facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τεντωμένα νεύρα στην ΚΕ - Επεισόδιο ανάμεσα σε Ζωή και Παππά

Έντονος ήταν ο διαπληκτισμός μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέλιου Παππά κατα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είχε ως αντικείμενο τη συμμετοχή της μητέρας της στο ΔΣ του ΕΣΡ. Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα της ΚΕ ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι οι νέες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν με τη νόμιμη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΕΣΡ, την οποία αποφασίζει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με δήλωση της κας Κωνσταντοπούλου εκείνη τη στιγμή ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας, Στέλιος Παππάς, είπε: «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί». Αμέσως η κυρία Κωνστναντοπούλου ανέβηκε στο προεδρείο της ΚΕ και ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού.

Λίγα λεπτά αργότερα της δόθηκε ο λόγος. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η ίδια δεν είναι ικανή για διαρροές και για non papers και ότι εκφράζει την άποψή της ευθέως. Σημείωσε ότι αποτελεί ονειδος για τη συλλογικότητα το γεγονός ότι η Νάντια Βαλαβάνη αναγκάστηκε να ζητήσει τη συλλογική στήριξη του κόμματος. Μιλώντας για τον εαυτό της είπε πως επέλεξε  να μην αναφερθεί σε όλες τις επιθέσεις που έχει δεχτεί και να μην αναφερθεί σε συντρόφους που εμφανίστηκαν έτοιμοι να την χαρακτηριστούν ως «χρυσαυγίτισα», όπως είπε.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα είπε πως το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή τα μέλη της οποίας διορίζονται από τη διάσκεψη των προέδρων με τα 4/5.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε πως ακούστηκε εκείνη την ώρα ο Στέλιος Παππάς να φωνάζει ότι «κάποιοι έχουν συγγενείς τους εκεί» και έτσι να υιοθετεί και να ανακυκλώνει μια από τις επαίσχυντες, όπως είπε, συκοφαντίες που έχουν στραφεί στο πρόσωπο της και στο πρόσωπο της μητέρας της Λινας Αλεξίου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυρία Αλεξίου βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στον συζυγό της, που βασανίστηκε επίσης, και δεν τη διόρισε η κόρη της στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε ότι διοριστηκε το 2011 τότε που «δεν ήμουν μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας η κυρία Κωνταντοπούλου είπε ότι η μητέρα της είναι ένας άνθρωπος «που δεν δεχεται παρεμβάσεις από κανέναν και γι' αυτό το λόγο δέχτηκε επίθεση από την εφημερίδα Real News και από τον Νίκο Χατζηνικολάου, κάτι για το οποίο έχει δικαιωθεί».

Απευθυνόμενη στον Στέλιο Παππά η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «σύντροφε Στέλιο αν αυτά είναι τα όπλα που επιλέγουμε να δώσουμε τον πόλεμο αυτό, τότε έχουμε ηττηθεί πρώτα μέσα μας».

Υπογράμμισε επίσης: «Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να υπονομεύσει ή να επιτεθεί σε σύντροφο δημόσια».

Ανέφερε, δε ότι η ίδια θεωρεί πως αυτό που έκανε ξεπερνά τα όρια του συλλογικού ήθους. «Θλίβομαι, λυπάμαι πραγματικά, δεν σου επιτρέπω Στέλιο να με σπιλώνεις, δεν επιτρέπω να το κάνεις σε κανέναν, δεν επιτρέπω σε κανέναν με αυτό τον τρόπο να κανιβαλίζει τον σύντροφο», είπε κλείνοντας.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς λειτουργώντας πυροσβεστικά, ενώ την ίδια στιγμή ο πατέρας του ζητούσε τον λόγο. Ο υιός Παππάς σημείωσε πως η τοποθέτηση ήταν σαφής, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι υπεύθυνη για να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ. Είπε ότι η θητεία όλων των μελών έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό.

Πρόσθεσε: «Έχω προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός η σύνθεση του ΕΣΡ που θα δώσει τις άδειες να έχει νόμιμη σύνθεση».

Παρά την επιμονή του Στέλιου Παππά, δεν του δόθηκε ο λόγος σε μια προσπάθεια να λήξει το περιστατικό, ενώ καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για να μη δοθεί συνέχεια. Αργότερα όταν πήρε το λόγο ο κ. Σκουρλέτης είπε πως είναι εύκολο να ξεπερνάμε κάποια όρια και να εκφυλίζουμε τη διαδικασία. Σημείωσε ότι η προσωπική κριτική θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των αξιών της αλληλεγγύης.

Δρίτσας: η Αριστερά δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το πρόγραμμα
Στην τοποθέτησή του, ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι η διαδρομή των τελευταίων χρόνων έχει φτάσει σε αυτή τη γραμμή συμβιβασμού, είναι το απόλυτο αδιέξοδο. Αυτό το τριετές πρόγραμμα είναι αδύνατον να το σηκώσει στις πλάτες της η αριστερά». 
«Χωρίς fast-track κομματικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα. Θα έχει κόστος αυτή η διαδικασία. Θα χρειαστεί λαϊκή εντολή. Αλλά για να πάμε σε εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνέπειες. Αν δεν κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, ούτε απεμπλοκή θα έχουμε, ούτε ενότητα», κατέληξε.

Σκουρλέτης: Διαψευστήκαμε ότι με στάση  πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια

«Το τελευταίο που μας χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι εκφυλιστικά φαινόμενα», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης. Συνεχίζοντας τόνισε: «Δύο λέξεις στροβιλίζουν το μυαλό μου. Η λέξη αφέλεια και η λέξη βεβαιότητα. Μέγιστη αφέλεια η υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών. Και πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά, γιατί το προηγούμενο διάστημα τα είχαμε υποτιμήσει. Το άλλο που έχει καταρρεύσει είναι οι βεβαιότητες. Διαψευστήκαμε ότι με στάση πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια. Ότι θα λειτουργούσε η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».
«Για την ώρα αποτρέψαμε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αν έκανε τη διαπραγμάτευση ο Χατζηδάκης θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Απέναντι στη διεθνοποίηση των παραγωγικών σχέσεων που έχει πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός, διεθνοποιημένη πρέπει να είναι και η απάντηση της Αριστεράς. Έχω τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λύση στα πλαίσια της εθνικής αναδίπλωσης».

Πετράκος: Η τακτική μας κατέρρευσε και ηττήθηκε 
«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι όπως είπε ο αγ απητός, σύντροφος Πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία, γιατί δεν είχαμε κάποια καλύτερη λύση; Αν το δίλημμα είναι αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο προεκλογικά; Δύσκολος συμβιβασμός είναι αυτός; Είναι πολύ σκληρό μνημόνιο» είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ο Θανάσης Πετράκος. «Κατέρρευσε η τακτική μας. Ηττήθηκε. Η τακτική της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων ηττήθηκε. Μην παραμυθιαζόμαστε ότι η αδυναμία πληρωμής είναι στάση πληρωμών» συνέχισε, ενώ τόνισε: «Να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, χωρίς δαιμονοποιήσεις». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεντωμένα νεύρα στην ΚΕ - Επεισόδιο ανάμεσα σε Ζωή και Παππά"

Φίλης: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ@λ@κίες

Επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει πολλές... μαλακίες και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτών που λέει μετατρέπεται σε πρόβατο επί σφαγής μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε λέγοντας πως αν ίσχυαν αυτά που λέει θα έπρεπε να είναι η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο, «αλλά δεν ισχύουν», πρόσθεσε προκαλώντας την αντίδραση μια ολιγάριθμης μερίδας στελεχών που φώναζαν «αίσχος». Επίσης ο κ. Φίλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χάρτης δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να βρίσκεται  έξω από την «κακή» ευρωζώνη. Ανέφερε ότι το μυστικό Ρlan B σημαίνει πραξικόπημα. Μιλώντας για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε με συνείδηση αριστερής ψήφου, είναι ψήφος αναζήτησης εμπιστοσύνης στο νέο. Εκτίμησε πως ο λαός επιμένει ως πρώτη επιλογή του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δραγασάκης: Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας
Μια σειρά από συμπεράσματα, αλλά και ερωτήματα έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Δραγασάκης είπε πως αυτό που ζήσαμε ήταν ένας ιδιόμορφος πόλεμος, μια σύγκρουση διαφορετικών υποδειγμάτων, αντιλήψεων, αξιών. "Ήταν πόλεμος ασύμμετρος" τόνισε.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη εκροή καταθέσεων το Φεβρουάριο και είπε ότι αποτελεί σύγχρονο όπλο.

Πρότεινε να συσταθεί επιτροπή για το τι έγινε μετά το ιδρυτικό συνέδριο, γιατί, όπως είπε, "επιδιδόμαστε σε ένα κουτσομπολιό".

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν θεωρητικά λάθη και παραδοχές που δεν επαληθεύτηκαν. Υπογράμμισε, δε, πως "αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας" και κατέληξε: "Επιτρέψαμε να κάνουμε κόμμα που λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα".

Παίρνοντας το λόγο, το μέλος της ΠΓ Αλέκος Καλύβης, ο οποίος αναφέρεται στην Αριστερή Πλατφόρμα, σημείωσε αφ' ενός ότι είναι απαγορευμένη η σκέψη της διάσπασης και αφ' ετέρου ότι πρέπει να γίνει κουβέντα για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ.

Το μέλος της ΠΓ, Σόφη Παπαδόγιαννη, η οποία προέρχεται επίσης από την Αριστερή Πλατφόρμα, υπογράμμισε πως άμεσα θα πρέπει το ιδρυτικό σώμα να πάρει θέση για τη συμφωνία που έρχεται μέσω διαρκούς συνεδρίου άμεσα.

Ο βουλευτής Κώστας Ήσυχος σημείωσε ότι το σχέδιο Α απέτυχε και ότι υπουργοί που ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της διαπραγμάτευσης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Μπαλτάς: Να δίνουμε νερό στις ουρές των ΑΤΜ
Ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, είπε ανάμεσα στα άλλα ότι η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στο κόμμα, αλλά στο Σύνταγμα και στο σύνολο του ελληνικού λαού. 

Επίσης, πρότεινε ότι θα μπορούσαν στις ουρές των τραπεζών να υπάρχουν δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να δίνουν ένα μπουκαλάκι νερό στους πολίτες που περιμένουν.

Παραίτηση Ρινάλντι
Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, μιλώντας από το βήμα. 

Ο κ. Ρινάλντι εξήγησε την απόφασή του, λέγοντας πως όσα ψηφίστηκαν στη Βουλή αποτελούν μετάλλαξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και παλινόρθωση του μνημονιακού καθεστώτος.

Ελένη Πορτάλιου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε σοβαρό plan A, ούτε plan B

Η Ελένη Πορτάλιου, από την πλευρά της, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε σοβαρό plan A, ούτε plan B. Ανέφερε πως με πράξεις και παραλείψεις δεν έγινε η συγκρουση με την ΕΕ και ότι η μάχη δεν δόθηκε. Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι η στρατηγική των Θεσμών είναι να εξωθήσουν τη χώρα σε Grexit με τους δικούς τους θεσμούς.

Ενότητα και συντεταγμένο σχέδιο απεγκλωβισμού ζητά η Ράνια Σβίγκου
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε: «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι». Σημείωσε ότι ενότητα είναι όρος να προχωρήσει το κόμμα μπροστά. Ζήτησε να αποφευχθεί η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει». Η κυρία Σβίγκου εκτίμησε ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ  και σημείωσε πως για να συνεχίσει να είναι κοντά του πρέπει να του δοθεί ένα συντεταγμένο σχέδιο απεγκλωβισμού. «Κανένα σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης δεν έχει τελειώσει», είπε. 

Μητρόπουλος: «Όχι» σε παραιτήσεις 
Για το πιο νεοφιλελεύθερο πακέτο που έχει εφαρμόσει η Αριστερά και όχι μόνο τα τελευταία 100 χρόνια, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του κόμματος είπε ότι η σημερινή οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άνοιξε τις οργανώσεις, δεν προδιαθέτει και δεν διασφαλίζει δημοκρατικές διαδικασίες. Ζήτησε να ανοιχτούν οι οργανώσεις και τότε να πάμε σε σημαντικότερες διαδικασίες. Τέλος τάχθηκε κατά των διαδικασιών των παραιτήσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναγνώρισε πως η κριτική που ακούγεται είναι η μισή αλήθεια και ότι αν ήταν όλη θα ήταν καταιγιστική για την κυβέρνηση. Ωστόσο επισήμανε πως όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα επειδή έγινε σκληρή διαπραγμάτευση, υπάρχει και η άλλη επιλογή.

Εξήγησε πως η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με το αν θα έπρεπε την επόμενη μέρα η ΕΚΤ να κουρέψει τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο τράπεζας. Τόνισε πως αυτό που έχει σημασία για το λαό έχουν οι υλικές συνέπειες. Διερωτήθηκε στο όνομα ποιου υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία "Στο όνομα του κεφαλαίου, των Γερμανών, της ΕΚΤ υπογράψαμε;". Σε ό,τι αφορά στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής εσωκομματικά ανέφερε ότι ένα έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, ώστε να πραγματοποιηθεί μια αποτίμηση όχι μόνο για τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και πριν. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα του κόμματος και για τη δημιουργία συνθηκών που θα την περιφρουρεί. Τέλος ο κ. Σακελλαρίδης υπερασπίστηκε τη διαφορετική άποψη μέσα στο κόμμα, ακόμα και αν διαφωνεί ο ίδιος μαζί τους, τασσόμενος απέναντι στον κανιβαλισμό. 

Βούτσης: Να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωθυπουργό Τσίπρα
Απαντώντας σε αντιπολιτευτικές φωνές εντός του κόμματος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αναρωτήθηκε: "Αυτό το πολιτικό πάθος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πολιτική των αντιπάλων, όλος αυτός ο αχός που σηκώθηκε σε  όλο τον κόσμο, γιατί έγινε άραγε, επειδή είχαν έναν πρωθυπουργό έτοιμο να συμβιβαστεί;".

Εκτίμησε, δε, ότι το αίσθημα που υπάρχει στον κόσμο είναι να στηριχτεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ@λ@κίες"

Λαφαζάνης: Πάλι δημοψήφισμα;- Έχουμε 35 δισ ευρώ για να πάμε στη δραχμή!

Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε στην πρόταση γα δημοψήφισμα, που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, απαξιώνοντάς την.

«Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια; Κάναμε και πήραμε 62%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της Αριστερής Πλατφόρμας με τους «προεδρικούς».

Υπενθυμίζεται ότι, ανοίγοντας νωρίτερα τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός έθεσε και πάλι επί τάπητος πρόταση για συνέδριο της παράταξης το Σεπτέμβριο, τη στιγμή που πάγια θέση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι να αρχίσει ένα διαρκές συνέδριο μέσα στον Αύγουστο.

Μάλιστα, η πτέρυγα Λαφαζάνη φέρεται να προτίθεται να καταθέσει πρόταση να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έως ότου να ολοκληρωθεί το διαρκές συνέδριο και να ληφθούν αποφάσεις για την κατεύθυνση των διαβουλεύσεων από το κόμμα.

Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης σήκωσε το «γάντι» που του έριξε ο Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του, απαντώντας ουσιαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Αρχικά έκανε τρεις παρατηρήσεις:

1. Είπε ότι από τα πρακτικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν ορισμένα πράγματα, όπως ότι το «plan B» είναι πραξικόπημα και ότι αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης, αν ίσχυαν, θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο.

2. Σημείωσε ότι δεν κρατάει κανένα "αριστερόμετρο", ώστε να μετράει την αριστερή συνείδηση και ότι το κόμμα αυτό και το προηγούμενο από αυτό τα έχει πονέσει από την πρώτη στιγμή και έχει δουλέψει σκληρότατα.

3. Τόνισε ότι έχει υπερασπιστεί την ενότητα του κόμματος στη διαδρομή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα, για να πάει μπροστά η χώρα και να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. "Έχει τελειώσει η δημοκρατία" είπε. "Εχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Είναι η δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα" είπε.

"Δεν έχει σημασία η βούληση του ελληνικού λαού, αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος, που κάποιοι εδώ τον θεσμοποιούν" ανέφερε επίσης.

Έθεσε το ερώτημα αν θα γίνει ανεκτή η ιδιόμορφη κατάλυση της δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική λύση, είπε: "Έχουμε πει 100 φορές την εναλλακτική λύση".

Αμέσως μετά υπογράμμισε: "Κάποιοι λέγαμε εδώ ότι το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει λύση έξω από την ευρωζώνη και αντιμετωπιζόμασταν με κατάρες".

Διερωτήθηκε επίσης για το πώς είναι δυνατόν να μπαίνει σε διαπραγματεύση ο πρωθυπουργός της χώρας και να λέει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση.

"Τα κλιμάκια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους" είπε.

Μιλώντας για το ευρώ σημείωσε: "Εχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα", όπως το ΚΚΕ ομνύει τον υπαρκτό σοσιαλισμο.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων, είπε πως, άμα γίνει η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα έχουμε 35 δισ. σε χαρτονόμισμα και θα περάσουν στο νέο νόμισμα.

Σε ό,τι αφορά στις κομματικές διαδικασίες, είπε πως είναι μια κοροϊδία το να κάνουμε συνέδριο αφού η Βουλή έχει ψηφίσει τη συμφωνία.

"Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του ευρώ, να τη χαιρόμαστε" κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Πάλι δημοψήφισμα;- Έχουμε 35 δισ ευρώ για να πάμε στη δραχμή!"

Παραίτηση 17 μελών από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή τους δηλώνουν με επιστολή τους 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο:

Παραιτούμαστε, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους ακόλουθους λόγους:

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας, παραμονές ενός νέου μνημονίου και με ανοιχτά όλα τα σενάρια, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.

Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής.

Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.

Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού».

Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

Αυταπατούνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.

Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις.

Τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Δημήτρης Κοδέλας

Βύρωνας Λάμπρου

Μαρία Λαντζανάκη

Μάκης Μαντάς

Μανώλη Μούστος

Σοφία Μπανιά

Άβα Μπουλούμπαση

Μαρίνα Μπρέστα

Ρούντι Ρινάλντι

Ελένη Σωτηρίου

Νίκος Ταυρής

Ειρήνη Τσέλου

Ερρίκος Φινάλης

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Μαρία Χατζησταυράκη

Χρυσούλα Ψιμούλη

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση 17 μελών από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ"

Σακελλαρίδης: Υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου εξήγησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου,. Αυτό έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι, ήταν η τοποθέτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία όμως «δεν επιβάλλεται».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση"

Βαλαβάνη: Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου, ενώ κατηγορούμαι για προδοσία κυβερνητικού σχεδίου

«Γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα και να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας» αναρωτήθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι' αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η Νάντια Βαλαβάνη.

«Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι κείμενο υπογραφών συμπαράστασής της βρήκε τοίχο για τη δημοσιοποίησή του από τον Τύπο και ΜΜΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου, ενώ κατηγορούμαι για προδοσία κυβερνητικού σχεδίου"

Μηλιός: Η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει - Να πάμε σε διαρκές συνέδριο

Υπέρ της διεξαγωγής διαρκούς συνεδρίου, όπως προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα, τάχθηκε ο Γιάννης Μηλιός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λιτότητα δεν είναι λάθος, είναι δημιουργική καταστροφή. Συγκεντρώνει πλούτο σε λίγα χέρια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης. Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο», είπε ο Γιάννης Μηλιός κάνοντας αιχμηρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας.

«Η αντίληψη ενός ιστορικού συμβιβασμού» πρόσθεσε, «άρχισε από τον Ιούνιο του 2014 με το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λείπει η φορολογία του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου και το σκέλος της κοινωνικής οικονομίας, που είναι το σχέδιο περιορισμού της ελεύθερης αγοράς.

Φτάσαμε να ονομάζουμε αθέτηση πληρωμών το ότι τελείωσαν τα λεφτά.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει. Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηλιός: Η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει - Να πάμε σε διαρκές συνέδριο"

Η Κωνσταντοπούλου απαντά στον Τσίπρα για τα «παιδιαρίσματα»

Διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή νέου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συντασσόμενη ουσιαστικά με τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στις χθεσινές αιχμές που είχε αφήσει εναντίον της ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον «Κόκκινο» χαρακτηρίζοντας «παιδιαρίσματα» τις ολονύκτιες συνεδριάσεις της Βουλής:

«Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής προσθέτοντας: «Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία».

«Να θυμόμαστε», πρόσθεσε, «από που ερχόμαστε: «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς», είπαμε.

«Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα», είπαμε. «Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση», είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός.

«Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ' το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι», είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο «the game is over» του Τουσκ.

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέχθηκε; Όχι.

Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι.

Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.

Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση.

Η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κωνσταντοπούλου απαντά στον Τσίπρα για τα «παιδιαρίσματα»"

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει σε ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αυτή τη στιγμή, δηλώνει αξιωματούχος του Ταμείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Ταμείο απαιτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα συμμετάσχει και θα χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα, είναι ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές... Δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, και δύσκολες αποφάσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης μόνο στην περίπτωση «που είναι ολοκληρωμένο».

«Κανείς δεν μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι η μία μόνο πλευρά μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα», είπε.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι χρειάζεται λίγος καιρός έως ότου οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες να λάβουν τις αποφάσεις αυτές» κατέληξε.

Όπως είχε αποκαλύψει και ο Peter Spiegel των Financial Times, πολλά ήταν τα μέλη του ΔΝΤ που κατά την χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θέση αυτή.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της συμφωνίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όσον αφορά στο δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, πηγές σημείωναν ότι:

- Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,

- Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, αλλά έχουν γίνει δεκάδες οι αναφορές στο θέμα αυτό από την ίδια την κυρία Λαγκάρντ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση"

Στην «Ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή το Plan B Βαρουφάκη

Στην Βουλή εστιάζεται το ενδιαφέρον για το θέμα Βαρουφάκη, καθώς στις 10 το πρωί της Παρασκευής, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη Τρίτη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην «Ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή το Plan B Βαρουφάκη"

Ράμα: Προσφυγή σε «τρίτους» εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, στο θέμα της ΑΟΖ τότε αυτό θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «Οικόπεδο 5», είπε ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία».

Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι «πούλησε» το «οικοπέδο 5» στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως «ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην «ατζέντα» του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Προσφυγή σε «τρίτους» εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ"

Απόστολος Κακλαμάνης: Η κυβέρνηση καλύπτει όσους «πάρκαραν» χρήματα στο εξωτερικό

Την άρνηση (και) της σημερινής κυβέρνησης να ελέγξει τους μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό στηλιτεύει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «νέες» εξαγγελίες αναποτελεσματικών ελέγχων περί της φοροδιαφυγής επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να φέρει διεθνώς το “στίγμα” της χώρας με την τερατώδη φοροδιαφυγή κεφαλαίων, που μεταφέρθηκαν προ και κατά τη διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό».

Αναφέρει ειδικότερα ότι «ο υπουργός κατά της διαφθοράς και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το “ξέπλυμα”, κ. Νικολούδης, δήλωσε στις 20 Ιουλίου, ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του κ. Αλεξιάδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και πρώην συνδικαλιστή του κλάδου των εφοριακών, στην πολλοστή, κατά τα τελευταία χρόνια, σύσκεψη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα εξής: “Ξέρουμε και τα πρόσωπα και τα ποσά”».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, «ο κ. Νικολούδης, είναι μια από τις ολίγες επιτυχείς επιλογές του κ. Τσίπρα, γνωστός για την ευσυνειδησία του και, κυρίως, την αποτελεσματικότητά του, αν δεν τον …καταργούν, όπως έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά».

«Ποιοι και χάριν ποιων μεγαλοφοροφυγάδων συνεχίζουν, με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες αναποτελεσματικών – και επιλεκτικών, προφανέστατα – ελέγχων, να αρνούνται τη μόνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυριότερου, μαζί με την πολιτική διαφθορά αιτίου της παρακμιακής κατάστασης στην οποία περιέρχεται η χώρα;» αναρωτιέται ο κ. Κακλαμάνης.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι « γιατί η σημερινή, υπό τον κ. Τσίπρα, κυβέρνηση συνεχίζει, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, να αρνείται την πρόταση να νομοθετήσει, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 65 της Συνθήκης της ΕΕ, (μαχητό) τεκμήριο, ανάλογο των τεκμηρίων διαβίωσης (επίσης μαχητών), για μεγάλα κεφάλαια καταθέσεων, που έχουν “παρκαριστεί” στο εξωτερικό και με το οποίο θα φορολογηθούν, ως μη δηλωθέντα στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει το αντίθετο;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστολος Κακλαμάνης: Η κυβέρνηση καλύπτει όσους «πάρκαραν» χρήματα στο εξωτερικό"

ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα οι γιατροί

Σε 5ήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό, από την Δευτέρα 3 Αυγούστου και επανεξέταση της στάσης τους την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης , όπως λένε με τον οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα οι γιατροί"

Καμμένος: Δεν θα δεχτώ μείωση αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

«Όσο εγώ είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να δεχτώ μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, πάνω από 60%» δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας της Δ΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στην 124 πτέρυγα βασικής εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε στην συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «δεν είναι ίδια η δουλειά όλων των δημοσίων υπαλλήλων με τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται σε μια οκτάωρη βάση, αλλά εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε συνεχή επιφυλακή».

Επίσης, προσέθεσε ότι περιθώρια περικοπών δεν υπάρχουν, ενώ σημείωσε ότι «όσον αφορά τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις για μείωση των δαπανών της Άμυνας, αυτή την στιγμή είναι οριακά τα πράγματα»

Σχετικά με τα περί απολύσεων, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση να συμφωνήσει κανείς από εμάς να απολυθεί στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι, αλλά και οι γονείς τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό ηθικό, όλοι αντιμετωπίζονται πλέον κατά τον ίδιο τρόπο, ισότιμα, το ρουσφέτι καταργήθηκε». Επίσης ανέφερε ότι «θα αντιμετωπιστούν με κοινωνικά κριτήρια εκείνες οι περιπτώσεις, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η σκέψη που υπάρχει, και θα την εξετάσουμε με τους αρχηγούς και τα επιτελεία, είναι η δυνατότητα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών», οι οποίες όπως συμπλήρωσε, «δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άντρες συναδέλφους τους».

Όπως εξήγησε, «όποιες το θελήσουν, θα μπορούν να υπηρετήσουν σε εθελοντική βάση τις Ένοπλες Δυνάμεις, να λάβουν τη βασική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, να αντιμετωπίσουν επάξια τον οποιοδήποτε κίνδυνο για την πατρίδα μας, και παράλληλα να στελεχώσουν υπηρεσίες που θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν άλλες δυνάμεις για την παραμεθόριο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτής της σκέψης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Συμβούλιο Άμυνας με τα επιτελεία, με την πολιτική ηγεσία και με την κοινωνία, για να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε την Ελλάδα, Ισραήλ, ώστε να έχουμε υποχρεωτική στράτευση, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην εθελοντική στράτευση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για τον αν θα υπάρξουν αλλαγές στις στρατιωτικές μονάδες, ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία, όπως είπε, εκπροσώπων τοπικών αρχών από την τελετή της ορκωμοσίας: «Θέλω να πω ότι λυπάμαι πάρα πολύ γιατί παρότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία να διατηρήσουμε τις μονάδες σε περιοχές που δεν έχουν ανάγκη ασφάλειας, όπως είναι η Τρίπολη, οι τοπικές αρχές μάς αγνόησαν. Δεν είναι παρόντες ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο δήμαρχος και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως.
Θέλω να ξέρετε ότι η προσπάθεια την οποία κάνουμε για να διατηρήσουμε μονάδες σε αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «αντιλαμβάνεστε ότι άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν την ανάγκη των νεοσυλλέκτων όσον αφορά και τα θέματα της οργάνωσης της άμυνας μας».

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους νεοσύλλεκτους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, αναφέρθηκε στον ρόλο των Ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις ως μέρος του ελληνικού λαού συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του τόπου. Παρά τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό τους, δεν έχει καμφθεί το ηθικό των στελεχών, ούτε έχει υποβαθμιστεί η μαχητική ισχύς του εθνικού-αμυντικού μας συστήματος.
Αντίθετα, ακόμα και σήμερα η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που εργάζεται συστηματικά για να εδραιώσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας».

Επίσης, ο Πάνος Καμμένος σε άλλο σημείο της ομιλίας υπογράμμισε ότι «η υπέρβαση των σημερινών συγκυριακών δυσκολιών, απαιτεί τη συνεισφορά του καθενός, όπως και κατά το παρελθόν γινόταν σε δύσκολες για την πατρίδα στιγμές, με νικηφόρο στο τέλος αποτέλεσμα» και προσέθεσε: «Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, όπου παρά τις δυσκολίες, θα αναδειχτούμε νικητές. Να είστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα στεφθούν με επιτυχία».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δεν θα δεχτώ μείωση αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων"

Επερώτηση 23 βουλευτών ΝΔ: Εχει κηρυχθεί ανυπόταχτος ο Τάσος Κορωνάκης;

Ερώτηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό εθνικής άμυνας κατέθεσαν 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ερώτηση θέτουν θέμα ανυποταξίας από τον στρατό για τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Τάσο Κορωνάκη.
Το κείμενο έχει ως εξής: 
«Προς τους:
-Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
-Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 30-07-2015
ΘΕΜΑ: Ανυπότακτος ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης;
Το άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζει ότι «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων». Η στρατιωτική υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, αποτελεί εθνικό καθήκον, σεβασμό προς τους θεσμούς και τους κανόνες της ευνομούμενης πολιτείας μας. Έτι περισσότερο για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα και ασχολούνται με τα κοινά, αποτελεί ηθική υποχρέωση η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων προς την Πατρίδα.
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος, δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ομογενής τρίτης γενιάς -γεγονός που αποτελεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα τόσο για τον κ. Ήσυχο, αλλά και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Πρόκειται για τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστάσιο Κορωνάκη, του ανθρώπου που κλήθηκε να διαμορφώσει τις τύχες της Χώρας, συμμετέχοντας με απόφαση του Πρωθυπουργού στην Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή σε τέτοιου μεγέθους και κρισιμότητας όργανα που διαμορφώνουν την πορεία της διαπραγμάτευσης και κατ' επέκταση το μέλλον της Πατρίδας, όπως η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό, απαιτεί την ύπαρξη επαγγελματισμού, επιστημονικών γνώσεων και εξειδικευμένης εμπειρίας από τα στελέχη που επιλέγονται και όχι οι προσωπικές σχέσεις ή οι κομματικοί συσχετισμοί. Οι περγαμηνές του -κατά τ΄ άλλα συμπαθέστατου- Κου Τάσου Κορωνάκη είναι η μακρά θητεία του στο Πανεπιστήμιο Πατρών -όπου βαδίζει στο 22ο έτος των σπουδών- στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, καθώς δεν έχει αποφοιτήσει ακόμη και η μακρά θητεία του στη Νεολαία του Συνασπισμού. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Εποχή», το τρίπτυχό του είναι «εντιμότητα, ειλικρίνεια, δουλειά». Τα περί εντιμότητας και ειλικρίνειας είναι αρκετά σουρεάλ για να τύχουν σχολιασμού. Ωστόσο η αναφορά στην «δουλειά» δημιουργεί ερωτήματα εάν αυτό που εννοεί ο κ. Γραμματέας είναι η επαγγελματική καριέρα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Αριστεράς, η οποία όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσε σε μια ιδεολογική σχολή που προσπάθησε να κατεδαφίσει την ιστορική συνείδηση, αμφισβήτησε τη σημασία του αμυντικού συστήματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε ότι η σχέση μας με την Δύση είναι όχι μόνο μια σχέση οργανική, αλλά και τακτική απέναντι σε μεγάλες απειλές του διεθνούς συστήματος και αναλώθηκε σε εθνολαϊκίστικες κραυγές προς χάριν της θεατρικής πτυχής της πολιτικής και με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας.
Συνεπώς, ο καθένας αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο μονοπάτι που ακολούθησε η χώρα με τις υπερβολές της ανίκανης ηγεσίας της για «διαπραγματεύσεις» που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και εν τέλει έφεραν την Ελλάδα να φαίνεται ο παριάς και ο αποσυνάγωγος της Ευρώπης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια επελέγη να συμμετάσχει στην Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης ο κ. Τάσος Κορωνάκης;
2. Έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης;
3. Έχει λάβει δύο εξάμηνες αναβολές για λόγους υγείας, με την δεύτερη να λήγει το Νοέμβριο του 2005;
4. Έχει δηλώσει ψευδή διεύθυνση από το 2005 και μετά, προκειμένου η Αστυνομία να μην μπορεί να του επιδώσει το Φύλλο Κατάταξης;
5. Υπάρχει Δελτίο Κατάταξης για τον Στρατιώτη Αναστάσιο Κορωνάκη του Χαρίτωνα σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Ε.Σ. για την 8η Ιουλίου 2015, με την ΕΣΣΟ Δ2015; Κατετάγη και υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του ο εν λόγω Στρατιώτης, όπως προβλέπεται; Αν παρουσιάστηκε σε ποιο κέντρο υπηρετεί αυτή τη στιγμή; Αν δεν έχει παρουσιαστεί, δε θεωρείται ανυπότακτος για δεύτερη φορά;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου
2. Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
3. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου
4. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
5. Μηταράκης Νότης, Βουλευτής Χίου
6. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
7. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λαρίσης
8. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας
9. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
10. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
11. Κοψαχείλης Τιμολέων, Βουλευτής Γρεβενών
12. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
13. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
14. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
15. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
16. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
17. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
18. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
19. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
20. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας
21. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
22. Σκρέκας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Τρικάλων
23. Στύλιος Γεώργιος, Βουλευτής Άρτας»
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επερώτηση 23 βουλευτών ΝΔ: Εχει κηρυχθεί ανυπόταχτος ο Τάσος Κορωνάκης;"

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Δραγασάκης

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Δραγασάκης"

Σχέδιο νόμου κατά του λαθρεμπορίου καπνού παρουσίασε ο Νικολούδης

Φρένο στην εσωτερική διακίνηση παράνομου καπνού και τσιγάρων προσπαθεί να βάλει σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επιπλέον αδειοδότηση όλων όσων εμπλέκονται στο σύστημα διακίνησης,εμπορίας και παραγωγής καπνού, με ταυτόχρονη αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

«Μπορούμε να ελέγξουμε τις γκρίζες ζώνες και ενδεχομένως το κοντραμπάτο τσιγάρων» δήλωσε ο κύριος Νικολούδης ωστόσο παραδέχθηκε οτι για να λειτουργήσει ο νόμος θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες ενώ η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα γίνει μετά από 6 μήνες

Το παράνομο εμπόριο καπνού κοστίζει ετησίως 650 εκ € σε απώλεια φόρων

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο νόμου κατά του λαθρεμπορίου καπνού παρουσίασε ο Νικολούδης"

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή νέα μεθοδολογία εξαπάτησης

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους μέσω του διαδικτύου.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια νέα περίπτωση από επιτήδειους, που ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. άγνωστα άτομα πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες και τους ενημερώνουν ψευδώς ότι κάποιο οικείο ή συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μάλιστα για να προσδώσουν την απαραίτητη αληθοφάνεια παρουσιάζονται ως γιατροί και προτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση, μέσω διαδικτύου, αφαιρώντας τα ενδύματα τους, προκειμένου να «εξεταστούν» από τους δήθεν γιατρούς, ώστε να «αντιμετωπιστεί» η πάθηση του οικείου τους.

Στη συνέχεια και αφού έχουν καταγράψει το οπτικοακουστικό υλικό, προβαίνουν σε εκβίαση των θυμάτων τους, απαιτώντας να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, για να μην δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο το υλικό της καταγραφής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης τους και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και συστήνει:

- Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές.

- Να εξακριβώνουν την κατάσταση της υγείας των συγγενικών τους προσώπων προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με άγνωστα άτομα μέσω του διαδικτύου.

- Να μην ανταλλάσσουν ψηφιακό υλικό προσωπικών δεδομένων με αγνώστους στο διαδίκτυο, καθώς κινδυνεύει η ασφάλειά τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή νέα μεθοδολογία εξαπάτησης"

Αϊντε: Κοινό Σύνταγμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως το 2016

«Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί για να επιλύσουμε το Κυπριακό» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντε, εξηγώντας ότι υπάρχει βούληση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στη Λεμεσό, σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό , που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο «Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», ο κ. 'Αϊντε εξέφρασε τη αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως είναι ο Κυπριακός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του. Είπε ότι έχουν επιτευχθεί πάρα πολύ μεγάλα πράγματα, αλλά απομένει πάρα πολλή δουλειά, πριν οι δυο ηγέτες μπορέσουν να πούν ότι έχουν μια συμφωνία, που θα υποβληθεί μπροστά στο λαό, και υπογράμμισε ότι όταν συμβεί αυτό, ο καθένας θα πρέπει να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί με την ψήφο του. Ο κ. 'Αϊντε εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, πέραν της θετικής στάσης των δυο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών, «σήμερα και η ίδια η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως να είναι πολύ κοντά η συγγραφή ενός νέου Συντάγματος, λέγοντας: «Ίσως να έχετε ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016» δήλωσε ο Έσπεν 'Αϊντε, λέγοντας πως η σύνταξη του και μόνο θα αποτελέσει πρόκληση, αφού «πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή το 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα».

Ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ επεσήμανε ότι υπάρχει μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει τελική συμφωνία και οι δυο ηγέτες χρειάζονται ενθάρρυνση και φρέσκες ιδέες και πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, όχι απλώς για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια καλή συμφωνία».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε ότι η Ένωση δεν θα σταματήσει να δηλώνει το προφανές, ότι δηλαδή «το υφιστάμενο στάτους κβο είναι ανεπίτρεπτο και δεν ωφελεί κανέναν». Τους τελευταίους μήνες, είπε, βλέπουμε τη σελίδα να γυρίζει και πως, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι συνθήκες για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό, έχουν πλέον ωριμάσει. «Η ΕΕ θα βρίσκεται εδώ να βοηθήσει και μετά την επανένωση. Είμαστε μια Ένωση της αλληλεγγύης και θα βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως επανενωμένη χώρα», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αϊντε: Κοινό Σύνταγμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως το 2016"

Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή

Το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προτείνοντας αφενός διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και αφετέρου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή για το αν εγκρίνεται η συμφωνία. Σε μια ομιλία που εμπεριείχε απολογισμό των ενεργειών του τελευταίο εξαμήνου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όσους θέλουν άλλη κυβέρνηση ή άλλο πρωθυπουργό να το πούν τώρα ενώ έκανε λόγο για παραλογισμό και σουρεαλισμό όσον αφορά το δυισμό εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας στη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση.

Υποχρεωθήκαμε σε δύσκολες αποφάσεις

Για σημείο καμπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ΚΕ του κόμματος τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες. 

«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ΚΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργος που κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Υποτίμηση, λιτότητα, προσφυγή στο ΔΝΤ η επιστροφή στη δραχμή

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία» τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξαντλήσαμε τα όρια της οικονομίας για να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού».

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπάρχει και δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική. Λέμε με καθαρή συνείδηση ότι αυτο το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε». 

Όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση να το πει

Πρόκαλεσε δε τους διαφωνούντες: Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια επίσης να το πεί.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν ισχύει η άποψη ότι το όχι που ζητήσαμε στο δημοψήφισμα ήταν για επιστροφή στη δραχμή. «Δεν έλεγαν αυτά οι αποφάσεις της ΠΓ και οι δηλώσεις του κόμματος».

Επανήλθε, επίσης, στον όρο λαθροχειρίες όσον αφορά την ερμηνεία του δημοψηφίσματος καλώντας όλους να δουν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

«Στο στρατηγικο ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη ευρώπη με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης» συνέχισε την κριτική του στα εναλλακτικά σχέδια.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική ή η νομισματική υποτίμηση για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική» τόνισε με έμφαση.

Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εγώ η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι διαρκής και σκληρή, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε απαντήσεις που «δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ και απερίσκεπτα με δήθεν μαγικές λύσεις για την αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσαν την κατάληξη αυτή των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.


Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο
Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι είπε ότι «οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον μας, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας για την επόμενη περίοδο. Ο κοινωνικός αυτός μετασχηματισμός προϋποθέτει όχι την ίδια άποψη στη συγκυρία και την τακτική αλλά: 1. την εμπιστοσύνη 2. την αλληλεγγύη και 3. τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη σύζητηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι' αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Πρότεινε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα μέλη του κόμματος καθώς όπως είπε «δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν σύντροφοι που λένε ότι πρέπει να παρθούν σήμερα όλες οι αποφάσεις για τη στρατηγική μας, ότι υπήρχε εναλλακτική λύση το βράδυ της 12ης Ιουλίου».

«Αν κάποιοι προτείνουν ότι δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία τη 12η Ιουλίου και ότι το μέλλον της οικονομίας θα ήταν καλυτερο σε διαφορετική περίπτωση, αυτή η άποψη δεν πρέπει να περιμένει το συνέδριο του Σεπτεμβρίου αλλά προτείνω για όσους πιστεύουν ότι αν ήταν σωστό να ασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε αυτή, προτείνω την άμεση απόφαση αυτή να τη λάβουμε απευθυόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραλογισμός ο δυισμός εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση των βουλευτών του κόμματός του που δεν στήριξαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες τις επιλογές της κυβέρνησης είπε: «Προτείνω επίσης όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να δεσμευθούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιώτυπου δυισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει οτι στηρίζει την κυβέρνηση».

Και έσπευσε να προσθέσει στο μοναδικό σημείο της ομιλίας του στο οποίο χειροκροτήθηκε: «Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους δεν είναι τόσο αριστερή».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή"

Οι τράπεζες πραγματοποιούν ελέγχους για παραβιάσεις των capital controls από στελέχη τους

Σε ελέγχους, για τυχόν παραβιάσεις των capital controls από στελέχη τραπεζών προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εποπτείας των Τραπεζών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Μάρδας προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί ότι στελέχη τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις περί διαθεσιμότητας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τράπεζες πραγματοποιούν ελέγχους για παραβιάσεις των capital controls από στελέχη τους "

Μάρδας «αδειάζει» Ζωή: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά της για το χρέος

Σε μεγαλοπρεπές «άδειασμα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου τόσο για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος όσο και για τη λειτουργία της επιτροπής αυτή καθ' αυτή προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για το εάν η κυβέρνηση υιοθετεί τα συμπεράσματα της επιτροπής αλήθειας και το εάν το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί ότι το χρέος είναι παράνομο ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι τα όποια συμπεράσματα της επιτροπής για το χρέος δεν σημαίνει ότι είναι και συμπεράσματα της κυβέρνησης.

Παράλληλα ανέφερε με νόημα ότι θα πρέπει να προσεχθεί το οικονομικό κόστος των δραστηριοτήτων αυτών (των επιτροπών) αν και αναγνώρισε ότι η Βουλή έχει τον κανονισμό της και μπορεί να διοργανώνει όποιες εκδηλώσεις θέλει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Βουλή θα πρέπει να το προσέξει αυτό γιατί είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας».

Ο κ. Μάρδας «κάρφωσε» την κυρία Κωνσταντοπούλου και για τους όρους που χρησιμοποιούνται στο πόρισμα λέγοντας ότι «στην ΕΛλάδα το επονείδιστο και το επαθχές χρέος είναι δύο ξεχωριστοί όροι, η ελληνική γλώσσα έχει πλούσιο λεξιλόγιο και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στους όρους που χρησιμοποιούμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας «αδειάζει» Ζωή: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά της για το χρέος"

Bild: Η Ελλάδα ξεκίνησε ξανά τα «παιχνίδια» με την Τρόικα

Ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί νέα προβλήματα στη διαπραγμάτευση υποστηρίζει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία ώστε οι συζητήσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να μην σημειώνουν πρόοδο.

«Ξεκινά απο το σημείο στο οποίο σταμάτησε με την Τρόικα: Η Ελληνική πλευρά παίζει παιχνίδια» αναφέρει αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Η Bild υποστηρίζει ότι δεν έχουν δοθεί στους ελεκγτές των δανειστών συγκεκριμένα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την Αθήνα οι υπάλληλοι της Τρόικας δεν έχουν δικαίωμα να δούν αυτούς τους αριθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Η Ελλάδα ξεκίνησε ξανά τα «παιχνίδια» με την Τρόικα"

Δέκα ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα

Περίπου 10 ημέρες έχει πλέον η Κυβέρνηση για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές την στιγμή που τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα φέροντας ξανά στην επικαιρότητα ένα νέο δάνειο γέφυρα για να καλυφθούν οι ανάγκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 10 Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε την έγκριση σε επίπεδο θεσμών ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της Δευτέρας 11 του μήνα και στην συνέχεια η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια Τα εμπόδια όμως είναι πολλά.

Το πρώτο είναι πια η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης Το τόνο για τις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου κ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έδωσε με τον τρόπο της τους όρους που θα συμμετέχει στο Ταμείο στο νέο ελληνικό μνημόνιο : Σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους επαρκή χρηματοδότηση ( από τους ευρωπαίους ) , αδιαπραγμάτευτο πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους .

Με τις εντολές αυτές αναμένεται - για Τρίτη συνεχή μέρα - να φτάσει σήμερα στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου .

Είναι σαφές ότι πριν βάλει την υπογραφή της στην συμφωνία θα πρέπει να εκπληρώνονται και οι τέσσερεις όροι που έχει θέσει η προϊστάμενη της από την Ουάσιγκτον. Σε πρώτη φάση όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα πιέσει ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει όλα τα δύσκολα μέτρα του δευτέρου μνημονίου που η Κυβέρνηση νόμισε ότι τα γλύτωσε . Με άλλα λόγια θα πρέπει η Αθήνα να δεσμευτεί αν όχι να εφαρμόσει άμεσα αλλαγές στο ασφαλιστικό τα εργασιακά τις απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών .

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το ποσό του νέου δανείου που θα πρέπει να δεσμεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( ESM ) για την Ελλάδα καθώς όσο περνούν οι μέρες οι εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων που μελετούν τα στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας αλλάζουν προς το χειρότερο . Με την εμπλοκή της ηγεσίας των περίπου 60 ατόμων που ξεσκονίζουν εδώ και τρείς μέρες τα στοιχεία της Γενικής και της Κεντρικής Κυβέρνησης οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ Ράσμους Ρίεφερ της ΕΚΤ ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της ομάδας του ESM Νικολό Τζιαμαριόλι θα πρέπει να αποταθούν στους ανωτέρους τους για τις τελικές αποφάσεις .

Το τρίτο εμπόδιο το οποίο ανησχυεί το σύνολο των δανειστών είναι η μη - συνοχή της κόμματος που αποτελεί το κορμό της Κυβέρνησης το οποίο δηλώνει δια στόμματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει την ιδιοκτησία το προγράμματος ενώ την ίδια στιγμή οι διαφωνούσες τάσεις εμφανίζονται με τάσεις αυτονόμησης . Τούτο παρά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης η οποία όπως ξέρουν όλοι δεν θα κρατήσει για πάντα . ¨Όχι τουλάχιστον χωρίς να πετύχει κάποιους όρους για την στήριξή της .

Δεύτερη χρηματοδότηση γέφυρα

Με δεδομένα τα παραπάνω η Ελλάδα θα μετατρέψει και πάλι σε θρίλερ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ύψους 3,2 δις ευρώ μέχρι και τις 20 Αυγούστου και της δόσης 1,4 δις ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Σεπτέμβριο .

Αν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς τότε τα κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν την νέα χρηματοδότηση θα κλείσουν παραπέμπτοντας την λύση για τον Σεπτέμβριο .

Ως εκ τούτου θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης γέφυρας ανάλογης με αυτής που εξασφάλισε για τον Ιούλιο .

Η πρόβλεψη πρέπει να γίνει νωρίς γιατί αν χρηματοδότης θα είναι και πάλι ο EFSM θα πρέπει να προβλεφθεί έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης μια συνεδρίαση του ECOFIN για την ΕΕ των 28 κρατών μελών μέσα στον μήνα των διακοπών που είναι ο Αύγουστος.

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει και πάλι με χρήματα του ESM . Αν η συμφωνία κλείσει τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την καταβολή της προκαταβολής των 10 δις ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τέστ κοπώσεως .

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα"

FAZ: Ο Σόιμπλε επιθυμεί τον περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν

Σημερινό δημοσίευμα της FAZ αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine zeitung ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός επιθυμεί να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.
Όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εκπληρώσει και πάλι το αρχικό, βασικό της καθήκον, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι η Κομισιόν δεν δύναται να δρα ταυτόχρονα ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και παράλληλα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο ως μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν ανεξάρτητοι θεσμοί, για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη μεριά του επιθυμεί να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια«πολιτική Κομισιόν» και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ακόμα και στην ελληνική κρίση ο Γιούνκερ δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πολιτική» συμφωνία για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από τη μεριά του, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το Eurogroup.

Προφανώς ο Σόιμπλε επιθυμεί να συμπεριλάβει την ιδέα του για τον περιορισμό των εξουσιών της Επιτροπής στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί σε αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει στην υποστήριξη του Λονδίνου στο θέμα αυτό. Τόσο οι ιδέες της Βρετανίας όσο και του Γερμανού υπουργού απαιτούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Καθώς μάλιστα αυτό ισχύει και για την υλοποίηση του αιτήματος που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περί δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Ο Σόιμπλε επιθυμεί τον περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν"

Αριστερή Πλατφόρμα: Οι θεσμοί υπαγορεύουν διόρθωση ψηφισμένων νόμων

Oι λεγόμενοι θεσμοί, δηλαδή το κουαρτέτο πλέον των δανειστών της χώρας (ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ –ESM) αποκτώντας περισσότερο θράσος από τη νέα μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση μαζί τους, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αποικιοκρατικής συμπεριφοράς.

Δεν αρκούνται πλέον να υπαγορεύουν ως προαπαιτούμενο χρηματοδότησης της χώρας την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων περιγράφοντας με ακρίβεια το περιεχόμενό τους, αλλά στέλνουν και επιστολές στην κυβέρνηση, με τις οποίες την επικρίνουν ακόμα και για κακή μετάφρασή τους από τα αγγλικά , αλλά και απαιτούν με εξευτελιστικό τρόπο να διορθωθούν ψηφισμένοι από τη Βουλή νόμοι και ακόμα τον τρόπο που πρέπει να γραφτούν οι κανονιστικές διατάξεις εφαρμογής τους.

Οι «θεσμοί», πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4334/2015, που περιείχε τις προαπαιτούμενες μνημονιακές ανατροπές στο Φ.Π.Α. και το ασφαλιστικό, έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση με προτεινόμενες σ'αυτόν διορθώσεις.

Ειδικά για τις παραγράφους 27, 28, 30 και 32 του άρθρου 1 εγκαλούν την κυβέρνηση είτε για λάθη στη μετάφραση σε σχέση με το περιεχόμενο που είχε συμφωνήσει μαζί τους είτε για ασάφειες είτε για παραλείψεις.

Απαιτούν από την κυβέρνηση να προσθέσει διάταξη με την οποία να παγώνει τις κατώτερες συντάξεις μέχρι το 2021 στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί το 2015 (486 ευρώ το μήνα για το ΙΚΑ) και ούτω καθ'εξής, να επεκτείνει και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα τις δυσμενείς διατάξεις αυτού του νόμου για χορήγηση μόνον της αναλογικής κατώτατης σύνταξης (333 ευρώ μηνιαία) για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν την ηλικία των 67 ετών, για αυξημένες κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για αναδρομική εφαρμογή των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 σε όλους όσοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από 01-01-2015.

Επίσης, απαιτούν να θεωρείται ως έτος βάσης για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ,με βάση το προσδόκιμο της ζωής, το 67ο έτος της ηλικίας.

Ως να μην έφτανε μάλιστα αυτό υπαγορεύουν εγγράφως και ποιο ακριβώς περιεχόμενο θα έχουν οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν σε εφαρμογή αυτού του νόμου.

Η αποστολή αυτής της προκλητικής και θρασύτατης επιστολής του κουαρτέτου των δανειστών προς την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τους δίνει τη δυνατότητα να συμπεριφέρονται με τέτοιο εξευτελιστικό για το λαό και τη χώρα μας τρόπο ενθυμούμενοι πολλοί εξ' αυτών το μαύρο παρελθόν τους ως αδίστακτων αποικιοκρατών.

Κυρίως, όμως, αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί Υπουργών της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόζουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ευέλικτο και φιλικό προς τα λαϊκά στρώματα τρόπο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της σκληρής εποπτείας και κηδεμονίας που θα τους ασκούν οι λεγόμενοι θεσμοί.

Η κυβέρνηση έχει να επιλέξει είτε μεταξύ της ταπεινωτικής υποταγής που συνεπάγεται η υπογραφή του νέου μνημονίου είτε του απεγκλωβισμού της από αυτό και της προώθησης εναλλακτικών λύσεων που θα δώσουν θετική διέξοδο από την κρίση. Τρίτος δρόμος, δυστυχώς, για την υπέρβαση του πολιτικού αυτού διλήμματος δεν υπάρχει.

iskra
Διαβάστε Περισσότερα » "Αριστερή Πλατφόρμα: Οι θεσμοί υπαγορεύουν διόρθωση ψηφισμένων νόμων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news