facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στουρνάρας: Η κανονικότητα στις τράπεζες θα αποκατασταθεί όταν υπάρξει συμφωνία

Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μια συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, όταν έχουμε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στις παρενέργειες που υπάρχουν για την πραγματική οικονομία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους πολλές κοινωνικές ομάδες και στην ανασφάλεια που διακατέχει τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, οι οποίοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Η κανονικότητα στις τράπεζες θα αποκατασταθεί όταν υπάρξει συμφωνία"

Βαρουφάκης στην Guardian: Ο Σόιμπλε θέλει να μας πετάξει έξω από το ευρώ

Για «πεισματική και μη κατανοητή» άρνηση των δανειστών να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς και για σχέδιο Σόιμπλε να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ και να υποχρεώσει την Γαλλία να αποδεχθεί το γερμανικό μοντέλο πειθαρχίας στην ευρωζώνη, κάνει λόγο σε άρθρο-σχόλιό του στην Guardian, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

«Το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα εδώ και πέντε χρόνια, για έναν λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και ενάντια στις καθημερινές πρακτικές τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες με οικονομική δυσχέρεια, (οι πιστωτές) αντιστέκονται σε μια αναδιάρθρωση χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με όρους οικονομικούς, γιατί εντοπίζεται βαθιά στις λαβυρινθώδεις πολιτικές της Ευρώπης» γράφει ο Γ. Βαρουφάκης και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Πεποίθησή μου- με βάση μήνες διαπραγματεύσεων-είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την νομισματική ένωση για να εκφοβιστούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο του, (ένα μοντέλο) πειθαρχημένης ευρωζώνης».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στην Guardian: Ο Σόιμπλε θέλει να μας πετάξει έξω από το ευρώ"

Μπλοκάρουν οι Γερμανοί τη συμφωνία; - ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Star από τον Τάσο Τέλλογλου, οι υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν εντολή το Σαββατοκύριακο να μπλοκάρουν μια λύση για την Ελλάδα.

Κι αυτό, διότι στη Γερμανία θεωρούν ότι η Ελλάδα προσπαθεί με μέτρα που αφορούσαν στην τελευταία αξιολόγηση, δηλαδή τα 3,5 δισ ευρώ που θα έπαιρνε τότε, να πάρει 53 δισ.ευρώ.

Μάλιστα όπως είπε ενδεχομένως να μην υπάρξει απόφαση εντός του Σαββατοκύριακου και να χρειαστούν και άλλες συναντήσεις.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλοκάρουν οι Γερμανοί τη συμφωνία; - ΒΙΝΤΕΟ"

Σκέφτονται εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη

Καθώς οι πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια εκλογών, που είναι απόρροια της αποστροφής του πρωθυπουργού ότι “δεν θα ανεχθεί απώλεια δεδηλωμένης, σε συνδυασμό με τη δήλωσή του ότι "δεν θα γίνω Παπαδήμος".

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν θα πάει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, αλλά θα δρομολογήσει διαδικασίες για πρόωρες εκλογές, όσο κι αν τα πράγματα περιπλέκονται, αφού θα πρέπει ενδιαμέσως να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με τα μέτρα της συμφωνίας.

Ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης που προφασίστηκε οικογενειακούς λόγους και η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία στην ομιλία της επικαλέστηκε τον Κολοκοτρώνη.

Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ -οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Νίκος Μαυραγάνης- άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

Εξ αυτών εκτιμάται ότι ένας εώς δύο μπορεί να επιμείνουν μέχρι το τέλος παρά την στάση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε: «Δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λέω όμως ότι εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία, γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί».

Πιθανές διαρροές θα υπάρξουν από τις μικρότερες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου από την ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι στην ομιλία του στη Βουλή δεν άφησε αμφιβολίες για την απόφασή του. Από την ίδια τάση ίσως υπάρξουν ακόμη δύο βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Παρομοίως και από τη ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Πάντως ο κύριος κορμός της Αριστερής Πλατφόρμας αποφάσισε στην μεταμεσονύχτια συνεδρίαση να υπερψηφίσει. Οι άνθρωποι του προέδρου που από χθες κάνουν προσπάθεια αφενός να καταγράψουν τις πιθανές διαφοροποιήσεις και αφετέρου να αποτρέψουν όσους μπορούν είναι ακόμη αισιόδοξοι ότι οι διαρροές θα περιοριστούν σε λιγότερες από δέκα.

Παράλληλα, καθώς η ηγεσία δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αυξάνει την πίεση επαναφέροντας με διαρροές την προσφυγή στις κάλπες, από την στιγμή που χαθεί η δεδηλωμένη.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ήταν πολιτική και όχι διαδικαστική αφού στη νυχτερινή συνεδρίαση το Σώμα θα αποφασίσει για την συμφωνία με τους εταίρους και όχι για την παραμονή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εάν οι διαρροές είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο κ. Τσίπρας όπως άφησε να εννοηθεί φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις. Άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος που σημαίνει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Φυσικά θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής που θα του δώσουν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας όμως θα βρεθεί μπροστά στο ουσιαστικό πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του. Το κρίσιμο όμως θα είναι να περάσουν από τη Βουλή μία σειρά νομοσχέδια με βαρύ περιεχόμενο που θα αφορούν τα προαπαιτούμενα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα συναινέσουν σε μία σειρά μέτρα που θα επιβάλλουν περικοπές και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέσα από αυτό το πρίσμα ενδεχόμενη απώλεια της δεδηλωμένης -με την πολιτική πάντα ερμηνεία της σημερινής ψήφου- θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Πάντως, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο είναι δύσκολο.

Τα σενάρια για την απώλεια της δεδηλωμένης

Πολιτικές και όχι συνταγματικές εξελίξεις προκαλεί η πιθανή καταψήφιση του κρίσιμου νομοσχεδίου από τουλάχιστον 12 βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.

Τυπικά, και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από 162 βουλευτές, θα εξακολουθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής, πολιτικά όμως θα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, που μπορεί να προκαλέσει τα εξής αποτελέσματα:

- Παραίτηση κυβερνήσεως και πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα γίνουν διερευνητικές διαδικασίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

- «Αντικατάσταση» των κοινοβουλευτικών απωλειών με διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω συνεργασιών με κόμματα της αντιπολίτευσης

- Η κυβέρνηση συνεχίζει ως έχει με την στήριξη ή την ανοχή της αντιπολίτευσης, έως ότου η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστωθεί μετά από πρόταση μομφής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέφτονται εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη"

Οσμή σκανδάλου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του προξενείου της Κωνσταντινούπολης για εκατοντάδες παράνομες βίζες και σοβαρές υπόνοιες διαφθοράς.

Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν εντολής του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος ζήτησε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ελέγξουν, να καταγνώσουν ευθύνες και να προχωρήσουν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, εάν κριθεί αναγκαίο, εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων της Ελλάδας στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Η εντολή δόθηκε ως αποτέλεσμα σχετικού ελέγχου που προηγήθηκε στο προξενείο και αποκάλυψε ότι εκδόθηκαν εκατοντάδες παράνομες βίζες, ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες εγκληματικής δράσης και φαινομένων διαφθοράς εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την περίοδο από 21/10/2011 έως 23/9/2014.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Οσμή σκανδάλου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης"

Προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό

Κρίσιμη θα είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την κυβερνητική πλειοψηφία. Τις τελευταίες ώρες καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό, από βουλευτές που τείνουν υπέρ του «όχι».

Ήδη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει την εξουσιοδότησή της, ενώ το ίδιο έπραξε λίγο αργότερα και βουλευτής Αχαΐας, Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Επίσης, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουθάκης θα απουσιάζει. Με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι θα ψήφιζε θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο στην ψηφοφορία δεν μετρά η ψήφος και άρα θα αφαιρεθεί από τα «ναι».

Σε ό,τι αφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτήν να μην τηρήσουν συλλογική στάση, αλλά να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση.

Φαίνεται επίσης ότι πρυτανεύει η λογική να μην γίνει η Αριστερή Πλατφόρμα η αιτία να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Ωστόσο, η διαφοροποίηση θα καταγραφεί με κάποιο τρόπο, πιθανώς με κάποια δήλωση.

Σύμφωνα με το Mega, κοντά στην αρνητική ψήφο ή το «παρών» βρίσκονται οι Κ.Λαπαβίτσας, Δ.Κοδέλας, Θ.Πετράκος, Ελ.Σωτηρίου, Ιω.Γαϊτάνη, Ελ.Ψαρέα, Β.Κυριακάκης, Σ.Τριανταφύλλου, Στάθης Λεουτσάκος και Αγλαΐα Κυρίτση.

Αναταράξεις υπάρχουν και στους ΑΝΕΛ, η κοινοβουλευτική ομάδα των οποίων συνεδρίαζε για πάνω από τέσσερις ώρες και με διακοπή ώστε ο Πάνος Καμμένος να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές Νίκος Μαυραγάνης, Χαρίσιος Κάτανας, Σταυρούλα Ξουλίδου και Παύλος Χαϊκάλης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και δεν αποκάλυψαν τι θα πράξουν στην ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του κόμματος πάντως φαίνεται να ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει «ναι» καθώς τόνισε η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να αφήσει τη χώρα να καταστραφεί. Ωστόσο κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό"

Φτάνοντας στην Αίγινα ο Βαρουφάκης επιτέθηκε σε συντάκτη του ΘΕΜΑτος

Άγρια επίθεση δέχτηκε πριν από λίγη ώρα στο λιμάνι της Αίγινας ο δημοσιογράφος του ΘΕΜΑτος Φρίξος Δρακοντίδης από το περιβάλλον του Γιάνη Βαρουφάκη. 
Άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του τέως υπουργού Οικονομικών, επιτέθηκαν στον ρεπόρτερ του ΘΕΜΑτος όταν ο Φρίξος Δρακοντίδης και ο φωτορεπόρτερ Γουίλλιαμ Φαίηθφουλ προσπάθησαν να φωτογραφίσουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη. 

Απρόκλητα και χωρίς να υπάρχει λόγος, ένας από τους σωματοφύλακες του Γιάνη Βαρουφάκη επιτέθηκε στον Φρίξο Δρακοντίδη όταν ο δημοσιογράφος του ΘΕΜΑτος προσπάθησε να ζητήσει μια δήλωση από τον τέως υπουργό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δε σεβάστηκε την προσπάθεια του ρεπόρτερ του Πρώτου Θέματος να ενημερώσει τους πολίτες αλλά ουσιαστικά έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να τον απομακρύνουν βίαια με αποτέλεσμα ένας από τους τρεις αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς να του επιτεθεί, να τον αρπάξει από το λαιμό και να τον σπρώξει με βία στη μπουκαπόρτα όπου έπεσε και τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Και όλα αυτά την ώρα που στο ελληνικό κοινοβούλιο διεξάγεται μια απο τις σημαντικότερες συζητήσεις και ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας ο τέως υπουργός απουσιάζει. Ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να μην παρίσταται στην αποψινή κρισιμότατη ψηφοφορία στην Βουλή, για να κάνει τις διακοπές του στην Αίγινα! Αυτό που στηλιτεύεται απ' όσους του ασκούν κριτική στα κοινωνικά δίκτυα και στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε «οικογενειακούς λόγους» και εντελώς προσχηματικά έστειλε επιστολική ψήφο ότι δήθεν υπερψηφίζει τα μέτρα ενώ γνωρίζει ότι η ψήφος του αυτή δεν μπορεί να καταμετρηθεί. Κι αυτό διότι ο κ. Βαρουφάκης δεν βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής εκτός Ελλάδας αλλά κάνει διακοπές στην Αίγινα, επειδή απλώς αποφάσισε να μην δώσει το παρών στην αποψινή κρίσιμη συζήτηση στην Βουλή...




Για το πρωτοφανές περιστατικό της επίθεσης στον δημοσιογράφο του ΘΕΜΑτος ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση ενώ ο δημοσιογράφος Φρίξος Δρακοντίδης έχει ήδη μεταβεί στο λιμεναρχείο του νησιού όπου καταθέτει μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού, της συζύγου του και των τριών ανδρών ασφαλείας. 

Η επίθεση στην μπουκαπόρτα
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής. Το φερι μποτ Φοίβος μόλις είχε δέσει στο λιμάνι της Αίγινας. Ανοίγει η μπουκαπόρτα και ένας ένας οι επιβάτες αρχίζουν να κατεβαίνουν. 

Ο δημοσιογράφος του ΘΕΜΑτος Φρίξος Δρακοντίδης μαζί με το φωτογράφο Γοίλιαμ Φέιθφουλ, προσπαθούν να πλησιάσουν τον τέως υπουργό για να του αποσπάσουν μια δήλωση για την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή και την απουσία του ιδίου από τις δραματικές εξελίξεις. 

Η σύζυγός του, κυρία Δανάη Στράτου, σηκώνει το κινητό της και αρχίζει να βιντεοσκοπεί το δημοσιογράφο, μιλώντας μάλιστα προκλητικά, την ώρα που άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του κ. Βαρουφάκη πλησιάζουν απειλητικά προς το μέρος τους. 

Ο τέως υπουργός βρίσκεται στο κόκκινο «Mini Cooper» της συζύγου του, την ώρα που ένας από τους φρουρούς του κ. Βαρουφάκη πλησιάζει τον Φρίξο Δρακοντίδη και χωρίς κανένα λόγο τον αρπάζει από το λαιμό, τον πετάει στην άκρη του πλοίου ε αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να χτυπήσει στο κεφάλι. 

Χάρη στην παρέμβαση ενός λιμενικού ο ρεπόρτερ του ΘΕΜΑτος γλιτώνει από τις άγριες διαθέσεις του σωματοφύλακα και μεταφέρεται ελαφρά τραυματισμένος στο λιμεναρχείο όπου καταθέτει μήνυση. 
    
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λιμενικός που μπήκε στη μέση και έσωσε το δημοσιογράφο ανέφερε στους ανωτέρους του πως έγινε το περιστατικό. 

Όπως είπε, ήταν η στιγμή που κατέβαινε το αμάξι απο το πλοίο και αριστερά απο εκεί που αποβιβάζονται οι επιβάτες, έρχεται ένας από πίσω του, σωματώδης, τον περνάει και πάει και “βουτάει” το δημοσιογράφο και τον βγάζει στην άκρη. 

Μάλιστα ο λιμενικός στην ενημέρωση που έκανε διευκρίνισε πως “τον άρπαξε, όχι όπως κάνουμε εμείς για να τους πάμε στην άκρη, αλλά το “βούτηγμα” ήταν μπραβικό.... Τότε ήταν η στιγμή που μπήκα στη μέση και άρχισαν οι αντεγκλήσεις με το σωματώδη τύπο. “Θα σου γ...ω. Θα μου γ.....ς”κ.λ.π” 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε παλαιότερα ότι δεν θέλει φρουρούς και αστυνομική συνοδεία και φωτογραφιζόταν στο Σύνταγμα να περπατά μαζί με απλούς πολίτες. Προφανώς, άλλαξε γνώμη...






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φτάνοντας στην Αίγινα ο Βαρουφάκης επιτέθηκε σε συντάκτη του ΘΕΜΑτος"

ΕΥΔΑΠ: Δεν διακόπτεται η υδροδότηση νοικοκυριών λόγω οφειλών

Με αίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη της τα έκτακτα μέτρα των τελευταίων ημερών που έχουν επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά, η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να αναστείλει όλες τις διακοπές υδροληψίας λόγω οφειλής, μέχρι νεότερης απόφασης.

Η ΕΥΔΑΠ θα συνεχίσει να επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, ανταποκρινόμενη άμεσα στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των καταναλωτών της.

Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Δεν διακόπτεται η υδροδότηση νοικοκυριών λόγω οφειλών"

Βαρουφάκης: Στηρίζω αλλά δεν θα είμαι στη Βουλή να ψηφίσω

Με αναρτήσεις στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι απόψε στη Βουλή «για να ψηφίσει διά ζώσης», αλλά «στηρίζει απόλυτα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Ο κ. Βαρουφάκης απέστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής με την οποία δηλώνει ότι ψηφίζει «ναι». Σημειώνεται ωστόσο ότι η επιστολή του και η θετική ψήφος μέσω αυτής δεν προσμετρώνται στο σύνολο των θετικών ψήφων καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής αυτό θα γινόταν μόνο στην περίπτωση που ο βουλευτής βρισκόταν σε αποστολή του κοινοβουλίου.

«Το ότι δεν θα είμαι στη Βουλή απόψε να ψηφίσω διά ζώσης, οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους» γράφει στην τελευταία του ανάρτηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας εντός παρενθέσεως: «Προλαμβάνω τις διάφορες... ερμηνείες».

Λίγο νωρίτερα, σε άλλη ανάρτησή του έγραφε: «Στην Κ.Ο. το πρωί δήλωσε ότι στηρίζω απόλυτα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον αγώνα που θα δώσει το Eurogroup, ιδίως υπέρ του πλάνου μας για το χρέος».





Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Στηρίζω αλλά δεν θα είμαι στη Βουλή να ψηφίσω"

Μέσα Μεταφοράς: Πληρώνουμε εισιτήριο το Σαββατοκύριακο, δωρεάν Δευτέρα και Τρίτη

Παρατείνεται για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, προκειμένου στη συνέχεια να επανεξεταστεί, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Όσο για τις μετακινήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής 11 και 12 Ιουλίου, αντίστοιχα, θα γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική κομίστρων των συγκοινωνιακών φορέων, για χρήστες εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αφορά στους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ).

Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική υπουργική απόφαση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα Μεταφοράς: Πληρώνουμε εισιτήριο το Σαββατοκύριακο, δωρεάν Δευτέρα και Τρίτη"

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου ασφαλιστικού φορέα

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη φέτος και έχει ισχύ από το 2015 έως το 2017, καθώς και η μελέτη ίδρυσης ανεξάρτητου φορέα ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Ομίλου.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, ο φορέας ασφάλισης θα είναι ανεξάρτητος από τον ΕΟΠΥΥ και τα ΠΕΔΥ και θα παρέχει σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των εταιριών του Ομίλου και στα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Γι' αυτό το θέμα βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη σχετική μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις με τη μείωση των εισπράξεων της επιχείρησης και τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων. «Παρόλα αυτά, η Επιχείρηση, βασιζόμενη στην υπευθυνότητα και τον ζήλο των εργαζομένων της, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταναλωτών, ενώ είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που υπάρχουν στα νοικοκυριά» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ. Προσθέτει, δε, ότι δεν τίθεται ζήτημα για τις ανελαστικές υποχρεώσεις της Επιχείρησης, όπως η μισθοδοσία, οι υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εξυπηρέτηση δανείων, οι πληρωμές σε ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κ.λπ.

Για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η υλοποίησή της συνδέεται απόλυτα με την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, η προκαταβολή προς τον ανάδοχο είναι εξασφαλισμένη.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ ζητά ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και προκήρυξη νέου, εντός του 2015, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση για εξαίρεση της ΔΕΗ από τον περιορισμό του «5 προς 1».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου ασφαλιστικού φορέα "

Κείμενο 5 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας

Κείμενο διαφοροποίησης κατέθεσαν 5 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τους «εκβιασμούς των θεσμών» και να ετοιμάσει πρόγραμμα - γέφυρα για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, καθώς και τα στελέχη Αντώνης Νταβανέλος και Σόφη Παπαδόγιαννη.

Οι «5» υποστηρίζουν ότι έπρεπε να έχει προετοιμαστεί, εδώ και καιρό, η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» αναφέρεται στο κείμενο.

Προσθέτουν επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα και επισημαίνουν: «Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο».

Ολόκληρο το κείμενο


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο 5 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας"

OHE: Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για τους πρόσφυγες

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινή άφιξη περίπου 1.000 μεταναστών στις ακτές της και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση προτού επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος δια θαλάσσης στην Ελλάδα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η UNHCR. Αυτοί προέρχονται, όπως επισημαίνει, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% από την Συρία και οι άλλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Σομαλία.

"Η ασταθής οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων, ασκούν σοβαρή πίεση σε μικρές κοινότητες νησιών", δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ της UNHCR σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι τοπικές αρχές στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, όπου η κατάσταση είναι "ιδιαίτερα φρικτή", δεν μπορούν να χειριστούν την μαζική εισροή προσφύγων, σημείωσε ο Σπίντλερ από την Γενεύη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες συνεχίζουν τον δρόμο τους μέσω της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουγγαρίας αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ελληνική αστυνομία.

"Θα περιμέναμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει την επείγουσα απάντησή της επειδή η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, στην είσοδο της Ευρώπης", σημείωσε, υπογραμμίζοντας: "Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση".

Περίπου 150.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη δια θαλάσσης, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επίσης περισσότεροι από 1.900 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό από αυτούς που είχαν χάσει την ζωή τους την ίδια περίοδο πέρυσι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Χθες 12 μετανάστες έχασαν την ζωή τους όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοιχτά της ακτής της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή, σημειώνοντας ότι την ίδια ημέρα διασώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες.

"Ανησυχούμε ότι μπορεί να βρούμε κι άλλους νεκρούς σήμερα και κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου", σημείωσε ο Μίλμαν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "OHE: Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για τους πρόσφυγες"

Θανάσης Πετράκος: Μόνη λύση η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας στη Βουλή
ο Θανάσης Πετράκος της Αριστερής Πλατφόρμας είπε πως «το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό».

«Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θανάσης Πετράκος: Μόνη λύση η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ"

Βαρουφάκης: Ρητή δέσμευση για το χρέος, αλλιώς ο Γιούνκερ θα μας πουλήσει όπως τον Βενιζέλο

«Χρειάζεται ρητή δέσμευση των δανειστών για το χρέος τώρα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.

Και πρόσθεσε: «Όχι τον Οκτώβριο που είπε ο Γιούνκερ, γιατί θα μας πουλήσει πάλι όπως πούλησε και τον Βενιζέλο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ρητή δέσμευση για το χρέος, αλλιώς ο Γιούνκερ θα μας πουλήσει όπως τον Βενιζέλο"

Λαγκάρντ εναντίον Μέρκελ

Το ΔΝΤ ήταν ο πιο στενός εταίρος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά τώρα θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και ζητά κούρεμα. Προς οργή της Μέρκελ, η οποία απορρίπτει ένα κούρεμα υπό την κλασική έννοια.
Οι λέξεις κούρεμα χρέους, haircut, παραίτηση από απαιτήσεις δεν ακούγονται καλά το καλοκαίρι του 2015 στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα από καιρό ζητά από τους δανειστές της κούρεμα τμήματος του χρέους για να τη δοθεί μια ανάσα. Η Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της, ήταν μέχρι τώρα υπέρ της λογικής ότι τα δανεικά πρέπει να επιστρέφονται.
Κούρεμα χρέους
Αίτημα της Ελλάδας αλλά και μεγάλο εμπόδιο το κούρεμα
Αίτημα της Ελλάδας αλλά και μεγάλο εμπόδιο το κούρεμα
Αυτή τη θέση υποστήριζαν Μέρκελ και Σόιμπλε με επιτυχία μέχρι σήμερα. Γιατί όσο καιρό οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν όλες τις υποσχέσεις τους, αυτό το έπαιρναν ως επιχείρημα οι Γερμανοί για να αρνηθούν τις διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Στο μεταξύ η κατάσταση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε ποτέ το δεύτερο πρόγραμμα και μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας έκανε αίτηση για τρίτο πακέτο. Το μεγάλο εμπόδιο ακούει και πάλι στο κούρεμα χρέους, που αποτελεί και αίτημα. Σε ομιλία της στο περιώνυμο Ινστιτούτο Brookings η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε την «απαγορευμένη» λέξη ανάμεσα στα μέτρα που είναι απαραίτητα να ληφθούν.
Τα λόγια της Λαγκάρντ, όπως εκτιμά ο αρθογράφος της εφημερίδας die Welt, δεν αποτελούν απλή διαπίστωση αλλά προτροπή προς τη Γερμανία να υποχωρήσει σε αυτό το σημείο, εάν θέλει σοβαρή συμφωνία με την Αθήνα και επιθυμεί να γίνει το χρέος βιώσιμο. Έτσι, η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία με αιχμή την αναγκαιότητα ενός κουρέματος μαζί με αυτήν της υλοποίησης των μεταρρυθμίσουν θα αναχθεί σε ένα βασικό εμπόδιο για τη Γερμανία, τέτοιο που ίσως η Μέρκελ να αναρωτιέται μήπως έκανε λάθος στην επιλογή της να επιμείνει στην παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.
Νομικά εμπόδια μόνο;
Tα νομικά εμπόδια που απορρέουν από τις Συνθήκες επικαλούνται Μέρκελ - Σόιμπλε
Tα νομικά εμπόδια που απορρέουν από τις Συνθήκες επικαλούνται Μέρκελ - Σόιμπλε
Πίεση για το χρέος υφίσταται η Μέρκελ όχι όμως μόνο από τους Αμερικανούς αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που σε χθεσινό tweet κάλεσε τους δανειστές να κάνουν και εκείνοι από την πλευρά τους ρεαλιστικές προτάσεις στο θέμα του χρέους ώστε να προκύψει μια κατάσταση win – win. Όλοι αναρωτιούνται τώρα εάν θα κινηθεί η Γερμανία σε αυτόν τον τομέα. Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα κούρεμα επικαλούμενη νομικά εμπόδια που προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το επανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τη Welt το Βερολίνο προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει προβάλλοντας ενδοιασμούς νομικής φύσης. Και κρύβει τον φόβο ότι εάν ενδώσει, ενδέχεται να προκαλέσει την εξέγερση των ψηφοφόρων της που θα δουν και στην πράξη να χάνουν τα χρήματά τους. Αν ευσταθεί η επίκληση των νομικών εμποδίων δεν είναι και τόσο σίγουρο. Υπάρχουν νομομαθείς, όπως ο Κρίστοφ Χέρμαν, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πασάου, που δηλώνουν ότι δεν πείθονται.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ εναντίον Μέρκελ"

Τσακαλώτος: Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το βράδυ

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία στη Βουλή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19:00.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το βράδυ"

Θεοδωράκης: Ο Γιούνκερ μου είπε ότι η πρόταση είναι καλή και περνάει [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ανέφερε πως «η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τους θεσμούς είναι καλή και πως περνάει».

Ο κ. Θεοδωράκης είχε δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν νωρίτερα σήμερα και προέβη στη δήλωση αυτή μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον κ. Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ, και αυτό είναι προϊόν και της πρωινής κουβέντας που κάναμε, μελετά τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του την πρόταση των Ελλήνων. Όπως μας είπε αντίστοιχη δουλειά γίνεται και από το ΔΝΤ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ τόσο στη συνάντηση εργασίας όσο και στην επίσημη συνάντηση που ακολούθησε διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι «παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλευρό των Ελλήνων».

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», ήταν το επαναλαμβανόμενο μήνυμα του προέδρου της ΕΕ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ τόσο για το θέμα της συμφωνίας όσο και για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν», είπε χαμογελώντας ο κ. Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί με άμεσες διαδικασίες να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή τα 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τις «απογοητεύσεις που έζησε από την ελληνική πλευρά και κυρίως από την κυβέρνηση, που, όπως είπε, «σε κάποιες περιπτώσεις δε φέρθηκε με το θάρρος που έπρεπε σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Στον πρόεδρο Γιούνκερ απάντησε ο κ. Θεοδωράκης: «Αυτή όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα που κάποια στιγμή θα κάνουμε αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ».

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εδώ θα πρέπει να πούμε και μια αλήθεια: ότι τα περισσότερα πράγματα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι παλιότερες προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ, είναι προτάσεις που κάποια στιγμή απορρίφθηκαν και τώρα επανέρχονται. Τέλος πάντων δεν είναι η ώρα για έναν τέτοιο απολογισμό. Πάντως υπάρχει μελέτη της ελληνικής πρότασης, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση μένει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες και να δουν και οι θεσμοί τις δικές τους λεπτομέρειες».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Ο Γιούνκερ μου είπε ότι η πρόταση είναι καλή και περνάει [ΒΙΝΤΕΟ]"

Χρυσοβελώνη - ΑΝΕΛ: Γι' αυτό δεν υπέγραψε ο Καμμένος την πρόταση [ΒΙΝΤΕΟ]

Διευκρινίσεις για την κίνηση του Πάνου Καμμένου να μην υπογράψει την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς έδωσε σήμερα Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επισημαίνοντας ότι «δεν την υπέγραψε γιατί ήθελε να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα μέτρα για το ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες».

«Το γεγονός ότι δεν έβαλε την υπογραφή του σε μία πρόταση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό», ανέφερε η κ. Χρυσοβελώνη σε δηλώσεις της προς τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε στηρίξει όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο».

«Από εκεί και πέρα ο Πρόεδρος θα θέσει και θα αναλύσει τα δεδομένα στην ΚΟ και θα προχωρήσουμε σε απόφαση για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή», κατέληξε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοβελώνη - ΑΝΕΛ: Γι' αυτό δεν υπέγραψε ο Καμμένος την πρόταση [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ντάισελμπλουμ: Πιθανόν σήμερα η ετυμηγορία για Ελλάδα

Ο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στο Bloomberg πως η ετυμηγορία για την Ελλάδα πιθανόν θα βγει σήμερα.

Μιλώντας στη Χάγη, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως έχει αποστείλει προς εξέταση τις ελληνικές προτάσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε "λεπτομερείς κείμενο" τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω, ενώ σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει "σημαντική απόφαση" κατά την αυριανή συνεδρίαση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πιθανόν σήμερα η ετυμηγορία για Ελλάδα"

Πήτερ Σπίγκελ: Άλλη η πρόταση στους θεσμούς, άλλη στην ελληνική Βουλή

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ υποστηρίζει ότι άλλη πρόταση έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς κι άλλη συζητάει το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή. Η διαφορά φέρεται να έγκειται στο θέμα του χρέους.

«Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι το ελληνικό έγγραφο που εστάλη στο ελληνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει διάταξη για ελάφρυνση του χρέους. Έχω στα χέρια μου την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Δεν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη διάταξη!», έγραψε ο δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήτερ Σπίγκελ: Άλλη η πρόταση στους θεσμούς, άλλη στην ελληνική Βουλή"

Ολάντ: Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες

Οι Έλληνες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη δήλωσε ο Φ. Ολάντ, μεταδίδει το Reuters.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Αθήνας είναι σοβαρές και αξιόπιστες, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις. Οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να ξαναρχίσουν με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι πριν σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής εφόσον ένα deal έχει συμφωνηθεί νωρίτερα.
Ηδη προγραμματίζεται για το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη στην οποία θα μετέχουν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος μιλώντας στη Χάγη χαρακτήρισε "λεπτομερές κείμενο" τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω, ενώ σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει "σημαντική απόφαση" κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Εν τω μεταξύ πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup δεν θα απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή. 

Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί αξιολογούν την ελληνική πρόταση

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να λάβουν μια "μεγάλη απόφαση" στο Eurogroup του Σαββάτου για τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη με την Κριστίν Λαγκάρντ, το Μάρτιο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προτάσεων. 
"Περιμένω από τους θεσμούς να αξιολογήσουν το έγγραφο. Είναι ένα μεγάλο κείμενο και πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά για να διαπιστωθεί εάν είναι αρκετά σαφές", δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. 
Δεκάδες αξιωματούχοι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν την πρόταση που εστάλη την Πέμπτη το βράδι, σημείωσε.
Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι "η διευρυμένη στήριξη στην Ελλάδα προσθέτει αξιοπιστία αλλά ακόμη και έτσι, πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά αν η πρόταση είναι καλή και αν βγαίνουν τα νούμερα".
"Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε μια μεγάλη απόφαση", σημείωσε. 

Μακρόν: Απαραίτητη μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Ε. Μακρόν δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές σημειώνοντας πως το επίπεδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ευρώπης.
Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Φάιμαν: Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για deal με Ελλάδα

O Αυστριακός καγκελάριος βλέπει την πιθανότητα μια συμφωνίας με την Ελλάδα, μετά την κατάθεση νέων προτάσεων από την Αθήνα, μεταδίδει το Associated Press.
Η πλευρά που δείχνει εποικοδομητικό πνεύμα πρέπει να υπερισχύσει εκείνης που δεν θέλει συμφωνία, τόνισε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί.
Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει τους φτωχότερους πολίτες. «Άρα είναι υποχρέωσή μας να χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά αυτή την τελευταία ευκαιρία», είπε ο Β. Φάιμαν.

Παντοάν: Γίνονται σημαντικά βήματα προς μια συμφωνία

Επιτελείται σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
"Αυτές τις ώρες κάνουμε σημαντικά βήματα προς μια λύση για την Ελλάδα", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
"Χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία θα έχει συμφωνηθεί από κοινού και που στόχο θα έχει την διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται για αυτή τη λύση", πρόσθεσε.

Βάση για συζήτηση οι ελληνικές προτάσεις, λέει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός

Η νέα πρόταση της Αθήνας φαίνεται να παρέχει βάση για διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος διάσωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ.
«Με μια πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας παρέχουν βάση για συζήτηση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπάρχει πρόοδος, δεν ξέρουμε αν είναι επαρκής, λέει ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ

Ο Σλοβάκος υπουργός οικονομικών Peter Kazimir αμφισβήτησε σήμερα αν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά με τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει τη συμφωνία των πιστωτών ώστε να διαπραγματευθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. 
Ο Kazimir, ένας από τους σκεπτικιστές μεταξύ των υπουργών οικονομικών του Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε σε tweet: "Φαίνεται ότι έχουμε πρόοδο με την Ελλάδα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή είναι επαρκής ή εάν θα χρειαστεί ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές πακέτο". 
"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ακούγοντας τους Ελληνες αξιωματούχους, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί η κάμπια σε πεταλούδα", ανέφερε. 
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες"

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις

Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις της, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ. Αύριο στις 11π.μ. θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4μ.μ. το Eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε περίπτωση που στο Eurogroup του Σαββάτου επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε την Κυριακή είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Αν όμως το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι προφανείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έξι κράτη-μέλη (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Σλοβακία και Εσθονία) προβλέπουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη θα καθυστερήσουν την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για μια «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ΕΜΣ.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, ενώ κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη χρηματοδότηση-γέφυρα.

Ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β», ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις"

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των θεσμών - Ντάισελμπλουμ: Τεράστιας σημασίας η αυριανή απόφαση

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι «οι υπουργοί της Ευρωζώνης πρόκειται να λάβουν μία τεράστιας σημασίας απόφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup», στην οποία αναμένεται να εξεταστεί η νέα ελληνική πρόταση για έκτακτη χρηματοδότηση. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 16.00.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και αρκέστηκε να δηλώσει ότι: «Περιμένω τους θεσμούς να εκτιμήσουν την πρόταση. Πρόκειται για ένα εκτενές κείμενο και είναι απαραίτητο να το διαβάσει κανείς προσεκτικά για να διαπιστώσει αν οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των θεσμών - Ντάισελμπλουμ: Τεράστιας σημασίας η αυριανή απόφαση "

ΔΝΤ: Όλο το επίμαχο άρθρο του Ολιβιέ Μπλανσάρ για την Ελλάδα

Του Olivier Blanchard (IMF)
Καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία επί των οποίων ασκείται κριτική.
Η βασική κριτική αναφέρει πως:
1) Το πρόγραμμα του 2010 απλώς αύξηση το χρέος και απαίτησε πολύ υψηλή δημοσιονομική προσαρμογή.
2) Η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.
3) Απαιτήθηκαν μεταρρυθμίσεις που «σκότωσαν» την ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη λιτότητα οδήγησαν σε ύφεση.
4) Οι δανειστές δεν έμαθαν τίποτα από λάθη τους και συνεχίζουν να τα επαναλαμβάνουν.
Όμως:
1. Ακόμα και πριν το μνημόνιο του 2010 η Ελλάδα είχε χρέος 300 δισ. ευρώ ή 130% του ΑΕΠ της. Το έλλειμμα έφτανε τα 36 δισ. ή το 15,5% του ΑΕΠ και το χρέος αυξάνονταν κατά 12% κάθε χρόνο και άρα δεν ήταν βιώσιμο. Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί αβοήθητη, πολύ απλά, δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. Δεδομένου ότι οι δανειακές τις ανάγκες άγγιζαν το 20-25% του προϋπολογισμού της είναι ευνόητο πως θα όφειλε να περικόψει ανάλογα τον προϋπολογισμό της. Ακόμα και αν επισήμως χρεοκοπούσε, θα όφειλε να περικόψει τον προϋπολογισμό της κατά 10%, και θα είχε να αντιμετωπίσει ακόμα υψηλότερο κοινωνικό κόστος, σε σχέση με το πρόγραμμα που προέβλεπε προσαρμογή εντός πέντε ετών. Ακόμα δε και αν είχε διαγραφεί ολόκληρο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα, θα έπρεπε να μειωθεί. Αν όμως υπήρχε μικρότερη λιτότητα και πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή θα υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης κάτι που οι άλλες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να αποδεχτούν.
2. Η χρηματοδότηση δεν δόθηκε για την αποπληρωμή των ξένων τραπεζών. Η αναδιάρθρωση του χρέους, δικαιολογημένα, καθυστέρησε για δύο χρόνια λόγω του φόβου μετάδοσης και του πλαισίου περιορισμού του κινδύνου αυτού. Λόγω της καθυστέρησης αυτής ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του πρώτου προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή πιστωτών βραχυπρόθεσμων δανείων και για τη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε επίσημο χρέος. Όμως το πρόγραμμα ωφέλησε και τους Έλληνες αποταμιευτές, καθώς το 1/3 του χρέους βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών τραπεζών και οργανισμών. Οι ιδιώτες πιστωτές δεν ήταν στο πρόγραμμα και, το 2012, το χρέους μειώθηκε, με τον μηχανισμό PSI να «κουρεύει» το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ. Η δε μετατροπή του χρέους από ιδιωτικό σε επίσημο έγινε με πολύ ευνοϊκούς όρους, με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά της αγοράς. Το 2014 η Ελλάδα κατέβαλε τόκους 6 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 12 που πλήρωνε το 2009. Τα επιτόκια της Ελλάδας ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
3. Το πρόγραμμα δεν «σκότωσε» τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και δεν οδήγησε στην ύφεση. Δεδομένου του χαμηλού ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα πριν το πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος κ.α. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές είτε δεν έγιναν όμως, είτε δεν έγιναν στον βαθμό που θα έπρεπε. Η προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή απέτυχε εντελώς. Υπήρξε σφοδρή αντίδραση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Μόνο 5 από τις 12 προτάσεις του ΔΝΤ υλοποιήθηκαν και από αυτές μόλις μια από τα μέσα του 2013, λόγω της αποτυχίας επιβολής μεταρρυθμίσεων. Η μείωση της παραγωγής ήταν πράγματι μεγαλύτερη του αναμενομένου και οι πολλαπλασιαστές ήταν μεγαλύτεροι. Οι πολιτικές κρίσεις, οι ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις, ο φόβος του Grexit, η μικρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η αδυναμία των τραπεζών, όλα συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό.
4. Οι δανειστές δεν έμαθαν από τα λάθη τους. Η εκλογή της νέας κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015, η οποία πολεμούσε ανοικτά το πρόγραμμα, επέβαλε την επανεξέταση του προγράμματος, οικονομικά και πολιτικά. Πιο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις και πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνουν πιο μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης και μεγαλύτερη ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Είναι όμως όρια στο τι μπορείς να ζητήσει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση από τους πολίτες της. μια λοιπόν ρεαλιστική λύση πρέπει να περιέχει κάποια προσαρμογή, κάποια χρηματοδότηση και κάποια ελάφρυνση χρέους, ισορροπημένα.
Ο ρόλος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις ήταν να ζητήσει συγκεκριμένη προσαρμογή πολιτικών και να καταστήσει σαφή την ανάγκη χρηματοδότησης και τις επιπτώσεις της ελάφρυνσης χρέους. Πιστεύουμε πως ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, που θα αυξάνεται σταδιακά, είναι απολύτως απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και δεν βλέπουμε πως το πλεόνασμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές στον ΦΠΑ, ώστε αν διευρυνθεί η φορολογική βάση, και χωρίς μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Στο σημείο αυτό η άποψή μας ταυτίζεται απόλυτα με αυτή των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μέχρι το δημοψήφισμα και τις συνέπειές του στην ανάπτυξη πιστεύαμε πως, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η βιωσιμότητα του χρέους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μέσω μιας αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους και της μακράς ωρίμανσης του νέου. Αυτό στο συμπέρασμα περιλήφθηκε στην πρόσφατη ανάλυση του ελληνικού χρέους που δημοσιεύτηκε πριν το δημοψήφισμα. Η άποψή μας φάνηκε πολύ απαισιόδοξη στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πιστεύουμε όμως πως οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλουν την επιπλέον χρηματοδότηση, την υποστήριξη των τραπεζών και ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους από όση θεωρούσαμε πως χρειάζεται στην πρόσφατη έκθεσή μας.
Δεδομένου του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της εντολής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουμε πως υπάρχει χώρος για μια συμφωνία. Θα πρέπει να βασίζεται σε πολιτικές κοντά σε αυτές που συζητούντο πριν το δημοψήφισμα, λαμβάνοντας υπόψη πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά τριετές πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης και μείωσης του χρέους.
Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια πολιτική επιλογή. Λιγότερες μεταρρυθμίσεις και ελαφρότεροι οικονομικοί στόχοι στην Ελλάδα, σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους δανειστές. Ο χώρος όμως για μια συμφωνία είναι περιορισμένος και ο παράγοντας χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα έχει τεράστιο κόστος για την Ελλάδα και τους δανειστές της. Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος αναδίδει πολύπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα και πιθανότατα θα προκαλέσει μια επιπλέον μεγάλη πτώση της παραγωγικότητας. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για το πληθωριστικό νέο νόμισμα να οδηγήσει σε αλλαγή της κατάστασης.
Συμπερασματικά αναφέρουμε πως το ΔΝΤ είχε δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Η μη καταβολή της δόσης της 30ης Ιουνίου όμως σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Μπορούμε όμως να προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη, αν μας ζητηθεί, και θα παραμείνουμε εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Όλο το επίμαχο άρθρο του Ολιβιέ Μπλανσάρ για την Ελλάδα"

Στους θεσμούς παραπέμπει το Βερολίνο την αξιολόγηση της πρότασης

Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

"Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτήν τη μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ τόνισε ότι δεν αρκεί να υποβληθούν οι παλιές προτάσεις με νέα συσκευασία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν συζητείται μια χρηματοδότηση-γέφυρα, επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους θεσμούς παραπέμπει το Βερολίνο την αξιολόγηση της πρότασης"

Κινητοποίηση συνταξιούχων μπροστά από το ΥΠΟΙΚ

Εκατοντάδες συνταξιούχοι παραμένουν συγκεντρωμένοι, από νωρίς το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας την καταβολή ολόκληρης της σύνταξής τους και όχι την τμηματική πληρωμή των 120 ευρώ.

Σήμερα Παρασκευή συνταξιούχοι βρίσκονται για ακόμη μια φορά στα τραπεζικά υποκαταστήματα που λειτουργούν, για να εισπράξουν την δεύτερη δόση των 120 ευρώ.

Είναι το κομμάτι εκείνο των συνταξιούχων που δεν διαθέτει κάρτα ανάληψης μετρητών ώστε να εξυπηρετηθεί από τα ΑΤΜ.

Υπενθυμίζεται ότι η τραπεζική αργία έχει παραταθεί έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ενώ το όριο αναλήψεων ημερησίως από τα ΑΤΜ διατηρείται στα 60 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση συνταξιούχων μπροστά από το ΥΠΟΙΚ"

Μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση για το χρέος προτείνει το ΔΝΤ

Τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις της νέας συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έθεσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων και την ίδια στιγμή, να κατατεθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ζήτησε «περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους», και πρόσθεσε ότι «αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρες είναι σχετικά και σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να ελπίζουν και να εργάζονται για μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ. Εκείνο όμως που είναι το σημαντικό, στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Στο σημείο αυτό είπε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι «ένας ελέφαντας μέσα σε ένα δωμάτιο», εν τούτοις δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ της κρίσης.

Ο κ. Μπλανσάρ εξήγησε ότι η έκθεση της παγκόσμιας οικονομίας είναι περιορισμένη έναντι της Ελλάδας και αυτό, τόνισε, μας καθησυχάζει, αν και δεν έχουμε μάθει ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση ενός προβλήματος, όπως είναι το ελληνικό.
Τόνισε τα εξής:

«Μας καθησυχάζει αρκετά αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών ''τεστ αντοχής'' όπου η πιθανότητα του Grexit αρχικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα και στη συνέχεια με την απόφαση του δημοψηφίσματος. Αυτό που συνέβη είναι περίπου αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν, μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις ''άγνωστες'' συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν».

Τα «στρες τεστ»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου τα «στρες τεστ» έγιναν σε καθημερινή βάση για 10 μέρες και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά. Πρόσθεσε ότι ένα μάθημα που εξάγεται είναι ότι μετά τις κρίσεις χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους.

Ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε ότι είναι «κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ' άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων σημείωσε ότι πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα.

Επίσης επέμενε -στη γραμμή της κ. Λαγκάρντ- για τους κανόνες του Ταμείου, που δεν παραβιάζονται, όπως υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι το Ταμείο «είναι ένας θεσμός με 188 κράτη-μέλη τα περισσότερα των οποίων είναι φτωχότερα από την Ελλάδα». Τόνισε ότι τα κράτη αυτά «δεν είχαν τις ''ευκαιρίες'' που κάποιοι θέλουν να δώσουμε στην Ελλάδα. Με δεδομένο αυτό είναι απολύτως καθοριστικό να σεβόμαστε τους κανόνες μας... Δεν μπορούμε απλά να δίνουμε επέκταση χωρίς πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» αν ήθελε να κάνει την αυτοκριτική του, καθώς είναι ένας εκ των αρχιτεκτόνων των προγραμμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα, ο κ. Μπλανσάρ απάντησε: «Θα παραμείνουμε σε επαφή».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση για το χρέος προτείνει το ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news