facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Θεοδωράκης: Παραμένουμε στην εθνική γραμμή για να βρούμε μία λύση σύντομα

«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Εξερχόμενος ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ποτάμι και προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Νομίζω ότι αυτό που είναι αναγκαίο τώρα δεν είναι να πείσει ο ένας Έλληνας τον άλλο, αλλά να πείσουμε κάποιους συντηρητικούς και διστακτικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι προφανώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να έχουμε μία συμφωνία «πριν από την Κυριακή. Την Κυριακή είναι αργά» και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή».

«Υπάρχουν διαφορές και δεν τις κρύβουμε. Όμως αυτό που προέχει τώρα είναι μία εθνική συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «όταν τα πράγμα έχουν οριστικοποιηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι συζητά με τους εταίρους για ένα τριετές πρόγραμμα με ανοιχτή πιστωτική γραμμή ώστε να μπορεί είτε να αντλήσει περισσότερα χρήματα εφόσον τα χρειαστεί η ελληνική οικονομία είτε να τη διακόψει νωρίτερα αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά.

Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο και από διαβεβαίωση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Πρωθυπουργός ήθελε επίσης να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία, η οποία όπως φαίνεται θα περιέχει σκληρά μέτρα, όταν την καταθέσει στη Βουλή.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Παραμένουμε στην εθνική γραμμή για να βρούμε μία λύση σύντομα"

Επιμένει σε ενημέρωση της Βουλής ο Μεϊμαράκης

Την βούλησή του να μην παραστεί σε κατά μόνας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι εμμένει σε ενημέρωση της Βουλής, και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με non paper στην θεσμική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΝΔ για ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού. Ο κ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα την 30η Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες: «Δική μας υποχρέωση είναι κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται, όλα όσα εκτυλίσσονται στη δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης ανοιχτή, ξεκάθαρη, διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό…».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε ότι θα συμμετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ κατατέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του Κανονισμού. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται την παρούσα στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιβάλλει την άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πορεία εξέλιξής της, αλλά και προκειμένου να εκφραστεί η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταρτίσει τελική συμφωνία, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει σε ενημέρωση της Βουλής ο Μεϊμαράκης"

Κλειστές μέχρι την Δευτέρα οι τράπεζες- Διατηρείται το όριο των 60 ευρώ

Κλειστές μέχρι την Δευτέρα, 13 Ιουλίου, θα παραμείνουν οι τράπεζες σύμφωνα με υπουργική απόφαση με την οποία διατηρείται στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους χωρίς κάρτα και τους ανέργους να κάνουν ανάληψη επιπλέον 120 ευρώ από τα γκισέ των τραπεζών.

Η δυνατότητα ανάληψης 120 ευρώ ισχύει και για τους συνταξιούχους από ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού.

Νωρίτερα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και να επανεξετάσει το ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ είναι η ακόλουθη:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 66) και ισχύει,

β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178), όπως ισχύει,

γ. του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄21),
δ. του 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),

ε. της παρ. 3 του άρθρου 45, της παρ. 4 του άρθρου 46 και του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )

2. Την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

5. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής και αναπληρώνεται κατά την απουσία του αυτή από την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα Νάντια Βαλαβάνη.

6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:

α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.

γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1343).

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές μέχρι την Δευτέρα οι τράπεζες- Διατηρείται το όριο των 60 ευρώ"

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας, ενώ ο Μεϊμαράκης δεν σηκώνει το τηλέφωνο

Τον επικαφαλής του Ποταμιού αλλά και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και το χθεσινό Εurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και τη σημερινή επιστολή Τσακαλώτου με το αίτημα για τρίτο πακέτο οαπό τον ESM.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί απόψε στις 21:40, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ στη συνέχεια θα έχει για τον ίδιο λόγο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η εθνική συνεννόηση φαίνεται πως δεν κράτησε ούτε... μια μέρα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο (μεταβατικός) πρόεδρος της ΝΔ διαμήνυσε σήμερα ότι δεν πάει σε νέα συνάντηση αρχηγών ούτε προτίθεται να συναντήσει κατά μόνας τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν ενημερώσει πρώτα ο πρωθυπουργός την Βουλή. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, μέλιστα, δεν απαντά στα... τηλέφωνα που τον παίρνει ο πρωθυπουργός.

«Ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά», ανέφεραν νωρίτερα οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, διαβεβαιώνοντας τον ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας, ενώ ο Μεϊμαράκης δεν σηκώνει το τηλέφωνο"

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Θα καταθέσουμε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράξαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα καταθέσαμε την πρόταση στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης. Για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αύριο θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδότηση, απομείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθειά μας», συνέχισε. «Έχουμε στο πλευρό μας τον λαό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Θα καταθέσουμε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις [ΒΙΝΤΕΟ]"

Επιστολή Ντάισελμπλουμ προς Κομισιόν-ΕΚΤ για το ελληνικό αίτημα

O πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επισημαίνει ότι έλαβε σήμερα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου.

O Γ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, βάσει της συνθήκης του ESM:

(α) να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών μελών

(β) Να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

(γ) Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ντάισελμπλουμ προς Κομισιόν-ΕΚΤ για το ελληνικό αίτημα"

Βουλή: Ψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ως «εμβληματική» χαρακτήρισε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, την σημερινή ημέρα, που η ελληνική Βουλή ψήφισε και στα άρθρα του (πλην του άρθρου 1β) το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, συνδέοντας το γεγονός αυτό με την κρίσιμη συγκυρία της χώρας μας, κατά την οποία «διεκδικούμε να μας ακούσει η Ευρώπη ως πολίτες είτε ψηφίσαμε «ναι», είτε ψηφίσαμε «όχι».

«Θέλουμε να αποτελούμε τμήμα αυτής της Ευρώπης και δεν επιθυμούμε τον αποκλεισμό μας» ξεκαθάρισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσθέτοντας πως επειδή μας θεωρούν αδύναμη χώρα θέλουν να μας αποκλείσουν, όπως εμείς θέλουμε να αποκλείουμε τους αδύναμους (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες).

«Ο λαός που ψήφισε ″ναι″ διεκδικεί να πάρει την τύχη στα χέρια του. Κι όλοι διεκδικούμε να είμαστε πολίτες και να ακουγόμαστε και να μην αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό μας» τόνισε.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η αρμόδια υπουργός είπε πως αυτό που επιδιώκεται μέσα από την απονομή της ιθαγένειας είναι να δοθεί η ιδιότητα του πολίτη στα παιδιά δεύτερης γενιάς, αλλά και στους αλλοδαπούς της πρώτης γενιάς που διεκδικούν την ιδιότητα αυτή μέσω της πολιτογράφησης.

«Όλοι αυτοί μέχρι στιγμής είναι υπήκοοι. Έχουν μόνο υποχρεώσεις και υποταγή στον ηγεμόνα που είναι το ελληνικό κράτος, που τους αντιμετωπίζει όλο αυτό με καχυποψία. Με την ιθαγένεια θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη διότι μόνο αυτό αναγνωρίζει το ελληνικό δίκαιο, τον Κώδικα Ιθαγένειας, δεν υπάρχει υπηκοότητα πια γιατί έχουμε Δημοκρατία, έχουμε ένα Σύνταγμα που τα προσδιορίζει αυτά (άρθρο 4, παρ. 3 ότι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει και να αποφασίζει με μια προσόντα γίνεται κανείς Έλλην πολίτης)» είπε η υπουργός.

Για το άρθρο 1 η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο, μετά από διαχωρισμό του σε 1α και άρθρο 1β εκ μέρους της υπουργού, ψηφίστηκε το πρώτο σκέλος το οποίο αφορά στην κτήση ιθαγένειας από μετανάστες που διαμένουν στη χώρα. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Παρών δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται την Πέμπτη το άρθρο 1β, το οποίο προβλέπει την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Την διάταξη αναμένεται να υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και να καταψηφίσουν η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την εξόφληση δαπανών σε νοσοκομεία, την αλλαγή διοικήσεων χωρίς αποζημίωση του Δημοσίου, την χρηματοδότηση υπηρεσιών ασύλου και την διαχείριση εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων. Επίσης, ενσωματώθηκαν και δύο βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προκειμένου να μπορούν να αποτιμούν τα ομόλογά τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια"

Το Ποτάμι για διώξεις δημοσιογράφων: Όχι στους νέους χωροφύλακες

Για ποινικοποίηση των δημοσιογραφικών απόψεων κάνει λόγο το Ποτάμι αναφορικά με τις πρόσφατες πειθαρχικές διώξεις δημοσιογράφων. Ανακοίνωση του τμήματος ΜΜΕ του κόμματος αναφέρει χαρακτηριστικά πως "Κανείς δε μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για τον απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε στον δημόσιο διάλογο τις δύο τελευταίες μέρες πριν το δημοψήφισμα. Τον κίνδυνο τον είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση.

Ένα δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και με αυτό το ερώτημα γεννούσε μόνο διχασμό. Και αυτό έγινε. Κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως και ένα τμήμα της κοινωνία, μπήκαν στα χαρακώματα. Υπήρξαν υπερβολές και υπέρ του ΝΑΙ και υπέρ του ΟΧΙ. Υπερβολές που δεν τιμούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Υπερβολές που καθρέφτισαν τα όσα συνέβησαν και στην κοινωνία" και προσθέτει "Οικογένειες διχάστηκαν, παρέες μάλωσαν, φιλίες χάλασαν, βαριές κουβέντες εκτοξεύτηκαν κι από τις δυο πλευρές.

Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες σε ΜΜΕ, όπως υπάρχουν ευθύνες σε κόμματα και σε πολιτικές προσωπικότητες που οδήγησαν την κούρσα του τυφλού φανατισμού. Είναι λάθος όμως να πιστεύει κανείς ότι με πειθαρχικά μέτρα θα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού. Η ποινικοποίηση των απόψεων δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται ως κατηγορούμενοι επειδή υποστήριξαν τη μια από τις απόψεις, ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά. Οι δημοσιογράφοι όπως οι πολιτικοί κρίνονται από τους πολίτες και όχι από «πειθαρχικά». Η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία θέλουν ενίσχυση. Δε θέλουν νέους χωροφύλακες".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι για διώξεις δημοσιογράφων: Όχι στους νέους χωροφύλακες"

Συνεργάτης από καιρό σε ιστοσελίδα γνώμης ο Βαρουφάκης, μαζί με Παπανδρέου και... Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνεργάζεται με τη γνωστή διεθνή ιστοσελίδα άρθρων γνώμης Project Syndicate. Στον ιστότοπο γράφουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οικονομολόγος γνωστός για την έκθεσή του για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής Νίκολας Στερν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Τζωρτζ Σόρος, οικονομολόγος και ιδιοκτήτης διαφόρων funds.

Το θέμα επανήλθε σήμερα στην επικαιρότητα και ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνεργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ δεν λαμβάνει αμοιβή για τα άρθρα του.



Παλαιότερα άρθρα του πρώην υπουργού οικονομικών, με το πρώτο να χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2015:




Ο Γιάνης Βαρουφάκης άλλωστε γράφει συχνά τις απόψεις του, μιας και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων που σχετίζονται με την επιστήμη της Οικονομίας.




 
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύει άρθρα γνώμης και σχολιασμούς από διάφορους αρθρογράφους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ενώ χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του ιδιοκτήτη της Microsoft, Bill Gates. 
 
Από τους Έλληνες αρθρογράφους του Project Syndicate ξεχωρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην υπουργός οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.


Τα γραφεία της ιστοσελίδας στη Νέα Υόρκη:





Άλλοι Έλληνες αρθρογράφοι που συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται με την ιστοσελίδα είναι οι:

Αλέξης Αρβανίτης, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας
Μαρία Δαμανάκη, πολιτικός
Άννα Διαμαντοπούλου, πολιτικός
Γιάννης Παλαιοκρασσάς, πρώην υπουργός
Ελένη Παναγιωταρέα, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ
Νικόλας Παπαδογιάννης, διδάσκων σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας
Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός
Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Γιώργος Ραψομανίκης, οικονομολόγος
Πέτρος Σέκερης, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ
Ελίζαμπεθ Σιδηροπούλου, διευθύντρια σε ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής
Μαρία Σπυροπούλου, καθηγήτρια φυσικής στην Καλιφόρνια
Δημήτρης Βλάσσης, στέλεχος του ΟΗΕ


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργάτης από καιρό σε ιστοσελίδα γνώμης ο Βαρουφάκης, μαζί με Παπανδρέου και... Σόιμπλε"

Εισαγγελική έρευνα μετά την προτροπή Τζήμερου για «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου»

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε το μεσημέρι για το «εμπρηστικό τελεσίγραφο» του Θάνου Τζήμερου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίιπρα τον οποίο αποκαλεί με αήθεις χαρακτηρισμούς καλώντας τους πολίτες να κατέβουν στο δρόμο για ανατρέψουν την κυβέρνηση, εφόσον δεν υπογράψει τη συμφωνία έως τις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής. 

Ήδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διέγερση πολιτών σε βιαιοπραγίες ή διχόνοια. 

Η έρευνα που ανέλαβε ο εισαγγελέας Παν. Καψιμάλης ξεκίνησε με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο και ανακοινώσεις στο Facebook του Θάνου Τζήμερου, με τις οποίες απευθύνεται «προσκλητήριο» για «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου» εάν κυβέρνηση δεν υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ. Χαρακτηριστικά ένα αποσπασμα του κειμένου που αποδίδεται από τα ιντερνετικά δημοσιεύματα στον κ.Τζήμερο φέρεται να αναφέρει:

«Γι’ αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εγκληματίες να χρεοκοπήσουν οριστικά τη χώρα. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! Θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή 8:30 το πρωί, που θα καταθέσουν την τελευταία τους πρόταση. Αν μάθουμε ότι είναι ακόμα μια απάτη, κατεβαίνουμε στον δρόμο (θα ειδοποιηθείτε για το πού και ποια ώρα), μπαίνουμε στο Μαξίμου, στα Υπουργεία της Εθνικής Μειοδοσίας και τους πετάμε έξω με τις κλωτσιές. Το αστείο παρατράβηξε. Δεν θα ζήσουν τα παιδιά μας σε σοβιετικό καθεστώς για να διατηρούν οι σταλινοφασίστες τις φαντασιώσεις τους και οι πελάτες τις αργομισθίες. Παρασκευή πρωί ή υπογράφουν ή ξηλώνονται».




zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα μετά την προτροπή Τζήμερου για «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου»"

Πρόταση Εισαγγελέα: Να μην παραπεμφθεί σε δίκη για την "υπόθεση Μπαλτάκου" ο Η.Κασιδιάρης

Να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση της καταγραφής και δημοσιοποίησης συνομιλίας με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας.

Κατά την άποψη του εισαγγελικού λειτουργού, όπως καταγράφεται στην 32 σελίδων πρόταση του, δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς η επίμαχη συνομιλία αφορούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Όπως αναφέρει ο Αντώνης Λιόγας "η επίδικη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο υπηρεσιακό γραφείο του γ.γ της κυβέρνησης και ενώ η πόρτα ήταν ανοιχτή και η είσοδος τρίτων προσώπων σε αυτό, ελεύθερη.

Δεν έθιγε και δεν αναφερόταν καν στην ιδιωτική ζωή κάποιου προσώπου... Αντίθετα, αποτελούσε μία προεχόντως επαγγελματική-πολιτική συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του Τάκη Μπαλτάκου, ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και η οποία, λόγω της φύσεως και του είδους των εκπληρουμένων αυτών καθηκόντων, υπόκειται σε έλεγχο και κριτική".

Ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει πως ο Ηλίας Κασσιδιάρης, που αποφυλακίστηκε πριν λίγες ημέρες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποίησε το υλικό της συζήτησης που είχε με τον Τάκη Μπαλτάκο όταν η Βουλή, εκτελώντας χρέη δικαστικής εξουσίας, εξέταζε το αίτημα του Εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του, κατά τρόπο θεμιτό: "Η επίκληση της συνομιλίας, αποσκοπούσε στην αποτροπή της αιτούμενης δίωξης του για σοβαρό ποινικό αδίκημα που του αποδίδετο... υπήρξε δε κατά την άποψή μας θεμιτή... ενόψει μάλιστα και του ότι η ως άνω υποκλαπείσα συνομιλία αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο που αυτός διέθετε για την ενίσχυση των ισχυρισμών του".

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη το Νοέμβριο του 2013 μεσούσης της δικαστικής έρευνας για την Χρυσή Αυγή και δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014 στην Βουλή. Ο βουλευτής είναι κατηγορούμενος για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας, καθώς και για χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.

Την τελική κρίση για την ποινική μεταχείριση του Ηλία Κασιδιάρη στην "υπόθεση Μπαλτάκου" θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι σε δίκη τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Εισαγγελέα: Να μην παραπεμφθεί σε δίκη για την "υπόθεση Μπαλτάκου" ο Η.Κασιδιάρης"

Γλέζος: Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δεν σας την χαρίζουμε - ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη» είπε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Παραμερίζω τις ύβρεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του ελληνικού λαού. Όποιος βρίζει αποδεικνύει ότι δεν έχει επιχειρήματα. Προειδοποιώ όμως όλους όσους ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη ότι ματαιοπονούν. Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη», τόνισε και συνέχισε:

«Διαπιστώνεται διαφωνία απόψεων, εν θερμώ δεν θα το λύσουμε. Χρειάζεται να περάσει λίγος καιρός ώστε εν ψυχρώ να αντιμετωπίσουμε την λύση».

«Ζητάμε ένα χρονικό περιθώριο όπου δεν θα δεχόμαστε δάνεια, δεν θα δεχόμαστε να εξοφλούμε δάνεια. Βέβαια, δεχόμαστε του Γιούνκερ τις προτάσεις για να μας βοηθήσει και περιμένω να το κάνει πράξη και ζητάμε το δίκαιο. Να θριαμβεύσει το δίκαιο. Για τη δικαιοσύνη παλεύαμε και για τη δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε εδώ μέσα».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δεν σας την χαρίζουμε - ΒΙΝΤΕΟ"

Υπουργείο Οικονομίας: Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων και καυσίμων

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όσον αφορά την επάρκεια των τροφίμων στην αγορά, τονίζοντας μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα.

Με σχετική ανακοίνωση διαβεβαιώνει, τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και τους επισκέπτες, ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές.

«Ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές. Κάθε άλλη πληροφορία που διακινείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Οικονομίας: Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων και καυσίμων"

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας δεν έχει εντολή ρήξης με την Ευρώπη

Να ενημερώσει σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, απόψε, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κλειστή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εάν πρώτα ο κ. Τσίπρας δεν ενημερώσει δημόσια τον ελληνικό λαό και την ελληνική Βουλή.

Επίσης, ανέφερε ότι χθες το βράδυ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ρήξης και δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό ούτε καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνει κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών.

Επισήμανε ότι η ΝΔ βρίσκεται στο όρια της ανοχής της απέναντι στον πρωθυπουργό για τον οποίο είπε ότι ξόδεψε το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης και εσωτερικά και ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει για ο, τι χρειάζεται να κάνει να προσέρχεται σε δημόσια συζήτηση στη Βουλή.

Τον επέκρινε μάλιστα εμμέσως για την παρουσία του σήμερα στην Ευρωβουλή αναρωτώμενος για το ποιος του έδωσε το δικαίωμα να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του κόμματος για την χθεσινή εξέλιξη με τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή με 28 κράτη, γεγονός για το οποίο όπως είπε επικοινώνησε με τον ΠτΔ.

Σημείωσε πως οι τελευταίοι πέντε μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για το πισωγύρισμα της χώρας καθώς ανετράπη όπως είπε η πορεία εξόδου της από την κρίση και βυθίστηκε σε καταστάσεις που δεν είχε ξαναζήσει η Ελλάδα.

Σαμαράς: Θα δικαιωθεί η ΝΔ για το έργο και τις προειδοποιήσεις της

Η ΝΔ είναι η μόνη γέφυρα της Ελλάδας με την Ευρώπη την οποία ο ΣΎΡΙΖΑ δεν μπορεί να γκρεμίσει είπε σε εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος.

Όσο το κόμμα είναι ενωμένο είπε ο κ. Σαμαράς, όλες οι ζημιές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ξεκινήσουν να διορθώνονται, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ πολύ σύντομα θα δικαιωθεί πλήρως τόσο για τα όσα πρόσφερε σε δύσκολες συνθήκες όσο και για τις προειδοποιήσεις της μετά τις εκλογές.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, γνωρίζουν ότι έκαναν και σφάλματα με τη χώρα και την κυβέρνησή του αλλά επισήμανε με έμφαση ότι το έργο της ΝΔ έχει ρίζες και "θα αποδειχθεί σωτήριο".

Για τον πρωθυπουργό είπε πως τώρα θα αποδείξει εάν έκανε τραγικά σφάλματα ή αν διέπραττε προσχεδιασμένο έγκλημα, σημειώνοντας ότι η καταστροφή ενός Grexit θα ήταν ανυπολόγιστη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας δεν έχει εντολή ρήξης με την Ευρώπη"

Γεννηματά: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»

«Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει πια μία και μόνη επιλογή, μία και μόνη εντολή, έναν και μόνο δρόμο. Να πει το μεγάλο "ναι" στην Ευρώπη και στο ευρώ. Να καταθέσει ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για μία λυτρωτική συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους.

«Το ΝΑΙ της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις δομές και τους θεσμούς της Ευρώπης, το ΝΑΙ στη ζώνη του ευρώ είναι ΝΑΙ ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο» τόνισε η κα Γεννηματά και υποστήριξε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πριν από τρεις ημέρες, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί να φέρει λύση που ακυρώνει τη ρήξη και το Grexit, και κατοχυρώνει τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στο ευρώ.

Η κα Γεννηματά επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Τσίπρα, στην κυβέρνησή του και σε κανέναν άλλον, για επιλογές, πρωτοβουλίες, παραλείψεις και παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων, και δεν πρόκειται να γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια με σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες.

«Ήταν και είναι απέναντι στους ριψάσπιδες, στους τυχοδιώκτες και τους ψευτοπατριώτες. Γιατί οι πράξεις τους αντικειμενικά ισοδυναμούν με προδοσία και καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, με σθένος και ιστορική ευθύνη. Μετά την οικτρή αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούνται αποφάσεις δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Απομένουν μόνο πέντε ημέρες» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»"

Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Στρασβούργο - Δείτε όλες τις ομιλίες

Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Στρασβούργο - Δείτε όλες τις ομιλίες
Με διαφορετικό τρόπο υποδέχθηκαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κομμάτων και άλλοι ευρωβουλευτές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά την τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο τελικό της σημείο, δέχθηκε σφοδρή κριτική από ομιλητές όπως ο κ.Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαΐκού Κόμματος και ο κ.Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων, άκουσε πιο υποστηρικτικές φωνές από την ευρωπαϊκή Αριστερά και την κ.Ζίμερ, όπως και τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, αλλά αντιμετώπισε με ανάμεικτα συναισθήματα τα «καλά λόγια» των ευρωσκεπτικιστών που του ζήτησαν μέχρι και να οδηγήσει οικειοθελώς την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης!


Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση
Μία συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Στρασβούργο - Δείτε όλες τις ομιλίες

Μεγαλύτερη εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης ζητά ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση και η ρήξη που απειλεί να προκαλέσει επιβάλλουν «να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα μέτρα». Στόχος θα πρέπει να είναι η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης ώστε να είναι «περισσότερο βιώσιμη, για την ελληνική κρίση».

Με Πλούταρχο η ομιλία του Τουσκ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε ότι «η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία. «Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είνια πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ' ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος», κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Προσβλητική επίθεση από Βέμπερ
Δριμεία επίθεση με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, με αναφορές στις σχέσεις του με «λάθος φίλους» όσον αφορά χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα.

Μήνυμα συνεννόησης από τον Πιτέλλα
Ο Τζιάνι Πιτέλα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι καιρός για ανταλλαγή κατηγοριών και εξήρε την προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Φέρχοφσταντ: Είσαι ο ισχυρός πρωθυπουργός, κάνε τομές τώρα
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ καυτηρίασε σειρά χαρακτηριστικών του ελληνικού Δημοσίου, ανέφερε περιπτώσεις όπου η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να τοποθέτησε επιλεκτικά δικούς της ανθρώπους σε καίρια πόστα και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στις παθογένειες επειδή μπορεί: Κερδίσατε τις εκλογές, κερδίσατε το δημοψήφισμα, πάρτε τώρα μέτρα, όπως είπε.

Ωρα για βιώσιμη λύση για την Ελλάδα είπε η Ζίμερ
Η Γκάμπι Ζίμερ από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και πάλι μία μεταβατική λύση. «Ηρθε η ώρα να παρθούν βιώσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα», τόνισε η ευρωβουλετής του Die Linke και της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς. «Ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στη λιτότητα ... Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Φάρατζ και Λεπέν συμφωνούν να φύγουμε... αυτοβούλως
Την πάγια θέση του για διάλυση της ευρωζώνης και της νομισματικής ένωσης επανέλαβε ο Νάιτζελ Φάρατζ, καλώντας μάλιστα τον κ.Τσίπρα να επιλέξει την οικειοθελή αποχώρηση από το ευρώ. «Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του Ευρώ. Κύριε Τσίπρα, αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να φύγετε από την Ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά ... Οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με το υποτιμημένο νόμισμα και τους φίλους της Ελλάδας ανά τον κόσμο θα ανακάμψετε. Ήσασταν γενναίος που διεξάγατε το δημοψήφισμα ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο». Την ίδια παραίνεση διατύπωσε πιο... διακριτικά και η Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι «λιτότητα και ευρώ είναι δίδυμα αδέλφια». η πρόεδρος γαλλικού Εθνικού Μετώπου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει ήρεμα, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που είναι το ευρώ», όπως είπε.

Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν σύντομα
Ευχαριστίες στον «ελληνικό λαό, την κυβέρνησή του και τον πρόεδρό του, διότι έθεσε με καλύτερο τρόπο από οποιονδήποτε άλλο και σήκωσε την σημαία της Ευρώπης. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή οι πολίτες λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της Τρόικας και του ΔΝΤ. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέφτονται. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνόντων να υπερασπιστούν τους πολίτες τους» είπε ο ηγέτης του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Προέβλεψε μάλιστα ότι «αλλάζουν οι καιροί και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Στρασβούργο - Δείτε όλες τις ομιλίες"

ESM: Λάβαμε το ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο

Τη λήψη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε.Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Γερούν Νταϊσελμπλούμ, μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα. Δεν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπως είχε προαναγγελθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ESM με το αίτημα για τη χρηματοδότηση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Λάβαμε το ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο"

«Ακουσον μεν, πάταξον δε!» Τι είπε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο -Δέχτηκε άγρια επίθεση [βίντεο]

«Πάταξον μεν, άκουσον δε!» είναι η σωστή έκφραση. Το είπε ανάποδα ο Ελληνας πρωθυπουργός στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε.
Η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολύ αυστηρή κριτική από ευρωβουλευτές άκουσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Δεν έκανα δημοψήφισμα γιατί είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ» είπε ο ίδιος.
Ολο το χρονικό της ομιλίας Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο:
Λεπέν και Φάρατζ καλωσόρισαν τον Αλέξη Τσίπρα και ζήτησαν Grexit. To ίδιο ζήτησε και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγης.
Damian Mac Con Uladh ‏@damomac
And a PR disaster for Tsipras and the Greek government when #GoldenDawn Nazis stands up to speak
Τους «άδειασε» ο Παπαδημούλης
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τους Λεπεν και Φάρατζ και τους κατηγόρησε για λαικισμό ζητώντας τους να σταματήσουν την προσπάθεια εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού.
«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την Ελλάδα για να προωθήσετε την ακροδεξιά ατζέντα σας», είπε ο κ. Παπαδημούλης ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Βέμπερ, Πρόεδρο του ΕΛΚ ο οποίος προηγουμένως είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα του είπε: «Σταματήστε να παίζετε με σπίρτα σε αποθήκη καυσίμων. Σταματήστε να προσβάλλετε τους Έλληνες».
Σχόλια για την υποδοχή Τσίπρα από γάλλους δημοσιογράφους: «Γιούχαραν τον Τσίπρα όταν μπήκε στο ευρωκοινοβούλιο».
Δείτε σημεία από τον παρέμβαση του πρωθυπουργού:
  • Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και για την ΕΕ συνολικά
  • Βρίσκομαι ανάμεσά σας λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού
  • Μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς την αέναη λιτότητα
  • Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, με τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν και με τις τράπεζες κλειστές (σ.σ.: διακοπή από αποδοκιμασίες...)
  • Ακουσον μεν, πάταξον δε!
  • Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, η ΕΕ, ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει
  • Η διαπραγμάτευση επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον διπλό ρόλο της Ευρώπης, τον σεβασμό στη δημοκρατία και τον σεβασμό στους κανόνες
  • Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους 5 μήνες που έχουμε αναλάβει
  • Αλλά οι επιλογές που έγιναν αφορούν τα 5 χρόνια που με τις επιλογές που είχαν γίνει δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση
  • Ενα είναι γεγονός: η Ελλάδα επί 5 χρόνια έκανε μια τρομερή προσπάθεια προσαρμογής
  • Παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έγιναν προγράμματα
  • Η πατρίδα μου έγινε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας
  • Τα 5 χρόνια η ανεργία, η φτώχεια και το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκαν
  • Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή
  • Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση
  • Που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μεταφέρουν τα βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν
  • Και βεβαίως με πολιτικές αναδιανομής
  • Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι για λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, χρηματοδοτικές ανάγκες, αναπτυξιακό πρόγραμμα, αίτημα για αντιμετώπιση χρέους
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τους Ευρωπαίους φορολογούμενους
  • Τα χρήματα που δόθηκαν ως σήμερα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες και στην αποπληρωμή χρέους
  • Από τον Αύγουστο του 2014 δεν δόθηκαν οι δόσεις στην Ελλάδα γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο
  • Γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση
  • 17,5 δισ. ευρω καταβάλαμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού για αποπληρωμή
Για όλα τα δεινά της πατρίδας μου δεν φταίνε οι ξένοι
  • Οι κυβερνήσεις ως τώρα γιγάντωσαν το πελατειακό κράτος, διαφθορά, διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου
  • Αυτές τις μεγάλες αδικίες καμιά από τις μεταρρυθμίσεις δεν βελτίωσε τον φοροδοτικό μηχανισμό
  • Καμιά μεταρρυθμιση δεν τα έβαλε με την τριγωνική διαπλοκή
  • Δεν βελτίωσε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής
  • Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις
  • Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν μεταρρυθμίσεις
  • Αναμένουμε και τη συμφωνία των εταίρων σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις -Θέλουμε να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
  • Η ελληνική κρίση είναι η αδυναμία της ΕΕ να βρει λύση σε μια κρίση αυτοτροφοδοτούμενου χρέους
  • Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση
  • Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη
  • Καλούμαστε να βρούμε συμβιβασμό
  • Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και ότι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη
Η αριστερή πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου με πλακάτ για το «Οχι»
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα, αλλά και επευφημίες κατά την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο:


Η αντίδραση του Τσίπρα όταν ο Φάρατζ του είπε να φύγει από το ευρώ
O Μάθιου Χολχάουζ, ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και έγραψε: «Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε στον Τσίπρα να φύγει από το ευρώ. Η αντίδραση του Τσίπρα». 
Ο κ. Τσίπρας πήρε και κάποιες αγκαλιές στο ευρωκοινοβούλιο

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ακουσον μεν, πάταξον δε!» Τι είπε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο -Δέχτηκε άγρια επίθεση [βίντεο] "

Στρατούλης: Δεν θα υπογράψουμε καταδικαστική συμφωνία για το λαό και τη χώρα

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας με γνώμονα τη λαϊκή βούληση και την απόφασή του στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης,

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες: Να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να περιλαμβάνει μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και τη χώρα. Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική τους υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες για τη χώρα μας.

Επίσης, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους εταίρους μας να μας διώξουν, είτε από την ΕΕ, είτε από το ευρώ και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε μείζονα ζητήματα γιατί αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν θα περίμενε πέντε μήνες για να υποχωρήσει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Δεν θα υπογράψουμε καταδικαστική συμφωνία για το λαό και τη χώρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news