντέχει ακόμα η χώρα;

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις τρίτες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, έρχεται να προσθέσει και νέα βάρη στην ήδη διαλυμένη και κατεστραμμένη οικονομία, τα οποία είναι αμφίβολο ότι θα αντέξουν επιχειρήσεις και πολίτες.

Η καιροσκοπική αυτή πολιτική, που πηγάζει από ένα κομματικό ωφελιμισμό ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αδιαφορεί για τα πρόσθετα δεινά που επιφέρει σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στην Εντατική και υποστηρίζεται μηχανικά από το σκληρότερο μνημόνιο όλων, το τρίτο, του οποίου τις επαχθείς συνέπειες δεν έχει ακόμα αντιληφθεί σε όλη τους την έκταση ο ελληνικός λαός.

Πέρυσι τέτοια εποχή, παρ’ όλες τις αδυναμίες, η εικόνα της οικονομίας ήταν εντελώς διαφορετική. Αν μη τι άλλο, είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και η οικονομία λειτουργούσε στοιχειωδώς περιμένοντας ένα κλικ για να πάρει μπροστά.

Το κράτος εισέπραττε σε ικανοποιητικό βαθμό έσοδα και φόρους που προέκυπταν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και το τραπεζικό σύστημα, παρά τις αδυναμίες του στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, λειτουργούσε στοιχειωδώς στην κάλυψη άλλων αναγκών των επιχειρήσεων στο εξαγωγικό και εισαγωγικό τους έργο, στη διακίνηση των μεταχρονολογημένων επιταγών, αλλά και στην παροχή ρευστότητας σε όσους είχαν καταθέσεις, είτε επρόκειτο για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.

Η χώρα μέσα από τις τεράστιες θυσίες του λαού είχε επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, μέρος των οποίων αποδόθηκε στην κοινωνία, και για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια πέτυχε την έξοδο από την ύφεση με μια μικρή μεν, ανάπτυξη δε.

Ολα έλεγαν ότι με λίγη προσπάθεια ακόμα θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τα πέτρινα χρόνια και να αρχίσουμε σιγά-σιγά να ξαναχτίζουμε, έστω μέσα από τα συντρίμμια. Και μετά, με τον γνωστό τακτικισμό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγηθήκαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. 

Τι συνέβη, όμως, από τότε μέχρι σήμερα που οδηγούμαστε εκόντες άκοντες σε νέες εκλογές;

- Σχεδόν όλοι οι Ελληνες σταμάτησαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, μπερδεμένοι από ερμαφρόδιτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, περιμένοντας κάποιου είδους σεισάχθεια τόσο για τους φόρους όσο και για τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.

- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., θέλοντας να αποδείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται καλύτερα από τους προηγούμενους, επιδόθηκε σε μια μακρόχρονη και καταστροφική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μη θέλοντας ουσιαστικά συμφωνία, αλλά να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα μέσα από έναν εκβιασμό ότι η Ευρωζώνη θα πάθει μεγαλύτερο κακό από μια δική μας χρεοκοπία!

- Οσο για τα περιβόητα 7 δισ. -των οποίων η εκταμίευση υπολειπόταν από το προηγούμενο μνημόνιο και στην αρχή δεν τα ήθελε ο Γιάνης Βαρουφάκης-, όταν άδειασαν τα ταμεία και οι υποχρεώσεις έγιναν ασφυκτικές τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, από την κυβέρνηση άρχισαν να εκλιπαρούν για την εκταμίευσή τους.

- Και όσο συνεχιζόταν αυτή η ατέρμονη και εν πολλοίς αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση, η οποία από κάποιο σημείο και μετά εξαγρίωσε τους δανειστές και τους έκανε να δείξουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, στέλνοντας μήνυμα ότι οι εκβιασμοί της ελληνικής πλευράς δεν περνάνε, τόσο η κατάσταση στην πραγματική οικονομία χειροτέρευε και η παγκόσμια χλεύη αυξανόταν.

- Οι απονενοημένες προσπάθειες της «πρώτη φορά αριστερής» κυβέρνησης για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από Ρωσία, Κίνα ή την τράπεζα των BRICS έπεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο κενό και το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξοργίσουν περισσότερο τους Ευρωπαίους, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείπει την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και να τραβάει τον δικό της δρόμο.

- Τα λουκέτα σε επιχειρήσεις αυξάνονται από μήνα σε μήνα.

- Οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες και οι δρομολογημένες από το παρελθόν υπό διωγμόν, ενώ για ιδιωτικοποιήσεις ούτε κουβέντα.

- Η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ είναι ανύπαρκτη.

- Η ανεργία, μετά από μια μικρή ανάσχεση πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αρχίζει πάλι να αυξάνεται και να φλερτάρει σήμερα με το 30%.

- Και ενώ οι μήνες περνούν στην κυριολεξία άπρακτοι, η κυβέρνηση για τα μόνα που μπορεί να επαίρεται είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.

- Ετσι φτάνουμε στο παρά ένα της λήξης της 4μηνης προθεσμίας που μας είχαν δώσει για το κλείσιμο του προηγούμενου μνημονίου, προκειμένου να πάρουμε τα περιβόητα 7 δισ. και να αποπληρώσουμε τις δόσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Με μια εντελώς παράλογη απόφαση, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί σε ένα επίσης ακατανόητο δημοψήφισμα που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν capital controls, αφού η ΕΚΤ διέκοψε την παροχή ρευστότητας μέσω ELA.

-  Ετσι νέκρωσαν τα πάντα και η οικονομία έπεσε σε κώμα. Η όποια δραστηριότητα των επιχειρήσεων ανακόπηκε, οι εξαγωγές πλέον γίνονται μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες και απερίγραπτη τραπεζική γραφειοκρατία, ενώ οι δυσκολίες στις εισαγωγές έχουν δημιουργήσει ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προϊόντα.

-  Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το ηχηρό «Οχι» που πιστώθηκε με το δημοψήφισμα, κατάλαβε ότι αν επέμενε στη συγκρουσιακή πολιτική με τους δανειστές, οι Ελληνες πολίτες θα έχαναν οικονομίες 122 δισ. ευρώ, που ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες, η χώρα θα προχωρούσε σε άτακτη χρεοκοπία και θα γυρνούσε δεκαετίες πίσω, με μια ανθρωπιστική κρίση που όμοιά της μόνο σε υποσαχάριες χώρες συναντάται σήμερα.

- Υπέγραψε, λοιπόν, άρον άρον ό,τι του έδωσαν, καταπατώντας τις προσωπικές του αρχές και αξίες, αλλά και όλη τη ρητορική και υποσχεσιολογία που τον οδήγησαν στην εξουσία, και φέρνοντας στη Βουλή το επαχθέστερο και σκληρότερο των μνημονίων.

- Και επειδή οι δικοί του ultra αριστεροί τού γύρισαν την πλάτη, συνέβη το εξής καταπληκτικό: έτυχε ευρείας στήριξης από τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δίνοντας ελπίδα στον λαό ότι έστω και με αυτό το σκληρό πρόγραμμα που είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

-  Μόλις όμως έπεσαν και οι τελευταίες υπογραφές από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και αποδεσμεύτηκε η πρώτη δόση για να καλυφθούν την τελευταία στιγμή οι τρέχουσες ανάγκες πληρωμών, προέβη σε άλλη μία καταστροφική πρωτοβουλία με την παραίτησή του και την προσφυγή σε νέες εκλογές.

Το κόστος αυτής της νέας καταστροφής στην πραγματική οικονομία δεν είναι επακριβώς υπολογισμένο. Αλλοι κάνουν λόγο για 2 και άλλοι για τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μέσω συνεργασιών κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε διπλές κάλπες, οπότε κάτι τέτοιο θα σημαίνει ολοκληρωτικό όλεθρο.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι από τον Ιανουάριο και μετά οδηγηθήκαμε πολλά χρόνια πίσω και οι ιδεοληψίες, οι ερασιτεχνισμοί και οι πειραματισμοί κάποιων έχουν βάλει τη χώρα και τον λαό σε απίστευτες περιπέτειες, από τις οποίες είναι προς το παρόν άγνωστο πώς θα βγούμε και σε ποιους πρέπει να στείλουμε τον λογαριασμό της μιζέριας και της ανέχειας στην οποία μας έχουν υποβάλει στο όνομα της προσωπικής τους ιδεολογικής ουτοπίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόση οικονομική καταστροφή αντέχει ακόμα η χώρα;"

Γιούνκερ: Δεν θέλω να ζω σε αυτή την Ευρώπη

«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη, στην οποία θέλω να ζήσω», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Όταν μιλάμε για τη μετανάστευση πρέπει να ξέρουμε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους όπως εμείς» επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μία από τις πλουσιότερες και σταθερότερες περιοχές τους κόσμου, δηλαδή την Ευρώπη.

«Μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος, από την τρομοκρατία στη Λιβύη και από τη δικτατορία στην Ερυθραία» τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του λόγω της απόρριψης αυτών των ανθρώπων, διαμηνύοντας ότι «η βία κατά των αιτούντων ασύλου δεν είναι… Ευρώπη».

«Με ανησυχεί όταν οι πολιτικοί της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς θρέφουν ένα λαϊκισμό, ο οποίος παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση» γράφει και προσθέτει:
«Η ρητορική μίσους και οι απερίσκεπτες δηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων». «Αυτό δεν είναι Ευρώπη» καταλήγει χαρακτηριστικά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δεν θέλω να ζω σε αυτή την Ευρώπη"

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του

Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν γίνει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι, γράφει η βρετανική εφημερίδα στην εισαγωγή της συνέντευξης με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός φωτογραφίζεται στην Αίγινα, στο εξοχικό του σπίτι, αλλά σε μια πολύ πιο απλή εκδοχή από αυτή της ομολογουμένως κακής αισθητικής φωτογράφησης του στο Paris Match.

O δημοσιογράφος Andrew Anthony τον συναντά στην Αίγινα «τον εξοχικό παράδεισο των πλούσιων Αθηναίων με τα αρχαία και την σημαντική ιστορία» και παρατηρεί οτι «το γεγονός ότι είναι πρώην υπουργός δεν καλύπτει σαν τίτλος τον θρύλο του Βαρουφάκη. Και ο Γκίκας Χαρδούβαλης ήταν υπουργός αλλά δεν τον γνωρίζει κανείς».

Οι αξέχαστες ατάκες του πρώην υπουργού για την ευρωζώνη ως στίχο του Hotel California, ή το σχόλιο Πορτογαλέζας βουλευτή οτι είναι«πολύ σέξι» έχουν κάνει εντύπωση στον δημοσιογράφο που σημειώνει ότι ο Βαρουφάκης δεν έχει το παρουσιαστικό υπουργού.

«Σεξ και χρήμα: ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που δυστυχώς δεν κράτησε. Στις 6 Ιουλίου, μετά από ένα βιαστικό δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης οδηγήθηκε σε παραίτηση από τον Τσίπρα. Ήταν μια περίεργη στιγμή για τον Σύριζα, και ειδικά για τον Βαρουφάκη, που μετά την επιτυχία του όχι, θεώρησε ότι η χώρα δέχθηκε καθολική ήττα» σημειώνει η εφημερίδα.

«Και ενώ ο Σόιμπλε ξεκαθάριζε πως καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει αυτά που ισχύουν για όλες απλά με ένα δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης υπογράμμιζε οτι το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί. Κάτι που όλοι οι υπουργοί του Eurogroup είχαν βαρεθεί να ακούνε. Τον ήθελαν εκτός και πιθανώς ο Τσίπρας είχε κουραστεί και ο ίδιος από τον τρόπο που ο Βαρουφάκης μετέφερε τις απόψεις του».

«Παρ' όλο το ειδυλλιακό σκηνικό της Αίγινας με τον δυνατό ήλιο και την λαμπερή θάλασσα, που μπορεί να σε ξεγελάει, ο θυμός στην Ελλάδα είναι διάχυτος. Ο περισσότερος είναι προς την Ευρώπη και ειδικά τους Γερμανούς, αλλά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό» σχολιάζει ο Anthony.

«Ο Βαρουφάκης κατέκρινε πάντα την ελληνική πολιτική και τους ολιγάρχες που την ορίζουν οι οποίοι φοροδιαφεύγουν σωρηδόν. Και όμως αυτός αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για υψίστη προδοσία με την κατηγορία πως άνοιξε λογαριασμούς ΑΦΜ».

Και ενώ όλοι έχουν μια άποψη για τον πρώην υπουργό, καθώς ο δημοσιογράφος μιλάει με οδηγούς ταξί, εστιάτορες και άλλους πολίτες, το ζήτημα είναι αν απλά είναι «μάστορας στην θεωρία αλλά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα και τους συμβιβασμούς του πραγματικού κόσμου» πιστεύει ο δημοσιογράφος.

«Με υποδέχεται μαυρισμένος και φαίνεται απόλυτα χαλαρός, φορώντας λευκό πουκάμισο και τζιν. Μου εξηγεί ότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόνησο. Και ενώ σκέφτομαι οτι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνηδειτοποιώ οτι ούτε ο Βαρουφάκης ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι. Ο Βαρουφάκης παραδέχεται το λάθος του Paris Match, αλλά είναι το παρουσιαστικό του ζευγαριού που προκαλεί: είναι και οι δύο ωραίοι εκτός από πλούσιοι.».

Η αναφορά για το διάσημο τραγούδι των Pulp που εμπνεύστηκε από την Δανάη Στράτου ο Jarvis Cocker, ή την συμμετοχή του Βαρουφάκη ως Προέδρου των Αφροαμερικανών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσεξ, εντυπωσιάζουν τον δημοσιογράφο. Και μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον ο Anthony υπενθυμίζει στον Βαρουφάκη πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από το τέλος του 2014.

Και ο δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν ο Βαρουφάκης νιώθει υπεύθυνος για αυτό. Ο πρώην υπουργός του απαντά «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”».

Και ενώ πολλοί τον κατηγορούν για αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο «Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω ωμά δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».

«Το χιούμορ του και η προσωπικότητα του τον σώζουν από το να χαρακτηριστεί αλαζόνας, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οτι χαρακτηρίζοντας την απέναντι πλευρά “τρομοκράτες” θα ήταν μια τακτική που θα βοηθούσε τις διαπραγματεύσεις. Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν είχε τα φόντα για πολιτική» καταλήγει ο Anthony.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Τρόικα θα παραδεχόταν τα λάθη της. Περιμέναμε όμως οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παρενέβαιναν και ειδικά η Ανγκελα Μέρκελ» δηλώνει ο πρώην υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν μαζί με τον Τσίπρα σε αυτή την θέση, λέγοντας πως «είναι καλοί φίλοι ακόμα με τον πρωθυπουργό. Η γυναίκα του όμως υπονοεί ότι ο άνδρας της προδόθηκε» αποκαλύπτει ο Anthony καταλήγοντας πως ο μαρξιστής Βαρουφάκης δεν είχε την ψευδαίσθηση πως θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη ή πως οι Έλληνες ζητούν επανάσταση.

«Η οικονομική κρίση δεν είναι στιγμή για επαναστάσεις, μόνοι οι Ναζιστές, οι ρατσιστές και οι μισάνθρωποι επωφελούνται. Ας είμαστε ειλικρινείς, η αριστερά τα πήγε πολύ καλά, όχι επειδή ήταν αριστερά ή επειδή οι ψηφοφόροι μας ήθελαν σοσιαλισμό, αλλά επειδή υπογραμμίσαμε το γιατί πρέπει να σταματήσει η τακτική του συνεχούς δανεισμού. Και πιστεύω οτι ήμασταν η μόνη ελπίδα που είχε η Ευρώπη να εξυγιάνουμε το φορολογικό».

Όσο για τις φιλοδοξίες του υπουργού, παρ' όλες τις αριστερές καταβολές του τις οποίες εξιστορεί στον Anthony «η ιδέα οτι θα αφήσουμε τον καπιταλισμό να καταρρεύσει και θα πάρουμε το παλάτι είναι απαρχαιωμένη. Το κάναμε αυτό και οδήγησε σε μια ουτοπία». Και ενώ λέει ότι η ποινική του δίωξη δεν τον ενοχλεί καθόλου «αν με καταδικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον. Για τι θα είναι άραγε; Για το όχι στην Τρόικα; Για το ότι προσπάθησα να βρω Plan B; Αν το κάνουν θα χαρώ γιατί θα τους ξεσκεπάσω εντελώς». Δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στην ακαδημαϊκή του ζωή, παραμένει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του όπως ξεκαθαρίζει στον Observer. «Μέλος κυβέρνησης μπορεί να ξαναείμαι ναι» δηλώνει, ενώ η σύζυγος του ξεκαθαρίζει «εξαρτάται από την κυβέρνηση». Κοιτώντας την θέα από το εξοχικό της Στράτου ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας παρ' όλη την κρίση και η Στράτου σημειώνει οτι «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι οτι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».

Η συνέντευξη που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα, συνεχίστηκε διαδικτυακά, και ο πρώην υπουργός απάντησε μέσω email στον δημοσιογράφο ότι:

O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στον Τρόικα αλλά να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη οτι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις». Για τον ίδιο δεν έπρεπε να γίνει έτσι, καθώς είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσει να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα.

Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαρουφάκης δηλώνει στον Observer ότι «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν». Για την Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του"

Σκουριές: Ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές - 70 προσαγωγές

Περίπου 70 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και μπήκαν σε ένα λεωφορείο για να αποχωρήσουν, προσήγαγε η Αστυνομία και μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, απωθήθηκαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια άναψαν φωτιές με αποτέλεσμα η Αστυνομία να τους κυνηγήσει και να τους ακινητοποιήσει στο λεωφορείο όπου είχαν μπει.

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Μουρατίδης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση που συμμετείχε στη διαδήλωση, τόνισε στο ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες πριν από το εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» και δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν το σημείο, ρίχνοντας δακρυγόνα.

«Κύκλωσαν τους διαδηλωτές και στη συνέχεια άρχισαν να τους κυνηγάνε, εγκλωβίζοντας μια ομάδα που είχε ανέβει στο λεωφορείο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για «άσχημη επίθεση των ΜΑΤ που κυνηγούσαν για δύο χιλιόμετρα τον κόσμο» κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Τόσκας.

Η πορεία στον Κάκκαβο διοργανώθηκε από μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και μέλη κινημάτων από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, στους επιβάτες του λεωφορείου που έχουν προσαχθεί, βρίσκονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πολλοί Γερμανοί διαδηλωτές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: Ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές - 70 προσαγωγές"

Επιστρέφει στον ΠτΔ την εντολή ο Μεϊμαράκης

Ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε με πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βαγγέλης Μειμαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιστρέψει την εντολή που έλαβε, αύριο στις 10 το πρωί στον κ. Παυλόπουλο και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει τη χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα.

Ο κ. Μειμαράκης σκοπεύει μέσα στην εβδομάδα να συγκαλέσει τα όργανα της ΝΔ, ενώ θα πραγματοποιήσει και περιοδείες σε όλη τη χώρα όπου θα έχει επαφές με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει στον ΠτΔ την εντολή ο Μεϊμαράκης"

Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου-ΝΔ για το «όχι» Τσίπρα σε Μεϊμαράκη

Σφοδρή αντιπαράθεση και πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ προκάλεσε η άρνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να δεχθεί την πρόσκληση σε συνάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που του έχει αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με αιχμηρό τρόπο ανταπάντησαν κύκλοι του Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της άρνησης του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την εκτόνωσή της», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Όπως προσθέτουν, μπροστά στο φόβο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης φτάνει πρακτικά να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «πρακτική του χθες» είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού Προέδρου.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναζήτησε το πρωί τον πρωθυπουργό στον τηλέφωνο, αρχικά δεν τον βρήκε, του άφησε μήνυμα, όπως ενημέρωσε η ΝΔ και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μαζί του. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να συναντηθούν, κάτι που ο κ. Τσίπρα αρνήθηκε. Όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Η ΝΔ απάντησε νωρίτερα με επίθεση στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του «καθεστωτική νοοτροπία». Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει ότι «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι «δεν θέλει να τον δει».

Εξηγώντας την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου-ΝΔ για το «όχι» Τσίπρα σε Μεϊμαράκη"

Πρόσκληση για συγκρότηση τρίτου πόλου ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ απηύθυνε η Γεννηματά

Πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις κινήσεις και τα πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου, για συσπείρωση των δυνάμεων και συστράτευση με ενιαία στάση και ψηφοδέλτια, απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά κατά την διάρκεια της εισήγησής της στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ όπου εξετάστηκαν όλες οι πλευρές των εξελίξεων στη πορεία προς τις εκλογές και η προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος, όπως περιέγραψε, είναι να διαμορφωθεί ο τρίτος ενναλλακτικός πόλος που θα συμβάλλει στην εφαρμογή ουσιαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και να αναδείξει τις διαφορές -όπως τόνισε- με τον νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς, την πρόσδεσή της στο συντηρητικό και αναχρονιστικό παρελθόν της και τις τυχοδιωκτικές επιλογές, τις δογματικές εμμονές και την πολιτική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπασή τους δεν τους μετατρέπει ως δια μαγείας σε ένα σοβαρό αριστερό κόμμα, είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι τώρα είναι ώρα για μια νέα αρχή της δημοκρατικής παράταξης και με ισχυρή ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες.
«Να συζητήσουμε, να θέσουμε το κοινό συμφέρον πάνω από το προσωπικό, να συστρατευτούμε αλλάζοντας τα δεδομένα, ανοίγοντας νέους δρόμους, δημιουργώντας νέες προσδοκίες και ελπίδα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας είναι οτι είναι δραπέτης της ευθύνης «επικαλούμενος μόνο τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Κρύβεται πίσω από αυτήν, πριν αποκαλυφθούν στην πράξη οι δυσμενείς συνέπειες του 3ου Μνημονίου για τις οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους άνεργους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανοι και ανήμποροι να κυβερνήσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκληση για συγκρότηση τρίτου πόλου ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ απηύθυνε η Γεννηματά"

Πολιτική συμπόρευση ανακοίνωσαν Λαφαζάνης - Αλαβάνος

Πολιτική συνεργασία ανακοίνωσαν την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, και ο επικεφαλής του Σχεδίου Β Αλέκος Αλαβάνος σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή.

Κατά τη συνάντηση συμφώνησαν στη συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου και τόνισαν ότι η επόμενη Βουλή θα έχει ισχυρό αντιμνημονιακό στίγμα.

Λίγες ημέρες πριν ο ΑΛέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξή του, είχε αφήσει την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή λέγοντας: «Υπάρχει μια εκτίμηση από την πλευρά μας για την εντιμότητα, την ακεραιότητα, τη συνέπεια απέναντι στην εντολή του ελληνικού λαού που έδειξε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλοι βουλευτές, σε σχέση με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια τη δικιά τους και του κόμματος στήριξαν και ενώ είχαν βγει με άλλο πρόγραμμα, εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα χειρότερο από του Παπανδρέου ή του Σαμαρά».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική συμπόρευση ανακοίνωσαν Λαφαζάνης - Αλαβάνος"

Γλέζος: Η κυβέρνηση Μαξίμου προχωρά σε εκδικητικές εκλογές

To ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, δεν αποκλείει συμπόρευση με τη ΛΑΕ, ωστόσο απευθύνει έκκληση σε όλες τις συνιστώσες, στον Τσίπρα, ακόμα και στο ΚΚΕ, να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου.

Η κυβέρνηση Μάξιμου προχωρά σε εκδικητικές εκλογές χωρίς να παραδώσει, όπως είχε υποσχεθεί, την εξουσία στο λαό, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.

Ο κ. Γλέζος, τέλος, δεν αποκλείει συμπόρευση με τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Η κυβέρνηση Μαξίμου προχωρά σε εκδικητικές εκλογές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news