facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Έκτακτα μέτρα στον Ασπρόπυργο για το τοξικό νέφος

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα στον Ασπρόπυργο για το τοξικό νέφος"

Reuters: Επανέρχεται η αισιοδοξία για συμφωνία την Τετάρτη

Την αισιοδοξία της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η οποία, μάλιστα, μπορεί να λάβει και την «πολιτική έγκριση» της Άγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε στο Reuters πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση απόψε, ώστε αύριο οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα» συμπλήρωσε η ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, πάντως και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με δεδομένη και την κατάθεση νέας σειράς προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι εάν πρώτα οι θεσμοί δεν εξετάσουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, αυτή η συνάντηση δεν έχει νόημα να γίνει.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, αν και η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί για συγκεκριμένους στόχους σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και λήψη μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές προτάσεις, αυτές κατατέθηκαν σήμερα στους τρεις θεσμούς, με την Κομισιόν να ανακοινώνει επισήμως – δια στόματος του κ. Μαργαρίτη Σχοινά – ότι τις εξετάζει με προσοχή.

Σε ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και πως η νέα αντί-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκεται υπό λεπτομερή εξέταση κατά μήκος της ημέρας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις που κατέβαλε η ελληνική πλευρά σήμερα, αλλά και γα την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Παππάς) με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως: «Συνεχίζουμε να είμαστε σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνηση για ανταλλαγή απόψεων πάνω στην κατάσταση. Διάφορες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβανομένων και των νέων προτάσεων που λάβαμε σήμερα νωρίς το πρωί. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτή την ώρα αυτές τις προτάσεις με επιμέλεια και πολλή μεγάλη προσοχή.»

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Επανέρχεται η αισιοδοξία για συμφωνία την Τετάρτη"

Le Monde: Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία

"Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία" είναι ο τίτλος-σύνθημα που συνυπογράφουν μέσω της εφημερίδας "Le Monde", τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία.

Υποστηρίζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί "με τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Ευρωζώνη, στην οποία να ανατεθεί η διευθέτηση του προβλήματος".

Οι τρεις συνυπογράφοντες το εν λόγω άρθρο γνώμης, είναι ο Μαξίμ Παροντί κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po), o γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο Ξαβιέ Τιμπώ, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών.

" Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μαστορέματα (μπαλώματα), θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους" υπογραμμίζουν.

"Η θεσμική ατέλεια της ευρωζώνης έχει διαγνωσθεί και προτείνουν την ενίσχυση της ανοικοδόμησής της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας" συμπληρώνουν οι τρεις επιστήμονες και συνεχίζουν: "Ας πάρουμε το πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία να αναδειχθεί. Ας αναθέσουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό όργανο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή στην εμβρυακή μορφή μιας πραγματικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ευρωζώνης, τη λύση για το ελληνικό χρέος.

Η Συνέλευση αυτή θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο στη σύγκρουση ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις συζητήσεις και τις αποφάσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα : Ποιά είναι η ευθύνη των νέων γενεών για τα χρέη των πρεσβύτερων; Τι γίνεται με το δικαίωμα των πιστωτών; Πως μειώθηκαν άλλα σημαντικά χρέη στην ιστορία στο παρελθόν και ποια διδάγματα αντλούμε για το μέλλον;"

"Με τη νομιμοποίηση από μια επίσημη Συνέλευση - σημειώνουν οι αρθρογράφοι - η οποία θα είναι και θα παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα, η συμφωνία δεν θα κινδυνεύει πλέον να καταγγελθεί για ακόμα μια φορά.

» Εφ' όσον θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρέους και να αποφύγουμε να επιβάλουμε δια της βίας μια συμφωνία, θα πρέπει να αναστείλουμε τις οφειλές της Ελλάδας το χρόνο που απαιτείται. Αυτή η διαδικασία κοινής λογικής, εφαρμόζεται για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου" τονίζουν οι συνυπογράφοντες.

Κατά την άποψή τους, μια τέτοια λύση, προϋποθέτει απομόνωση του ΔΝΤ, άρα και αποπληρωμή του.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αποκλεισθεί, εφόσον Ευρώπη και Ελλάδα συμφωνούν σε διαπραγμάτευση και στην αποδοχή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Η συνέλευση θα μπορεί να εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε η τελευταία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα δρουν συμβουλευτικά και θα είναι υπόλογες ενώπιόν της.

Πέρα από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η συνέλευση αυτή θα ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων και θα δημιουργήσει κοινό ταμείο χρεών της Ευρωζώνης, συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και θα θέσει όρια για κοινό επίπεδο ελλείμματος και δημοσίων επενδύσεων, καταλήγει το άρθρο γνώμης των τριών που δημοσιεύει η "Le Monde".

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Le Monde: Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία"

Γερμανία: «Κλείδωσε» το ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το Bloomberg αλλά και το ιταλικό ANSA, ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολαντ μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οπώς μάλιστα ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - CELAC, Τετάρτη και την Πέμπτη, 10-11/06/2015 στις Βρυξέλλες:

-Με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande,
-Την Πρόεδρο της Χιλής κα Michelle Bachelet,
-Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff,
-Τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Evo Morales,
-Τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa,
-Τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Miguel Diaz – Canel και
-Τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Timerman.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: «Κλείδωσε» το ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ"

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ

Αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου από το 6% στο 6,5% στην προηγούμενη κυβερνητική εκδοχή, προβλέπει η νέα πρόταση η οποία εστάλη στους Θεσμούς.

Αυτό το μέτρο άλλωστε είναι και το βασικό όχημα για την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη στο 0,75% του ΑΕΠ για φέτος όπως είναι η νέα.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει:

· 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

· 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

· 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Με βάση τη νέα βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρ' ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.

Αναφορικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο γραπτές προτάσεις της πλευράς των δανειστών και πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται όσον αφορά στο θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος (λήγει η προηγούμενη παράταση στις 30 Ιουνίου) οι ίδιες πηγές σημειώνουν η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ"

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο μέχρι το 2018

Για Μνημόνιο μέχρι και το 2017-2018 έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, μιλώντας στη Βουλή, εφόσον δεν υπάρχουν ενδογενείς πόροι ή δυνατότητα εξόδου στις αγορές, για να καλύψουν τις ανάγκες.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μιλώντας στην Εξεταστική για το Μνημόνιο, τώρα δεν βγαίνουμε στις αγορές, διότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι 2017 έως 2018 θα χρειαστεί η Ελλάδα 30-40 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας, αν δεν έχουμε ενδογενείς πόρους αναγκαστικά θα τα ζητήσουμε από τις αγορές και εφόσον σήμερα, όπως είπε, είναι απαγορευτικά τα επιτόκια, θα πρέπει να τα ζητήσουμε από τους δανειστές.

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Αμυρά για το αν εκτιμά πως θα υπάρχει Μνημόνιο τελικά μέχρι το 2018, απάντησε ότι ο λόγος που δεν βγαίνουμε, είναι γιατί τα σπρεντς είναι πάρα πολύ υψηλά, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγούμε στις αγορές.

Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε πως δεν σημαίνει βέβαια ότι, αν βγούμε στις αγορές, θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγούμε στις αγορές.

Σχετικά με το χρέος, ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα πριν το Μνημόνιο. Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, σε μελέτη του Γραφείου είχε αναφερθεί ότι χρειαζόταν μείωση του χρέους και για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαζόταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εκτίμησε ότι και τώρα θα ήταν απαραίτητο ένα κούρεμα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν είναι πολιτικά εφικτό, τότε να γίνει μία μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. “Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα. Το οικονομικά επιθυμητό μπορούμε να το πούμε, όχι όμως και το πολιτικά εφικτό. Το θέμα του χρέους αφορά και άλλες χώρες. Έτσι, αν είναι εφικτό δεν μπορούμε να το πούμε, εμείς καταγράφουμε την καλύτερη επιλογή”.

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία βελτίωση ως προς την εσωτερική του δομή του, αλλά παραμένει υψηλό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μπορεί να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο αν είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα, αφού επισήμανε ότι υπήρχαν συστάσεις από την Ευρώπη για τα δημοσιονομικά . Έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του ελλείμματος από το 2009 έως το 2010, προτάσσοντας ως λόγους όχι μόνο την κρίση του 2007 στην Ευρώπη, αλλά και την αλλαγή του κανόνα μέτρησης.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι το 2009 είχαμε μεταφορά του χρέους των 18 ΔΕΚΟ στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, που επιβάρυνε κατά πολύ το έλλειμμα, όπως η μεταφορά χρεών νοσοκομείων.

Επίσης, ανέφερε ότι συνέβαλε και η αναθεώρηση του ΑΕΠ για την περίοδο 2003-2006. “Η αύξηση παρατηρήθηκε μετά το Νοέμβριο του 2009, είχαμε αναθεωρήσεις του ελλείμματος, οι οποίες, όπως είπε, ήταν “συγκυριακές”.

“Αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω το έλλειμμα θα ήταν πιο κάτω” τόνισε. “Δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν την επερχόμενη κρίση” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε αν θα μπορούσε να αποφευγχθεί η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο απάντησε μεταξύ άλλων ότι εκ των προτέρων προφανώς δεν είχε η τότε κυβέρνηση αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, γιατί αν το είχε αντιληφθεί θα είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα».

Σε ερώτηση αν στο δεύτερο πρόγραμμα ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις, απάντησε ότι υπήρχαν, ωστόσο κάποιες, ενώ ξεκινούσαν, στην εφαρμογή τους υπήρχε ζήτημα. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι στην αγορά εργασίας προχώρησαν, αλλά στα αγαθά όχι.

Για να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα όλες οι μεταρρυθμίσεις γιατί η μία επηρεάζει την άλλη. Αν γίνονταν ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στων αγαθών, η εσωτερική υποτίμηση θα ήταν πιο βατή για τους πολίτες, τόνισε.

Μια έντιμη συμφωνία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για να ξεφύγει η χώρα από μνημόνια, εκτίμησε ακόμη ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην Εξεταστική για τα Μνημόνια.

Λαπατσιώρας: «Καμπανάκι» για την οικονομία όσο δεν υπάρχει συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λαπατσιώρας, λέκτορας Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά την τοποθέτησή του στην Εξεταστική για το Μνημόνιο, τάχθηκε κατά των πολιτικών του προγράμματος, καθώς, όπως εξήγησε, ανατροφοδοτεί την ύφεση.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι πιθανότατα, αν δεν λυθεί γρήγορα η αβεβαιότητα και δεν κλείσει η συμφωνία, μπορεί ο ρυθμός της οικονομίας να κινηθεί στα ισχνά επίπεδα του 2014.

Σε σχετική ερώτηση για το αν συμφωνεί με το κ. Λιαργκόβα με την άποψη ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μείνει σε ένα Μνημόνιο, ο κ. Λαπατσιώρας τόνισε ότι το αντικειμενικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει μπροστά είναι το χρηματοδοτικό κενό. Η κάλυψή του μπορεί να γίνει με δάνειο, αναδιάρθρωση χρέους, έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς τον ρώτησε αν αποκλείουμε την έξοδο στις αγορές και εκείνος απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μια δειλή έξοδο στις αγορές. Στα πλαίσια μιας συμφωνίας μπορεί να συμβεί και αυτό.

Σχετικά με το επαχθές χρέος, ο καθηγητής και μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους τόνισε ότι το επαχθές είναι μια νομική έννοια που αφορά το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι “αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τις δομές της ελληνικής οικονομίας που παράγουν χρέος. Αν και αυτή η παραγωγή χρέους είναι μεγαλυτερη από άλλες χωρες, πχ την Ολλανδία. Όλο το χρέος που έχει συσσωρευτεί, συσσωρεύθηκε για να ανακυκλώνει το χρέος, το οποίο υπήρχε».

Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι «πρέπει να λύσουμε το στρατηγικό» και δήλωσε κάθετα αντίθετος με τον τρόπο που γίνονται, γιατί δεν συμβάλλουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρώ ότι είναι ξεπούλημα» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μνημόνιο μέχρι το 2018"

Παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου

Ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέβαλε την παραίτησή του από το AKP, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτή.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Νταβούτογλου να παραμείνει στην θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου επικεφαλής στο AKP.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν καταφέρει το κόμμα του να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου"

Τσίπρας: Το κόμμα να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κάλεσε τα στελέχη του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κατά την οποία τίθενται επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στα μέλη του κομματικού οργάνου πως οι συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκονται στο πιο δύσκολο σημείο. «Τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας» είπε στην εισήγησή του.

Δίνοντας απάντηση σε στελέχη που με δηλώσεις τους θέτουν θέμα εκλογών, σε περίπτωση που η συμφωνία απέχει από τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που -όπως είπε- έχει η κυβέρνηση από την κοινωνία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Επίθεση από τη ΝΔ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι ένα Grexit θα διαλύσει την Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο κ. Τσίπρας έλεγε κάποτε ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, ενώ τώρα απειλεί την Ευρώπη ότι ένα Grexit θα διαλύσει την Ευρωζώνη.

«Δεν έχει καταλάβει ότι ο μόνος που θα καταστραφεί από ένα grexit είναι η Ελλάδα» τονίζει ο κ. Καραγκούνης ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως κινείται «από την αμετροέπεια στο παραλήρημα!».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Το κόμμα να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση"

Σαπέν: Δεν χωράνε τελεσίγραφα στις συνομιλίες με Ελλάδα

Η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα είναι «απολύτως απαραίτητη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε την Τρίτη, αλλά τόνισε ότι καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει ή να στέλνει τελεσίγραφα.

«Ο διάλογος συνεχίζεται, είναι δύσκολος, δεν μπορούν να υπάρχουν διαταγές, τελεσίγραφα ή εκβιασμοί, ούτε από την μία ούτε από την άλλη πλευρά» ανέφερε ο κ. Σαπέν στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να υπαγορεύουν ποια μέτρα θα πάρει, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με δάνεια, περιμένοντας να πάρει την επόμενη μεγάλη βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Δεν χωράνε τελεσίγραφα στις συνομιλίες με Ελλάδα"

Ντάισελμπλουμ: Το ζήτημα του χρέους είναι πολύπλοκο- Οι Ελληνες το υποτιμούν

«Δεν συμφωνούμε απολύτως με την Ελλάδα για το τι πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα όσα ζητούν οι δανειστές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την αισιοδοξία της κυβέρνησης της Ελλάδας για την επίτευξη πολύ σύντομα μιας συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά "υποτιμά την περιπλοκότητα" των μέτρων που ζητεί ο ίδιος ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε όμως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι "σοβαρές".

"Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες", είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

"Αυτό απαιτεί (σ.σ. να ληφθούν) μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: "μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Το ζήτημα του χρέους είναι πολύπλοκο- Οι Ελληνες το υποτιμούν"

Επιστολή 22 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για επαναφορά εργασιακών σχέσεων

Την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, ζητούν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Συγκεκριμένα ζητούν να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Την επιστολή υπογράφουν οι Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Βέττας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κώστας Δελημήτρος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ζήσης Ζάννας, Χρυσούλα Κατσαβριά, Αγλαΐα Κυρίτση, Στάθης Λεουτσάκος, Ραχήλ Μακρή, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ουρσουζίδης, Σάκης Παπαδόπουλος, Θανάσης Πετράκος, Παύλος Πολάκης, Θανάσης Σκούμας, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ελένη Ψαρρέα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή 22 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για επαναφορά εργασιακών σχέσεων"

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θα σηκώσει το δύσκολο βάρος

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να επωμισθεί το δύσκολο αλλά απαιτούμενο βάρος έστειλε από το Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Τόνισε πως το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε λιτά πως εξακολουθεί να διαφωνεί με τον έλληνα ομόλογό του. Προσέθεσε μάλιστα πως «θα ήταν ανόητο να δεχτούμε το παιχνίδι κατηγοριών του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες για μεγάλο χάσμα μεταξύ το ιδίου και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, σχολιάζοντας πως οι δυο βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τη χώρα μας.

Στο πλευρό του κ. Σόιμπλε βρισκόταν ο νέος ΥΠΟΙΚ και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος σχολίασε με νόημα πως είναι «βέβαιος» ότι «υπάρχουν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών των οποίων η υπομονή για την Ελλάδα εξαντλείται».

Προσέθεσε πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά αποσαφήνισε πως και η Αθήνα από την πλευρά της θα πρέπει να καταβάλει εφάμιλλη προσπάθεια.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θα σηκώσει το δύσκολο βάρος"

Ν. Παππάς: Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν

Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς, αναφέρει με δήλωσή του προς το «Εθνος» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στη δήλωσή του ο κ. Παππάς αναφέρει: «Δεν έχουμε κανέα νέο. Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».

Νωρίτερα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ανέφεραν, επικαλούμενα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει τη νέα ελληνική πρόταση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παππάς: Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν"

Γλέζος προς Σουλτς: Γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό

«Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η ακριβής παρέμβαση του κ. Γλέζου έχει ως εξής: «Λυπούμαι ιδιαίτερα που είμαι υποχρεωμένος και πάλι να αναφερθώ σε εσάς, προσωπικά. Πριν από λίγο ακούσαμε έναν ωραίο ρητορικό λόγο που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, σχετικά με τα δικτατορικά καθεστώτα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

» Όμως, σήμερα η ελεύθερη Ελλάδα, μία χώρα που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού για να χαράξει τη δική της πορεία, συναντάει τη σφοδρή αντίδραση τόσο από την πλευρά των τριών θεσμών όσο και από τη δική σας πλευρά.

» Κι αυτό μου κάνει εντύπωση. Με ποιο δικαίωμα; Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επέμβετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε.

» Μακριά τα χέρια όλων των δανειστών από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος προς Σουλτς: Γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό"

Παγκόσμια Τράπεζα: Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τα άλλα κράτη μέλη, οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης δεν πρέπει να υποτιμούνται, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Συγκεκριμένα, ο Νοτιοκορεάτης τραπεζίτης δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο: «Δεν νομίζω ότι κάποιος που δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρεθεί μία λύση που τους ευνοεί. Ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή για πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις. Μερικές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε άμεσα, στην Ανατολική Ευρώπη για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από αυτήν την κατάσταση, επειδή τα συστήματά τους συνδέονται πιο άμεσα με το τραπεζικό σύστημα».

Επιπλέον, ο Κιμ προειδοποίησε και για κίνδυνο μετάδοσης των αρνητικών επιπτώσεων. «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν και ευρύτερες συνέπειες. Σύμφωνα με σχόλια που ακούω από άτομα που έχουν βιώσει πολλές αντίστοιχες κρίσεις, υπάρχουν πάντα εκπλήξεις. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι η αγορά έχει προβλέψει κάθε πιθανή επίπτωση του προβλήματος στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα γίνει. Θα ήθελα λοιπόν να προτρέψω και τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε μία συμφωνία που θα ευνοεί την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Μερικοί πολύ καλοί μου φίλοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όταν ο Κιμ ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι συμφέρει τους Ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό κράτος ακόμα μία φορά, απέφυγε να εκφράσει την προσωπική του γνώμη.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα. Έχοντας το προνόμιο να παρευρεθώ σε πολλές διαφορετικές συζητήσεις, συνειδητοποίησα ότι διακυβεύονται πολλά συμφέροντα και δεν θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη εδώ. Απλώς ελπίζουμε να βρεθεί μία συμφωνία που να βοηθάει την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Τράπεζα: Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit"

«Υποβάλαμε δυο κείμενα-προτάσεων στον Μοσκοβισί για σύγκλιση σε δημοσιονομικά και χρέος»

Κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε δυο συμπληρωματικά κείμενα-προτάσεων στον ευρωπαίο επίτροπο για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, με στόχο να υπάρξει συμβιβασμός στα δημοσιονομικά ζητήματα και στο θέμα του χρέους.

«(Η ελληνική κυβέρνηση) παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων, με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις
και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας την επίσημη τοποθέτησή τους στην αντιπρόταση που κατατέθηκε.
Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι παρέλαβε από την ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόταση μεταρρυθμίσεων και ότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή της.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υποβάλαμε δυο κείμενα-προτάσεων στον Μοσκοβισί για σύγκλιση σε δημοσιονομικά και χρέος»"

Bloomberg: Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της νέας πρότασης που κατατέθηκε από την Ελλάδα στους δανειστές, δημοσιεύει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Η νέα πρόταση που αναμενόταν αρχικά την περασμένη Πέμπτη, παρελήφθη εν τέλει σήμερα το πρωί και συνιστά μια προσπάθεια για την γεφύρωση των διαφορών που παραμένουν μεταξύ της Ελλάδας και δανειστών, σε τομείς-«αγκάθια», όπως το συνταξιοδοτικό και ο ΦΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ξένους αξιωματούχους, το τρισέλιδο κείμενο καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, ενώ η χώρα μας φέρεται να υπέβαλε και χωριστό σημείωμα, επίσης τριών σελίδων, για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αξιοποιήσει κεφάλαια από τον μηχανισμό ESM για να αποπληρώσει περίπου 6,7 δισ. ευρώ ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ και πρέπει να καταβληθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση ζητά πρόσβαση στα εναπομείναντα κεφάλαια του EFSF καθώς και «πράσινο φως» για να μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες, περισσότερο από το μεσοπρόθεσμο κρατικό χρέος.

Σύμφωνα με έναν εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο Bloomberg, το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι μια ασαφής αναδιαμόρφωση προηγούμενων προτάσεων και ακόμη δεν θεωρείται αξιόπιστο. Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αξιολογούν το σχέδιο η παραλαβή του οποίου έγινε σήμερα το πρωί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές"

Μηλιός: Διακοπή διαπραγματεύσεων μέχρι να αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις

Η διαπραγμάτευση αποτελεί σύγκρουση, αντιπαράθεση των συμφερόντων της εργασίας με αυτά του κεφαλαίου, στο έδαφος όχι μόνο της χώρας μας αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλώνει ο Γ. Μηλιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απλωταριά» της Χίου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πώς η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η συνέντευξη

Η δόση στο ΔΝΤ της 5ης Ιουνίου δεν καταβλήθηκε, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα αποπληρωθεί στο τέλος του μήνα μαζί με τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουνίου. Είναι εμφανές ότι η ρευστότητα τελειώνει, όπως είναι εμφανές ότι οι απόψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ διίστανται για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Τι προβλέπετε να συμβεί; Ρήξη, συνέχιση της ίδιας κατάστασης, δημοψήφισμα, εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την εντολή από τον ελληνικό λαό να τερματίσει τις πολιτικές της λιτότητας και να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές υπέρ της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην Ευρωζώνη. Έχω πει πολλές φορές ότι κανέναν δε συμφέρει να πυροβολεί τα πόδια του. Η ίδια η αλληλεξάρτηση των χωρών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει συγκεκριμένα εργαλεία πάλης και διεκδίκησης. Θυμάστε πόσες φορές μας απείλησαν με «έξοδο από το ευρώ», την ίδια ώρα που δήλωναν ότι αυτό δε μπορεί να γίνει, διότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλη της Ευρωζώνη;
Η συμφωνία που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζει την λαϊκή εντολή για τέλος της λιτότητας και δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αντίπαλός μας είναι η στρατηγική του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η λιτότητα είναι η «τεχνική» μέσα από την οποία διασφαλίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μάλιστα ως ανακατανομή εξουσίας, πλούτου και εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου, δηλαδή σε κόστος της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ο κεντροαριστερός και συντηρητικός πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα και οι «Θεσμοί» των δανειστών εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το δίλημμα επομένως δεν είναι ανάπτυξη ή ύφεση, αναπτυξιακά ή υφεσιακά μέτρα. Το δίλημμα είναι ποια συμφέροντα θα προωθήσει η κυβέρνηση, του κεφαλαίου ή της εργασίας.
Το δίλημμα είναι ποια συμφέροντα θα προωθήσει η κυβέρνηση, του κεφαλαίου ή της εργασίας
Βασικό ζητούμενο για μας είναι η «αντίστροφη αναδιανομή», που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταφορά των βαρών στους «έχοντες», ένα «μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο», που θα αποφέρει τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Όρο και προϋπόθεση αποτελούν η θέσπιση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος, που θα ελαφρύνει την κοινωνική πλειοψηφία και θα κατανέμει τα βάρη στο κεφάλαιο και τον πλούτο, η διεύρυνση του χώρου των κοινωνικών αγαθών στον αντίποδα της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων, η δημοκρατία.
Ας το ξαναπώ: Η λιτότητα λειτουργεί ως στρατηγική για τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους. Η λιτότητα μειώνει το κόστος εργασίας του ιδιωτικού τομέα, αυξάνει τα κέρδη ανά μονάδα κόστους (εργασίας) και ως εκ τούτου αυξάνει το ποσοστό κέρδους. Συμπληρώνεται από την οικονομία στη χρήση «υλικού κεφαλαίου» (άλλη μια στρατηγική «συρρίκνωσης της ζήτησης» θα έλεγαν κάποιοι!) και από θεσμικές αλλαγές οι οποίες ενισχύουν την ισχύ των διευθυντών στο εσωτερικό της επιχείρησης και των κατόχων χρηματοπιστωτικών τίτλων στο εσωτερικό της κοινωνίας.
Εμείς είμαστε αντίθετοι στη λιτότητα όχι διότι επιβραδύνει τη συσσώρευση κεφαλαίου, την ανάπτυξη, προσωπικά κάθε άλλο παρά πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά διότι αυτό που μειώνεται μέσα από τη λιτότητα, το κόστος παραγωγής για την καπιταλιστική τάξη, συνιστά το βιοτικό επίπεδο της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αυτό ισχύει και για το κράτος πρόνοιας, του οποίου οι υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ως μορφή «κοινωνικού μισθού».
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η διαπραγμάτευση αποτελεί σύγκρουση, αντιπαράθεση των συμφερόντων της εργασίας με αυτά του κεφαλαίου, στο έδαφος όχι μόνο της χώρας μας αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σε πρόσφατη ομιλία σας αναφερθήκατε στην ανάγκη καθυστέρησης πληρωμών προς το Δ.Ν.Τ., ώστε να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των βασικότερων δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη χειμαζόμενη κοινωνία. Σε περίπτωση που βρεθεί η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, εκτιμάτε ότι θα είναι δυνατή – με οικονομοτεχνικά κριτήρια – η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών (μισθοί/συντάξεις, εύρυθμη λειτουργία του κράτους), με δεδομένο ότι οι δανειστές θα κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τη χώρα μας;

Η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα να καλύψει το «δημοσιονομικό κενό», δηλαδή τις ανάγκες που προκύπτουν για τον Προϋπολογισμό: Μισθοί, συντάξεις, κοινωνική προστασία, άμυνα κ.ο.κ. Η δανειοδότηση έχει στόχο να εξασφαλίσει την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», δηλαδή την κανονική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.
Να σας θυμίσω ότι πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν, στο σημείο αυτό, του «χρηματοδοτικού κενού», ασκούνται οι εκβιαστικές πιέσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή, όπου καθυστερείται η χρηματοδότηση, όπως άλλωστε συνέβη και με τη «συμφωνία» της 20ης Φεβρουαρίου.
Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το «χρηματοδοτικό κενό» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με εμμονή στη λογική του δανεισμού (συνεχώς νέα δάνεια για να πληρώνονται τα παλαιότερα), αλλά με μια γενναία απομείωση του χρέους (και μάλιστα όχι του ελληνικού αποκλειστικά, αλλά όλων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης).
Σήμερα τα επιτόκια παγκοσμίως είναι χαμηλά κι αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα της ρύθμισης του ευρωπαϊκού χρέους μπορεί να αναβάλλεται, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να λειτουργεί ως μοχλός για τη διαιώνιση της δημοσιονομικής λιτότητας (ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα) και γενικότερα των αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η χώρα μας είναι τη στιγμή αυτή «ξεχωριστή περίπτωση», διότι οι δανειστές χρησιμοποιούν το όπλο της «χρηματοδοτικής ασφυξίας» (καθυστέρηση υπεσχημένων χρηματοδοτικών δόσεων από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα) για εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της, να αποδεχθεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Έχοντας συνείδηση της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εγκλωβιστεί σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη παγίδα, επιδιώκοντας την πάση θυσία αποφυγή μιας καθυστέρησης πληρωμών προς τους δανειστές.
Το ζήτημα είναι πολιτικό. Η νεοφιλελεύθερη παγίδα μπορεί να διαρραγεί όταν η ελληνική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι θα τολμήσει να επιλέξει την καθυστέρηση πληρωμών, προκειμένου να μην αθετήσει τη λαϊκή εντολή, να μην προδώσει όσους την εμπιστεύτηκαν. Εντός της Ζώνης του Ευρώ, μια που η «νομισματική» υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εξίσου ανεπιθύμητη με την «εσωτερική υποτίμηση».
Η επίπτωση από μια αύξηση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα είναι αμελητέα, αφού έτσι κι αλλιώς η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.

Η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη. Η υιοθέτηση εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας ενός νέου αποκλειστικού εθνικού νομίσματος θα μετέτρεπε την Ευρωζώνη από μια ενιαία νομισματική περιοχή σε ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η σταθερότητα (και ύπαρξη) της οποίας θα κατέρρεε σύντομα, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματαγορών στο περιβάλλον «συναλλαγματικού κινδύνου» που θα δημιουργείτο αμέσως μετά την πρώτη «έξοδο». Γι' αυτό κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, η αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα σημάνει αποχώρηση του Ταμείου από το «ελληνικό Πρόγραμμα» και έναρξη των διαπραγματεύσεων για την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Είναι κοινή παραδοχή ότι η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία πολυπρισματική ψήφο. Στις τάξεις των ψηφοφόρων του συναντάει κανείς κατεξοχήν κινηματικούς ανθρώπους, κομμουνιστές, αναρχικούς αλλά και, στο μεγαλύτερο μέρος πλέον, τα κατεξοχήν μικροαστικά και συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας που δέχθηκαν ανελέητη επίθεση κατά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια και που θέλησαν να βάλουν φρένο με την ψήφο τους στην ανεξέλεγκτη πορεία της καταστροφής. Πιστεύετε ότι ένα ετερόκλητο πλήθος σαν κι αυτό, που στην πλειοψηφία φαίνεται απλά να επέλεξε μία καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, μπορεί να βρει τη βούληση και την αποφασιστικότητα ώστε να απαιτήσει και να επιβάλει ένα πραγματικά ριζοσπαστικό πρόγραμμα που αφετηρία του θα έχει την καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές;

Όταν στην Ιστορία λαμβάνουν χώρα τομές, ριζικοί μετασχηματισμοί και ανακατατάξεις, σε οποιαδήποτε χώρα, κινητήρια δύναμη είναι πάντα αυτό που περιγράφετε ως «ετερόκλητο πλήθος». Κάθε ιστορική τομή δεν είναι παρά η συγχώνευση διαφορετικών ρευμάτων, η ενοποίηση πολλαπλών αντιφάσεων, με τελικό αποτέλεσμα τον ενιαίο προσανατολισμό του «ετερόκλητου πλήθους». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα μικρό κόμμα με ριζοσπαστική πολιτική. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και οι πολύμορφοι αγώνες της περιόδου 2010-12 άλλαξαν το τοπίο των πολιτικών εκπροσωπήσεων στη χώρα και τελικά ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και κυβέρνηση το 2015.
Το τελευταίο για το οποίο μιλούσε, και άρα ψηφίστηκε, ήταν η διαιώνιση και διαχείριση της «παρούσας κατάστασης».
Στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία στην ουσία αποτελεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, έγιναν λάθη, όπως παραδέχτηκε η ίδια η κυβέρνηση. Δεν διαπραγματεύεσαι δηλώνοντας ότι αποδέχεσαι «το 70% του μνημονίου». Η διαπραγμάτευση είναι πάλη για αλλαγή ενός συσχετισμού δύναμης, δεν είναι πάλη αναλύσεων και επιχειρημάτων. Υπάρχουν βασικοί διαπραγματευτικοί κανόνες. Θυμάστε στην αρχή ότι ο λαός ήταν στους δρόμους στηρίζοντας την κυβέρνηση. Τότε έπρεπε να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας, θέτοντας ρητά το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμών των ομολόγων, αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση. Ο λαός μας εξέλεξε για το πρόγραμμά μας και όχι για να μείνουν τα πράγματα όπως τα παραλάβαμε με μικρές βελτιώσεις. Οι άνθρωποι που μας ψήφισαν έκαναν υπέρβαση της πολιτικής τους ταυτότητας, απογοητευμένοι, από τα κόμματα που μέχρι τότε στήριζαν, κι αυτό είναι σημαντικό.
Ο κόσμος της εργασίας κινητοποιήθηκε με βάση το «ταξικό του ένστικτο», όταν είδε να ανατρέπεται η ζωή του και να διαλύονται τα δικαιώματά του για να περισωθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών μέσα στην κρίση. Έχω ακούσει αμέτρητες φορές προεκλογικά να μου λένε, μη μας προδώσετε, μη γίνετε σαν τους άλλους.
Αυτός ο κόσμος είναι η δύναμή μας.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι προτάσεις των θεσμών ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας που έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις. Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι προτάσεις των θεσμών δείχνουν πως δεν θέλουν συμφωνία. Πώς κρίνετε τη στάση των δανειστών;

Οι δανειστές θέλουν συμφωνία. Τη θέλουν όμως στη βάση των συμφερόντων που εκπροσωπούν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο: Συμφωνία με συνέχιση της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο κλπ. Αγνοούν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ετυμηγορία.
Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου σέβονται τη λαϊκή βούληση μόνο όταν εξαναγκάζονται να το κάνουν. Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα: Αν οι «θεσμοί» επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει όχι απλώς να καθυστερήσει τις δανειακές πληρωμές, αλλά και να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση μέχρις ότου αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

Στη Χίο, όπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου υπάρχει αναβρασμός για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πριν λίγες ημέρες ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης δήλωσε «Δεν ήταν ποτέ κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η διατήρηση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά», ωστόσο λίγους μήνες πριν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση αντιδρούσε σθεναρά όποτε έπεφτε στο τραπέζι αυτή η πρόταση. Τι έχει αλλάξει;

Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερο βάρος στη νησιωτικότητα. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για τη διευκόλυνση ενός σημαντικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, αλλά για τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ευημερίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού γεωγραφικού και κοινωνικού χώρου της πατρίδας μας. Πρέπει να επιμείνουμε σθεναρά στη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ο χαμηλός ΦΠΑ απλώς αντισταθμίζει ένα μέρος του αυξημένου κόστους που προκύπτει από τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό!

Σε κάποια ζητήματα όπως αυτό των εξορύξεων στις Σκουριές, του Ελληνικού, του ΤΑΙΠΕΔ ή των κέντρων κράτησης μεταναστών, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει ενιαία στάση και να υπαναχωρεί σε σχέση με προεκλογικές της θέσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων σε αυτά τα θέματα ή είναι οι δεσμεύσεις από το παρελθόν που της δένουν τα χέρια και δεν επιτρέπουν την ανατροπή τους;

Το κατοχυρωμένο δικαίωμα των λαών, είναι η δημοκρατία, το δικαίωμα να αποφασίζουν δημοκρατικά για το μέλλον τους, η λαϊκή κυριαρχία. Για να επιτύχει η κυβέρνηση την υλοποίηση του προγράμματός της πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο κύριο μέτωπο, στο εσωτερικό της χώρας, ότι εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτά της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υλοποιεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που απορρέουν από την 25η Ιανουαρίου, δεν υποχωρεί.
Στα ζητήματα που θίγετε με την ερώτησή σας υπάρχουν σαφείς συνεδριακές αποφάσεις, αλλά και επεξεργασμένες λεπτομερείς προτάσεις των Τμημάτων του Κόμματος. Για παράδειγμα, ως υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής που ήμουν, γνωρίζω ότι ως Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής είχαμε καταθέσει τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις, σε αντιστοιχία με τις συνεδριακές μας αποφάσεις. Το ίδιο ξέρω ότι έγινε και από τα άλλα Τμήματα του κόμματος. Ξέραμε ότι το έργο μας δε θα είναι εύκολο, αλλά η Αριστερά έχει δεκαετίες αγώνων, διεκδικήσεων και κατακτήσεων που ποτέ δεν έγιναν σε εύκολους δρόμους.

Πρόσφατα ακούσαμε από τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για τη δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του αρχιπελάγους με τις ΗΠΑ, ενώ πριν λίγες μέρες καταψήφισε και το νομοσχέδιο για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Πώς βλέπετε την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ;

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικο-πολιτικές αφετηρίες, ωστόσο το κυρίαρχο ζήτημα, που οδήγησε σε αυτή τη συγκυβέρνηση και αυτό για το οποίο απαιτείται άμεση πολιτική λύση, είναι το τέλος της λιτότητας και η διαγραφή του χρέους. Σ' αυτά, οι απόψεις συγκλίνουν.
Κλείνοντας θα θέλαμε ένα σχόλιο για τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που παραδοσιακά πιάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, το νησί από το οποίο κατάγεστε.
Ακόμα και στην επιλογή του κόμματος, υπάρχουν, ειδικά σε τοπικές κοινωνίες, στέρεες και παλιές παραδόσεις. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η εκπροσώπηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που έχουν ιδιαίτερη παρουσία σε συγκεκριμένους τόπους. Στη Χίο έρχομαι συχνά, λόγω καταγωγής, και έχω γνωρίσει τους συντρόφους μου, που είναι άξιοι, ενεργοί και δραστήριοι στην τοπική κοινωνία. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση που περιγράφετε. Και είναι πρόκληση και πρόσκληση για μένα, να έρχομαι συχνότερα στο νησί μας.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηλιός: Διακοπή διαπραγματεύσεων μέχρι να αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις"

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι πιστωτές δεν θα κάνουν άλλες παραχωρήσεις

Την πεποίθησή του πως οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα κάνουν άλλες παραχωρήσεις εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «μη αξιόπιστες» τις νέες προτάσεις που έλαβαν σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε νέες του δηλώσεις ο κ. Σέλινγκ ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα τζογάρει πολλά και ενδέχεται να τα χάσει, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ, οι πιστωτές της χώρας και τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούν να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι πιστωτές δεν θα κάνουν άλλες παραχωρήσεις"

Τσίπρας: Αρχή του τέλους της ευρωζώνης μια πτώχευση της Ελλάδας

O Αλ. Τσίπρας σε νέα συνέντευξή του στην Corriere della Sera τονίζει ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.
«Θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ευρώ. Εάν η Ευρώπη δεν μπορέσει να χειριστεί το πρόβλημα μιας τόσο μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της οικονομίας της, πώς θα μπορέσει να χειριστεί προβλήματα χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχει €2 τρισ. ευρώ χρέος, διερωτάται ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα τονίζει ότι στόχος της αυριανής συνάντησης με Μέρκελ-Ολάντ είναι να τεθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.
Ερωτηθείς για το γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τη λιτότητα όταν άλλες χώρες της Ευρώπης έπρεπε να την εφαρμόσουν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι η λιτότητα εφαρμόστηκε με μία βαναυσότητα που δεν είχε προηγούμενο, επιφέροντας καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η συνέντευξη

Κύριε πρωθυπουργέ, την Τετάρτη θα συναντηθείτε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει πει πως όλοι εργάζονται σκληρά όμως δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος. Ωστόσο για εβδομάδες η ελληνική ομάδα ήταν ανοικτά αισιόδοξη, σε αντίθεση με τους διαπραγματευτικούς εταίρους. Ποιες νέες προτάσεις σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός;

Νομίζω πως οι αυριανές συζητήσεις θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Θα θέσουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Έχουμε υποβάλει ένα πλήρες κείμενο, που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος που αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε το χάσμα των δημοσιονομικών, θέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί που οι απαιτήσεις είναι παράλογες και απαράδεκτες. Όλα αυτά, όμως, θα έχουν κάποιο νόημα αν οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να βρουν σοβαρές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. θέλουμε να τελειώσουμε μια και καλή όλη αυτή την τρομακτική συζήτηση για το Grexit, που για χρόνια αποτελεί τροχοπέδη της οικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης. Όχι να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα κάθε έξι μήνες.

Ποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνήσει οι πιστωτές και ποια συζητάτε ακόμα;

Πιστεύω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. το μόνο που χρειάζεται είναι μια θετική αντιμετώπιση προς τις εναλλακτικές προτάσεις για τις περικοπές των συντάξεων και την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Στόχος μας είναι μέτρα που περιέχουν στοιχεία αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το βασικό είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος αλλά και για την επόμενη ημέρα, με άλλα λόγια το πώς η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με μια ανταγωνιστική οικονομία όσο το δυνατόν συντομότερα. Ζωτικής σημασίας γι' αυτό είναι μια λύση για το πρόβλημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης περιττό, προσφέροντας ταυτόχρονα μια βιώσιμη μεσοπρόθεσμη προοπτική για την αποπληρωμή του χρέους, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές συντομότερα απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε.

Γιατί δεν αρέσουν οι προτάσεις σας στους τρεις θεσμούς;

Δεν πιστεύω ότι δεν τους αρέσουν. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι από αυτούς είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε ετών στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, γιατί αν το κάνουν αυτό θα υπήρχε κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν πως η λιτότητα έχει αποτύχει. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όμως πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας αέναης κρίσης, ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος της αποτυχίας.

Τι δεν σας άρεσε στις προτάσεις των θεσμών;

Η πρόταση ήταν ατυχής, όμως αυτό συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Απογοητευτήκαμε γιατί δεν αντανακλούσε καθόλου τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group. Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκάθαρα αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να εφαρμόσουμε μέτρα που κανένας άλλος στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμόσει, ή που η Ελλάδα θα πρέπει να αναγκαστεί να εφαρμόσει σαν να μην υπήρξαν εκλογές που άλλαξαν την κυβέρνηση πριν από τέσσερις μήνες. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται να καταργήσουμε τις κατώτατες συντάξεις ή τα επιδόματα που επηρεάζουν τους φτωχότερους πολίτες μας. Ή να προσθέσουμε 10% στο κόστος του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Ή να καταργήσουμε το επίδομα θέρμανσης όταν ο κόσμος πεθαίνει απ' το κρύο. Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο διότι είναι εκτός της λαϊκής εντολής που λάβαμε αλλά και διότι αν συμφωνούσαμε θα επιφέραμε πλήγμα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην οποία ορισμένοι από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε με πάθος.

Η λιτότητα έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να διαφέρει;

Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η λιτότητα εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και έχει επιφέρει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αυτό γίνεται εμφανές από το πώς έχει αλλάξει η χώρα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανεργία αυξήθηκε από το 12% στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και έχει επιβληθεί ένα αβάσταχτο φορολογικό βάρος στις μεσαίες και φτωχότερες κοινωνικές τάξεις. Η ανθρωπιστική κρίση των αστέγων και αυτών που ζουν στα όρια της κοινωνίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξετε τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να διαπιστώσετε πως οι συγκρίσεις είναι ατυχείς. Κανένας δεν έχει υποφέρει τόσο όσο οι Έλληνες.

H όλη διαπραγμάτευση του χρέους χαρακτηρίζεται από μια σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας και από αυτούς που πιστεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Είναι απλώς ένα ζήτημα οικονομικής θεωρίας ή μια πολιτική αντιπαράθεση;

Οι οικονομικές θεωρίες αναπτύσσονται έτσι, ώστε να υποστηρίζουν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει μόνο μία οικονομική θεωρία αλλά πολλές. Θα πρέπει απλώς κανείς να συγκρίνει τους δείκτες της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη πριν και μετά τη μεγάλη κρίση του 2008. Οι συνταγές που σχεδιάστηκαν ήταν σε κόστος της εργασίας, δηλαδή έτσι ώστε να απορυθμιστεί η αγορά εργασίας με σκοπό να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερα κέρδη, να αυξηθούν δηλαδή οι επενδύσεις. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη θα έφτανε σε όλη την κοινωνία. Δυστυχώς αυτό δε λειτούργησε. Είναι μια συνταγή η οποία αποτυγχάνει συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια. 

Εάν υπήρχε μια έξοδος από το ευρώ, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κλονιζόταν τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Αυτό σας δίνει ένα πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση. Θα ήταν όμως δίκαιο για τους ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώσουν για μία χρεοκοπία; 

Δε θέλουμε ούτε να φοβίσουμε ούτε να εκβιάσουμε κανέναν. Ξέρουμε ότι και άλλοι λαοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την ίδια στιγμή δείχνουν αλληλεγγύη. Όμως η Ελλάδα είναι ακόμα κυρίαρχο κράτος με την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της και τη διεθνή κοινόητητ να συζητήσει οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα με όλους. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό.
Η Ελλάδα λαμβάνει δάνεια. Κανείς δεν χαρίζει λεφτά. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο, η Γερμανία έχει κερδίσει €360 εκ. από δάνεια που μας έχει δώσει. 

Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν επίσης χρεοκοπία του ευρώ;

«Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές. Θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του ευρώ. Εάν η Ευρώπη δεν μπορέσει να χειριστεί το πρόβλημα μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, πώς θα μπορέσει να χειριστεί προβλήματα χωρών όπως η Ισπανία ή η Ιταλία με €2 τρισ. χρέους; Αν η Ελλάδα καταρρεύσει οι αγορές θα ψάξουν αμέσως τον επόμενο. Εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους θα είναι τεράστιο. Γι' αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δε θα είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά.
Στην πραγματικότητα κάνει το αντίστροφο. Εάν η Ελλάδα πάρει κάτι καλό από αυτές τις διαπραγματεύσεις – για παράδειγμα μία ελάφρυνση της λιτότητας – ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που χώρες, ιδιαίτερα αυτές από τη νότια Ευρώπη, θα έπρεπε να υποστηρίξουν την ελληνική πρόταση: από δικό τους συμφέρον.

Για τον Ματέο Ρέντσι, είναι ασύλληπτο οι Ιταλοί να πρέπει να πληρώσουν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην Ελλάδα.

Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το ζήτημα έχει καταλάβει λάθος. Έχουμε ήδη δεσμευτεί να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκρίσεις δεν στέκουν: στα πέντε αυτά χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε κόψει τις συντάξεις κατά 44%, έχουμε μειώσει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κατά 32%, έχουμε καταστρέψει την αγορά εργασίας, διαλύσει το κράτος πρόνοιας, έχουμε «ξεζουμίσει» τους εργαζομένους επιβάλει εξοντωτικούς φόρους στην μεσαία τάξη και έχουμε φράσει το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους σε μια χώρα με ενεργό πληθυσμό 6 εκατομμυρίων.
Δυστυχώς, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν παρουσιάζουν ένα κοινό μέτωπο. Κάποιοι προσποιούνται ότι αυτά τα θέματα δεν τους αφορούν, ώστε να κρατήσουν ήσυχες τις αγορές.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση;

Το θέμα κλειδί είναι ότι όλο το βάρος της κρίσης έχει πέσει στους ώμους των φτωχών και της μεσαίας τάξης,. Αυτό που θα περιμέναμε από τους εταίρους μας θα ήταν μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτέλους έχει μία κυβέρνηση έτοιμη να τα βάλει με την οικονομική ολιγαρχία και ότι θα μας βοηθούσαν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, την μαύρη οικονομία και εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο αυτό θα ξανανομιμοποιήσει την Ευρώπη στα μάτια των πολιτών της και επίσης στα μάτια του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εάν στο τέλος δεν υπάρξει συμφωνία, θα προκηρύξετε νέες εκλογές;

Δεν προβλέπω ούτε θέλω νέες εκλογές. Λάβαμε εντολή του εκλογικού σώματος μόλις τρεις μήνες πριν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε μεγαλώσει την εκλογική μας επιρροή. Στα τέσσερα χρόνια που μας έχουν δοθεί, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αρχή του τέλους της ευρωζώνης μια πτώχευση της Ελλάδας"

Ο Γιάννης Θεωνάς νέος διοικητής του ΙΚΑ

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, υπέβαλε στις 2 Ιουνίου 2015 την παραίτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Σπυρόπουλο για την άψογη συνεργασία που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών.

Επίσης, ζήτησε από τον παραιτηθέντα Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για τον ορισμό του νέου Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (έγκριση από την επιτροπή του άρθρου 49Α της Βουλής, δημοσίευση σε ΦΕΚ).

Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε για νέο διοικητή του ΙΚΑ τον Ιωάννη Θεωνά, οικονομολόγο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, πρώην μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε μάλιστα και γενικός γραμματέας από το 1992 ως το 1994. Την τελευταία δεκαετία ήταν μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος υποδιοικητής, στη θέση του κ. Θεωνά, ορίζεται ο νομικός Διονύσιος Καλαματιανός, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της ΑΣΟΕΕ και μέλος της ομάδας για την κοινωνική ασφάλιση της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα νέα δεδομένα, η διοίκηση του ΙΚΑ διαμορφώνεται ως εξής:

Διοικητής: Γιάννης Θεωνάς
Υποδιοικητής: Γιάννης Δούκας
Υποδιοικητής: Διονύσης Καλαματιανός
Υποδιοικητής: Βασιλική Τριανταφυλλίδη, που παραμένει.

Το νέο διοικητικό σχήμα με βάση την εμπειρία των μελών του μέσα από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αλλά και τη βαθιά επιστημονική γνώση της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας διοίκησης, θα προχωρήσει στις απαραίτητες τομές και θα χαράξει μια πολιτική ανθρωποκεντρική, που θα άρει τις αδικίες και θα προστατεύει τους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Με τη στήριξη του στελεχιακού δυναμικού του ΙΚΑ, η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος, στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του, στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του, με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννης Θεωνάς νέος διοικητής του ΙΚΑ"

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απάντησή μου στον Εξοχώτατον κ. Γεώργιον Α. Παπανδρέου

Με αφορμή το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Τρόικα: Ο Δρόμος προς την καταστροφή», που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Εξοχώτατος κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου με κατηγορεί, όπως και ο εκπρόσωπος του Γεώργιος Ελενόπουλος, ότι προστατεύω τις εγκληματικές πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Η απάντησή μου στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο ελληνικός λαός …τίμησε στις τελευταίες εκλογές, καταδικάζοντας τις δικές του πολιτικές, ακολουθεί:
«Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, παρασυρμένος από τους συμβούλους του, που τον οδήγησαν σε καταστροφικές αποφάσεις για τον τόπο και τον ίδιο, έβγαλε τη μάσκα του …Ελενόπουλου, και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Παπανδρέου: «Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν.»
Αν περίμενε, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, να διαβάσει το βιβλίο πριν τοποθετηθεί, θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί ότι το κεφάλαιο για τον κ. Καραμανλή είναι πιο αυστηρό από αυτό που τον αφορά. Βιάστηκε και εκτέθηκε.
Είχε την ευκαιρία, ως Παπανδρέου ή έστω και ως …Ελενόπουλος, να καταθέσει τις θέσεις του και αυτές να δημοσιευθούν στο βιβλίο, αλλά αρνήθηκε να με συναντήσει. Δικό του το πρόβλημα.
Κατά τα άλλα, όλες οι απαντήσεις για τους μοιραίους πρωθυπουργούς και πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, βρίσκονται μέσα στο βιβλίο, το οποίο θα το κρίνουν οι αναγνώστες, όχι όσοι ευθύνονται για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Περισσότερο από κάθε βιβλίο, από κάθε δημοσίευμα, από κάθε αποκάλυψη, σημασία έχει η γνώμη του ίδιου του ελληνικού λαού, ο οποίος κρίνει και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους. 
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, πήρε μια γεύση στις τελευταίες εκλογές. Εκτός αν δεν αντιλήφθηκε ούτε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός έκρινε την πρωθυπουργία του.
Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση στον κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Υποστηρίζω κάθε γραμμή του βιβλίου μου με πάθος, είτε οι αναφορές γίνονται για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, είτε για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη».
Η ανακοίνωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ακολουθεί:
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Η άποψή μου για την άσκηση της πολιτικής είναι γνωστή.
Πρώτα η χώρα και ο Ελληνικός λαός.
Αυτή μου η στάση επιβεβαιώνεται από την προσωπική μου διαδρομή σε κάθε δύσκολη στιγμή που πέρασε η Ελλάδα.
Στο όνομα αυτής μου της άποψης, σιώπησα επί μακρόν.
Σήκωσα βάρος που δεν μου αναλογούσε με μοναδικό μέλημα να συμβάλλω σε ευρύτερες συνεννοήσεις για την υπέρβαση της κρίσης και την προστασία της χώρας.
Κάποιοι έκτισαν καριέρες και άλλοι κομματικά οφέλη πάνω στη λάσπη, τη συκοφαντία, τη συνωμοσιολογία και το ψέμμα, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και την οργή του Ελληνικού λαού.
Αρκετά όμως, ανέχτηκα αυτές τις συμπεριφορές.
Αρκετά, για όσους θέλουν πάνω στην πλάτη μου και σε βάρος της αλήθειας να κερδοσκοπούν.
Αρκετά, για τη συστηματική συσκότιση της αλήθειας, προκειμένου να προστατευτούν πρόσωπα, κατεστημένα και πολιτικές πρακτικές που έβλαψαν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον.
Όσο συνεχίζεται αυτή η εύκολη συνωμοσιολογία, η λάσπη και η συκοφαντία, τόσο ο τόπος θα χάνει τον προσανατολισμό του και θα κρύβονται άνομα συμφέροντα πίσω από μυθοπλασίες, τόσο θα υποφέρει ο Ελληνικός λαός που θέλει ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο.
Μια Ελλάδα χτισμένη πάνω στην αλήθεια και όχι σε δεκανίκια.
Ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση.
Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Παπανδρέου: «Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν.»
Θα με βρίσκουν πάντα απέναντί τους».
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γραφείο Τύπου Αθήνα, 8 Iουνίου 2015
 Σχόλιο Γιώργου Ελενόπουλου για τις «αποκαλύψεις» του Μιχάλη Ιγνατίου
Η κατάρρευση κάθε ΜΥΘΟΥ που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, σχετικά με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, είναι προφανές ότι, αναδεικνύει την πενία των επιχειρημάτων του πλυντηρίου που έχει στηθεί από γνωστά κέντρα, για το ξέπλυμα των εγκλημάτων της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Σε αυτήν την επιχείρηση, πρωτοστατεί με τακτικές δήθεν αποκαλυπτικές δημοσιεύσεις του, ο κ. Ιγνατίου.
Μόνο που – όπως και όλες οι προηγούμενες δήθεν αποκαλύψεις του, και αυτή που έρχεται τώρα στη δημοσιότητα με το «αποκαλυπτικό» βιβλίο του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς.
Ας δούμε το γιατί:
  1. Επί της συγκεκριμένης συνάντησης στην οποία αναφέρεται ο κ. Ιγνατίου στο βιβλίο του
Η συνάντηση αυτή, πράγματι έγινε, στο διάστημα μεταξύ της κατάθεσης του προσχεδίου και του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού για το έτος 2010, το Νοέμβριο του 2009.
Στη συνάντηση αυτή, η συζήτηση αφορούσε τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των ελλειμμάτων. Όπως έγινε φανερό στη συνάντηση, υπήρξε ταυτότητα απόψεων ως προς την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, αλλά διαφορετική προσέγγιση επί του ύψους και του είδους των μέτρων. Η ελληνική πλευρά μιλούσε για μέτρα που θα περιέκοπταν το έλλειμμα κατά περίπου 3,3 μονάδες, όπως προέβλεπε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι εταίροι μιλούσαν για μέτρα που θα περιέκοπταν το έλλειμμα κατά περίπου 4-5 μονάδες. Τελικώς, ο προϋπολογισμός που κατετέθη – λαμβάνοντας υπόψη και το περιεχόμενο της συνάντησης εκείνης, προέβλεπε (μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο αρχές Δεκεμβρίου) τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Για την ιστορία, με τα μέτρα που ελήφθησαν και στη συνέχεια, μόνον την πρώτη χρονιά της προσαρμογής, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη συνάντηση αυτή, δεν κατετέθη από τους εταίρους πακέτο – μίνι μνημόνιο, επί του οποίου ζητείτο η απάντηση της τότε Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Και επίσης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους των εταίρων, που να προβλέπει χρηματοδότηση της χώρας και επομένως να συνιστά μίνι μνημόνιο, καθώς τότε ουδείς μιλούσε για δανειοδότηση της χώρας, ούτε μπορούσε να υπάρξει δανεισμός από την ΕΕ αφού «μηχανισμός στήριξης» δεν υπήρχε ούτε στον ορίζοντα.
Φαίνεται να ξέχασε ο κ. Ιγνατίου ότι το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας – όπου το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3%.
Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε το αυτονόητο.
Την προσαρμογή της χώρας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που παραβίασε κατάφωρα η Κυβέρνηση Καραμανλή.
Κλήθηκε η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να σηκώσει το βάρος της προσαρμογής, παρότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το εκτίναξε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ας του θυμίσουμε ακόμη και την πρόσφατη Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την κρίση στην Ελλάδα.
Ας του θυμίσουμε επίσης, ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή με τις αλχημείες της έπληξε καθοριστικά την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή κατέστησε την Ελλάδα αναξιόχρεη.
Μέσα στη δίνη της κρίσης, ουδέποτε κατετέθη πρόταση που να αγνοήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κατέθετε εναγωνίως προτάσεις για συνολικές λύσεις στην κρίση – όπως για παράδειγμα, αυτή για τα ευρωομόλογα.
Και οι εταίροι μας χαρακτήριζαν το πρόβλημα ελληνικό και συνιστούσαν να το επιλύσουμε μόνοι μας.
Πολύ αργότερα, από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 και μετά, άρχισαν κάπως να το συζητούν και ύστερα από σκληρότατες διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν στην απόφαση να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους, με την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Πέραν όμως όλων αυτών, όπως και οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν, το πρόβλημα ήταν συστημικό – δηλαδή και πρόβλημα αρχιτεκτονικής του ΕΥΡΩ και η απάντησή του, δεν αφορούσε το αν θα γινόταν περικοπή 4 ή 5 μονάδων του ελλείμματος, κάτι που η τότε Ελληνική Κυβέρνηση υπογράμμιζε συνεχώς – δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων.
Για την ιστορία επίσης, το τελικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009, άνω του 15%, ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ, το Νοέμβριο του 2010. Γιατί; Γιατί τότε βγήκαν από τα ντουλάπια των ταμείων, όλοι οι «σκελετοί» της πολιτικής που άφησε πίσω της η Κυβέρνηση Καραμανλή.
Κλείνοντας επ” αυτού, είναι κάτι περισσότερο από αστείο, να ισχυρίζεται και να πιστεύει κανείς ότι, μας έδωσαν πρόταση «μίνι-μνημονίου» με χρήματα και μάλιστα, χωρίς ΔΝΤ το Νοέμβριο 2009, όταν η ΕΕ δεν είχε ακόμα πειστεί και ούτε κουβέντιαζε για την ανάγκη μηχανισμού.
  1. Επί της σκοπιμότητας της δήθεν αποκάλυψης
Ο κ. Ιγνατίου, όπως αναφέρει και στο βιβλίο του, ρώτησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη συνάντηση αυτή και έλαβε μια απάντηση την οποία και παραθέτει.
Ωστόσο, σκοπίμως, δεν ρώτησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν οι εταίροι παρέδωσαν πακέτο – μίνι μνημόνιο με τη σημείωση να υπάρξει απάντηση από τον τότε Πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό, αν και υπάρχει στο βιβλίο Ιγνατίου η επιβεβαίωση της συνάντησης καθώς και το περιεχόμενο της συζήτησης που αφορούσε τη λήψη μέτρων, δεν υπάρχει ερώτηση και απάντηση επί της δήθεν πρότασης για πακέτο – μίνι μνημόνιο.
Γιατί; Γιατί ο κ. Ιγνατίου, δεν ήθελε να υπάρχει από τότε απάντηση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επί αυτού του σκέλους των δήθεν πληροφοριών που είχε από ΑΓΝΩΣΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΠΗΓΗ, ώστε να μπορεί σήμερα να «πουλήσει» με το βιβλίο του τη δήθεν αποκάλυψη.
Μόνο που, με δήθεν αποκαλύψεις και πολλούς μύθους, όπως μάθαμε καλά πλέον τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχτισαν καριέρες και περιουσίες. Και όλοι, στην πλάτη του Γιώργου Παπανδρέου.
Και όπως πάνε, σε λίγο θα μας πουν, πως και για το αδιέξοδο της σημερινής διαπραγμάτευσης ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου.
  1. Και τέλος,
Παρακαλείται, όποιος προαιρείται, να δώσει στη δημοσιότητα αυτό το δήθεν σούπερ ντούπερ «μίνι-μνημόνιο» που δήθεν αγνόησε ο Γιώργος Παπανδρέου και το οποίο θα επέλυε δήθεν το ελληνικό πρόβλημα άνετα κι ωραία, ήρεμα κι απλά, χωρίς κόπο, «με ένα πόνο».
Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να δούμε, αυτό το δήθεν «μίνι-μνημόνιο», μήπως προέβλεπε άμεση κατάργηση των δεκάδων χιλιάδων stage στο δημόσιο; Μήπως προέβλεπε μείωση κατά 30% των συμβασιούχων; Κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών; Υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των προσλήψεων στο δημόσιο; Σκληρή ρήτρα 1 πρόσληψη για κάθε 2 αποχωρήσεις; Αύξηση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά; Μείωση επιδομάτων στο δημόσιο κατά 10%; Πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων; Κατάργηση μέτρου απόσυρσης και νέα τέλη κυκλοφορίας;
Γιατί όλα τα παραπάνω τα έκανε πράξη η κυβέρνηση Παπανδρέου, με δικές τις αποφάσεις, μέσα σε ένα-δύο μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Με προσδοκώμενη για το 2010 μείωση ελλείμματος που άγγιζε το πρωτοφανές τότε επίπεδο του 4% του ΑΕΠ και άμεσα μείωνε και το έλλειμμα του 2009 κατά 1 δισ. Όταν οι προηγούμενοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, μετά – προεκλογικά – θυμήθηκαν να ανακοινώσουν μέτρα της πλάκας – κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Εκείνο το δίμηνο, τότε που γεννήθηκε η καραμέλα «η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν παίρνει μέτρα», από αυτούς που αντιδρούσαν λυσσαλέα σε κάθε ένα από τα παραπάνω μέτρα. Αλήθεια, θυμάται κανείς άλλη κυβέρνηση να ξεκίνησε τη θητεία της διώχνοντας – δυστυχώς, κόσμο από το δημόσιο;
Παρακαλούνται επίσης, οι στρατευμένοι αντιπαπανδρεϊκοί κονδυλοφόροι να επανέλθουν στην τάξη. Έχτισαν με τον «ιδρώτα τους» τόσα χρόνια παλάτι λάσπης και τώρα το παραμελούν και το γκρεμίζουν; Αν είναι δυνατόν! Γιατί καταφεύγουν πλέον ιστορίες δευτεροτρίτων παραγόντων και δεν μιλάνε πια για τα «σιγουράκια» της προδοσίας; Πού είναι το αντεθνικό παιχνίδι με τα CDS; Πού είναι η εθνική μειοδοσία με το φούσκωμα του ελλείμματος; Πού είναι τα πύρινα άρθρα ότι ο Παπανδρέου είχε κάθε δυνατότητα να διαγράψει χρέος εξαρχής και δεν το έκανε;
Τι εννοείτε, δεν αποδείχθηκε τίποτα από όλα αυτά; Τι εννοείτε, δικαιώθηκε ο Παπανδρέου από την πραγματικότητα; Τόσο χειρότερο για την αλήθεια!
Παρακαλείται επίσης, ο δημοσιογράφος κ. Ιγνατίου, να μεταβιβάσει στην «πηγή» του, που…  του διηγήθηκε αυτές τις ωραίες ιστοριούλες, ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από την ελληνική κρίση. Γρι. Και η «πηγή» του,  να ρωτήσει αν θέλει τον πολιτικό της προϊστάμενο, κύριο Jean Claude Juncker, ποιον θεωρεί υπαίτιο της ελληνικής κρίσης, μπας και ξεστραβωθεί.
Παρακαλείται επίσης, ο νεοκαραμανλικός εκδοτικός υπόκοσμος να ανανεώσει επιτέλους το λεξιλόγιο του αντιπαπανδρεϊκού του οχετού. «Προδότης»; Χιλιοειπωμένο. «Βλαξ»; Πολύ μπανάλ. Θα τους προτείναμε το «λιποτάχτης» και το «δειλός» αλλά είναι καπαρωμένα από το 2009. Και τα λιγδιασμένα χέρια του δειλού και λιποτάχτη δεν ξεπλένονται ποτέ. Συνεννοηθήκαμε;
mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Ιγνατίου: Η απάντησή μου στον Εξοχώτατον κ. Γεώργιον Α. Παπανδρέου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news