facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει σε κάνεναν να είναι κόμμα μέσα στο κόμμα

Σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κι ενώ κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα.

Με συνέντευξή του στη Real News, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται με δριμύτητα στην Αριστερή Πλατφόρμα, επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί να στήσει ένα νέο κόμμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ» και επισημαίνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι 'κόμμα μέσα στο κόμμα'».

«Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν μπήκε από εμάς ως ερώτημα στο δημοψήφισμα» ανέφερε ο υπουργός, ενώ κατάστησε σαφές ότι όποιος μιλά ακόμα και αυτή τη στιγμή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υποστηρίζει ακούσια ή εκούσια τις ακραίες θέσεις μέρους των δανειστών που απεργάζονται το σενάριο 'δραχμή ή μνημόνιο'», υπογραμμίζει ο Νίκος Παππάς.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως είναι αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων, αμείλικτων διλλημάτων, αλλά και αμοιβαίων υποχωρήσεων. Μάλιστα, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως έκαναν άλλοι το 2010 και το 2012.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει σε κάνεναν να είναι κόμμα μέσα στο κόμμα"

Στο ΦΠΑ 13% επιστρέφει το μοσχαρίσιο κρέας

Μια παράλληλη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής προέκυψε από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα.

Αυτή η εξέλιξη έχει σαφώς να κάνει με τα προβλήματα που περισσότερο δημιούργησαν, παρά έλυσαν οι νέοι συντελεστές και αφορά στο βόειο κρέας.

Όπως έγινε γνωστό, το μοσχαρίσιο κρέας επιστρέφει στο ΦΠΑ 13%, από 23%.

Στο 23%, ωστόσο, θα παραμείνουν τα φροντιστήρια.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΦΠΑ 13% επιστρέφει το μοσχαρίσιο κρέας"

«Άριστοι» σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του Δημοσίου είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση και υπό την πίεση των θεσμών.

Η «αποκομματικοποίηση» τίθεται επιτακτικά στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, ιδίως μετά την ακατανόητη κατά τους εκπροσώπους της τρόικας αλλαγή ή τοποθέτηση αρεστών σε διοικήσεις λίγο αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής

Στις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων να προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση και όχι να διορίζονται κάθε φορά που προκύπτει νέο κυβερνητικό σχήμα. Εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Στις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μπαίνει από παράγοντες του υπουργείου ο όρος «άριστοι» όταν αναφέρονται σε πλήρωση θέσεων ευθύνης. Μια δεξαμενή από το 10%-20% των αρίστων που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα τα οποία θα προκύπτουν από αντικειμενική μοριοδότηση θα μπορούσε να δίνει πρόσωπα για ανώτατες θέσεις.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης από τη μισθολογική και η επανακατάταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άριστοι» σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου"

Iskra: Τρίτο Μνημόνιο ως τον Δεκαπενταύγουστο και εκλογές-εξπρές αρχές Σεπτεμβρίου

Άρθρο που δημοσιεύει σήμερα ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα δικτυακός τόπος iskra.gr, αναφέρει ότι το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει άρον-άρον με την ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές-εξπρές, ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο συντάκτης του άρθρου, οι σχεδόν «θερινές» εκλογές «επιβάλλονται» και για να εκκαθαρισθούν οι λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο έχει ως εξής:

ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ "ΒΑΡΙΔΙΑ"

Έγκυρες πηγές τόνιζαν στην Iskra ότι στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί άγχος και κλίμα εκνευρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει άρον-άρον με τη ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (!) και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές εξπρές, ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! (Βλέπε σχόλια στη δεξιά στήλη: ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ»)

Το βασικό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να τελειώσουν όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να μπουν οι υπογραφές στο νέο τρίτο μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη (!) , 11 Αυγούστου , να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη (13/8) και να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη Παρασκευή (14/8).

Το μόνο που ανησυχεί την κυβέρνηση σε αυτόν τον άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό, ο οποίος παραβιάζει κάθε ίχνος από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και διεξάγεται μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ερήμην του ελληνικού λαού, είναι να υπάρξουν κωλύματα από την πλευρά των θεσμών. Παρ' ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον διατεθειμένη να προσφέρει στους πιστωτές «γη και ύδωρ», μιας και η ίδια διατείνεται ότι δεν διαθέτει εναλλακτική λύση, εκ μέρους των «θεσμών» ζητείται να υπάρξει στο μνημόνιο μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στις δεσμεύσεις, πράγμα που ίσως απαιτήσει την ύπαρξη γέφυρας με νέα προαπαιτούμενα μέτρα που ενδιάμεσα θα ψηφισθούν στη Βουλή.

Αν και εφόσον οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον – άρον και εν κρυπτώ στα μέσα Αυγούστου το μνημόνιο γίνουν πράξη, ακολουθούν , κατά πάσα πιθανότητα, οι εκλογές εξπρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων η κυβέρνηση δεν θέλει, να αφήσει, αν είναι δυνατόν, ούτε μια μέρα να κυλήσει με το νέο μνημόνιο και τις συνέπειές του να λειτουργούν αρνητικά γι'αυτήν στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι σχεδόν «θερινές» εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, «επιβάλλονται» και για ένα πρόσθετο «σοβαρό» για την κυβέρνηση λόγο : να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος των κυβερνητικών κέντρων είναι να προκύψει μετά τις εκλογές στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι όλα αυτά τα πρωτοφανώς αντιδημοκρατικά σχέδια τεκταίνονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορέσει η κυβέρνηση να «ψαρέψει» στα θολά νερά στη σύντομη θερινή προεκλογική περίοδο και να φτάσει στο σημείο να αποστασιοποιείται από το «μνημόνιο» που η ίδια άρον – άρον ψήφισε, χρεώνοντάς το από τη μία στους εκβιασμούς των «θεσμών» και από την άλλη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν συμφωνία με κάθε κόστος!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Iskra: Τρίτο Μνημόνιο ως τον Δεκαπενταύγουστο και εκλογές-εξπρές αρχές Σεπτεμβρίου"

Ποιες συμβάσεις εξοπλιστικών με υπογραφή Παπαντωνίου ερευνά η Δικαιοσύνη

Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο και να παραδίδει μαθήματα Οικονομικών σε Πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, τα «έργα» του όμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο το 2001 βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς και από το νέο δικαστικό έτος αναμένονται εξελίξεις.

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου για τον οποίο πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2.

Και παρότι για το σκέλος αυτό της υπόθεσης τυχόν ποινικά αδικήματα έχουν παραγραφεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν κλείσει και οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού με τη Δικαιοσύνη. Το σημαντικότερο κεφάλαιο της εισαγγελικής έρευνας -αυτό που αφορά στην κύρια σύμβαση για την προμήθεια των Leopard 2- παραμένει ανοιχτό και αναμένονται απαντήσεις από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία Διαφθοράς για τα Leopard 2 είναι «βουνό» και για το λόγο αυτό οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη σύμβαση, κάθε φορά που ολοκληρώνουν ένα κομμάτι της έρευνας το κλείνουν, διαβιβάζοντας το σε αρμόδιο ανακριτή.

Έτσι, έγινε και με το σκέλος που αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Το κομμάτι αυτό της έρευνας έκλεισε από τους εισαγγελείς με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαντωνίου αλλά και με την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε βάρος 13 προσώπων. Ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διώκεται για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται ότι τέλεσαν 12 κρατικοί αξιωματούχοι. Στα ίδια πρόσωπα ασκήθηκε δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πλέον, μετά τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα προτεραιότητα των εισαγγελικών αρχών είναι η διερεύνηση της νομιμότητας της κύριας σύμβασης για τα Leopard 2, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το συγκεκριμένα όπλα αποκτήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ.

Τα Apache και οι φρεγάτες

Υπό διερεύνηση βρίσκονται, όμως, στην εισαγγελία Διαφθοράς και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ο κ. Παπαντωνίου, όπως η σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 δολαρίων από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα, η AXON του Θ. Λιακουνάκου.

Συνολικά πρόκειται για 12 ελικόπτερα η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, με «καπέλο», όπως φέρεται να προέκυψε από έρευνες, τουλάχιστον 70.000.000 δολαρίων. Και αυτό ενώ από τις πρώτες ώρες παράδοσης των ελικοπτέρων εντοπίστηκαν σε αυτά σοβαρά ελαττώματα.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς έχει μπει και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών (συν δύο option) ύψους 381.500.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη σύμβαση ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή την γαλλική εταιρία «Thales Naval Nederland».

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύμβαση αυτή που ξεκίνησε το 2005, έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία, Κύπρο και Γαλλία και αναμένονται απαντήσεις. Οι εισαγγελείς άρχισαν να ψάχνουν τις «γκρίζες ζώνες» της επίμαχης σύμβασης μετά από δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία το πρώην στέλεχος της γαλλικής εταιρίας, Michel Jossenrand, είχε καταγγείλει πως Έλληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003.

Υπό τα δεδομένα αυτά μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς πολλοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως είναι δαπανηρό και οι φρεγάτες, μετά τον εκσυγχρονισμό τους, θα ήταν 30 ετών και εντός πενταετίας θα έπρεπε να αποσυρθούν.

Μάλιστα, το 2008 η σύμβαση είχε μπει και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Από την έρευνα προέκυψαν παράνομες επιδοτήσεις των ναυπηγείων από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύποπτες πληρωμές κατά τα έτη 2003, 2004 και 2005 σε ελβετικές τράπεζες καθώς και διακίνηση χρηματικών ποσών σε υπεράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής και της Κύπρου.

Στο σκαμνί στις 5 Οκτωβρίου

Οι συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γ. Παπαντωνίου είναι το ένα σκέλος των εκκρεμοτήτων του με τη Δικαιοσύνη. Το άλλο σκέλος αφορά στο «πόθεν έσχες» και στην περιβόητη κατάθεση στην τράπεζα HSBC της Γενεύη της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για ποσό ύψους 1.330.000 ευρώ και ο συγκεκριμένος λογαριασμός περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Οι εισαγγελείς ερευνούν την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων και έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία προκειμένου να τους αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ και περίπου δυο χρόνια, ωστόσο, η εξέλιξη της έρευνας έχει σχεδόν «παγώσει» καθώς το του ζεύγος, Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, κουμπάροι του πρώην υπουργού και της συζύγου του, αρνούνται να δώσουν την συναίνεση τους για το άνοιγμα του λογαριασμού τους.

Το ζεύγος Κανδαλέπα έστειλε 1.000.000 ευρώ με δύο εμβάσματα στον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Και παρ' όλο που υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα και πως οι ίδιοι απλώς εξυπηρέτησαν τον πρώην υπουργό για την «εξαγωγή» τους στην Ελβετία – αρνείται να συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού.

Το ζεύγος Παπαντωνίου πάντως θα δικαστεί στις 5 Οκτωβρίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο κατηγορητήριο. Προ μηνών το ζεύγος Παπαντωνίου – Κουράκου είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» κατά το έτος 2009.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες συμβάσεις εξοπλιστικών με υπογραφή Παπαντωνίου ερευνά η Δικαιοσύνη"

Επίθεση μέσω ISKRA από την Αριστερή Πλατφόρμα κατά της κυβέρνησης

Σε επίθεση κατά της κυβέρνησης προχωρά η Αριστερή Πλατφόρμα, με άρθρο που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Iskra, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας πιο ξεκάθαρη την απόφαση για ρήξη.

Στο άρθρο σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει «πρωτοφανές αντιδημοκρατικό σχέδιο νέας μνημονιακής υποδούλωσης της χώρας», αλλά και την πρόθεση να ξεκαθαρίσει τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια», εν όψει εκλογών-εξπρές, που σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, είναι προγραμματισμένες ακόμη και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού η κυβέρνηση τελειώσει «άρον-άρον» με το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει το άρθρο, επιδιώκει να τελειώσουν όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να υπογραφεί το μνημόνιο την Τρίτη 11 Αυγούστου, να ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, για να συνεδριάσει το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.

Το άρθρο κάνει λόγο για άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό, αναφέρει ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει στους δανειστές γη και ύδωρ και να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που μένουν προσηλωμένοι στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος, καταλήγει, είναι να δημιουργηθεί μια νέα «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα, «πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση μέσω ISKRA από την Αριστερή Πλατφόρμα κατά της κυβέρνησης"

Η Φινλανδία πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

To ενδεχόμενο η Φινλανδία να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας άφησε σήμερα ανοιχτό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του κόμματος των "Αληθινών Φινλανδών" Τίμο Σόινι.

"Η κυβέρνηση έχει μία πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδας", είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως η πολιτική της διάσωσης θα αποδώσει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση της Φιλνανδίας απείλησε με εμπλοκή το Eurogroup που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, με τον ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ να τηρεί σκληρή γραμμή επικαλούμενος τη σθεναρή άρνηση του εθνικιστικού κόμματος των "Αληθινών Φινλανδών" να συναινέσει σε νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φινλανδία πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας"

Λεουτσάκος: Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο - Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι «υπάρχει σχέδιο ρεαλιστικό το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανάταση στην ελληνική οικονομία», ενώ άφησε αιχμές για την εν γένει πολιτική του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίνουμε μια μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην αντιμνημονιακή λαϊκή του πολιτική».

«Δεν ταιριάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ μνημόνια. Είναι έξω από τις ιδρυτικές του αποφάσεις και αυτό θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια, μέχρι την τελευταία στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στη βασική του προγραμματική θέση», ανέφερε ο κ. Λεουτσάκος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

Και σημείωσε: «Έχουμε σχέδιο για επιστροφή στην εθνική νομισματική πολιτική. Υπάρχει σχέδιο ρεαλιστικό το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανάταση στην ελληνική οικονομία, να αντιμετωπίσει άμεσα τα υφεσιακά φαινόμενα, να πραγματοποιηθεί παραγωγική ανασυγκρότηση και να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας».

«Αυτά που ακούτε για τα ριφιφί είναι για να εκφυλίσουν κάθε εναλλακτική πρόταση. Στο Εθνικό νομισματοκοπείο, υπάρχει 1,5 δις. κομμένα νομίσματα, τα οποία ανανεώνονται, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Δεν κατάλαβα για πιο ριφιφί μιλάνε», τόνισε ακόμα και συμπλήρωσε: «Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς. Δεν είμαστε περαστικοί από την αριστερά. Ορισμένοι από αυτούς που κάνουν υποδείξεις δεν γνωρίζουν ούτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι και υπουργοί. Υπάρχουν ορισμένοι που κουνάν το δάχτυλο και κάνουν υποδείξεις, πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχονται από το χθες και εργαζόντουσαν για άλλους πολιτικούς φορείς. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή στήριξη και μπορεί να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές και αλλαγή πορείας. Εισηγούμαι διακοπή των συνομιλιών για ένα μνημόνιο που θα είναι θανατηφόρο για έναν λαό και για τη χώρα».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο - Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς"

Κως: Οδοιπορικό του BBC για τη δραματική κατάσταση με τους μετανάστες

Στην Κω βρέθηκε το βρετανικό δίκτυο BBC προκειμένου να καταγράψει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταφτάσει το τελευταίο διάστημα στο νησί και οι οποίοι έχουν ανάγκη από τροφή, νερό και στέγη.

Η κάμερα του BBC μεταδίδει εικόνες ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Κω στο οποίο διαμένουν προσωρινά εκατοντάδες πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος ζητά από τον εικονολήπτη να δείξει ένα από τα σημεία στα οποία κοιμούνται οι άνθρωποι αυτοί.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, σε έναν χώρο έξω από το ξενοδοχείο έχουν τοποθετηθεί στρώματα για τους πρόσφυγες, ενώ ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει το γεγονός ότι στο παλιό ξενοδοχείο δεν υπάρχει ρεύμα γεγονός που, όπως τονίζει, δυσχαιρένει την κατάσταση.

Σύμφωνα με το BBC, η μόνη βοήθεια για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στην Κω είναι οι εθελοντές που έχουν σπεύσει στο νησί και οι οποίοι τους παρέχουν φαγητό και νερό.

Στην αρχή του ρεπορτάζ το βρετανικό δίκτυο καταγράφει επίσης την άφιξη των μεταναστών στη νησί και την ένταση που σχεδόν κάθε ημέρα στην Κω, ενώ σε κάποια πλάνα φαίνονται κατά μήκος κεντρικού δρόμου του νησιού οι δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί προκειμένου να φιλοξενηθούν τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά.

Όπως τονίζεται, οι χιλιάδες μετανάστες περιμένουν από τις ελληνικές αρχές να τους δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να περάσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί να συνεχίζουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή.



Σημειώνεται ότι την Παρασκευή επισκέφτηκε την Κω ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα στο νησί και τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο νησί φτάνει τους 5.500, με αποτέλεσμα το ζήτημα να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Οδοιπορικό του BBC για τη δραματική κατάσταση με τους μετανάστες"

«Βόμβα» Ρομπόλη: Λείπουν 3,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις ως το 2016

Δραματικά είναι τα στοιχεία για το έλλειμμα στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.

Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», διαπιστώνεται έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων ως το 2016, ενώ 100.000 νέοι αναμένεται να προστεθούν στις λίστες ανεργίας ως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Μάλιστα, ο κ. Ρομπόλης αναφέρει ότι στο τέλος του 2016 το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται στο 28%, δηλαδή οι άνεργοι θα έχουν φτάσει σε 1,4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά Ταμεία, τονίζει η επικαιροποίηση των μελετών για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και ειδικότερα για τον κλάδο των συντάξεων αναδεικνύει ότι το ετήσιο έλλειμμα της κύριας ασφάλισης κατά την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στο επίπεδο των 2,4 δισ. ευρώ και το ετήσιο έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης σε 1,3 δισ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Ρομπόλη: Λείπουν 3,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις ως το 2016"

Φορολόγηση έως και 45% σε αδήλωτα εισοδήματα

Σε αδήλωτο χρήμα που έμεινε στα στρώματα, τράπεζες του εξωτερικού ή ακόμη και θυρίδες ελληνικών τραπεζών στρέφεται νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει πως κεφάλαια τα οποία δεν δηλώθηκαν να φορολογούνται με συντελεστή ακόμη και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.

Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κτλ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας παραθέτει εκτιμήσεις στελέχους της κυβέρνησης που εξηγεί πως όσοι έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες θα προτιμήσουν να συμμετέχουν στη ρύθμιση που έρχεται με το νομοσχέδιο, γιατί αν διαπιστωθεί η παράβαση το κράτος μπορεί να επέμβει και έτσι να χάσουν το 100% του ποσού, έπειτα από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Φορολογία αλά γαλλικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στροφή στη συγκεκριμένη πολιτική έγινε μετά και την αποπομπή Βαρουφάκη που είχε διαφορετική τακτική στο ζήτημα. Η γγ δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ επισκέφτηκαν το Παρίσι, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο που οι γαλλικές Αρχές έπεισαν τους Γάλλους να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει απευθείας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων, αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων και επιτάχυνση των φορολογικών δικαστηρίων. Έτσι θα κληθούν όλοι όσου έχουν αποκρύψει χρήματα να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση για να τα δηλώσουν προκειμένου να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολόγηση έως και 45% σε αδήλωτα εισοδήματα"

Κουτσούμπας: Κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συμπόρευσης με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι «είναι άλλο πράγμα οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των άλλων κομμάτων, στους οποίους το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συζήτησης και συστράτευσης».

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών δηλώνει ότι «μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή, αφού την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ τη συνδέει με συνολικό σχέδιο και πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, διαγραφή του χρέους, με τον λαό αποφασισμένο και οργανωμένο, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εργατικής- λαϊκής εξουσίας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι «στρατηγικές λιτότητας στην Ευρώπη προωθούν και οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, αλλά και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι "φίλοι" του κ. Τσίπρα».

Τονίζει εξάλλου, πως «αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι ανταγωνισμοί διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η διαπάλη της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, της Γερμανίας με τη Γαλλία κλπ, δεν αφορούν στην προστασία λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά στο ποιος από αυτούς θα έχει περισσότερα κέρδη για τους ομίλους του, ποιος θα ηγεμονεύει στην Ευρώπη, στον κόσμο. Εκεί εντάσσεται η συζήτηση για τη λιτότητα».

Ερωτηθείς αν φοβάται πως ένα κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει: «Τέτοια κόμματα στιλ Λαφαζάνη που υπαινίσσεστε, παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική- λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Στις προηγούμενες δεκαετίες τους έχουμε γνωρίσει ως "εσωτερικό", ως ΕΑΡ, ως Συνασπισμό, ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι, με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο».

Τέλος, για το δημοψήφισμα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «το 62% του "όχι" το πήρε ο κ. Τσίπρας μαζί με τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, και το έκανε ένα μεγάλο "ναι" σε νέο μνημόνιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ"

Άμεσα ξεκινά η μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Ελαιώνα

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαίωνα, όπου οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.

Στόχος είναι να αρχίσει η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων την Κυριακή και οι υπόλοιποι να έχουν μεταφερθεί έως την Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αλλελέγγυους πολίτες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων για τους προσφύγες στο Πεδίον του Άρεως.

Καθημερινά βρίσκεται εκεί η κινητή μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και με τους διαμεσολαβητές της αφγανικής κοινότητας, προσπαθούν να επιλύουν θέματα που προκύπτουν.

Αναμένεται η διανομή μεταφρασμένου έντυπου υλικού για την ανάγκη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης απέναντι στους υγειονομικούς που βρίσκονται στον χώρο. 

Άμεσα θα γίνει επιδημιολογική καταγραφή του πληθυσμού που διαμένει στο Πεδίον του Άρεως και λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας της υγείας του. Καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες και γίνεται διανομή φαρμάκων και αντισηπτικών σε συνεννόηση με την ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ ήδη έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας εγκύκλιος στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για τη δωρεάν εξέταση των προσφύγων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Επίσης γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τις επόμενες μέρες, με τη μετεγκατάσταση στον νέο χώρο, να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και σε όσους ενήλικες απαιτείται.

Έχουν παραχωρηθεί 35 σκηνές που βρίσκονταν στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας, για τη μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα, καθώς και 70 κρεβάτια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στον Ελαιώνα θα υπάρχει κλιματιζόμενος οικίσκος, όπου θα στεγαστεί ιατρείο στελεχωμένο από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Γιατρών του Κόσμου, του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, και αρκετούς γιατρούς που προσφερθεί να βοηθήσουν.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τις αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων πολιτών «που όλες αυτές τις μέρες αντιμετώπισαν εθελοντικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετική οργάνωση και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έθετε η έλλειψη οργάνωσης και γρήγορων αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού» και δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.

Στο χώρο του Ελαίώνα συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, τοποθετούνται κοντέινερ, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί το 1999 για τις ανάγκες στέγασης των σεισμοπαθών της πρωτεύουσας.

Το κοντέινερ είναι επιφάνειας 30 τμ, διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και κουζίνα, ενώ θα γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών. Στους χώρους αυτούς μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά περί τους 400 πρόσφυγες. Τυχόν πλεονάζον αριθμός προσφύγων θα εγκατασταθεί σε σκηνές.

Κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να υπάρξει σύνδεση με νερό και ρεύμα, καθώς και να εξασφαλιστεί σύστημα αποχέτευσης.

Το θέμα των προσφύγων βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεσα ξεκινά η μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Ελαιώνα"

Reuters: Συμφωνία έως την Τρίτη και εκταμίευση μέχρι τις 20 Αυγούστου

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ώς την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιθανό να γίνει ώς την 20ή Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, τότε η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ώς την Πέμπτη.

Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει η ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α -μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. Ορισμένες χώρες, πάντως, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Συμφωνία έως την Τρίτη και εκταμίευση μέχρι τις 20 Αυγούστου"

Αντικατάσταση των επενδυτικών ενισχύσεων με φορολογικά κίνητρα εξετάζει η Αθήνα

Την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή/και συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, πρόκειται για 6.300 επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο τα προηγούμενα χρόνια.

Το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που οφείλει το Δημόσιο ανέρχεται στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 15 δισεκ. ευρώ. Οι ενισχύσεις καταβάλλονται σταδιακά, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων.

Πρόκειται δηλαδή για ιδιαίτερα σημαντικό μέγεθος που μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, σε αυτά περιλαμβάνονται ώριμα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται είτε στη φάση της υλοποίησης ή ακόμη και της ολοκλήρωσης αν και υπάρχουν αρκετά που ενώ έχουν εγκριθεί, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Για τους λόγους αυτούς, όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπριανίδης, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου οι επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο.

Πέρα από την παροχή φορολογικών κινήτρων στη θέση των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ένταξης ορισμένων επενδύσεων στο «πακέτο Γιούνκερ» που προβλέπεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων άνω των 300 δισεκ. ευρώ σε όλη την Ε.Ε. με στόχο την αναπτυξιακή ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση του υπουργείου Οικονομίας με φορείς της αγοράς προκειμένου να καταρτισθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικατάσταση των επενδυτικών ενισχύσεων με φορολογικά κίνητρα εξετάζει η Αθήνα"

Κορωνάκης: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε»

Στη διαπραγμάτευση «κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε» δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και σημειώνει ότι «κόμμα, κοινοβουλευτική ομάδα και κυβέρνηση ναρκωθήκαμε από τη διαπραγμάτευση και δεν βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις στην εφαρμογή ενός πιο συμμετοχικού μοντέλου διακυβέρνησης, ενός συνολικά διαφορετικού σχεδίου κοινωνικής ενεργοποίησης που θα αξιοποιούσε ανθρώπους, ικανότητες και δυνατότητες και θα έδινε δύναμη στη διαπραγματευτική διαδικασία, πετυχαίνοντας νίκες και στην καθημερινότητα του πολίτη».

Ο κ. Κορωνάκης τονίζει ότι «αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε μαζί με τον λαό να χαράξουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο. Η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοικτά στις διαδικασίες του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς απειλές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας».

Ερωτηθείς για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο κ. Κορωνάκης τον κατηγορεί ότι «από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει ρόλο κρίνοντας συναδέλφους του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία με λεκτικές ακρότητες, ως μη όφειλε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επί των ημερών του δεν έχουμε δει αποφασιστικά βήματα στο κτύπημα της διαφθοράς και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, ενώ συνεχίζονται οι αναίτιες συλλήψεις συνδικαλιστών και αγωνιστών, οι επιθέσεις απέναντι σε κινητοποιήσεις και ένα γενικευμένο κλίμα ασυδοσίας και μη ελέγχου, που δυστυχώς προκαλεί ακόμα επιδεικτικά. Αυτό δεν νομίζω πως μπορεί να συνεχιστεί».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνάκης: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε»"

Αλεξιάδης μετά την Κνωσό: Δεν θα ξεφύγει κανείς με πολιτική γνωριμία

Μηδενική ανοχή στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της απάτης στο Δημόσιο προανήγγειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι σε κατάστημα του μουσείου της Κνωσού δεν είχε εκδοθεί ούτε μία απόδειξη επί μια ολόκληρη μέρα, και η ταμειακή μηχανή ήταν πλαστή.

«Θα ελέγξουμε τα πάντα, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς με πολιτική γνωριμία» και «κάλυψη εξουσίας», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και σε άλλες κρατικές και ημικρατικές επιχειρήσεις.

Ειδικά για την υπόθεση στην Κνωσό, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως υπάρχει ένα «διαχειριστικό σκέλος», που αφορά την κλοπή χρημάτων του Δημοσίου, και ένα «καθαρά φορολογικό» σκέλος, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί αν μια δημόσια υπηρεσία είχε επιλέξει το δρόμο της φοροδιαφυγής σε βάρος του ίδιου του κράτους.

Σημείωσε δε πως οι ελεγκτές διαπίστωσαν την απάτη ελέγχοντας τις εισπράξεις του καταστήματος μόνο για μια ημέρα, και δεν γνωρίζουν τι γινόταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στους προπηλακισμούς που δέχτηκαν εφοριακοί πριν από λίγες μέρες σε πανηγύρι στη Ρόδο, ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε πως όσοι ακολουθούν αυτή την πρακτική θα είναι στόχος τακτικότατων και εξονυχιστικών ελέγχων. «Έχουν εξασφαλίσει την καλύτερη σχέση με την Εφορία», είπε με νόημα.

Απέρριψε πάντως την κριτική ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υιοθετήσει αντίθετη λογική και είχαν επικρίνει το ΣΔΟΕ όταν, πριν από δυο χρόνια, έμποροι είχαν ουσιαστικά εκδιώξει ελεγκτές από την Ύδρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν προέταξε τέτοιες λογικές, αντίθετα κατήγγειλε φορολογικά άβατα», σχολίασε.

Τέλος, αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επαναβεβαίωσε πως το μέτρο «έχει τελειώσει ως προς την ένταξη», όμως δεν μίλησε συγκεκριμένα για τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Σημείωσε ωστόσο πως θα πρόκειται για τροποποιήσεις σχετικά μικρής κλίμακας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης μετά την Κνωσό: Δεν θα ξεφύγει κανείς με πολιτική γνωριμία"

«Μετάθεση της πληρωμής στην ΕΚΤ για καλύτερη διαπραγμάτευση»

Περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της για την κατάρτιση του τρίτου προγράμματος στήριξης ζητά ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς, προτείνοντας μάλιστα, αν χρειαστεί, η ΕΚΤ να δεχθεί καθυστέρηση της πληρωμής που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στις 20 Αυγούστου.

«Η επιμέλεια πρέπει να προέχει της ταχύτητας. Αποφάσεις που αφορούν δισεκατομμύρια δεν επιτρέπεται να τις παίρνεις ‘στο πόδι'», δήλωσε ο κ. Καρς στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Προσέθεσε ότι, εν ανάγκη, η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δυνατή μια καθυστέρηση της πληρωμής από την Ελλάδα.

Ο κ. Καρς χαρακτήρισε πάντως μη εποικοδομητικές τις δηλώσεις από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ότι τίθεται ερωτηματικό στην γερμανική βοήθεια χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Αυτοί στο CDU και στο CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) που σκέφτονται καθαρά γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στη δανειοδότηση μόνο μετά το 2016», τόνισε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μετάθεση της πληρωμής στην ΕΚΤ για καλύτερη διαπραγμάτευση»"

Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο πρωθυπουργός

Τα πρώτα πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ρίχνει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

Πλέον, η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί, μιας και όλες οι πλευρές δείχνουν σαν έτοιμες από καιρό για μια τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι "για τη ρήξη θα ευθύνεται ο πρωθυπουργός", επιβεβαιώνοντας έτσι πως, μετά την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αρχής γενομένης από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μέλημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να μην χρεωθεί τη διάσπαση.

Πλέον, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν με ενέργειες οι διασπαστικές τάσεις που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Η Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με όσα είπε στο «Κεφάλαιο» ο κ. Λαφαζάνης, δεν θα περιμένει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου στο κόμμα. Είναι ανούσιο και εκβιαστικό, σημειώνει.

Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες σημείωναν μέσω διαρροών ότι ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει το επικείμενο συνέδριο, αλλά ούτε να εμποδίσει τις πρόωρες εκλογές. Υπενθύμιζαν, δε, τη στήριξή του στην κυβέρνηση μετά την καταψήφιση από την Πλατφόρμα των δύο πακέτων των μέτρων, οπότε είχε κάνει λόγο για "διαφορετικότητες" μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο κ. Λαφαζάνης αρνείται να δεχτεί και το δίλημμα "τρίτο μνημόνιο ή πέφτει η κυβέρνηση".

Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης στη σημερινή συνέντευξή του κάνει λόγο για "τροχιά τρίτου μνημονίου" που έχει μπει η κυβέρνηση, ενώ με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο βάζει τέλος στις φήμες για συμπόρευσή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αναφερόμενος σε «παλινωδίες, αντιφάσεις και αυταπάτες».

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα από πλευράς στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, προϊδεάζει για νέες περιοδείες με μεγαλύτερη ένταση. Τέλος, επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο μόνο με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο πρωθυπουργός"

Μάρδας: Άγνωστο πότε θα λήξουν τα capital controls

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας τόνισε την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να πει πότε θα λήξει η εφαρμογή των capital controls.

«Αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι διαρκώς να διευκολύνουμε όλο και περισσότερο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες από τη μεριά των Τραπεζών. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το πράγμα πρέπει να φαίνεται σιγά σιγά. Χθες, δόθηκαν στις Τράπεζες γύρω στα 190 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν σε ό,τι αφορά αιτήματα ιδίως εισαγωγέων», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν με έναν πολύ εντατικό ρυθμό, πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι θα κλείσουν στον χρόνο που προβλέπεται και ο χρόνος είναι 18-20 Αυγούστου».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Άγνωστο πότε θα λήξουν τα capital controls"

Βαρουφάκης: Δεν θα ψηφίσω μια συμφωνία με υφεσιακά χαρακτηριστικά

«Επί έξι χρόνια ήμουν αντίθετος σε συμφωνίες που επέτειναν την ύφεση. Δεν πρόκειται να ψηφίσω μια συμφωνία με παρόμοια χαρακτηριστικά» διεμήνυσε στην κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι περιμένει να δει την τελική μορφή της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει προοπτική για το χρέος από την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο τέως υπουργός υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά προοπτική», ενώ επισήμανε πως «αναμένουμε να δούμε τι συμφωνία θα υπάρχει όσον αφορά το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, την αναδιάρθρωση του χρέους και τα κόκκινα δάνεια.»

Όσον αφορά την υπόθεση του Plan B, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε πως «στόχος ήταν να αποδομηθεί η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση επί πέντε μήνες και επανέλαβε τις καταγγελίες για «φέουδα της τρόικας» στο ελληνικό δημόσιο, αναφερόμενος εμμέσως στη ΓΓ Εσόδων.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η τρόικα δημιούργησε φέουδα στο ελληνικό δημόσιο. Στόχος μας ήταν να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος όσον αφορά αυτά τα φέουδα, σε κάποιο βαθμό αυτό το πετύχαμε αλλά τώρα η τρόικα τα ζητάει πίσω» ισχυρίστηκε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν θα ψηφίσω μια συμφωνία με υφεσιακά χαρακτηριστικά"

Η ελληνική πρόταση: Έσοδα και από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ταμείο των 50 δισ.

Ως ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ' αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη -Νορβηγία, Αυστραλία, κ.λπ, περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το νέο υπερ-ταμείο στο οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί , με ορίζοντα 30ετίας, ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων από ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.

Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων , υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας –υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση.

Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Για παράδειγμα μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τραίνο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια. Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ' ανάγκη από την πώληση ακινήτων του δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ότι ο χρόνος ζωής που θα έχει το Ταμείο (30 χρόνια) του δίνει την δυνατότητα να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους -καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι, κ.λπ.

Η επίτευξη, δηλαδή, των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ' ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για την χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018!

Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών [εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών], ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη [1/2] και χρέος [1/2]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου. Με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα τυχόν έσοδα πήγαιναν εξ'ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το Ταμείο μόνο το ένα τέταρτο.

Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα [και όχι το Λουξεμβούργο], θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική πρόταση: Έσοδα και από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ταμείο των 50 δισ."

Τέλος στην πώληση καυσίμων από πρατήρια που δεν είναι στον «Λευκό Κατάλογο»

Θα απαγορεύεται η πώληση καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών-εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον Λευκό Κατάλογο (white list) της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομικών. Ακολουθούν η ιχνηθέτηση, τα GPS (ακόμα και στα slops), η απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων άνω των 4 τόνων κ.λπ.
Η σχετική υπουργική απόφαση για τον Λευκό Κατάλογο είναι η πρώτη που θα υπογραφεί άμεσα και περιλαμβάνεται στις αποφάσεις για το θέμα του Λαθρεμπορίου Καυσίμων, στις οποίες κατέληξε η Μόνιμη Διϋπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που συνεστήθη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνεδρίασε στις 06.08.15 για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο έλεγχος πορείας υλοποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων, στο οποίο διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και η εξέταση νέων θεσμικών παρεμβάσεων.
Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα εξής:
Α. Την επίσπευση με τους πλέον ταχείς ρυθμούς της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου, που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ειδικότερα:
1. Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών-εκροών.
2. Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.
3. Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).
4. Εντατικοί έλεγχοι αν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες.
5. Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.
Β. Την παρέμβαση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:
1. Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού.
2. Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές.
3. Σύστημα σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο.
4. Σύνταξη Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.
Στη χθεσινή σύσκεψη της Μόνιμης Διϋπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς προήδρευσε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης και συμμετείχαν (τα τακτικά μέλη) ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, ο Γενικός Γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εξειδικευμένοι συνεργάτες τους.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στην πώληση καυσίμων από πρατήρια που δεν είναι στον «Λευκό Κατάλογο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news