facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν υπάρξει παραίτηση του πρωθυπουργού

Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να παραιτηθεί τότε ενεργοποιούνται τα άρθρα 37 και 38 του Συντάγματος.

Σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται την παραίτηση του πρωθυπουργού και παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν υπάρξει παραίτηση του πρωθυπουργού"

Λαπαβίτσας: Έξοδος από το ευρώ και διαγραφή του χρέους η μόνη εναλλακτική πρόταση

«Η έξοδος από το ευρώ σε προοδευτική κατεύθυνση και με διαγραφή του χρέους είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από τη σημερινή βαθιά κρίση. Η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φαίνεται από την απόλυτη άρνησή του να εξετάσει τη διαγραφή του χρέους» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε γραπτή του ανακοίνωση.

«Η πραγματική πρόταση του Σόιμπλε είναι η επιβολή ενός τρίτου μνημονίου και δυστυχώς βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η σκόπιμη παραποίηση της εναλλακτικής πρότασης ώστε να ταυτιστεί με τις προτάσεις του Σόιμπλε είναι απαράδεκτη και κυνική. Ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί η εναλλακτική πρόταση και να εμφανιστεί το νέο μνημόνιο ως μονόδρομος» εξηγεί και καταλήγει «Δεν υπάρχουν μονόδρομοι για τις κοινωνίες και τα έθνη. Το νέο μνημόνιο αποτελεί μια επιλογή που είναι λανθασμένη και θα βάλει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο. Για να μην κερδίσει τελειωτικά τον πόλεμο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το τρίτο μνημόνιο θα πρέπει να απορριφθεί».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Έξοδος από το ευρώ και διαγραφή του χρέους η μόνη εναλλακτική πρόταση"

Δεν τοποθετήθηκαν επί του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια Τσίπρας, Μεϊμαράκης

Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση της συμφωνίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης  ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι δεν προτίθεται να λάβει τον λόγο εφόσον δεν μιλήσει και ο ίδιος για τους ίδιους λόγους.

Διαφοροποιήθηκε η Φώφη Γεννήματα η οποία τοποθετήθηκε και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό επειδή δεν παρέστη.

Η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία σε ανάπτυξη και με τις τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες και κατάφερε με τη... δημιουργική ασάφεια να καταστρέψει την οικονομία, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς «τσαλιμάκια» αυτά που συμφώνησε ο Τσίπρας στην Ευρώπη. Οι υποστηρικτές της δραχμής κατηγορούν το Ποτάμι.

Έπρεπε σήμερα να είμαστε όλοι εδώ και να κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Βουλή.

Τοποθετήθηκαν επίσης ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν τοποθετήθηκαν επί του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια Τσίπρας, Μεϊμαράκης"

Τσακαλώτος: Είναι μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή

Με φυγόκεντρες δυνάμεις να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς τους βουλευτές του ότι, ή θα στηρίξουν όλοι μαζί την νέα συμφωνία, ή θα πέσει η κυβέρνηση ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας των τελευταίων πέντε ετών.

Η συζήτηση διεξάγεται σε σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλόγου, με υπουργούς να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίσουν και να επισημαίνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την ίδια ώρα «τορπίλες» κατά της συμφωνίας εκτοξεύει και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε και απειλήθηκε από τους εταίρους  προκειμένου να την υπογράψει. Το σουρεαλιστικό σκηνικό συμπληρώνεται από την δεδομένη στήριξη – για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρονικά – που προτίθεται να δώσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Δεδομένη θεωρείται και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής το «κοντέρ» της σημερινής διαδικασίας ξεκινά από τις 251 θετικές ψήφους. Ωστόσο η τελική επίδοση αναμένεται χαμηλότερη καθώς αυτή την φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαφοροποιηθούν περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος αριθμός, πόσες απώλειες δηλαδή θα υπάρξουν από το κυβερνητικό κόμμα θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν από ευρύ ανασχηματισμό εως εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως τις 11 το βράδυ και να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει εξαχθεί πριν τα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Καρφιά Ζωής με το καλημέρα

Στο site της Βουλής αναρτήθηκε η Ημερήσια Διάταξη για την συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν ξεκινά την συζήτηση πριν την διανομή της σε κάθε βουλευτή από τους επιμελητές της αίθουσας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε μάλιστα από το πρώτο λεπτό τα κατευθυνόμενα προς την κυβέρνηση «καρφιά» για την υπερ – κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας «Για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μολις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης. 
Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο».

Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΕ΄

 Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ώρα 20.40΄
Η παρούσα συμπληρωματική ημερήσια διάταξη υποβάλλεται προς υπογραφή την 15.7.2015 και ώρα 21.00΄ και, επομένως η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ανάρτησή της 
                                                                                                         Αθήνα, 15  Ιουλίου 2015

Μπάχαλο και πάλι με τη Ζωή 
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης παρά την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τα μεσάνυχτα.  
Το λόγο πήρε από την κυβέρνηση ο κ. Βούτσης ο οποίος όμως την «άδειασε» αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διάσκεψης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν καν το λόγο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή (την ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές και η ίδια) αποχώρησε από το προεδρείο και έδωσε τη θέση της στον Α' Αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.
Την ίδια στιγμή δεκάδες βουλευτές της φώναζαν να παραιτηθεί με τον κ. Βενιζέλο να της λέει πως αν έχει ευαισθησία πρέπει να παραιτηθεί απόψε. 

Δεν θα μιλήσουν  Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Βενιζέλος

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα λάβει στο λόγο στην αποψινή συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο αυτό.
Ετσι, Βαγγέλης Μεϊμαρακης και Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθενται να λάβουν τον λόγο εφόσον δεν μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η αποψινή συζήτηση και η ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση των πολιτικών αρχηγών και μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόθεσή της να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής   

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για ένα πλουσιότερο πρόγραμμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, είπε ότι ήταν μία απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα τη ζωής μου. Δεν ξέρω αν πήραμε τη σωστή απόφαση, αλλά θα κάνουμε  το καλύτερο για τον τόπο της εργασίας.

“Όλη η Ευρώπη συζητά το νόημα αυτή της συμφωνίας, το δημοψήφισμα  τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για την Ευρώπη. Θα δοκιμαστεί αν αυτή η Ευρώπη μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία τον πλουραρισμό. Πολλά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμιση στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο χρέος”, πρόσθεσε.  Για να επιστρέψει η Ελλάδα και η ΕΕ στην ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες κατά της λιτότητας, υπογράμμισε.

Υπεραμύνθηκε της ίδρυσης του υπερΤαμείου λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εξήγησε ότι δεν είναι μόνο εγγυητικό για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και επενδυτικό. Σχετικά με το αν οι δανειστές είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι “εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλουσιότερο πρόγραμμα, κατά της διαφθοράς και συνεννόηση  με τον ΟΟΣΑ, την  Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να δουλεύουμε  και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις. Σχετικά με το αν θα χτυπηθεί το παλαιοκομματικό σύστημα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρω, αλλά αν δεν το χτυπήσει αυτός ο κόσμος αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. “Πρέπει να μοιράσουμε τη πίτα και θα αυξηθούν τα βάρη και σε άλλους”, δήλωσε ο νέος υπουργός και ανακοίνωσε ότι “ έχουμε αυξήσει το φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30 χιλ. ευρώ και τον φόρο 8% των βουλευτών”.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Είναι μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Παυλόπουλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου είχε απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Παυλόπουλο να είναι σε ετοιμότητα απόψε, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Παυλόπουλου"

Ορκίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης

Ορκίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με πολιτικό όρκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα του Νίκου Χουντή.

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Χουντής παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ώστε να αναλάβει την έδρα του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης"

Μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα απο αντιεξουσιαστές

Εκρηκτικό σκηνικό προκλήθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος.

Oμάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.

Οι αντιεξουσιαστές παρείσφρησαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος κατά της επικύρωσης της συμφωνίας και ξαφνικά άρχισαν να επιτίθενται σε άνδρες των ΜΑΤ.

Λόγω των επεισοδίων έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα απο αντιεξουσιαστές"

Bild: Περίπου 50 βουλευτές της Μέρκελ θα ψηφίσουν «όχι» στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Τους 50 ενδέχεται να φθάσουν οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) οι οποίοι θα καταψηφίσουν το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για εξουσιοδότηση στις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η Bild.

Σήμερα Τετάρτη η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις δέκα βουλευτών οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι για την επιμήκυνση του δεύτερου προγράμματος στήριξης αρνητικά είχαν ψηφίσει τον Φεβρουάριο 29 μέλη της ΚΟ της CDU/CSU και τρεις βουλευτές της Αριστεράς.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Περίπου 50 βουλευτές της Μέρκελ θα ψηφίσουν «όχι» στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα"

Θύελλα για την «έφοδο» Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο - Τσίπρας: Έμπλεξα με τρελούς!

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι φήμες περί “εφόδου στο νομισματοκοπείο” που ορισμένα δημοσιεύματα απέδωσαν στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με σημερινή του ανακοίνωση ζητά “αφενός να υπάρξει παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών για να διερευνηθούν οι πληροφορίες αυτές που ενδεχομένως προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα και αφετέρου να επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα στο σύνολο των πολιτών και κυρίως του πολιτικού κόσμου”. Αναφέρει ο κ. Τατούλης: «Επιχειρείται με δόλο και μέσα από διαρροές πληροφοριών η τρομοκράτηση των πολιτών και η καλλιέργεια κλίματος φόβου στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή για τη χώρα»,τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαμόρφωση της συγκεκριμένης λογικής”.

Ο κ. Λαφαζάνης με δήλωσή του στην γερμανική εφημερίδα “Bild” χαρακτηρίζει «ανοησίες τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έτοιμο να “εισβάλει” στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα αυτά τα σενάρια, όπου για παράδειγμα καταλαμβάνω την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανοησίες. Δεν είμαι τρομοκράτης». Ωστόσο σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα προσθέτει ότι «αυτά τα 22 δισεκατομμύρια υπάρχουν - και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο». Στο θέμα αναφέρθηκαν και συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη με διαρροή τους στο ΑΠΕ: «απευθυνόμενοι στους εμπνευστές των άθλιων δημοσιευμάτων περί σχεδίων του Παναγιώτη Λαφαζάνη για κατάληψη, τάχα, του Νομισματοκοπείου, σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα και απαλλοτρίωση δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντούσαν με τη γνωστή φράση : Αιδώς Αργείοι! Ο στόχος αυτών των άθλιων δημοσιευμάτων δεν είναι το πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά οι συνεπείς αντιμνημονιακές προοδευτικές θέσεις που εκφράζει».


Τα διαθέσιμα της ΤτΕ


Τα δημσιεύματα περί εφόδου στο Νομισματοκοπείο ή στην ΤτΕ είναι αυπόστατα και υποβοιλιμαία. Εκείνο που είναι πραγματικό είναι οι δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ για τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδας που προκάλεσαν και απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα σε συνεδρίαση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να είπε: «Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Η αιχμηρή απάντηση στον κ. Λαφαζάνη ήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο “Lost in space 2” απαξιώνει πλήρως τα όσα υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα ο κ. Μάρδας αναφέρει: «Σε συνάντηση που έγινε σε ξενοδοχείο των Αθηνών της «Αριστερής Πλατφόρμας» ο κος Λαφαζάνης και οι πέριξ αυτού δραχμιστές διατύπωσαν διάφορες απόψεις αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Λόγω έλλειψης ενός γραπτού κειμένου αρκούμαστε στα όσα έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο των σχετικών ρεπορτάζ.

Ακούστηκε λοιπόν ότι κατά τη διαδικασία επιστροφής στη δραχμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τα 20 περίπου δις ευρώ που βρίσκονται στις αποθήκες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και ανήκουν φυσικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υποθέτουν οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων ότι η ΕΚΤ θα μείνει απαθής αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, κάτι φυσικά που δεν είναι αληθές. Η απάντηση της ΕΚΤ θα είναι απλή: Αν πράγματι χρησιμοποιήσουμε τα υποτιθέμενα 20 δις ευρώ που βρίσκονται σε κάποιες αποθήκες της ΤτΕ, την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια. ! Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η παρακαταθήκη των 20 δις της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή, τα διαβόητα 20 δις ευρώ είναι απλά τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα για την «έφοδο» Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο - Τσίπρας: Έμπλεξα με τρελούς!"

Βουλή: Μπάχαλο με τη διαδικασία από τη Ζωή

Fast-track διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου αποφάσισε η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 8.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκινά στις 8:40 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί -συζήτηση και ψήφιση- πριν τις 12 τα μεσάνυχτα και αυτό διότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε διχασμένος.

Η πρόταση μάλιστα που κατέθεσε ο Νίκος Φίλης να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα - η οποία εκφράζει την κυβέρνηση- πέρασε χάρη στις θετικές ψήφους της μνημονιακής αντιπολίτευσης. Συνολικά έλαβε 10 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ).

Αυτό γιατί η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Διάσκεψη στήριξαν άλλες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ζερδελής πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση αύριο το πρωί, πρόταση με την οποία συμπαρατάχθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κυρία Λίτσα Αμμανατίδου, πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση αλλά να μην μπει χρονικό όριο για την λήξη της προκειμένου να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές -η πρόταση της έλαβε συνολικά τέσσερις ψήφους (από ΣΥΡΙΖΑ και από Χ.Α.).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Μπάχαλο με τη διαδικασία από τη Ζωή"

Πίτερ Σπίγκελ: Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το πρωί της Πέμπτης

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει τις ελληνικές κινήσεις, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Όπως υποστηρίζει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πίτερ Σπίγκελ: Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το πρωί της Πέμπτης"

Πράσινο φως από την Τσεχία στη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα μέσω του EFSM

Η Τσεχία συναινεί στη χορήγηση δανείου – γέφυρας προς την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή της τσεχικής κυβέρνησης.

«Εφόσον υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις, τότε εμείς είμαστε σύμφωνοι» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, αξιωματούχος της τσεχικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τη χορήγηση δανείου γέφυρας, ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μέσω του EFSM.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από την Τσεχία στη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα μέσω του EFSM"

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα

«Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εγώ, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη απολύτως» πρόσθεσε.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα"

Μειμαράκης: Η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία με τους εταίρους

Μήνυμα πως η ΝΔ θα στηρίξει σήμερα το βράδυ στην ψηφοφορία στη Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους έστειλε ο Βαγγέλης Μειμαράκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος επεσήμανε πως «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν συνείδηση - πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση - και η συνείδησή τους λέει “ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μειμαράκης: Η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία με τους εταίρους"

Γεννηματά: Ενας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να παίζει την Ελλάδα στα ζάρια

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε κείμενο παρέμβασή της για τη κατάσταση στη κυβέρνηση και τις εξελίξεις στη Βουλή επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι «ο πρωθυπουργός αφέθηκε 6 μήνες να είναι έρμαιο ανάμεσα στις εγκληματικές και καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους Υπουργούς και Βουλευτές του».

Προσθέτει δε ότι «προκαλεί θλίψη και τεράστια ερωτηματικά γιατί ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, την εθνική οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα υποστεί ο λαός και η χώρα από μια επιστροφή στη δραχμή» και καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι «ο καταστροφικός κ. Βαρουφάκης και οι δραχμολάγνοι Υπουργοί και Βουλευτές του πήγαιναν χέρι - χέρι και σε συμπαιγνία με τον μεγάλο αντίπαλο και εχθρό του κ. Σόϊμπλε, με αντικειμενικό στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες έξω από το ευρώ, έξω από την Ενωμένη Ευρώπη».

Αποδίδει μεγάλες προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη στάση και τις κινήσεις του το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και για το γεγονός οτι καλύπτει απολύτως, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις ευθύνες για τον κ. Βαρουφάκη, που με τις πλουμιστές και χαοτικές θεωρίες του έχει αφήσει πίσω του ερείπια.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι ένας πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ και σε καμμία περίπτωση το εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό δικαίωμα να παίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα ζάρια, γιατί αυτό ιστορικά ισοδυναμεί με τυχοδιωκτισμό», επισημαίνει η κα Γεννηματά και συμπληρώνει ότι ευτυχώς κινήθηκε σωστά και συντεταγμένα την ύστατη και οριακή στιγμή για να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας, της ενωμένης Ευρώπης και τη ζώνη του Ευρώ και να δοθεί αίσιον τέλος στη διαπραγμάτευση με συμφωνία.

Στο στόχαστρό της η πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ βάζει και τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι ο συμβιβασμός, η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα επικυρωθούν από την ελληνική Βουλή φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χαρακτηρίζει θέατρο του παραλόγου τους ισχυρισμούς ότι έπεσαν «θύματα» πραξικοπήματος στις Βρυξέλλες γιατί είναι άστοχο και είπε ότι κατασκευάζουν θεωρίες συνομωσίας που είναι παραπλανητικές και διχαστικές σε κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να κυριαρχήσει ο διάλογος και η συνεννόηση για μια βιώσιμη λύση που θα φέρει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια γενναία αυτοκριτική, να τερματίσει τη διπλή γλώσσα και τη διπλή γραμμή των αποφάσεων,όπως λέει και να σταματήσει να τροφοδοτεί εκλογικά σενάρια.

Τέλος για τη στάση του κόμματός της η κα Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «η εθνική Γραμμή για μια βιώσιμη και για μια ριζική έξοδο από την κρίση αποτελεί μία πυξίδα για τις εξελίξεις. Όμως αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι για όλα και για όλους» και ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι μικροκομματικές μανούβρες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Ενας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να παίζει την Ελλάδα στα ζάρια"

Τσίπρας: 'Η όλοι μαζί απόψε 'η αύριο δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι αν δεν έχει τη στήριξη της Κ.0. τότε δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.

Ένα πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι εάν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία ή Grexit ήταν πλαστό η πραγματικό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε, εάν πιστεύει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα, από κάποια μπλόφα των δανειστών, να βγει να το πει και πως εάν κάποιος πιστεύει όμως ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του και τις εργασίες της ΚΟ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πάνω στην οποία στηρίζεται και πάνω στην οποία βασίζεται, για να σημειώσει ότι αν δεν έχει τη στήριξη από αυτή την Κ.Ο. τότε δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός δέχτηκε θερμό χειροκρότημα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των εναλλακτικών, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε (σσ: για συμφωνημένη έξοδο), όπως το διατύπωσε ο σύντροφος Λαπαβίτσας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο Σόιμπλε όμως είχε και ένα άλλο σκέλος, που ήταν η πτώση της κυβέρνησης. Κανέναν από τα δύο ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εναλλακτικές λύσεις από τους διαφωνούντες και κάλεσε τους βουλευτές να διατηρήσουν την ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση αυτή τη στιγμή, είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη όχι μόνο στις 17 ώρες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση τίμησε τη λαϊκή εντολή της 25 Γενάρη και ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια και όλα τα διαπραγματευτικά μέσα.
Όλο αυτό χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα με τρόπο ξεκάθαρο, καθώς υπήρχε, όπως τόνισε, εκφρασμένη πολιτική βούληση από συγκεκριμένους συντηρητικούς κύκλους μέσα στην ευρωζώνη για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν όποια θετικά θα υπήρχαν σε ένα εθνικό νόμισμα.

Υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι χρέος της κυβέρνησης ήταν και είναι να αποφευχθεί μια σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και πως ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο προσπάθησε να διαπραγματευτεί ώστε να βελτιώσει οτιδήποτε μπορεί, αλλά και πως γι' αυτό ο ίδιος έμεινε μέχρι τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο, για να δώσει αυτή τη μάχη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι σε όλο αυτό το εξάμηνο και με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε συγκεκριμένη βούληση, εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο, να πέσει η κυβέρνηση, να υπάρξει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα και πως αυτό ήταν ένα σχέδιο που απεργάζονταν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας, συναισθανόμενος απολύτως και τα ζητήματα και τις κριτικές και τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα και της ΚΟ και του κόμματος, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξάντλησε από την πλευρά του όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: 'Η όλοι μαζί απόψε 'η αύριο δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός"

Βερολίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων άφησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» μείωση του χρέους.

«Αυτή η δυνατότητα τεχνικά υπάρχει. Παραμένουμε όμως στη δήλωση που κάναμε. Είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί κανείς να το λάβει υπόψη του, αλλά δεν θα είναι η λύση, εάν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αξίας (του χρέους)», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το «κούρεμα» χρέους δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ότι η ανάλυση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν γνωστή κατά την συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, άλλωστε, όπως είπε, ήταν παρούσα η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεν επρόκειτο για καινούργια αξιολόγηση.

«Το ΔΝΤ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την συμμετοχή του σε προγράμματα βοήθειας, ότι δηλαδή πρέπει να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να επιτύχει κανείς την βιωσιμότητα χρέους. Μια τέτοια θεωρητική δυνατότητα είναι το "κούρεμα", το οποίο, όπως είναι γνωστό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό, με βάση το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ. Σε όλα τα προγράμματά μας στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ επιλέξαμε για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους την προσέγγιση της δημοσιονομικής βάσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι σε άλλες χώρες αυτό λειτούργησε. «Και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους βλέπαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι και στην Ελλάδα αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι επιτυχής, δηλαδή να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - και με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ως νέο εργαλείο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την βιωσιμότητα χρέους», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις και μόνο στο τέλος τους θα μπορέσουμε να απαντήσουμε οριστικά και σοβαρά στην ερώτηση εάν υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

Ερωτηθείς αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι το μόνο που αρνείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είναι μόνο του σε αυτό το θέμα στο Eurogroup. «Αντιθέτως, οι κανόνες της Ευρωζώνης έχουν αποφασιστεί από όλα τα 19 κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και λένε ότι ένα 'κούρεμα' αποκλείεται». Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε: «Δεν είναι σωστό ότι ένας εκ των θεσμών τάχθηκε στην πλευρά της Ελλάδας. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται από τον τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και από την προθυμία των εταίρων να κλείσουν την συμφωνία για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα γ' πρόγραμμα βοήθειας».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων"

Γαλλία: Η Βουλή ενέκρινε την ελληνική συμφωνία

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία τα μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ενέκριναν την πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Στο σύνολο 481 παρόντων βουλευτών οι 412 ψήφισαν υπέρ και 69 κατά.

Η συμφωνία «δεν είναι λευκή επιταγή», τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αντιθέτως απαιτεί να γίνουν «πολλά από μέρους της Ελλάδας, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να υπάρξει η απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη».

Οι επικεφαλής των έξι πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου που πήραν το λόγο πριν από τη ψηφοφορία, συμφώνησαν σε ένα τουλάχιστον στοιχείο, ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ένα αναγκαίο κακό» καθ' ότι δεν υπήρξε «άλλη διέξοδος» και ότι παραμένει ιδιαίτερα «εύθραυστη».

Πολλοί υπογράμμισαν ότι η ελληνική υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ατέλειες της ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας της ευρωζώνης.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η Βουλή ενέκρινε την ελληνική συμφωνία"

Επιμένει ο χερ Σόιμπλε να πληρωθούν με IOUs μισθοί και συντάξεις

Εμπρηστής μέχρις εσχάτων παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ακόμη και σήμερα στη χρήση διπλού νομίσματος, των λεγόμενων IOUs, για την χρηματοδότηση - γέφυρα.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, επιβεβαίωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι την χρήση IOUs για την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο Eurogroup «υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής» είπε ο Μάρτιν Γιέγκερ προσθέτοντας:

«Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει πως η φόρμουλα που προτείνει στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη της χρηματοδότησης - γέφυρας μέσω του EFSM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Όπως είπε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των εκτός ευρωζώνης κρατών της Ε.Ε., πιθανώς μέσω της διασφάλισης ότι δεν θα πληγούν σε περίπτωση μη αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Οι βασικές αντιδράσεις, όπως είναι γνωστό, προέρχονται από την πλευρά της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιέγκερ απέκρουσε τις κατηγορίες που δέχεται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Βερολίνο για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «εργάστηκε πυρετωδώς για μια καλή λύση για την Ευρώπη» και «δεν είναι προβοκάτορας».

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι άφησε καθαρά ανοιχτό δρόμο για μιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους: «Φυσικά και παίρνουμε στα σοβαρά την ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, σημείωσε. Τόνισε ωστόσο ότι η τρέχουσα αξία των τίτλων δεν θα πρέπει να μειωθεί υπερβολικά, αλλιώς θα είναι κούρεμα από την πίσω πόρτα».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο χερ Σόιμπλε να πληρωθούν με IOUs μισθοί και συντάξεις"

109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στη συμφωνία

Επιστολή με την οποία απορρίπτουν τη συμφωνία και καλούν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στα τελεσίγραφα των δανειστών υπογράφουν 109 μέλη από τα 201 της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη σύγκληση του Οργάνου.

Η επιστολή:

Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.

Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Την επιστολή υπογράφουν μέχρι στιγμής οι:

Αγγελοπούλου Ελθίνα

Αγγελόπουλος Βένιος

Αζούδης Θόδωρος

Αθανασιάδης Παναγιώτης

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα

Αξελός Λουκάς

Βασιλείου Αντώνης

Βεργίτσης Μιχάλης

Βλαδιμήροβιτς Μαρία

Βωβός Παναγιώτης

Γαβρίλης Γιώργος

Δελημήτρος Κώστας

Δερμετζόγλου Σοφία

Διακάκη Μαρία

Δούκας Γιάννης

Δούλος Ορέστης

Ελληνιάδης Στέλιος

Ζάννας Ζήσης

Ήσυχος Κώστας

Θανοπούλου Κατερίνα

Θεοδόση Αυγή

Θεοδωράτου Κατερίνα

Θεοδωρόπουλος Γιώργος

Καλομοίρης Γρηγόρης

Καλύβης Αλέκος

Κανταράς Τάσος

Καραγεώργος Βαγγέλης

Καραγιαννόπουλος Σταμάτης

Καρίτζης Ανδρέας

Κερσανίδης Στράτος

Κιτσαντά Λίτσα

Κνήτου Κατερίνα

Κοδέλας Δημήτρης

Κοντός Δημήτρης

Κοσμάς Πάνος

Κουβελάκης Στάθης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Λάμπρου Βύρωνας

Λάμπρου Πάνος

Λαπατσιώρας Σπύρος

Λάσκος Χρήστος

Λατζανάκη Μαρία

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Λεουτσάκος Στάθης

Μάλαμα Κυριακή

Μαντάς Μάκης

Μαρματάκης Κώστας

Μάρταλης Σωτήρης

Ματσούκα Χαρά

Μαυρόπουλος Τάσος

Μηλιός Γιάννης

Μούστος Μανώλης

Μπαδογιάννης Άκης

Μπανιά Σοφία

Μπαρσέφσκι Μάνια

Μπελαντής Δημήτρης

Μπίστης Αλέξανδρος

Μπόλαρη Μαρία

Μπόλας Μάξιμος

Μπούκας Κώστας

Μπουλούμπαση Άβα

Μπρέστα Μαρίνα

Ναθαναηλίδου Κων/να

Νικολακάκης Γιώργος

Νικολάου Νάγια

Νταβανέλος Αντώνης

Ουζουνίδου Ευγενία

Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης

Παπαδόγιαννη Σόφη

Παπαδόπουλος Χρήστος

Παπαμιχαλοπούλου Μαρία

Παπατριανταφύλλου Νίκος

Πατρικίου Έλενα

Πεπές Ζώης

Πιλάλης Βαγγέλης

Πορτάλιου Ελένη

Πριμηκήρης Βασίλης

Πρωτονοτάριος Γιάννης

Ρινάλντι Ρούντι

Ρουμελιωτάκης Θεόδωρος

Σαπουνά Αγγέλικα

Σαπουνάς Γιώργος

Σαρρής Μανώλης

Σουλτανίδου Χριστίνα

Σπανού Δέσποινα

Σπαρτινός Δημήτρης

Σπηλιοπούλου Μάγδα

Στρατούλης Δημήτρης

Συράκου Σταυρούλα

Σωτηρίου Ελένη

Ταυρής Νίκος

Τζόκας Σπύρος

Τόλιος Γιάννης

Τσέλου Ειρήνη

Τσιγώνιας Νίκος

Τσίσοβιτς Τόνια

Υδραίος Μιχάλης

Φοντάνας Γιάννης

Φραγκιαδάκη Μαρία

Φράγκου Λία

Φινάλης Ερρίκος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χαρίσης Γιώργος

Χατζηαργυρού Έρση

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Χατζησταυράκη Μαρία

Χουντής Νίκος

Ψαρρέα Έλενα

Ψυμούλη Χρυσούλα

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στη συμφωνία"

Ενεργοποιείται το ευρω-πρόγραμμα επενδύσεων €35 δισ. για την Ελλάδα

Την ενεργοποίηση του προγράμματος επενδύσεων ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία, έως το 2020, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Το πρόγραμμα περιέχει ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, οι Βρυξέλλες δέχονται να απελευθερώσει τους πόρους που είχαν δεσμευθεί από την χρηματοδοτική περίοδο 2007-13, και μάλιστα με μηδενική συγχρηματοδότηση για την ελληνική πλευρά.

Η Επιτροπή εκτιμά πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί άμεσα ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 2 δισεκ. ευρώ. Τα εν λόγω ποσά «θα γίνουν αμέσως διαθέσιμα» και είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει πως τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στους σωστούς δικαιούχους.

Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει την αύξηση της πρώιμης χρηματοδότησης που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα για την περίοδο 2014-20 κατά 7%, κίνηση που θα αποδεσμεύσει 1 δισεκ. ευρώ για νέες επενδύσεις στη χώρα μας.

«Τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και να δώσουν ελπίδα, ειδικά στη νέα γενιά. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, που ήταν κατά διαστήματα επίπονες, πρέπει τώρα να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ανάγκη παράλληλης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στάθηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα των 35 δισεκ. «πρέπει να έχει ως βάση διαρθρωτικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν χρόνιες δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Ολόκληρο το κείμενο της Κομισιόν ΕΔΩ

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργοποιείται το ευρω-πρόγραμμα επενδύσεων €35 δισ. για την Ελλάδα "

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη συμφωνία και πάει στην Ολομέλεια

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κατεπείγον του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη συνεδρίαση των κοινών επιτροπών της Βουλής. Το νομοσχέδιο οδηγείται στην Ολομέλεια με την ψηφοφορία να αναμένεται μετά τις 21:00 το βράδυ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισήγηση του υποστήριξε πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μέσω αυτής εξασφάλισε και μία ισχυρή υπόσχεση για το χρέος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως η σημερινή ημέρα και η 22η Ιουλίου είναι ημέρες ορόσημα για τη συμφωνία και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο σήμερα να γίνει η συζήτηση στη Βουλή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης η έγκριση όλων των δεσμεύσεων, που περιέχονται στη δήλωση της Συνόδου - και εμπεριέχονται στο άρθρο 1 - και η νομική εφαρμογή μέτρων που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα - και περιέχονται στο άρθρο 2 - αποτελούν προαπαιτούμενα για τρεις λόγους. Πρώτον για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της χώρας, δεύτερον για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη του νέου προγράμματος και τρίτον για τη σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης αφού έκανε λόγο για προχειρότητα της κυβέρνησης - ζήτησε να ενημερωθεί αν οι διατάξεις που αφαιρέθηκαν θα επανεισαχθούν στις 22 Ιουλίου με το επόμενο νομοσχέδιο. «Να σιγουρέψουμε ότι αυτά που θα κάνουμε σήμερα είναι αρκετά, ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση, ιδιαίτερα των τραπεζών» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές μόνο που το Μνημόνιο το φέρνει τώρα ο κ. Τσίπρας με υπερταχείες διαδικασίες για να μην μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στα νέα μέτρα που «έρχονται ως οδοστρωτήρας να ισοπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Καμμένος, αφού εξήγησε πως είναι λογικό να στηριχθεί το κατεπείγον της διαδικασίας, ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση για το ζήτημα της επιλογής του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης πρότεινε το άρθρο 1 να περάσει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με μία βελτίωση, επειδή με αυτό κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωζώνης (Eurosummit).

Τέλος από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία στήριξε επίσης τη διαδικασία, είπε πως δεν νομίζει ότι κανείς που κατανοεί τους λόγους του κατεπείγοντος «θα ζητούσε στην ουσία να σβηστεί η υπογραφή του πρωθυπουργού», όπως κατά την εκτίμησή της έκανε ο προηγούμενος εισηγητής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη συμφωνία και πάει στην Ολομέλεια"

Τσακαλώτος: Έχουμε μία δύσκολη συμφωνία, αλλά και μία υπόσχεση για το χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]

«Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τον συμβιβασμό της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας από τη μία και από την άλλη η αρχή της συνέχειας της ΕΕ και τον κανόνων και προσπάθησε να φέρει μία συμφωνία πάνω σε αυτή τη βάση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη, είπε, υπάρχουν αρκετά πραγματα με κατεύθυνση αναδιανομής και έφερε ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μεγάλη έμφαση στην συζήτηση που θα ακολουθήσει της συμφωνίας για το χρέος, κατά την τοποθέτηση του. «Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος το 2022, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση» πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα, αλλά και άλλα, που υπό τον όρο της λύσης του ζήτηματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος και αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη.

«Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Έχουμε μία δύσκολη συμφωνία, αλλά και μία υπόσχεση για το χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ο Γκλέτσος κατέθεσε μήνυση κατά του Βαρουφάκη

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη και την παραδειγματική του τιμωρία ζητά ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» και δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Ο κ. Γκλέτσος ζητά την παραδειγματική τιμωρία του πρώην ΥΠΟΙΚ «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο δήμαρχος Στυλίδας εκθέτει τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο τέως υπουργός κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας. Εξαιτίας αυτών των αντιφάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τελείας, εκτέθηκε διεθνώς η χώρα μας σχετικά με:

Α) το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής και με το «κούρεμα» του χρέους της χώρας

Β) τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία δεν ήθελε να πληρωθεί

Γ) τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ενώ δεν υπήρχε συμφωνία γι' αυτό

Δ) τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την υποτιθέμενη κατάργησή του

Ε) το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους την οποία διακαώς επιθυμούσε να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών ως απειλή

ΣΤ) τις δηλώσεις για το πόσο κοντά ευρίσκεται σε μια συμφωνία με αυτούς

Θ) τη θεωρία του Χάους, που με περίσσια επιμονή υποστήριξε.

Στη μήνυση ο δήμαρχος Στυλίδας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις στιλιστικές επιλογές του κ. Βαρουφάκη και στην ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τον κ. Γκλέτσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης «φρόντιζε να τραβά συνεχώς πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας είτε εμφανιζόμενος με ιδιαίτερα πουκάμισα και ενδυμασία που δεν συνάδουν σε υπουργό Οικονομικών είτε οδηγώντας μηχανές είτε καθήμενος στα πατώματα».

Τέλος, ο Απόστολος Γκλέτσος κατηγορεί τον πρώην ΥΠΟΙΚ ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας και σταδιοδρομίας του επί σειρά ετών ακόμα και πριν την υπουργοποίησή του επέδειξε μία αντιφατική, πολυμορφική και ετερόκλητη συμπεριφορά ως προς τις κομματικές και εν γένει πολιτικές πεποιθήσεις του αλλά και τις προθέσεις και τους σκοπούς του ενεργώντας τόσο ως ακαδημαϊκός καθηγητής, "αιρετικός" και απαισιόδοξος για το μέλλον και "αντιευρωπαϊστής", που έγινε διεθνώς γνωστός ως υποστηρικτής και θεωρητικός της άμεσης χρεοκοπίας».

Διαβάστε αναλυτικά τη μηνυτήρια αναφορά:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΏΝ ΑΘΗΝΏΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Απόστολου Γκλέτσου του Ευσταθίου και της Βασιλικής, Δήμαρχου Στυλίδας και Αρχηγού του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Τελεία- Απόστολος Γκλέτσος» ο οποίος κατοικεί στην Στυλίδα του Νομού Φθιώτιδας.

ΚΑΤΑ

Του Ιωάννη Βαρουφάκη του Γεωργίου, κατοίκου Αθηνών τέως Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου περιήλθαν εις γνώσει μου τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι ο ως άνω μηνυόμενος Ιωάννης Βαρουφάκης διέπραξε τα παρακάτω αναλυτικώς αναφερόμενα και τιμωρούμενα από το Νόμο Ποινικά αδικήματα.

Συγκεκριμένα ο ως άνω μηνυόμενος ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου του έτους 2015 στην Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 του πολιτικού κόμματος «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (γνωστότερος με το ακρωνύμιο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).

Ο διορισμός του πραγματοποιήθηκε δυνάμει του υπ' αριθμόν 25 ΠροεδρικούΔιατάγματος περί Διορισμού Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών και αναρτήθηκε στο υπ' αριθμόν 21/27.1.2014 Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Α.Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ως άνω εναγόμενος επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου για την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό εκστρατεία ενίσχυσης του προσωπικού του προφίλ δίδοντας ως Υπουργός πλέον της Ελληνικής Κυβέρνησης τρεις συνεντεύξεις τουλάχιστον την ημέρα σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναρτώντας σε προσωπικές του ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς κρίσεις, δηλώσεις και απόψεις, επιδιδόμενος σε συνεχείς υποσχέσεις, ατελείωτες ανεδαφικές δεσμεύσεις και εν συνεχεία – στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «δημιουργικής ασάφειας», όρου που ο ίδιος εισήγαγε στη ζωή μας - σε χαρακτηριστικές και μνημειώδεις αντιφάσεις και αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις.

Επιπλέον ο μηνυόμενος με διάφορες στιλιστικές αλλά και ιδιόρρυθμες συμπεριφορές φρόντιζε να τραβά συνεχώς πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας είτε εμφανιζόμενος με ιδιαίτερα πουκάμισα και ενδυμασία που δεν συνάδουν σε Υπουργό Οικονομικών είτε οδηγώντας μηχανές είτε καθήμενος στα πατώματα .

Χαρακτηριστικές αντιφάσεις στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, εξαιτίας των οποίων εκτέθηκε τόσο ο ίδιος αλλά το σημαντικότερον εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας, είναι οι δηλώσεις που έκανε :

Α] σχετικά με το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, και με το «κούρεμα» του χρέους της χώρας,

Β] για τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ την οποία δεν ήθελε να πληρωθεί ,

Γ] για τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ενώ δεν υπήρχε συμφωνία για αυτό,

Δ] για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την υποτιθέμενη κατάργησή του,

Ε] για το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους την οποία διακαώς επιθυμούσε να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών ως απειλή

ΣΤ]Οι δηλώσεις για το πόσο κοντά ευρίσκεται σε μια συμφωνία με αυτούς.

Θ] και φυσικά την θεωρία του Χαους που με περίσσια επιμονή υποστήριξε.

Συγκεκριμένα ο μηνυόμενος καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας και σταδιοδρομίας του επί σειρά ετών ακόμα και πριν την υπουργοποίησή του επέδειξε μία αντιφατική, πολυμορφική και ετερόκλητη συμπεριφορά ως προς τις κομματικές και εν γένει πολιτικές πεποιθήσεις του αλλά και τις προθέσεις και τους σκοπούς του ενεργώντας τόσο ως ακαδημαϊκός καθηγητής, «αιρετικός» και απαισιόδοξος για το μέλλον και «αντιευρωπαϊστής» που έγινε διεθνώς γνωστός ως υποστηρικτής και θεωρητικός της άμεσης χρεωκοπίας (στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ) αλλά και παράλληλα λόγω των πολλαπλών διασυνδέσεων και γνωριμιών του ως σύμβουλος σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις εξυπηρετώντας μεγάλα συμφέροντα και, βέβαια, ως στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπανδρέου από το 2003 μέχρι το 2006, ως φίλος του Αντρίκου Παπανδρέου και κουμπάρος του Νίκου Παπανδρέου, ως μάρτυρας υπεράσπισης της Μαργαρίτας Παπανδρέου στο δικαστήριο καταθέτοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με λογαριασμό ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ που φερόταν ότι της άνηκε στην Λίστα Λαγκάρντ και ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Πάνου Καμμένου σε μήνυση την οποία είχε υποβάλλει ο Αντρίκος Παπανδρέου για ύποπτες δωροδοκίες και συναλλαγές με τα τραπεζικά ασφάλιστρα δανειστικού κινδύνου (CDS)!!

Β. Το τι έκανε όμως στο παρελθόν δεν αποτέλεσε κίνδυνο για την χώρα, αλλά δυστυχώς, εξακολούθησε την ίδια συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Οικονομιών και παρόλο που ρόλος του εκ της θέσεώς του ήταν εξ αρχής να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στο εξωτερικό και να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας μας ευρίσκοντας μία επιτυχημένη και βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό, ως είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί και ο ίδιος προσωπικά και η Κυβέρνηση που εκπροσωπούσε, παρόλα αυτά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε ευπροσώπως στο έργο που είχε αναλάβει και το οποίο του είχε εμπιστευθεί η ίδια η βούληση του ελληνικού λαού δημιουργώντας τεράστια προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας, ερχόμενος σε διαρκή - αλλά ουδόλως προσοδοφόρο και επωφελή – προσωπική σύγκρουση με τους ομολόγους του υπουργούς και προκαλώντας με τη συμπεριφορά του την αμέριστη οργή και την απέχθεια αυτών δηλ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι εκφραζόντουσαν με απαξιωτικά λόγια για αυτόν αλλά και για την Ελλάδα και καταστρέφοντας την αξιοπιστία της χώρας.

Συγκεκριμένα με συνεντεύξεις του στον Τύπο, σχεδόν ειρωνευόταν τους εταίρους για τις θετικές ή ανιδιοτελείς προθέσεις τους, ομολόγησε και μετά ανακάλεσε ότι ηχογραφούσε τα όσα συνέβαιναν στις συνεδριάσεις του «Eurogroup» για να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο κλονισμό στις σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτούς, δήλωνε ότι δεν επιθυμεί να συντρώγει και να συνευρίσκεται με τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά να περνάει χρόνο μόνος του κατά τα διαλείμματα των συνεδριάσεων δημιουργώντας ειρωνικά αλλά και υβριστικά σχόλια διεθνώς καθώς και εκνευρισμό στους ομολόγους του και εντεύθεν τριγμούς στην πορεία αλλά και προσδοκία μίας επωφελούς για την Ελλάδα συμφωνίας και εν γένει με κάθε αφορμή και σε κάθε δήλωσή του δημιουργούσε αντιφατικά συναισθήματα «ροκανίζοντας» στην ουσία ο ίδιος τα θεμέλια μίας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοί του Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λόγω της στάσης του να φτάσουν στο σημείο να τον αποκλείουν από κρίσιμες για το μέλλον της χώρας συνεδριάσεις και, βέβαια, να δηλώνουν επισήμως ότι ουδόλως εμπιστεύονται τον μηνυόμενο καθώς και ότι ο τελευταίος εξαιτίας της εριστικής και αδόκιμης συμπεριφοράς του αναστέλλει δραματικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμος ούτε συναινετικός στο να βρει εποικοδομητικές λύσεις που επιτέλους θα επιλύουν το τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας και να απαιτήσουν εν τέλει την αποβολή του από τις διαπραγματεύσεις όπερ και εγένετο.

Γ.Παράλληλα καθ' όλο το χρονικό διάστημα της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών ο μηνυόμενος με την άκρως προκλητική συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα προκαλεσε δεκάδες ατιμωτικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο που αμαύρωναν και συνεχίζουν να αμαυρώνουν την διεθνή εικόνα της χώρας μας με τεράστιο αντίκτυπο στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης στο εξωτερικό καθώς και στην ομαλή εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής ικανότητας και ρευστότητας της χώρας μας, όπως, δυστυχώς, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αποδείχθηκε.

Η παραπάνω εριστική, και δυσμενέστατη για τα συμφέροντα της χώρας μας συμπεριφορά του μηνυόμενου αποτυπώθηκε και στην επιμονή του για την μη πληρωμή της δόσης του δανείου της χώρας μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία κατέστη μονόδρομος με την παρελκυστική πολιτική που ακολούθησε και έτρωσε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των εταίρων στην Ελληνική Κυβλερνηση και Πολιτεία αφού εξήντλησε τα χρηματικά αποθεματικά της χώρας εκθέτοντας τη σε τεράστιο κίνδυνο εσωτερικό και εξωτερικό.

Στην συνεχεία με εισήγησή του για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ηςΙουλίου 2015, εξαιτίας του οποίου – και παρόλες τις παντελώς ψευδείς, ως περίτρανα αποδείχθηκε, διαψεύσεις του - οι Τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκε στην χώρα μας έλεγχος κεφαλαίου («capital control») με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, στις επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε οικογένεια από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας και οδήγησε την κυβέρνηση υπό την απειλή του GREXITστην υπογραφή μίας εξοντωτικής και ταπεινωτικής συμφωνίας.

Ο ίδιος πρεσβευτής της θεωρίας του εκβιασμού των εταίρων υποστήριξε απροκάλυπτα ότι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας θα <<τρομάξει>> τους εταίρους με τον Αρμαγεδώνα που θα προκαλούσε και θέλησε να κάνει την οικονομική του θεωρία πράξη, αποτυγχάνοντας όμως παταγωδώς, και παραλίγο να προκαλέσει άτακτη χρεωκοπία της χώρας εξ αιτίας του λεγόμενου BANK RUN που συνέβη συνεπεία των συνεχών αστοχιών, αλλά κυρίως προκάλεσε και το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ των δανειστών εις βάρος της χώρας μας δυνάμει του οποίου δόθηκαν πέντε ημέρες καιρός να υποβάλλουμε και να συμφωνήσουμε σε δυσμενέστατες προτάσεις εις βάρος του Ελληνικού Λαού και τις οποίες ουδέποτε δεν θα είχε χρειαστεί να συνυπογράψουμε εάν εκείνος με την συμπεριφορά του δεν εξέθετε την χώρα σε κίνδυνο και ανυποληψία.

Όπως προαναφέραμε όλα αυτά επακολούθησαν, αφού προηγουμένως με τη στάση του ο μηνυόμενος είχε κυριολεκτικά «στραγγίξει» τα αποθεματικά της χώρας μας αναλώμενος σε συνεχείς άνευ ουσίας διαπραγματεύσεις, στις οποίες όταν έφθανε η ώρα να καταλήξει, απέρριπτε τις προτάσεις τις οποίες ο ίδιος προηγούμενα είχε προτείνει!!!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός όταν δημοσιογράφοι ρωτούσαν τους ομολόγους του, τι σας λέει ο κ Βαρουφάκης εκείνοι απαντούσαν ειρωνευόμενοι ότι κάνει διάλεξη.

Και μάλιστα αυτό γινόταν, ενώ κάθε φορά επιβεβαίωνε ψευδώς τους πολίτες αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλώς και με επιτυχία και ότι σύντομα η συμφωνία θα επιτευχθεί, δημιουργώντας φρούδες ελπίδες και ψευδείς προσδοκίες στον πολύπαθο ελληνικό λαό μέσω του έντυπου αλλά και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και μέσω δικών του αναρτήσεων στις προσωπικές του ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να διαψεύδεται κάθε φορά στη συνέχεια αναπόφευκτα και πανηγυρικά από τις επελθούσες εξελίξεις οι οποίες προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία και στασιμότητα στο εσωτερικό αλλά και τα αντίποινα τα οποία εκφράστηκαν με την μορφή τελεσιγράφου από τα κράτη του εξωτερικού που μας εχουν δανείσει δις ευρώ!!

Χαρακτηριστική δε της επικίνδυνης και άστοχης πολιτικής που ακολούθησε ήταν ότι κατά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015, όταν ο μηνυόμενος συνυπέγραψε και υπέβαλε μετά από διαπραγμάτευση συμφωνία «γέφυρα», για την παράταση της αξιολόγησης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος Ιουνίου 2015, αλλά ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ τα απαιτούμενα χρήματα για την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ που θα ωρίμαζαν έως το τέλος Ιουνίου με αποτέλεσμα αφού στράγγιξε κυριολεκτικά τα ταμεία να φθάσει στις 30 Ιουνίου 2015 και να μην πληρωθεί η δόση του δανείου της Ελλάδας στο ΔΝΤγεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με κύριο αποτέλεσμα τον τερματισμό της παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και την ομαδική ανάληψη των καταθέσεων που οδήγησε τις τράπεζες σε capital control!

Αντίθετα ο μηνυόμενος, την 20 Φεβρουαρίου, συμφώνησε στην επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 10 δισεκατομμυρίων Ευρώ αλλά και των 1,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία βάσει των συμφωνιών ανήκαν στην Ελλάδα!!! αφήνοντας τελείως «ξεκρέμαστη» και εκτεθειμένη την χώρα μας, και τα οποία χρήματα όλως παρανόμως επέστρεψε στους δανειστές μόνο με την υπογραφή του, χωρίς να έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Δ.Οι ως άνω συμπεριφορές, στις οποίες υπέπεσε ο μηνυόμενος, προκαλώντας ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη ζημία και βλάβη στον ελληνικό λαό και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε εκ μέρους του σε χρηστή ενάσκηση των καθηκόντων του ως Υπουργός Οικονομικών, έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, στη χείριστη οικονομική θέση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Οικονομικών ο μηνυόμενος αντί να επιτελέσει το καθήκον του και να οδηγήσει τη χώρα μας στην πλέον βιώσιμη, αξιοπρεπή και συμφέρουσα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους, όπως άλλωστε είχε εκ προοιμίου δεσμευτεί, οδήγησε τον ελληνικό λαό σε εξαιρετικά μεγάλη οικονομική καταστροφή,αφού εξέθεσε με την προκλητική συμπεριφορά του, το Ελληνικό Κράτος και προκάλεσε αντίποινα με την μορφή τελεσιγράφων.

Επιπλέον πλήρης απόδειξη για την εγκληματική τιμωρούμενη και ποινικά αξιολογήσιμη συμπεριφορά του είναι το γεγονός ότι σε πέντε ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση χωρίς τον μηνυόμενο έκλεισε συμφωνία που ο μηνυόμενος δεν κατέληξε μετά από 5 μηνες με όρους όμως εξαιρετικά δυσβάσταχτους από αυτούς που ήταν στην αρχή του πενταμήνου και τους οποίους είχε σχεδόν συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση,

Ε.Επειδή σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 141 του ΠΚ όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων, όπου αντίποινα εννοείται κάθε αρνητική συμπεριφορά ακόμα και η λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν δε τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών έως πέντε ετών.

Επειδή η συμπεριφορά του μηνυόμενου προκάλεσε διατάραξη των σχέσεων με τα υπόλοιπα φιλικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μαζί με τη χώρα μας αποτελούν Οικονομική και Πολιτική Ένωση ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας μας και παράλληλα λόγω μη επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - παρόλες τις δεσμεύσεις, τα ψέματά του, τις αντιφάσεις του και τις διαψεύσεις του - και λόγω του κλίματος δυσπιστίας που ο ίδιος με τις ενέργειές του «καλλιέργησε» απέναντι στη χώρα μας, η Ελλάδα οδηγήθηκε σε πολύ μεγάλη, πρωτοφανή για την ιστορία της, οικονομική καταστροφή. Ήδη δε μας έχει προκληθεί τεράστια ζημία, και η χώρα μας εισήλθε σε ανυπολόγιστη ύφεση μετά από ανάπτυξη που κατάφερε με αιματηρή λιτότητα και αναγκάστηκε να λάβει μέτρα δεκάδων πλέον δις ευρώ για να πετύχει την μη έξοδο από το ευρώ

Επειδή, εν όψει όλων των προεκτεθέντων, ο ως άνω μηνυόμενος Ιωάννης Βαρουφάκης με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας και βλάπτοντας απόλυτα και αναντίρρητα τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας.

Για όλους τους παραπάνω αναφερομένους λόγους και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του μηνυομένου και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για το ως άνω αδίκημα καθώς και για όσα τυχόν διαπιστωθούν από Εσάς και όσα τυχόν προκύψουν από την έρευνα που Εσείς θα διατάξετε.

Αθήνα, 7 Ιουλίου
2015

Ο ΜΗΝΥΤΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γκλέτσος κατέθεσε μήνυση κατά του Βαρουφάκη"

Την έγκριση της ισπανικής βουλής για την Ελλάδα ζητάει ο Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει προς συζήτηση και έγκριση στο ισπανικό κοινοβούλιο την συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Αν και στη χώρα μας το βήμα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, πρόθεσή μου είναι να το υποβάλω στο κοινοβούλιο για συζήτηση και πιθανή έγκριση επειδή υπάρχουν πολλά κεφάλαια που οι Ισπανοί φορολογούμενοι καλούνται να εγγυηθούν», δήλωσε ο Ραχόι ενώπιον του Κογκρέσου των βουλευτών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Την έγκριση της ισπανικής βουλής για την Ελλάδα ζητάει ο Ραχόι"

Χρηματοδοτική γέφυρα 7 δισ. από EFSM προτείνει η Κομισιόν - Οι όροι

Δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM, προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα υιοθετήσει σήμερα κιόλας μια σειρά μεταρρυθμίσεων και θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχειμέγιστη λήξη στους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον ESM, που είναι ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν "βλέπει λύση" για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Βρετανίας. 
Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει το δάνειο μόνο αν περάσει σήμερα μια σειρά μεταρρυθμίσεων (σ.σ. το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα).
Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM  (σ.σ. δηλαδή να περάσει από τα κοινοβούλια το ελληνικό αίτημα), μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.
Για να διασφαλιστεί η γρήγορη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων.

Βρετανικές «γκρίνιες» για το δάνειο - γέφυρα *Ψάχνουμε λύσεις λέει ο Ντομπρόφσκις

Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει στην ευρωζώνη ότι δεν θα κινδυνεύσουν χρήματα φορολογούμενων για το δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. 
Η Βρετανία απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα μέσω του EFSM, το οποίο χρηματοδοτείται με κεφάλαια και των 28 χωρών της ΕΕ και όχι μόνο της ευρωζώνης, ενώ αντίστοιχες αντιρρήσεις ακούστηκαν και από την Κροατία. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της σήμερα πρότεινε να δοθεί δάνειο ύψους 7 δισ., τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν από τον EFSM.
Μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι βρετανικές αντιρρήσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σειρά "συμμάχων" στη θέση της να μην χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSM.
Στις βρετανικές αντιρρήσεις απαντά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται σε έναν "διακανονισμό" που θα προστατεύει τις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο να απωλέσουν χρήματα.
"Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) για να δώσουμε εγγυήσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη", υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόσφκις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξετάζονται.

Κάμερον: Δεν είναι δουλειά μας να σώσουμε χώρα της ευρωζώνης

Δεν είναι δουλειά της Βρετανίας να διασώσει μια χώρα της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αντιδρώντας στη χρήση του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM για το δάνειο - γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός συντάχθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι "έχει δίκιο το ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδοτική γέφυρα 7 δισ. από EFSM προτείνει η Κομισιόν - Οι όροι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news