facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πρόταση νόμου για αστική δίωξη μελών κυβέρνησης κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ

Τον δρόμο για την αστική δίωξη μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών επιχειρεί να ανοίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσαν την Τετάρτη.

Οι ΑΝΕΛ εισηγούνται να θεσμοθετηθεί «μία ειδική, σύντομη, ασφαλής και δίκαιη διαδικασία διεκδίκησης και αναγκαστικής είσπραξης αστικών αποζημιώσεων από μέλη κυβέρνησης και υφυπουργούς όταν η ζημία του Δημοσίου προήλθε από δόλο».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, δημοσιοποιώντας την πρόταση νόμου του κόμματός του, δήλωσε ότι με την ψήφισή της υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των περιορισμών του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας η οποία έχει οδηγήσει στην παραγραφή πολλών αδικημάτων κυβερνητικών προσώπων, διότι όπως ο ίδιος εκτιμά, το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την ποινική δίωξη κι όχι την αστική ευθύνη.

Η πρόταση αφορά ζημία ανώτερη των 100.000 ευρώ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο είναι να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα παραδώσει πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες και στη συνέχεια η Βουλή, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) αποφασίζει την άσκηση σχετικής αστικής δίωξης.

Η Βουλή, θα πρέπει να αναθέσει επίσης, σε Επιτροπή, που θα αποτελείται από τα τρία αρχαιότερα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επιδίωξη είσπραξης αποζημίωσης. Προβλέπεται δε και η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης.

Στην πρόταση νόμου προβλέπεται επίσης η προσωπική κράτηση να επιβάλλεται ακόμη κι αν ο εναγόμενος οφειλέτης είναι πάνω από 65 ετών, ενώ η εκδίκαση της διαφοράς από ενοχές προσώπων ειδικής ευθύνης να γίνεται από Ειδικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος αναφορικά με τη δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση νόμου για αστική δίωξη μελών κυβέρνησης κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ"

Ποτάμι: Αν δεν χτυπηθεί ο λαϊκισμός δεν υπάρχει διέξοδος

«Ο λαϊκισμός είναι πάντα παρών και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει ότι διαπρέπει σε αυτό το σπορ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα παλιά κόμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, σχολιάζοντας την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Σε κραυγαλέα αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την κατάσταση της οικονομίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτυπώνει τα προβλήματα και τους κινδύνους για τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται: «Σωστά επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση αν δεν πεισθεί η κοινωνία, αν η πολιτική ηγεσία δεν εκπέμπει σαφές μήνυμα και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία (ownership) των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται».

«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μη μπορεί να γίνει χειρότερη. Για να μη συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ευχολόγια από μεταρρυθμιστική πράξη. Το Ποτάμι μπορεί να εγγυηθεί πως θα βοηθήσει το πολιτικό σύστημα και τη χώρα να προχωρήσουν με ασφάλεια στο μονοπάτι των αναγκαίων αλλαγών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Αν δεν χτυπηθεί ο λαϊκισμός δεν υπάρχει διέξοδος"

Αμετάβλητο διατήρησε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αμετάβλητο διατήρησε η ΕΚΤ το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA) που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε ζητήσει περαιτέρω αύξηση του ELA.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά από τα ελληνικά ιδρύματα ώστε να έχουν πρόσβαση στον ELA, το οποίο και είχε αυξήσει πριν τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, ουσιαστικά καθιστώντας πιο ακριβή την παροχή ρευστού για τις ελληνικές τράπεζες.

Η στήριξη της Ευρωτράπεζας προς τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο υπολογίζεται πλέον σε περίπου 90,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από τις δυο αλλεπάλληλες αυξήσεις 900 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ παρέχει στήριξη συνολικού ύψους 140 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετατρέποντας την στον μεγαλύτερο καταθέτη στη χώρα μας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετάβλητο διατήρησε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες"

Λαφαζάνης: Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόζει μνημόνια

Τις διαθέσεις τις Αριστερής Πλατφόρμας εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» αν και δεν σχολίασε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση. Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί σε μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει μνημόνια ακόμα χειρότερα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα με πρόγραμμα τριετίας σε ένα μνημονιακό δρόμο. Τα μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονικοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο μνημόνιο» τόνισε.

Για την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω πρέπει να κινηθεί ολόκληρο το κόμμα. Αυτή την κατεύθυνση καταστατικά και δημοκρατικά οφείλουμε να υπηρετήσουμε και αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος είτε ΚΕ είναι αυτή είτε διαρκές συνέδριο. Αυτή είναι η καταστατική μας δημοκρατική μας δέσμευση τόσο απέναντι στις αρχές που έχουμε συνομολογήσει όσο και απέναντι στον λαό ενώπιων του οποίου εμφανιστήκαμε με ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα και βεβαίως απέναντι σε μια δέσμευση που έχουμε στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ένα μεγάλο Όχι στα μνημόνια».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόζει μνημόνια"

Δρίτσας: Η πώληση του λιμανιού είναι λάθος, δεν πρέπει να γίνει

«Η πώληση του λιμανιού είναι λάθος. Δεν πρέπει να γίνει». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα από τη θέση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Ο κ. Δρίτσας είπε επίσης ότι πέρα από την τελική κατάληξη που θα έχει το θέμα του λιμανιού, ο Δήμος Πειραιά θα πρέπει να έχει συμμετοχή, συμπληρώνοντας πως το «Λιμάνι του Πειραιά δεν είναι απλώς λιμάνι, είναι λιμάνι - πόλη και αφορά το μέλλον του Πειραιά στην ολότητά του».

Αναφερόμενος στη σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ είπε ότι η παλιά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή και ότι προετοιμάζεται μια νέα που θα πρέπει να επικυρωθεί. Και για να γίνει νόμος του κράτους και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργήσει και η κοινωνία του Πειραιά και ο Δήμος.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης της γραμμής του Τραμ προς Πειραιά λέγοντας ότι «εγώ ήμουν πάντα υπέρ ενός Τραμ διαφορετικού από αυτό που εξελίσσεται, αλλά γενικώς με τα μέσα σταθερής τροχιάς παραμένω ένθερμος υποστηρικτής κάθε πρωτοβουλίας, που θα μπορούσε να αποφύγει τις αρνητικότερες εκδοχές και να πετύχει τις βέλτιστες. Νομίζω, ότι με ένα ανεξήγητο αυθαίρετο τρόπο και θα έλεγα και πραξικοπηματικό, πήραν πίσω από την πόλη του Πειραιά, ενώ ήταν κατακτημένο, την υπογείωση των γραμμών του ΗΣΑΠ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Η πώληση του λιμανιού είναι λάθος, δεν πρέπει να γίνει"

Για απουσία απαντήσεων εγκαλεί τον Τσίπρα η αντιπολίτευση

Έντονη κριτική δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την αντιπολίτευση για όσα δήλωσε αλλά και για όσα παρέλειψε να σχολιάσει, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Για εσωκομματικά παιχνίδια και απουσία απαντήσεων από τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να πει καμία αλήθεια

«Ο κ. Τσίπρας, εκπροσωπώντας και τον κ. Καμμένο, απευθύνθηκε σήμερα στους συντρόφους του, που τον πολεμούν» σχολιάζει η ΝΔ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «συνέχισε όμως τα ψέματα και δεν τόλμησε να πει καμία αλήθεια».

«Βεβαίως και είχε πει πως “θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο”. Όπως είχε πει πως “θα βαράει τους ζουρνάδες και θα χορεύουν οι αγορές”. Όπως και μετά τις εκλογές είχε πει “τέλος οι αξιολογήσεις, τέλος τα μνημόνια”.

» Εμείς ζητάμε μόνο ένα: Να μην κάνει το εσωτερικό πρόβλημα του κόμματός του μείζον πρόβλημα για όλη τη χώρα» καταλήγει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Ποτάμι: Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να μην προκαλεί

Το Ποτάμι ασκεί κριτική για το γεγονός ότι στη συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν έγινε καμία αναφορά για το ζήτημα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τα IOUs και την επιστροφή στη δραχμή. «Μπορεί να είναι το θέμα που συζητά όλη η Ελλάδα και μαζί μας όλος ο κόσμος, όμως το κόμμα και οι δημοσιογράφοι του, έχουν άλλες έγνοιες» σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Κατά τα άλλα η συνέντευξη του Πρωθυπουργού δεν έδωσε καμία απάντηση στα εκατομμύρια των Ελλήνων που αγωνιούν για την τύχη της χώρας. Τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη στην κοινωνία; Τι θα γίνει με τους νέους φόρους; Πώς θα πληρωθούν οι δάσκαλοι για τα σχολεία; Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία;

» Πώς θα αποτρέψουμε την εκτίναξη της ανεργίας σε νέα ύψη; Πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η απόφαση του να κλείσει τις τράπεζες; Πώς θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Αλλά είπαμε όλα αυτά απασχολούν τον κόσμο και ποτέ τα κόμματα (εξουσίας)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Ποτάμι κάνει ειδική αναφορά στη δήλωση του κ. Τσίπρα πως «δεν είπαμε ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια», σχολιάζοντας πως ο ίδιος με αυτή την υπόσχεση έγινε πρωθυπουργός, ενώ παρατίθενται δηλώσεις και ηχητικά αποσπάσματα με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «τέλος» των μνημονίων.

«Δεν είναι της ώρας να θυμίσουμε και να συζητήσουμε "ποιος έλεγε τι" όλα αυτά τα χρόνια αλλά καλό θα ήταν ο κ.Τσίπρας να μην προκαλεί. Και ο ισχυρισμός του "δεν είπαμε ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια" μόνο πρόκληση στην μνήμη των Ελλήνων μπορεί να θεωρηθεί.

» Όλοι οι υπουργοί του με αυτό το σύνθημα έκαναν καριέρα και ο ίδιος με αυτή την υπόσχεση έγινε Πρωθυπουργός» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Αμετανόητος για την καταστροφική διακυβέρνηση

«Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποκοιμίσει τον Ελληνικό λαό. Εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και ταυτόχρονα αμετανόητος για τον καταστροφικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του» σχολιάζει με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας:

«Του υπενθυμίζουμε ότι δεν βρισκόμαστε στον Ιανουάριο αλλά στα τέλη Ιουλίου με την χώρα χρεοκοπημένη, θυσία στα εσωκομματικά του παιχνίδια».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Για απουσία απαντήσεων εγκαλεί τον Τσίπρα η αντιπολίτευση"

Τσίπρας: Ανοιχτό το Grexit - Εκλογές εάν δεν έχω πλειοψηφία

Την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί «Στο Κόκκινο».

«Επιχειρήσαμε σε πολύ δυσμενείς συσχετισμούς, για να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που ήταν ετεροβαρείς και που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, αν οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους, η εξέλιξη διαμορφώνει τελείως διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη. Δεν είναι ίδια η Ευρώπη μετά τη 12η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το κόμμα γνώριζε την διαπραγμάτευση, αλλά άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τις εξελίξεις».

«Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι το κατά πόσο το κόμμα ενεργούσε για να υπάρξει μια λύση ή απλά παρακολουθούσε. Και το κόμμα και την κυβέρνηση η κοινωνία και ο λαός την ξεπέρασε. Υπήρχε μια διαπραγμάτευση που πολλοί την παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας, ενώ ο λαός τη στήριζε».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης» .

«Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος».

Σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών, αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα, αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες» σημείωσε σχετικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα.

«Το ισχυρό 'όχι' του λαού στο δημοψήφισμα διεθνοποίησε το πρόβλημα και 'έσπασε'
την εικόνα ότι οι Έλλληνες είναι τεμπέληδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «φτάσαμε στα όρια των αντοχών της Ευρωζώνης και άλλαξαν οι συσχετισμοί, καθώς άλλαξε η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α.».

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τι οφείλουμε να πράξουμε, αλλά από την άλλη πλευρά έφτασε στα όρια της συνοχής την Ευρωζώνη». Χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμους τους επόμενους 6 μήνες για την Ευρώπη, παρατηρώντας ότι «αυτή τη στιγμη είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της Ευρωζώνης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης ότι είναι κλειδί το θέμα της μείωσης του χρέους που πετύχαμε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ατάκες όπως το «game is over»ίσως δείχνουν ότι ήθελαν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο των επαφών πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος περιέγραψε τι συνέβη ως εξής: «Το βράδυ διέκοψα τη συνεδρίαση για να μιλήσω με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Τους είπα τι θα προτείνω στον ελληνικό λαό όταν με ρώτησαν, τους είπα ότι η εισήγηση μου θα ήταν απορριπτική και ζήτησα να παρέμβουν στο Eurogroup ώστε να υπάρξει εβδομαδιαία παράταση για το πρόγραμμα ώστε το δημοψήφισμα να μην διεξαχθεί σε συνθήκες ασφυξίας. Μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Η Μέρκελ μόνο μου είπε ότι θα πω πως το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, αλλά το Eurogroup πήρε απόφαση την ώρα που ψηφίζαμε και 24 ώρες μετά ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA που τελικά οδήγησε στα capital controls. H απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν απόφαση εκδικητική, να οδηγήσει μια κρίσιμη απόφαση στο λαό».

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη, ενώ από την Πέμπτη άλλαξε η εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του όχι.

Μιλώντας για την απόφαση της 12ης Ιουλίου είπε: «Η καρδιά μου, μού έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος, αλλά κατάρρευσης, δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις, αλλά δεν θα υπήρχαν καν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου»

Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους

Κάρφωσε όσους κάνουν λόγο για ήττα όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «ήττα θεωρείται από όσους θεωρούν ότι η επανάσταση είναι έφοδος στα χειμερινα ανάκτορα».

Το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι ότι ο Ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε. Ο τρόπος λένε κάποιοι θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους ή να πέσουμε στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα απελευθερωθούμε μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού» συνέχισε την κριτική του προς όσους προτείνουν άλλες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

«Κάποιοι λένε - καλοπροαίρετα γιατί ο κόσμος της αριστεράς υπέστη σοκ - ότι δεν έχει νόημα να είναι στην κυβέρνηση η αριστερά. Πρακτικά αυτό σημαίνει είναι να πούμε στον λαό ότι διαψευστήκαμε όταν λέγαμε ότι θα παλέψουμε κόντρα στα Μνημόνια και αφήνουμε τη διακυβέρνηση στο χρεοκοπημένο. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα απέχουμε από τις εκλογές για να μην υποστούμε τη φθορά από τη διακυβέρνηση όπως έκανε το ΚΚΕ το 1946; Ας υποθέσουμε ότι αν εμείς οι σοφοί της αριστεράς του πούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από τη θέση της διακυβέρνησης, θα μας εμπιστευτούν από την αντιπολίτευση; Κλείνει η αριστερά αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από τη θέση ευθύνης. Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» κατέληξε για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας

«Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.

«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζι με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης.

Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός στην παρατήρηση ότι υπάρχει έμμεση περικοπή μισθών και συντάξεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί έντασης φορολογίας όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά».

Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. «Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» συμπλήρωσε.

Για τα φαινόμενα βίας από την αστυνομία είπε ότι υπάρχει κυβέρνηση να θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνηση. «Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί». «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Δεν ξέρω αν ήταν προβοκάτορες από την αλλοδαπή. Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο».

Μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πρόβλημα της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας και οφείλει τηρώντας το καταστατικό του να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχει ένα ζήτημα αναντιστοιχίας για τα μέλη του που είναι 30.000 σε σχέση με τη νκοινωνία των 3 εκατ. που τον στηρίζει. Η συζήτηση για το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει οφείλουμε να τη δούμε και κακώς δεν το κάναμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για προσπάθεια που ήταν έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και «πρώτος εγώ έχω ευθύνη γι' αυτό».

Σχολιάζοντας τη λειτουργία πολυσυλλεκτικότητας είπε ότι αυτή μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν όμως μιλάμε για άσκηση κυβερνητικής εξουσίας αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να λειτουργήσει να λειτουργεί με διαφορετικά κέντρα εξουσίας όταν το κόμμα βρίσκεται σε κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει να μαζεύονται σε ένα ξενοδοχείο ορισμένες ομάδες βουλευτών. ΔΦεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερντηική πλειοψηφία. Μια φορά με τους μεν και μια τους δε. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό αλλά όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Τίθεται ένα θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας . Οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους αλλίως το κατασταστικό προβλέπει ότι θα πρέπει να παραδίδονται έδρες».

Εξήγησε ότι δεν ζήτησε να παραδοθούν έδρες λέγοντας ότι δεν θέλω να υποτιμήσω ένα μείζον θέμα στρατηγικής διαφωνίας που σέβομαι και να τη μετατρέψω σε θέμα διαδικαστικό. «Υπάρχει διαφορά στραγηγικής, τη σέβομαι, δεν λειτουργώ με αρχηγισμό ή να πνίξω και γι αυτό δεν ζήτησα να εφαρμοστεί το καταστατικό. Ζήτησα να κινηθούν οι διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά

Ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορώ να μην αναφερθώ πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες με μια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και οι ίδοι άνθρωποι μετά τη σκληρή μάχη θεώρησαν σκόπιμο να πούνε ότι αφού εξασφάλισες ότι δεν θα κλείσουν τις τράπεζες εμείς έχουμε το δικαίωμα εσύ να ψηφίσεις κι εμείς να δρέψουμε δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας. Θα περίμενα να πούνε ότι έχουμε μια διαφορετική αντίληψη αλά η στοιχειώδης στάση συντροφικότητας μας επιβάλει να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και μετά να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του κόμματος. Αυτό θα ήταν μια σωστή στάση. Εγώ αυτό το καταλαβαίνω αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι στο πλάισιο αποφάσεων ρήξης και διάσπασης που είχαν ληφθεί από καιρό. Εγώ θα εγγυηθώ την ενότητα αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει».

«Δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνεται με όρους "εσείς γίνατε αποστάτες" ούτε με σχέδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη. Να γίνει συζήτηση για το νόμισμα αλλά με όρους συγκροτημένους όχι θεωρητικά αλλά στο κοινό μας πρόγραμμα υπήρχε στο τέλος η φράση ότι απόλυτη προτεραιότητα θα ήταν να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση».

«Εγώ δεν κατάλαβα ότι ζητήσαμε απ΄τον λαό να ψηφίσουμε όχι για να πάμε στη δραχμή. Το να λέμε ότι το μεγάλο όχι είναι το μεγάλο ναι στη δραχμή είναι λαθροχειρία και δεν δικαιούμεθα να λύσουμε τις διαφορές μας σε αυτό το πλαίσιο»

Καυστικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας «σουρεαλισμό» την στάση «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω». «Δεν είμαι μικρό παιδί έχω και άλλους τρόπους να προστατευτώ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Αιχμηρός ήταν και στο σχόλιό του για πρακτικές της Προέδρου της Βουλής στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. «Αν παίζουμε κλεφτοπόλεμο να ψηφίσουμε έξι το πρωί για να δείξουμε ότι κάνουμε πόλεμο στην Τρόικα αυτά είναι παιδικά πράγματα».

Σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών απάντησε: «Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε εκλογές. Αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προτείνω λογικά να εμπιστευτούμε τα μέλη του κόμματος να δώσουν απαντήσεις χωρίς προσπάθειες να εκμαιεύσουμε την απάντησή του. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα. Να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο σύντομα. Από εκεί και πέρα το κόμμα να τεθεί άμεσα και τώρα πριν τη συμφωνία - κουβαλούμε μια βόμβα και δεν υπάρχει μια ένδειξη συντροφικότητας - αυτό δεν το καταλαβαίνω και είναι στα όρια των προσωπικών μου αξιών. Αυτό θα πρέπει να γίνει όχι από την ΚΕ ή την ΠΓ. Αν υπάρξει αυτή η απαίτηση να στηθεί μια κάλπη για τα μέλη του κόμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ανοιχτό το Grexit - Εκλογές εάν δεν έχω πλειοψηφία"

Βαρουφάκης: Στο πρόσωπό μου διώκεται η πεντάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση

Η προσπάθειες εκδίκησης από την τρόικα εσωτερικού μέσω ποινικοποίησης θα πέσουν στα βράχια, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

«Στο πρόσωπο του κ. Γιάνη Βαρουφάκη διώκεται η πεντάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης που έδωσε ξανά αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό. Στόχος είναι να καταγραφεί η περίοδος Ιανουαρίου-Ιουλίου ως ένα μέγα «λάθος», ή ακόμα «καλύτερα» να ποινικοποιηθεί η πεντάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Το «έγκλημα» του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ότι εκφράζοντας συλλογικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς:

• Αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσον την ηγεσία του Eurogroup και αντιπαράθεσε λογικά επιχειρήματα στον καταστροφικό παραλογισμό των Μνημονίων.

• Κατέδειξε πως μπορεί κανείς να είναι φανατικός Ευρωπαϊστής, να πασχίζει για την παραμονή στο ευρώ, αλλά παράλληλα να μην υποτάσσεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη, αποδομούν μακροπρόθεσμα το ευρώ και, εν τέλει, καθηλώνουν την χώρα σε μόνιμη χρεοδουλοπαροικία.

• Ανέδειξε πως το Μνημονιακό καθεστώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μετατρέψει καίριες υπηρεσίες του κράτους, όπως η ΓΓΔΕ και η ΕΛΣΤΑΤ, σε κάστρα της τρόικας.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εθνική και δημοκρατική κυριαρχία επί των υπηρεσιών της εκτελεστικής εξουσίας, και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας εντός της ευρωζώνης. Ο Γ. Βαρουφάκης ανέδειξε καινοτόμους τρόπους, προς αυτή την κατεύθυνση, που μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αντί να κληθούν σε απολογία εκείνοι που ακόμα λειτουργούν εντός του Δημοσίου ως προμαχώνες και υπολοχαγοί της τρόικας, αμειβόμενοι από το υστέρημα του λαού, πολιτικοί και κόμματα, που ο λαός απαξίωσε για την προσπάθειά τους να μετατρέψουν την χώρα σε προτεκτοράτο, στοχεύουν τον Γιάνη Βαρουφάκη υπό την καθοδήγηση των μέσων «ενημέρωσης» της διαπλοκής.

Η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα της εκλογής της έχει ήδη αλλάξει την Ευρώπη. Η τρόικα εσωτερικού δεν δύναται να ανεχθεί αυτή την ιστορική επιτυχία. Οι προσπάθειες να εκδικηθεί μέσω ποινικοποίησης θα πέσει στα ίδια βράχια που έπεσε η αδίστακτη προπαγάνδα τους εναντίον του ΟΧΙ που διατράνωσε με 62% ο ελληνικός λαός.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Στο πρόσωπό μου διώκεται η πεντάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση"

Μεϊμαράκης: Η ανάπτυξη έγινε ύφεση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ελλείμματα

Με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εξερχόμενος ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Είχαμε μία γόνιμη συζήτηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το θεματοφύλακα της σταθερότητας της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε πως στα τέλη του 2014 η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είχαν σταθεροποιηθεί και όλοι αισθανόμασταν την ασφάλεια. Δυστυχώς το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφονται πολύ μεγάλα προβλήματα, που αν υπήρχε διαχείριση, με σύνεση και σωφροσύνη δεν θα είχαν παρουσιαστεί, όμως η ανάπτυξη έγινε ύφεση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, έγιναν ελλείμματα».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε, επιπλέον πως: «Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε αν η κυβερνηση κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο, και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραγκούνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Η ανάπτυξη έγινε ύφεση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ελλείμματα"

Λαγκάρντ: Για να πετύχει η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση χρέους

«Για να πετύχει η Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του [δημόσιου] χρέους», δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται την ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του νέου προγράμματος στήριξης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος ως «μη βιώσιμο». Προσέθεσε με νόημα πως σταδιακά «γίνεται κοινώς αποδεκτή» η θέση πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα θεωρείται κρίσιμη για την κάλυψη της χρηματοδότησης, όμως οι κανόνες του σε γενικές γραμμές απαγορεύουν τη στήριξη χωρών των οποίων το χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η διευθύντρια του Ταμείου επισήμανε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του νέου προγράμματος στήριξης, με όλα όσα περιέχει, και να αποδείξει τη δέσμευσή της εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα.

«Προκειμένου να επιδείξεις την ιδιοκτησία του προγράμματος, [αρχικά] προτείνεις νομοσχέδια, η Βουλή τα ψηφίζει και το δεύτερο στάδιο είναι να υλοποιήσεις τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», είπε. «Είναι οι πράξεις, όχι τα πιστεύω» που μετράνε, συμπλήρωσε.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε μάλιστα πως η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι παρά ένας από τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Πρώτος πυλώνας είναι η ύπαρξη «συνετών δημοσιονομικών στόχων» που θα επιτευχθούν με καθαρά συμφωνημένα μέτρα. Δεύτερο ζήτημα-κλειδί, συνέχισε η κ. Λαγκάρντ, θα πρέπει να είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από τους περιορισμούς και τις «προστασίες» που την περιορίζουν.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει «επαρκή χρηματοδότηση» ώστε να είναι «αξιόπιστο», τη στιγμή που δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 82 έως 86 δισεκ. ευρώ έως το 2018, καθότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει δεσμευθεί για την παροχή περίπου 50 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας κενό έως και 36 δισεκατομμυρίων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Για να πετύχει η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση χρέους"

«Δεν είναι αναπόφευκτα χρεοκοπία και Grexit»

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι «η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική, για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».

Η μείωση του ΑΕΠ σε εβδομαδιαία βάση εκτιμάται από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Πάντως, επισημαίνεται ότι με βάση την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση από 2% ως 4% φέτος, οι ετήσιες απώλειες στο ΑΕΠ για το 2015 προσδιορίζονται από 4 δισ. ευρώ έως και 10 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα καταργηθούν άμεσα και αναφέρεται ότι «η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ, όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, εκτιμάται ότι το 2015 μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

«Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν»

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στις πολιτικές και κοινωνικές επιδράσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ συμπεραίνει ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν». «Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη», σημειώνουν οι συντάκτες της.

Όσον αφορά τη συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή, η έκθεση περιγράφει τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία στην περίπτωση αυτή. Επικαλούμενη μελέτες του ΔΝΤ για υποτίμηση της δραχμής κατά 50% σε σχέση με το ευρώ, η έκθεση προβλέπει απαξίωση των καταθέσεων και έκρηξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 35%, ενώ η μείωση του ΑΕΠ θα ανέρχονταν σε 8%.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επίσης, διαφοροποιείται από τις τοποθετήσεις της προέδρου της Βουλής περί πραξικοπήματος. «Ο χαρακτηρισμός της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως πραξικόπημα, είναι κατά την άποψή μας παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», τονίζεται μεταξύ άλλων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν είναι αναπόφευκτα χρεοκοπία και Grexit»"

M. Αντρέεβα: Ικανοποιημένη η Κομισιόν από την Ελλάδα

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η πορεία των συζητήσεων είναι «θετική» και «εποικοδομητική», και μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατό», κάτι που «ικανοποιεί την Επιτροπή».

Επίσης, επανέλαβε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα βρίσκεται ήδη επιτόπου και ηγείται των «εντατικών διαπραγματεύσεων» με τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, είπε πως οι τελευταίες δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή και οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν σε αυτές αποδεικνύουν πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούνται, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί.

ΑΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "M. Αντρέεβα: Ικανοποιημένη η Κομισιόν από την Ελλάδα"

Στη Βουλή ο φάκελος Βαρουφάκη για το "κακούργημα" του Plan B

Στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γίανη Βαρουφάκη, η οποία αφορά το plan B που σχεδίασε με μία ομάδα πέντε στενών του φίλων.

Το plan B προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως ΥΠΟΙΚ που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελιά του Αρείου Πάγου.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος που υπέβαλε τη μήνυτήρια αναφορά αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997).

Για το αδίκημα αυτό, προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη.

Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Πρέπει να διερευνηθεί η συνδρομή ουσιωδών και αποχρωσών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις των άρθρων 22 παρ. 6 και 7 Ν. 2472/1997, όπως ισχύει σήμερα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Οικονομικών και τη χορήγηση της εμπιστοσύνης της Βουλής και στο πρόσωπό του ως μέλους της Κυβέρνησης ανέλαβε την πολιτική και συγχρόνως νομική εντολή να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και δη να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους – δανειστές και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να συναφθεί μια νέα, δίκαιη και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία, για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την απεμπλοκή της οικονομίας από την ύφεση, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραβίασε την ανωτέρω εντολή, που ως πηγάζουσα από τη δημοκρατική αρχή, διέθετε ιδιάζον νομικό φορτίο, πέραν του πολιτικού της περιεχομένου, αφού την υπηρέτησε με προδήλως ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο, ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και εν τέλει ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων, θεωρώντας αμετροεπώς, ότι η δημοκρατική εντολή και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού συνιστούν διακύβευμα ενός παιγνίου, του οποίου, όπως αποδείχθηκε, αγνοούσε εκουσίως τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την τεχνική των λοιπών παικτών, πλέον του ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εξουσιοδότησε να ασκηθεί παίζοντας επί της μοίρας του.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη στο επίμαχο φόρουμ της 16.7.2015, ο ίδιος οργάνωσε, επέβλεψε και υλοποίησε με τη συνδρομή αγνώστων συνεργατών του την ηλεκτρονική εισβολή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όπου υπέκλεψε το λογισμικό και τα Α.Φ.Μ των φορολογουμένων, κατασκευάζοντας ένα παράλληλο και έτοιμο προς λειτουργία τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υποστηρίξει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος ή άλλως εθνικού νομίσματος και τη σύστοιχη αποχώρηση της χώρας απ’την Ευρωζώνη, με την ενσυνείδητη παραδοχή της αναπότρεπτης και επικίνδυνης νομικοπολιτικής διακινδύνευσης της ιδιότητας της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Οι παράνομες αυτές ενέργειές του είναι πρόδηλο ότι έβλαψαν τον ελληνικό λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά, μεταξύ των οπίων και εγώ και κυρίως προκάλεσαν ουσιώδη κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια».

Τι αναφέρουν οι δύο άλλες μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Βαρουφάκη

Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου.

Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο κ. Γιάννόπουλος ζητεί να αποδοθεί στον κ. Βαρουφάκη κακουργηματικός δόλος για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή τη διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης του αδικήματος της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.

Ο δικηγόρος, υποστηρίζει ότι η «τηλεπερσόνα Βαρουφάκης» ενεργώντας δολίως ζημίωσε με πράξεις και ενέργειες του τον ελληνικό λαό με το ποσό των 20.8 δισ. ευρώ.

Οι δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς η Εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα αφού η υπόθεση αφορά βουλευτή.

Έτσι η ποινική τύχη του κ. Βαρουφάκη και το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα των 299 συναδέλφων του, οι οποίοι θα έχουν και το τελικό λόγο.

Την Πέμπτη πιθανότατα θα ανακοινωθούν στη Βουλή οι δικογραφίες

Σύμφωνα με το διαδικαστικό οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές.

Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών δεν προσανατολίζεται – για την ώρα – να ζητήσει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής αλλά θα επιχειρήσει να κρατήσει υψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα χρησιμοποιώντας άλλες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρακτικές.


Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του περιβόητου το οποίο σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης. Πριν από λίγο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων.

Ο φάκελος της υπόθεσης που εμπεριέχει τις δυο μηνυτήριες αναφορές διαβιβάστηκε χθες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρ. Ντζουρας
Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών. Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, συμμετείχαν στα σχεδίαση υλοποίησης του , όπως είναι ο παιδικός του φίλος και γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, ποιεί την νήσσα, κρατώντας αποστάσεις από τα λεγόμενα του πρωήν υπουργού και διαψεύδοντας κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Η έρευνα όμως που διέταξε τώρα ο κ. Ζαγοραίος αναμένεται να αναδείξει το βαθμό της εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων και εφόσον στοιχειοθετηθούν ευθύνες τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυτές. «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είχε αναλάβει τα βαρύ έργο να κλέψει τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και να προχωρήσει έτσι σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Ήδη, από χθες έχουν διαβιβαστεί από την κυρία Κουτζαμάνη στην Βουλή οι μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών. Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Επίσης, έχει κατατεθεί και μια ακόμη από ομάδα δικηγόρων που διαβιβάζεται και αυτή στη Βουλή.

Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή ο φάκελος Βαρουφάκη για το "κακούργημα" του Plan B"

Βαρουφάκης: Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης

Με αυτό τον προκλητικό τίτλο ξεκινά το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού STERN που παρουσιάζει συνέντευξη του τέως Υπουργού Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη στην Online έκδοση του όπου και αποκαλύπτει ότι το σχέδιο δημιουργίας παράλληλου νομίσματος ήταν το αντικείμενο πάνω στο οποίο έχτισε την καριέρα του.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο αναφέρει στη συνέντευξη αυτή ο Γιανης Βαρουφάκης που παραλληλίζει τα τανκς με τις τράπεζες σημειώνοντας ότι Σήμερα δεν χρειάζεται τανκς για να νικήσει κάποιο. Υπάρχουν οι τράπεζες».

Ο Γιανης Βαρουφάκης μιλά θετικά για τον Βόφγκανγκ Σόμπλε στην συνέντευξη αυτή αλλά δηλώνει προδομένος από τον αδερφό Ζιγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην συνέχεια ο τέως Υπουργός περιγράφει το πώς γνωρίστηκαν οι γονείς του αναφέροντας ότι η μητέρα του ως μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνη να κατασκοπεύει τον πατέρα του και έτσι άλλωστε γνωρίστηκαν.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης"

Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές πώλησης προϊόντων σε λιμάνια, αεροδρόμια και πλοία

Τις ανώτατες τιμές πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων που διατίθενται σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εντός συγκεκριμένων χώρων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πλοία και γήπεδα καθορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την απόφαση όταν τα προϊόντα διατίθενται εντός αεροδρομίων, εντός αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα κ.λπ.), αρχαιολογικούς χώρους, ανεξαρτήτως αν στους χώρους αυτούς, λειτουργεί ή όχι μουσείο αρχαιοτήτων, εντός των επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως (όχι των κρουαζιερόπλοιων), εντός των τρένων και  των σιδηροδρομικών σταθμών, εντός κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών και ευαγών ιδρυμάτων, εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, εντός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ.
  • Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο - 1,45 ευρώ.
  • Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο - 1,25 ευρώ.
  • Καφές ρόφημα ελληνικός μονός - 1,20 ευρώ.
  • Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κ.λπ.) μονός - 1,30 ευρώ.
  • Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) - 1,45 ευρώ.
  • Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κ.λπ.) μονός - 1,30 ευρώ.
  • Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) - 1,30 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση όταν τα προϊόντα διατίθενται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) ως εξής:
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλε­σης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) - 1,10 ευρώ.
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλε­σης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαι­ολάδου και άλλων - 1,35 ευρώ.
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κου­λούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμα­ρίων τουλάχιστον - 0,40 ευρώ.
  • Tυρόπιτα- σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων - 1,10 ευρώ.
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου - 0,35 ευρώ.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συ­σκευασία 250 ml - 0,95 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση όσοι δεν υιοθετούν τις σχετικές ανώτατες τιμές θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 1.500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος. Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές πώλησης προϊόντων σε λιμάνια, αεροδρόμια και πλοία"

Capital controls: 34 νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για αναλήψεις,καταθέσεις και δάνεια

Τα capital controls έχουν αλλάξει άρδην τη ζωή των Ελλήνων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές πληρωμένες των υποχρεώσεών τους, καθώς πρέπει επί μέρες να στηθούν στις ουρές των τραπεζών για να συγκεντρώσουν το ποσό που επιθυμούν. Ωστόσο, επειδή το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν χρήματα από τα ΑΤΜ, σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έδωσε στη δημοσιότητα νέες επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνά ερωτήματα που έχουν οι συναλλασσόμενοι.

Ειδικότερα η σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρει:

1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργείται η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

5. Μπορώ να έχω πρόσβαση στη θυρίδα μου;ΝΑΙ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση, είτε με την τήρηση της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή με σειρά χρονικής προτεραιότητας, είτε κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε. Προς το σκοπό αυτό, έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
- αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών,
- πληρωμές ξενοδοχείων,
- ενοικιάσεις αυτοκινήτων,
- πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών,
- πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications),
- πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα,
- πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ.),
- πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

11. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.

12. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
- πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργόσημου,
- πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
- καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
- εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
- εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
- εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
- κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,
- άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
- πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
- αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
- κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

13. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

14. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.

15. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:
- οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
- τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,
- πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,
- πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
- πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

16. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση την νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.

17. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.

18. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
- των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
- του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
- του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
- του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

19. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

20. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

21. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.
Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τα αιτήματα των συναλλασσόμενων μπορούν να υποβάλλονται στην τράπεζα συνεργασίας τους. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού εφόσον οι συναλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.

22. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
- μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

23. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
- μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

24. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα -μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.

25. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

26. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατάσχοντας που τηρείται στην ίδιο ή σε άλλη τράπεζα.

27. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΦΕΚ Β΄ 1563/24.7.2015) δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:
- από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και
- εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Το μηνιαίο εγκριτικό όριο κάθε τράπεζας για πελάτη της δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας. Ο έλεγχος για τη συνδρομή της ως άνω προϋπόθεσης γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητά κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα που αφορούν πληρωμές εισαγωγών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού των σχετικών παραστατικών, από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει μόνη της είτε θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού. Τόσο οι τράπεζες όσο και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξετάζουν κατά προτεραιότητα συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.

28. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

29. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

30. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.

31. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.

32. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

33. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).

34. Επιτρέπεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό;ΟΧΙ, η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για χρηματοπιστωτικά μέσα του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007 δεν επιτρέπεται.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Capital controls: 34 νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για αναλήψεις,καταθέσεις και δάνεια"

Μάρδας: Αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα πηγαίνουμε στα εστιατόρια με σακουλίτσα για να πληρώσουμε

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε τυχόν επιστροφή στη δραχμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου ακόμα και οι 1.000 δραχμές για 1 ευρώ ίσως θα ήταν επιεικής εκτίμηση.

Όπως εξήγησε η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα έφτανε και το 70%.

Υπενθύμισε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί κατά 1.000%.

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%» περιέγραψε την επόμενη ημέρα ο κ. Μάρδας.

«Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο θα δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από τυχόν επιστροφή στη δραχμή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα πηγαίνουμε στα εστιατόρια με σακουλίτσα για να πληρώσουμε"

Πιο εύκολα η σύνταξη σε οφειλέτες ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ

Ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καθώς με την εφαρμογή νέας και πιο ευνοϊκής διάταξης μπορούν να συμψηφίσουν χρέη έως 25.000 ευρώ με τμήμα σύνταξης για 60 μήνες.

Όσοι μάλιστα χρωστούν πάνω από 25.000 ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ, για το πρώτο 18μηνο θα παίρνουν τη βασική των 360 ευρώ και στη συνέχεια, αφού βγει η κανονική σύνταξη, θα κάνουν συμψηφισμό με παρακράτηση μέρους της σύνταξης για 60 μήνες.

Αν όμως η οφειλή είναι πάνω από 50.000 θα πρέπει να καταβάλλουν μέσα σε δύο μήνες το επιπλέον ποσό ώστε να υπαχθούν στη διαδικασία του συμψηφισμού.

Ο συμψηφισμός χρεών με σύνταξη γίνεται τόσο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την ισχύ του ν. 4331/2015, δηλαδή από 2/7/2015, όσο και για αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με το νόμο 4331/2015, που τίθεται σε ισχύ με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά.

Πρώτη δόση

Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Συνεπώς εάν ένας ασφαλισμένος δικαιούται αναδρομικές συντάξεις, η μηνιαία παρακράτηση διενεργείται και επί των αναδρομικών συντάξεων.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με χρέη 22.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ που υποβάλλει αίτηση τον Αύγουστο του 2015, αλλά η απόφαση θα βγει τον Αύγουστο του 2016, θα βάλει στον συμψηφισμό και τα αναδρομικά ποσά σύνταξης για το 12μηνο Αυγούστου 2015-2016.

Crash test

Με τη νέα διαδικασία, ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είναι 63 ετών και έχει χρέη 21.000 ευρώ θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί. Πριν δεν θα έβγαινε στη σύνταξη.

Αν η σύνταξη του είναι 1.000 ευρώ, τότε για 60 μήνες θα παίρνει 650 ευρώ, καθώς τα 350 ευρώ θα είναι η μηνιαία δόση για την εξόφληση της οφειλής του. Αν έμενε η προηγούμενη διάταξη τότε ο ασφαλισμένος θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει 1.000 ευρώ μέσα σε δυο μήνες, ώστε η οφειλή να πέσει στις 20.000 ευρώ και για να κάνει συμψηφισμό θα έπρεπε η κύρια οφειλή (κεφάλαιο, χωρίς τόκους, πρόστιμα) να μην υπερέβαινε τις 14.202 ευρώ.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα είχε μεγαλύτερη μηνιαία παρακράτηση καθώς η οφειλή θα έπρεπε να εξοφληθεί σε 40 μήνες, δηλαδή από τα 1.000 ευρώ σύνταξης, θα του έμεναν 500 ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιο εύκολα η σύνταξη σε οφειλέτες ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ"

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει to INE-ΓΣΕΕ

Την ραγδαία επιδείνωση των βασικών δεικτών της οικονομίας παρουσιάσει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του Πρωθυπουργού, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων, προκειμένου τα στοιχεία της να χρησιμοποιηθούν κατά την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν σε νέες επώδυνες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Το «enikonomia» σας παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία αποδίδει με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.

Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009. Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.

Πιο σημαντική ήταν η επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012… Η μερική απασχόληση, άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΕ κερδίζει διαρκώς έδαφος. Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014. Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.

Άλλωστε οι κλαδικές/εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζομένους. Οι νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%...

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων τετραπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 364.000 το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε 1,342 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους, καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε από 34,8% το 2009 σε 65,5% το 2012. Αύξηση καταγράφεται και στα ποσοστά φτώχειας των συνταξιούχων, από 18,6% το 2009 σε 31,3% το 2012.

Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ προτείνει τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, την ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα ζητά την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ζητήματα για τα οποία οι δανειστές αντιδρούν με το ΔΝΤ να επιμένει σε νέες επί τα χείρω παρεμβάσεις.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει to INE-ΓΣΕΕ"

Λαφαζάνης: «Αδειάζει» Βαρουφάκη και δείχνει Τσίπρα για τις κινήσεις του τέως ΥΠΟΙΚ

Αν και υπέρ του σχεδίου Β, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν εμφανίζεται υποστηρικτής του Γιάνη Βαρουφάκη, εκφράζοντας τη ριζική πολιτική διαφωνία με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε, τοποθετώντας συνένοχο και τον πρωθυπουργό.  

«Η υπόθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη παίρνει άσχημη τροπή», αναφέρει η ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας και υπογραμμίζει ότι «η Iskra έχει εκφράσει ρητά και κατηγορηματικά τη ριζική πολιτική διαφωνία της με την γεμάτη αυταπάτες, παλινωδίες, αντιφάσεις και κωλυσιεργία, διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό». 

«Τονίζει δε ότι είναι άλλο όμως η πολιτική κριτική από αριστερή σκοπιά σε αυτή τη διαπραγματευτική τακτική και άλλο η αξιοποίησή της ως αφορμή για να βγουν "λάδι" παλιά και νέα μνημόνια και ακόμα χειρότερα η αξιοποίησή της ως αφορμή, με την , τουλάχιστον, ανοχή μελών της κυβέρνησης, για να τεθεί "εκτός νόμου" το σχέδιο Β και να ποινικοποιηθούν και να "λιντσαριστούν" όσοι υποστηρίζουν τέτοιου τύπου σχέδια ως έκτακτη ανάγκη ή υποστηρίζουν ευθέως την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη». 

«Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Λαφάζανης την Τρίτη και καταλήγει: «Το "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων. Ο αγώνας για το "ΟΧΙ" συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

Σε κοινή δήλωση, με την οποία καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα, προβαίνουν εν τω μεταξύ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη.

Με κοινή τους ανακοίνωση, ζητούν την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. «Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό - προοδευτικό της πρόγραμμα» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα» επισημαίνουν τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως καταλήγουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: «Αδειάζει» Βαρουφάκη και δείχνει Τσίπρα για τις κινήσεις του τέως ΥΠΟΙΚ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news