facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 20 Ιουλίου

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να παραταθεί για ακόμη 20 μέρες, ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν και να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2014.

Σύμφωνα με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, που έληγε στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται ένα αίτημα των φοροτεχνικών αλλά και των πολιτών, οι οποίοι είχαν πρόβλημα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος και του μεγάλου αριθμού δηλώσεων, που έπρεπε να κατατεθούν μέσα σε στενό χρονικό πλαίσιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 20 Ιουλίου"

Κόκκινη κάρτα από ΔΝΤ στους αντιαναπτυξιακούς φόρους

Διόλου ικανοποιημένο με τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν τον ΦΠΑ, τις συντάξεις αλλά και τους νέους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα ασφαλείς πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπέρ-φορολόγηση και ως εκ τούτου η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο επιθετικές, αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.

Άλλωστε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες – μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης – ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις «υπολείπονται αρκετά σε σύγκριση με αυτά που περιμέναμε», υπονοώντας σαφώς ότι το ΔΝΤ επιθυμεί αλλαγή τους, προκειμένου να τις στηρίξει.

Την ίδια ώρα το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ότι οι πιστωτές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και «εργάζονται με την ελπίδα ότι οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ θα καμφθούν έως τη Σύνοδο της Πέμπτης».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί, τελικώς, να υπάρξει ένας συμβιβασμός, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει και η παράταση του ελληνικού προγράμματος για ένα εξάμηνο, δηλαδή έως τα τέλη του 2015.

Επίσης το ΜΝΙ υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να εκταμιεύσει τα κέρδη που έχει από τα ελληνικά ομόλογα, μέσω του ειδικού προγράμματος SMP, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Σαφώς πρόκειται για ποσό το οποίο καλύπτει πλήρως τα 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη του μήνα στο ΔΝΤ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινη κάρτα από ΔΝΤ στους αντιαναπτυξιακούς φόρους"

Να μεταφέρει 1.000 Ιρακινούς πρόσφυγες από την Ελλάδα ζητά ο Καναδάς

Ο Καναδάς έχει υποβάλλει αίτημα για την μεταφορά από την Ελλάδα περισσοτέρων των 1.000 ιρακινών προσφύγων, γνωστοποίησε σήμερα η σύμβουλος και διαχειρίστρια του προγράμματος μεταναστών της πρεσβείας του Καναδά στη Ρώμη, Σάρα Χέιγουωρντ, κατά την διάρκεια συναντήσεων που είχε στην Πάτρα, με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της πρεσβείας, η οποία συνοδευόταν από την υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Μανταλένα Καϊλή, συναντήθηκε στο δημαρχείο με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα, και τους ενημέρωσε για τις δράσεις της κυβέρνησης του Καναδά που αφορούν στην στήριξη των προσφύγων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ανέφεραν ότι είναι αντίθετοι με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κανονισμό του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν, που εγκλωβίζουν, όπως είπαν, τους μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ εκείνοι έχουν προορισμό άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, σημείωσαν ότι "όσο οι μετανάστες διαμένουν στη χώρα μας, γίνονται αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης", ενώ στην συνέχεια έκαναν αναφορά στο πλαίσιο διεκδίκησης της δημοτικής αρχής για το θέμα του μεταναστευτικού.

Επίσης η Σάρα Χέιγουωρντ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνη Χαροκόπο, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται από το Αιγαίο, ενώ όπως τόνισε, "η Περιφέρεια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα διαχείρισης της κατάστασης, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δεν επαρκούν στο να εξασφαλίσουν τα μέσα και τους πόρους".

Ακόμη, ο Αντώνης Χαροκόπος υπογράμμισε ότι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με τις υπηρεσίες υγείας που διαθέτει.

Τέλος, ο Αντώνης Χαροκόπος είπε στην εκπρόσωπο της πρεσβείας, ότι η Περιφέρεια διαθέτει τη βούληση να υποστηρίξει την δημιουργία κέντρων ανοικτής φιλοξενίας, με βασική προϋπόθεση να υπάρξει οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μεταφέρει 1.000 Ιρακινούς πρόσφυγες από την Ελλάδα ζητά ο Καναδάς"

Έκπτωτη από τα ενδοκυκλαδικά η ΝΕΛ, καθεστώς προστασίας για πληρώματα

Σε καθεστώς προστασίας τέθηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα τα πληρώματα πέντε πλοίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων, ενώ η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Ήδη η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» από το μεσημέρι της Παρασκευή 19/06 και πρόκειται για τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «European Εxpress», «Tαξιάρχης», «Aqua Jewel», «Μυτιλήνη» και «Θεόφιλος».

Η απόφαση έχει επιδοθεί προς κοινοποίηση στους 20 ναυτικούς του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «AQUA JEWEL», στους 33 του «European Express», στους 43 του «Μυτιλήνη», στους 37 του «Θεόφιλος» και στους 53 του «Ταξιάρχη».

Οι καταστάσεις αναμένεται να προωθηθούν στο ΝΑΤ, προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση του ναυτολογίου για τους 186 ναυτικούς και η καταβολή των αποδοχών, μισθών και επιδομάτων τριών μηνών, από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο για το θέμα, ανέφεραν ότι ήδη τα πληρώματα των πλοίων είχαν ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αφορά τους 38 ναυτικούς του «Μυτιλήνη» στη Σάμο, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σ’ αυτό μέχρι την εκκαθάριση του ναυτολογίου, καθώς έως τότε φέρουν ακέραια την ευθύνη για την ασφάλεια του πλοίου.

Στους ναυτικούς παρέχεται σίτιση και νερό από το δήμο, την εκκλησία, τους κατοίκους και φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί σχετική τροπολογία για την απλήρωτη ναυτική εργασία.

Έκπτωτη κηρύχθηκε η ΝΕΛ από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

Την περασμένη Παρασκευή 19/06, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η ΝΕΛ κηρύχθηκε έκπτωση από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ενώ προκηρύχθηκε ήδη ο σχετικός διαγωνισμός, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εκτέλεσή τους - έως σήμερα Τρίτη 23/06 το μεσημέρι, με πλοία όμως έως 12 ετών.

Για τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία, και την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, προκειμένου πιθανότατα να προχωρήσει σε αλλαγή της υπάρχουσας σύμβασης με αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων.

Οι δύο γραμμές θα καλυφθούν πιθανόν από πλοία της εταιρείας Hellenic Seaways, η οποία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον παλαιότερα για την κάλυψή τους.

Η πρώτη γραμμή περιλαμβάνει τα εξής δρομολόγια: Σύρος-Κύθνος-Κέα-Λαύριο, Σύρος-Πάρος-Νάξος-Δονούσα-Αιγιάλη-Κατάπολα-Κουφονήσι-Σχοινούσα-Ηρακλειά-Νάξος-Πάρος-Σύρος, Σύρος-Πάρος-Νάξος-Φολέγανδρος-Σίκινος-Ίος-Θηρασιά-Θήρα-Ανάφη.

Η δεύτερη γραμμή περιλαμβάνει τα παρακάτω δρομολόγια: Σύρος-Κύθνος-Κέα-Λαύριο, Σύρος-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος-Κίμωλος-Μήλος, Σύρος-Πάρος-Σέριφος-Κίμωλος-Μήλος και Σύρος-Τήνος-Άνδρος.Επίσης Σύρος-Τήνος-Άνδρος

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκπτωτη από τα ενδοκυκλαδικά η ΝΕΛ, καθεστώς προστασίας για πληρώματα"

Μέχρι τέλος του 2015 και «χωρίς χρέος» η παράταση του προγράμματος

Μέχρι το τέλος του 2015 και χωρίς να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος παρατείνεται το τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα είπε ο Επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος, στην παράταση, που αναμένεται να συμφωνήσουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, θα προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά η Αθήνα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες.

Κατά τον κύριο Μοσκοβισί, στο επόμενο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, θα υπάρχει όμως αναφορά στο πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Και πάλι, επεσήμανε ο Επίτροπος, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα, τα πράγματα όμως έχουν μπει σε μια βάση συζήτησης.

Ο κύριος Μοσκοβισί είπε χαρακτηριστικά πως οι εταίροι υπέστησαν «σοκ» από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που κρίνει «χειρότερες» από τις προτάσεις των θεσμών, καθώς πρόκειται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση - μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνων του ΔΝΤ! Ο επίτροπος ανέφερε ακόμα πως οι θεσμοί θέλησαν να δώσουν κάποιες ανάσες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, κάτι που όμως απέρριψε η κυβέρνηση, επιλέγοντας την συγκεκριμένη κατεύθυνση των μέτρων.

Παρόντες στην ενημέρωση του κυρίου Μοσκοβισί, που έγινε με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες, ήταν μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλτος Κύρκος και άλλοι

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλος του 2015 και «χωρίς χρέος» η παράταση του προγράμματος"

Έτσι θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι- όλα τα κριτήρια

Ανατροπές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς δημόσια διαβούλευση. Το προσχέδιο που περιλαμβάνει τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων αλλά και προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες στο Δημόσιο συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έχει δοθεί προς ενημέρωση σε φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με το Βήμα, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών κατατάσσονται στις εξής διακεκριμένες ομάδες:

* Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά (προς πολίτες και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες).
* Αποτελεσματικότητα (ποσοτική και ποιοτική εργασιακή απόδοση και βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας και συμμετοχής στη στοχοθεσία του τμήματος).

Βαθμολογία

Με βαθμό 10 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι πέραν του ότι έχουν επιδείξει εξαιρετική απόδοση στα καθήκοντά τους, έχουν σημειώσει κατά την περίοδο αξιολόγησης εξαιρετικές επιδόσεις. Ως εξαιρετική επίδοση νοείται η προσφορά έργου από τον αξιολογούμενο, από τον οποίο προέκυψε σημαντικό όφελος για την υπηρεσία είτε λόγω της βελτίωσης της παραγωγικότητάς της με εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων ή διαδικασιών είτε λόγω υπερβάλλουσας το κοινό μέτρο προσφοράς εργασίας που διακρίνουν προδήλως τον αξιολογούμενο από τους λοιπούς συναδέλφους του.

Για τη βαθμολογία με βαθμό 10 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν και εξετάζεται υποχρεωτικά από ειδική επιτροπή.

Με βαθμό 9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική επίδοση στα καθήκοντά τους και είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε υπηρεσιακό ζήτημα.

Για τη βαθμολογία με βαθμό 9 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν.

Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια.

Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια.

Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου.

Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι για την υπηρεσία υπάλληλοι.

Βαθμολογία κάτω του βαθμού 6 πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και να βασίζεται σε στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών, δυσμενών παρατηρήσεων των προϊσταμένων του ή άλλων αντικειμενικών στοιχείων που να υποδηλώνουν μειωμένη ανταπόκριση στα υπηρεσιακά καθήκοντα. Εάν ελλείπουν παρόμοια υποστηρικτικά στοιχεία της δυσμενούς αυτής βαθμολογίας, ο υπάλληλος δύναται να ασκήσει ένσταση.

Συμμετοχικότητα, στοχοθεσία και αξιολόγηση προϊσταμένων

Κομβικό ζήτημα θεωρείται συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στη λειτουργία της διοίκησης.

Κάθε προϊστάμενος επιπέδου τμήματος και διεύθυνσης αξιολογείται και από τους άμεσους υφισταμένους του-αξιολογούμενους, εφόσον αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις.

Κάθε προϊστάμενος επιπέδου γενικής διεύθυνσης αξιολογείται και από τους υφισταμένους προϊσταμένους επιπέδου διεύθυνσης και τμήματος που υπάγονται στη γενική διεύθυνση.

Η κατά τα ανωτέρω αξιολόγηση από τους υφισταμένους πραγματοποιείται βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο καταρτίζεται από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού. Η βαθμολόγηση γίνεται με βάση την κλίμακα «Άριστος», «Πολύ καλός», «Μέτριος».

Εάν στις συνολικές απαντήσεις ανά κριτήριο υπερτερεί ο χαρακτηρισμός «Άριστος», η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων 1-10 που έχει λάβει ο αξιολογούμενος προϊστάμενος από τον αξιολογητή του προσαυξάνεται κατά 20%.

Εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Μέτριος», η βαθμολογία αυτή απομειώνεται κατά 20%, ενώ, εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Πολύ καλός», η βαθμολογία παραμένει ως είχε. Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι επικράτησε ο ευμενέστερος χαρακτηρισμός.

Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την κοινοποίηση στους υφισταμένους της αξιολόγησης τους εκ μέρους του προϊσταμένου τους.

Μόρια για επιλογή προϊσταμένων

Για την επιλογή προϊσταμένων μοριοδοτείται η εργασιακή και διοικητική εμπειρία ως εξής:

* Ο χρόνος υπηρεσίας: μέχρι 450 μόρια και συγκεκριμένα για κάθε έτος υπηρεσίας 15 μόρια με ανώτατο όριο τα 30 έτη. Χρόνος υπηρεσίας μεγαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.

* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης: μέχρι 150 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 2 μόρια με ανώτατο όριο τους 75 μήνες).

* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή ενδιαμέσου (μεταξύ διεύθυνσης και τμήματος) επιπέδου: μέχρι 200 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1 μόριο με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).

* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου: μέχρι 100 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 0,5 μόρια με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).

Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, προϊσταμένου διεύθυνσης και προϊσταμένου τμήματος υπολογίζονται με ανώτατο όριο τους 180 μήνες και δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.

Σε περίπτωση άσκησης καθηκόντων ευθύνης χωρίς επιλογή από το αρμόδιο συμβούλιο προσμετράται μόνο το μισό των ανωτέρω μορίων.

Ψυχομετρικά τεστ, δομημένη συνέντευξη για θέσεις ευθύνης

Επίσης, για θέση ευθύνης προβλέπεται δομημένη συνέντευξη από αρμόδια συμβούλια. Κατά το στάδιο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου, η αίτηση υποψηφιότητας, το αποτέλεσμα της ψυχομετρικής δοκιμασίας και η δήλωση ενδιαφέροντος.

Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:

* Συζήτηση επί ερωτήσεων σχετικών με τη γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα σε σχέση και με τις ανάλογες δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του.

* Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου (situational interview) που έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις. Ο υποψήφιος επιλέγει με κλήρωση τις ερωτήσεις και ένα από τα υποθετικά σενάρια, από την τράπεζα θεμάτων και ερωτήσεων της παραγράφου 7 πριν από την έναρξη της συνέντευξης.

Για τη βαθμολόγηση λαμβάνονται υπόψη, επίσης, η εν γένει ποιότητα της παρουσίασης της προσωπικότητας του από τον ίδιο τον υποψήφιο, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης άγχους και η δημιουργικότητα.

Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι συνιστάται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), το οποίο είναι αρμόδιο για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση, εκτός των θεμάτων πειθαρχικού δικαίου, των ανωτάτων υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με εξαίρεση την Ακαδημία Αθηνών, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το ΕΙΣΕΠ είναι δεκαμελές και αποτελείται από δύο αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, έξι μέλη του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, που προτείνονται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, δύο βοηθούς Συνηγόρου του Πολίτη που προτείνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη με τους αναπληρωτές τους, επίσης βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη.

Λειτουργεί σε δύο πενταμελείς συνθέσεις, κάθε μία από τις οποίες προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και στην οποία συμμετέχουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ και ένας βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι- όλα τα κριτήρια"

Εσπευσμένα αύριο στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Και ξαφνικά, εκεί που η ελληνική πρόταση, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, έδειχνε να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν την επίτευξη συμφωνίας να συναντά εκ νέου εμπόδια.

Όπως προκύπτει, «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου, αύριο Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ΜΝΙ και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της για το νέο ταξίδι του κ. Τσίπρα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

Για τις δύσκολες ώρες των συνομιλιών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση ενημέρωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έβαλε επί τάπητος τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών, αλλά και το τι περιμένει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες -και, κυρίως, στο Eurogroup που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στις 20:00.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τα στελέχη και για την πρώτη εντύπωση -ήδη, οι αντιδράσεις είναι πολλές- που προκλήθηκε στο κόμμα από το περίγραμμα της συμφωνίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, ο πρωθυπουργός πλέον έρχεται αντιμέτωπος με το εσωτερικό του και μένει να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν μία συμφωνία που απέχει κατά πολύ από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Στελέχη του κόμματος, σε συνομιλίες που έχουν, παραδέχονται ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και αυτό που περιμένουν για να εκφραστούν, είναι αν θα υπάρχει διασφάλιση για το ζήτημα διευθέτησης του χρέους και λύση για της χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας, μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται αύριο να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να αποφασίσει ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμα ο κ. Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα πριν το Eurogroup και δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ανάμεσα σε άλλους, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Πιο πριν, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον κ. Τσίπρα το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Eurogroup για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εσπευσμένα αύριο στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς"

Υπόνοιες κατάχρησης δημόσιου χρήματος για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, από το 1996 έως το 2008

Στη Βουλή βρίσκεται εδώ και μερικά 24ωρα ένα 28σελιδο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία για τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο δάνεια, κατά την περίοδο 1996-2008. 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαβιβάσει μαζί και τα στοιχεία για το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις την περίοδο 2001-2008, τις πληρωμές που έχουν διενεργηθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα λόγω κατάπτωσης εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου και στοιχεία καταπτώσεων εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ανά φορέα δανειολήπτη.

Το έγγραφο διαβιβάζεται με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένο, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τις σχετικές καταπτώσεις εγγυήσεων της περιόδου 1996-2008.

«Υπόνοιες κατάχρησης δημόσιου χρήματος»

Σύμφωνα με τον βουλευτή, από τη μελέτη των στοιχείων που έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, προκύπτουν μείζονα θέματα για τις διοικήσεις τραπεζών και δημοσίων οργανισμών τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο κ. Καμμένος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τα στοιχεία προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες κατάχρησης δημόσιου χρήματος και ευθύνες και για τις πολιτικές ηγεσίες. Εξάλλου, όπως τονίζει, αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως αξιοποιήσιμα για τον πραγματικό και ουσιαστικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.

Φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης

Βάσει των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τους Φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης, από το 1996 έως τον Αύγουστο του 2008, το μεγαλύτερο εγγυημένο ποσό έλαβε ο ΟΣΕ, καθώς αυτό άγγιξε συνολικά τα 8,4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο ΟΑΣΑ με 3,3 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ με 1 δισ. ευρώ και η Αττικό Μετρό με 1 δισ. ευρώ. Τα εγγυημένα ποσά για τους Φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης, από το 1996 έως το 2008 φθάνουν συνολικά τα 17,9 δισ. ευρώ. Μαζί με το εγγυημένο ποσό κάθε φορά παρατίθεται και η υπουργική απόφαση με βάση την οποία παρασχέθηκε η εγγύηση.

Εγγυημένα δάνεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες


Το Γενικό Λογιστήριο διαβιβάζει και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Βάσει αυτών των στοιχείων, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στις 31.12.2001 ήταν 1,1 δισ. ευρώ, στις 31.12.2002 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, στις 31.12.2003 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2004 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2005 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, στις 31.12.2006 ήταν 1,3 δισ. ευρώ, στις 31.12.2007 ήταν 1,6 δισ. ευρώ και στις 31.12.2008 ήταν 2,7 δισ. ευρώ.

Καταπτώσεις εγγυήσεων

Αναφορικά με τις πληρωμές που εκδόθηκαν λόγω κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου που είχε παρασχεθεί στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών, από το έγγραφο προκύπτει πως αυτές το 2001 ανήλθαν σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2002 σε 8,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2003 σε 12,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2004 σε 6,3 εκατομμύρια ευρώ, το 2005 σε 17,1 εκατομμύρια ευρώ, το 2006 σε 31,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2007 σε 11,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2008 σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο διαβιβάζει το ύψος του κάθε δανείου με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου ανά φορέα και την τράπεζα από την οποία αυτό χορηγήθηκε κάθε φορά.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόνοιες κατάχρησης δημόσιου χρήματος για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, από το 1996 έως το 2008"

ΠΑΣΟΚ: «Κρύβουν» μέτρα 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό

«Απουσίαζε» από το non-paper της κυβέρνησης συγκεκριμένη αναφορά στα μέτρα που έχουν προτείνει για το ασφαλιστικό και τα οποία ανέρχονται σε 1,8 δις ευρώ (0,37% του ΑΕΠ για το 2015, και 1,05% του ΑΕΠ για το 2016), σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ.

Στο χθεσινό non-paper της κυβέρνησης με τίτλο «βιώσιμη λύση η πρόταση της Κυβέρνησης», και με το οποίο πληροφορούνται τα Μ.Μ.Ε. για το περιεχόμενο των προτάσεων που αυτή είχε καταθέσει στους εταίρους, δεν υπήρξε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει τα εξης:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας και σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

-Περιορισμούς στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, 300 εκατ. ευρώ το 2016, 60 εκατ. ευρώ το 2015.
-Αύξηση εισφορών για τις συντάξεις του ΙΚΑ κατά 3,9%, με απόδοση 800 εκατ. ευρώ το 2016 και 350 εκατ. ευρώ το 2015.
-Αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, με απόδοση 270 εκατ. ευρώ το 2016 και 135 εκατ. ευρώ το 2015.
-Αύξηση εισφορών των συνταξιούχων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 0% στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις, με απόδοση 240 εκατ. ευρώ για το 2016 και μηδέν για φέτος.
-Αύξηση εισφορών για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%, με απόδοση 250 εκατ. ευρώ το 2016 και 120 εκατ. ευρώ το 2015.

Καθίσταται σαφές ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις οδηγούν:

Α) Σε μείωση των συντάξεων, μια και αυξάνονται οι παρακρατούμενες εισφορές.

Β) Σε μείωση των μισθών (αύξηση εισφορών για τα επικουρικά ταμεία).

Γ) Σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θέματα που επιμελώς αποκρύβονται από την δημόσια συζήτηση από τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της άρνησης, για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων-μισθών είχε προβληθεί ως «κόκκινη γραμμή» από το ΠΑΣΟΚ κατά τη διαπραγμάτευση του 2014. Κυριάρχησε όμως και στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 5μηνο.

Αλλά όπως ο λαός μας λέει το ψέμα έχει…κοντά ποδάρια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: «Κρύβουν» μέτρα 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό"

Καμμένος: Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συνδέεται με το χρέος

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό. Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση».

«Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συνδέεται με το χρέος"

ΙΣΑ: Τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αναφέροντας ότι «οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων, παραμένουν κλειστές για τους ανασφάλιστους πολίτες».

Οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, «όχι μόνο δεν ξεκίνησε η κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερεύσει δραματικά, και ακόμα και νοσοκομεία που μέχρι πρόσφατα, εξυπηρετούσαν τους ασθενείς του Ιατρείου, πλέον έκλεισαν τις πόρτες τους στους ανασφάλιστους -όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Σισμανόγλειο».

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται όσα έχουν ανακοινωθεί για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, και γιατί οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κλείσει περαιτέρω και η περίθαλψη των ανασφάλιστων παραμένει στον αέρα, μια κατάσταση, όπως σημειώνει, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους"

«Πρώτα η έγκριση των μέτρων από την ελληνική βουλή, μετά η υπερψήφιση περαιτέρω βοήθειας»

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα υπερψηφίσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκριθούν προηγουμένως επίσημα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild. Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για "κάποια χαρτιά", αλλά μόνο για νομοθετικά κείμενα, φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρώτα η έγκριση των μέτρων από την ελληνική βουλή, μετά η υπερψήφιση περαιτέρω βοήθειας»"

Γερμανός αντικαγκελάριος: Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από την Ελλάδα

Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιαστούν από την Αθήνα, υποστήριξε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τώρα που οι προτάσεις είναι στο τραπέζι και συμπλήρωσε ότι θα εξετάσει αν οι νέες προτάσεις επαρκούν. Σε αντίθετη περίπτωση οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, προσέθεσε.

Σχετικά με το κούρεμα χρέους δήλωσε ότι δεν θα πετύχαινε τίποτα αν η Ελλάδα συσσώρευε νέα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο Γκάμπριελ είπε ότι θα ήταν «πολιτικό και οικονομικό λάθος» να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός αντικαγκελάριος: Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από την Ελλάδα"

Η πρώτη αντίδραση του Iskra στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές

«Φωτιά και λαύρα» χαρακτηρίζουν το νέο «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνησης προς τους δανειστές, οι συνεργάτες του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε άρθρο τους στο Iskra.gr, οι κκ Νίκος Πέρπερας – συνεργάτης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης- και Χρήστος Κασίμης - μέλος του Συντονιστικού της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – εκτιμούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποτελούν καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας «που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια».

Η «διαπραγμάτευση με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς» υπογραμμίζουν και εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα και ο λαός με την κινητοποίησή του έχουν τη δυνατότητα «ακόμα και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες».

«Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό - οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις. Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους» τονίζουν.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των συνεργατών του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τίτλο Ελληνική Πρόταση: «Σημείο εκκίνησης» αλλά με ποια κατεύθυνση;

«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.

Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά:

Η κυβέρνηση πρωταρχικά συμφώνησε για την διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους7,9 δις ευρώ.

Αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές για να απασφαλίσουν μερικώς την κάνουλα της «Θεσμικής» (sic) χρηματοδότησης, η οποία όμως ουσιαστικά θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρη στην αποπληρωμή δανείων των ιδίων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που οι ίδιοι πάλι κατακρατούν.

Οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων επέρχονται με τρείς τρόπους:

- Αυξάνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μέτρο από το οποίο υπολογίζονται εισπράξεις για τη διετία 294 εκ. ευρώ.

- Αυξάνεται επίσης η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% ώστε να επιτευχθούν εισπράξεις 370 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

- Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Από την αύξηση αυτή προσδοκόνται έσοδα 470 εκ. ευρώ.

Οι μειώσεις συντάξεων επέρχονται με τους εξής τρόπους:

- Επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές, η οποία δεν υπήρχε. Με το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα 240 εκ. ευρώ για τη διετία.

- Αυξάνονται οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο των κύριων συντάξεων από 4% σε 5%. Μέτρο το οποίο θα επιφέρει αύξηση εσόδων κατά 405 εκ. για τα έτη 2015-2016.

- Καταργούνται σταδιακά (2016-2025) οι πρόωρες συντάξεις από 1/1/16. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και διατηρούνται οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ΑΜΕΑ. Υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 360 εκ. για την διετία.

- «Τσεκούρι» προβλέπεται να πέσει και στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αναμένεται να αντικατασταθεί από νέο πλαίσιο από το 2018 έως το 2020.

Αυξάνεται , επιπλέον, σημαντικά και οριζόντια η έμμεση φορολόγηση μέσω ΦΠΑ, που ασφαλώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (έμμεση μείωση εισοδημάτων) κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως όλα τα οριζόντια μέτρα.

Συγκεκριμένα , στο ΦΠΑ παραμένουν, σύμφωνα με τη φερόμενη, ως ελληνική πρόταση και οι τρείς συντελεστές : 23%, 13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Στον μεσαίο συντελεστή παραμένουν τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (φως , νερό τηλέφωνο κλπ), ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ μόνο σε φάρμακα και βιβλία. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποια θα είναι η «τύχη» του μειωμένου ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά.

Αυξάνεται , επιπλέον, ο παρακρατηθείς φόρος από 26% στο 29% στις ΑΕ και ΕΠΕ, αλλά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την ελληνική πρόταση , δεν αποκλείεται τελικά να κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να παραμένει εκτός στην ελληνική πρόταση – βάση συζήτησης μόνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και η «μικρή ΔΕΗ». Ωστόσο, στο 47-σέλιδο κείμενο με τις προτάσεις της που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους «Θεσμούς» και προφανώς δεν παύει να ισχύει , προβλέπεται μεταξύ άλλων: η απελευθέρωση της αγοράς και διακίνησης φυσικού αερίου , που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών. Επίσης, γίνεται αναφορά σε διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ , κατά τα πρότυπα του γαλλικού ΝΟΜΕ, που θα ωφελήσει κάποιους ιδιώτες σε βάρος της δημόσιας ΔΕΗ.

Φυσικά , η «μαύρη λίστα» των ιδιωτικοποιήσεων βασικών στρατηγικών υποδομών και ακινήτων"φιλέτων" του ελληνικού δημοσίου (βλ. και 47-σέλιδο) είναι μακριά και δυσβάστακτη για το ελληνικό λαό. Σύμφωνα με το 47-σέλιδο κείμενο που προαναφέραμε προς ιδιωτικοποίηση βαδίζουν ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα».

ΧΡΕΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης τουχρέους, αφού όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες μετά τη σύνοδο κορυφής, αυτό θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο και αφού γίνει η τελική συμφωνία και νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή οι νόμοι που θα συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή των μέτρων.
Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης , εδώ τα πράγματα δείχνουν να κινούνται μέσα στη "δημιουργική ασάφεια".

Είναι να αναρωτιέται κανείς προς ποια κατεύθυνση μπορούν να καταλήξουν οι … συζητήσεις που ξεκινούν από ένα τέτοιο «σημείο εκκίνησης», όπως άλλωστε χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και ηΑ. Μέρκελ. Υπάρχει έδαφος να κινηθούν ακόμα πιο κοντά στις αξιώσεις του κειμένου των δανειστών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις έχουν ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων «Θεσμών», οι οποίοι ζητούν «γη και ύδωρ» και την πλήρη ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η «διαπραγμάτευση» , με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς και η εφαρμογή ακόμα και του μη – μαξιμαλιστικού προγράμματος της ΔΕΘ ανεξάρτητα, μάλιστα, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε αδύνατη.

Η χώρα και ο ελληνικός λαός με την κινητοποίησή του, όμως, έχουν την δυνατότητα, ακόμη και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες.

Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό - οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.

Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη αντίδραση του Iskra στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές"

Το Μαξίμου προειδοποιεί: Υπερψήφιση ή εκλογές

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειονότητα των βουλευτών να κινούνται μεταξύ απελπισίας και οργής και να αναλογίζονται το κόστος της απόφασης που θα πάρουν και της στάσης που θα κρατήσουν σε μερικές ημέρες, που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Μέχρι και χθες το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να πιστέψουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τέτοια πρόταση. Έπρεπε να δοθεί το «non paper» στη δημοσιότητα, για να πεισθούν.  

Ήδη έχει αρχίσει η παρασκηνιακή ζύμωση και τα ανεπίσημα αιτήματα για σύγκληση των οργάνων, πριν έλθει η οποιαδήποτε συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ενδεχομένως σήμερα ή αύριο να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την συμφωνία την Τετάρτη. Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει την Παρασκευή.

Στο πεδίο των ζυμώσεων, βουλευτές και κομματικά στελέχη περιμένουν η συμφωνία, την οποία εκ πρώτοις απορρίπτουν, να συνοδεύεται από ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακή βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση θα διευκολυνθούν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους. Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου διά των στελεχών του έχει αρχίσει να δίνει την κεντρική γραμμή και να βάζει τα δικά του διλήμματα στο εσωτερικό του κόμματος, που συνοψίζονται στο «υπερψήφιση ή εκλογές», ενώ απορρίπτουν τα σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων από την παρούσα Βουλή.  

Η προσοχή είναι στραμένη στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και σε στελέχη με ευρύτερη απήχηση, όπως ο κ. Μανώλης Γλέζος και η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Ακόμη κι αν οι κορυφαίοι και οι τάσεις λειτουργήσουν συγκροτημένα, υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν εντάσσονται πουθενά και που μπορεί να προκαλέσουν εκπλήξεις -ακόμη και να αμφισβητήσουν τη δεδηλωμένη.

Γραμμή από Μέγαρο Μαξίμου
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν, με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα για το αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου. 

Όσον αφορά στις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς, χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό». 

Την ίδια τοποθέτηση έκανε και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα -αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή και η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό». Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου» είπε ο κ. Φλαμπουράρης. 

Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία, αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Οι χθεσινές δηλώσεις έδειχναν ότι το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι. Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες».

Για τις διαφοροποιήσεις που ήδη εκδηλώνονται, είπε: «Όχι, θέμα πειθαρχίας δεν θα τεθεί. Από εκεί και πέρα, εμείς οπωσδήποτε θεωρούμε ότι αυτό το θέμα που έχει σχέση με μια συμφωνία την οποία θα φέρουμε ως κυβέρνηση στη Βουλή, είναι πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα η ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι οπωσδήποτε για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες και μετά τη συμφωνία, και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχει μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Άρα, θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν, τον καλύτερο και ευρύτερο διάλογο. Αν δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η εξέλιξη, αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα υπάρχει εμπλοκή. Το μόνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια εμπλοκή, η μη ψήφιση δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτού του νόμου που θα έρθει, είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι και δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις -χωρίς να έχω τίποτε με τα πρόσωπα-, είτε κυβερνήσεις Πικραμένου είτε κυβερνήσεις Παπαδήμου. Άρα, θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να πάρει την τύχη του στα χέρια του».

Αναφερόμενος σε πτυχές της ελληνικής πρότασης, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως για τα νησιά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι τα επτά-οκτώ νησιά όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός, εκεί να φύγει η έκπτωση του 30%, αλλά στα μικρά νησιά, στα νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, γι' αυτά η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα επιμείνει για τη διατήρηση της έκπτωσης. 

Για την εστίαση, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση επιμένει στο 13%. «Ξέρουμε ότι οι δανειστές επιδιώκουν να πάμε στο 23%. Δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι δεν μπορεί να πάει στο 23% και θα μείνει στο 13% όπως εμείς προτείνουμε» είπε.

Ηια το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, είπε ότι η 13η σύνταξη θα είναι, κατά τη γνώμη του, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, αν καταφέρει να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ο στόχος είναι στο τέλος του 2015 να καταφέρουμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη» είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο κ. Νίκος Παππάς από την πλευρά του απέκλεισε τα σενάρια συνεργασίας από την παρούσα Βουλή: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες, για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς... Άρα, είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα». 

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα περάσει από τη Βουλή.

Άρχισαν τα όργανα
Ήδη όμως έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις. Ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκηςδήλωσε ότι με τη συμφωνία χάνονται δύο μισθοί και ζήτησε να δει αν θα υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους. Επίσης, ζήτησε να τηρηθούν κανονικά οι διαδικασίες. 

Είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκαλέσει Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας της να μην επιτρέψει να έλθει η συμφωνία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ενώ όμως ο κ. Λαφαζάνης είναι προβληματισμένος και μετρά τις συνέπειες της στάσης του, ο κ. Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε: «Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους». 

Σημείωσε ότι τα μέτρα είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης» και προειδοποίησε ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα». 

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή είπε ότι «υπάρχει μία πρόταση που συζητείται και, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εξαρτάται από το χρέος της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο». Πρόσθεσε ότι το προεδρείο της Βουλής θα καθορίσει τη διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια «και εδώ θα είμαστε αν θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε». «Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλοςανέφερε: «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά». 

Σημαντικά πολιτικά προβλήματα βλέπει ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit: «Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους οι βουλευτές; Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας, που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα».

Αντίθεση με το περιεχόμενο της συμφωνίας δήλωσε η κυρία Ελένη Σωτηρίου, και πρόσθεσε:  «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να "καλλωπιστούν", δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν. Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές». 

Ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μέσω Facebook δήλωσε ότι «δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή».

Ζυμώσεις όμως και ανησυχία υπάρχουν και στις επιμέρους τάσεις, που προετοιμάζονται. Η Κομμουνιστική Τάση, η οποία όμως δεν έχει βουλευτές, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της  και κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία και πρόσθεσε ότι όλα τα όργανα του κόμματος θα πρέπει να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μαξίμου προειδοποιεί: Υπερψήφιση ή εκλογές"

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών: Γιος γνωστού οινοποιού μεταξύ των συλληφθέντων

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από το εξωτερικό και στη συνέχεια διακινούσε στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Επίσης η ίδια οργάνωση χρηματοδοτούσε φυτείες φυσικής και υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης.

Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και γιος γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της οινοποιίας, ο οποίος κυκλοφορούσε είχε μια πολυτελή ζωή. Από τους συλληφθέντες οι δέκα είναι Έλληνες και οι δύο Αλβανοί.

Για τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις στις περιοχές της Τροιζηνίας, Μεσσηνίας και Ηγουμενίτσας, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Σαρωνίδα, Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Καλλιθέα, Αγία Βαρβάρα). Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρέθηκε φορτηγό, μέσα στο οποίο υπήρχαν ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, που είχαν παραληφθεί στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, με σκοπό την παράδοσή τους στα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα. Επίσης, εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή της Τροιζηνίας και σε αγροτική περιοχή της Μεσσηνίας δύο φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης με πλήρη εξοπλισμό για την καλλιέργειά τους.

Τα προσδοκώμενα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος ανέρχονται στα 4.700.000 ευρώ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών: Γιος γνωστού οινοποιού μεταξύ των συλληφθέντων"

ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ

Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προβλεπόμενη επιβολή απαγορευτικών μέτρων, όπως είναι κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ., σε περίπτωση μη απόδοσης φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από Φ.Π.Α., απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη, για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη, αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών.

Το Ανώτατα Ακυρωτικό Δικαστήριο στην υπ΄ αριθμ. 2297/2015 απόφαση του Β΄ Τμήματος, αναφέρει ότι σε φορολογικό έλεγχο που έγινε σε γνωστή εταιρεία πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι κατά διετία 1999 -2001 δεν αποδόθηκε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η δικαστική απόφαση, η εν λόγω εταιρεία κατά την επίμαχη διετία, «εξέδωσε εικονικές αποδείξεις λιανικής πωλήσεως και εικονικά πιστωτικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ, που καταχωρίσθηκαν στα τηρούμενα βιβλία της (Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ) και στους λογαριασμούς των εισροών και, ακολούθως, συμψηφίσθηκαν με το φόρο των εκροών, τα τιμολόγια δε αυτά δεν αναγνωρίσθηκαν από τον έλεγχο».

Έτσι, αποδόθηκε στην εταιρεία η παράβαση της μη απόδοσης στο Δημόσιο ΦΠΑ ύψους 407.570 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επιβλήθηκαν στην επίμαχη εταιρεία και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, τα προβλεπόμενα απαγορευτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων ήταν η συντηρητική κατάσχεση όλης της κινητής περιουσίας (τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ.).

Τα μέλη της εταιρείας προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της συμπρωτεύουσας όπου έχασαν την μάχη και άσκησαν αναίρεση στο ΣτΕ.

Υποστηρίχθηκε από την πλευρά της εταιρείας ότι είναι αντισυνταγματική η συλλήβδην κατάσχεση της κινητής περιουσίας και ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της εταιρείας να καταβάλει την μηνιαία διατροφή στα παιδιά του, ενώ παράλληλα αποκλείεται από τραπεζικές συναλλαγές και σταμάτησε την λειτουργία υποκαταστήματος.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει η εταιρεία και ο πρόεδρος της διασφαλίζουν πλήρως το συμφέρον του δημοσίου, ενώ τα επίμαχα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν (δέσμευση του 50% των χρηματικών διαθεσίμων, κ.λπ.) λειτουργούν συνθλιπτικά για την ρευστότητα και την φήμη της εταιρείας.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι από ποινικής σκοπιάς έχει απαλλαγή για τα αποδιδόμενα σε βάρος της εταιρείας ενέργειες (έκδοση εικονικών αποδείξεων, κ.λπ.).

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι τα επίδικα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν «δεν είναι δυσανάλογα προς τον συνιστάμενο στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη σκοπό τους, δεδομένου και του πρόσκαιρου των εν λόγω μέτρων» και ότι είναι νόμιμη η επιβολή των απαγορευτικών αυτών μέτρων, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι δεν επηρεάζει το ΣτΕ το γεγονός ότι υπάρχει αθωωτική απόφαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Και αυτό γιατί οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έχουν αρμοδιότητα να διερευνήσουν ζητήματα σχετικά με την τέλεση ή μη των παραβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και τυχόν αθώωση του φερομένου ως παραβάτη από τα Ποινικά δικαστήρια, αλλά εξετάζει μόνον εάν, για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην «ειδική έκθεση ελέγχου», συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιβολή των σχετικών περιορισμών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ"

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά

Υπό στενό δικαστικό και αστυνομικό κλοιό βρίσκεται ο επιχειρηματίας Άγγελος Μεταξάς μετά από κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αλλά και ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψή του από τις αρμόδιες αρχές.

Η υπόθεση αφορά στη δικογραφία για 10,5 εκατ. ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του, μετά από ελέγχους της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ που έφερε στο «φως» υψηλές καταθέσεις περίπου 2000 Ελλήνων σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, στη Γενεύη.

Ειδικότερα, ο Άγγελος Μεταξάς, γόνος της γνωστής οικογενείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας αλκοολούχων ποτών, διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης καθώς ενώ οι αρχές επιχείρησαν να τον συλλάβουν, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο σπίτι του, παρά τις πληροφορίες ότι βρισκόταν στην Ελλάδα.

Πλέον, το ένταλμα αναμένεται να γίνει διεθνές, ενώ η εισαγγελέας εξέδωσε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του κατηγορουμένου από τη χώρα.

Να πληρωθεί η οφειλή

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθεια ώστε ο επιχειρηματίας να πληρώσει και να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, οι επαφές αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Η προσπάθεια ώστε να καταβληθούν τα χρήματα της οφειλής εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της εισαγγελίας Αθηνών η οποία σε συνεργασία με του εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά από τη λίστα Λαγκάρντ.

Μέχρι στιγμής και μετά την υπόθεση Μπομπολα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ποσά άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι από το προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας έχουν περάσει τον τελευταίο καιρό και άλλοι οφειλέτες και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά.

Καταζητούμενος

Σε ό,τι αφορά τώρα τον Α. Μεταξά, ο οποίος για τις ελληνικές αρχές θεωρείται και επίσημα καταζητούμενος, φέρεται να εμπλέκεται σε ένα δαιδαλώδες πλέγμα off shore εταιριών πίσω από λογαριασμό ύψους 550 εκατ. ευρώ στην HSBC της Γενεύης με φερόμενη διαχειρίστρια την Μαρία Παντελή. Εμφανίζεται, μάλιστα, ως διαχειριστής της εταιρίας SUNFLOWERS CORPORATE LTD μαζί με τον επίσης εμπλεκόμενο από τη λίστα Λαγκάρντ, Σάμπι Μιονί.

Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία για τα 10,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται και δεύτερη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ίδιο επιχειρηματία. Η δεύτερη δικογραφία αφορά επιπλέον κεφάλαια ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά"

Σακελλαρίδης: Κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία

Θέμα κομματικής πειθαρχίας θέτει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο η κυβέρνηση αναφορικά με την ψηφοφορία επί της πιθανής συμφωνίας με τους εταίρους στη Βουλή, όπως ξεκαθάρισε το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όπως σημείωσε εφόσον δεν ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή ή ψηφιστεί δίχως την στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης τότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.

Τόσο ο Π. Σκουρλέτης όσο και ο Ν. Βούτσης εκτίμησαν πάντως σήμερα ότι η συμφωνία είναι διαχειρίσιμη πολιτικά και θα περάσει από τη Βουλή.

"Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη και θα ανοίγει προοπτικές. Εδώ θα είμαστε τις επόμενες μέρες να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Εσωτερικών.

Με την άποψη αυτή διαφώνησε πάντως στην ίδια εκπομπή ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμώντας ότι πρέπει το κοινοβούλιο να αναχθεί στον κυρίαρχο ρόλο του και "αν μπορεί να στείλει μήνυμα στο Σόιμπλε ότι αυτός ο λαός έχει περήφανους αντιπροσώπους που στέλνουνε κάποτε κάποτε και μήνυμα εθνικής αξιοπρέπειας".

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ελληνική πρόταση και η καταρχήν θετική αποδοχή της από τους δανειστές της χώρας.

"Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πως θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πως θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;", δήλωσε στην Die Zeit ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής δήλωσε στον ρ/σ ΈΡΑ Αιγαίου πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τις αυξήσεις στο ΦΠΑ: "Έχουμε πολύ δυσκολία να ψηφίσουμε μια συμφωνία που δεν θα ανακουφίσει τουλάχιστον τα στρώματα τα φτωχά, τα λαϊκά στρώματα, σημαίνει ότι δεν θα την ψηφίσω".

Δυο νέοι μάλιστα βουλευτές του κόμματος, οι κ. Διαμαντόπουλος και Κοδέλας δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους γράφοντας στο Facebook ο μεν πρώτος ότι "το there is no alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της Αριστεράς", o δε δεύτερος ότι "δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από το μνημονιακό καθεστώς".

Mega/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία"

«Προτεραιότητα η προστασία των ασθενών κι όχι των εταιρειών»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής από τη ρητή απαγόρευση της επαναχρησιμοποίησης μιας χρήσεως προϊόντων και ταυτόχρονα τη θέσπιση κανόνων ασφάλειας και κυρίως «κοινών προδιαγραφών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα υποχρεούνται να ακολουθούν όσα κράτη επιλέξουν αυτήν την πρακτική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, «για τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτεραιότητα πρέπει να έχει η προστασία των ασθενών και όχι των εταιριών».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την αναγκαιότητα ελέγχων, τόσο πριν όσο και μετά τη θέση των προϊόντων στην αγορά, και τους κοινούς κανόνες κλινικής αξιολόγησης των προϊόντων, τους κοινούς κανόνες αδειοδότησης των κοινοποιημένων οργανισμών και επιτήρησής τους. Επίσης, συμφωνεί με το καλύτερο σύστημα ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και με την εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε όλα τα στάδια, ώστε χωρίς υπέρμετρο διοικητικό βάρος και αύξηση του κόστους να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας ιατρικών μηχανημάτων και σκευασμάτων που κατασκευάζονται ή εισάγονται στην Ε.Ε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προτεραιότητα η προστασία των ασθενών κι όχι των εταιρειών»"

ΝΔ: «Τα μέτρα οδηγούν σε νέα ύφεση»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ, με αφορμή τις ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς, τονίζοντας ότι «χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη».

«Το ότι για πρώτη φορά διαπραγματεύεται επί της ουσίας η κυβέρνηση -δηλαδή με αριθμούς και στοιχεία- είναι θετικό, αλλά είναι και θλιβερό. Είναι θετικό, γιατί ανοίγει πιθανότητα συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται. Και είναι θλιβερό, γιατί χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

«Τη συμφωνία θα την κρίνουμε όταν υπάρξει. Η τραγική βέβαια αλήθεια είναι ότι για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει 8πλάσια μέτρα απ’ όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση! Και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους!» προσθέτει.

«Άρα τα μέτρα που προτείνει οδηγούν σε νέα ύφεση. Άλλωστε, έχουμε ήδη επιστρέψει στην αύξηση της ανεργίας και στα ελλείμματα. Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης. Και δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» καταλήγει ο κ. Καραγκούνης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Τα μέτρα οδηγούν σε νέα ύφεση»"

Κομισιόν: Θέλουμε λίστα με τα προαπαιτούμενα από Ελλάδα

Συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις με την μορφή λίστας επιθυμεί να λάβει από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί «έξτρα χρόνος» στην χώρα μας. Αν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διευκρινιστούν τα εναπομείναντα θέματα.

Επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή μια συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση και στις οποίες οφείλει να προχωρήσει η χώρα μας ώστε να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να διευκρινίσει αν στην εν λόγω λίστα θα περιλαμβάνεται και ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν τις 30 Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το αυριανό Eurogroup και στην συνέχεια να τεθούν για έγκριση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Πακέτο 35 δισ. ευρώ

Όσον αφορά τα 35 δισ. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα κονδύλια θα αντληθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020: Τα 20 δισ. ευρώ είναι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. ευρώ από τα αγροτικά ταμεία.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι τα εν λόγω ποσά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και επιτευχθεί συμφωνία.

O γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πολ Μέισον, σχολιάζει από την πλευρά του ότι το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η «απορρόφηση», δηλαδή το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια: «με τρόπο ολιγαρχικό/διεφθαρμένο ή σύγχρονο; Αυτό θα καθορίσει το μέλλον της χώρας» επισημαίνει δηκτικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Θέλουμε λίστα με τα προαπαιτούμενα από Ελλάδα"

ΚΕΔΕ: Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Την παραχώρηση και την είσπραξη από τους Δήμους του ΕΝΦΙΑ και την απευθείας είσπραξη των δημοτικών τελών κι όχι μέσω της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει σήμερα, ζητεί η ΚΕΔΕ.

Τα δυο σημαντικά αυτά θέματα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης , μιλώντας στη σημερινή ημερίδα της, που είχε θέμα «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον».

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή, παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του CEMR, Frederic Vallier, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα και στόχος της ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των Δήμων που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους έναντι της Κεντρικής Εξουσίας.

Ο κ. Πατούλης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:

• Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσία στους δήμους,
• Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών,
• Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος,
• Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον «τοξικό ιστό» της ΔΕΗ,
• Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο πακέτο Γιούνκερ,
• Η δυνατότητα προσφυγής των Ελληνικών δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά,
• Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ,» είναι ένας οριζόντιος και άδικος φόρος» αλλά μπορεί να να μετατραπεί σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο, , αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους Δήμους.

«Τα έργα των δήμων, κυρίως έργα πολεοδομικών υποδομών, επενεργούν θετικά στην αξία των ακινήτων. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή από τις παρεμβάσεις του δήμου, ένα σημαντικό όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, που πληρώνουν το φόρο», είπε.

Πρότεινε, ακόμη, η αναμενόμενη αύξηση στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων, μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις , αν ένα μέρος ή και το σύνολο της αύξησης που θα επιβληθεί, κατευθυνθεί μέσω των ΚΑΠ, στους τουριστικούς δήμους και να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τοπικές τουριστικές αναπτυξιακές υποδομές.

«Και τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω της φορολογίας οι τουριστικές επιχειρήσεις σε πρώτη φάση, να επιστρέψουν πίσω στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις μέσα από τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών» σημείωσε ο ίδιος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news