facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η Ελλάδα αποδέχθηκε επέκταση του προγράμματος

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής, όπως μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση για το χρέος, μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο πηγές από την ελληνική κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά, αποδεχόμαστε την επέκταση του προγράμματος ως τον μόνο τρόπο να προχωρήσουμε παρακάτω», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για παράταση προβλέπει εξάμηνη ή τετράμηνη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η Ελλάδα αποδέχθηκε επέκταση του προγράμματος"

Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις - Αυξήσεις εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους

Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και δραματική αύξηση των εισφορών προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις προβλέπουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις που οδηγούν εμμέσως σε μικρές μειώσεις των καθαρών αποδοχών σε μισθούς και συντάξεις ( εναλλακτικός τρόπος μείωσης κύριων και επικουρικών) προσβλέπουν σε περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,37% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,05% για το 2016.

Για την κατάργηση της συνταξιοδότησης πριν από τα 62 είναι βέβαιο ότι κλείδωσε η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από το 2015 (απόδοση έως το τέλος του χρόνου 60 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει από το καλοκαίρι η το φθινόπωρο η αύξηση των ορίων ηλικίας η οποία θα ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια με στόχο την καθυστέρηση της συνταξιοδότησης 10.000 ασφαλισμένων. Δεν αποκλείεται όμως το 2015 να επιβληθεί μόνο το ενισχυμένο πέναλτι ( μείωση σύνταξης 16%) για όσους επιλέξουν την αποχώρηση πριν από τα 62.

Η εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το 2016 υπολογίζεται στα 300 εκ ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο σύστημα αντί για 71 εκ. που υπολόγισαν οι δανειστές . Αν παραμείνουν 30.000, η απόδοση μπορεί να φτάσει και τα 300 εκ.ευρώ,συνεκτιμώντας όχι μόνο τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις αλλά και τα έσοδα από εισφορές καθώς και τον επιπλέον φόρο που θα καταβάλει ο μισθωτός.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επίσης να αυξηθούν οι εισφορές του ΙΚΑ κατά 3,9% ( 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και 1% των εισφορών των εργαζομένων) όσο ακριβώς μειώθηκαν το Ιούλιο του 2014 για να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Η αύξηση των εισφορών υπολογίζεται ότι θα αποφέρει χαμένα έσοδα στο ταμείο ύψους 350 εκ ευρώ για το 2015 και 800 εκ ευρώ για το 2016.

Η αύξηση θα ενισχύσει τα ταμεία αλλά συγχρόνως θα «παγώσει» την αγορά εργασίας και θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων ( περίπου 10 ευρώ για τον εργαζόμενο των 1000 ευρώ) Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες , οι δανειστές αποκρούουν την αύξηση των εισφορών επισημαίνοντας ότι αντιτίθεται στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ( 4254/2014) που προέβλεπε από την 1/7/2014 μείωση των εισφορών κατά 3,9% ( μείωση 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και 1% των εισφορών των εργαζομένων.) Οι μειώσεις είχαν ως στόχο τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους και έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα .
Προτείνεται ακόμα αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 5% στις κύριες συντάξεις .Το μέτρο θα αποφέρει 135 εκ ευρώ το 2015 και 270 εκ το 2016.

Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις που σήμερα δεν υπάρχει . Η νέα παρακράτηση όμως δε θα αρχίσει από το 2015 αλλά από το 2016 και θα αποφέρει έσοδα 240 εκ. ευρώ.

Τέλος , οι προτάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν αύξηση της εισφοράς των εργαζόμενων υπέρ των επικουρικών συντάξεων από 3% που είναι σήμερα στο 3,5% . Η αύξηση θα επιβαρύνει μόνο των εργαζόμενο και όχι τον εργοδότη. Η απόδοση από το μέτρο υπολογίζεται στα 120 εκ ευρώ το 2015 και 250 εκ ευρώ το 2016.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις - Αυξήσεις εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους"

Επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ: Η ελληνική πρόταση είναι πλήρης

Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή, συνοδευτική της ελληνικής πρότασης, του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.


Ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων: «είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι προβλεπόμενοι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί».
Την επιστολή ανάρτησε στο twitter ο ανταποκριτής της El Pais στις Βρυξέλλες Κλαούντι Πέρεθ
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Επισυναπτόμενη, θα βρείτε την ολοκληρωμένη πρόταση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι νομοθετικές πράξεις που η Κυβέρνηση της Ελλάδας θα εφαρμόσει, σύμφωνα με τους όρους για την επέκταση του προγράμματος που συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2015. Επιπλέον θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των θεσμών για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015-2016 είναι ακριβής και ολοκληρωμένη.
Ειδικότερα η εκτίμηση των θεσμών ήταν πως τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα θα έπρεπε να οδηγούν σε δημοσιονομικούς στόχους 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016 και κατά συνέπεια τα σχετικά μέτρα θα έπρεπε να φθάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Οι προτάσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ προβλέπουν μία αύξηση στα δημόσια έσοδα μόνο από τα παραμετρικά μέτρα της τάξης του 1,51% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016.
Παράλληλα, τα έσοδα από διοικητικά μέτρα που προτείνονται θα αντιπροσωπεύουν αθροιστικά 0,91% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,31% του ΑΕΠ για το 2016.
Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων και σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι προβλεπόμενοι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ: Η ελληνική πρόταση είναι πλήρης"

Non-paper του Μαξίμου για τα μέτρα-σοκ

Non-parer, με αφορμή τα μέτρα-σοκ που είδαν το φως της δημοσιότητας εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επισημαίνεται, η πρόταση που απεστάλη προς τους θεσμούς δεν συνάδει με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Το non-paper του Μαξίμου:

1. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική. 

Μια πρόταση, που, όμως, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Η κυβέρνηση δεν επιζητεί μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

2. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

3. Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

4. Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

5. Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ                     0,7% [από 1%]
* 20.001 – 30.000 ευρώ                     1,4% [από 2%]
* 30.001 – 50.000 ευρώ                     2,0% [από 2%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ                   4,0% [από 3%]
*100.001 – 500.000 ευρώ                  6,0% [από 4%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ                 8,0% [νέα κλίμακα]

6. Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

7. Οι θεσμοί ζητούσαν:
-          Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.
-          Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
-          Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
-          Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια. Συγκεκριμένα:
-          Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.
-          Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
-          Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].
-          Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.
-          Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
-          Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

8. Φορολογική διοίκηση

Οι θεσμοί ζητούσαν :

-          Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία

-          Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών
Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

-          Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

-          Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

-          Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

-          Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-          Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

9.  Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

10. Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

11. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

12. Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

13. Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

14. Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

15. Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:

-          Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

-          Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

-          Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

16. Αγορές προϊόντων: Η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

17. Ενέργεια: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

18.  Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

19. Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

20. Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:
-          Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
-          Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
-          Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
-          Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
-          Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.

21. Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Non-paper του Μαξίμου για τα μέτρα-σοκ"

Στα οκτώ δισ. ο λογαριασμός της ελληνικής πρότασης για το 2015 – 2016

Βαρύ λογαριασμό ο οποίος φτάνει στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις. Το κείμενο της ελληνικής πρότασης που διέρρευσε πριν από λίγο, περιλαμβάνει μέτρα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016. Δηλαδή, τα μέτρα ανεβαίνουν στο 1,51% του ΑΕΠ για φέτος και στο 2,87% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά.
Το πακέτο, όπως φαίνεται από την αναλυτική κοστολόγηση, μπορεί να μην περιλαμβάνει απευθείας μειώσεις μισθών και συντάξεων, ωστόσο, τόσο οι μισθοί όσο και οι συντάξεις θα περιοριστούν καθώς αυξάνονται οι κρατήσεις. Μεταξύ των κρατήσεων που θα πάρουν την ανηφόρα είναι η εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, η εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση αλλά και οι εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο που επίσης «κόβει» αγοραστική δύναμη, η μείωση των καθαρών αποδοχών ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Βαρύς όμως θα είναι ο πέλεκυς και για τις επιχειρήσεις καθώς το πακέτο περιλαμβάνει και αύξηση εργοδοτικών εισφορών και αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (από το 26% στο 29%) αλλά και έκτακτη εισφορά.

Αναλυτικά:
Από 1ης Ιουλίου ο νέος ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ αποδίδει 1,36 δισ. ευρώ (0,74% του ΑΕΠ) το 2016 και 680 εκατ. ευρώ (0.38% του ΑΕΠ) το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ προγραμματίζεται να εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου.  
Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό. Στις συντάξεις η εξοικονόμηση φτάνει το 1,05% του ΑΕΠ για το 2016 και το 0,37% του ΑΕΠ για φέτος.
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
  • Περιορισμοί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, 300 εκατ. ευρώ το 2016, 60 εκατ. ευρώ το 2015.
  • Αύξηση εισφορών για τις συντάξεις του ΙΚΑ κατά 3,9%, με απόδοση 800 εκατ. ευρώ το 2016 και 350 εκατ. ευρώ το 2015.
  • Αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, με απόδοση 270 εκατ. ευρώ το 2016 και 135 εκατ. ευρώ το 2015.
  •  Αύξηση εισφορών των συνταξιούχων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 0% στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις, με απόδοση 240 εκατ. ευρώ για το 2016 και μηδέν για φέτος.
  • Αύξηση εισφορών για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%, με απόδοση 250 εκατ. ευρώ το 2016 και 120 εκατ. ευρώ το 2015.
Φόροι στις επιχειρήσεις και φόροι εισοδήματος (έσοδα 0,58% του ΑΕΠ το 2016 και 0,66% το 2015)
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
  • Εδικός φόρος 12% επί των κερδών των επιχεριήσεων πάνω από τις 500.00 ευρώ, με απόδοση 405 εκατ. ευρώ το 2016 και 945 εκατ. ευρώ το 2015.
  • Αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, με απόδοση 410 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης, με απόδοση 250 εκατ. ευρώ το 2016 και 220 εκατ. ευρώ το 2015.
Άλλα μέτρα (απόδοση 0,5% του ΑΕΠ το 2016)
  • Περικοπή στρατιωτικών δαπανών, με απόδοση 200 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, με απόδοση 100 εκατ. ευρώ το 2016 και το ίδιο το 2015.
  • Αύξηση φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών αναψυχής (private yachts), με απόδοση 47 εκατ. ευρώ το 2016 και 47 εκατ. ευρώ το 2015.
  • VLTs, ηλεκτρονικός τζόγος, με απόδοση 225 εκατ. ευρώ το 2016 και 35 εκατ. ευρώ το 2015.
  • Αδειες κινητής τηλεφωνίας (4G και 5G) με απόδοση 350 εκατ. ευρώ το 2016. 
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου.
Αναλυτικά το έγγραφο στα αγγλικά όπως το έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα οκτώ δισ. ο λογαριασμός της ελληνικής πρότασης για το 2015 – 2016"

Άρχισαν τα όργανα: Δεν ψηφίζω τέτοια συμφωνία, λέει ο Μιχελογιαννάκης

Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης “είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα” και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει “μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα” και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

“Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς”, εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει “όχι” σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

“Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;”, αναρωτήθηκε.

Αναφερθείς μάλιστα στην πληροφορία ότι στην αρχή δεν γινόταν αποδεκτή η ελληνική πρόταση με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την απαίτηση των πιστωτών για παρουσίαση και άλλων προαπαιτούμενων έως την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε ότι “σκοπός των εταίρων – πιστωτών είναι να μας ξεφτιλίσουν”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. “Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία”, δήλωσε.

Κάλεσε να συνέλθει αύριο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ή Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μπλοφάρουν. “Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν αντέχουν να μας πετάξουν έξω. Δεν θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου”. Γι αυτό και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να πιέσει ακόμα πιο σκληρά για μία καλύτερη συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισαν τα όργανα: Δεν ψηφίζω τέτοια συμφωνία, λέει ο Μιχελογιαννάκης"

Ντράγκι σε Τσίπρα: Μπορώ να διασφαλίσω τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου

Ένα σαφές μήνυμα, που ίσως δεν ήθελε να ακούσει τόσο ωμά ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε στον πρωθυπουργό ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μπορεί να διασφαλίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Για τη συνέχεια και εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ντράγκι δεν παρέσχε καμία εγγύηση.

Σημείωσε, δε, ότι κάνει και θα κάνει αυτό το διάστημα ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα του εληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ζήτησε να υπάρξε σύντομα συμφωνία.

Οι δραματικοί τόνοι του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης ανησύχησαν μεν την ελληνική αποστολή, η οποία όμως διατήρησε την ψυχραιμία της, καθώς δείχνει βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ως ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της χώρας στη μάχη της διαπραγμάτευσης και, εφόσον διαμηνύει ότι πρέπει να γίνει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημαίνει πιθανότατα ότι για την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό όριο ειναι αυτό και όχι η "επίτευξη βιώσιμη λύσης", που λέει το Μέγαρο Μαξίμου!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι σε Τσίπρα: Μπορώ να διασφαλίσω τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να ψηφίσει πρώτα τη συμφωνία η ελληνική Βουλή

Η Γερμανία ζητεί από το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες βουλευτές να είναι αυτοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα και να περάσουν τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια "κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία" στη Γερμανία, τις τελευταίες ημέρες πριν να λήξει το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας στις 30 Ιουνίου.

Τα παραπάνω αναγράφονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που προετοιμάστηκε για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Ενώ οι Γερμανοί βουλευτές μπορούν να επικαλεστούν μια ταχεία διαδικασία, αυτό πιθανώς θα εξαρτηθεί από την "ποιότητα και την πειστική δύναμη" της συμφωνίας με την Ελλάδα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να ψηφίσει πρώτα τη συμφωνία η ελληνική Βουλή"

Πήτερ Σπίγκελ: Μέτρα 7,9 δις προτείνει η Αθήνα - Το κείμενο της ελληνικής πρότασης

Νέα μέτρα ύψους 2,69 δισ. για το 2015 και 5,2 δισ. για το 2016 περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «Financial Times» στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel.

Επικαλούμενος πηγές που έχουν δει την ελληνική πρόταση, ο Πήτερ Σπίγκελ έγραψε στο twtter ότι τα νέα μέτρα που παρουσίασε η Ελλάδα ανέρχονται στα 2,69 δις ευρώ για το 2015 και στα 5,2 δις για το 2016. Οπως γράφει ο Σπίγκελ, η μεγαλύτερη αλλαγή στις προτάσεις της Ελλάδας για το ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εισφορών στις κύριες συντάξεις κατά 3,9%. Εκτιμάται ότι από αυτό το μέτρο θα αντληθούν 800 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Επίσης, μεταδίδει ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξάνονται στα 1,36 δις ευρώ το 2016.

Αυτό είναι το κείμενο με τα μέτρα ύψους 7,9 δις ευρώ


Διαβάστε Περισσότερα » "Πήτερ Σπίγκελ: Μέτρα 7,9 δις προτείνει η Αθήνα - Το κείμενο της ελληνικής πρότασης"

Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα

Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ήταν αυτοί που υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας, όμως δεν υπήρξε κάποια σχετική απόφαση, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Βαν Όβερτφελντ, λέγοντας ότι «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls».

Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα, ήταν ελαφρώς... ασαφής, καθώς υποστήριξε: «Θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».

Σύμφωνα, δε, με τους Financial Times, αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, φέρεται να διεμήνυσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, στην οποία έχουν επιβληθεί capital controls.

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, κάποιες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις για την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι προγραμματισμένη μία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως άλλοι αναφέρουν πως έχουν φτάσει «στο τέλος του δρόμου».

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη νέα ελληνική πρόταση κράτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «δεν προχωράει πολύ παραπέρα» (σ.σ. ουσιαστικά, ότι δεν συνιστά θεαματική πρόοδο).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα"

Μέρκελ: Δεν υπάρχει βάση για συμφωνία - Ολάντ: Συμφωνία σε μερικές μέρες

Την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα δεν δείχνει να συμμερίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η σημερινή σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα είναι μόνο συμβουλευτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να πάρουν οι πιστωτές της Ελλάδας μια απόφαση σήμερα.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος» είπε χαρακτηριστικά η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας.

Αντίθετα, αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επισήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.

Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν υπάρχει βάση για συμφωνία - Ολάντ: Συμφωνία σε μερικές μέρες"

Επικύρωσε ο Αρειος Πάγος τις ποινές για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

Το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 514/2015 απόφασή του, επικύρωσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας με την οποία έχουν καταδικαστεί ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.

Οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος, όπως επίσης και ένας πυροφύλακας, είχαν καταδικαστεί το περασμένο έτος για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων, και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας, καταδίκασε τον πρώην νομάρχη Ηλείας σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκε ο δήμαρχος της Ζαχάρως - με τη διαφορά ότι η ποινή του ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, και η εξαγορά της θα υλοποιείτο σε 24 δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου 2015. Με την ίδια ποινή (εννεάμηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή) είχε καταδικαστεί και ένας πυροφύλακας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, οι τοπικοί φορείς έχουν την υποχρέωση να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης και να προβαίνουν σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κλπ.

Παρ΄όλα αυτά, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο - και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου, με συνέπεια να υποστεί εγκαύματα ένας αλλοδαπός.

Μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο αλλοδαπός, οι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη - και μετά την εφετειακή απόφαση, οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος άσκησαν αίτηση στον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική εφετειακή γι' αυτούς απόφαση.

Ο Άρειος Πάγος, δεχόμενος την εισήγηση της αντεισαγγελέως Θεοφανίας Κοντοθανάση, έκρινε τελικά, ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, και τελικά απέρριψε τις δύο αιτήσεις αναίρεσης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικύρωσε ο Αρειος Πάγος τις ποινές για τις πυρκαγιές στην Ηλεία"

Λαγκάρντ: Μας θέλετε εδώ; - Τσίπρας: Σας θέλουμε, αλλά όχι «a la carte»

Σε πενταμερή συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τη συμμετοχή των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μπενουά Κερέ (μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος εν συνεχεία αντικαταστάθηκε από τον επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι), συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στην πενταμερή συνάντηση έγινε δεκτή ως βάση η ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει συνολικά λίστα μέτρων, λύση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα.

Πλέον, οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται λεπτομερώς από τους θεσμούς, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν βάση για να συνεχιστεί ο διάλογος τις επόμενες ημέρες.

Κατά πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε η εξής στιχομυθία ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αλέξη Τσίπρα:

- Λαγκάρντ: Μας θέλετε εδώ;

- Τσίπρας: Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, όπως π.χ. για τον πολλαπλασιαστή. Όμως, σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο «a la carte». Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Μας θέλετε εδώ; - Τσίπρας: Σας θέλουμε, αλλά όχι «a la carte»"

Πανούσης: Αναγκαίος o ανασχηματισμός αν διαφωνήσουν υπουργοί με τη συμφωνία

«Στη δημοκρατία, όλες οι ειρηνικές συγκεντρώσεις πρέπει να επιτρέπονται. Δεν μπορούμε να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να λέμε ότι η μία συγκέντρωση είναι των καλών και η άλλη είναι των κακών. Όλοι θέλουν το καλό της πατρίδας -χαίρομαι πολύ που επανέρχεται ο όρος πατρίδα, είχα να τον ακούσω χρόνια, ιδίως από την Αριστερά-, και της Τετάρτης και της Πέμπτης και της Κυριακής και της Δευτέρας, μια χαρά είναι οι συγκεντρώσεις» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Ερωτηθείς για πιθανή συμφωνία με τους εταίρους και τις αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «προφανώς προτιμώ κάποια συμφωνία από μη συμφωνία» και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να ακουμπήσει κανείς μισθούς και συντάξεις. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχεις τριάμισι χρόνια για να διορθώσεις με την πολιτική σου, άρα με τη διακυβέρνησή σου, όλα τα κακά της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, θα παίξει μια ζαριά όλη την ιστορία, αν χάσει τη διαπραγμάτευση θα πάει σε μια πιθανή έξοδο ή ρήξη ή οτιδήποτε άλλο, όπου δεν θα έχεις και την ευκαιρία να αποδείξεις πώς λειτουργεί μία αριστερή κυβέρνηση».

Ακόμη, κ. Πανούσης ανέφερε πως «θα ήθελα να ακούσω μια ολοκληρωμένη πρόταση από όσους τάσσονται υπέρ της ρήξης», καθώς «το "θα φύγουμε" δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα της δραχμής ή του διπλού νομίσματος ή ό,τι άλλο φανταζόμαστε. Έχει να κάνει και με την εθνική πλευρά του θέματος. Δηλαδή, φεύγουμε από τα ευρωπαϊκά ταμεία που στηρίζουν το μεταναστευτικό, αλλιώς θα είχε βουλιάξει η χώρα. Φεύγουμε από τα ΕΣΠΑ, φεύγουμε από τι ακριβώς; Κι αν φύγουμε, πού πάμε; Τι θες να κάνεις ακριβώς;».

«Αν άκουγα όλο το πακέτο, πάλι θα ήμουν αντίθετος εγώ, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε μια πλήρης πρόταση», τόνισε λέγοντας: «Η πρότασή τους μου φαίνεται ότι δεν είναι ολοκληρωμένη, είναι εστιασμένη στο νόμισμα. Τι σκέφτονται ακριβώς; Δεν είναι ζαριά ούτε είναι ηρωικό και πένθιμο τραγούδι που θα τραγουδήσουμε πέφτοντας στον γκρεμό. Αν, δηλαδή, υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν αντέχουν, δεν θέλουν, διαφωνούν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που θα υπάρξει, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός».

Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται για το έργο του είπε: «Έχουν δίκιο σε μια λογική "μην κουβαλάς νερό στο μύλο των διαφορετικών". Λογική που οδήγησε στη Σοβιετική Ένωση, δηλαδή σε αυταρχικά καθεστώτα. Δεύτερον, δεν έχουν δίκιο, διότι εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να τα πω μέσα στα όργανα.

» Τρίτον, θεωρώ τον εαυτό μου έναν ακαδημαϊκό που πρέπει να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και τέταρτον, γιατί νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται η κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή βοηθάω τον πολίτη που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον άλλο πού αμφιταλαντεύεται, να δει μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Δεν λέω ότι όλα αυτά πού λέω είναι σωστά. Η κριτική που κάνω είναι στην ουσία στήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, διότι επισημαίνω τα αρνητικά.

» Και στο υπουργικό, και στις συγκεντρώσεις, συνεδριάσεις οργάνων που καλεί ο πρωθυπουργός τους αρμόδιους υπουργούς, όλα αυτά τα έχω πει και δεν είναι και εύκολες οι απαντήσεις να μου δώσουν...

» Είναι δυνατόν να εμφανίζονται βουλευτές και να με βρίζουν με χαρακτηρισμούς; Ή εγώ πρέπει να έχω κάνει λάθος, και ο πρωθυπουργός πρέπει να με διώξει, ή αυτοί έχουν κάνει λάθος, και θα πρέπει να διωχθούν, εντός εισαγωγικών. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε όλοι. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτή η στιγμή, αλλά η στιγμή θα έρθει, μετά τη διαπραγμάτευση, στο τέλος -που όλοι ελπίζουμε να είναι αίσιο και υπέρ του ελληνικού λαού- και θα γίνει εκκαθάριση του τοπίου. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόεδρο της Βουλής απάντησε «Δεν έχω τίποτα να πω για την πρόεδρο της Βουλής. Ό,τι είχα να πω, το είπα. Εκεί τελειώνει ο διάλογος».

Πάντως ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη στήριξη, φαντάζομαι, και του ΣΥΡΙΖΑ και της πλειοψηφίας, αλλά και μεγάλη εμβέλεια μέσα στην ελληνική κοινωνία. Το πολιτικό σύστημα, εκτός του κ. Τσίπρα, είναι σε αστάθεια, άρα έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να ξεκαθαρίσει τις θέσεις, τους όρους, τα όρια και τους κανόνες.

» Ούτε οι εκλογές ούτε τα δημοψηφίσματα λύνουν το πρόβλημά μας. Θα είχαν νόημα να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία, μια συμφωνία που να στηρίζεται στις δικές μας προτάσεις, ώστε να μην έχει και την αίσθηση του μνημονίου, ότι μας την επιβάλανε, αλλά να εμείς κάναμε τις προτάσεις και μετά, εφόσον υπάρχουν πάρα πολλές διαρροές εκεί και τεθεί ένα ζήτημα δεδηλωμένης, όχι ακριβώς συνταγματικής, αλλά κοινοβουλευτικής, να πας σε εκλογές, έχοντας αλλάξει το τοπίο.

» Αυτοί που δεν σε ψήφισαν, δεν μπορεί να ανήκουν στο κόμμα και αλλάζεις τους όρους του παιχνιδιού. Εκεί, πράγματι οι εκλογές έχουν ένα νόημα. Τώρα, υπάρχουν κάποιοι τύποι, επειδή έκαναν τρεις πορείες και δύο καταλήψεις είναι αριστεροί -κι εμείς που είμαστε 35 χρόνια στην πιάτσα και δεν τα πιάσαμε και δεν συνεργαστήκαμε και δεν είχαμε καμία διαπλοκή κι έχουμε σταθερές απόψεις και ιδέες για το τι είναι Αριστερά στην Ελλάδα και πώς πρέπει να δράσει, εμείς είμαστε ύποπτοι. Ε, μην συγκρίνουμε τα πάντα με τα πάντα, δεν βοηθά σε τίποτα».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «3.200 άτομα μπήκαν το Σαββατοκύριακο. Δεν μπορεί να λυθεί. Η Ευρώπη δεν θέλει να συμπαρασταθεί, δεν δίνει λύσεις. Διότι όλο το πρόβλημα είναι να αναχαιτιστεί το κύμα στην Τουρκία. Αν αυτή τη στιγμή αναμένουμε 100.000 να μπουν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή χτίζουμε μια ολόκληρη πόλη, αν το δείτε έτσι, και είναι 50% πρόσφυγες και 50% μετανάστες.

» Δεν έχει τελειωμό αυτό. Αν φύγουν 200 και 300 χιλιάδες από τα παράλια και έρθουν εδώ, θα τελειώσει το κράτος και όχι η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό. Να ξέρετε ότι το μεταναστευτικό είναι μεγαλύτερη βραδυφλεγής βόμβα από τα οικονομικά μας. Δεν λύνεται... είναι τέτοιες οι ροές που δεν λύνονται, ούτε με Δουβλίνο ή Σένγκεν... πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή, η λύση είναι να φεύγουν ταχύτατα από τα νησιά. Εν πάση περιπτώσει, θα βρούμε λύση με έναν τρόπο, να παραμένει ένας διαχειρίσιμος αριθμός στο νησί».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου και το «Δημοκρατικό Κόμμα» σημείωσε: «Έντιμος και συνετός άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι το εγχείρημα ήρθε σε λάθος στιγμή. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άνθρωποι και δεν μπορεί να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, να μαζευτεί ξανά η Κεντροαριστερά με αυτά τα πρόσωπα.

» Η Κεντροαριστερά απορροφήθηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν οι κινήσεις του κ. Τσίπρα ως ηγέτη τα επόμενα χρόνια ανοίξουν τη βεντάλια, δεν θα χρειάζεται Κεντροαριστερά. Αν αντίθετα την κλείσουν, θα χρειαστεί. Αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί με τέτοιους όρους».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Αναγκαίος o ανασχηματισμός αν διαφωνήσουν υπουργοί με τη συμφωνία"

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Με επίσημο ανακοινωθέν, το Eurogroup χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα τη νέα ελληνική πρόταση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:

«To Eurogroup ευρέως καλωσορίζει μια νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, που υπέβαλλαν οι ελληνικές Αρχές σήμερα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση, το οποίο θεωρείται ως ένα θετικό βήμα στην όλη διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν αυτή τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές Αρχές να εργαστούν για να διαμορφώσουν μια λίστα βασικών προτεραιοτήτων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του μεταρρυθμιστικού πλάνου μέσα στην εβδομάδα.

Το Eurogroup πιθανώς να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων"

Ακόμη και με βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα απείλησε η Κωνσταντοπούλου

Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζ.Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε (με 9 ένάντι 5) η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής.

Μάλιστα η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκληση της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαρμογή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί μέχρι τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.

Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. Ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.

Η πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού, ήταν να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπερψήφισε και τις δύο προτάσεις ενώ κράτησε αποστάσεις από τις αιτιάσεις περί αναγκαιότητας της άμεσης κλήτευσης του κ. Στουρνάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα τσακωθούμε για δύο τρεις μέρες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη και με βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα απείλησε η Κωνσταντοπούλου"

Μοσκοβισί: Η ελληνική πρόταση είναι μια «ισχυρή και συνολική βάση συζήτησης»

Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια «καλή βάση» συζήτησης αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισεμπλουμ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε, ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια «ισχυρή και συνολική βάση» συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Η ελληνική πρόταση είναι μια «ισχυρή και συνολική βάση συζήτησης»"

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος

Το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οι εργασίες και η σύσταση της Επιτροπής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την αδιατάρακτη και βιώσιμη πορεία της χώρας εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης και όχι να την παρεμποδίσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την κ. Κωνσταντοπούλου.

«Επειδή ξέρω ότι διερμηνεύω τα αισθήματά σας στον τομέα αυτόν, κάνω αυτή την διευκρίνιση από την πλευρά μου, ίσως εκ περισσού, αλλά είναι καλύτερα να λέγονται αυτά τα πράγματα, επαναλαμβάνω, αυτές τις κρίσιμες ώρες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να διενεργήσει λογιστικό έλεγχο του Χρέους και να αποκωδικοποιήσει τους λόγους δημιουργίας και διόγκωσής του, και να αποκαλύψει όλες τις παραμέτρους της σώρευσής του, να επικουρήσει το Κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, των Κοινοβουλίων των ξένων χωρών, των Διεθνών Οργανισμών και κάθε αρμόδιου φορέα και συνολικά να συμβάλει στο δικαίωμα του ελληνικού λαού και συνολικά των ευρωπαϊκών λαών για δικαιοσύνη και αλήθεια στα θέματα χρέους.

Συνεχίζοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο τόσο για την παρουσία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και για την επιστολή του στην συνεδρίαση στην οποία ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά πορίσματα και υπογράμμισε ότι υπήρξε συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας αναζήτησης και αποκάλυψης της αλήθειας.

«Να σας διαβεβαιώσω ότι το πόρισμα είναι πολύ ενδιαφέρον -και νομίζω ότι με την ειδίκευσή σας και την επιστημοσύνη σας θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε πολλές παραμέτρους του πορίσματος αυτού- και να σας ζητήσω η αμέριστη σύμπραξή και συμπαράστασή σας στο έργο της Επιτροπής να συνεχισθεί και κατά τους επόμενους μήνες, που θα εισέλθουμε στη λεπτομέρεια πια του λογισμικού ελέγχου», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Επίσης, σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημα της Επιτροπής είναι να υπενθυμίσει ότι οι βασικότεροι κανόνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός του διεθνούς πλαισίου που δεσμεύει όλες τις χώρες, είναι οι κανόνες που υπαγορεύουν την απαρέγκλιτη προστασία και τον απαραβίαστο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζεται, γιατί αποτελεί πυρήνα της λειτουργίας και θεμελιώδη αξία και αρχή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος"

Ντάισελμπλουμ: Πιθανή βάση για συμφωνία οι ελληνικές προτάσεις-Θα τις θέλαμε νωρίτερα

Ζητήθηκε από την Ελλάδα η άμεση εξειδίκευση των προτάσεων και ακόμη δεν είναι σαφές ότι «βγαίνουν τα νούμερα», δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι θα ήταν προτιμητέο να έχουν κατατεθεί νωρίτερα οι προτάσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια συμφωνία. Όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, αναμένεται να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα μέσα στην εβδομάδα.

Η σημερινή συζήτηση για προαπατούμενα δεν σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πάντως ότι η πρώτη γενική εντύπωση είναι πως οι ελληνικές προτάσεις είναι περιεκτικές, αντιμετωπίζονται θετικά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για συμφωνία, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.

Όσο για τη σύγχυση που προέκυψε νωρίτερα με το κείμενο των προτάσεων, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δυο εκδοχές, μια που εστάλη αργά χθες το βράδυ και μια σήμερα το πρωί, αλλά όπως διευκρίνισε ήταν παρόμοιες, οπότε δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Καλό θα ήταν ωστόσο να είχαμε τις προτάσεις νωρίτερα, τόνισε.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα ξεκινήσουν αργότερα το απόγευμα, πρόσθεσε.

Προσερχόμενος νωρίτερα στην σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει ότι αποκλείεται να υπάρξει τελική αξιολόγηση σήμερα, λέγοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις έφθασαν αργά.

«Τέλος του Eurogroup. Η εργασία συνεχίζεται. Οι θεσμοί μελετούν τις προτάσεις της Αθήνας", ανέφερε από την πλυρά του ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενες όμως θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Οι υπουργοί Οικονομικών θα ξανασυναντηθούν μέσα στην εβδομάδα», ανέφερε o Ντομπρόβσκις, σε μήνυμά του στο Twitter.
Μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα. «Ο σκοπός δεν ήταν ποτέ να καταλήξουμε σε μία τεχνική συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση μεταξύ των ηγετών (της ευρωζώνης)», υπογράμμισε ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πιθανή βάση για συμφωνία οι ελληνικές προτάσεις-Θα τις θέλαμε νωρίτερα"

Ντομπρόφσκις: Νέο Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα

Νέα συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα που χαιρετίζουμε, ωστόσο απαιτείται περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς. Το Eurogroup θα συνεδρίασει ξανά αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες» έγραψε ο Ντομπρόφσκις στο twitter.

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν προϊδεάσει για το ατελέσφορο της σημερινής συνεδρίασης, λέγοντας ότι δεν υφίσταται η βάση για προετοιμασία της Συνόδου κορυφής και ότι είναι αδύνατον να υπάρξει τελική αξιολόγηση για συμφωνία σήμερα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόφσκις: Νέο Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα"

Σε «καλό κλίμα» η πενταμερής στις Βρυξέλλες

Σε «καλό κλίμα» έγινε η πενταμερής συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στόχος της σημερινής συνεδρίασης ήταν να δρομολογηθεί μία τελική συμφωνία για τις επόμενες ημέρες, αλλά και να επιλυθεί το θέμα της καταβολής της δόσης ύψους 1,55 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Από ελληνικής πλευράς δεν θα υποβληθούν άλλες προτάσεις στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε «καλό κλίμα» η πενταμερής στις Βρυξέλλες"

Λουίς Ντε Γκίντος: Απίθανο να υπάρξει σήμερα συμφωνία

Την πεποίθησή ότι υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να υπάρξει σήμερα συμφωνία.


Επίσης ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η ελληνική πρόταση κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές και ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η τελική.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουίς Ντε Γκίντος: Απίθανο να υπάρξει σήμερα συμφωνία"

Σουλτς: Ο Τσίπρας φέρει ευθύνες απέναντι στους Ελληνες

Διεξόδους από την κρίση κάλεσε να δείξει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

«Ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την ευθύνη πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονήσει κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών» δήλωσε ο Σουλτς στην εφημερίδα Rheinische Post.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο Σούλτς είπε πως «έως τώρα οι εξαγγελίες της Αθήνας -και υπάρχουν εκτεταμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης- δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Οι δικές μας προτάσεις αντίθετα βρίσκονται στο τραπέζι και είναι πραγματικά εκτεταμένες».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Ο Τσίπρας φέρει ευθύνες απέναντι στους Ελληνες"

Τσίπρας: Στόχος μία βιώσιμη συμφωνία για παραμονή στο ευρώ και ανάπτυξη

«Στόχος μας είναι μια οικονομική βιώσιμη συμφωνία που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετυχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία λαϊκή οικογένεια, να επαναφέρουμε την κανονκότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δικαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στοχο την αναδιαμονή των βαρών την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί» προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το στέλεχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος στην συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το απόγευμα (19:30) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ στις 20:00 ξεκινά η άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Στόχος μία βιώσιμη συμφωνία για παραμονή στο ευρώ και ανάπτυξη"

Ο Τσίπρας σε εξαμερή συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του, ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και
ο επικεφαλής του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τουσκ.

Σημειώνεται, πως το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας σε εξαμερή συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news