facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Γεννηματά καλεί Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για το «ξήλωμα» της Ζωής

Να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την θέση της προέδρου της Βουλής ζητά από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει «μια θεσμικά και ιστορικά υπεύθυνη επιλογή».

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά τονίζει: «Ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων της Προέδρου της Βουλής ουδόλως ευνόησε την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, παρά τις περί του αντιθέτου ηχηρές διακηρύξεις της.

» Με συχνά αυθαίρετες προσωπικές ερμηνείες διατάξεων του Κανονισμού και εξωθεσμική επέκταση των αρμοδιοτήτων της, φανερή υπήρξε η επιδίωξη της διαμόρφωσης ενός διακριτού υπερκείμενου των κρατικών λειτουργιών αξιώματος και ρόλου, που ρητά απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

» Με τον τρόπο αυτό η κυρία Πρόεδρος σταδιακά κατέληξε να εκφράζει κυρίως προσωπικές και ενίοτε παρεκκλίνουσες θεσμικά απόψεις της, μακριά τόσο από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, όσο και από τις πολιτικές και λειτουργικές ανάγκες της εθνικής αντιπροσωπείας.

» Η διάθεσή της για επέκταση των αρμοδιοτήτων έφτασε στο σημείο της δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών προβολής, καθώς και ίδρυσης μη θεσμικών, ιδιότυπων σωμάτων, που λειτούργησαν παράλληλα με τα θεσμικώς προβλεπόμενα, βλάπτοντας μάλιστα διακηρυγμένους εθνικούς στόχους.

» Αναφέρομαι προφανώς στην περιβόητη Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος, στις πολυποίκιλες επιστολές στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της (την επιτίμησε έμμεσα έως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), τις συνεντεύξεις τύπου, αλλά και την τουλάχιστον ιδιότυπη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

» Και πέραν, όμως, όλων αυτών, η καθημερινή πρακτική της κυρίας Ζ. Κωνσταντοπούλου στη διεύθυνση των συζητήσεων δεν προσιδιάζει στο ρόλο της Προέδρου και δεν εναρμονίζεται με τον προσήκοντα σεβασμό στους συναδέλφους, αλλά και το ρόλο των κομμάτων.

» Η διάθεση παρεμβολής, σχολιασμού, ακόμη και διακοπής ομιλιών συναδέλφων, πολλώ δε μάλλον πολιτικών αρχηγών, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και δεν προάγει το δημοκρατικό σεβασμό στο διάλογο και την άποψη της μειοψηφίας, αλλά προσφάτως και της πλειοψηφίας!

» Επιστέγασμα της κοινοβουλευτικής αυτής πρακτικής κι ενώ η χώρα βρίσκεται ενώπιον δραματικών εκκρεμοτήτων, αποτελεί η διαρκής ‘αίρεση’ σε εθνικού χαρακτήρα αποφάσεις, με βάση την προσωπική της ερμηνευτική προσέγγιση διαδικασιών και καταστάσεων.

» Για το επίσης πρωτοφανές θέμα της ριζικής διαφωνίας της Προέδρου στην κεντρική κυβερνητική πολιτική επιλογή που και εσείς φέρεσθε να θίξατε, δεν θέλω να επεκταθώ, διότι το θεσμικό ζήτημα είναι καταφανές».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά καλεί Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για το «ξήλωμα» της Ζωής"

Εισαγγελέας: Παραπομπή σε δίκη πέντε κατηγορουμένων για παράνομες αμοιβές από την αγορά των TORM1

Την παραπομπή σε δίκη πέντε κατηγορουμένων, για σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου, εισηγείται με πρόταση της στο Συμβούλιο Εφετών η Εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου.

Η εισαγγελική λειτουργός, με την πρότασή της (αριθμός 1149/15) ζητά την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις κατηγορίες , ανά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας: Παραπομπή σε δίκη πέντε κατηγορουμένων για παράνομες αμοιβές από την αγορά των TORM1"

Πρότειναν στην τρόικα να μείνει 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα, αλλά αρνήθηκαν

Για ένα απίστευτο λόγο δεν έρχονται οι τροικανοί στην Αθήνα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο λόγος είναι ότι δεν ξέρουν που θα καταλύσουν, σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνουν και που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι η Ελλάδα τους πρότεινε να μένουν 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα, όμως, αυτοί αρνήθηκαν.

Όπως αναφέρει το Reuters δεν έχει βρεθεί το μέρος στο οποίο θα καταλύσουν. Το πρόβλημα, φυσικά, και δεν έχει να κάνει με το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνουν, αλλά πόσο μακριά θα είναι αυτό από το κέντρο της Αθήνας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters πως το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια των εκπροσώπων των θεσμών, όσο θα βρίσκονται και θα κινούνται στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνιζε πως ακόμη αναζητείται το πιο ασφαλές μέρος που θα χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρότειναν στην τρόικα να μείνει 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα, αλλά αρνήθηκαν"

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις συμφώνησαν Τσίπρας και Ολάντ

Στην ανάγκη να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν την σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις συμφώνησαν Τσίπρας και Ολάντ"

"Όχι σε εκλογές πριν τη συμφωνία"

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την υπογραφή και την κύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.Στο διάρκειας μιάμισης ώρας γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Προκόπης Παυλόπουλος– με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας - όπως φαίνεται οι κ.κ.Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Καμμένος, Γεννηματά και ο Θ. Παφίλης που παραβρέθηκε εκ μέρους του γ.γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, βρήκαν ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης παρά τις μείζονες διαφορές τους. Το κλίμα λέγεται ότι ήταν θετικό και όλοι τόνισαν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενότητας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και πως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να στήσει πρόωρες κάλπες πριν την τελική κατάληξη της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, η οποία ξεκινά από σήμερα, θα 
πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως της 18 Αυγούστου, οπότε και η νέα συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως είπε η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά δεν προτίθεται να το βάλει κάτω.

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στο «αγκάθι» της προέδρου της Βουλής, το οποίο έθεσαν τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης. Παραδέχθηκε ότι «δημιουργεί πρόβλημα» αλλά δεν αποσαφήνισε πώς σκοπεύει να το λύσει.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι θα ήταν καταστροφή ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τώρα και ζήτησε «να σταματήσει η διάχυτη εκλογολογία των ημερών». Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει την πλειοψηφία των 230 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αντιπολίτευσης που ψήφισαν σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες στη βουλή τα προαπαιτούμενα, για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ ζήτησε και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα σε αντάλλαγμα να μην προχωρήσει σε «αντι-μεταρρυθμίσεις, όπως ο νόμος Μπαλτά για την Παιδεία». 
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την υπογραφή και την κύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργόςΣύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να μην έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή ο νόμος Μπαλτά.

Όπως προαναφέρθηκε, η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης έθεσαν θέμα Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «απαράδεκτη θεσμικά επιστολή της προέδρου της Βουλής» προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παρεκκλίνουσα θεσμική συμπεριφορά» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να υποδείξω Αλέξη τι θα πράξεις, αλλά η παρουσία της αποτελεί θεσμικό κώλυμα στο κοινοβουλευτικό έργο και δίνει επιχειρήματα σε όσους θεωρούν αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα».

Τέλος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επετέθη κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου με αφορμή την εμπρηστική του ομιλία στη Βουλή. «Δεν θα ανεχθώ χτυπήματα κάτω από τη μέση ή ανυπόστατες καταγγελίες στο δημόσιο λόγο του προέδρου των ΑΝΕΛ, με φράσεις όπως «θα σας τσακίσουμε», εντός του κοινοβουλίου, την ώρα που τα κόμματα κάνουν προσπάθεια για εθνική ενότητα» είπε με έμφαση. «Δεν χτίζεται η συνεννόηση από τη μια μέρα στην άλλη. Μην κάνεις επιθέσεις και δεν θα ανεχθώ χτυπήματα κάτω από τη ζώνη γιατί εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε δώσει δείγματα εθνικής υπευθυνότητας» συμπλήρωσε.

συμπλήρωσε.

 
Ο πρόεδρος του Ποταμιού βγαίνοντας έδωσε το στίγμα του γεύματος: «Υπήρχε ένα κλίμα ότι ο καθένας μπορεί να κρατά τις αντιρρήσεις του αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι ότι η χώρα για να πορευτεί πρέπει να υπάρχει συναίνεση» είπε και πρόσθεσε: «Πήραμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να λύσει τα προβλήματα για να νιώσει σιγουριά η κοινωνία». Επιβεβαίωσε δε πως ως προς το θέμα της πρόωρης κάλπης «κανείς δεν θέλει έναν εκλογικό εκβιασμό. Ολοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταλαγιάσει, ο κόσμος πρέπει να πάει διακοπές νιώθοντας ασφάλεια, οι υπόλοιποι θα μείνουμε πίσω να δουλέψουμε. Δεν κατάλαβα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει έναν εκλογικό εκβιασμό».

 
 Το γεύμα των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν καθώς ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνδαιτημόνες του ότι πρέπει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την «συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου».

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν την σημασία του να τηρηθούν «αμοιβαία και κατά γράμμα» οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο.



Το παρασκήνιο και το γεύμα με τα θαλασσινά εδέσματα

Το μενού στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών ήταν: χταπόδι ξυδάτο, λαβράκι, σαλάτα, λευκό κρασί και επιδόρπιο τούρτα παγωτό!

«Σταύρο, σε βλέπω μαυρισμένο» είπε ο κ. Τσίπρας για να του απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης πως «είναι γιατί ήρθα με το σκούτερ». 

«Άρα είναι το μαύρισμα του οικοδόμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας, ο Πάνος Καμμένος αποθέωσε τον
 άλλοτε "σύντροφό" του κ. Μεϊμαράκη. «Αισθάνομαι καλύτερα με εσένα και υπάρχει καλύτερο επίπεδο συνεννόησης πια», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, ρίχνοντας το... καρφί του για τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Θανάσης Παφίλης έσπευσε να διευκρινίσει πως το ΚΚΕ δεν το αντιμετωπίζει ως άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο είπε πως το ΚΚΕ συμμετέχει μόνο και μόνο για τη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. «Εμείς δεν υπογράψαμε, δεν ψηφίσαμε και δεν συμμετέχουμε σε άλλη σύσκεψη», τόνισε.


 zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Όχι σε εκλογές πριν τη συμφωνία""

Στουρνάρας: Σε δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα από τα capital controls

Η κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, διαβεβαιωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή με τους εκπροσώπους του εμπορίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και οι επικεφαλής του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Όπως διευκρίνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Σε δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα από τα capital controls"

Ζητάμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Εστάλη το βράδυ της Παρασκευής το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. 

Στη μονοσέλιδη επιστολή του Έλληνα υπουργού δεν διευκρινίζεται, πάντως, αν το αίτημα για δάνειο συνεπάγεται και νέα δανειακή σύμβαση.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται ρητά στην απόφαση του Euro Summit, ενώ οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμά του στο πακέτο των 86 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης ως τον Ιούλιο του 2018. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για την έλευση της νέας εκπρόσωπου του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να μετάσχει μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ESM, στις συζητήσεις για τη σύναψη του τρίτου Μνημονίου.

Πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει η διαδικασία και για το πού και πότε θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς το ΔΝΤ έχει ως εξής:

«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητάμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ"

«Απαράδεκτη» θεωρούν οι Αυστριακοί τη συνέχιση βοήθειας στην Ελλάδα

Εναντίον του νέου «πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα, τάσσεται η πλειονότητα των Αυστριακών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της οικονομικής εκπομπής «Eco» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 26% των ερωτηθέντων θεωρεί «απαράδεκτη» τη συνέχιση παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 43%, τη θεωρεί «εντελώς απαράδεκτη». Στην ίδια δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων εμφανίζονται να συμφωνούν με την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Αυστρία τα χρήματα που έχει διαθέσει έως τώρα για την Ελλάδα.

Στην ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, την πρόταση για εξουσιοδότηση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για στήριξη της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (που τελικά εγκρίθηκε), υπερψήφισαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.

Η πρόταση καταψηφίστηκε και από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τους Πράσινους, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και την «Ομάδα Στρόναχ» του πολυεκατομμυριούχου Αυστρο-Καναδού επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Απαράδεκτη» θεωρούν οι Αυστριακοί τη συνέχιση βοήθειας στην Ελλάδα"

Financial Times: Πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την Ελλάδα

Την 11η Αυγούστου εξετάζουν ως πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων.

Επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ότι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου:

Να χορηγήσουν ένα δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Ο ΕΜΧΣ δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την Ελλάδα"

Το 71% των Γερμανών «βλέπει» χρεοκοπία παρά το τρίτο Μνημόνιο

Χρεοκοπία της Ελλάδας παρά το τρίτο Μνημόνιο βλέπει το 71% των Γερμανών σε δημοσκόπηση του ZDF με μόνο ένα 22% να πιστεύει ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας θα αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο για την χώρα μας.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 45% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 50%.

Όσον αφορά το πακέτο βοήθειας οι απόψεις των Γερμανών είναι μοιρασμένες με το 48% να το κρίνει ως καλό και το 49% να διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Σε ερώτηση, τέλος, για τις μεταρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα το 22% των Γερμανών τις κρίνει πολύ σκληρές, το 50% τις θεωρεί σωστές και το 20% όχι αρκούντως σκληρές.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 71% των Γερμανών «βλέπει» χρεοκοπία παρά το τρίτο Μνημόνιο"

Βαρουφάκης: Ούτε ο Θεός δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις

Τα "χαρτιά" του ανοίγει στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού "Focus" o τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για το εξάμηνο έργο του στο υπουργείο. Ο Έλληνας πολιτικός δέχτηκε μάλιστα να βγάλει μία selfie με την Γερμανίδα δημοσιογράφο, Φιλίν Λίτσμαν.

Το πρόγραμμα διάσωσης είναι έγκλημα κατά των Γερμανών φορολογούμενων, αναφέρει o Γιάνης Βαρουφάκης στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού εξηγώντας το συλλογισμό του: "Και φυσικά κάναμε λάθη" , παραδέχεται ο Έλληνας πολιτικός λέγοντας χαρακτηριστικά πως, όποιος σας είπε ότι έγιναν όλα σωστά κατά την διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων, είναι ένας πραγματικά επικίνδυνος άνθρωπος. Όμως το αποτέλεσμα που έχουμε, αυτή η καταστροφή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την χώρα μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία του Eurogroup δεν ήθελε μία έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Έπρεπε είτε να ταπεινωθεί η ελληνική κυβέρνηση, είτε να ανατραπεί, αυτό ήταν το σχέδιο", τονίζει ο ίδιος και προσθέτει:

"Ανέκαθεν πίστευα ότι οι κανόνες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την μακροοικονομική πραγματικότητα". Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν κληθεί να εφαρμόσει οι Έλληνες ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε χαρακτηριστικά:
"Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στην γη για να αναλάβουν την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνουν λάθη - επειδή ο Θεός δεν κάνει λάθη- ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν να επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων".

"Η Ευρωζώνη είναι κακοσχεδιασμένη", υπογραμμίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: "Αυτό καθίσταται σαφές από το ότι υπάρχει κρίση".

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν εχθρικά τους Έλληνες , ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: "Δεν νομίζω ότι είναι εχθρικοί με την Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα , ότι δηλαδή, η Ευρωζώνη έχει κάνει θεμελιώδη λάθη ".

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: "Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η χαμηλή παραγωγικότητα , η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, προβλήματα για τα οποία θα έπρεπε πρώτη η χώρα μας να λάβει ένα πακέτο βοήθειας. Όχι όμως γιατί το επιθυμούν οι Έλληνες αλλά επειδή το θέλουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δανειστές. Kι όλα τα χρήματα πήγαν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ούτε ο Θεός δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις"

ΠΑΣΟΚ: Οι αποκαλύψεις για το Plan B της Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό

Οι αποκαλύψεις για το Plan B της Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό. Μετά τον κ. Βαρουφάκη και ο κ. Πανούσης μας «ενημέρωσε» ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο επεξεργαζόταν σχεδιασμούς για το Grexit, αλλά και ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του είχαν τεθεί σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση.

Συγκεκριμένα η ανακοίνψση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξης:

«Οι αποκαλύψεις για το Plan B της Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό.

Μετά τον κ. Βαρουφάκη και ο κ. Πανούσης μας «ενημέρωσε» ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο επεξεργαζόταν σχεδιασμούς για το Grexit, αλλά και ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του είχαν τεθεί σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Μάλιστα έδωσε τέλος και στο ερώτημα «ποιος έκλεισε τις Τράπεζες», αφού παραδέχθηκε ότι πήραν την απόφαση του δημοψηφίσματος με ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΝΩΣΗ για τις συνέπειες που οι ίδιοι θα προκαλούσαν.

Υπεύθυνος όμως για όλα αυτά είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας οφείλει ΤΩΡΑ να απαντήσει στην Ερώτηση που η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στη Βουλή, και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για το σύνολο των επικίνδυνων χειρισμών της Κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός για το Plan B είχε την εντολή του. Και ο κίνδυνος αυτός πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί…»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Οι αποκαλύψεις για το Plan B της Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό"

Λυκουρέζος: Δε στέκουν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία του Γιάνη Βαρουφάκη

Δε στέκουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, οι κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο γνωστός δικηγόρος επισημαίνει τις πολιτικές ευθύνες Βαρουφάκη - του χρεώνει αφόρητη διγλωσσία - ωστόσο, υποστηρίζει ότι «τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε» (σ.σ. από τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο) δεν μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας. Σημειώνει πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη παραμένει ποινικά μη αξιόλογη.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Η προσπάθεια απόδοσης ποινικών ευθυνών στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ιδίως κατόπιν όσων είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτησή του, ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Ο συνάδελφος κ. Π. Γιαννόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει και να υποβάλει στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εναντίον του τ. Υπουργού Οικονομικών, όπου με ενάργεια περιγράφονται οι πράξεις και παραλείψεις του που – κατά τον μηνυτή – τεκμηριώνουν τις ευθύνες του τ. Υπουργού για τον χειρισμό και την τραγική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, διασύροντάς τη διεθνώς.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε, μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας.
Και τούτο, γιατί, παρά την αφόρητη διγλωσσία του κ. Βαρουφάκη και την εν γένει στάση του από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή/και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα, ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή. Η διατύπωση των άρθρων 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ερμηνείας, οσοδήποτε διασταλτικά και αν ήθελε προσεγγισθεί το πεδίο εφαρμογής τους.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της, δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη. Η Βουλή, η οποία και θα κληθεί τελικώς να ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη (εφόσον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάσει σε αυτήν την ως άνω μηνυτήρια αναφορά), έχει το δικαίωμα να δώσει στις πράξεις του τ. Υπουργού διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, εκτιμώντας τις υπό το πρίσμα άλλων ποινικών διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από οποιαδήποτε καταγγελία, η πολιτική ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και αν ποτέ δεν αποκτήσει ποινική υπόσταση, είναι πιστεύω δεδομένη, ακόμη και αν ίδιος πεισματικά αρνείται να την αναλάβει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λυκουρέζος: Δε στέκουν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία του Γιάνη Βαρουφάκη"

Ποτάμι: Οι δηλώσεις Πανούση καταδεικνύουν τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα

Με μία σκληρή ανακοίνωση το Ποτάμι σχολιάζει τις δηλώσεις του Γιάννη Πανούση ότι όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα ήταν γνωστό στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες.

Το κόμμα κάνει λόγο για "την μεγαλύτερη απόδειξη του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους οποίους κατηγορεί ότι έπαιζαν ζάρια ενώ γνώριζαν ότι έρχεται η καταστροφή και τελικά επιδόθηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους και να γλιτώσουν την οργή του κόσμου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του κόμματος

Ποιοι λοιπόν έκλεισαν τις τράπεζες;

Η αποκάλυψη του Γιάννη Πανούση ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες αν προχωρούσε σε δημοψήφισμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι πορφυρογέννητοι έριξαν ζαριές ενώ γνώριζαν την επερχόμενη καταστροφή. Προχώρησαν αδίστακτα στις επιλογές τους, αδιαφορώντας για τη χασούρα δισεκατομμυρίων της ελληνικής οικονομίας και τους χιλιάδες νέους ανέργους των επιχειρήσεων που έκλεισαν. Και μετά για να αποφύγουν την οργή του κόσμου για τις επιλογές τους, άρχισαν να σερβίρουν τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σιγά σιγά όλα αποκαλύπτονται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Οι δηλώσεις Πανούση καταδεικνύουν τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα"

Παραμένει πρόεδρος μέχρι το 2016

Εν μέσω χειροκροτημάτων, χαμόγελων και επευφημιών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέβηκε σήμερα στο βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής και μίλησε στους ομοϊδεάτες του.

Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής προηγουμένως αποφάσισαν ομόφωνα με ανάταση χεριών την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας έως την άνοιξη, οπότε και θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Με έναν πύρινο λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στην επέτειο των 41 ετών από την πτώση της Χούντας και στις παρούσες δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τα «λάθη» της παρούσας κυβέρνησης.

Παράλληλα, με στόχο να τονώσει το ηθικό του κόμματος, αναφέρθηκε στο έργο της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κυρίως στη διαπραγματευτική τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους.

H ομιλία Μεϊμαράκη

«Η ΝΔ τιμά τους νεκρούς και αγνοούμενους, τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας, ταυτόχρονα τιμούμε και όλους όσοι συμμετείχαν στους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Ελλάδα. Τιμούμε τον πολιτικό που ηγήθηκε της μεταπολίτευσης, τον ηγέτη που οραματίστηκε και έκανε πραγματικότητα την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τον Κ. Καραμανλή» ανέφερε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μεϊμαράκης.

Σχετικά με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, ενώ κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ήταν εκείνοι που έφεραν στην Ελλάδα το τρίτο μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια για το τρίτο μνημόνιο είναι ασφυκτικά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει ισοδύναμα μέτρα. «Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαίο να φτιάξει ένα σχέδιο η κυβέρνηση και να προτείνει άλλα μέτρα εκεί που προτείνονται υφεσιακά και άδικα. Είμαστε παρόντες να τους βοηθήσουμε. Τα μέτρα που παίρνουν είναι ιδιοκτησίας της κυβέρνησης» είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα απευκταίο σενάριο, καθώς θα βάλουν τη χώρα σε νέες «περιπέτειες».

«Όταν μας εξηγήσουν γιατί θα κάνουν εκλογές, τότε θα τους εξηγήσουμε ότι θα τις κερδίσουμε» ανέφερε.

Υπεραμυνόμενος της παράταξής του, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «η ΝΔ ακολουθεί τον δρόμο του κοινωνικού μεταρρυθμιστικού έργου, της λογικής, της μετριοπάθειας, της συνδιαμόρφωσης του νέου προγράμματος που πρέπει να έχουμε».

Επεσήμανε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει «τους ανέργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους νέους και τις νέες που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται κουρέλια, τους κοινωνικά ασθενέστερους».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ λέγοντας: «Έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά για να μη φανούν τα πρώτα οφέλη εξόδου από την κρίση. Σύρθηκαν σε μεγάλο δάνειο, που συνεπάγεται βαριά μέτρα. Αυτά που γίνονται σήμερα ούτε στη σκέψη μας δεν τολμούσαμε να τα κάνουμε».

Όσον αφορά στην απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα τόνισε: «Έπρεπε να συμφωνήσουμε για το καλό της χώρας».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στη σχέση της με τον πρωθυπουργό λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας από τη μία «ασπάζεται την πρόεδρο της Βουλής και από την άλλη η κυρία Κωνσταντοπούλου αποδοκιμάζει και καταψηφίζει την κυβερνητική πολιτική».

«Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα, η παράταξη της ευθύνης που δεν διστάζει να αναλάβει το κόστος που απαιτείται. Εμείς έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Είναι η παράταξη της γνήσιας κοινωνικής ευαισθησίας. Η παράταξη που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, την παραγωγή, τη δημιουργία, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ομιλία Μεϊμαράκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει πρόεδρος μέχρι το 2016"

Γεννηματά: Με συνεννόηση θα ξεπεραστεί η κρίση

Με συνεννόηση, περισσότερη δημοκρατία και χωρίς διχαστικά κηρύγματα θα ξεπεραστεί η κρίση, σημειώνει η Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της για τα 41 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι διαχωρισμοί σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο δεν υπάρχουν πια και πως τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δίνουν τη θέση τους στον ρεαλισμό, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνεννόησης. Επισημαίνει δε ότι «μόνο με τη συστράτευση και τη συνεργασία θα διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν από λίγα χρόνια. Χωρίς διχαστικά κηρύγματα. Χωρίς μισαλλοδοξίες και με οδηγό τις ανάγκες της νέας γενιάς».

«Οι μέρες είναι κατάλληλες και πρόσφορες και για στοχασμό και για γενναίες και καθαρές αποφάσεις» τονίζει και δηλώνει ότι όπως το ΄74, «χάρη στην ομοψυχία που επέβαλε η ίδια, η επί επτά χρόνια δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία στο τότε πολιτικό προσωπικό της χώρας, μπόρεσε η πατρίδα μας να αποκαταστήσει υποδειγματικά και ειρηνικά τη Δημοκρατία, να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη επέκταση της εθνικής καταστροφής που ξέσπασε στην Κύπρο και να ενταχθεί στη συνέχεια στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των ελεύθερων και δημοκρατικών εθνών».

Η κ. Γεννηματά καταγράφει τα επιτεύγμα της Μεταπολίτευσης στην κοινωνική ανέλιξη της χώρας καθώς και τη σημαντική συμβολή του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Από το ζενίθ της εθνικής ομοψυχίας του 1974, φτάσαμε στο ναδίρ το 2015. Από την ελπίδα και την προσμονή για το αύριο, στον φόβο και το άγχος. Από το κτίσιμο της Δημοκρατίας, στα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης και καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών. Για εμάς, αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της σημερινής επετείου: Μαζί κτίζουμε, χωρισμένοι γκρεμίζουμε. Έπρεπε να περάσουν 41 ολόκληρα χρόνια για να το καταλάβουμε;».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Με συνεννόηση θα ξεπεραστεί η κρίση"

Μητρόπουλος: Με κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις να διαχειριστούμε το σκληρό πακέτο

"Κύματα κοινωνικής επιδείνωσης" από το φθινόπωρο, λόγω των μέτρων προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και υποστήριξε ότι φθάσαμε «στη διαχείριση του αντικοινωνικότερου πακέτου που έχει προκύψει ποτέ».

Από εδώ και πέρα "αυτό το οποίο πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς με κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις θα διαχειριστούμε αυτό το σκληρό πακέτο ενώ ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευόμαστε για να αμβλύνουμε, για να περιορίσουμε τις χειρότερες πτυχές αυτού του πακέτου" σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου της Βουλής είπε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου είναι η πιο κορυφαία επιλογή του πρωθυπουργού» και εκτίμησε πως αν υπάρχει κάποιο ζήτημα «πρέπει να το λύσουν μεταξύ τους».

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι από τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου και το non paper του Μαξίμου φαίνεται ότι δεν υπάρχει ρήξη, ούτε ότι έχει φτάσει η σχέση τους στο τέλος.

Τέλος αναφερομένος στις αποφάσεις της προέδρου της Βουλής, είπε: «Με πρωτοβουλίες της, με δηλώσεις της, με κινήσεις της, με αποφάσεις της, αρκετοί διαφωνούμε και διαφωνήσαμε».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Με κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις να διαχειριστούμε το σκληρό πακέτο"

Πανούσης: «Η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψηφίσμα, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, αυτό συζητήθηκε το βράδυ εκείνο που ελήφθη η απόφαση να γίνει το δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση για το αν του είχε ζητηθεί να εκπονήσει σχέδιο για το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ο κ. Πανούσης απάντησε αρνητικά, αλλά πρόσθεσε ότι η αστυνομία οφείλει να έχει κάθε φορά διάφορες εκδοχές.

«Αν αποφασιζόταν να βγούμε έπρεπε να έχει ένα σχέδιο και είχε τέτοιο σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις που πιθανώς κυοφορούνται, κάνοντας λόγο για τρικομματική κυβέρνηση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις ψηφοφορίες για τα δύο πακέτα προαπαιτουμένων βάσει όσων προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ενώ «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι αριθμοί στα νομοσχέδια πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και αυτό δεν αλλάζει. «Ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», είπε, κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα».

Μίλησε για δύο διαφορετικούς κόσμους στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πόσο μπορείς να την αντέξεις και να κρατήσει ενωμένο το κόμμα και να μη δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε ότι το θεωρεί βέβαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος στο υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για πρόωρες εκλογές.
«Για μένα το πρόβλημα μου είναι το εξής ότι έχεις 3,5 χρόνια για να δείξεις ότι ξέρεις να κυβερνάς αριστερά. Όλοι μιλούν για αριστερό ή δέξιο κράτος αλλά δεν έχουμε κράτος» συμπλήρωσε με νόημα.

Για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ζητήσει την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αστυνομοκρατία, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Tην προηγούμενη Τετάρτη που ζήτησαν την παραίτησή μου για τα επεισόδια, αυτήν την Τετάρτη δεν έγινε κανένα επεισόδιο».
Είπε, πάντως, ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση: «Εγώ του ζήτησα να μην είμαι. Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα στον πρωθυπουργό τη στιγμή που υπάρχουν διάφορες τάσεις - ομάδες που θεωρούν ότι είμαι αρνητικός για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πανούσης επισήμανε ακόμη ότι το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί κι έτσι απολογείται στην κυβέρνηση αντί να απολογείται στην αντιπολίτευση.

Αιχμηρός ήταν και για τις αντιρρήσεις που εκφράζονται σχετικά με τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Εάν θεωρούμε ότι είναι πραξικόπημα η υπογραφή από τον πρωθυπουργό και είναι και εκχώρηση κυριαρχίας, μπήκαν οι οχτροί στην πόλη, άρα να τους πυροβολήσουμε. Αν θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, όπου τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε, όπου όλα πρέπει να γίνουν όμως στην διαφάνεια, με λογοδοσία, να ξέρει ο λαός τι γίνεται. Αυτό το κρυφτούλι να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία δεν το καταλαβαίνω. Ούτε κανένας υπουργός πρέπει να θίγεται που συνεργάζεται, γιατί συνεργάζεται έτσι κι αλλιώς. Σε πολλά πράγματα συνεργαζόμαστε με τις φίλιες ή λιγότερο φίλιες χώρες, ευρωπαϊκές και μη... Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς αυτή τη βαβούρα που γίνεται γύρω από τη συνάντηση αυτών των ανθρώπων... Προτιμώ να είναι στο υπουργείο, σε μια αίθουσα, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους μετανάστες

Για μια κατάσταση που δεν αποτελεί πρόβλημα της χώρας και την οποία δεν μπορεί να χειριστεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στο θέμα με τους μετανάστες. Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA ο κ. Πανούσης, τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στη χώρα 102.00 μετανάστες, ενώ 2 εκατομμύρια περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη στέλνει μεν λεφτά αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, δεν απορροφά, δεν βοηθά στη μετεγκατάσταση. Ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί έναν τρόπο να φύγουν. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντα και ο πιο νόμιμος και δεν εμπλέκεται η ελληνική πολιτεία σε αυτά» ανέφερε ο κ. Πανούσης.

«Κάνουμε τα πάντα να μην γίνει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Να μην βγουν στα νησιά ξενοφοβικά ανακλαστικά» τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

«Εγώ νομίζω είναι ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, ένα πρόβλημα οικουμενικής διάστασης» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, όταν διαλύονται κράτη όπως η Λιβύη. Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον κ. Στυλιανίδη, επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος του είπε ότι αν διαλυθεί ο Λίβανος θα υπάρχει έντονη μεταναστευτική ροή και στην Κύπρο.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: «Η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα"

Στοιχεία για 250 εκατομμυριούχους που εντάχθηκαν στις 100 δόσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή ποιοι είναι οι 250 εκατομμυριούχοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ζητούν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, κατηγορούν την κυβέρνηση για μεθόδευση, υποστηρίζοντας ότι «με την ΠΝΠ στις 27 Μαρτίου 2015, παρέκαμψε τη Βουλή, τροποποιώντας το άρθρο 1 του ψηφισθέντος νόμου των 100 δόσεων, με στόχο να ευνοήσει συστηματικούς φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες».

«Με την ΠΝΠ εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς επίσης συμπεριελήφθησαν στα προς διαγραφή ποσά, πρόστιμα και προσαυξήσεις του Ν.2523/97 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά», τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτουν:

«Καλέσαμε την κυβέρνηση, αλλά δεν μας απάντησε αν θέλει να αποδείξει ότι η πράξη της δεν εμπεριείχε δόλο ή σκοπιμότητα να θέσει όρους και προϋποθέσεις που θα διαχωρίζουν τους αδύναμους οφειλέτες από τους μεγαλοοφειλέτες λόγω διακεκριμένων πράξεων φοροδιαφυγής, καθώς επίσης και να ενημερώσει τη Βουλή για τους οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ που θα ενταχθούν στη ρύθμιση της ΠΝΠ.

Στις 20-7-2015 η αναπληρώτρια υπουργός, κ. Νάντια Βαλαβάνη, κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε καταγγείλει, καθώς όπως ανέφερε, μεταξύ των 880.000 περίπου οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ευρίσκονται και 250 οφειλέτες που χρωστούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή, «ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι 250 οφειλέτες χάριν των οποίων έγινε η ρύθμιση της ΠΝΠ, ποιο είναι συνολικά και κατά οφειλέτη το ποσό των ρυθμισμένων οφειλών, και ποιο είναι το ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων του Ν.2523/97 που τους χαρίστηκε».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Γιάννης Κουτσούκος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Δριβελέγκας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνστανινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Eύη Χριστοφιλοπούλου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία για 250 εκατομμυριούχους που εντάχθηκαν στις 100 δόσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ"

Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ: Απαιτείται ελάφρυνση χρέους

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθεί το Ταμείο στην επικείμενη αποστολή των θεσμών. Όπως επισήμανε για να συμμετέχει το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Ο Τζέρι Ράις επισήμανε πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται ως προϋπόθεση μια «συγκεκριμένη» δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται πως αν μεταβεί αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, τότε επικεφαλής αυτής θα είναι η Ντέλια Βελκουλέζου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τότε το ποσό που θα διατεθεί στην Ελλάδα περιορίζεται στα 50 δις ευρώ, το ποσό δηλαδή που θα διαθέσει μόνο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε πως «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concretecommitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων για το χρέος, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ερωτηθείς εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης. «Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ: Απαιτείται ελάφρυνση χρέους"

Δικηγόροι: Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη πλήττουν τα ατομικά δικαιώματα

Την αντίθεσή της σε βασικά άρθρα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειάς της Βασ. Αλεξανδρής στη Βουλή, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά πλήττουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή επεσήμανε ότι και η διαδικασία νομοθέτησης που ακολοθήθηκε αναφορικά τον νέο Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή περί δυνατότητας τροποποίησης των διατάξεων που ψηφίσθηκαν και ότι ακόμη συνεχίζεται το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι «η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πλήρες σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων καθώς και σχετική αιτιολογική έκθεση που, όπως αποδείχθηκε, αγνοήθηκαν επιδεικτικά».

Επιπλέον, σημειώνει ότι εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διαδικασία ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων προκύπτει ζημία σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατόπιν εξουσιοδότησης της Ολομέλειας των Προέδρων, αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη Βουλή προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου 2015, συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και μελέτησε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Διαπίστωσε ότι πρόκειται ακριβώς για το ίδιο νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε απορριφθεί από το σύνολο του δικηγορικού και νομικού κόσμου της χώρας.

2. Εν συνεχεία, διέκοψε τη συνεδρίασή της και μέλη αυτής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρή, συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με εκπροσώπους των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον γενικό διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, από τους οποίους ζήτησε την απόσυρση του ν/σ και εναλλακτικά την άμεση διόρθωση των πιο κραυγαλέων αστοχιών του.

3. Το πρωί της Τετάρτης, η Συντονιστική Επιτροπή παρέστη στη συνεδρίαση των αρμόδιων διαρκών επιτροπών της Βουλής, στην οποία παρενέβη καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα με τα νομοτεχνικά ελλείμματα του σχεδίου νόμου και με προτάσεις για τη τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.

4. Στη Βουλή παρενέβη με προφορική εισήγησή του και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά άρθρα του επίμαχου ν/σ που, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά πλήττουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, σημείωσε επίσης ότι εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά την διαδικασία ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων προκύπτει ζημία σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή, αμέσως μετά, συνέχισε την συνεδρίασή της στα γραφεία του ΔΣΑ και αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στα γραφεία του ΔΣΑ (ώρα 2 μ.μ.), για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει: «Η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθείται αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή περί "δυνατότητας τροποποίησης" των διατάξεων που μόλις ψηφίσθηκαν, έχει αυστηρώς παρηγορητικό χαρακτήρα. Όπως επίσης τουλάχιστον παράδοξη είναι η δήλωσή του ότι ακόμη συνεχίζεται η λειτουργία και το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ο ίδιος συνέστησε με προεδρεύοντα τον Αρεοπαγίτη κ. Κράνη. Έτσι όμως παραγνωρίζεται ότι η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πλήρες σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων καθώς και σχετική αιτιολογική έκθεση που, όπως αποδείχθηκε, αγνοήθηκαν επιδεικτικά».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη πλήττουν τα ατομικά δικαιώματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news