facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Μηλιός: Υπήρχε εναλλακτική αντί της υπογραφής του τρίτου μνημονίου

Η κυβέρνηση επέλεξε εξαρχής τον δρόμο που οδηγούσε στο αδιέξοδο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, δηλώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός και εκτιμά ότι υπήρχε η εναλλακτική άλλης στρατηγικής, με διαφορετικά αποτελέσματα.

Σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κόκκινου Δικτύου, ο Γιάννης Μηλιός υποστηρίζει ότι, αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει εξαρχής έναν δρόμο σύγκρουσης με τους δανειστές και την ολιγαρχία εντός Ελλάδας, δεν θα είχε αναγκαστεί να υπογράψει την βαριά συμφωνία με την τρόικα.

Στο μακροσκελές άρθρο του, όπου εξηγεί τη συλλογιστική του, ο Μηλιός εστιάζει στο πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι σήμερα διαφορετικά, εφόσον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να ακολουθήσει άλλη στρατηγική, δηλαδή να εφαρμόσει το πρόγραμμα του κόμματος: «Αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και επειδή ποτέ δεν δοκιμάστηκε, η "διαπίστωση" πως "δεν υπήρχε εναλλακτική λύση" πέρα από τη συνθηκολόγηση, είναι άτοπη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε μία άλλη διακυβέρνηση και μία άλλη διαπραγμάτευση με πυξίδα τη μεροληψία υπέρ των λαϊκών τάξεων! Αυτό θα αποτελούσε την εναλλακτική στρατηγική», γράφει ο Γιάννης Μηλιός.

Ολόκληρο το άρθρο:
«1. "Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση" στο Μνημόνιο 3;
Η πλειοψηφία όσων στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα όσων ανήκουν στην Αριστερά, αλλά και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας συμφωνούν ότι η κυβέρνηση υπέστη μια οδυνηρή ήττα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, όταν συνομολόγησε το 3ο Μνημόνιο.
Η συντριπτική αυτή ήττα, που έχει χαρακτηριστικά συνθηκολόγησης, οδηγεί αυθόρμητα στην αποδοχή της άποψης ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» (το περίφημο θατσερικό ΤΙΝΑ). Αυτό υποστηρίζουν πρωτίστως τα κόμματα της Δεξιάς και «κεντροαριστερής» αντιπολίτευσης και οι οπαδοί τους. Αλλά όχι μόνο.

Ακόμα και η κυβέρνηση φαίνεται να προσχωρεί με τον τρόπο της σε μια παραλλαγή της ιδέας της ΤΙΝΑ. Δηλώνει πως έπραξε «μέχρι το τέλος» ό,τι ήταν δυνατό και τελικώς υπέκυψε σε ένα αδυσώπητο εκβιασμό: Μνημόνιο ή η καταστροφική πρόταση Σόιμπλε για Grexit. Ισχυρίζεται πως συνθηκολόγησε «ηρωικώς μαχόμενη» απέναντι σε έναν αντίπαλο με συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις, επιλέγοντας το μικρότερο κακό. Επομένως σχεδόν τίποτα δεν ήταν δυνατό αλλά ούτε και θα είναι δυνατό να αλλάξει (ΤΙΝΑ), αφού ο αντίπαλος θα έχει πάντα υπέρτερες δυνάμεις και το μόνο που θα επιδιώκει θα είναι η συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Το δίλημμα στο οποίο ισχυρίζεται ότι βρέθηκε η κυβέρνηση, να επιλέξει ανάμεσα στο Μνημόνιο 3 και στο «καταστροφικό σενάριο» για έξοδο από το ευρώ, προκαταλαμβάνει μια άλλη παραλλαγή του ΤΙΝΑ, που αναδύεται αυθόρμητα στο εσωτερικό της Αριστεράς αλλά και της ελληνικής κοινωνίας: Την εκδοχή ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ) εντός της Ζώνης του Ευρώ». Η κυβέρνηση ταυτίζει την έξοδο από το ευρώ με το «καταστροφικό σενάριο», με το επιχείρημα πως για να μην καταρρεύσει η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου εθνικού νομίσματος, απαιτούνται συναλλαγματικά διαθέσιμα σε διεθνές νόμισμα, επομένως ένα νέο δημόσιο δάνειο, άρα παρόμοιοι μνημονιακοί όροι για τη σύναψη αυτού του δανείου. Στους όρους αυτούς θα προστεθούν η μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων από την «ελεγχόμενη υποτίμηση» που θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς, η διατήρηση των υφιστάμενων ιδιωτικών χρεών σε διεθνές νόμισμα κ.ο.κ.

Πρέπει επομένως να αποδεχθούμε τη μια ή την άλλη εκδοχή του ΤΙΝΑ; Ή, για να διατυπώσω το ίδιο ερώτημα με πιο «επίκαιρο» τρόπο: Βρέθηκε η κυβέρνηση σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό, και συνθηκολόγησε διότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος; Η απάντηση είναι ναι, όμως ναι, διότι η ίδια η κυβέρνηση είχε εξαρχής επιλέξει το δρόμο που οδηγούσε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτόν το συμβιβασμό. Είχε επιλέξει να λειτουργήσει ως κυβέρνηση του «υπάρχοντος», ως κυβέρνηση του υπαρκτού ελληνικού καπιταλισμού, θεωρώντας ότι το τέλος της λιτότητας μπορεί να αποτελέσει το «κοινό πρόγραμμα» κεφαλαίου και εργασίας.

Οποία αυταπάτη! Η κρίση του καπιταλισμού είναι έλλειψη υπεραξίας, όχι έλλειψη ζήτησης. Γι’ αυτό και το κεφάλαιο, η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα όπως και παντού γνωρίζει μόνο μία στρατηγική για έξοδο από την κρίση, σε αντιστοιχία με τα ταξικά της συμφέροντα: Τη λιτότητα, την απαξίωση και πολιτική-συνδικαλιστική υποβάθμιση της εργασίας, την ιδιοποίηση του δημόσιου από το ιδιωτικό, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας.

2. H στρατηγική του κεφαλαίου μετά την κρίση του 2008

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δημιούργησε νέα δεδομένα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Διαμορφώθηκε μια νέα πολιτική «διεθνής» του κεφαλαίου, με σημαία τη λιτότητα και τον άγριο νεοφιλελευθερισμό.

Η λιτότητα αποτελεί την πλέον προσήκουσα πολιτική για την αντιμετώπιση της πτώσης της κεφαλαιακής κερδοφορίας (της «κρίσης του κεφαλαίου»), καθώς αποτελεί συνιστώσα της ευρύτερης στρατηγικής για μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Οι στρατηγικές μείωσης του κόστους είναι εξ ορισμού πολιτικές συρρίκνωσης της ζήτησης και ως εκ τούτου αρχικά παράγουν αποτελέσματα ύφεσης, προσβλέποντας όμως σε μια μελλοντική ανάπτυξη μέσω της αυξημένης κερδοφορίας.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η αριστερή πολιτική μπορεί να είναι μόνο συγκρουσιακή, πολιτική ρήξεων με το κεφάλαιο, πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας: Αναδιανομής πλούτου, εισοδήματος και ισχύος (συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικοί θεσμοί, πλαίσιο συνεργατικής-αλληλέγγυας αναδιοργάνωσης τομέων της οικονομίας κ.λπ.). Αυτό ήταν άλλωστε το περιεχόμενο του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εγκρίθηκε και από το ιδρυτικό 1ο Συνέδριό του.

3. Το πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε - Η στρατηγική που πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθησε σε μια στρατηγική «ιστορικού συμβιβασμού», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»: Εξομάλυνση και άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, με «κοινό για όλους» «εθνικό στόχο» την ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας (καπιταλιστική ανάπτυξη που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται «παραγωγική ανασυγκρότηση») και την προστασία των θυμάτων εκείνων των μνημονιακών πολιτικών, που βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας («αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης»). Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» αποτύπωνε αυτό το συμβιβασμό, καθώς απ’ αυτό απουσίαζαν αφενός όλες οι πολιτικές για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής απέναντι στην καπιταλιστική επιχειρηματικότητα και τις αγορές, και αφετέρου όλες οι προτάσεις φορολόγησης του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου.

Η στρατηγική του «ιστορικού συμβιβασμού», αποτέλεσε εξαρχής, αλλά και αποδείχθηκε τελικώς, αυταπάτη, και συνέπειά της δεν μπορούσε να είναι παρά μόνο η ήττα της αριστερής στρατηγικής.

Ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθορίστηκε απόλυτα από τον τρόπο που ασκήθηκε η πολιτική στο εσωτερικό, δηλαδή από τον «ιστορικό συμβιβασμό» του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο, και την πολιτεία μιας κυβέρνησης που λειτουργούσε ως οιονεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»: Τηρούμε «κάθε λέξη» του Συντάγματος και πληρώνουμε τα χρέη μας στο ακέραιο (μέχρι να εξαντληθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου). Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε αυτή τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις επιταγές του κεφαλαίου και των δανειστών.
Έτσι και η διαπραγμάτευση σύρθηκε σε ένα «καθησυχαστικό» κλίμα, που προδίκαζε την επερχόμενη κατάληξη: Τον τελικό εκβιασμό, μετά την αποδυνάμωση των τραπεζών και την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Αντίθετα με αυτή την πορεία, από το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απέρρεε μια εντελώς διαφορετική πολιτική στρατηγική: Καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές του ελληνικού δημοσίου ήδη από τον Φεβρουάριο, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας αντίστοιχης με τη λαϊκή εντολή, διασφάλιση των αναγκαίων για το κοινωνικό κράτος δημόσιων εσόδων μέσα από τη φορολογία του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, προώθηση μέτρων και ενός νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του χώρου εξουσίας της αγοράς, μέσα από συνεταιριστικά-συνεργατικά σχήματα που θα «ενώνουν» το άνεργο εργατικό δυναμικό με το αργούν παραγωγικό δυναμικό των κλειστών επιχειρήσεων, ενεργητική άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των τραπεζών κ.λπ.

Αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και επειδή ποτέ δεν δοκιμάστηκε, η «διαπίστωση» πως «δεν υπήρχε εναλλακτική λύση» πέρα από τη συνθηκολόγηση, είναι άτοπη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε μία άλλη διακυβέρνηση και μία άλλη διαπραγμάτευση με πυξίδα τη μεροληψία υπέρ των λαϊκών τάξεων! Αυτό θα αποτελούσε την εναλλακτική στρατηγική.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα δεν έχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα με τους δανειστές. Είναι όλοι αυτοί που μαζί με τους συμμάχους τους και τους κάθε λογής εκπροσώπους τους πάλεψαν με φανατισμό για να υπερισχύσει το «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα, οι «πατρίκιοι» που ηττήθηκαν από το 61% της ψήφου των «πληβείων».

Ο αγώνας των λαϊκών τάξεων για βελτίωση της ζωής τους και αλλαγή της κοινωνίας δεν μπορεί να έχει ως κέντρο, ως «Γενικό Επιτελείο», μια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τον εαυτό της στο να υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο, δηλαδή ένα πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μετασχηματισμών ενταγμένο απόλυτα στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο εμπέδωσης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει»!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηλιός: Υπήρχε εναλλακτική αντί της υπογραφής του τρίτου μνημονίου"

Τατούλης: «Από τον λαό η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ»

Εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τον λαό, ζητεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ, ο κ. Τατούλης υποστήριξε «ο υπηρεσιακός πρόεδρος κατέθεσε χθες το όραμα του για τον ενταφιασμό της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού».

«Ο κ. Μεϊμαράκης με περισσό κουτσαβακισμό προσέβαλε τους ψηφοφόρους της ΝΔ και τον τέως πρόεδρο του κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως αγοραία την ψήφο τους, με την οποία μάλιστα αναδείχτηκε ο προηγούμενος ηγέτης της παράταξης, επιδιώκοντας να οδηγήσει την ΝΔ σε μια σκοτεινή περίοδο κυριαρχίας των μηχανισμών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Μακριά από ψευτομαγκιές και δαχτυλίδια της εξουσίας. Μακριά από συναλλαγές και καθεστωτικού τύπου μεθοδολογίες συντήρησης και αποξένωσης των πολιτών, το τρίπτυχο αυτό μπορεί να θωρακίσει ένα νέο ενωτικό μέτωπο στην κεντροδεξιά» συνεχίζει ο κ. Τατούλης.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η Ν.Δ. χρειάζεται να αναπτύξει και να προάγει ένα κυβερνητικό μοντέλο μέσα από διαδικασίες, που θα προσφέρουν στην παράταξη ένα νέο όραμα στο πρόσωπο ενός έντιμου ηγέτη».

ΑΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τατούλης: «Από τον λαό η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ»"

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο Θεοδωράκης

Κατά των πρόωρων εκλογών που φημολογούνται αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, στις αρχές του φθινοπώρου, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο κίνδυνος του GREXIT δεν έχει παρέλθει, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του ευρώ και ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ' όλους.

«Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ' όλους» είπε και πρόσθεσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα στο ευρώ τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στις κάλπες.

«Όχι άλλα μνημόνια, χωρίς μεταρρυθμίσεις», ήταν η βασική θέση που ανέπτυξε, τονίζοντας ότι το Ποτάμι θα ψηφίζει «ναι» μόνο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός απέναντι στους εταίρους για τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θα συμφωνεί με άλλα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση .

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι δεν έχει μετανοιώσει για τη στήριξη που παρέχει το τελευταίο διάστημα στη κυβέρνηση, επικρίνοντας, ωστόσο, τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε λάθος που υποστήριξε στη Βουλή ότι η συμφωνία που έκανε δεν θα πετύχει.

Κατέστησε σαφές ότι το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές θα κατέλθει αυτόνομο κι όχι ως μέρος μιας ευρύτερης εκλογικής συμμαχίας.

«Δεν θα πάει το Ποτάμι ως φτωχός συγγενής οποιουδήποτε. Θα έχει τη δική του πρόταση και απευθύνεται και σ΄όσους ψήφισαν «ναι» και σ΄όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απέκλεισε το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

«Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των Μνημονιών, ποιο είναι καλό και ποιο άσχημο. Μας ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά με μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται ο Θεοδωράκης"

Ποινική δίωξη σε εφοπλιστή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο των δανείων ύψους 5,8 εκ. ευρώ της FBBank, για το οποίο παρέμεινε στη φυλακή για περίπου 8 μήνες, σφίγγει και πάλι ο κλοιός για το γνωστό επιχειρηματία-εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Αυτή τη φορά ο «κραταιός» επιχειρηματίας φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης κατά τα πρότυπα της «μαφίας», με εκβιάσεις, απειλές, ξυλοδαρμούς ακόμη και απόπειρες δολοφονιών.

Τόσο ο Βίκτωρας Ρέστης, όσο και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Αναστάσιος Πάλλης με δυναμική παρουσία στον χώρο των media (Πρώτο Θέμα -τον εκπροσωπούσε ως πρώην μέτοχος ο Πάλλης, μετέχει στο Mega με ποσοστό περί το 2,5%, κατέχει ως ιδιοκτήτης του MTV τον παιδικό Nickelodeon και τον ραδιοφωνικό σταθμό Music FM, ενώ παλαιότερα ήταν μέτοχος -κατά 20% με μέλη της οικογένειάς του-στον ΔΟΛ, από τον οποίο αποχώρησε έπειτα από σύγκρουση με τον Στ. Ψυχάρη), κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ένα πραγματικό δίκτυο παρακολουθήσεων και εγκληματικών ενεργειών από μπράβους της νύχτας αλλά και πρώην αστυνομικούς για να λύνουν δια της βίας τις οικονομικές διαφορές τους και να εκβιάζουν γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. 

Προφανώς και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο στο εισαγγελικό πόρισμα που συντάχθηκε για την υπόθεση περιγράφονται «ανατριχιαστικές» μέθοδοι πρωτοφανούς σκληρότητας. 

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα τόσο για το Β. Ρέστη όσο και τον
 Αναστ. Πάλλη οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σωρεία κακουργημάτων. 

Σύμφωνα με το πόρισμα που σχηματίστηκε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας που διενήργησαν τέσσερις εισαγγελείς, η συμμορία δρούσε στο «παρασκήνιο» της οικονομικών δοσοληψιών του Βίκτωρα Ρέστη. 

Στο 30 σελίδων πόρισμα περιγράφονται σειρά εκβιασμών, απειλών, εκρήξεων, ξυλοδαρμών και άλλων βίαιων επιθέσεων. Ανάμεσα στα θύματα είναι επιχειρηματίες -κατά πληροφορίες του zougla.gr πλοιοκτήτης, έμπορος κοσμημάτων, ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου- αλλά κι ένας δικηγόρος ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε «ανηλεώς»,

Ενδεικτική της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία.

Σε βάρος του εφοπλιστή Β. Ρέστη, αλλά και του πρώην συνεργάτη του Αν. Πάλλη, απαγγέλθηκε κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση και στρέφεται και κατά μελών της ομάδας περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για:

-εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου
-απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με επιβαρυντικές περιστάσεις
-ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄εξακολούθηση
-επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου σκοπούμενη σωματική βλάβη  και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης
-παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία,
-έκρηξη με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου
-υπόθαλψη εγκληματία
-παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου
-αθέμιτη παρακολούθηση
-παραβίαση προσωπικών δεδομένων.



Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Ρέστης-Πάλλης και μάλιστα είχαν εφοδιαστεί με συστήματα παρακολούθησης -τα αποκαλούμενα «βαλιτσάκια» - ώστε να ελέγχουν τις συνομιλίες των θυμάτων τους, αλλά και συνεργατών τους προκειμένου να γνωρίζουν την πορεία υλοποίησης των σχεδίων τους. 
Ειδικότερα στο εισαγγελικό πόρισμα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ηγετικό ρόλο είχαν οι Β. Ρ και A.Π. και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες».

Την ομάδα κρούσης που διέπραττε τα πάσης φύσεως εγκλήματα κατά το εισαγγελικό πόρισμα, είχαν συγκροτήσει πρώην αστυνομικοί και αλλοδαποί μπράβοι.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

Ο Βίκτωρας Ρέστης πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη...

Τον Ιούλιο του 2013 είχε προφυλακιστεί με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για ποσό 5,8 εκατ. ευρώ το οποίο χορήγησε η FBB προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη. Αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2013 έχοντας καταβάλλει 41 εκατ. ευρώ από το συνολικό πόσο που κατηγορείται ότι έλαβε ως δάνεια της τράπεζας FB Bank.

Ο Βίκτωρας Ρέστης ο οποίος επέμεινε για την αθωότητά του έστρεψε τα «πυρά» του στο άλλοτε δεξί 
του χέρι Αν. Πάλλη ο οποίος αρχικά ήταν καταζητούμενος αλλά εμφανίστηκε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές. Προφυλακίστηκε αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων FBBank, με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο Β. Ρέστης ισχυρίστηκε πως το δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ δεν ελήφθη από τον ίδιο ούτε και κατέληξε ποτέ σε αυτόν. Υπέβαλε εξάλλου μήνυση σε βάρος του Αν. Πάλλη υποστηρίζοντας ότι πήρε το δάνειο εταιρεία συμφερόντων του, πείθοντας υπάλληλο της τράπεζας για κατά παρέκκλιση εκταμίευση του ποσού.

Ο Αν. Πάλλης έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακεκριμένης οπλοκατοχής, ενώ ο Β. Ρέστης κατηγορείται για εμπλοκή και στα «κόκκινα» δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επιπλέον, ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος έχει προτείνει την παραπομπή του σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τόσο του Βίκτωρα Ρέστη όσο και άλλων πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση «ξεπλύματος» μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και δανείων, της αποκαλούμενης υπόθεσης Καρούζου.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε εφοπλιστή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης "

Επίθεση Τσίπρα σε Λαφαζάνη-Βαρουφάκη: Κρύβεστε πίσω από την υπογραφή μου

Με πολύ σκληρές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την επίθεσή του κατά των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάνη Βαρουφάκη και της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν από την συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές. 

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρωινή σύσκεψη με συνεργάτες του. Με την επιχειρηματολογία αυτή, ο πρωθυπουργός αποδομεί τις απόψεις των μέχρι πρότινος στενών συνεργατών του στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ότι ο λαός θα μπορούσε να επιβιώσει κάνοντας... έφοδο στα διαθέσιμα της Τραπέζης της Ελλάδος, εκδίδοντας IOU's αντί για συντάξεις ή εξυπηρετώντας τον σχεδιασμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα σε προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ.

Κλιμακώνοντας την στρατηγική του, καλεί τους αμφισβητίες που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους κυρίους Λαφαζάνη και Βαρουφάκη «να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», ζητώντας τους στην ουσία να εμφανίσουν την εναλλακτική τους πρόταση στο λαό, προφανώς και με δική τους, διακριτή, πολιτική έκφραση. 

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την χώρα ζωντανή.

Με τη νέα αυτή επίθεση, τη δεύτερη σε ελάχιστες μέρες, εναντίον της ομάδας Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη που σε καθημερινή βάση ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι έκανε λάθος που συμβιβάστηκε με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αγεφύρωτο: Πλέον είναι προφανές ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών και, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει αναπόφευκτη. 

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιχειρεί ταυτόχρονα και έναν ελιγμό στο χειρισμό της εσωκομματικής διαμάχης: Απαντώντας στην πίεση των διαφωνούντων για άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων δηλώνει ότι αυτή την ώρα έχουν προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι η συζήτηση στο κόμμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.  

Άλλος ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ, άλλος ο «κοινωνικός»


Για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη σαφήνεια, ο πρωθυπουργός επισημαίνει την μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ -ή αλλιώς στις ισορροπίες εντός του παλαιού Συνασπισμού- και του ρόλου που καλείται να παίξει η Αριστερά των κυβερνητικών ευθυνών και της κοινωνίας. 

«Ο 'κομματικός' ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον 'κοινωνικό'. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους συνεργάτες του. Απορρίπτοντας το αίτημα των λεγόμενων «Λαφαζανικών» για σύγκληση των κομματικών οργάνων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός λέει ότι τα θέματα αυτά θα λυθούν το Σεπτέμβριο, χωρίς καν να αποκλείει τη διεξαγωγή συνεδρίου. «Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα» λέει ο χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίπρας.

Διαβάστε τι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με συνεργάτες του:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια 'IOU' αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.
Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.
Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  
Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες: 
•    Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, 
•    Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
•    Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
•    Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.   
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. 
Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσίπρα σε Λαφαζάνη-Βαρουφάκη: Κρύβεστε πίσω από την υπογραφή μου"

«Non paper» της κυβέρνησης: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί α' κατοικίας

Διευκρινίσεις για την υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δίνει η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, με στόχο να εκτονωθεί και η ένταση που έχει αναζωπυρωθεί για το θέμα των πλειστηριασμών, εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με «non paper» της κυβέρνησης, η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Όπως σημειώνεται, μέχρι την εφαρμογή του, που θα ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του 2016, θα έχει ψηφιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάτι που είχε προκαλέσει επιπλέον προβληματισμό εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, από την κυβέρνηση υπογραμμίζονται τα παρακάτω τέσσερα σημεία:

• Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.
• Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
• Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.
• Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση παραπέμπει στη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με το προεδρείο της οποίας θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Non paper» της κυβέρνησης: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί α' κατοικίας"

Συνεδριάζει την Παρασκευή η πολιτική επιτροπή της ΝΔ

Υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα συνεδριάσει την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, η πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Επί τάπητος θα τεθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεδριάζει την Παρασκευή η πολιτική επιτροπή της ΝΔ"

ΕΕ: Πράσινο φως για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες 8.000 προσφύγων ανά έτος

Τα πρώτα μέτρα για την υποστήριξη Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα, σε συνδυασμό με την έκτακτη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα μειώσει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και προστασίας των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κ. Χριστοδουλοπούλου.

Παρόλα αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί. «Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε στον εντελώς συμβολικό αριθμό μετεγκατάστασης 8.000 περίπου προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανά έτος.

»Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών. Οι αντιδράσεις και η αναβλητικότητα που παρακολουθούμε εδώ και τρεις μήνες στο θέμα της εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, δείχνουν δυστυχώς πως η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης».

Τέλος, σημειώνεται ότι όσοι αναφέρουν πως η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών «δεν αντέχει άλλους», «ξεχνούν μάλλον ότι υπάρχει και στην Ελλάδα κοινή γνώμη και λαός, ο οποίος μάλιστα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενώ δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση. Υπάρχει ένας πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας, και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να πιστεύει πως αυτός ο πόλεμος είναι πολύ μακριά για να την αγγίξει».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Πράσινο φως για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες 8.000 προσφύγων ανά έτος"

Δρίτσας: Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση

Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνία των κομμάτων όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση πρότεινε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προσδιορίζοντας την περίοδο μετά το Φθινόπωρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989 τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχω κρατήσει με κριτήριο άμυνας θετική στάση. Πρέπει να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο νομίζω με εκλογές, αλλά αποτελεί πολυτέλεια αυτό . Μια κοινή συμφωνία μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση για εκλογές, όταν καταλήξει η διαπραγμάτευση και εφόσον δημιουργήσει πραγματικούς όρους σταθεροποίησης».

Όπως ανέφερε «δεν υπάρχει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να υπερασπίζεται το τριετές πρόγραμμα ή να αναλαμβάνει να το υλοποιήσει, γι' αυτό στις κάλπες πρέπει να τοποθετηθούν όλοι επακριβώς επί του προγράμματος, αλλά και των εναλλακτικών που προτείνουν».

Παραδέχθηκε πως θα υπερψηφίσει στην αυριανή ψηφοφορία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε τέτοια ζητήματα. Η προσωπική μου στάση καθορίζεται κυρίως από τα κριτήρια της αποφυγής της χρεοκοπίας και στήριξης της κυβέρνησης με ελπίδα ο ελληνικός λαός να πάρει πίσω ό,τι του στέρησαν με τα μνημόνια».

Μάλιστα επισήμανε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει «με αριθμούς τα δεδομένα που θα προκύψουν όμως θα βεβαιώσω ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματιζόμαστε κάθε στιγμή. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε μια κατάσταση να επιλέξουμε ελεύθερα αλλά κάτω από ένα αδυσώπητο δίλημμα δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε ελεύθερα».

Πρόσθεσε πάντως, πως θα προβληματιστεί διπλά και τριπλά για θέματα με αμετάκλητο χαρακτήρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση"

Βουλή: 35 απλήρωτοι υπάλληλοι καταγγέλλουν τη Ζωή για εργασιακή ομηρία

Επιστολή «απόγνωσης» στέλνουν πέντε εργαζόμενοι της Βουλής, περιγράφοντας το καθεστώς εργασιακής ομηρίας, το οποίο τους έχει επιβάλει η πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Είχε προηγηθεί άλλη επιστολή εργαζόμενων του τηλεοπτικού σταθμού του Κοινοβουλίου, που επισήμαιναν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και έχει δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα δεκάδων εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έχουν λήξει εδώ και μήνες, δεν το έχει πράξει έως τώρα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, καθώς αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως επισημαίνουν, έχει οδηγήσει πολλούς εργαζομένους στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ κάνουν λόγο για «συνάδελφο που έχει καταλήξει να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, μην έχοντας πλέον στέγη».

«α) Αρκετοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρώσουν πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΗ, κ.τ.ό.), β) ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, γ) συνάδελφοι με εγνωσμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν αφεθεί χωρίς περίθαλψη, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, δ) άλλοι συνάδελφοι αποκρύπτουν ότι βρίσκονται εκτός μισθοδοσίας από την ίδια τους την οικογένεια, για λόγους προστασίας της από την ψυχολογική πίεση, ε) άκρον άωτον αυτής της κατάστασης αποτελεί συνάδελφος που έχει καταλήξει να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, μην έχοντας πλέον στέγη! Η τρέχουσα μάλιστα οικονομική συγκυρία αντιλαμβάνεστε ότι έχει οδηγήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση των συναδέλφων σε σημείο εξαθλίωσης, από άποψη καθαρά οικονομική και πρακτική, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και από πλευράς σωματικής και ψυχικής υγείας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, και οι συντάκτες επισημαίνουν: «Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βουλή συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, παρέχοντας κανονικά την εργασία τους και αναμένοντας την πραγματοποίηση της ρητής δέσμευσης της κυρίας Προέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου».

Αναλυτικά, όλη η επιστολή έχει ως εξής:

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2015

Προς τον Δ' Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμε κ. Νικήτα Κακλαμάνη,

με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βουλή συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, παρέχοντας κανονικά την εργασία τους και αναμένοντας την πραγματοποίηση της ρητής δέσμευσης της κυρίας Προέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ είμαστε εβδομήντα άνθρωποι που εργαζόμαστε στη Βουλή, συνεχώς, επί πολλά συναπτά έτη (από 5 έως και πλέον των 15) με ετήσιες ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμβάσεις. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε διάφορες διευθύνσεις και εργασιακές ειδικότητες. Τυγχάνουμε μισθολογικών απολαβών ισότιμων με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων.

Εδώ και καιρό (στις 9/3/2015) -και αφού είχε λήξει η πρώτη σύμβαση χωρίς την άμεση ανανέωσή της όπως έως τότε συνέβαινε- προχωρήσαμε σε συνέλευση και εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής των ΙΔΟΧ, η οποία και εξουσιοδοτήθηκε για την εκπροσώπησή μας. Κατόπιν, ήλθαμε σε θεσμική επαφή -και ενημέρωση κατ’ επανάληψη- με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Γ. Θαλάσση, ήδη για πρώτη φορά στις 31/3/2015, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η Πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου και επομένως να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας είχε δε μεταφέρει ο κ. Γενικός Γραμματέας τη βούληση της κυρίας Προέδρου ότι το θέμα θα λυθεί ανυπερθέτως έως το τέλος του μηνός Απριλίου 2015.

Επειδή, όμως, περνούσε ο καιρός χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ έληγαν συνεχώς συμβάσεις συναδέλφων, επιδιώξαμε συνάντηση με την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου. Πράγματι, η Πρόεδρος μας δέχθηκε και μας διαβεβαίωσε η ίδια για τις προθέσεις της και τις άμεσες ενέργειές της σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων, σε επίσημη συνάντησή μας, παρόντος του κ. Γενικού Γραμματέα και του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής κ. Στ. Κουσουλάκου, στις 28/5/2015.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει ανανεωθεί καμία από τις συμβάσεις που έχουν λήξει (η πρώτη από 17/2/2015) με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και να αντιμετωπίζουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης. Μέχρι σήμερα έχουν λήξει οι συμβάσεις 35 ακριβώς συναδέλφων, των μισών δηλαδή επί του συνολικού αριθμού.

Οι σχετικές διαβεβαιώσεις από τη θεσμική ηγεσία της Βουλής, για άμεση διευθέτηση του θέματος, δεν έχουν τελεσφορήσει. Το βιοτικό πρόβλημα είναι πλέον ανυπέρβλητο και διογκούμενο, αλλά και η αγωνία, το άγχος, η ανασφάλειά μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ότι λόγω της αφόρητης οικονομικής ασφυξίας, που εδώ και μήνες βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι ΙΔΟΧ που έχουν βγει εκτός μισθοδοσίας, αρκετοί εξ αυτών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, ιδίως όσοι από αυτούς (και είναι αρκετοί οι συγκεκριμένοι) ήταν οι μόνοι οι οποίοι έφερναν στα σπίτια τους χρήματα και επομένως βασιζόταν σε αυτούς ολόκληρη η οικογένειά τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής: α) αρκετοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρώσουν πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΗ, κ.τ.ό.), β) ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, γ) συνάδελφοι με εγνωσμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν αφεθεί χωρίς περίθαλψη, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, δ) άλλοι συνάδελφοι αποκρύπτουν ότι βρίσκονται εκτός μισθοδοσίας από την ίδια τους την οικογένεια, για λόγους προστασίας της από την ψυχολογική πίεση, ε) άκρον άωτον αυτής της κατάστασης αποτελεί συνάδελφος που έχει καταλήξει να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, μην έχοντας πλέον στέγη!

Η τρέχουσα μάλιστα οικονομική συγκυρία αντιλαμβάνεστε ότι έχει οδηγήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση των συναδέλφων σε σημείο εξαθλίωσης, από άποψη καθαρά οικονομική και πρακτική, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και από πλευράς σωματικής και ψυχικής υγείας.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά δυστυχώς, λόγω της καθημερινής συναναστροφής μας σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να επισημάνουμε ότι αν επιδεινωθεί αυτή η πρωτόγνωρη, απελπιστική κατάσταση κάποιοι συνάδελφοι δεν θα αντέξουν, σωματικά και ψυχολογικά!

Αξιότιμε κ. Ν. Κακλαμάνη,

ως υπάλληλοι που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, ζητάμε να ενεργήσετε άμεσα και υπεύθυνα για την οριστική επίλυση του προβλήματός μας, την κατοχύρωση της εργασίας μας και των δεδουλευμένων μας.

Γνωρίζοντας ότι θα βρούμε σε εσάς ευήκοον ους, σας παρακαλούμε να ενισχύσετε τον αγώνα σας με όποιο τρόπο μπορείτε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή των ΙΔΟΧ

Παναγιώτης Ζευγώλης (γραφίστας, Τυπογραφείο)
Αδαμαντία Καρυοφύλλη (δημοσιογράφος, Γραφείο Τύπου)
Δημήτρης Κοντογιάννης (εργάτης, Τεχνικές Υπηρεσίες)
Θοδωρής Κουτσογιάννης (ιστορικός της τέχνης, Βιβλιοθήκη)
Χρήστος Κυριάκος (ηχολήπτης, Κανάλι)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: 35 απλήρωτοι υπάλληλοι καταγγέλλουν τη Ζωή για εργασιακή ομηρία"

R. Fico: Η Σλοβακία είναι η πρώτη που θα ζητήσει Grexit αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Η Σλοβακία θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει από την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη εάν αποτύχει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν για την παροχή τρίτου προγράμματος βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, η Σλοβακία είναι εκ θεμελίων αντίθετη σε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα.

"Εάν δούμε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την εφαρμογή των μέτρων, η Σλοβακία θα είναι η πρώτη από τις χώρες που θα ζητήσει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη" δήλωσε ο Fico.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι από τις χώρες που τήρησαν πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "R. Fico: Η Σλοβακία είναι η πρώτη που θα ζητήσει Grexit αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις"

Επιβεβαιώνει ο «μεσίτης»: Απευθείας από τον Μπάφετ η αγορά ελληνικού νησιού

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας, Warren Buffett, και ο Ιταλός εκατομμυριούχος, Alessandro Proto, αγόρασαν το νησί του Αγίου Θωμά στον Κόλπο της Αίγινας. 

Την είδηση δημοσίευσε πρώτο το protothema.gr και αναδημοσιεύτηκε από διεθνή κορυφαία μέσα.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική εφημερίδα "Omaha Herald Tribune" έγραψε ότι ο Warren Buffett δεν αγόρασε το ελληνικό νησί, δίνοντας το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη ότι η εταιρεία του Αμερικανού μεγιστάνα διαψεύδει την είδηση και ισχυρίζεται ότι οι όποιες πληροφορίες είναι εσφαλμένες.

Το protothema.gr, επικοινώνησε με την εταιρεία ακινήτων "Proto Organization Ltd", που έκανε τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, η οποία επιβεβαίωσε ότι "σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη αγορά έχει γίνει", τονίζοντας, μάλιστα ότι "έγινε απευθείας από τον κ. Buffett".

Σε δεύτερη επικοινωνία που είχε το protothema.gr με την "Proto Organization", επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της συγκεκριμένης αγοράς. 

Σημείωσε, δε, ότι υπήρξε σύγχυση με το γραφείο Τύπου της εταιρείας του Warren Buffet και την αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η "Omaha Herald Tribune" εντός των επόμενων ωρών αναμένεται ότι θα προβεί σε επανορθωτικές διευκρινίσεις.

Η "Proto Organization", επιπροσθέτως, για να τονίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα διάψευσης, στην επικοινωνία που είχε με το protothema.gr, υπογράμμισε ότι η είδηση ότι ο Johnny Depp και το ζεύγος Angelina Jolie και Brad Pitt έχουν, επίσης, αγοράσει ελληνικά νησιά μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, έχει επιβεβαιωθεί και από τους ίδιους τους αστέρες του Hollywood.

Λίγη ώρα έπειτα από την επικοινωνία του protothema.gr με την "Proto Organization", ο ίδιος ο Allesandro Proto εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση: "Ό,τι έγραψε η ιστοσελίδα Omaha.com αποτελεί παραποίηση της πραγματικότητας. Στο άρθρο αναφέρεται ότι το γραφείο του Warren Buffett αρνήθηκε ότι αγόρασε ένα νησί στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Το νησί αγοράστηκε κι έχουμε όλα τα έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Ο Warren Buffett έκανε προσωπικά την αγορά μέσω της εταιρείας μας μαζί μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό. Η παρανόηση δημιουργήθηκε λόγω των ευαίσθητων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών.

Επιβεβαιώνουμε τα πάντα, ακόμα και την πώληση ελληνικού νησιού στον Johnny Depp και το ζεύγος Brad Pitt κι Angelina Jolie, γεγονός που επιβεβαιώθηκε επίσης και στην εφημερίδα Washington Post.

Alessandro Proto".


Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο Σάββατο, το protothema.gr δημοσίευσε πως, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων "Proto Organization Ltd", ο Warren Buffett και ο Alessandro Proto αγόρασαν το νησί του Αγίου Θωμά στον κόλπο της Αίγινας. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τους Buffett και Proto να δίνουν 15 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δυο μεγιστάνες, σύμφωνα με την εταιρεία, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν το νησί, που έχει έκταση 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επενδύοντας σε αυτό μέσω real estate.

Για τον Alessandro Proto, μάλιστα, που είναι μέτοχος των New York Times μαζί με τον Carlos Slim (σ.σ.: σύμφωνα με τις φήμες, είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε την έμπνευση για τις "50 Αποχρώσεις του Γκρι") είναι η τρίτη κτηματομεσιτική συναλλαγή που επιχειρεί από κοινού με τον Warren Buffett.

Ο Warren Buffett, άλλωστε, έχει δηλώσει πως «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να επενδύσουν».

Να σημειώσουμε πως ο Άγιος Θωμάς είναι νησίδα του Αργοσαρωνικού. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Αίγινας και ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαπόριων Νήσων, ενώ διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Αίγινας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει ο «μεσίτης»: Απευθείας από τον Μπάφετ η αγορά ελληνικού νησιού"

Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζήτησε η Φ. Γενηματά σε συνάντησή της με τον ΠτΔ

Τη δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών μπροστά μας, αν δεν διασφαλίσουμε ότι με ασφάλεια η χώρα έχει ξεφύγει από το Grexit και τις περιπέτειες, ζήτησε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, που είναι καταστροφικές για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως, για την προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου» υπογράμμισε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το bonus των 50 εδρών, όπως έχει δεσμευθεί ούτως ή άλλως στις προγραμματικές του δηλώσεις και βεβαίως, θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του και εάν δεν μπορεί, να μας το πει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις Δημοκρατίες. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε ότι ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι «μετά τη διπλή εντολή που δώσαμε στον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και να φτάσει στη συμφωνία, θα πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε, όσοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, για τα επόμενα βήματα. Για ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες και χρονοδιάγραμμα».

«Έχει έρθει η ώρα να συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να καθορίσουμε τα όρια της ευθύνης του καθενός» κατέληξε η κα. Γεννηματά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζήτησε η Φ. Γενηματά σε συνάντησή της με τον ΠτΔ"

Μήνυση στον Γιάνη Βαρουφάκη έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος

Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη για παραβίαση του άρθρου 141 που αφορά στην έκθεση του ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων, ζητά ο επικεφαλής του κόμματος «Τελεία» και δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας» υποστηρίζει για το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Απόστολος Γκλέτσος.

«Και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας και βλάπτοντας απόλυτα και αναντίρρητα τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας» τονίζει.

«Λόγω μη επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους -παρόλες τις δεσμεύσεις, τα ψέματά του, τις αντιφάσεις του και τις διαψεύσεις του - και λόγω του κλίματος δυσπιστίας που ο ίδιος με τις ενέργειές του "καλλιέργησε" απέναντι στη χώρα μας, η Ελλάδα οδηγήθηκε σε πολύ μεγάλη, πρωτοφανή για την ιστορία της οικονομική καταστροφή» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Και προσθέτει: «φρόντιζε να τραβά συνεχώς πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας είτε εμφανιζόμενος με ιδιαίτερα πουκάμισα και ενδυμασία που δεν συνάδουν σε υπουργό Οικονομικών είτε οδηγώντας μηχανές είτε καθήμενος στα πατώματα».

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο Απόστολος Γκλέτσος ανέφερε ότι ο Γ. Βαρουφάκης παγίδεψε τον Πρωθυπουργό. Ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εφόσον η Τελεία μπει στη Βουλή να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα νομοσχέδια.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση στον Γιάνη Βαρουφάκη έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος"

Μέχρι 20 Αυγούστου θα έχει συμφωνηθεί το 3ο Μνημόνιο λέει η Γεροβασίλη

Έναν μήνα «καυτών» διαπραγματεύσεων προαναγγέλλει με ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην οποία σημειώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το τρίτο Μνημόνιο είναι η 20η Αυγούστου.

Τον μήνα, δηλαδή, που συνηθίζεται να ταυτίζεται με τα αποκαλούμενα «μπάνια του λαού» τα στελέχη της κυβέρνησης θα συζητούν τους όρους διάσωσης της χώρας με το ύψος της «λυπητερής» να παραμένει ακόμα άγνωστο. Με βάση τα πρώτα δύο πακέτα μέτρων - με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς - ο φετινός Αύγουστος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον μήνα που οι πολίτες απολαμβάνουν τις διακοπές τους καθώς ο λογαριασμός από Σεπτέμβριο αναμένεται βαρύς.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει φήμες τα περί ψήφισης μέτρων για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες στις αρχές Αυγούστου.

Στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου με τους δανειστές. Ειδικά, δε, για το συνταξιοδοτικό η κυρία Γεροβασίλη σημειώνει ότι η ψήφισή του μετατέθηκε για αργότερα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς.

«Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη» συμπλήρωνει η κυρία Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυρίας Γερβοασίλη τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:

Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.

Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι 20 Αυγούστου θα έχει συμφωνηθεί το 3ο Μνημόνιο λέει η Γεροβασίλη"

Πανούσης: Είπα στον Τσίπρα να φύγω - Θα χαρώ να δω το μοντέλο της αριστερής αστυνόμευσης

«Κάποια στιγμή δεν θα είμαι στην κυβέρνηση, θα χαρώ να δω το άλλο μοντέλο, αυτό μιας αριστερής αστυνόμευσης», ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ενώ αποκάλυψε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φύγει, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

«Πρέπει να καταλάβεις τι σου καταλογίζουν. Αν σου καταλογίζουν ότι είναι κακό να κυνηγάς και να πιάνεις εκείνους που πετάνε μολότοφ στην Αθήνα, δεν έχω τι να πω. Ποια είναι η αριστερή στροφή στην αστυνομία; Αν θεωρούν ότι θα έπρεπε κανείς να μπει εδώ και να τα κάνει λίμπα στο όνομα της λαϊκής δημοκρατίας, με μεγάλη μου χαρά να το συζητούσα», δήλωσε ο Γ. Πανούσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Alpha 98,9).

Να σε πυροβολούν άνθρωποι που είναι 19 και 20 χρονών, άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τίποτα ποτέ στη ζωή τους και έκαναν δυο καταλήψεις και τρεις πορείες και κάτι τρέχει στα γύφτικα, έναν άνθρωπο που έχει κάνει πορεία στη ζωή του μέσα στα γράμματα, δεν έχει νόημα. Έχω προσπαθήσει να κάνω διάλογο αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Το κίνημα των νέων υπερβάλλει, κι εγώ το έχω κάνει σαν νέος. Όμως υπάρχουν και νόμοι, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει», είπε μεταξύ άλλων.

«Θα χαρώ να δω το μοντέλο της αριστερής αστυνόμευσης, εγώ κάποια στιγμή δεν θα είμαι πια στην κυβέρνηση, δεν είμαι κομματικός», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας:

«Ζήτησα απ” τον πρωθυπουργό να φύγω, δεν θέλω να του δημιουργώ προβλήματα, με μεγάλη χαρά να έρθει ένας καλύτερος», είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν τον άλλαξε γιατί θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει.

Τέλος, ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι ο βίος της νέας κυβέρνησης θα είναι βραχύβιος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορείς να κυβερνήσεις με 120 βουλευτές».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Είπα στον Τσίπρα να φύγω - Θα χαρώ να δω το μοντέλο της αριστερής αστυνόμευσης"

Κωνσταντοπούλου: Στην Ελλάδα γίνεται «πραξικόπημα» που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί

Για πραξικόπημα, στραγγαλισμό της δημοκρατίας και αμφισβήτηση του αυτεξούσιου της Βουλής έκανε λόγο η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας κυβέρνησης – «θεσμών» αλλά και της διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η Πρόεδρος της Βουλής προαναγγέλλει μάλιστα κινήσεις για την εμπόδιση αυτού του «πραξικοπήματος».

«Το γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη εξεγέρθηκε τη νύχτα της 12 κ ξημερώματα 13ης Ιουλίου (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής) και έκανε το γύρο του κόσμου το σύνθημα : «Αυτό είναι ένα πραξικόπημα», πρέπει όλους να μας θέσει προ των ευθυνών μας να μην αφήσουμε αυτό το πραξικόπημα να ολοκληρωθεί. Γιατί αν ολοκληρωθεί θα επαναληφθεί. Και αν επαναληφθεί θα γίνει κανόνας στην Ευρώπη και πέραν αυτής» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.ΔΕ.Ε.). Η ίδια υποστήριξε πως «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας. Το Κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας να νομοθετεί καθ΄ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της Συνόδου των Ηγετών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» και πρόσθεσε πως «αμφισβητείται η δημοκρατία στη χώρα μας, αμφισβητείται το αυτεξούσιο του Κοινοβουλίου».

Παραδέχθηκε τέλος πως οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν μελετήσει τις προωθούμενες διατάξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Στην Ελλάδα γίνεται «πραξικόπημα» που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί"

Κουίκ: Το ελληνικό κράτος δεν ξέρει πόσα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν

"Το ελληνικό κράτος δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν" τονίζει σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού τον συντονισμό των υπηρεσιών και των υπουργείων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

"Δεν ξέρουν πόσες δεξαμενές καυσίμων πάνω από 5 τόνους υπάρχουν. Όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε επιχειρήσεις αλλά και στα διυλιστήρια. Δεν ξέρουμε που είναι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων. Αυτά θα μπούνε όλα σε μία σειρά. Από το λαθρεμπόριο καυσίμων, άλλοι λένε ότι το κράτος χάνει 1 δισ., άλλοι λένε 5,5 δισ. Δεν είναι μόνο τα πρατήρια, έχουμε βάλει σύστημα εκροών-εισροών στα πρατήρια και δεν έχουμε βάλει πουθενά αλλού. Μα πουθενά αλλού. Ούτε καν στην πηγή του. Μόνο τα βενζινάδικα ενδεχομένως να κλέβουν;"

"Εγώ ήδη θα κάνω και τη σχετική εισήγηση σε μια νέα σύσκεψη η οποία θα γίνει υπό τον υπουργό πάταξης της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη την Παρασκευή" λέει ο κ. Κουίκ και σημειώνει: "κάποιοι, είχαν από προηγούμενες κυβερνήσεις μια ιδιότυπη ασυλία. Μια ασυλία, η οποία γενικώς τους προστάτευε, όχι προσωπικά, αλλά γενικώς. Γενικώς δεν είχαν τη διάθεση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Δεν έγινε ποτέ. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει, θα το κάνει πράξη. Γι' αυτό λέω ότι είναι αμαρτία να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση την ώρα που αυτοί τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει και σε αυτό το πεδίο".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουίκ: Το ελληνικό κράτος δεν ξέρει πόσα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν"

Τα παιδιά της Βαλαβάνη στον λογαριασμό της μάνας της... που δεν της μιλάει!

Μπορεί να μιλούσε επί μια ώρα σε μια συνέντευξη με αποκλειστικό θέμα, όπως η ίδια το όρισε, την αποκάλυψη για την ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού από τη μητέρα της λίγες ημέρες πριν την επιβολή capital controls αλλά τελικά η Νάντια Βαλαβάνη το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτεθεί ακόμα περισσότερο.

Αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι τις ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει «ποιος υπουργός έκανε την κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή ανάληψη 200.000 ευρώ».

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η υπόθεση «σέρνεται» επί ημέρες η κυρία Βαλαβάνη ισχυρίστηκε ότι μόλις χθες (Δευτέρα) κατάλαβε ότι δεν ήταν 200.000 ευρώ αλλά 100.000 ευρώ τα χρήματα που «σήκωσε» η μητέρα της καθώς μόλις χθες της εστάλη το extrait.

Και μπορεί σύμφωνα με την τέως υπουργό ούτε η ίδια ούτε η αδερφή της να μην έχουν σχέση με τους λογαριασμούς της μητέρας της, αποκάλυψε, όμως, ότι συνδικαιούχοι είναι τα δύο παιδιά της και το ένα παιδί της αδελφής της.

Σήμερα, δε, ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό της απόρρητο για το πότε μιλούσε με τη μητέρα της αν και, όπως είπε, είναι περιττό, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι «με ακούνε βαλιτσάκια από τότε που έγινα υπουργός». Δοθείσης, μάλιστα, της ευκαιρίας πέταξε και μια «βόμβα» ότι υπάρχουν «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ που έλειπαν από την καταμέτρηση όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η μητέρα της σηκώνει συχνά χρήματα απο τους λογαριασμούς της καθώς φοβάται ότι θα εξαϋλωθούν τα χρήματα «γι' αυτό και τα παίρνει από την πρώτη ημέρα».

«Η μάνα μου μου έλεγε από τον Ιανουάριο να παραιτηθώ, με το επιχείρημα ότι όλοι σπιλώνονται σε αυτή τη θέση» συμπλήρωσε η κυρία Βαλαβάνη.

Επιχειρώντας να εξηγήσει, επίσης, το γιατί έγινε η ανάληψη των χρημάτων είπε ότι αφού ρώτησε τη μητέρα της εκείνη της απάντησε ότι το έκανε γιατί έβλεπε ότι κινδύνευαν οι καταθέσεις της.

Επιβεβαίωσε, τέλος, η μητέρα της όντως ανέφερε το όνομά της στο διάλογο που είχε με τα στελέχη της τράπεζας κατά την συναλλαγή για την ανάληψη του ποσού, λέγοντας, όμως, ότι αυτό το έκανε για να ζητήσει τη συμβουλή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παιδιά της Βαλαβάνη στον λογαριασμό της μάνας της... που δεν της μιλάει!"

«Παράπονα» Παπανδρέου στο Fox: Με τα capital controls δεν μπορούσαμε να ψωνίσουμε ούτε... από το Amazon

Για τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα με την επανλειτουργία τους, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο αμερικανικό δίκτυο Fox.

Σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Liz Claman τι επιπτώσεις είχε στον ίδιο και τους άλλους Έλληνες η επιβολή των capital controls, εκείνος απάντησε πως μπορούσε κανείς να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα, καθώς τα μετρητά δεν ήταν αρκετά, ενώ τόσο οι απλοί άνθρωποι όσο και οι επιχειρηματίες δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, οι απαγορεύσεις είχαν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να κάνει κάποιος συναλλαγές ακόμη και με μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon.

Η δημοσιογράφος φάνηκε να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τις αγορές που επιθυμεί ή ότι υφίσταται με τη σειρά του τις απαγορεύσεις του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως «οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είπαν ότι «θα αρχίσουμε να ζούμε με αυτά τα ελάχιστα χρήματα που μπορούμε να βγάλουμε από την τράπεζα και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει με τις καταθέσεις και αν θα συμβεί το bail in που είδαμε στην Κύπρο. Πάντως, αυτό το μέτρο προκάλεσε πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις που στηρίζονται στα μετρητά και που έχουν καθημερινές συναλλαγές με τον έξω κόσμο. Επιχειρήσεις όλων των ειδών και ειδικά αυτές που έχουν σχέση με τον τουρισμό».

Τέλος, αναφερθείς στη συμφωνία που επετεύχθη τελικώς μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται καλά για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία και σχολίασε: «Πρόκειται για δύσκολη και αρκετά επώδυνη συμφωνία η οποία όμως δημιούργησε μια αίσθηση σταθερότητας. Επέτρεψε στην ΕΚΤ να μας δώσει περισσότερη ρευστότητα έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παράπονα» Παπανδρέου στο Fox: Με τα capital controls δεν μπορούσαμε να ψωνίσουμε ούτε... από το Amazon"

Ζητούν από τους Ελληνες φοιτητές να πληρώσουν μπροστά όλα τα ενοίκια

Τεράστια εμπόδια στην ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν προκαλέσει τα capital controls που επιβλήθηκαν στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τονίζουν στελέχη των ελληνικών πανεπιστημίων, τόσο σε ερευνητικό και λειτουργικό επίπεδο, όσο και στους Ελληνες φοιτητές του εξωτερικού.

«Η επικοινωνία σε επιστημονικό επίπεδο με τα ιδρύματα του εξωτερικού έχει δυσχεράνει. Η παρουσία σε συνέδρια και σεμινάρια είναι αναγκαία για ένα ίδρυμα. Μακροπρόθεσμα, αυτή η αποχή θα δημιουργήσει αναμφίβολα πρόβλημα» επισημαίνει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Η συμμετοχή σε συνέδρια και σε ερευνητικά προγράμματα, οι ανταλλαγές φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού, αλλά και η προμήθεια εργαστηριακού υλικού συνιστούν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των πανεπιστημίων. «Επηρεάζεται σημαντικά το πιο δραστήριο κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, είναι μήνες συνεδρίων και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε προσκλήσεις στο εξωτερικό» προσθέτει ο ομόλογός του από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Γρηγόρης Τσάλτας.

Αυτό σημαίνει πως, αντίθετα απ' ό,τι θα πίστευε κανείς, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι περίοδος επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε φοιτητικό επίπεδο, το πρόβλημα εντοπίζεται από τη μία πλευρά στους ερασμιακούς φοιτητές που δεν μπορούν να εισπράξουν τη μηνιαία αποζημίωση από τις τράπεζες. Αλλά και από την άλλη πλευρά, έλληνες φοιτητές που πρόκειται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό έρχονται αντιμέτωποι με την απαίτηση των ιδιοκτητών του καταλυμάτων να προπληρώσουν το συνολικό ποσό της διαμονής τους.

Η δυσπιστία αυτή διαπιστώνεται και στο πεδίο των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζει φόβους για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Οι συνάδελφοι από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια φοβούνται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές. Αυτό έχει σαν συνέπεια να καταθέτουν προτάσεις χωρίς να περιλαμβάνουν έλληνες συναδέλφους τους στο έργο ή, ακόμη χειρότερα, να μην έχουν έλληνες επικεφαλής στην ομάδα του ερευνητικού προγράμματος» αναφέρει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας. Ο ίδιος εξηγεί τη σημασία που έχει ο ρόλος του συντονιστή σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα. «Ο ρόλος του συντονιστή είναι σημαντικός επειδή φέρνει πιο πολλά χρήματα στον ακαδημαϊκό φορέα, ενώ ενισχύσει το διεθνές προφίλ του ιδρύματος». «Διαπιστώνουμε» προσθέτει ο ίδιος «ότι οι εταίροι αρνούνται να αναθέσουν σε Ελληνα τον ρόλο του συντονιστή, αφού ο συντονιστής πρέπει να πάρει τα χρήματα του έργου και να τα μοιράσει στα άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα. Αυτό που φοβούνται είναι ότι τα χρήματα θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Στα υπάρχοντα προγράμματα που είναι συντονιστές έλληνες συνάδελφοι ήδη υπάρχει μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να παραμείνουν ή να αντικατασταθούν».

Ανάλογης φύσης προβλήματα παρουσιάζονται και στις προμήθειες του εργαστηριακού εξοπλισμού από το εξωτερικό. Κάποια πανεπιστήμια έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα στην αρμόδια Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου. Τα αιτήματα, ωστόσο, δεν έχουν ικανοποιηθεί καθώς δεν θεωρούνται επείγουσες αυτές οι ανάγκες, ενώ τα πανεπιστήμια δεν είναι οι μόνοι φορείς που έχουν χτυπήσει την πόρτα της επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων φτάνουν τις 5.500.

«Αυτή τη στιγμή έχει παγώσει η παράδοση στο ίδρυμά μας ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαμε παραγγείλει» σημειώνει σχετικά ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε στατιστική αποτίμηση του προβλήματος» απαντά ο ίδιος όταν ερωτάται για το συνολικό κόστος. «Εχουμε εκατοντάδες συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού, όχι μόνο πανεπιστήμια αλλά και ερευνητικά κέντρα και εταιρίες, έχουμε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι πηγαιονοέρχονται με τα προγράμματα Εράσμους και άλλα ανταλλαγής φοιτητών και έχουμε δεκάδες εκατομμυρίων χρηματοδοτούμενα έργα σε ετήσια βάση. Πληρώνονται χιλιάδες ερευνητές εξωπανεπιστημιακοί» προσθέτει από την πλευρά του ο Περικλής Μήτκας. «Εγώ λέω ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι οργανικά συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό».

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν από τους Ελληνες φοιτητές να πληρώσουν μπροστά όλα τα ενοίκια"

Ο Γουόρεν Μπάφετ διαψεύδει ότι αγόρασε ελληνικό νησί

Το γραφείο του Αμερικανού μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ προχώρησε σε δήλωση με την οποία διαψεύδει την αγορά ελληνικού νησιού με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ ή με άλλο ποσό.

Το ερώτημα προς το γραφείο του Γουόρεν Μπάφετ στην Ομάχα απηύθυνε η World-Herald, παίρνοντας αρνητική απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Ιταλού μεσίτη Αλεσάντρο Πρότο, ο οποίος εμπλεκόταν στο σενάριο, δήλωσε στον Spiegel Online ότι «η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις και ανάπτυξη σε επίπεδο real estate, καθώς προσφέρει ιστορία, όμορφες καλοκαιρινές εικόνες και ήρεμη θάλασσα για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γουόρεν Μπάφετ διαψεύδει ότι αγόρασε ελληνικό νησί"

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς

H Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε, μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 84 τΑ/18.7.2015) με την οποία αποφασίστηκε η λήξη της τραπεζικής αργίας, ενημερώνει τους πελάτες της ότι μέχρι και την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 δεν θα επιβαρύνονται με τόκους οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των διακανονισμών. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της τραπεζικής αργίας (29.06.2015).

Επίσης, η ΔΕΗ κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες στην εξόφληση των οφειλών τους, έχει προβεί και σε άλλες ενέργειες για τη διευκόλυνσή τους για το χρονικό διάστημα από 29.06.2015 έως και 22.07.2015, όπως:

• Άρση όλων των μέτρων που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις πελατών που δείχνουν ασυνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών τους,
• Αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής,
• Εξακολούθηση των διακανονισμών που έχουν συναφθεί, ανεξαρτήτως εάν οι πελάτες έχουν ανταποκριθεί στις πληρωμές ή μη

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μας μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από το νέο πρόγραμμα διακανονισμών σε περίπτωση οφειλών τους. Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ρύθμισης οφειλών έως και 36 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ μέσω βιώσιμων διακανονισμών.

«Αγαπητοί πελάτες,

Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και παρέχει την ευχέρεια σε όλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ.

Σας καλούμε λοιπόν να τακτοποιήσετε τις όποιες οφειλές σας το ταχύτερο δυνατόν.

Τα Καταστήματά μας και το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών 11770 είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων πελατών για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστούν» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς"

Βαλαβάνη: Η μάνα μου σήκωσε 100.000 ευρώ 10 ημέρες πριν τα capital controls - BINTEO

Ακόμα δεν απάντησε πειστικά η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πως η μητέρα της έκανε ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού λίγες ημέρες πριν τα capital controls. Πως δεν επικοινώνησε με την ίδια να την ρωτήσει αν θα υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις αλλά πίστεψε τους άλλους πολιτικούς που έβγαιναν στις τηλεοράσεις και μιλούσαν για Grexit....

Η κα Βαλαβάνη ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της δεν έκανε ανάληψη 200.000 ευρώ αλλά 100.000 από την τράπεζα και ότι αυτό έγινε στις 18/06. Η κα Βαλαβάνη είπε ακόμα ότι τα δυο παιδιά της είναι συνδικαιούχοι με τον λογαριασμό της γιαγιάς τους αλλά δεν έχουν πάρει ποτέ χρήματα από εκείνη.

«Έχω μιλήσει τόσες φορές με τη μάνα μου που δεν είχα μιλήσει από το Γενάρη που υπουργοποιήθηκα. Με τη μανα δεν μίλαγα συχνά από όταν έγινα υπουργός γιατί μου έλεγε «παιδί μου παραιτήσου. Σε αυτό το υπουργείο όλοι σπιλώνονται. Θα σπιλώσεις το όνομα των Βαλαβάνηδων».

Είπε ακόμα ότι: «Η μητέρα μου δεν σήκωσε 200.000 αλλά 100.000 ευρώ. Όλοι λένε ότι έγινε την Πέμπτη 25/06 δυο ημέρες πριν γίνουν τα capital controls. Το εξτρέ λέει ότι πήγαν 10 μέρες πριν τα capital controls δηλαδή στις 18/06. Τότε πηγαίναμε για συμφωνία. Το δημοψήφισμα ήταν την άλλη Παρασκευή. Εμείς φτιάχναμε τις δικές μας προτάσεις και μάλιστα πηγαίναμε για συμφωνία. Η ιστορία capital controls δεν υπήρχε παρά 10 μέρες μετά. Κανένας, ούτε ο πρωθυπουργός δεν περίμεναν ότι θα σταματήσει ο ELA», είπε ακόμα.

Έκανε λόγο για επίθεση μίσους με πολιτικές προεκτάσεις. «Δεν είπα εγώ ότι δεν μιλάμε με την μητέρα μου. Εγώ δεν είχα πάρει είδηση ότι υπήρχε ένας ποταμός ερωτήσεων του Αυγενάκη. Της Τρίτης η ανακοίνωση αναφέρεται σε ένα δημοσίευμα ενός site που λέει ότι επικοινώνησα εγώ με τον υποδιευθυντή ενός υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας και ζήτησα να γίνει ανάληψη μεγάλου ποσού».

Και συνέχισε: «Δεν ήξερα ότι η μάνα μου είχε βγάλει τα χρήματα από την τράπεζα. Δεν είναι απλώς μια ηλικιωμένη κυρία.
Η μάνα μου έκανε όλες τις οικονομικές συναλλαγές του ξενοδοχείου τα πρώτα δυο χρόνια. Το 2005 καταφέραμε να το ξεχρεώσουμε στις τράπεζες και το πουλήσαμε. Πουλώντας τις μετοχές το 32,5% το πήρα εγώ. Η μανα μου έχει μεγαλύτερο ποσοστό και περισσότερα χρήματα από όσα εγώ στην τράπεζα. Ποτέ δεν διαχειρίστηκα χρήματα της μητέρας μου. Δεν είμαι συνδικαιούχος στον λογαριασμό της. Η μάνα μου πάει στο γκισέ όπως όλοι οι συνταξιούχοι».


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Η μάνα μου σήκωσε 100.000 ευρώ 10 ημέρες πριν τα capital controls - BINTEO"

Στη Δικαιοσύνη στοιχεία για δάνεια της ΑΤΕ την περίοδο 2000-'12

Στοιχεία «φωτιά» περιλαμβάνει το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας.

Αφορά σε παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα προς διάφορα πρόσωπα και φορείς, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο καλά πληροφορημένη πηγή, τα «αμαρτωλά» δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Αυτοί, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα καθώς γι΄ αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.

Με το πόρισμα ζητείται να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες των τότε στελεχών της τράπεζας για κακουργηματική απιστία και για άμεση συνέργεια σε απιστία για όσους ωφελήθηκαν από τα δάνεια.

Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται:

«Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

«Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.

«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1.300 αγύριστα δάνεια.
Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας και προσθέτει:

«Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ΄ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ' αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το "σκάνδαλο της ΑΤΕ" δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.

Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».

Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δεν ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Δικαιοσύνη στοιχεία για δάνεια της ΑΤΕ την περίοδο 2000-'12"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news