facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Με πολιτικά από αύριο οι αστυνομικοί της Βουλής

Με πολιτικά θα υπηρετούν την ασφάλεια της Βουλής από την Τρίτη, 9 Ιουνίου, οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Φρουράρχου της Βουλής, από αύριο οι αστυνομικοί θα πρέπει να φορούν «ευπρεπή πολιτική περιβολή» η οποία απαραιτήτως θα πρέπει να περιλαμβάνει και σακάκι, ενώ σε ευκρινές σημείο θα βρίσκεται και η υπηρεσιακή τους κάρτα.

Από την απόφαση εξαιρούνται μόνον οι τροχονόμοι που ρυθμίζουν την κυκλοφορία πέριξ του Κοινοβουλίου και οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να φορούν την υπηρεσιακή τους στολή.

Πάντως, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση κοινοβουλευτικοί κύκλοι την απέδιδαν σε μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών, μετά και τη δήλωση Μαζιώτη για χτύπημα σε δημόσιο κτίριο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με πολιτικά από αύριο οι αστυνομικοί της Βουλής"

Η Ζωή καλεί Στουρνάρα στην Εξεταστική για την υπόθεση Siemens

Την εξέταση του κ. Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση Siemens προανήγγειλε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, αλλά και της Επιτροπής, ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί ως πρώην υπουργός Οικονομικών, λόγω της υπογραφής του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός πέρασε και εγκρίθηκε ως νόμος από την Ολομέλεια της Βουλής και πως εκείνος ο νόμος εξουσιοδοτούσε τον υπουργό Οικονομικών να βάλει την υπογραφή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ζωή καλεί Στουρνάρα στην Εξεταστική για την υπόθεση Siemens"

Νουαγιέ (ΕΚΤ): Η Aθήνα δεν έχει φέρει πειστικές προτάσεις

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς δικό της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, λέγοντας πως ένα πιθανό Grexit δεν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ότι πριν κάποια χρόνια, τόνισε. Τα τείχη προστασίας που έχουν συγκροτηθεί είναι πολύ ισχυρά και οι οικονομίες της ευρωζώνης κινούνται ανοδικά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νουαγιέ οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης έχουν διορθώσει τις δημοσιονομικές αδυναμίες, υλοποίησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταγράφουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως δεν έχει δει πειστικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Ο ίδιος προειδοποίησε πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στις επόμενες ημέρες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νουαγιέ (ΕΚΤ): Η Aθήνα δεν έχει φέρει πειστικές προτάσεις"

Ομπάμα: Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος για την Ελλάδα, πως η Αθήνα πρέπει να είναι σοβαρή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, για να κλείσει η συμφωνία.

Είπε ακόμη ότι οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ορισμένες «σοβαρές πολιτικές αποφάσεις».

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει σε μέτρα που θα ενδυναμώσουν την οικονομία της, ενώ σημείωσε: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά της δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χάριν της αλληλεγγύης η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα».

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά».

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη Σύνοδο της G7, διευκρινίζοντας ότι η τελευταία δυνατή διορία για συμφωνία είναι το τέλος Ιουνίου, «αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να συμφωνήσουμε γρηγορότερα, ώστε να αποφύγουμε αμφιβολίες και εικασίες». Σημαντική και η παρατήρησή του ότι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομπάμα: Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις"

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Ελλάδα: Δεν απομένει πολύς χρόνος

«Η Ελλάδα θέλω να παραμείνει στη ζώη του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε νέες δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν απομένει πολύς χρόνος.

Κάθε μέρα μετρά, τονίζει η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Η καγκελάριος της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, όμως η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε την ίδια ώρα η καγκελάριος μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των G7 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις» διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε.

«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται το ενδεχόμενο ελληνική χρεοκοπίας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

«Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία τους».

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, υπονοεί όμως ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να μην είναι καθοριστική.

Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της G7, o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ολάντ: Τέλος Ιουνίου η τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα, ήταν το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος γενικά στα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο των G7 (κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία), πρόσθεσε πως υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ σημείωσε ακόμα πως πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε, το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ προειδοποιεί την Ελλάδα: Δεν απομένει πολύς χρόνος"

Λαπαβίτσας: Ελάχιστα περιθώρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Την άποψη πως αν υπογραφεί συμφωνία με όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές, η Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των Μνημονίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συστηματική ανάπτυξη, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, η ανισότητα θα αυξηθεί, η χώρα θα γεράσει και θα μετατραπεί σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή, εκφράζει σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα Δευτέρα στο προσωπικό του ιστολόγιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, ο χρόνος θα δουλεύει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρξει περιθώριο για «εσωτερική ρήξη» με τη διαπλοκή και την διαφθορά, ούτε η δυνατότητα κοινωνικής ανατροπής. Θα πρόκειται για καταστροφή και για τη χώρα και για την Αριστερά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει «το ζητούμενο τη στιγμή αυτή δεν είναι να βρεθεί κάποιο κοινό πεδίο ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και σε αυτές των δανειστών για τον προφανή λόγο ότι κάτι τέτοιο θα μας πάει ακόμη πιο μακριά από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στην ουσία θα έχουν νικήσει οι δανειστές».

Κατά τον ίδιο, τα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ελάχιστα. «Η στρατηγική της ριζοσπαστικής αλλαγής της Ελλάδας κρατώντας τη χώρα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, έχει φτάσει το τέλος της. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε ο «οδοστρωτήρας» των δανειστών», αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας.

Όπως σημειώνει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά να αλλάξει την κοινωνία, να αποτρέψει την εθνική κατάπτωση, να βάλει την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και να κερδίσει μια νέα δυναμική θέση για την Ελλάδα στο διεθνές γίγνεσθαι, πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς δρόμους. «Η γνώση και η ανάλυση υπάρχουν. Χρειάζεται πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα», τονίζει.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Ελάχιστα περιθώρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων"

Βαρουφάκης: Χωρίς συμφωνία στο χρέος δεν υπογράφουμε τίποτα!

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε νέα του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, κατηγορεί τους δανειστές ότι τορπιλίζουν τις συζητήσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Όσο μάλιστα αφορά στην από τους δανειστές κατατεθειμένη πρόταση, ο κ. Βαρουφάκης είπε «μια τέτοια πρόταση κάνει κανείς μόνο αν δε θέλει καμία συμφωνία». Όλες τις προσεγγίσεις που είχαν επιτευχθεί μετά από μήνες διαπραγμάτευσης, οι δανειστές τις «πήραν πίσω» με την υποστήριξη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, είπε ο Έλληνας υπουργός. Τώρα ζητούν ακριβώς ό,τι ζητούσαν και στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «μεγάλες υποχωρήσεις». Προσφέρει για παράδειγμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, «στου οποίου την επίδραση» δεν πιστεύει o κ. Βαρουφάκης, «μόνο και μόνο για να πλησιάσουμε στις θέσεις τους». Επιπροσθέτως η ελληνική πλευρά πρότεινε «μία αύξηση στο ΦΠΑ, η οποία είναι πολύ προβληματική» για την ελληνική οικονομία. Θα προσπαθήσει, είπε ο υπουργός, «να μείνει αισιόδοξος μέχρι την τελευταία στιγμή», αλλά τώρα πρέπει «να κινηθεί η άλλη πλευρά».

Ταυτόχρονα επέκρινε τους δανειστές για το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεχτεί καμία πρόταση για μακροπρόθεσμη λύση της ελληνικής κρίσης ούτε έχουν καταθέσει κάποια δική τους. «Δεν θέλουμε ούτε ένα επιπλέον ευρώ για το ελληνικό κράτος. Όμως προτείνουμε να αναδιανεμηθούν τα χρέη μεταξύ των τριών θεσμών της Τρόικα», είπε ο Βαρουφάκης. Θα έπρεπε δηλαδή τα χρέη της ΕΚΤ να μεταβιβαστούν στον ESM και οι τόκοι και οι αποπληρωμές που θα προκύψουν εκεί να προσδεθούν από το 2021 και μετά στην οικονομική ανάπτυξη.

Χωρίς μια τέτοια αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», είπε ο Βαρουφάκης. Απλώς θα αναβαλλόταν το Grexit για το 2021 και καμία επιχείρηση δεν επρόκειτο να επενδύσει. Χωρίς λοιπόν μια λύση σε αυτά τα ερωτήματα «δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία», είπε. Η κυβέρνησή του «έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο» και αυτό δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και την κατάσταση που επικρατεί στο κρατικό χρέος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Χωρίς συμφωνία στο χρέος δεν υπογράφουμε τίποτα!"

Βουλή: Δεν μπορεί κάποιος που φορά στολή και κρατά όπλο να θεωρείται αυτομάτως αστυνομικός

Το πρωτόκολλο ασφαλείας επικαλούνται κύκλοι της προέδρου της Βουλής προκειμένου να απαντήσουν στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες αναφορικά με αντιδράσεις αστυνομικών συνδικαλιστών που υποστηρίζουν πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους απαγόρευσε την είσοδο στο κοινοβούλιο.

«Δεν ζητήθηκε τίποτα περισσότερο από το να γίνει ο τυπικός έλεγχος και να τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας που τηρείται σε όλα τα δημόσια κτήρια», αναφέρουν οι συνεργάτες της προέδρου προκειμένου να εξηγήσουν για ποιο λόγο, ακόμα και άνδρες των ΜΑΤ, θα υφίστανται εξονυχιστικούς ελέγχους κατά την είσοδό τους στην Βουλή.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό επειδή κάποιος φοράει στολή και κουβαλάει όπλο να θεωρείται αυτομάτως ότι είναι αστυνομικός και να μην του γίνεται έλεγχος. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η αναφορά των ίδιων κύκλων πως στο παρελθόν η αστυνομία έχει καταγεγραμμένες επιθέσεις από μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς κακοποιούς δείχνοντας ότι στη Βουλή είναι διάχυτος ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Δεν μπορεί κάποιος που φορά στολή και κρατά όπλο να θεωρείται αυτομάτως αστυνομικός"

Δεν τα βρήκαν Βαρουφάκης-Σόιμπλε

Για μακρά, παραγωγική συνάντηση σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνάντησής τους και κάλεσε τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Βαρουφακης και μίλησε για «ιστορικό καθήκον».

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά φιλικό τρόπο και πρόσθεσε: «Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο».

Μεγάλη η απόσταση

Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο σημείωναν ότι μπορεί η συνάντηση Βαρουφάκη, Σόιμπλε να διεξήχθη σε καλό «προσωπικό» κλίμα, όμως επί της ουσίας οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.

Έτσι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «βρέθηκε κοινός τόπος ως προς την δομή του προβλήματος, όμως υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε στον ομόλογό του ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευθώ μία λύση που θέλετε εσείς. Δεν θα διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις». Επίσης, ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες τις ευθύνες τους» για να συμπληρώσει ότι «οι ηγεσίες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας».

Η πλήρης δήλωση του Γ. Βαρουφάκη

«Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συνομιλία με τον Δρ Σόιμπλε. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Είναι χρέος των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, απολύτως αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια ιστορική ευθύνη που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Υπάρχει κοινή κατανόηση του προβλήματος και αποκλειστικός σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε δυστυχώς βρεθεί τα τελευταία χρόνια με τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση.

Πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών ή εβδομάδων, πριν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία στις συνεχιζόμενες συζητήσεις.

Δεν διαπραγματευτήκαμε, θέσαμε τις βάσεις για κοινό έδαφος».

Αυτή την στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών συναντάται με αντιπροσωπείες βουλευτών των Πρασίνων, του Die Linke και του SDP.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν τα βρήκαν Βαρουφάκης-Σόιμπλε"

Βloomberg: Πιέσεις από G7 για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με του πιστωτές της αναμένεται να αρχίσουν πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μία εβδομάδα έντονων διπλωματικών διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της προκειμένου να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι ηγέτες της G7 πιέζουν για να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφευχθούν οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής τις ανησυχίες για το αδιέξοδο ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του «έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους».

«Ομόφωνη ήταν η γνώμη στην αίθουσα ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τους εταίρους της να χαράξουν έναν δρόμο προς τα εμπρός που να βασίζεται σε κρίσιμης σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και να οδηγεί στην επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη 45λεπτη συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «Προφανώς υπάρχει μία καταληκτική προθεσμία που πλησιάζει», δήλωσε ο κ. Έρνεστ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «ασφαλώς είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να χαράξουν αυτό τον δρόμο χωρίς αδικαιολόγητη αστάθεια».

Η παρέμβαση της G7 ασκεί πίεση και στις δύο αντιτιθέμενες πλευρές να επιτύχουν έναν συμβιβασμό που θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ και θα απομακρύνει την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας, αποτρέποντας μία ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα. Η παρέμβαση γίνεται εν όψει μίας ακόμη εβδομάδας συζητήσεων στις Βρυξέλλες, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να συνέλθουν και πάλι, σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, αλλά ζήτησε να μην κατονομασθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βloomberg: Πιέσεις από G7 για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της"

Πανούσης κατά Ζωής: Δεν μπορεί να υποτιμάται και να θεωρείται παρείσακτη η αστυνομία

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δώσει εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος αστυνομικών στη Βουλή ακόμα και για χρήση της τουαλέτας.

Η εντολή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ρατσιστική και τυραννική συμπεριφορά», αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση.

«Πιστεύω ότι στις δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλο θεσμό, την Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Πανούσης από το Βόλο, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση της Προέδρου της Βουλής, αποδίδοντας την ίσως σε παρεξήγηση.

«Δεν μπορεί να υποτιμάται -και άλλη φορά έχει συμβεί – η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν το Νόμο και την τάξη», προσέθεσε.

Οπως μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της «Θεσσαλίας», ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η κόντρα της Προέδρου της Βουλής με την αστυνομία βρίσκεται πλέον στα «χέρια» του πρωθυπουργού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης κατά Ζωής: Δεν μπορεί να υποτιμάται και να θεωρείται παρείσακτη η αστυνομία "

Υπ. Εργασίας: Απορριπτέα η πρόταση κατάργησης πρόωρων συντάξεων

Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ, θα γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

«Έχει καταστεί σαφές, ότι η πρόταση των πιστωτών για άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου φέτος είναι απορριπτέα, καθώς δεν συνάδει με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θίγει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν -ήδη- εξουθενωθεί από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Απορριπτέα η πρόταση κατάργησης πρόωρων συντάξεων"

Χριστιανοδημοκράτες: Όχι άλλα χρήματα στους Έλληνες

Στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) αυξάνεται η κριτική απέναντι στην προθυμία που δείχνουν οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την Αθήνα. Αυτό επισημαίνουν σημαντικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ δήλωσε στην εφημερίδα: «Από αμέτρητες επιστολές και συνομιλίες γνωρίζω ότι η διάθεση στη βάση είναι διαφορετική από αυτή στην κορυφή του κόμματος».

Κυριαρχεί η εντύπωση, συνέχισε ο Μπόσμπαουχ, ότι δεν λείπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά η οικονομική ισχύς και μια αποτελεσματική κρατική διαχείριση. «Νέες καταβολές δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα το αλλάξουν αυτό και γι’ αυτό η μεγάλη πλειονότητα λέει: “αρκετά, όχι άλλα χρήματα των φορολογούμενων σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο”» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ομάδας του CDU αρμόδιας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κάρστεν Λίνεμαν επεσήμανε: «Τα περισσότερα μέλη του CDU, τα οποία επικοινωνούν με τους βουλευτές του κόμματος με e-mail ή τηλεφωνικά, επιθυμούν να επιστρέψουμε στην αρχική γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “κανένας συμβιβασμός”».

Εξάλλου ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στην Γερμανία Καετάνο Λούας ντε Αλμέιντα Σαμπάιο ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, όπως είχε συμφωνήσει αρχικά.

Μιλώντας στην Bild ο Πορτογάλος διπλωμάτης τόνισε: «Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα το οποίο η Πορτογαλία ολοκλήρωσε επιτυχώς τον Μάιο του 2014 είναι εντελώς διαφορετικά. Όμως ισχύει η αρχή της τήρησης των όρων, η λεγόμενη “conditionality”, η οποία ισχύει για όλα τα προγράμματα βοήθειας και οι ευρωπαϊκοί κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν όλες οι χώρες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστιανοδημοκράτες: Όχι άλλα χρήματα στους Έλληνες"

Με αποχώρηση από τη φύλαξη της Βουλής απειλούν οι αστυνομικοί

Αίτημα αποχώρησης από τη φύλαξη της Βουλής θα υποβάλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, καταγγέλοντας «ρατσιστική και τυραννική» συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής απέναντι σε άνδρες των ΜΑΤ.

Την αντίδραση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε η καταγγελία ότι με «εντολή» της Προέδρου της Βουλής απαγορεύθηκε το Σάββατο η είσοδος στο κτήριο του Κοινοβουλίου σε άνδρες των ΜΑΤ που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του Κοινοβουλίου.

«Λυπούμαστε που ένας θεσμός εκπροσωπειται από ρατσιστικές και τυραννικές θέσεις» δήλωσε το πρωί στο Mega ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος, ενώ συμπλήρωσε πως «η συμπεριφορά αυτή εξευτελίζει το θεσμό της Προέδρου της Βουλής».

Όπως είπε θα υποβληθεί αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ προκειμένου οι δυνάμεις των ΜΑΤ να μην φυλάνε πλέον τη Βουλή αφού «θεωρώ ότι η πρόεδρος της Βουλής τη φυλάει πολύ καλά». «Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων.

«Η εμπάθεια που μπορεί να έχει προς την αστυνομία δεν συνάδει με το θεσμικό της ρόλο» πρόσθεσε και προανήγγειλε κινητοποιήσεις γιατί, όπως είπε, «δεν γίνεται εμείς να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αποχώρηση από τη φύλαξη της Βουλής απειλούν οι αστυνομικοί"

Μητρόπουλος: Δεν θα υποχωρήσουν οι δανειστές

Την εκτίμησή του ότι οι δανειστές δεν θα υπαναχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις τους με την Αθήνα εξέφρασε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Έχω την αίσθηση ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω, ότι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή για το ελληνικό ζήτημα. Από το ύφος τους, από τα λόγια τους, από το θράσος τους και από την ειρωνεία τους της χθεσινής μέρας, πιστεύω ότι όντως οχυρωμένοι στο κείμενο της 20ής Φλεβάρη δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Για το κείμενο των δανειστών είπε ότι «είναι κείμενο λήξης πολέμου, δηλαδή σαν να μην συνέβαινε μέχρι τώρα διαπραγμάτευση και έβγαλαν ένα ανακοινωθέν παύσης εχθροπραξιών που τελεσιγραφικά λέει στην κυβέρνηση αυτό το οποίο βεβαίως καθηλώνει τα πάντα».

Υπό αυτή την έννοια είναι απορίας άξιο και έχει σοκάρει όλους τους Έλληνες πως μετά από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης οι δανειστές είχαν το θράσος, είχαν το δικαίωμα να προβάλλουν αυτό το σκληρό κείμενο που στην ουσία είναι μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας, σημείωσε.

Αλλά και για το κείμενο της Ελλάδας είπε ότι «είναι σαφώς απομακρυσμένο από τις προγραμματικές μας θέσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διανοήστε η Αριστερά, να έρχεται η προοδευτική κυβέρνηση να ανεβάζει τα όρια ηλικίας, έτος και εξάμηνο από το 2016;.

» Έχει δυσκολία και το δικό μας κείμενο, σε όλα τα κεφάλαια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Δεν θα υποχωρήσουν οι δανειστές"

Χουντής: Ο Γιούνκερ εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα

Επίθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Νίκος Χουντής στον απόηχο των επικριτικών δηλώσεών του προέδρου της Κομισιόν για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού.

«Tουριστικά ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας. Στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Star ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Και εμείς έχουμε απογοητευτεί από τον κ. Γιούνκερ και όλους όσοι λένε ότι βλέπουν φιλικά την Ελλάδα» σχολίασε επίσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: Ο Γιούνκερ εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα"

Σαπέν: Δε θα αφήσουμε την Ευρώπη να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους της Ελλάδας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, είναι αδύνατη μετά το τέλος Ιουνίου, ασκώντας έτσι πίεση στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει το nasdaq.com.

"Από το σημείο αυτό και μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, αλλά μετά το πέρας του Ιουνίου, συμφωνία δεν υπάρχει", ανέφερε ο κ. Σαπέν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Κυριακή το απόγευμα.

Όπως τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, ένα Grexit θα ήταν η χειρότερη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ "δεν θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για εμάς".

Ακόμη απέκλεισε περαιτέρω διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "δεν θα ήταν για όλους κατανοητό". Η Ελλάδα δεν οφείλει το χρέος της σε χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ή αγορές αλλά σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, είπε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους της Ελλάδας ή τους συνταξιούχους της", τόνισε.

Ακόμη παρείχε στήριξη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος "είναι ένας από αυτούς που προσπαθούν πιο ενεργά να βρουν μία λύση προς όφελος της Ελλάδας".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Δε θα αφήσουμε την Ευρώπη να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους της Ελλάδας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news