facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Αργά το βράδυ η συνεδρίαση μετατράπηκε σε διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των αναπληρωτών υπουργών.

Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ.Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ.Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ελ.Κουντουρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Κατά την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στις 20:30, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «το επικοινωνιακό game, is over» και ότι «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

«Χθες στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των Θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα και υψηλό ΦΠΑ. Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι αναφορές αυτές γίνονται εν μέσω πληροφοριών περί υπαναχώρησης των θεσμών για το ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και νησιά.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Σπινθουράκης στο Mega, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία -και όχι στο 23%- ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Την εκτίμηση ότι το Σάββατο θα επέλθει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία» είπε.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις μέχρι τώρα εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με πιο πρόσφατη το «όχι» της Αθήνας στη νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν τεχνοκράτες και κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να αναζητήσουν τη μέγιστη δυνατή σύνθεση των προτάσεων των δύο πλευρών ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα"

Η «ασημένια δραχμή», το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή και οι «αρρωστημένες συμφωνίες»

Τι αναφέρει το πολυσέλιδο πόρισμα του ανακριτή για το σχέδιο «Πυθία»

Φως σε σκοτεινές πτυχές του πολιτικού παρασκηνίου σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα, επιχειρεί να ρίξει με το πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, εστιάζοντας στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία» που αφορούσε στο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.

Η πολυετής ανάκριση έκλεισε με ένα πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο αποκαλύπτει σχέδιο για νέο εθνικό νόμισμα το οποίο αποκαλεί «ασημένια δραχμή», το 2012, με πρωταγωνιστή στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου. Το παζλ των αποκαλύψεων συνθέτουν ισχυρά πρόσωπα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ, πράκτορες που στην πορεία εξαφανίστηκαν, απόρρητες εκθέσεις και τηλεγραφήματα του wikileaks.

Οι αναφορές του ανακριτικού πορίσματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο για ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα και τινάζει στον αέρα το πολιτικό σκηνικό.

Η ασημένια δραχμή

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του διπλωμάτη Άλεξ Ρόντου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο της έρευνας του σχεδίου Πυθία 1 έφερε στο προσκήνιο το σχέδιο «ασημένια δραχμή» και στην ανάκριση το όνομα του Μεξικανού επιχειρηματία Julio Salinas Price, συμβούλου επι οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Α. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 –επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου και ενώ είχε παραιτηθεί ο Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2011- με τον Μεξικανό επιχειρηματία. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή. Εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένους σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price.»

Ο ανακριτής αναφέρει πως πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.

Στο πόρισμα, επίσης, αναφέρεται ότι « θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.»

Το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή

«Ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά αγνώστων για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ενεργειών εντάσσεται, σύμφωνα με τον δικαστικό λειτουργό και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή καθώς όπως αναφέρει: «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.»

Οι «αρρωστημένες συμφωνίες» και τα Wikileaks

Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.

Από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων – σύμφωνα με το πόρισμα- προκύπτει ότι «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι... Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών.»

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13».

Η μεσολάβηση του εφοπλιστή

Οι αντιδράσεις των Αμερικανών για τους αγωγούς καταγράφονται στο πόρισμα το οποίο αναφέρεται και στο ρόλο διαμεσολαβητή του φέρεται να είχε γνωστός εφοπλιστής.

«Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.»

Ο Αμερικανός πράκτορας και οι υποκλοπές

Στο πόρισμα –Φούκα αναφέρεται ότι στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Η διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ

Σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.

«Να σταματήσει η έρευνα»

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη τους.»

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «ασημένια δραχμή», το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή και οι «αρρωστημένες συμφωνίες»"

Για Σχέδιο Β ετοιμάζεται το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο

Σχέδιο Β για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη ετοιμάζονται να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ αλλά και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι θεσμοί θα παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά την πρότασή τους, αφού θα έχουν εξετάσει και το τελευταίο ελληνικό σχέδιο, που κατατέθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Πέμπτης. Πάντως η Αθήνα απέρριψε νωρίτερα πως «παντελώς ανεπαρκή» την πρόταση των πιστωτών για 5μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος με στήριξη 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν η Ελλάδα απορρίψει την πρόταση των θεσμών, θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο Β, προκειμένου να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα και οι αγορές της νομισματικής ένωσης από τις συνέπειες μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε νωρίτερα πως οι πιθανότητες συμφωνίας είναι πάνω από 50%, προειδοποιώντας ωστόσο πως τυχόν ναυάγιο μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων από τη Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τοποθετήσει την πιθανότητα θετικής έκβασης στο 50-50.

Η ελληνική πρόταση περιέχει ήδη σκληρά μέτρα και εναπόκειται στους δανειστές να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν δημοσίως αποφύγει να τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο ενός σχεδίου Β.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Για Σχέδιο Β ετοιμάζεται το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο"

Κουτσούμπας: Ο λαός να πει το μεγάλο «όχι»

«Ο λαός πρέπει να πει το μεγάλο "όχι" στη συμφωνία, "όχι" στη συνεχή χρεοκοπία του ελληνικού λαού, "όχι" στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής εξουσίας. Να βάλει πλώρη για τη δική του πραγματική εξουσία. Με το ΚΚΕ να αντιπαλέψει, να μπλοκάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς» ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο συλλαλητήριο του κόμματος στο Σύνταγμα.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογών προειδοποιώντας ότι θα ασκηθούν εκβιασμοί και διλήμματα, για να κάνουν το λαό συνένοχο των αντιλαϊκών συμφωνιών και κάλεσε το λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Ο γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση καπηλευόμενος τα εργατικά λαϊκά αιτήματα και τώρα προσπαθεί να κοροϊδέψει και πάλι το λαό, διαστρεβλώνοντας και ερμηνεύοντας την ψήφο του λαού όπως τον συμφέρει» και κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν τις προτάσεις των δανειστών –των τριών θεσμών και τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα των 47 + 8 σελίδων, «γιατί η μία είναι πιο βάρβαρη από την άλλη, πραγματική καρμανιόλα για το λαό».

Αναφερόμενος στις εμπλοκές των διαπραγματεύσεων είπε ότι η βάση τους δεν αφορά στα διάφορα «ισοδύναμα» των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία «μπορούν να βρουν άκρη», αλλά στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ για το μείγμα αστικής διαχείρισης και για την πορεία εξέλιξης της Ευρωζώνης, στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ και στην πίεση για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών και πολιτικών εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά και προκλητικά το λαό, όταν ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις» , αναφέροντας ότι που θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα καταβληθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση στρατηγικών τομέων της οικονομίας θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, ενώ η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και συνταξιούχων θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος.

«Και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν φεύγουν από το τραπέζι, είναι μόνιμα πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών γιατί μόνιμοι είναι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δεσμεύσεις της ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα» ανέφερε.

Αναφορικά με την αύξηση της φορολογίας κατά 3% στις επιχειρήσεις, ο γγ του ΚΚΕ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, γατί τους χάρισε χρέη και πρόστιμα και γιατί τους διευκολύνει να νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι ξεκινούν και επίσημα οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ευρωζώνη, «οι οποίες σηματοδοτούν την παραπέρα ενίσχυση του δημοσιονομικού συμφώνου, των εποπτικών ελέγχων, των αναβαθμισμένων μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τα κράτη που υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης, όπως είναι η Ελλάδα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα γνωστά κοράκια των επιτελείων της ΕΕ, ο Γιούνκερ, ο Τουσκ, ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι και ο Σουλτς, ετοιμάζουν νέα Λευκή Βίβλο την Άνοιξη του 2017 που θα περιλαμβάνει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε βάθος 10ετίας».

Ο κ. Κουτσούμας έκανε λόγο για χειροκροτητές μιας αστικής διαχείρισης με «αριστερό» προσωπείο, όπου μέσω του «σιγά - σιγά» και της «σταδιοποίησης» της πάλης, «κάνουν άπιαστο όνειρο τους καημούς και τα πιστεύω των αγνών αγωνιστών, των ανθρώπων του λαού μας, της νεολαίας μας».

Για το ΚΚΕ «η ζημιά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο οικονομική, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, αλλά πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε είδος ριζοσπαστισμού, ώστε να μην τολμήσει ο λαός καν να διανοηθεί, ούτε σήμερα ούτε αύριο, ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον έξω από τα σημερινά τείχη, με τον ίδιο στην εξουσία».

Καταλήγοντας, απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές -λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους όσοι προβληματίζονται για το πώς θα ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό να συναντηθούν με το ΚΚΕ «ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Ο λαός να πει το μεγάλο «όχι»"

Βαρουφάκης: Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση το Σάββατο

Τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο των δανειστών ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αυριανό Eurogroup και τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα αποτέλεσμα που θα καταδικάσει τους πάντες η ιστορία.

«Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα λογικές λύσεις. Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση αύριο. Άλλωστε, όταν πηγαίνεις στον πόλεμο, δεν πρέπει να σκέφτεσαι την ήττα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι υφεσιακά και διευκρίνισε ότι οι Θεσμοί ζήτησαν είτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε αύξηση των φόρων. «Για να προχωρήσουμε σε συμφωνία αποδεχθήκαμε αυτό το μέγεθος λιτότητας. Αυτό που κάναμε είναι να στρέψουμε τη λιτότητα στους έχοντες και όχι στους μη έχοντες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε και ένα παρασκήνιο από το χθεσινό Eurogroup, λέγοντας ότι υπήρξε υπαναχώρηση των θεσμών σε κάποια μέτρα, αλλά υπήρξαν 5-6 χώρες που βρήκαν την κίνηση αυτή ελαστική για την Ελλάδα και δύσκολη να περάσει από τα δικά τους κοινοβούλια.

Σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για το ενδεχόμενο εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν κάλπες ή δημοψήφισμα. «Ο κοινός νους επιβάλλει να υπάρξει συμφωνία, ώστε η λαϊκή εντολή να εισακουστεί. Να έχουμε μια συμφωνία για να μπει ένα τέλος στην κρίση», δήλωσε.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση το Σάββατο"

Κάμερον: Ίσως είναι καλύτερο για την Ελλάδα ένα Grexit

«Ίσως είναι καλύτερα» για την Ελλάδα να αποσυρθεί από την Ευρωζώνη και να μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ευρωπαίο ηγέτη, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται ο Guardian.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση, παρ' όλο που σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν «σοβαροί κίνδυνοι».

Το έγγραφο αποτελεί καταγραφή των όσων συζήτησε ο Κάμερον με ευρωπαίο ηγέτη, ωστόσο, η κουβέντα αυτή έγινε ανεπίσημα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει: «Στο ζήτημα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν θα ήταν σοφό για την Ανγκελα Μέρκελ να επιτρέψει τη συζήτηση με την Ελλάδα να λάβει χώρα σε επίπεδο πρωθυπουργών και εκτίμησε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκειμένου να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα -αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι».

Ο Guardian αναφέρει ότι τα σχόλια του Κάμερον δεν αποκλείεται να προκαλέσουν δυσαρέσκεια σε ευρωπαίους ηγέτες, καθώς κάποιοι ίσως εκλάβουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δίνει μαθήματα την ώρα που η Βρετανία έχει επιλέξει να κρατήσει το νόμισμά της.

Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διαρροή του διπλωματικού εγγράφου, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο Κάμερον πιστεύει ότι η ελληνική κρίση πρέπει να επιλυθεί και μία αποτυχία να γίνει αυτό θα είχε συνέπειες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάμερον: Ίσως είναι καλύτερο για την Ελλάδα ένα Grexit"

Κυβέρνηση: Γιατί απορρίψαμε την πρόταση των Θεσμών

«Non paper» για τους λόγους που απορρίπτει τη νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με παράλληλη χρηματοδότηση, ύψους 15,5 δισ. ευρώ, εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση.

Αναλυτικά το «non paper»

1. Η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειά υφεσιακά μέτρα [τα οποία θα πλήξουν και τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας] ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση η οποία, ωστόσο, κρίνεται παντελώς ανεπαρκής. Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

2. Ως προς το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών, η πρόταση των θεσμών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς [EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP] συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ [τα οποία, όμως, είναι απίθανο να αποδοθούν όπως εξηγείται πιο κάτω), συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ. ευρώ.

3. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον Υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:
α. Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP [τα οποία παρακρατούν έξι μήνες οι εταίροι υπέρ της Ελλάδας] ύψους 1,8 δισ. ευρώ –ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκ. ευρώ από το υστέρημα του κράτους, στο ΔΝΤ.
β. Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του 2ου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ [μέρος εθνικής χρηματοδότησης].
γ. Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ [στο ταμείο, πλέον, απομένουν ελάχιστα χρήματα στο ταμείο υπέρ των τραπεζών], ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.
δ. Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015 [από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP] θα αποδοθούν στο ΔΝΤ.

4. Τα παραπάνω ποσά κρίνονται ανεπαρκή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του [κυρίως το ΔΝΤ], χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος.

5. Η πρόταση δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από την δανειακή συμφωνία καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

6. Καθίσταται φανερό ότι η πρόταση των θεσμών, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ, κι αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου.

7. Η κυβέρνηση κατέθεσε λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος [π.χ. μέσα από την de facto μεταβίβαση του χρέους προς την ΕΚΤ προς τον ESM], πρόταση που αρνήθηκαν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Γιατί απορρίψαμε την πρόταση των Θεσμών"

Υποχώρηση των δανειστών: Στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, και όχι στο 23%, θα προβλέπει η τελική πρόταση των θεσμών, που αναμένεται να κατατεθεί στο αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι πιθανό η συμφωνία να περιέχει μια επανάληψη της δέσμευσης για επανεξέταση του ελληνικού χρέους, όπως είχε διατυπωθεί στην απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε πως οι πιθανότητες για συμφωνία με την Ελλάδα είναι «περισσότερες από 50%», αλλά πως αν κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανή η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ προέβλεψε επίσης, ότι ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε η Ελλάδα πιθανότατα θα καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχώρηση των δανειστών: Στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία"

«Δεν δικαιούνται αποζημίωσης οι συμβασιούχοι»

Παίρνοντας πίσω την πάγια νομολογία του ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου αντεργατική απόφαση για συμβασιούχους κρίνοντας ότι δεν πρέπει να πάρουν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για την εργασία τους σε συμβασιούχους.

Με την απόφασή του χαρακτηρίζει άκυρες τις συμβάσεις τους, απλές δηλ. σχέσεις εργασίας. Η μεταστροφή αυτή των αρεοπαγιτών προκαλεί, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις στους εργαζομένους από τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως μέχρι τώρα ο Άρειος Πάγος «όταν δίκαζε αγωγές εργαζομένων του δημοσίου τομέα με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις (δήθεν) μίσθωσης έργου (συμβασιούχοι), οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους, δεν προέβαινε μεν στη μονιμοποίησή των εργαζομένων αυτών, ωστόσο, κάνοντας ορθό νομικό χαρακτηρισμό της έννομης σχέσης τους, τους επιδίκαζε τις δεδουλευμένες αποδοχές τους».

Συγκεκριμένα, το Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε παράνομη την αγωγή μουσικών οι οποίοι είχαν εργαστεί στον Δήμο Αθηναίων με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου. Οι μουσικοί είχαν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς είχε γίνει δεκτός ο ισχυρισμός τους ότι «κατ' επίφαση και καταχρηστικά οι συμβάσεις τους χαρακτηρίστηκαν ως συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ στην πραγματικότητα υπέκρυπταν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου».

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι μουσικοί προσλήφθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 103. Έτσι κατά τον Άρειο Πάγο απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους. Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση του (401/2015) σε νομοθετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες με τη λήξη της πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου πρέπει να σταματήσουν να καταβάλλουν τις αποδοχές.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποδοχές που θα χορηγούνται στους συμβασιούχους θα καταλογίζονται στους Δημάρχους, ενώ παράλληλα θα διώκονται οι τελευταίοι για παράβαση καθήκοντος.

¨Όπως επισημαίνουν οι αρεοπαγίτες εφόσον ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, «δεν είναι δυνατός» ο χαρακτηρισμός τους ως έγκυρης ή άκυρης σύμβασης εργασίας.

Και αυτό γιατί δεν δυνατόν «η ίδια έννομη σχέση να χαρακτηρίζεται αναγκαίως (κατά νομοθετική επιταγή) ως σύμβαση μισθώσεως έργου και παράλληλα να θεωρείται ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας».

Έτσι, οι δικαστές έκριναν ότι η εργασία που προσφέρεται κατά παράβαση νομοθετικών διατάξεων «απαγορεύεται απόλυτα από το νόμο και τέτοια δεν δημιουργεί καμία αξίωση αμοιβής, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι έγκυρη και ειδικότερα δεν δημιουργεί αξίωση ούτε από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού τέτοιος πλουτισμός δεν προκύπτει για τον εργοδότη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν δικαιούνται αποζημίωσης οι συμβασιούχοι»"

Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Αύριο πάω σε εκλογές...

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση των δανειστών ενδεχομένως υποκρύπτουν προεργασία για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, απόφαση η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι δανειστές δεν μετακινηθούν από τις ανελαστικές θέσεις Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, πριν από λίγες ώρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε σε Ευρωπαίο ηγέτη χώρας μέλους της Ευρωζώνης που πρόσκειται φιλικά στην Ελλάδα ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι έτοιμος ακόμη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αποκάλυψη αυτή της σκέψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τον ξένο ηγέτη μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: Είτε ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμο το «σχέδιο Β» αν αύριο αποτύχει η διαπραγμάτευση ή το διέρρευσε επί τούτου προκειμένου να ασκηθεί εμμέσως πίεση στους δανειστές ώστε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η ελληνική πλευρά αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας πως δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του να απορρίψει την πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας με χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ.ευρώ. «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία» τόνιζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωνε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο». Αν μη τι άλλο, είναι προφανές ότι με τη φρασεολογία αυτή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ρήξης με τους Ευρωπαίους.

Πριν από περίπου μία ώρα, ανώτατος αξιωματούχος των θεσμών αποκάλυψε ότι οι πιστωτές αποδέχονται την μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στο 13%, υποχωρώντας από την απαίτησή τους να φορολογείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας με 23%, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η υπαναχώρηση αυτή των θεσμών στέλνει ωστόσο το σήμα ότι οι δανειστές ενδεχομένως έχουν τα περιθώρια να υποχωρήσουν και σε άλλους τομείς.

Με non paper το οποίο αποδέσμευσε το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με παράλληλη χρηματοδότηση, ύψους 15,5 δισ. ευρώ δεν ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις. Εξηγώντας με ποιο σκεπτικό απέρριψε τη νέα πρόταση των δανειστών, το Μαξίμου επικαλείται την «ανεπάρκεια» της πρότασης, καθώς δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στο πεντάμηνο και, κατά την εκτίμηση της Αθήνας, οδηγεί, ουσιαστικά, σε νέο Μνημόνιο στο τέλος του έτους. Παράλληλα, περιλαμβάνει υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο.

«Όχι» Τσίπρα σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναχώρησε για την Αθήνα όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα με το μήνυμα που απέστειλε δημοσίως προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους άλλους επικεφαλής των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -όπως πληροφορείται το protothema.gr- σε συνομιλία του με ηγέτη άλλης χώρας της Ευρωζώνης, φιλικά προσκείμενης προς την Ελλάδα, δήλωνε αποφασισμένος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εάν τα πράγματα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο και οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από τις άκαμπτες θέσεις τους.

Οπως είπε ο κ. τσίπρας στον συνομιλητή του πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα, η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές δεν μπορεί να περάσει, ούτε και είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, αφού ούτε εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα ούτε ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε προκήρυξη εκλογών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι εξελίξεις των επομένων ωρών θα αποδείξουν αν ο κ. Τσίπρας εννοούσε αυτά που έλεγε στον ηγέτη με τον οποίο συνομίλησε ή αν με την εκδήλωση της πρόθεσής του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επιχειρεί να αποκομίσει ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα από τους δανειστές προτού καταλήξει σε συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Αύριο πάω σε εκλογές..."

To κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ έσωσε τις συντάξεις

Με σημαντική καθυστέρηση, αργά σήμερα το βράδυ θα φανούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ οι συντάξεις Ιουλίου, καθώς η τράπεζα στην οποία είχαν κατατεθεί τα χρήματα του ΕΤΑΤ, μετά από εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας της, αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα 150 εκατ. του ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ, για να μεταφερθούν στο ΙΚΑ και να πληρωθούν οι συντάξεις.

Τελικά, τα χρήματα δόθηκαν από το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ ΕΛΛ +2,08%, όμως ο χρόνος είχε περάσει, με αποτέλεσμα τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στα ATMs των τραπεζών, αργά σήμερα το βράδυ.

Είχε προηγηθεί η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, όπου προβλεπόταν ο αναγκαστικός δανεισμός του ΙΚΑ από το ΕΤΑΤ κατά 150 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν συντάξεις.

Όμως, η τράπεζα στην οποία είναι κατατεθειμένα και τα 350 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων του ΕΤΑΤ, μετά από εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας δεν δέχθηκε να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση, εκτιμώντας ότι απαιτείται έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Τελικά, και ενώ στην αρχή επιδιώχθηκε εκ νέου η διενέργεια Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΤ, τα χρήματα βρέθηκαν από την ΤτΕ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας

Ενημερώνουμε τους συνταξιούχους ότι όλες οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος και στην ώρα τους, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1η Ιούλη θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Οι τράπεζες που πιστώνουν ήδη από σήμερα 26/6/2015 τους λογαριασμούς συνταξιούχων πελατών τους μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διενέργεια των σχετικών πιστώσεων στις 21.00 το βράδυ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "To κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ έσωσε τις συντάξεις"

Την άμεση αναστολή της απεργίας ζητούν οι ακτοπλόοι από την ΠΝΟ

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν για τον τουρισμό και την ακτοπλοΐα οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Μάλιστα καλεί την Ομοσπονδία να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, ενώ την καταγγέλλει ότι δεν προσέρχεται να υπογράψει τη ΣΣΕ.

«Στις δύσκολες μέρες που περνάει η Πατρίδα μας η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δραματικές επιπτώσεις της για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η απεργία η οποία έχει προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου, η οποία θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για την Ακτοπλοΐα μας και τους νησιώτες μας, οι οποίοι ήδη βιώνουν μία νέα κρίση, με τα πρώτα σημάδια της μείωσης της τουριστικής κίνησης να είναι εμφανή.

Σχετικά με το αίτημα της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας έχει κατ’ επανάληψη προσκαλέσει την ΠΝΟ για την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς αποτέλεσμα» και προσθέτει η διοίκηση του ΣΕΕΝ:

«Στις κρίσιμες αυτές ώρες για την χώρα μας η αξίωση της ΠΝΟ για μισθολογικές αυξήσεις είναι τουλάχιστον προκλητική.

Ο Σύνδεσμός μας τιμά τους Έλληνες Ναυτικούς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, και για το λόγο αυτό, παρά την κρίση και σε αντίθεση με τα ισχύοντα για το σύνολο των υπολοίπων Ελλήνων εργαζομένων, οι εργασιακές τους σχέσεις βασίζονταν σε ΣΣΕ, στις οποίες μάλιστα μέχρι το 2011 προβλέπονταν σημαντικές αυξήσεις των αποδοχών τους χωρίς διαφοροποιήσεις μέχρι σήμερα.

Το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών δεν μπορεί να λυθεί με την επιβάρυνση 57 Ακτοπλοϊκών πλοίων με κίνδυνο την αδυναμία δραστηριοποίησης τους και εν τέλει απομάκρυνσής τους από την ελληνική αγορά, όπως ακριβώς συνέβη με τις γραμμές της Αδριατικής όπου σήμερα δραστηριοποιούνται 5 Ελληνικά πλοία αντί των 25 την προηγούμενη δεκαετία.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω καλούμε για μία ακόμα φορά την ΠΝΟ, συναισθανόμενη την τεράστια ευθύνη της προς τους νησιώτες, τους ναυτικούς μας, αλλά και την Ελληνική Κοινωνία που πλήττεται πανταχόθεν, για την υπογραφή/ανανέωση της ΣΣΕ και την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της 30/6».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την άμεση αναστολή της απεργίας ζητούν οι ακτοπλόοι από την ΠΝΟ"

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Τσίπρα έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει του αυριανού Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), αντί για τις 18:00, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στόχος της συνάντησης των τριών ηγετών ήταν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας- ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ είπε πως στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» -όπως την χαρακτήρισε- προσφορά των δανειστών.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών.

Πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σημασία έχει το συνολικό πακέτο μας συμφωνίας και δεν φτάνει μόνο η χρηματοδότηση.

«Πρέπει και το πρόγραμμα να μην ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολλά τα σενάρια στο τραπέζι» και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο».

Τονίζουν, δε: «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία».

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα"

Λιου: Το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης

Ο υπουργός Οικονομιών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επανέλαβε την Παρασκευή ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία και να αποτραπεί η πρόκληση μεγάλου πόνου στην Ελλάδα.

«Ελπίζω να πάρουν σοβαρά αυτό το Σαββατοκύριακο. Το ζήτημα που με ανησυχεί στις συνομιλίες για την Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός των διοριών, το πόσες φορές έχουν φτάσει στην κόψη του ξυραφιού» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Yahoo ο κ. Λιου.

«Ο κίνδυνος του ατυχήματος ανεβαίνει όσες πιο πολλές φορές υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και όλοι βιάζονται ενόψει μιας διορίας. Ελπίζω πως θα φτάσουν σε μια συμφωνία που θα γλυτώσει την Ελλάδα από τον πολύ πόνο που θα προκαλούσε μια ρήξη και ότι δεν θα δημιουργήσει κινδύνους στην ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια οικονομία. Αυτή δεν είναι η εποχή για ένα σοκ»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιου: Το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης"

«Αλλαγή στις συνθήκες οι οποίες αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αλλαγή στις συνθήκες οι οποίες αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της χώρας του στην Ε.Ε..

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος επανεξελέγη ως πρωθυπουργός μονοκομματικής - πλέον - κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ε.Ε., αφού όμως ολοκληρώσει την προσπάθειά του για τη μεταρρύθμισή της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αλλαγή στις συνθήκες οι οποίες αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»"

Τσίπρας: Η ΕΕ δεν στηρίχθηκε σε εκβιασμούς

Με μια σύντομη δήλωση ανέβασε τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

Καλούνται στο Μαξίμου οι υπουργοί

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα και ταυτόχρονα στέλνονται κλήσεις για να προσέλθουν στο Μαξίμου νωρίς το βράδυ τα μέλη της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες θα συγκληθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει ο πρωθυπουργός αναλυτικά για τις εξελίξεις και να γίνει η πρώτη συζήτηση για τα... περαιτέρω. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση εμφανίζονται αρνητικοί σε ενδεχόμενο να υπάρξει πεντάμηνη παράταση αλλά με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ, ποσό που κατά κύριο λόγο καλύπτει τις πληρωμές χρέους.
Επισήμως, οι προσπάθειες για συμφωνία θα συνεχίζονται μέχρι αύριο το απόγευμα που θα συγκληθεί το Eurogroup (η έναρξη μεταφέρθηκε για τις 15:00 αντί τις 18:00) «ή και λίγο μετά», αφού το ισχύον δανειακό πρόγραμμα και η προθεσμία πληρωμής της δόσης (1,6 δισ. ευρώ) στο ΔΝΤ λήγουν την Τρίτη. Το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο θα σταθμίσει τα δεδομένα και τα... αναμενόμενα προκειμένου να οργανώσει την «απάντηση» της κυβέρνησης μετά από άλλο ένα ναυάγιο.
«Εάν ζητηθεί από τον πρωθυπουργό νέα συνάντηση με τους θεσμούς δεν θα πει όχι, αλλά δεν προτίθεται να τη ζητήσει ο ίδιος», λένε κυβερνητικές πηγές.
Και προσθέτουν ότι η διαπραγμάτευση έχει «μπλοκάρει» στο θέμα του χρέους, καθώς στον τομέα των μέτρων-μεταρρυθμίσεων οι διαφορές «δεν είναι αξεπέραστες».

Τουσκ: Στηρίζουμε τη θέση των θεσμών

Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Ντ. Τούσκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, οι οποίες ήταν έντονες, επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Το Eurogroup εργάζεται και αναμένει αποτελέσματα στη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο. Στηρίζουμε την θέση των θεσμών αλλά οι ηγέτες δεν μπορούν να συζητούν λεπτομέρειες, όπως ο ΦΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Γιούνκερ: Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα

Εχει γίνει πρόοδος στην υπόθεση της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφωνήσαμε σε μια κοινή θέση, οι Ελληνες παρουσίασαν μερικές αντιρρήσεις. Στο Eurogroup θα γίνει διαπραγμάτευση. Δεν είναι μια κατάσταση «take it or leave it». 
"Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι υπεραισιόδοξος", σημείωσε. 
Το θέμα είναι ο ελληνικός λαός, όχι η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε. Η αυριανή συνάντηση θα έχει στόχο να ενοποιήσει διαφορετικές θέσεις. Δεν θα είναι εύκολο είπε. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για την δήλωση του πρωθυπουργού περί «εκβιασμών» απάντησε ότι δεν δόθηκαν τελεσίγραφα. Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ είπε ότι η πίεση προέρχεται από αντικειμενικούς λόγους, όπως ο χρόνος. Υπάρχουν μόνο τρεις ημέρες σημείωσε. Δεν είναι πολιτικός εκβιασμός όταν λες ότι απομένει ελάχιστος χρόνος.

Συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, στο τραπέζι της συνάντησης των τριών ηγετών μπήκε το θέμα της παράτασης του προγράμματος και της παροχής χρηματοδότησης στη χώρα. «Επί της ουσίας, το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο. Συζήτησαν αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο προκειμένου να καταλήξουν στα θέματα που δεν έχουν ακόμα κλείσει αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση τη του προγράμματος και το ζήτημα της χρηματοδότησης», δήλωσε η πηγή.
Λίγο αργότερα και η Μέρκελ υποστήριξε ότι έχουν γίνει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και πως μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχτεί τη γενναιόδωρη προσφορά των θεσμών. Δεν υπάρχουν σχέδια για Σύνοδο Κορυφής μετά το Eurogroup, ανέφερε. «Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» είπε. «Τώρα πρέπει η ελληνική πλευρά να κάνει ένα παρόμοιο βήμα» πρόσθεσε.
Και όλα αυτά ενώ ελληνικές πηγές χαρακτηρίζουν το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην Αθήνα είναι χειρότερο από μνημόνιο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η ΕΕ δεν στηρίχθηκε σε εκβιασμούς"

Μέρκελ: Ο Τσίπρας να δεχτεί τη γενναιόδωρη προσφορά

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη.

"Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα", δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

"Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα", τόνισε.




Η Γερμανίδα Καγκελάδριος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει «Plan B για την Ελλάδα σε περίπτωση που απορρίψει την πρόταση των θεσμών.


Real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Ο Τσίπρας να δεχτεί τη γενναιόδωρη προσφορά"

Στο Μενίδι το πρώτο ΑΤΜ για bitcoin στην Ελλάδα

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι σε εξέλιξη, η ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου από τις Αχαρνές φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα τι νόμισμα θα έχουμε, αν τελικά δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, θέτοντας σε λειτουργία στο κατάστημά της το πρώτο Bitcoin ATM στην Ελλάδα.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχει κάποια φυσική μορφή και δεν κόβεται από καμία χώρα, απλά μπορεί να μετατρέψει κανείς τα χρήματά του στο ψηφιακό νόμισμα και να πραγματοποιήσει αγορές στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, το ΑΤΜ για Bitcoin βρίσκεται στο Μενίδι στο βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες» στην οδό Ιωάννου Θηβαίου 20. Το ΑΤΜ είναι το Satoshi 1 της εταιρίας Genesis και λειτουργεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Bitcoin ανταλλακτήριο της bitcoinsgreece.

Το μηχάνημα έχει μπει στην λίστα του Bitcoin ATM radar coinatmradar, που είναι μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων, το Bitcoin ATM είναι, όμως, ένα «one way Fiat Bitcoin», και μπορείς μόνο να αγοράσεις και όχι να πουλήσεις Bitcoin.

Μέχρι και ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης είχε αναφερθεί στο ψηφιακό νόμισμα και την χρησιμότητά του σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών ήταν και σύμβουλος σιγκαπουριανής εταιρείας με την επωνυμία Tembusu Systems, η οποία λανσάρει τα περίφημα Βitcoins.

Η Ελένη Βαρελά, ιδιοκτήτρια του οικογενειακού βιβλιοπωλείου «Ορίζοντες», στο οποίο τοποθετήθηκε το πρώτο ΑΤΜ του ψηφιακού νομίσματος τονίζει, μεταξύ άλλων, στο protothema.gr: «Φέραμε το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin στο κατάστημά μας. Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα πρωτοποριακό για την Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη είναι διαδεδομένο. Ο κόσμος μας ρωτάει, γιατί είναι κάτι πολύ καινούργιο και θέλει να μάθει. Εμείς τον ενημερώνουμε και του λέμε απλά να μπει στο bitnews να δει πληροφορίες και να καταλάβει περισσότερα».

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής των ψηφιακών νομισμάτων δεν έχει παρά να πατήσει το κουμπί και να ανοίξει το ΑΤΜ. Στη συνέχεια τοποθετεί τα ευρώ του στο ειδικό στόμιο και το μηχάνημα του δίνει ένα χαρτάκι, το οποίο είναι το εικονικό του πορτοφόλι.

Με το εικονικό πορτοφόλι ο κάτοχος των Bitcoin μπορεί είτε να πραγματοποιήσει online αγορές με καταστήματα του διαδικτύου, είτε να τα στείλει σε κάποιον διαδικτυακά.








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Μενίδι το πρώτο ΑΤΜ για bitcoin στην Ελλάδα"

Με υπουργική απόφαση δάνειο 150 εκατ. από ΕΤΑΤ σε ΙΚΑ

Η αναβολή του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΤ και η πιεστική ανάγκη να πληρωθούν οι συντάξεις ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε υπουργική απόφαση με την οποία αναγκάζει τη διοίκηση του Ταμείου να προχωρήσει άμεσα σε χορήγηση δανείου 150 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η κίνηση έγινε «δεδομένης της ανάγκης έγκαιρης καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μηνός Ιουλίου 2015 στην προβλεπόμενη ημερομηνία 29.06.2015. Το γεγονός ότι πριν την 29η Ιουνίου 2015 μεσολαβεί χρονικό διάστημα δύο αργιών (Σαββατοκύριακο) και έτσι ο κύριος όγκος των εισπράξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου».

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ, εντόκως, στον Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, η δε διάρκεια του ορίζεται από 26/06/2015 έως 30/06/2015.

Χαρακτηριστικό της πίεσης είναι ότι δόθηκε εντολή στα αρμόδια όργανα του ΕΤΑΤ να μεταφερθεί το ποσό το αργότερο έως τις 13.00.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα αρνήθηκε να κάνει την μεταφορά καθώς απαιτείται απόφαση του Ταμείου. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναζητείται τρόπος να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενώ αναζητείται εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του ΙΚΑ.

«Βολές» από την ΟΤΟΕ

«Με μια παράνομη Υπουργική Απόφαση εκτέλεσης πράξης αναγκαστικού δανείου των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στις 29 Ιουνίου, οι αρμόδιοι Υπουργοί επιχειρούν όπως-όπως να κλείσουν τις τρύπες των εσωτερικών αναγκών», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ «η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική βάση και φυσικά δε λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, όταν επιχειρεί αυθαίρετα και με πραξικοπηματικό τρόπο να λεηλατήσει τα αποθεματικά ενός δημόσιου ταμείου για να καλύψει πρόσκαιρα τις άμεσες ανάγκες ενός άλλου.

Οι πράξεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι διαψεύδουν τις ακόμη και πριν από λίγες ώρες δηλώσεις υπουργών για δήθεν επάρκεια αντιμετώπισης των εσωτερικών αναγκών της χώρας (καταβολή συντάξεων και μισθών), αποκαλύπτει τον πανικό των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν το βάθος του προβλήματος και τις συνέπειές του», τονίζει η ΟΤΟΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Με υπουργική απόφαση δάνειο 150 εκατ. από ΕΤΑΤ σε ΙΚΑ"

Παράταση έως 31 Ιουλίου για ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία

Παράταση έως την 31η Ιουλίου για την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ανήγγειλε σήμερα, ημέρα λήξης της προηγούμενης παράτασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στη Βουλή είπε ότι κάνει δεκτή τη βουλευτική τροπολογία των Στάθη Λεουτσάκου, Θανάση Πετράκου, Γιάννη Σταθά και Δέσποινα Χαραλαμπίδου που αφορά οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1.4.2015 για οφειλές προς ΙΚΑ- ΕΤΑΜ των ΝΠΔΔ του Δημοσίου, ΑΕ του Δημοσίου κλπ, όπως ορίζεται στην παρ. 8 του αρθ. 28 του Ν. 4321/2015, καθώς και για επιστροφές παροχών ενώ δεν ισχύει για οφειλές που αφορούν σε ενοίκια ακινήτων ιδιοκτησίας ΦΚΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως 31 Ιουλίου για ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία"

Για τις 18:00 το Σάββατο έκλεισε το «ραντεβού» του Eurogroup

Για τις 18:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου ορίστηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί η «μητέρα των μαχών» προκειμένου να υπάρξει μία τελική συμφωνία για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο πριν την Σϋνοδο Κορυφής. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Μέρκελ και Ολάντ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Για τις 18:00 το Σάββατο έκλεισε το «ραντεβού» του Eurogroup"

Ντάισελμπλουμ: Το Σάββατο πρέπει να βρεθεί μια λύση

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη σε Ολλανδούς δημοσιογράφους τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί αύριο Σάββατο μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί και άρα να αποφύγει μια χρεοκοπία. Σε διαφορετική περίπτωση ο χρόνος δεν επαρκεί για να εγκριθεί τυχόν συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση αύριο (Σάββατο) για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια: πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών μελών», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Τελικά, το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και αυτό απαιτεί να γίνουν κινήσεις πολύ περισσότερο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων απ' ό,τι στον τομέα των περικοπών», πρόσθεσε.

«Όλη η ελληνική κοινωνία είναι αναστατωμένη και είναι έτσι εδώ και καιρό», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Το Σάββατο πρέπει να βρεθεί μια λύση"

Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας με την Ελλάδα

Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις στις συζητήσεις με τους Έλληνες συναδέλφους, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταδίδει το Reuters.

Πρόσθεσε πως οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές.

«Αν κλοτσήσουμε το τενεκεδάκι μπροστά τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι 50-50.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας είναι δημοκρατικά εκλεγμένη αλλά το ίδιο ισχύει και για την γερμανική.

Ο ίδιος σχολίασε ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη νομισματική πολιτική πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ηθικός κίνδυνος.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών τότε διακινδυνεύουμε πάρα πολλά, είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Brexit δήλωσε πως θέλει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την πλευρά του, «εξαιρετικά γενναιόδωρη», χαρακτήρισε την πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις.

«Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε ο Γέγκερ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας με την Ελλάδα"

WSJ: Παράταση ως το Νοέμβρη και χρηματοδότηση 15 δισ.


Στην χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το πως θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα, αν και όταν υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους παροχής βοήθειας γράφει η WSJ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς, και το οποίο έχει δει η Wall Street Journal, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζονταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια των οποίων έχουν συνδέσει τα δάνεια διάσωσης που θα εγκρίνουν αυτά, με τα δάνεια του ΔΝΤ.

Οι διαφορές στα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα βοήθεια περιορίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το πώς θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην άντληση νέων εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι πιστωτές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και αύξηση στην φορολογία επί των πωλήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών, που έλαβαν χθες δυο προτάσεις –μια από την Ελλάδα και μια των πιστωτών- είπαν πως θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο, ευελπιστώντας να κλείσουν μια τελική συμφωνία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Παράταση ως το Νοέμβρη και χρηματοδότηση 15 δισ."

Ρέντσι: «Το Σάββατο θα έχουμε συμφωνία»

H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς "θεσμούς"», δήλωσε ο Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε. «Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία», τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: «Το Σάββατο θα έχουμε συμφωνία»"

Σταθάκης: «Εφικτή η συμφωνία - Οι δανειστές έχουν τα περιθώρια υποχωρήσεων»

«Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο «για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς».

Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά ¾ με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά ¼ με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευσαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: «Εφικτή η συμφωνία - Οι δανειστές έχουν τα περιθώρια υποχωρήσεων»"

Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 15 Ιουλίου

Σε παράταση της προθεσμίας συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έως τις 15 Ιουλίου - που κανονικά έληγε σήμερα - προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατέθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.», δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία κανονικά έληγε σήμερα, έως τις 15 Ιουλίου 2015. Υπογραμμίζεται ότι η ημερομηνία αυτή αποτελεί την τελική, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η παραπάνω τροπολογία συνιστά ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα χιλιάδες μηνύματα πολιτών, που κατέκλυσαν το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Ανταποκρίνεται επίσης στην ανάγκη διευκόλυνσης της φορολογικής διοίκησης, στην οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις σε διάφορες φάσεις ελέγχου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη στην ρύθμιση τουλάχιστον όσων απ' αυτές βρίσκονται στη τελική φάση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 15 Ιουλίου "

Σαπέν: «Δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της συμφωνίας»

«Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και το αναπόφευκτο θα γίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη δήλωση Ευρωπαίου επιτρόπου ότι ««η έξοδος της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 30 Ιουνίου».

«Δηλαδή, μια κακή λύση, μέσα σε ένα είδος χάους, αναταραχής και μια Ελλάδα που θα βγει σταδιακά από το ευρώ» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο Europe1.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι στις 30 Ιουνίου η έξοδος είναι αναπόφευκτη;

«Γιατί η 30ή Ιουνίου; Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, συνοδεύουμε την Ελλάδα έως τις 30 και η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να συνοδεύσει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της. Υπάρχει μια συμφωνία υπογεγραμμένη από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης και την Ελλάδα. Μετά τις 30 είναι άλλο πράγμα» τόνισε ο Σαπέν.

«Επομένως, θα βρούμε μια συμφωνία, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας, θέτοντας παράλληλα υπό προστασία την Ευρώπη, από μια επικίνδυνη κατάσταση. Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε την ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: «Δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της συμφωνίας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news