facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αντιδράσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος - Τι απαντά το ΥΠΕΣ

Πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόσο για το περίπλοκο του ερωτήματος που απευθύνεται στους πολίτες, όσο και για το γεγονός ότι στις απαντήσεις προηγείται το «όχι».

Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).»

Και οι απαντήσεις είναι κατά σειρά:

«Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»

Για «ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ, σχολιάζοντας το ψηφοδέλτιο που είδε το φως της δημοσιότητας.





Για «επιτομή αντισυνταγματικότητας» και «μπλέξιμο των πολιτών» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.







Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους συμμάχους της Χρυσής Αυγής, αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν και αυτή τη φορά το νόμο και να αντιστρέψουν τη νόμιμη σειρά των απαντήσεων, σε μια απέλπιδα και μάταιη προσπάθεια να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού.



»Καθότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4023/2011 «Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος...».

»Από την ίδια τη διατύπωση του άρθρου, προκύπτει ότι το ΝΑΙ έπρεπε να είναι γραμμένο πριν από το ΟΧΙ. Όσο για την φράση «ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής...» είναι φανερό ότι σημαίνει τη δυνατότητα χρήσης άλλων όρων (όπως π.χ. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ - ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ - ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ή ΣΥΜΦΩΝΩ - ΔΙΑΦΩΝΩ κ.λπ.).

»Η τακτική τους δεν μας κάνει εντύπωση. Κάνουν έτσι ολοφάνερα και για πολλούς λόγους αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, με αόριστο ερώτημα, στηριγμένο σε ψευδή δεδομένα που έτσι κι αλλιώς δεν ισχύουν πια και δεν δίνουν καν στον ελληνικό λαό τη χρονική άνεση να σκεφτεί και να αποφασίσει με νηφαλιότητα και ηρεμία.

»Επιπλέον, αλλάζουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κρίσιμες διατάξεις της νομοθεσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την ομαλή διεξαγωγή του. Δεν μας κάνει λοιπόν εντύπωση το φτηνό κολπάκι τους για τη μορφή του ψηφοδελτίου. Έχουν κάνει τόσα και τόσα, εκεί θα κόλλαγαν;

»Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα πει ξεκάθαρα «μένουμε στην Ευρώπη», βάζοντας ένα οριστικό τέλος στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της Τρόικας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή».

Έντονα αντέδρασε και το Ποτάμι:

«Ο φόβος της ήττας κάνει τους τυχοδιώκτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να χρησιμοποιούν μεθόδους, που δε θα τολμούσε καμία δημοκρατική κυβέρνηση. Αντί για δύο ψηφοδέλτια με “ναί” και “όχι” φτιάχνουν ένα ψηφοδέλτιο με το πρωτοφανές, να προηγείται το “όχι” του “ναι”! Μοιράζουν αυθαίρετα τον τηλεοπτικό χρόνο 70% υπέρ του “όχι” και 30% υπέρ του “ναι”. Και τέλος ο κ. Τσίπρας δείχνοντας πολιτική δειλία αποφεύγει να απαντήσει στην πρόκληση του Σταύρου Θεοδωράκη να γίνει ντιμπέιτ με τους όρους που θέλει, με τους δημοσιογράφους που θέλει, στο κανάλι που θέλει.

»Το Ποτάμι ζητάει την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών με υπηρεσιακό υπουργό όπως επιβάλλουν οι ελληνικοί αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Οι πρακτικές δικτατορικού τύπου δε θα γίνουν ανεκτές από τους πολίτες. Την Κυριακή το ΝΑΙ θα είναι και για την δημοκρατία.»

Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών


Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής».

«Προκαταρκτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 38/2015 για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρει ρητά την παρακάτω απόφαση, που αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία απόφαση της Βουλής:



»Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»

»Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

»Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.

»Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.

»Άρθρο 13

»Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

»Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

»Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.

»Άρθρο 15

»Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.

»Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.

»Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.

»Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.

»Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.

»Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος - Τι απαντά το ΥΠΕΣ"

Παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα το πλαφόν στα ΑΤΜ

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικνοομικών Γιάννης Βαρουφάκης τη μείωση του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ την ημέρα.

Σε σύσκεψη που είχε με τους τραπεζίτες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, εξετάστηκε να δοθεί κάτι παραπάνω σαν όριο αναλήψεων στους συνταξιούχους που δεν έχουν χρεωστική κάρτα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης στα καταστήματα που θα ανοίξουν μόνον για αυτούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Άνθιμος Θωμόπουλος (Πειραιώς), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική), Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ράπανος και Σπύρος Φιλάρετος (Alpha Bank) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Attica Bank).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα το πλαφόν στα ΑΤΜ"

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου

Από την Κυριακή έχει ξεκινήσει στο Εθνικό Τυπογραφείο η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα θα διαρκέσει η ψηφοφορία.

Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

»Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»



Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει.

Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου"

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταστρέψει την Ευρώπη

Κεραυνοί Σόιμπλε κατά της Ελλάδας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Γερμανίας που απείλησε την Ελλάδα με νέο μνημόνιο και συζήτηση από την αρχή.

Ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σημείωσε, σύμφωνα με το Mega, πως η Ευρώπη δεν «θα αποτύχει αν φύγει η Ελλάδα» την οποία χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση».

«Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ αύριο, δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές από το ΔΝΤ», είπε.
«Οι συνομιλίες μετά την Κυριακή θα ξεκινήσουν από την αρχή. Το προηγούμενο πρόγραμμα τελειώνει την Τρίτη το βράδυ», τόνισε.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε «πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση», η οποία όπως είπε «έχει απίστευτη συμπεριφορά αλλά δεν μπορούν να καταστρέψουν την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι σε δύσκολο δρόμο αλλά γι αυτό υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε..

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταστρέψει την Ευρώπη"

Κυβέρνηση: Αυτή είναι ολόκληρη η πρόταση των Θεσμών

Στη δημοσιότητα δόθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας την πλήρη πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες προτού βρεθούν μπροστά στην κάλπη.

«Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται με δημοψήφισμα να εγκρίνει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για να το πράξει αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, χωρίς να έχει διαβάσει προσεκτικά το κείμενο των προτάσεων των θεσμών.

Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα την πλήρη πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση (επίσημη μετάφραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την πρόταση

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Αυτή είναι ολόκληρη η πρόταση των Θεσμών"

Τουσκ: «Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος


Το νέο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για παράταση του τρέχοντος προγρλαμματος, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί με ομαλότητα στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, 5 Ιουλίου, αλλά και με ανοιχτές τράπεζες, απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με απαντητική του επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει βάση, προκειμένου να χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η παράταση που ζητάει.

Μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους, η πόρτα παραμένει ανοιχτή, αναφέρει η απαντητική επιστολή του κ. Τουσκ, που διέρρευσε στους Financial Times.

Η επιστολή Τουσκ στα ελληνικά

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Στην επιστολή σας στις 28 Ιουνίου 2015, ζητήσατε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του (στις 30 Ιουνίου 2015).

Θα πρέπει να τονίσω ότι, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιουνίου, συμφωνήσαμε για τη διαδικασία που θα υπάρξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Επιβεβαιώθηκε ότι η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, βάσει του πλαισίου που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ήταν προϋπόθεση για το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πακέτου, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας και μέτρα που αφορούσαν το χρέος. Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε, εκ νέου, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Ιουνίου. Το αίτημά σας για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να εξετασθεί βάσει του παραπάνω συμφωνηθέντος πλαισίου.

Δυστυχώς, πριν από την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας αναλυτικής συμφωνίας. Επομένως, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μία απόφαση επέκτασης του προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου.

Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες, με δεδομένη την έλλειψη νέων στοιχείων, δεν βλέπω κανένα λόγο να καταστώ αντίθετος στις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο της 27ης Ιουνίου.

Θα πρέπει, τέλος, να τονίσω ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, βάσει των κανόνων που έχουμε συνομολογήσει. Στην Ευρώπη, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάντα ανοιχτή, υπό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».

Στο κενό τα τηλεφωνήματα σε Γιούνκερ και Σουλτς

Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους αρχηγούς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τα εργαλεία στην ΕΚΤ».

Προκύπτει έτσι, σαφώς, ότι έπεσαν στο κενό οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δύο κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες να συμβάλουν, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα που αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, μέσω του ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε εδώ την επιστολή Τοyσκ στα αγγλικά

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: «Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος"

«Ψαλίδι» στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων λόγω δημοψηφίσματος

Με φειδώ θα δίνονται εν όψει του δημοψηφίσματος οι άδειες στους δημοσίους υπαλλήλους. Για τη χορήγηση κανονικών αδειών σε όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα θα συνυπολογίζεται η ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης διεξαγωγής του δημοψηφίσματας.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέχρι και τις 10 Ιουλίου, κάθε είδους κανονική άδεια στο μόνιμο καθώς και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών σε υπουργεία, αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ΟΤΑ, καθώς και όλων των εποπτευόμενων φορέων από αυτά, θα χορηγείται με ευθύνη τόσο των οικείων προϊσταμένων όσο και των προϊσταμένων των υπηρεσιών προσωπικού του κάθε φορέα.

Επισημαίνεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που δεν θα αποτρέψει την εύρυθμη και κανονική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, όπως και την άμεση ανταπόκρισή τους στη διαδικασία του δημοψηφίσματος -κατά το χρονικό διάστημα από την ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ προκήρυξης του δημοψηφίσματος ως και 10 Ιουλίου 2015- και κυρίως αφού πρώτα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους ποιες υπηρεσίες των φορέων είναι απαραίτητο να εργαστούν με απόλυτη πληρότητα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων λόγω δημοψηφίσματος"

S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC-»

Η S&P υποβάθμισε την Δευτέρα κατά μια βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας σε "CCC-" από "CCC", με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της S&P, το αρνητικό outlook σημαίνει πως μπορεί να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση σε "SD" μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (distressed exchange).
"Χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες" σημειώνουν. 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ ανέρχεται στο 50%. 
Εκτιμά ακόμα ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις πληρωμές χρέους και την συμμετοχή στην ευρωζώνη. 
Για το 2015 ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5%. 
«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις επιπτώσεις για τον τραπεζικό της τομέα και την οικονομία από μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία, βλέπουμε τώρα πως μια πιθανότητα να βγει τελικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που κατά την γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.
Όσον αφορά την μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η S&P διευκρινίζει ότι αν και δεν θα χαρακτηριστεί χρεοκοπία με βάση τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης, αποτελεί νομικά ένα συμβάν χρεοκοπίας με βάση την συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 ανάμεσα στην Ελλάδα και τον EFSF.
Προσθέτει ωστόσο, πως το βασικό σενάριο παραμένει ότι τους επόμενους μήνες, ο EFSF δεν πρόκειται να κάνει άμεσα απαιτητά τα 130,9 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC-»"

Παππάς: Λάθος να συνδέεται το δημοψήφισμα με την Ελλάδα στο ευρώ - ΒΙΝΤΕΟ

Είναι ολέθριο λάθος να συνδέεται το δημοψήφισμα με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο Ν. Παππάς στο Mega, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Τόνισε όμως ότι το δημοψήφισμα θα γίνει.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου. Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητά τους, υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νέο αίτημα για παράταση του προγράμματος κατά ένα μήνα. Επεσήμανε πως αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει νωρίτερα σε δημοψήφισμα θα δεχόταν κριτική ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων.
Παρατήρησε ότι ακραίοι κύκλοι από το εξωτερικό θέτουν σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι για τις εργασιακές σχέσεις ζητήθηκε από την Ελλάδα να μην υπάρξει καμία νομοθέτηση πριν το 2016 και χωρίς να υπάρξει νωρίτερα διαβούλευση με τους θεσμούς.
Οσο περνούν οι μέρες θα πληθαίνουν οι φωνές που θα ζητούν μια λύση, εκτίμησε.
Διανύσαμε με διαστημική απόφαση το διάστημα από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη στο οποίο από την ελληνική πρόταση που ήταν «καλή βάση συζήτησης» έως την Πέμπτη που μας τέθηκε ένα κείμενο ως τελεσίγραφο, είπε.
Αν ο λαός την Κυριακή πει «ναι» τότε θα αποδεχθεί ένα μνημόνιο σκληρότερο από τα προηγούμενα.
Ο ίδιος άφησε να διαφανεί πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν υπερισχύσει το «ναι». «Ο υποφαινόμενος και η κυβέρνηση δεν εξελέγησαν για να εφαρμόσουν μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Λάθος να συνδέεται το δημοψήφισμα με την Ελλάδα στο ευρώ - ΒΙΝΤΕΟ"

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

H κινεζική κυβέρνηση «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» και να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που εύχεται η Κίνα, είναι να δει μία Ευρώπη ενωμένη, μία Ευρώπη ευημερούσα και ένα ισχυρό ευρώ» υπογράμμισε ο ίδιος, καθώς «αυτό δεν εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα της Ευρώπης αλλά επίσης εκείνα της Κίνας» και του υπόλοιπου κόσμου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κινέζος πρωθυπουργός θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη"

Αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια, νέος καυγάς με την Ζ.Κωνσταντοπούλου

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα, η Βουλή μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και αντί να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η σύνεση, κυριαρχεί η ένταση και οι συγκρούσεις. Η «κόντρα» που ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου οδήγησε στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συζήτηση επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει ασφαλιστικά θέματα, ενώ σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για την στάση της προέδρου της Βουλής.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων προκλήθηκαν από την άρνηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να τους δώσει τον λόγο όταν ζήτησαν να τοποθετηθούν με αφορμή την προηγηθείσα επίθεσή της κατά των Θεσμών και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και για την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής εν όψει δημοψηφίσματος.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να αλλοιώσει το δίλημμα του δημοψηφίσματος, κάτι που απηύθυνε τόσο προς τους Θεσμούς όσο και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Γιούνκερ τον οποίο κατηγόρησε ότι αποφάσισε να παρέμβει σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης και να συμβουλεύσει για το πώς θα τοποθετηθούν οι έλληνες πολίτες στο δημοψήφισμα.

Μάλιστα η πρόεδρος της Βουλής τους κατηγόρησε ότι προσπάθησαν μέσω των δηλώσεών τους να αλλοιώσουν το δίλλημα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν δίλημμα σε σχέση με την Ε.Ε. και το νόμισμα. «Αυτοί που θέτουν το δίλλημα με τρόπο άκρως αντιδημοκρατικό, είναι εκείνοι που θέτουν το δίλημμα Ευρώπη ή όχι. Είναι εκείνοι που λένε ότι το δίλημμα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι «ουδέποτε η Ευρώπη είχε ως αρχή της τις παρεμβάσεις στην Δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία». «Η Ευρώπη στηρίζεται στην Δημοκρατία, στον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής έκφρασης», πρόσθεσε.

Υπήρξαν φωνές από την πτέρυγα της ΝΔ ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γ.Βρούτσης ζητούσε τον λόγο, όπως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι.Κουτσούκος, ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη δηλώνοντάς τους ότι θα τοποθετηθούν αμέσως μετά. Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν με αποτέλεσμα η ΠτΒ να αρχίσει να «μοιράζει» ποινές και συγκεκριμένα να ανακαλεί στην τάξη τους βουλευτές που φώναζαν διαβάζοντάς τους το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής.

«Υποπίπτετε σε ανάρμοστη συμπεριφορά και σας ανακαλώ στην τάξη», επανέλαβε αρκετές φορές η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητώντας μάλιστα από την αρμόδια αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου να συγκεντρώσει τα πρακτικά της συνεδρίασης «επειδή περιέχουν ακραίες εκφράσεις», όπως είπε, οι οποίες θα πρέπει να απασχολήσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επιτέθηκε στους πιστωτές λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου σωστό, και είναι εντελώς αντιδημοκρατικό, προσβλητικό και ταπεινωτικό για μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα που δεν κατάφεραν να την μετατρέψουν σε προτεκτοράτο, να παρεμβαίνουν για να επιβάλλουν στο λαό τι θα ψηφίσει και τι δεν θα ψηφίσει».Επίσης τους κατηγόρησε ότι «θέλουν να ακυρώσουν την Δημοκρατία, να πνίξουν την οικονομία, κόντρα στην θέληση του ελληνικού λαού».

«Αυτή την ιστορική ώρα παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς ο λαός δεν πρόκειται να υποκύψει και θα δείξει αντοχή με αγωνιστική στάση και έναν πάνδημο όχι στο δημοψήφισμα και θα είναι ντάλα μεσημέρι», είπε ο κ. Στρατούλης και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «έπαιξε ένα καλοστημένο θέατρο» και ότι «ήταν προσχεδιασμένο να κάνει φασαρία για να αποχωρήσει από τη Βουλή γιατί διαφωνεί με το νομοσχέδιο που καταργεί μνημονιακές διατάξεις που σφαγίασαν δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτσούκος επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής λέγοντάς της ότι «δεν ανεχόμαστε να μας φιμώνετε». Μάλιστα της είπε: «Πόσες προσβολές πρέπει να δεχθεί από τον πρωθυπουργό, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, τον λαό και τα ΜΜΕ ώστε να καταλάβει ότι βρίσκεται σε διαρκή παρεκτροπή;». Ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο των τραπεζών. Απαντώντας η ΠτΒ του είπε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει ΠΝΠ λόγω της ασφυξίας που επέβαλαν οι δανειστές και είπε ότι πρόκειται «για δημοκρατική πράξη απέναντι στον εκβιασμό τους».

Σε γραπτή δήλωσή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. αναφέρουν ότι η κα Κωνσταντοπούλου «σε ένα παραλήρημα διχασμού και αυταρχισμού έφτασε στο έσχατο σημείο να απειλεί βουλευτές και λαό με κυρώσεις, εφόσον τολμήσουν να δηλώσουν ότι είναι υπέρ του «ναι» στην Ευρώπη «συνεχίζοντας τον κατήφορο εναντίον της Δημοκρατίας».

Η Ν.Δ., καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει στα δόλια σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα από ευρωπαϊκή σε τριτοκοσμική χώρα. «Τα ψέματα τους τελείωσαν. Απαντάμε: δεν θα τους περάσει!» αναφέρει η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια, νέος καυγάς με την Ζ.Κωνσταντοπούλου"

Πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ

Πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ σε λίγες ώρες θα πληρωθούν και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή. Το θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι τα προβλήματα υπήρξαν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ και ξεκαθάρισε δεν υπήρχε πρόβλημα καταβολής χρημάτων από το ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ τα προβλήματα επιλύθηκαν και οι συνταξιούχοι ήδη μπορούν να κάνουν αναλήψεις, και μάλίστα νωρίτερα, γιατί κανονικά έπρεπε να πληρωθούν αύριο, ενώ εκτίμησε ότι «σε μία – δύο ώρες» θα λυθεί και το πρόβλημα με το ταμείο της ΔΕΗ.

Νωρίτερα, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε ανακοινώσει ότι η πληρωμή των συντάξεων του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ"

«Συναγερμός» από τις φαρμακευτικές για τον εφοδιασμό της Ελλάδας σε φάρμακα

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να τονίζει πως είναι διασφαλισμένη η συνήθης ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία, ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν πως ο εφοδιασμός της χώρας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση επειγόντως.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις παραδόσεις των σκευασμάτων τους στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, η ομοσπονδία των ενώσεων των βιομηχανιών του κλάδου σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως στο χειρότερο σενάριο του Grexit, η ακεραιότητα της φαρμακευτικής εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, «κάτι που θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Το περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε στον επίτροπο Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις ο Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA), περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι εισαγωγές φαρμάκων που σώζουν ζωές, καθώς και οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, είναι στην κορυφή του καταλόγου των προϊόντων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και πλησιάσει την έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι βιομηχανίες του φαρμάκου αντιμετωπίζουν ηθικό δίλημμα να μην διακόψουν τον εφοδιασμό και σε έκτακτη συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σήμερα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Αλλά παρά τις όποιες ενέργειες των εταιρειών ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις, εάν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα για την μεταπώληση σκευασμάτων σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον Μπεργκστρόμ, εταιρίες όπως οι Roche, Novartis, Pfizer και Sanofi θα συνεχίσουν τις παραδόσεις, ωστόσο, ζητούν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και επαναφέρει τη δραχμή η ισοτιμία του νέου νομίσματος είναι πιθανό να υποτιμηθεί πολύ γρήγορα, δημιουργώντας μια ευκαιρία για τους εμπόρους που θα μπορούν να επανεξάγουν με κέρδος σκευάσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το λεγόμενο παράλληλο εμπόριο επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για την ελευθερία κίνησης των αγαθών, αλλά οι φαρμακευτικές βιομηχανίες ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί από τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε όπως λένε- να αποτραπούν ελλείψεις στην Ελλάδα.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι οφείλεται σε φαρμακευτικές εταιρείες από νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.

Αν και η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακριβώς τις τιμές αναφοράς διαφόρων σκευασμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συναγερμός» από τις φαρμακευτικές για τον εφοδιασμό της Ελλάδας σε φάρμακα"

Λευκός Οίκος: «Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο ΔΝΤ»

Για το ελληνικό ζήτημα, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό και άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η αμερικανική έκθεση στην ελληνική οικονομία είναι μικρή. Την ίδια ώρα και σχετικά με την πληροφορία για την μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο Έρνεστ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος καλεί την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και συμπλήρωσε ότι οι πλευρές που διαπραγματεύονται για το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αναπτύξουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει ένα βιώσιμο πλάνο χρέους χωρίς να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, ο Έρνεστ επέστησε την προσοχή για τις «έντονες δηλώσεις» από τους Έλληνες επικεφαλής και άλλες χώρες της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, ενώ είπε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, σχολίασε μόνο ότι πρόκειται για δημοκρατική διαδικασία που θα αποφασιστεί από τους Έλληνες, αλλά επισήμανε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ευρώπης να παραμείνουν στενά συνδεδεμένες, ισχυρές και λειτουργικές οι χώρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: «Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο ΔΝΤ»"

Οι δικηγόροι ζητούν επικυρωμένο αντίγραφο της πρότασης των Θεσμών

Οι δικηγόροι ζητούν να τους αποσταλεί επικυρωμένο αντίγραφο της πρότασης των Θεσμών, επί της οποίας καλούνται οι Έλληνες πολίτες να τοποθετηθούν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, δια μέσω του προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή, απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών επιστολή με την οποία ζητά να της γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της επιτροπής των θεσμών καθώς και να της αποσταλεί σχετικό επικυρωμένο αντίγραφο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «μετά την αποδοχή της πρότασης του υπουργικού συμβουλίου από το κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 5η Ιουλίου 2015 και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε εξαιρετικής σημασίας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «ως γνωστόν, με τον νόμο 4023/2011, εξειδικεύθηκαν νομοθετικά βασικές διαδικαστικές εγγυήσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατ’ άρθρον 44 παρ.2 και 3 του Συντάγματος».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η επιστολή, «προς εκπλήρωση των ρυθμίσεων των άρθρων 5 και 10 του ν. 4023/2011, ενόψει και του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων και συνεπεία των τεθέντων ερωτημάτων του εν λόγω δημοψηφίσματος, ζητούμε:

α) Nα μας γνωστοποιήσετε το κείμενο της πρότασης των Θεσμών, επί του οποίου καλούνται οι Έλληνες πολίτες να τοποθετηθούν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και

β) Nα μας αποστείλετε σχετικό επικυρωμένο αντίγραφο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι ζητούν επικυρωμένο αντίγραφο της πρότασης των Θεσμών"

ΣτΕ: Δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Π.Ν.Π για τα ταμειακά διαθέσιμα

Δεν μπορεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ελέγξει τη νομιμότητα της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Π.Ν.Π, καθώς κυρώθηκε με νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με το νόμο 423/2015.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου, με μία λυτή απόφαση των πέντε παραγράφων απέρριψε την προσφυγή του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Π.Ν.Π.

Το Τ.Ε.Ι. υποστήριζε ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.

Ακόμη, το Τ.Ε.Ι. ανέφερε ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Σύμφωνα με το Τ.Ε.Ι. η Π.Ν.Π. καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας, προσθέτει το Τ.Ε.Ι., καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) οι Π.Ν.Π. εκδίδονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να αναφέρεται με σαφήνεια η προς αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκη έκδοσή τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2567/2015 απόφασή της απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του εν λόγω Τ.Ε.Ι.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση των συμβούλων Επικρατείας η αίτηση του Τ.Ε.Ι. κατατέθηκε στις 28.4.2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα της κύρωσης της Π.Ν.Π, με το νόμο 4323/2015.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η κύρωση της Π.Ν.Π. με τον επίμαχο νόμο έγινε αναδρομικά.

Όμως, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά του νόμου «δεν χωρεί αίτηση ακυρώσεως».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σακελλαρίου σε σημαντικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως είναι για το δεύτερο μνημόνιο, τις περικοπές των συντάξεων, κ.λπ., είχε μειοψηφήσει και είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας τους.

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Σακελλαρίου είναι ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων του ΣτΕ και έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για να προαχθεί στην θέση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία θα κενωθεί αύριο, λόγω της συνταξιοδότησης του σημερινού προέδρου Σωτήρη Ρίζου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Π.Ν.Π για τα ταμειακά διαθέσιμα"

Παίρνει πίσω την προειδοποίηση στον πρωθυπουργό ο Χρυσόγονος

Τον σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, υπογραμμίζει, με δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση επιστολής του προς τον πρωθυπουργό, με την οποία λέει ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις. Στην επιστολή του αυτή, με ημερομηνία 19 Μαρτίου, την οποία ανήρτησε σήμερα σε προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ.Χρυσόγονος προειδοποιούσε ότι «η ρήξη με τους εταίρους θα αναγκάσει τη χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους».

«Με μεγάλη μου λύπη υποχρεώνομαι να δώσω σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών» γράφει ο κ. Χρυσόγονος και συνεχίζει:

«Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «..Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε…», ότι «…Η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται…», ότι «…νομισματικό "έμφραγμα" … θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ…», ότι «…η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής).

Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση…» και ότι «…Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε….»

Η νεώτερη δήλωση του κ. Χρυσόγονου έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια του προηγούμενου δελτίου τύπου με το οποίο δημοσιοποίησα την από 19.3.2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, προσθέτω ότι αυτό αποτελεί άσκηση του κατά το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώματός μου για έκφραση προσωπικής άποψης και δε θίγει -ούτε θα μπορούσε άλλωστε- το σεβασμό μου στις αποφάσεις του κόμματος που λαμβάνονται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατά το άρθρο 2 του ίδιου Καταστατικού και τη δέσμευσή μου από αυτές."

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παίρνει πίσω την προειδοποίηση στον πρωθυπουργό ο Χρυσόγονος"

Δυσφορία συνταγματολόγων και Παπούλια για τη στάση Παυλόπουλου στο δημοψήφισμα

Φουντώνει το κλίμα αμφισβήτησης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τις κυβερνητικές ενέργειες σχετικά με το δημοψήφισμα. Πολλοί συνταγματολόγοι, είτε δημοσίως είτε κατ' ιδίαν εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ευκολία με την οποία ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε και ενέκρινε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Νίκος Αλιβιζάτος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εκτροπή! Σε αντίστοιχο πνεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει την άποψη ότι ο διάδοχός του στο ύπατο αξίωμα "έπρεπε να είχε προφυλάξει τη χώρα".

Η ενόχληση συνταγματολόγων για τον κ. Παυλόπουλο σχετίζεται και με τη στάση που είχε τηρήσει, ως βουλευτής τότε της ΝΔ, στο θέμα του δημοψηφίσματος που είχε αναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μάλιστα στο Κανάλι 1 είχε αποδομήσει το εγχείρημα του τότε πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο για “έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας”, εκφράζοντας την ελπίδα «ο Παπανδρέουνα μην σκέφτεται σοβαρά να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα παραμονή ή έξοδο από το ευρώ».

Σε εκείνες τις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος σημείωνε ότι “το Σύνταγμα δεν προβλέπει την διεξαγωγήδημοψηφίσματος για θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά συνεπώς παραμένει το ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που θα ετίθετο στο δημοψήφισμα”. Είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι θέτει «ψευτοδιλήμματα» όταν φέρνει προς ψήφιση νέα μέτρα αλλά δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει αυτά που έχει ήδη «περάσει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσφορία συνταγματολόγων και Παπούλια για τη στάση Παυλόπουλου στο δημοψήφισμα"

«Επιλογή για έξοδο από το ευρώ το δημοψήφισμα», λέει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν τόνισε πως το δημοψήφισμα θα είναι επιλογή για το αν η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανανεώνει την ταξιδιωτική οδηγία, δήλωσε ο Οσμπορν και σύστησε στους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Οι τραπεζικές καταθέσεις των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα υπόκεινται στον έλεγχο των capital controls. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Οι Βρετανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα πληρώνονται κανονικά», δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στη βρετανική Βουλή.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν όλες υποκαταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία και τόνισε πως η προστασία των καταθέσεων είναι μοναδική ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Οι αρχές της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς πρέπει να υποτιμήσει την επίδραση ενός Grexit στην ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να προστατεύσουν τους τουρίστες από την capital controls, αλλά κάποιος πρέπει να σκεφτεί ότι τα ATMs μπορούν να αδειάσουν από μετρητά.

«Πριν πέντε χρόνια, δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το σοκ από το εξωτερικό. Είμαστε σε ισχυρότερη θέση τώρα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως το ΔΝΤ υπάρχει για παρέχει στήριξη σε δοκιμαζόμενες οικονομίες και εξηγώντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο λαός της Ελλάδας θα πάρει μία απόφαση, αλλά θα πρέπει να προσέχει τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης», επισήμανε καταλήγοντας ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επιλογή για έξοδο από το ευρώ το δημοψήφισμα», λέει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ"

Διαφοροποίηση Χρυσόγονου από την κυβερνητική πολιτική

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα, Δευτέρα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος επιστολή, την οποία είχε αποστείλει προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 19 Μαρτίου, κου ουσιαστικά τον προειδοποιούσε για τους κινδύνους της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην επιστολή.

Ο κ. Χρυσόγονος είναι το πρώτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιείται από την πολιτική Τσίπρα.

«Βρυξέλλες, 29/06/2015

» Με μεγάλη μου λύπη υποχρεώνομαι να δώσω σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών. Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, τονίζοντας ότι:

»'..Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του 'προγράμματος της Θεσσαλονίκης', βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε…», ότι '...η 'λύση' της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται…», ότι '...νομισματικό 'έμφραγμα'... θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ…», ότι «...η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση…» και ότι «…Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε….».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

« Κώστας Χρυσόγονος
» Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε.
» Βρυξέλλες, 19.3.2015

» Προς
» -τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σ. Α. Τσίπρα
» -τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σ. Ι. Δραγασάκη
» -τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
» -τον Γραμματέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ σ. Τ. Κορωνάκη
» -τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σ. Π. Λαφαζάνη
» -τον Υπουργό Υγείας σ. Π. Κουρουμπλή

» Σύντροφοι,

»η πάροδος σχεδόν δύο μηνών από τη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπει μια πρώτη αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και των προοπτικών για τη χώρα, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της με τους δανειστές της. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω σκέψεις μου αναφορικά με τα ζητήματα αυτά:

» 1. Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στο δίμηνο αυτό υπενθυμίζω ότι βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αφήσουμε κατά μέρος τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, για "σκίσιμο" των μνημονίων και/ή κατάργησή "με ένα άρθρο" του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας κλπ. Αντί για αυτά, στα πλαίσια της "συμφωνίας" της 20ης Φεβρουαρίου, γίνεται λόγος για βιωσιμότητα του υφιστάμενου χρέους και για αποφυγή μονομερών ελληνικών ενεργειών, τουλάχιστον εφόσον δεν παρουσιάζονται δημοσιονομικά ισοδύναμα. Από την πλευρά των δανειστών η μόνη ουσιαστική παραχώρηση ήταν η έμμεση και κάπως ασαφής υπόσχεσή τους για μείωση του ύψους του απαιτούμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2015, αν και στην πραγματικότητα το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 3% (του ΑΕΠ) ήταν εξαρχής εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου και υλοποιούνταν το mail Χαρδούβελη). Το χειρότερο όμως είναι ότι δεχόμαστε ήδη, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και από εκείνη των αγορών, μια πολυεπίπεδη πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή) για να οδηγηθούμε σε μια, επί της ουσίας, άνευ όρων παράδοση και νέα πρόσδεση για σειρά ετών στο μνημονιακό άρμα.

» 2. Είναι σαφές ότι το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, αν υποθέσουμε ότι (θεωρητικός) στόχος του ήταν η επάνοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για να αναχρηματοδοτήσει από εκεί το χρέος προς τους δημόσιους πιστωτές, έχει αποτύχει. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως χρεολύσια στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ ένα ποσό της τάξης των περίπου 60 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν από τα φορολογικά και άλλα εκτός δανείων έσοδα. Τα τελευταία μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους του δημόσιου χρέους, αφού εκείνοι ανέρχονται σε ένα ποσό περίπου 6 δις ετησίως, δηλαδή η καταβολή τους από ίδιους πόρους προϋποθέτει ετήσια πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα μάλλον ανέφικτο όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις κεφαλαιαγορές, τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη ανέλθει σε απαγορευτικά (διψήφια) ποσοστά μετά τις εκλογές, ενώ ακόμα και στην καλύτερο περίοδο, την άνοιξη του 2014, τα ποσά που καταφέραμε να αντλήσουμε με την έκδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρά (3 δις περίπου), για περιορισμένα χρονικά διαστήματα (3ετίας-5ετίας) και με υψηλά επιτόκια.

» 3. Η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται. Πρέπει πρώτα από όλα να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που οφείλουμε να αποπληρώσουμε, όπως εκτέθηκε, στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι προς το ΔΝΤ. Σ'αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο. Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε.

» 4. Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε, για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί (εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν θα αποδεικνυόταν μακροπρόθεσμα επωφελής ή όχι για την εθνική οικονομία), να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής. Δεν νοείται και δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα σε "σκληρό" ξένο νόμισμα (σημειωτέον ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά διαθέσιμα σε ξένα νομίσματα ανέρχονταν σε ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολλαρίων περίπου). Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση κράτους με "νέο" εθνικό νόμισμα, όπου οι αγορές εύλογα δε θα το αποδέχονται για μια περίοδο πολλών μηνών, εωσότου φανεί πού θα ισορροπήσει η ισοτιμία του νομίσματος αυτού με τα υπόλοιπα. Ποσό της τάξης των 40 (20+20) δις ευρώ και μάλιστα υπό μορφή "χορηγίας" και όχι δανείου (αφού η Ελλάδα θα έχει και επισήμως χρεοκοπήσει στις εξωτερικές της πληρωμές) δεν είναι σε θέση, ούτε καν θεωρητικά, να διαθέσει κανένα κράτος της υφηλίου εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη...Γερμανία (και πάντως όχι η Ρωσία, η οποία πιέζεται κατά δεινό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ήδη έπεσαν από τα 530 στα περίπου 380 δις δολλάρια, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου).

» 5. Εφόσον θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κράτος-χρηματοδότης, η εκτύπωση δραχμών (η ίδια η εκτύπωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χαρτονομισμάτων θα αποτελούσε βέβαια τεράστιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτό ας το υπερβούμε) δεν θα μας ωφελούσε σε τίποτα προς το εξωτερικό. Το νέο νόμισμα δε θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και συνεπώς θα μέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη δυνατότητα εισαγωγών, πράγμα που θα παρέλυε την οικονομική ζωή στη χώρα μας. Ακόμη χειρότερα, το νέο νόμισμα, δε θα γινόταν αποδεκτό ούτε στο εσωτερικό της χώρας, επειδή παρά πολλοί Έλληνες έχουν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα ευρώ σε φυσική μορφή (η νομισματική κυκλοφορία από περίπου 20 δις ευρώ στη μορφή αυτή προ κρίσης τώρα πρέπει να πλησιάζει περίπου τα 50). Έτσι οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα συνέχιζαν να γίνονται κατά μεγάλο μέρος με τα (απαγορευμένα πια) ευρώ στη "μαύρη αγορά", δηλαδή στην παραοικονομία η οποία θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις, προκαλώντας και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Η νέα δραχμή θα απέμενε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές με το κράτος. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να επιχειρηθεί καν η εκτύπωση δραχμών. Πιο λογικό, και λειτουργικά ισοδύναμο από πρακτική άποψη, θα ήταν να επιχειρήσουμε ένα by-pass στο νομισματικό "έμφραγμα" (το οποίο θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ) εκδίδοντας κάποιας μορφής αναγκαστικό άτοκο ομόλογο ειδικού σκοπού και πληρώνοντας με αυτό μισθούς και συντάξεις (πχ μισθός 1500 ευρώ να καταβάλλεται κατά τα 2/3 σε μετρητά και κατά το 1/3 με ένα τέτοιο ομόλογο, που θα γινόταν αποδεκτό από το κράτος μετά τη λήξη του, δηλαδή μετά πχ από 1 ή 2 χρόνια, για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων). Παραδόξως, κάτι παρόμοιο φέρονται να πρότειναν και οι εκπρόσωποι των "θεσμών" στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες! Είναι όμως φανερό ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει τέτοιες ευρεσιτεχνίες θα προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε η πτώση της να είναι θέμα (λίγου) χρόνου.

» 6. Από νομική άποψη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου κράτους ούτε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιχειρήσει να εκτυπώσει εθνικό νόμισμα, σε αντικατάσταση του ευρώ ή παράλληλα προς αυτό, τούτο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσε σε επιβολή σε βάρος του προστίμου κατά το άρθρο 260 της ίδιας. Κατά τα άλλα όμως, από την οπτική γωνία της Ένωσης, η σχετική εθνική νομοθεσία δε θα ίσχυε και συνεπώς το κράτος θα παρέμενε θεωρητικά μέλος της ευρωζώνης. Εφόσον στη συνέχεια κατέρρεε η κυβέρνηση του κράτους-μέλους, η οποία επιχείρησε την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, το κράτος θα επέστρεφε αναγκαστικά και πρακτικά στην ευρωζώνη. Με βάση τα υπάρχοντα σήμερα νομικά δεδομένα η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών (άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είτε τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβλεφθεί τέτοιο ενδεχόμενο, και πάλι με ομοφωνία των κρατών μελών (άρθρο 48 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

» Εφόσον όμως η πρόθεση αποχώρησης συνοδευθεί από στάση πληρωμών στο χρέος του συγκεκριμένου κράτους προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, είναι μάλλον απίθανο αυτά να καταλήξουν σε συμφωνία. Έτσι η αποχώρηση θα αποκτούσε νομικό κύρος μόνο αν επρόκειτο για αποχώρηση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρερχόταν και μια ολόκληρη διετία από την υποβολή της αίτησης για αποχώρηση (άρθρο 50 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε όσο βαθμό ισχύει η διαπίστωση του συντρόφου Λαφαζάνη ότι η ευρωζώνη είναι "γερμανική φυλακή", όποιος επιχειρήσει να αποδράσει θα αντιληφθεί ότι οι γερμανικές φυλακές είναι σχεδιασμένες και οργανωμένες έτσι ώστε οι αποδράσεις από αυτές να είναι σχεδόν αδύνατες (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει βοήθεια από έξω).

» 7. Για τους λόγους που επισημάνθηκαν παραπάνω, η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.

» 8. Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να εξαντλήσει όλα τα, πιθανά και μη, εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δοθεί βάρος και στη νομική πλευρά των ζητημάτων που θέτουν οι δανειστές και ειδικότερα στις ενδεχόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (οι παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος ουδόλως τους ενδιαφέρουν, αφού το θεωρούν δικό μας πρόβλημα και όχι δικό τους). Τούτο σημαίνει ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει από ελληνικής πλευράς να συμμετέχουν, εκτός από τους οικονομολόγους, και νομικοί εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ώστε να προβάλουν τις σχετικές "ενστάσεις". Π.χ. η Ελλάδα θεωρητικά και πρακτικά η τρόικα έχει "καταδικασθεί" από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για σειρά παραβιάσεων της διεθνούς αυτής σύμβασης, που έχει συναφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω μνημονιακών μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και άλλα. Πρέπει να επικαλεσθούμε με έμφαση τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να άρουμε τα μέτρα αυτά και γενικότερα να αντιτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία την προστασία των κοινωνικών ιδίως δικαιωμάτων των Ελλήνων, τόσο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

» 9. Η ακύρωση της υφιστάμενης μνημονιακής νομοθεσίας ή έστω ουσιώδους μέρους της είναι προφανές ότι προσκρούει και θα συνεχίσει να προσκρούει στη στείρα άρνηση των δανειστών. Εφόσον αποδεικνύεται αδύνατο να τους πείσουμε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ωφελούν την ελληνική οικονομία, θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων (impact assessment mechanism) όλου αυτού του μνημονιακού οικοδομήματος και των επιμέρους στοιχείων του. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε ένας υφιστάμενος διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ ή Συμβούλιο της Ευρώπης ή ίσως ΟΗΕ) είτε ένας συνδυασμός προσώπων διεθνούς κύρους (πχ νομπελίστες οικονομολόγοι) κοινής αποδοχής (Ελλάδας και δανειστών) μαζί με εκπροσώπους κάποιων τέτοιων, κατά τεκμήριο "ουδέτερων", οργανισμών. Εάν από την αξιολόγηση προέκυπτε ότι συγκεκριμένα μέτρα αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δανειστές να εμμείνουν στη διατήρησή τους.

» 10. Επί της ουσίας, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, όπως εκτέθηκε στην παράγραφο 2, για χρεολύσια στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση (η οποία θα συνοδευόταν αναμφίβολα από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις) από έναν συνδυασμό πηγών. Η πρώτη θα μπορούσαν να είναι τα 10,9 δις ευρώ που έμειναν υπόλοιπο στο ΤΧΣ από τα προβλεπόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κονδύλια. Το ποσό αυτό επιστράφηκε δυστυχώς με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ESM και προβλέφθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον αυτή απαιτηθεί στο μέλλον. Κεντρικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να καταστούν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου στο ΔΝΤ και/ή την ΕΚΤ και μάλιστα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τελευταία δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης (περίπου 7 δις, περιλαμβανομένων των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και με κάποια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ακόμη και έτσι βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στην επόμενη τετραετία (δηλ. την πρώτη βουλευτική περίοδο) ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 30 ως 40 δις ευρώ. Η κάλυψή του χωρίς νέο καθαρό δανεισμό από δημόσιους πιστωτές είναι εφικτή μόνο αν υπάρξει αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

» 11. Το ελληνικό δημόσιο πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ, ως εξής: το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με σκοπό να περιορισθεί η προσφορά σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να γίνει εφικτή η δραστική μείωση των επιτοκίων και έτσι και η έκδοση σταδιακά νέων ομολόγων. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ’ εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο. Εναλλακτικά, αν το ελληνικό Δημόσιο προτιμά, θα μπορούσε να εξοφλεί σταδιακά τους μετόχους του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τα φορολογικά ή άλλα έσοδά του σε βάθος χρόνου, χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η γρήγορη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να αποφευχθεί η αιχμαλωσία μιας τρίτης δανειακής σύμβασης.

» 12. Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση.

» Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
» Κώστας Χρυσόγονος»

Με νεώτερη δήλωσή του ο κ. Χρυσόγονος εξέφρασε το σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

«Σε συνέχεια του προηγούμενου δελτίου τύπου με το οποίο δημοσιοποίησα την από 19.3.2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, προσθέτω ότι αυτό αποτελεί άσκηση του κατά το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώματός μου για έκφραση προσωπικής άποψης και δε θίγει -ούτε θα μπορούσε άλλωστε- το σεβασμό μου στις αποφάσεις του κόμματος που λαμβάνονται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατά το άρθρο 2 του ίδιου Καταστατικού και τη δέσμευσή μου από αυτές» ανέφερε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφοροποίηση Χρυσόγονου από την κυβερνητική πολιτική"

Μπουτάρης: Ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ο διχασμός

«Δεν με αφορά το «ναι» και το «όχι» του δημοψηφίσματος, με ενδιαφέρει να αποφύγουμε τον διχασμό, να πιεστούν η κυβέρνηση και οι δανειστές για να σταματήσει η λιτότητα και η ασφυξία», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αύριο, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ο διχασμός. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην διχαστούμε, οι μεν να είναι προδότες και οι δε πατριώτες και ανάποδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να έχουμε έναν διχασμό ο οποίος θα μας διαλύσει κυριολεκτικά», είπε ο κ. Μπουτάρης από το βήμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για την κατάσταση μετά την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το Μνημόνιο, ποιο είναι το δίλημμα. Επισήμανε ότι κανείς δεν θέλει τη λιτότητα, ούτε να του αυξάνουν τους φόρους και σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά και το λέει και τώρα, «θα παλέψουμε για μια καλύτερη συμφωνία μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρώπη». Σαφώς είμαστε υπέρ της υπογραφής μιας συμφωνίας, η οποία όμως θα προκύψει μετά από μια διαπραγμάτευση με την οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτού του τύπου η λιτότητα, η οποία έχει επιβληθεί με τα διάφορα προγράμματα, όπου οι ίδιοι που τα έβγαλαν έχουν πει ότι είναι λανθασμένα και αποτυχημένα. Η Ελλάδα στην ουσία διαλύθηκε και η αναπτυξιακή προοπτική είναι μηδέν. Η συμφωνία που οφείλει να υπογράψει η κυβέρνηση και οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε είναι να πιεστούν οι εταίροι για να πειστούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

Ο κ. Μπουτάρης συνέστησε «ψυχραιμία» σε όλους και υπογράμμισε: «Αυτό το κλείσιμο των Τραπεζών για μια εβδομάδα, τα 60 ευρώ από τα ΑΤΜ, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προκύψει αύριο, είναι κακοί σύμβουλοι για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία. Εάν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και οι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι τέλειωσαν τα ψέματα και από εκεί και πέρα το μόνο που μπορώ να πω είναι ο Θεός βοηθός».

Νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση και πολλή ψυχραιμία συνέστησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και ο Δήμος έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα, αν τα πράγματα δεν πάνε στη σωστή κατεύθυνση.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του να σταματήσει η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους πολίτες, λόγω της κατάστασης με τις κλειστές Τράπεζες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ο διχασμός"

Δεν θα πληρωθούν αύριο οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ

Αναβάλλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, του τέως Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ο.Τ.Ε. (ΤΑΠ-ΟΤΕ), η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου».

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι θα ενημερώσει για την ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων με νεότερη ανακοίνωση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα πληρωθούν αύριο οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ"

Ελληνας αξιωματούχος: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ την Τρίτη

Δεν θα πληρώσουμε την δόση των 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, είχε διευκρινίσει την Πέμπτη πως μια μη πληρωμή της δόσης δεν θα χαρακτηριστεί «πτώχευση» «ληξιπρόθεσμων οφειλών» (arrears).
Αναφορικά με τις 30 ημέρες περιθώριο που υπάρχει σύμφωνα με το κατασταστικό είχε σημειώσει ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να ενημερώσει το Δ.Σ. του Ταμείου ανά πάσα στιγμή.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνας αξιωματούχος: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ την Τρίτη"

Είναι δημοψήφισμα για ευρώ ή Grexit

Μέρκελ: Αν ψηφίσουν «όχι» δεν υπάρχει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις - Γιούνκερ: Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη - Σουλτς: Το δημοψήφισμα είναι για την παραμονή στο ευρώ - Ρέντσι: Οι Έλληνες θα επιλέξουν για ευρώ ή δραχμή - Ολάντ: Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο κοινό νόμισμα

Το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι επιλογή ανάμεσα στο ευρώ ή σε ένα πιθανό Grexit, διαμηνύουν ο ένας μετά τον άλλο τις τελευταίες ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προειδοποιώντας ότι ένα «όχι» των Ελλήνων την επόμενη Κυριακή δεν θα μεταφραστεί μόνο ως μη αποδοχή της πρότασης των Θεσμών, αλλά και ως «όχι» στο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μέρκελ: Αν ψηφίσουν «όχι» δεν υπάρχει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις

Πρώτη η Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ , με έναν έμμεσο υπαινιγμό, υποστήριξε σήμερα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε Grexit, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει πολύ καλύτερα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε πως τόσο η ίδια, όσοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τον ελληνικό λαό ή να τον πιέσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο, τόνισε με έμφαση πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τις συνέπειες που θα είχε ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

«Εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες».

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ακόμη ότι ενδεχόμενη αποτυχία του κοινού νομίσματος, θα σημάνει και αποτυχία της Ευρώπης, προσθέτοντας πως ο λόγος που η Ευρώπη «ζει» είναι επειδή έχει μάθει να πορεύεται με συμβιβασμούς. «Αν χάσουμε την ικανότητά μας να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς, τότε η ήπειρος θα χαθεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Γιούνκερ: Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη

Ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα για την Ελλάδα έστειλε σήμερα, όμως, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό τον προειδοποίησε πως ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους πολίτες της Ελλάδας να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια.

«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε», είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.

Μάλιστα, εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε.

Σουλτς: Το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ

Το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και με τον πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ο κ. Σουλτς δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, να λάβει υπόψη του πως το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικός τρόπος για να λάβει κάποιος αποφάσεις αλλά το αποτέλεσμα μας αφορά όλους. Θα παλέψω και θα τρέξω για να πείσω τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι προστέθηκε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει προσεκτικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η επιλογή».

«Το ζήτημα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δε θα είναι ένα ντέρμπι της Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Τσίπρα, αλλά του ευρώ εναντίον της δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο κ. Ρέντσι.

Ολάντ: Για ευρώ ή δραχμή το δημοψήφισμα

«Οι Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα, είναι επιλογή τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε παράλληλα την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Απομένουν λίγες ώρες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στους Ελληνες να το πουν.

«Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη για τη συνέχιση του διάλογου σήμερα ή αύριο. Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Είναι δημοψήφισμα για ευρώ ή Grexit"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news