facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η τρόικα μετονομάζεται σε Quadriga

Σε Quadriga θα μετονομαστεί η τρόικα, αναφέρει το πρακτορείο MNI.

Όπως επισημαίνει το ΜΝΙ, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές η νέα σύνθεση των θεσμών λόγω της συμμετοχής εκπροσώπου του ESM θα ονομάζεται Quadriga.

«To όνομα Quadriga αποτελεί έμπνευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το νέο ελληνικό πρότζεκτ», δήλωσε πηγή της Επιτροπής στο πρακτορείο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρόικα μετονομάζεται σε Quadriga"

Πανούσης για Κωνσταντοπούλου: Δεν προβλέπεται βοηθός πρωθυπουργού

«Δεν είναι ορθός ο τρόπος που διαχειρίζεται τα κοινοβουλευτικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αν κυλήσουμε ομαλά τα επόμενα 3,5 χρόνια, χωρίς να γίνουν εκλογές, το βλέπω δύσκολο να μπορέσει να κρατήσει τις ισορροπίες ως πρόεδρος της βουλής», πρόσθεσε ο κ. Πανούσης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν προβλέπεται βοηθός πρωθυπουργού, καθώς ο καθένας έχει το δικό του χώρο ευθύνης.

«Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει την τάση να επεκτείνεται έξω από τις αρμοδιότητές της ή να τις τραβάει στα άκρα. Δεν μπορεί να παίζει ρόλο οιονεί Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού, υπουργού Δημοσίας Τάξης. Δεν μπορεί να γίνει αυτό», πρόσθεσε. «Κάποια στιγμή το σύστημα πρέπει να συζητήσει σοβαρά πώς μπορεί να προΐσταται στη βουλή ένας άνθρωπος που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό, για παράδειγμα με μία πρόταση μομφής παρατήρησε ότι «στην Αριστερά είναι δύσκολα αυτά τα πράγματα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης για Κωνσταντοπούλου: Δεν προβλέπεται βοηθός πρωθυπουργού"

Λαφαζάνης: Να ανοίξει η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα

Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Αριστερή Πλατφόρμα λίγες ώρες μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία για διεξαγωγή συνεδρίου και μάλιστα πολύ σύντομα. «Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το "όχι" αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρότεινε να ανοίξει «η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

Στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- το «παρών» αρκετοί  βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ.Στρατούλης, η Δ.Χαραλαμπίδου, ο Γ.Μηλιός, ο Κ.Ήσυχος, ο Γ.Κριτσωτάκης, o K.Λαπαβίτσας κ.ά. Παρών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και κάθισε δίπλα στον κ. Λαφαζάνη (φωτογραφία).

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο γήπεδο του Πανελληνίου η ιστοσελίδα Iskra για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, με τίτλο «Το όχι δεν ηττήθηκε συνεχίζουμε», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, με αναφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Το "όχι" έγινε ένα φωτεινό ορόσημο που κανένας δεν μπορεί να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το νέο "όχι" του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το όχι νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε "ναι"» δήλωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως το 62% δεν ήταν «απλώς μια κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε» και πρόσθεσε:

«Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το "όχι" αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το "όχι" εξέφρασε την ανάγκη του λαού για αξιοπρέπεια και την ελπίδα να δει την πατρίδα μας ανεξάρτητη».

«Ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο "όχι'' που θέλουμε να πούμε ξανά και θα το πούμε μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι αυτοσκοπός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το μέσο επίτευξης των στόχων μας».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, «το "όχι" στη Βουλή προκάλεσε τον πόλεμο σε βάρος μας, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με φρενήρεις ρυθμούς».

«Μας πολεμούν και θα τους πολεμήσουμε με δημοκρατικά μέσα» υποστήριξε παράλληλα, καταγγέλλοντας ότι «δεχθήκαμε πόλεμο από ξένα και εγχώρια κέντρα».

Εν συνεχεία, αναρωτήθηκε ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο. «Eμείς που δείχνουμε έναν δρόμο συμβατό ή όσοι οδηγούν το κόμμα σε μετάλλαξη» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις συκοφαντίες.

Να ανοίξει η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα
Κατά την ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε ανοιχτά να ανοίξει η απαγορευμένη, όπως είπε, συζήτηση για το εθνικό νόμισμα, ισχυριζόμενος ότι μετά τις πρώτες δυσκολίες, η διέξοδος αυτή προσφέρει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:

«Οι κυρίαρχοι κύκλοι, ενώ εκθειάζουν και ανέχονται τα μνημόνια της καταστροφής, για να εξωραΐσουν τη μνημονιακή βαρβαρότητα, εμφανίζουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη περίπου ως είσοδο στην κόλαση.

Η προπαγάνδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που εξυπηρετεί είναι να κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε καθεστώς μισοαποικίας και οικονομικής υποδούλωσης.

Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με της συγκρότηση ενός νέου εθνικού νομίσματος, την οποία προτείνουν και μια σειρά διάσημοι διεθνώς οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ο Φρέντερικ Λόρντον , ο φίλος του Κώστα Λαπαβίτσα , Χάινερ Φλάσμπεκ και πολλοί άλλοι, δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο καταστροφή.

Aσφαλώς αυτή η έξοδος θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στην πρώτη φάση της μετάβασης από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

Ανθόσπαρτοι δρόμοι, όμως, εδώ που μας έχουν φτάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν.

Η έξοδος από την ευρωζώνη, αντίθετα από τη μακάβρια προπαγάνδα, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές που προτείνουμε, είναι βέβαιον πως μπορεί γρήγορα να ανατάξει οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα.

Το εθνικό νόμισμα, αποκαθιστώντας τη νομισματική κυριαρχία, μπορεί με μια νέα προοδευτική στρατηγική να γίνει ένα ισχυρό κίνητρο και εφαλτήριο για να ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν εισαγωγές. 

Μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση του τουρισμού.

Μπορεί , επίσης , να συμβάλλει ώστε να ενισχυθεί πολύ σημαντικά η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την ταχεία αύξηση της απασχόλησης.

Προτείνουμε από αυτό το βήμα να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα.

Και προτείνουμε αυτή η εσωκομματική και δημόσια συζήτηση να γίνει ελεύθερα , νηφάλια και απροκατάληπτα, χωρίς δαιμονοποιήσεις και τερατογενέσεις, χωρίς τρομοκρατία και κινδυνολογίες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Να ανοίξει η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα"

Αλλαγή στάσης στις ψηφοφορίες της Βουλής εξετάζει η Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πάνος Καμμένος γνώριζαν τα περί plan B του Γιάνη Βαρουφακης υποστηρίζει η ΝΔ και ζητά απαντήσεις. Διαμηνύει επίσης ότι θα επανεξετασθεί η στάση της στη Βουλή όσον αφορά στα επόμενα νομοσχέδια.

«Τίποτε δεν είναι ίδιο με την Παρασκευή» είπαν κύκλοι της ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ υπό την παρουσία Μεϊμαράκη.

Επισημαίνοντας ότι το «σχέδιο Βαρουφάκη» συνιστά καθαρή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος και θα πρέπει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά, αλλά να φέρει και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που αποφάσισε να διώξει τον κ. Βαρουφάκη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος είχαν γνώση των εναλλακτικών σχεδίων του πρώην υπουργού Οικονομικών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή στάσης στις ψηφοφορίες της Βουλής εξετάζει η Ν.Δ."

Σφίγγει ο κλοιός για Βαρουφάκη: ΕΔΕ από Σαββαΐδου - Έρευνα(;) από Άρειο Πάγο

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά την αποκάλυψη του «plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη, που προέβλεπε δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική «πειρατεία» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του software της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Επιπλέον, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:
• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
• και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

«Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα» σημειώνει η ίδια ανακοίνωση.

«Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, αλλά και για άλλα, της αρμοδιότητάς του, θα παραχωρήσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 11:45, στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.

Προβληματισμός στην Εισαγγελία ΑΠ

Έντονος, εν τω μεταξύ, είναι ο προβληματισμός της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα περίφημα IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, στην Βουλή θα διαβιβαστούν οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κυρίου Βαρουφάκη.

Ειδικότερα, σχετικά με τα δημοσιεύματα για το "plan B" που περίγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου 2015 ο κύριος Βαρουφάκης, και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προβληματίζεται και μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Βέβαια δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει διέξοδος με την κατάθεση στην Εισαγγελία κάποιας μηνυτήριας αναφοράς από πολίτη σε σχέση με τα δημοσιεύματα του Τύπου ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει, καθώς αυτό προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική λύση που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος ή σε κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

Τις αποκαλύψεις περί «plan B» τις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», με έδρα το Λονδίνο, στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών πετριέγραψε τα σχέδιά του. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα από OMFIF, κατόπιν αδείας του κ. Βαρουφάκη.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης, πριν ακόμα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας (κλείσιμο Τραπεζών), αλλά και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis. Έτσι, δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, έναν προμηθευτή νοσοκομείου- χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του (πρόκειται, για τα περίφημα IOUS). Στο πλαίσιο αυτό διόρισε έναν καλό, παιδικό, του, φίλο, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης, «τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος». Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). "Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».
Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η Τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...». Προ του αδιεξόδου, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, «αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς των φορολογουμένων (σ.σ. ΑΦΜ), προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών».


Οι δύο μηνυτήριες αναφορές
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος "Τέλεια" Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννοπουλο, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με τις δύο αυτές μηνυτήριες αναφορές ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών κυρίου Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του κατά το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την υπογραφή συμφωνίας για την διάσωση της χώρας.

Συμφώνα με νομικούς κύκλους η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, νεκρώνει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει αμελλητί σύμφωνα -με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- να τις διαβιβάσει χωρίς να κάνει καμία αξιολόγηση στη Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφίγγει ο κλοιός για Βαρουφάκη: ΕΔΕ από Σαββαΐδου - Έρευνα(;) από Άρειο Πάγο"

Νικολούδης και Τράπεζα της Ελλάδας ψάχνουν και για άλλες «υποθέσεις Βαλαβάνη»

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, διεξάγεται έρευνα για κάθε πρόσωπο που πιθανώς παραβίασε την επιβολή capital controls - Η έρευνα δεν επεκτείνεται στις ημέρες αμέσως πριν το κλείσιμο των τραπεζών, εγείροντας έτσι σημαντικό ηθικό ζήτημα

Σε ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πολιτικά και μη πρόσωπα, σε συνεργασία με τραπεζικά στελέχη, παραβίασαν τα capital controls και απέσυραν τις καταθέσεις τους, διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδας.

Την εντολή ελέγχου έχει δώσει ο υπουργος Επικράτειας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιωτης Νικολούδης, μετα τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη που οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης με την οικογένεια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο κύριος Νικολούδης: «Αμέσως μετα τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναλήψεις που φέρονταν ότι έγιναν κατά παράβαση της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (28-06-2015) και συγκεκριμένα στις 7.7.2015, ζήτησε απο την Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειες-ελέγχους. Η παραγγελία ειναι in rem, δηλαδή δεν αφορά ένα και μόνο πρόσωπο, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο παραβίασε τη νομοθεσία».

Ωστόσο απο τους ελέγχους εξαιρούνται όλες οι «ύποπτες» κινήσεις λογαριασμών-αναλήψεις που έγιναν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμένων κινήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η υπόθεση Βαλαβάνη που προκαλεί προβληματισμό, για το αν οι στενοί συγγενείς της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών είχαν προνομιακή ενημέρωση. Σε αυτή την κατηγορία, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί ή στενοί συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να τίθεται τουλάχιστον ζήτημα ηθικής τάξης που απαιτεί διερεύνηση.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης και Τράπεζα της Ελλάδας ψάχνουν και για άλλες «υποθέσεις Βαλαβάνη»"

Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών για υπεξαίρεση και απιστία

Ένα απίστευτο «πάρτυ» κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης της περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών - Γηροκομείο Αθηνών, έφερε στο φως η έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου για το διάστημα 2008 έως 2013. Οι δυο εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση -κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου- διαπίστωσαν σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου και πλέον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διώκονται για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όπως απιστία και υπεξαίρεση.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα των δυο εισαγγελέων προέκυψε σωρεία σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων, οι οποίες αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου. Αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, πρόσωπο από τη Διοίκηση του Γηροκομείου είχε προσλάβει τεχνικό προσωπικό για εργασίες ανέγερσης ακινήτου του και πλήρωνε με χρήματα του Γηροκομείου!

Επιπλέον, από την έρευνα της κυρίας Παπανδρέου και του κ. Ελευθεριάνου, προέκυψε ότι:
- Από τις εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, έχει μισθωθεί μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.
-Άλλα ακίνητα μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.
-Οι υπεύθυνοι από τη Διοίκηση του νοσοκομείου δεν επεδίωκαν την είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων ή προχωρούσαν ακόμη και σε διαγραφή οφειλών από μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.
- Κατήρτιζαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών τη στιγμή που στο Γηροκομείο υπήρχε ήδη λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.
- Κατήρτιζαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως, τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.
- Απασχολούσαν επί μήνες τεχνικό προσωπικό σε εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής κατοικιών μέλους τους Δ.Σ. του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν μισθό για το εν λόγω διάστημα.
- Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.
- Φιλοξένησαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, το Γηροκομείο υπέστη ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή. Το αποτέλεσμα ήταν να μην αυξάνονται τα έσοδα και το Γηροκομείο να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Και οι... εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό: Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ διαπιστώθηκε πως είχαν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε πως χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

Οι διώξεις και οι λογαριασμοί

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ορισμένων από τους κατηγορουμένους και εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 - 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά ανακριτικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου από τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για:
-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Μετά την άσκηση των διώξεων η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών για υπεξαίρεση και απιστία"

Galbraith: Τι κάναμε στην ομάδα εργασίας υπό τον Βαρουφάκη

Η έκδοση ρευστότητας IOU σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ ήταν το αντικείμενο της ομάδας εργασίας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον James Galbraith που συμμετείχε ως συντονιστής.

«Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην διαδοθεί ο,τιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας» σημειώνει ο Galbraith και τονίζει ότι οι αποκαλύψεις έγιναν ορθώς μετά το πέρας της εργασίας της ομάδας ως απάντηση στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο αντίδρασης για την περίπτωση που οι δυνάμεις εντός ευρωζώνης αποφασίζουν να αποπέμψουν τη χώρα από την ευρωζώνη.

Τη δήλωση του James Galbraith δημοσιοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω twitter και έρχεται μετά την δημοσιοποίηση του ηχητικού από τις δηλώσεις που έκανε στο φόρουμ OMFIF («The Official Monetary and Financial Institutions Forum») στις 16 Ιουλίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Εκεί μίλησε για εναλλακτικό σχέδιο με τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Όλη η ανακοίνωση

Από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου συνεργάστηκα εκ του σύνεγγυς με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση ως προς τις εργασίες της ομάδας μας, δηλώνω τα ακόλουθα:

1. Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ.

2. Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην διαδοθεί ο,τιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας. Πράγματι, δεν υπήρξαν διαρροές έως ότου ο τ. Υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας των εργασιών της ομάδας μας, ανακοίνωσε την ύπαρξή της ως ορθή αντίδραση στην έντονη κριτική ότι, την εποχή που δυνάμεις εντός της ευρωζώνης σχεδίαζαν την αποπομπή της χώρας από το ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εκπόνησε σχέδιο αντίδρασης.

3. Η ύπαρξη προκαταρκτικών σχεδίων αντίδρασης δεν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, από την στιγμή που η δημοσιοποίησή τους (πριν χρειαστεί να εφαρμοστούν) θα αποσταθεροποιούσε την κυβερνητική πολιτική.

4. Με εξαίρεση μια τηλεφωνική μου συνομιλία, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Λαπαβίτσα, η ομάδα μας δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας

5. Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε.

6. Η εργασία μου στο πλαίσιο της ομάδας αυτής ήταν ανεπίσημη και αμισθί, βασισμένη στην φιλία μου με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη καθώς και στον σεβασμό μου για τον αγώνα του ελληνικού λαού.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Galbraith: Τι κάναμε στην ομάδα εργασίας υπό τον Βαρουφάκη"

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας, Επικρατείας, Εθνικής Άμυνας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι 29 βουλευτές κάνουν λόγο για τεράστια και αδικαιολόγητη οικονομική ζημιά από τη δρομολογούμενη εκποίηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων και καλούν, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να ακυρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αναβαθμιστεί και να παραμείνει η ΥΠΑ υπό δημόσιο έλεγχο, και τι προτίθενται να πράξουν για την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των ελλείψεων και η γενικότερη ανανέωση του προσωπικού της.

Ρωτούν επίσης σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την είσπραξη των 1,4 δισεκ. περίπου ευρώ ΦΠΑ από την γερμανική εταιρεία (Hochtief) διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών, για την οποία έχουν ήδη εκδοθεί έξι σχετικές νομικές καταδικαστικές αποφάσεις καθώς και να δικαιολογήσουν την πρόθεση της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων, από τη στιγμή που θα προκύψουν τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή οι ακριβείς όροι και το σύνολο των οικονομοτεχνικών αναλύσεων της Σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την Fraport AG - Slentel Ltd για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποχρεωτικά συνοδεύουν την Σύμβαση για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια καθώς και τη μελέτη κόστους - ωφέλειας της εν λόγω Σύμβασης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιφερειακά αεροδρόμια "

Πότε θα πάρουν την σύνταξη του Αυγούστου οι δικαιούχοι; Διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξων του Αυγούστου για δικαιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Οπως αναφέρεται, «εξαιτίας σύγχυσης που προκλήθηκε σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων ... σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.4144/2013/ΦΕΚ88Α, οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, εκτός από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που καταβάλλονται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα».

Το υπουργείο διευκρινίζει και τις ημερομηνίες στις οποίες θα γίνει η καταβολή των συντάξεων Αυγούστου:

*για τους δικαιούχους του ΙΚΑ την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015
*για τους δικαιούχους του ΟΑΕΕ την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015
*για τους δικαιούχους του ΟΓΑ επίσης την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα πάρουν την σύνταξη του Αυγούστου οι δικαιούχοι; Διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ"

«Δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» λένε κυβερνητικές πηγές

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» ανέφερε τη Δευτέρα κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» τόνισε η κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ολάντ.

Σημειώνεται ότι πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων μέτρων εντός Αυγούστου που αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» λένε κυβερνητικές πηγές"

Με επίσχεση εργασίας προειδοποιούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Την απειλή, όπως αναφέρουν, του ΕΟΠΥΥ για διακοπή συμβάσεων επιστρέφουν στον Οργανισμό οι συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι προαναγγέλλουν καθολική επίσχεση παροχής υπηρεσιών αν δεν λυθούν άμεσα τα αιτήματα τους, και κυρίως τα οικονομικά.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, οι απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, οι τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας.

Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα, όπως λένε την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

«Και ενώ το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται μέσω των συμβεβλημένων ιατρών, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη ”αμνησία” όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιδιώτες ιατρούς, απαξιώνοντας τη συμβολή τους και τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)», συνεχίζουν.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι λόγω των capital controls, οι προμηθευτές τους απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων, κάτι που κάνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας σχεδόν αδύνατη, με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Με επίσχεση εργασίας προειδοποιούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ"

Ρωμανιάς: Η τρόικα ζητά να διορθώσουμε λάθη στο νόμο για τις συντάξεις

Σοβαρά λάθη στο νόμο που πέρασε με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων σε ό,τι αφορά τις συντάξεις εντόπισε η τρόικα και ζητεί τη διόρθωσή τους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο κ. Ρωμανιάς αποκάλυψε το «καινούριο γράμμα από την τρόικα», με το οποίο ζητούνται αλλαγές.

Συγκρεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται για το νόμο 4334, ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Ιουλίου, και τα τελευταία εδάφιά του, 27-30, αναφέρονται στο συνταξιοδοτικό.

«Εδώ λοιπόν έχουν γίνει σοβαρά λάθη και μας λένε τώρα από τις Βρυξέλλες να τα διορθώσουμε», είπε.

Όπως εξήγησε, για παράδειγμα για τα επικουρικά ταμεία ο νόμος λέει ότι 1/1/2015 ενοποιούνται όλα, μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑ. «Εδώ έχει γίνει λάθος. Το γράμμα που μας ήρθε τώρα μας λέει όχι, να τα αλλάξετε. Θα δώσετε προθεσμία μέχρι 31/12/2015 για να ενοποιηθούν και θα τους δίνετε τη δυνατότητα να επιλέξουν ή να γίνουν επαγγελματικά ταμεία ή να υπαχθούν στο ΕΤΕΑ. Κάτι που το είχαμε με τον παλιό νόμο του '14», σημείωσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Η τρόικα ζητά να διορθώσουμε λάθη στο νόμο για τις συντάξεις"

Δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες 26,1 εκατ. ευρώ στην παλαιά ΕΡΤ

Αντικαταστάθηκε, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών, η προσωρινή διαχειρίστρια της παλαιάς ΕΡΤ Αφροδίτη Γουγά και στη θέση της τοποθετήθηκε νέος διαχειριστής ο παλαιός διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης, Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, διατάχθηκε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία, προκειμένου να ερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για ατασθαλίες ύψους 26,1 εκατ. ευρώ της κυρίας Γουγά ή άλλων, τρίτων προσώπων της παλαιάς διαχείρισης.

Ειδικότερα, το δικαστήριο διέταξε την παράδοση της διαχείρισης της ΕΡΤ από την κυρία Γουγά στον τελευταίο διευθυντή εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτοπουλο.

Παράλληλα, διατάχθηκε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν ποινική ευθύνη της ειδικής διαχειρίστριας κυρίας Γουγά ή άλλων αρμοδίων προσώπων για παράβαση καθήκοντος ή για άλλες πράξεις και παραλείψεις σχετικά με την καταβολή αμοιβών που δαπανήθηκαν σε βάρος της περιουσίας της ΕΡΤ.

Η δικαστική απόφαση (αρίθμ. 6457/2015) πιθανολογεί ότι από τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της ΕΡΤ επί θητείας της κυρίας Γουγά προκλήθηκαν σοβαροί κίνδυνοι στην διαχείριση των οικονομικών πόρων της δημόσιας τηλεόρασης, που ανέρχονται περίπου στα 26.100.000 ευρώ.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η προσωρινή διοίκηση της ΕΡΤ που έχει διοριστεί από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Καρακώστα.

Παράλληλα, με άλλη, δεύτερη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (6459/2015) το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του τέως δικηγόρου της ΕΡΤ Γεωργίου Κόκκα και στο πλαίσιο της εκκρεμούς εργασιακής του σχέσης, υποχρεώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, κατά τις συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητούνται κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο κανονισμός προσωπικού, η τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, κ.λπ., να παραβρίσκεται ο κ. Κόκκας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες 26,1 εκατ. ευρώ στην παλαιά ΕΡΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news