facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τουσκ: H κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη

Τελεσίγραφο προς την Αθήνα ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε συμφωνία ή χρεοκοπία απευθύνει με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα.

«Η κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο. Το παιχνίδι τους ποιος θα υποχωρήσει πρώτος (game of chicken) πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών, επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό.

Γι' αυτό συγκάλεσα την Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα το βράδυ. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει να είναι η δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας κατ' εμέ καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Τουσκ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: H κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη"

Πούτιν: Οταν χρωστάς το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές

Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε –απαντώντας σε ερώτηση- ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο και χαίρομαι που έχουμε στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς τα γνωστά προβλήματα οδήγησαν σε μείωση του όγκου του διμερούς εμπορίου κατά 40%», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Τον Απρίλιο υιοθετήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015 – 2016 και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά να προετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την μεταξύ μας συνεργασία», τόνισε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Οταν χρωστάς το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές"

ΣΥΡΙΖΑ: 49 βουλευτές ζητούν να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα για το χρέος

Αίτημα προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, απευθύνουν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή τους προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να ενισχυθεί η απαίτηση και ο αγώνας της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Μετά τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι μη νόμιμο, απεχθές, δεν ευθύνεται ο λαός μας για αυτό, και επιπλέον είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σε κρίση δημοσίου χρέους της χώρας μας με στόχο, κυρίως την διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών», υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επιστολή υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές:

Θανάσης Πετράκος, Θωμάς Κώτσιας, Στέφανος Σαμοΐλης, Βούλα Τεκτονίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιώργος Ουρσουζϊδης, Κώστας Ζαχαριάς, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Μερόπη Τζούφη, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ηλίας Ιωαννίδης, Έλενα Ψαρρέα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Κοδέλας, Γιάννης Δέδες, Χρήστος Σμίας, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Κανελλοπούλου, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ψυχογιός, Κώστας Λαπαβίτσας, Μάριος Κάτσης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Φρόσω Καρασαρλίδου, Στάθης Γιαννακίδης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας, Νίκος Συρμαλένιος, Γιώργος Καΐσας, Σωκράτης Φάμελλος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Φωτεινή Βάκη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Δελημήτρος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νατάσσα Γκαρά, Κώστας Μπάρκας και Αποστόλης Καραναστάσης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: 49 βουλευτές ζητούν να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα για το χρέος"

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Άσκοπη η σύγκληση Συνόδου Κορυφής

Τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η υπόθεση της Ελλάδας έχει περάσει τώρα στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί «δίκοπο μαχαίρι», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η μπάλα» βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, η παραπομπή του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο είναι «κατά πολύ, δίκοπο μαχαίρι», όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται τελικά στο Eurogroup, το οποίο και φέρει την ευθύνη για αυτές, και το να συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής, που πιθανόν δεν είναι δυνατό να προετοιμαστεί, διότι το Σαββατοκύριακο δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, ο ίδιος δεν θεωρεί ιδιαίτερα σκόπιμο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το αν το βράδυ της Δευτέρας μπορεί να επιτευχθεί λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, όπως επίσης κανένας δεν γνωρίζει αν οι Έλληνες θα κάνουν κάποια κίνηση και θα έλθουν με νέες προτάσεις, πάντως χθες οι συνομιλίες δεν προχώρησαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε νωρίτερα στο Eurogroup νέες ιδέες καθώς, όπως είπε, «ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι έφερε μία νέα πρόταση, η οποία όμως δεν είναι νέα, αλλά είναι η πρόταση του ”φρένου” ελλείμματος, που ήθελαν ήδη από παλιά οι Έλληνες και που δεν είναι τίποτε το νέο».

Ο Σέλινγκ ανέφερε ότι με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν να συζητήσουν ποια στάση θα κρατήσουν, και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενεργούν στη βάση του αποκαλούμενου «Μνημόνιου κατανόησης» στο πλαίσιο της απόφασης που είχαν λάβει τον Φεβρουάριο, και στην οποία προβλέπεται μια ευελιξία που δεν γίνεται αποδεκτή από τους Έλληνες, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να κάνουν άλλο βήμα.

Τέλος, ο ίδιος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν -εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης και της απόσυρσης χρημάτων από τον ελληνικό πληθυσμό από τις τράπεζες- οι Αυστριακοί τουρίστες που αυτή την εποχή βρίσκονται στην Ελλάδα θα μπορούν την ερχόμενη Δευτέρα να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Άσκοπη η σύγκληση Συνόδου Κορυφής"

Στην Πολωνία προετοιμάζονται για Grexit: έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού

Σύσκεψη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών συγκάλεσε για τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Έβα Κόπατς, προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Δεν είμαστε στην Ευρωζώνη, αλλά είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό τον λόγο συγκροτώ μια ομάδα τη Δευτέρα», δήλωσε η Κόπατς από τη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο PAP, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Τζούρεκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες, πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Πολωνία είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Πολωνία προετοιμάζονται για Grexit: έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού"

Αδύνατη μια καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα λέει ο Ντάισελμπλουμ, απαισιόδοξος ο Σόιμπλε

Δεν είναι δυνατή μια καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα, δήλωσε, αναχωρώντας από τη σύνοδο του ECOFIN, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του σώματος τη Δευτέρα (16:00 ώρα Ελλάδος), όπου και θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα ακολουθήσει (20:00)

Εν τω μεταξύ, φανερά απαισιόδοξος για την πιθανότητα προόδου στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα έως το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε μετά το ECOFIN και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη γραμμή του Βερολίνου πως το Eurogroup θα μπορέσει να πετύχει πρόοδο μόνο με βάση την έκθεση των τριών θεσμών και τις προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Τόνισε εκ νέου πως επαφίεται στην Αθήνα να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προσθέτοντας πως οι εταίροι ακόμα περιμένουν αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Οι δυσάρεστες καταστάσεις δεν γίνονται πιο ευχάριστες με την επανάληψη», είπε με νόημα.

Μάλιστα, σε μια ξεκάθαρη βολή για τις προτάσεις που παρουσίασε στο χθεσινό Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε ειρωνικά πως κατά πάσα πιθανότητα οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών απλώς «δεν τις κατάλαβαν».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδύνατη μια καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα λέει ο Ντάισελμπλουμ, απαισιόδοξος ο Σόιμπλε "

Τσίπρας: «Δεν φοβόμαστε τις καινούργιες θάλασσες για να φτάσουμε σε νέα ασφαλή λιμάνια»

«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φτάσουμε σε νέα και ασφαλή λιμάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή, από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. «Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο, συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας».

Κρεμλίνο: Δεν έγινε συζήτηση για οικονομική βοήθεια

Την θέση ότι το πρόβλημα έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά και όχι αμιγώς ελληνικά εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

Κατα τη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» την Ελλάδα.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και εξέφρασε την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Πεσκόφ απάντησε αρνητικά.

«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας»

Μια νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να μιλήσει και για την διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε αυτήν αντλεί δύναμη από το γεγονός πως έχει το δίκιο με το μέρος της.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Καποδίστρια και αμέσως μετά προχώρησε σε δηλώσεις, μιλώντας τόσο για το ταξίδι του στην Ρωσία, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Οι ομογενείς έχουν στην καρδιά και το μυαλό τους την Ελλάδα, πολλές φορές πιο έντονα, από ό, τι την έχουμε εμείς που μένουμε στην Ελλάδα.

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα στους ομογενείς:


Θέλω να σας υποσχεθώ, όπως και στη Μόσχα όταν σας συνάντησα, ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και θεωρούμε εσάς, που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, εδώ», είπε αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία.

«Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη, αυτές τις ημέρες και τους τελευταίους μήνες. Έχει περάσει και περνάει ακόμη μια μεγάλη οικονομική κρίση και μεγάλες δυσκολίες. Αλλά, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από δυσκολίες, τις οποίες ξεπεράσατε και καταφέρατε να σταθείτε στα πόδια σας», τόνισε για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές που είναι σε εξέλιξη.

«Είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο, όταν έχουμε αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις ξεπερνάμε.

Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει και να αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Γι’ αυτό και στόχος αυτής της προσπάθειας- δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού και όλου του Ελληνισμού- είναι να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια κυρίαρχη χώρα και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια.
Εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ. Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσικη αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: «Δεν φοβόμαστε τις καινούργιες θάλασσες για να φτάσουμε σε νέα ασφαλή λιμάνια»"

Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 1,8 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Παρασκευή το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζας, κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Παρά την χθεσινή διάψευση της, η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την αύξηση του ΕLA προκειμένου να καλυφθεί το κύμα των εκροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις καταθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες και την Παρασκευή οι εκροές σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, λόγω του νέου κύμματος εκροών καταθέσεων που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δ.σ. της Ευρωτράπεζας υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μετά την απόφαση της ΕΚΤ κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 1,8 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες"

Λαπαβίτσας: Το ευρώ έχει προκαλέσει καταστροφή στη χώρα μας [ΒΙΝΤΕΟ]

Την εκτίμηση ότι το ευρώ έχει προκαλέσει καταστροφή στη χώρα μας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «σαν νόμισμα έχει αποτύχει παντού», επισήμανε ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα φέρει μεγάλο πλήγμα στο ευρώ.

«Χρειάζεται ένα νέο τραπεζικό σύστημα χωρίς ιδιωτικές διοικήσεις ενώ με υγιείς τράπεζες θα υπάρξει και διαχείριση των κόκκινων δανείων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν», πρόσθεσε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Το ευρώ έχει προκαλέσει καταστροφή στη χώρα μας [ΒΙΝΤΕΟ]"

Έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.


Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Ντάισελμπλουμ έγραψε: «Συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει τη συνοδό της ευρωζώνης».

Στο θέμα είχαν αναφερθεί νωρίτερα υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ προσερχόμενοι στο Ecofin.



Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι πιθανόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα προκειμένου να την προετοιμάσει. «Μια σύνοδος κορυφής χρειάζεται προετοιμασία», είπε.

«Ανησυχώ για την Ελλάδα, δεν γνωρίζω τι θα συμβεί. Έχουν απομείνει λίγες ημέρες για να βρεθεί λύση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος.

«Δεν βρίσκω πως είναι πολύ εποικοδομητικό να συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής η οποία μπορεί να μην είναι δυνατό να προετοιμασθεί αν δεν υπάρξει απόφαση αυτό το σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 28 στο Λουξεμβούργο. «Είναι προφανώς δίκοπο μαχαίρι να παίζεις σε πολιτικό επίπεδο όπως κάνει η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Σέλινγκ.

Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάντζιους υπενθύμισε πως μια συμφωνία πρέπει να υπάρξει πριν απ' όλα ανάμεσα στους υπευθύνους των ελληνικών αρχών και στους υπευθύνους των (πιστωτικών) θεσμών. Και στη συνέχεια αυτό μπορεί να εγκριθεί στο πολιτικό επίπεδο. «Έτσι οφείλει να λειτουργεί το πράγμα», είπε.

«Μας χρειάζεται μια μορφή πρότασης στο τραπέζι για τη σύνοδο κορυφής», επέμεινε ο Φιλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ. «Κατ' αρχάς μας χρειάζεται μια τεχνική πρόταση, μετά ένα Eurogroup και στη συνέχεια η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης», συνόψισε επαναλαμβάνοντας πως η μπάλα βρίσκεται σαφώς στην περιοχή της Ελλάδας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής"

Διαψεύδουν κυβέρνηση και ΕΛΠΕ τα περί έκτακτου σχεδίου για καύσιμα

Διαψεύδει ο Παναγιώτης Λαφαζανης ότι έδωσε εντολή για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ότι με διαταγή του υπουργού τα ΕΛΠΕ εκπόνησαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια των καυσίμων για τους επόμενους εννέα μήνες σε περίπτωση Grexit.

Ο υπουργός σημειώνει ότι τα περί εντολής συνιστούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Προσθέτει δε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν πάγια τακτική λειτουργίας η οποία προβλέπει ακριβώς το ύψος των αποθεμάτων και την πρακτική παραγγελιών για την προμήθεια. «Αυτή η πρακτική δεν έχει αλλάξει σε τίποτα», συμπληρώνει.

Οτιδήποτε άλλο, προσθέτει ο κ. Λαφαζανης, αποβλέπει «στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού με μυθοπλασίες που υπηρετούν απαράδεκτες σκοπιμότητες».

Η διασφάλιση επάρκειας καυσίμων πέραν των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος και η σχετική Κοινοτική Οδηγία αποτελεί πάγια τακτική των Ελληνικών Πετρελαίων, δήλωσε από την πλευρά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης.

«Καμία εταιρία δεν προγραμματίζει μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στεργιούλης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδουν κυβέρνηση και ΕΛΠΕ τα περί έκτακτου σχεδίου για καύσιμα"

Γερμανοί βιομήχανοι: «Αρκετά με την Ελλάδα, ας πάει σε Grexit»

Κόπωση και ανυπομονησία εκδηλώνει πλέον η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με το ελληνικό ζήτημα, καθώς, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, κορυφαία μέλη του γερμανικού ΕΒΕΑ καλούν πλέον ανοιχτά τους δανειστές της Ελλάδας να την αφήσουν να φύγει από την Ευρωζώνη.

Όπως λένε, μάλιστα, οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις απειλούν την οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.

"Αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο", αναφέρει σήμερα στη Bild, ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού της Bayer, Marijn Dekkers. "Πρέπει να βγει μια απόφαση που θα είναι βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια".

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ακόμα πιο ανυπόμονοι. "Αρκετά. Η Ελλάδα έχει λάβει κι έχει απορρίψει πάρα πολλές προσφορές για βοήθεια", αναφέρει ο Anton Börner, πρόεδρος του γερμανικού ΕΒΕΑ στο περιοδικό Focus. Και συμπληρώνει "η Ευρώπη δεν έχει την οικονομική αντοχή να επιβραβεύει πρόχειρες πολιτικές". Εκφράζει επίσης φόβους ότι αν υποχωρήσει η ευρωπαϊκή πλευρά στις απατήσεις της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.

"Το να παρεμποδίζεται το Grexit με κάθε κόστος, είναι επιζήμιο, γιατί δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να επιβραβεύει όποιον δεν δέχεται να παίξει με τους κανόνες, το επόμενο βήμα θα είναι η εκλογή των Podemos στην Ισπανία", αναφέρει ο Börner. Αντιθέτως, συμπληρώνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μειώσουν τις ζημιές τους και να αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, να φύγει από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή, ακόμα κι αν αυτό ισοδυναμεί με βραχυπρόθεσμο "πλήγμα" στις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις.

"Αρχικά, η δραχμή θα υποστεί μια γερή υποτίμηση που θα κάνει ακριβότερες τις εισαγωγές από τη Γερμανία', προβλέπει εκπρόσωπος του γερμανικού ΕΒΕΑ (BGA) μέσω του Reuters. "Και προσωρινά οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα θα υποστούν πλήγμα". Όμως, προσθέτει, οι εξαγωγείς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις άμεσες συνέπειες, αφού οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα δεν είναι και πού μεγάλες.

Κλάδος ελαίας

Ο Börner πάντως προτείνει κι ένα κλαδί ελιάς στην Αθήνα, λέγοντας ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να δώσουν ελάφρυνση χρέους κατά 60% στην Αθήνα, καθώς και να παραταθεί η γραμμή ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απορρίπτει ωστόσο την εκταμίευση κι άλλων πακέτων διάσωσης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί βιομήχανοι: «Αρκετά με την Ελλάδα, ας πάει σε Grexit»"

Ενοχή για Σμπώκο και Κάντα προτείνει ο εισαγγελέας

Την ενοχή των τριών πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Άμυνας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ-2, ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Καρκαμπούνα.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία που πλέον βαίνει στο τέλος της με την ετυμηγορία των δικαστών σε λίγες ημέρες, η εισαγγελέας με την πρόταση της εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Σμπώκος, ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας και το πρώην στέλεχος της επίμαχης Διεύθυνσης Νικόλαος Λεονταρίτης είναι ένοχοι για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Καρκαμπούνα ο κ. Κάντας πρέπει να κηρυχθεί ένοχος και για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετωπίζει σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Η εισαγγελική λειτουργός, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, τόνισε στους δικαστές πως το επίδικο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του την Siemens, απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικό, κάτι το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν ενδιέφερε αυτούς που έλαβαν την απόφαση για την αγορά του από το Δημόσιο: «Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι».

Να σημειωθεί πως κατά την δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης υπόθεσης των "ωφέλιμων πληρωμών" της Siemens, αυτουργός της πράξης της απιστίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν διώχθηκε για το αδίκημα, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η πράξη έχει παραγραφεί.

Όπως είπε στην αγόρευση της η εισαγγελέας: «Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους». Και αναφερόμενη στους τρεις κατηγορούμενους τόνισε πως από τις θέσεις που κατείχαν μερίμνησαν ώστε η σύμβαση για τα ΕΡΜΗΣ 2 να γίνει με επωφελείς διατάξεις για την Siemens και όχι για το Δημόσιο του οποίου μειώθηκε η περιουσία. Είναι υπεύθυνοι -επισήμανε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».

Τόνισε δε η εισαγγελική λειτουργός πως σκόπιμα επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού ώστε να μην εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές και επιλογές συστημάτων για το Δημόσιο.

Αναφερόμενη η εισαγγελέας στον κ. Κάντα -κατηγορούμενο ήδη σε άλλες δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά- υποστήριξε πως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ με επιλογή και σκοπιμότητα αρνείται την πράξη του χρηματισμού με ποσό 500 χιλιάδων από το πρώην στέλεχος της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα για άλλες αγορές του Υπουργείου Άμυνας: «Προσπαθεί πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει "εξασφαλίσει" και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ» ανέφερε η κ. Καρκαμπούνα-

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των ΕΡΜΗΣ-2 είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε τέταρτο πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχή για Σμπώκο και Κάντα προτείνει ο εισαγγελέας"

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Νόβακ φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετεί το κόστος των έργων στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νόβακ φέρεται να προσέθεσε δε πως ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν θα είναι ιδιοκτήτης του αγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να τηρηθούν οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., που απαγορεύουν στον πάροχο ενέργειας να ελέγχει και το δίκτυο διανομής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Ο αγωγός ήταν αρχικά σχεδιασμένο να φτάνει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αέρίου ετησίως. Εξ αυτών, τα 16 θα διοχετεύονται στην τουρική αγορά, αφήνοντας απόθεμα 47 δισεκατομμυρίων κμ.

Σημειώνεται πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τον Turkish Stream και το 2014 ουσιαστικά «βύθισε» τον «πρόγονό» του, τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα εισερχόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Βουλγαρίας.

Οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την Ελλάδα να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Turkish Stream, αλλά να εστιάσει αντίθετα στον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου"

Ρωσία: Είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θα στηρίξουμε όποια λύση για τη ρύθμιση της ελληνικής κρίσης χρέους προταθεί από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

«Το σημαντικότερο για μας είναι τα επενδυτικά projects και το εμπόριο με την Ελλάδα. Αν απαιτηθεί οικονομική στήριξη, θα το εξετάσουμε», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, όπως μετέδωσε το Reuters, Μόσχα και Αθήνα προχώρησαν στην υπογραφή μνημόνιου (memorandum) για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

O Ρώσος υπουργός ενέργειας δήλωσε πως η ρωσική κρατική τράπεζα ανάπτυξης (VEB) θα συνδράμει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού στη χώρα. Πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού, στο κομμάτι που διέρχεται από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται στήριξη και όχι πίεση.Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η συνεργασία με τη Ρωσία δεν έχει ως στόχο άλλα κράτη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε βοήθεια προς την Ελλάδα"

AFP: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να συζητήσει πιθανή αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι.

Την Τετάρτη, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,1 δισ. ευρώ το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ διέψευσε τις αναφορές αυτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "AFP: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες"

H Μέρκελ θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό»

Με το βλέμμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο προσωπάρχης της γερμανίδας καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι ακόμη θεωρεί πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Όπως τόνισε, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιθυμούν να διατηρήσουν την ευρωζώνη ενωμένη, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμίσεις. Παρατήρησε, δε, ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι θεσμοίι -Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ κατέληξε, λέγοντας ότι όλοι συμφωνούν και ελπίζουν πως «η Ελλάδα τελικά θα συμπεριφερθεί όπως άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έκαναν στο παρελθόν».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "H Μέρκελ θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό»"

Πετράκος: Χωρίς διευθέτηση χρέους δεν έχουμε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, στις 30 Ιουνίου, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", τονίζοντας, ωστόσο, ότι "χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν έχουμε συμφωνία".

"Αν οι δανειστές συζητούν μόνο με τους δικούς τους όρους να συζητήσουν μόνοι τους", υπογράμμισε ο κ. Πετράκος και χαρακτήρισε τις θέσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες θα προσέλθει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής, ως "άκρως συμβιβαστικές".

Διευκρινίζοντας ποιες είναι οι αρχές με τις οποίες θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις κάτω από κράτος εκβιασμού, δεν πανικοβαλλόμαστε και καλούμε τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο, οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό", δηλαδή, εξήγησε, συμφωνία χωρίς υφεσιακά μέτρα και λιτότητα. "Δεν εκβιαζόμαστε δεν εκβιάζουμε κανέναν", τόνισε ο κ. Πετράκος.

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμφωνία που θα επιδιώξει η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ξεκαθάρισε πως "η συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους". Καθένας έχει δικαίωμα στα κομματικά όργανα να λέει με ευθύτητα τις θέσεις του, δήλωσε, σημείωσε, ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει αποφάσεις με δημοκρατικούς τρόπους. Η επιλογή της πλειοψηφίας, είπε, είναι να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, να καταργήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά όχι να δεχτούμε την οποιαδήποτε συμφωνία.

"Είμαστε δεσμευμένοι με την ψήφο του ελληνικού λαού", που επέλεξε να αλλάξουν οι πολιτικές των τελευταίων ετών, επανέλαβε ο κ. Πετράκος, υπογράμμισε πως μέχρι να υπάρξει συμφωνία "τότε θα ζήσουμε κλίμα τρόμου και τρομοκρατίας" και κάλεσε τον ελληνικό λαό "να μην ακούει σειρήνες τρομοκρατίας και εκβιασμού" γιατί "αυτή η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί".

Απαντώντας σε σχόλιο ότι "είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε "όμως αυτό το μαχαίρι κόβει από τις δύο πλευρές".

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετράκος: Χωρίς διευθέτηση χρέους δεν έχουμε συμφωνία"

Βαρουφάκης: Έχουμε καθήκον να φτάσουμε σε συμφωνία-λύση

«Στο χθεσινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο συμφωνίας που όχι μόνο ολοκληρώνει την υπάρχουσα δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της αλλά, επιπλέον, αντιμετωπίζει αποφασιστικά και μόνιμα το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το μέλλον».

Αυτό δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο σημερινό Ecofin μετά την ενημέρωση του προέδρου του Eurogroup για τη συζήτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, δυστυχώς, στο Eurogroup δεν επετράπη η παραμικρή συζήτηση πάνω σε αυτήν την πρόταση.

Αντ' αυτής της απαραίτητης συζήτησης παρατηρήθηκαν, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Eurogroup, ανεπίτρεπτες «διαρροές» σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως αυτές οι αστοχίες έρχονται σε σύγκρουση με το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών και, παράλληλα, χαιρετίζει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την επόμενη Δευτέρα. Το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί δίνει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα προετοιμασίας μιας επιτυχημένης Συνόδου.

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης, είναι στραμμένα πάνω μας.

Έχουμε καθήκον να καταλήξουμε στη συμφωνία-λύση που απαιτούν προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Έχουμε καθήκον να φτάσουμε σε συμφωνία-λύση"

Μητρόπουλος: Λίγες ελπίδες για λύση τη Δευτέρα

Το χειρότερο και το πιο σκληρό Eurogroup για την Ελλάδα από άποψης σφοδρότητας και ομοφωνίας χαρακτήρισε το χθεσινό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

«Φαίνεται ότι ήταν το χειρότερο (Eurogroup) μέχρι τώρα για το ελληνικό ζήτημα. Ακούστηκαν με σφοδρότητα και ομοφωνία σκληρά πράγματα για την ελληνική πλευρά. Φαίνεται ότι προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την παραβίαση της συμφωνίας της δανειακής» σύμβασης, ανέφερε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Είναι «δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας και νομίζω ότι πολύ λίγο μπορούμε να προσδοκούμε στην πολιτική διαπραγμάτευση. Εντελώς εκβιαστικά οι δανειστές – όχι με ευθύνη της κυβέρνησης – έχουν αφήσει τα δύο τελεσίγραφα», είπε και σημείωσε «τώρα έχει στα χέρια του την υπόθεση ολοσχερώς ο Πρόεδρος, τον οποίο εμπιστευόμαστε».

«Το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε αυτή τη στιγμή είναι μία παράταση με καλούς όρους για να έχουμε χρόνο για να συζητήσουμε. Είναι δική μου ερμηνεία της χθεσινής σύναξης. Υπό αυτή την έννοια αποτιμώ ότι η κυβέρνηση ίσως πρέπει να "ξεφύγει" αναζητώντας μία παράταση όχι με σκληρούς όρους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στους πιστωτές.

«Για πρώτη φορά οι δανειστές χρησιμοποίησαν μηχανισμούς νομικού εκβιασμού σε βάρος της χώρας. Ο ένας είπε για τα 9 δισ. ευρώ τα οποία θα διακρατηθούν, ο άλλος είπε για τα 140 δισ. ευρώ τα οποία θα απαιτηθούν. Για πρώτη φορά εκβιάζουν διότι θεωρούν ότι με χαρτιά τα οποία τους έχουν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορούν ακόμη και χωρίς δικαστήρια, εάν μας φορτώσουν τη διάρρηξη των συμφωνιών, να απαιτήσουν τα χρήματα τους», σημείωσε.

Σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα και πρέπει και σήμερα οι πολίτες να καθησυχαστούν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την κυβέρνηση. Είναι ένας τεχνικός θόρυβος και νομίζω ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για το ζήτημα των τραπεζών, τουλάχιστον με αυτά τα οποία βλέπουμε μέχρι τώρα».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται ενόψει της πιο κρίσιμης για εμάς φάσης, για το ελληνικό ζήτημα, είμαστε στα χέρια του Πρωθυπουργού», συνέχισε και έστειλε σαφές μήνυμα να σταματήσει η πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς τον τελευταίο καιρό έχουμε πει και πρέπει να μιλάμε λιγότερο, διότι τώρα πρέπει σε αυτή τη φάση που βρεθήκαμε να πάρει (ο Πρωθυπουργός) σοβαρές αποφάσεις», τόνισε.

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία», εκτιμά την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Λίγες ελπίδες για λύση τη Δευτέρα"

Αντιπολίτευση προς κυβέρνηση: Βρείτε λύση τώρα!

Εντείνεται η ανησυχία στην αντιπολίτευση όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μετά και το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup. Και μπορεί λίγο-πολύ να αναμενόταν ότι στο Λουξεμβούργο δεν θα έβγαινε «λευκός καπνός», έχοντας εμμέσως προαναγγελθεί από πολλές πλευρές, ωστόσο οι δηλώσεις των ξένων αλλά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών καταδεικνύουν ότι το χάσμα ακόμα είναι αγεφύρωτο και η άμμος στην κλεψύδρα φτάνει στο τέλος.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να οδηγήσει τη χώρα στη ρήξη», διαμηνύουν η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και στελέχη των οποίων συμμετείχαν χθες στην μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Κοινή πεποίθηση των τριών κομμάτων είναι ότι, έστω την τελευταία στιγμή, μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία να σταθεροποιηθούν μετά από μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

«Επώδυνα μέτρα»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί στη μεγενη πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τη Δευτέρα θα κληθεί να απαντήσει σε μια μορφή τελεσιγράφου από τους εταίρους. Κάθε μέρα που περνά, υποστηρίζουν στη Συγγρού, κάνει τη θέση της Ελλάδος ακόμα πιο δύσκολη και την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. «Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ότι είχε εξασφαλίσει ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και θα επιβαρύνουν τον κόσμο με πολύ επώδυνα μέτρα», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, προασπιζόμενος τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το τελευταίο διήμερο, αφενός με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη και αφετέρου με non paper που κυκλοφόρησε το γραφείο τύπου της ΝΔ, δίνεται έμφαση στο ζήτημα του χρέους, το οποίο τις επόμενες μέρες -εφόσον επιτευχθεί τελικά η συμφωνία- αναμένεται να κυριαρχήσει στην κόντρα με την κυβέρνηση. «Τη συμφωνία για το χρέος που θέλει ο Τσίπρας, την έχουμε πετύχει από το 2012», υπογραμμίζει η Συγγρού, η οποία θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σε ενδεχόμενη σύγκλιση, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά μια πιθανή σχετική αναφορά στο τελικό κείμενο.

Ο Αντώνης Σαμαράς χθες, στην πρώτη κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε σε δραματικούς τόνους για τις εξελίξεις, εξέφρασε το φόβο του ότι η ρήξη μπορεί να μην έρθει από ατύχημα αλλά από προκαθορισμένη ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως κόκκινη γραμμή της ΝΔ την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σήμερα, συνεχίζοντας τις περιοδείες του, θα μιλήσει στα Τρίκαλα, αύριο θα βρεθεί στο Βόλο, ενώ για τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις και η Σύνοδος Κορυφής εκείνης της μέρας μάλλον θα τον κρατήσουν στην Αθήνα.

Κόκκινες γραμμές της κοινωνίας

Στο Ποτάμι επιμένουν ότι ακόμα και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία αυτής και εγκαλούν την κυβέρνηση για τη συνεχή ολιγωρία της και για αποτυχία της στη διαπραγματευτική της τακτική. Τα λάθη που έχουν γίνει, θεωρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι πολλά και μεγάλα, όμως αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να βρεθεί μια λύση «για να γλιτώσουμε τα χειρότερα».

Ως πιθανό σενάριο, βλέπει μια μικρή συμφωνία η οποία θα ακολουθηθεί ύστερα από κάποιο διάστημα σε μια μεγαλύτερη συμφωνία.

Αφήνοντας αιχμές ιδίως κατά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, και συνεχίζοντας τη «βεντέτα» με τον Πάνο Καμμένο, ανέφερε σε συνέντευξή του:

«Αν ο Αλ. Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μια λύση, αν εξαρτάται πάρα πολύ η καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές». Όσον αφορά τις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως «δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι κόκκινες γραμμές σε αυτόν, με ενδιαφέρουν οι κόκκινες γραμμές της κοινωνίας».

«Βρείτε τα ως τη Δευτέρα»

Μία μέρα μετά την επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νέα της ιδιότητα, η Φώφη Γεννηματά , μέσω του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει το πλειοψηφικό μήνυμα των πολιτών που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα απαιτώντας την παραμονή στην ευρωζώνη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα που κατεγράφη στο eurogroup», ενώ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αναγκαιότητα της συμφωνίας και στις ακραίες τοποθετήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους δίνοντας λύση ως τη Δευτέρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος πάντως να προβλέπει ότι ακόμα και αν έρθει η συμφωνία, τα μέτρα θα είναι εξαιρετικά σκληρά για τους πολίτες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπολίτευση προς κυβέρνηση: Βρείτε λύση τώρα!"

Τσίπρας: Θα διαψευστούν όσοι επενδύουν σε σενάρια τρόμου

Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας είναι θετική εξέλιξη, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ και της δημοκρατίας, επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν.

Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θα διαψευστούν όσοι επενδύουν σε σενάρια τρόμου"

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα καύσιμα σε περίπτωση Grexit

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια των καυσίμων σε περίπτωση Grexit έχουν εκπονήσει τα διυλιστήρια έπειτα από αίτημα του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές των ΕΛΠΕ διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και σε περίπτωση Grexit η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες.

Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα καύσιμα σε περίπτωση Grexit"

Σε έξι δόσεις το ΕΚΑΣ για τους νέους δικαιούχους

Με τη σύνταξη του Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους του 2015, ενώ τα αναδρομικά για το πρώτο 6μηνο θα πληρωθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, λαμβάνει τέλος η αγωνία των χιλιάδων νέων δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα, καθώς η πρώτη καταβολή για φέτος θα γίνει στις 29 Ιουνίου, με τη σύνταξη του Ιουλίου.

Τα αναδρομικά τους για το πρώτο 6μηνο θα επιμεριστούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και θα καταβληθούν εντός των επόμενων έξι μηνών και μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρώτη δόση θα δοθεί στις 29 Ιουνίου και η τελευταία στις 27 Νοεμβρίου, με τη σύνταξη Δεκεμβρίου. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι νέοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για φέτος -νέοι και παλιοί συνταξιούχοι- θα είναι περίπου 80.000 ή ακόμη και 100.000, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ η κατάργηση των δώρων και η μείωση των εισοδημάτων πολλών συνταξιούχων έχει διευρύνει τη βάση των δικαιούχων για το επίδομα.

Η συνολική δαπάνη για το 2015 δεν αποκλείεται να αγγίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το πλήθος των παλιών δικαιούχων (περίπου 310.000) ήταν στα 720 εκατομμύρια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η εγκύκλιος του ΙΚΑ διαπιστώνει ότι σε μεγάλο πλήθος συνταξιούχων δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, λόγω ελλιπών στοιχείων. Γι' αυτό και γίνεται έκκληση να τακτοποιηθούν οριστικά αυτές οι περιπτώσεις.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως ο έλεγχος για το εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ στο ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων θα γίνει στη σύνταξη Φεβρουαρίου, ενώ για όσους καταστούν συνταξιούχοι από την 1/2/2015 και μετά το κριτήριο αυτό θα εξεταστεί τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης.

Η χορήγηση

Επισημαίνεται ότι το ΕΚΑΣ και για το 2015 χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και αιτίας συνταξιοδότησης στους συνταξιούχους από τον μήνα που φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

Για να αποκλειστεί η πιθανότητα να χορηγηθεί το βοήθημα σε συνταξιούχους με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, γίνονται λεπτομερείς διασταυρώσεις στοιχείων.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν σε μηνιαίο έλεγχο σχετικά με την πιθανή επαναχορήγηση του επιδόματος από την πρώτη του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο οι συνταξιούχοι συμπληρώνουν τα 65 και ανεξαρτήτως ύπαρξης του ανωτέρω ποσοστού αναπηρίας, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους έχει διακοπεί το ΕΚΑΣ εντός του τρέχοντος έτους, λόγω μη συμπλήρωσης του ανωτέρω ορίου ηλικίας.

Ολα τα οικονομικά κριτήρια ισχύουν και στην κατηγορία των αναπήρων 80% και άνω. Επίσης θα αναζητούνται άμεσα όσα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ (σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ) αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 μέχρι την ημερομηνία νόμιμης διακοπής του και θα καλούνται για έλεγχο όσοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι αλλά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ για να εισπράξουν το ΕΚΑΣ μαζί με τη σύνταξη.

Εθνος/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε έξι δόσεις το ΕΚΑΣ για τους νέους δικαιούχους"

Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτηση στο προσωπικό του blog δημοσιεύει τις συμβιβαστικές προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup για τον τερματισμό της κρίσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σε μια ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, σε ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων, στην φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για ένα μηχανισμό ελέγχου του προϋπολογισμού που θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Όπως γράφει ο υπουργός Οικονομικών «το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα των κακόβουλων διαρροών είναι η διαφάνεια. Μετά από τόση παραπληροφόρηση σχετικά με την παρουσίασή στο Eurogroup των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης η μόνη απάντηση είναι να δημοσιεύσω αυτό που είπα μέσα στη συνεδρίαση. Διαβάστε και μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup, όπου παρουσίασε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης"

Λαγκάρντ: Να συνεχίσουμε το διάλογο με ενήλικες στο δωμάτιο

Πολιτικό «bullying» για δεύτερη φορά φέρεται να υπέστη στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης πριν αλλά και μετά τo Eurogroup, το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα βαρύ και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε κάτω από ασφυκτικές πιέσεις.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κράτησε μόνο μία ώρα και τα 30 λεπτά μιλούσε μόνο ο κ. Βαρουφάκης. Ωστόσο, οι προτάσεις του δεν έγιναν αποδεκτές από το Eurogroup, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε έντονη κριτική από τους συναδέλφους του.

Τις πιο σκληρές δηλώσεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται, όμως, ότι τις έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο η κυρία Λαγκάρντ προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες στο δωμάτιο», αφήνοντας υπονοούμενα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο αρχιεγκληματίας, έρχεται να πει "γεια"»

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαγκάνρτ φρόντισε να εξακοντίσει τα βέλη της κατά της ελληνικής κυβέρνησης και με άλλη μια ειρωνική ατάκα, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Πιο αναλυτικά, όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, μόλις είδε τον κ. Βαρουφάκη η κυρία Λαγκάρντ έσπευσε να τον χαιρετίσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο… αρχιεγκληματίας, έρχεται να πει "γεια"».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά της για τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και είπε πως το ΔΝΤ είναι εγκληματίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πάμπλο Ροντρίγκεζ, ανταποκριτή της ισπανικής εφημερίδας El Mundο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις παρατηρήσεις του Αλέξη Τσίπρας και ανέφερε πως ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ανακαλέσει.

Ωστόσο, όπως έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος, η κυρία Λαγκάρντ είναι αρκετά θυμωμένη.

Η απάντηση του Γιάνη βαρουφάκη στις ατάκες Λαγκάρντ ήρθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Έχω δεσμευθεί να μην κάνω υποτιμητικό σχόλιο για κανέναν», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Να συνεχίσουμε το διάλογο με ενήλικες στο δωμάτιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news