facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα - Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εισηγήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 20:00 την επιβολή capital control. 

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM διαμορφώθηκε στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά. 


Τι θα συμβεί με τα ATM's
Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικώς αύριο Δευτέρα τα ATM's θα λειτουργήσουν. Οι τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που απαιτούνται να γίνουν στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Την ημέρα που θα επιλεγεί να γίνουν οι νέες ρυθμίσεις και μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για όσο χρειαστεί.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls 
εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί. Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.

Κλειστό και το Χρηματιστήριο
Τις επόμενες έξι εργάσιμες μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου (την επομένη του δημοψηφίσματος δηλαδή) το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προβλέπεται να ξανανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου.
Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας. 

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης. 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.



Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Μέχρι και Ιάπωνες ανταποκριτές ήρθαν στην Αθήνα για να μεταδώσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα μας.  Μάλιστα κατά την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη όλοι οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν, σχεδόν ποδοπατήθηκαν για να αποσπάσουν μια δήλωσή του.

«Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.



 

Τα επιτελεία των τραπεζών, παραμένουν σε επιφυλακή και θα συνεδριάσουν αργότερα την Κυριακή, μετά το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν τη Δευτέρα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.



Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια δηλάδη, η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή για να μην προκληθεί πανικός στις τράπεζες.



Διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, επιλέγοντας δηλαδή να δώσει περιθώριο 48 ωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, από την μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως -δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάληψης μετρητών από τα ATM's- «σπρώχνει» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων αφού είναι αβέβαιο αν από αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν.  



Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη capital controls. Μία πρόταση όμως που έπεσε στο κενό καθώς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή capital controls. 




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα - Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων"

Η κυβέρνηση συγκρίνει μέτρο-μέτρο τις προτάσεις των δανειστών στις 25 και 27 Ιουνίου

Σε ανάλυση, μέτρο προς μέτρο, της νέας πρότασης των Θεσμών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ημερομηνία 27 Ιουνίου, και συγκριτική της παράθεση με αυτήν της 25ης Ιουνίου, που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στο Eurogroup, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με νέο «non paper» που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα με το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία. Όπως βάζει τέλος και στα επιχειρήματα των οπαδών του NAI ΣΕ ΟΛΑ, οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών».

Και εξηγεί: Και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο, οι θεσμού ζητούν, μεταξύ άλλων: 

- Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση

- Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

- Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

- Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

- Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις

- Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

- Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό 

- Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

- Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ. 

- Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

- Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

- Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

- Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

- Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών 

- Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο

- Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

- Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.  

- Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

- Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

- Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

- Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την σχετική απόφαση του Eurogroup» λέει η κυβέρνηση.

Και καταλήγει: «Η μόνη διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου».

Η νέα πρόταση Γιούνκερ της 27ης Ιουνίου που δεν πήρε η Ελλάδα
Νωρίτερα, το... γάντι που της έριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση από την πλευρά των θεσμών, η οποία έχει ημερομηνία 27 Ιουνίου, επέλεξε να σηκώσει η ελληνική κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί μια απροσδόκητη κίνηση τόσο ουσίας όσο και εντυπωσιασμού από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει όλη την πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί, πριν η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα. 

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα πρότεινε στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έχει κατηγορήσει πολλές τον Αλέξη Τσίπρα πως παραπληροφορεί τους Έλληνες πολίτες για τις προτάσεις των εταίρων και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται τη Δευτέρα το μεσημέρι να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να αποδομήσει δημόσια τη ρητορική της ελληνικής πλευράς. 

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου οι βασικές διαφορές είναι δύο: 

- τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13%
- ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με «non paper», τονίζοντας:
Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο. 

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση- η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή; 

Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς.  


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση συγκρίνει μέτρο-μέτρο τις προτάσεις των δανειστών στις 25 και 27 Ιουνίου"

Αυτή είναι η εισήγηση Βαρουφάκη στο τελευταίο Eurogroup

Ολόκληρη την εισήγησή του στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου «ανέβασε» στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου δεν θα μείνει στη μνήμη ως μία περήφανη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης. Οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί στον ελληνικό λαό μία παράταση μίας εβδομάδας για να πει "Ναι" ή "Όχι" στις προτάσεις των δανειστών, κρίσιμων για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η ιδέα ότι μία κυβέρνηση θα συμβουλευτεί το λαό της για μία προβληματική πρόταση που τέθηκε από τους θεσμούς αντιμετωπίστηκε με τρόπο ακατανόητο και πολλές φορές περιφρονητικό. Εγώ μάλιστα ερωτήθηκα: Πώς περιμένεις ο απλός κόσμος να καταλάβει τέτοια πολύπλοκα ζητήματα; Πράγματι, η δημοκρατία δεν είχε μία καλή ημέρα στο χθεσινό Eurogroup! Αλλά ούτε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αφότου απορρίφθηκε το αίτημά μας, ο πρόεδρος του Eurogroup έσπασε τη σύμβαση της συμφωνίας (εκδίδοντας ανακοίνωση χωρίς την έγκρισή μου) και πήρε την απόφαση να συνεχίσει τη συνεδρίαση χωρίς τον Έλληνα υπουργό, για να συζητήσει τα "επόμενα βήματα". Μπορεί η δημοκρατία και μία νομισματική ένωση να συνυπάρξουν; Ή το ένα από τα δύο πρέπει να υποχωρήσει; Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα που το Eurogroup έχει αποφασίσει να απαντήσει βάζοντας τη δημοκρατία σε ένα πολύ σκληρό καλάθι. Για την ώρα μόνο να ελπίζει μπορεί κανείς», αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης.
Ολόκληρη η εισήγησή του
Συνάδελφοι,
Στην τελευταία μας συνεδρίαση (25 Ιουνίου) οι θεσμοί έβαλαν στο τραπέζι την τελική τους προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση σε απάντηση προς τη δική μας πρόταση για μία Staff Level Agreement (SLA) που τέθηκε στο τραπέζι στις 22 Ιουνίου (και υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα).
Μετά από μακρά και προσεκτική ανάλυση, η κυβέρνησή μας αποφάσισε, δυστυχώς, ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο κοντά έχουμε φτάσει στο τελεσίγραφο της 30ής Ιουνίου, οπότε και τελειώνει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα, το αδιέξοδο αυτό της μεγάλης ανησυχίας και οι αιτίες τους πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά.
Απορρίπτουμε τις προτάσεις των θεσμών που τέθηκαν στις 25 Ιουνίου, για πολλούς ισχυρούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι ο συνδυασμός λιτότητας και κοινωνικής αδικίας που θα επιβληθεί σε έναν λαό ήδη σε απόγνωση από τη... λιτότητα και την κοινωνική αδικία.
Ακόμη και η δική μας πρόταση (της 22ας Ιουνίου) έχει φύση λιτότητας σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους θεσμούς και έτσι να έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία. Μόνο η δική μας πρόταση προσπάθησε να άρει το βάρος από αυτή τη νέα επίθεση λιτότητας σε αυτούς που μπορούν να την αντέξουν περισσότερο - για παράδειγμα με το να επικεντρωθούμε στην αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία αντί να μειώσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις. Ούτως ή άλλως ακόμα και η δική μας πρόταση περιέχει αρκετά σημεία που απορρίπτει η ελληνική κοινωνία.
Συνεπώς, με την πίεση να αποδεχθούμε ουσιαστική νέα λιτότητα με τη μορφή παράλογα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ πάνω από το μέσο όρο, αν και κάπως μικρότερου ύψους σε σχέση με τον αριθμό που συμφωνήθηκε από τις προηγούμενες κυβέρνησης π.χ. 4,5%) καταλήξαμε να υποχρεωθούμε σε υφεσιακά δούναι και λαβείν ανάμεσα απο τη μια στους υψηλότερους φόρους σε μια οικονομία στην οποία όσοι πληρώνουν τις οφειλές τους μέσα από το μύτη τους και από την άλλη σε μειώσεις σε συντάξεις/παροχές σε μια κοινωνία που έχει ήδη καταρρακωθεί από μαζικές περικοπές στο βασικό εισόδημα για όσους βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.
Ας μου επιτραπεί να σας πω, συνάδελφοι τι είχαμε ήδη μεταφέρει στους θεσμούς στις 22 Ιουνίου καθώς καταθέταμε τις δικές μας προτάσεις: Ακόμα και αυτό το SLA που προτείνουμε, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από το Κοινοβούλιο δεδομένου του ύψους των υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας που περιλαμβάνει.
Δυστυχώς, η απάντηση των θεσμών ήταν να επιμείνουν σε ακόμα πιο υφεσιακά (που είναι γνωστά ως παραμετρικά) μέτρα (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6% στο 23%!) και ακόμα χειρότερα στη μαζική μεταφορά του βάρους από τις επιχειρήσεις στα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας (π.χ. μέσω της μείωσης των χαμηλότερων συντάξεων, την απόσυρση της στήριξης στους αγρότες, στην αναβολή επ' άπειρον της νομοθεσίας που προσφέρει προστασία στους άγρια εκμεταλλευόμενους εργάτες).
Οι νέες προτάσεις των θεσμών καθώς που κατατέθηκαν στο έγγραφο SLA/Prior Actions της 25ης Ιουνίου, θα μετέτρεπε ένα πολιτικά προβληματικό πακέτο - από την προοπτική της δικής μας Βουλής - σε ένα πακέτο που πολύ δύσκολα θα περνούσε από την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Αλλά αυτό δεν είναι όλο. Έγινε ακόμα χειρότερο όταν είδαμε την πρόταση του οικονομικού πακέτου.
Αυτό που κάνει αδύνατο να περάσει αυτή η πρόταση των θεσμών από τη Βουλή είναι η απουσία απάντησης στην ερώτηση: Αυτά τα επώδυνα μέτρα μας δείνουν τουλάχιστον μια περίοδο γαλήνης κατά τη διάρκεια της οποίας θα υλοποιήσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα; Μπορεί ένα σοκ αισιοδοξίας να αντιπαλέψει το υφεσιακό αποτέλεσμα της επιλέον δημοσιονομικής ισοπέδωσης που επιβάλλεται σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση για 21 συνεχή τρίμηνα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι, η πρόταση των θεσμών δεν δίνει καμία προοπτική.
Αυτός είναι ο λόγος: Η προτεινόμενη χρηματοδότηση για τους επόμενους πέντε μήνες είναι προβληματική για μια σειρά από λόγους:
Πρώτον δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη του κράτους που προκλήθηκαν από τις πληρωμές επί πεντάμηνο χωρίς δόσεις και με τα φορολογικά εσοδα να μειώνονται ως αποτέλεσμα της συνεχούς απειλής του Grexit που κυκλοφορεί στον αέρα, για να το πω έτσι.
Δεύτερον η ιδέα του κανιβαλισμού του HFSF ώστε να πληρωθούν τα ομολόγα της ΕΚΤ από την εποχή του SMP αποτελεί ένα καθαρό και υπαρκτό κίνδυνο: Αυτά τα χρήματα προορίζονται, για την ακρίβεια, για την ισχυροποίηση των ευαίσθητων ελληνικών τραπεζών, πιθανότατα μέσα από μια λειτουργία που θα αντιμετωπίζει τα υπερμεγέθη NPLs που «τρώνε» την κεφαλαιοποίησή τους. Η απάντηση που έχω δώσει εγώ από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΚΤ που δεν θα πω το όνομά τους, είναι ότι αν χρειαστεί ο HFSF θα αναπληρωθεί προκειμένου να είναι συμβατός με τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Και ποιος θα αναλάβει την αναπλήρωση; Ο ESM είναι η απάντηση που μου δόθηκε. Αλλά, και αυτό είναι ένα γιγαντιαίο αλλά, αυτό δεν είναι κομμάτι της προτεινόμενης συμφωνίας και επιπλέον δεν θα μπορούσε να είναι τμήμα της συμφωνίας καθώς οι θεσμοί δεν έχουν καμία εξουσία να δεσμεύσουν τον ESM με αυτόν τον τρόπο - όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμίσει σε όλους ο Βόλφγκανγκ.
Και επιπλέον αν θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια νέα συμφωνία, τότε γιατί η λογική, μέτρια πρόταση ενός νέου εργαλείου του ESM για την Ελλάδα που θα βοηθήσει στη μεταφορά των SMP από την ΕΚΤ στον ESM δεν συζητείται; Η απάντηση «δεν θα το συζητήσουμε γιατί δεν θα το συζητήσουμε» θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να το μεταφέρω στη Βουλή μου μαζί με ένα επιπλέον πακέτο λιτότητας.
Τρίτον το προτεινόμενο πρόγραμμα καταβολής των δόσεων είναι ένα ναρκοπέδιο αναθεωρήσεων - μια κάθε μήνα - που θα διασφαλίσει δύο θέματα. Αρχικά ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα βυθίζεται καθημερινά, κάθε εβδομάδα σε μια διαδικασία ελέγχου για πέντε μακριούς μήνες. Και πολύ πριν αυτοί οι πέντε μήνες να εκπνεύσουν θα μπούμε σε μια ακόμα κουραστική διαπραγμάτευση για το επόμενο πρόγραμμα - αφού δεν υπάρχει τίποτα στην προταση των θεσμών που να μπορεί να εμπνεύσει ακόμα και την ελάχιστη των ελπίδων που στο τέλος αυτής της νέας παράτασης θα έχει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Τέταρτον, δεδομένου ότι είναι τελείως ξεκάθαρο ότι το χρέος μας θα παραμείνει βιώσιμο έως το τέλος του χρόνου και ότι η πρόσβαση στις αγορές θα παραμείνει τόσο μακρινή όσο και τώρα, το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπολογίζεται ότι θα δόσει τη δόση που του αναλογεί, τα 3,5 δισ. που υπολογίζουν, δηλαδή, οι θεσμοί ως κομμάτι του χρηματοδοτικού πακέτου που βρίσκεται στο τραπέζι.
Αυτοί είναι βάσιμοι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνησή μας δεν σκέφτεται ότι έχει την εξουσία να δεχθεί την πρόταση των θεσμών ή να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία της στη Βουλή προκειμένου να την προωθήσει.
Την ίδια ώρα δεν έχουμε ούτε την εντολή να απορρίψουμε την πρόταση των θεσμών γνωρίζοντας την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας στην οποία βρισκόμαστε. Το κόμμα μας πήρε το 36% των ψήφων και η κυβέρνηση ως σύνολο έχει ένα ποσοστό της τάξης του 40%.
Έχοντας επίγνωση του βάρους της απόφασής μας νοιώθουμε υποχρεωμένοι να θέσουμε την πρόταση των θεσμών στην κρίση της Ελλάδας. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πλήρως τι σημαίνει το «Ναι» στην πρόταση των Θεσμών, να κάνουμε το ίδιο με το «Όχι», και μετά να αφήσουμε το λαό να αποφασίσει. Εμείς θα δεχθούμε την ετυμηγορία του λαού και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να την εφαρμόσουμε - είτε έτσι είτε αλλιώς.
Ορισμένοι ανησυχούν ότι μια ψήφος υπέρ του «ναι» θα αποτελέσει ψήφος κατά της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης μας (καθώς εμείς θα προτείνουμε ψήφο υπέρ του "όχι") οποτε σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να υποσχεθούμε στο Eurogroup ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτό δεν ισχύει. Είμαστε πιστοί δημοκράτες. Αν ο λαός μας δώσει μια ξεκάθαρη εντολή να υπογράψουμε την προταση των θεσμών θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το κάνουμε - ακόμα και αν αυτό σημαίνει μια αναδιαρθρωμένη κυβέρνηση.
Συνάδελφοι,
Η λύση του δημοψηφίσματος είναι επωφελής για όλους, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε.
Αν η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση των θεσμών σήμερα, υποσχόμενοι να το περάσουμε αύριο από τη Βουλή, θα ηττώμασταν στο Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα την πρόκληση νέων εκλογών μέσα σε ένα πολύ μακρύ μήνα - τότε η καθυστέρηση, η αβεβαιότητα και η προοπτική μιας επιτυχούς κατάληξης θα περιοριζόταν σημαντικά.
Αλλά ακόμα και αν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των θεσμών από τη Βουλή θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το πω απλά, όπως στο παρελθόν οι κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύθηκαν από τους θεσμούς δεν μπόρεσαν να έχουν στο πλευρό τους τον λαό, το ίδιο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς.
Στην ερώτηση που θα τεθεί στον ελληνικόό λαό, πολλά έχουν ειπωθεί για το τι θα είναι αυτό. Πολλοί από εσάς μας λένε, μας συμβουλεύουν, ακόμα και μας δίνουν οδηγίες ότι θα πρέπει να θέσουμε ένα ερώτημα «ναι ή όχι» στο ευρώ. Ας είμαι ξεκάθαρος.
Πρώτον το ερώτημα σχηματοποιήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και μόλις πέρασε από τη Βουλή - και είναι ως εξής: Δέχεστε την πρόταση των θεσμών όπως παρουσιάστηκε σε εμάς την 25η Ιουνίου στο Eurogroup;» Αυτή είναι η μόνη σχετική ερώτηση. Αν αποδεχόμασταν αυτή την πρόταση δύο ημέρες νωρίτερα, θα είχαμε ήδη συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα από το εκλογικό σώμα να απαντήσει αν η ερώτηση που έκανες σε μένα Γερούν - ειδικά όταν μου είπες και το λέω λέξη προς λέξη «μπορείτε να το θεωρείτε αυτό, αν θέλετε, ως μια πρόταση take it or leave it». Ε λοιπόν, έτσι το πήραμε και τώρα τιμούμε τους θεσμούς και τον ελληνικό λαό με το να ζητάμε από τον λαό να δώσει μια καθαρή απάντηση στην πρόταση των θεσμών.
Σε αυτούς που λένε ότι εκ του αποτελέσματος αυτό είναι ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, απαντώ: Μπορείτε να το λέτε αυτό αλλά δεν θα το σχολιάσω. Αυτή είναι η κρίση σας, η άποψή σας, η μετάφρασή σας. Όχι η δική μας! Υπάρχει μια λογική κατά την άποψή σας αλλά μόνο αν υπάρχει μια άμεση απειλή ότι ένα «όχι» από τον Ελληνικό λαό στην πρόταση των θεσμών θα ακολουθούσε μια κίνηση για την αποβολή της Ελλάδας, παράνομα, εκτός από το ευρώ. Μια τέτοια απειλή δεν θα ήταν συνεπής με τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σε αυτούς που μας δίνουν οδηγίες να διατυπώσουμε μια ερώτηση για το δημοψήφισμα ως ένα δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προβλέψει για μια έξοδο από την ΕΕ. Δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Με την κοινή λογική, οπωσδήποτε, ότι το αδιαίρετο της Νομισματικής μας Ένωσης είναι μέρος του σκοπού. Το να μας ζητάτες να βάλουμε το ερώτημα του δημοψηφίσματος ως μια επιλογή που θα περιλαμβάνει την έξοδο από την ΕΥρωζώνη είναι σαν να μας ζητάτε να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Προτείνω σε όποιον μας ζητά να κάνουμε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην νομισματική ένωση (EMU) να προτείνει αλλαγή των συνθηκών.
Συνάδελφοι,
Είναι καιρός να γίνει απολογισμός. Ο λόγος που βρισκόμαστε στο παρόν σταυροδρόμοι είναι ένας: Η αρχική πρόταση της κυβέρνησής μας σε εσάς και τους θεσμούς, την οποία παρουσίασα εδώ στο Eurogroup στην πρώτη μου παρέμβαση, δεν ελήφθη ποτέ΅σοβαρά.
Ήταν μια πρόταση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο ισχύον MoU και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης μας. Για μια φευγαλέα στιγμή, η δήλωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δημιούργησε την προοπτική ενός τέτοιου κοινού εδάφους - καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο MoU και επικεντρωνόταν σε μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνησή μας και θα λαμβανόταν υπόψη από τους θεσμούς.
Δυστυχώς, αμέσως μετά την 20ή Φεβρουαρίοιυ οι θεσμοί, και οι περισσότεροι από τους συναδέλφουας σε αυτό το δωμάτιο, ζήτησαν μετ' επιτάσεως την επιστροφή στο επίκεντρο των MoU και να περιορίσει το ρόλο μας σε οριακές μεταβολές στο πλαίσιο του MoU. Ήταν σαν να μας ειπώθηκε, για να παραφράσων τον Χένρι Φορντ, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε όποια λίστα μεταρρυθμίσεων, όποια συμφωνία αρκεί να ήταν MoU. Το κοινό έδαφος επομένως θυσιάστηκε προκειμένου να εφαρμοστεί στην κυβέρνηση μας μια ταπεινωτική υποχώρηση. Αυτή είναι η άποψή μου. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό τώρα. Τώρα είναι στο χέρι του λαού να αποφασίσει.
Το έργο μας στο σημερινό Eurogroup θα έπρεπε να είναι μια ομαλή μετάβαση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι η δανειακή σύμβαση θα επεκταθεί για μερικές εβδομάδες ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί σε συνθήκες ηρεμίας.
Αμέσως μετά την 5η Ιουλίου, αν ο λαός έχει ψηφίσει «ναι» οι προτάσεις των θεσμών θα υπογραφεί. Μέχρι τότε, κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, όσο θα πλησιάζει το δημοψήφισμα, οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, θα πρέπει να ερμηνεύεται πάντα ως μια προσπάθεια εξαναγκασμού των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής συρρίκνωσης προκειμένου να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης. Αλλά μια δημοκρατική νομισματική ένωση που απειλεί τον λαό που ετοιμάζεται να παραδώσει την ετυμηγορία του με capital controls και κλείσιμο τραπεζών αντιτίθεται με τους όρους. Θα ήθελα να πιστεύω ότι το Eurogroup θα σεβαστεί τις αρχές.
Όσο για την ΕΚΤ, τον φύλακα της νομισματικής σταθερότητας και της ίδιας της ένωσης, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το Eurogroup πάρει μια υπεύθυνη απόφαση να δεχθεί το αίτημά μας για επέκταση της δανειακής συμφωνίας που τώρα βάζω στο τραπέζι, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να δώσει στον ελληνικό λαό λίγες ακόμα ημέρες να εκφράσει την άποψή του.
Συνάδελφοι, αυτές είναι κρίσιμες στιγμές και οι αποφάσεις που θα πάρουμε ιστορικές. Τα επόμενα χρόνια θα μας ρωτήσουν: Που ήσασταν στις 27 Ιουνίου; Και τι κάνατε για να αποτρέψετε ό,τι συνέβη; Τουλάχιστον θα μπορούμε να πούμε ότι: Δώσαμε στο λαό που έζησε κάτω από τη χειρότερη ύφεση μια ευκαιρία να εξετάσει τις επιλογές του. Προσπαθήσαμε τη δημοκρατία ως ένα μέτρο για να αποφύγουμε το αδιέξοδο. Και κάναμε ό,τι χρειάστηκε για να τους δώσουμε μερικές ημέρες για να το κάνουν.
ΥΓ: Την ημέρα που ο πρόεδρος του Eurogroup αποφάσισε να παραβιάσει την πάραδοση της ομοφωνίας και να εξαιρέσει κατά βούληση την Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ακολουθώντας την παρέμβασή μου ο πρόεδρος του Eurogroup απέρριψε το αίτημα παράτασης με τη στήριξη των υπολοίπων μελών και ανακοίνωσε ότι το Eurogroup θα εκδώσει μια ανακοίνωση επιρρίπτωντας την ευθύνη του αδιεξόδου στην Ελλάδα και ανακοινώνοντας ότι οι 18 υπουργοί (οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χωρίς των Έλληνα υπουργό) θα συνέλθουν αργότερα για να συζητήσουν τρόπους και μέσα για την προστασία τους από το νέφος.
Σε αυτό το σημείο ζήτησα νομική συμβουλή από την γραματεία για το αν μια δήλωση από το Eurogroup μπορεί να εκδοθεί χωρίς τη συμβατική ομοφωνία και αν ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να συγκαλέσει μια συνάντηση χωρίς να προσκαλέσει τον υπουργό Οικονομικών ενός κράτους-μέλους.
Η απάντηση που πήρα ήταν καταπληκτική: Το Eurogroup είναι μια ανεπίσημη ομάδα. Επομένως δεν δεσμεύεται από τις Συνθήκες ή τους γραπτούς κανονισμούς. Αν και η ομοφωνία συμβατικά τηρείται, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες» Αφήνω τα σχόλια στον αναγνώστη αυτής της αξιοθαύμαστης δήλωσης.
Η παρέμβασή μου ολοκληρώθηκε ως εξής:
Συνάδελφοι, με το αρνηθείτε την επέκταση της δανειακής συμφωνίας για μερικές εβδομάδες και για να δώσετε στον ελληνικό λαό μια ευκαιρία να αποφασίσει με ηρεμία και ησυχία για την πρόταση των θεσμών, δεδομένης της υψηλής πιθανότητας ότι θα δεχθούν αυτές τις προτάσεις (αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης) θα καταστρέψετε μόνιμα την αξιοπιστία του Eurogroup ως ένα σώμα που λαμβάνει δημοκρατικές αποφάσεις συμβιβάζοντας τα κράτη μέλη και μοιραζόμενο όχι ένα κοινό νόμισμα αλλά κοινές αξίες.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η εισήγηση Βαρουφάκη στο τελευταίο Eurogroup"

Γιούνκερ: Αυτά τα μέτρα ζήτησαν οι δανειστές

Τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες προορίζονταν να τεθούν προς έγκριση στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. 
Σε αυτές τις προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).
Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.
Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στα VLTS (στο 30% επί του μεικτού εσόδου-GGR) και αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G
O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει "για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας". 


Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή. 
Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδι με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί και εγκριθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου.
Ωστόσο, υπογραμμίζει η Κομισιόν, ούτε η τελευταία εκδοχή του εγγράδου, ούτε το περίγραμμα μιας περιεκτικής συμφωνίας μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επίσημα και να παρουσιαστούν στο Eurogroup λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου. 

Μαξίμου: Δεν μας έδωσαν αυτό το κείμενο, πήραμε τελεσίγραφο

Μέσω non paper απάντησε η κυβέρνηση στην απόφαση της Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο που είχε συμφωνηθεί στους θεσμούς.
«Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο», αναφέρεται.
Όπως υποστηρίζουν «στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;
Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».
«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», καταλήγουν.

Χωρίς υποχωρήσεις η πρόταση των θεσμών στο ασφαλιστικό

Μια μικρή υποχώρηση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που έδωσε σήμερα, μετά τη διακοπή των συνομιλιών και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η Κομισιόν στη δημοσιότητα.
Οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν και στο εργασιακό, καθώς ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και δεν γίνεται αναφορά στον κατώτατο μισθό.
Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά (η προηγούμενη πρόταση ανέφερε την 1η Ιουλίου) ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει αναφορά και στο θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.
Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων 
- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις. 
- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015. 
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) άμεσα.
- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.
- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Όσοι συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.
- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνισή της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ.
- Πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021
-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.
Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για:
-μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών
-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα
- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017
-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο
Όσον αφορά τέλος στο εργασιακό, η νέα πρόταση δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Βάζει πάγο στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Αυτά τα μέτρα ζήτησαν οι δανειστές"

Τσίπρας: Εστειλα ξανά το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ασφάλειας για επιβολή capital controls και κλείσιμο των τραπεζών από αύριο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει την απόφαση, οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα.
«Είναι περισσότερο από σαφές ότι η απόφαση αυτή είναι να εκβιάσει τη βούληση του λαού. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος στους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι αναμένει την αντίδρασή τους. «Είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και που θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ρευστότητα», πρόσθεσε.
Ο κ.Τσίπρας διεαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, όπως και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
«Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους», τόνισε.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στπ Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.
Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.
Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Εστειλα ξανά το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης"

Κλειστές οι τράπεζες και έλεγχος του ποσού ανάληψης από τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, που συνεδρίασε την Κυριακή για το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος, αποφάσισε ύστερα από πρόταση των επικεφαλής των τραπεζών, οι τράπεζες να μείνουν κλειστές από τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, το όριο στις αναλήψεις σε ρευστό από τα ΑΤΜ θα είναι 60 ευρώ, ωστόσο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το ακριβές ποσό. Αντίθετα χωρίς περιορισμούς θα γίνονται οι κινήσεις με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως και όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκτός της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό. Κλειστό θα παραμείνει και το χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της τραπεζικής αργίας.

Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένες και πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε, καθώς θα εξειδικευτούν κατά τις συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής. Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβληθεί τραπεζική αργία θα υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το βράδυ της Κυριακής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι τράπεζες και έλεγχος του ποσού ανάληψης από τη Δευτέρα"

Παράταση 48 ωρών στον ELA χωρίς αύξηση του ορίου ρευστότητας

Να διατηρηθεί ο ELA στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή για τις επόμενες 48 ώρες, αποφάσισε η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, για να εξετάσει την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες.

H ανακοίνωση αναλυτικά

28 June 2015 - ELA to Greek banks maintained at its current level

ECB takes note of decision on Greek referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme
ECB will work closely with Bank of Greece to maintain financial stability
Emergency liquidity assistance maintained at Friday’s (26 June 2015) level
Governing Council stands ready to review decision
Governing Council closely monitoring situation and potential implications for monetary policy stance
The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.

Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.

Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).

The Governing Council stands ready to reconsider its decision.

Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”

Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.”

The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση 48 ωρών στον ELA χωρίς αύξηση του ορίου ρευστότητας"

Βαρουφάκης στη Bild: Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αν και οι συνομιλίες χτες με τους πιστωτές των Αθηνών διακόπηκαν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει τώρα να αναλάβει σημαντικό ρόλο.

«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δράσουν. Και να χρησιμοποιήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούσαμε  να συμφωνήσουμε με την πρόταση των δανειστών αλλά δεν θα μπορούσαμε απλά να την απορρίψουμε έτσι απλά δεδομένης της σημασίας του θέματος για το μέλλον της Ελλάδας. Γι 'αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί προς τους πολίτες, να τους εξηγήσει την αρνητική μας στάση αλλά να τους δοθεί η επιλογή».

«Η Μέρκελ κρατά το κλειδί στο χέρι», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στη δήλωση του Βαρουφάκη να αναλάβει από εδώ και στο εξής καθοριστικό ρόλο η Γερμανίδα καγκελάριος. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στη Bild: Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε"

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλάζουν τις προθεσμίες για το δημοψήφισμα!

Με πραξικοπηματική μεθόδευση η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ την αλλαγή των όρων του νόμου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου, να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες έως την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα η κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να αλλάζει τις προϋποθέσεις και τις χρονικές προθεσμίες, ώστε το δημοψήφισμα να οργανωθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα, επίσης με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε στη σημερινή του συνάντηση από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να αρνηθεί την υπογραφή του πρώτα για την κύρωση της χθεσινής απόφασης της Βουλής και ακολούθως για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταρτίζει η κυβέρνηση για την αλλαγή των κανόνων διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 που αφορά στη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, οι έφοροι και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, διορίζονται με κλήρωση σε δημόσια συνεδρία από το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου. Επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να καταργηθεί η πρόβλεψη της κλήρωσης και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου να διοριστούν οι ίδιοι έφοροι και δικαστικοί αντιπρόσωποι που συμμετείχαν και στις εκογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το νόμο 4023 του 2011 στο άρθρο 10 & 2 προβλέπεται ότι δημιουργούνται δύο επιτροπές υποστήριξης, η μία για το «ναι» και η άλλη για το «όχι». Για τη συγκρότηση ενημερώνεται ο υπουργός Εσωτερικών εντός τριών ημερών από τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του δημοψηφίσματος για το ποιοι θα συμμετέχουν. Σε αυτές μπορούν να πάρουν μέρος κόμματα, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις προσώπων της κοινωνίας.

Επίσης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την αλλαγή της χρονικής προθεσμίας, ώστε να γίνει σε μία ημέρα και όχι σε τρεις, ώστε μετά να προλάβουν οι δύο επιτροπές να ορίσουν τους εκλογικούς αντιπροσώπους και να επιβλέψουν την εν γένει διαδικασία.

Ο ίδιος νόμος, στο άρθρο 14 & 3, προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Αυτό αποκλείεται, οπότε θα αλλάξει και αυτή η διάταξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλάζουν τις προθεσμίες για το δημοψήφισμα!"

Νέα Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

Σύσκεψη θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Θα τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Βαρουφάκης φέρεται δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ εάν θα προχωρήσει σε capital controls ή κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αλλά και ο κ. Βαρουφάκης, μέσω Twitter, επανέλαβε την πάγια θέση του για τους ελέγχους κεφαλαίων:



Νωρίτερα, ο Νικ Σάτον της εκπομπής Ο Κόσμος αυτό το Σαββατοκύριακο του BBC Radio 4 έγραψε στο Twitter:


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό"

Σουλτς: «Προτείναμε 30 δις ευρώ στον Τσίπρα και αρνήθηκε»

Κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, ο Μάρτιν Σουλτς εξήγησε ότι οι προτάσεις που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ήταν «πολύ πιο προχωρημένες απ’ όσα λέει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό».

Ειδικότερα, ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι πιστωτές «παραιτήθηκαν από αυξήσεις στον ΦΠΑ και μείωση μισθών» και πρότειναν «ένα νέο πρόγραμμα πρόσθετης βοήθειας με σχεδόν 30 δις ευρώ», το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε. Σύμφωνα με τον Μ. Σουλτς, το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης οφείλεται κυρίως σε «ιδεολογική αγκύλωση και όχι σε λογική ανάλυση».

«Οι ηγέτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον ελληνικό λαό»

Για την απόφαση του Τσίπρα να μη διαβουλευτεί με κανέναν πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι ήταν μία «προσπάθεια να δοκιμάσει (ο πρωθυπουργός) εάν η Ευρώπη θα παραμείνει πιστή στους κανόνες της».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «μία κυβέρνηση που δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό δεν μπορεί να μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη της απόφασης».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: «Προτείναμε 30 δις ευρώ στον Τσίπρα και αρνήθηκε»"

Η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με Σαμαρά και Κουτσούμπα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.
Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί τη Δευτέρα και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 το πρωί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με Σαμαρά και Κουτσούμπα"

Διαψεύδει τα περί capital control ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Αντίθετα», επισημαίνεται ότι «επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».

«Οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων εντός μιας νομισματικής ένωσης αποτελούν αντίφαση εν τοις όροις. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ίδια τη βάση μιας τέτοιας ενέργειας», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω Twitter λίγο μετά τις 15.00 το απόγευμα.




Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: 


Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ (επίμαχη δήλωση στο 8'34'')
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει τα περί capital control ο Γιάνης Βαρουφάκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news