facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε CC από CCC προχώρησε ο οίκος Fitch, ο οποίος μείωσε αντίστοιχα και το «ταβάνι χώρας» σε CCC από B-.

Οπως αναφέρει, το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο, η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και προς ιδιώτες επενδυτές.

Ο οίκος θεωρεί πλέον πιθανή μια αθέτηση πληρωμής επί κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Αναφορικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι αν και τα γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα για το "ναι", το ρίσκο να επικρατήσει το "όχι" είναι σημαντικό. Κατά την άποψη του Fitch, μια αρνητική ψήφος αυξάνει δραματικά το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μια τέτοια έξοδος πιθανότατα θα είναι άτακτη καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση δύσκολα θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και μια θετική ψήφος στο δημοψήφισμα βοηθά να αποφευχθούν κάποια από τα ακραία ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η κατάσταση θα παραμείνει αβέβαιη. Μια θετική ψήφος ενδέχεται να οδηγήσει στη σύσταση νέας κυβέρνησης με εντολή να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, η σύνθεση της Βουλής (με τα δυο τρίτα των βουλευτών να ανήκουν σε αντιμνημονιακά κόμματα) και το μικρό χρονικό περιθώριο έως την υποχρέωση πληρωμής 3,5 δισ. στο ευρωσύστημα, συνιστά δύσκολη εξίσωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch"

Ομπάμα: Να υπάρξει συμφωνία, κίνδυνος για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές και πρέπει να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη, παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Όπως είπε η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και αν δεν καταγράφεται ανάπτυξη στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Για το λόγο αυτό αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας όμως πως το ζήτημα της Ελλάδα αφορά πρωταρχικά την Ευρώπη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομπάμα: Να υπάρξει συμφωνία, κίνδυνος για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία"

Να μη μειώσει η Ελλάδα τις αμυντικές της δαπάνες, ζητά το ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δικαιολόγησε δε, την άποψη αυτή σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος - μέλος της Συμμαχίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σημείωσε ακόμη ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μη μειώσει η Ελλάδα τις αμυντικές της δαπάνες, ζητά το ΝΑΤΟ"

Ντάισελμπλουμ στο twitter: Αύριο στις 12.30 ώρα Ελλάδας η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup


Με ανάρτησή του πριν από λίγη ώρα στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας στις 11.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών (σ.σ. 12.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Η ανάρτηση: 



Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ στο twitter: Αύριο στις 12.30 ώρα Ελλάδας η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup"

Δυναμική Συγκέντρωση για το #ΝΑΙ στην Ευρώπη

Δυναμικό, ηχηρό και πολυπληθές συλλαλητήριο στο Σύνταγμα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Υπέρ του «ναι» στην Ευρώπη από πολίτες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε όσους αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης να μην υποκύψουν στο «όχι»

«Αυτό το δημοψήφισμα έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή, το ξέρουν πως αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε μια πολύ έντονη και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη θα κρατήσουμε τη χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά προπάντων θα κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης. 



Ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε όσους αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης να μην υποκύψουν στο «όχι», δηλώνοντας χαρακτηριστικά «από το κακό υπάρχει πάντα το χειρότερο».

Κάλεσμα στους Έλληνες να μην διχαστούν απηύθυνε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Μπουτάρης. 



Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το διχασμό είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επίσης προειδοποίησε πως «μετά το κακό υπάρχει και το χειρότερο.» 

Λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης του κόσμου οι υπεύθυνοι του μετρό ζητούν από τον κόσμο που θέλει να κατέβει το Σύνταγμα να πηγαίνει στους Σταθμούς Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο ή Ακρόπολη. 



skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυναμική Συγκέντρωση για το #ΝΑΙ στην Ευρώπη"

Λαφαζάνης: Ο εκβιασμός έχει συγκεκριμένο σκοπό

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκμετάλλευση», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον απεσταλμένο του δορυφορικού δικτύου «Ρωσία-24».

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός θα απορρίψει με σαφήνεια τον «εκβιασμό» των θεσμών της ΕΕ.

«Δεν θεωρούμε ότι στην Ελλάδα όλα καταρρέουν και η χώρα οδηγείται στην καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Ναι, όντως οι τράπεζες είναι κλειστές, αλλά όπως βλέπετε και στην Αθήνα και στις άλλες περιφέρειες της χώρας η ζωή συνεχίζεται. Ναι, όντως κλείσαμε τις τράπεζες, όχι όμως γιατί ξυπνήσαμε στραβά και αποφασίσαμε να το κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές δομές ακολουθούσαν λανθασμένη πολιτική απέναντί μας. Και δεν θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία έκτακτης χρηματιστικής βοήθειας στη χώρα μας. Χρειάστηκε να αμυνθούμε. Να υπερασπιστούμε τον πληθυσμό μας. Τους ανθρώπους, που έχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προχωρήσει στο μέλλον», είπε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι «ο ανοιχτός εκβιασμός, που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές δομές έχει ορισμένο σκοπό. Θέλουν η κυβέρνησή μας να λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα υποχρεώσουν τη χώρα μας να γονατίσει πλήρως. Mπορώ να αναγνωρίσω ευθέως ότι με το κλείσιμο των τραπεζών προκαλέσαμε στους πολίτες ορισμένα προβλήματα, όμως δεν έχουμε έλλειψη ούτε καυσίμων, ούτε πολύ περισσότερο τροφίμων».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ, το κλείσιμο των τραπεζών θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες, έως το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, κατόπιν θα ανοίξουν και όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα του Δημοψηφίσματος, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Η χώρα τελούσε υπό έναν σκληρό εκβιασμό από τις ευρωπαϊκές δομές, ο οποίος μας αναγκάζει να πράξουμε μόνο ό,τι εκείνοι επιθυμούν. Μας έθεσαν ενώπιον του διλήμματος αυτού του μεγάλου εκβιασμού: είτε υιοθετούμε ό,τι μας προτείνουν, ό,τι βάζει την Ελλάδα στα γόνατα, καταστρέφοντας ευθέως όλα τα τελευταία υπολείμματα οικονομίας και κοινωνίας, είτε φεύγουμε από την ευρωζώνη. Αυτόν τον εκβιασμό δεν δεχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε το λαό, αν αποδέχεται αυτός τον εκβιασμό ή όχι. Γι' αυτό χρειάστηκε να καταφύγουμε στο Δημοψήφισμα. Και βλέπετε ότι αντί να υποστηρίξουν την επιθυμία μας να ρωτήσουμε το λαό, την επιθυμία να προχωρήσουμε με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο και να επιτρέψουμε στην κοινωνία να αποφασίσει την τύχη της, συνεχίζουν να μας εκβιάζουν. Μας έκλεισαν τις "δανειακές γραμμές", με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θέλουν να μας γονατίσουν. Είναι απλώς ένας πρωτοφανής πολιτικός και οικονομικός εκβιασμός. Είναι μια απολύτως αντιδημοκρατική πολιτική. Όμως, ο ελληνικός λαός έχει μακραίωνη εμπειρία αγώνα για τη Δημοκρατία και την Κυριακή θα το δείξει εκ νέου», είπε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι στο Δημοψήφισμα οι Έλληνες θα πουν το δικό τους "όχι" στον εκβιασμό, που εφαρμόζει εναντίον μας η Ευρώπη. Και κατόπιν τούτου και οι τράπεζες θα ανοίξουν και όλα θα είναι καλά. Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές "όχι" σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε "σχέδιο Β". Γι' αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές», είπε ο κ. Λαφαζάνης, στο «Ρωσία-24», ενώ οι δηλώσεις του αναμεταδίδονται από τα μεγάλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως το ΤΑΣΣ και το ΡΙΑ-Νόβοστι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης, είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες του «σχεδίου Β», «διότι όλα τα δεδομένα αλλάζουν τόσο γρήγορα τις τελευταίες ημέρες και προς το παρόν ελπίζουμε στη σωφροσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών και στο ότι η σαφής θέση του ελληνικού λαού θα τους αναγκάσει να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους και θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αν όμως αυτό δεν συμβεί», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, «σας διαβεβαιώ έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κατάσταση αυτή νικητές. Και σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις βοήθειας, προς το παρόν επισήμως δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν ζητώντας βοήθεια, αλλά κάθε χείρα βοηθείας τώρα δεν θα ήταν περιττή, πρωτίστως από τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν για μας μεγάλη υποστήριξη».

Ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, ούτε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του ιδίου στη Ρωσία.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν και υπουργούς για διμερή επιχειρηματικά σχέδια στον τουρισμό, την ενέργεια, για την ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, θεωρώ ότι αυτό είναι ωφέλιμο και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα, καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε ορισμένους πλήρως κατεστραμμένους τομείς της οικονομίας μας, στην αγροτική μας οικονομία για παράδειγμα», παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης, αναδεικνύοντας τη σημασία του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου, για την υλοποίηση του οποίου υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο με τη ρωσική πλευρά.
«Το σχέδιο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Ελλάδα. Είναι μια τεράστια υποστήριξη για την ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και όλων εκείνων των γειτόνων μας, οι οποίοι θα δρέψουν τους καρπούς του σχεδίου αυτού», εκτίμησε ο Π.Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητο» το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες της ΕΕ και των ΗΠΑ τάσσονται ευθέως κατά του σχεδίου αυτού.

«Είναι ακατανόητο (σ.σ. ασυγχώρητο, κατά τη ρωσική μετάφραση) το ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί παράγοντες και η Ουάσιγκτον τάσσονται ανοιχτά κατά του αγωγού αυτού. Θα επαναλάβω ότι ο αγωγός θα ανορθώσει τις οικονομίες όλων των χωρών από τις οποίες θα περάσει. Με άλλα λόγια, εκείνοι που τάσσονται κατά του σχεδίου αυτού, απλώς δεν επιθυμούν να αναπτύξουμε την οικονομία μας, αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις δυτικές χώρες και να μην γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το έργο θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα επηρεάσει άμεσα θετικά τους οικονομικούς δείκτες της χώρας, αξιοποιώντας τα 2 δισ. ευρώ της επένδυσης. «Γι' αυτό και είναι συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο η κατασκευή του έργου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», είπε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Ο εκβιασμός έχει συγκεκριμένο σκοπό"

Νέα παρέμβαση Λιου: Κρατήστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Νέα ηχηρή παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζητώντας από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων για την χώρα μας ο κ. Λιου είχε την Τρίτη τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα της Ελλάδας με τον πρόεδρο του Eurogroup καθώς και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Παντόαν και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Τζακ Λιου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να κρατήσουν την χώρα στο ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά» του ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι σοβαρή, ωστόσο, υποστήριξε πως το ελληνικό ζήτημα δεν επηρεάζει την Αμερική και την οικονομία της, σημειώνοντας παράλληλα πως οι αγορές έχουν αποτιμήσει τους κινδύνους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παρέμβαση Λιου: Κρατήστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη"

Η Αθήνα είπε στο Eurogroup για ακύρωση του δημοψηφίσματος -Πηγές ΕΕ

Η ελληνική κυβέρνηση είπε στο Eurogroup ότι θα μπορούσε να προτείνει θετική ψήφο στο δημοψήφισμα ή να το ακυρώσει εάν υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Διάφορες πηγές του πρακτορείου με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε στο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι εάν υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση είτε θα προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν "ναι" είτε θα ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι, οι πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στην πρόταση των θεσμών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα είπε στο Eurogroup για ακύρωση του δημοψηφίσματος -Πηγές ΕΕ"

Παράθυρο να παρθεί πίσω το δημοψήφισμα άνοιξε ο Δραγασάκης

«Η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για να πληρώνει τα παλιά χρέη. Εδώ που είμαστε χρειαζόμαστε μια πιο συγκεκριμένη λύση. Γι' αυτό υποβάλλαμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για δύο έτη, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να δούμε ανάπτυξη συντομότερα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβπέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα περατωμένο, από το περσινό καλοκαίρι, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά όχι στη βάση της υποταγής, ούτε σε μία τυφλή ρήξη.

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποτύχει. Το πρόγραμμα σήμερα έληξε τυπικά, ωστόσο είχε τελματωθεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: Είμαστε στο έκτο έτος λιτότητας και ύφεσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση μισθών και συντάξεων ως μέσα εξόδου από την κρίση».

Όσον αφορά στο αποψινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο, ώστε να αποσαφηνιστεί το κλίμα και τα μέτρα της συμφωνίας».

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά μία συμφωνία βιώσιμη και γι' αυτούς και για εμάς. Να πετύχουμε μια συμφωνία που θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. «Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν δίστασε, χωρίς να κατονομάσει, να κάνει λόγο για διάφορες δυνάμεις του εξωτερικού «που θέλουν να βγούμε από το ευρώ, καθώς φαντάζονται μια πιο συγκεντρωτική και αυταρχική Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες δυνάμεις θέλουν -ενδεχομένως- μια χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο να παρθεί πίσω το δημοψήφισμα άνοιξε ο Δραγασάκης"

Σουλτς: Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση

Θετικά αποτιμά τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητά αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση"

Και νέο Eurogroup αύριο για τρίτο μνημόνιο;

Νέο σκηνικό σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα διαμορφώνεται μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά πληροφορίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και αποφασίστηκε η επανάληψη της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, το πρωί. Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πως είτε θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, είτε θα ακυρώσουν το δημοψήφισμα, αν συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα δανεισμού. 

Σύμφωνα με αναφορές, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της χώρας του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος. 

Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι είπαν τέλος στο ελληνικό πρόγραμμα δεσμεύοντας ένα συνολικό κονδύλι 12,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να αντληθεί από την Ελλάδα ου πλέον χάνει τα ποσά αυτά, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη νέα ελληνική πρόταση και προγραμματίζουν τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις 18:00 αύριο το απόγευμα. 

Ντάισελμπλουμ: Οι όροι ενός νέου πακέτου θα είναι σκληρότεροι

Η Ελλάδα αναμένεται να στείλει αύριο νέα πρόταση στους Θεσμούς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, λίγη μόνο ώρα μετά την ολοκλήρωση της νέας, έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την χώρα μας.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπολουμ προειδοποίησε ότι πλέον, οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι  σκληρότεροι.

Πηγές της ΕΕ: Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις κοντά σε αυτές των θεσμών
Σύμφωνα με τον Guardian, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα έθεσε προτάσεις, οι οποίες προσεγγίζουν τα αιτήματα των θεσμών.

Το tweet δημοσιογράφου του Guardian


Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε στο Eurogroup της Δευτέρας να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα, επιχείρησε δηλαδή να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής από την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του Guardian, Ian Traynor.

Φιλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας

«Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα» είπε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αν η Ελλάδα δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις. 

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση σχετικά με το χρέος» συνέχισε ο κ. Στουμπ. 

Με άλλη ανάρτησή του στο Twitter, ο νυν υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε: «Η νέα πρόταση Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Επέκταση αποπληρωμής του χρέους ή κούρεμα, που δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτά, αλλά το αίτημα για τον ESM και νέο πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις επίσημες διαδικασίες».


Η επέκταση του προγράμματος ή ένα κούρεμα δεν είναι δυνατά

Τέλος ο EFSF: Χάνονται 12,7 δισ.ευρώ

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM. 

Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί. 

Τimes Μάλτας: Η Ελλάδα ενδέχεται να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ESM (European Security Mechanism) για την Ελλάδα: 

Luxembourg – The Greek financial assistance programme of the European Financial Stability Facility (EFSF) expires tonight at midnight CET. As a result, the last EFSF loan tranche of €1.8 billion will no longer be available for Greece and the €10.9 billion in EFSF notes to cover the potential cost of bank recapitalisation or bank resolution in Greece will be cancelled.

Klaus Regling, CEO of the EFSF, said: “It is regrettable for Greece that the EFSF programme will expire today without any follow-up arrangement and that the positive results of the programme are put at risk. Due to the economic policies adopted under the EFSF programme, the country was on a good path towards strong growth until the second half of 2014. The many sacrifices which the Greek people had to make were paying off. Greece managed to cut its budget deficit and regain competitiveness. The country was able to access financial markets again and saw its high unemployment start declining. According to the OECD and World Bank, Greece was a reform champion until 2014, with encouraging growth prospects. This trend can continue if the Greek population decides to return to the path of reform within the euro area.”

The EFSF programme started on 21 February 2012. It was originally due to end on 31 December 2014, but was extended twice upon request of the Greek government. In the context of the programme, the EFSF disbursed €141.8 billion to Greece. It included €48.2 billion to cover the costs of bank resolution and recapitalisation. Of this amount, €10.9 billion in EFSF notes was not needed and was later returned to the EFSF. Accordingly, the outstanding loan amount stands at €130.9 billion. This makes the EFSF Greece’s largest creditor by far.

Greece’s financial assistance programme was unique in many aspects. Due to the seriousness of the country’s structural weaknesses and adjustment needs, it was the biggest EFSF or ESM programme ever. It also had by far the most favourable lending conditions ever granted to an EFSF or ESM programme country. It included Private Sector Involvement with sizeable losses for private investors. Greece benefits from an average loan maturity of over 30 years. The country pays neither interest rates nor redemption on the overwhelming part of its EFSF loans until 2023. These favourable lending conditions provided Greece with budgetary savings of over €16 billion for 2013 and 2014 combined. That corresponds to more than 4% of Greek GDP in each of the two years.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Και νέο Eurogroup αύριο για τρίτο μνημόνιο;"

«Λουκέτο» στην Βουλή έως την ερχόμενη Δευτέρα

Αναστολή όλων των κοινοβουλευτικών εργασιών έως την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η προεκλογική περίοδος έως την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ομόφωνο αίτημα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας (σ.σ. εκτός της ΝΔ που απείχε από την συνεδρίαση).

Ωστόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος πρότεινε να συνεχιστούν οι εργασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Ο ίδιος φέρεται να κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καθυστερεί τη συζήτηση του σημαντικού σχεδίου νόμου ως «δώρο» στους ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε ψηφοφορία η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο μειοψήφησε καθώς στηρίχθηκε μόνο από τον κ. Κουτσούκο και την κυρία Κωνσταντοπούλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» στην Βουλή έως την ερχόμενη Δευτέρα"

Νέο Eurogroup αύριο - Ντάισελμπλουμ: Συζητάμε τρίτο πρόγραμμα

Μία ώρα κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε το νέο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος και νέα διετή δανειακή σύμβαση 29,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί αύριο, αφού πλέον θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αύριο.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι.

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.


Εξάλλου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη το πρωί για να συζητήσει σχετικά με τις νέες ελληνικές προτάσεις.

"Άλλη μια τηλεδιάσκεψη (θα διεξαχθεί) την Τετάρτη το πρωί μετά την ανακοίνωση της νέας επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης", έγραψε ο εκπρόσωπος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

"Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών", ανέφερε ο Στουμπ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Eurogroup αύριο - Ντάισελμπλουμ: Συζητάμε τρίτο πρόγραμμα"

Γιούνκερ: Θα δείτε πράγματα που δεν είχατε φανταστεί - Σουλτς: Ελπίζω σε λύση απόψε

Δυσπιστία υπάρχει στις Βρυξέλλες καθώς δεν διαφαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις και να βρίσκεται λύση, αφού και το αποψινό έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, διεκόπη για να συνεχιστεί αύριο.

«Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Αθήνα είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτελέσματα που δεν ταιριάζουν με την ιστορία που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα» είπε με μυστηριώδες ύφος και σχεδόν απόκοσμος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη διάρκεια εκδήλωση της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ η ελπίδα για μια συμφωνία έχει φτάσει στο έσχατο σημείο. «Σημαντικά γεγονότα, για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι, πρόκειται να συμβούν για την Αθήνα» σημείωσε με αινιγματικό ύφος ο κ. Γιούνκερ.

«Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι ιστορικά. Ελπίζω σε μία λύση απόψε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ελπίζουμε σε μία θετική έκπληξη απόψε στο Eurogroup» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικές οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, ενώ εξαπέλυσε κριτική στους δημοσιογράφους που θέλησαν να παραφράσουν όσα δήλωσε χθες, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Θα δείτε πράγματα που δεν είχατε φανταστεί - Σουλτς: Ελπίζω σε λύση απόψε"

Λεουτσάκος: Τα χρήματα είναι χαρτιά, θα βρεθούν

«Τα χρήματα είναι χαρτιά, θα βρεθούν. H αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται. Δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας» δήλωσε στον Αθήνα 9,84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το "όχι" και πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Λεουτσάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει η βούληση για να προχωρήσεις. Εμείς έχουμε τη βούληση και αν ο λαός θέλει να προχωρήσουμε, θα προχωρήσουμε με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Δε θα υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας μας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Τα χρήματα είναι χαρτιά, θα βρεθούν"

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας σε Ευρώπη και ευρώ

«Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό που προέχει ιδίως σήμερα είναι να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει σήμερα η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο, ο οποίος της επιτρέπει να φθάσει εκεί που πραγματικά της ανήκει» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση κάνω αυτό που μου ανήκει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και, όπως έχω πει πολλές φορές, στα όρια του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης παρέδωσε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σημειώνοντας, «εάν είναι δυνατόν να μην πάμε σε δημοψήφισμα μέσα από ένα καλό διαπραγματευτικό έργο, έστω και την τελευταία στιγμή». Ωστόσο, δήλωσε ότι εάν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, «εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε ότι μπορούμε για την διεκπεραίωσή του» και πρόσθεσε ότι ως ΚΕΔΕ αποφασίσαμε να πούμε «ναι» στην παραμονή της Ελλάδος μέσα από διαδικασίες που πιστεύουμε ότι είναι πιο σίγουρες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κατά την οποία δήλωσε: «Η θέση μου είναι αμετακίνητη: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Πολλώ μάλλον σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού. Γιατί είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού είναι βασικός πυλώνας ως προς την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδίως του ΕΣΠΑ. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν είμαι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε. Και αυτό είναι αυτονόητο χρέος μου απέναντι και στην Πολιτεία αλλά και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστός δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, ερχόμαστε μετά από μία συνεδρίαση που είχαμε ως όργανο να σας δώσουμε την απόφασή μας η οποία εκφράζει και μεταφέρει την αγωνία των συμπολιτών μας να επιστρέψει η χώρα μας και οι οικογένειές τους στην κανονικότητα και σε μια φυσιολογική ζωή. Να σας πούμε την αγωνία μας για το σταμάτημα όλων των έργων που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και εθνικό ναυάγιο σε ό,τι αφορά την Εθνική οικονομία. Αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία μας για την ενότητα. Μέλημά μας είναι η Ελλάδα να μείνει ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη, να μείνει στο ευρώ. Και να μην φτάσουμε σε διχαστικά διλήμματα.»

Το προεδρείο της ΕΝΠΕ είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

«Εμείς θέλουμε την Ελλάδα ενωμένη. Θέλουμε να μείνει στο ευρώ. Θέλουμε να μείνει στην Ευρώπη. Και οπωσδήποτε θέλουμε συνεννόηση της κυβέρνησης, όλων των πολιτικών δυνάμεων, των ευρωπαϊκών θεσμών, ούτως ώστε μέσα από συνεργασία και συνέργεια να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση ανεξέλεγκτη στη χώρα», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Θέλουμε η χώρα μας να μην ξαναζήσει εθνικό διχασμό και θέλουμε οπωσδήποτε να μεταφέρουμε την αγωνία των συνανθρώπων μας για επιστροφή στην κανονικότητα και στην ομαλότητα», πρόσθεσε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας σε Ευρώπη και ευρώ"

Χρηματοδότηση 18 δισ. χάνει η Ελλάδα από τη λήξη του προγράμματος στήριξης

Χάνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους άνω των 18 δις ευρώ η Ελλάδα με τη λήξη του προγράμματος στήριξης απόψε. Το Associated Press επικαλείται δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα 1,8 δις ευρώ του ESM, τα περίπου 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επιπλέον 3.5 δις από κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας.

Οποιαδήποτε δυνατότητα της Ελλάδας να αιτηθεί άλλη μορφή στήριξης, απαιτεί εβδομάδες προετοιμασίας και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει αξιολόγηση της χώρας. Εξάλλου οποιοδήποτε νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε νέες υποχρεώσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδότηση 18 δισ. χάνει η Ελλάδα από τη λήξη του προγράμματος στήριξης "

Από σοκ σε σοκ: Τώρα ζητάμε μνημόνιο 29 δισ. μέχρι το 2017

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω διετούς προγράμματος-μνημονίου. 
  
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά δάνειο 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία. 




Εάν γίνει δεκτή η αίτηση του κράτους μέλους, θα πρέπει να υπογραφεί Memorandum of Understanding, δηλαδή νέο Μνημόνιο!

Συγκεκριμένα ο κανονισμός του ESM προβλέπει

3. If a decision is adopted pursuant to paragraph 2, the Board of Governors shall, in accordance with Article 13(3) of the ESM Treaty, entrust:


(a) The European Commission – in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF – with the task of negotiating, with the ESM Member concerned, a memorandum of understanding (an "MoU") detailing the policy conditions attached to the loan. The content of the MoU shall reflect the severity of the weaknesses to be addressed and the fact that the financial instrument chosen is a loan. It shall include the details of the macroeconomic adjustment programme that shall specify the policy conditions to be applied to the support and implemented in the beneficiary ESM Member. Where bank recapitalisation is conducted using a portion of the loan, the provisions applicable therein should be in keeping with the monitoring, general principles of State-aid and involvement of the ESAs, as laid out in the Guideline on Financial Assistance for the Recapitalisation of Financial Institutions.


(b) The Managing Director of the ESM, with the task of preparing a proposal for a financial assistance facility agreement (FFA), including the financial terms and conditions of the loan, to be adopted by the Board of Governors.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 

Βάσει του κανονισμού του ESM η νέα συμφωνία μεταξύ του μηχανισμού και ενός κράτους μέλους, μπορεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η υπογραφή Μνημονίου για τη χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναφέρεται ρητά στη Συνθήκη του ESM. 

Στον κανονισμό του Μηχανισμού τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στους όρους που θα συνοδεύουν το δάνειο θα πρέπει να περιλαμβάνονται «λεπτομερώς μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν για την εφαρμογή τους».

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί τη σύντομη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». 


Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ελληνικής πρότασης μεταφρασμένο:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. 
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Ψυχρή υποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Ευρώπη
Ψυχρή έως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Χωρίς να λένε ότι πρόκειται για μια ιδέα «φτου κι απ' την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.   

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από σοκ σε σοκ: Τώρα ζητάμε μνημόνιο 29 δισ. μέχρι το 2017"

Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση

Κατάληψη πραγματοποίησαν πριν από λίγα λεπτά στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 50 περίπου δικηγόροι, μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας και διέκοψαν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ που επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος. 
              
Το ΔΣ του ΔΣΑ διέκοψε τη δημόσια συνεδρίασή του καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συζήτησης και τα μέλη εισήλθαν στο γραφείο του προέδρου Βασίλη Αλεξανδρή.






Οι 50 περίπου νέοι δικηγόροι του ζητούν από το ΔΣ να μην ασχοληθεί με το ζήτημα του δημοψηφίσματος καθώς: 

-Οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν αλλαγή του ισχύοντα κώδικα πολιτικής δικονομίας κάτι που οι δικηγόροι έχουν καταψηφίσει με ψήφισμά τους.



-Δεν μπορεί να αποφασίσει το ΔΣ για την αντισυνταγματικότητα ή μη του δημοψηφίσματος καθώς η όποια απόφαση θα επηρεάσει τη λαϊκή βούληση αλλά και οι ίδιοι οι δικηγόροι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ακόμη δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο μεταξύ ενός μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και καταληψιών. 

Οι 50 και πλέον δικηγόροι ζητούν να συγκληθεί γενική συνέλευση όλων των μελών του ΔΣΑ για να ληφθεί η απόφαση καθώς δεν μπορεί το ΔΣ του συλλόγου με απόφασή του να καταργεί το πανελλαδικό δημοψήφισμα κατά του κώδικα πολιτικής δικονομίας. 



Συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΣΑ 

Λίγο πριν τις 8:00 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η δημόσια συνεδρίασή του ΔΣ παρουσία 70 και πλέον ατόμων από τον επικαλούμενο προοδευτικό χώρο που αντιδρούν στο να λάβει θέση ο ΔΣΑ για το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, με την έναρξη της συνεδρίασής διάβασε πρόταση – ψήφισμα της πλειοψηφίας των μελών για το ζήτημα του δημοψηφίσματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή  ανακύπτουν «τουλάχιστον» επιφυλάξεις για τις βασικές διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος 4023/2011 για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 του συντάγματος».

Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου και τόνισε ότι δεν προκύπτει το πραγματικό νόημα αφού το αρμόδιο υπουργείο μας έστειλε ανεπικύρωτα στοιχεία

Ενώ τόνισε ότι «η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων και βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών. 

Η σύντμηση των προθεσμιών και η επίσπευση του δημοψηφίσματος και η δυσμενής οικονομική συγκυρία καθιστά προβληματική την παρουσία των δικαστικών αντιπρόσωπων στα εκλογικά τμήματα. 
 


Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα δεν έχει σαφή διατύπωση 

Τελικά με ισχυρότατη πλειοψηφία 18 υπέρ 4 κατά και μίας αποχώρησης το ΔΣ τάχτηκε υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας που είχε διαβάσει ο κ Αλεξανδρής και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Κατά συνέπεια ο σύλλογος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση"

Εκπτωση στα εισιτήρια του ΟΣΕ για το δημοψήφισμα

Έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων θα έχουν οι πολίτες που επιλέξουν να μετακινηθούν με τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

H TΡΑΙΝΟΣΕ θα παρέχει την έκπτωση από αύριο έως και την ερχόμενη Δευτέρα (6 Ιουλίου) το βράδυ. Σημειώνεται πως η εν λόγω έκπτωση ισχύει και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτωση στα εισιτήρια του ΟΣΕ για το δημοψήφισμα"

Μόνο με μετρητά θα αγοράζουν οι Ελληνες εισιτήρια της Ryanair

Μόνο με μετρητά θα μπορούν πλέον οι Έλληνες επιβάτες να αγοράζουν εισιτήρια από τη Ryanair.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι «Έλληνες πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια στα ελληνικά αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας μετρητά».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ryanair, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι πελάτες με ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά απόρριψης των πιστωτικών - χρεωστικών καρτών τους για οποιαδήποτε αγορά μέσω του Ryanair. com, λόγω των πρόσφατων capital controls που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. Η Ryanair δίνει πλέον την δυνατότητα στους 'Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, να αγοράζουν τα εισιτήριά τους με μετρητά στα εκδοτήρια της Ryanair στα αεροδρόμια».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει ότι οι ξένοι πολίτες δεν επηρεάζονται από τα capital controls τα οποία έχουν επιβληθεί στους 'Έλληνες πολίτες και μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήρια τους στο Ryanair. com χωρίς κανέναν περιορισμό.

«Η Ryanair θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα και να ενημερώνει όλους τους επηρεασμένους πελάτες και κατοίκους Ελλάδας για τυχόν αλλαγές», καταλήγει η εταιρεία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με μετρητά θα αγοράζουν οι Ελληνες εισιτήρια της Ryanair"

ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα και τρομοκρατία από τον Σαμαρά

Σε απάντηση των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση, στην οποία γίνεται λόγος για «τρομοκρατία», μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Για μια ακόμα μέρα ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τα ψέματα και την τρομοκρατία για να θολώσει το πραγματικό νόημα του δημοψηφίσματος που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στο τελεσίγραφο των δανειστών. Την κινδυνολογία περί δήθεν εξόδου από το ευρώ την έχει ξανακούσει ο ελληνικός λαός και της έδωσε την απάντηση που της αξίζει».

«Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας όπως αυτό που προτάθηκε από τους δανειστές. Δεν μπορεί άλλο να υπεκφεύγει επειδή φοβάται να τοποθετηθεί πάνω στα πραγματικά διακυβεύματα» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα και τρομοκρατία από τον Σαμαρά"

Ποτάμι: Προπαγανδιστικός μηχανισμός του «Όχι» το ΑΠΕ

Σε «προπαγανδιστικό μηχανισμό των θέσεων του στρατοπέδου του "όχι" προσπαθεί να μετατρέψει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβέρνηση», καταγγέλλει το Ποτάμι.

«Τα παραδείγματα πολλά και συνεχή», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «έχουν δημοσιευθεί 8 άρθρα από υποστηρικτές του "όχι" από τον διεθνή χώρο και απολύτως κανένα άρθρο υπέρ του "ναι"».

«Οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες πρέπει να καταλάβουν ότι το κράτος δεν είναι τσιφλίκι τους. Πληρώνεται από όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τονίζει το Ποτάμι και καταλήγει: «Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις ολοκληρωτικές τους απόψεις και ας σεβαστούν τους κανόνες της δημοκρατίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Προπαγανδιστικός μηχανισμός του «Όχι» το ΑΠΕ"

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα

Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τόνισε σε παρέμβασή της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του προέδρου της Ν.Δ.

Κατήγγειλε ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο πλαστά προφίλ, το ένα με το όνομά της και το άλλο ως Προέδρου της Βουλής.

«Επειδή κάποιοι λυσσούν και λυσσομανούν να εκτρέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να παρέμβουν σε ένα δημοψήφισμα», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από τη στιγμή που ψηφίσθηκε από την Βουλή δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος να μην γίνει».

«Να λείπουν οι σεναριολογίες, οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις η τρομοκρατία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, οι δηλώσεις που ουσιαστικά δεν υπηρετούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «υπάρχουν στην Ε.Ε. και φωνές που κρούουν τον κώδωνα της ανάγκης σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας».

Στο πλαίσιο αυτό διάβασε επιστολή Προέδρου της Κυπριακή Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος στηρίζει το δημοψήφισμα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα"

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δράσει σήμερα»

Kάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «οφείλει να δράσει για να δοθεί μια θετική, μια λυτρωτική λύση, σήμερα, τώρα, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση».

Όπως είπε, από την πλευρά της έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, που βρίσκονται και αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

«Οι στιγμές είναι ιστορικές, όπως και η ευθύνη όλων μας» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δράσει σήμερα»"

Μπαμπινιώτης: «Θα ψηφίσω "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα»

«Θα ψηφίσω “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας. Γιώργος Μπαμπινιώτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εθνική απόφαση. η οποία θα σφραγίσει την ύπαρξη και το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια ή και οριστικά.

«Δίδασκα πάντοτε τους φοιτητές μου, υποστήριζα πάντοτε στις ομιλίες μου, έγραφα πάντοτε στα κείμενά μου ότι η Ευρώπη και ως ονομασία (η έχουσα «εὐρεῖς ὦπας», μεγάλα μάτια) και ως πολιτισμός και ως πολιτική οντότητα έχει εγγενή ιστορική και ιδρυτική σχέση με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό. Αυτό μού υπαγορεύει συνειδησιακά ότι δεν μπορώ να φανταστώ - ούτε να ανεχθώ - ως ευρωπαίος πολίτης την πατρίδα μου, τα παιδιά μας, τη ζωή μας, την ταυτότητά μας, την ύπαρξή μας εκτός Ευρώπης - χωρίς να ωραιοποιώ ή να εξιδανικεύω την Ευρώπη και ιδίως τους πολιτικούς και τις πολιτικές της», αναφέρει.

Αναφέρεται στη συνείδηση της «ευρωπαϊκής ιθαγένειας» η οποία τον οδηγεί να δηλώσει ότι θα ψηφίσει «να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρώπη και στο ευρωπαϊκό νόμισμα», διαμηνύοντας ότι κάθε απουσία θα είναι αισθητή και κάθε σιωπή θα είναι εκκωφαντική.

«Θεωρώ όμως ότι αυτή η ώρα είναι ώρα εθνικής ευθύνης, κατά την οποία διακυβεύονται τα πάντα. Δεν ψηφίζουμε κόμματα. Ψηφίζουμε πατρίδα. Ψηφίζουμε ζωτικό χώρο, ψηφίζουμε σε ποιον πολιτισμό και με ποιους εταίρους θέλουμε να είμαστε. Αυτόν τον αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο ας τον επιτελέσει όποιο κόμμα και όποια κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Μπαμπινιώτης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαμπινιώτης: «Θα ψηφίσω "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα»"

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει εξέλιξη για Ελλάδα σήμερα

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για "συμφωνία της τελευταίας στιγμής" η γερμανίδα καγκελάριος, καθώς φέρεται να δήλωσε ότι "δεν θα υπάρξει νέα εξέλιξη για την Ελλάδα σήμερα", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, τόνισε μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συζητήσει επί μιας νέας πρότασης για συμφωνία πριν το ελληνικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καγκελάριος δήλωσε ότι πλέον μπορούν να περιοριστούν οι συνθήκες της ελληνικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις επιπτώσεις για την ευρωζώνη, συμπλήρωσε.

Είναι σημαντικοί οι συμβιβασμοί μεταξύ των εταίρων αλλά δεν θέλουμε τον συμβιβασμό μόνο και μόνο για τον συμβιβασμό, φέρεται να δήλωσε.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα λήγει στις 24:00

Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα και ότι δεν γνωρίζει κάτι που να ανατρέπει την προθεσμία. Σημείωσε πάντως ότι η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Η τελευταία πρόταση από την Κομισιόν προς την Ελλάδα που γνωρίζω είναι αυτή που είχε κατατεθεί την προηγούμενη Παρασκευή, υπογράμμισε η καγκελάριος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει εξέλιξη για Ελλάδα σήμερα"

Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα χρεοκόπησε και δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της, που ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια.

Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνήτη, ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times και ανέφερε: «Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά».

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται μέσα σε έναν φαύλο κύκλο και θα πρέπει είτε να αναβληθούν οι πληρωμές του χρέους για χρονικό διάστημα πέντε ετών είτε να γίνουν παραχωρήσεις από τους πιστωτές ή να γίνει ένας συνδυασμός και των δύο προτάσεων.

Ο Παντάγια ανέφερε ότι οι πιστωτές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να δεχθούν να διαπραγματευθούν το χρέος της χώρας, αλλιώς είναι σαν να πυροβολούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Οικονομικοί αναλυτές της Wall Street Journal προβλέπουν ότι το νησί της Κεντρικής Αμερικής θα ξεμείνει από χρήματα τον Ιούλιο και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και περαιτέρω κρίση.

Το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει δυσκολίες στον τομέα της Οικονομίας από την δεκαετία του '70 και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα, ενώ το εργατικό δυναμικό και η φορολογική βάση παρουσιάζει εξάντληση, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μαζικής μετανάστευσης. Από τα 3,6 εκατομμύρια που εξακολουθούν να ζουν στο νησί μόνο το ένα εκατομμύριο έχει σταθερή δουλειά!

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news