facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Η Βουλή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαντωνίου για τα Leopard

Στη Βουλή διαβιβάζεται δικογραφία για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του, το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου αλλά και σε βάρος γνωστού επιχειρηματία για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο μικροσκοπιο των Εισαγγελεων μπηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο από την έρευνα τους οι εισαγγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαντωνίου για τα Leopard "

Υπερτιμολογήσεις ύψους 104 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό

Ένα ακόμη πάρτι διαφθοράς αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Υπερτιμολογήσεις που ζημίωσαν με επιπλέον 104 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, έχουν φέρει ήδη στο φως οι πρώτοι έλεγχοι των συμβάσεων του έργου.

Σε έλεγχο που έγινε πριν από δυο μήνες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε τρεις εργολαβίες της Εγνατίας Οδού, αποκαλύφθηκαν υπερτιμολογήσεις 104 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται για συμβάσεις που αφορούσαν τα τμήματα Παναγία-Γρεβενά, Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας και Αρδάνιο-Ορμένιο που είχαν κατασκευαστεί από τις εταιρείες ΑΤΤΙΚΑΤ και Παντεχνική.

Πρόβλημα έχει ωστόσο προκύψει για την επιστροφή των χρημάτων αυτών στα δημόσια ταμεία καθώς οι δύο αρμόδιες εταιρίες έχουν «υπαχθεί» στο άρθρο 99 πε΄ρι πτώχευσης. Έτσι το υπουργείο αναζητά τώρα τρόπους προκειμένου να ανοίξει η νομική οδός που θα επιστρέψει τα σπαταληθέντα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο και των υπόλοιπων συμβάσεων της Εγνατίας Οδού, καθώς, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιώργος Δέδες, «υπάρχουν υποψίες και για άλλες συμβάσεις» και θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερτιμολογήσεις ύψους 104 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό"

Και επίσημα τη Δευτέρα η «πρεμιέρα» για το Χ.Α.

Την υπουργική απόφαση που περιγράφει τον τρόπο που θα διενεργούνται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα του ΧΑ τη Δευτέρα.

Η υπουργική απόφαση περιγράφει τους περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές λόγω capital controls και της ανάγκης να μην "φύγουν" κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα. Ελεύθερες είναι οι συναλλαγές για τους ξένους.

Αμέσως μετά, το Χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

«Μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.

Οι τεχνικοί όροι διεξαγωγής της εκκαθάρισης και του διακανονισμού περιγράφονται στην ως άνω Υπουργική Απόφαση».

Η εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου διευκρίνισε ότι η επανεκκίνηση των συναλλαγών αφορά όλες τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών. Σημείωσε δε ότι τα όρια μεταβλητότητας θα είναι μικρότερα από το +30 και -30%.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε στο CNBC ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο ανοίγει ξανά τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, με εκκρεμότητα την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών.

Πλέον, μένει να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να δώσει το Ok για την επανέναρξη των συναλλαγών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επίσημα τη Δευτέρα η «πρεμιέρα» για το Χ.Α."

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα

Μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς αλλά η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ στην Ευρώπη αναφορικά με τους νέους.

Στο 25,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο, μειωμένη κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η Ελλάδα έχει ωστόσο τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην ανεργία τόσο στο συνολικό ποσοστό όσο και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 53,2%. Ακολουθεί η Ισπανία με 22,5% και 49,2% αντίστοιχα με στοιχεία, όμως, του Ιουνίου 2015.

Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στον αντίποδα, στη Γερμανία (4,7%) και στην Τσεχία (4,9%).

Συνολικά στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 11,1%, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 9,6%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2012 και τον Ιούλιο του 2011, αντίστοιχα.

«Η Επιτροπή εργάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για την Απασχόληση, Μαργκρέτε Βεστάχερ. Όπως είπε, το επενδυτικό πακέτο των 315 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον «εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας - κυρίως για τους νέους». Τέλος, προανήγγειλε πως μετά το καλοκαίρι θα προτείνει μέτρα για την «αποτελεσματική» υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα"

Βενιζέλος: Θρασύδειλος, χυδαίος και μικρός συκοφάντης ο Τσίπρας

Με σκληρές εκφράσεις σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «θρασύδειλο» και τόνισε ότι «φτάσαμε να ακούμε μαθήματα δημοκρατίας από αυτόν που εξευτέλισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «χυδαίος και μικρός συκοφάντης» σημειώνοντας ότι πήγε στη Βουλή «για να καλύψει τον κ. Βαρουφάκη, γιατί προφανώς τον φοβάται ως συνεργό του».

«Ορθώς αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχει προσωπικά, για τη ζημία που υφίσταται η χώρα μένοντας άλλα τουλάχιστον τρία χρόνια σε σκληρό μνημόνιο, πηγαίνοντας από πρωτογενές πλεόνασμα σε πρωτογενές έλλειμμα, από θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε ύφεση 4% το 2015» συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όλη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Ο μοιραίος και θρασύδειλος κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να εμφανισθεί ποτέ στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση μου. Και εν τη απουσία μου όμως στη Βουλή, εμένα έχει πάντα στο μυαλό του και ορθά. Γιατί τον ενοχλεί οποίος αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Φτάσαμε δυστυχώς να θεωρείται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο άνθρωπος που καταχράται της εντολής των εκλογών του Ιανουαρίου και υποδύεται τον πανίσχυρο πρωθυπουργό με 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ, στις πλάτες της αντιπολίτευσης.

Φτάσαμε να ακούμε μαθήματα δημοκρατίας από αυτόν που εξευτέλισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και υπεξαίρεσε πολιτικά το αντιφατικό και αυτοακυρωμένο 61,3% του «Όχι».

Καταντήσαμε ως χώρα να περιμένουμε να κριθεί η μοίρα μας στην κεντρική επιτροπή ή το συνέδριο ενός κόμματος, όταν απαιτείται εθνική ενότητα και συστράτευση.

Αυτός, λοιπόν, ο πάντα ίδιος κ. Τσίπρας, χυδαίος και μικρός συκοφάντης, πήγε στη Βουλή να καλύψει τον κ. Βαρουφάκη, γιατί προφανώς τον φοβάται ως συνεργό του.

Και ορθώς αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχει προσωπικά, για τη ζημία που υφίσταται η χώρα μένοντας άλλα τουλάχιστον τρία χρόνια σε σκληρό μνημόνιο, πηγαίνοντας από πρωτογενές πλεόνασμα σε πρωτογενές έλλειμμα, από θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε ύφεση 4% το 2015. Έχοντας την ευθύνη για τη δραματική επιδείνωση της δυναμικής του χρέους και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των ουσιαστικά κλειστών τράπεζων για να σωθούν όσες καταθέσεις έχουν απομείνει.

Και ακόμη δεν συνυπολογίσθηκαν τα παιχνίδια της δραχμής αυτούς τους έξι μήνες. Όλες οι διεθνείς κινήσεις νομισματικής κερδοσκοπίας που εξ αντικειμένου τουλάχιστον συνδέονται με την ελληνική υπόθεση.

Αντί λοιπόν να απαντήσει για τις τρέχουσες, τεράστιες, προσωπικές και μετρήσιμες ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε για πολλοστή φορά:

- Την επίθεση στο PSI, δηλαδή στο κούρεμα και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που μείωσε το εθνικό βάρος κατά 180 δις, δηλαδή κατά 100% του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεται ο δύστυχος τι υπέγραψε στις 12.7 για το χρέος; Καταλαβαίνει ότι τώρα θα γλείψει εκεί που ανοήτως εξακολουθεί και φτύνει; Έχει συνείδηση ότι ζητά τώρα κάτι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που πήρε η χώρα το 2012 για το χρέος;

- Τις γελοιότητες περί υποβρυχίων, όταν ξέρει ότι το διαχρονικό σκάνδαλο των υποβρυχίων αντιμετωπίστηκε με υποδειγματικό τρόπο το 2010 για να διασώσει το δημόσιο δύο δις ευρώ που είχε καταβάλει χωρίς αντάλλαγμα και να πάρει την κυριότητα τεσσάρων σύγχρονων υποβρυχίων που ήσαν πεταμένα. Τώρα ας ρωτήσει δυο στενούς του συνεργάτες, την κα Κατσέλη και τον κ. Σαγιά, ας ζητήσει συγνώμη και ας υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δημοσίου στις εκκρεμείς διεθνείς διαιτητικές δίκες.

-Την παταγωδώς αποτυχημένη συνωμοσία που πήγε να στήσει το 2012, μαζί με γνωστά κυκλώματα, στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, εναντίον του μόνου ανθρώπου που αποδεδειγμένα δεν είχε καμία συμμετοχή και ευθύνη, αλλά μερίμνησε να αποκαλυφθεί η αλήθεια που απέδειξαν τα μηχανήματα, διαψεύδοντας γελοίους ψευδόμενους σκευωρούς που έθεσε υπό την πολιτική του αιγίδα ο κ. Τσίπρας, αλλά βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οπότε θέλει να έρθει να μιλήσουμε στη Βουλή για αυτά και άλλα πολλά. Πρωτίστως όμως να έρθει ως αυτό που είναι, ως επικεφαλής μιας ανίκανης κυβέρνησης μειοψηφίας και να παράσχει τις θεσμικές εγγυήσεις που απαιτούνται προκειμένου να πορευτεί η χώρα και όχι το διχασμένο κόμμα του. Τέρμα ο αυτοδιορισμένος μεσσιανισμός της «πρώτη φορά αριστεράς» που δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε ηθικό πλεονέκτημα. Απλώς έκανε τυχοδιωκτική πολιτική καριέρα λέγοντας αντιμνημονιακά ψέμματα στις πλάτες της δικής μας ειλικρίνειας και του δικού μας αγώνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Θρασύδειλος, χυδαίος και μικρός συκοφάντης ο Τσίπρας"

ΝΔ: Μετά την ομολογία Τσίπρα ανησυχούμε περισσότερο

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, σχετικά με το σχέδιο Β', εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για τί ακριβώς πράγμα είχε δώσει εντολή ο κ. Τσίπρας; Στην αρχή μας είχε πει ότι είχε δώσει εντολή να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις από ένα Grexit. Τώρα μας λέει κάτι άλλο. Ότι έδωσε εντολή εκπόνησης σχεδίου Β' για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όταν υπάρχει φόβος να σε βγάλουν από το ευρώ, προσπαθείς να το ματαιώσεις και όχι να το φέρεις πιο κοντά.

Τι περιελάμβανε τελικά αυτό το σχέδιο Β', που για πρώτη φορά μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι έδωσε εντολή να εκπονηθεί;

Περιελάμβανε έφοδο στο νομισματοκοπείο;

Περιελάμβανε έκδοση IOUs;

Περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών;

Και πόσο θεσμικά ήταν όλα αυτά; Και με ποιους τα συζητούσε; Με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα κόμματα ή με εξωθεσμικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γκαλμπρέιθ;

Και με ποιο δικαίωμα τέτοια εξωθεσμικά πρόσωπα γνώριζαν ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της οικονομίας της χώρας μας;

Πως είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με Funds να γνωρίζουν τα μυστικά της χώρας και μάλιστα να εκπονούν τέτοιου είδους σχέδια;

Μετά την ομολογία του Πρωθυπουργού ανησυχούμε ακόμα περισσότερο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Μετά την ομολογία Τσίπρα ανησυχούμε περισσότερο"

Πωλείται με διαδικασίες εξπρές το «μεγάλο λιμάνι»

Πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση των μετοχών του 51% του λιμανιού του Πειραιά από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού,(cosco,AMP TERMINALS MAERSK,ICTSI) αλλά και στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο νόμου που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ ΑΕ.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Δημοσίου θα πρέπει να περάσει από τη βουλή, είχε ξεκινήσει να συγγράφεται από το Δεκέμβριο του 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω εκλογών και σε αυτό εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ναυτιλίας ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Έως τώρα το ελληνικό δημόσιο είχε παραχωρήσει μέσω μια σύμβασης(master concession) στον ΟΛΠ, που είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά που θα παραμείνουν στο δημόσιο.

Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες ενώ κατέβαλε στο κράτος ως ετήσιο αντάλλαγμα για την παραχώρηση, του 2% επί του κύκλου εργασιών του.

Αυτό που επεξεργάζονται οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ και των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση και πώληση των μετοχών του 51% των μετοχών του ΟΛΠ σε υποψήφιους επενδυτές, είναι η δημιουργία μίας αρχής λιμένος (port authority) στον Πειραιά, που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.

Ο ΟΛΠ θα μπορεί να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως αυτή τη στιγμή ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) θυγατρική της cosco.

Η αρχή λιμένος που θα δημιουργηθεί θα μπορεί στη συνέχεια εφόσον προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ να ασκεί έλεγχο στο νέο ιδιοκτήτη αλλά και στην ΣΕΠ ΑΕ θυγατρική της cosco.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο μοντέλο με τη δημιουργία αρχής λιμένος αναμένεται να ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα λιμάνια.

Όταν το σχέδιο νόμου, που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου ψηφισθεί από τη βουλή οι τρεις υποψήφιοι για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ (βασικό μέτοχο του ΟΛΠ) ενώ αναμένεται η νέα κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης προς το νέο ιδιοκτήτη που θα πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από τη βουλή.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας σε πρόσφατη εκδήλωση στο δήμο Πειραιά παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά αναφερόμενος στη σχετική σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ είπε ότι η παλιά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή και ότι προετοιμάζεται μια νέα που θα πρέπει να επικυρωθεί και για να γίνει νόμος του κράτους και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργήσει και η κοινωνία του Πειραιά και ο Δήμος.

Στελέχη της διεθνούς αγοράς διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων αναφερόμενα στην αξιοποίηση του ΟΛΠ και στην έλευση νέου ιδιώτη επενδυτή ανέφεραν ότι αυτή όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί θα δώσει το σήμα στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον ότι η χώρα επιθυμεί τις επενδύσεις.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλείται με διαδικασίες εξπρές το «μεγάλο λιμάνι»"

Προκαταβολή φόρου στο 100% για όλους ζητούν με το καλημέρα οι δανειστές

Η απαίτηση για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% φέτος και στο 100% το 2016 για περίπου 700.000 μικροεπιχειρηματίες , ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με μπλόκ παροχής υπηρεσιών είναι η πρώτη -πικρή -γεύση των όσων θα ακολουθήσουν κατά την διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών που ξεκινούν σήμερα .

Κατά την χθεσινή διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων με υπηρεσιακού του ΥΠΟΙΚ στο γενικό λογιστήριο του κράτους τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν διορθώσεις στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 του μήνα . Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησαν τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», Όλοι αυτοί είχε «εξαιρεθεί» στην αύξηση του αφορολόγητου από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αφού εκτιμήθηκε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Η αύξηση αφορά όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την Εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.

Αντίθετα, στο θέμα της αύξησης κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ζητούν την μείωση του ανώτερου κλιμακίου του 8% για τους 230 που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ στο 6% με το πρόσχημα ότι τόσο υψηλός συντελεστής θα συνιστούσε κίνητρο φοροδιαφυγής Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να αυξηθεί ο συντελεστής της εισφοράς από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα! Ουσιαστικά, οι «θεσμοί» απαιτούν να ισχύσει εισφορά αλληλεγγύης 6% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Η νέα αυτή παρέμβαση στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η-1-2015. Δεδομένου ότι η αρχική νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή (με το ν. 4334/2015), δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, τυχόν νέα τροποποίηση της κλίμακας όπως τη ζητούν οι «θεσμοί» και τυχόν άμεση εφαρμογή της θα έχει ως συνέπεια η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ να υπολογίζεται από τον Αύγουστο με συντελεστή σχεδόν τριπλάσιο, αυξημένο από το 2,1% στο 6% και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Σε ξενοδοχείο η πρώτη συνάντηση

Τα παραπάνω και άλλα θέματα που αφορούν εργασιακό ασφαλιστικά απελευθερώσεις αγορών δημόσιο και βέβαια οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι τα θέματα της «συνάντησης γνωριμίας» που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών .

Άτυποι οικοδεσπότες θα είναι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Ράσμους Ρίεφερ ( ΕΚΤ) Νικολό Τζιαμαριόλι ( Ευρωπαϊκός Μηχανσιμός Σταθερότητας ) και Ντέλια Βελκουλέσου ( ΔΝΤ) θα δεχθούν στο ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας που καταλύουν όταν έρχονται στην Ελλάδα τους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη .

Στο υπόλοιπο της ημέρας και το Σαββατοκύριακο οι θεσμοί θα έχουν μια σειρά επαφών με στελέχη από τα υπουργεία εργασίας υγείας το ΤΑΙΠΕΔ , την ΕΛΣΤΑΤ , την Τράπεζα της Ελλάδας τις εμπορικές τράπεζες και επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς .

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταβολή φόρου στο 100% για όλους ζητούν με το καλημέρα οι δανειστές"

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα σε Βαρουφάκη - ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν επεξεργαστήκαμε ποτέ κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ», παρά μόνο ένα πλάνο αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα περί… Plan B της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε;».

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθος, μπορείτε να τον κατηγορείτε για όλα, αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι έκλεψε τη χώρα», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά

Όπως τόνισε, είχε δώσει ο ίδιος προσωπικά εντολή στον κ. Βαρουφάκη να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός σχεδίου άμυνας της χώρας για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. «Είχα δώσει εντολή προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα να ψάξετε στο κόμμα σας και στις προηγούμενες κυβερνήσεις».



«Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι λαμόγιο»

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας στη Φώφη Γεννηματά ότι «δεν είναι λαμόγιο», καθώς «την ώρα που διαπραγματευόταν δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό (σ.σ.: εννοώντας τον Γκ. Χαρδούβελη) και δεν έκρυβε στο συρτάρι λίστες φορολογουμένων (ενν. τον Γ. Παπακωνσταντίνου)».

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθος, μπορείτε να τον κατηγορείτε για όλα, αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι έκλεψε τη χώρα» ξεκαθάρισε.

Γεννηματά: Η στρατηγική σας κόστισε 14 δισ. ευρώ

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση γι' αυτές. Παράλληλα, του καταλόγισε «αλλοπρόσαλλη στρατηγική», με την οποία «έφερε το Grexit στην αυλή μας» και 14 δισ. ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη Δικαιοσύνη όσα πολιτικά πρόσωπα παρανόμησαν, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάνθηκαν για τον κ. Παπακωνσταντίνου.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρης κάλυψη Τσίπρα σε Βαρουφάκη - ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοσκόπηση: Ο Σόιμπλε είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αγαπητός όσο ποτέ στη χώρα του, περισσότερο και από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Infratest Dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής Tagesthemen του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt, η δημοτικότητα του Σόιμπλε στη Γερμανία για τον μήνα Αύγουστο φτάνει το 70%. Μάλιστα από τον Απρίλιο και μετά η δημοτικότητα του Γερμανού υπουργού αυξάνεται συνεχώς.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 ο Σόιμπλε έχει κερδίσει πέντε μονάδες, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε διενεργήθηκαν οι γερμανικές εκλογές, εννέα μονάδες.

Πιο δημοφιλής είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με 72%, ενώ η Μέρκελ βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από τον Σόιμπλε. Μόλις στο 48% είναι η δημοτικότητα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ικανοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του SPD σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στο 54%. Αντίθετα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι λίγο ή καθόλου ευχαριστημένο με το έργο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αν και τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του CDU/CSU αποτιμούν θετικά το έργο της κυβέρνησης, ανάλογη άποψη έχει μόλις το 59% των ψηφοφόρων του SPD.

Στην περίπτωση που γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το 42% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το CDU/CSU, ενώ το 24% το SPD. Το ποσοστό των Πρασίνων παραμένει σταθερό σε σχέση με ένα μήνα πριν στο 11%, ενώ το Die Linke χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 9%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) εμφανίζονται να κερδίζουν μόλις το 5% της πρόθεσης ψήφου και άρα να καταφέρνουν μετά βίας να μπουν στην ομοσπονδιακή Βουλή. Και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να χάνει μια μονάδα μετά την αποχώρηση του προέδρου του Μπερντ Λίκε, ο οποίος ίδρυσε νέο κόμμα. Πλέον κερδίζει το 4% των ψήφων και άρα δεν μπαίνει στην Μπούντεσταγκ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Ο Σόιμπλε είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στη Γερμανία"

«Αιμορραγούν» τα Πανεπιστήμια: Έχουν λάβει μόλις 2 εκ των 112 εκατ. της επιχορήγησης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν πάρει μόλις δύο από τα 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» η χώρα διαθέτει 20 πανεπιστήμια και και 15 ΤΕΙ, στα οποία η κρατική επιχορήγηση έχει συρρικνωθεί έως και 80%.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Θ. Καράογλου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους περίπου 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ που αφορά στη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ΥΔΕ στο υπουργείο Παιδείας.

Ερώτηση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Καράογλου στην ερώτησή του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν πανεπιστήμια, που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και θα είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».
Το αδιέξοδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -σημειώνει- επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, έπειτα από τη δέσμευση μέρους των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι ήδη οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι, πέραν του Αυγούστου, δηλαδή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εάν δεν εισρεύσει στο ταμείο τους κάποιο σημαντικό ποσό από την κρατική χρηματοδότηση.

«Τα Πανεπιστήμια διαμρτύρτονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φοιτητές διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, ενώ καθυστερούν οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων.

Συνταξιοδότηση πανεπιστημιακών

Την ίδια ώρα, κατά την εφημερίδα, υπάρχει και ποιοτικό έλλειμμα. Καθώς τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί καθηγητές, με το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας να έχει μειωθεί κατά μέσο όρο στο 25% την τελευταία πενταετία με κίδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διαδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αιμορραγούν» τα Πανεπιστήμια: Έχουν λάβει μόλις 2 εκ των 112 εκατ. της επιχορήγησης"

Πανούσης: Να μην συγκαλύπτονται εγκληματίες ως «κοινωνικοί αγωνιστές»

Οι συλλήψεις στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στις 15 Ιουλίου 2015, έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν, τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι έχει διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, καλεί τους πολίτες να μην ανέχονται ή συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, χαρακτηρίζοντάς τους κοινωνικούς αγωνιστές.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

1. Οι συλλήψεις έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν.

2. Οι συλληφθέντες δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 μήνες έως 3 χρόνια με αναστολή, ενώ για τους άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

3. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί για τους οποίους η δικαιοσύνη θα αποφανθεί στις 25-9-2015.

4. Το Υπουργείο έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

5. Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθείς έχει τραυματισθεί όλη την αποκατάσταση της υγείας του θα αναλάβει το υπουργείο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ούτε για τους δύο που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι ή να καταγγελθεί από τους προσαχθέντες βίαιη συμπεριφορά.

Το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά περιμένει και από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Να μην συγκαλύπτονται εγκληματίες ως «κοινωνικοί αγωνιστές»"

Επιστολή-κόλαφος για τη Ζωή: Μεταλλάξατε το σταθμό της Βουλής σε μηχανισμό προσωπικής προβολής

Για χαφιεδισμό, αυλή εθελοντών, μηχανισμό προπαγάνδας, μισαλλοδοξία και τρομοκράτηση κατηγορεί την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο σύμβουλος προγράμματος και αναπληρωτής συντονιστής του Καναλιού της Βουλής, Αριστείδης Φατούρος, σε ανοικτή επιστολή του.

Ο ίδιος περιγράφει τις συνθήκες εργασίας που έχουν επιβληθεί από την ημέρα που την τύχη της Βουλής ανέλαβε η κυρία Κωνσταντοπούλου αλλά και την καταρράκωση του προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού του κοινοβουλίου.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Φατούρου έχει ως εξής:

«Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή του αναπληρωτή Συντονιστή του Τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

«Πράσσειν άλογα»

Κυρία Πρόεδρε,

Η συνήχηση του τίτλου γνωστής ομάδας δημιουργικού κουκλοθεάτρου απηχεί δυστυχώς αυθεντικά τον τραγέλαφο στον οποίο έχει περιέλθει το κανάλι της Βουλής- και φοβούμαι ολόκληρη η Βουλή- κατά τη σύντομη περίοδο της θητείας σας.

Η δημοφιλής σε «εχθρούς και φίλους» μετωνυμία του σε «κανάλι της Ζωής», καταδεικνύει τη βίαιη μετάλλαξη του σταθμού σε μηχανισμό προσωπικής προβολής και προπαγάνδας. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αμεροληψίας, η αποδόμηση του ενημερωτικού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασμός του πολιτιστικού - επιμορφωτικού προγράμματος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμία, το ύφος και το ήθος του καναλιού.

Η κατάλυση της υπηρεσιακής ιεραρχίας της Βουλής και του καναλιού, ο παροπλισμός των Γενικών Διευθυντών και του Επιστημονικού Συμβουλίου, η διάλυση του Διπλωματικού Γραφείου, η δημιουργία αυλής «εθελοντών», ο ολοκληρωτισμός και η κατάχρηση εξουσίας, η επίδειξη αλαζονείας και αμοραλισμού, η άγνοια διοίκησης και διαχείρισης, η επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις, η άσκοπη εξουθένωση των υπαλλήλων δια της επιβολής του προσωπικού σας εκκεντρικού ωραρίου, η εμπέδωση κλίματος χαφιεδισμού και τρομοκράτησης, η καλλιέργεια φανατισμού και μισαλλοδοξίας, σκιαγραφούν την πρωτοφανή και ανυπόφορη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κοινοβούλιο.

Αποκορύφωμα του νοσηρού αυτού κλίματος είναι ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός δεκάδων συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν διαχρονικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής, οι οποίοι «χορταίνουν» από τις υποσχέσεις σας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνομαι την υποχρέωση να μιλήσω δημόσια για όσα κατ’ ιδίαν συζητούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του καναλιού και της Βουλής, αλλά και να δηλώσω πως θα εργαστώ κατά το μέτρο των δυνάμεών μου για την ανάταξη της απεχθούς, επαχθούς, επονείδιστης, αθέμιτης και μη βιώσιμης αυτής κατάστασης.

Με αρετή και τόλμη,

Αριστείδης Φατούρος

Σύμβουλος Προγράμματος

& Αναπληρωτής Συντονιστής

του Τηλεοπτικού Σταθμού

της Βουλής των Ελλήνων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-κόλαφος για τη Ζωή: Μεταλλάξατε το σταθμό της Βουλής σε μηχανισμό προσωπικής προβολής"

ΔΝΤ: Μη ρεαλιστικός ο στόχος για 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισεκ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.

Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισεκ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός.

Η Ελλάδα είχε θέσει αυτό τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισεκ. ευρώ. Όμως ο στόχος των 50 δισεκ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο αριθμός αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.
Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche,, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.

«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Μη ρεαλιστικός ο στόχος για 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις "

Βαρουφάκης: Για όλα φταίνε Σόιμπλε και Νταίσελμπλουμ ...

Τις ευθύνες σε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ για το κλείσιμο των τραπεζών, επιρρίπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Le Monde Diplomatique.

Μεταξύ άλλων τονίζει πως από την πρώτη τους συνάντηση στις 30 Ιανουαρίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τον απείλησε πως η αποδοχή του μνημονίου ήταν μονόδρομος και πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε μόνο διακοπή του προγράμματος και κλείσιμο τραπεζών. Ο πρώην υπουργός οικονομικών αναφέρεται επίσης στο κύριο Σόιμπλε τονίζοντας πως η στάση του ήταν εξ΄ αρχής αρνητική σε οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση του υφιστάμενου μνημονίου παρά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου . 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των τοποθετήσεων Βαρουφάκη:

Το πρώτο Eurogroup


«Κατά την πρώτη μου συμμετοχή σε Eurogroup, στις 11 Φεβρουάριου, μετέφερα προς τους εταίρους μου ένα απλό μήνυμα: « Στην κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να βρείτε έναν αξιόπιστο εταίρο. Θα εργαστούμε για την εξεύρεση κοινού τόπου συνεργασίας με το Eurogroup στη βάση της εφαρμογής μίας τριπολικής πολιτικής η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση. Η πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει βαθιές και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα αλλά και να καταπολεμηθεί ριζικά η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η ολιγαρχία των κερδοσκόπων. Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής θα πρέπει να είναι βασισμένος σε ισοσκελισμένα δημοσιονομικά για τη χώρα τα οποία ουσιαστικά ισοδυναμούν με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο λαός και ο ιδιωτικός τομέας με περισσότερα και πιο βαριά μέτρα και τέλος ως τρίτος άξονας θα πρέπει να υπολογιστεί η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ώστε η αξία των πρωτογενών πλεονασμάτων να επιστρέφει υπό μορφή επενδύσεων στη χώρα και να υπάρχει τελικώς και ουσιαστική αποπληρωμή των χρεών προς τους εταίρους μας»

H συνάντηση με Σόιμπλε


Λίγες ημέρες νωρίτερα τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης : «συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκα για πρώτη φορά τον κύριο Wolfgang Schäuble, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών. Στη συνάντησή μας τον διαβεβαίωσα πως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αναμένει προτάσεις οι οποίες δεν στοχεύουν τον έλληνα πολίτη αλλά συνολικά τους ευρωπαίους πολίτες και τις ανάγκες τους. Όπως αργότερα ανακαλύψαμε πάντως με τον δύσκολο τρόπο, καμία από αγαστές προθέσεις και προσπάθείες μας δεν ενδιέφερε δυστυχώς μεγάλη μερίδα της Ευρώπης». 

Η πρώτη σύγκρουση με Ντάισελμπλουμ
Ο πρώην υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, αναφέρει «στις 30 Ιανουαρίου είχα την πρώτη συνάντηση με τον κύριο Jeroen Dijsselbloem όντας και επίσημα υπουργός οικονομικών της χώρας. Η πρώτη ερώτηση που μου έθεσε ήταν το πως σκοπεύουμε να χειριστούμε το μνημόνιο το οποίο είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Η απάντησή μου ήταν πως η νέα κυβέρνηση είχε εκλεγεί με τη δέσμευση να επαναδιαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η εφαρμογή πολιτικών οι οποίες είχαν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης της ελληνική οικονομία και κοινωνία και τα οποία τελικώς όπως αποδείχθηκε δεν απέδιδαν και τα αναμενόμενα από την πλευρά της αποπληρωμής των χρεών της χώρας. Η απάντηση που έλαβα από τον κύριο Dijsselbloem ήταν άμεσα και ξεκάθαρη – δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να συμβεί. Είτε αποδέχεστε τις δεσμεύσεις που μνημονίου που έχει υπογραφεί είτε το πρόγραμμα σταματά άμεσα μου τόνισε. Με άλλα λόγια ο κύριος Dijsselbloem, μου είπε πως είτε συνεχίζεται στο δρόμο των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας είτε το τραπεζικό σας σύστημα καταρρέει καθώς αυτό επί της ουσίας σημαίνει διακοπή του προγράμματος για οποιαδήποτε χώρα μέλος βρίσκεται υπό χρηματοδότηση. Κοινώς ο ELA σταματά τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, τα ΑΤΜ σταματούν να δίνουν χρήματα, οι τράπεζες κλείνουν. Η συγκεκριμένη πρακτική κατά την άποψή μου ωμού εκβιασμού μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης δεν ήταν η τελευταία οφείλω να τονίσω. 

Η σκληρή γερμανική στάση στο Eurogroup
«Στο Eurogroup το οποίο συγκλήθηκε έντεκα ημέρες αργότερα, η στάση του κυρίου Dijsselbloem ήρθε να επιβεβαιωθεί και από τον κύριο Σόιμπλε. Έχοντας μόλις τελειώσει την ομιλία του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κύριος Σαπέν, στην οποία είχε σημειώσει πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να βρεθεί ένας κοινός τόπος συζήτησης για την αναδιάρθρωση συγκεκριμένων σημείων του προηγούμενου μνημονίου, ο γερμανός υπουργός οικονομικών μίλησε τονίζοντας «Οι εκλογές δεν θα έπρεπε να μπορούν να αλλάζουν τίποτε». Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη μάλιστα στάση είναι πως αρκετοί από τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών συντάχθηκαν με τη συγκεκριμένη άποψη. Στο τέλος της συγκεκριμένης συνεδρίασης κατά τη διαπραγμάτευση για τη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος ζήτησα η λέξη τροποποιημένο να τοποθετηθεί πριν από τη λέξη μνημόνιο, σε μία πρόταση η οποία ως στόχο θα είχε ουσιαστικά να δεσμεύσει την κυβέρνηση μας με επόμενες αποφάσεις. Στο σημείο αυτό ο κύριος Σόιμπλε αρνήθηκε να γίνει η συγκεκριμένη τροποποίηση ασκώντας βέτο και τονίζοντας «πως είναι αδύνατο να μπούμε σε διαπραγμάτευση του υπάρχοντος μνημονίου μόνο και μόνο επειδή οι έλληνες εξέλεξαν νέα κυβέρνηση». Λίγες ώρες αργότερα και ενώ υπήρχε συλλογικότερη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης ο κύριος Dijsselbloem επανέλαβε την απειλή του για κατάρρευση του προγράμματος στήριξης σε περίπτωση που επιμέναμε στη συγκεκριμένη τακτική. Στο σημείο αυτό συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα έλαβα την εντολή να αποχωρήσω από το Eurogroup χωρίς να έχουμε επί του πρακτέου συμφωνήσει ή υπογράψει κανένα κοινό ανακοινωθέν, αγνοώντας για δεύτερη φορά τις απειλές από την πλευρά Dijsselbloem. Στο σημείο αυτό οφείλω να υπογραμμίσω πως η συγκεκριμένη απειλή, εκείνη τουλάχιστον τη στιγμή, αποδείχθηκε ανεπαρκής αλλά σύντομα πήρε τη μορφή εκδίκησης από την πλευρά των εταίρων με τους οποίους βρεθήκαμε απέναντι. Αναλυτικότερα χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ή καλύτερα ως μέτρο πίεσης πάρα πολλές φορές το κλείσιμο των τραπεζών κατά τη διάρκεια όλων των συνομιλιών από πάρα πολλούς υπουργούς οικονομικών αλλά κάποια στιγμή η κατάσταση έγινε και προσωπική καθώς υπήρξαν υπουργοί που ανοιχτά με κατηγόρησαν πως τους κάνω μάθημα οικονομικών».

Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο πως έφτασε η ελληνική οικονομία στο κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls αναφέρει στην εφημερίδα : «Ένα μήνα πριν εκλεγούμε, η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα (ο οποίος είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών την ίδια αυτή κυβέρνηση), είχε ήδη δρομολογήσει ένα πρώτο bank run.  Μετά την εκλογή μας, η ΕΚΤ άρχισε να επισημάνει ότι θα ήταν σταδιακά θα προχωρούσε στην απενεργοποίηση της ροής ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό μία άνευ προηγουμένου απόσυρση καταθέσεων η οποία σαφέστατα χρησιμοποιήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό από το Eurogroup, για να "δικαιολογηθεί" το κλείσιμο των τραπεζών – κάνοντας τελικά πράξη την αρχική απειλή τουDijsselbloem.

Η αποχώρηση από το Eurogroup
«Όταν οι διαπραγματεύσεις πέρασαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο απλά επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους που είχαμε για την κατάσταση. Οι πιστωτές διακήρυξαν δημόσια την ανησυχία τους ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για το εάν η ελληνική οικονομία είναι δυνατό να προχωρήσει σε βασικές διαρθρωτικές αλλαγές. Στην πραγματικότητα, όμως, ενδιαφέρονταν μόνο να ταπεινώσουν την κυβέρνησή και να μας αναγκάζουν να επιλέξουμε ανάμεσα στην παραίτηση και τη συνθηκολόγηση, ακόμα και εις βάρος της διασφάλισης ότι οι λαοί που μας έχουν δανείσει θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω ενώ παράλληλα έθεταν σε κίνδυνο μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων που μόνο το κόμμα μας μπορούσε να πείσει τον ελληνικό λαό να το υιοθετήσει και να το υλοποιήσει ως δικό του».

Το κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Για όλα φταίνε Σόιμπλε και Νταίσελμπλουμ ... "

Εξηγήσεις στον Εισαγγελέα κλήθηκε να δώσει ο Στ. Παπασταύρου

Ως ύποπτος τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εκλήθη σήμερα να δώσει εξηγήσεις ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, για την υπόθεση των 5,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Ενώπιον του εισαγγελέα δεν εμφανίστηκε ο ίδιος, αλλά ο δικηγόρος του, ο οποίος πήρε προθεσμία για τον πελάτη του για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Τι λέει για την εισαγγελική κλήση ο Στ. Παπασταύρου

Τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην ελβετική HSBC για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο, φέρεται να προβάλει ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος.

Ο, κληθείς σε εξηγήσεις για δύο κακουργήματα, δικηγόρος, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν επίσης συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και η μητέρα του η οποία καλείται επίσης σε εξηγήσεις για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο κ. Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλει προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις στον Εισαγγελέα κλήθηκε να δώσει ο Στ. Παπασταύρου"

Ζητούν κατάργηση της εισφοράς 8% στα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ

Με νέες… φιλοαναπτυξιακές και υψηλού… κοινωνικού προφίλ αξιώσεις ξεκινά η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» των πιστωτών, το οποίο ζητά κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Το επιχείρημα που προβάλουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι πως η υψηλή έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω την φοροδιαφυγή – επιχείρημα, πάντως, που αποκρούσει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η εισφορά του 8% αποτελεί κατά βάση πολιτική απόφαση και εντάσσεται στην λογική της δίκαιης ανακατανομής των βαρών.

Σαφέστερη εικόνα για τον βαθμό πίεσης που σκοπεύουν να ασκήσουν οι δανειστές, τόσο στο θέμα της εισφοράς όσο και στα θερμά μέτωπα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, αναμένεται και στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Η συνάντηση, για λόγους σημειολογικούς και συμβολικούς, θα γίνει εκτός υπουργείου, πιθανότατα στο «στρατηγείο» του Χίλτον, θα έχει τη μορφή «συνάντησης γνωριμίας» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και το παρών θα δώσει και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα.

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων, πάντως, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει ήδη ανοίξει και στο μέτωπο των εργασιακών, όπου ο στόχος που τέθηκε στις χθεσινές επαφές είναι να διαμορφωθεί έως το τέλος της χρονιάς ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα χαρακτηρίζεται από «δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα» όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ψηλά στην ατζέντα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται και η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ στις χθεσινές συναντήσεις τέθηκε και το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων.

Βασικός στόχος των διαπραγματευτικών ομάδων για τις επόμενες ημέρες είναι να επαναπροσδιοριστούν οι προβλέψεις για την ύφεση, οι οποίες θα καθορίσουν και την έκταση των μέτρων που θα ζητηθούν τόσο για εφέτος όσο – και κυρίως – για το 2016.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν κατάργηση της εισφοράς 8% στα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ"

Το περίεργο παιχνίδι Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το χρέος

To ΔΝΤ διαπραγματεύεται αλλά δεν… πληρώνει – επί του παρόντος τουλάχιστον, ο Σόιμπλε ντριπλάρει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και σοβαρά ερωτήματα αρχίζουν να γεννώνται για το πώς και πόθεν θα προέλθουν τα 80 και πλέον δις που χρειάζονται για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα.

Παρά τις καθησυχαστικές διαρροές από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η χθεσινή ευθεία δήλωση του ΔΝΤ ότι δεν θα χρηματοδοτήσει, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, το νέο ελληνικό πρόγραμμα καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, διαμορφώνει νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο της όποιας τελικής συμφωνίας.

Το ΔΝΤ βάζει καθαρά ως όρο για να συμβάλει με νέα δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πακέτο μια ρητή συμφωνία μεταξύ ευρωζώνης και Αθήνας για ελάφρυνση του χρέους – μια συμφωνία, ωστόσο, που το Βερολίνο εξακολουθεί να παραπέμπει τουλάχιστον μετά από ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε, σε ενημέρωση βουλευτών των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ότι το ΔΝΤ θα μπει τελικά στο τρίτο δάνειο αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση επί του νέου προγράμματος, ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ακόμη όμως κι εάν δεν αμφισβητηθεί η… ειλικρίνεια των εκτιμήσεων Σόιμπλε, το Ταμείο δεν θέτει ως προϋπόθεση την «έναρξη των συζητήσεων», αλλά την ύπαρξη σαφούς συμφωνίας για το χρέος. Και ουδείς διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα απαιτήσει μήνες, με δεδομένη και την αντίδραση των σκληρών συνιστωσών των πιστωτών σε Γερμανία και ευρωζώνη για οποιαδήποτε γενναία απομείωση του χρέους.

Ουδείς, επίσης, διαβεβαιώνει ότι ο Σόιμπλε και οι περί αυτόν κύκλοι δεν θα χρησιμοποιήσουν το άλλοθι του ΔΝΤ για να προκαλέσουν νέα εμπλοκή ή ατύχημα στις διαπραγματεύσεις, όπως και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια πως στο τέλος το Ταμείο δεν θα «ανταλλάξει» και πάλι την αναδιάρθρωση με πρόσθετα μέτρα λιτότητας που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απουσία κουρέματος και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Ενδεικτικά της στάσης του ΔΝΤ και της άκρως ρευστής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι τα όσα περιλαμβάνει η εμπιστευτική έκθεση του Ταμείου που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times – μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι αρκετά μέλη εκτός Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων χωρών από την Ασία, την Βραζιλία και τον Καναδά - προειδοποίησαν για την «ανάγκη να προστατευτεί η φήμη του ΔΝΤ». Στο έγγραφο μάλιστα, σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε αυτές τις ανησυχίες.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πληροί πλέον δυο από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το Ταμείο: αφενός ότι δεν μπορεί να αποδείξει «την θεσμική και πολιτική της ικανότητα» να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το δημόσιο χρέος της να μην είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα». Επιπλέον δεν γνωρίζουν εάν η Αθήνα θα μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι το φθινόπωρο.

«Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει για μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση διότι επιθυμούν πρώτα να ξανακτιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης», αναφέρεται στο έγγραφο. «Οι διαφορές μεταξύ του τρόπου σκέψης του Ταμείου για το θέμα του χρέους και αυτού που προς το παρόν σκέπτονται οι Ευρωπαίοι απέχουν πάρα πολύ».

Αυτή η μεγάλη απόσταση θέτει, σε πρώτο χρόνο, εν αμφιβόλω και το εάν – και πότε – θα είναι διαθέσιμο το ποσό των 82 έως 85 δις ευρώ που απαιτούνται για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Ένα πιθανό σενάριο είναι, εάν βεβαίως ευοδωθεί το εν Αθήναις σίριαλ των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία Ελλάδας – ευρωζώνης για δάνειο 40 με 50 δις ευρώ μέσω του ESM. Αργότερα, ενδεχομένως και μετά από έναν χρόνο, μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη ξεχωριστή συμφωνία της Αθήνας με το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο από την πλευρά του Ταμείου, καθώς ούτως ή άλλως το πακέτο θα είναι τριετές.

Αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον το πιο θετικό σενάριο και προϋποθέτει την υπέρβαση του εμποδίου της γερμανικής Βουλής. Η οποία, θέτει ως προϋπόθεση για να εγκρίνει κάθε νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπερ, για μια ακόμη φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει όμηρος στα παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής ισχύος της κυρίας Λαγκάρντ και του κυρίου Σόιμπλε. Κι αυτή τη φορά δεν μπορεί, και δεν δικαιούται πλέον, να ποντάρει στην όποια «από μηχανής» παρέμβαση της καγκελαρίας και της Ανγκελα Μέρκελ…

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το περίεργο παιχνίδι Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το χρέος"

Beach party τέλος με υπουργική απόφαση

Να βάλει τέλος στα beach party επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, αφού με έγγραφο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και απέστειλε στος δήμους απαγορεύεται η κατάληψη κοινόχρηστης παραλίας και η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Μάιο η χρήση αιγιαλού επιτρέπεται μόνο για εκμεταλλευτές μπαρ, καντίνες, θαλάσσια σκάφη, κλπ.

Απαγορεύεται, όμως, η διοργάνωση beach party σε δημόσιες παραλίες, όχθες λιμνών ή ποταμών. Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν φαινόμενα παρανομίας, καθώς οι εξέδρες μπορεί να στήνονται για λίγες ώρες, ωστόσο ζητείται από τους υπαλλήλους, όταν εντοπίζουν τέτοια φαινόμενα να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Beach party τέλος με υπουργική απόφαση"

Τριπλό «ψαλίδι» στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Κρατήσεις τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) θα έχουν στη σύνταξη που θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, από την εισφορά ασθένειας 6% η οποία ισχύει από 1ης Ιουλίου και επιβάλλεται αναδρομικά στις κύριες και επικουρικές που πληρώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε χθες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» από τις αναδρομικές κρατήσεις οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης θα έχουν μειώσεις από 29,16 ευρώ έως και 180 ευρώ και από 26,94 έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές, όπου η εισφορά 6% θα μπαίνει στα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά.

Ειδικά για τις επικουρικές, στην εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζεται ότι η εισφορά ασθένειας 6% θα επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά, δηλαδή στις σημερινές συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι, μετά τις περικοπές που τους έχουν ήδη επιβληθεί από το 2010 και μετά. Οι υπηρεσίες πρότειναν να επιβάλλεται η εισφορά στο αρχικό και υψηλότερο ποσό σύνταξης, πριν από τις περικοπές του Μνημονίου, όπως ισχύει για τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Οι νέες κρατήσεις θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου, που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου. Μόνο για αυτή την πληρωμή συνταξιούχοι θα έχουν «μαζεμένες» τις κρατήσεις ενός τριμήνου, για αυτό και τα ποσά που θα είναι σημαντικά μειωμένα. Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου όμως και μετά οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση και οι μειώσεις θα είναι μικρότερες, αλλά σταθερές κάθε μήνα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλό «ψαλίδι» στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news